Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2021

31 Μαίου

Στο παρελθόν, ο Σάνκαρα προσπάθησε να εγκαταστήσει και πάλι στην καρδιά του ανθρώπου την πίστη ότι είναι ο Απεριόριστος,  ο Παντοδύναμος. Προσπάθησε να απομακρύνει τις φαύλες ιδιότητες που είχαν εγκατασταθεί εκεί, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να προχωρήσει προς την Πραγματικότητά του! Όταν κάποιος ρίξει ακόμη και μια φευγαλέα ματιά σ’ αυτή την πραγματικότητα, απαλλάσσεται από τον εγωισμό, την αλαζονεία και την απόγνωση. Τότε, ούτε ο έπαινος τον ευχαριστεί ούτε η προσβολή τον θλίβει! Kαθίσταται σταθερός και ασφαλής, όπως η κορυφή του βουνού, που καμιά καταιγίδα δεν μπορεί να την τραντάξει. Όπως η οθόνη στην αίθουσα του κινηματογράφου, δεν επηρεάζεται από τη φωτιά της συκοφαντίας ή από τη βροχή του επαίνου. Ο Βούδας είπε κάποτε, όταν βρισκόταν στην Μπουνταγκάγια, ότι το καλό και το κακό, η φήμη και η δυσφήμιση, ο έπαινος και η συκοφαντία, είναι σαν τα δύο πόδια. Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς κάποιο από τα δύο. Είναι απαραίτητα στη διαδικασία της επιβίωσης. H τροφή και τα εντόσθια είναι και τα δύο μέσα στον άνθρωπο. Έχει φλέβες για το κόκκινο αίμα όπως και για το μπλε. Μια πόλη έχει υπόγειους αγωγούς για την  μεταφορά πόσιμου νερού όπως επίσης  και για την απομάκρυνση των λυμάτων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966


30 Μαίου

Ο ίδιος Θεός είναι ο ένοικος όλων των όντων. Οι άνθρωποι αποδίδουν πολλά ονόματα στον Θεό, όπως Αλλάχ,  Ιησούς,  Ράμα, Κρίσνα κ.λπ., αλλά ο Θεός είναι ένας. Μην εστιάζετε στις  διαφορές μεταξύ των ποικίλων ονομάτων του Θεού. Υπάρχουν πολλά γλυκά, αλλά όλα  περιέχουν το ίδιο βασικό συστατικό της ζάχαρης. Τα ονόματα και οι μορφές μπορεί να διαφέρουν, αλλά ο Εαυτός είναι ο ίδιος στα πάντα. Ο Ράμα και ο Κρίσνα δεν γεννήθηκαν με αυτά τα ονόματα. Τους δόθηκαν από τους γονείς τους. Ο Θεός δεν κατεβαίνει με κάποιο όνομα. Ο Θεός είναι χωρίς ιδιότητες, αμόλυντος, ο τελικός προορισμός, αιώνιος, αγνός, πάνσοφος, ελεύθερος, άσπιλος. Μην παρασύρεστε από τα ονόματα και τις μορφές. Να είστε εδραιωμένοι στον θείο Εαυτό, που είναι χωρίς όνομα και χωρίς μορφή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2006


29 Μαίου

Ασκηθείτε στη στάση της προσφοράς της κάθε σας πράξης στα πόδια του Θεού, όπως  προσφέρετε ένα λουλούδι στα πλαίσια της λατρείας. Ας είναι η κάθε σας ανάσα μια προσφορά σ’ Εκείνον. Μην πτοείστε  από τις συμφορές. Αποδεχτείτε τις ως ενέργειες Χάρης. Εάν κάποιος χάσει το χέρι του σε ένα ατύχημα, πρέπει να πιστέψει ότι ήταν η χάρη του Κυρίου που έσωσε τη ζωή του. Όταν γνωρίζετε ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς την θέλησή Του, ό,τι συμβαίνει έχει μια προστιθέμενη αξία. Μπορεί να παραμελείτε ένα αναρριχητικό φυτό στην αυλή σας, αλλά εάν ένας σοφός που περνάει σας πει ότι είναι ένα σπάνιο βότανο, που μπορεί να θεραπεύσει το δηλητήριο του φιδιού, τότε χτίζετε ένα φράχτη γύρω του και δεν επιτρέπετε στα παιδιά να μαζεύουν τα φύλλα του  για διασκέδαση! Όταν γνωρίζετε ότι ο Κύριος είναι η αιτία και η πηγή όλων,  αντιμετωπίζετε τους πάντες με ταπεινότητα και σεβασμό. Αυτό είναι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει γρήγορα στο στόχο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1996


28 Μαίου

Αυτό είναι ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Εάν συσκευάσετε λαχανικά σε αυτό, θα αποκτήσει τη μυρωδιά των λαχανικών. Εάν συσκευάσετε φρούτα, π.χ. μπανάνες, θα αποκτήσει τη μυρωδιά της μπανάνας. Εάν συσκευάζετε αποξηραμένα ψάρια, θα εκπέμπει τη μυρωδιά των ξηρών ψαριών. Το χαρτί δεν έχει καμία μυρωδιά από μόνο του. Απορροφά τη μυρωδιά της ουσίας που συσκευάζεται σε αυτό. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι αγνός και ιερός, αλλά αποκτά κακές ιδιότητες συνδέοντας τον εαυτό του με κακές συντροφιές. Λέγεται: «Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Εάν μου πείτε με ποιον τύπο ανθρώπων είστε συνδεδεμένοι, μπορώ να σας πω τι είδος άτομα είστε. Είναι επομένως απαραίτητο να σχετίζεστε με καλούς ανθρώπους σε όλες σας τις δραστηριότητές. Είναι η συντροφιά που σας κάνει καλό ή κακό. Επομένως, κρατηθείτε μακριά από τις κακές συντροφιές. Γίνετε μέλος της συντροφιάς εκείνων που έχουν αγνή καρδιά και ιερά συναισθήματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2006


27 Μαίου

Ο Βούδας δίδαξε ότι όλοι είναι ευλογημένοι με την ίδια Θεϊκή Αρχή. Η Αλήθεια είναι μία, αλλά οι σοφοί αναφέρονται σε αυτήν με διαφορετικά ονόματα. Αυτό το μήνυμα εκφράστηκε από τον Kρίσνα στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, όταν είπε ότι όλα τα όντα είναι δική Του αντανάκλαση και κανένα δεν είναι διαφορετικό από Αυτόν. Ο Βούδας υπέστη πολλές ταλαιπωρίες για να συνειδητοποιήσει αυτήν την αλήθεια. Πολλές ευγενείς ψυχές, σύγχρονες του Βούδα, αναγνώρισαν το μεγαλείο Του. Είπαν ότι ο Βούδας βίωσε την αλήθεια που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν. Καθώς ο Βούδας παραιτήθηκε από  όλες τις επιθυμίες, έγινε η επιτομή της απόλυτης απάρνησης. Δεν τον διακατείχε τίποτε άλλο εκτός από την αγάπη. Θεωρούσε την αγάπη ως την ίδια την πνοή της ζωής του. Θυμηθείτε, όταν απευθύνετε τους χαιρετισμούς σας σε κάποιον, χαιρετάτε τον εαυτό σας. Ότι αυτός δεν είναι κάποιος άλλος πάρα η  δική σας αντανάκλαση. Να βλέπετε τους άλλους όπως βλέπετε τη δική σας αντανάκλαση στον καθρέφτη. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από τη βαθυστόχαστη ρήση: «Είμαι ο Θεός». 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 2006


26 Μαίου

Στη δημιουργία, φαίνεται να υπάρχουν δύο οντότητες, το εσύ και το εγώ. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο Ένα. Το άτομο είναι μέρος της κοινωνίας και η κοινωνία είναι μέρος της δημιουργίας, η οποία αναδύεται από τον Θεό. Ο Θεός είναι η θεμελιώδης βάση ολόκληρης της δημιουργίας. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να αναγνωρίσετε την ενότητα όλης της δημιουργίας. Μόνο τότε μπορείτε να  φθάσετε στον Θεό. Ο Βούδας βίωσε αυτήν την ενότητα και τη μη-δυιστική φύση του Εαυτού. Τότε συνέβη μια ολική  μεταμόρφωση εντός του. Συνειδητοποίησε ότι όλες οι κοσμικές σχέσεις όπως η μητέρα, ο πατέρας, η σύζυγος και τα παιδιά είναι απατηλές. Υπερέβη τη σωματική συνείδηση. Αυτός είναι ο λόγος που κέρδισε την ονομασία Βούδας, ο φωτισμένος. Ο Βούδας έφθασε στην Αυτοπραγμάτωση. Μετά από αυτήν την εμπειρία, δίδασκε ότι υπάρχει μόνο μία Θεϊκή Αρχή στον κόσμο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 2006


25 Μαίου

Αν  δεν εφαρμόσει κανείς τις διδασκαλίες της Γκίτα, δεν μπορεί να αντλήσει ευδαιμονία από αυτές. Η αδιάκοπη απαγγελία της Γκίτα, ή η ακρόαση της, είναι μάταιη, εάν δεν γίνεται τίποτα για τον εξαγνισμό της καρδιάς και την απαλλαγή από κακές ιδιότητες όπως ο εγωισμός, η εγωπάθεια και η αλαζονεία. Είναι καλύτερο να εφαρμόσει κανείς στην πράξη έστω κι έναν στίχο της Γκίτα από το να αποστηθίσει 700 στροφές. Καμία πνευματική μελέτη ή  πνευματική άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει στον εξαγνισμό της καρδιάς, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν προσπαθήσει γι’ αυτό. Και όταν η καρδιά εξαγνιστεί, γίνεται μια άξια κατοικία του Θεού. Ό,τι κι αν κάνετε, θεωρήστε το ως καθήκον που γίνεται χωρίς ιδιοτελές κίνητρο ή εγωιστικό κέρδος. Μόνο όταν όλες οι ενέργειες, είτε πρόκειται για θυσιαστικές λατρείες είτε για πειθαρχίες είτε για πνευματικές ασκήσεις, γίνονται ως προσφορές στο Θεό, συμβάλλουν στον εξαγνισμό  και την απελευθέρωση. Μέσα από πράξεις που οδηγούνται από την επιθυμία συμβαίνει η γέννηση, και μέσω πράξεων απαλλαγμένων από την επιθυμία μπορεί κανείς να απελευθερωθεί από την επαναγέννηση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1984


24 Μαίου

Μπορείτε να καλέσετε τον Θεό με οποιοδήποτε όνομα, αλλά όλα τα ονόματα αντιπροσωπεύουν την ίδια Θεϊκή Αρχή. Κρατήστε το λουλούδι της ενότητας στο βωμό της καρδιάς σας και αφήστε το άρωμά του να απλωθεί παντού. Οι πνευματικές πρακτικές, όπως η επανάληψη του Ονόματος και οι αυστηρές πειθαρχίες δεν θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκτός εάν αναγνωρίσετε την αρχή της Ενότητας. Πολλοί άνθρωποι μετρούν τις χάντρες από το ροζάριο. Αλλά ποια είναι η χρησιμότητα του να περιστρέφετε τις χάντρες, αν ο νους σας συνεχίζει να περιφέρεται στον κόσμο; Αντιληφθείτε το πόσο σημαντικός είναι o νους. Πρέπει να έχετε σταθερό νου. Μόνο τότε θα λυτρωθεί η ζωή σας. Ποια είναι η ωφέλεια, εάν ο νους σας περιφέρεται γύρω από κάθε αντικείμενο, όπως οι μύγες που τριγυρίζουν τόσο πάνω από τη βρωμιά, όσο και πάνω από τα γλυκίσματα; Μην αφήνετε το νου σας να αιωρείται μεταξύ του καλού και του κακού, ανάμεσα στην ενότητα και την πολλαπλότητα. Επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι καλό και συνειδητοποιήστε την αρχή της Ενότητας. Αυτός είναι ο βασιλικός δρόμος που θα σας οδηγήσει στο βίωμα της Αλήθειας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 2006


23 Μαίου

Μέσω της σωστής δράσης, επιτυγχάνεται η αγνότητα της καρδιάς, που οδηγεί στην απόκτηση της σοφίας. Όταν η ορθή δράση συνδυάζεται με τη σοφία, τότε υπάρχει αληθινή υπηρεσία. Το να θεωρείτε ότι θα πρέπει να είστε ο μόνος που απολαμβάνει τα αποτελέσματα των πράξεών σας είναι σημάδι εγωισμού. Είναι αφελές να πιστεύετε ότι εσείς ως άτομο είστε αυτός που πράττει. Κανένα πράγμα στον κόσμο δεν προορίζεται για την αποκλειστική απόλαυση ενός μόνο ατόμου. Όλα πρέπει να μοιράζονται σε όλους. Μόνο όταν απαλλαγείτε από την προσκόλληση στους καρπούς των πράξεών σας, η δράση μετουσιώνεται σε γιόγκα - θεία κοινωνία. Οι εθελοντές πρέπει να ξεπεράσουν την αίσθηση του «δικό μου» και του «δικό σου». Όταν ασχολούνται με προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας, πρέπει να θεωρούν προνόμιο το να υπηρετούν τους άλλους και να εκλαμβάνουν τη δράση τους ως μορφή λατρείας του Θεού. Οφείλουν να θεωρούν την υπηρεσία προς την κοινωνία ως το μέσο επίτευξης της αυτοεκπλήρωσης στη ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1984


22 Μαίου

Στους Βέδες υπάρχουν δυο μεγάλες ρήσεις: «Εγώ Είμαι ο Θεός» (Αχάμ Μπραμάσμι) και «Εσύ Είσαι Εκείνο» (Τατ Τβαμ Ασί). Πράγματι, «Η αληθινή σοφία έγκειται στο να βλέπετε το Ένα» (Αντβάιτα Ντάρσαναμ Γκνιάναμ). Είναι σημάδι άγνοιας να βλέπετε δυαδικότητα, αγνοώντας την υποκείμενη Ενότητα. Η δυαδικότητα δεν είναι Αλήθεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Βούδας ερεύνησε βαθιά και τελικά βίωσε την εμπειρία του «Εγώ Είμαι Εγώ». Αυτό είναι αληθινή Πραγμάτωση. Μπορεί να ασκείστε για πολλά χρόνια, μπορεί να διαλογίζεστε και να εκτελείτε πολλές ασκήσεις γιόγκα, όμως όλες αυτές οι πνευματικές ασκήσεις δίνουν μόνο προσωρινή ικανοποίηση, όχι αιώνια ευδαιμονία. Οι άνθρωποι μιλούν για διαλογισμό. Ακόμα και ο Βούδας υποστήριξε την πρακτική του διαλογισμού. Ποιο είναι εκείνο στο οποίο πρέπει να διαλογίζεστε; Τι σημαίνει διαλογισμός; Μήπως να συγκεντρώνεστε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο; Όχι! Αυτό δεν είναι διαλογισμός. Αληθινός διαλογισμός είναι να στοχάζεστε πάνω στην έννοια του «Εγώ είμαι Εγώ».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 2006


21 Μαίου

Οι χιλιάδες που έρχονται στο Πουτταπάρτι έρχονται γι’ αυτόν τον πολύτιμο πλούτο της Γνώσης του Εαυτού. Κι εσείς επίσης πρέπει κάποτε να την αποκτήσετε και να σωθείτε. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φτάσουν στο στόχο, ταξιδεύοντας στο μονοπάτι της σοφίας. Αυτή η γνώση έρχεται με την ενδοσκόπηση και την ανάλυση της δικής σας εμπειρίας. Όμως, προκειμένου ν’ αποκτήσετε την επιθυμία γι’ αυτήν την ανάλυση, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στην ανάλογη στάση, αναπτύσσοντας καλές συνήθειες, αποφεύγοντας τις κακές, μετέχοντας στις συντροφιές των ευσεβών, εμπλεκόμενοι σε ενάρετες δράσεις και υπηρετώντας όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτά είναι βήματα που θα σας οδηγήσουν στο λαμπρό μονοπάτι της Αυτογνωσίας. Μπορείτε, ακόμη και τώρα, να ακολουθήσετε αυτήν την πειθαρχία και να σωθείτε από τη θλίψη και τον πόνο. Ευλογώ τη θέλησή σας να το πραγματώσετε και να επιμείνετε στις πνευματικές ασκήσεις, έως ότου επιτύχετε τον στόχο σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1965


20 Μαίου

Μειώστε τις επιθυμίες σας στο ελάχιστο. Mην υποκύπτετε στον πειρασμό να μεταφέρετε το ραδιόφωνο και να γίνεστε ακροατές όλων εκείνων που σας αποχαυνώνουν. Εξετάστε το δωμάτιό σας, το τραπέζι, την ντουλάπα, τα κουτιά και ανακαλύψτε πόσα περιττά πράγματα έχετε συσσωρεύσει. Τα αποκτήσατε επειδή είδατε κάποιους να τα έχουν και νιώσατε ότι αν δεν τα αποκτούσατε θα μοιάζατε μικρός στη συντροφιά τους! Μια ανόητη επιθυμία του να θεωρείστε ενημερωμένοι και να συμβαδίζετε με τη μόδα, σας έκανε να σωρεύετε περιττές συνήθειες και άχρηστα αντικείμενα. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος με πολύ λιγότερα από όσα νομίζετε ότι είναι απαραίτητα. Όταν κάποιο αντικείμενο είναι μαζί σας για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύετε ότι σας είναι απαραίτητο και δεν ξέρετε πώς να ζήσετε χωρίς αυτό! Όπως ο μεταξοσκώληκας, υφαίνετε ένα κουκούλι για τον εαυτό σας, μέσα από τη φαντασία σας. Μην αφήνετε τις δαπανηρές συνήθειες να αναπτυχθούν, δαπανηρές τόσο  από οικονομική όσο και από  πνευματική άποψη. Παρατηρείτε τις αρέσκειες και τις απαρέσκειές σας και απορρίψτε οτιδήποτε απειλεί να παρεμποδίσει την πορεία σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


19 Μαίου

Πού ακριβώς κατοικεί ο Θεός; Είναι παντού, σε όλα τα όντα. Αποκαλείται παντογνώστης και πανταχού παρών. Στην πραγματικότητα, είναι αγάπη, και η αγάπη διαχέεται παντού. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει καμία ύπαρξη χωρίς κάποιο ίχνος αγάπης. Η αγάπη οδηγεί στη θεία ευδαιμονία, που είναι αγνή και διαρκής. Πολλοί αναζητούν αυτή την ευδαιμονία μέσω των σχέσεών τους με άλλα άτομα, άλλοι προσπαθούν να την επιτύχουν συγκεντρώνοντας φήμη, δύναμη και πλούτο, και κάποιοι λίγοι προσπαθούν να την αποκτήσουν με την απάρνηση των υλικών αποκτημάτων και της επιθυμίας για κοσμικές απολαύσεις. Όμως, μόνο η μη-προσκόλληση μπορεί να χαρίσει ευδαιμονία. Οι Ουπανισάδες διακηρύσσουν ότι μόνο η θυσία μπορεί να παράσχει  την ευδαιμονία της αθανασίας. Πρέπει να αγνοήσετε όλους τους δεσμούς της συγγένειας και της συντροφικότητας, να εγκαταλείψετε κάθε προσκόλληση και υπερβολικό ενδιαφέρον και, στην καρδιά που απελευθερώθηκε, να εγκαταστήσετε τον Θεό σε όλη του τη λάμψη. Αυτό είναι το μόνο μέσο για να κερδίσετε αιώνια,  ατελεύτητη ευδαιμονία. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1979


18 Μαίου

Είτε τα άτομα που υπηρετείτε σας ευχαριστούν είτε σας κακολογούν, να εκτελείτε με ευχαρίστηση την εργασία που σας έχει ανατεθεί. Διότι, υπηρετείτε τον εαυτό σας, όχι αυτούς, να το θυμάστε. Ανθοδέσμες ή αποδοκιμασίες, δεχθείτε τα  με την ίδια ήρεμη διάθεση. Μόνο αυτοί που ταυτίζονται με το σώμα νιώθουν εξυψωμένοι ή πικραμένοι. Πρέπει να νιώσετε ότι είστε ο Εαυτός που κατοικεί στο σώμα, όχι το σώμα· αυτό θα σας δώσει τη δύναμη να υπηρετείτε καλύτερα. Ενώ κάνετε τη δουλειά σας, μην υποστηρίζετε ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι είναι στην αρμοδιότητά σας και κάποιο άλλο όχι.  Mην είστε προσκολλημένοι σε όρια και περιορισμούς. Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον, συμπληρώστε ο ένας τον άλλον σε ένα κλίμα χαρούμενης συνεργασίας και δώστε δύναμη ο ένας στον άλλον. Να λειτουργείτε ως μια ιδανική πνευματική συντροφιά, εμφυσώντας ο ένας στον άλλον ενέργεια και ενθουσιασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνετε  μεγαλύτερο βάρος από αυτό που σας έχει ανατεθεί. Μην παρεμβαίνετε βίαια σε αυτό που κάνουν οι άλλοι, ούτε και να τους κρίνετε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


17 Μαίου

Να θυμάστε πάντα ότι είναι εύκολο να κάνετε ό,τι είναι ευχάριστο, αλλά είναι δύσκολο να ασχοληθείτε με εκείνο που είναι ευεργετικό. Όλα όσα είναι ευχάριστα δεν αποφέρουν κέρδος. Η επιτυχία έρχεται σε εκείνους που εγκαταλείπουν το μονοπάτι το στρωμένο με τριαντάφυλλα και αντιμετωπίζουν τα σφυροκοπήματα και τις μαχαιριές του δρόμου του γεμάτου κινδύνους. Στην πραγματικότητα, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ζωή είναι ένα πεδίο μάχης, ένα Νταρμακσέστρα, όπου τα καθήκοντα και οι επιθυμίες βρίσκονται πάντα σε σύγκρουση. Σβήστε τις πύρινες γλώσσες της επιθυμίας, του μίσους και του θυμού που αναδύονται στις καρδιές σας. Είναι απόλυτη δειλία να υποκύπτετε σε αυτούς τους εχθρούς που σας μετατρέπουν σε θηρία. Όταν έρθουν τα εμπόδια, αντιμετωπίστε τα με θάρρος. Σας δυναμώνουν, σας κάνουν ανθεκτικούς! Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την αδυναμία είναι να χτυπήσετε την ίδια την ρίζα του δέντρου –τη λανθασμένη αντίληψη ότι είστε το σώμα με αυτό το όνομα και αυτή τη μορφή, αυτές τις αισθήσεις, αυτήν τη διάνοια και αυτόν τον νου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1965


16 Μαίου

Αναπτύξτε αγάπη προς όλους. Μη νομίζετε ότι ένας εθελοντής είναι ένα άτομο ανώτερης κλάσης, περισσότερο αφοσιωμένος από τους υπόλοιπους. Μην κοιτάτε τους άλλους αφ’ υψηλού ως ενόχληση και αναστάτωση. Αν έχετε αγάπη προς Εμένα, θα αγαπάτε τους πάντες, αφού ο Σάι υπάρχει σε όλους. Τραγουδάτε στα μπάτζανς: «Όλα είναι ο Σάι. Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος από τον Σάι». Τότε, πώς μπορείτε να αγαπάτε μόνο τον Σάι; Έχετε στους τοίχους της αίθουσας προσευχής πολλές φωτογραφίες του Σουάμι. Τιμάτε τις εικόνες και εκλαμβάνετε την καθεμία από αυτές σαν να είμαι Εγώ. Εάν κάποιος μιλήσει άσχημα για κάποια από αυτές, δεν σας αρέσει, έτσι δεν είναι; Στέκεστε μπροστά στην εικόνα Μου και αναφωνείτε με χαρά: «Ω! Σουάμι!» Ο κάθε άνθρωπος είναι η εικόνα μου. Γιατί το κάθε ον είμαι Εγώ. Έτσι, όταν αντιμετωπίζετε κάποιον άσχημα, Εμένα αντιμετωπίζετε άσχημα. Όταν προσβάλλετε κάποιον, Εμένα προσβάλλετε. Να το θυμάστε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


15 Μαίου

Πιθανότατα νομίζετε ότι, αφού άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ινδίας, ακόμη και από χώρες εκτός Ινδίας, περνούν από την πόλη σας σε συνεχή ροή προς το Πρασάντι Νίλαγιαμ στο Πουταπάρτι, θα πρέπει να καταβάλουν τις συνεισφορές τους στα ταμεία του Νίλαγιαμ. Επιτρέψτε μου να σας δηλώσω την αλήθεια: δεν παίρνω τίποτα από κανέναν, εκτός από την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Για τα τελευταία 29 χρόνια, αυτή ήταν η πάγια πρακτική μου. Οι άνθρωποι που έρχονται Μου δίνουν μόνο τον πλούτο που μου δώσατε όλοι εσείς σήμερα, τον πλούτο της Πίστης, της Aφοσίωσης και της Αγάπης, αυτό είναι όλο. Για να καταλάβετε κάποιον, πρέπει να είστε μαζί του και κοντά του. Πρέπει να τον πλησιάσετε, όχι με μίσος ή θυμό, αλλά με φιλία και αγάπη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωσή Μου. Πώς μπορείτε να Με γνωρίσετε, αν δεν έρθετε κοντά σε Μένα, προς Εμένα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στην Πενουκόντα, στις 20 Φεβρουαρίου 1965


14 Μαίου

Ο άνθρωπος περικλείεται σε πέντε περιβλήματα: το φυσικό, το ζωτικό, το νοητικό, της ανώτερης διάνοιας και της ευδαιμονίας. Το τελευταίο είναι ο πυρήνας. Έτσι, ο άνθρωπος χρειάζεται απλώς να ερευνήσει εντός του για την άπειρη ευδαιμονία. Η ευδαιμονία πρέπει να αναζητηθεί όχι μέσω της συσσώρευσης αλλά μέσω της θυσίας και της προώθησης της ευημερίας των άλλων. Η θυσία συνιστάται από τους Βέδες ως το μόνο μονοπάτι προς την αθανασία. Δώστε άφθονα, δώστε με χαρά, δώστε για τη δόξα του Θεού και με ευγνωμοσύνη για τον Θεό. Ο εγωισμός είναι η μάστιγα που καταστρέφει τη φιλανθρωπία. Αν και κάποιος γνωρίζει ότι ένα βήμα του είναι λανθασμένο, ο εγωισμός δεν του επιτρέπει να σταματήσει. Αλλά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με σταθερή αποφασιστικότητα. Μοιραστείτε με άλλους τη γνώση και τις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει, τις ιδέες και τα ιδανικά από τα οποία έχετε επωφεληθεί και τη χαρά που έχετε κερδίσει με πειθαρχία και αφοσίωση. Η κοινή χρήση δεν θα τις μειώσει ούτε θα τις απαξιώσει. Από την άλλη πλευρά, θα λάμψουν εντονότερα με πρόσθετη λαμπρότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


13 Μαίου

Δεδομένου ότι Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό, όλοι όσοι -με πνεύμα παράδοσης και αφοσίωσης- ζουν με ειρήνη και αρμονία στην κοινωνία, αληθινά, ανήκουν στο Ισλάμ. Το Ισλάμ επιμένει στην πλήρη εναρμόνιση μεταξύ σκέψεων, λόγων και πράξεων. Οι μουσουλμάνοι άγιοι και οι σοφοί τονίζουν ότι πρέπει να διερευνήσουμε την εγκυρότητα του «Εγώ» που αισθάνεται ότι είναι το σώμα και του «Εγώ» που νιώθει ότι είναι ο νους, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό «Εγώ» είναι ο Εαυτός που λαχταρά για τον Παντοδύναμο, τον Θεό. Ο μήνας Ραμαζάν, η νηστεία και οι προσευχές έχουν σχεδιαστεί ώστε να αφυπνίσουν και να εκδηλώσουν αυτή τη συνειδητοποίηση. Όποια κι αν είναι η θρησκεία, η έμφαση δίνεται στην ενότητα, την αρμονία και την αταραξία. Επομένως, καλλιεργήστε την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συμπόνια και καταδείξτε την Αλήθεια σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που σας απευθύνω μαζί τις ευλογίες Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


12 Μαίου

Όλοι οι ιδρυτές των θρησκειών άκουσαν την απρόσωπη φωνή του Θεού που αποκάλυψε τον Εαυτό ο οποίος ενεργοποιεί ολόκληρη τη Δημιουργία. Ακριβώς όπως οι Βέδες «ακούστηκαν» και διαδόθηκαν όπως αποκαλύφθηκαν, το Κοράνι επίσης αποκαλύφθηκε στον Μωάμεθ. Το Κοράνι έχει το Salat και το Zakat ως δύο μάτια. Salat σημαίνει προσευχή. Zakat σημαίνει φιλανθρωπία. Μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που θεωρούν τη φιλανθρωπία ως υψηλό καθήκον τους και μέσω προσευχών και συνεχούς διαλογισμού στον Θεό ανυψώνουν τη συνείδησή τους. Το Ισλάμ είναι μια λέξη που δεν δηλώνει μια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά μια νοητική κατάσταση, μια κατάσταση απόλυτης παράδοσης στη Θέληση του Θεού. Ισλάμ σημαίνει αφοσίωση, παράδοση, ειρήνη, γαλήνη. Το Ισλάμ δηλώνει μια κοινότητα ανθρώπων της οποίας τα μέλη πέτυχαν την υπέρτατη ειρήνη μέσω της παράδοσης στον Παντελεήμονα, Παντοδύναμο Θεό και που ορκίστηκαν να ζήσουν ειρηνικά με τους συνανθρώπους τους. Αργότερα, επιβλήθηκε σε κοινότητες που θεωρούσαν ότι είναι ξεχωριστές και διαφορετικές από τις υπόλοιπες. Το Ισλάμ δίδαξε κάτι υψηλότερο. Έστρεψε την προσοχή στο Ένα που ενυπάρχει στα πολλά, στην Ενότητα μέσα στην Ποικιλομορφία, και οδήγησε τους ανθρώπους στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983

 


11 Μαίου

Η εκπαίδευση συνίσταται στην καλλιέργεια των ακόλουθων έξι ιδιοτήτων: «Καλές σκέψεις, καλές πράξεις, προσήλωση στην αλήθεια, αφοσίωση, πειθαρχία και εκπλήρωση των καθηκόντων σας». Όταν έχετε αποκτήσει τη φιλία αυτών των έξι αρετών, η ζωή σας θα γίνει γόνιμη  και πλήρης. Σπουδαστές! Επικεντρωθείτε στις σπουδές από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους και αναπτύξτε πειθαρχία και σωστές συνήθειες, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα τις ευκαιρίες. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να θεωρούν ότι διδάσκουν για χάρη των αμοιβών και οι σπουδαστές δεν πρέπει να θεωρούν τις σπουδές τους κατά κύριο λόγο ως το μέσον μέσω του οποίου θα εξασφαλίσουν μια δουλειά. Η εκπαίδευση πρέπει να αναπτύξει την αυτάρκεια εντός σας και να σας προετοιμάσει για όλες τις προκλήσεις της ζωής. Με πίστη στον Θεό, πρέπει να ζήσετε μια δίκαιη ζωή και να γίνετε αληθινοί πολίτες της χώρας σας. Η πειθαρχία και οι κανονισμοί που τηρείτε τώρα θα σας φανούν χρήσιμοι σε όλη σας τη ζωή. Προετοιμαστείτε για να υπηρετήσετε την κοινωνία και, επομένως, συμφιλιωθείτε με τον Θεό, του οποίου η χάρη είναι μεγαλύτερη ευλογία από όλα τα κέρδη που μπορεί ν’ αντλήσετε από τον κόσμο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουνίου 1983


10 Μαίου

Δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που υιοθετούν οι άνθρωποι –είτε ο Χριστιανισμός είτε το Ισλάμ ή κάποια άλλη θρησκεία– που προσδίδουν αξία στη ζωή τους. Η υψηλότερη αξία είναι το γεγονός της ανθρωπιάς τους. Όλες οι θρησκείες συνδυάζονται για να προικίσουν τον άνθρωπο με μια μοναδική υπεροχή. Τα διάφορα ταλέντα με τα οποία ο άνθρωπος είναι προικισμένος πρέπει να χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, στη βάση του ότι το ατομικό αγαθό συνδέεται με την κοινωνική ευημερία. Ο άνθρωπος σήμερα πρέπει να περάσει μέσα από μια διαδικασία μεταμόρφωσης σε τρία επίπεδα: Πρώτα απ’ όλα είναι η πνευματική μεταμόρφωση. Δεύτερη έρχεται η αλλαγή  της στάσης απέναντι στην κοινωνία. Η τρίτη μεταμόρφωση αφορά στο ατομικό επίπεδο. Όταν πραγματοποιείται η πνευματική μεταμόρφωση, υπάρχει μια αυτόματη αλλαγή στη στάση απέναντι στην κοινωνία. Όταν η κοινωνία γίνεται αρμονική και ευημερούσα, το άτομο αλλάζει επίσης. Αυτός ο τριπλός μετασχηματισμός είναι συμφυής στο όνομα SAI. Το S (Spiritual) σημαίνει πνευματική αλλαγή. Το A (Association) σημαίνει αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας. Αυτό αφορά την αλλαγή στις σχέσεις κάποιου με τους άλλους στην κοινωνία. Το I (Individual), σημαίνει ατομική αλλαγή. Αυτή η τριπλή μεταμόρφωση είναι αυτό που επιθυμεί ο Σάι. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1995


9 Μαίου

Όταν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, η τροφή αφομοιώνεται σωστά και το σώμα διατηρείται υγιές. Η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να διατηρείται εντός ορισμένων ορίων. Εάν η θερμοκρασία κυμανθεί εκτός αυτών των ορίων, αυτό είναι ένα σημάδι ασθένειας. Ομοίως, όταν τα πέντε στοιχεία, που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον, διατηρούνται σε ισορροπία, ο κόσμος βρίσκεται σε υγιή κατάσταση. Εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί ή εάν τα στοιχεία μολυνθούν, τότε οι χώρες υποφέρουν με διάφορους τρόπους. Όταν τα προϊόντα της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της ισορροπίας της φύσης και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή τα ποτάμια και τις θάλασσες, ακολουθούν πολλές επιβλαβείς συνέπειες. Η ρύπανση προκαλεί πολλές νέες ασθένειες. Σήμερα, ακόμη και ο καθαρός αέρας έχει γίνει ένα σπάνιο αγαθό. Τα τρία τέταρτα της γης καλύπτονται από νερό. Υπάρχουν πολλά ορυκτά στον πυθμένα των ωκεανών. Αλλά κατά την εξαγωγή τους, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι περιορισμοί. Διαφορετικά, ακόμη και ο ωκεανός, ο οποίος περιορίζεται στα όριά του, θα καταλήξει να τα υπερβεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουνίου 1983


8 Μαίου

Η Βεδική δήλωση «Σo-χαμ» αποδεικνύεται από την αναπνευστική λειτουργία. Όταν εκπνέετε προφέροντας «αχάμ», εγκαταλείπετε τον εγωισμό. Το «Σο-χαμ» διακηρύσσει την ταυτότητα του ατόμου και του Θεού (Αυτός είμαι Εγώ). Αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή όσο κάποιος είναι παγιδευμένος στα πλοκάμια του υλικού κόσμου. Αυτή είναι η αλήθεια για τον Θεό. Αν κάποιος ρωτήσει: «Πού είναι ο Θεός;», η απάντηση δίνεται στην 18η ωδή της Μπάγκαβαντ Γκίτα, στη στροφή 61, όπου ο Κρίσνα δηλώνει: «Ο Θεός κατοικεί στην καρδιά όλων των όντων». Μελετάμε την Γκίτα, την εγκωμιάζουμε, απαγγέλουμε στίχους της καθημερινά, αλλά χωρίς να υπάρχει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Αυτός που συνειδητοποιεί την ταυτότητά του με τον Θεό, δεν θα προκαλέσει κακό σε κανέναν. Αληθινή λατρεία Θεού είναι η υπηρεσία προς την κοινωνία. Η δύναμη του Θεού διαπερνά τα πάντα. Το ταξίδι της ζωής είναι από το εγώ στο εμείς, από το ατομικό στο Οικουμενικό, από το εγώ στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983

 


7 Μαίου

Θεωρήστε όλους ως αδελφούς και αδελφές σας. Δεν χρειάζεται να μοιραστείτε την περιουσία σας μαζί τους, ωστόσο, οποιονδήποτε κι αν συναντάτε, να του μιλάτε ευγενικά και να του δίνετε αγάπη από τα βάθη της καρδιάς σας. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Προστατεύει ολόκληρη την ανθρωπότητα με την αγάπη Του. Εφόσον υπάρχει αγάπη εντός σας, αυτό είναι αρκετό. Τότε όλοι θα βιώνετε την ενότητα. Δεν πρέπει να δημιουργείτε αποστάσεις μεταξύ σας εξαιτίας του τρόπου που μιλάτε ή της συμπεριφοράς σας. Ελκύστε όλους κοντά σας με την αγάπη. Τότε όλοι θα επιτύχετε εγγύτητα με τον Θεό. Όταν κοιτάζετε τους άλλους με αγάπη, ο Θεός θα σας κοιτάξει επίσης με αγάπη. Σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεστε, μη δείχνετε ποτέ θυμό, ζήλια, υποκρισία ή υπεροψία. Μην αντιμετωπίζετε τους άλλους με θυμό ή μίσος. Όταν εσείς βιώνετε την αγάπη, αυτό μεταδίδεται και στους άλλους και κάνει την αγάπη τους να αυξάνει. Όταν τους αντιμετωπίζετε με αγάπη, θα σας πλημμυρίζουν με την αγάπη τους κι εκείνοι επίσης. Από την άλλη πλευρά, αν εκδηλώνεστε με θυμό προς αυτούς, θα συμπεριφέρονται κι εκείνοι με θυμό απέναντί σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


6 Μαίου

Καθώς η δόξα του Σάι άρχισε να εξαπλώνεται παντού, η Μητέρα Ισβαράμμα ήρθε μια μέρα και Μου είπε: «Σουάμι, με πονάει να βλέπω τα μικρά παιδιά του χωριού μας να περπατούν μέχρι το Μπουκκαπάτναμ για να πάνε σχολείο. Σε παρακαλώ, φτιάξε ένα μικρό σχολείο.» Ικανοποιώντας την επιθυμία της, ίδρυσα ένα μικρό σχολείο. Μετά από λίγο καιρό, ήθελε να δημιουργηθεί και ένα μικρό νοσοκομείο. Είπε ότι δεν αντέχει να βλέπει τις μητέρες να ταλαιπωρούνται μεταφέροντας τα παιδιά τους στο Μπουκκαπάτναμ για ιατρική περίθαλψη. Έφτιαξα ένα μικρό νοσοκομείο. Το μικρό σχολείο που ίδρυσα έχει γίνει σήμερα μεγάλο Πανεπιστήμιο και το μικρό νοσοκομείο, ένα Νοσοκομείο υψηλής εξειδίκευσης. Αυτά τα μεγάλα έργα μπόρεσαν να επιτευχθούν ως αποτέλεσμα της ευγενικής επιθυμίας της Μητέρας Ισβαράμμα και της Θείας Θέλησης του Σάι. Η τελευταία της επιθυμία ήταν η παροχή πόσιμου νερού στο χωριό. Επισήμανε ότι οι γυναίκες έπρεπε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντλήσουν νερό από βαθιά πηγάδια, τα οποία είχαν στεγνώσει. Αμέσως φρόντισα να παράσχω πόσιμο νερό στα χωριά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2001 (Ημέρα της Ισβαράμμα)


5 Μαίου

Κάθε άνθρωπος κάνει λάθη, είτε εσκεμμένα είτε ακούσια. Αλλά υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να διαπράξει, σε καμία περίπτωση –να ξεχάσει αυτό που οφείλει στη μητέρα του. Η αγάπη μιας μητέρας μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου, όποια κι αν είναι τα ελαττώματά του. Το μεγαλύτερο δώρο των γονέων προς τα παιδιά είναι το σώμα, με όλες τις δυνάμεις του. Αν και ο Θεός κυβερνά όλες τις ζωές, είναι οι γονείς που έχουν προικίσει το σώμα στο παιδί. Ο πηλός και το νερό είναι τα δώρα της Φύσης. Αλλά είναι ο αγγειοπλάστης που τα κατασκευάζει. Ως εκ τούτου, η ευγνωμοσύνη προς τους γονείς είναι πρωταρχική υποχρέωση. Οι μαθητές αυτές τις μέρες ρωτούν: «Γιατί πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους γονείς μας;» Πρέπει να θυμούνται ότι εάν προκαλούν δυσφορία στους γονείς τους με τη συμπεριφορά τους, δεν θα πρέπει να εκπλαγούν εάν, αργότερα, τα δικά τους τα παιδιά τους προκαλέσουν παρόμοια αγωνία. Αυτός είναι ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης που λειτουργεί πάντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1987


4 Μαίου

Ο κόσμος είναι μια τεράστια κοινότητα. Το κάθε άτομο είναι μέρος αυτής της κοινότητας, δεσμευμένο από την αγάπη εκείνη που προσελκύει τον άνθρωπο στον άνθρωπο, ώστε να γίνουν συγγενείς και φίλοι. Αυτή η αγάπη είναι εκεί, βαθιά στην καρδιά του ανθρώπου. Μόνο που δεν αναγνωρίζεται, αγνοείται, τίθεται υπό αμφισβήτηση, απορρίπτεται και δεν υποστηρίζεται. Είναι η μυστική πηγή όλης της συμπόνιας και της προσφοράς υπηρεσίας. Δημιουργεί την έντονη επιθυμία να ζήσετε μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία. Είναι η οικουμενική αγάπη, που ρέει από τη θεϊκή σπίθα  προς όλους τους σπινθήρες. Όταν τα μάτια λάμπουν φωτισμένα από την ύψιστη σοφία, βλέπουν τα πάντα ως το Ένα. Ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά που φαινομενικά  αλλάζουν, μεταμορφώνονται και κινούνται, διαπερνώνται από τον Θεό. Για να αποκαλυφθεί αυτό το Ένα ως ενυπάρχον στα πάντα, πρέπει να αναπτύξετε πίστη και να πειθαρχήσετε τον νου. Πρέπει να απαλλαγείτε από τις φαντασιώσεις και τα ελαττώματά του. Την Αλήθεια δεν μπορείτε να τη μάθετε όπως μαθαίνετε τους στίχους από τις γραφές. Πρέπει να τη γνωρίσετε και να τη βιώσετε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1973


3 Μαίου

Μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι είστε θεϊκοί, ότι ο Θεός είναι ο πυρήνας και η πραγματικότητά σας, θα είστε αναγκασμένοι να περνάτε από αυτές τις εισόδους και τις εξόδους (της ζωής και του θανάτου). Η ίδια εφημερίδα δεν πρέπει να ξαναδιαβάζεται ξανά και ξανά, καθημερινά. Μια ζωή πρέπει να είναι αρκετή για να αποκαλύψετε  το μυστήριο. Επομένως, τουλάχιστον, αναγνωρίστε ότι υπάρχει ένα μυστήριο, αναζητήστε το μυστικό και ξεδιαλύνετέ το, για τον εαυτό σας. Ο Ραμακρίσνα συνήθιζε να αναφωνεί με αγωνία στην απώλεια άλλης μιας ημέρας, χωρίς το όραμα της Θεϊκής Μητέρας. Έχετε αυτή τη λαχτάρα; Νιώστε αυτήν την αίσθηση του επείγοντος. Αναζητήστε τώρα, νιώστε την επιθυμία γι’ αυτήν την έκσταση, αυτή τη στιγμή. Μην αναβάλλετε, μη σπαταλάτε χρόνο συζητώντας με άλλους. Μπορεί να έχετε μόνο μια φωτογραφία του Σάι Μπάμπα μπροστά σας, μια εικόνα από μέταλλο ή ένα είδωλο από πέτρα. Αλλά, εάν έχετε την πίστη ότι Εκείνος είναι ζωντανός και παρών σε αυτήν και ότι είναι στην καρδιά σας και στις καρδιές όλων των όντων, τότε, μπορείτε να βιώσετε την έκσταση αυτής της γνώσης ­–της γνώσης ότι Εκείνος είναι πανταχού παρών, παντογνώστης και παντοδύναμος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1973


2 Μαίου

Μερικοί άνθρωποι δείχνουν μεγάλη αγάπη για τους ξένους, αλλά δεν δείχνουν την ίδια αγάπη για τη μητέρα και τον πατέρα τους. Πρώτα απ’ όλα, οφείλετε να αγαπάτε τους γονείς σας και μετά τους άλλους ανθρώπους. Όμως δεν πρέπει να περιορίζετε την αγάπη σας μόνο στον κύκλο των  συγγενών και των  φίλων σας. Πρέπει να αγαπάτε τους πάντες. Μόνο τότε ο Θεός θα σας πλημμυρίσει με την αγάπη Του. Όταν δείτε κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα ή κάποιον τραυματισμένο στον δρόμο, δεν πρέπει να δείξετε αδιαφορία απέναντί του. Όσο επείγουσα κι αν είναι η εργασία που έχετε, πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να τον απαλλάξετε  από τα δεινά του. Τότε ο Θεός θα εκδηλωθεί μπροστά σας και θα σας γεμίσει ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένας σ’ αυτόν τον κόσμο που μπορεί να σας δώσει περισσότερη αγάπη από τον Θεό. Υμνείτε τον Θεό και προσφέρετε υπηρεσία μόνο για να επιτύχετε την αγάπη Του. Η αγάπη του Θεού σας δίνει μεγάλη δύναμη. Μόνο ο Θεός μπορεί να σας δώσει  αυτή τη δύναμη. Επομένως, αγαπάτε τον Θεό, και όλους  τους ανθρώπους, καθώς όλοι είναι πράγματι παιδιά του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


2 Μαίου

Όσο είστε ακόμα νέοι, το είδος των ιερών σκέψεων που γεννώνται στον νου σας και οι ιερές εμπειρίες που βιώνετε, θα καθορίσουν το μέλλον σας. Ένα νεαρό παλικάρι, με το όνομα Μοχάντας Καραμτσάντ, παρακολούθησε το θεατρικό έργο «Χαριστσάντρα», μέσω του οποίου έμαθε τη σημασία της αλήθειας. Επέστρεψε στη μητέρα του και της είπε ότι θα έμενε εστιασμένος στην αλήθεια στη μετέπειτα ζωή του, και εμμένοντας στην αλήθεια, ο Μοχάντας Καραμτσάντ έφτασε στο να γίνει γνωστός ως ο Μαχάτμα Γκάντι. Το είδος των εικόνων που αντικρίζετε σήμερα και το είδος των θεαμάτων που παρακολουθείτε ή το είδος των αφισών  που βλέπετε στους τοίχους είναι τέτοιας ποιότητας  που προκαλούν στρεβλώσεις στον νου σας και καταστρέφουν την ίδια την ανθρώπινη φύση και τη γλυκύτητα της καρδιάς σας. Εξαιτίας της ολέθριας φύσης αυτών που βλέπετε, διακατέχεστε από τέτοιες αρνητικές ιδέες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1976


1 Μαίου

Η προσευχή για κάποιο όφελος ή κέρδος δεν πρέπει να απευθύνεται στον Θεό. Γιατί αυτό σημαίνει ότι ο Θεός περιμένει μέχρι να του υποβάλλετε κάποιο αίτημα! Παραδοθείτε  σ’ Αυτόν. Θα σας αντιμετωπίσει όπως νομίζει καλύτερα και θα είναι το καλύτερο για σάς. Ο Θεός δεν χορηγεί χάρη ανάλογα με τους επαίνους που δέχεται! Όταν προσεύχεστε για κάτι στον Θεό, διατρέχετε τον κίνδυνο να Τον καταδικάσετε, εάν για κάποιο λόγο δεν υπάρξει ανταπόκριση στην προσευχή σας με τον τρόπο που θα επιθυμούσατε, ή όσο γρήγορα θα θέλατε. Αυτό το ενδεχόμενο προκύπτει επειδή πιστεύετε ότι ο Θεός είναι ένας  ξένος, ότι κατοικεί στον ουρανό  ή σε κάποιο ιερό τόπο μακριά από σας. Ο Θεός είναι εντός σας, ο Θεός είναι στην κάθε λέξη, στην κάθε πράξη και σκέψη σας. Να μιλάτε, να πράττετε και να  σκέφτεστε όπως Του αρμόζει. Κάνετε το καθήκον που Εκείνος σας έχει αναθέσει εξαντλώντας το μέγιστο των  δυνατοτήτων σας, και προς ικανοποίηση της συνείδησής σας. Αυτή είναι η λατρεία που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973