Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2018

31 Μαίου

Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν άτομα στον κόσμο που είναι ειδήμονες στη μελέτη ιερών κειμένων. Όμως ό,τι κι αν έχουν μάθει και όποιες κι αν είναι οι ακαδημαϊκές γνώσεις τους, εάν δεν μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή, έστω κι ένα κλάσμα όσων γνωρίζουν, απλώς χάνουν τον καιρό τους. Όλη η μελέτη και η γνώση είναι άχρηστες εάν δεν ακολουθούνται από την εφαρμογή τους στην πράξη. Αναλογιστείτε αυτό το παράδειγμα: Μπορεί ένας γάιδαρος να γίνει ελέφαντας απλώς και μόνο επειδή μεταφέρει αρωματικά υλικά στην πλάτη του; Κατά τον ίδιον τρόπο, παρόλο που μπορεί να έχετε την ικανότητα να διδάξετε άλλους, διότι έχετε τη γνώση που προέρχεται από τα βιβλία, όλα όσα έχετε μάθει θα αποβούν εντελώς ανώφελα εάν δεν τεθούν σε εφαρμογή. Πράγματι, «μεγάλη ψυχή» μπορεί κανείς να ονομαστεί, μόνον εάν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις του συνάδουν. Γι’ αυτό και έχει ειπωθεί πως «η μελέτη στην οποία πρέπει να επιδοθεί η ανθρωπότητα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος».

- Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan (Θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν) 1978, ch. 28.


30 Μαίου

Φροντίστε πρώτα να έχετε ενότητα μεταξύ σας. Μην ψάχνετε ελαττώματα στους άλλους ή προτερήματα στον εαυτό σας. Να έχετε απόλυτη πίστη στην «Πατρότητα του Θεού και στην Αδελφότητα των ανθρώπων» και κάθε πράξη σας να αντανακλά την αγάπη και τον σεβασμό που προέρχονται από αυτή την πίστη σας. Ό,τι κι αν είστε, με ό,τι κι αν ασχολείστε, να το κάνετε σαν πράξη προσφοράς και λατρείας στον Θεό, που είναι ο Εμπνευστής, ο Παρατηρητής, ο Κύριος. Μην χωρίζετε τις πράξεις σας σε πράξεις που κάνετε για τον εαυτό σας και πράξεις που κάνετε για τον Θεό. Να βλέπετε όλες τις πράξεις σας το ίδιο. Να μην αφήνετε εκκρεμότητες ούτε υποχρεώσεις. Να ολοκληρώνετε την εργασία σας μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι κλείνοντας τις υποθέσεις σας δεν θα εμφανιστούν ξανά. Προσφέροντας όλες τις πράξεις σας στον Θεό, απαλλάσσοντάς τες από κάθε ίχνος προσκόλλησης, οι συνέπειές τους δεν σας δεσμεύουν, απελευθερώνεστε, είστε ελεύθεροι.    

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967


29 Μαίου

Η τροφή είναι το φάρμακο για την ασθένεια της πείνας, το νερό για εκείνη της δίψας. Για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια της ταύτισης με τα εγκόσμια, το γιατρικό είναι ο Θεός. Για την ασθένεια της επιθυμίας, η θεραπεία είναι η αυτογνωσία, ενώ για τη λοίμωξη του άγχους, το φάρμακο είναι η ομαδική εξύμνηση του Θεού. Για τις ασθένειες της αμφιβολίας, της απογοήτευσης και της αποθάρρυνσης, που είναι κοινές σε όλους τους πνευματικούς αναζητητές, η πλέον αποτελεσματική θεραπεία είναι η προσφορά υπηρεσίας στους άλλους. Στις μέρες μας η υπηρεσία είναι μια κοινότοπη λέξη, όμως η αξία της έχει υποτιμηθεί. Στην πραγματικότητα, μόνον εκείνοι που νιώθουν τον ίδιο πόνο και αγωνία στη θέα του πόνου και της ταλαιπωρίας, της δυστυχίας και της αρρώστιας των άλλων, έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν. Γιατί, στην πραγματικότητα, δεν υπηρετούν τους άλλους, αλλά τον ίδιο τον εαυτό τους, στην προσπάθειά τους ν’ απομακρύνουν όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν τη δική τους αγωνία. Όταν νιώθετε πως υπηρετείτε τον δικό σας πόνο, μειώνετε τον εγωισμό σας. Αλλιώς η υπηρεσία τονώνει το αίσθημα της ατομικότητας και αναπτύσσει την αίσθηση της υπεροχής, πράγμα που είναι επιζήμιο στον πνευματικό δρόμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967


28 Μαίου

Κάποιοι μπορεί να επιμένουν πως μόνον τα μπάτζανς του Σάι θα πρέπει να ψάλλονται και μόνον το όνομα και η μορφή του Σάτυα Σάι θα πρέπει να υμνούνται. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Με αυτόν τον τρόπο προσβάλλετε τον Σάι. Εάν προσκολληθείτε στον Σάι και απομακρυνθείτε από τον Κρίσνα, τον Ιησού ή κάποια άλλη θεία μορφή, κάτι κερδίζετε και κάτι χάνετε. Το κέρδος που προκύπτει είναι μηδενικό. Μην καλλιεργείτε τον φανατισμό και τον δογματισμό στον χώρο της πνευματικότητας. Κάποιοι μπορεί να λειτουργούν έτσι, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να αποδεχθείτε την ίδια αποτυχημένη λογική. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για ν’ αποφύγετε αυτήν τη ‘μόλυνση’. Όταν οι άλλοι ζητούν βοήθεια, πηγαίνετε να βοηθήσετε. Αυτό θα τους κάνει ν’ αντιληφθούν την τρυφερή και οικουμενική φύση της στάσης σας. Μην ενθαρρύνετε τις διαφορές που βασίζονται στη χώρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία ή σε οποιονδήποτε άλλο τέτοιο σαθρό και αβάσιμο λόγο. Οι στενόμυαλες ιδέες θα υπονομεύσουν τις πνευματικές προοπτικές και την αίσθηση της ενότητας και της ταυτότητας που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του πνεύματος. Η πνευματικότητα είναι ένα πεδίο όπου η εσώτερη χαρά, η εσώτερη ικανοποίηση και αγνότητα είναι πάντοτε σημαντικότερες από την εξωτερική έκφραση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967


27 Μαίου

Εκπαιδεύστε τον νου σας να παραμένει στον εσώτερο εαυτό και όχι στα θέλγητρα του έξω κόσμου. Χρησιμοποιήστε τον για να εξαγνίσετε τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις συμπεριφορές και τα επίπεδα της συνείδησης. Μην τον αφήνετε να συσσωρεύει αρνητικότητα από τον εξωτερικό κόσμο και να την αποθηκεύει εσωτερικά. Όταν ο νους είναι προσκολλημένος σε μια εργασία, τα αποτελέσματά της προσκολλώνται πάνω του. Η εργασία που γίνεται χωρίς προσκόλληση στους καρπούς της είναι και η πλέον αγνή και δεν επιβαρύνει τον νου με έπαρση ή απογοήτευση. «Εγώ το έκανα», «Αυτό είναι δικό μου» —αυτά είναι τα δύο φαρμακερά δόντια που κάνουν το άτομο δηλητηριώδες. Ξεριζώστε αυτά τα φαρμακερά δόντια και τότε μπορείτε να χειριστείτε το φίδι και να παίξετε μαζί του σαν να ήταν κατοικίδιο. Κάθε άτομο, ομάδα ή κοινωνία πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε ο εγωισμός και η αίσθηση της κτητικότητας να μην εισβάλλουν εντός τους. Αυτός είναι ο στόχος που οφείλετε να έχετε πάντοτε μπροστά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967


26 Μαίου

Ας εξετάσουμε την εγκυρότητα της πνευματικής παράδοσης μέσα από την πραγματική ζωή και τη διερεύνηση των αξιών της και ας αφήσουμε να μεταδίδονται αυτές αξίες από εκείνους που έχουν βιώσει την ειρήνη και τη χαρά που προέρχονται απ` αυτήν την παράδοση. Δεν επιθυμώ την εξύμνηση του φαρμάκου από εκείνους που δεν έχουν θεραπευτεί απ` αυτό. Σήμερα, η ανηθικότητα και η διαφθορά έχουν καταλύσει την χαρά και την ικανοποίηση. Πολλοί καταδικάζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά αυτά κυρίως είναι τα άτομα που διαπράττουν τα λάθη που αποδοκιμάζουν. Πρέπει να έχετε παρατηρήσει πως όλα τα μεγάλα κινήματα υποκινούνται από πνευματικά υπόγεια ρεύματα και όχι από πολιτικές και οικονομικές πιέσεις. Οφείλετε να υποχρεώσετε την πολιτική να υπηρετήσει την ανάγκη προαγωγής και τελειοποίησης του  πνευματικού πολιτισμού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967

25 Μαίου

Μπορεί να βρίσκεστε στη ζούγκλα, αλλά ο νους σας να περιπλανιέται στην αγορά. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να είστε στην αγορά, αλλά με την πνευματική άσκηση μπορείτε να εξασφαλίζετε στην καρδιά σας αταραξία και ειρήνη στο μέσον της πλέον πολυσύχναστης οδού. Ο νους μπορεί να χτίσει ένα σιωπηλό καταφύγιο ή να σας δέσει με περίπλοκους κόμπους. Ο νους δεσμεύει και ο νους χαλαρώνει τους δεσμούς. Μπορείτε να πλεύσετε με ασφάλεια τη θάλασσα της κοσμικής ζωής, μόνον εάν δεν έχετε ρωγμές στο σκάφος σας. Όμως μέσα από τις ρωγμές της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας, της αυταπάτης, της αλαζονείας και του φθόνου, τα νερά της κοσμικής ζωής θα εισχωρήσουν στο σκάφος κι αυτό θα βυθιστεί, παρασύροντάς σας χωρίς επιστροφή. Σφραγίστε όλες τις ρωγμές! Τότε δεν θα χρειάζεται να φοβάστε να διαπλεύσετε τη θάλασσα της εγκόσμιας ζωής. Έχετε τη δυνατότητα να ωφεληθείτε απ’ όλες τις ευκαιρίες που αυτή σας παρέχει, ώστε να εκπαιδεύσετε τις αισθήσεις, διευρύνοντας την αγάπη, εμβαθύνοντας στις εμπειρίες και ενδυναμώνοντας την αποταύτισή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1967


24 Μαίου

Αφιερώστε όλες τις σκέψεις και τις προσδοκίες σας στον Θεό και παραδοθείτε στη Θεία Θέληση. Η παράδοση μπορεί να φαίνεται δύσκολη, όμως δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα είναι σαν να κρατάτε τα χρήματά σας στην τράπεζα. Μπορείτε να εκταμιεύετε χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό όποτε προκύπτει η ανάγκη. Ομοίως όταν εμπιστεύεστε όλες σας τις ανησυχίες στον Μπαγκαβάν, μπορείτε ν’ αντλείτε από Εκείνον οτιδήποτε χρειάζεστε. Τι είναι εκείνο που παρεμποδίζει την παράδοσή σας; Είναι ο εγωισμός σας, η κτητικότητα και η έλλειψη επαρκούς εμπιστοσύνης στον Θεό! Οι άνθρωποι προσκολλώνται απελπισμένα στα υπάρχοντα τους λέγοντας: «Τα χρήματά μου, το σπίτι μου κ.λ.π». Κάποια στιγμή ο πλούτος σας θα χαθεί. Όμως από τη στιγμή που θα παραδοθείτε αληθινά στον Θεό, θα κερδίσετε τη Χάρη Του. Όταν αποκτήσετε τη Χάρη, αυτή θα σας προστατεύει και θα ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Ο Θεός δεν χρειάζεται τον πλούτο σας. Είναι πάντα ο κλέφτης της καρδιάς σας, όχι ο άρπαγας του πλούτου σας. Είστε εσείς που πρέπει ν’ αλλάξετε από κυνηγοί του πλούτου σε κυνηγούς της πνευματικότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Ιουλίου 1988


23 Μαίου

Όταν αντικρίζετε κάποιον που θεωρείτε εχθρό, υπάρχει μια έξαρση αρνητικότητας στον νου σας. Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπετε έναν αγαπητό φίλο, αντιδράτε με αγάπη και τρυφερότητα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με ό,τι βλέπετε, οτιδήποτε ακούτε έχει επίσης καλή ή κακή επίδραση. Η δύναμη του λόγου ασκεί ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στον νου. Οι σπουδαίες Βεδικές ρήσεις όπως: «Είμαι ο Θεός», «Εσύ είσαι Εκείνο» και «Αυτός ο Εαυτός είναι ο Θεός» εμπνέουν στην επιδίωξη του υπέρτατου στόχου. Δεν πρέπει να ερμηνεύονται ή να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να συντελούν στη διόγκωση του εγώ. Κάθε έκφραση είναι φορτισμένη με μια δική της ενέργεια. Όταν οι λέξεις είναι προσβλητικές και χυδαίες, προκαλούν αναστάτωση, θυμό ή κατάθλιψη. Όμως όταν ο λόγος που εκφέρεται είναι εξαγιασμένος, γεννά μια ιερή και ανοδική δύναμη. Η χαρά ή ο πόνος που βιώνει ο νους, είναι το αποτέλεσμα των εντυπώσεων που μεταβιβάζονται από τις αισθήσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1986


22 Μαίου

Η αληθινή Αγάπη είναι ανεκτίμητη, και δεν φέρει ίχνος εγωισμού. Είναι αγνή, άσπιλη και δεν μεταβάλλεται. Είναι ανεπιτήδευτη, πάντοτε αυξάνεται και ποτέ δεν μειώνεται. Η θεϊκή Αγάπη είναι τέτοιου είδους: ανεπιτήδευτη, ελεύθερη από εγωισμό, ακλόνητη και πάντοτε πλήρης. Η κοινή ανθρώπινη αγάπη κινητοποιείται από εγωιστικές σκέψεις, υπόκειται σε μεταβολές μέσα στον χρόνο και εξαρτάται από τις περιστάσεις. Η αγνή Αγάπη φοράει τον μανδύα της Αλήθειας και δεν υποκύπτει στις δυνάμεις του κακού και του μίσους, όσο ισχυρές κι αν είναι. Η Αγάπη κυριαρχεί πάνω σε όλες τις αρνητικότητες. Στην αναζήτησή σας της ενάρετης και θεϊκής ζωής, μπορεί να συναντήσετε πολλές δυσκολίες και ενοχλήσεις. Αμφιβολίες και ερωτήματα μπορεί επίσης να ανακύψουν. Μόνον όταν αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες με σθένος και υπομένετε τα προβλήματα με εγκαρτέρηση, θα είστε σε θέση να κατανοήσετε τη θεϊκή Αγάπη. Ποτέ μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταβάλλεται από δυσκολίες και θλίψεις, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Να έχετε πίστη, αυτοπεποίθηση και να προσπαθείτε να εξασφαλίσετε την Αγάπη του Θεού. Η δύναμη της Αγάπης να μεταμορφώνει είναι απεριόριστη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1984


21 Μαίου

Ανάμεσα στις ιδιότητες που δομούν ένα ακέραιο χαρακτήρα, η αγάπη, η υπομονή, η ανεκτικότητα, η σταθερότητα και η φιλανθρωπία είναι οι σημαντικότερες και πρέπει να εκτιμώνται. Οι εκατοντάδες μικρές πράξεις, στις οποίες επιδίδεστε καθημερινά, παγιώνουν συνήθειες. Αυτές οι συνήθειες μορφοποιούν τη στάση σας απέναντι στη ζωή. Όλα όσα εξυφαίνετε με τη φαντασία σας, όλα όσα αναζητάτε και λαχταράτε, αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον νου σας και διαμορφώνουν την εικόνα του «κόσμου σας» στην οποία εσείς προσκολλάστε. Αλλά όποιος κι αν είναι ο χαρακτήρας σας σήμερα, μπορεί σίγουρα ν’ αλλάξει, μεταβάλλοντας τον τρόπο σκέψης σας. Κανενός η κακοήθεια δεν είναι ανεπίδεκτη διόρθωσης. Ο ληστής Ανγκουλιμάλα δεν μεταμορφώθηκε από τον Βούδα σ’ έναν καλοσυνάτο άνθρωπο; Ο κλέφτης Ρατνάκαρα δεν έγινε ο σοφός Βαλμίκι; Είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας η ικανότητα ν’ αμφισβητείτε τις κακές σας ροπές και να τις αλλάζετε. Με την ανιδιοτελή υπηρεσία, την απάρνηση, την αφοσίωση και την προσευχή, οι παλιές συνήθειες απορρίπτονται και νέες συνήθειες που μπορούν να σας οδηγήσουν στο θεϊκό μονοπάτι, εδραιώνονται.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (Πρέμα Βάχινι), Κεφ. 2


20 Μαίου

Ο Θεός δεν είναι διαφορετικός από την αφοσίωση. Η αφοσίωση και ο Θεός είναι το ίδιο πράγμα. Η αγάπη είναι Θεός, η αφοσίωση είναι Θεός —είναι της ίδιας ουσίας. Τι σημαίνει αφοσίωση; Είναι αυτό που επιτρέπει στο Θείο να εκδηλωθεί στην εσωτερική όραση του πιστού. Τότε, για τον αγνό πιστό δεν υπάρχει τίποτε άλλο από τον Θεό. Για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το στάδιο, πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του, έχοντας συνεχώς στον νου του τον Θεό. Για να διαπλεύσετε τον τεράστιο και βαθύ ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης, χρειάζεστε μόνο μια μικρή σχεδία, τη σχεδία του Ονόματος του Θεού. Στην αρχή του πνευματικού ταξιδιού, το Όνομα του Θεού είναι το θεμέλιο. Σταδιακά, αυτό πρέπει να γίνει υπηρεσία που προσφέρεται αυθόρμητα και με αγάπη, κάθε στιγμή, όπου υπάρχει ανάγκη. Όποια υπηρεσία κι αν προσφέρετε, μην αισθάνεστε ότι υπηρετείτε άλλους, αλλά τον ίδιον τον Θεό. Ακόμη και όταν προσφέρετε φαγητό στην οικογένειά σας ή σε κάποιον που έχει ανάγκη, να θεωρείτε ότι είναι ο Θεός που έχει πάρει τη μορφή τους και υπηρετείτε αυτόν τον Ίδιο.     

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1987


19 Μαίου

Για τον Θεό, αυτή η θεατρική παράσταση του χρόνου σε τρεις πράξεις —παρελθόν, παρόν και μέλλον— είναι τόσο διαυγής όσο το κρύσταλλο. Εν ριπή οφθαλμού συλλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του χρόνου, γιατί είναι πανταχού Παρών και είναι το δικό Του σχέδιο που εκτελείται και το δικό Του θεατρικό έργο που παρουσιάζεται στη σκηνή της δημιουργίας. Όμως οι ηθοποιοί και οι θεατές βρίσκονται σε σύγχυση, ανίκανοι να εικάσουν την εξέλιξη και το νόημα του έργου. Γιατί πώς μπορεί μια μόνο σκηνή ή μια μόνο πράξη ν’ αποκαλύψει το νόημά του; Πρέπει να παρακολουθήσετε όλο το έργο για ν’ αποκαλυφθεί η υπόθεση. Έτσι δεν είναι; Όταν το μυστήριο ξεκαθαριστεί και η υπόθεση αποκαλυφθεί ως  «απλό παιχνίδι», τότε θα οικοδομήσετε την πεποίθηση  πως είστε εντός Του και Εκείνος είναι μέσα σας. Επομένως, αναζητητές της Γνώσης, να έχετε πάντοτε συνείδηση του γεγονότος πως ο Θεός υπάρχει σε κάθε καρδιά, σε λεπτοφυείς και χονδροειδείς μορφές. Υπάρχει στο μυρμήγκι και στον ελέφαντα, στο απειροελάχιστο άτομο και στον απέραντο χώρο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Γνώση» (Γκνιάνα Βαχίνι), Κεφ. 8, σελ. 56-57


18 Μαίου

Ακριβώς όπως όταν τρώτε, απορρίπτετε την ακατάλληλη τροφή,  με τον ίδιο τρόπο πρέπει ν’ απορρίπτετε  τις κακές και να κρατάτε μόνον τις θετικές κι ευεργετικές σκέψεις στον νου σας. Μην κρατάτε κακία σ’ εκείνους που μπορεί να σας έβλαψαν. Ανταποδίδοντας το κακό, πώς μπορείτε να είστε καλύτεροι από τους άλλους; Μόνον όταν κάνετε το καλό ακόμη και σε κείνους που σας προξένησαν βλάβη, μπορείτε ν’ αναδεικνύετε την ανώτερη φύση σας. Το πρόσωπό σας είναι ο καθρέφτης του νου σας. Όταν νιώθετε αρνητικά για κάποιον, η εχθρότητα αντανακλάται στο πρόσωπό και τη συμπεριφορά σας. Όταν οι σκέψεις που φιλοξενείτε είναι καλές και τρυφερές, οι καρδιές σας θα γεμίζουν χαρά και θα βιώνετε κύματα ευδαιμονίας. Όταν οι καρδιές σας κυριαρχούνται από το μίσος, την κακία και την αλαζονεία, η ζωή σας θα μετατρέπεται σε μια άνυδρη έρημο. Αντίθετα, μια καρδιά γεμάτη αγάπη θα μεταβάλλει τη ζωή σας σ’ ένα έπος αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1986


17 Μαίου

Χωρίς γνήσια και βαθιά πίστη στον Θεό, είναι εντελώς άχρηστο να κατέχετε και τους 700 στίχους της Γκίτα. Θα είναι απλά ένα φορτίο στη μνήμη. Η απαγγελία των Βεδών, η μονότονη ανάγνωση των γραφών, η ανάγνωση ή η ακρόαση διηγήσεων σχετικών με σπουδαίους σοφούς, όταν γίνονται με επιφανειακό ενδιαφέρον, είναι στην καλύτερη περίπτωση νοητική γυμναστική και έχουν μικρή πνευματική αξία. Μόνον όταν απαγγέλλετε, μελετάτε ή ακούτε όλ’ αυτά με βαθιά πίστη και ζήλο, θ’ αρχίσουν να επιδρούν στις σκέψεις και τις πράξεις σας. Τότε θα πάψουν να είναι απλές διηγήσεις και θα γίνουν πηγές έμπνευσης και παρηγοριάς στη διαδικασία μεταμόρφωσης της ζωής σας. Πάρτε τα σωστά μαθήματα από τις γραφές. Αναπτύξτε αυτοδυναμία για ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής με αξιοσύνη και ψυχικό σθένος. Εκτελείτε καθημερινά τα καθήκοντά σας με αφοσίωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1986


16 Μαίου

Ο νους επιδιώκει ν’ αποκτήσει κάτι καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια με την ελπίδα ότι η κατοχή του θα παράσχει ευχαρίστηση. Όμως η ευχαρίστηση, που πηγάζει απ’ αυτό, δεν διαρκεί πολύ και η θλίψη που προκαλεί η απώλειά του δεν είναι καθόλου αμελητέα, ενώ υπάρχουν προβλήματα στη διάρκεια της διαδικασίας της απόκτησής του. Η κατοχή εξασφαλίζει μόνον ευκαιριακή ευχαρίστηση. Η απώλεια του αντικειμένου αφήνει ίχνη δυστυχίας. Πολύ συχνά ο πόνος από την απώλεια υπερβαίνει τη χαρά του κέρδους. Το να τρέχετε πίσω από τέτοιες παροδικές απολαύσεις είναι μια μάταιη σπατάλη της ζωής σας. Αντιλαμβανόμενοι το ανούσιο κυνήγι αυτών των επιδιώξεων, οι σοφοί άσκησαν τον αυτοέλεγχο ως το μέσον για τη διαρκή χαρά. Εξέλιξαν την τεχνική του να στρέφουν τις αισθήσεις και τον νου εσωτερικά, ώστε ν’ αναζητήσουν την πηγή της διαρκούς ευδαιμονίας. Ο έλεγχος του νου είναι το μέσον για την απελευθέρωση. Η αγνότητα του νου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1986


15 Μαίου

«Η πνευματική γνώση είναι πανάκεια για όλες τις ασθένειες, τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφεται στους Βέδες. Ποιος ανάμεσα στους ανθρώπους βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη ιατρικής περίθαλψης; Εκείνος ο οποίος είναι βαριά άρρωστος, έτσι δεν είναι; Κατά τον ίδιο τρόπο, εκείνοι που ψηλαφούν στο σκοτάδι της άγνοιας δικαιούνται πρώτοι τη διδασκαλία και την εκπαίδευση που οδηγούν στην απόκτηση της πνευματικής γνώσης. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να φθάσετε στη σοφία, αλλά το κυρίαρχο ανάμεσα σ’ αυτά είναι το μονοπάτι της αφοσίωσης. Ό,τι είναι το λάδι για τη φλόγα της λάμπας, είναι η αφοσίωση για τη φλόγα της γνώσης. Το παραδείσιο δένδρο της χαράς της γνώσης ευδοκιμεί στα δροσερά νερά της αφοσίωσης. Καταλάβετέ το καλά! Αυτός είναι ο λόγος που ο Κρίσνα, ο οποίος είναι η προσωποποίηση της θεϊκής αγάπης και είναι γεμάτος συμπόνια, δήλωσε στην Γκίτα: «Μπορείτε να Με γνωρίσετε μέσω της αφοσίωσης». Γιατί έγινε αυτή η δήλωση; Διότι η αφοσίωση είναι ένας δρόμος χωρίς εμπόδια. Νέοι και ηλικιωμένοι, σημαίνοντες και άσημοι, άνδρες και γυναίκες, όλοι δικαιούνται να βαδίσουν αυτόν τον δρόμο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο "Υπέρτατη Γνώση" (Γκνιάνα Βάχινι), κεφ. 6, σελ. 42-43


14 Μαίου

Ένα δέντρο που έχει απλώσει ρίζες βαθιά στο έδαφος, δεν μπορεί  να καταστραφεί όταν τα κλαδιά ή τα φύλλα του κόβονται. Με τον ίδιο τρόπο, όταν κακές ποιότητες όπως το μίσος και ο φθόνος ριζώσουν βαθιά, δεν μπορούν να εξαλειφθούν κτυπώντας μερικά κλαδιά. Καταστέλλοντας τις αρνητικές σκέψεις περιστασιακά, αυτά τα κακά δεν μπορούν να εξουδετερωθούν. Ο νους πρέπει ν’ αδειάσει εντελώς απ’ όλες τις κακές σκέψεις για να επιτευχθεί αληθινή ειρήνη. Κάθε κακή σκέψη πρέπει να εκριζωθεί τη στιγμή που αναδύεται στον νου. Η μάχη εναντίον των κακών σκέψεων μοιάζει με τον πόλεμο εναντίον εχθρικών ορδών, που προσπαθούν να καταλάβουν ένα φρούριο μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. Τη στιγμή που κάποιος από τους εχθρούς προβάλλει από τη σήραγγα πρέπει να κτυπηθεί άμεσα. Το καθένα από τα αισθητήρια όργανα —τα μάτια, η γλώσσα, τ’ αυτιά—, όταν επηρεάζονται από μιαν αρνητική σκέψη, παρασύρονται και συμπεριφέρονται εσφαλμένα. Όταν δέχονται επιρροές από θετικές σκέψεις και ροπές, λειτουργούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργούν χαρά και ικανοποίηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1986


13 Μαίου

Η αγκαλιά της μητέρας είναι το σχολείο όλων. Είναι ο πρώτος ναός για τον καθένα. Η μητέρα είναι ο πρωταρχικής σημασίας πλούτος σας. Η αναγνώριση αυτής της αλήθειας σε σχέση με τη μητέρα, είναι καθήκον του καθενός σας. Δεν υπάρχει ανώτερος θεός από τη μητέρα. Μόνον αφοσιωμένες μητέρες μπορούν να προσφέρουν στο έθνος παιδιά που θ’ αγωνιστούν να οικοδομήσουν ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα. Αλήθεια, θυσία και ειρήνη είναι οι ιδιότητες που κυριαρχούν στις γυναίκες, οι οποίες νοιάζονται για την αγνότητα και την ευημερία της κοινότητας. Οι καλές μητέρες είναι περισσότερο αναγκαίες από τις καλές συζύγους. Μια καλή σύζυγος έχει αξία μόνο για τον σύζυγό της. Μια καλή μητέρα είναι εθνικό πλεονέκτημα. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι ινδικές Γραφές έχουν εξυμνήσει παραδείγματα σπουδαίων γυναικών, όπως η Μαϊτρέγι, η Σίτα και η Σάβιτρι. Οι ζωές τους συνεχίζουν να είναι πηγή έμπνευσης μέχρι τις μέρες μας. Δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1983


12 Μαίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Κατ’ αρχάς, μειώστε την προσκόλληση στο σώμα. Καθώς αυξάνεται η προσκόλληση σας στο σώμα, αυξάνονται και τα βάσανά σας. Το σώμα είναι ο ναός του Θεού. Να σκέφτεστε πως αυτό δεν είναι το δικό σας σώμα, αλλά ο ναός του Θεού. Το σώμα είναι ιερό, διότι ο Θεός είναι ο ένοικός του. Είναι το δώρο Του στον άνθρωπο. Επομένως, χρησιμοποιείτε το σώμα σας για την εκτέλεση ιερών πράξεων και την επίτευξη της ευδαιμονίας μέσω αυτών. Όταν μοιράζεστε την ευδαιμονία με τους άλλους, θα βιώσετε το Θείο. Συνεχίστε τις πνευματικές ασκήσεις, αλλά να είστε πάντα πλημμυρισμένοι με το αίσθημα πως ο Θεός βρίσκεται εντός σας, επάνω σας, κάτω και γύρω σας. Μη σκέφτεστε ποτέ πως ο Θεός είναι κάπου μακριά σας. «Δεν είμαι μόνος, ο Θεός είναι μαζί μου». Δυναμώστε το αίσθημα αυτό μέσα σας και διαμορφώστε τη ζωή σας ανάλογα. Ζήστε τη ζωή σας με αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαΐου 2002


11 Μαίου

Ο Βούδας έδινε μέγιστη βαρύτητα στον έλεγχο των αισθήσεων. Για να ελέγξετε τον νου σας πρέπει να ελέγξετε τις αισθήσεις σας. Μόνον τότε θα μπορέσετε να πραγματώσετε τον Θεό. Αναπτύξτε το πνεύμα της παράδοσης. Να πράττετε με πνεύμα αφοσίωσης στον Θεό και οι πράξεις σας ας είναι προσφορά σ’ Αυτόν. Έτσι η καθεμιά απ’ αυτές θα γίνει θεϊκή. Μπορείτε ν’ αποκτήσετε τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο μόνον μέσω της αγάπης. Η Αγάπη είναι Θεός, ζήστε στην αγάπη. Μπορείτε να εμβαθύνετε στην πνευματικότητα μόνον καλλιεργώντας την Αγάπη. Γι’ αυτό συχνά λέω: «Αρχίστε τη μέρα σας με αγάπη, γεμίστε τη μέρα σας με αγάπη, περάστε τη μέρα σας με αγάπη, τελειώστε τη μέρα σας με αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό». Ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγάπη. Όλα γίνονται δυνατά με τη δύναμή της. Ποτέ μη δίνετε χώρο σε αρνητικές, απρόσφορες επιθυμίες, γιατί αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή σας. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον νου και τις αισθήσεις σας ώστε να κυριαρχούνται από την ειρήνη και την αγνότητα με το να αγαπάτε παντοτινά τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαΐου 2002


10 Μαίου

Οι Γραφές διδάσκουν πως όλες οι πράξεις και οι δραστηριότητες πρέπει τελικά να οδηγούν στη μη-προσκόλληση, διότι αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της γνώσης του Θεού. Από τα τρία: την αφοσίωση, τη γνώση και την απάρνηση, η αφοσίωση είναι η βασίλισσα. Οι κανόνες και οι τελετουργίες είναι το υπηρετικό προσωπικό. H βασίλισσα χωρίς αμφιβολία συμπεριφέρεται στους υπηρέτες της με ευγενικό ενδιαφέρον και συμπάθεια, αλλά εάν οι τελετουργίες οι οποίες είναι μόνον ‘υπηρέτες’ και ‘βοηθοί’ αψηφήσουν τη βασίλισσα, πρέπει ν’ απορριφθούν χωρίς έλεος. Οι τυπικότητες και οι τελετουργίες στους ναούς πρέπει να προάγουν τη δόξα της βασίλισσας, η οποία είναι η αφοσίωση. Αυτή είναι η σύνοψη και η ουσία του θεϊκού νόμου ο οποίος πρέπει να κατευθύνει και να κυβερνά όλους τους ναούς. Μόνον τότε μπορούν οι άνθρωποι να φθάσουν τον στόχο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Θεία Τάξη (Dharma Vahini), Κεφ. 10.


9 Μαίου

Μην προσπαθείτε να κατακτήσετε το επίπεδο κάποιου σπουδαίου ατόμου. Πάντα να πασχίζετε να γίνετε ένα ενάρετο άτομο. Το μεγαλείο μπορεί να ωθήσει κάποιον να πράξει άσχημα, όμως οι πράξεις ενός ενάρετου ανθρώπου αναδεικνύονται ιδανικά πρότυπα για τους άλλους. Ο Ράβανα ήταν ένας σπουδαίο άτομο. Ο Ράμα είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα ενάρετου ανθρώπου. Και οι δύο ήταν άριστοι, μα πόσο διαφορετική ήταν η στάση τους! Ο Ράβανα, αν και ήταν προικισμένος με εξαιρετική γνώση, αυτοκαταστράφηκε. Η βασική αιτία για την καταστροφή ολόκληρης της οικογένειάς του ήταν η κακή του ιδιότητα της ‘επιθυμίας’. Ο Χιράνιακασίπου, ο κύριος των πέντε στοιχείων, καταστράφηκε από το αρνητικό στοιχείο του θυμού. Ο Ντουριόντανα από την απληστία. Αρνήθηκε να δώσει έστω και πέντε χωριά στους Πάνταβας. Όλα αυτά τα παραδείγματα σπουδαίων ανθρώπων που κατέστρεψαν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, διδάσκουν πως ένα κακό χαρακτηριστικό είναι αρκετό  να προκαλέσει συμφορά. Φανταστείτε πόσο χειρότερη μπορεί να είναι η μοίρα που θ’ αντιμετωπίσει κάποιος, εάν χαρακτηρίζεται και από τις έξι αρνητικές ιδιότητες, της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας, της αλαζονείας, του φθόνου και του μίσους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1999


8 Μαίου

Η χώρα δεν είναι ένα απλό κομμάτι γης, είναι ένα σύνολο πολιτών. Για να προοδεύσουν οι χώρες, θα πρέπει οι πολίτες τους να καλλιεργούν ηθικές και πνευματικές αξίες. Δεν είναι δυνατόν για τους πολίτες και τους ηγέτες να εφαρμόζουν αυτές τις αξίες, εκτός κι αν τις καλλιεργούν από την παιδική τους ηλικία. Η ζωή καταλήγει χωρίς νόημα, εάν κάποιος δεν πράττει σωστά από τη νεαρή του ηλικία. Οι σύγχρονοι σπουδαστές δεν είναι σε θέση να βελτιώσουν τη ζωή τους. Έτσι οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να παίζουν έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής των παιδιών που σπουδάζουν. Πρωταρχικά πρέπει να διερευνούν το πώς οι σπουδαστές μπορούν ν’ απαλλαγούν από τις κακές ροπές τους. Όπως ακριβώς ένας βράχος γίνεται άξιος λατρείας και σεβασμού, αφού λαξευτεί από έναν γλύπτη και μετατραπεί σ’ ένα όμορφο είδωλο, έτσι επίσης και οι νέοι που σπουδάζουν θα γίνουν ιδανικοί πολίτες εάν ανατραφούν στο σωστό περιβάλλον. Οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις καλές και τις κακές ιδιότητες που μπορεί να χαρακτηρίζουν τους σπουδαστές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1999


7 Μαίου

Ο δαίμονας Ράβανα συνειδητοποίησε πως δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον νου ο Ράμα και η επιθυμία. Αναπτύξτε σταθερότητα στην απαγγελία  του Ονόματος του Θεού και πίστη στην αξία αυτού του Ονόματος. Τότε ακόμα κι εάν όλος ο κόσμος λέει: «Κάνε το κακό», εσείς θ’ αρνείστε να υπακούσετε. Το ίδιο σας το είναι θα εξεγείρεται εναντίον του. Κι όταν ολόκληρος ο κόσμος σας ζητά να παραιτηθείτε, εσείς θα επιμένετε να κάνετε το σωστό. Το σώμα σας είναι ένας ναός του Θεού. Ο Θεός ενοικεί σε όλα τα σώματα, είτε ο κάτοχος του σώματος το αναγνωρίζει είτε όχι. Είναι ο Θεός που σας εμπνέει να πράττετε το καλό  και σας προειδοποιεί ενάντια στο κακό. Να ακούτε αυτήν τη φωνή. Υπακούετε σ’ αυτήν τη φωνή και κανένα κακό δεν θα σας αγγίξει. Πρέπει να καλλιεργείτε τέσσερα είδη δύναμης: του σώματος, της διάνοιας, της γνώσης και της συμπεριφοράς. Έτσι θα μένετε ακλόνητοι και θα βαδίζετε τον δρόμο της πνευματικής νίκης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


6 Μαίου

Στις Γραφές δηλώνεται: Να σέβεστε τη μητέρα και τον πατέρα σας σαν τον Θεό. Η μήτρα της μητέρας είναι ο γενέθλιος τόπος του καθενός σας και όλων, είτε πρόκειται για κοινό θνητό είτε για τον ίδιο τον Αβατάρ. Επομένως να λατρεύετε τη μητέρα σας σαν τον Θεό. Να τιμάτε το όνομά της και να τη σέβεστε. Δεν υπάρχει τίποτε πιο μεγαλειώδες από τη μητρική αγάπη. Τα λόγια της μάνας είναι πάντοτε γλυκά. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, αλλά ο μόνος σκοπός τους είναι να σας διορθώσουν, όχι να σας πληγώσουν. Σ’ αυτόν τον κόσμο μπορεί να υπάρχουν αδύναμα παιδιά αλλά ποτέ αδύναμες μητέρες. Οι περισσότεροι σύγχρονοι νέοι δεν νοιάζονται αρκετά για τις μητέρες τους. Θεωρούν ότι είναι πολύ μορφωμένοι, ενώ η μητέρα δεν ξέρει τίποτα. Το να σκέφτεστε έτσι είναι πολύ μεγάλο λάθος. Μην υποτιμάτε ποτέ τη μητέρα. Όμως και μια μητέρα επίσης δεν θα έπρεπε να εξαναγκάζει τα παιδιά της να υποχωρούν στις δικές της επιθυμίες.  Πρέπει να καθοδηγεί τα παιδιά στο σωστό μονοπάτι μέσα από την αγάπη και την ειλικρίνεια. Θα πρέπει να πασχίζει ώστε τα παιδιά της να είναι ενάρετα, δεν χρειάζεται να είναι σπουδαία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1999


5 Μαίου

Πολλοί νιώθουν υπερήφανοι για την τεράστια εξάπλωση της εκπαίδευσης στη χώρα. Όμως υπάρχει λόγος για να νιώθετε ευχαριστημένοι μ’ αυτήν την κατάσταση; Μια νοσηρή εξάπλωση της εκπαίδευσης είναι ανεπιθύμητη όπως ένα οίδημα στο ανθρώπινο σώμα. Η απόκτηση πτυχίων με υψηλό κόστος και η επίδειξη περιφρόνησης προς τους γονείς, προερχόμενη από έναν πνευματικό εγωισμό, δεν είναι σημάδι σωστής εκπαίδευσης. Η ταπεινότητα είναι το σήμα κατατεθέν της αληθινής εκπαίδευσης. Η αλαζονεία, ο φθόνος και η επίδειξη δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν έναν μορφωμένο άνθρωπο. Η μόρφωση που δεν συνοδεύεται από τη σωστή συμπεριφορά δεν έχει καμία αξία. Χρησιμοποιείτε πλήρως όλα όσα έχετε μάθει, όχι μόνον για να κερδίζετε τα προς το ζην. αλλά επίσης για να υπηρετείτε την κοινωνία. Μόνον τότε τα πτυχία σας θ’ αποκτήσουν νόημα. Όποια εργασία κι αν αναλάβετε, όπου κι αν εργάζεστε, πρέπει να συνεχίσετε να ασκείστε στην πνευματική πειθαρχία και να στοχεύετε στην αυτοπραγμάτωση. Χωρίς πνευματική βάση η μόρφωση είναι μάταιη. Είθε όλοι σας να ζήσετε υποδειγματικές ζωές, είθε να δίνετε χαρά στους γονείς σας και να προσφέρετε βοήθεια στην κοινωνία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Μαρτίου 1981


4 Μαίου

Όταν γίνονται ενάρετες συζητήσεις, το βρίσκετε δύσκολο να εστιάσετε την προσοχή σας, αλλά όταν συζητούνται ευτελή πράγματα που σας αποσπούν το ενδιαφέρον, τα αυτιά σας είναι σε εγρήγορση. Αυτό είναι τραγικό. Να κυριαρχείτε στην συμπεριφορά σας, μην παρασύρεστε από τις παρορμήσεις της στιγμής. Να έχετε πάντα την επίγνωση του τι είναι καλό για σας. Συνεχίστε να εκτελείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα με τέτοιον τρόπο , ώστε να μην κάνετε τους άλλους να υποφέρουν ούτε να υποφέρετε εσείς οι ίδιοι. Αυτή είναι η απόδειξη ενός ευφυούς τρόπου ζωής. Μην παρασύρεστε σε ξεσπάσματα θυμού, θλίψης, ενθουσιασμού ή απελπισίας. Η σύγχυση στην οποία βρίσκεστε είναι αποτέλεσμα της άγνοιας, της απραξίας και της συναισθηματικής σας κατάστασης. Να είστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και συγκροτημένοι. Όσο περισσότερο αναπτύσσετε φιλάνθρωπα αισθήματα προς όλους, μεταμέλεια για τα λάθη σας, φόβο για την αμαρτία και δέος για τον Θεό, τόσο περισσότερο θα είστε εδραιωμένοι στην ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


3 Μαίου

Πολλοί λένε με πόνο ψυχής: «Ακούγεται πως το να δεις έναν άγιο άνθρωπο (ντάρσαν), αρκεί για να καταστρέψει τις αμαρτίες μας. Λοιπόν, εγώ είχα αυτή τη δυνατότητα, όχι μία αλλά  πολλές φορές και ακόμη, η κακή μου μοίρα δεν μ’ έχει εγκαταλείψει και υποφέρω ακόμη περισσότερο από πριν». Αλήθεια, μπορεί να έχετε έρθει και να είχατε όχι μόνον ένα αλλά πολλά ντάρσαν και ίσως έχετε σπείρει καινούργιους σπόρους, εγγυημένους από τον Θεό —σπόρους αγάπης, πίστης, αφοσίωσης, καλής συντροφιάς, θεϊκών σκέψεων, ενθύμησης του ονόματος του Θεού κ.τ.λ—, και έχετε μάθει την τέχνη της εντατικής καλλιέργειας και της προετοιμασίας του εδάφους. Μόλις τώρα έχετε ρίξει τους σπόρους στα καλά προετοιμασμένα χωράφια των εξαγνισμένων καρδιών. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες που βιώνετε στο παρόν είναι η σοδειά που συλλέξατε από τους προηγούμενους θερισμούς. Επομένως μη θλίβεστε και μην απογοητεύεστε. Όλοι πρέπει να καταναλώσουν τις σοδειές που αποθήκευσαν από τις προηγούμενες συγκομιδές. Δείξτε αντοχή και υπομονή μέχρι τον ερχομό της νέας σοδειάς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963


2 Μαίου

Ένας σπουδαίος ζωγράφος πήγε σ’ έναν πρίγκηπα και προσφέρθηκε να ζωγραφίσει μια νωπογραφία σ’ έναν τοίχο του παλατιού. Μετά απ’ αυτόν ήρθε ένας άλλος, ο οποίος δήλωσε πως θα ζωγραφίσει στον απέναντι τοίχο ό,τι και ο πρώτος. Ο πρίγκηπας διέταξε να τοποθετηθεί μια χοντρή κουρτίνα μεταξύ των ζωγράφων στη διάρκεια που αυτοί θα εργάζονταν. Δόθηκε λοιπόν και στους δύο η εντολή ν’ αρχίσουν την εργασία. Ο δεύτερος ζωγράφος τελείωσε τη δουλειά του ακριβώς την ίδια στιγμή που την ολοκλήρωσε και ο πρώτος. Όταν έφθασε ο πρίγκηπας, είδε την τοιχογραφία και την θαύμασε. Έπειτα διέταξε να μετακινηθεί η κουρτίνα και να, στον τοίχο απέναντι από την τοιχογραφία υπήρχε ένα ακριβές αντίγραφο της εικόνας που ο πρώτος καλλιτέχνης, τόσο επίπονα, είχε ζωγραφίσει. Το αντίγραφο ήταν ακριβές, διότι ο δεύτερος ζωγράφος είχε γυαλίσει τον τοίχο μετατρέποντάς τον σ’ έναν ωραίο, μεγάλο καθρέφτη. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι καρδιές σας  πρέπει να γίνουν αγνές, καθαρές, τρυφερές, έτσι ώστε να μπορεί ν’ αντανακλάται εντός τους η δόξα του Κυρίου και ο ίδιος ο Κύριος να μπορεί να δει την εικόνα Του σ’ αυτές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963


1 Μαίου

Μη θλίβεστε που ο Θεός σας δοκιμάζει και σας βάζει στη διαδικασία των εξετάσεων, γιατί μόνον όταν δοκιμάζεστε μπορείτε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να γνωρίσετε τους περιορισμούς σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα θέματα στα οποία έχετε ελλείψεις και να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να μπορέσετε να περάσετε με επιτυχία τις επόμενες εξετάσεις. Μη μελετάτε την τελευταία στιγμή, να μελετάτε καλά πολύ νωρίτερα για να είστε έτοιμοι έχοντας την απαραίτητη γνώση, και το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που γεννά αυτή η γνώση. Και ακριβώς πριν τις εξετασεις να φέρνετε στον νου ξανά και ξανά αυτά που έχετε ήδη μελετήσει πολύ νωρίτερα. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε. Αυτός είναι ο δρόμος προς τη νίκη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο 1963