Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2020

31 Μαίου

Η πρώτη σας δουλειά είναι να αναγνωρίσετε το καθήκον σας. Δεν πρέπει να συνεχίσετε να σκέφτεστε διαρκώς για το  αν αυτό  θα σας οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία. Είναι καθήκον σας να προσπαθείτε. Η επιτυχία ή η αποτυχία της προσπάθειας πρέπει να αφεθεί στον Θεό. Εάν αναπτύξετε αυτήν τη στάση, δεν θα ενοχλείστε  από επιτυχίες ή αποτυχίες. Όλοι οι μαθητές θέλουν να επιτύχουν στις εξετάσεις τους. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η προσπάθεια είναι πιο σημαντική από την ίδια την επιτυχία. Περισσότερο από το να ονειρεύεστε ότι πρέπει να επιτύχετε, είναι πολύ πιο  σημαντικό να καταβάλετε την  προσπάθεια. Αναρωτηθείτε: Επιθυμείτε εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά καταβάλλετε τις κατάλληλες προσπάθειες; Εάν καταβάλλετε την κατάλληλη προσπάθεια, τότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν κατά κακή σας τύχη, δεν λάβετε αυτό που επιθυμείτε, δεν χρειάζεται να λυπάστε γι’ αυτό, διότι κάνατε τις προσπάθειές σας! Αναπτύξτε αυτήν την ψυχική σταθερότητα και την ισότιμη στάση, μέσω των οποίων δεν θα νιώθετε ούτε  ενθουσιασμό ούτε απογοήτευση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στα θερινά σεμινάρια, από το βιβλίο «Summer Showers, 1978», ch. 21


30 Μαίου

Όταν επιδιώκετε τη νίκη και τον πλούτο, να θυμάστε ότι αυτά δεν είναι παρά σκιές, όχι ουσιαστικά πράγματα. Όταν ο ήλιος είναι πίσω σας, μπορείτε να φτάσετε ποτέ στη σκιά σας, ακόμα κι αν την ακολουθήσετε για εκατομμύρια χρόνια; Ποτέ! Η σκιά  σας φεύγει γρηγορότερα και θα είναι πάντα απρόσιτη. Αντ’ αυτού, στραφείτε προς τον ήλιο και προχωρήστε! Τότε, παρακολουθήστε τι συμβαίνει. Η σκιά μένει  πίσω και ακολουθεί τα βήματά σας σαν τον  σκλάβο! Θυμηθείτε, η σκιά είναι το σύμβολο της κοσμικής ψευδαίσθησης (maya)! Εφ’ όσον ακολουθείτε την κοσμική ψευδαίσθηση, ο Θεός αγνοείται και βρίσκεται έξω από το πεδίο της θέασής σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε το όραμα και τη χάρη Του και θα παραμένετε για πάντα αιχμάλωτοι, παγιδευμένοι στο σπείρωμα της γέννησης και του θανάτου. Από την ατμόσφαιρα αυτή της εξάρτησης, κάνετε ειλικρινείς προσπάθειες, ώστε ν’ απελευθερωθείτε. Αν  δεν συνειδητοποιήσετε τη δουλεία σας, εάν όλες οι προσπάθειές σας κατευθύνονται στην απόκτηση αισθησιακών απολαύσεων, αυτό  είναι ένα ασφαλές σημάδι απόλυτης άγνοιας. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε όλες τις ικανότητες και την ενέργειά σας για ν’ απελευθερώσετε τον εαυτό σας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 9


29 Μαίου

Ο έπαινος και η κατηγορία φαίνεται να είναι έννοιες αντικρουόμενες μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι! Αυτό που θα σας οδηγήσει σε μία διαπρεπή θέση θα σας υποβιβάσει επίσης! Ενώ επαινείστε, παράλληλα η μομφή μπορεί ν’ αυξάνεται. Όταν σκάβουμε ένα πηγάδι, ένας σωρός λάσπης μεγαλώνει παράλληλα. Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο πηγάδι, τόσο υψηλότερος θα είναι ο λοφίσκος της λάσπης που συσσωρεύεται.  Πιστεύουμε ότι η τρύπα, η οποία αντιστοιχεί στο βαθύ πηγάδι, είναι η μομφή, ενώ ο σωρός αντιστοιχεί στον έπαινο. Αλλά όταν ρίχνουμε τον σωρό λάσπης στο πηγάδι, τότε αυτό κλείνει. Η λάσπη από το πηγάδι και η λάσπη στον σωρό είναι τα ίδιο. Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι συμβαίνει αυτό, δεν θα φοβόμαστε την κριτική ή την κατηγορία. Θα αναπτύξουμε μια ισότιμη στάση απέναντι στον έπαινο και τη μομφή. Μερικοί άνθρωποι θα εστιάζουν  στο βάθος του πηγαδιού, ενώ άλλοι θα κοιτάζουν το ύψος του αναχώματος. Η σωστή στάση θα είναι να βλέπετε και τα δύο με την ίδια νοητική στάση. Μόνο τότε θα μπορέσετε να προχωρήσετε στο ιερό μονοπάτι.

- Μπάμπα, από τις ομιλίες στα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν "Summer Showers in Brindavan, 1978, Ch 21"


28 Μαίου

Όταν αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι μόνο Ένα, δεν υπάρχει χώρος για καλλιέργεια διαφορών. Η ίδια δύναμη ζωής που είναι παρούσα σε έναν ελέφαντα υπάρχει επίσης σε έναν  σκύλο ή μια αγελάδα. Δεδομένου ότι αυτή η ζωτική δύναμη που υπάρχει σε όλα τα έμψυχα όντα είναι μια  και η αυτή, διαπιστώνουμε ότι όλα είναι μια όψη του Θείου. Για όσο διακατέχεστε από την αίσθηση της ιδιοκτησίας ή συνεχίζετε να λέτε «Δικό μου, δικό μου, δικό μου», δεν θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε άλλα πράγματα εκτός από τα δικά σας. Όσο έχετε αυτήν τη στάση, δεν θα μπορέσετε ποτέ να καταλάβετε τι δεν είναι δικό σας. Την ημέρα που θα παραιτηθείτε απ’ αυτήν την ιδέα, θα αντιληφθείτε  πραγματικά  την πτυχή αυτή της αταραξίας του νου. Πρέπει να μειώσετε την προσκόλλησή σας σε πράγματα. Όσο η ζήλια και το εγώ έχουν δεσπόζουσα θέση στο νου σας, ο Θεός θα βρίσκεται σε απόσταση από εσάς. Όταν είστε σε θέση να απαλλαγείτε από αυτές τις ιδιότητες, ο Θεός θα είναι κοντά σας. 

- Μπάμπα, από τις ομιλίες στα θερινά σεμινάρια του 1978 - Summer Showers in Brindavan 1978, Ch 21


27 Μαίου

Με τη βοήθεια ενός ορθού και ηθικού τρόπου ζωής (Dharma) μπορεί να επιτευχθεί η ένωση με τον Θεό (Yoga). Όσο περισσότερες αρνητικές ποιότητες, όπως η λαγνεία και ο θυμός, εκτρέφονται σ` ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος  είναι ο περιορισμός της δυνατότητας  συνειδητοποίησης του Θείου. Αυτό σημαίνει πως η πίστη στον θείο Εαυτό (Atma) θα μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, καθώς αυτές οι αρνητικές ποιότητες αναπτύσσονται. Η πίστη είναι πολύ σημαντική, η πίστη πως η πραγματικότητά σας είναι ο θείος Εαυτός· αυτή η πίστη είναι αληθινή πνευματική γνώση. Όταν η λαγνεία, ο θυμός κ.λπ. μειωθούν και εξαφανιστούν, η πίστη στον θείο Εαυτό και στην πνευματική έρευνα θα ενισχυθεί και θα επιβεβαιωθεί. Η μη-προσκόλληση είναι το θεμέλιο για την επίτευξη της επίγνωσης του Θείου, του Οικουμενικού Απόλυτου. Ακόμα και για ένα μικρό οικοδόμημα, τα θεμέλια πρέπει να είναι σταθερά και ισχυρά, αλλιώς πολύ σύντομα θα καταρρεύσει. Όταν πρέπει να φτιαχτεί μια γιρλάντα, χρειάζονται ένας σπάγκος, μια βελόνα και λουλούδια, έτσι δεν είναι; Ομοίως, όταν πρέπει να αποκτηθεί η πνευματική γνώση, η αφοσίωση (ο σπάγγος), η μη-προσκόλληση (η βελόνα) και η σταθερή, ειλικρινής εμμονή στον στόχο (τα λουλούδια) είναι απαραίτητα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 9.


26 Μαίου

Το όφελος που μπορείτε ν’ αντλήσετε από οτιδήποτε, είναι ευθέως ανάλογο με την πίστη που αποδίδετε σ’ αυτό. Από τη λατρεία των θεών, τα προσκυνήματα, τις ψαλμωδίες, τις προσευχές ή την προσφυγή σε γιατρούς, αντλούμε οφέλη μόνο σύμφωνα με το μέτρο της πίστης μας. Για την ανάπτυξη της πίστης και για την προαγωγή της κατανόησης, βασική απαίτηση είναι η αγνότητα του πεδίου της καρδιάς και του νου. Χωρίς αυτήν την αγνότητα, η ξαφνική προσπάθεια Αυτο-έρευνας για την αποκάλυψη του ενυπάρχοντος Εαυτού (Atma), ενώ βρίσκεστε εν μέσω ποικίλων κοσμικών και υλικών εμπλοκών, θα καταστεί άκαρπη, καθώς δεν θα πηγάζει από μια πρόθυμη θέληση. Ο νους πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από τον αντικειμενικό κόσμο και να στραφεί προς τα μέσα, προς την επίγνωση του Εαυτού. Οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν γρήγορα μόνο όταν φυτεύονται σε καλά οργωμένο έδαφος. Επίσης, ο σπόρος της γνώσης του Εαυτού μπορεί να βλαστήσει στο πεδίο της καρδιάς μόνο όταν αυτή έχει υποστεί την απαραίτητη διαδικασία εξαγνισμού. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 9


25 Μαίου

Η φύση σας αποκαλύπτεται από τις πράξεις σας, τις χειρονομίες, την εμφάνιση, την ομιλία, τις διατροφικές συνήθειες, την ενδυμασία και τον τρόπο βαδίσματος. Επομένως, δώστε προσοχή για να βεβαιωθείτε ότι η ομιλία σας, οι κινήσεις, οι σκέψεις, η συμπεριφορά σας είναι σωστές, γεμάτες αγάπη και αγνότητα, και στερούνται ακροτήτων και ιδιοτροπιών. Η κατανάλωση φαγητού είναι μια ιερή τελετουργία. Δεν πρέπει να γίνεται σε στιγμές άγχους ή  συναισθηματικής έντασης. Η τροφή πρέπει να θεωρείται φάρμακο για την ασθένεια της πείνας και μέσον συντήρησης της ζωής. Πρέπει να αναπτύξετε την ταπεινοφροσύνη για να πιστέψετε ότι έχετε πολλά καλά να μάθετε από τους άλλους. Ο ενθουσιασμός σας, η ισχυρή φιλοδοξία σας, οι αποφάσεις σας, η ικανότητά σας να εργάζεστε, το απόθεμα των γνώσεών σας, η σοφία σας –αυτά πρέπει να σχετίζονται με όλους τους άλλους και να μη χρησιμοποιούνται μόνο για σάς. Η καρδιά σας θα πρέπει να περικλείει όλους τους άλλους. Οι σκέψεις σας πρέπει να διαμορφώνονται  με ευρύτητα πνεύματος. Αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα που συναντάτε ως μια ευκαιρία να αναπτύξετε τη δύναμη του νου σας και να  ενισχύσετε περισσότερο τον εαυτό σας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 8


24 Μαίου

Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό. Το Ισλάμ διδάσκει ότι η χάρη του Θεού μπορεί να κερδηθεί μέσω της δικαιοσύνης και της ενάρετης ζωής. Ο πλούτος, η ευρυμάθεια και η δύναμη δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν. Η αγνή Αγάπη μόνο ευχαριστεί τον Κύριο. Το Ισλάμ επιμένει στην πλήρη εναρμόνιση  σκέψεων, λόγων και πράξεων. Πραγματικά, όλοι όσοι ζουν με πνεύμα παράδοσης και αφοσίωσης, και με ειρήνη και αρμονία, ακολουθούν το Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι άγιοι σοφοί τόνισαν ότι πρέπει να διερευνήσουμε την εγκυρότητα του «εγώ» που αισθάνεται ότι είναι το σώμα, και του «εγώ» που αισθάνεται ότι είναι ο νους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό «Εγώ» είναι ο Εαυτός, λαχταρώντας για τον Παντοδύναμο, τον Θεό. Ο μήνας Ραμαζάν, η νηστεία  και οι προσευχές έχουν σχεδιαστεί για να ξυπνήσουν και να εκδηλώσουν αυτήν την συνειδητοποίηση. Κάθε θρησκεία δίνει έμφαση στην ενότητα, την αρμονία και την πραότητα. Γι’ αυτό καλλιεργήστε την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συμπόνια και καταδείξτε αυτήν την αλήθεια στην καθημερινή σας ζωή. Αυτό είναι το μήνυμα που σας δίνω με τις ευλογίες Μου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


23 Μαίου

Ο μήνας Ραμαζάν είναι αφιερωμένος στο ιερό καθήκον της ενθύμησης και εφαρμογής των διδασκαλιών του Μωάμεθ για την επίτευξη της κατάστασης της ενότητας και της αγνότητας, η οποία είναι στ’ αλήθεια θεϊκή. Το Ισλάμ εστιάζει στη Σελήνη που  ρυθμίζει τους μήνες. Με τη θέαση της Νέας Σελήνης, αρχίζει η νηστεία του Ραμαζάν και όταν η Νέα Σελήνη εμφανιστεί πάλι, η νηστεία τελειώνει. Νηστεία δεν σημαίνει απλά αποχή από την τροφή και το ποτό, αλλά υποβολή του σώματος, των αισθήσεων και του νου σε αυστηρή πειθαρχία. Η νηστεία αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και σταματά μόνο μετά τη δύση του. Ξυπνώντας νωρίς στις τέσσερις το πρωί, ξεκινά η προσευχή και στη διάρκεια της ημέρας γίνεται προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί η συνεχής παρουσία του Κυρίου. Αυτό είναι το νόημα της νηστείας. Στη διάρκεια του μήνα Ραμαζάν αποφεύγεται η αντιπαλότητα, αποβάλλεται το μίσος και όλα εντάσσονται σε μια πνευματική ατμόσφαιρα αδελφοσύνης. Το Κοράνι υπογραμμίζει το γεγονός πως όλοι οφείλουν να καλλιεργούν την αίσθηση της ενότητας, της αλληλεξάρτησης, της ανιδιοτελούς αγάπης και της εγγενούς παρουσίας του Θεού. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983


22 Μαίου

Η πνευματική γνώση σας εκπαιδεύει στο να έχετε κατά νου πρώτα τον εαυτό σας. Αφού μεταμορφώσετε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να αναμορφώσετε τους άλλους. Αυτή είναι η συμβουλή που σας προσφέρεται από την πνευματική γνώση. Η απατηλή προσκόλλησή στον αντικειμενικό κόσμο μπορεί να εκριζωθεί μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας που προσφέρεται ως λατρεία στον Κύριο. Η αφοσίωση στην πατρίδα, η αγάπη της μητέρας πατρίδας –αυτά πρέπει να εκτιμώνται λιγότερο από την αγάπη και την αφοσίωση προς όλη την ανθρωπότητα. Η γνήσια πνευματική αφοσίωση χαρακτηρίζεται από την αγάπη προς όλους, πάντα και παντού. Το χαρακτηριστικό της φύσης είναι να εκδηλώνεται ως πολλαπλότητα. Το χαρακτηριστικό του Θεού είναι να απορροφάται στην ενότητα. Επομένως, εκείνοι που αντιπαθούν ή μισούν, υποτιμούν ή δυσφημούν κάποιον άλλον είναι στ’ αλήθεια ανόητοι, διότι έτσι αντιπαθούν, μισούν, υποτιμούν ή δυσφημούν μόνον τους εαυτούς τους. Όμως δεν γνωρίζουν αυτήν την αλήθεια. Η πνευματική γνώση σας καθοδηγεί στο να εδραιώσετε εντός σας αυτήν την αλήθεια και να καταδείξετε την υποκείμενη Θεότητα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 8


21 Μαίου

Στην εποχή μας, η παρακολούθηση διαλέξεων και σεμιναρίων έχει γίνει απλά  ένα πάθος, μια μανία. Αφού τα παρακολουθήσουν μια φορά, οι άνθρωποι φαντάζονται ότι γνωρίζουν τα πάντα. Μην ακούτε απλώς, εφαρμόστε και βιώστε. Μην επαναπαύεστε ικανοποιημένοι, ακούγοντας απλώς συμβουλές. Ό,τι έχετε ακούσει πρέπει αργότερα να το στοχαστείτε και αυτό που έχει κατασταλάξει και εντυπωθεί στο νου σας πρέπει  αργότερα να βιωθεί και να εκφραστεί στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Μόνον έτσι μπορεί η αλήθεια να καταστεί ο θησαυρός της καρδιάς. Τότε μόνον μπορεί να ρέει μέσα από τις φλέβες και να εκδηλώνεται με απόλυτη λαμπρότητα μέσα σας. Ο πραγματικός σκοπός της αναζήτησης της αλήθειας είναι η απελευθέρωση. Η λαχτάρα πρέπει να είναι βαθιά και επίμονη. Η επιθυμία να γνωρίζουμε και να βιώσουμε την αλήθεια θα γίνει τότε γιόγκα, μια διαδικασία ένωσης. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 9


20 Μαίου

Στον κήπο της καρδιάς σας πρέπει να φυτέψετε και να καλλιεργήστε το τριαντάφυλλο της θεότητας, το γιασεμί της ταπεινότητας και τη μανόλια της γενναιοδωρίας. Στο ντουλάπι με τα φάρμακα του κάθε σπουδαστή, πρέπει να φυλάσσονται  δισκία ετοιμότητας  διάκρισης,  σταγόνες αυτοελέγχου και τρεις σκόνες: η πίστη, η αφοσίωση και η υπομονή. Με τη χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται άγνοια. Υπάρχουν πολλές καταστροφικές δυνάμεις στον κόσμο, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν επίσης εποικοδομητικές δυνάμεις. Οι αναζητητές της πνευματικής γνώσης  δεν πρέπει να μετατραπούν σε λάτρεις των βομβών και των μηχανικών συσκευών. Πρέπει να μετατραπούν σε ενεργά άτομα που λατρεύουν τον Θεό και επικαλούνται το όνομά Του. Η εξουσία και η δύναμη είναι ισχυρές ναρκωτικές ουσίες. Μολύνουν και δηλητηριάζουν τους ανθρώπους και οδηγούν στην καταστροφή. Αναπαράγουν τη δυστυχία. Όμως η πνευματική γνώση θα σας χαρίσει πληρότητα και καλοτυχία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 8


19 Μαίου

Αν και διατίθενται τρία μόνιμα στολίδια για όλους, με τη μορφή της φιλανθρωπίας για το χέρι, της ακρόασης της δόξας του Θεού για τα αυτιά και την εκφορά της αλήθειας για τη γλώσσα, οι άνθρωποι ασχολούνται με την επιδίωξη όλων των παροδικών και ανώφελων κοσμικών πραγμάτων. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να επιτύχετε εκείνο δια μέσου του οποίου όλα τα άλλα επιτυγχάνονται. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τη σχέση που συνδέει δύο άτομα. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αγάπη. Στη βάση της αγάπης, συνέχεται ολόκληρη η κοινωνία. Τι είναι μια χώρα; Δεν είναι η γη, αλλά η κοινωνία που συγκροτεί μια χώρα ή ένα έθνος. Όταν το έθνος ευημερεί και προχωρά με υγιή ανάπτυξη, ικανοποιούνται επίσης οι ανάγκες των ατόμων. Το άτομο εξαρτάται από την κοινωνία. Γεννιέστε, ανατρέφεστε και συντηρείστε από την κοινωνία. Επομένως, είναι το καθήκον του κάθε ατόμου να παρέχει ανιδιοτελή υπηρεσία για την προαγωγή της ευημερίας της κοινωνίας, η οποία αφορά όλους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Απριλίου 1994


18 Μαίου

Ως παιδιά της γης, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν το μάθημα της θυσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς από τη Μητέρα Γη. Χωρίς θυσία, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ίδια η ζωή. Μερικοί λένε ότι η γνώση είναι πολύτιμη. Αλλά ο χαρακτήρας είναι πιο πολύτιμος από τη γνώση. Κάποιος μπορεί να είναι ένας πολυμαθής μελετητής, μπορεί να κατέχει υψηλές θέσεις εξουσίας, μπορεί να είναι πολύ πλούσιος ή να είναι επιφανής επιστήμονας, αλλά αν δεν έχει χαρακτήρα, όλα τα άλλα προσόντα του δεν ωφελούν καθόλου. Η θυσία, η αγάπη, η συμπόνια και η ανεκτικότητα είναι οι εξαιρετικές ανθρώπινες ποιότητες που πρέπει να καλλιεργούνται, αποβάλλοντας τη ζήλια, το μίσος, τον εγωισμό και τον θυμό, που είναι ποιότητες ζώων. Ποια είναι η ωφέλεια του να γεννιέσαι ως άνθρωπος και να ζεις τη ζωή των πτηνών και των θηρίων; Πρέπει να μένετε ατάραχοι μπροστά στην ευχαρίστηση και τον πόνο, στην απώλεια ή το κέρδος. Χωρίς πόνο, δεν μπορείτε να απολαύσετε ευχαρίστηση. Η θλίψη είναι πραγματικά ο βασιλικός δρόμος προς τη χαρά. Τα δεινά είναι τα σκαλοπάτια που οδηγούν τον άνθρωπο στην ενάρετη συμπεριφορά. Κανείς δεν πρέπει ούτε να ενθουσιάζεται  μπροστά  στη χαρά ούτε να απελπίζεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον πόνο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Απριλίου 1994


17 Μαίου

Μόλις λίγα λεπτά σκέψης θα σας πείσουν για την ματαιότητα επίγειου πλούτου, της φήμης ή της ευτυχίας. Όταν είστε ευκατάστατοι, όλοι σας επαινούν. Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη, εκατοντάδες βάτραχοι κοάζουν τριγύρω. Όταν η δεξαμενή στεγνώσει, δεν υπάρχει ούτε ένας. Μια παροιμία λέει πως όταν ένα πτώμα έχει κάποια κοσμήματα επάνω του, πολλοί διατείνονται πως έχουν συγγένεια με τον νεκρό. Εάν αντίθετα δεν έχει τίποτα επάνω του, ούτε ένας δεν θα τον κλάψει! Όταν προσθέτετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό όλο και περισσότερο, σκεφτείτε μήπως συσσωρεύετε προβλήματα για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, καθιστώντας το πιο δύσκολο γι’ αυτά να ζήσουν μια ζωή αγνή, άνετη και αξιοπρεπή. Αναλογιστείτε και θ’ ανακαλύψετε πως αυτοί που τιμώνται παντού είναι εκείνοι που απαρνήθηκαν  τις εγκόσμιες προσκολλήσεις τους και αναζήτησαν το πιο δύσκολο μονοπάτι της πραγμάτωσης του Θεού αντί του ευκολότερου δρόμου της πραγμάτωσης του κόσμου! Η αποταύτιση πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή, ώστε ν’ απαλλαγείτε από τη σκλαβιά των αισθήσεων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


16 Μαίου

Το επόμενο βήμα (για την απαλλαγή από την άγνοια της ατομικότητας, όπου το πρώτο βήμα είναι η άσκηση της στάσης «Είμαι δικός Σου») είναι «Είσαι δικός μου», όπου το κύμα απαιτεί τη στήριξη της θάλασσας ως δικαίωμά του. Ο Κύριος πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της προστασίας και της καθοδήγησης του ατόμου. Το άτομο είναι σημαντικό, αξίζει να διασωθεί και ο Κύριος δεσμεύεται να εκπληρώσει την ανάγκη του πιστού. Ο άγιος Σούρντας έλεγε: «Είσαι δικός μου. Δεν θα σ’ αφήσω. Θα Σε φυλακίσω στην καρδιά μου. Δεν θα δραπετεύσεις». Το επόμενο στάδιο είναι : «Είσαι εγώ». Δεν είμαι πάρα το είδωλο και Εσύ είσαι το πρωτότυπο. Δεν έχω ξεχωριστή ατομικότητα. Δεν υπάρχει δυαδικότητα. Όλα είναι Ένα. Η δυαδικότητα δεν είναι παρά μια αυταπάτη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


15 Μαίου

Όταν κάποιος υποφέρει από στομαχόπονο, η καλύτερη θεραπεία είναι τα άλατα ή μια θερμοφόρα πάνω στο στομάχι και όχι ένα κολλύριο για τα μάτια. Τα βάσανα που περνάτε εξαιτίας της άγνοιάς σας θα εξαλειφθούν όταν αναγνωρίσετε την οικουμενικότητα του Θεού και συγχωνευθείτε ως ξεχωριστά άτομα σ’ αυτή την Οικουμενικότητα. Αυτό το πρώτο βήμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Υιοθετήστε τη στάση: «Είμαι δικός Σου». Αφήστε το κύμα ν’ ανακαλύψει και ν’ αναγνωρίσει πως ανήκει στη θάλασσα. Το κύμα χρειάζεται πολύ χρόνο για ν’ αναγνωρίσει πως πράγματι η τεράστια θάλασσα κάτω απ’ αυτό είναι αυτή που του χαρίζει την ύπαρξη. Ο εγωισμός του είναι τόσο ισχυρός που δεν του επιτρέπει  να είναι τόσο ταπεινό και να υποκλίνεται μπροστά στη θάλασσα. «Είμαι δικός Σου. Είσαι ο Κύριος, είμαι ο υπηρέτης. Είσαι Απεριόριστος, είμαι περιορισμένος». Αυτή η στάση θα δαμάσει τον εγωισμό. Αυτή η στάση της παράδοσης, που ομοιάζει με τη στάση που έχει το γατάκι προς τη μητέρα του καθώς απλά νιαουρίζει ζητώντας βοήθεια και τροφή, απομακρύνει κάθε ίχνος εγωισμού. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


14 Μαίου

Ένας άνθρωπος που ζει χωρίς αγάπη είναι τόσο καλός όσο ένας νεκρός. Αγαπάτε τον πατέρα, τη μητέρα, τη σύζυγο, τα παιδιά σας και άλλους. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος σ’ αυτό. Όμως πρέπει να βλέπετε τον Θεό στον καθένα απ’ αυτούς. Αυτή είναι η ουσία της γνωστής προσευχής που απευθύνεται στο Υπέρτατο Ον και σημαίνει: «Ω Θεέ μου, είσαι ο πατέρας, η μητέρα, ο φίλος, ο συγγενής. Είσαι η γνώση κι ο θησαυρός μου. Είσαι τα πάντα». Ν’ αναγνωρίζετε τον Θεό σε κάθε ύπαρξη. Ολόκληρο το Σύμπαν είναι μια εκδήλωση του Θεού. Είστε θεϊκοί, αλλά δεν το αντιλαμβάνεστε. Όταν κάνετε namaskaram με διπλωμένα χέρια σε υπόκλιση, σημαίνει πως προσφέρετε τα πέντε όργανα δράσης και τα πέντε όργανα αντίληψης στον Θεό. Η ίδια η προσφορά του namaskaram δίνει έμφαση στην ενότητα. Εάν λειτουργείτε με ενότητα και αγνότητα, εκεί θ’ ανθίσει η Θεότητα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Απριλίου 1994


13 Μαίου

Η δράση που δεσμεύει είναι ένα τεράστιο δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα. Το τσεκούρι που μπορεί να κόψει τις ρίζες του είναι αυτό: Η κάθε σας πράξη ας γίνεται ως πράξη λατρείας για τη δόξα του Κυρίου. Αυτή είναι η αληθινή θυσία, η πλέον σημαντική τελετή. Αυτή η θυσία προάγει και χαρίζει τη Θεία Γνώση. Θυμηθείτε πως η βαθιά επιθυμία να προσφέρετε ανιδιοτελή υπηρεσία πρέπει να διαρρέει το κάθε νεύρο του σώματος, να διεισδύει σε κάθε οστό και να ενεργοποιεί το κάθε κύτταρο. Αυτοί που ακολουθούν τον πνευματικό δρόμο, πρέπει να διακατέχονται από αυτή τη στάση απέναντι στην υπηρεσία. Όπου δεν υπάρχει σκληρότητα, η αγιότητα θα ευδοκιμήσει και η αρετή θ’ ανθίσει. Όπου υπάρχει απληστία, η ανηθικότητα θα ακμάζει. Η ανιδιοτελής υπηρεσία είναι το άνθος της αγάπης, ένα άνθος που γεμίζει τον νου με έκσταση. Η μη-βία είναι το άρωμα αυτού του άνθους. Προσφέρετε υπηρεσία χωρίς να περιμένετε τίποτα σε ανταπόδοση. Ας είναι ακόμα και οι μικρές σας πράξεις γεμάτες από συμπόνια και σεβασμό. Να είστε βέβαιοι πως με αυτόν τον τρόπο ο χαρακτήρας σας θα λάμψει υπέροχα! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini» κεφ. 8


12 Μαίου

Η πνευματική γνώση σας ωθεί να ρίξετε το μικρό εγώ στη θυσιαστική πυρά και στη θέση του να προάγετε την οικουμενική αγάπη, που είναι το θεμέλιο της υπερκείμενης πνευματικής νίκης. Η αγάπη που δεν γνωρίζει περιορισμούς, εξαγνίζει κι εξαγιάζει τον νου. Ας είναι οι σκέψεις σας να επικεντρωμένες στον Θεό, ας είναι τα συναισθήματά σας εξαγνισμένα και ας είναι οι δραστηριότητες σας έκφραση του ανιδιοτελούς εαυτού σας. Ας είναι ο νους, η καρδιά και τα χέρια διαποτισμένα με καλοσύνη. Η πνευματική εκπαίδευση πρέπει ν’ αναλάβει το καθήκον αυτό της μετουσίωσης. Πρώτα πρέπει να εμπνεύσει το μυστικό της υπηρεσίας. Η υπηρεσία που παρέχεται στους άλλους οφείλει να προσφέρει απόλυτη χαρά με κάθε τρόπο. Η πνευματική εκπαίδευση πρέπει να εστιάσει σ’ αυτό μέσω της υπηρεσίας. Κανένα κακό, πόνος ή θλίψη δεν πρέπει να προκληθεί σε κάποιον άλλον. Ενώ παρέχετε υπηρεσία, η στάση που υπηρετεί τη δική σας ικανοποίηση, δεν πρέπει να αμαυρώνει αυτή την προσφορά. Η υπηρεσία πρέπει να προσφέρεται ως ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας της ίδιας της ζωής. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση - Vidya Vahini» κεφ. 8


11 Μαίου

Ίσως να αισθάνεστε υπερήφανοι για τον πλούτο και τα επιτεύγματά σας, αλλά όταν φύγετε από αυτό τον κόσμο δεν θα μπορέσετε να πάρετε ούτε ένα κομμάτι πίττας μαζί σας. Όταν έτσι έχει η κατάσταση, ποιος ο λόγος να συσσωρεύετε πλούτη; Τα χρήματα δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουν. Πού θα πάτε όταν φύγετε; Κανείς σας δεν ξέρει. Επομένως, δεν είναι καλύτερο να αγωνίζεστε για τη θεία χάρη; Ακόμα και ένας εκατομμυριούχος έχει την ανάγκη να φάει ένα πιάτο ρύζι με αλάτι. Ακόμη κι αυτός δεν μπορεί να φάει χρυσάφι για να χορτάσει. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε τον πλούτο σας για καλές και ενάρετες πράξεις, ώστε να αξίζετε τη θεία χάρη. Μερικοί αισθάνονται υπερήφανοι για τα νιάτα και την ομορφιά τους. Αλλά αυτά είναι εφήμερα. Συνειδητοποιήστε αυτές τις μεγάλες αλήθειες και αρχίστε να αγωνίζεστε για τον πλούτο της θείας χάρης. Όταν στοχάζεστε τον Θεό κάθε στιγμή αδιαλείπτως και με εστιασμένη αφοσίωση, ο Θεός θα φροντίσει για όλες σας τις ανάγκες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2003


10 Μαίου

Από τ’ αρχαία χρόνια, πολλές ευγενείς μητέρες έχουν  καθοδηγήσει τα παιδιά τους στον σωστό δρόμο. Το μέλλον των εθνών είναι στα χέρια των ευγενών μητέρων. Γι’ αυτό εξάλλου αποκαλείτε τη χώρα σας μητρική γη. Είναι πρωταρχικό καθήκον σας να αγαπάτε και να σέβεστε τη μητέρα σας. Μόλις ξυπνάτε το πρωί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ν’ αγγίζετε τα πόδια της μητέρας σας και να τη χαιρετάτε. Μια τέτοια ευγενής στάση θα σας προστατεύει πάντα και θα  σας χαρίζει πλούτο κάθε είδους. Αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος που αγαπά τη μητέρα του και δέχεται με τη σειρά του την αγάπη και τις ευλογίες της. Οι μητέρες μιλούν από την καρδιά τους, ευχόμενες την ευημερία των παιδιών τους. Πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψιν τα λόγια της μητέρας τους. Όποιος δεν μπορεί να κερδίσει την αγάπη της μητέρας του είναι στ’ αλήθεια δαίμονας. Μπορεί ν’ αποκτήσετε πολλά πτυχία ή ν’ αναλάβετε πολλές ιερές δραστηριότητες. Όμως ολ’ αυτά είναι ανώφελα, εάν δεν καταφέρετε να κάνετε τη μητέρα σας ευτυχισμένη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2003


9 Μαίου

Η μητέρα Εσβαράμμα μεταλαμπάδευε πολλές ευγενείς διδαχές στους πιστούς όταν μαζεύονταν γύρω της. Ο Σουάμι της είχε διαθέσει ένα μικρό δωμάτιο στο Πρασάντι Νίλαγιαμ. Πολλές κυρίες πήγαιναν εκεί κι εκλιπαρούσαν: «Μητέρα, είμαστε εδώ πολύ καιρό. Σε παρακαλούμε, πες στον Σουάμι να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη». Τους απαντούσε: «Αγαπητές μου, ο Σουάμι μπορεί να φαίνεται μικρός στα μάτια μας, αλλά δεν ακούει κανέναν. Δεν χρειάζεται καμία σύσταση. Θα σας δώσει αυτό που αξίζετε. Πρέπει να καταλάβετε και να εφαρμόζετε τις θεϊκές αρχές του Σουάμι». Κατ’ αυτόν τον τρόπο έδινε την κατάλληλη καθοδήγηση στους πιστούς. Κάποια μέρα Μου είπε: «Σάτυα! Το όνομα και η φήμη Σου έχει εξαπλωθεί πολύ μακριά. Όλος ο κόσμος έρχεται σε Σένα. Σε παρακαλώ,  χάρισε ειρήνη στον κόσμο με τη θεϊκή Σου θέληση». Απάντησα: «Δεν χρειάζεται η θεϊκή Μου θέληση για την ειρήνη στον κόσμο. Όλοι πρέπει να επιτύχουν την ειρήνη μόνοι τους, διότι τα ανθρώπινα όντα, από τη φύση τους, είναι οι ενσαρκώσεις της ειρήνης, της αλήθειας και της αγάπης».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2003


8 Μαίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης! 

Εάν επιθυμείτε να έχετε την αγάπη του Θεού, τότε οι πράξεις σας πρέπει να συνάδουν με το πνεύμα της αγάπης. Είναι αδύνατον να εξασφαλίσετε την αγάπη του Θεού χωρίς τις αρμόζουσες και αγνές πράξεις. Μπορεί κάποιος που κυνηγά μονίμως τις ανταμοιβές, να είναι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένος; Η μόνη ανταμοιβή που πρέπει να προσδοκάτε είναι η ευχαρίστηση και η χαρά του να εκτελείτε σωστά το καθήκον σας. Η χαρά της υπηρεσίας είναι η αληθινή ανταμοιβή! Όταν εναντιώνεστε στις θεϊκές εντολές, τότε όλα θα οδεύουν σε αποτυχία! Ο τρόπος που νιώθετε καθορίζει και το αποτέλεσμα! Επομένως, αυτοί που επιθυμούν την αγάπη του Θεού, πρέπει να εξασφαλίσουν πως ενεργούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο! Για να έχετε την αγάπη του Θεού, πείτε στον εαυτό σας: «Η εργασία που κάνω είναι προσφορά σ’ Εκείνον». Εδραιώστε αυτό το αίσθημα στην καρδιά σας και κάνετε αυτό που επιθυμείτε να κάνετε ή ό,τι πρέπει να κάνετε. Ωστόσο, πριν βιαστείτε να υιοθετήσετε αυτό το μάθημα, σταματήστε για λίγο, σκεφτείτε και βεβαιωθείτε πως ο Θεός θα ήταν  πραγματικά ευχαριστημένος με αυτό που προσπαθείτε να κάνετε και προσφέρετε το σ’ Εκείνον. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini» κεφ 7


7 Μαίου

Ο Βούδας δίδαξε μια μεγάλη αλήθεια στον κόσμο. Δήλωσε πως αυτά που λέγονται στις Βέδες και στις Γραφές δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η υπέρτατη αρετή είναι η Μη-βία. Να μην προκαλείτε κακό σε κανέναν με σκέψεις, λόγια ή πράξεις. Τι σηματοδοτεί η πανσέληνος; Σηματοδοτεί την ολότητα. Όταν ο νους είναι γεμάτος αγάπη, πετυχαίνει την πληρότητα. Όταν ο νους είναι γεμάτος σκοτάδι (αρνητικές σκέψεις), δεν έχει κανένα νόημα να παρατηρείτε την πανσέληνο του Βούδα. Απαλλαγείτε απ’ αυτό το σκοτάδι. Χωρίς το φως της αγάπης στην καρδιά, ποια είναι η ωφέλεια του εξωτερικού φωτισμού; Ανάψτε τη λάμπα της θεότητας στον νου σας. Εξορκίστε το μίσος και την κακία που φωλιάζει στην καρδιά σας. Ο άνθρωπος είναι θύμα δύο κακών πλανητών: της προσκόλλησης και του μίσους. Για να ξεφύγετε από τη θηλειά τους, ο μόνος τρόπος είναι να καλλιεργήσετε την αγάπη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1997


6 Μαίου

Αν και η μητέρα Εσβαράμμα δεν είχε κάποια επίσημη μόρφωση, η ίδια συμπεριφερόταν με υποδειγματικό τρόπο. Διακρινόταν από βαθιά σοφία. Μην κρίνετε τους άλλους, μην τους πληγώνετε ή μην τους περιγελάτε. Να αγαπάτε τους πάντες. Αυτά είναι που η μητέρα Εσβαράμμα δίδαξε σε όλους. Να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με ειλικρίνεια. Έτσι είναι βέβαιο ότι θα προοδεύσετε στη ζωή. Όποιοι κι αν είστε, να ακολουθείτε τις ιερές διδαχές των σοφών πρεσβυτέρων. Πολλοί σπουδαστές δεν λαμβάνουν υπόψιν τα λόγια της μητέρας τους. Αυτό είναι σοβαρό λάθος. Οι μητέρες μιλούν από την καρδιά τους, επιθυμώντας την ευημερία των παιδιών τους. Να κατανοείτε τα συναισθήματά τους και να σέβεστε δεόντως τα λόγια τους. Υπακούετε στις εντολές των γονιών σας. Σίγουρα τότε θα ευλογηθείτε με όλα τα είδη εκπαίδευσης και δύναμης. Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδικές προσπάθειες για να τα αποκτήσετε. Μην αγνοείτε ποτέ τα λόγια των γονιών σας. Ακολουθήστε τα με αγάπη και εξαγιάστε τη ζωή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2003


5 Μαίου

Οτιδήποτε κι αν κάνετε, να το κάνετε ολότελα αποταυτισμένοι. Μπορεί να κάνετε οποιοδήποτε είδος εργασίας. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, να ασχολείστε με δράσεις υπηρεσίας, όμως δεν πρέπει να έχετε προσδοκίες οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος) και επίσης να μην επιζητάτε κάποια ανταμοιβή, έπαινο, εκτίμηση κλπ για ό,τι κάνετε. Ειδικά όταν προσφέρετε υπηρεσία μέσω του Οργανισμού να είστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να λαχταράτε για φήμη και όνομα. Δεν πρέπει να αναζητάτε τον έπαινο και τον σεβασμό. Δεν πρέπει να παραπονιέστε λέγοντας:  «Δουλεύω τόσο σκληρά και κάνω τόσο πολλά, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά σ’ αυτό στις εφημερίδες». Εάν εργάζεστε με τέτοια παράπονα και προσδοκίες, τότε το καλό που μπορεί να κάνετε αναιρείται, και η ιερότητα της εργασίας σας καταστρέφεται. Επομένως, πρέπει να προσφέρετε την υπηρεσία σας ειλικρινά, όντας ατάραχοι μπροστά στην επιτυχία και την αποτυχία, τους επαίνους ή την κριτική. 

- Μπάμπα, Summer Showers in Brindavan, May 24, 2000


4 Μαίου

Η εργασία που εκτελείται χωρίς προσδοκία ή επιθυμία για κέρδος, καθαρά από αγάπη ή από αίσθηση καθήκοντος, είναι αληθινή γιόγκα. Αυτή η γιόγκα καταστρέφει τη ζωώδη φύση σας και σας μεταμορφώνει σε θεϊκές υπάρξεις. Υπηρετώντας τους άλλους και αναγνωρίζοντας μέσα τους τον ίδιο Εαυτό, σας βοηθά στο να προοδεύσετε. Θα σας σώσει από τη διολίσθηση από το πνευματικό στάδιο που έχετε επιτύχει. Η ανιδιοτελής υπηρεσία είναι μακράν πιο ευεργετική ακόμη και από τις αυστηρές πειθαρχίες και τη λατρεία. Η υπηρεσία καταλύει τον εγωισμό που κρύβεται εντός σας. Διευρύνει την καρδιά και την κάνει ν’ ανθίσει. Επομένως η δράση που γίνεται χωρίς επιθυμία είναι το υπέρτατο ιδεώδες. Όταν λοιπόν το μέγαρο της ζωής οικοδομείται πάνω σ’ αυτό το θεμέλιο, με τη λεπτή επίδραση της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, το άτομο θα συγκεντρώσει  αρετές. Η υπηρεσία πρέπει να είναι η εξωτερική έκφραση της εσωτερικής καλοσύνης. Και καθώς μετέχετε όλο και περισσότερο σε ανιδιοτελείς δράσεις, η συνειδητότητά σας διευρύνεται και βαθαίνει και ο αληθινός σας Εαυτός βιώνεται με σαφήνεια. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini», κεφ 8


3 Μαίου

Έχετε την πολύτιμη ευκαιρία ν’ ακούτε τις ομιλίες και τις οδηγίες Μου. Είναι αποτυπωμένες στις καρδιές σας. Οι συζητήσεις σας είναι επικεντρωμένες σε Μένα, στα λόγια Μου, στις θεϊκές Μου ενέργειες και στο μεγαλείο Μου. Η συμβουλή Μου είναι: Μεταφέρετε αυτή τη λατρεία στη ζωή σας. Δείξτε στους συντρόφους σας, στις πόλεις και τα χωριά, πόσο πειθαρχημένοι είστε, πόσο ειλικρινά υπακούτε τους γονείς σας και πόσο βαθιά σέβεστε τους δασκάλους σας! Γίνετε ένα φως, ένας λαμπτήρας, που ακτινοβολεί αρετή και αυτοέλεγχο στο περιβάλλον του. Μην πισωγυρίζετε στην απειθαρχία, τους άσχημους τρόπους, στην ανευθυνότητα και τις κακές συνήθειες. Μην παραπονιέστε για το φαγητό. Να τρώτε με ευχαρίστηση την καλή τροφή που έχετε! Μη διαμαρτύρεστε για οποιοδήποτε καθήκον σας ανατίθεται. Εκπληρώστε το με χαρά. Όταν χρειαστεί να φροντίσετε τους ηλικιωμένους σας, περιποιηθείτε τους με ευχαρίστηση και σύνεση, νιώθοντας χαρούμενοι για την ευκαιρία που σας δόθηκε. Ζήστε λοιπόν εδώ και όπου αλλού, τώρα και πάντα, με την πεποίθηση ότι Εγώ, που σας βλέπω και γνωρίζω όλες σας τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις, μπορώ να σας λούζω με τη Χάρη Μου όλο και περισσότερο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


2 Μαίου

Όντας αφιερωμένος στην υπηρεσία της μητέρας και του πατέρα του, ο Νταρμαβγιάντα απέκτησε αιώνια φήμη. Μέσω της σταθερής προσήλωση στην αλήθεια, ο Ράμα και ο Χαριστσάντρα κέρδισαν την αθανασία. Μέσω της σωστής συμπεριφοράς, απλοί άνθρωποι ανήλθαν στο επίπεδο των μεγάλων σοφών. Ο Βούδας απείχε από κάθε βλαπτική ενέργεια προς τα ζώντα όντα. Θεώρησε τη μη-βία ως την ύψιστη ηθική επιταγή. Έτσι, τιμήθηκε ως οικουμενικός διδάσκαλος. Ο νους είναι το πρωταρχικό από τα τρία εσωτερικά όργανα του ανθρώπου. Πρέπει να προστατέψετε τον νου, έτσι ώστε να μην εισβάλλουν η προσκόλληση, το πάθος και η ανησυχία. Αυτές οι ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις είναι φυσικές για τον νου. Τα κύματα που αναδύονται σ’ αυτόν με μανία είναι οι έξι εχθροί του ανθρώπου: η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και ο φθόνος. Τα πρώτα δύο ανοίγουν τον δρόμο στα υπόλοιπα τέσσερα, τα οποία ακολουθούν κατά πόδας. Για ν’ απελευθερωθείτε από τα πρώτα δύο και έτσι να προχωρήσετε στο πνευματικό μονοπάτι, πρέπει να ασκηθείτε στην πνευματική πειθαρχία. Μαθαίνετε αυτές τις πρακτικές μέσα από την πνευματική γνώση.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 7»


1 Μαίου

Ζήστε μια ελεγχόμενη και πειθαρχημένη ζωή. Η αληθινή παιδεία πρέπει να εκπαιδεύει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα όρια και να τηρούν τους περιορισμούς. Καταπονείστε και υποφέρετε στερήσεις για ν’ αποκτήσετε εγκόσμια γνώση. Ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα αυστηρά, ώστε ν’ αναπτύξετε το φυσικό σας σώμα. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, υπακούετε έναν ανάλογο κώδικα πειθαρχίας. Ποια είναι ακριβώς τα οφέλη της πειθαρχημένης σκέψης και συμπεριφοράς; Οι κανόνες και οι ρυθμίσεις είναι βασικοί στην αρχή. Έπειτα σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε την επίγνωση της περιοχής πέρα από το πεδίο των αισθήσεων. Αργότερα, μπορείτε να ταξιδέψετε πέρα από τις δυνατότητες του νου και ακόμη και πέρα από τα τείχη όλων αυτών που είναι προσβάσιμα απ’ όλες τις δυνάμεις που περικλείονται στο ανθρώπινο σώμα. Τελικά αντιλαμβάνεστε και βιώνετε την ουσία της Αλήθειας, δηλαδή, ότι ένα είναι το Ένα που ενυπάρχει στο παν, που σημαίνει σε ολόκληρη τη δημιουργία. Μακάριος είναι εκείνος που εδραιώνει εντός του αυτή την πίστη και αυτήν την επίγνωση. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 7»