Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2022

31 Μαίου

Μη λαχταράτε τον καρπό από την ίδια τη  στιγμή που φυτεύεται το δενδρύλλιο! Μη μαδάτε και μη μασάτε τα φύλλα και τους βλαστούς με την ελπίδα να συμπεράνετε  μέσω αυτών τη γεύση του καρπού! Κάτι τέτοιο δεν σας βοηθάει να απολαύσετε τη γλύκα του καρπού και εκτός αυτού, το ίδιο το φυτό δεν θα επιβιώσει. Παρομοίως, το καθήκον σας είναι απλώς να καλλιεργήσετε το δενδρύλλιο που ονομάζεται «Το Όνομα του Θεού». Ενώ το κάνετε αυτό, μην αμφιβάλλετε και μην εξετάζετε αν έχει τη δόξα που του αποδίδεται. Χωρίς αμφιβολία, αυτό το δενδρύλλιο θα μεγαλώσει για να γίνει δέντρο και θα σας δώσει τον καρπό που ελπίζετε να φάτε. Μπορείτε να το επιτύχετε. Το όνομα είναι ικανό να αποδώσει αυτόν τον καρπό. Έτσι, ο σκοπός της μονοσήμαντης προσήλωσης είναι να σας κάνει να επιμείνετε στο Όνομα, χωρίς να το αλλάζετε και επίσης να έχετε τη μορφή Του πάντα στο οπτικό σας πεδίο. Το δίχτυ της «ενθύμησης του Ονόματος του Θεού» δεν πρέπει να έχει ανοίγματα· πρέπει, δηλαδή, να πραγματοποιείται πάντα, χωρίς διακοπή. Αν υπάρχει κάποιο κενό, ο καρπός που πέφτει στο δίχτυ μπορεί να διαφύγει μέσα από αυτό! Να διαλογίζεστε μέχρι ο νους σας να τεθεί σταθερά υπό τον έλεγχό σας. Αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


30 Μαίου

Όταν νιώθετε βίαιοι και θυμωμένοι με οποιονδήποτε, επαναλάβετε ήρεμα το Όνομα του Κυρίου ώστε να  ξεπεράσετε τ’ αρνητικά συναισθήματα ή πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό ή ξαπλώστε στο κρεβάτι σας μέχρι να περάσει η κρίση οργής! Για όσο διαρκεί ο θυμός σας, κακοποιείτε κάποιον άλλον και εκείνος κάνει το ίδιο με σας· τα πνεύματα οξύνονται, ανάβουν τα αίματα και προκαλείται μόνιμη βλάβη! Πέντε λεπτά θυμού καταστρέφουν τις σχέσεις για πέντε γενιές, θυμηθείτε το! Αυτό το οστέινο  κλουβί  ή αλλιώς το σώμα, είναι η πολιτεία, όπου έχουμε τον τυφλό βασιλιά, τον Ντριταράστρα, που συμβολίζει την άγνοια, καθώς και τον Γιουντιστίρα, που συμβολίζει τη σοφία. Ας αφήσουμε τις δυνάμεις του Γιουντιστίρα να νικήσουν, με τη βοήθεια του Σρι Κρίσνα. Ας γευτεί η γλώσσα, συνηθισμένη στην πίκρα του καρπού των εγκοσμίων θριάμβων και καταστροφών, το γλυκό μέλι της ανάμνησης του ονόματος του Κυρίου. Πειραματιστείτε με αυτό για λίγο και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα! Μπορείτε να νιώσετε την τεράστια βελτίωση της γαλήνης και της σταθερότητας μέσα σας και γύρω σας. Μάθετε αυτό το εύκολο μάθημα, βυθιστείτε στη χαρά και αφήστε και τους άλλους να μοιραστούν αυτή τη χαρά μαζί σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958


29 Μαίου

Η αξία του Ονόματος και της Μορφής συνίσταται στην εκπαίδευση που παρέχουν στον νου. Ποια ανάγκη υπάρχει να εκπαιδεύσουμε ένα άλογο που είναι ήδη εκπαιδευμένο; Το ανεκπαίδευτο άλογο είναι αυτό που διδάσκεται με πολλές μεθόδους για να δαμαστεί. Παρομοίως, για να εξημερώσουμε τον ατίθασο νου χρησιμοποιούμε την προσευχή, τους λατρευτικούς ύμνους, τη νοερή επανάληψη και την απαγγελία του Ονόματος. Στα αρχικά στάδια, το άλογο τρέχει άτακτα προς πολλές κατευθύνσεις, αλλά ο εκπαιδευτής δεν ανησυχεί. Θα πρέπει να κρατάει γερά τα χαλινάρια. Είναι φυσικό, όταν ξεκινάτε με την ενθύμηση και την επανάληψη του Ονόματος, ο νους να καλπάζει προς διάφορες κατευθύνσεις, αλλά δεν πρέπει να υποκύψετε στην απελπισία, το άγχος ή την αναποφασιστικότητα. Κρατήστε γερά τα χαλινάρια - το Όνομα! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα λόγια και οι σκέψεις σας θα έρθουν κάτω από τον δικό σας έλεγχο. Μόνο, μην επιτρέψετε να σας πλησιάσει τίποτα που θα μπορούσε να σας κάνει να ξεχάσετε το Όνομα του Κυρίου. Το όφελος αυτού του Ονόματος θα το συνειδητοποιήσετε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


28 Μαίου

Η πραγματική ευδαιμονία μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της μεταμόρφωσης των παρορμήσεων που αναστατώνουν το νου. Δεν μπορεί να βρεθεί στον πλούτο. Νομίζετε ότι ένας πλούσιος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος· ρωτήστε Με, θα σας αποκαλύψω ότι οι πλούσιοι είναι γεμάτοι θλίψη, γιατί πολλοί απ` αυτούς έρχονται σε Μένα αναζητώντας ανακούφιση! Δεν έχουν καθόλου γαλήνη. Ένα δυνατό σώμα δεν σας εξασφαλίζει από μόνο του την ειρήνη· ούτε η επιστήμη, ο ασκητισμός ή οι τελετουργίες. Μόνο η συνεχής επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου δίνει αδιατάρακτη ειρήνη, ανεπηρέαστη από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Αυτό κάνει τον άνθρωπο ήρωα! Ο Σάι Μπάμπα ήταν ένα  Όνομα χωρίς μορφή για εσάς, αλλά τώρα έχει έρθει με μορφή και μπορείτε να κρατήσετε τη μορφή αυτή στον νου σας. Έτσι και το Όνομα Ράμα έχει μια μορφή, και θα πρέπει να οραματίζεστε τη μορφή όταν επαναλαμβάνετε το Όνομα· τότε το Όνομα γίνεται συγκεκριμένο και η ανάμνηση του Ονόματος είναι ευκολότερη. Να ζείτε πάντα στην παρουσία αυτού του γεμάτου μορφή Ονόματος. Τότε η ζωή γίνεται μια συνεχής λατρεία του Κυρίου!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – DhyanaVahini», κεφ. 8


27 Μαίου

Όταν ασχολείστε με την επανάληψη του ονόματος και τον διαλογισμό, μπορεί αρχικά να εισβάλλουν άλλες σκέψεις, αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτό. Ο κίνδυνος που επισύρουν δεν είναι μεγάλος. Όταν αρχίσετε να φέρνετε στον νου το όνομα του Θεού, καθίστε με ενθουσιασμό. Όταν αρχίζετε οποιοδήποτε έργο με σταθερή αποφασιστικότητα, καμία αρνητική σκέψη δεν μπορεί να σας επηρεάσει. Η μόνη σας έγνοια είναι να φροντίσετε να είστε απολύτως αγνοί όταν αρχίσετε την επανάληψη του ονόματος. Μην ανησυχείτε για τις τυπικότητες γύρω απ’ αυτό. Επιλέξτε το όνομα που προτιμάτε και τη μορφή αυτού του ονόματος. Το όνομα αυτό είναι το ίδιο το μάντρα. Αυτό το μάντρα είναι πάντα αγνό, πάντα ενεργό, είναι τα πάντα. Αλλά μην αλλάζετε το όνομα και τη μορφή ανάλογα με τις διαθέσεις σας από τη μια ημέρα στην άλλη. Όποιο και αν είναι το όνομα και η μορφή που σας έδωσαν αρχικά ικανοποίηση, κρατήστε τα σταθερά χωρίς να παρεκκλίνετε. Θα ριζώσουν στην καρδιά, χωρίς καμία αμφιβολία. Στη συνέχεια, όλα θα συμβούν με τη χάρη Του!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


26 Μαίου

Μην εγκαταλείπετε τα κοσμικά σας καθήκοντα, αλλά να τα εκτελείτε  με το όνομα του Θεού στα χείλη σας, ελκύοντας επάνω σας τη χάρη Του. Μην αναμειγνύεστε στις υποθέσεις των γειτόνων σας ή άλλων σε βαθμό που να εμπλέκεστε  τόσο ώστε να μην μπορείτε να απεγκλωβιστείτε. Αφιερώστε τον χρόνο σας στην ενατένιση της ομορφιάς της φύσης, που απλώνεται μπροστά σας στη γη και τον ουρανό, στις πράσινες εκτάσεις από όλα εκείνα που έχετε καλλιεργήσει, στο δροσερό αεράκι που μεταφέρει ικανοποίηση και χαρά, στο πανόραμα από τα χρωματιστά σύννεφα, στη μελωδική φωνή των πουλιών κ.ο.κ. Τραγουδήστε τη δόξα του Θεού καθώς περπατάτε δίπλα στα περιφραγμένα χωράφια και στις όχθες των καναλιών. Μη μιλάτε με μίσος εν μέσω όλων αυτών των αποδείξεων της αγάπης, μη θυμώνετε όντας μέσα σ’ αυτό το γαλήνιο περιβάλλον· μη διαταράσσετε τον ουρανό με τις φωνές και τις κατάρες σας και μη μολύνετε τον αέρα με εκδικητικούς κομπασμούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958


25 Μαίου

Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι ιδιότητες και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την πρόοδο που αφορά τα πρόσκαιρα επιτεύγματα και την πνευματική πρόοδο είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Η πνευματική πρόοδος δεν είναι παρά ο εξαγνισμός της προόδου στο επίπεδο των πρόσκαιρων επιτευγμάτων. Η επιτυχία ή η αποτυχία και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται από τη μονοσήμαντη στόχευση! Για κάθε αντικείμενο δράσης, η μονοσήμαντη στόχευση είναι πολύ σημαντική. Και αυτό δεν είναι παρά μια πνευματική πειθαρχία.  Υπάρχουν δύο (ανεπιθύμητα) μονοπάτια μέσω των οποίων μπορεί να προχωρήσει αυτή η πνευματική πειθαρχία: η έλλειψη στόχευσης και η εστίαση σε πολλούς στόχους! Η έλλειψη στόχευσης αφορά το στάδιο του ύπνου· έχει σχέση με την ποιότητα της άγνοιας. Η εστίαση σε πολλούς στόχους είναι το αποτέλεσμα της ανήσυχης ποιότητας, που στρέφει την όραση στη δημιουργία και στα θέλγητρά της. Αποφεύγοντας και τα δύο αυτά, που αποτελούν τα δύο άκρα, αν τα μάτια δεν είναι ούτε κλειστά όπως στον ύπνο ούτε  διάπλατα ανοιχτά όπως στο στάδιο της πλήρους εγρήγορσης, αλλά μισάνοιχτα και στραμμένα προς το σημείο της μύτης, η αγνή ποιότητα  θα γίνει η φύση του ατόμου, και η συγκέντρωση του νου μπορεί επίσης να επιτευχθεί εύκολα!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 8


24 Μαίου

Το θάρρος είναι το τονωτικό για την απόκτηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας και δύναμης. Εγκαταλείψτε την αμφιβολία, τον δισταγμό και τον φόβο. Μην δίνετε καμία ευκαιρία σε αυτά να ριζώσουν στον νου σας. Ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει τα πάντα· μπορεί ακόμη και να γίνει ο Θεός, μέσω της εσωτερικής θεϊκής δύναμης, με την οποία είναι προικισμένος. Για να βοηθηθείτε να εγκαταλείψετε το φόβο και την αμφιβολία, κρατήστε το Όνομα του Θεού πάντα στο στόμα και στον νου σας. Εστιάστε στις άπειρες μορφές του Θεού και στην απεριόριστη Δόξα Του, ενώ επαναλαμβάνετε το Όνομα. Προσκολληθείτε σ’ Εκείνον· τότε η προσκόλλησή σας σ’ αυτά τα προσωρινά αντικείμενα θα μειωθεί· ή τουλάχιστον, θ’ αρχίσετε να τα βλέπετε στη σωστή τους διάσταση, καθώς η αλήθεια τους είναι μόνο σχετική. Όταν το μικροσκοπικό εγώ διογκώνεται υπερβολικά, προκαλεί όλη αυτή την ενόχληση! Αυτή είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958


23 Μαίου

Τα πλούτη είναι απαραίτητα για την απόκτηση οποιουδήποτε αντικειμένου στον κόσμο. Με τα πλούτη αποκτώνται αντικείμενα, οπότε προκύπτει ότι τα πλούτη είναι ανώτερα από τα αντικείμενα που εξασφαλίζονται μέσω αυτών, σωστά; Με τον πλούτο, μπορεί κανείς να αποκτήσει οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή! Έτσι και με τον πλούτο που ονομάζεται «Όνομα» μπορεί να αποκτηθεί η «Μορφή του Κυρίου». Αν αυτός ο πλούτος συσσωρεύεται σταθερά, ο Θεός μπορεί να πραγματωθεί μέσω του διαλογισμού, εύκολα, χωρίς δυσκολία. Μια άλλη ιδιαιτερότητα σχετικά με την ενθύμηση του Ονόματος του Κυρίου είναι αυτή: Μέσω της γιόγκα και της πνευματικής πειθαρχίας είναι δυνατόν να αποκτήσει κανείς διάφορες απόκρυφες δυνάμεις· και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχαστεί ο Κύριος όταν εκδηλωθούν αυτές οι δυνάμεις! Τυφλωμένος από αυτή την αλαζονεία, μπορεί κανείς να αφήσει ακόμα και το στοιχειώδες όφελος που κέρδισε με τις πνευματικές του ασκήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει με την ανάμνηση του Ονόματος, την επανάληψή του και τον διαλογισμό! Δεν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι σε αυτά τα μονοπάτια. Αυτά τα τρία μονοπάτια κάνουν την αγάπη στους ανθρώπους να αυξάνει όλο και περισσότερο. Μέσω της αγάπης επιτυγχάνεται η ειρήνη. Όταν κατορθώσετε να γαληνέψετε τον νου, όλες οι άλλες προϋποθέσεις επιτυγχάνονται αυτόματα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 7


22 Μαίου

Πιστεύουμε ότι οι πολίτες της χώρας μας θα είναι ευτυχισμένοι αν απλώς  τους παρέχουμε  τρόφιμα, ρούχα και στέγη. Αισθανόμαστε ότι υποφέρουν επειδή δεν έχουν αυτά τα πράγματα σε επαρκή βαθμό. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση, διότι, η ικανοποίηση και η ευτυχία είναι χαρακτηριστικά του νου. Ο νους πρέπει να εκπαιδευτεί για να επιτύχει την ειρήνη και να αποκτήσει χαρά. Χωρίς έναν τέτοιο νου, ο άνθρωπος είναι αβοήθητος ακόμη και κάτω από τις πιο ευοίωνες συνθήκες. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι δυνατός και γοητευτικός, αλλά όταν χάσει την όρασή του, χάνει τη χαρά. Υπάρχουν πολλές χώρες που βρίσκονται στην ακμή  του υλικού πολιτισμού και είναι πολύ υπερήφανες για τα επιτεύγματα τους. Αλλά, έχουν αποκτήσει ψυχική γαλήνη; Έχουν απαλλαγεί από το φόβο ή το μίσος, την απληστία ή την αλαζονεία; Φυσικά, πρέπει να υπάρχει ένα  συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης για τον άνθρωπο, σωματικής και ψυχικής. Αλλά, η απόκτηση των πραγμάτων που προσφέρουν άνεση δεν μπορεί να είναι ο στόχος της ζωής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1967


21 Μαίου

Ο άνθρωπος δεν είναι παρά η αντανάκλαση του Θεού. Η ανθρωπότητα είναι πολύ κοντά στον Θεό· αλλά ο άνθρωπος σπάνια αναγνωρίζει αυτή την εγγύτητα. Επιτρέπει στο νου του να τον υποβιβάζει στο επίπεδο του ζώου, από το οποίο αγωνίστηκε ν’ ανέβει μέσα από πολλές γεννήσεις. Ένα διαμάντι μπορεί να φαίνεται σαν ένα κομμάτι γυαλί· αλλά μόνο εκείνοι που δεν γνωρίζουν την αξία του θα το χρησιμοποιήσουν ως βαρίδι για χαρτιά και θα το κρατήσουν στο τραπέζι του γραφείου τους. Οι σοφοί θα το φυλάξουν κλειδωμένο μέσα σε ένα σιδερένιο χρηματοκιβώτιο. Ο άνθρωπος είναι ένα διαμάντι, όχι ένα κομμάτι γυαλί· πρέπει ν’ αστράψει, αφού περάσει από τη διαδικασία της κοπής ή του εξευγενισμού. Ο εξευγενισμός μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε Θεό. Έχουμε ένα ρολόι στον καρπό μας, το οποίο κοστίζει 500 ή 600 ή ακόμη και 1.000 ρουπίες. Το ατσάλι από το οποίο κατασκευάστηκε ολόκληρο το ρολόι μπορεί να κοστίζει ελάχιστα· αλλά η επεξεργασία που υπέστη με τη βοήθεια της ανθρώπινης δεξιότητας και νοημοσύνης αύξησε την αξία και τη χρησιμότητά του. Και ο άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα ανεκτίμητο όργανο για την πραγμάτωση του Θεού μέσω της κατάλληλης χρήσης του νου και της διάνοιάς του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1967


20 Μαίου

Ο Κύριος εκτιμά τη νοητική στάση πίσω από κάθε πράξη. Ό,τι πιστεύεις, αυτό γίνεσαι! Μετατρέψτε κάθε πράξη σε λατρεία και αντλήστε τη μέγιστη δυνατή χαρά. Ο Σάι βρίσκεται σε κάθε ύπαρξη· γι’ αυτό, μην υποτιμάτε κανέναν. Σεβαστείτε και υπηρετείτε όλους, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας. Όταν κάποιος ζητάει νερό για να ξεδιψάσει και του προσφέρετε ένα ποτήρι, αισθανθείτε ότι το προσφέρετε σε Μένα· τότε, η πράξη αυτή σας εξαγνίζει! Δεν υπηρετείτε τον άνθρωπο που έχει ανάγκη· υπηρετείτε τον Θεό, που είναι μέσα σας και μέσα του! Η πράξη είναι το λουλούδι και ο καρπός είναι η Γνώση. Το λουλούδι γίνεται καρπός με το πλήρωμα  του χρόνου. Μόνο που πρέπει να το φυλάτε και να το κρατάτε μακριά από παράσιτα. Το κάρβουνο είναι ξύλο που έχει υποστεί ένα μέρος του βαπτίσματος στη φωτιά· αφήστε το να υποστεί αυτό το βάπτισμα στο έπακρο· τότε γίνεται άσπρη και ελαφριά στάχτη που πετάει με τον άνεμο σε όλες τις κατευθύνσεις. Ο εξαγνισμός του νου από τα πάθη πρέπει να γίνεται μέσα από τη φωτιά της Γνώσης μέχρι να επιτευχθεί η επιτυχία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1967


19 Μαίου

Ο Κύριος και το Όνομά Του είναι και τα δύο ένα, αλλά η γλυκύτητα του Ονόματος σπάνια βρίσκεται στη μορφή! Όταν θυμόμαστε το όνομα ενός λουλουδιού, πχ ενός τριαντάφυλλου, έρχονται στη μνήμη μας το άρωμά του, τα τρυφερά πέταλα και το βαθύ χρώμα του· τα αγκάθια του και το πώς κανείς απόκτησε το λουλούδι ξεχνιούνται. Αντίθετα, αν εξεταστεί η προέλευσή του και η προηγούμενη ιστορία του, και αν ληφθούν υπόψη  η μορφή του φυτού, τα φύλλα και τα κλαδιά, το λουλούδι –το πιο σημαντικό, το πιο όμορφο και το πιο ελκυστικό μέρος– είναι πιθανό να ξεχαστεί και να συζητηθεί μόνο το είδος του φυτού! Δείτε το ίδιο πράγμα από μια άλλη οπτική γωνία. Μόλις αναφερθεί το όνομα μάνγκο, μια ασύγκριτη γλυκύτητα έρχεται στον νου μας. Αντίθετα, αν κρατήσει κανείς ένα πραγματικό μάνγκο στα χέρια του, πρώτα δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν είναι γλυκό ή ξινό –στη συνέχεια ασχολείται με την ιδιαιτερότητα της φλούδας, των ινών, του χυμού, του καρπού, του πυρήνα κ.λπ. Όταν επαναλαμβάνεται μόνο το Όνομα, όλ’ αυτά δεν απασχολούν  τον νου. Μόνο η γλυκύτητα έρχεται στη μνήμη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ. 7


18 Μαίου

Υπάρχει σε όλους μια σπίθα Αλήθειας· κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη σπίθα. Υπάρχει σε όλους μια φλόγα Αγάπης· η ζωή καταλήγει ένα σκοτεινό κενό χωρίς αυτήν. Αυτός ο σπινθήρας, αυτή η φλόγα, είναι ο Θεός, γιατί Αυτός είναι η πηγή όλης της Αλήθειας και όλης της Αγάπης. Κάποιος αναζητά την Αλήθεια· αναζητά να γνωρίσει την πραγματικότητα επειδή η ίδια η φύση του πηγάζει από τον Θεό, ο οποίος είναι η Αλήθεια. Αναζητά κανείς την Αγάπη, να την προσφέρει και να τη μοιραστεί, γιατί η φύση του είναι θεϊκή και ο Θεός είναι Αγάπη. Η ατομική ψυχή είναι σαν τον σπόρο του ρυζιού· ο φλοιός είναι η πλάνη που τον καλύπτει και η ουσία του ρυζιού, το στοιχείο που συντηρεί, η καθαυτή τροφή, είναι ο Υπέρτατος Εαυτός. Επομένως, αναπτύξτε την εσωτερική όραση· μην ανησυχείτε για τους άλλους και για τα σφάλματά τους. Κάντε μια μικρή εξέταση του Εαυτού. Μελετήστε τις Ουπανισάδες και τα πνευματικά κείμενα –μπορεί να σας βοηθήσουν. Να θυμάστε όμως, μόνο λίγη βοήθεια μπορούν να σας προσφέρουν! Δεν είναι παρά χάρτες και οδοδείκτες. Πρέπει να εφαρμόσετε τη διδασκαλία τους στην πράξη· να δράσετε και να βιώσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Σεπτέμβριου 1958


17 Μαίου

Το να κρατάτε μια γιρλάντα στα χέρια και να επιδίδεστε σε ανούσιες συζητήσεις σε ιερούς τόπους –αυτό δεν είναι αφοσίωση. Δεν θέλω, ούτε εκτιμώ κάποιον επειδή φέρνει γιρλάντες και φρούτα στην παρουσία Μου. Φέρτε Μου το ευωδιαστό λουλούδι μιας αγνής καρδιάς και τον καρπό ενός πνευματικού, πειθαρχημένου και πράου νου –αυτά προτιμώ  περισσότερο και όχι εκείνα που διατίθενται έξω από εσάς και αγοράζονται με χρήματα, χωρίς καμία προσπάθεια να εξυψώσετε τον νου σας. Για να πάρετε μια γεύση γι’ αυτού του είδους την προσπάθεια, πρέπει να κάνετε συντροφιά με σημαντικούς και καλούς ανθρώπους και να παίρνετε χαρά μέσα από  θετικές σκέψεις. Με κάθε διαθέσιμο μέσο, αυξήστε το απόθεμα της ευδαιμονίας σας και βελτιώστε την ικανότητα της διάκρισής σας· προσπαθήστε να αποθηκεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτά τα δύο, ώστε να μπορείτε να αντλήσετε από το απόθεμα αυτό, όποτε προκύψει ανάγκη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Σεπτέμβριου 1958


16 Μαίου

Ο Βούδας συνειδητοποίησε ότι η αυτοπραγμάτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αυστηρή πειθαρχία, τις προσευχές ή την ασκητική ζωή. Ο Βούδας τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της σωστής οπτικής. Η σωστή όραση οδηγεί σε καλές σκέψεις, καλά λόγια και σωστή δράση. Έδωσε έμφαση στη συναναστροφή με καλούς ανθρώπους. Η συντροφιά με καλούς ανθρώπους οδηγεί σε καλές πράξεις. Οι τέσσερις κανόνες που πρέπει να τηρούνται είναι οι εξής: να καλλιεργείτε σωστές σχέσεις, να αποφεύγετε τη συναναστροφή με αρνητικά άτομα, να κάνετε πάντα καλές πράξεις και να θυμάστε τι είναι παροδικό και τι αιώνιο. Καλή συντροφιά δεν σημαίνει απλώς τη συναναστροφή με καλούς ανθρώπους, αλλά κυρίως με τον Θεό. Αυτό που απαιτείται είναι να αναζητήσετε τη συντροφιά του Θεού, ο οποίος είναι η πηγή κάθε ευδαιμονίας. Όταν οι σκέψεις επικεντρώνονται στον Θεό, τα συναισθήματα, τα λόγια και οι πράξεις εξαγνίζονται. Αυτό οδηγεί στον εξαγνισμό της συνείδησης. Η αγνότητα στις σκέψεις, τα λόγια και στις πράξεις είναι η προϋπόθεση για να βιώσετε τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1998


15 Μαίου

Οι άνθρωποι μιλούν για πνευματικές ασκήσεις σπαταλώντας έτσι τη ζωή τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι χάσιμο χρόνου. Είναι αρκετό να αναπτύξετε ιερά συναισθήματα. Η κύρια πνευματική άσκηση συνίσταται στην απαλλαγή από τις κακές σκέψεις και στην καλλιέργεια καλών ιδιοτήτων. Οποιοδήποτε κέντρο προσκυνήματος κι αν επισκέπτεστε, να προσπαθείτε να αποβάλλετε τις κακές σας τάσεις και να αναπτύξετε καλές ιδιότητες. Να επιδιώκετε να κάνετε καλό σε εκείνους που σας έχουν βλάψει. Να ξεχνάτε το κακό που σας έχουν κάνει οι άλλοι καθώς και το καλό που έχετε κάνει εσείς στους άλλους. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να ξεχνάτε ό,τι πρέπει να ξεχαστεί και να θυμάστε αυτά που πρέπει να θυμάστε. Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε; Το καλό που σας έχουν κάνει οι άλλοι. Να θυμάστε το καλό που σας έχουν κάνει ως κάτι ιερό και να τους εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας. Φροντίστε ώστε να οι πράξεις σας να είναι δίκαιες και σωστές. Τότε, οτιδήποτε κι αν πράττετε ενθυμούμενοι τον Θεό, θα εξαγιάζεται. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1998


14 Μαίου

Ο άνθρωπος καταχράται τα ταλέντα που του έδωσε ο Θεός. Δίνει ελεύθερη διέξοδο  στην εκδήλωση των έξι βασικών ελαττωμάτων της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας κ.λπ. Αυτά δεν είναι δώρα του Θεού. Έχουν καλλιεργηθεί εξαιτίας της τροφής που καταναλώνει ο άνθρωπος. Είναι ζωώδεις ιδιότητες από τις οποίες πρέπει να απαλλαγείτε. Οι άνθρωποι πρέπει να λένε την αλήθεια και να αποφεύγουν να λένε ό,τι είναι δυσάρεστο, ακόμη και αν είναι η αλήθεια. Η ανθρώπινη ζωή, σε όλο της το εύρος, θα πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια. Ο πολιτισμός της Ινδίας έχει δώσει την κύρια έμφαση στο «Να λέτε την αλήθεια, να πράττετε δίκαια». Το να λέμε την αλήθεια είναι μια ύψιστη αρετή για όλους τους ανθρώπους, οπουδήποτε. Σε κάθε περίσταση, θα πρέπει κανείς να εμμένει στην αλήθεια. Η αλήθεια είναι η ενσάρκωση του Θεού. Η δικαιοσύνη πρέπει να συνοδεύει κάποιον σαν σκιά. Όταν έχετε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη ως οδηγό σας, μπορείτε να πετύχετε τα πάντα στη ζωή. Όλες οι δυνάμεις ενυπάρχουν σε αυτές τις δύο αρετές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1998


13 Μαίου

Η υπηρεσία προς τον άνθρωπο είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Αλλά πότε; Όταν νιώσετε στο βάθος της καρδιάς σας ότι το άτομο που υπηρετείτε είναι ένα κύμα της ίδιας θάλασσας από την οποία αντλείτε την ατομικότητά σας, τις προτιμήσεις, το όνομα και τη μορφή σας. Σας κάλεσα ως «Εθελοντές» για να σας δώσω την ευκαιρία να εφαρμόσετε αυτή την υπηρεσία προς τον Θεό μέσω της υπηρεσίας προς τον άνθρωπο. Επομένως, μην το εκλάβετε ως μια νέα εξουσία που σας έχει παρασχεθεί ή ως ένα βάρος που έχει πέσει στους ώμους σας. Η αποδοχή του θελήματος του Θεού έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, αποδίδει πλούσιους καρπούς! Ο Χάνουμαν δεν έγινε αλαζόνας όταν ο Ράμα τον επέλεξε για την κρίσιμη αναζήτηση προς το Νότο και όταν  ανέθεσε στην φροντίδα του το  δαχτυλίδι για να το δώσει στη Σίτα, διαβεβαιώνοντάς τον στην πορεία ότι σίγουρα θα πετύχαινε να την ανακαλύψει· ούτε επηρεάστηκε από φόβο, εξαιτίας της τεράστιας ευθύνης που του ανατέθηκε! Απλώς αποδέχτηκε αυτό που του δόθηκε· δεν ήταν ούτε ευτυχής ούτε δυστυχής. Ένιωθε ότι ο Ράμα, ο Κύριος, γνωρίζει τα πάντα και επομένως το καθήκον του ήταν μόνο να υπακούσει!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1967


12 Μαίου

Ο Ράβανα συνήθιζε να επαναλαμβάνει συνεχώς το Μάντρα του Σίβα, Om Namah Shivaya, αλλά δεν εγκατέλειψε καμία από τις δαιμονικές του ιδιότητες, επειδή η απαγγελία γινόταν μηχανικά. Από την άλλη πλευρά, ο Πραχλάντα, αν και γιος ενός δαίμονα, επαναλάμβανε συνεχώς το Μάντρα του Ναράγιενα, Om Namo Narayanaya, με όλη του την καρδιά και την ψυχή. Αυτό συντέλεσε ώστε να σωθεί από όλες τις τρομερές δοκιμασίες στις οποίες τον υπέβαλε ο πατέρας του Χιρανιακασίπου. Βγήκε αλώβητος από όλες αυτές τις δοκιμασίες ψάλλοντας το όνομα του Κυρίου μέσα από την καρδιά του. Κάθε όργανο βασανισμού μετατράπηκε σε μορφή του Κυρίου. Η απαγγελία του Ονόματος από την καρδιά είναι η αληθινή ενθύμηση του Κυρίου. Η εξύμνηση του Ονόματος δεν πρέπει να γίνεται με στόχο την επιδοκιμασία των άλλων ή για επίδειξη. Είναι αρκετό αν κάποιος είναι σε θέση να ευχαριστήσει τον Κύριο. Κατά τη διαδικασία αυτή, επέρχεται η ένωση με το Θείο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1997

 


11 Μαίου

Ο Ράμα είναι το υπέρτατο σύμβολο της δύναμης της έλξης. Αυτός ο Ράμα δεν είναι ο γιος του Ντασαράτα, αλλά ο πνευματικός Ράμα που είναι ο Άτμα-Ράμα (ο κάτοικος της κάθε καρδιάς). Ο Άτμα είναι ο παγκόσμιος μαγνήτης που έλκει τα πάντα. Όταν κρατάτε ένα λουλούδι εδώ, οι μέλισσες ελκύονται από μακριά. Προσελκύονται στο λουλούδι εξαιτίας του νέκταρος που περιέχει. Ούτε μία μέλισσα δεν θα ελκύετο από ένα πλαστικό λουλούδι. Η γλυκύτητα που προσελκύει τους ανθρώπους είναι η αγάπη. Αυτή η αγάπη μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές -μητρική αγάπη, αδελφική στοργή, συζυγική αγάπη, φιλική αγάπη και ούτω καθεξής. Η Θεϊκή Αγάπη είναι η βάση όλων αυτών των μορφών έλξης. Είναι ένας ισχυρός μαγνήτης. Είναι παρούσα παντού, συμπεριλαμβανομένων και των  ανθρωπίνων όντων. Κάθε παιδί φέρει το αποτύπωμα των γονέων του. Καθώς όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν προέλθει από τον Θεό, θα πρέπει να φέρουν τα σημάδια του Δημιουργού. Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να εκδηλώσει τον Θεό εντός του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1967


10 Μαίου

Ένα βράδυ ο Κρίσνα πήρε τον Αρτζούνα μακριά από την πόλη Ντβάρακα και ενώ ήταν μόνοι τους, έδειξε ένα πουλί που πετούσε πάνω από το κεφάλι τους και τον ρώτησε: «Αρτζούνα, αυτό δεν είναι περιστέρι;» Ο Αρτζούνα συμφώνησε και είπε ότι πράγματι ήταν περιστέρι. Ξαφνικά, ο Κρίσνα γύρισε προς το μέρος του και είπε: «Όχι, είναι κοράκι». Ο Αρτζούνα συμφώνησε και είπε: «Συγγνώμη, είναι σίγουρα κοράκι». Αμέσως, ο Κρίσνα τον ρώτησε: «Κοράκι; Όχι, πρέπει να είναι αετός. Έτσι δεν είναι;» Και ο Αρτζούνα συμφώνησε και πάλι αμέσως: «Ναι. Είναι αετός». Τότε, ο Κρίσνα χαμογέλασε και ρώτησε τον Αρτζούνα: «Είσαι στα λογικά σου; Τι ακριβώς βλέπεις; Πώς μπορεί το ίδιο πουλί να είναι περιστέρι, κοράκι και αετός;» Ο Αρτζούνα είπε: «Ποιος είμαι εγώ για να αμφισβητήσω τη δήλωσή σου; Μπορείς να το κάνεις κοράκι ακόμα κι αν δεν είναι, ή να το μετατρέψεις σε αετό. Έχω διαπιστώσει ότι το ασφαλέστερο πράγμα είναι να συμφωνώ μαζί Σου, με απόλυτη πίστη. Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο δρόμο». Μόνο μετά από αυτή τη δοκιμασία ακλόνητης πίστης, ο Κρίσνα βεβαιώθηκε ότι ο Αρτζούνα ήταν ο κατάλληλος για να λάβει την ιερή Γκίτα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1967


9 Μαίου

Ακολουθεί ένα παράδειγμα από την καθημερινή μας εμπειρία. Ενώ βρίσκεστε σε ένα παζάρι, αν κάποιος δει κάποιον να κλαίει, τον ρωτάει: «Γιατί κλαις;». Τον ρωτούν και άλλοι περαστικοί. Αν στο ίδιο παζάρι ένα άλλο άτομο κυκλοφορεί με χαρούμενη διάθεση, κανείς δεν τον πλησιάζει να τον ρωτήσει για την αιτία της χαράς του. Η χαρά θεωρείται η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Την αναζητά διαρκώς. Η θλίψη είναι αποκρουστική γι’ αυτόν. Πρόκειται για αδυναμία του ανθρώπου το γεγονός  ότι δίνει χώρο στη θλίψη. Πέφτοντας θύμα της σε πολλές ζωές, ο άνθρωπος είναι διαρκώς βυθισμένος στον πόνο. Για κάποιον  που έχει σταθερή πίστη στον Θεό, δεν θα υπάρχει λόγος για θλίψη. Εκείνοι που αφήνουν χώρο σ’ αυτήν  είναι άτομα που δεν έχουν κατανοήσει τη Θεία Αρχή. Όλα όσα συνδέονται με το σώμα είναι προσωρινά και παροδικά. Αυτό που πρέπει να αναζητούν οι άνθρωποι είναι η ευδαιμονία που διαρκεί. Ευτυχία είναι η ένωση με τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1998


8 Μαίου

Θυμηθείτε ότι ο στόχος σας δεν είναι άλλος από τη συνειδητοποίηση της εγγενούς Θεότητάς σας. Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να έχει μια τέτοια ευκαιρία. Μεταξύ των δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, πόσοι επιθυμούν να βιώσουν το Θείο; Εσείς ανήκετε στους λίγους ευλογημένους και τυχερούς. Αξιοποιήστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ύψιστη καλή τύχη και μεταμορφωθείτε σε θεϊκά πρόσωπα και βοηθήστε να μεταμορφωθούν και άλλοι. Να είστε πάντα ευτυχισμένοι. Μοιραστείτε τις χαρές σας με τους άλλους. Αυτή είναι η αληθινή πνευματικότητα. Θυμηθείτε, η Αγάπη είναι Θεός· ζήστε με Αγάπη. Η Αλήθεια είναι Θεός· ζήστε υπηρετώντας την Αλήθεια. Η Ευδαιμονία είναι ο Θεός· ζήστε βιώνοντας Ευδαιμονία. Να είστε ατρόμητοι. Ο Θεός είναι μαζί σας. Όταν πορεύεστε με την πεποίθηση: «Ο Θεός είναι μαζί μου· είμαι μέσα στον Θεό», δεν θα έχετε κανένα φόβο. Ελπίζω ότι ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, θα διαδώσετε την ειρήνη και την αρμονία στις αντίστοιχες χώρες σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1989


7 Μαίου

Για να αντιληφθείτε την αληθινή σας φύση, κάνετε τρία πράγματα: Υποτάξτε το σώμα, διορθώστε τις αισθήσεις και δώστε ένα τέλος στον νου. Το πρώτο βήμα είναι να «υποτάξετε το σώμα». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέψετε την ανάπτυξη του εγώ . Καλλιεργήστε την ταπεινότητα και εκτελείτε τα καθήκοντά σας με ειλικρίνεια. Το «διορθώστε τις αισθήσεις» απαιτεί να εξετάζετε το πώς συμπεριφέρονται οι αισθήσεις. Αν τείνουν να παρεκκλίνουν,  να τις διορθώνετε και να τις περιορίζετε, όταν χρειάζεται. Το «δώστε ένα τέλος στον νου» απαιτεί να καταστείλετε τις ιδιοτροπίες του νου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με το να στρέψετε τον νου προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, υπάρχει μια κλειδαριά και ένα κλειδί. Όταν το κλειδί στρέφεται προς τα αριστερά, η κλειδαριά κλειδώνει. Αν το κλειδί στραφεί προς τα δεξιά, η κλειδαριά ανοίγει. Έτσι, το κλειδί επιτελεί και τις δύο λειτουργίες του κλειδώματος και του ξεκλειδώματος. Στον άνθρωπο, η καρδιά είναι η κλειδαριά. Ο νους είναι το κλειδί. Όταν ο νους στρέφεται προς τον Θεό, η καρδιά  αποστασιοποιείται. Όταν ο νους είναι στραμμένος προς τον κόσμο, η καρδιά αναπτύσσει προσκόλληση. Έτσι, τόσο η αποστασιοποίηση όσο και η προσκόλληση προκύπτουν από τον τρόπο λειτουργίας του νου!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1988


6 Μαίου

Η Ισβαράμμα τελείωσε με το μπάνιο της, ήπιε τον καφέ της, όπως πάντα με πολύ χαρά, και πήρε τη θέση της στην εσωτερική βεράντα. Ξαφνικά, φώναξε: «Σουάμι Σουάμι, Σουάμι», τρεις φορές. Απάντησα: «Έρχομαι, έρχομαι». Μέσα σ’ αυτό  το διάστημα άφησε την τελευταία της πνοή. Ποιο μεγαλύτερο σημάδι καλοσύνης χρειάζεται; Δεν είχε ανάγκη να την υπηρετούν και να την περιποιούνται. Ο Σουάμι θα έρθει στη μνήμη πολύ λίγων την ώρα εκείνη. Ο νους συνήθως θα αναζητήσει και θα μείνει στο ένα ή στο άλλο αντικείμενο, σε κάποιο κόσμημα ή σε κάποια τιμαλφή. Από το ισόγειο, φώναξε: «Σουάμι! Σουάμι!» Της απάντησα: «Έρχομαι, έρχομαι», και έφυγε. Το κάλεσμα του πιστού από τη μία και η προσέλευση του Κυρίου για να τον ευλογήσει, από την άλλη· οι δύο πόλοι ενώνονται και η απελευθέρωση συμβαίνει ακαριαία! Αυτή είναι η αυθεντική ολοκλήρωση για την οποία πρέπει να πασχίζει κανείς στη ζωή. Είναι το σημάδι μιας ιδανικής, αξιοθαύμαστης ζωής. Μια τέτοια στάση πρέπει να αναδύεται αυθόρμητα και όχι μέσω κάποιας εξωτερικής επιβολής. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1983


5 Μαίου

Υψώνω τώρα τη σημαία της Υπέρτατης Ειρήνης στο Πρασάντι Νίλαγιαμ. Η σημαία είναι ένα σύμβολο σημαντικό για τον καθένα από εσάς. Είναι μια υπενθύμιση του καθήκοντός σας απέναντι στον εαυτό σας, και έτσι, όταν την υψώνω σε αυτό το κτίριο, πρέπει να την ξεδιπλώσετε στις δικές σας καρδιές. Σας υπενθυμίζει να ξεπεράσετε την παρόρμηση των κατώτερων επιθυμιών, του θυμού και του μίσους, όταν οι επιθυμίες σας ματαιώνονται· σας προτρέπει να διευρύνετε την καρδιά σας, ώστε να αγκαλιάσετε όλη την ανθρωπότητα και όλη τη ζωή και όλη τη δημιουργία σε όλο της το φάσμα· σας κατευθύνει να καταλαγιάσετε τις παρορμήσεις σας και να διαλογιστείτε ήρεμα πάνω στη δική σας εσωτερική πραγματικότητα. Σας διαβεβαιώνει ότι όταν το κάνετε αυτό, ο λωτός της καρδιάς σας θα ανθίσει, και από το κέντρο του θα αναδυθεί η φλόγα της θεϊκής όρασης, η οποία εγγυάται την άπειρη ειρήνη. Πρέπει επίσης να σας πω για ορισμένες  αρχικές πειθαρχίες που πρέπει να εφαρμόσετε όταν βρίσκεστε εδώ· τις τρεις πειθαρχίες της σιωπής, της καθαριότητας και της ανεκτικότητας. Στη σιωπή μπορείτε να ακούσετε τη φωνή του Θεού, όχι στην οχλαγωγία του θορύβου. Μέσω της καθαριότητας κερδίζετε την αγνότητα. Με την  ανεκτικότητα, καλλιεργείτε την αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


4 Μαίου

Βλέπετε ένα αεροπλάνο να κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον ουρανό· κάποιος σας λέει ότι το κυβερνά ένας πιλότος, αλλά εσείς αρνείστε να το πιστέψετε, επειδή δεν τον βλέπετε από εκεί που βρίσκεστε. Είναι αυτό σωστό; Πρέπει να μπείτε στο αεροπλάνο για να δείτε τον πιλότο· δεν μπορείτε να αρνηθείτε την ύπαρξή του, επειδή στέκεστε στο έδαφος. Πρέπει να υποθέσετε ότι το αεροπλάνο έχει πιλότο. Έτσι επίσης, παρατηρώντας το Σύμπαν, πρέπει να εικάσετε την ύπαρξη του Θεού, όχι να Τον αρνηθείτε επειδή δεν είστε σε θέση να Τον δείτε. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά πιστεύουν στις εφημερίδες και στις ειδήσεις που δημοσιεύουν για πράγματα που δεν βλέπουν ή δεν μπορούν να δουν. Πιστεύουν αυτό που ακούνε τα αυτιά τους, περισσότερο από αυτό που βλέπουν τα μάτια τους ή που βιώνει ο νους τους. Οι άνθρωποι επιχειρηματολογούν και διαφωνούν με την παραμικρή αναφορά στον Θεό. Νομίζουν ότι είναι ικανοποιητικά επαρκείς γι’ αυτό. Ο Θεός μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνον απ’ όσους γνωρίζουν τα σημεία, τα χαρακτηριστικά και τις εξαιρετικές ιδιότητές του, μέσα από τη μελέτη των γραφών. Μην επιρρίπτετε  συκοφαντίες εναντίον της θεϊκής ατραπού  ή εναντίον του ίδιου του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1966


3 Μαίου

Δεδομένου ότι Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό, όλοι όσοι με πνεύμα παράδοσης και αφοσίωσης ζουν ειρηνικά και αρμονικά στην κοινωνία, στην πραγματικότητα, ανήκουν στο Ισλάμ. Το Ισλάμ επιμένει στον πλήρη συντονισμό μεταξύ σκέψεων, λόγων και πράξεων. Οι μουσουλμάνοι άγιοι και σοφοί έχουν τονίσει ότι πρέπει να διερευνήσουμε την εγκυρότητα του "εγώ" που αισθάνεται ότι είναι το σώμα και του "εγώ" που νιώθει ότι είναι ο νους και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό "εγώ" είναι ο Εαυτός που λαχταρά τον Οικουμενικό Εαυτό, τον Θεό. Ο μήνας Ραμζάν, η νηστεία και οι προσευχές αποσκοπούν στην αφύπνιση και την εκδήλωση αυτής της συνειδητοποίησης. Όποια και αν είναι η θρησκεία, η έμφαση δίνεται στην ενότητα, την αρμονία και την  αταραξία. Ως εκ τούτου, καλλιεργήστε την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συμπόνια και αναδείξτε την Αλήθεια σε κάθε καθημερινή σας δραστηριότητα. Αυτό είναι το μήνυμα Μου μαζί με τις ευλογίες Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


2 Μαίου

Η επιστήμη μπορεί να σας προσφέρει μόνο προσωρινές εγκόσμιες χαρές. Μόνο η πνευματικότητα μπορεί να σας χαρίσει διαρκή ευδαιμονία. Όλες οι ανέσεις που προσφέρουν προσωρινή χαρά, προκαλούν επίσης δυστυχία. Μπορεί κάποιος να κάθεται σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, όμως ο νους του να είναι γεμάτος άγχος και ανησυχία, και ο εγκέφαλός του να θερμαίνεται. Αντίθετα, αυτός που έχει ψυχική ηρεμία δεν θα βιώνει καμία έλλειψη άνεσης, ακόμα κι αν βρίσκεται σε ένα δάσος. Η ειρήνη, επομένως, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιστήμης. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα απομακρύνουν τον άνθρωπο από την ειρήνη. Όλα τα δεινά του ανθρώπου σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι ο νους του δεν είναι ποτέ ήρεμος και γαλήνιος· είναι απασχολημένος με έγνοιες και προβλήματα. Ακόμη και ένα άψυχο μηχάνημα χρειάζεται κάποια περίοδο ανάπαυσης. Αλλά στον νου δεν δίνεται χρόνος για ανάπαυση. Εάν επιθυμούμε ειρήνη για το άτομο, την κοινωνία και το έθνος, αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πνευματικά μέσα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1988


1 Μαίου

Να θεωρείτε το σώμα σας ως έναν κινούμενο ναό. Όπου κι αν πάτε, ο Θεός είναι μαζί σας. Μην επιδίδεστε σε συζητήσεις για το τι είναι Θεός και πού είναι ο Θεός. Ο Θεός πρέπει να βιώνεται μέσω της πίστης και της εμπιστοσύνης. Όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ειρήνη. Όπου υπάρχει ειρήνη, υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει ευδαιμονία. Όπου υπάρχει ευδαιμονία, υπάρχει ο Θεός. Η ευδαιμονία είναι παντού. Η ευδαιμονία που είναι μέσα σας περιορίζεται από τη συνείδηση ότι είστε το σώμα. Πρέπει να επεκτείνετε αυτή την ευδαιμονία ώστε να αγκαλιάζει τα πάντα. Όταν ένα παιδί γεννιέται, είναι μοναχικό. Καθώς μεγαλώνει, αποκτά γυναίκα και παιδιά. Όταν τα παιδιά παντρεύονται οι συγγένειες διευρύνονται. Αυτή η διεύρυνση των σχέσεων συμβαίνει μέσα σε μια οικογένεια. Έτσι κι εσείς, πρέπει να διευρύνετε την προοπτική σας και να την επεκτείνετε ώστε να καλύψει ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1989