Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2010

31 Μαίου

Πρέπει να θυσιάζετε τις εγωιστικές σας ανάγκες. Πρέπει να προσπαθείτε διαρκώς να κάνετε καλό στους άλλους. Η επιθυμία σας πρέπει να είναι να εδραιώσετε την ευημερία στον κόσμο. Με τέτοια αισθήματα στην καρδιά σας, πρέπει να διαλογίζεστε στον Θεό. Αυτός είναι ο ορθός δρόμος. Εάν οι άριστοι και οι κατέχοντες εξουσία ασχολούνται με την υπηρεσία της ανθρωπότητας και την προαγωγή της ευημερίας του κόσμου, τότε οι κλέφτες του πάθους, του μίσους, της υπερηφάνειας, της ζήλιας, του φθόνου και της έπαρσης δεν θα εισβάλουν στον νου των κοινών ανθρώπων. Οι αξίες της Ενάρετης Συμπεριφοράς, του Ελέους, της Αλήθειας, της Αγάπης, της Γνώσης και της Σοφίας θα είναι ασφαλείς από κάθε ζημία. Οι έξι εσωτερικοί εχθροί που καλούνται Arishadvarga μπορούν να ξεριζωθούν μόνο με τις διδασκαλίες των μεγάλων ψυχών, με την αγάπη του Θεού, τη γνώση του Θεού και τη συναναστροφή με τους ευσεβείς και αρίστους.
- Μπάμπα

30 Μαίου

Οι άνθρωποι έχουν γίνει τώρα πιο κακόβουλοι παρά ποτέ. Χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους για να ενδίδουν σε απάνθρωπες πράξεις. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν και διασκεδάζουν με το να προκαλούν πόνο στους άλλους, τόσο πολύ δε, που όπως αποκαλύπτει η ιστορία, περίπου 15.000 πόλεμοι έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 5.500 χρόνια. Ο επικείμενος πυρηνικός πόλεμος απειλεί  να καταστρέψει ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή. Ποια ακριβώς είναι η αιτία για όλες τις ανησυχίες και τους φόβους; Είναι ολοφάνερο ότι το λανθάνον «κτήνος» μέσα στα ανθρώπινα όντα είναι ακόμα κυρίαρχο και δεν έχει ακόμα υπερνικηθεί. Μόνον όταν επιτευχθεί αυτό θα είναι δυνατόν να επικρατήσει  ειρήνη και χαρά.

29 Μαίου

Η μόνη αιτία για την αύξηση ή τη μείωση της φωτιάς είναι το καύσιμο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της καυσίμου ύλης, τόσο πιο έντονος θα είναι και ο φωτισμός. Η φωτιά έχει τη δύναμη να δίνει φως σύμφωνα με την ίδια της τη φύση. Ομοίως επίσης, στη φωτιά της διάνοιας (Buddhi) του πνευματικού αναζητητή, πρέπει συνεχώς να παρέχετε τα «καύσιμα» της απάρνησης, της γαλήνης, της αλήθειας, της καλοσύνης, της ανεκτικότητας και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, έτσι ώστε να παραχθεί το φως της σοφίας. Όσο περισσότερο «καύσιμο» θέτουν, τόσο πιο αποτελεσματικοί και ακτινοβόλοι θα γίνονται οι πνευματικοί αναζητητές. Μόνο τα δέντρα που μεγαλώνουν σε γόνιμο έδαφος μπορούν να αποφέρουν πλούσια συγκομιδή. Τα δέντρα που μεγαλώνουν σε αλατώδη εδάφη θα αποδώσουν φτωχή εσοδεία. Ομοίως επίσης, μόνο στις καρδιές που είναι ακηλίδωτες μπορούν να ακτινοβολήσουν με λαμπρότητα ιερά αισθήματα, θεϊκές δυνάμεις και χαρίσματα.

28 Μαίου

Για πολιτικούς ή άλλους λόγους, μερικοί συλλαμβάνονται και βρίσκονται υπό κράτηση με σκοπό να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη της χώρας. Κρατούνται περιορισμένοι σε μεγάλα διαμερίσματα και τους παρέχεται ειδική μεταχείριση όπως αρμόζει στη θέση τους, καθώς και γεύματα και είδη πολυτελείας αναλόγως της κοινωνικής τους βαθμίδας και πολιτικής ζωής. Όμως, γύρω από τα διαμερίσματα και τον κήπο, υπάρχουν πάντοτε αστυνομικοί φρουροί. Οποιοδήποτε κι αν είναι το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν οι κρατούμενοι, δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Ομοίως επίσης, ένα άτομο  που κρατείται στη «φυλακή» αυτού του κόσμου δεν πρέπει να ενθουσιάζεται από τις ανέσεις των αισθήσεων που μπορεί να απολαμβάνει. Δεν πρέπει να υπερηφανεύεται για τους φίλους και συγγενείς που έχει γύρω του/της, αλλά πρέπει να αναγνωρίζει και να έχει συνεχώς στον νου του ότι ευρίσκεται στη φυλακή.

27 Μαίου

Κάθε άνθρωπος πρέπει να διάγει τη ζωή του με τέτοιον τρόπο ώστε να μην προκαλεί κανέναν πόνο σε κανένα ζωντανό πλάσμα. Αυτό είναι το υπέρτατο καθήκον. Επίσης, είναι καθήκον καθενός ο οποίος είχε την τύχη αυτής της ανθρώπινης γέννησης, να διαθέτει, οπότε βρίσκει ευκαιρία, ένα μέρος από τις ενέργειές του/της για προσευχή και επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου. Πρέπει κανείς να αφιερώνει τον εαυτό του σε μια ζωή αλήθειας, ενάρετης συμπεριφοράς, ειρήνης και καλών έργων που αποβλέπουν στην υπηρεσία των άλλων. Πρέπει κανείς να φοβάται να κάνει ενέργειες που είναι επιζήμιες για τους άλλους ή πράξεις που είναι ανήθικες, όπως ακριβώς φοβάται να αγγίζει τη φωτιά ή να ενοχλεί μια κόμπρα. Πρέπει επίσης να έχει τέτοια προσκόλληση και προσήλωση στο να κάνει καλά έργα, στο να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους και στο να λατρεύει τον Κύριο, όση προσκόλληση έχει τώρα στο να συσσωρεύει πλούτη. Αυτό είναι το Ντάρμα (Ενάρετη Δράση) κάθε όντος.

26 Μαίου

Κάθε άνθρωπος στον κόσμο επιθυμεί τη νίκη. Κανένας δεν θέλει την ήττα. Όλοι ποθούν τα πλούτη, κανένας δεν λαχταρά τη φτώχεια. Όμως, πώς μπορεί κανείς να επιτύχει νίκη και πλούτη; Δεν χρειάζεται να πασχίζετε σωματικά, νοητικά και διανοητικά για να επιτύχετε νίκη. Ούτε να αναστατώνεστε ή να ανησυχείτε ή να μαραζώνετε για πλούτη και ευημερία. Βρείτε καταφυγή στον Κύριο. Σηκώστε το τόξο του θάρρους κρατώντας την καρδιά σας αγνή. Αυτό είναι αρκετό. Η νίκη και τα πλούτη θα είναι δικά σας. Εάν επιδιώκετε νίκη και πλούτη, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτά είναι σαν τη σκιά σας, δεν έχουν από μόνα τους πραγματική υπόσταση. Δεν μπορείτε να φτάσετε τη σκιά σας, ακόμα κι αν την ακολουθείτε για ένα εκατομμύριο  χρόνια.

25 Μαίου

Πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε θέματα που σχετίζονται με την πραγμάτωση του Θεού. Οποιεσδήποτε ενοχλήσεις και ελλείψεις ανέσεων κι αν συναντήσει, πρέπει να προσπαθεί να συνεχίζει τις πνευματικές του ασκήσεις χωρίς καμία διακοπή ή τροποποίηση των πειθαρχιών του. Πρέπει να επιλέξει Ένα και μοναδικό Όνομα του Θεού για διαλογισμό και συνεχή Επανάληψη, το οποίο να μην του επιφέρει ούτε κι ελάχιστο αίσθημα απαρέσκειας ή δυσαρέσκειας. Δεν πρέπει επίσης να αλλάζει το Όνομα και τη Μορφή του Θεού που έχει αγαπήσει και περιβάλλει με στοργή, και που έχει επιλέξει να επικαλείται και να επαναλαμβάνει. Η συγκέντρωσή του θα είναι αδύνατη εάν αλλάζει το Όνομα. Ο νους δεν μπορεί έτσι να αποκτήσει εστιασμένη προσήλωση.

24 Μαίου

Η πίστη είναι πολύ σημαντική. Όταν η λαγνεία, ο θυμός και οι άλλες κακές ιδιότητες μειωθούν και εξαφανιστούν, τότε η πίστη στον Αιώνιο Εαυτό και η ορθότητα της πνευματικής έρευνας θα μεγαλώσουν και θα εγκαθιδρυθούν. Η μη-προσκόλληση είναι το θεμέλιο για την πραγμάτωση του Οικουμενικού Απόλυτου. Ακόμα και για ένα μικρό οικοδόμημα, τα θεμέλια πρέπει να είναι σταθερά και ισχυρά, γιατί διαφορετικά, θα σωριαστούν πολύ σύντομα. Για να κάνετε μια γιρλάντα, χρειάζονται ένα νήμα, μια βελόνα και λουλούδια, δεν είναι έτσι; Ομοίως επίσης, όταν πρέπει να κερδίσετε τη σοφία , τότε είναι απαραίτητα το νήμα της αφοσίωσης, η βελόνα της μη-προσκόλλησης και τα λουλούδια της σταθερής και απόλυτης εστίασης.

23 Μαίου

Ως πνευματικοί αναζητητές πρέπει πάντοτε να αναζητείτε τους ειλικρινείς και τους χαρούμενους, και να αποφεύγετε κάθε σκέψη που είναι θλιβερή και καταθλιπτική. Όταν η αφοσίωσή σας έχει εδραιωθεί, ακόμα και αν εμφανιστούν κατάθλιψη, αμφιβολία ή έπαρση, θα μπορείτε εύκολα να τις απορρίψετε. Το βέλτιστο ως πνευματικοί αναζητητές είναι να είστε χαρούμενοι, χαμογελαστοί και ενθουσιώδεις κάτω από όλες τις περιστάσεις. Αυτή η αγνή συμπεριφορά είναι πιο επιθυμητή ακόμα και από την αφοσίωση στον Θεό και τη σοφία. Εάν ανησυχείτε, απογοητεύεστε ή έχετε αμφιβολίες, ποτέ δεν θα μπορέσετε να αποκτήσετε Ευδαιμονία, ανεξαιρέτως από οποιαδήποτε πνευματική άσκηση κι αν κάνετε. Ως εκ τούτου, το πρώτο καθήκον ενός πνευματικού αναζητητή είναι η καλλιέργεια του ενθουσιασμού. Ποτέ μην υπερηφανεύεστε όταν σας εγκωμιάζουν, ούτε να κλονίζεστε όταν σας κατηγορούν. Πρέπει να αναλύετε τον εαυτό σας και να διορθώνετε τα σφάλματα σας. Να είστε ένα Πνευματικό Λιοντάρι.

22 Μαίου

H ακρόαση διαλέξεων και ομιλιών έχει γίνει η μόδα της εποχής, μια τρέλα. Οι άνθρωποι που δίνουν διαλέξεις, όταν τους ακούσει κανείς μια φορά, φαντάζονται ότι γνωρίζουν τα πάντα. Μην μένετε ικανοποιημένοι με το απλό άκουσμα συμβουλών. Ό,τι έχετε ακούσει πρέπει αργότερα να στοχαστείτε επ’ αυτού και ό,τι αποτυπωθεί έτσι στον νου σας πρέπει κατόπιν να το βιώσετε και να το εκφράσετε σε σκέψεις, λόγια και πράξεις. Μόνον έτσι μπορεί η Αλήθεια να είναι ένας θησαυρός στην καρδιά, μόνον τότε μπορεί να ρέει μέσα στις φλέβες σας και να εκδηλώνεται με όλο της το μεγαλείο μέσα από εσάς.

21 Μαίου

Εάν προσπαθείτε να εξηγήσετε την Βεδάντα (Βεδική Φιλοσοφία) στους άλλους «παπαγαλίζοντάς» την, χωρίς καμιά προσπάθεια να την θέσετε σε εφαρμογή στη δική σας συμπεριφορά, δεν εξαπατάτε μόνον τους άλλους αλλά και τον εαυτό σας, που είναι ακόμα χειρότερο. Ως εκ τούτου πρέπει να είστε αυτό που θέλετε να είναι οι άλλοι. Δεν είναι στη φύση ενός πνευματικού αναζητητή να ψάχνει να βρίσκει σφάλματα στους άλλους και να κρύβει τα δικά του/της. Εάν κάποιος σας δείξει τα λάθη σας, μην διαφωνήσετε και προσπαθήσετε να του αποδείξετε ότι έχετε δίκιο ούτε να τον μνησικακήσετε γι’ αυτή του την υπόδειξη. Συλλογιστείτε μέσα σας με ποιον τρόπο έχετε άδικο και διορθώστε τη συμπεριφορά σας. Αντιθέτως, εάν προσπαθήσετε να αιτιολογήσετε τη συμπεριφορά σας για δική σας ικανοποίηση ή αν θελήσετε να εκδικηθείτε το άτομο που σας τα υπέδειξε - αυτά σίγουρα δεν είναι δείγματα ενός πνευματικού αναζητητή ή ενός λάτρη του Θεού.

20 Μαίου

Η συνείδηση (Chittha) θα πρέπει πρώτα να αποσυρθεί από τον αντικειμενικό κόσμο και να στραφεί εντός, προς την επίγνωση του Αιώνιου Εαυτού, Άτμα. Οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν  μόνον όταν φυτευτούν σε καλά οργωμένο έδαφος. Ομοίως επίσης, ο σπόρος της Αυτογνωσίας (Atmic Vidya) μπορεί να φυτρώσει στον αγρό της καρδιάς μόνον όταν υποβληθεί στις αναγκαίες διαδικασίες εξευγενισμού.

19 Μαίου

Κάθε άτομο έχει την τάση να κάνει σφάλματα χωρίς να το γνωρίζει. Όσο λαμπρή κι αν είναι η φωτιά θα βγει έστω και λίγο καπνός από αυτή. Ομοίως επίσης, όσες καλές πράξεις κι αν κάνει κάποιος, είναι πιθανόν να υπάρχει ένα ίχνος κακού σε αυτές. Παρόλα αυτά, πρέπει να κάνει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι το κακό ελαχιστοποιείται, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου το καλό να είναι μεγαλύτερο και το κακό μικρότερο. Πρέπει επίσης να επανεξετάζετε προσεκτικά τις συνέπειες αυτών που κάνετε, λέτε ή πράττετε. Με όποιον τρόπο θέλετε οι άλλοι να σας τιμούν ή να σας συμπεριφέρονται, με τον ίδιο τρόπο πρέπει εσείς πρώτα να συμπεριφέρεστε στους άλλους, να τους αγαπάτε και να τους τιμάτε. Μόνον τότε θα σας τιμήσουν και αυτοί. Αντιθέτως, εάν δεν αγαπάτε και δεν τιμάτε τους άλλους, και παραπονιέστε ότι δεν σας φέρονται σωστά, αυτό είναι σίγουρα ένα εσφαλμένο συμπέρασμα.

18 Μαίου

Το όφελος που μπορείτε να αποκομίσετε από οτιδήποτε είναι ανάλογο της πίστης που θέτετε σ’ αυτό. Από την λατρεία θεοτήτων, προσκυνημάτων σε ιερούς τόπους, απαγγελία ύμνων (Μάντρας) ή από την προσφυγή σε γιατρούς, μπορείτε να αποκομίσετε οφέλη μόνο αναλόγως του μέτρου της πίστης σας. Όταν κάποιος δίνει μια ομιλία, όσο πιο πολύ πίστη έχετε σ` αυτόν ως λόγιο και ειδήμονα, τόσο πιο ξεκάθαρα και άμεσα θα ελκύσετε το θέμα στις καρδιές σας και θα το κατανοήσετε σε βάθος. Για την ανάπτυξη της πίστης και την καλλιέργεια πλήρους κατανόησης, η πιο ουσιώδης προϋπόθεση είναι η αγνότητα της καρδιάς.

17 Μαίου

Η φιλαργυρία είναι σαν τη συμπεριφορά ενός σκύλου. Πρέπει να μεταμορφωθεί. Ο θυμός είναι ο κυριότερος εχθρός σε κάθε πνευματικό αναζητητή. Και η αναλήθεια - είναι ακόμα πιο αηδιαστική! Εξαιτίας της αναλήθειας, καταστρέφονται όλες οι ζωτικές σας δυνάμεις! Η κλοπή καταστρέφει τη ζωή, κάνει την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή πιο φθηνή και από ένα κομμάτι πίτα. Μέτρια τροφή, μέτριος ύπνος, αγάπη και ανεκτικότητα - αυτά θα σας βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας και του σώματος και του νου. Οποιοσδήποτε κι αν είστε, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεστε, εάν δεν δίνετε χώρο στην αποκαρδίωση και τον φόβο, και ενθυμείστε τον Κύριο με ακλόνητη πίστη και χωρίς κάποιο απώτερο κίνητρο, τότε όλα σας τα δεινά και οι θλίψεις θα φύγουν μακριά σας.

16 Μαίου

Ο πραγματικός ασκητισμός μέσα στη ζωή είναι να εφαρμόζετε πειθαρχίες και περιορισμούς όπως έχουν καθοριστεί. Ο νους είναι το πλέον σημαντικό από τα τρία εσωτερικά όργανα του ανθρώπου. Πρέπει να προστατεύετε τον νου έτσι ώστε να μην εισέρχονται προσκολλήσεις, πάθη και εξάψεις. Τα κύματα που εγείρονται με μανία μέσα στον νου είναι η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και ο φθόνος. Αυτά τα έξι είναι οι εσωτερικοί σας εχθροί. Η λαγνεία και ο θυμός επιφέρουν τους υπόλοιπους τέσσερις. Για να απαλλαγείτε από αυτούς τους εσωτερικούς εχθρούς και να προοδεύσετε στον πνευματικό σας δρόμο, πρέπει να εφαρμόζετε πνευματικές ασκήσεις.

15 Μαίου

Όπως η κρέμα βρίσκεται μέσα στο γάλα και η φωτιά μέσα στην καύσιμη ύλη, έτσι επίσης και η πραγμάτωση του Θεού είναι ένα σίγουρο αποτέλεσμα για εκείνους οι οποίοι κάνουν πνευματικές ασκήσεις. Ακόμα και αν η επίτευξη της Λύτρωσης δεν συμβεί αμέσως ως επακόλουθο της συνεχούς επίκλησης του Ονόματος του Κυρίου, θα είναι ξεκάθαρα προφανή τα ακόλουθα αποτελέσματα-καρποί: 1) η συναναστροφή με τους αρίστους 2) η αλήθεια 3) η ικανοποίηση και 4) ο έλεγχος των αισθήσεων. Μέσω οποιασδήποτε από αυτές τις πύλες και αν εισέλθει κανείς, είτε είναι οικογενειάρχης είτε ερημίτης είτε ανήκει σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική τάξη, θα φθάσει σίγουρα στον Κύριο. Αυτό είναι βέβαιο!

14 Μαίου

Υπάρχουν πολλές καταστρεπτικές δυνάμεις στον κόσμο. Όμως, μαζί τους ευτυχώς υπάρχουν και εποικοδομητικές δυνάμεις επίσης. Ως σπουδαστές της αληθινής γνώσης (Vidya) δεν πρέπει να μετατραπείτε σε λάτρεις των όπλων και των μηχανών. Πρέπει να μεταμορφωθείτε σε ενεργητικά άτομα, που θα λατρεύετε τον Θεό. Η εξουσία και η δύναμη είναι πανίσχυρα τοξικά. Θα σας μολύνουν μέχρις ότου σας καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Προκαλούν συμφορές. Όμως, η γνήσια γνώση θα σας χαρίσει πληρότητα και τύχη.

13 Μαίου

Σ` αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει καμία πειθαρχία ανώτερη από την ανεκτικότητα, καμία ευτυχία μεγαλύτερη από την ικανοποίηση, καμιά ευλογία πιο ιερή από τον οίκτο και κανένα όπλο πιο αποτελεσματικό από την υπομονή. Οι πιστοί πρέπει να θεωρούν το σώμα ως ένα χωράφι, τις καλές πράξεις ως σπόρους και να καλλιεργούν το Όνομα του Κυρίου. Να έχετε την Καρδιά ως καλλιεργητή ώστε να αποκτήσετε τη σοδειά - η οποία είναι ο ίδιος ο Κύριος. Όπως η κρέμα μέσα στο γάλα και η φωτιά μέσα στην καύσιμη ύλη, έτσι και ο Κύριος είναι μέσα στα πάντα. Να έχετε απόλυτη πίστη σ` αυτό.

12 Μαίου

Στον κήπο της καρδιάς σας, πρέπει να φυτέψετε και να καλλιεργείτε το τριαντάφυλλο της Θεότητας, το γιασεμί της ταπεινοφροσύνης και τον κρίνο της γενναιοδωρίας. Στο φαρμακείο σας, πρέπει να διατηρείτε σε ετοιμότητα τις ταμπλέτες της διάκρισης, τις σταγόνες του αυτοελέγχου και τα τρία ζωτικά φάρμακα σε σκόνη, δηλ. της πίστης, της αφοσίωσης, και της υπομονής. Με τη χρήση αυτών των φαρμάκων, θα μπορέσετε να γλιτώσετε από τη σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται Άγνοια.

11 Μαίου

O καλός χαρακτήρας είναι το πολύτιμο κόσμημα της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη γέννηση είναι το αποτέλεσμα αναρίθμητων καλών πράξεων και δεν πρέπει να τη χαραμίζετε. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί στον υπέρτατο βαθμό. Με βαθιά λαχτάρα και ακλόνητη πειθαρχία, πρέπει να πασχίζετε να βιώσετε τον Θεό και να λυτρωθείτε.

10 Μαίου

Όταν τρώτε φαγητό είναι μια τελετουργία. Δεν πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια στιγμών ανησυχίας ή συναισθηματικών αναστατώσεων. Πρέπει ακόμα να θεωρείτε την τροφή απλά ως το φάρμακο για την ασθένεια της πείνας και για τη διατήρηση της ζωής. Να εκλαμβάνετε κάθε δυσκολία που συναντάτε ως μια τυχερή ευκαιρία για να αναπτύξετε τη δύναμη του νου σας και να ενδυναμώσετε την πνευματικότητά σας.

9 Μαίου

Κοιτάξτε τον γερανό - προχωράει παρά πολύ γρήγορα στο νερό. Όμως, όσο περπατάει, δεν μπορεί να πιάσει κανένα ψάρι. Πρέπει, γι` αυτόν τον σκοπό, να γίνει αργός και ήσυχος και να στέκεται ακίνητος. Ομοίως επίσης, εάν κάποιος διάγει τη ζωή του με απληστία, θυμό και άλλες κακές ιδιότητες, δεν μπορεί να διασφαλίσει το ψάρι της αλήθειας, της αγάπης και της ειρήνης. Πρέπει να απαγγέλλετε το Όνομα του Κυρίου. Τότε, σίγουρα θα ξεπεράσετε τα φυσικά χαρακτηριστικά της απληστίας και του θυμού. Κρατηθείτε από τον Κύριο που είναι ο Οικουμενικός Σκοπός και καταστήστε Τον προορισμό του ταξιδιού της ζωής σας. Να ελέγχετε τα λόγια σας και να σκέπτεστε ασταμάτητα τον Κύριο. Τότε θα μπορέσετε να καθυποτάξετε τον νου σας που σας κάνει ανήσυχους, και σταδιακά θα γεμίσετε με όλες τις καλές ιδιότητες!

8 Μαίου

Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη γεύση του φαγητού εάν είναι άρρωστος ή εάν ο νους του βρίσκεται κάπου αλλού. Παρομοίως, ακόμα κι αν ασχολείστε με πνευματικές ασκήσεις, δεν θα βιώνετε χαρά , εάν η καρδιά σας είναι γεμάτη με κακές ιδιότητες. Μπορείτε να γευτείτε γλυκύτητα όσο υπάρχει ζάχαρη στη γλώσσα. Όμως, εάν υπάρχει έστω και ελάχιστη πικράδα στη γλώσσα, τότε όλο σας το στόμα θα έχει πικρή γεύση. Ως εκ τούτου, αυτοί που προσδοκούν να αποκτήσουν την Άγια Παρουσία του Κυρίου πρέπει να καλλιεργήσουν καλές συνήθειες, πειθαρχημένη ζωή και ευγενείς ιδιότητες. Οι συνηθισμένοι κοινοί τρόποι ζωής δεν θα σας οδηγήσουν στον Θεό αυτομάτως. Πρέπει να κάνετε πνευματικές ασκήσεις ώστε να τους μετατρέψετε όπως πρέπει.

7 Μαίου

Όταν εμπλέκεται κανείς μέσα στον κόσμο, τότε μόνον εγκόσμιες σκέψεις θα εγερθούν μέσα του κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών της ζωής του. Σε εκείνους οι οποίοι λαχταρούν με όλη τους την καρδιά τον Κύριο, ο Κύριος θα τους φανερωθεί. Μπορεί βέβαια κανείς να αγαπάει τους γνωστούς και συγγενείς του, να τους σέβεται και να τους κρατάει σε καλή διάθεση για όσον καιρό δραστηριοποιείται μέσα στον κόσμο. Όμως, ενόσω υπάρχει ακόμα στον κόσμο, πρέπει να προσφέρει απεριόριστη αγάπη και αφοσίωση σε ολόκληρη τη ζωή του μόνο στον Κύριο, σε κανέναν άλλον.

6 Μαίου

Πιο ευωδιαστή και από το γλυκό άρωμα του γιασεμιού και του κρίνου, πιο μαλακή και από το βούτυρο, πιο όμορφη και από τα μάτια του παγωνιού, πιο ευχάριστη και από το σεληνόφως είναι η αγάπη μιας μητέρας. Η ανθρώπινη ζωή είναι ένα ταξίδι από το "εγώ" στο "εμείς". Σ` αυτό το σύντομο ταξίδι, πρέπει να απο-προσκολληθείτε από το σώμα και να αναπτύξετε προσκόλληση-δεσμό με τον Εαυτό. Προς τούτο, η χάρη της μητέρας είναι πάρα πολύ απαραίτητη.

5 Μαίου

Πρέπει να καταλάβετε την αξία της αγάπης της μητέρας και το ενδιαφέρον της για σας. Πρέπει να δίνετε στη μητέρα σας την ανώτατη προτεραιότητα. Μερικές φορές, οι σύγχρονοι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις μητέρες τους. Νομίζουν ότι είναι οι υψηλά μορφωμένοι και ότι οι μητέρες τους δεν γνωρίζουν τίποτε. Είναι μεγάλο λάθος να το νομίζετε αυτό. Ποτέ δεν πρέπει να βλέπετε αφ` υψηλού τη μητέρα σας. Αλλά και οι μητέρες επίσης δεν πρέπει να υποχρεώνουν τα παιδιά τους να ενδίδουν σε κάθε επιθυμία τους. Με αγάπη και ειλικρίνεια, πρέπει να φέρνουν τα παιδιά τους στον ορθό δρόμο. Κάθε μητέρα πρέπει να προσδοκά να είναι τα παιδιά της καλοί άνθρωποι, δεν χρειάζεται να είναι σπουδαίοι.

4 Μαίου

Η φύση σας αποκαλύπτεται από τις πράξεις, τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τα λόγια, τις διατροφικές σας συνήθειες, τον τρόπο ένδυσης και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε. Ως εκ τούτου, πρέπει να δίνετε προσοχή στο να διασφαλίζετε ότι τα λόγια, οι κινήσεις, οι σκέψεις και η συμπεριφορά σας είναι όλα σωστά και γεμάτα από αγάπη και υψηλοφροσύνη, χωρίς σκληρότητα και έλλειψη σταθερότητας. Πρέπει να αναπτύξετε τέτοια ταπεινοφροσύνη ώστε να πιστεύετε ότι έχετε να μάθετε πολλά καλά από τους άλλους. Ο ενθουσιασμός σας, οι προσδοκίες, η αποφασιστικότητα, η ικανότητα για εργασία, η γνώση και σοφία σας πρέπει να εστιάζονται προς την ευημερία όλων και να μην χρησιμοποιούνται για εγωιστικούς σας σκοπούς. Πρέπει να έχετε ευρείς αντιλήψεις και να καλλιεργήσετε αγάπη που συμπεριλαμβάνει τους πάντες.

3 Μαίου

Ένας αγρότης καθαρίζει και ισοπεδώνει τη γη, απομακρύνει τις πέτρες και τα αγκάθια, οργώνει και προετοιμάζει το έδαφος, λιπαίνει με κοπριά και θρέφει το χώμα, το ποτίζει και το εμπλουτίζει με λιπάσματα. Κατόπιν σπέρνει τους σπόρους και μεταφυτεύει τα δενδρύλλια. Αυτό ακολουθείται από τη διαδικασία του ξεβοτανίσματος και του ψεκασμού με παρασιτοκτόνα. Τελικά, μετά από μακρά αναμονή δρέπει τη συγκομιδή. Μόλις θερίσει τη σοδειά, αρχίζει τη διαδικασία του λιχνίσματος και του αλωνίσματος, και τελικά  στοιβάζει το προϊόν. Όλες αυτές οι ποικίλες διαδικασίες γίνονται για τη χάρη παροχής τροφής για το στομάχι. Ομοίως επίσης, πρέπει κανείς να νοιώθει ότι η πείνα, η δίψα, η χαρά και η λύπη, οι θλίψεις και οι απώλειες, οι δοκιμασίες και ο θυμός, η τροφή και η όρεξη δεν είναι παρά ερεθίσματα που τον ωθούν προς την επίτευξη της Παρουσίας του Κυρίου. Εάν έχετε αυτή τη νοοτροπία, καμιά αμαρτία δεν θα αμαυρώσει ποτέ τις πράξεις σας. Με την πάροδο του χρόνου, κι αυτά ακόμα τα ερεθίσματα θα εξαφανισθούν, χωρίς να αφήσουν ούτε ίχνος.

2 Μαίου

Η αληθινή γνώση (Vidya) σας καθοδηγεί στο να βελτιώσετε πρώτα τον εαυτό σας. Αφού μεταμορφωθείτε εσείς, τότε προσπαθήστε να βελτιώσετε άλλους. Αυτή είναι η γνωστοποίηση που παρέχει η αληθινή γνώση. Η παραπλανητική προσκόλληση στον αντικειμενικό κόσμο μπορεί να ξεριζωθεί μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας η οποία προσφέρεται ως λατρεία στον Κύριο. Η γνήσια και ειλικρινής αφοσίωση χαρακτηρίζεται από αγάπη για όλους, παντού και πάντοτε.

1 Μαίου

Για τα άτομα που είναι βυθισμένα μέσα στον κόσμο, υπάρχουν δύο εμπόδια που πρέπει να υπερνικήσουν: Τη λαχτάρα για ζωώδεις επιθυμίες και τη βουλιμία της γλώσσας. Ο καθένας σας πρέπει να τα κατακτήσει αυτά. Για όσον καιρό αυτά επιμένουν, προκαλούν λύπη. Αυτά είναι οι αιτίες για όλες τις αμαρτίες και η αμαρτία είναι η κοπριά μέσα στην οποία ευδοκιμεί η ψευδαίσθηση (Μάγια). Αυτοί που επιθυμούν την απελευθέρωση πρέπει να καταδαμάσουν τις αισθήσεις. Για να κατακτήσετε αυτές τις επιθυμίες, πρέπει οποιεσδήποτε δραστηριότητες κι αν κάνετε - τρώτε, περπατάτε, βαδίζετε, μελετάτε, βοηθάτε ή κινήστε, να τις κάνετε με την πίστη ότι σας οδηγούν στην παρουσία του Θεού. Κάθε πράξη πρέπει να γίνεται με πνεύμα αφιέρωσης στον Κύριο.