Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2019

31 Μαίου

Μπορεί να έχετε κάποια φωτογραφία του Σάι Μπάμπα μπροστά σας ή μια εικόνα σε μέταλλο ή ένα ομοίωμα από πέτρα. Εάν όμως έχετε την πεποίθηση πως Εκείνος είναι ζωντανός στην εικόνα και πως υπάρχει στην καρδιά σας και στις καρδιές όλων των υπάρξεων, τότε βιώνετε την έκσταση της γνώσης πως Εκείνος είναι πανταχού παρών, παντογνώστης και παντοδύναμος. O Θεός είναι ένα κρασί που θα σας μεθύσει. Παράγεται από το νέκταρ με το οποίο είναι εμποτισμένο το Όνομα του Κυρίου. Γευτείτε το και θα ξεχάσετε οτιδήποτε άλλο. Θα μεταμορφωθείτε. Ο Ραμακρίσνα έκλαιγε εναγωνίως, όταν χανόταν άλλη μια μέρα χωρίς το όραμα της Θείας Μητέρας. Να έχετε αυτήν τη λαχτάρα. Νιώστε αυτήν την αίσθηση του επείγοντος. Αναζητήστε για να μάθετε τώρα, λαχταρήστε γι’ αυτήν την έκσταση αυτήν τη στιγμή. Μην αναβάλετε, μη σπαταλάτε τον χρόνο με συζητήσεις περί άλλων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1973


30 Μαίου

Η πίστη στον εαυτό σας είναι ουσιώδης. Είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο πρέπει να στηρίξετε τους τοίχους της αυτοθυσίας. Πρέπει, λοιπόν, πριν απ’ όλα να θεμελιώσετε το οικοδόμημα της αυτοπεποίθησης και να οικοδομήσετε το αρχοντικό της ικανοποίησης και της αυτοθυσίας. Όμως οι άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη σταθερή πίστη στον εαυτό τους. Ποιος είναι ο λόγος; Ο νους περιπλανιέται σε ευτελείς, εγκόσμιες και ανώφελες επιθυμίες. Για πόσο μπορούν να διαρκέσουν τα πράγματα του κόσμου; Έρχονται και φεύγουν σαν τα περαστικά σύννεφα. Στις μέρες μας οι σπουδαστές εκπαιδεύονται  στα πλαίσια ενός συστήματος που ενθαρρύνει τις επιθυμίες. Στο περιβάλλον αυτής της εκπαίδευσης, οφείλετε να καλλιεργήσετε τις ανθρώπινες αξίες. Οι ανθρώπινες αξίες δεν είναι κάτι που πρέπει ν’ αποκτήσετε. Γεννιούνται μαζί σας και είναι έμφυτες εντός σας. Δεν έχετε την επίγνωσή τους, επειδή είναι κρυμμένες μέσα σας. Όταν η ασφαλής κρύπτη της καρδιάς ανοίξει με το κλειδί της αγάπης, τότε οι πολύτιμες ποιότητες των ανθρωπίνων αξιών αναδύονται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000


29 Μαίου

Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο έχει ένα σύστημα φωτισμού. Υπάρχουν λαμπτήρες στη θέση των φώτων. Εξ αιτίας αυτών των λαμπτήρων μπορείτε να έχετε φως. Όμως, είναι ο λαμπτήρας που δίνει το φως; Όχι! Είναι η ηλεκτρική ενέργεια που διέρχεται μέσα από τον λαμπτήρα και είναι αυτή που δίνει το φως. Επίσης ακούτε την κόρνα. Η κόρνα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της. Παράγει τον ήχο με βάση την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου κινούνται, αλλά όχι από μόνα τους. Είναι η ισχύς της μηχανής που τα κινεί. Το σώμα μοιάζει με  αυτοκίνητο. Τα μάτια είναι οι λαμπτήρες και το στόμα αντιστοιχεί στην κόρνα. Τα πόδια είναι τα ελαστικά και ο νους η μηχανή. Η διάνοια είναι ο διακόπτης και η θεϊκή ενέργεια είναι το ρεύμα. Χωρίς τη θεϊκή ενέργεια το σώμα δεν μπορεί να κινηθεί. Η θεϊκή ενέργεια είναι μεγίστης σημασίας. Το σώμα, ο νους, οι αισθήσεις και η διάνοια δεν είναι παρά τα όργανα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1967


28 Μαίου

Ένας αρχάριος πρέπει ν’ αρχίσει με διαλογισμό στον Θεό που έχει ιδιότητες και πρέπει να είναι προσεκτικός με όλους τους περιορισμούς. Πρέπει να είναι τακτικός και συνεπής με την πνευματική του άσκηση. Ένα νεαρό δενδρύλλιο πρέπει να είναι προστατευμένο  από τα ζώα.  Χρειάζεται να τοποθετήσετε έναν φράχτη γύρω του μέχρι να μεγαλώσει. Ο φράχτης θα γίνει περιττός, όταν το δέντρο γίνει μεγάλο. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι κανόνες και οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι γι’ αυτούς που είναι  αρχάριοι στην πνευματική άσκηση. Ένας πνευματικός αναζητητής, σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να περνάει σε κατάσταση έκστασης κατά βούληση. Ο διαλογισμός γίνεται μια αυθόρμητη και συνήθης διαδικασία. Ο διαλογισμός θα πρέπει να διακρίνεται από τη συγκέντρωση. Η συγκέντρωση είναι το πρώτο στάδιο, που ακολουθείται από στοχασμό και προσήλωση. Αυτή η προσήλωση οδηγεί στον διαλογισμό. Ο διαλογισμός δεν είναι  μονοπώλιο μιας συγκεκριμένης θρησκείας. Είναι μια οικουμενική και ρεαλιστική μέθοδος για ν’ αποκτηθεί η αμιγής και ενιαία γνώση του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στα θερινά σεμινάρια του 1979


27 Μαίου

Κάποτε ένας σοφός είχε μια γάτα στη σκήτη του. Όποτε έκανε προσφορές στους θεούς στην καθαγιασμένη πυρά, η γάτα χοροπηδούσε κοντά στην φωτιά και του δημιουργούσε προβλήματα. Έτσι την έπιανε από πριν και την κρατούσε κάτω από ένα ανεστραμμένο καλάθι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας. Ο γιος του, που παρακολουθούσε αυτή τη διαδικασία επί χρόνια, σκέφτηκε πως η σύλληψη της γάτας  και ο εγκλωβισμός της ήταν ζωτικά μέρη της ίδιας της τελετουργίας. Έτσι μπήκε στον κόπο να ψάχνει για μια γάτα πριν από κάθε τελετουργία και ένιωθε ευτυχής όταν έπιανε κάποια και μπορούσε να την κρατήσει κάτω από ένα καλάθι στο ίδιο δωμάτιο. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ανούσιας, μηχανικής επανάληψης. Η πνευματική προσπάθεια δεν πρέπει να καταλήγει στη μηχανική επανάληψη ενός καθορισμένου τυπικού ή στη διεκπεραίωση ‘ξερών’ διατυπώσεων! Να θυμάστε πως οι πνευματικές προσπάθειες θα πρέπει να γίνονται με στόχο να ελκύσετε τη χάρη του Θεού. Οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει να συνοδεύονται από ειλικρινή προσευχή, που αναδύεται από την καρδιά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


26 Μαίου

Προσκολληθείτε στον Θεό. Νιώστε την Παρουσία Του και γευτείτε τη χαρά της Δόξας Του. Μην Του προκαλείτε ‘απογοήτευση’ ή ‘θλίψη’ με κάποια πράξη ή λόγο, τα οποία δεν εγκρίνει. Μη γίνετε οι αίτιοι πρόκλησης της παραμικρής ‘ενόχλησης’ ή ‘ανησυχίας’. Δεν έχει κανέναν, αλλά αν Τον αγαπήσετε βαθιά, θα νοιάζεστε γι’ αυτόν, καθώς Αυτός είναι ο Κύριός σας και η Αγάπη σας. Ο Τζατάγιου σκεπτόταν αδιάλειπτα τον Ράμα και Εκείνος τον αντάμειψε. Ήρθε κοντά του τις τελευταίες του στιγμές και ο Ίδιος επιμελήθηκε τις εξόδιες τελετουργίες, ένα καθήκον που δεν ανέλαβε ούτε για τον ίδιο τον πατέρα Του. Ο Θεός θα είναι στην υπηρεσία σας. Θα σας λυτρώσει και θα είναι πάντα στο πλευρό σας —μόνον που πρέπει να καλλιεργήσετε τον χαρακτήρα σας και να καθάρετε τον εσωτερικό εαυτό σας, ώστε να μπορεί ν’ αντικατοπτρίζεται εκεί. Η γλυκύτητα μόνον είναι η προσφορά που ευχαριστεί τον Θεό. Ας γίνει το θέλημά Του. Αυτή πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


25 Μαίου

Για πόσον καιρό θα τελματώνετε παραμένοντας στην ίδια τάξη; Δεν έχετε καμία επιθυμία να προαχθείτε στην επόμενη ανώτερη τάξη; Στην αφοσίωση υπάρχουν δύο επίπεδα. Η συνήθης τυπική αφοσίωση και η εξαιρετική, ιδιαίτερη αφοσίωση. Η τυπική αφοσίωση ικανοποιείται με τη λατρεία, τους ψαλμούς, την επανάληψη του Ονόματος του Θεού, τις πειθαρχίες, τις τελετουργίες, τα προσκυνήματα κτλ. Η ιδιαίτερη όμως αφοσίωση λαχταρά για αγνότητα χαρακτήρα, καταστολή παρορμήσεων, εφαρμογή στην πράξη της συμπόνιας, της αγάπης, της ειρήνης, της μη-βίας και διερεύνηση του γιατί και του διότι της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι κρίμα, που οι άνθρωποι μένουν στην ίδια τάξη για χρόνια και χρόνια. Και έπειτα υπάρχει μια άλλη ανώτερη τάξη, της υπέρτατης αφοσίωσης, που υπερβαίνει κάθε προσκόλληση στα εγκόσμια. Η ευφυΐα μπορεί να  διορθώσει και να επιλύσει εξωτερικά προβλήματα. Μόνον η εστιασμένη πνευματική άσκηση μπορεί να διορθώσει και να δώσει λύσεις στην εσωτερική κρίση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


24 Μαίου

Για να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο, να δώσετε μορφή στον πηλό, να υφάνετε ένα σχέδιο ή να ξεβοτανίσετε ένα κομμάτι γης —όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν εστιασμένη προσοχή. Για να πορευθείτε στη λεωφόρο της ζωής, που είναι γεμάτη λακκούβες και αναχώματα, για να συνδιαλλαγείτε με συνανθρώπους σας με ποικίλες νοοτροπίες —όλ’ αυτά επίσης απαιτούν συγκέντρωση. Οι αισθήσεις πρέπει να χαλιναγωγηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη σας αποσπούν και σας παρενοχλούν. Ο νους δεν πρέπει να αφαιρείται και τα συναισθήματα δεν μπορεί να χρωματίζουν και ν’ αποχρωματίζουν τους στόχους που επιδιώκετε. Αυτή είναι η μέθοδος να επιτύχετε στη συγκέντρωση. Γιόγκα είναι απομάκρυνση όλης της αναστάτωσης που επικρατεί στη λίμνη του νου σας. Τίποτα δεν πρέπει να προκαλεί κύματα συγκίνησης ή πάθους στην ήρεμη επιφάνεια που αντιπροσωπεύει τα γαλήνια βάθη της συνείδησής σας. Αυτή η κατάσταση της αταραξίας είναι η σφραγίδα της πνευματικής γνώσης. Η πνευματική πειθαρχία είναι το φάρμακο και η αυτοέρευνα είναι η δίαιτα, που θα θεραπεύσουν τον άνθρωπο από τις δυστροπίες και τη σύγχυση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967


23 Μαίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης!

Δεν χρειάζεται ν’ αναζητάτε τον Θεό. Θ’ αναζητήσει Εκείνος εσάς. Ο Θεός δεν κατοικεί σε ναούς, τεμένη και εκκλησίες. Αυτά είναι οικοδομήματα κατασκευασμένα από ανθρώπους. Ο Θεός κατοικεί σ’ έναν ναό που Εκείνος έχει χτίσει για τον Εαυτό Του και αυτός είναι το ανθρώπινο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας ζωντανός ναός, ένας κινούμενος, ομιλών βωμός. Κανένας τόπος λατρείας, φτιαγμένος από τους ανθρώπους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν τον ναό, τον δομημένο από τον Θεό, σε δύναμη και αγιότητα. Αυτός ο ναός δεν έχει χτιστεί από τούβλα και λάσπη. Δεν τον έχει σχεδιάσει κανένας αρχιτέκτονας και δεν τον έχει κτίσει κανένας μηχανικός. Αυτός ο ναός προέκυψε με το θέλημα του Θεού. Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο σώμα σας ως ένα πολύτιμο δώρο του Θεού. Προφυλάξτε αυτό το ιερό δώρο. Να υπακούετε στις εντολές του Θεού και να μετέχετε μόνο σε αγνές πράξεις. Καλλιεργήστε ανιδιοτελή αγάπη και μοιραστείτε τη όσο περισσότερο μπορείτε. Τότε θα νιώσετε το γλυκό, ευωδιαστό άρωμα της Θεότητας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


22 Μαίου

Η αγνή αγάπη μοιάζει μ` έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο μονής κατεύθυνσης χωρίς καθόλου όριο ταχύτητας. Μπορείτε να σπεύσετε στον Θεό μέσω αυτού του δρόμου, με όποια ταχύτητα θέλετε. Τα ποτάμια επίσης αποτυπώνουν αυτήν την αρχή. Όλα τα ποτάμια κατεβαίνουν από τα βουνά και ρέουν με ταχύτητα προς μία κατεύθυνση. Προς τα πού; Προς τον ωκεανό. Καθ’ όλη την πορεία τους περνούν πάνω από ογκόλιθους και βράχους, αποφεύγοντας επιδέξια τα εμπόδια στον δρόμο. Δεν σταματούν ποτέ, αλλά συνεχίζουν να ρέουν διαρκώς προς τον στόχο. Η ζωή πρέπει να είναι ένας ποταμός που ρέει ορμητικά προς τον ωκεανό που ονομάζεται Θεός. Η ροή δεν πρέπει να σταματήσει ή να ανακόψει την πορεία της. Ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, συνεχίστε να σπεύδετε προς τον Θεό. Αυτό οφείλει να είναι το χαρακτηριστικό του πνευματικού σας ταξιδιού. Να έχετε ισχυρή θέληση, πείσμα, αποφασιστικότητα  και ειλικρίνεια. Μην αφήνετε καθόλου χώρο στην απελπισία, τη θλίψη και την αδυναμία οποιουδήποτε είδους. Διορθώστε τον τρόπο που βλέπετε και ακούτε, ενδοσκοπήστε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας και βεβαιωθείτε πως οι πράξεις σας είναι ευγενείς και ενάρετες. Τότε, το μόνο που θα βιώνετε είναι η ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


21 Μαίου

Τα πνευματικά μαθήματα πρέπει να κυκλοφορούν κυριολεκτικά στο αίμα σας και ν’ απλώνονται παντού. Για να το θυμάστε αυτό, ο Θεός έχει ένα ιδιαίτερο όνομα: «Ράσο βάι σαχά» που σημαίνει, πως σε κάθε ανθρώπινο σώμα ο Θεός είναι παρών ως θεϊκή ουσία. Αυτή η θεϊκή ουσία διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα, σε κάθε μέλος και σε κάθε όργανο. Ως εκ τούτου, ο Θεός έχει κι ένα άλλο όνομα: Ανγκιράσα (άνγκαμ-μέλος, ράσα-ουσία). Ανγκιράσα σημαίνει «Εκείνος που διαχέεται σε όλα τα μέλη, εμποτίζοντας τα με τη θεϊκή Του δύναμη και ουσία». Νομίζετε πως φροντίζετε και προστατεύετε τον εαυτό σας. Όχι! Ποιος πιστεύετε πως σας προστατεύει, όταν κοιμάστε βαθιά και δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει γύρω σας; Είναι ο Θεός εκείνος που σας προστατεύει την κάθε στιγμή! Στην πραγματικότητα, νοιάζεται για σας πάντα. Οι δυσκολίες είναι μοιραίο να έρθουν, όπως είναι βέβαιο πως θα περάσουν, όπως ακριβώς τα περαστικά σύννεφα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


20 Μαίου

Όλοι φορούν τα «καλά τους» πριν βγουν έξω, διότι θέλουν να γίνονται σεβαστοί. Κι ενώ νοιάζεστε τόσο πολύ για την κατάσταση του σπιτιού σας και της ενδυμασίας σας, η καρδιά σας, όπου κατοικεί ο Θεός, είναι εντελώς μολυσμένη. Είναι γεμάτη από ακάθαρτες σκέψεις και ανήθικες ορέξεις. Αυτό που κάνετε είναι ν’ αποκρύπτετε τις σκέψεις σας και να υποκρίνεστε τους αψεγάδιαστους όντας εξωτερικά καλοντυμένοι. Πού χρησιμεύει μια τέτοια συμπεριφορά; Ποιο είναι το όφελος του να είστε προσκολλημένοι στην εξωτερική εμφάνιση του σώματος και να δίνετε αξία στον σεβασμό που αποδίδεται σ’ αυτήν; Εκείνος που ενδιαφέρεται μόνον για το σώμα και αγνοεί την κατάσταση του νου του είναι ένα ζώο με δύο πόδια. Εξετάστε με ειλικρίνεια την αμαρτωλή κατάσταση του νου σας και ενδοσκοπήστε τη διπλή ζωή που ζείτε, έτσι ώστε να μπορέσετε ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σας σκέψεις  σε μια μόνο στιγμή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1984 


19 Μαίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Ίσως έχετε ακούσει τον περίφημο Βουδιστικό ψαλμό που περιέχει τρεις ρήσεις: Μπούνταμ Σερενάμ Γκατσάμι, Ντάρμαμ Σερενάμ Γκατσάμι, Σάνγκαμ Σερενάμ Γκατσάμι. Αυτές οι τρεις ρήσεις αναφέρουν πως πρώτον, πρέπει να οξύνετε τη διάνοια και την ικανότητα της πνευματικής διάκρισης. Δεύτερον, μια τέτοια διάνοια θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να υπηρετεί την κοινωνία. Τρίτον, η υπηρεσία πρέπει να βασίζεται στο Ντάρμα, τον Θείο Νόμο. Εάν ακολουθείτε αυτά τα τρία βήματα, αυτό θα συντελέσει στο να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή. Ποτέ μη βλάπτετε με οποιονδήποτε τρόπο κανένα απολύτως ζωντανό πλάσμα. Πάντα να βοηθάτε, ποτέ να μη βλάπτετε —αυτή είναι η ουσία της διδασκαλίας του Βούδα. Όσο περισσότερο αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευδαιμονία που θ’ απολαμβάνετε. Επομένως, εάν επιθυμείτε να είστε διαρκώς ευτυχείς, πρέπει ν’αγαπάτε πάντα τους πάντες. Η αγάπη είναι το βασιλικό μονοπάτι προς τον Θεό. Ο καλύτερος δρόμος, που οδηγεί στον Θεό,  είναι η αγάπη και η υπηρεσία προς όλους. Αυτό είναι το σπουδαίο μάθημα που δίδαξε ο Βούδας στην ανθρωπότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


18 Μαίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

H Πανσέληνος του Βούδα γιορτάζεται για να μας υπενθυμίζει πως η αγάπη είναι το μονοπάτι προς την πληρότητα. Δεν αρκεί το να είστε ευτυχείς μόνον τη συγκεκριμένη ημέρα. Πρέπει να είστε ικανοί να βιώνετε ευδαιμονία διαρκώς και αυτό μπορείτε να το πραγματώσετε ακολουθώντας τις διδασκαλίες του Βούδα. Οι διδασκαλίες του είναι ευγενείς, μεγαλειώδεις και ιερές. Η σημαντικότερη απ’ αυτές, η Μη-βία, είναι η σπουδαιότερη από εκείνες που απαρτίζουν τον Θείο Νόμο. Ο Βούδας υπήρξε μια ευγενής ψυχή. Ταξίδεψε σε πολλούς τόπους συμβουλεύοντας τους ανθρώπους ν’ ακολουθούν το μονοπάτι της θεϊκής αγάπης. Ο Βούδας αρνιόταν κάθε επισημότητα, επίδειξη και κολακεία. Ήταν απλός, πάντα γαλήνιος, αγνός, ταπεινός και πάντα γεμάτος αγάπη και συμπόνια. Μην καταναλώνεστε σε ομιλίες που αφορούν τον Βούδα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να μεταφράζετε τις διδασκαλίες του σε πράξεις. Αυτός είναι εξάλλου ο σωστός τρόπος να δείξετε σεβασμό και ευλάβεια στον Βούδα. Αποφασίστε σήμερα να εφαρμόσετε με ειλικρίνεια τις διδασκαλίες του για την δική σας ευπραγία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 2000


17 Μαίου

Όταν ταΐζετε την αγελάδα με χυλό που έχει υποστεί ζύμωση, για να μπορέσει ν’ αποδώσει περισσότερο γάλα, το γάλα αποπνέει μια δυσάρεστη οσμή. Όταν κάποιος ελκύεται υπερβολικά από τις ασημαντότητες του κόσμου, η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του γίνεται δυσάρεστος. Είναι πράγματι τραγικό να γίνεται κανείς μάρτυρας της πτώσης του γιου της αθανασίας, ο οποίος αγωνίζεται απελπισμένα  μέσα στη θλίψη. Εάν όλοι εξετάσετε τα εξής: «Ποιες είναι οι ικανότητές μου; Ποια είναι η θέση μου;» θ` αντιληφθείτε την πτώση. Θα έτρωγε ποτέ μια τίγρης, όσο πεινασμένη κι αν ήταν, καλαμπόκι και φιστίκια;  Σημαδέψτε τον στόχο στον οποίο σας δίνει δικαίωμα η καταγωγή σας. Πώς μπορεί ένας παπαγάλος να γευτεί τη γλυκύτητα του μάνγκο, όταν τσιμπολογάει τον καρπό του βαμβακιού; Αφήστε την προσπάθειά σας να ευθυγραμμιστεί συμβαδίζοντας με την αξιοπρέπεια. Ο στόχος θα σας πλησιάσει  με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που πλησιάζετε εσείς τον στόχο. Ο Θεός είναι τόσο πρόθυμος να σας λυτρώσει όσο είστε εσείς πρόθυμοι να σωθείτε. Εκείνος είναι πλήρης αγάπης και συμπόνιας για όλους όσους Τον αναζητούν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1966


16 Μαίου

Αφού Ισλάμ σημαίνει παράδοση στον Θεό, οποιοσδήποτε ζει με ειρήνη και αρμονία στην κοινωνία, σ’ ένα πνεύμα παράδοσης και αφοσίωσης, στην πραγματικότητα, ανήκει στο Ισλάμ. Το Ισλάμ επιμένει στην πλήρη εναρμόνιση σκέψης, λόγου και πράξης. Οι Μουσουλμάνοι άγιοι και σοφοί έχουν υπογραμμίσει πως οφείλετε να διερευνάτε την εγκυρότητα του «Εγώ» που έχει την αίσθηση πως είναι το σώμα και του «Εγώ» που νιώθει πως είναι ο νους και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το αληθινό «Εγώ» είναι ο Εαυτός που λαχταρά για τον Οικουμενικό Εαυτό, τον Θεό. Η νηστεία και οι προσευχές, στη διάρκεια του μήνα Ραμαζάν, στοχεύουν ειδικά στο ν’ αφυπνίσουν και να εκδηλώσουν αυτήν την επίγνωση. Εξετάστε την κάθε θρησκεία, όποια κι αν είναι αυτή και θ’ ανακαλύψετε πως εστιάζει στην ενότητα, την αρμονία και την αταραξία. Επομένως, όλοι θα πρέπει να καλλιεργείτε την αγάπη, την ανεκτικότητα και την ευσπλαχνία και ν’ αναδεικνύετε αυτές τις οικουμενικές αρχές σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες αδιαλείπτως. Αυτό είναι το Μήνυμα Μου για σήμερα μαζί με τις Ευλογίες Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 1983 


15 Μαίου

Ο Θεός δεν λέει ποτέ κάτι αδιάφορο ή χωρίς σημασία. Ποτέ δεν πράττει χωρίς νόημα ή σκοπό. Το μικρό αγόρι Ντρούβα πήγε στο δάσος για να εξιλεωθεί και να λάβει την ευλογία του Θεού, έτσι ώστε ο πατέρας του ν’ αρχίσει να του συμπεριφέρεται τόσο τρυφερά όσο και ο ετεροθαλής αδελφός του. Αλλά δείτε τι συνέβη. Καθώς προόδευε στην πνευματική του άσκηση, αυτή η επιθυμία του ξεχάστηκε και ευγενέστερες επιδιώξεις ήρθαν να καλύψουν τη θέση της. Όταν ο Κύριος εισέλθει στον νου σας, θα σας απαλλάξει απ’ όλη την αρνητικότητα που ενοικεί εντός του. Θεός και επιθυμία δεν μπορεί να συνυπάρξουν ποτέ. Ο Θεός και ο πόθος δεν πηγαίνουν ποτέ μαζί. Πώς λοιπόν, οι βοσκοπούλες θα μπορούσαν να έχουν κάποια ταύτιση με το σώμα, ενώ λάτρευαν τον μικρό Κρίσνα; Ακόμα και οι εγκόσμιες επιθυμίες θα αναχθούν σε ανώτερες σφαίρες αγνότητας, όταν αποκτήσετε εγγύτητα με τον Κύριο. Να ξέρετε πως τίποτα, το οποίο αντιτίθεται στον Νόμο της Δικαιοσύνης, δεν μπορεί ν` αντέξει στην παρουσία του Θεού. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1963


14 Μαίου

Το νερό του ποταμού μπορεί να είναι βρώμικο, αλλά ο αφοσιωμένος, που το πίνει σιγά-σιγά με μια προσευχή  στα χείλη του ή έναν ύμνο προς τον Κύριο, το μετατρέπει σε ιερό νερό. Το σώμα παραμένει υγιές με άσκηση και εργασία. Ο νους διατηρείται υγιής με την ενθύμηση και τον στοχασμό του ονόματος του Θεού και με τακτικές και προγραμματισμένες ασκήσεις πειθαρχίας, που εκτελούνται με χαρά. Η μη βία είναι το ρύζι, η αφοσίωση είναι το αλεύρι, ο εξαγνισμός είναι οι σταφίδες και η πνευματική άσκηση είναι η ζάχαρη. Αναμείξτε όλ’ αυτά με το βούτυρο της αρετής. Αυτή είναι η προσφορά που πρέπει να κάνετε στη θεότητα που έχετε επιλέξει και όχι τα ασήμαντα αντικείμενα που φτιάξατε από πράγματα που αγοράσατε έναντι ενός ευτελούς ποσού από τα καταστήματα! Οι βοσκοπούλες γνώριζαν αυτό το μυστικό πέρασμα στην καρδιά του Κυρίου και αυτός ήταν ο λόγος που Τον βίωσαν γρήγορα και σταθερά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1963


13 Μαίου

Έχω ακούσει διιστάμενες απόψεις και ψιθύρους, που αφορούν στην απορία για το εάν ο Σάτυα Σάι Μπάμπα είναι στ` αλήθεια Θεός, τότε γιατί η δεξαμενή νερού στο Μπουκκαπάτναμ μένει στεγνή κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους; Κάποιοι από εσάς που είστε εδώ, ίσως έχετε ακούσει τέτοιες δηλώσεις που γίνονται από ανεύθυνα άτομα, τα οποία έχουν άγνοια του τρόπου λειτουργίας των Κοσμικών Νόμων. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πράγματι παράλογος! Γιατί θα έπρεπε να "δαπανήσω" τη χάρη Μου ειδικά γι` αυτήν τη δεξαμενή; Νομίζετε ότι η φυσική εγγύτητα εξασφαλίζει μεγαλύτερο νοιάξιμο; Όχι! Ολόκληρο το Σύμπαν είναι δικό Μου. Όλοι οι τόποι είναι εξίσου κοντά Μου και όταν αποστρέφονται τους ενάρετους τρόπους, είναι εξίσου μακριά Μου! Η εγγύτητα με τον Θεό δεν μπορεί ποτέ να μετρηθεί με τα μίλια. Εάν οι κάτοικοι αυτού του χωριού δεν έχουν καταθέσει τα ανάλογα ποσά στην τράπεζα, πώς μπορεί η τράπεζα να δεχθεί τις επιταγές που κόβουν; Αναρωτηθείτε ειλικρινά: Έχετε καταθέσει αφοσίωση στον Κύριο, υπηρεσία στους συνανθρώπους σας, πίστη στην πνευματική σας άσκηση; Τότε μόνον μπορείτε να προσελκύσετε τη Χάρη, η οποία αποκτάται μόνο με τέτοιες προσπάθειες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964


12 Μαίου

Ο χρυσός από τον οποίο φτιάχτηκε ένα βραχιόλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια κορώνα στο κεφάλι μιας θεότητας στον ναό. Όμως πρέπει πρώτα να λιώσει στο χωνευτήρι και να σφυρηλατηθεί, ώστε να πάρει σχήμα. Όλοι γνωρίζετε πως ο Κρίσνα απεικονίζεται παίζοντας φλάουτο. Τι ακριβώς συμβολίζει το φλάουτο; Εσείς είστε που πρέπει να γίνετε αυτό το φλάουτο. Αφήστε την ανάσα του Κρίσνα να σας διαπεράσει, δημιουργώντας υπέροχη μουσική, που λιώνει τις καρδιές. Παραδοθείτε σ’ Εκείνον. Μείνετε κενοί, χωρίς προδιαθέσεις, χωρίς εγωισμό κι επιθυμίες. Τότε, Αυτός ο ίδιος θα έρθει να σας πάρει τρυφερά, θα σας φέρει μέχρι τα χείλη Του όπως το φλάουτο και θα σας διαπεράσει, φυσώντας τη γλυκιά ανάσα Του εντός σας. Αφήστε Τον να παίξει όποιο τραγούδι προτιμά. Αφήστε τον νου σας να ενοικεί στον Κρίσνα για πάντα. Καθαγιάστε κάθε λέξη και πράξη, γεμίζοντάς την με την αγάπη του Κρίσνα ή όποιου άλλου ονόματος και μορφής προσδίδετε στον Κύριο που αγαπάτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1963 


11 Μαίου

Πρέπει να είστε ταπεινοί, αλλά αρκετά δυνατοί ώστε ν’ αντιστέκεστε στους πειρασμούς. Μην υποκύπτετε σαν τους δειλούς στις απατηλές παρεμβάσεις των αισθήσεων. Ο χρόνος σας στο σχολείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται, όχι μόνον για την προσπάθεια συλλογής πληροφοριών και απόκτησης ορισμένων δεξιοτήτων, που θα σας αποφέρουν ένα εισόδημα με το οποίο μπορείτε να ζήσετε, αλλά επίσης για την κατάκτηση της τέχνης του να είστε ικανοποιημένοι και γαλήνιοι, ψύχραιμοι και θαρραλέοι. Επίσης, στο σχολείο θα πρέπει να καλλιεργήσετε έντονη τη δίψα της γνώσης για την αλήθεια του κόσμου και του ίδιου σας του εαυτού. Τα λόγια σας ας είναι σαν το μέλι, οι καρδιές σας τρυφερές σαν το βούτυρο, η δε στάση σας πρέπει να μοιάζει με τον λαμπτήρα, που φωτίζει και διαλύει τη σύγχυση. Πρέπει να είστε σαν τον διαιτητή στο γήπεδο, που παρακολουθεί το παιχνίδι κρίνοντας τον αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί, ανεπηρέαστος από την επιτυχία ή την αποτυχία εκείνης ή της άλλης ομάδας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαρτίου 1964


10 Μαίου

Όταν ο Κρίσνα χόρεψε στο κεφάλι του φιδιού Καλίγια, όλο το δηλητήριο αποβλήθηκε και το φίδι έμεινε υποταγμένο. Παρεμπιπτόντως, θα μπορούσα να προσθέσω πως πρέπει να κάνετε τις καρδιές σας τόσο τρυφερές και απαλές όσο η κουκούλα του φιδιού. Όταν είστε αφοσιωμένοι στον Θεό, ο κόσμος και όλες οι δηλητηριώδεις  αναθυμιάσεις του διαλύονται και η υγεία σας αποκαθίσταται. Κάνετε το όνομα και τη μορφή του Κυρίου που έχετε επιλέξει, να χορέψει πάνω στην κουκούλα της καρδιάς σας. Ο Κρίσνα δεν είχε καμιά προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων. Έτσι μπορούσε να βυθίζεται στη λίμνη, να πηδάει πάνω στην κουκούλα του φιδιού Καλίγια, να πατάει επάνω της και να πιέζει ώστε να αποβάλλεται το δηλητήριο προς τα έξω. Όταν βρίσκεστε βαθιά στον βούρκο, πώς μπορείτε να σύρετε έξω κάποιον άλλο, που έχει πέσει μέσα σ’ αυτόν;  Μην εμπλέκεστε. Λυτρωθείτε απευθυνόμενοι μόνο στον Θεό, ο οποίος είναι ελεύθερος από αισθησιακές προσκολλήσεις και βρίσκεται στην όχθη. Κρατηθείτε από το χέρι Του κι Εκείνος θα σας τραβήξει έξω και θα σας κρατήσει ασφαλή σε σταθερό έδαφος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1963


9 Μαίου

Από εδώ και στο εξής, καλλιεργήστε ευγενή αισθήματα. Ακολουθήστε το ιερό μονοπάτι. Τότε το μέλλον θα είναι ασφαλές και σίγουρο. Όταν σας βλέπω, η καρδιά μου ξεχειλίζει από ευδαιμονία. Ευτυχία είναι η ένωση με τον Θεό. Επομένως να διαλογίζεστε στον Θεό αδιάλειπτα. Μη δίνετε ποτέ χώρο στο άγχος και την αγωνία. Μην ανησυχείτε για το αν θα περάσετε τις εξετάσεις. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μη δίνετε ευκαιρία στην απογοήτευση και την απόγνωση. Μην κάνετε σκέψεις που σας αποδυναμώνουν και μην υιοθετείτε αρνητική στάση. Να έχετε πίστη στον Θεό. Οι ειλικρινείς προσευχές στον Θεό θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε οτιδήποτε στη ζωή σας. Να προσεύχεστε με ειλικρίνεια κάθε μέρα. Καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να εδραιώσετε ισχυρή πίστη και αφοσίωση εντός σας και μοιραστείτε τες με τους συνανθρώπους σας. Κάνετε το καθήκον σας και αντιμετωπίστε οποιαδήποτε κατάσταση με θάρρος. Τότε, είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Αυτό θέλει ο Θεός από εσάς. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε με αγάπη. Είμαι πάντοτε μαζί σας, εντός σας, επάνω σας και γύρω σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2006


8 Μαίου

Πρέπει να έχετε σταθερή αφοσίωση στον Θεό. Η πίστη σας οφείλει να είναι ολοκληρωτική και άνευ όρων. Εάν η πίστη σας είναι ασταθής, θα βρίσκεστε σε κατάσταση σύγχυσης και ανησυχίας. Κρατήστε τις επιθυμίες σας υπό έλεγχο. Ανεξέλεγκτες επιθυμίες θα σας απομακρύνουν από τον Θεό. Η εξουδετέρωση των επιθυμιών θα σας οδηγήσει στην αρχή της ενότητας. Οφείλετε διαρκώς να αναπτύσσετε ηθικές αρχές και να ζείτε μια ενάρετη ζωή. Κατανοήστε τον σκοπό της εκπαίδευσης και ενεργήστε αναλόγως. Μόνον τότε η γέννησή σας ως ανθρώπινο ον θα έχει νόημα. Ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας μπορεί να παρέχει φως σε πολλούς. Κατά τον ίδιο τρόπο η καρδιά, που είναι γεμάτη με αγάπη, μπορεί να φωτίσει πολλές ζωές. Οι μορφωμένοι δεν πρέπει να περιφρονείτε εκείνους που δεν έχουν τύχει κάποιας μόρφωσης. Εάν είστε μορφωμένοι στ’ αλήθεια, οφείλετε ν’ αντιμετωπίζετε τους πάντες ισότιμα και να επιδιώκετε την ενότητα. Όταν υπάρχει ενότητα, υπάρχει και αγνότητα. Όταν η ενότητα και η αγνότητα είναι παρούσες, είναι βέβαιο πως θα βιώσετε τη Θεότητα. Η αγάπη είναι το θεμέλιο της ενότητας. Να ξέρετε πως όταν ανακύπτουν διαφορές, η αγνή αγάπη είναι απούσα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2006


7 Μαίου

Λέγεται πως το σώμα είναι ο ναός του Θεού. Μετακινήστε μέσα σ’ έναν ναό, όπου ο Θεός βρίσκεται στον εσώτατο βωμό του. Το σώμα δεν είναι μια μάζα σάρκας και οστών. Είναι ένα μέσον για την επανάληψη ιερών ονομάτων, τα οποία σώζουν, όταν κανείς διαλογίζεται σ’ αυτά. Είναι ένα ιερό όργανο που έχει αποκτηθεί μετά από αιώνες αγώνων, εφοδιασμένο με ορθή κρίση και συναίσθημα, κατάλληλο να χρησιμοποιείται για την απελευθέρωση από τη θλίψη και την κακία. Να το τιμάτε και να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον υψηλό σκοπό. Να το συντηρείτε ακόμα πιο προσεκτικά κι από αυτά τα σπίτια σας από τούβλα και να διατηρείτε πάντα την πεποίθηση πως το σώμα είναι ένα όργανο και τίποτα περισσότερο. Χρησιμοποιήστε το απλώς και μόνον για τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί και δοθεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1964


6 Μαίου

Για να εκπληρώσω τις τρεις ευγενείς επιθυμίες της Μητέρας Εσβαράμμα, παρείχα πόσιμο νερό, όχι μόνο στο Πουταπάρτι, αλλά και σε όλα τα γύρω χωριά. Το μικρό σχολείο που ίδρυσα, είναι τώρα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Το μικρό νοσοκομείο που κατασκευάστηκε, τώρα έχει γίνει ένα νοσηλευτικό ίδρυμα υψηλής εξειδίκευσης. Η Μητέρα Εσβαράμα έχυσε δάκρυα χαράς, όταν είδε πως οι μοναδικές της επιθυμίες εκπληρώθηκαν μ’ έναν μεγαλόπρεπο τρόπο. Έζησε μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή και άφησε γαλήνια την τελευταία της πνοή. Το πρωταρχικό καθήκον του κάθε παιδιού είναι να εκπληρώνει τις επιθυμίες της μητέρας του και να την κάνει χαρούμενη. Κατά δεύτερον, να υπηρετεί τους πάντες στο μέτρο του δυνατού. Δεν χρειάζεται να αναλαμβάνετε δράσεις υπηρεσίας πέρα από τις δυνατότητες και τις ικανότητες σας. Τρίτον, όταν αντιλαμβάνεστε πως οι γείτονές σας υποφέρουν, βρείτε τρόπο να τους παρηγορήσετε. Προσπαθήστε να βοηθήσετε και δώστε τους χαρά. Αυτό είναι που προσδοκώ από εσάς. Σας προτρέπω όλους να θέσετε σε εφαρμογή τις τρεις αυτές αρχές της υπηρεσίας, να βιώνετε την ευδαιμονία και να την μοιράζεστε με όλους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2006


5 Μαίου

Δεν υπάρχει σ` αυτόν τον κόσμο αγάπη μεγαλύτερη από εκείνη της μητέρας. Είναι διαποτισμένη με τεράστια δύναμη. Όμως παρά ταύτα, μια τόσο ιερή αρχή, όπως αυτή της μητρικής αγάπης, δεν αξιολογείται στις μέρες μας. Οι μητέρες αντιμετωπίζονται σαν υπηρέτριες. Όταν οι γονείς γερνούν, θα πρέπει να περιθάλπονται με αγάπη και φροντίδα. Αντί γι’ αυτό στέλνονται στα γηροκομεία. Εκείνος που κακομεταχειρίζεται τους γονείς του, είναι βέβαιο πως θα υποστεί την ίδια μοίρα στα χέρια των παιδιών του. Το αποτέλεσμα είναι ανάλογο του αισθήματος που το προκαλεί. Ό,τι πράττετε, θα επιστρέψει σε σας ως αντίδραση, αντανάκλαση, αντήχηση. Να αγαπάτε τις μητέρες σας. Τότε θα είστε αγαπητοί σε όλους. Κατά τον σπόρο και το δέντρο. Επομένως, πριν απ’ όλα, αγαπάτε με αγνή και ανιδιοτελή αγάπη. Να είστε προσεκτικοί, ώστε να μη μολύνετε την αγάπη σας με εγωισμό και ιδιοτέλεια. Όταν μοιράζεστε αγνή αγάπη μεταξύ σας, όλος ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος, ειρηνικός και χαρούμενος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2006


4 Μαίου

Η ύπαρξη απλώς ανθρώπινης μορφής, δεν εξασφαλίζει σε κάποιον την ανθρώπινη ιδιότητα. Είναι η διαγωγή και η συμπεριφορά που έχει σημασία, έτσι δεν είναι; Κατά τον ίδιο τρόπο, η απλή απόκτηση της γνώσης, που περιέχεται στα βιβλία, δεν κάνει κάποιον αληθινά μορφωμένο. Μια τέτοιου είδους εγκόσμια μόρφωση είναι εκ φύσεως ο αρνητικός πόλος. Πρέπει να κάνετε τη διάκριση ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην παιδεία (educare), που είναι ο θετικός πόλος. Η εκπαίδευση περιορίζεται στα φυσικά και νοητικά επίπεδα και είναι προσανατολισμένη στην πληροφόρηση, ενώ η παιδεία (educare) προσανατολίζεται στη μεταμόρφωση. Όπως ακριβώς οι ποταμοί έχουν τις πηγές τους στον ωκεανό, η εκπαίδευση έχει τις ρίζες της στην παιδεία, η οποία σχετίζεται με τα εσώτερα αισθήματά σας και την αγνότητα της καρδιάς σας. Τα λόγια, τα τραγούδια και ο τρόπος ζωής πρέπει να πηγάζουν από την καρδιά. Αυτή είναι η ουσία της πναυματικής παιδείας (educare). Ακόμη κι αν αποκτήσετε πτυχία, αλλά υπολείπεστε ως προς την αγνότητα της καρδιάς, δεν μπορείτε να θεωρείστε αληθινά μορφωμένοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2006


3 Μαίου

Ο καθένας σας πρέπει να κάνει την καρδιά του ένα Πρασάντι Νίλαγιαμ. Η μεταμόρφωση πρέπει ν’ αρχίσει απ’ αυτή την ίδια στιγμή. Αναλύστε τα λόγια, τις πράξεις, τις σκέψεις σας και απαλλαγείτε από τον αρνητισμό που βλάπτει εσάς και τους άλλους. Καλλιεργήστε τη μακροθυμία, την ειρήνη που δεν διαταράσσεται και τη λεκτική έκφραση της αλήθειας. Επί του παρόντος, ο νους σας φτερουγίζει και κουρνιάζει στα πολυποίκιλα αντικείμενα του σύμπαντος. Αρνείται να μείνει σε μόνο μία ιδέα —εκείνη του Θεού. Όπως η μύγα, που κάθεται και στα καθαρά και στα ρυπαρά, αρνείται την ευκαιρία να καθίσει στη ζεστή θράκα, έτσι και ο νους σας δραπετεύει από όλες τις σκέψεις που αφορούν τον Θεό. Η μύγα θα εξοντωθεί αν καθίσει στη φωτιά, έτσι και ο νους σας θα καταστραφεί όταν θα ενοικήσει στη Θεότητα. Η επιθυμία είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο νους. Όταν ο νους περνά στην ανυπαρξία, απελευθερώνεστε. Οι επιθυμίες παύουν να υφίστανται, όταν ο Θεός αδράχνει τον νου. Αυτό ονομάζεται «θάνατος ή συγχώνευση του νου με τον Θεό».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965


2 Μαίου

Η αγάπη που έχετε καλλιεργήσει για άνδρες, γυναίκες και αντικείμενα πρέπει να μετουσιωθεί σε αγνή, θεία λατρεία. Τότε αυτή θα μεταμορφωθεί σε αφοσίωση στον Θεό. Να έχετε την πεποίθηση πως ο Θεός βρίσκεται εντός σας, ως ο Ηνίοχος που κρατά τα ηνία των πέντε αλόγων (των αισθήσεων) και σας συμβουλεύει συνεχώς, όπως έκανε όταν ο Αρτζούνα προσευχήθηκε σ’ Αυτόν ζητώντας Του να τον κατευθύνει και να τον καθοδηγεί. Όταν έχετε την πεποίθηση αυτή για τον εαυτό σας, θα είναι εύκολο να πειστείτε πως ο ίδιος Ηνίοχος οδηγεί και κατευθύνει όλους τους άλλους ανθρώπους και ακόμα, όλα τα υπόλοιπα όντα. Όταν εδραιώσετε αυτήν την πίστη σταθερά εντός σας, απελευθερώνεστε από το μίσος και την κακία, την απληστία και τον φθόνο, τον θυμό και την προσκόλληση. Να προσεύχεστε στον Θεό για να ενισχύσετε αυτήν τη βεβαιότητα και αυτήν την πίστη. Εκείνος θ’ ανοίξει τα μάτια σας στην Αλήθεια και θα σας αποκαλύψει πως Αυτός είναι ο Αιώνιος Ηνίοχος μέσα σε όλους. Αυτή η αποκάλυψη θα σας χαρίσει ασύγκριτη ευδαιμονία και την αίσθηση της συγγένειας με όλη την πολλαπλότητα της Δημιουργίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


1 Μαίου

Η υπηρεσία έχει γίνει μια λέξη κοινού νομίσματος, του οποίου η αξία έχει υποτιμηθεί από την υποκρισία των χρηστών. Στην πραγματικότητα, μόνον εκείνοι που αγωνιούν στο αντίκρισμα του πόνου και της ταλαιπωρίας, της δυστυχίας και της αρρώστιας έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν υπηρεσία, διότι δεν υπηρετούν τους άλλους, υπηρετούν τους εαυτούς τους, προσπαθώντας να διώξουν όσο πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δική τους αγωνία. Η υπηρεσία προς τους άλλους είναι το φάρμακο που χρειάζεστε, ώστε να καταπραΰνετε τη θλίψη που σας κατακλύζει στο αντίκρισμα της δυστυχίας σε ένα άλλο πλάσμα. Να νιώθετε πως υπηρετείτε τον εαυτό σας, πως χαλιναγωγείτε τον δικό σας εγωισμό. Σε άλλη περίπτωση, η υπηρεσία ενισχύει το αυτοσυναίσθημά σας και αναπτύσσει μια αίσθηση υπεροχής, εσωτερικές καταστάσεις που και οι δύο αποβαίνουν επιβλαβείς για τον πνευματικό αναζητητή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967