Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2013

31 Μαίου

Ο Θεός ενδιαφέρεται για τη συγκέντρωση και την αγνότητα του νου σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν είστε κοντά ή μακριά Του. Ο Θεός δεν έχει κανέναν κοντινό ή μακρινό Του. Όταν η διεύθυνση που γράφετε είναι σωστή και ευκρινής, τότε το γράμμα σας θα παραδοθεί είτε είναι για τον διπλανό δρόμο είτε για μια μακρινή πόλη. Η ενθύμηση του Θεού είναι το Γραμματόσημο. Ο στοχασμός της δόξας Του στην καρδιά σας είναι η Διεύθυνση. Διαλέξτε όποιο Όνομα σας αρέσει για ενθύμηση και στοχασμό. Να προσέχετε να μην κατηγορείτε άλλα Ονόματα και Μορφές του Θεού. Να φέρεστε όπως μια γυναίκα σε μια αρμονική οικογένεια. Σέβεται όλους τους μεγαλύτερους στην οικογένεια (πεθερό ή κουνιάδο), αλλά η καρδιά της είναι αφιερωμένη στον σύζυγό της, που τον αγαπά και τον σέβεται με ξεχωριστό τρόπο. Ποτέ μην γκρινιάζετε για την πίστη των άλλων, γιατί αυτό φανερώνει ότι η αφοσίωσή σας είναι πλαστή. Αν είστε ειλικρινείς, θα απολαμβάνετε ειλικρίνεια και από τους άλλους.


Μπάμπα, Divine Discourse, Aug 15, 1964

30 Μαίου

Αν θέλετε να πραγματώσετε τον Θεό πρέπει να έχετε αγάπη. Αν προάγετε αγάπη και βλέπετε όλους με αγάπη, το μίσος δεν θα είναι ποτέ στη μοίρα σας. Αυτό είναι το ένα σημαντικό μάθημα που διδάσκω πάντοτε. Δεν σας ζητάω να γίνετε λόγιοι ή ερημίτες ή ασκητές ειδήμονες στην επανάληψη του Ονόματος του Θεού και του διαλογισμού. Ο Θεός εξετάζει μόνο το αν η καρδιά σας είναι γεμάτη αγάπη. Να πιστεύετε ακλόνητα ότι η αγάπη είναι Θεός, η αλήθεια είναι Θεός. Η αγάπη είναι αλήθεια, η αλήθεια είναι αγάπη. Διότι μόνο αν αγαπάτε, δεν θα έχετε καθόλου φόβο. Ο φόβος είναι η μητέρα του ψεύδους. Εάν δεν έχετε φόβο, θα εμμένετε στην αλήθεια. Ο καθρέφτης της αγάπης αντανακλά τον θεϊκό Εαυτό που υπάρχει μέσα σας και σας φανερώνει ότι είναι οικουμενικός και έμφυτος σε κάθε ύπαρξη.


Μπάμπα, Divine Discourse, Jul 25, 1958

29 Μαίου

Δεν θρηνείτε ότι το δοχείο που κρατάτε είναι πήλινο, αν γνωρίζετε ότι περιέχει νέκταρ, έτσι δεν είναι; Το να έχετε ένα πήλινο δοχείο με νέκταρ είναι πολύ καλύτερο από το να έχετε ένα χρυσό δοχείο με δηλητήριο! Δεν έχουν καμιά αξία τα πλούτη ούτε τα ανάκτορα αν η ποιότητα της ζωής είναι άθλια. Ακόμα και αν το επίπεδο ζωής είναι φτωχό, δεν πειράζει, αρκεί ο τρόπος ζωής να είναι αγνός, γεμάτος αγάπη, ταπεινοφροσύνη, φόβο για την αμαρτία και σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Είναι εύκολο να επαναφέρετε αυτόν τον τρόπο ζωής, υπό την προϋπόθεση ότι καλλιεργείτε και εφαρμόζετε τις διδασκαλίες των Βεδών με ειλικρίνεια. Η μητέρα των Βεδών θα σας γεμίσει με αγάπη και καλοσύνη. Οι διδασκαλίες των Βεδών για ορθή συμπεριφορά είναι η καλύτερη θωράκιση για να σας προστατέψει από τη λύπη και τις δυσκολίες.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 1964

28 Μαίου

Οι άλλοι είναι μέρος του εαυτού σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι` αυτούς. Να ανησυχείτε για τον εαυτό σας, αυτό είναι αρκετό. Όταν εσείς γίνεται σωστοί, και οι άλλοι επίσης θα είναι σωστοί, γιατί δεν θα τους θεωρείτε πια ξεχωριστούς από σας. Η κριτική προς τους άλλους, τα ελαττώματα που τους βρίσκετε, κ.λπ. όλα αυτά προέρχονται από τον εγωισμό. Αντί αυτών καλύτερα να ψάχνετε για τα δικά σας λάθη. Τα λάθη που βλέπετε στους άλλους δεν είναι παρά η αντανάκλαση των δικών σας γνωρισμάτων. Μη δίνετε σημασία στις μικρές έγνοιες, να σκέπτεστε τον Θεό. Τότε, θα οδηγηθείτε στην συντροφιά των καλών ανθρώπων και οι ικανότητές σας θα μεταλλαχτούν. Να θεωρείτε όλους ως παιδιά του Θεού, ως αδελφούς και αδελφές σας, να αναπτύξετε την ιδιότητα της αγάπης και να επιδιώκετε πάντοτε την ευημερία της ανθρωπότητας. Να είστε σαν τη μέλισσα, που πίνει το νέκταρ κάθε λουλουδιού, όχι σαν το κουνούπι που πίνει αίμα και σε ανταπόδοση μοιράζει ασθένειες. Αν συνεχίζετε να αγαπάτε, θα σας αγαπούν και οι άλλοι.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25 1958

27 Μαίου

Οι τρεις ιδιότητες (γκούνας) του νου πρέπει να ξεπεραστούν κατά σειρά. Η νωθρότητα (τάμας) πρέπει να μετατραπεί σε έντονη δραστηριότητα (ράτζας) και αυτή με τη σειρά της σε γαλήνη και αταραξία (σάτβα), και στο τέλος να μείνει η χωρίς ιδιότητες κατάσταση. Οι ιδιότητες δεσμεύουν τον άνθρωπο και αφήνουν εντυπώσεις. Η τάμας είναι σαν τα σκουλήκια που έρπουν και σέρνονται στα απόβλητα. Η ράτζας είναι σαν τη μύγα που κάθεται τόσο σε βρώμικα όσο και σε καθαρά πράγματα. Η σάτβα είναι σαν την μέλισσα που κάθεται μόνο σε ευωδιαστά λουλούδια. Αλλά και οι τρεις όμως έλκονται από διάφορα πράγματα. Πρέπει κανείς να απελευθερωθεί από κάθε ίχνος προσκόλλησης. Όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη μύγες και σκουλήκια, πρέπει να χρησιμοποιείτε για απολύμανση το παρασιτοκτόνο της συνεχούς ενθυμήσεως του Ονόματος του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 1964

26 Μαίου

Το πρώτο βήμα στην αυτοέρευνα είναι να εφαρμόζετε την αλήθεια «οτιδήποτε σας δίνει πόνο, δίνει πόνο και στους άλλους, και οτιδήποτε σας δίνει χαρά, δίνει χαρά και στους άλλους». Γι` αυτό να κάνετε στους άλλους ό,τι θα θέλατε να σας κάνουν εκείνοι. Να απέχετε από κάθε πράξη, που, αν σας έκαναν οι άλλοι, θα σας προκαλούσε πόνο. Έτσι, ένα είδος αμοιβαίας σχέσης θα αναπτυχθεί μεταξύ σας και σταδιακά θα φτάσετε στο στάδιο όπου η καρδιά σας θα δονείται από χαρά όταν οι άλλοι είναι χαρούμενοι και θα ανατριχιάζει από πόνο όταν οι άλλοι είναι λυπημένοι. Αυτό δεν είναι το είδος στοργής που νιώθετε γι` αυτούς που σας είναι αγαπητοί ή γνωστοί και συγγενείς. Αυτή η μοιρασιά της χαράς και της λύπης είναι αυτόματη, άμεση, και οικουμενική. Είναι ένα σημάδι μεγάλης πνευματικής προόδου, σαν ένα κύμα το οποίο γνωρίζει ότι είναι μέρος του ωκεανού. Όλα τα κύματα δεν είναι παρά προσωρινές εκδηλώσεις του ωκεανού και έχουν την ίδια γεύση με τον ωκεανό.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25, 1958

25 Μαίου

Ο κόσμος σήμερα υποφέρει περισσότερο από την ιδιότητα Ράτζας-πάθους παρά από την Τάμας-αδράνεια. Οι άνθρωποι έχουν βίαιες αρέσκειες και αντιπάθειες. Παρασύρονται από τον θόρυβο, την επίδειξη και την προπαγάνδα. Γι` αυτό η διάκριση έχει γίνει πολύ σημαντική. Για να φτάσετε τον στόχο, είναι ουσιώδης η ευλαβική διάνοια. Αυτή η διάνοια θα σας οδηγήσει να αναζητήσετε ατάραχα την αλήθεια και να εμμένετε σ` αυτή, χωρίς να νοιάζεστε για τις συνέπειες. Ίσως έχετε ακούσει ανθρώπους να μιλάνε για τα θαύματα των υλοποιήσεών Μου, της εκπλήρωσης κάθε επιθυμίας σας, και ότι θεραπεύω ασθένειες. Αυτά όμως δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η κατάσταση αταραξίας, την οποία εκτιμώ, προάγω και σας ενσταλάζω. Στην πραγματικότητα, σας χαρίζω τα δώρα της υγείας και της ευημερίας, μήπως έτσι προχωρήσετε στις πνευματικές σας ασκήσεις με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και λιγότερες διακοπές.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25, 1958

24 Μαίου

Η επιθυμία είναι ένας τρικέφαλος δαίμονας. Όταν νικάτε μια επιθυμία σας, αναπτύσσετε απληστία να διατηρήσετε το όφελος, και φροντίζετε να πολλαπλασιαστεί. Όταν σας νικά η επιθυμία, αναπτύσσετε θυμό. Η επιθυμία, η απληστία και ο θυμός είναι μορφές της ιδιότητας του πάθους και δραστηριότητας (ράτζα), της πυρετώδους δραστηριότητας όπου `ο σκοπός αγιάζει τα μέσα`. Επιδιώκει τον στόχο, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ορθότητα του δρόμου. Η Λάνκα ήταν μια χώρα μου αντηχούσε από την απαγγελία των Βεδών. Ο αέρας της ήταν γεμάτος από τους καπνούς των θυμιαμάτων. Οι δαίμονες όμως που ζούσαν εκεί ήταν κακοί. Οι τελετουργίες πρέπει να καταλήγουν στην αρετή, διαφορετικά, είναι άχρηστες διαδικασίες. Ο Ράβανα επεδίωκε να αποκτήσει τη Φύση, όχι τον Δημιουργό της, και γι` αυτό η ζωή του ήταν μάταιη.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 1964

23 Μαίου

Όλα όσα σας λέω για τις πνευματικές ασκήσεις έχουν ειπωθεί συχνά στο παρελθόν. Η ανθρώπινη ικανότητα, φύση, και ταλέντα είναι όλα αρχαία αποκτήματα, και γι` αυτό οι συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιείτε είναι επίσης αρχαίες. Το μόνο νέο πράγμα είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες σπαταλούνται αυτές οι ικανότητες, και ο τρόπος με τον οποίο εξαπατάτε την ίδια σας τη φύση. Ο άνθρωπος ουσιαστικά είναι ζώο, προικισμένο με διάκριση. Γι` αυτό δεν είναι κανείς ευχαριστημένος με την ικανοποίηση μόνο των ζωωδών αναγκών. Ο άνθρωπος αισθάνεται κάποιο κενό, βαθιά δυσαρέσκεια και ακόρεστη δίψα, γιατί είναι παιδί της αθανασίας, και νοιώθει ότι ο θάνατος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το τέλος. Αυτή η διάκριση ωθεί τον άνθρωπο να ψάχνει απαντήσεις στα προβλήματα που τον κατατρύχουν: «Από που ήρθα, που πηγαίνω, που τελειώνει το ταξίδι;» Για να βρει απαντήσεις σ` αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να διατηρεί την διάνοιά του οξεία και καθαρή, αμόλυντη.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 25, 1958

22 Μαίου

Η Ενάρετη Συμπεριφορά (Ντάρμα) είναι τα πόδια και η Πραγμάτωση είναι το κεφάλι κάθε ανθρώπου. Η ευημερία και οι επιθυμίες είναι το σώμα και τα μέλη του. Η τραγωδία της σημερινής εποχής είναι ότι το κεφάλι και τα πόδια αγνοούνται ενώ το σώμα και τα μέλη του θεωρούνται ως καίρια. Τα αρχαία ιερά κείμενα έχουν δώσει αρκετές προειδοποιήσεις για την τραγωδία στην οποία μπορεί να οδηγήσει αυτή η προσέγγιση, και έχουν θέσει τους κανόνες και κανονισμούς για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ζωής, αλλά λόγω έλλειψης διδασκαλίας, παρουσίασης και παραδειγμάτων, δυστυχώς έχουν παραμεληθεί. Η εγκατάλειψη αυτών των κανόνων που δίνουν πραγματική ευτυχία και γαλήνη, είναι σαν να βλάπτει κανείς τον εαυτό του. Η χώρα μπορεί να είναι πλούσια, αλλά αν η ζωή είναι ευτελής, τότε και η χώρα είναι άθλια. Δεν έχει σημασία αν το επίπεδο ζωής είναι φτωχικό, εφόσον ο τρόπος ζωής είναι αγνός, γεμάτος αγάπη και ταπεινοφροσύνη, και άγεται από τον φόβο της αμαρτίας και τον σεβασμό προς τους μεγαλύτερους.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 15, 1964

21 Μαίου

Η αγάπη είναι αυτό που πρέπει να καλλιεργήσει τώρα ο κάθε άνθρωπος και η χώρα. Η αγάπη σας πρέπει να μεταμορφώσει όλες σας τις σχέσεις προσωπικές, κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, οικογενειακές, θρησκευτικές, νομικές κ.λπ. Κάθε πατέρας πρέπει να αγαπάει το παιδί του λίγο περισσότερο και πιο έξυπνα. Η μητέρα πρέπει να απλώνει την αγάπη προς όλους που βρίσκονται στον κύκλο της. Τα παιδιά πρέπει να αγαπούν τους υπηρέτες. Η αίσθηση της ισότητας ότι ο καθένας είναι μια αποθήκη της Θειότητας, πρέπει να μεταλλάξει την ατομική και κοινωνική συμπεριφορά. Η Χάρη του Θεού ρέει πάντοτε όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ένα καλώδιο. Συνδέστε μια λάμπα, και το ρεύμα ανάλογα με την ισχύ του, θα φωτίσει το σπίτι σας. Η λάμπα είναι η πνευματική άσκηση που κάνετε, το σπίτι είναι η καρδιά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 22, 1958

20 Μαίου

Όταν ένα σπίτι πιάσει φωτιά, τρέχετε ολόγυρα απεγνωσμένοι για βοήθεια και για να σβήσετε τις φλόγες. Αλλά δεν συνειδητοποιείτε ότι η μανιασμένη φωτιά μέσα σας είναι πολύ πιο ολέθρια και ακόρεστη. Πρέπει να αναλάβετε το καθήκον της μάχης της φωτιάς με θερμό ζήλο και ποτέ να μην αναπαυθείτε μέχρις ότου σβήσουν αυτές οι φλόγες. Ξεκινήστε τώρα τη μάχη. Αυτή είναι πνευματική προσπάθεια. Ξεκινήστε υπηρετώντας τους γονείς σας, τους δασκάλους, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς, τους αρρώστους και τους αναξιοπαθούντες. Μην προάγετε φατρίες και διχασμούς. Να προωθείτε την αγάπη, την ομόνοια, τη συνεργασία και την αδελφικότητα. Είστε όλοι σας δέσμιοι των αισθήσεων και του αντικειμενικού κόσμου. Να είστε στη συντροφιά των καλών, αυτών που αγωνίζονται με λαχτάρα, και σύντομα θα φθάσετε στην κατάσταση της γαλήνης εσωτερικά και της αρμονίας εξωτερικά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14 1964

19 Μαίου

Να έχετε μέτρο στα λόγια θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Όταν γλιστρήσει το πόδι, η πληγή θεραπεύεται μετά από λίγους μήνες. Όταν όμως γλιστρήσει η γλώσσα, η πληγή που προκαλεί στην καρδιά του άλλου θα παραμένει για ολόκληρη ζωή. Η γλώσσα είναι επιρρεπής σε τέσσερα μεγάλα λάθη τα ψεύδη, το να κατηγορεί τους άλλους, τα υπερβολικά λόγια και τις σκανδαλολογίες. Αυτά πρέπει αυστηρά να τα αποφεύγετε για να μπορεί να υπάρξει ειρήνη ατομικά και στην κοινωνία. Ο δεσμός της αγάπης και της αδελφικότητας θα είναι δυνατότερος αν οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο και πιο γλυκά. Η σιωπή έχει καθοριστεί ως πνευματική άσκηση, για τον ίδιο λόγο. Είστε όλοι σας πνευματικοί αναζητητές σε διάφορα στάδια επί του δρόμου, κι έτσι αυτή η άσκηση είναι και για σας πολύτιμη.
Μπάμπα, pine Discourse, July 22, 1958

18 Μαίου

H αφοσίωση είναι σαν έναν βασιλιά που έχει δύο βοηθούς, τη Σοφία και την Μη-προσκόλληση. Χωρίς αυτούς τους σωματοφύλακες, η αφοσίωση δεν είναι ποτέ ασφαλής ή απρόσβλητη. Η αφοσίωση πρέπει να χτίζεται πάνω στα θεμέλια της Σοφίας και πρέπει να ανθίζει σαν Μη-προσκόλληση στον κόσμο. Ο άνθρωπος της σοφίας (Γκνιάνι) είναι ανεπηρέαστος από συναισθήματα ανησυχίας και ταραχής και δεν κλονίζεται από τις θύελλες της καλής ή κακής τύχης. Μη-προσκολλημένος είναι αυτός που έχει απαλλαγεί από τις τρεις ιδιότητες του νου (γκούνας). Πιστός είναι αυτός που έχει αγάπη προς όλες τις ζωντανές υπάρξεις. Η Αφοσίωση, η Σοφία και η Μη-προσκόλληση είναι τρεις κορυφές της ίδιας οροσειράς των Ιμαλαΐων. Η Αγάπη δημιουργεί συμπόνια, η Μη-προσκόλληση φέρνει την ανεκτικότητα, και η Σοφία σας οδηγεί στον δρόμο της Αρετής (Ντάρμα).
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

17 Μαίου

Κάθε ύπαρξη είναι Θεϊκή, πιστέψτε με! Όλοι σας είστε εδώ πράγματι για μια ιερή αποστολή, για έναν θεϊκό σκοπό. Το να θεωρείτε τον εαυτό σας αδύναμο ή αμαρτωλό, αυτό είναι αμαρτία! Πρέπει να κερδίσετε την κληρονομιά σας, που είναι η Γαλήνη. Η ανησυχία είναι μια αφύσικη κατάσταση. Για να ανακτήσουν οι άνθρωποι αυτή την κληρονομιά της γαλήνης, δοκιμάζουν πολλές μεθόδους συσσώρευση πλούτου, διατήρηση καλής υγείας, ανώτερες γνώσεις, καλλιέργεια διαφόρων ικανοτήτων, κ.λπ. Όλα αυτά δεν είναι θεμελιώδη. Ακόμα και όταν εξαντληθούν όλες αυτές οι μέθοδοι, εξακολουθούν να παραμένουν τρεις βασικές ανάγκες για Αλήθεια, για Φως και για Αθανασία. Μόνο όταν κερδιστούν αυτές θα εδραιωθεί μόνιμα η Γαλήνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 22, 1958

16 Μαίου

Ο νους πρέπει να εμπoτιστεί με αφοσίωση στον Θεό. Η διάνοια πρέπει να μεταμορφωθεί σε θεϊκή Γνώση. Το σώμα πρέπει να είναι ένα πρόθυμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την εφαρμογή της αρετής. Μια τέτοια ζωή είναι πράγματι η κορωνίδα και η δόξα της ανθρωπότητας. Οι υπόλοιπες ζωές είναι απλώς και μόνο μολυσμένες, περιορισμένες και εγκλωβισμένες! Μόνο η πνευματική άσκηση κάνει τη ζωή να αξίζει. Τα υπόλοιπα είναι σαν αφρός που είναι απατηλός και στιγμιαίος. Να είστε στη συντροφιά των καλών, αυτών που αγωνίζονται και των πνευματικών αναζητητών, και σύντομα θα φθάσετε στην κατάσταση της γαλήνης εσωτερικά και της αρμονίας εξωτερικά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

15 Μαίου

Όπως φροντίζετε τακτικά τις ανάγκες του σώματος, και το τρέφετε τρεις φορές την ημέρα για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, έτσι επίσης να αφιερώνετε λίγη ώρα κάθε μέρα για να διατηρείτε την εσωτερική σας συνειδητότητα σε καλή κατάσταση. Να αφιερώνετε μια ώρα το πρωί, άλλη μια ώρα το βράδυ και άλλη μία πριν το ξημέρωμα για στοχασμό-επανάληψη του Ονόματος και διαλογισμό στον Θεό. Θα διαπιστώσετε ότι αποκτάτε μεγάλη γαλήνη και νέες πηγές δύναμης θα πηγάζουν από μέσα σας όσο συνεχίζετε αυτή την πνευματική άσκηση. Μετά από λίγο καιρό, ο νους θα παραμένει στο Όνομα του Θεού, όπου κι αν είστε και ό,τι κι αν κάνετε. Η γαλήνη και χαρά θα γίνουν οι αχώριστοι σύντροφοί σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1958.

14 Μαίου

Όταν λέτε ότι ο Κρίσνα γεννήθηκε στη Γκοκούλ, μεγάλωσε στο Μπριντάβαν, κυβέρνησε τη Ματούρα και αργότερα τη Ντβάρακα, τι σημαίνουν αυτά; Ο νους είναι η Γκοκούλ όπου γεννήθηκε. Γεννιέται μέσα στον καθένα, ακόμη και σήμερα, σε όποιον ακολουθεί κάποιο πνευματικό μονοπάτι. Η καρδιά είναι το Μπριντάβαν όπου μεγάλωσε. Μεγαλώνει μέσα σε κάθε καρδιά, όπου η θεϊκή αγάπη αναπτύσσεται και εξαπλώνεται. Η διάνοιά σας είναι το μέρος όπου αρχίζει την κυριαρχία του, και η κατάσταση του απόλυτου Ενός (Νιρβικάλπα) είναι η Ντβάρακα, όπου εγκαθίσταται ακλόνητα ως κυρίαρχος ηγεμόνας. Κάντε τη δίψα και την αφοσίωσή σας για τον Θεό να αναπτυχθεί μέσω αυτών των σταδίων, και θα σωθείτε.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

13 Μαίου

Ο ποιητής Καλιντάσα είπε κάποτε, «θα αποκτήσω απελευθέρωση, αμέσως μόλις φύγω», εννοώντας, ότι η απελευθέρωση επιτυγχάνεται αμέσως μόλις εξαφανιστεί το εγώ. Γιατί τότε ακτινοβολεί κανείς με την εγγενή του λάμψη, ως ο ακατάλυτος Άτμα. Όταν τέμνουμε το γράμμα `Ι` (εγώ), γίνεται το σύμβολο του σταυρού. Αυτό λοιπόν που σταυρώνεται είναι το εγώ. Μόλις συμβεί αυτό, η θεϊκή φύση αυτομάτως εκδηλώνεται ανεμπόδιστα. Το εγώ καταστρέφεται πιο εύκολα με την αφοσίωση, δηλαδή με τον στοχασμό του μεγαλείου του Θεού. Μπορείτε να Τον καλείτε με οποιοδήποτε όνομα, γιατί όλα τα ονόματα είναι δικά Του. Επιλέξτε το Όνομα και τη Μορφή που σας αρέσει καλύτερα. Γι` αυτό υπάρχουν τα χίλια ονόματα του Θεού, για τις τόσες πολλές μορφές Του. Έχετε την ελευθερία και το δικαίωμα να επιλέξετε οποιοδήποτε από τα χίλια.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25 1958.

12 Μαίου

Μπορείτε να κατανοήσετε τη Ράντα μόνο αν μπορέσετε να εξιχνιάσετε το βάθος της δίψας της για τον Κρίσνα. Η Ράντα πίστευε ότι ο Κρίσνα είναι η Βάση των πάντων. Εκτελούσε λατρευτικές πράξεις συνεχώς. Στην πραγματικότητα η Ράντα είναι η Φύση, δηλαδή μια άλλη μορφή του ίδιου του Θεού. Πώς μπορούν αυτοί που είναι γεμάτοι από κακές τάσεις και παρορμήσεις να αντιληφθούν αυτή τη σχέση; Η απαγγελία του Ονόματος του Θεού είναι η καλύτερη μέθοδος για την εξάγνιση του νου και όλων των κακών τάσεων. Αν έχετε αγνή και ακλόνητη πίστη στον Θεό, θα σας παρέχει όχι μόνο τροφή, αλλά και το νέκταρ της ίδιας της αθανασίας. Έχετε μέσα σας τη δυνατότητα να Τον κάνετε να σας παραχωρήσει αυτό το δώρο.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

11 Μαίου

O Θεός είναι το δέντρο που πραγματοποιεί όλες τις επιθυμίες, που χαρίζει ό,τι Tου ζητήσετε. Αλλά πρέπει να πλησιάσετε το δέντρο για να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Ο άθεος είναι αυτός που είναι μακριά από το δέντρο. Αυτός που πιστεύει στον Θεό είναι αυτός που το έχει πλησιάσει. Το δέντρο δεν κάνει καμία διάκριση παρέχει δώρα σε όλους. Ο Θεός δεν θα σας τιμωρήσει ούτε θα σας εκδικηθεί αν δεν Τον αναγνωρίζετε ή δεν Τον σέβεστε. Κερδίστε το δικαίωμα να πλησιάσετε τον Θεό χωρίς φόβο, καθώς και το δικαίωμα να ζητήσετε την κληρονομιά σας. Πρέπει να γίνετε τόσο απαλλαγμένοι από φόβο ώστε να μην λέτε εγκώμια όταν προσεγγίζετε τον Θεό. Τα εγκώμια είναι δείγμα απόστασης και φόβου.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1958

10 Μαίου

Αν έχετε αυτιά, τότε μπορείτε να ακούτε το `ΟΜ` σε κάθε ήχο, και θα σας αναγγέλλει την παρουσία του Θεού. Η καμπάνα στους ναούς έχει σκοπό να αναγγείλει το `ΟΜ` ως σύμβολο του πανταχού παρόντος Θεού. Όταν χτυπάει η καμπάνα, η Θεία Φύση μέσα σας θα αφυπνιστεί και θα έχετε επίγνωση της παρουσίας Του. Η ατομική ψυχή έχει έρθει με αυτό το φόρεμα (σώμα), ως προσκυνητής σε άγιο τόπο. Πρέπει να έχει έναν οδηγό που θα της δείξει τα ιερά `σημεία` και θα την βοηθήσει να εκπληρώσει το προσκύνημα. Αυτός ο οδηγός είναι ο ίδιος Θεός και τα εγχειρίδια είναι οι Βέδες, οι Ουπανισάντ και οι άλλες Γραφές. Η ουσία των Γραφών βρίσκεται σ` αυτόν τον κανόνα: Να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού, κρατώντας τη λάμψη Του πάντοτε στον νου σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1958.

9 Μαίου

Η δίψα για εγκόσμια αγαθά δεν μπορεί ποτέ να σιγάσει. Η προσπάθεια για την ικανοποιήσετε την κάνει ακόμα πιο έντονη. Δεν μπορείτε ποτέ να ξεδιψάσετε πίνοντας αλμυρό νερό, που είναι ο αντικειμενικός κόσμος. Οι ανθρώπινες επιθυμίες είναι απεριόριστες, χωρίς τέλος. Σας κάνουν να κυνηγάτε τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου, σας κάνουν να χτίζετε πύργους στην άμμο, προξενούν δυσαρέσκεια και απελπισία μόλις υποκύπτετε σ` αυτές. Αν όμως αναπτύξετε δίψα για τον Κρίσνα θα ανακαλύψετε τη δροσιστική πηγή ευδαιμονίας μέσα σας. Το όνομα Κρίσνα σας κάνει δυνατούς και ακλόνητους, είναι γλυκό και σας στηρίζει. Όποιος έχει τη δίψα, ο Κρίσνα θα την σβήσει. Όποιος Τον καλεί με την αγωνία της δίψας, τότε ο Κρίσνα, σαν σύννεφο βροχής, θα απαντήσει σ` αυτό το κάλεσμα και θα εμφανισθεί ενώπιόν του.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 14, 1964

8 Μαίου

Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί επισκέπτονται τα νοσοκομεία για να προσφέρουν υπηρεσία. Οι πιο πολλές εργασίες όπως ο εξαερισμός των ασθενών, το γράψιμο γραμμάτων γι` αυτούς, και υμνωδίες, φαίνεται ότι γίνονται μηχανικά. Απλώς εκτελείται ο όρος υπηρεσία, η οποία γίνεται χωρίς προσοχή στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών! Αυτό είναι σφάλμα. Η υπηρεσία πρέπει να γίνεται με πλήρη σύμπραξη του νου, χαρούμενα, έξυπνα, και με σεβασμό. Ο ασθενής δεν πρέπει να νοιώθει αποστροφή για τη σχολαστικότητα των κοινωνικών λειτουργών, αλλά να προσδοκά για την άφιξή τους, θεωρώντας τους ως κοντινούς του ανθρώπους! Αν δεν σας αρέσει κάποιο είδος υπηρεσίας, μην ασχολείστε με αυτή. Μην φορτώνετε τον νου σας με τη δυσαρέσκεια κάποιου έργου. Εργασία που γίνεται μηχανικά είναι σαν τη φλόγα ενός φυτιλιού χωρίς λάδι. Ο ενθουσιασμός σας είναι το λάδι, ρίξτε τον, και η φλόγα θα ανάβει έντονα και θα διαρκεί.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1958

7 Μαίου

Όλα τα όντα είναι αναγκασμένα να κάνουν πράξεις (Κάρμα), είναι μια οικουμενική αναπότρεπτη υποχρέωση. Μερικοί νομίζουν ότι μόνο οι αξιέπαινες ή οι αμαρτωλές πράξεις μπορούν να ονομάζονται Κάρμα, αλλά ακόμα και η ίδια σας η αναπνοή είναι Κάρμα. Υπάρχουν σωματικά, νοητικά και πνευματικά Κάρμα και όταν γίνονται για το καλό του Εαυτού αποκαλούνται αφιέρωση. Μην σπαταλάτε ούτε ένα λεπτό της ζωής σας, γιατί ο χρόνος είναι το σώμα του Θεού. Είναι έγκλημα να καταχράστε τον χρόνο ή να τον σπαταλάτε σε απραξία. Όπως η δύναμη της βαρύτητας τραβάει τα πάντα κάτω, έτσι και η έλξη της νωθρότητας θα σας τραβήξει αδυσώπητα κάτω. Γι` αυτό πρέπει πάντοτε να επαγρυπνάτε, να είστε πάντοτε δραστήριοι.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1958

6 Μαίου

Να σέβεστε τη μητέρα σας, να υπακούετε τις εντολές της. Δώστε της τη μέγιστη σπουδαιότητα που υπάρχει στην ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να υπάρξει ένας κακός γιος, αλλά όχι μια κακιά μητέρα. Χάρη στα αγνά συναισθήματα των μητέρων τα παιδιά γίνονται ενάρετα, ευφυή, φθάνουν σε υψηλές θέσεις και κερδίζουν όνομα και φήμη. Η μητέρα σας ανατρέφει, σας καλλιεργεί, γνωρίζει τις επιλογές και προτιμήσεις σας, και εκπληρώνει όλες σας τις ανάγκες. Γι` αυτό, να είστε ευγνώμονες προς τη μητέρα σας πάντοτε. Η μητέρα προστατεύει και βοηθάει πάντοτε τα παιδιά της, με πολλούς τρόπους ακόμα και μετά τον θάνατό της. Ποτέ μην εκδηλώνετε έλλειψη σεβασμού στη μητέρα σας ούτε να την απογοητεύετε ή να πληγώνετε τα αισθήματα της. Να προσπαθείτε να την ικανοποιείτε σε όλες τις απόψεις. Μόνο τότε θα φυτρώσει μέσα σας ο σπόρος της αφοσίωσης. Όλοι πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα και πνεύμα το ρητό `η μητέρα είναι Θεός`, και να λάβουν την αγάπη της μητέρας τους. Επίσης ποτέ μην βλέπετε αφ` υψηλού τις γυναίκες. Είναι ενσαρκώσεις της Φύσης και ενάρετες στον υπέρτατο βαθμό. Έχοντας ιερά συναισθήματα στην καρδιά σας, να σέβεστε τις γυναίκες, και τότε θα είστε κι εσείς άξιοι σεβασμού.
Μπάμπα, pine Discourse, May 6 1999

5 Μαίου

Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τον Ράμα ή τον Κρίσνα, τους λατρεύετε επειδή πιστεύετε στις Γραφές και επειδή έτσι σας δίδαξαν οι μεγαλύτεροι. Αλλά πώς γίνετε να ξεχνάτε τους γονείς σας, στους οποίους χρωστάτε την πρόοδό σας στη ζωή; Πρώτο και κύριο, πρέπει να δείχνετε ευγνωμοσύνη στους γονείς σας, να τους αγαπάτε, και να τους σέβεστε. Το αίμα σας, η τροφή σας, το κεφάλι σας, και τα χρήματά σας όλα αυτά είναι δώρα των γονιών σας. Δεν λαμβάνετε αυτά τα δώρα κατευθείαν από τον Θεό. Τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν την έννοια της λέξης μήλο ή σκύλος μόνον όταν δουν τις εικόνες τους. Παρομοίως, μόνο όταν δει κανείς τους γονείς του μπορεί να κατανοήσει την ύπαρξη του Θεού. Όλα όσα σχετίζονται με τον Θεό είναι μόνο μη-άμεσες εμπειρίες. Μόνο οι γονείς είναι αυτό που μπορείτε να δείτε και την αγάπη των οποίων μπορείτε να νοιώσετε. Γι` αυτό να θεωρείτε τους γονείς σας ως Θεό. Ο Θεός θα ευαρεστηθεί και θα εκδηλωθεί ενώπιόν σας μόνο όταν αγαπάτε και σέβεστε τους γονείς σας.
Μπάμπα, pine Discourse, May 6 1999

4 Μαίου

Αρνούμαι να αποκαλέσω οποιονδήποτε άθεο. Όλα τα όντα υπάρχουν ως αποτέλεσμα του Θελήματός Του, σύμφωνα με το Σχέδιό Του. Κανένας δεν είναι έξω από την Χάρη Του. Όλοι έχουν αγάπη προς κάποιον ή κάτι, και αυτή η αγάπη είναι ο σπινθήρας του Θείου. Όλοι τελικά θα βασίσουν τη ζωή τους σε κάποια Αλήθεια, αυτή η Αλήθεια είναι ο Θεός. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ζωή σε πλήρη εναντίωση της Αλήθειας. Πρέπει κανείς να τιμάει την Αλήθεια και να λέει την αλήθεια τους άλλους, ώστε να κάνει τη ζωή του άξια να τη ζει. Τώρα, αυτή η στιγμή είναι η στιγμή του Θεού και σ` αυτή τη στιγμή όταν προφέρει κάποιος την αλήθεια ή αγαπάει, ή βοηθάει, τότε αυτός δεν είναι άθεος. Είναι επίσης ευθύνη όλων των θεοσεβών να εκφράσουν διά του τρόπου ζωής τους ότι η ευλάβεια δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη, ότι ανοίγει μια απέραντη πηγή δύναμης, και ότι αυτός που έχει πίστη στον Θεό μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια πολύ ευκολότερα από κάποιον που δεν έχει.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24, 1958

3 Μαίου

Όσο έχετε μέσα σας έστω και κάποιο ίχνος εγώ, δεν μπορείτε να δείτε τον Θεό καθαρά. Το εγώ είναι το παραπέτασμα που ακόμα και οι μεγάλοι άγιοι ζήτησαν από τον Θεό να το αφαιρέσει από τον νου τους. Ο εγωισμός θα καταστραφεί, αν λέτε συνέχεια στον εαυτό σας: «Αυτός είναι, όχι εγώ. Αυτός είναι η δύναμη, εγώ δεν είμαι παρά το εργαλείο Του». Να έχετε το Όνομά Του πάντοτε στη γλώσσα σας, να στοχάζεστε τη δόξα Του οπότε βλέπετε ή ακούτε κάτι όμορφο ή μεγαλοπρεπές. Να βλέπετε σε όλους τον ίδιο τον Θεό. Μην κατηγορείτε τους άλλους, να βλέπετε μόνο καλά σ` αυτούς. Να καλωσορίζετε κάθε ευκαιρία για να βοηθάτε, να παρηγορείτε, καθώς και να παρακινείτε άλλους να ακολουθήσουν τον πνευματικό δρόμο. Να είστε ταπεινοί. Ποτέ μην υπερηφανεύεστε για τον πλούτο σας, τη θέση, την εξουσία, τη μόρφωση ή την κοινωνική σας τάξη. Να αφιερώνετε όλα σας τα φυσικά αγαθά, τις νοητικές ικανότητες και πνευματικές επιτεύξεις στην υπηρεσία του Θεού και της δόξας Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 13, 1964

2 Μαίου

Πρέπει να δίνετε σημασία στις μικρολεπτομέρειες της καθημερινής σας ζωής, γιατί η αφοσίωση στο Θεό δεν είναι θεατρινισμός που υποδύεται κανείς. Είναι μια σειρά μικρών πράξεων που εμπνέονται από την ευλάβεια προς το Θείο σε όλες τις υπάρξεις. Να φυλάγεσθε από το ψέμα που καραδοκεί στη γλώσσα, από τη βία που καραδοκεί πίσω από τη γροθιά σας, από το εγώ που ενεδρεύει αθόρυβα πίσω από μια πράξη. Να τα καταστέλλετε πριν μεγαλώσουν και γίνουν συνήθειες, και θρονιαστούν ως δεύτερη φύση ανατρέποντας το πεπρωμένο σας. Ο Θεός είναι σαν τον μαγαζάτορα που έχει ένα μαγαζί γεμάτο από όλα τα πράγματα που χρειάζονται στη ζωή. Αν εσείς, ως πελάτης, πάτε στο μαγαζί και ζητήσετε μια πετσέτα, μπορεί ο μαγαζάτορας να σας δώσει ένα πουκάμισο; Έτσι και ο Θεός σας δίνει ακριβώς ότι Του ζητάτε. Τα υλικά πράγματα δεν είναι καθόλου σημαντικά. Να έχετε διάκριση και να ζητάτε από τον Θεό αφοσίωση και πνευματική σοφία.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 13, 1964

1 Μαίου

Ξεφορτωθείτε όλες τις κατώτερες επιθυμίες για κάποιο χωράφι, έναν παχυλό λογαριασμό στην τράπεζα ή μερικά ακόμα διαμερίσματα ή αυτοκίνητα. Να επιθυμείτε περισσότερο τη χαρά εκείνη που ποτέ δεν μειώνεται, που είναι βαθιά, ακλόνητη και δυνατή τη χαρά της Θεϊκής πραγμάτωσης. Για να έρθει κανείς σε επαφή με την πηγή της ευδαιμονίας και της αθανασίας και με τη συγγένεια με όλες τις υπάρξεις, πρέπει μόνο να γνωρίσει τον εαυτό του. Η έμφυτη Θειότητά σας είναι η πραγματικότητά σας. Ανακαλύψτε την, βυθισθείτε μέσα της και αποκαλύψτε την. Ανακαλύψτε την αγιότητά σας, τη Θειότητα σας, την αλήθεια. Μπορεί να έχετε αμφιβολίες σχετικά με το τι είναι ενάρετη συμπεριφορά, τι είναι αλήθεια, τι είναι αγάπη, και ούτω καθεξής. Αλλά δεν γίνεται να έχετε αμφιβολία για τον εαυτό σας, έτσι δεν είναι; Γι` αυτό, ανακάλυψε ποιος είσαι και μείνε εστιασμένος σ` αυτή την αλήθεια. Αυτό είναι αρκετό για να σε σώσει, και να σου χαρίσει παντοτινή χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 13, 1964