Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2014

31 Μαίου

Σπαταλάτε τόσο χρόνο σε άχρηστες, στιγμιαίες, παροδικές, και εγκόσμιες δραστηριότητες. Περνάτε όμως έστω και ένα δευτερόλεπτο για τον Θεό; Έστω και ένα δευτερόλεπτο αν συγκεντρωθείτε πραγματικά στα λώτινα πόδια του Θεού, είναι αρκετό. Αν δώσουν σε κάποιον ένα Σίβα λίνγκαμ, θα δυσκολευτεί να του κάνει το λατρευτικό τελετουργικό λουτρό (αμπισέκαμ) που χρειάζεται. Όταν όμως είναι να καθαρίσει τα παπούτσια του ή άλλα αντικείμενα, το κάνει με μέγιστη φροντίδα και ενδιαφέρον. Ενώ όταν είναι να ασχοληθεί με το λίνγκαμ, πασχίζει να βρει χρόνο και μια κουταλιά νερό για να του κάνει αμπισέκαμ. Δεν φταίει το ότι δεν έχει χρόνο ή ότι η διαδικασία είναι κουραστική. Απλά οι άνθρωποι δεν έχουν ενδιαφέρον. Ενδιαφέρονται περισσότερο για εγκόσμιες δραστηριότητες. Δεν έχετε ενδιαφέρον για κάτι που είναι αγνό, και χάνετε τη δύναμη της διάκρισης μόνο και μόνο εξαιτίας της έλλειψης αγνότητας. «Μόνο με έντονο ενδιαφέρον μπορεί κανείς να αποκτήσει σοφία.» Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι να αναπτύξετε ενδιαφέρον σε πνευματικά θέματα.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 4, Jun 26, 1989.

30 Μαίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μέσα σας υπάρχουν άπειρες δυνάμεις σε λανθάνουσα κατάσταση. Χάρη σ` αυτές τις δυνάμεις η ανθρωπότητα έχει εφεύρει όλα τα θαυμαστά είδη μηχανημάτων. Συνεπώς, οι άνθρωποι είναι πολυτιμότεροι κι από το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που προσδίδουν αξία στα υλικά πράγματα με το να τα επεξεργάζονται, όπως π.χ. τα διαμάντια ή ένα έργο τέχνης. Από τα πρώτα του βήματα στην πνευματική οδό, ο άνθρωπος λαμβάνει τη συμβουλή και την παρότρυνση να γνωρίσει τον εαυτό του. Δεν πρέπει να είναι υπόδουλος των αισθήσεων. Ούτε πρέπει ν’ ακολουθεί τους άλλους άκριτα, σαν πρόβατο – πρέπει να είναι σαν το πλοίο (ship) όχι σαν το πρόβατο (sheep)! Διότι, ένα πλοίο χρησιμεύει στο να μεταφέρει άλλους για να διασχίσουν τον ωκεανό. Με άλλα λόγια, αυτός που ακολουθεί την πνευματική οδό, όχι μόνο ωφελείται ο ίδιος, αλλά προάγει και το καλό των άλλων. Να βλέπετε το σώμα σας σαν ένα δοχείο, και τη σοφία σαν το σκοινί στο οποίο είναι δεμένο: με τη βοήθειά τους θα αντλήσετε το νέκταρ της θειότητας από το πηγάδι της πνευματικότητας. Δεν μπορείτε να φθάσετε στην αθανασία με διαφορετικό τρόπο.
Μπάμπα, My Dear Students, Τόμ. 2, Κεφ.11, 5/3/1995. 

29 Μαίου

Ο Νταρμαράτζα είχε πάντοτε τον Μπίμα στα αριστερά του και τον Αρτζούνα στα δεξιά του. Ποια είναι η σημασία αυτού του γεγονότος; Ο Μπίμα είχε μεγάλη σωματική δύναμη. Ο Αρτζούνα ήταν γνωστός για την αγνότητα και την ανδρεία του. Μην νομίζετε όμως ότι ο Νταρμαράτζα περιβαλλόταν μόνο από ανθρώπους σωματικής δύναμης και ανδρείας. Η συμπεριφορά του ήταν ενάρετη και τηρούσε πάντοτε τις ηθικές αρχές. Γι` αυτό και ο Μπίμα τον υπάκουε πάντοτε και ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη σωματική του δύναμη με ανάρμοστο τρόπο. Ο Αρτζούνα ήταν η αγνότητα προσωποποιημένη και κατείχε πολλές δυνάμεις και ικανότητες. Επίσης, κέρδισε τη φιλία με τον Κρίσνα και πολλές τιμές από τον Ίντρα και άλλους θεούς. Σε αντίθεση με τα παράσημα που απονέμονται από τις κυβερνήσεις σήμερα, ο Αρτζούνα φορούσε ως παράσημα την αγνότητα και την ανδρεία. Έχοντας λοιπόν ανθρώπους αγνούς και ανδρείους δίπλα του, ο Νταρμαράτζα κυβέρνησε ενάρετα, και παντού στο βασίλειό του επικρατούσε η αρετή και το δίκαιο.
Μπάμπα,pine Discourse, Jun 26, 1989

28 Μαίου

Στον κόσμο σήμερα, η γνώση εμπίπτει σε τρεις κατηγορίες: 1) Αναφορικά με την καθημερινή ζωή, υπάρχει η αντικειμενική-πρακτική γνώση που βασίζεται στην αντίληψη, δηλαδή το να εκλαμβάνει κανείς τα γεγονότα ως αλήθεια και τους μύθους ως αναλήθεια. 2) Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν τον φαινομενικό κόσμο ως πραγματικό, και εκλαμβάνουν όλα όσα δεν μπορούν να ιδωθούν ή να ακουστούν ως μη-πραγματικά ή μη-υπάρχοντα. Θεωρούν τη Φύση ως πραγματική και ότι ο Θεός δεν υπάρχει. 3) Η τρίτη κατηγορία συνίσταται από εκείνους που δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ ενός πράγματος και ενός άλλου και πιστεύουν ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι μια προβολή του Θεού και εμποτίζεται από τον Θεό. Αυτή είναι πνευματική γνώση. Αναμφίβολα, η γνώση του φαινομενικού κόσμου είναι αναγκαία. Αλλά πρέπει κανείς να πάει πέρα από αυτή για να γνωρίσει την Αιώνια και Αμετάβλητη Πραγματικότητα. Η εκπαίδευση δεν είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, είναι μόνο ένα μέρος της. Οι αρετές είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής και η πνευματική γνώση είναι το μόνο μέσο για την καλλιέργειά των.
Μπάμπα, pine Discourse, Jun 26, 1989

27 Μαίου

Στη διαμάχη μεταξύ της υλιστικής οδού (πρέγιας) και της πνευματικής (σρέγιας), οι άνθρωποι παραπλανώνται προς τον υλισμό και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τις ζωές τους για τις απολαύσεις των αισθήσεων. Αντιθέτως, δεν θα έπρεπε να αφιερώνουν τις ζωές τους για την ανώτερη αλήθεια; Η δύναμη της πνευματικής οδού μπορεί να χαρίσει απέραντη ευδαιμονία. Αυτοί που κυνηγούν αισθησιακές απολαύσεις δεν ακούν εύκολα τα λόγια εκείνων που τους συμβουλεύουν να εγκαταλείψουν τον κακό τους δρόμο. Αντιθέτως, προσπαθούν να σύρουν κι αυτούς στο επίπεδό τους. Εκείνοι που επιδιώκουν την πνευματική οδό ωφελούνται και οι ίδιοι, και προάγουν επίσης την ευημερία των άλλων. Είναι σαν το λιβάνι που αναλώνει τον εαυτό του για να σκορπίσει την ευωδία του. Συνεπώς να επιδιώκετε την πνευματική οδό και θα βιώσετε την έμφυτη θεϊκή σας φύση.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 11, Mar 5, 1995

26 Μαίου

Η βασική αιτία για την ύπαρξη συναισθημάτων μίσους, ζήλιας και θυμού είναι ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τα πέντε στοιχεία. Όσο παραμένει το σώμα, θα υπόκειται σ’ αυτά τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, τα βιώματα που προέρχονται από τις αισθήσεις και τον νου συμβαίνουν όταν είστε ξύπνιοι. Όταν κοιμάστε, δεν υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου ακόμα και ο νους δεν υπάρχει, δεν έχετε επίγνωση ούτε καν της αναπνοής σας. Κατά την κατάσταση του ονείρου, δεν έχετε επίγνωση ούτε της διαδικασίας της ζωής. Είναι ολοφάνερο ότι τα βιώματα της κατάστασης του ονείρου είναι πραγματικά όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση. Δεν έχετε όνειρα στην κατάσταση της εγρήγορσης και δεν έχετε αντίληψη της εγρήγορσης κατά την ονειρική κατάσταση. Και στις δύο όμως καταστάσεις, το ‘εγώ’ που έχει τα βιώματα (η ‘αίσθηση’ εγώ) είναι το ίδιο, μόνο οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Συνεπώς Πραγματικότητα ή Αλήθεια δεν είναι άλλη από αυτό το ‘εγώ’ (θεϊκή Ψυχή), διότι είδαμε ότι παραμένει ίδιο σε όλες τις καταστάσεις, και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 11, Mar 5, 1995

25 Μαίου

Οι νέοι  νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερη ελευθερία και δεν τους αρέσει ο έλεγχος των αισθήσεων. Νομίζουν ότι πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν και να ζουν όπως τους ευχαριστεί, χωρίς κανέναν περιορισμό. Πράγματι, τα πουλιά και τα ζώα απολαμβάνουν τέτοια ελευθερία. Οι πίθηκοι και οι σκύλοι δεν πειθαρχούν σε κανέναν κανόνα. Περιφέρονται όπου θέλουν και κάνουν ό,τι τους αρέσει και όποτε το θελήσουν. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των ανθρώπινων όντων; Ανθρώπινο ον είναι αυτό που κατανοεί ότι πρέπει να ζει με επιθυμίες ή σκέψεις που σχετίζονται με τον θεϊκό Εαυτό (Άτμα), και όχι με τις απαιτήσεις του σώματος. Αφού ασκήσετε τη διάκρισή σας μεταξύ καλού και κακού, σωστού και λάθους, πρέπει να ασκήσετε έλεγχο στο σώμα σας, να παρατηρείτε τις σκέψεις που τρέφει ο νους σας και να ακολουθείτε αυτό που χαρίζει ικανοποίηση στη θεϊκή σας Φύση. Αυτό είναι πραγματική ελευθερία.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 5, Jun 26, 1989

24 Μαίου

Ακούτε κάποια καλά νέα, και λίγο αργότερα ακούτε κάποια δυσάρεστα. Λίγο πιο μετά ακούτε σκληρά και προσβλητικά λόγια. Τα αυτιά σας ακούνε το ίδιο όλες τις λέξεις επαίνων και κατηγοριών. Αλλά όταν λέγονται ευχάριστα νέα η καρδιά σας αγάλλεται, και συρρικνώνεται όταν ακούει δυσάρεστα νέα. Η ίδια επίσης καρδιά εξοργίζεται όταν τα αυτιά ακούν σκληρά λόγια, και γεμίζει αγαλλίαση όταν ακούει επαινετικά λόγια! Τα αυτιά από μόνα τους στερούνται κάθε ανταπόκρισης, απλά μεταδίδουν το μήνυμα. Δηλαδή, οι αισθήσεις από μόνες τους δεν είναι συνειδητές, στερούνται συνείδησης. Πώς τότε θεωρείτε ως Αλήθεια ή Πραγματικότητα τις λειτουργίες αυτών των αισθήσεων και τα βιώματα που έχετε δια μέσου αυτών; Κατανοείστε πέραν αμφιβολίας ότι όπως οι αισθήσεις είναι αναξιόπιστες, έτσι και τα βιώματα που παράγονται από αυτές είναι εξίσου αναξιόπιστα. Αν διερευνήσετε μέσα σας σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα αναπτύξετε διάκριση και θα μπορείτε εύκολα να υπερνικήσετε τη λύπη.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 11, March 5, 1995

23 Μαίου

Ένας πραγματικός πιστός ποτέ και καμιά στιγμή δεν αποστρέφεται ούτε βαριέται ούτε κουράζεται ούτε εκνευρίζεται ακούγοντας τις ίδιες διδασκαλίες. Ίσως να ακούτε το ίδιο μήνυμα από εμένα ξανά και ξανά! Πώς το αιτιολογείτε αυτό; Εσείς δεν τρώτε φαγητό επανειλημμένα για το ίδιο στομάχι, πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής σας; Δεν πλένετε το ίδιο πρόσωπο πολλές φορές μέσα σε μια βδομάδα; Τη μουσική που θεωρείτε ευχάριστη, δεν την ακούτε πολλές φορές; Σκεφτείτε ένα ακόμα πιο απλό παράδειγμα: Πίνετε καφέ ή τσάι τα έχετε ποτέ βαρεθεί, παρόλο που τα καταναλώνετε επί 15 ή 20 χρόνια; Όχι μόνο αυτό, αλλά προσδοκάτε αυτό το φλιτζάνι καφέ με έκσταση και ενθουσιασμό, και ίσως μάλιστα να νιώσετε πονοκέφαλο αν καθυστερήσετε λίγα λεπτά να το πιείτε! Παρομοίως, είναι σημαντικό να ακούτε αυτές τις πνευματικές διδαχές, να τις στοχάζεστε ξανά και ξανά και να βιώνετε τη χαρά της αφοσίωσης χωρίς το παραμικρό συναίσθημα έλλειψης ενδιαφέροντος.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 4, June 26, 1989.

22 Μαίου

Οι επιθυμίες είναι πηγή ευχαρίστησης για τον άνθρωπο, αλλά είναι επίσης και αιτία θλίψης. Ο νους πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Ακόμα και χιλιάδες μαζί δεν μπορούν να σταματήσουν ένα τρένο που κινείται γρήγορα. Αλλά το τρένο μπορεί να σταματήσει αμέσως μόλις πατηθεί το φρένο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιοτροπίες του νου. Όταν ελεγχθεί ο νους, παύει κάθε λύπη. Το Θείο Πνεύμα-Άτμα, που κατοικεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου, δεν αναγνωρίζεται επειδή καλύπτεται από τα σύννεφα των επιθυμιών. Η λαμπρότητα του ήλιου αποκαλύπτεται όταν ο αέρας διώξει τα σύννεφα που τον κρύβουν. Παρομοίως, όταν ο αέρας της αγάπης διασκορπίσει τα σύννεφα των επιθυμιών μέσα στην καρδιά, η αίσθηση του ‘εγώ’ και η αίσθηση του ‘δικό μου’ διώχνονται μακριά, και η λαμπρότητα του Άτμα αποκαλύπτεται με όλη της τη δόξα.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 1, 1995

21 Μαίου

Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες πρέπει να γίνονται για την ευαρέσκεια του Θεού ως μόνο σκοπό. Για να φθάσετε σε τέτοια ανώτερα ύψη, πρέπει να αποκτήσετε πραγματική πνευματική γνώση. Η πνευματική σοφία βοηθάει στην υποταγή των αισθήσεων. Ο Ραβάνα είχε διδαχθεί 64 πεδία εκπαίδευσης, και ήταν ειδήμων σε πολλά εξ αυτών. Όμως χαρακτηρίστηκε ανόητος και αδαής. Γιατί; Γιατί ήταν σκλάβος των αισθήσεων. Ο Ράμα, παρόλο που είχε διδαχθεί μόνο 32 πεδία, είχε υποτάξει τις αισθήσεις του και ως εκ τούτου οι άνθρωποι τον εξυμνούν  ακόμα και σήμερα. Διδασκόμενοι από αυτό, όλοι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πραγματικός γνώστης είναι εκείνος που έχει κερδίσει έλεγχο επί των αισθήσεών του. Οι άνθρωποι που έχουν πετύχει αυτή τη σημαντική εσωτερική νίκη είναι έξοχα παραδείγματα που απεικονίζουν ολοφάνερα το στοιχείο της αφοσίωσης στον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, My Dear Students, Vol 3, Ch 4, Jun 26, 1989- 

20 Μαίου

Σήμερα το 90% του πληθυσμού επιδίδεται στην ικανοποίηση των επιθυμιών των αισθήσεων. Στις ημέρες μας, ακόμη και η εκπαίδευση ασχολείται κυρίως με τα ενδιαφέροντα των αισθήσεων. Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν σχέση με την ικανοποίηση των επιθυμιών των αισθήσεων και σχεδόν όλες οι απολαύσεις σχετίζονται με τις αισθήσεις. Η απόκτηση πλούτου επίσης γίνεται για τις επουσιώδεις αισθησιακές απολαύσεις. Έτσι, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην ευχαρίστηση του σώματος, του νου και των αισθήσεων (πρέγιας). Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι πρέπει να ενδιαφέρεστε σε κάποιο βαθμό για τις σωματικές ανέσεις. Πρέπει να κάνετε τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις και να υπηρετείτε την κοινωνία, χρησιμοποιώντας το σώμα σας. Όμως δεν πρέπει να είναι αυτός ο ύστατος σκοπός της ζωής. Μαζί με αυτά, πρέπει να έχετε μια βαθύτερη λαχτάρα για μια ανώτερη, ποιοτική πνευματική ζωή (σρέγιας). Όταν πρώτιστο μέλημά σας είναι η ικανοποίηση των ανώτερων επιθυμιών της ψυχής (σρέγιας), τότε θα ικανοποιηθούν ακόμα και οι επιθυμίες των αισθήσεων (πρέγιας).
Μπάμπα, pine Discourse, My Dear Students, Vol 2, Ch 11, Mar 5, 1995

19 Μαίου

Μια νέα γυναίκα σήμερα επιδιώκει να είναι καλή σύζυγος αλλά όχι υποδειγματική μητέρα. Ένας σπουδαστής δεν επιδιώκει να γίνει υποδειγματικός πατέρας αλλά ένας ελκυστικός σύζυγος. Και προσθέτοντας σ’ αυτή τη συμφορά, οι γονείς σήμερα ενθαρρύνουν μια τέτοια εκπαίδευση που να προάγει αυτές τις επιδιώξεις. Οι νέοι επίσης ξεχνούν τις ευθύνες αποτυχίας τους ως υποδειγματικοί γονείς. Ένας συνήθης πατέρας της σημερινής κοινωνίας δεν θέλει να είναι ο γιος του πάνω απ` όλα άνθρωπος της αρετής. Θέλει να είναι άνθρωπος μεγάλης μόρφωσης. Μόνο αυτοί οι γονείς που επιδιώκουν να μεταμορφώσουν τα παιδιά τους σε άνδρες και γυναίκες με αρετές, είναι άξιοι. Δεν πρέπει να είναι η εγκόσμια εκπαίδευση ο σκοπός της ζωής. Οι αρετές είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της ζωής. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι για τη ζωή, όχι μόνο μέσο βιοπορισμού. Για να το πετύχετε αυτό, οι πνευματικές σκέψεις και η πνευματική οδός είναι λίαν σημαντικά.
Μπάμπα, pine Discourse, My Dear Students, Vol 3, Ch 4, Jun 26, 1989

18 Μαίου

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δύο είδη επιθυμιών: τις σρέγιας και τις πρέγιας. Έλκονται από ένα σωρό πράγματα στον κόσμο. Αναζητούν μόνο αυτά που ευχαριστούν τις αισθήσεις τους. Οι χαρές που αποκομίζουν μέσω των αισθητήριων οργάνων, περιγράφονται ως πρέγιας. Αυτές όμως δεν διαρκούν για πολύ, είναι φευγαλέες όπως ο αντικατοπτρισμός. Οι απολαύσεις των αισθήσεων είναι στιγμιαίες και αφήνουν ίχνη πόνου πίσω τους. Παρόλ` αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι, από τους πολυμαθείς μέχρι τους αμαθείς, αναζητούν μόνο τέτοιες φευγαλέες και φθηνές απολαύσεις. Αυτή η τρυφηλότητα οδηγεί σε κακές συνήθειες και λανθασμένη συμπεριφορά. Πρέπει να ανέλθετε από τις πρέγιας στις σρέγιας. Οι σρέγιας είναι η υπερνίκηση των απαιτήσεων των αισθήσεων και η επίτευξη πνευματικής ευδαιμονίας. Οι πράξεις που έχουν σχέση με την ψυχή είναι σρέγιας, ενώ οι πράξεις που έχουν σχέση με το σώμα είναι πρέγιας.
Μπάμπα, pine Discourse, My Dear Students, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005.

17 Μαίου

Όταν χαιρετάτε κάποιον, χαιρετάτε τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτός ο ‘κάποιος’ δεν είναι άλλος παρά η δική σας αντανάκλαση. Να βλέπετε τους άλλους όπως βλέπετε την αντανάκλασή σας σε καθρέφτη. Όταν έχετε γύρω σας πολλούς καθρέφτες, βλέπετε πολλές αντανακλάσεις. Οι αντανακλάσεις είναι πολλές αλλά το πρόσωπο είναι ένα. Οι αντιδράσεις, οι αντανακλάσεις, και οι αντηχήσεις είναι πολλές, αλλά η Πραγματικότητα είναι μία. Τα ονόματα και οι μορφές μπορεί να διαφέρουν, αλλά όλα τα όντα είναι ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος του ίδιου Θείου. Ο Θεός είναι η υποκείμενη ουσία της φαινομενικής πολλαπλότητας αυτού του κόσμου. Όταν σας μιλάω εδώ, η φωνή μου ακούγεται μέσα από κάθε μεγάφωνο αυτής της αίθουσας. Κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει ενότητα στις καρδιές μας, την οποία πρέπει να αναγνωρίσετε.
Μπάμπα, pine Discourse, May 13, 2006

16 Μαίου

Στο ηλιακό σύστημα η γη είναι μια ελάχιστη οντότητα. Η Ασία είναι μικρή σε σύγκριση με τη γη. Μέσα στην Ασία, η Ινδία είναι μόνο μια χώρα, και μέσα στην Ινδία η περφέρεια Ανανταπούρ είναι ακόμα μικρότερη. Και το Πρασάντι Νίλαγιαμ είναι μικρότερο σε σύγκριση. Μέσα δε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ ίσως να μένετε σε ένα δωμάτιο. Πώς μπορείτε λοιπόν να έχετε ‘εγώ’ μεγαλύτερο ακόμα και από το σύμπαν στο σύνολό του; Αυτή είναι μια πλήρης αυταπάτη, που προέρχεται από άγνοια. Ο μεγάλος πιστός και στοχαστής της αρχαιότητας, υπόδειγμα στο μονοπάτι της πνευματικότητας, Μπαρτρουχάρι, είχε δηλώσει: «Από άγνοια συμπεριφερόμουν σαν ελέφαντας σε αγέλη, νομίζοντας ότι δεν υπάρχει κανείς ανώτερος από εμένα. Όμως χάρη στη θεϊκή ενόραση των σοφών και των διδασκαλιών τους, έμαθα την αλήθεια. Όπως μια ασθένεια μπορεί να θεραπευθεί παίρνοντας το κατάλληλο φάρμακο, έτσι και ο άστατος νους μπορεί να υποταχθεί με το Ντάρσαν και τις διδασκαλίες των σοφών και των στοχαστών.»
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2,Ch 10, Jun 26, 1989 .

15 Μαίου

Ο Βούδας δίδαξε ότι δεν πρέπει να έχουμε θυμό, να μην βρίσκουμε λάθη στους άλλους, και επίσης να μην βλάπτουμε κανέναν, επειδή όλοι είναι ενσαρκώσεις της αγνής και αιώνιας ουσίας του Άτμα. Να έχετε συμπόνια για τους φτωχούς και να τους βοηθάτε όσο σας είναι δυνατόν. Νομίζετε ότι αυτοί που δεν έχουν να φάνε φαγητό είναι φτωχοί. Δεν μπορείτε να αποκαλείτε κάποιον φτωχό μόνο επειδή δεν έχει χρήματα ή τροφή. Αληθώς σας λέγω, κανένας δεν είναι φτωχός. Όλοι είναι πλούσιοι, όχι φτωχοί. Αυτοί που θεωρείτε φτωχούς μπορεί να μην έχουν χρήματα, αλλά είναι όλοι προικισμένοι με τον πλούτο μιας καρδιάς γεμάτη αγάπη. Κατανοήστε και να σέβεστε αυτή την υποκείμενη ουσία της ενότητας και της Θειότητας που υπάρχει σε όλους, και νιώστε ευδαιμονία. Μην έχετε στενόμυαλες αντιλήψεις όπως ‘αυτοί είναι φίλοι μου, εκείνοι είναι εχθροί μου, αυτοί είναι συγγενείς μου’, και ούτω καθεξής. Όλοι είναι ένα, να βλέπετε όλους το ίδιο. Αυτή είναι η πιο σημαντική διδασκαλία του Βούδα.
Μπάμπα, pine Discourse, May 13, 2006

14 Μαίου

Ο Βούδας βίωσε την ενότητα όλης της Δημιουργίας. Υπήρξε μέσα του ολική μεταμόρφωση μόλις απόκτησε την ενόραση της ταύτισης με το Θείο (Άτμα). Συνειδητοποίησε ότι όλες οι εγκόσμιες σχέσεις ήταν ψευδείς. Υπερέβη τη σωματική συνειδητότητα. Γι` αυτό κέρδισε τον τίτλο Βούδας (ο Φωτισμένος). Ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί τη διάνοιά του για να κατανοήσει αυτή την ουσία της ενότητας-ταύτισης. Η διάνοια είναι δύο ειδών: Η διάνοια που βλέπει πολλαπλότητα μέσα στην ενότητα είναι η εγκόσμια νοημοσύνη. Πρέπει όμως να αναπτύξετε την πνευματική νοημοσύνη για να πραγματώσετε την υποκείμενη ενότητα όλης της Δημιουργίας. Θα σας χαρίσει το βίωμα της ουσίας του Θεού που είναι η ίδια σε ολόκληρη τη Δημιουργία. Ο Βούδας πραγμάτωσε την ενόραση του Θεού. Αληθώς σας λέγω, Βούδας δεν είναι ένα μόνο άτομο. Όλοι σας είστε  Βούδες. Θα βλέπετε παντού ενότητα, αμέσως μόλις κατανοήσετε αυτή την αλήθεια.
Μπάμπα, pine Discourse, May 13, 2006.

13 Μαίου

Εφόσον μια μηχανή σκουριάζει από λανθασμένη χρήση και αμέλεια, δεν θα ‘σκουριάσει’ και το ανθρώπινο σώμα και ο νους αν δεν συντηρούνται σωστά; Από πού προέρχεται η σκουριά; Πάνω στη μηχανή συσσωρεύεται σκόνη αν δεν χρησιμοποιείται. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου η σκόνη μετατρέπεται σε σκουριά. Εξαιτίας αυτής της σκουριάς, η μηχανή χάνει όλη της την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα. Πρέπει μετά να επισκευαστεί σε συνεργείο. Εκεί, επιθεωρείται λεπτομερώς και μετά επιστρέφεται στην καλύτερη κατάσταση, και γίνεται πλήρως παραγωγική. Τι πρέπει να κάνετε για να γίνετε όσο πιο καλύτεροι μπορείτε; Πρέπει να αφαιρέσετε τη σκουριά και τη σκόνη από μέσα σας! Η σκουριά και η σκόνη είναι οι κακές προθέσεις και ο αμφιταλαντευόμενος νους σας. Αφήστε το σώμα και τον νου σας στον Θεό, και να τα κρατάτε συνεχώς σε καλή λειτουργία. Τότε θα γίνετε οι καλύτεροι.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 3,Ch

12 Μαίου

Ο κόσμος είναι ένα μείγμα καλού και κακού, σωστού και λάθους, χαράς και λύπης, νίκης και ήττας. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο από τέτοιες αντιθέσεις, πρέπει συνεχώς να κάνετε την επιλογή μεταξύ αυτού που είναι σωστό και πρέπον, και αυτού που είναι λάθος και ανεπιθύμητο. Δεν πρέπει να καθοδηγείστε από τον νου. Πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες της διάνοιας. Όσο ακολουθείτε τον νου, δεν μπορείτε να πραγματώσετε το Θείο. Οι νέοι συχνά τείνουν να ακολουθούν τις κλίσεις του νου αμελώντας τη διάνοιά τους, κι έτσι υπόκεινται σε αναταραχές και απογοητεύσεις. Η διάκριση είναι μεγάλη βοήθεια για να αποφεύγετε τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να κάνετε μέσα σας την ερώτηση: «Είμαι  άνθρωπος, πώς πρέπει να συμπεριφερθώ σ` αυτή την περίσταση, ώστε να κερδίσω τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων;» και να πράττετε ανάλογα. Θα βρείτε σίγουρα τις σωστές απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνετε και που πρέπει να πάτε. Η ταπεινοφροσύνη και η διάκριση είναι οι δείκτες ενός καλλιεργημένου άνθρωπο.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 10, Jan 16, 1988.

11 Μαίου

Ας υποθέσουμε ότι περιμένετε στη στάση για το τρένο των 5:00 το απόγευμα. Αλλά καθυστερεί τόσο πολύ και έρχεται μόνο κατά τις 8:00 ή στις 9:00. Πώς θα αισθάνεστε καθώς περιμένετε; Στην αρχή ίσως να αρχίσετε να κατηγορείτε τις συγκοινωνίες, ότι δεν ακολουθούν το πρόγραμμά τους.  Μετά, ίσως να αρχίσετε να κατηγορείτε τον οδηγό, το υπουργείο μεταφορών, την κυβέρνηση κλπ, και να σχολιάζετε αυτό το θέμα για μέρες. Όταν όμως διαμαρτύρεστε τόσο πολύ για κάποιες καθυστερήσεις στα μέσα συγκοινωνίας που είναι άψυχα, τι στάση θα περιμένατε να κρατήσουν οι άνθρωποί απέναντί σας, όταν εσείς, άτομα με συνείδηση, δεν κάνετε το καθήκον σας και δεν ενεργείτε σύμφωνα με τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς; Πρέπει λοιπόν να κατανοήσετε την αξία της πειθαρχίας στη ζωή, να την ακολουθείτε κι έτσι να περάσετε με επιτυχία το τεστ της πειθαρχίας.pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 3, Ch 4, Jun 21, 1989.

10 Μαίου

Αφιέρωση σημαίνει προσφορά στον Θεό. Τα άνθη που προσφέρετε στον Θεό, μαζί με τις προσευχές σας, συμβολίζουν την προσφορά του άνθους της καρδιάς σας. Το άνθος της καρδιάς προσβάλλεται από δύο εχθρούς: τον εγωισμό και τη ζήλια. Τον εγωισμό είναι δύσκολο να τον υπερνικήσετε. Τον προκαλούν επτά παράγοντες: ο πλούτος, η σωματική ρώμη, η κοινωνική τάξη, η μόρφωση, η ομορφιά, η εξουσία και η αυστηρή πειθαρχία. Όσο δεσπόζει ο εγωισμός, είναι αδύνατον να αναγνωρίσετε τη θεϊκή σας φύση. Ο εγωισμός είναι ένα μεγάλο φράγμα μεταξύ του ατόμου και του Θεού και πρέπει να τον συντρίψετε ολοκληρωτικά. Όλες οι μορφές υπερηφάνειας (ιδιαίτερα λόγω πλούτου, μόρφωσης και εξουσίας) συντελούν στην πτώση του ανθρώπου σε κατώτερα επίπεδα, γι` αυτό πρέπει να απαλλαγείτε τελείως απ` αυτές. Μόνο όταν προσφέρετε τον εγωισμό σας ως θυσία στον βωμό του Θεού, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε την αληθινή θεϊκή σας φύση.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005

9 Μαίου

Η γνώσεις από την ανάγνωση βιβλίων, που πολλοί πυρετωδώς αποκτούν, είναι χρήσιμες μόνο για την ημέρα των εξετάσεων. Καθώς εισέρχεστε στο επάγγελμά σας οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι έχετε μόνο επιφανειακές γνώσεις για κάποιο θέμα και ότι η γενική σας μόρφωση είναι σχεδόν μηδενική. Όμως, χωρίς γενική μόρφωση συνδυασμένη με πρακτική σοφία, δεν γίνεται να έχετε διάκριση. Ο κόσμος σήμερα χρειάζεται πρακτική γνώση. Το νερό αποτελείται από δύο μέρη υδρογόνου και ένα μέρος οξυγόνου αυτό μπορείτε να το αποδείξετε μέσα στο εργαστήριο. Αλλά για να πιείτε νερό, χρειάζεται να αναμείξετε δύο μέρη υδρογόνου και ένα μέρος οξυγόνου; Πίνοντας μόνο μια σταγόνα μπορείτε να κρίνετε την καθαρότητα του νερού και τη γεύση του. Γι` αυτό η διάκριση και οι γενικές  γνώσεις είναι πολύ σημαντικές για να μην κάνετε λάθη στην καθημερινή σας ζωή και συμπεριφορά. Πρέπει να βιώνετε τη χαρά της ζωής με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο. 
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 3, Ch 4, Jun 21, 1989.

8 Μαίου

Το Σύμπαν είναι ένα πανεπιστήμιο όπου ο καθένας είναι ένας σπουδαστής. Ενώ όμως σε ένα κανονικό πανεπιστήμιο είστε ελεύθεροι να επιλέξετε όποιο θέμα σας αρέσει και να αποκτήσετε πτυχίο σ` αυτό, στο πνευματικό πεδίο είναι υποχρεωτικό να ολοκληρώσετε τη βασική εκπαίδευση πάνω σε πέντε ειδικά θέματα για να αποκτήσετε το πτυχίο της θεϊκής Αγάπης. Αυτά είναι: Aφιέρωση, Αφοσίωση, Πειθαρχία, Διάκριση και Αποφασιστικότητα (τα 5D λέει ο Σουάμι:Dedication, Devotion, Discipline, Discrimination and Determination). Μόνο εκείνοι που έχουν μάθει τέλεια αυτά τα πέντε θέματα, έχουν τα προσόντα να δεχθούν την αγάπη του Θεού. Αφοσίωση δεν είναι μόνο οι λατρευτικοί ύμνοι και οι τελετουργίες. Η πραγματική αφοσίωση δεν έχει κανενός είδους εγωισμό και δεν πρέπει να τη διαλαλείτε ή να την επιδεικνύετε. Είναι μια έκφραση αγάπης που πηγάζει από μέσα σας. Πρέπει να στοχάζεστε τον Θεό συνεχώς και με αγάπη. Η ύψιστη έκφραση αφοσίωσης είναι η υπηρεσία στον Θεό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την υπηρεσία στον Θεό που γίνεται με αγάπη.
Μπάμπα, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 10, Jan 16, 1988

7 Μαίου

Ο Θεός έχει δωρίσει στον καθένα σας τη μονάκριβη και πολύτιμη καρδιά. Είναι αρκετό αν έχετε έστω και λίγη αγνή, αμόλυντη και ανιδιοτελή αγάπη στην καρδιά σας. Αν έχετε έστω και ελάχιστη ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής, αυτό είναι αρκετό για να λυτρώσει τη ζωή σας. Καρδιές χωρίς αγάπη και ευγνωμοσύνη είναι πράγματι άγονη γη. Φροντίστε να καλλιεργήσετε αυτό το βαρύτιμο και πολύτιμο δώρο της καρδιάς. Πολλοί προσεύχεστε: "Ω Θεέ μου, δώσε μου την ενέργεια και την ικανότητα να βιώσω τη Θειότητα και να ζω σύμφωνα με τις εντολές Σου.»  Όμως προσεύχεστε νομίζοντας ότι δεν έχετε αυτή τη δύναμη. Αυτό είναι λάθος. Όλοι σας ανεξαιρέτως έχετε ήδη αυτή τη δύναμη! Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο. Δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε επειδή ο νους σας δεν στρέφεται πάνω σ` αυτό. Πρέπει να αναζητήσετε και να διερευνήσετε μέσα σας ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας, και μετά να προσπαθήσετε ειλικρινά να τους πραγματώσετε.Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 3, Ch 4, Jun 21, 1989.

6 Μαίου

Ο Αβραάμ Λίνκολν έμαθε να λέει την αλήθεια και να συμπεριφέρεται με αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο σχετικά με την  οικονομική του κατάσταση, ήδη από την αγκαλιά της μητέρας του. Όταν ο μικρός Αβραάμ είπε στη μητέρα του ότι δεν τον σέβονταν και ότι ένιωθε ντροπή ανάμεσα στους φίλους του για τα παλιά και φθαρμένα ρούχα που φορούσε, εκείνη του είπε ότι δεν χρειάζεται να νιώθει έτσι. Τον συμβούλεψε ότι η φτώχεια, παρόλο που οι άνθρωποι δεν την έχουν σε καμία εκτίμηση, θα τον βοηθήσει τελικά να κερδίσει τον σεβασμό τους. Αργότερα, σε κάποια φάση της ζωής του, ο Λίνκολν δήλωσε: «Μπορεί να μη σέβεστε εμένα, αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να μη γίνει σεβαστή. Θα θριαμβεύσει!» Ακολούθησε την οδό της αλήθειας και της αυτοπεποίθησης που τον δίδαξε η μητέρα του και έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη πραγματικότητα, όποιος έχει την ευλογία της μητέρας του θα επιτύχει στη ζωή του.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005

5 Μαίου

Ο καρπός της αγάπης υπάρχει στη ζωή κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να τον βιώσετε, είναι να αφαιρέσετε το εξωτερικό κέλυφος. Όταν ξεφλουδίζετε ένα φρούτο, βγάζετε επίσης και τους πικρούς σπόρους από μέσα του. Τότε μπορείτε να στραγγίξετε τον γλυκό χυμό, να τον γευτείτε και να πετάξετε τον πολτό. Καταλάβετε ότι ο Θεός σας έχει δώσει αυτό το σώμα μόνο για να απολαμβάνετε τη γλυκύτητα της αγάπης. ‘Ξεφλουδίστε’ το δέρμα του εγώ και της ‘επιδεικτικότητας’. Αφαιρέστε όλους τους σπόρους των κακών προθέσεων, σκέψεων και πράξεων. Πετάξτε τον πολτό της ‘κτητικότητας’ και προσκόλλησης. Τότε, αυτό που παραμένει είναι ο γλυκός χυμός της αγάπης. Όλοι σας είστε καλλιεργητές. Πρέπει να ασχολείστε με πνευματικές ασκήσεις για να καλλιεργήσετε την καρδιά σας. Έχει καμία χρησιμότητα μια  ακαλλιέργητη γη; Μην χαραμίζετε τη ζωή σας διατηρώντας μια άγονη γη, αλλά εστιαστείτε στην καλλιέργεια της καρδιάς σας για να απολαύσετε τη γλυκύτητα του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005 

4 Μαίου

Ο Θεός είναι αγάπη και ευαρεστείται με όσους έχουν αγνή καρδιά και Τον αγαπούν 100%. Κάντε κάθε προσπάθεια για να βιώσετε τον Θεό, τη θεϊκή Ψυχή που είναι μέσα στο σώμα σας, που είναι αθάνατη χωρίς γέννηση ή θάνατο. Μην ξεχνάτε ότι είστε ζωντανοί λόγω της Χάρης Του. Πρέπει κατ` ανάγκην να φροντίζετε το σώμα σας, αλλά χωρίς να προσκολλάστε σ’ αυτό. Να βλέπετε στα πάντα τον εντός σας Θεό, να συνδέεστε μαζί Του και να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας. Στο τέλος κάθε ημέρας ή κάθε συνάντησης, να προσεύχεστε: «Είθε όλα τα όντα σε όλους τους κόσμους να είναι ευτυχισμένα.» Συνειδητοποιήστε ότι η ατομική γαλήνη εξαρτάται από τη γαλήνη αυτών που είναι ολόγυρά σας. Συνεπώς, να προσεύχεστε πάντοτε για την ευημερία και τη γαλήνη του καθενός μέσα στο Σύμπαν.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005.

3 Μαίου

Η ευημερία των χωρών αλλά ακόμη και του σύμπαντος εξαρτάται από την ηθική. Χωρίς ηθική, οι χώρες θα καταστραφούν. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εκπαίδευση και την επιρροή τους για να κερδίσουν χρήματα, αλλά οι αληθινά μεγάλοι άνθρωποι τηρούσαν ύψιστη ηθική στη ζωή τους. Πρέπει να είστε έτοιμοι να θυσιαστείτε. Αυτοθυσία δεν σημαίνει να απαρνηθείτε την περιουσία  σας. Σημαίνει να εργάζεστε πραγματικά σκληρά για να κερδίσετε ένα καλό όνομα στην κοινωνία που ζείτε, αλλά και να χαρίσετε ένα καλό όνομα στον τόπο όπου μεγαλώσατε. Το καλό σας όνομα θα διαρκέσει περισσότερο και θα περάσει στην αιωνιότητα μόνο με την αυτοθυσία. Οι Γραφές εξηγούν την υπεροχή της αυτοθυσίας δηλώνοντας: «Μόνο η αυτοθυσία οδηγεί στην αθανασία.»
Μπάμπα,  pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005

2 Μαίου

Για να καλλιεργηθεί ένα χωράφι, ο αγρότης εργάζεται πολύ σκληρά και πολύ καιρό. Πρώτα, πρέπει να μαλακώσει το χώμα σε ολόκληρο το χωράφι. Μετά πρέπει να το οργώσει, να φυτέψει τους σπόρους και να το ποτίζει τακτικά. Μετά από αυτά, η καλλιέργεια πρέπει να μεγαλώσει μέχρι σ’ ένα ορισμένο στάδιο, και προς τούτο, πρέπει να χρησιμοποιήσει λιπάσματα και να αφαιρεί τα ζιζάνια σε τακτικά διαστήματα. Μόνο μετά από όλα αυτά, θα μπορεί να φέρει στο σπίτι του τα σιτηρά. Αυτά είναι ακριβώς που πρέπει να κάνουμε και με τις καρδιές μας. Η καρδιά είναι σαν ένα χωράφι που χρειάζεται καλλιέργεια. Πρέπει να το καλλιεργείτε με μέγιστη φροντίδα και ενδιαφέρον και να το ποτίζετε με το νερό της αγάπης. Να το οργώσετε με το αλέτρι της αυτοέρευνας, να φυτέψετε τον σπόρο του Ονόματος του Θεού και μετά να το φυλάσσετε πολύ προσεκτικά χρησιμοποιώντας τον φράκτη της προσοχής και της φροντίδας. Τέλος, πρέπει να το προστατεύετε με τη βοήθεια της ανιδιοτέλειας. Τότε, θα ευλογηθείτε με τον καρπό της αγάπης.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005

1 Μαίου

Μόνο η ταπεινοφροσύνη μπορεί να σας κάνει αληθινά πλούσιους και άξιους για να πραγματώσετε τον Θεό. Πρέπει επίσης να σέβεστε και να υπολήπτεστε πάντοτε τους γονείς σας. Να θεωρείτε την εκπαίδευση και όλες τις ευκολίες που σας παρέχουν ως δώρα τους προς εσάς. Πολλοί γονείς υπόκεινται σε πολλούς κόπους και θυσίες προκειμένου να εξασφαλίσουν όλα αυτά για σας. Μερικές φορές δεν τρώνε καν προκειμένου να κατορθώσουν να πληρώσουν τα εξέταστρα και τους λογαριασμούς σας. Οι Γραφές δηλώνουν ξεκάθαρα: "Να θεωρείτε τη μητέρα σας ως Θεό, τον πατέρα σας ως Θεό, τον πνευματικό σας δάσκαλο ως Θεό και τον φιλοξενούμενό σας ως Θεό.» Ο καλός σας χαρακτήρας φαίνεται μόνον όταν είστε ταπεινοί και σέβεστε τους γονείς σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει αυτές τις αξίες με ιδανικό τρόπο. Αυτοί που έχουν ταπεινοφροσύνη και υπακοή στους γονείς τους θα έχουν μεγάλη επιτυχία υθ όλους τους τομείς της ζωής τους.
Μπάμπα, pine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 9, Feb 24, 2005