Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2012

30 Μαίου

Πρέπει να καταδικάσω την έλλειψη ευγνωμοσύνης που σήμερα είναι αχαλίνωτη ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι σήμερα είναι ταπεινοί και υπάκουοι μέχρις ότου εκπληρωθούν οι επιθυμίες τους. Μόλις οι επιθυμίες τους ικανοποιηθούν, προσπαθούν μερικές φορές ακόμη και να καταστρέψουν το άτομο που τους βοήθησε να το πετύχουν. Πρέπει κανείς να γνωρίζει τα οφέλη που αποκομίζει και να είναι πρόθυμος να ανταποδώσει την οφειλή, ή τουλάχιστον να αποφεύγει επιμελώς να βλάπτει αυτόν που τον βοήθησε όταν περνούσε δύσκολα. Σήμερα όμως, με θεαματικότητα και αλαζονεία, οι άνθρωποι αποκαλύπτουν την άγνοιά τους, όντας γεμάτοι εγωισμό και έπαρση. Το να κυνηγάει κανείς τις στιγμιαίες χαρές, αυτοεξορίζεται από το Βασίλειο του Θεού. Η αξία της ανθρώπινης γέννησης βρίσκεται στην πραγμάτωση της Θειότητας. Να στοχάζεστε πάνω σ` αυτή τη μοναδική καλή τύχη της ανθρώπινης γέννησης που σας δωρίστηκε. Να αφιερώνετε τις μέρες σας σε σκέψεις για τον Θεό, και σε ιδέες που εξυψώνουν και εμπνέουν. Να καλωσορίζετε ευκαιρίες για να εκφράζετε ευγνωμοσύνη, να διευρύνετε την καρδιά σας και να εμβαθύνετε την πίστη σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965

29 Μαίου

Η ζωή δεν είναι ένας μαθηματικός τύπος, όπου δύο συν δύο ισούται πάντα με τέσσερα. Για μερικούς, μπορεί να είναι τρία, και για άλλους, πέντε. Εξαρτάται από το πώς αποτιμά ο καθένας τον αριθμό `2`. Στην πνευματική οδό, έκαστος πρέπει να ξεκινάει από κει που είναι ήδη, με το φως της λυχνίας που κρατά στο χέρι του. Να αγωνίζεστε να διαγνώσετε τον χαρακτήρα σας και να ανακαλύψετε τα σφάλματα που τον μαστίζουν. Μην προσπαθείτε να αναλύετε τις ιδιότητες των άλλων και να ψάχνετε να εντοπίσετε τα ελαττώματά τους. Αυτή η αυτοεξέταση είναι πολύ αναγκαία για να φέρετε στο φως τις ατέλειες που υπονομεύουν την πνευματική σας σταδιοδρομία. Οι δαίμονες είναι, ως αναμενόμενο, πολύ ματαιόδοξοι για να `σκύψουν` μπροστά στον Κύριο. Έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα όπλα και στους αριθμούς, αγνοώντας τις πιο λεπτοφυείς και πιο ισχυρές δυνάμεις του πνεύματος, που μπορούν να εξολοθρεύσουν τις επιβλαβείς συνήθειες. Ποτέ μην προσπαθείτε να κρύβετε τα λάθη σας. Να ντρέπεστε γι` αυτά και να προσπαθείτε να τα εξαγνίσετε γρήγορα.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

28 Μαίου

Ο Νόμος του Κάρμα δεν είναι ένας αμετάκλητος σιδηρένιος νόμος. Η αφιέρωση στο Θείο και ο εξαγνισμός των σκέψεων, λόγων και πράξεων προσκαλούν τον θεϊκό καθαγιασμό. Οι συνέπειες του Κάρμα μπορούν να τροποποιηθούν και η αυστηρότητά του μπορεί να αμβλυνθεί μέσω της χάρης του Θεού. Όταν οι επιβλαβείς συνήθειες εξουσιάζουν την καρδιά σας, γίνεται ρυπαρή και σκοτισμένη. Οι φλόγες των επιθυμιών, του θυμού και της φιλαργυρίας κατακαίνε την καρδιά σας. Μην απελπίζεστε ούτε να χάνετε το κουράγιο σας αν σας ταλαιπωρούν οι επιβλαβείς συνήθειες. Δεν υπάρχει μέρος που να μην είναι ο Θεός εκεί. Δεν υπάρχει ον στο οποίο να αρνείται την ευλογία Του. Η χάρη του Θεού εκδηλώνεται σβήνοντας τις φλόγες μέσα στην καρδιά σας και χαρίζοντας ευδαιμονία που οι επιθυμίες, ο θυμός και η φιλαργυρία δεν μπορούν ποτέ να χαρίσουν. Ο Θεός είναι έμφυτος και αιώνιος. Να ακολουθείτε με αμείωτη πειθαρχία την οδό και να συμμορφώνεστε με τα ιδεώδη που Εκείνος έχει καθορίσει. Ο νους σας θα εξαγνιστεί και η χάρη του Θεού θα αντανακλάται επ` αυτού.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965

27 Μαίου

Ο καθένας λαμβάνει τα αποτελέσματα που αξίζει η πνευματική του άσκηση, που του χαρίζουν οι πράξεις του σ` αυτήν και στις προηγούμενες ζωές του. Στο έπος Ραμαγιάνα, ο δαιμονικός βασιλιάς Ράβανα είχε μεγάλη μόρφωση, σθένος, ευημερία, δυνάμεις, εξουσία, ακόμα δε και τη χάρη του Θεού αλλά ο ιός της λαγνείας και της αλαζονείας που σφηνώθηκαν στον νου του επέφεραν την καταστροφή του, παρά τις μεγάλες επιτεύξεις του. Δεν μπορούσε να έχει γαλήνη και χαρά ούτε για μια στιγμή αφότου άρχισε να `δουλεύει` η μόλυνση. Η ζωή είναι μια αδιάκοπη εκστρατεία εναντίον πολλών εχθρών, είναι μια μάχη με εμπόδια, πειρασμούς, δυσκολίες και ενδοιασμούς. Αυτοί οι εχθροί βρίσκονται μέσα στον καθένα και γι` αυτό η μάχη είναι ακατάπαυστη και αδιάκοπη. Σ` αυτόν τον αγώνα εναντίον των εσωτερικών εισβολέων, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Όπως ο ιός που ευδοκιμεί στην κυκλοφορία του αίματος, έτσι και οι ιοί της λαγνείας, της απιστίας, του μίσους, της κακίας, της αλαζονείας και του φθόνου απομυζούν την ενέργεια και την πίστη των ανθρώπων και τους υποβιβάζουν σε πρόωρο ξεπεσμό. Ως εκ τούτου, πάντοτε να θυμάστε αυτό Οι αρετές είναι δύναμη, οι επιβλαβείς συνήθειες είναι αδυναμία.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

26 Μαίου

Η διαφορά μεταξύ ανθρώπων και δαιμόνων είναι ότι οι άνθρωποι έχουν ηθική, αυτοέλεγχο και συμπόνια. Οι δαίμονες δεν τα έχουν αυτά, ούτε τα θεωρούν ως επιθυμητά χαρακτηριστικά. Τα αγνοούν και δεν δίνουν καμία σημασία στην καλιέργεια αυτών των αρετών. Αντιθέτως, αυτές οι τρεις είναι στην πραγματικότητα οι ουσιώδεις ιδιότητες κάθε ανθρώπου. Κάθε ύπαρξη στο σύμπαν είναι ένας προσκυνητής στην πορεία από το δαιμονικό προς το ανθρώπινο και τέλος προς το Θείο. Ο αριθμός των σταδίων σ` αυτό το ταξίδι είναι τόσος όσες οι καρδιές που υπάρχουν μέσα σ` αυτό το σύμπαν! Κάθε προσκυνητής κινείται με τη δική του ταχύτητα και με το Όνομα και Μορφή του Θεού που τον εμπνέει.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1966

25 Μαίου

Έκαστος έχει τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες, ελαττώματα και φόβους, ικανότητες και μειονεκτήματα, γι` αυτό καμιά συνταγή δεν προτείνεται για όλους. Είναι απαραίτητο για κάθε άτομο να κάνει αυστηρή αυτοεξέταση για να αφαιρέσει κάθε κακό από τον εαυτό του. Ένας ασθενής πρέπει να παίρνει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να ακολουθεί τις οδηγίες που είναι ωφέλιμες για τη θεραπεία της ασθένειάς του. Ο ασθενής δεν μπορεί να ζητάει γλυκά φάρμακα και ανέσεις. Ομοίως και οι άνθρωποι είναι φυσιολογικά προσηλωμένοι στις `υλικές` ανέσεις και την αντικειμενική ευχαρίστηση, και προσπαθούν να κρύβουν τα ελαττώματά τους, αντί να προσπαθούν να τα αφαιρούν. Οι άνθρωποι αγοράζουν σκουρόχρωμα ρούχα, ώστε να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η ακαθαρσία τους. Δεν προτιμούν τα άσπρα ρούχα, γιατί σ` αυτά φαίνεται ξεκάθαρα η βρωμιά τους. Όμως, μην προσπαθείτε να κρύψετε τη `βρωμιά` σας στο σκοτάδι. Να μετανιώνετε για τυχόν `ακαθαρσίες` που έχετε και να προσπαθείτε να τις καθαρίσετε-εξαγνίσετε γρήγορα.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

24 Μαίου

Όταν θέλετε αεράκι, ανοίγετε τον ανεμιστήρα. Όταν θέλετε φως, ανάβετε τη λάμπα. Όταν θέλετε να μαγειρέψετε, ανάβετε τον φούρνο. Όταν θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα μεγάλο κοινό, χρησιμοποιείτε ένα μικρόφωνο και μεγάφωνα. Αν χρειάζεστε κάποια εκτύπωση, πατάτε το κουμπί του εκτυπωτή. Θεωρήστε τα αυτά ως ξεχωριστές λειτουργίες, και θα παρατηρήσετε ότι δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Το φως και ο αέρας, η θερμότητα και ο ήχος, είναι ασύνδετα. Είναι διαφορετικά από κάθε άποψη, όπως δείχνουν. Όμως για όλα αυτά, ο ενεργοποιητής, είναι ο ίδιος το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εξωτερικεύσεις και οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά το θεμέλιο, η έμπνευση, η έμφυτη δύναμη, ή η βάση είναι ίδια. Όπως ο ηλεκτρισμός, έτσι και ο Θεός λειτουργεί μέσω όλων των `οργάνων`, και απονέμει τις συνέπειες όλων των δραστηριοτήτων που κάνει έκαστος. Είναι ο εσώτερος υποκινητής όλων των όντων.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 15

23 Μαίου

Όταν προσπαθείτε να μαγειρέψετε ένα φαγητό, μπορεί να έχετε όλα τα υλικά που χρειάζεστε ρύζι, φακές, αλάτι, λεμόνι, μπαχαρικά, λαχανικά, κ.λπ. Αν όμως δεν έχετε φωτιά για να τα μαγειρέψετε, δεν μπορείτε να ετοιμάσετε το γεύμα. Ομοίως επίσης, όλες οι μορφές λατρείας, στοχασμού, γιόγκα ή διαλογισμού είναι άκαρπες εάν δεν υπάρχει η γνώση της θεμελιώδους σας Πραγματικότητας και Ταυτότητας για να τις `θερμαίνει`. Το Άτμα είναι η προέλευση και η πηγή κάθε χαράς και γαλήνης. Πρέπει να το αντιληφθείτε και να ζείτε έτσι. Χωρίς αυτή την συνειδητοποίηση-κατανόηση, η ανθρώπινη ζωή είναι μια χαμένη ευκαιρία. Το να συνειδητοποιήσετε και να συναισθάνεστε την αληθινή σας ταυτότητα είναι το σημάδι της σοφίας, το άναμμα της λυχνίας που σκορπίζει το σκοτάδι.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 16, 1966

22 Μαίου

Η ζωή κτίζεται επάνω σε τέσσερις κολόνες Αρετή, Ευημερία, Επιθυμία και Απελευθέρωση. Όταν χαθούν δύο σημαντικές κολόνες, η Αρετή και η Απελευθέρωση, είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση με τις υπόλοιπες δύο την Επιθυμία και την Ευημερία. Τότε ασφαλώς, η θλίψη, η απληστία, η προσποίηση και η ανησυχία θα ταλανίζουν τους ανθρώπους. Κάθε κολόνα πρέπει να συνεργάζεται και να συμπληρώνει τις άλλες τρεις. Η Αρετή πρέπει να αλληλοδιαπερνά και να ενδυναμώνει την Ευημερία και την Επιθυμία, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η Απελευθέρωση. Μόνο μέσω της Αρετής, πρέπει να αποκτάται η ευημερία της ζωής και πρέπει να χρησιμοποιείται για ενάρετους σκοπούς. Η Επιθυμία πρέπει να κατευθύνεται προς την Απελευθέρωση από τα δεσμά όχι να σφυρηλατεί νέες αλυσίδες ή να προσθέτει περισσότερους κρίκους στην αλυσίδα της γέννησης και του θανάτου. Χωρίς Αρετή και Επιθυμία για Απελευθέρωση, οι άνθρωποι θα υποβαθμιστούν στο επίπεδο των ζώων και πουλιών.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 10, 1965

21 Μαίου

Το σώμα υπόκειται σε αφανισμό, αργά ή γρήγορα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όμως πολλοί τρομάζουν με τον θάνατο. Κανένας δεν είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει την τελευταία στιγμή. Ό,τι γεννιέται πρέπει κάποια μέρα να πεθάνει ο θάνατος είναι μοιραίος και αναπόφευκτος! Για να φέρετε στο φως αυτό το παράδοξο βίωμα, ρωτήστε το εξής: Τι είναι αυτό που συναντάει τον θάνατο; Τι είναι αυτό που φεύγει και τι είναι αυτό που παραμένει; Η απάντηση είναι: Το σώμα πεθαίνει και καταρρέει. Αυτό που δεν φθείρεται είναι το Άτμα. Εξαπατάστε όταν νομίζετε ότι είναι το Άτμα ή `εσύ` αυτό που πεθαίνει. Αυτό είναι εσφαλμένο. Το Άτμα (Εαυτός) δεν έχει καμιά σχέση με τον θάνατο ή τη γέννηση. Είναι αιώνιο, αληθινό και αγνό. Συνειδητοποιήστε και θυμηθείτε ότι εσείς είστε το αιώνιο, αληθινό και αγνό Άτμα δεν είστε το σώμα.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 14

20 Μαίου

Όταν μαίνεται η φωτιά και γίνεται καταστρεπτική, προσπαθείτε αμέσως να τη σβήσετε πετώντας άμμο και νερό, έτσι δεν είναι; Στα περισσότερα κτίρια, οι άνθρωποι φυλάνε για άμεση χρήση άμμο και νερό. Γνωρίζετε ότι έχετε έξη φλόγες που καίγουν μέσα σας; Αυτές είναι η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και το μίσος. Μπορεί να αναδυθούν οποιαδήποτε στιγμή. Τι έχετε φυλάξει για να τις εξολοθρεύσετε; Πάντοτε να έχετε ένα άφθονο απόθεμα Αλήθειας, Ενάρετης Συμπεριφοράς, Ειρήνης, Αγάπης και Μη-βίας. Αυτές οι πέντε αξίες θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τις φλόγες των έξη εχθρών σας, οπότε έλθουν στην επιφάνεια. Αυτές οι αξίες είναι πολύ αποτελεσματικοί πυροσβεστήρες.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 6, 1965

19 Μαίου

Η αναγνώριση της έμφυτης Θειότητας και η ρύθμιση της καθημερινής ζωής σε συμφωνία με αυτή την Αλήθεια είναι τα άστρα που καθοδηγούν εκείνους που έχουν εμπλακεί στις δίνες αγώνων και προσπαθειών. Χωρίς την Αυτογνωσία, η ζωή καταντά μια άσκοπη φάρσα, μια παρωδία! Η απόκτηση αυτής της επίγνωσης κάνει τη ζωή ευλαβική, γλυκιά και καρποφόρα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτόν τον ανώτερο στόχο στο ταξίδι της ζωής. Θέτουν την πίστη τους σε πράγματα έξω από τον εαυτό τους και σχεδιάζουν να αποκομίσουν χαρά από-και μέσω αυτών, και καταλήγουν στο να βιώνουν πόνο και καταστροφή. Μάθετε ότι όλες οι χαρές πηγάζουν μόνο από την καρδιά μέσα σας. Όταν παίρνετε χαρά από εγκόσμια πράγματα ή ανθρώπους, συνειδητοποιήστε ότι είναι η δική σας χαρά που αντανακλάται πίσω σε σας.
Μπάμπα, pine Discourse, March 16, 1966

18 Μαίου

Κάθε άνθρωπος τρώει για να ικανοποιήσει την πείνα του. Ομοίως, ο καθένας πρέπει επίσης να ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να κατευνάσει και την πνευματική του πείνα. Μην ενοχλείστε από την περιφρόνηση ή τις συστάσεις των άλλων. Συμβουλευτείτε τη δική σας πραγματικότητα που τη δημιουργείτε όταν ησυχάζετε τις αισθήσεις και ελέγχετε τον νου σας. Υπάρχει μια φωνή που μπορείτε να ακούσετε σ` αυτή τη σιωπή. Το πραγματικό σημάδι ότι έχετε ακούσει αυτή τη φωνή είναι η συμπεριφορά σας! Ένα μεγάλο δέντρο διατηρείται και τρέφεται από τις μικρές ρίζες του που βυθίζονται μέσα στη σιωπηλή γη. Ομοίως επίσης, αν βυθιστείτε μέσα στη σιωπή της εσωτερικής σας συνειδητότητας, είναι εξασφαλισμένη η πνευματική σας άνθηση.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 6, 1965

17 Μαίου

Η υπηρεσία-βοήθεια σε όλες της τις μορφές, οπουδήποτε γίνεται, είναι μια πνευματική άσκηση, μια μορφή νοητικού `ξεκαθαρίσματος`. Αν δεν εκλαμβάνετε έτσι την υπηρεσία, τότε η παρόρμηση για να υπηρετείτε είναι σίγουρο ότι θα εξασθενήσει και θα στερέψει, ή ακόμα και θα ξεπέσει σε αλαζονεία και επιδειξιμανία. Απλά σκεφτείτε για ένα λεπτό: Υπηρετείτε τον Θεό ή ο Θεός σας υπηρετεί; Όταν προσφέρετε γάλα σ` ένα πεινασμένο παιδί, ή μια κουβέρτα σε κάποιον αδελφό σας που τρέμει από το κρύο στο πεζοδρόμιο, απλά εναποθέτετε ένα δώρο του Θεού σε έναν `φορέα` της Θεϊκής Αρχής! Πάντοτε να θυμάστε Ο Θεός υπηρετεί! Και Αυτός σας επιτρέπει να ισχυρίζεστε ότι εσείς έχετε υπηρετήσει! Χωρίς το Θέλημά Του, ούτε ένα φύλλο χορταριού δεν μπορεί να κουνηθεί απ` το αεράκι. Γεμίστε κάθε σας στιγμή με ευγνωμοσύνη προς τον Δότη και τον Αποδέκτη όλων των δώρων!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1966

16 Μαίου

Μην ταράζεστε από τις συμφορές, αντιθέτως να τις θεωρείτε ως έργα στης Θείας Χάριτος. Αν κάποιος χάσει το χέρι του σ` ένα ατύχημα, πρέπει να πιστεύει ότι η χάρις του Θεού του έσωσε τη ζωή. Όταν πιστεύετε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την απόφασή Του, θα συνειδητοποιήσετε ότι κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή σας, δίνει μια προστιθέμενη αξία σ` αυτή. Μπορεί να παραμελείτε ένα αναρριχητικό φυτό στην αυλή του σπιτιού σας, αλλά αν περάσει ένας σοφός και πει ότι αυτό το φυτό είναι ένα σπάνιο φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει κάποιον από δάγκωμα φιδιού, θα στήσετε ένα φράκτη γύρω του και δεν θα αφήνετε τα παιδιά να μαδούν τα φύλλα του ούτε γι` αστείο, έτσι δεν είναι; Κατανοήστε απολύτως ότι ο Θεός είναι η αιτία, η πηγή των πάντων. Και με αυτή τη γνώση, να φέρεστε σε όλους ταπεινά και με σεβασμό. Αυτός είναι ο δρόμος που θα σας οδηγήσει γρήγορα στον στόχο.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1966

15 Μαίου

Ένα άδειο σιδερένιο κουτί αποκτά αξία μόνο όταν περιέχει κοσμήματα. Ομοίως και το σώμα θα τιμάται όταν περιέχει τα κοσμήματα της θεϊκής συνειδητότητας και τα πολύτιμα πετράδια που καλούνται αρετές. Τη ζωή πρέπει να τη ζείτε μόνο για τις ευκαιρίες που σας δίνει να αναπτύξετε τις ανθρώπινες αξίες. Διαφορετικά, ο άνθρωπος γίνεται ένα βάρος πάνω στη γη, ένας `σκέτος` καταναλωτής τροφής. Η ζωή είναι μια σταθερή πορεία προς τον στόχο. Δεν είναι μια άσκοπη περίοδος φυλάκισης ή μια περιστασιακή εκδρομούλα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό ή σε κάποιο ιδιαίτερο Όνομα ή Μορφή αυτής της Έμφυτης Δύναμης, ξεκινήστε με τον έλεγχο των ιδιοτροπιών του νου, των επιρροών του εγώ, και των έλξεων των δεσμών των αισθήσεων. Να βοηθάτε τους άλλους. Τότε η ίδια σας η συνείδηση θα σας επιδοκιμάζει και θα σας κρατάει ευτυχισμένους και ικανοποιημένους, παρόλο που οι άλλοι μπορεί να μην σας ευχαριστούν.
Μπάμπα, pine Discourse, April 6, 1965

14 Μαίου

Να θυμάστε πάντοτε ότι είναι εύκολο να κάνετε αυτά που είναι ευχάριστα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να ασχολείστε μ` αυτά που είναι ωφέλιμα. Ό,τι είναι ευχάριστο δεν είναι και ωφέλιμο. Η επιτυχία έρχεται σε εκείνους που εγκαταλείπουν τον δρόμο που είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα και αντιμετωπίζουν γενναία τα σκληρά χτυπήματα και τις σκληρές προσβολές της οδού που είναι γεμάτη κινδύνους. Στην πραγματικότητα κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ζωή είναι ένα πεδίο μάχης, όπου τα καθήκοντα και οι επιθυμίες ευρίσκονται πάντοτε σε σύγκρουση. Καταστείλετε τους φλογισμένους καπνούς των επιθυμιών, του μίσους και του θυμού, που εγείρονται στις καρδιές σας. Είναι καθαρή δειλία να ενδίδετε σ` αυτά, γιατί θα σας μετατρέψουν σε ζώα.
Μπάμπα, pine Discourse, March 19, 2003

13 Μαίου

Όπως ο ξυλουργός διαμορφώνει το ξύλο, ο σιδηρουργός τον σίδηρο και όπως ο χρυσοχόος δημιουργεί όμορφα κοσμήματα από χρυσό, έτσι και ο Θεός πλάθει κάθε ον με τον δικό Του τρόπο. Μάθετε ότι ο Θεός είναι η βάση για την ύπαρξη κάθε όντος σ` αυτό το σύμπαν. Έχοντας αυτή τη γνώση, θα εξαφανιστεί κάθε φόβος. Να ασκείτε διάκριση όλες τις στιγμές και να χρησιμοποιείτε την πνευματική σοφία που κατέχετε, προς όφελός σας. Το μικροσκοπικό σπουργιτάκι κάθεται πάνω στο κλαδί που κουνιέται, επειδή γνωρίζει ότι τα φτερά του είναι δυνατά. Δεν εξαρτάται από το κλυδωνιζόμενο κλαδί για να στηριχθεί. Παρομοίως να στηρίζεστε πλήρως στη χάρη του Θεού, κερδίστε την και διατηρήστε την. Τότε, όσο μεγάλη κι αν είναι η συμφορά που αντιμετωπίζετε, θα μπορέσετε να επιβιώσετε χωρίς καμιά ζημιά.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 4, 1965

12 Μαίου

Ο μεγάλος πιστός, το παιδί Πράλαντα, γνώριζε την αλήθεια ότι ολόκληρος αυτός ο κόσμος πληρούται από τον Θεό. Γι` αυτό όταν ο Θεός εμφανίστηκε μπροστά του και ήθελε να του χαρίσει ένα δώρο, ο Πράλαντα δεν ζήτησε μακροχρόνια ζωή, ευημερία ή δόξα, αλλά να καταπραΰνει τον πόνο και τη λύπη όλων των υπάρξεων. Ο Πράλαντα γνώριζε ότι ο Θεός εκδηλώνεται ως η κάθε ύπαρξη σ` αυτό το σύμπαν, και η υπηρεσία προς τον Θεό είναι υπηρεσία αυτών των εκδηλώσεών Του, παρέχοντάς τους ανακούφιση και χαρά. Παρομοίως και η γλώσσα σας πρέπει να δικαιολογεί την παρουσία της με γλυκά ανακουφιστικά λόγια, και τα χέρια σας με ήπιες και αβλαβείς πράξεις. Το σώμα σας πρέπει να κάνει πράξεις που σας φέρνουν πιο κοντά στον Θεό. Κατά τις άγιες μέρες δεν πρέπει να κάνετε απλώς νηστεία, αλλά όλες σας οι σκέψεις , οι πράξεις και τα λόγια, πρέπει να είναι γύρω από τον Θεό, πρέπει να τις περνάτε πλησίον Του, μέσα Του, και για Εκείνον.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1966

11 Μαίου

Οι άνθρωποι προτιμούν να καίνε το σανταλόξυλο για να το πωλούν ως κάρβουνο, καθώς δεν γνωρίζουν την αξία του. Οι στόχοι που θέτουν ενώπιόν τους οι άνθρωποι, είναι να αποκτήσουν ανέσεις και ειρήνη. Αυτό σίγουρα είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουν, αλλά σταματούν μετά από αυτό το βήμα στο ταξίδι, παραγνωρίζοντας το ψευδές ως πραγματικό. Πιστεύουν ότι αν έχουν δύο πλήρη γεύματα την ημέρα, μερικά μέτρα ύφασμα για να ντύνονται, μια στέγη πάνω απ` τα κεφάλια τους και μερικές υπερεπάρκειες, έχουν πετύχει τον σκοπό της ζωής! Μπορεί ασφαλώς να έχουν πετύχει κάποιο ορόσημο, η χαρά όμως που αποκομίζει κανείς απ` αυτό είναι πενιχρή. Αυτή η χαρά είναι αναμεμειγμένη με θλίψη και εύκολα μετατρέπεται σε πόνο. Είναι επιζήμια για τους άλλους και έχει μέσα της κάποια αλαζονεία, φθόνο, κακία, απληστία και άλλα επιβλαβή συστατικά. Μην αμελήσετε τη μεγάλη ευκαιρία, και νομίσετε ότι αυτή η ζωή είναι απλώς ανθρώπινη. Αφιερώστε αυτή τη ζωή για να ανακαλύψετε τον αθάνατο Εαυτό που υπάρχει μέσα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, April 6, 1965

10 Μαίου

Η αγάπη για τον Θεό δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε φανατισμό και μίσος για άλλα ονόματα και μορφές του Θεού. Στην παρούσα εποχή, αυτό το είδος καρκίνου επηρεάζει πολλούς επιφανείς ανθρώπους. Πρέπει να το αποφύγετε. Πιστέψτε ότι όλοι εκείνοι που σέβονται τον Θεό και ζουν με φόβο αμαρτίας είναι οι αδελφοί και οι αδελφές σας, οι κοντινότεροι συγγενείς σας. Τα ρούχα που φοράνε ή η γλώσσα ή το χρώμα του δέρματός τους ή οι μέθοδοι που ενστερνίζονται για να εκφράσουν τον σεβασμό και το δέος τους προς το Θείο, δεν είναι καθόλου σημαντικά. Τα ζαχαρωτά έχουν αξία για τη ζάχαρη, όχι για το σχήμα που τους δίνει ο κατασκευαστής, είτε αυτό είναι ελέφαντας, σκύλος, λιοντάρι, γάτα, τσακάλι ή οτιδήποτε. Οι άνθρωποι αγοράζουν τα ζαχαρωτά για τη γλυκύτητά τους, όχι για το σχήμα τους. Ομοίως επίσης, οι άνθρωποι έλκονται προς τον ίδιο Θεό, που είναι όλο γλυκύτητα και χαρίζει ευδαιμονία.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1966

9 Μαίου

Όταν κρατάτε ένα γραμμάτιο στο χέρι σας και λέτε αλαζονικά, «Αυτό είναι δικό μου», το γραμμάτιο γελάει σε βάρος σας, γιατί λέει, «Ω, πόσες χιλιάδες έχω γνωρίσει, που έχουν δείξει την ίδια αλαζονεία!» Να θεωρείτε όλα τα πράγματα που συλλέγετε σ` αυτή τη ζωή, ότι έχουν δοθεί υπ` ευθύνη σας για να τα χρησιμοποιήσετε σ` αυτό το πανδοχείο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο πεδίο δράσης. Πρέπει να τα επιστρέψετε όταν αποχωρήσετε ανήκουν σε άλλον. Το σώμα δεν είναι παρά ένα αντίσκηνο στο ταξίδι της ζωής. Μην `χαϊδολογείτε` την ψευδαίσθηση – «το σώμα μου». Να λαχταράτε για τον `Κάτοικο` του σώματος. Ανακαλύψτε το αθάνατο `Εγώ` και γνωρίστε ότι αυτό το `Εγώ` είναι ο σπινθήρας του Θεού, που υπάρχει μέσα σας. Να ζείτε στη συναναστροφή του Υπέρτατου.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 6, 1965

8 Μαίου

Πρέπει να σας προειδοποιήσω για δύο μεταδοτικές ασθένειες που εξαπλώνονται σήμερα. Είναι ο εγωισμός και η συνήθεια που υπάρχει να διασύρει κανείς τους άλλους. Διερευνήστε και εξετάστε, τότε έχετε το δικαίωμα να αποδώσετε την κρίση σας. Όταν το κάνετε αυτό ειλικρινά θα αντιληφθείτε ότι ο Εαυτός υπηρετείται καλύτερα υπηρετώντας τους άλλους, αντί να τους επικρίνετε. Θα φθάσετε σύντομα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολύ πιο χρήσιμοι τρόποι να περνάτε τον λίγο χρόνο που έχετε σε αυτή τη ζωή, από το να γελοιοποιείτε ή να εγκωμιάζετε τους άλλους. Μην ενδιαφέρεστε για τα λάθη και τα προσόντα των άλλων. Αντίθετα να φροντίζετε τις δικές σας καλύτερες ιδιότητες προσεκτικά και ειλικρινά. Αυτή είναι η συμβουλή μου προς εσάς σήμερα.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 4, 1965

7 Μαίου

Μερικοί θεωρούν τον εαυτό τους σημαντικό επειδή έχουν τεράστια περιουσία ή πλούτη. Όμως ο πραγματικός πλούτος και η γνήσια μεγαλοσύνη είναι αρετή που κερδίζει τη χάρη του Θεού. Στο έπος Μαχαμπαράτα, οι Καουράβας είχαν τα πάντα που εκτιμά και ζηλεύει ο κόσμος στρατεύματα, φιλοδοξία, φίλους, συμμάχους, δυνάμεις και πλούτη. Ο Θεός όμως δεν ήταν στο πλευρό τους, γιατί ήταν κακοί. Στο τέλος, αποκόμισαν καταστροφή και ατίμωση. Από αυτό, μπορείτε να συμπεράνετε ότι όλα τα πράγματα που κόσμος υπερηφανεύεται να έχει, είναι στιγμιαίες απολαύσεις. Φαίνεται ότι δίνουν ευτυχία όταν έρχονται, αλλά μας αφήνουν με θλίψη όταν φεύγουν, και η χαρά που δίνουν είναι προσωρινή. Όμως η χάρις του Θεού παραμένει χωρίς αλλαγή σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους. Είναι αγνή, αμόλυντη, αμετάβλητη, πλήρης και πανίσχυρη. Να πασχίζετε να κερδίσετε αυτή τη χάρη και τη χαρά που απορρέει απ` αυτή.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 4, 1965

6 Μαίου

Οι Γραφές διδάσκουν «Να σέβεστε τη μητέρα σας σαν Θεό». Να σέβεστε τη μητέρα σας, η οποία σας ανέθρεψε με αγάπη, φροντίδα και αυτοθυσία. Όσο φημισμένος κι αν είναι κάποιος, εάν δεν σέβεται τη μητέρα του, δεν αξίζει σεβασμό. Εκείνος που η καρδιά είναι τόσο σκληρή ώστε να μην μαλακώνει στις παρακλήσεις της μητέρας του, δεν του αξίζει παρά μόνο χλεύη. Αυτό το συναίσθημα αγάπης και σεβασμού πρέπει επίσης να το έχετε και για την χώρα που σας έδωσε γέννηση. Πρέπει να έχετε μεγάλη εκτίμηση για τη χώρα σας και να ακολουθείτε την πολιτιστική της παράδοση. Να σέβεστε τη μητρική σας γλώσσα και να μάθετε με τη χρησιμοποιείτε σωστά. Συγχρόνως, δεν πρέπει να αναπτύσσετε αντιπάθεια ή μίσος προς άλλες γλώσσες ή χώρες. Κάντε τον εαυτό σας ένα κατάλληλο εργαλείο ώστε να προστατεύετε, να αγαπάτε και να φροντίζετε τη μητέρα και την πατρίδα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 27, 1965

5 Μαίου

Η καρδιά περιέχει τον πολύτιμο θησαυρό της ευδαιμονίας αλλά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το κλειδί για να την ανοίξουν! Το κλειδί για να ανοίξετε την πόρτα για την ευδαιμονία είναι η επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου με αγνή καρδιά. Εξαγνίστε την καρδιά με τα εργαλεία της Αλήθειας, της Αρετής, της Ειρήνης και της Αγάπης. Πάντοτε να ενδιαφέρεστε να κάνετε το καλούς τους άλλους, να σκέπτεστε το καλό τους και να μιλάτε καλά γι` αυτούς. Αυτή η πρακτική θα φθείρει τον εγωισμό σας, και την προσκόλληση σε πράγματα που ικανοποιούν τις απολαύσεις σας. Μην συμπεριφέρεστε σαν τα πουλιά ή τα ζώα, απασχολούμενοι συνεχώς με τα προς το ζην ή ανατρέφοντας οικογένεια. Να αγωνίζεστε για υψηλότερους και πιο μεγαλόφρονες στόχους χρησιμοποιώντας τα ταλέντα με τα οποία έχετε προικισθεί!
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 4, 1965

4 Μαίου

Μην επιδιώκετε να είστε υπηρέτες του Θεού, εργαζόμενοι για μισθούς. Υποβιβάζετε τον εαυτό σας σ` αυτό το επίπεδο αν ζητάτε το ένα ή το άλλο από Εκείνον, σε αντάλλαγμα της δοξολογίας ή των θυσιών που κάνατε. Επίσης, εγκαταλείψτε τη διαπραγματευτική στάση του νου σας, και μην νιώθετε απογοήτευση ότι ο Θεός δεν σας έδωσε επιθυμητά πράγματα σε αντάλλαγμα όλων των δυσχερειών που περάσατε για να Τον ευχαριστήσετε. Μην λογαριάζετε το κέρδος, μην υπολογίζετε σε ανταλλάγματα, μην σχεδιάζετε για επακόλουθα! Να κάνετε ό,τι κάνετε, επειδή είναι το καθήκον σας και πρέπει να το κάνετε! Αυτή είναι πραγματική λατρεία. Να αφιερώνετε τις πράξεις, καθώς επίσης και τις συνέπειές τους σ` Εκείνον. Τότε θα γίνετε δικοί Του, και όχι εργάτες που απαιτούν τους μισθούς τους. Αυτό είναι το ύψιστο επίπεδο που μπορεί να αποκτήσει ένας πιστός μέσω της πνευματικής του άσκησης.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 4, 1965

3 Μαίου

Καλλιεργήστε μια ατμόσφαιρα αγάπης και συνεργασίας, και θα διασφαλίσετε χαρά για ακόμα περισσότερο. Μην ψάχνετε διαφωνίες για να παραμένετε μακριά από τους άλλους, αλλά να αναζητείτε τρόπους συνεργασίας μεταξύ σας για το κοινό καλό. Η αίσθηση του «εγώ» και του «δικό μου» παρεμποδίζουν την αγάπη και τη συνεργασία. Μειώστε τις στο ελάχιστο και μετά αρχίστε να βοηθάτε τους άπορους και τους αναξιοπαθούντες. Αναπτύξτε χαρακτήρα καθώς επίσης ευφυΐα και υγεία. Η πιο αξιόπιστη πηγή δύναμης δεν είναι στα χρήματα, ή στους συγγενείς ή στις φυσικές ικανότητες και οξύνοια, αλλά στον εαυτό σας, το Άτμα. Ψάξτε το βαθιά μέσα σας και αντλήστε στήριξη απ` αυτό. Να το βλέπετε μέσα σε όλους, να το υπηρετείτε μέσα σε όλους. Κάθε άτομο και κάθε έθνος πρέπει να μάθει να ελέγχει την `άγρια` φύση των παθών και των συναισθημάτων. Αν υποχωρείτε σ` αυτά θα επέλθει μόνο καταστροφή. Η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, η επιθυμία για υπηρεσία αυτά είναι τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμα και οι πιο αδύναμοι, και να νικήσουν τη μάχη της ζωής.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 27, 1965

2 Μαίου

Πολλοί αετοί μπορεί να πετούν ψηλά στον ουρανό, αλλά όλοι ανυψώνονται και κρατούνται ψηλά, από τον ίδιο αέρα, από τον ίδιο άνεμο. Οι αετοί δεν έχουν δική τους ξεχωριστή θέληση. Τα δοχεία με νερό στα οποία αντανακλάται ο ήλιος μπορεί να είναι πολλά, ο ήλιος όμως είναι ένας! Το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται και ενεργοποιεί όλες τις συσκευές. Αυτό είναι το νόημα της ρήσης των Γραφών: «Ο Θεός υπάρχει στον καθένα ακριβώς το ίδιο», τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο! Η υπηρεσία κτίζεται καλύτερα πάνω στο ακλόνητο οικοδόμημα της αλήθειας: «Εκείνο και Αυτό είναι το ίδιο (=Εσύ είσαι Αυτό)». Υπάρχει μόνο Ένα, δεν υπάρχει άλλο! Όλη η βοήθεια που προσφέρετε, είναι βοήθεια που προσφέρετε στον εαυτό σας. Κάθε υπηρεσία είναι μόνο προς τον Εαυτό. Όταν κάποιος είναι φτωχός, εσύ δεν μπορείς να είσαι πλούσιος. Όταν σε κάποιον συμβαίνει συμφορά, εσύ δεν μπορείς να έχεις χαρά. Πάντοτε να θυμάστε ότι η βοήθεια και η υπηρεσία η οποία προσφέρεται σε κάποιον που την χρειάζεται, γίνεται προς τον Εαυτό και μόνο.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 27, 1965

1 Μαίου

Ο λόγος είναι ο (πολεμικός) εξοπλισμός κάθε ανθρώπου. Τα ζώα έχουν ταχύτητα, δαγκάνες, φαρμακερά δόντια, κέρατα, χαυλιόδοντες, ράμφη, νύχια, κ.λπ. Όμως στους ανθρώπους έχει δωριστεί ο λόγος ως φυσική ικανότητα, ως το πολεμικό τους εφόδιο. Το πρώτο-πρώτο μάθημα στο αλφαβητάρι ενός πνευματικού αναζητητή είναι `ο έλεγχος του λόγου`. Μέσω της γλυκύτητας του λόγου σας, μπορείτε να αφοπλίσετε όλες τις αντιθέσεις και να κατατροπώσετε όλες τις προθέσεις μίσους. Η γλυκύτητα σας κάνει Θεϊκό. Η αγριότητα σας κάνει ζωώδη. Όμως μόνο η εξωτερική ευγένεια ή γλυκύτητα είναι υποκρισία. Ο ειλικρινής λόγος πρέπει να ρέει από την πραγματική γλυκύτητα της καρδιάς, μιας καρδιάς γεμάτης με αγάπη. Απομακρύνετε κάθε κακό από τη διαυγή λίμνη του νου σας και κάνετέ τον μια πρέπουσα κατοικία για το Θείο.
Μπάμπα, Prema Vahini, Chapter "Sat-Sankalpa is the Path for Attaining the Presence"