Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάϊος 2009

31 Μαίου

Που βρίσκεται η Αρετή; Βρίσκεται στη διαγωγή σας, τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Η Αρετή κατοικεί στην καρδιά σας. Όταν οι παρορμήσεις που εγείρονται από την πνευματική καρδιά εκφραστούν σε λέξεις, αυτό είναι Αλήθεια (Σάτυα). Το να μετατραπούν αυτές οι λέξεις σε πράξεις είναι Αρετή (Ντάρμα). Για όλα αυτά, η Αγάπη είναι η πρώτιστη ανάγκη. Αγάπη στις πράξεις είναι Αρετή. Αγάπη στα λόγια είναι Αλήθεια. Αγάπη στη σκέψη είναι Ειρήνη. Αγάπη στην κατανόηση είναι Μη-βία. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός είναι στους πάντες, θα εφαρμόσετε τη Μη-βία. Ο Θεός είναι ένας, παρόλο που μπορεί να λατρεύεται με διαφορετικές Μορφές και Ονόματα - Ράμα ή Κρίσνα, Αλλάχ ή Ιησούς, Χάρι ή Σάι.
- Μπάμπα

30 Μαίου

Διαποτίστε κάθε ανάσα σας με αγάπη. Η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Ο φόβος σέρνει τον άνθρωπο στο ψέμα, την αδικία και το κακό. Η αγάπη δεν λαχταρά επαίνους. Μόνον εκείνοι που δεν έχουν καθόλου αγάπη μέσα τους αδημονούν για ανταμοιβή και φήμη. Η ίδια η αγάπη είναι η ανταμοιβή της. Όταν επιθυμείτε να προσφέρετε αφιερώματα ενώπιον του Θεού, ας προσφέρετε αγάπη αντί για υλικά αντικείμενα. Η αγάπη δεν είναι εμπόριο. Μην διαπραγματεύεστε το τίμημά της. Αφήστε την να ρέει καθάρια από την καρδιά, σαν χείμαρρος Αλήθειας, σαν ποταμός σοφίας. Μην την αφήνετε να ρέει από το κεφάλι, ούτε από τη γλώσσα. Αφήστε την να αναδύεται, πλήρης και ελεύθερη, από την καρδιά!
- Μπάμπα

29 Μαίου

Μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι έχει παραδώσει όλα τα πλούτη του, τις δυνάμεις και τη θέση του στον Θεό. Όμως, όταν παραδίδεται κανείς ολοκληρωτικά, βιώνει τη σχέση του με τον Θεό λέγοντας: «Είμαι μέσα Σου, Είσαι μέσα μου». Η αίσθηση της ξεχωριστότητας μεταξύ του Θεού και του ατόμου πρέπει να εξαφανισθεί. Η αφοσίωση δε συνίσταται απλά στην προσφορά λατρείας με διάφορους τελετουργικούς τρόπους. Συνίσταται στο να προσφέρετε τον εαυτό σας στον Θεό με αφοσίωση και άσπιλη αγάπη. Έχετε προέλθει από τον Θεό, που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης. Γι` αυτό, να διάγετε τη ζωή σας στηριγμένοι στα ακλόνητα θεμέλια της Αγάπης.
- Μπάμπα

28 Μαίου

Η υπηρεσία προς τους άλλους δεν πρέπει να γίνεται σαν να προσφέρετε χάρη ή για να πετύχετε κάποιους ιδιοτελείς σκοπούς. Μην αναγνωρίζοντας την ιερή και εξαγνιστική δύναμη της υπηρεσίας, οι άνθρωποι διστάζουν να ασχοληθούν με την κοινωνική υπηρεσία. Μη φαντάζεστε πως ο σκοπός της υπηρεσίας είναι απλώς η ευημερία του έθνους. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι το κυριότερο πράγμα που συμβαίνει, όταν παρέχετε υπηρεσία, είναι ότι εσείς οι ίδιοι γίνεστε καλύτεροι. Η υπηρεσία πρέπει να καθοδηγείται από τη συναίσθηση του χρέους σας προς την κοινωνία. Η ευγνωμοσύνη απαιτεί από τον άνθρωπο να υπηρετεί την κοινωνία, η οποία είναι η πηγή όλων των αγαθών που απολαμβάνει. Άνθρωποι χωρίς ευγνωμοσύνη είναι χειρότεροι κι από τα άγρια ζώα. Αυτά που απαιτούνται για την υπηρεσία δεν είναι χρήματα και υλικά εφόδια. Το πρώτο ζητούμενο είναι μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Όσες πράξεις υπηρεσίας κι αν κάνετε με καρδιά χωρίς αγάπη είναι άχρηστες.
- Μπάμπα

27 Μαίου

Η πιο σημαντική αιτία των δεσμών σας με τον κόσμο είναι το ότι δίνετε πάρα πολύ ελευθερία στον νου. Όταν δένετε ένα ζώο σε ένα στύλο, δεν μπορεί να περιφέρεται ελεύθερο στα χωράφια, να καταστρέφει τις σοδειές και να προκαλεί απώλειες και ζημιές, έτσι ώστε να το τιμωρούν για τις ζημιές που προκάλεσε. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να κρατάτε τον νου σας δεμένο με τη βοήθεια συγκεκριμένων κανονισμών και ορίων. Όσον καιρό ο άνθρωπος διάγει μια πειθαρχημένη ζωή, η οποία ελέγχεται από ορθούς κανόνες και όρια, θα μπορέσει να κερδίσει ένα καλό όνομα και να ζήσει μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή. Μόλις παραβεί αυτά τα όρια τότε θα βρεθεί αμέσως έξω από τον σωστό δρόμο.
- Μπάμπα

26 Μαίου

Από τους αρχαίους χρόνους, ποικίλοι όροι έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν τον Θεό, αλλά κανένας δεν είναι ικανός να καταδείξει την αληθινή Του φύση. Ο Θεός είναι παρών σε όλα τα όντα, και όλες οι μορφές είναι δικές Του. Πώς είναι δυνατόν ο πανταχού παρών Θεός να μπορεί να εκφραστεί και να περιγραφεί με λόγια; Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι κάτι είναι Θεός και κάτι άλλο δεν είναι; Όποια μορφή κι αν επιχειρήσετε να δώσετε στον Θεό, δεν είναι παρά μια καρικατούρα. Να θεωρείτε τη δική σας μορφή σαν έκφραση του Θεού! Να θεωρείτε τον εαυτό σας σαν Θεό! Να σέβεστε τους άλλους. Να αγαπάτε τον εαυτό σας και τους άλλους. Αυτό είναι αληθινή λατρεία του Θεού.
- Μπάμπα

25 Μαίου

Εγκλωβισμένος στα δεσμά της δημιουργίας, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του θεϊκού Δημιουργού. Ταυτίζοντας τον εαυτό του με το σωματικό περίβλημα μέσα στο οποίο βρίσκεται, δεν αντιλαμβάνεται την ενότητα όλων των όντων μέσα στο Οικουμενικό Απόλυτο Ένα. Ο άνθρωπος έχει συγγράψει και μελετήσει αμέτρητα πνευματικά κείμενα, αλλά τις πιο πολλές φορές υποπίπτει σε σύγχυση εμπλεκόμενος σε διαλεκτικές αντιπαραθέσεις και επιχειρηματολογίες. Όμως, εκείνος ο οποίος έχει εφαρμόσει τουλάχιστον μία ή δύο σελίδες από όλους αυτούς τους τόμους, παραμένει σιωπηλός και χωρίς καμιά επιθυμία για δόξα ή νίκη. Είναι ευτυχισμένος ως τα βάθη της ύπαρξής του. Καλλιεργεί τον αγρό της καρδιάς του, φυτεύει τους σπόρους της αγάπης και ανταμείβεται με τη σοδειά του ψυχικού σθένους και της εσωτερικής γαλήνης.
- Μπάμπα

24 Μαίου

Ο κόσμος είναι η δημιουργία του Θεού. Είναι γεμάτος θεϊκή ενέργεια. Αυτή η θεϊκή ενέργεια δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του χώρου ή του χρόνου. Παρόλο που βρίσκεται παντού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία της και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει αδιάκοπα διά μέσου των καλωδίων, αλλά η παρουσία του γίνεται αντιληπτή μόνο όταν τοποθετηθεί ένας λαμπτήρας και ανάψει. Παρόμοια, παρόλο που ο Θεός είναι πανταχού Παρών, η θεϊκή Του λαμπρότητα ακτινοβολεί μόνο μέσα από εκείνους που Τον λατρεύουν με αγνή καρδιά.
- Μπάμπα

23 Μαίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως οι δραστηριότητες υπηρεσίας που κάνετε, γίνονται προς χάριν του δικού σας πνευματικού εξαγνισμού και εξύψωσης. Όλες οι πράξεις σας πρέπει να γίνονται με σκοπό να εξαγνίσετε τον νου σας και να αφαιρέσετε κάθε ρυπαρότητα από μέσα του. Είναι λάθος να νομίζετε, ότι με την απλή εκτέλεση καλών πράξεων, χωρίς να επιδιώκετε την εσωτερική σας μεταμόρφωση, μπορείτε να επιτύχετε την απελευθέρωση ή τη λύτρωση στη ζωή σας. Οι πράξεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για την εξάγνιση του νου. Χωρίς αγνότητα του νου, η ζωή δεν μπορεί να γίνει πνευματική. Η ανθρώπινη γέννηση είναι το αποτέλεσμα της δράσης (Κάρμα). Οι ορθές πράξεις οδηγούν στην Αρετή (Ντάρμα) και μέσω της Αρετής θα βιώσετε τον Θεό. 
- Μπάμπα

22 Μαίου

Οι άνθρωποι πρέπει να διάγουν μια ανιδιοτελή ζωή. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από αυτό. Αντίθετα, ο εγωισμός είναι εκείνος που δημιουργεί όλων των ειδών τις δυσκολίες στον άνθρωπο. Η ανιδιοτελής αγάπη δεν έχει χώρο για τίποτε αρνητικό. Λόγω της ανιδιοτελούς σας αγάπης, μπορεί να αντιμετωπίσετε αντίδραση από τους γνωστούς και τους  συγγενείς σας ή από άλλους ανθρώπους γύρω σας. Δεν πρέπει όμως να πτοείσθε απ` αυτές τις αντιδράσεις. Να νοιάζεστε για την αγάπη σαν την ίδια την πνοή της ζωής σας. Κάντε την αγάπη τη βάση όλων των πράξεών σας. Η αγάπη σας πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε ίχνος επιθυμίας ή προσδοκίας.
- Μπάμπα

21 Μαίου

Μέσω της ενάρετης δράσης επιτυγχάνει κανείς την αγνότητα της καρδιάς, η οποία οδηγεί στην απόκτηση της σοφίας (Jnana). Μόνον όταν δεν έχετε προσδοκία για τους καρπούς των πράξεών σας, θα μπορέσουν οι πράξεις σας να σας οδηγήσουν σε ένωση με τον Θεό (Yoga). Πρέπει να υπερνικήσετε το αίσθημα του "εγώ" και του "δικό μου". Όταν κάνετε δραστηριότητες υπηρεσίας να τις θεωρείτε ως ξεχωριστό προνόμιο και να τις βλέπετε ώς μια μορφή λατρείας του Θεού. Πρέπει να θεωρείτε την υπηρεσία προς την κοινωνία ως ένα μέσον για να επιτύχετε την ολοκλήρωση στη ζωή σας. Πρέπει να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα κι αν προκύπτουν με πίστη και θάρρος, υπηρετώντας τους άλλους χωρίς επίδειξη, αλλά με ένα πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αφοσίωσης.
- Μπάμπα

20 Μαίου

Το πνεύμα της αυτοθυσίας είναι ουσιώδες για την προσφορά ειλικρινούς υπηρεσίας. Αληθινή αυτοθυσία είναι το να απαλλαγείτε από τις κακές σας ιδιότητες. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της πνευματικής ζωής (Γιόγκα). Συνειδητοποιείστε ότι όταν υπηρετείτε τους άλλους, στην πραγματικότητα υπηρετείτε τον ίδιο τον Θεό μέσα στις διάφορες ανθρώπινες μορφές. Όσοι υπηρετούν πρέπει να έχουν αυτή την ιερή στάση προσπαθώντας να βλέπουν τον Θεό μέσα στον καθένα.
- Μπάμπα

19 Μαίου

  Αγνή και ανιδιοτελής αγάπη προς όλες τις ζωντανές υπάρξεις, θεωρώντας τα πάντα σαν ενσαρκώσεις του Θεού, χωρίς καμιά προσδοκία για ανταμοιβή - αυτό συνιστά την αληθινή αγάπη. Έχοντας κανείς αυτή τη στάση, θεωρώντας ότι ο Θεός είναι παρών σε όλα τα πλάσματα, μπορεί να βιώσει την αληθινή αγάπη. Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζει, όποιες και αν είναι οι προσωπικές θλίψεις και στερήσεις που μπορεί να υφίσταται, η αληθινή αγάπη παραμένει ανεπηρέαστη. Στην εποχή μας, μόλις παρουσιασθεί μια δυσκολία, η αγάπη μεταμορφώνεται σε μίσος. Η αληθινή αγάπη είναι το γλυκό φρούτο που δίνει το ευωδιαστό άνθος των καλών πράξεων. Η αγάπη κυβερνά χωρίς να καταφεύγει στο ξίφος. Ενώνει χωρίς την ανάγκη των νόμων. Μόνον εκείνος που τρέφει τέτοια αληθινή αγάπη μπορεί να ονομαστεί άνθρωπος, διότι η θεϊκή αγάπη είναι η βασική ιδιότητα του αληθινού ανθρώπου.
- Μπάμπα

18 Μαίου

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να περπατούν με τη βοήθεια ενός στηρίγματος βάδισης, στο οποίο κρατούνται και προχωρούν. Ο αιώνιος ήχος OM (Πράναβα) ή AUM (προφέρεται ΟΜ) είναι ένα τέτοιο βοήθημα, με τρεις ρόδες τα γράμματα "Α", "U" και "M". Στηριζόμενος στο AUM ο άνθρωπος θα μπορέσει να μάθει να χρησιμοποιεί τα πόδια της αφοσίωσης και της μη-προσκόλλησης. Εάν εγκαταλείψει τη στήριξή του στην απαγγελία του ΟΜ, τότε θα σωριασθεί στο έδαφος αβοήθητος. Εάν όμως βαδίζει με τη βοήθεια της επανάληψης του AUΜ, τότε σίγουρα θα μπορέσει να βιώσει τη δόξα του Θεού (Brahman), ο οποίος είναι η ίδια η ουσία του Σύμπαντος.
- Μπάμπα

17 Μαίου

Η ριζική αιτία όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι η λησμονιά της πνευματικής του φύσης και η ταύτισή του με το σώμα. Το σώμα είναι απλώς η περιβολή του ενοικούντος Πνεύματος. Βυθισμένος όμως ο άνθρωπος στη σωματική συνειδητότητα, αναπτύσσει εγωισμό και κτητικότητα, τα οποία με την σειρά τους γεννούν πολλά άλλα ελαττώματα. Λησμονεί την έμφυτη θεϊκή του φύση και παύει να χρησιμοποιεί σωστά τις αισθήσεις και τα όργανα δράσης με τα οποία έχει προικισθεί. Οι αισθήσεις σας είναι δώρο του Θεού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ιερούς σκοπούς και όχι για καταχρήσεις. Να τρέφετε μόνο ιερές σκέψεις και να ασχολείστε μόνο με αγνά έργα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα εξαγιάσετε τη ζωή σας. Υπάρχει μόνον ένας βασιλικός δρόμος για την πραγμάτωση του Θεού. Είναι ο δρόμος της θεϊκής αγάπης. Έχετε προέλθει από τον Θεό και το πεπρωμένο σας είναι να συγχωνευθείτε πάλι με τον Θεό.
- Μπάμπα

16 Μαίου

Το λάδι βρίσκεται μέσα στο σπόρο του σουσαμιού. Το βούτυρο βρίσκεται μέσα σε κάθε σταγόνα γάλακτος. Η ευωδιά υπάρχει μέσα σε κάθε λουλούδι. Ο γλυκός χυμός βρίσκεται μέσα σε κάθε φρούτο. Η φωτιά υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα σε κάθε κομμάτι ξύλου. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Θείο ενυπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο με τη λεπτοφυή μορφή της Συνειδητότητας (Chaitanya). Ο κόσμος είναι η ορατή εκδήλωση του αόρατου Υπέρτατου Εαυτού. Ο Θεός ακτινοβολεί με λαμπρότητα μέσα σε κάθε άνθρωπο ως Ύπαρξη – Συνειδητότητα - Ευδαιμονία (Sat - Chit - Ananda). Παρόλο όμως που ο Θεός βρίσκεται τόσο κοντά του, ο άνθρωπος εξ αιτίας της άγνοιάς  του περιφέρεται αναζητώντας τον Θεό έξω από τον εαυτό του.
- Μπάμπα

15 Μαίου

Μπορεί κανείς να παρακολουθεί πνευματικές ομιλίες, αλλά δεν πρέπει να μένει ικανοποιημένος απλά με το να τις ακούει και μετά από λίγο να τις ξεχνάει. Πρέπει να ερευνήσει το πόσο έχει αλλάξει παρακολουθώντας αυτές τις ομιλίες. Πρέπει να προσπαθήσει να βάλει σε εφαρμογή τουλάχιστον μία ή δύο από τις διδασκαλίες, να απαλλαγεί σταδιακά από τις εγκόσμιες προσκολλήσεις του και να προοδεύσει στο μονοπάτι προς τον Θεό. Στον κατάλληλο χρόνο, η Θεότητα θα ανθίσει σίγουρα στην καρδιά του. Εάν, αντιθέτως, συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις εγκόσμιες έγνοιες και επιθυμίες του, τότε θα κατέρχεται όλο και περισσότερο στο επίπεδο του ζώου. Πρέπει να είναι ικανοποιημένος με όσα έχει και να τα χρησιμοποιεί σωστά έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό.
- Μπάμπα

14 Μαίου

Το οικοδόμημα που ονομάζεται ζωή πρέπει να κτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια. Γι` αυτό η επιδίωξη για απόκτηση πλούτου (artha) και για ικανοποίηση των επιθυμιών (kama) πρέπει να ελέγχεται από το κριτήριο της Αρετής (Dharma). Η Αρετή προάγει αυτούς που την προάγουν. Το πιο ισχυρό θεμέλιο είναι η αδιάλειπτη πίστη στον Παντοδύναμο Θεό. Μερικοί μπορεί να ρωτούν: «Εάν ο Θεός είναι Παντοδύναμος, τότε γιατί δεν γίνεται φανερός;». Ο Θεός όμως αποκαλύπτεται μόνο σ’ αυτόν που έχει αληθινή λαχτάρα και όχι σε εκείνον που θέτει ερωτήσεις από άρνηση ή αγνωστικισμό. Θα φανερωθεί μόνο σε μια αγνή καρδιά η οποία δεν είναι καλυμένη από τα σύννεφα του εγωισμού ή της προσκόλλησης σε εγκόσμια πράγματα.
- Μπάμπα

13 Μαίου

Δε χρειάζεται να περιφέρεστε εδώ κι εκεί προς αναζήτηση του Θεού, διότι εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός. Ο Θεός κατοικεί στην καρδιά σας. Είναι η πανταχού παρούσα κινητήρια Δύναμη. Να έχετε ακλόνητη πίστη σ` αυτή την αλήθεια. Όπως η φωτιά στο σπίρτο έτσι και η Θεότητα ευρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στον άνθρωπο. Η φωτιά στο σπίρτο εκδηλώνεται όταν το σπίρτο έλθει σε τριβή με το σπιρτόκουτο. Κατά τον ίδιο επίσης τρόπο, όταν η ατομική ψυχή έλθει σε επαφή με τον Θεό, τότε η φλόγα της Γνώσης (Σοφίας) ακτινοβολεί με λαμπρότητα.
- Μπάμπα

12 Μαίου

Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Σρι Κρίσνα συμβουλεύει τον Αρτζούνα να θεωρεί τον εαυτό του σαν ένα όργανο του Θεού. Αληθινά κάθε ανθρώπινο ον είναι όργανο του Θεού. Όντας λοιπόν έτσι, πρέπει καθένας να εκτελεί τα καθήκοντά του, αφήνοντας τα αποτελέσματα στον Θεό. Οι άνθρωποι πρέπει απλά να κάνουν τα καθήκοντά τους. Η επιτυχία ή αποτυχία καθορίζεται από τον Θεό. Μη θεωρείτε τον εαυτό σας ως τον πράττοντα. Να έχετε την πεποίθηση ότι το εντός σας ενοικούν Πνεύμα σας κατευθύνει και σας παρέχει τη δυνατότητα να δράτε.
- Μπάμπα

11 Μαίου

Ηθική δεν σημαίνει απλά την τήρηση ορισμένων κανόνων στην καθημερινή ζωή. Ηθική σημαίνει απαρέγκλιτη πορεία επί του ευθέος και ιερού δρόμου της ορθής συμπεριφοράς. Η τιμή της κοινωνίας στηρίζεται στην ηθική. Χωρίς ηθικούς κανόνες η κοινωνία καταρρέει. Μόνο σε εκείνον τον άνθρωπο ο οποίος είναι σθεναρά ηθικός, μπορεί η ανθρώπινη προσωπικότητα να βρει την καλύτερή της έκφραση. Ο όρος «προσωπικότητα» ισχύει μόνο για εκείνον ο οποίος εκδηλώνει την αφανή-ανεκδήλωτη εντός του Θεότητα μέσω της συμπεριφοράς του. Απλά και μόνο η ανθρώπινη μορφή δεν προσδίδει σε κάποιον ανθρώπινη προσωπικότητα. Η διαγωγή είναι αυτό που βαρύνει. Μόνον εκείνοι που διάγουν μια ζωή που διέπεται από ηθικούς κανόνες και εκδηλώνουν την αληθινή θεϊκή τους φύση μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά ανθρώπινα όντα.
- Μπάμπα

10 Μαίου

Το καθήκον του ανθρώπου είναι να εξαγιάζει τις μέρες και τις νύχτες του με την αδιάλειπτη ενθύμηση του Ονόματος. Να Το θυμάστε με χαρά και με αληθινή λαχτάρα. Εάν το κάνετε έτσι, τότε ο Θεός σίγουρα θα εμφανιστεί ενώπιόν σας με τη Μορφή και το Όνομα που Τον λατρεύετε. Ο Θεός είναι όλα τα ονόματα και όλες οι μορφές, είναι η μείξη όλων αυτών με αρμονικό κάλλος! Οι "Θεοί" που λατρεύονται στις ποικίλες θρησκευτικές πίστεις, στις ποικίλες ανθρώπινες κοινωνίες, είναι διάφορες εκδηλώσεις της μίας Θεϊκής Αρχής η οποία υπάρχει αληθινά. Όπως ακριβώς το σώμα είναι ένας αρμονικός συνδυασμός των αισθήσεων και των διαφόρων μελών, έτσι και ο Θεός είναι η αρμονία όλων των μορφών και ονομάτων που λατρεύει η ανθρωπότητα.
- Μπάμπα

9 Μαίου

Το Θείο είναι παρόν στον άνθρωπο σαν την αθέατη χορδή η οποία συγκρατεί ενωμένη μια γιρλάντα. Ολόκληρο το σύμπαν διαπερνάται από το Θείο και είναι η ορατή εκδήλωσή Του. Να θεωρείτε τους εαυτούς σας ως παιδιά μιας μητέρας και ότι ανήκετε στην οικογένεια της ανθρωπότητας. Μην δίνετε χώρο γισ διαφορές φυλής, θρησκεύματος και εθνικότητας. Να πιστεύετε ακλόνητα ότι άπαντες ανήκουν στη φυλή της ανθρωπότητας, να ακολουθείτε τη θρησκεία της αγάπης και να μιλάτε τη γλώσσα της καρδιάς. Το νερό έχει διαφορετικές ονομασίες στις διάφορες γλώσσες. Παρόμοια ο Θεός είναι ένας, με οποιαδήποτε όνομα κι αν Τον καλείτε, είτε Αλλάχ, είτε Ιησού, είτε Βούδα, είτε Ράμα - να έχετε αυτή την πίστη. Καλλιεργήστε αυτή την οικουμενική θεώρηση και μην κατακρίνετε καμιά θρησκεία.
- Μπάμπα

8 Μαίου

Το σώμα είναι ένα άρμα. Ο ηνίοχός του είναι η Αρχή της διάνοιας. Οι αισθήσεις είναι τα άλογα. Τα χαλινάρια που ελέγχουν και συγκρατούν τα άλογα είναι ο νους. Όταν ο νους αμφιταλαντεύεται και περιπλανάται, χωρίς να έχει σταθερό στόχο, τότε τα άλογα τρέχουν ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τον ηνίοχο, δηλαδή τη διάνοια. Γι` αυτό, πρέπει να ελέγχετε τον νου και να μην τον δηλητηριάζετε με τη μανία για απολαύσεις των αισθήσεων. Ο νους πρέπει να δρα ως υπηρέτης της διάνοιας. Η ομιλία να υπηρετεί τον νου και ο νους να υπηρετεί τη διάνοια - αυτός είναι ο τρόπος για να αποκτήσετε την Υπέρτατη Γαλήνη. Και, αργά και σταθερά, να εκπαιδεύετε τη διάνοια να στρέφεται προς τον Άτμα (Θεό). Ομιλία η οποία καθοδηγείται από έναν νου που είναι συντονισμένος με μια διάνοια φωτιζόμενη από τον Άτμα - αυτά θα σας οδηγήσουν στον έσχατο στόχο.
- Μπάμπα

7 Μαίου

Να αγαπάτε τον Θεό και να Τον βλέπετε μέσα σε κάθε πλάσμα. Να αγαπάτε όσους υπάρχουν γύρω σας, και κατόπιν να διευρύνετε τον κύκλο της αγάπης μέχρις ότου περιβάλει ολόκληρη τη δημιουργία. Ο νους σας να είναι εστιασμένος πάντοτε στον Θεό με απόλυτη προσήλωση. Να βλέπετε τα πάντα ως εκδήλωση του Θεού. Όταν ο νους παραμένει έτσι προσηλωμένος, τότε θα εγκαταλείψει την τάση του να ψάχνει για σφάλματα και μικροαδυναμίες στους άλλους. Θα πάψει να ακολουθεί λανθασμένους και ανόητους δρόμους και δε θα ενδιαφέρεται πια για τα επουσιώδη και τα προσωρινά. Το σώμα είναι σαν το εξωτερικό μέρος ενός φακού, οι αισθήσεις είναι ο λαμπτήρας και ο νους είναι η μπαταρία. Εάν χρησιμοποιείτε τη διάνοιά σας σαν το διακόπτη, τότε ο νους σας δε θα στρέφεται προς το αρνητικό και έτσι θα συμβάλει στην πρόοδό σας προς το Θεϊκό σας πεπρωμένο.
- Μπάμπα

6 Μαίου

Σ` αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου οι αρνητικές δυνάμεις του φόβου και της διαμάχης, της αδικίας και της ανηθικότητας μαίνονται με ξέφρενη μανία, είναι καθήκον κάθε ανθρώπου να οπλιστεί με πνευματικό σθένος ώστε να μη συντριβεί από την καταιγίδα. Αυτό είναι ένα επείγον και κρίσιμο έργο, στο οποίο οι γυναίκες κάθε χώρας έχουν ένα μεγάλο ρόλο να παίξουν. Πρέπει να ενσταλάξουν την πίστη στον Θεό στις καρδιές των παιδιών τους και να τα βοηθήσουν να Τον φυλάσσουν εκεί. Γιατί η πίστη στον Θεό είναι το φάρμακο που χρειάζονται οι άνθρωποι, ώστε να επανακτήσουν την υγεία και την ευτυχία τους.
- Μπάμπα

5 Μαίου

Μπορεί να κατακτήσει κανείς την ευδαιμονία της υπέρτατης γαλήνης μόνο με την καλλιέργεια της απόσπασης, με την απομάκρυνση των αισθήσεων από τα ερεθίσματα για τα οποία διψούν και με την βύθιση μέσα στα έγκατα της ύπαρξής του, έχοντας ακλόνητη πίστη ότι υπάρχει μια απέραντη εσώτερη πραγματικότητα που ανταμείβει αυτή την διερεύνηση. Αυτή είναι η ύψιστη αρετή, διότι, όταν αυτή εφαρμοσθεί, ο άνθρωπος πλημμυρίζει με αγάπη και δεν μένει ούτε ίχνος κακίας, μίσους, απληστίας ή λαγνείας μέσα του. Η όραση του ανθρώπου εξαγνίζεται από τη μεγαλειώδη αλήθεια της ενότητας των πάντων και της κατανόησης πως η πολλαπλότητα δεν είναι παρά εκδήλωση του Ενός.
- Μπάμπα

4 Μαίου

Για να αποκτήσετε τη στάση-νοοτροπία της παράδοσης, της αφιέρωσης, πρέπει να έχετε πίστη στον Θεό. Αυτός ο κόσμος είναι το θεατρικό Του έργο• δεν είναι ένα κενό όνειρο• έχει τον σκοπό και τη χρησιμότητά του. Είναι το μέσον με τη βοήθεια του οποίου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον Θεό• να Τον βλέπετε μέσα στην ομορφιά, το μεγαλείο, την τάξη και την επιβλητικότητα της Φύσης. Αυτά δεν είναι παρά μόνο σκιές της Δόξας Του και της Λαμπρότητάς Του. Η λατρεία του Θεού οδηγεί στη γνώση ότι Αυτός είναι τα πάντα• όταν βιώσετε ότι δεν υπάρχει Δεύτερος, αυτό είναι Πνευματική Σοφία (Γκνιάνα)!
- Μπάμπα

3 Μαίου

Μη βοηθάτε χάριν της ανταμοιβής, ή για να ελκύσετε την προσοχή, ή να κερδίσετε ευγνωμοσύνη, ή από υπερηφάνεια για την ανωτερότητά σας σε ικανότητες, πλούτη, κύρος ή εξουσία. Να βοηθάτε επειδή ωθείστε από αγάπη. Όταν πετυχαίνετε κάπου, να αποδίδετε εκείνη την επιτυχία στη χάρη του Θεού, ο οποίος σας ενέπνευσε ως η  Αρχή της Αγάπης μέσα σας. Όταν αποτυγχάνετε, να αποδίδετε εκείνη την αποτυχία στη δική σας ανεπάρκεια, ανειλικρίνεια ή άγνοια. Να εξετάζετε τα κίνητρα της πράξεως, απολυμάνετέ τα από κάθε ίχνος του εγώ. Μην κατηγορείτε τον αποδέκτη της υπηρεσίας σας ή τους συνεργάτες σας ή τους συναδέλφους σας ή τον Θεό.
- Μπάμπα

2 Μαίου

Το πρώτιστο καθήκον του ανθρώπου είναι να κάνει σωστή διαχείριση του χρόνου χρησιμοποιώντας το σωματικό ένδυμα που του έχει δοθεί. Ο άνθρωπος δεσμεύεται από δραστηριότητες σ’ αυτόν τον φαινομενικό κόσμο. Ενώ το Θείο είναι πανταχού παρόν, ο άνθρωπος αποτυγχάνει να το αναγνωρίσει. Δεν μπορεί να δει το φως που είναι μέσα του. Η Πραγματικότητα, την οποίαν αναζητάτε παντού στον εξωτερικό κόσμο, βρίσκεται μέσα σας. Ο άνθρωπος σήμερα βλέπει μόνο τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό όμως είναι μια ζωική ιδιότητα. Το να «βλέπει» εντός του είναι το σημάδι του αληθινού ανθρώπου. Απορροφημένος τελείως με τον εξωτερικό κόσμο και αγνοώντας την εσωτερική του όραση, ο άνθρωπος έχει χάσει τη δύναμη της διάκρισης.
- Μπάμπα

1 Μαίου

Η ζωή είναι ένα μακρύ προσκύνημα στον τραχύ και βασανιστικό δρόμο αυτού του κόσμου. Όμως, με το Όνομα του Θεού στα χείλη του, ο προσκυνητής δεν θα νιώθει καθόλου δίψα. Με τη Μορφή του Θεού στην καρδιά του, δεν θα αισθανθεί καμιά εξάντληση. Η συντροφιά των Αγίων θα τον εμπνέει να ταξιδεύει με ελπίδα και πίστη. Η βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι πάντοτε κοντά  του θα προσδίδει δύναμη στα μέλη του. Να θυμάστε ότι με κάθε σας βήμα, έρχεστε πιο κοντά στον Θεό. Και ο Θεός επίσης, θα κάνει δέκα βήματα προς εσάς όταν εσείς κάνετε ένα βήμα προς Αυτόν. Αυτό το ταξίδι δεν έχει καθόλου σταματήματα. Είναι ένα συνεχές ταξίδι, ανάμεσα σε δάκρυα και χαμόγελα, ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο. Όταν τελειώσει ο δρόμος, και επιτευχθεί ο Σκοπός, ο προσκυνητής συνειδητοποιεί ότι τόσο καιρό είχε ταξιδέψει μόνο από τον εαυτό του προς τον εαυτό του, ότι ο Θεός που αναζητούσε, ήταν καθ’ όλο αυτό το διάστημα μέσα του, γύρω του, μαζί του, και δίπλα του! Αυτός ο ίδιος ήταν πάντοτε Θεός.
- Μπάμπα