Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2017

31 Μαίου

Ο άνθρωπος ο οποίος είναι προικισμένος με τη νοητική δυνατότητα του να διακρίνει και να επιλέγει, του να επωφελείται από το παρελθόν και να προετοιμάζεται για το μέλλον, πρέπει να αξιοποιεί το κάρμα για να εξαγνίσει τον νου από κάθε άχρηστο υπόλειμμα ταπεινής επιθυμίας. Κάρμα είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενέργεια ή πράξη. Οι Βέδες επιμένουν σε ιεροτελεστίες, τελετουργίες, εθιμοτυπικές τελετές κ.ά., αλλά όχι ως πράξεις προσανατολισμένες σε κάποια ανταμοιβή. Σε τέτοιες εγωιστικές ενέργειες προσφεύγουν τα πτηνά και τα θηρία. Το κάρμα θα πρέπει να είναι για σας πράξη λατρείας, μια προσφορά στο Θεό, η εκπλήρωση του καθήκοντός σας. Η μόνη ανταμοιβή στην οποία θα πρέπει να προσβλέπετε είναι η νίκη επί του εγωισμού που επιτυγχάνεται μέσω της καλλιέργειας της απόσπασης. Η εγωιστική επιθυμία του να ιδιοποιείστε τα κέρδη των πράξεών σας, δημιουργεί αλαζονεία, απληστία και μίσος.Το κάρμα όπως υπαγορεύεται από το καθήκον και τις ανώτερες παρορμήσεις είναι το πρωταρχικό βήμα στο ταξίδι προς την Πραγματικότητα σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/2/1987


30 Μαίου

Ο πυρήνας αυτού του Σύμπαντος είναι ο Υπέρτατος Εαυτός (Paramatma). Mπορούμε να περιγράψουμε το σύμπαν, όμως ο Υπέρτατος Εαυτός είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Όσα υποπίπτουν στην αντίληψη μας αλλά και όσα δεν γίνονται αντιληπτά, έχουν αναδυθεί από την ίδια αδιαίρετη Συνειδητότητα. Το κάθε ον είναι αυτάρκες και πλήρες εντός του εαυτού του. Η ατομική συνειδητότητα είναι η εκδήλωση της κοσμικής συνειδητότητας. Όταν το υλικό περίβλημα απορρίπτεται, η ατομική συνειδητότητα συγχωνεύεται με την πηγή της ύπαρξής της. Οι Βέδες διακηρύσσουν: «Αυτό είναι πλήρες, Εκείνο είναι πλήρες. Από το πλήρες προκύπτει το πλήρες. Όταν το πλήρες αποχωρίζεται από το πλήρες, το πλήρες παραμένει πλήρες». Επομένως το Σύμπαν, ο Κόσμος, το Άτομο είναι όλα ενσαρκώσεις του Πλήρους. Τίποτε δεν είναι μερικό και ατελές. Άρα, στην πραγματικότητα, όλα είναι  θεϊκά. Όμως αυτή η επίγνωση της εγγενούς ύπαρξης του Οικουμενικού, μπορεί να σας γίνει βίωμα μόνον όταν λησμονήσετε τη συνείδηση του ατομικού ή προσωπικού εγώ. Όταν αυτό το εγώ εντός σας εξαφανιστεί, τότε αυτομάτως γίνεστε ικανοί να γνωρίσετε το οικουμενικό ή απρόσωπο Εγώ.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 5-4-1981


29 Μαίου

Αν και η ανθρωπότητα έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο νους του κάθε ατόμου παραμένει μολυσμένος από την απληστία,τον φθόνο και τον υπέρογκο εγωισμό. Ο εγωισμός έχει απλώσει βαθιές τις ρίζες του στην καρδιά και έχει λάβει δαιμονικές διαστάσεις. Οι άνθρωποι έχουν γίνει μαριονέτες, υποκύπτοντας σε κάθε τράβηγμα του σχοινιού. Λαχταρούν για όλα τα πράγματα που παρέχουν προσωρινή ευτυχία και συσσωρεύουν αντικείμενα που τους ικανοποιούν την αίσθηση της εξουσίας. Εξετάζουν τα πάντα από την δική τους εγωιστική οπτική γωνία και επομένως είναι υποταγμένοι στα τέρατα της ζήλειας, της αλαζονείας, του φόβου και της προκατάληψης. Μόνο η αληθινή Γνώση μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφική πτώση. Ο Σάι έχει συχνά επαναλάβει τους τέσσερις στόχους όπως ορίζονται στις Βέδες. Αυτοί είναι η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Ειρήνη και η Αγάπη. Οι άνθρωποι θα πρέπει ν` αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των τεσσάρων αυτών στόχων, που είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες της ζωής, να τους αποδεχθούν, να τους αποδώσουν λατρεία και να τους εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή. Μόνον τότε η Θεότητα που είναι παρούσα εντός σας σε λανθάνουσα κατάσταση, μπορεί να εκδηλωθεί σε όλο της το μεγαλείο.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/3/1981


28 Μαίου


27 Μαίου

Κάποιος που απομακρύνεται από την αρετή, έρχεται αντιμέτωπος με κακό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο της υποδούλωσης του σώματος. Στις μέρες μας υπάρχει γενική κατακραυγή σε περίπτωση εισβολής ενός εχθρού και της υποταγής σ’ αυτόν, όταν δεν υπάρχει επαγρύπνηση κι ενότητα. Όμως η απώλεια της αρετής είναι ακόμα μεγαλύτερη συμφορά, διότι τι αξίζει η ζωή, αν κάποιος δεν αποδεικνύεται αντάξιος των χαρισμάτων με τα οποία έχει προικιστεί. Αυτές οι αρχές που συγκροτούν την αρετή, αποκαλούνται αιώνιες διότι η προέλευσή τους δεν είναι χρονολογημένη και ο δημιουργός τους δεν είναι αναγνωρίσιμος. Είναι αλήθειες εξ αποκαλύψεως  που συνελήφθησαν στις εξαγνισμένες διάνοιες αμερόληπτων σοφών. Είναι θεμελιώδεις και παντοτινές. Δεν αντιπροσωπεύουν ευκαιριακές, αλλοπρόσαλλες ιδέες. Η αρετή δεν είναι ζήτημα χρόνου ή χώρου για ν’ αλλάζει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις πιέσεις της στιγμής. Σημαίνει ένα πλήθος θεμελιωδών αρχών που θα έπρεπε να καθοδηγούν την ανθρωπότητα στην εξελικτική της πορεία  προς την εσωτερική αρμονία και την εξωτερική ειρήνη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1/4/1963


26 Μαίου

Ο Πραχλάντα είχε βυθιστεί στον στοχασμό του αγαπημένου του Κυρίου, όταν αφού τον έριξαν από ένα βουνό, ποδοπατήθηκε από έναν ελέφαντα και βασανίστηκε υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Εκείνος δεν έδωσε καμία σημασία στο γεγονός, γιατί ήταν εστιασμένος μόνον στον Κύριό του. Οι βοσκοπούλες έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε προσκόλληση στον κόσμο και τις αισθήσεις, όταν άκουσαν την φλογέρα του Κρίσνα. Λαχταρούσαν για την απόλυτη πνευματική συγχώνευση με τον άπειρο Κύριο. Με τον εξαγνισμό των παρορμήσεων μπορείτε να φθάσετε στο υψηλότερο επίπεδο, όπου το μυστήριο του Θείου μπορεί να γίνει αντιληπτό. Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο εισέρχεστε στο βασίλειο του Πνεύματος. Κατόπιν  διαλογιζόμενοι στον Θεό, μπορείτε να κατακτήσετε τα στάδια της προσέγγισης και της ταύτισης με τον Θεό. Πολλοί σπουδαίοι μυστικιστές ποιητές, όπως ο Τζεγιαντέβα έφθασαν σ’ αυτό το ύψος της ενατένισης και εξύμνησαν τον Κύριο με  θεία μελωδία. Αλλά αν εσείς τραγουδήσετε  εκείνο το τραγούδι με τον ίδιο τρόπο, ο Κρίσνα δεν θα εμφανιστεί, διότι επιθυμεί ειλικρίνεια και όχι μίμηση.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο του 1963


25 Μαίου

Οι δυνάμεις του πάθους και της νωθρότητας πολιορκούν την καρδιά σας και εργάζονται για την πτώση σας. Ακριβώς όπως δίνουν δισκία ασβεστίου και βιταμινών για να θεραπεύσουν την αναιμία, πάρτε τα δισκία της επανάληψης του Ονόματος για να απαλλαγείτε από την αναιμία του νου και τις άλλες ασθένειες. Το όνομα του Κυρίου είναι ο θείος λέων Ναρασίμχα που θα εξοντώσει τον Χιρανιακασίπου του νου σας. Υπάρχουν κάποιες παστίλιες τις οποίες πρέπει να κρατήσετε στο στόμα σας και να καταπίνετε αργά για να ανακουφιστείτε από τον βήχα. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να κρατήσετε το όνομα του Κυρίου στη γλώσσα σας και να απορροφήσετε τη γεύση του αργά για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική έξαρση των παθών και των συναισθημάτων. Κρατήστε το όνομα ‘αναμμένο’ στη γλώσσα σας. Θα φωτίζει και το εσωτερικό σας αλλά και το εξωτερικό. Θα καθαρίσει τον νου σας, αλλά και τον νου εκείνων που ακούν το Όνομα όταν το απαγγέλετε. Το να το κρατάτε στη γλώσσα είναι σαν να κρατάτε έναν λαμπτήρα φωτισμένο στην πόρτα της εισόδου του σπιτιού σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29/4/1963


24 Μαίου

Μη θλίβεστε, θεωρώντας πως ο Κύριος σας δοκιμάζει με το να σας υποβάλλει στη βάσανο του να υπόκεισθε σε δοκιμασίες, διότι μόνον όταν δοκιμάζεστε μπορείτε να νιώθετε βέβαιοι για την επιτυχία ή να αποκτήσετε επίγνωση των ορίων σας. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να επικεντρωθείτε σ’ εκείνα που είστε ανεπαρκείς και με αυτόν τον τρόπο να εντείνετε την προσοχή σας ώστε να περάσετε μ’ επιτυχία την δοκιμασία όταν θα εξεταστείτε πάλι. Μη μελετάτε για τις εξετάσεις την τελευταία στιγμή. Μελετήστε καλά εκ των προτέρων και προετοιμαστείτε με τις απαραίτητες βασικές γνώσεις και με το θάρρος και την αυτοπεποίθηση  που αναδύεται από το γνωστικό υπόβαθρο και δεξιότητες που έχετε αποκτήσει. Πρέπει ν’ ανατρέχετε ξανά και ξανά σε ό,τι πρωτύτερα έχετε μελετήσει, ακριβώς  πριν τις εξετάσεις. Αυτό είναι όλο κι όλο που πρέπει να γίνει. Αυτός είναι ο δρόμος προς τη νίκη.

 Μπάμπα, Σιβαράτρι, Μάρτιος 1963


23 Μαίου

Η  μεγαλύτερη ασθένεια είναι η απουσία ειρήνης. Όταν ο νους είναι γαλήνιος, το σώμα θα είναι υγιές. Επομένως ο καθένας που εκλιπαρεί για καλή υγεία θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τα αισθήματα και τα συναισθήματα του και τα κίνητρα που τα ενεργοποιούν. Όπως ακριβώς πλένετε τα ρούχα σας, θα πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά και τον νου σας, ώστε ν’ απαλλαγεί από τη ρυπαρότητα. Για να καθαρίσει ο νους σας, θα πρέπει να μετέχετε σε καλές συντροφιές και ν’ αποφεύγετε το ψέμα, την αδικία, την απειθαρχία, τη σκληρότητα, το μίσος... Η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αγάπη —αυτά διαμορφώνουν τις αγνές θεμελιώδεις αρχές. Αν εισπνέετε τον καθαρό αέρα των αγνών αρχών, ο νους θα είναι απαλλαγμένος  από βλαβερούς ιούς και μικρόβια και θα είστε νοητικά ισχυροί και σωματικά υγιείς. Όπως είπε ο Σουάμι Βιβεκανάντα, θα πρέπει να έχετε ατσαλένια νεύρα και  σιδερένιους μύες. Πρέπει να ξεχειλίζετε από ελπίδα και χαρά, έχοντας πάρει την ακλόνητη απόφαση να μην εμφανίζεστε απελπισμένοι και αποθαρρημένοι.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 21/9/1960


22 Μαίου

Πολλοί από εσάς λέτε θλιμμένα: «Λένε ότι το να συμμετέχεις στο ακροατήριο ενός άγιου ανθρώπου μπορεί να καταστρέψει την αμαρτία. Λοιπόν, είχα πολλά ντάρσαν και όχι μία, αλλά πολλές φορές κι όμως  δεν έχω απαλλαγεί από το κακό μου πεπρωμένο και μάλιστα υποφέρω ακόμη περισσότερο από πριν.» Είναι αλήθεια. Μπορεί να έχετε έρθει ως εδώ και  να είχατε ντάρσαν και έχετε σπείρει ασφαλείς σπόρους προερχόμενους από τ’ άγια μέρη —σπόρους αγάπης, πίστης, αφοσίωσης, καλών συναναστροφών, θεϊκών σκέψεων και ενθύμισης του ονόματος του Θεού. Έχετε μάθει την τέχνη της εντατικής καλλιέργειας και της προετοιμασίας του εδάφους. Έχετε σπείρει προσεκτικά τους σπόρους στα καλά προετοιμασμένα χωράφια των αγνών ψυχών. Τώρα όμως, μέχρι τη νέα συγκομιδή, έως ότου τα φρέσκα προϊόντα φθάσουν, δεν θα πρέπει να καταναλώσετε το στάρι που έχει αποθηκευτεί από προηγούμενες συγκομιδές; Τα προβλήματα και οι ανησυχίες που βιώνετε στο παρόν είναι η σοδειά που συλλέξατε από προηγούμενες συγκομιδές, επομένως μη θλίβεστε και μην αποκαρδιώνεστε.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε το Σιβαράτρι του 1963 


21 Μαίου

Η ζωή δεν σας δόθηκε για ν’ απολαμβάνετε το φαγητό και να προσθέτετε κιλά στο σώμα σας. Το σώμα είναι το βασικό όργανο για την επιτέλεση του καθήκοντος. Δίνετε τροφή στους πεινασμένους. Αφιερώστε όλο σας τον χρόνο στην προσφορά υπηρεσίας και την ορθή εκτέλεση  των καθηκόντων σας. Ο Θεός είναι πανταχού παρών. Είναι παντού κι εντός σας. Είστε θεϊκοί! Θα πρέπει ν’ αναπτύξετε το πνεύμα της αυτοθυσίας. Να υπηρετείτε τους άλλους με μέσον το σώμα σας και να καλλιεργείτε αγαθές κι ευγενείς σκέψεις στο νου σας. Να χρησιμοποιείτε τον πλούτο σας για να στηρίζετε εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης στους ανθρώπους. Αυτός είναι ο τρόπος για να ζήσετε μια ζωή με νόημα και αξίες. Μόνον ο Θεός μπορεί να μεταμορφώσει τις πνευματικές σας προσπάθειες σε υπερβατική εμπειρία. Βεβαιωθείτε πως πίσω από τις πνευματικές σας ασκήσεις δεν υπάρχει οποιοδήποτε εγωιστικό κίνητρο. Ο σκοπός τους είναι να προάγουν το καλό των άλλων. Παραδώστε τον εγωισμό, καλλιεργήστε ανιδιοτελή αγάπη για τους συνανθρώπους σας και μ’ αυτόν τον τρόπο εξαγνίστε τις ζωές σας. Τότε θα βιώσετε άμεσα την εμπειρία του Θείου μέσα στις καρδιές σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 7/7/1990


20 Μαίου

Δίνετε σημασία στην ποσότητα, αλλά ο Θεός λαμβάνει υπ’ όψιν μόνον την ποιότητα. Δεν υπολογίζει πόσες μερίδες ‘γλυκού ρυζιού’ προσφέρατε, αλλά πόσες γλυκές κουβέντες αρθρώσατε, πόση γλυκύτητα προσθέσατε στις σκέψεις σας. Προσφέρετε σ’ Αυτόν το ευωδιαστό φύλλο της αφοσίωσης, τα άνθη των συναισθημάτων και των παρορμήσεών σας, απαλλαγμένα από τα παράσιτα της λαγνείας και  του θυμού. Προσφέρετε σ’Αυτόν καρπούς καλλιεργημένους στον οπωρώνα του νου σας, άγουρους ή ώριμους, χυμώδεις ή ξηρούς, πικρούς ή γλυκούς. Από τη στιγμή που θ’ αποφασίσετε πως ο κήπος του νου σας είναι δικός Του, όλοι οι καρποί θα ωριμάσουν και θα γίνουν γλυκείς με φυσικό τρόπο. Η ίδια η πράξη της αναζήτησης καταφυγίου και προστασίας θα τους κάνει αποδεκτούς στον Κύριο —αυτοί οι καρποί δεν μπορεί να είναι πικροί. Όσο για το νερό, τι μπορεί να είναι αγνότερο και πολυτιμότερο από τα δάκρυα σας που δεν κυλούν από θλίψη, αλλά ρέουν στην προσπάθειά τους ν’ αδράξουν την ευκαιρία να υπηρετήσουν τον Κύριο και να πορευθούν στο μονοπάτι που οδηγεί σ’ Αυτόν.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/2/1963


19 Μαίου

Και τα πέντε στοιχεία  έχουν  δημιουργηθεί από τη θέληση του Υπέρτατου. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ευλαβική φροντίδα και άγρυπνη διάκριση. Η απερίσκεπτη χρήση οποιουδήποτε απ’ αυτά θα επιστρέψει σε σας  προκαλώντας σας τεράστιο κακό. Να χειρίζεστε την εξωτερική φύση  με διάκριση, σεβασμό και δέος. Η εξωτερική φύση μοιάζει με την εσωτερική σας ‘φύση’ και τις  εσώτερες δυνάμεις που εμπερικλείει. Δύο απ’ αυτές τις δυνάμεις είναι ικανές να προκαλέσουν τεράστιο κακό. Αυτές  είναι αφ’ ενός μεν  η γλώσσα και αφ’ ετέρου  η λαγνεία. Από την στιγμή που εγείρεται και πυροδοτείται η σφοδρή  επιθυμία  εξ αιτίας της τροφής και του ποτού που καταναλώνετε, η γλώσσα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Και ενώ τα μάτια, τα αυτιά και η μύτη έχουν  διακριτές χρήσεις, η γλώσσα διατίθεται για δύο σκοπούς: Να κρίνει την γεύση και να εκφέρει λόγους-σύμβολα επικοινωνίας. Θα πρέπει να ελέγχετε τη γλώσσα  με διπλή προσοχή, αφού μπορεί να σας βλάψει με δύο τρόπους. Ο σοφός Παντάντζαλι, ο συγγραφέας των Γιόγκα Σούτρας, έχει διακηρύξει πως όταν η γλώσσα βρίσκεται υπό την κυριαρχία σας. η νίκη είναι δική σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23/11/1968


18 Μαίου

Το καλό και το κακό, ο πλούτος και η φτώχεια, τα εγκώμια και οι κατηγορίες συνυπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Δεν μπορείτε ν’ αντλήσετε ευτυχία από την ευτυχία. Η ευτυχία έρχεται μόνον μέσα από τη θλίψη. Ένας πλούσιος άνθρωπος σήμερα μπορεί να είναι άπορος αύριο. Ομοίως ένας άπορος μπορεί να γίνει πλούσιος κάποια μέρα. Σήμερα μπορεί να σας επαινούν, αλλά αύριο μπορεί να δέχεστε επικρίσεις. Το να αντιμετωπίζετε τον έπαινο και την κατηγορία, την ευτυχία και τη θλίψη, την ευημερία και τις αντιξοότητες με την ίδια διάθεση, είναι το διακριτικό σημάδι του αληθινού ανθρώπου. Η Γκίτα διακηρύσσει: «Κρατήστε ίσες αποστάσεις απέναντι στη  χαρά και τη λύπη, στο κέρδος και την απώλεια, στη νίκη και την ήττα». Μπορείτε πραγματικά να χαρείτε τη ζωή σας ως ανθρώπινες υπάρξεις, όταν εξετάζετε την ευχαρίστηση και την οδύνη, το κέρδος και τη ζημία με αυτοκυριαρχία και ηρεμία πνεύματος. Η ευτυχία δεν αξίζει χωρίς τη θλίψη. Γι` αυτό καλωσορίστε τη λύπη, αν θέλετε να βιώσετε την αληθινή χαρά.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 9/7/1996


17 Μαίου

Η απιστία είναι η ύπουλη ασθένεια που στις μέρες μας δρα ανεξέλεγκτα μεταξύ των ανθρώπων. Καίει τα τρυφερά βλαστάρια της πίστης  και  μετατρέπει τη ζωή σ’ ερείπια και στάχτες. Δεν έχετε κανένα κριτήριο  για να  κρίνετε, όμως προσποιείστε τους κριτές. Η αμφιβολία, ο θυμός, το μίσος, η ασθένεια, όλ’ αυτά θα πρέπει να καταστραφούν, πριν αναπτυχθούν. Επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού, είτε πιστεύετε είτε όχι. Αυτό από μόνο του θά  επιφέρει την πίστη και θα δημιουργήσει τα στοιχεία πάνω στα οποία η πίστη μπορεί να οικοδομηθεί. Επί πλέον, αν φιλοδοξείτε να είστε ένας αφοσιωμένος, θα πρέπει ν` αποφεύγετε την προσκόλληση και την αποστροφή. Δεν πρέπει να νιώθετε υπερηφάνεια αν τραγουδάτε ωραία ή διακοσμείτε τον χώρο της λατρείας καλαίσθητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή βελτίωση στις συνήθειες και τη συμπεριφορά σας. Αλλιώς η πνευματική πειθαρχία  καταλήγει μια μάταιη απασχόληση. Τα σπίτια σας θα πρέπει να είναι βυθισμένα στην ύψιστη γαλήνη, ανέγγιχτα  από κάθε ίχνος μίσους, κακίας, αλαζονείας ή φθόνου. Καμιά λατρεία και καμιά άσκηση δεν μπορεί να εξισορροπήσει  την αποτελεσματικότητα της υπακοής, της υπακοής στις εντολές που σας έχουν δοθεί με στόχο την απελευθέρωση.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 8/2/1963


16 Μαίου

Η λέξη ‘παράδοση’  έχει παρερμηνευθεί και οι άνθρωποι προάγουν την αδράνεια στο όνομα της παράδοσης. Νομίζουν  ότι έχουν παραδώσει τον νου και το σώμα μας στον Κύριο. Όμως, ο νους σας δεν είναι υπό τον έλεγχο σας. Τότε πώς  μπορείτε να τον συγκρατήσετε  και να τον παραδώσετε στον Κύριο; Δεν έχετε κανέναν έλεγχο ούτε επάνω στο σώμα σας. Επομένως το να ισχυρίζεστε πως έχετε παραδώσει τον νου και το σώμα σας στον Κύριο, είναι αναληθές. Η  φλογέρα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα oργάνου κοντινού στο Θεό και το μοναδικό σπουδαίο χαρακτηριστικό της  είναι η ολοκληρωτική της παράδοση. Δεν έχει κατάλοιπα επιθυμιών  και είναι εντελώς κενή. Όπως η φλογέρα  έχει εννέα  οπές, έτσι και το σώμα μας έχει επίσης εννέα οπές. Εάν αφαιρέσετε με επιτυχία τον πολφό των επιθυμιών από το σώμα σας, τότε αναμφίβολα το σώμα σας, που μοιάζει με τη φλογέρα, θα γίνει επίσης πλησιέστερο και προσφιλέστερο στον Κύριο.

Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan 1974», Τόμ. 1, Κεφ. 3


15 Μαίου

Όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά με τις εμπειρίες των ιδανικών ανθρώπων, οι οποίοι προσπάθησαν να φθάσουν την Αλήθεια. Γιατί όλοι πρέπει να έχουν ένα ιδεώδες για το οποίο να πασχίζουν, έναν στόχο για να φθάσουν. Διότι για να μεγαλώσουν τα βλαστάρια, είναι απαραίτητο το χώμα. Για να εμφυτευθούν τα ιδανικά, είναι αναγκαία η γνώση των προσπαθειών και των επιτυχιών των αγίων και των σοφών. Αυτές οι εμπειρίες δεν είναι ομοειδείς. Κάθε πνευματικός αναζητητής έχει μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί, ανάλογη με τις ιδιαίτερες ικανότητες και τον ενθουσιασμό του. Έτσι το όραμα και το μεγαλείο είναι διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι όλα είναι θεϊκά. Πάρτε την περίπτωση του σοφού Αγκάστυα. Είπαν πως είχε πιεί όλον τον ωκεανό με μια γουλιά. Το αληθινό νόημα αυτής της ιστορίας είναι πως ο σοφός στράγγιξε τον ωκεανό του αντικειμενικού κόσμου με τα κύματα της θλίψης και της χαράς, της ευημερίας και της δυστυχίας, της επιτυχίας και της αποτυχίας. Το να πιεις τον ωκεανό δεν είναι σπουδαίο ανδραγάθημα από πνευματικής απόψεως. Είναι μια παραβολή που μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο Αγκάστυα είχε σύζυγο και έναν γιο, κατόρθωσε να υπερνικήσει όλες τις εγκόσμιες προσκολλήσεις.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8/2/1963


14 Μαίου

Αφιερώστε τον χρόνο σας στην υπηρεσία του κόσμου με πίστη στον Θεό και χωρίς προσδοκία για τους καρπούς των πράξεών σας. Τότε θα ευλογηθείτε με τη Χάρη Του. Όταν δεν ασχολείστε με κάποια δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι το σώμα δεν πράττει, ο νους συνεχίζει να είναι απασχολημένος από μόνος του. Οι άνθρωποι με τέτοιον νου γίνονται θύματα του κάρμα, παρόλο που δεν πράττουν τίποτα! Αντίθετα, όταν κάποιος έχει εδραιωμένο τον νου του στον Θεό και στην αναζήτηση της Αλήθειας, παρά το γεγονός ότι το σώμα και οι αισθήσεις του βρίσκονται σε ανιδιοτελή και ενάρετη δράση, μένει ανεπηρέαστος από αυτή τη δράση. Παρόλο που φαίνεται να δρα, εντούτοις δεν έχει τη συνείδηση του πράττοντος. Αυτό είναι το μάθημα που διδάσκει η Μπάγκαβαντ Γκίτα. Η καρδιά εκείνου που δεν αγωνίζεται να καλλιεργήσει τον νου με ιερές σκέψεις γίνεται σίγουρα ο παράδεισος της κακίας και της άγνοιας. Όσοι θέλουν και ελπίζουν ν’ ανέβουν σε πνευματικά ύψη, όσοι παραμένουν εστιασμένοι στον στόχο και αναζητούν τη λύτρωση, πρέπει να το έχουν υπόψη τους αυτό.

Μπάμπα, από το βιβλίο ‘Αγάπη’ (Πρέμα Βάχινι), σελ. 78-79.


13 Μαίου

Ο Θεός μπορεί να πραγματωθεί μόνον μέσα από υπέρτατη αφοσίωση (parabhakthi). H υπέρτατη αφοσίωση μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της πνευματικής γνώσης (jnana). H πνευματική γνώση μπορεί να καλλιεργηθεί μόνον μέσα από τον ζήλο και την πίστη (shraddha) και η πίστη έρχεται μόνον μέσα από την αγάπη. Πώς όμως καλλιεργείται η αγάπη; Με δύο μεθόδους: α) Πάντοτε να θεωρείτε τα λάθη των άλλων ασήμαντα και ανάξια λόγου, όσο μεγάλα κι αν είναι. Πάντα να εκλαμβάνετε τα δικά σας λάθη μεγάλα, όσο ασήμαντα και ανάξια λόγου κι αν είναι και να νιώθετε θλίψη και διάθεση για μετάνοια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε ν’ αναπτύξετε λανθασμένες συμπεριφορές και μεγαλύτερα ελαττώματα, ενώ αποκτάτε τις αρετές της αδελφοσύνης και της μακροθυμίας. β) Ό,τι κι αν κάνετε, κάνετέ το ενθυμούμενοι πως ο Θεός είναι πανταχού Παρών. Βλέπει, ακούει και γνωρίζει τα πάντα. Διακρίνετε το αληθινό από το αναληθές και λέγετε μόνον την αλήθεια. Διακρίνετε το σωστό από το εσφαλμένο και κάνετε μόνον το σωστό. Προσπαθήστε κάθε λεπτό να έχετε την επίγνωση της παντοδυναμίας του Θεού.

Μπάμπα, από το βιβλίο ‘Αγάπη’ (Prema Vahini, Ch. 19)


12 Μαίου

Να μοιράζεστε με χαρά τη μόρφωση και τον πλούτο σας με τους συνανθρώπους σας. Ο Θεός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλούτου που αποκτάτε. Να θυμάστε πως τα χρήματα που κερδίζετε ανήκουν στον Θεό. Είστε οι εντολοδόχοι Του και κατά συνέπεια πρέπει να αξιοποιείτε τον πλούτο σας κατάλληλα. Μην ποθείτε χρήματα ή άλλες μορφές υλικής ευμάρειας. Αντί γι’ αυτό να διαλογίζεστε σταθερά στον Θεό. Δεν χρειάζεται να πάτε σε σπηλιές ή δάση ή μοναστήρια για να Τον αναζητήσετε. Όπου κι αν είστε, Εκείνος είναι μαζί σας. Αναπτύξτε αυτήν την πίστη και υπερνικήστε τις αρνητικές σας ιδιότητες. Μην ξεχνάτε πως εκείνο που ουσιαστικά σας ακολουθεί δεν είναι ο πλούτος σας ούτε η μόρφωσή σας, αλλά τα αποτελέσματα των καλών ή κακών σας πράξεων. Να μοιράζεστε τουλάχιστον μια μπουκιά απ` αυτό που τρώτε με τους άλλους. Ποτέ να μην ξεχνάτε να καλλιεργείτε την ανιδιοτελή αγάπη και να την εκδηλώνετε ως προσφορά υπηρεσίας. Να βοηθάτε τον εαυτό σας και να βοηθάτε και τους άλλους. Αυτή είναι πραγματικά η ύψιστη πνευματική άσκηση. Αν δεν ακολουθήσετε αυτές τις αρχές, δεν θα υπάρξει ειρήνη και χαρά πουθενά στον κόσμο.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1/1/2004


11 Μαίου

Θεωρείτε ότι βοηθώντας τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι υπηρεσία. Όχι. Δεν είναι τόσο απλό. Το σώμα σας πρέπει να ασχολείται συνεχώς με την εξυπηρέτηση των άλλων. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολλά μέλη. Όλα αυτά τα μέλη προορίζονται για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων σας και όχι για άλλες δραστηριότητες. Δυστυχώς ξεχνάμε αυτό το βασικό γεγονός. Κάθε μέλος του σώματος έχει χορηγηθεί από τον Θεό για προσφορά λατρείας μέσω της υπηρεσίας (karmopasana). Αυτή η μορφή λατρείας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εξαγιαστεί η ανθρώπινη ζωή. Κατασκευάζουμε ναούς και αναλαμβάνουμε διάφορες πνευματικές ασκήσεις. Αλλά όλες αυτές οι πνευματικές ασκήσεις μπορούν να μας δώσουν μόνο προσωρινή ικανοποίηση, όχι αιώνια χαρά. Οι αρχαίοι σοφοί μας κατάφεραν να φθάσουν στην αιώνια χαρά μέσα από συνειδητή προσπάθεια. Επομένως, πρέπει να αναπτύξετε σταθερή πίστη στην αλήθεια ότι τίποτε δεν μπορεί να σας προσφέρει αιώνια χαρά, εκτός από την υπηρεσία προς την ανθρωπότητα. Αναλάβετε υπηρεσία προς τους συνανθρώπους σας που υποφέρουν και δυστυχούν. Η υπηρεσία δεν περιορίζεται μόνο σε υπηρεσίες υγείας. Η υπηρεσία περιλαμβάνει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2004.


10 Μαίου

Προσπαθείτε σκληρά και οργανώνετε διάφορα σχέδια, σκεπτόμενοι γύρω απ’ αυτά μέρα και νύχτα, χωρίς να χρειάζεται. Παρ’ όλες σας τις προσπάθειες ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Το Θείο είναι Ένα και το Αυτό σε όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις. Το σώμα είναι σαν μια φυσαλίδα νερού. Ο νους μοιάζει με τρελό πίθηκο. Αν ακολουθείτε αυτόν τον τρελό πίθηκο, θα μπείτε σε περιπέτειες. Με τον ίδιο τρόπο, αν πιστεύετε στο σώμα, δεν γνωρίζετε πότε αυτό το σώμα που μοιάζει με φυσαλίδα, θα σπάσει. Τίποτε δεν είναι μόνιμο. Μόνον ο θεϊκός Εαυτός (Άτμα) είναι αιώνιος και αθάνατος. ‘Εγώ’, ‘Εαυτός’, ‘Θεός’, είναι όλα διαφορετικά ονόματα με τα οποία αποκαλείται ο Θεός, ο Άτμασβαρούπα. O Θεός ενσαρκώθηκε ως Ράμα, Κρίσνα και ως όλες τις όμοιες τους ενσαρκώσεις και υπερέβη πολλές  δυσκολίες  για ν’ αναδείξει υψηλά ιδανικά. Τελικά όλοι άφησαν το θνητό κέλυφος. Τα φυσικά σώματα των Αβατάρ υφίστανται αλλαγές, αλλά ο θεϊκός Εαυτός στα σώματά τους παραμένει αναλλοίωτος. Είναι πανταχού παρών, αιώνιος, αμετάβλητος και υπερβαίνει τον χρόνο.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1/1/2009


9 Μαίου

Είναι στ’ αλήθεια ανοησία να ξεχωρίζετε μια συγκεκριμένη ημέρα μέσα στον χρόνο και να γιορτάζετε μόνον εκείνη την ημέρα με μεγάλη χαρά. Τα πάντα σ’ αυτόν τον αντικειμενικό κόσμο είναι προσωρινά κι αναληθή. Επομένως πρέπει να διαλογίζεστε την αιώνια αλήθεια και πραγματικότητα. Δεν θα έπρεπε ν’ αναλώνουμε τον χρόνο μας μελαγχολώντας πάνω από το παρελθόν ή αναμένοντας το μέλλον. Είναι μεγάλη ανοησία ν’ ανησυχούμε για το μέλλον ή το παρελθόν, ξεχνώντας το παρόν. Μόνον το παρόν είναι αληθινό. Το παρελθόν πέρασε, δεν μπορείτε να το επαναφέρετε όσο κι αν προσεύχεστε γι’ αυτό. Το μέλλον είναι κρυμμένο στη μήτρα του χρόνου. Ανήμποροι οι άνθρωποι να εσωτερικεύσουν αυτή την αλήθεια, ανησυχούν για το παρελθόν και το μέλλον. Επομένως, από εδώ και στο εξής, να δίνετε βαρύτητα στο παρόν. Είναι σημαντικό να δίνετε αξία στο κάθε λεπτό της κάθε ημέρας και να τo γιορτάζετε με ανανεωμένο αίσθημα χαράς. Στ’ αλήθεια, για έναν αληθινά αφοσιωμένο, κάθε ημέρα είναι μια καινούργια μέρα, κάθε ημέρα είναι μέρα γιορτής.

Μπάμπα, από τη ομιλία που δόθηκε την 1/1/2004


8 Μαίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι για κάθε σας πράξη υπάρχει μια συνέπεια. Τα αποτελέσματα κάθε πράξης εξαρτώνται από τη φύση της πράξης, όπως ακριβώς η φύση του δέντρου εξαρτάται από τον σπόρο που έχετε σπείρει. Οι συνέπειες των πράξεων κάποιου είναι αναπόφευκτες και αυτός είναι ο λόγος  που ο αυτοκράτορας Μάνου έθεσε τον κανόνα πως όλοι θα έπρεπε να τηρούν τον ηθικό νόμο (Dharma). Οι συνέπειες των πράξεων μπορεί να εμφανίζονται νωρίτερα ή αργότερα, όμως σίγουρα θα προκύψουν. Όταν  σκέπτεστε σταθερά τον Θεό και εκτελείτε όλες τις πράξεις με θεϊκά αισθήματα, θα βιώσετε την πλήρη άνθηση των ανθρωπίνων αρετών. Δεν μπορείτε ν` αποφύγετε τη δράση. Θα πρέπει να μεταμορφώνετε τη δράση σε λατρεία. Θα πρέπει να εργάζεστε σ` αυτό το πνεύμα. Δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε  την προσευχή με την δράση. Πρέπει να συνδυάσετε και τα δύο, δράση και λατρεία. Επομένως από εδώ και στο εξής, να λογίζετε την κάθε σας πράξη ως αφιερωμένη στον Θεό.

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 31/8/1992


7 Μαίου

Αναπτύξτε την αρετή της αγάπης. Μη μισείτε κανέναν. Οικοδομήστε την πίστη πως ότιδήποτε σας συμβαίνει είναι για το καλό σας. Να σκέφτεστε ότι οποτεδήποτε αντιμετωπίζετε την οποιαδήποτε δυσκολία ή ταλαιπωρία, εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι γι` αυτό. Από την άλλη πλευρά, αν προσβάλετε τον οποιονδήποτε εσκεμμένα ή ακούσια, να ξέρετε πως κάποιος άλλος μπορεί να σας τιμωρήσει κάποια μέρα. Η ευχαρίστηση και ο πόνος είναι τα προϊόντα των δικών σας ενεργειών. Οι αξιέπαινες πράξεις ή οι αμαρτίες που διαπράττετε σας ακολουθούν σαν τις σκιές πάντοτε. Πολλοί σήμερα νουθετούν τους άλλους χωρίς αυτοί οι ιδιοι ν` ακολουθούν αυτά που συμβουλεύουν. Τι αξία μπορεί να έχει η συμβουλή τους; Όποτε διαβάζετε ή ακούτε μια ενάρετη σκέψη, δεν θα έχει καμία αξία για σας αν δεν την εφαρμόσετε επιμελώς.

Βοηθάτε τους συνανθρώπους σας, έστω και σε μικρό βαθμό. Θα βοηθηθείτε σε ανταπόδοση αυτού, όταν θα το χρειάζεστε περισσότερο. Μην κατηγορείτε τους άλλους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ποτέ μην κακομεταχειρίζεστε κανέναν. Αγαπάτε τους πάντες και συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να ήταν αδέλφια σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1/1/2004 


6 Μαίου

Υπάρχουν πολλές ευγενείς μητέρες στον κόσμο. Όμως η μητέρα Ισβαράμμα υπήρξε η εκλεκτή. Την επέλεξα να γίνει η μητέρα Μου. Καθώς η φήμη του Σάι άρχισε να εξαπλώνεται σ` όλον τον κόσμο, ήρθε κάποια μέρα και μου είπε: «Σουάμι, στενοχωριέμαι να βλέπω τα μικρά παιδιά του χωριού μας να περπατούν όλον αυτόν τον δρόμο μέχρι το Μπουκκαπάτναμ, για να πάνε στο σχολείο. Σε παρακαλώ, φτιάξε ένα μικρό σχολείο.» Ανταποκρινόμενος στην επιθυμία της, ίδρυσα ένα μικρό σχολείο. Μετά από λίγο καιρό θέλησε να ιδρυθεί εδώ ένα μικρό νοσοκομείο. Είπε πως δεν άντεχε να βλέπει τις μητέρες να μπαίνουν στη διαδικασία να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο Μπουκκαπάτναμ για ιατρική περίθαλψη. Ως εκ τούτου ανήγειρα ένα μικρό νοσοκομείο. Το μικρό σχολείο που ίδρυσα έχει γίνει  σήμερα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Το μικρό νοσοκομείο που ανήγειρα έχει γίνει ένα νοσοκομείο υψηλής εξειδίκευσης. Αυτά τα επιβλητικά εγχειρήματα μπόρεσαν να επιτευχθούν ως αποτέλεσμα της γνήσιας ευγενικής επιθυμίας της μητέρας Ισβαράμμα και της αιώνιας θεϊκής θέλησης  του Σάι.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6/5/2001


5 Μαίου

Η μητέρα δεν είναι  απλώς μια συνηθισμένη γυναίκα. Είναι πραγματικά Θεός. Οι Γραφές δίνουν στη μητέρα μια εξέχουσα θέση στη Δημιουργία. Λατρεύετέ την και κερδίστε τη χάρη της. Αν έχετε τις ευχές της μητέρας σας, μπορείτε να κατορθώσετε τα πάντα σ` αυτόν τον κόσμο. Μην την παρακούτε και μην την στενοχωρείτε ποτέ. Μην προκαλείτε ποτέ δυσαρέσκεια στη μητέρα σας. Ποτέ μην πληγώνετε τα αισθήματά της. Τότε ο Θεός θα σας βοηθήσει σε όλα σας τα εγχειρήματα. Ακόμη και στην εποχή μας δεν λείπουν οι ευγενικές μητέρες. Νιώθουν πόνο να βλέπουν τα παιδιά τους να ξεστρατίζουν από τον σωστό δρόμο. Κάνουν τα πάντα για να τα επαναφέρουν. Η προσευχή μιας γυναίκας είναι ισχυρότερη από εκείνη χιλίων ανδρών, γιατί οι γυναίκες είναι αγνές και ευαίσθητες. Ποτέ μην περιφρονείτε τις γυναίκες. Να συμπεριφέρεστε στις ηλικιωμένες όπως στη μητέρα σας και στις νεώτερες όπως στις αδελφές σας. Ο κόσμος θα παραμείνει ασφαλής και προστατευμένος μόνον όταν οι άνθρωποι διακατέχονται από τέτοια ευγενή αισθήματα.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6/5/2001


4 Μαίου

Όσο περισσότερο τρίβετε το σανταλόξυλο, τόσο περισσότερη πάστα αποδίδει. Όσο περισσότερο συνθλίβετε το ζαχαροκάλαμο, τόσο περισσότερο γλυκό χυμό παράγει. Όσο περισσότερο θερμαίνεται ο χρυσός, τόσο περισσότερο καθαρίζει και λάμπει με πρόσθετη λαμπρότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι καλές ιδιότητες ενός ευγενούς ατόμου ανθίζουν όλο και περισσότερο καθώς περνάει μέσα από τις αντιξοότητες της ζωής.

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Οι δυσκολίες της ζωής δεν είναι εμπόδιο σε έναν άνθρωπο που επιδιώκει μια ευγενή και πνευματική πορεία στη ζωή του. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, παραμένει ειρηνικός και σκέφτεται συνεχώς τον Θεό. Απ’ όλα τα ζωντανά όντα, το να γεννηθεί κανείς άνθρωπος είναι το πιο σπάνιο γεγονός, έτσι αυτή η ζωή με την οποία είστε προικισμένοι είναι μια μεγάλη καλή τύχη. Έχοντας ευλογηθεί με μια τέτοια ανθρώπινη γέννηση, πρέπει να αναπτύσσετε ευγενείς σκέψεις και να βιώνετε μέσα σας την ευδαιμονία. Μόνο τότε θα είστε πραγματικά τυχεροί.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2001


3 Μαίου

Γνήσιος πιστός είναι εκείνος που διαθέτει την ιδιότητα της μη-προσκόλλησης και παραμένει απαθής μπροστά στο εξωτερικό γίγνεσθαι. Μια άλλη αρετή που πρέπει να έχει είναι το να είναι ελεύθερος από τον εγωισμό και την κτητικότητα. Να απαλλαγεί από την ιδέα του πράττοντα και του κατέχοντα και να παραδώσει τα πάντα στο Θεό. Ο Κρίσνα διακήρυξε στην Γκίτα, πως ένας τέτοιος πιστός Tου είναι αγαπητός. Αυτός ο πιστός ασκεί την απόσπαση απ’ όλες τις έγνοιες των ανθρώπων, είναι αδιάφορος μπροστά στα συμβάντα του φαινομενικού κόσμου και μένει ασυγκίνητος στον έπαινο και στην κατηγορία, στην ευχαρίστηση και στον πόνο. Μια άλλη ιδιότητα που πρέπει να καλλιεργήσετε είναι η παραίτηση από τους καρπούς των πράξεών σας. Όλα ανήκουν στον Θεό. Επομένως, να ασχολείστε με ευγενείς και άξιες πράξεις και θα βιώσετε τον Θεό. Συμμετέχοντας στη θεϊκή αποστολή και μένοντας ανεπηρέαστοι από την επιτυχία ή την αποτυχία, τη χαρά ή τη λύπη, θα λάβετε άφθονη τη θεία χάρη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 3/10/1996


2 Μαίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Ο δεσμός σας με το Θείο είναι αιώνιος, απόλυτος και αδιάσπαστος. Στην Μπαγκαβάταμ διακηρύσσεται: «Είναι στη φύση κάθε ζώντος πλάσματος να επιστρέφει πίσω στην πηγή απ’ όπου προήλθε». Αναδυθήκατε από το Θείο και πρέπει να γίνετε ένα με Αυτό. Έως ότου ο στόχος επιτευχθεί, μην αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα το ταξίδι της ζωής. Αναρωτηθείτε για την προέλευση σας. Όχι για την προέλευση από τη φυσική σας μητέρα. Η μητέρα σας χάρισε το σώμα, αλλά ο εαυτός σας κατάγεται από τον Θεό. Δεν είστε το σώμα, ούτε οι αισθήσεις, ούτε ο νους. Είστε ο θείος Εαυτός. Είστε παιδιά της Αθανασίας. Τότε, γιατί αναζητάτε αναλήθειες και εφήμερες απολαύσεις; Ποιος είναι ο δρόμος προς την αθανασία και την αιώνια ευδαιμονία; Η εξάλειψη των αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα σας, όπως η προσκόλληση, το μίσος και η ζήλεια. Κάντε ειλικρινή προσπάθεια να απαλλαγείτε απ’ αυτά και o Θεός θα γίνεται όλο και πιο κοντινός, όλο και πιο αγαπητός.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1996


1 Μαίου

Ο Κρίσνα υπέδειξε τις ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να κερδίσει την αγάπη του Κυρίου. Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα δήλωσε πως η απουσία επιθυμιών (αναπέκσα) είναι η πρώτη σπουδαία αρετή. Όλες οι αισθησιακές απολαύσεις είναι εφήμερες. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τις απολαύσεις των αισθήσεων. Καλύτερος από τον δρόμο της ικανοποίησης των αισθήσεων είναι ο δρόμος της υπέρβασής τους, που οδηγεί στη μόνιμη ευδαιμονία. Όταν η κάθε πράξη εκτελείται ως προσφορά στον Θεό, τότε αυτή η πράξη εξαγιάζεται, γίνεται αναπέκσα, δηλ. πράξη που δεν έχει ως κίνητρο την επιθυμία. Κάθε πράξη με αγνά κίνητρα που αφιερώνεται με ειλικρίνεια στον Θεό, απαλλάσσεται από το στίγμα της επιθυμίας. Η δεύτερη αρετή είναι η αγνότητα. Δεν αρκεί μόνο η εξωτερική αλλά είναι απαραίτητη και η εσωτερική αγνότητα. Ο Θεός ενδιαφέρεται για την εσωτερική αγνότητα, την αγνότητα του νου. Η τρίτη αρετή είναι η αποφασιστικότητα. Ο ζηλωτής πρέπει να είναι σταθερός, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Με τον νου σταθερά εστιασμένο στον Θεό, να ασχολείται με πράξεις υπηρεσίας προς τους άλλους και να ενεργεί μέσα από ένα πνεύμα απόσπασης και μη προσκόλλησης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1996