Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2023

30 Απριλίου

Ο κόσμος μπορεί να σωθεί μόνο με τη δύναμη του Θείου Εαυτού, που είναι εγγενής στους πάντες. Αυτή η δύναμη πρέπει να αντληθεί μέσα από την πνευματική άσκηση και με τη χάρη του Θεού που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της αγάπης, της αγνότητας και της υπηρεσίας. Εάν αυτά τα δύο απουσιάζουν, η καταστροφή είναι βέβαιη. Είναι αναπόφευκτη.

Η αγάπη είναι το σπανιότερο είδος σήμερα! Δεν υπάρχει αγάπη στην οικογένεια, μεταξύ πατέρα και γιου, συζύγων, αδελφών. Πρέπει να αποδείξετε με τη συμπεριφορά και τη στάση σας ότι η αγάπη, που βασίζεται στη συνειδητοποίηση του Ενός Εαυτού στο παν, μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματα του κόσμου. Η ζωή έχει γίνει πολύ τεχνητή. Οι άνθρωποι κινούνται με τυφλό φόβο, χωρίς να ξέρουν τι μπορεί να τους συμβεί στο επόμενο βήμα.

Ετοιμαστείτε να γίνετε φάροι φωτός που θα τους καθοδηγείτε στον σωστό δρόμο. Να είστε το φως της αγάπης. Αυτό περιέχει τα πάντα. Τότε, δεν θα υπάρχει ανάγκη για επανάληψη του Ονόματος ή για αυστηρές πειθαρχίες. Η αγάπη και η φροντίδα των άλλων, οι οποίοι δεν είναι παρά οι μορφές που προσλαμβάνει το Θείο, θα προσελκύσουν τη χάρη του Θεού. Ως εκ τούτου, αποφασίστε σήμερα να εδραιώσετε την αγάπη στην καρδιά σας, να την καλλιεργήσετε, να την κάνετε οικουμενική και απαλλαγμένη από κάθε εγωιστική επιθυμία. Γίνετε premaswarupa - ενσαρκώσεις της αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1970


29 Απριλίου

Σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε χωρίς να το μεταμορφώσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν μπορείτε να φάτε ρύζι χωρίς να αποφλοιώσετε τους κόκκους του και να το μαγειρέψετε! Ομοίως, δεν μπορείτε να έχετε ύφασμα χωρίς να μετατρέψετε το βαμβάκι σε νήμα και να το υφάνετε.

Ομοίως, τα ανθρώπινα πλάσματα χρειάζονται επίσης μεταμόρφωση που αφορούν σε τρεις στόχους: Ο πρώτος είναι η σωματική μεταμόρφωση. Ο δεύτερος αφορά τον νου. Και ο τρίτος σχετίζεται με τον Θείο Εαυτό (Άτμα)! Ο Θείος Εαυτός είναι αμετάβλητος. Είναι μόνο το σώμα και ο νους που απαιτούν μεταμόρφωση.

Πώς γίνεται η μεταμόρφωση; Για παράδειγμα, αν θέσουμε το ερώτημα για το αν το ασήμι μπορεί να γίνει Θεός ή αν η πέτρα μπορεί να γίνει Θεός, η απάντηση είναι «Ναι». Όταν ένας γλύπτης μετατρέπει ένα κομμάτι βράχου σε ένα όμορφο είδωλο για να το λατρεύουμε σε έναν ναό, αυτό που ήταν αδρανές και άχρηστο γίνεται ιερό! Αυτό είναι μεταμόρφωση. Ομοίως, ένα είδωλο φτιαγμένο από ασήμι μπορεί να γίνει αντικείμενο λατρείας.

Έτσι, ό,τι είναι ασήμαντο και εγκόσμιο μπορεί να μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου σε κάτι ιερό και θείο. Μια τέτοια μεταμόρφωση είναι απολύτως απαραίτητη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1984


28 Απριλίου

Η πνευματική πρόοδος και η ευδαιμονία εξαρτώνται από την πειθαρχημένη προσπάθεια. Μπορεί να έρθει μόνο μέσα από σκληρές και επίπονες προσπάθειες, όχι μέσα από ευχάριστα εύκολα μονοπάτια. Η ζωή γίνεται άξια να τη ζει κανείς μόνον όταν  έχετε πειθαρχημένες συνήθειες, συγκέντρωση του νου, παραίτηση από αισθησιακές απολαύσεις και πίστη στον Εαυτό.

Η πειθαρχία και η συγκέντρωση είναι σαν τα αναχώματα που ελέγχουν και κατευθύνουν τα πλημμυρισμένα νερά ενός ποταμού σε αβλαβή και ωφέλιμα κανάλια. Ασχολείστε με τη πνευματική άσκηση και την έρευνα του Εαυτού και, σε αυτό το μεγάλο έργο, αυτά τα δύο θα σας βοηθήσουν πολύ.

Κανείς που αγνοεί το μονοπάτι δεν μπορεί να φτάσει τον στόχο. Κανείς που δεν γνωρίζει τον στόχο δεν μπορεί να επιλέξει το μονοπάτι και να το περπατήσει. Πρέπει να έχετε τη σωστή αντίληψη του μονοπατιού, καθώς και τον προορισμό του, πριν αποφασίσετε το ταξίδι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1970


27 Απριλίου

Όλα τα όντα και όλα τα πράγματα είναι Θεϊκά - αλλά, μέσω της ευφυούς ανάλυσης, πρέπει να επιλέξετε όντα και πράγματα που σας βοηθούν και να αποφεύγετε εκείνα που θα σας δημιουργήσουν εμπόδια. Αυτός είναι ο δρόμος της σοφίας.

Πάρτε το ηλεκτρικό ρεύμα, ή τη φωτιά, ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Είναι επικίνδυνα αν δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε, αλλά είναι ωφέλιμα όταν γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε με διάκριση. Μπορεί να είναι είτε φίλοι είτε εχθροί σας. Το ίδιο και οι αισθήσεις. Αν τους επιτρέψουμε να μας κυριαρχήσουν, θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί μας. Αν κυριαρχήσουμε επ’ αυτών, μας βοηθούν να πραγματοποιήσουμε τον σκοπό μας.

Ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχήσει στις αισθήσεις που στρέφουν την προσοχή του στον έξω κόσμο. Δεν μπορεί να απελευθερωθεί από τη δουλεία του τροχού της δυαδικότητας (ευχαρίστηση και πόνος, χαρά και θλίψη κ.λπ.) εφόσον οδηγείται από τις αισθήσεις. Οι αισθήσεις είναι εμπόδια στο μονοπάτι του Πνεύματος που σας οδηγεί στην εσωτερική Συνειδητότητα, όχι στον εξωτερικό κόσμο. Η δίψα του  Πνεύματος δεν απασχολεί τα πουλιά και τα ζώα, αλλά απασχολεί τον άνθρωπο! Με τη χάρη του Θεού, σας έχει απονομηθεί αυτό το μεγάλο δώρο της διάκρισης! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1970


26 Απριλίου

Από σήμερα, ας είναι η ζωή σας γεμάτη αγάπη. Αφήστε τα χέρια σας να αναλάβουν πράξεις που είναι ωφέλιμες για όλη την κοινωνία. Οδηγήστε τις σκέψεις σας ώστε να επικεντρωθούν στην αρχή της αγάπης.

Θα πρέπει να ανεβείτε από το επίπεδο του «εγώ» στο επίπεδο του «εμείς» και τελικά να συγχωνευτείτε στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Ιουλίου 2002


25 Απριλίου

Ο Θεός είναι παντού ανά πάσα στιγμή. Ο Θεός πληροί το παν.

Ο Θεός αναλαμβάνει το μικρό εγχείρημα να πάρει ανθρώπινη μορφή, να μεγαλώσει με άντρες και γυναίκες και να βρεθεί ανάμεσά τους για να τους κερδίσει και να τους πάρει μαζί του στο μονοπάτι της αλήθειας. Ο Θεός δίνει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να απολαύσει τη θεϊκή γλυκύτητα και να πάρει μια γεύση από τη δόξα του Θεού.

Ο Θεός ενεργεί παρά την απουσία οποιουδήποτε εξαναγκασμού, έτσι ώστε τα ανθρώπινα όντα να μπορούν να επιλέξουν να ενεργήσουν με τον αναμενόμενο τρόπο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1971


24 Απριλίου

Αποδίδουμε διαφορετικά ονόματα στην ίδια Αρχή, για πρακτικούς λόγους αναφοράς. Για παράδειγμα, σε αυτό το σώμα έχει δοθεί το όνομα Σάτυα. Αυτό το όνομα δίνεται στο σώμα και όχι σε Εμένα. Εγώ δεν είμαι το σώμα. Δεν είμαι ο νους. Δεν είμαι η διάνοια. Δεν είμαι το υποσυνείδητο. Δεν είμαι φαντασία. Ο Θεός είναι ο Θεός!

Πρέπει να αναπτύξετε μια τέτοια σταθερή και αταλάντευτη πίστη. Είναι πιθανόν ο νους κάποιων ανθρώπων να είναι άστατος και επιρρεπής σε διαταραχές λόγω  των διατροφικών τους συνήθειών και του τρόπου διασκέδασής τους. Είναι επίσης πιθανόν να επηρεάζονται από κάποιους φίλους ως προς αυτό. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύω να συμμετέχετε στην συντροφιά ευγενών ψυχών.

Η απελευθέρωση είναι δυνατόν να επιτευχθεί από όλους. Αλλά πότε; Τη στιγμή που θα εδραιωθείτε στην αλήθεια: «Είμαι ο Θείος Εαυτός», θα φτάσετε στην απελευθέρωση. Να σκέφτεστε πάντα: «Ο Σουάμι είναι εντός μου», «Είμαι μέσα στον Σουάμι».

Ωστόσο, δεν ωφελείστε αν απλώς επαναλαμβάνετε «Είμαι ο Σουάμι», «Είμαι ο Σουάμι», με άστατο νου. Πρέπει να αναπτύξετε σταθερή πίστη «Είμαι ο Σουάμι, είμαι ο Θεός, είμαι ο Θεός». Μόνο όταν έχετε αυτή τη σταθερή πεποίθηση θα φτάσετε στον Θεό, που είναι χωρίς ιδιότητες, αμόλυντος, αιώνιος, αγνός, φωτεινός, ελεύθερος και η ενσάρκωση της αγιοσύνης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουλίου 2007


23 Απριλίου

Ο αέρας αναμιγνύεται με τον αέρα, η φωτιά αναμειγνύεται με τη φωτιά, το νερό αναμιγνύεται με το νερό, εύκολα. Ομοίως, ο Θεός είναι η ίδια η μορφή του Φωτός. Γίνετε Φως. Έτσι θα είστε ένα με το κοσμικό Φως.

Ο Θεός είναι άμορφος. Για να συγχωνευτείτε με τον άμορφο Θεό, θα πρέπει να εγκαταλείψετε την ταύτιση με το σώμα. Όταν είστε διαρκώς προσκολλημένοι στο σώμα, πώς μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τον Εαυτό, την Κοσμική Αρχή;

Επικεντρωθείτε στον Εαυτό. Μόνον τότε η συνείδησή σας θα συγχωνευτεί με την κοσμική συνείδηση. Αυτή η ενοποίηση ονομάζεται συγχώνευση με το Θείο. Ο ίδιος Εαυτός κατοικεί σε όλα τα όντα. Υπάρχει μόνο Ένα, αλλά έχει αποδοθεί με διαφορετικά ονόματα και μορφές. Μόνο το Ένα υπάρχει. Το μηδέν αποκτά αξία όταν το ένα προηγείται. Ο κόσμος, η ζωή, ο ήλιος, το φεγγάρι, ο ουρανός και όλα τα άλλα είναι μηδέν (zero). Μόνον ο Ένας είναι ο ήρωας (hero), και αυτός είναι ο Θεός. Ο άνθρωπος, που είναι εγγενώς Θείος, γίνεται μηδέν αν ξεχάσει τον Θεό.

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Ο Θεός δεν είναι ξεχωριστός από εσάς. Εσείς είστε ο Θεός. Στοχαστείτε και κατανοήστε αυτήν την αλήθεια. Αν όλη σας η ζωή δαπανηθεί σε έρευνες και πειράματα, πότε θα περάσετε στο πεδίο της εφαρμογής; Τα πρόσωπα μπορεί να διαφέρουν ως προς τα ονόματα, τις μορφές και τις συμπεριφορές, αλλά ο Εαυτός παραμένει Ένας και αμετάβλητος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1998


22 Απριλίου

Η αγάπη είναι ζωτικής σημασίας. Η αγάπη είναι θεϊκή. Για να καταστεί μια πράξη κατάλληλη να προσφερθεί στον Θεό και αρκετά αγνή για να κερδίσει τη χάρη Του, πρέπει να εκδηλώνει αγάπη. Όσο πιο φωτεινή είναι αυτή η εκδήλωση, τόσο πιο κοντά είστε στον Θεό. Η αγάπη δεν επηρεάζεται ούτε αλλάζει μορφή ανάλογα με την κάστα, την πίστη ή τη θρησκεία. Δεν μπορεί να αμαυρωθεί από φθόνο, κακία ή μίσος. Προστατέψτε την αγάπη από το να δηλητηριαστεί από αυτά τα κακά. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε συναισθήματα χωρίς μίσος, χωρίς διακρίσεις.

Η ρίζα όλων των θρησκειών, η ουσία όλων των γραφών, η συνάντηση όλων των δρόμων, η έμπνευση όλων των ανθρώπων είναι η αρχή της αγάπης. Είναι το ισχυρότερο στήριγμα στην αποστολή του ανθρώπου στη ζωή. Είναι το φως που εξασφαλίζει την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια ευημερία.

Γεμίστε κάθε σας λέξη με αγάπη, γεμίστε κάθε σας πράξη με αγάπη. Οι λέξεις που βγαίνουν από τη γλώσσα σας δεν πρέπει να μαχαιρώνουν σαν μαχαίρι, δεν πρέπει να πληγώνουν σαν βέλη, ούτε να χτυπούν σαν σφυρί. Πρέπει να είναι γλυκές σαν το νέκταρ, να ακούγονται σαν μια συμβουλή σοφίας, να μοιάζουν με  μονοπάτι στρωμένο με άνθη, να ραίνουν τον κόσμο με ειρήνη και χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


21 Απριλίου

Σήμερα γίνονται ομιλίες για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Αγάπη και διοργανώνονται εκθέσεις για τη διάδοση των αξιών. Αλλά δεν υπάρχει καμία προσπάθεια αυτές οι αξίες να γίνουν παραδείγματα στην πρακτική ζωή. Τι ωφελούν οι ομιλίες και οι εκθέσεις εάν δεν εφαρμόζονται οι αξίες; Ο κόσμος δεν θα μεταμορφωθεί με την προπαγάνδα.

Μόνο όταν υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα αυτών των ιδανικών, αυτά θα ανταποκρίνονται στην ουσία και θα εμπνέουν τους ανθρώπους. Όλο το χάος στον κόσμο οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν διπλή ζωή. Λένε το ένα και ενεργούν διαφορετικά.

Πρέπει να υπάρχει συνέπεια στη σκέψη, στα λόγια και στην πράξη. Η αληθινή πνευματικότητα συνίσταται στην προώθηση της ανθρώπινης ενότητας μέσω της αρμονικής ζωής και του μοιράσματος της χαράς με όλους. Οι ύμνοι και όλες οι μορφές λατρείας είναι μόνο καλές πράξεις, αλλά πνευματικά είναι ασήμαντες.

Η αφοσίωση συνίσταται στην έκφραση αγάπης προς όλους και όλα. Δεν μπορείτε ν’ αλλάξετε τις καρδιές μέσω ομιλιών. Συχνά αυτές οδηγούν σε σύγχυση και συγκρούσεις. Καλύτερη από τις ομιλίες είναι η άσκηση της αγάπης, με πίστη στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1989


20 Απριλίου

Να είστε όλοι ενωμένοι. Όπου υπάρχει ενότητα, υπάρχει αγνότητα. Όπου υπάρχει αγνότητα, υπάρχει ο Θεός. Να ζείτε τη ζωή σας έχοντας υπόψη αυτές τις τρεις πτυχές: της ενότητας, της αγνότητας και της Θεότητας.

Δεν πρέπει να μένετε αδιάφοροι μπροστά στις δυσκολίες και τα βάσανα των άλλων. Αντιμετωπίστε τον πόνο τους σαν να ήταν δικός σας. Ο ένας Θεός κατοικεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Ο Θεός υπάρχει ακόμα και στα μυρμήγκια και στα κουνούπια.  Η συμπόνια πρέπει να γεμίζει την καρδιά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουλίου 2008


19 Απριλίου

Ο Κύριος δεν επιμένει στο ν’ ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι ένα μονοπάτι και να αποδέχονται ένα είδος πειθαρχίας. Υπάρχουν πολλές πόρτες στο αρχοντικό Του. Η κύρια είσοδος είναι, ωστόσο, η υπέρβαση της προσκόλλησης. Αυτό ήταν που προέτρεψε ο Κρίσνα τον Αρτζούνα να πετύχει. Ο Αρτζούνα αποκαρδιώθηκε και άφησε το τόξο να γλιστρήσει από το χέρι του επειδή τον κυρίευσε ένα είδος προσκόλλησης που τον παραπλάνησε.

Ο Κρίσνα έπρεπε να του αποδείξει ότι οι συγγενείς που ο Αρτζούνα φοβόταν να σκοτώσει, οι δάσκαλοι που ήθελε να ζήσουν, εκείνοι που αγαπούσε και μισούσε, όλοι, δεν ήταν παρά όργανα της Θέλησής Του, μαριονέτες που κινούνταν από το Χέρι Του! Αυτό κατέστρεψε την προσκόλλησή του και ανέλαβε να συνεχίσει  το έργο του, χωρίς καμία προσκόλληση στις συνέπειες. Αυτό τον έκανε αποδέκτη του μεγαλύτερου μαθήματος στην ιστορία.

Το μάθημα αυτό είναι πολύτιμο τόσο για τον θεϊστή όσο και για τον άθεο, γιατί και οι δύο έχουν προσκόλληση στις συνέπειες των όσων πράττουν, μια προσκόλληση που χρωματίζει τον ζήλο τους και  διπλασιάζει την αγωνία τους, όταν απογοητεύονται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαΐου 1967


18 Απριλίου

Ο νόμος της Δικαιοσύνης είναι τώρα απλώς μια βολική δικαιολογία για να αντλήσετε οφέλη από τους άλλους, όχι μια ευκαιρία να εκπληρώσετε τα καθήκοντά σας προς αυτούς! Τον υπενθυμίζετε στους άλλους, όταν θέλετε να αποσπάσετε κάποιο πλεονέκτημα. Πρέπει να θυμάστε όχι μόνο τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος της Δικαιοσύνης αλλά και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει.

Ο πειρασμός να αγνοήσετε το Ντάρμα αναπτύσσεται από τον εγωισμό και την αποδοχή των ψεύτικων αξιών. Η επιθυμία να ικανοποιηθούν κατώτερες επιθυμίες είναι η ρίζα του αδικίας. Αυτή η επιθυμία σας καταλαμβάνει πονηρά, σιωπηλά, σαν κλέφτης τη νύχτα. ή σαν σύντροφος που έρχεται να σας σώσει, ή σαν υπηρέτης που προτίθεται να σας παρακολουθήσει ή σαν σύμβουλος που έρχεται να σας προειδοποιήσει! Ω, η κακία έχει χίλιους τρόπους να αιχμαλωτίσει την καρδιά σας!

Πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση απέναντι στους πειρασμούς. Η επιθυμία κτυπάει την πόρτα της συνείδησής σας, μπαίνει και καθιερώνεται και μετά πολλαπλασιάζεται και κατατρώει την προσωπικότητα που έχετε δημιουργήσει με επίπονη φροντίδα. Τότε, το φρούριο δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχό σας. Έχετε υποβαθμιστεί σε μια μαριονέτα που χειραγωγείται από τους εσωτερικούς σας εχθρούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


17 Απριλίου

Δεν είναι ο Θεός εκείνος που θα σας υποδείξει τι είναι καλό και τι κακό. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας σας λένε τι είναι καλό και τι κακό. Η επίγευση στο στόμα εξαρτάται από το είδος της τροφής. Ό,τι υπάρχει εντός σας θα αντανακλάται έξω! Ό,τι κακό βλέπετε στους άλλους, δεν είναι παρά μια αντανάκλαση των δικών σας σκέψεων. Μερικοί άνθρωποι βυθίζονται συνεχώς σε κοσμικές σκέψεις. Τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να είναι ευτυχισμένοι.

Μόνο εκείνοι των οποίων ο νους είναι σταθερός και χωρίς σκέψεις, επιτυγχάνουν την κατάσταση της ευδαιμονίας! Μερικοί άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ έξυπνους και συνεχίζουν να διερευνούν βαθιά τη συσσωρευμένη τους γνώση την προερχόμενη από τα βιβλία. Αυτός ο τύπος της σχολαστικότητας μοιάζει με αλλεργία. Μόλις αυτή η αλλεργία αρχίσει να εξαπλώνεται, η ενέργειά τους εξαντλείται! Δυστυχώς, σήμερα αναπτύσσεται η αλλεργία, όχι η  ενέργεια!

Μην απασχολείτε τον νου σας σκεπτόμενοι αν κάτι είναι καλό για εσάς ή όχι. Όλα είναι καλά. Ό,τι κι αν συμβεί, θεωρήστε το ως καλό. Όταν αναπτύξετε μια τέτοια στάση,  θα αποδειχθεί τελικά πως όλα υπηρετούν το καλό σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 2006


16 Απριλίου

Η πειθαρχία είναι απαραίτητη  προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε προσπάθειας του ανθρώπου, ανεξάρτητα από τον τομέα, είτε αυτός είναι οικονομικός, κοινωνικός, εκπαιδευτικός ή απλώς υλικός και εγκόσμιος. Είναι ακόμη πιο ουσιαστική για την επιτυχία στην πνευματική προσπάθεια.

Η συγκέντρωση είναι προϋπόθεση ακόμη και για κοινές καθημερινές δράσεις όπως το περπάτημα, η ομιλία, το γράψιμο ή το διάβασμα. Η πνευματική πρόοδος και η ευδαιμονία εξαρτώνται από την πειθαρχημένη προσπάθεια. Μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μόχθο και όχι μέσα από ευχάριστα εύκολα μονοπάτια.

Η ζωή αποκτά αξία μόνο όταν κάποιος έχει πειθαρχημένες συνήθειες, συγκέντρωση του νου, παραίτηση από αισθησιακές απολαύσεις και πίστη στον Εαυτό (Άτμα).

Η πειθαρχία και η συγκέντρωση είναι σαν τα αναχώματα που ελέγχουν και κατευθύνουν τα  νερά της πλημμύρας ενός ποταμού σε αβλαβή και ωφέλιμα κανάλια.

Καθώς ασχολείστε με τη πνευματική άσκηση και την έρευνα του Εαυτού, αυτά τα δύο θα σας συνδράμουν σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1970

 


15 Απριλίου

Δεν πρέπει να δίνετε ελευθερία δράσης στον εγωισμό, ταυτίζοντας τον Εαυτό σας με το σώμα. Στην πραγματικότητα, όταν λέτε «εγώ», αυτό δεν αντιστοιχεί στο σώμα, αλλά στον Αιώνιο και Αθάνατο Θείο Εαυτό (Άτμα), ο οποίος δεν είναι μολυσμένος από την ταύτιση με το σώμα, την έπαρση και την ανηθικότητα.

Μόνο όταν κάποιος αναπτύξει μέσα του τέτοια Αυτοπεποίθηση, δηλαδή πίστη και εμπιστοσύνη στον Θείο Εαυτό του, μπορεί να θέσει ένα ιδανικό για τους άλλους. Αλλά οι άνθρωποι σήμερα δεν καταλαβαίνουν την έννοια της Αυτοπεποίθησης. Επομένως, είναι πρωταρχικής σημασίας να αναπτύξετε την πίστη στον Εαυτό σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2003


14 Απριλίου

Όπου υπάρχει πίστη, υπάρχει αγάπη. Μόνο όταν κάποιος έχει αγάπη μέσα του, μπορεί να λειτουργήσει με δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη οδηγεί στην αλήθεια, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον Θεό. Ο Θεός μόνο μπορεί να χαρίσει ευδαιμονία. Ο Θεός αποτελεί τη βάση της ευδαιμονίας. Η αλήθεια είναι ο θεμέλιος λίθος  του Θεού. Η δικαιοσύνη είναι η βάση της αλήθειας. Η αγάπη είναι η βάση της δικαιοσύνης. Η πίστη είναι η βάση της αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002


13 Απριλίου

Ο άνθρωπος που είναι γεμάτος με αγνή αγάπη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ψυχική γαλήνη, είναι καθαρός στην καρδιά και μένει ατάραχος μπροστά από τις τυχόν αντίξοες συνθήκες, αποτυχίες ή απώλειες. Αυτό το σθένος πηγάζει από την αγάπη του Θεού, που τον προικίζει με αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση παράγει τεράστια εσωτερική δύναμη. Όλοι πρέπει να αναπτύξουν αυτή τη δύναμη. Ο καθένας πρέπει να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, δηλαδή την πίστη στον Εαυτό (Άτμα) μέσα του, έτσι ώστε να έχει την εμπειρία της ευδαιμονίας του Εαυτού.

Η αγάπη πρέπει να είναι απαλλαγμένη από συναισθήματα προσδοκίας οποιασδήποτε ανταπόδοσης ή ανταμοιβής. Η αγάπη, που αναδύεται από το αίσθημα της προσδοκίας ανταλλάγματος, δεν είναι αληθινή αγάπη. Πρέπει να αναπτυχθεί μια αγάπη απολύτως ανιδιοτελής και χωρίς οποιοδήποτε κίνητρο. Αυτό είναι το καθήκον που δεσμεύει τον άνθρωπο.

Δεν πρέπει να προσεύχεστε στον Θεό ζητώντας αυτή ή την άλλη εύνοια, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο απίστευτα πολύτιμοι, θεϊκοί και υπέροχοι θησαυροί βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο της Θείας Χάριτος. Κανείς δεν ξέρει τι προτίθεται ή τι επιθυμεί να δώσει ο Θεός σε έναν αφοσιωμένο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ζητώντας επιπόλαια και ασήμαντα πράγματα, ο άνθρωπος ευτελίζει τη Θεϊκή του περιουσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1989


12 Απριλίου

Θέλετε να είστε ευτυχισμένοι. Αλλά, από πού μπορείτε να αντλήσετε ευτυχία; Από κάποιο κατάστημα στην αγορά; Ή από ένα πολυτελές γεύμα με μια ποικιλία από πιάτα σε ένα ξενοδοχείο; Όχι, καθόλου! Την αληθινή ευτυχία πρέπει να τη βρείτε μέσα σας.

Στην πραγματικότητα, είστε η ενσάρκωση της ευδαιμονίας. Ήσασταν σε ευδαιμονία από τη στιγμή της γέννησής σας. Αλλά, μόλις αρχίσατε να αναπτύσσετε προσκόλληση στον κόσμο, ξεκίνησαν όλα όσα σας οδηγούν στη θλίψη. Ως εκ τούτου, πρέπει να μειώσετε τις εγκόσμιες προσκολλήσεις σας. Αυτή τη στιγμή είστε δέσμιοι αυτού του κόσμου σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, αποδυναμώνετε το σώμα σας. Στο τέλος θα καταλήξετε να βιώνετε μόνο θλίψη.

Η ανησυχία είναι μια πολύ κακή ποιότητα. Βιασύνη, ανησυχία και λιπαρά –αυτά τα τρία μαζί κάνουν την καρδιά πολύ αδύναμη. Επομένως, κρατήστε τα σε απόσταση. Όποτε αντιμετωπίζετε δυσκολίες, απλώς να νιώθετε βέβαιοι ότι πρόκειται για σύννεφα που περνούν και φεύγουν. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ό,τι έρχεται, είναι μοιραίο να φύγει. Είναι προσωρινό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου 2007


11 Απριλίου

Όλοι σ’ αυτόν τον κόσμο αγαπούν κάποιον. Όμως αυτή η αγάπη διαφοροποιείται αναλόγως. Ο ένας Θεός είναι παρών σε όλους. Να αγαπάτε όλους και να υπηρετείτε όλους, αφού ο Θεός είναι παρών σε όλους τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει τόπος στο σύμπαν όπου ο Θεός είναι απών. Ο Θεός υπάρχει στον ουρανό, στο νερό, στους ήχους και στο φως. Επομένως, όλα σ’ αυτό το σύμπαν είναι ενσαρκώσεις του Θεού. Εσείς, όμως, εγκαταλείπετε αυτόν τον πανταχού παρόντα Θεό και λατρεύετε τον Θεό με τη μορφή κάποιου ειδώλου (ή κάποιας εικόνας) στους ναούς. Χωρίς αμφιβολία, μπορείτε να λατρεύετε αυτά τα σύμβολα, δεν είναι λάθος. Όμως, οφείλετε να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια πως ο ίδιος Θεός που υπάρχει στο σύμβολο είναι παρών στον κάθε άνθρωπο ή μάλλον σε κάθε ζωντανό ον.

Αρχικά, θεωρήστε τον εαυτό σας ως Θεό και έπειτα αρχίστε να βλέπετε τον ίδιο Θεό σε κάθε ζωντανή ύπαρξη. Το σώμα σας είναι ένας ναός. Υπάρχει θεϊκή ενέργεια σ’ αυτόν τον ναό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιουλίου 2007


10 Απριλίου

Να είστε τόσο αφοσιωμένοι και πειθαρχημένοι όσο ο Αρτζούνα. Να είστε τόσο ευφυείς και δυνατοί όσο ο Μπίμα. Να είστε σταθεροί και ειλικρινείς όπως ο Νταρμαράτζα. Τότε, κανένα κακό δεν θα μπορεί να σας αγγίξει. Θα επιτυγχάνετε σε όλες σας τις προσπάθειες.

Υπάρχουν τέσσερα F στα οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας:

1) Follow the Master (Ακολουθήστε τον Δάσκαλο)
2) Face the devil (Αντιμετωπίστε το κακό)
3) Fight to the end (Πολεμήστε μέχρι το τέλος)
4) Finish at the Goal (Τερματίστε στον Στόχο).

«Ακολουθήστε τον Δάσκαλο» σημαίνει, να τηρείτε τον νόμο της Δικαιοσύνης. «Αντιμετωπίστε το κακό» σημαίνει να ξεπερνάτε τους πειρασμούς που σας κυριεύουν όταν καταβάλετε προσπάθειες να κερδίσετε πλούτο, δηλαδή τα μέσα ώστε να ζείτε με άνεση κι ευημερία. «Πολεμήστε μέχρι το τέλος» σημαίνει αδιάκοπη προσπάθεια. Να διεξάγετε πόλεμο εναντίον των έξι εχθρών των οποίων ηγείται η επιθυμία. Και τελικά «Τερματίστε στον Στόχο» σημαίνει να μη σταματήσετε μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της Απελευθέρωσης από την άγνοια και την αυταπάτη. Τα τέσσερα F είναι θεμελιώδη για την επιδίωξη των στόχων της ανθρώπινης ζωής: Δικαιοσύνη, Ευημερία, Επιθυμία και Απελευθέρωση.

Θα είμαι πάντα μαζί σας, όπου κι αν είστε, προστατεύοντάς σας και καθοδηγώντας σας. Πορευτείτε άφοβα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουλίου 1975


9 Απριλίου

Πολύ πιο ωφέλιμο από το να τιμάτε τους μεγάλους, είναι να τους αγαπάτε. Οι έπαινοι, οι δοξολογίες και τα εγκώμια τους ανεβάζουν σε ένα απρόσιτο βάθρο. Η αγάπη δένει τη μία καρδιά με την άλλη. Η ευγνωμοσύνη για την έμπνευση και την καθοδήγηση που λάβατε πρέπει να σμίγουν τις καρδιές στην αγάπη.

Η καρδιά του Ιησού ήταν αγνή και γαλήνια. Γι’ αυτό τιμάται ως ιερή. Πρέπει να εξαγιάσετε τις καρδιές σας ώστε είτε εσείς να συγχωνευθείτε με τον Ιησού είτε ο Ιησούς να συγχωνευτεί εντός σας. Όταν συγχωνεύεστε με το Θείο, αυτό αποκαλείται Αφοσίωση. Το να έχετε την επίγνωση της παρουσίας του Ιησού εντός σας, αποτελεί το μονοπάτι της Γνώσης.

Ο Ιησούς ήταν αγγελιοφόρος του Θεού. Σημειώστε όμως ότι είστε όλοι αγγελιοφόροι του Θεού. Ο Ιησούς δεν ήταν ο μόνος υιός του Θεού. Είστε όλοι παιδιά Του. Ο Ιησούς και ο Πατέρας Του ήταν ένα. Εσείς και ο Θεός είστε επίσης ένα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσετε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1982


8 Απριλίου

Χωρίς πνευματική προοπτική, όλη η εκπαίδευση και τα ακαδημαϊκά πτυχία είναι άχρηστα. Η αξία τους είναι μηδέν. Γι’ αυτό, γεμίστε τη ζωή σας με αφοσίωση στον Θεό και καλλιεργήστε τη στάση: «Δεν είμαι αυτό το σώμα. Το σώμα είναι ένα ένδυμα που έχω φορέσει. Μέσα του υπάρχει ο Θεός που διευθύνει τη ζωή μου».

Είστε σαν τα ώριμα φρούτα. Όμως, τα φρούτα πρέπει να περιέχουν γλυκό χυμό. Χωρίς χυμό, δεν μπορεί να είναι φρούτα. Πρέπει όλοι να έχετε τον γλυκό χυμό της αγάπης. Αν δεν υπάρχει γλυκός χυμός, οι άνθρωποι μόλις δαγκώνουν ένα φρούτο, το πετάνε. Γι’ αυτό, γεμίστε τις καρδιές σας με τον γλυκό χυμό της αγάπης. Όποιο κι αν είναι το όνομα και η μορφή που αγαπάτε, αναπτύξτε πίστη στον Θεό.

Ο Θεός έχει πολλά ονόματα, αλλά ο Θεός είναι μόνον Ένας. Τα στολίδια μπορεί να είναι πολλά, αλλά ο χρυσός είναι ένας. Μη χάσετε τον χρυσό από τα μάτια σας. Χωρίς χρυσό, δεν μπορείτε να κάνετε στολίδια. Αναπτύξτε πίστη ως το κύριο προσόν σας, ανεξάρτητα από το αν σας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όχι. Προσθέστε αγάπη σε αυτή την πίστη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2007


7 Απριλίου

Τη στιγμή της σταύρωσης του Ιησού, η μητέρα του η Μαρία ήρθε κοντά του και άρχισε να κλαίει. Ο Ιησούς την παρηγόρησε λέγοντας: «Γιατί κλαις, μητέρα; Το σώμα είναι εφήμερο σαν μια φυσαλίδα νερού. Άφησέ τους να το μεταχειριστούν όπως θέλουν. Νομίζεις πως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να με σκοτώσουν. Αλλά για μένα δεν υπάρχει θάνατος. Κανείς δεν μπορεί να με σκοτώσει.»

Τότε η Μαρία Τον ρώτησε: «Δεν είσαι ο γιος μου;» Ο Ιησούς απάντησε:  «Ασφαλώς! Αλλά, η σχέση μου μαζί σου αφορά το φυσικό επίπεδο· σ’ αυτό το επίπεδο είμαι ο γιος σου. Στην πραγματικότητα, όμως, εγώ είμαι Εγώ (ο Θεϊκός Εαυτός). Για μένα είστε όλοι σαν παιδιά. Είστε όλοι Θεϊκές ενσαρκώσεις.» Έτσι, ο Ιησούς, αφού πέρασε όλες τις δοκιμασίες, έφτασε στο ύψιστο επίπεδο της πνευματικότητας. 

Ο Ιησούς δεν ήταν απλώς μια ανθρώπινη ύπαρξη. Ήταν, πράγματι, η ενσάρκωση του Θεϊκού Εαυτού. Όμως κάποιοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τη Θεία φύση του. Ακόμη και σήμερα, μόνο κάποιοι πιστεύουν στον Θεό, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Άλλοι τον εκθειάζουν, ενώ άλλοι τον επικρίνουν. Όλα εξαρτώνται από την πίστη τους. (Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της πίστης, που) αν θεωρήσετε μια πέτρα ως Θεό, τότε αυτόματα γίνεται Θεός. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2007


6 Απριλίου

Να καλλιεργείτε μια γλυκιά διάθεση και να μιλάτε γλυκά· το δεύτερο προκύπτει ως φυσική συνέπεια του πρώτου. Να μιλάτε χωρίς θυμό ή μίσος, χωρίς προσποίηση ή επισημότητα, με λόγια που πηγάζουν κατευθείαν από την καρδιά. Τότε θα σκορπίζετε χαρά και αγάπη σε όλους. Όταν οι γονείς σας δηλώνουν ότι δεν έχουν την ευχέρεια να σας ντύνουν όπως θέλετε ή να σας παρέχουν όλες τις περιττές πολυτέλειες που λαχταράτε, μη θυμώνετε και μαλώνετε μαζί τους. Να είστε αρκετά δυνατοί ώστε να αντιστέκεστε στον πειρασμό να υποκύπτετε στην κοινωνική πίεση του πλήθους.

Να θυμάστε ότι η καλλιέργεια των καλών ιδιοτήτων είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του σώματος. Φορτώνεστε με ελκυστικά ρούχα και κουβαλάτε σωρούς από βιβλία, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι εκείνο που αναδεικνύει περισσότερο την ομορφιά είναι η αρετή. Δώστε σημασία στην πειθαρχία και όχι στην ποικιλία στο πρωινό. Είναι προτιμότερο να χάσετε ένα πρωινό παρά την πειθαρχία σας. Από εδώ και στο εξής, ζήστε μια αρμονική και πειθαρχημένη ζωή. Υιοθετήστε αυτήν τη στάση ως συνήθεια, ως μια πανοπλία που θα σας προστατεύει από το κακό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963


5 Απριλίου

Μάθετε να προσαρμόζετε τις προτιμήσεις και τις απαρέσκειές σας σε αυτές των άλλων στην οικογένειά σας. Μάθετε την ευγενική τέχνη της θυσίας και της υπηρεσίας. Έχετε υπόψιν σας ότι, όταν αντιδράτε με οργή εναντίον της πεθεράς σας, θα έρθει μια μέρα που θα αποκτήσετε  και εσείς νύφη! Προσπαθήστε να εκτιμήσετε τις απόψεις τους. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προνοητικότητα, μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης. Μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα για ανθρώπους και πράγματα από εσάς, που είστε  νεοεισερχόμενοι στο νοικοκυριό. Η οικογένεια στην οποία εισέρχεστε είναι ένας καλός χώρος εκπαίδευσης. Είναι πεδίο πνευματικής πρακτικής. Όταν βρεθείτε να σφάλλετε, μη θυμώνετε. Αντίθετα, εξετάστε τη δική σας συμπεριφορά και ανακαλύψτε τα ελαττώματα σας.

Η αυτοεξέταση είναι το πρώτο βήμα για την αυτοβελτίωση και την ειρήνη. Μη μεγαλοποιείτε τα λάθη των άλλων, αλλά δώστε τους ένα μεγάλο περιθώριο και δείτε τα ως ασήμαντα. Υπερβάλλετε με τα δικά σας. Δείτε τα ως σημαντικά και προσπαθήστε να απαλλαγείτε από αυτά γρήγορα. Θεωρείστε όλους εκείνους που εντοπίζουν τα σφάλματά σας ως φίλους και καλοπροαίρετους, γιατί σας δίνουν έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963


4 Απριλίου

Ο Βούδας αγωνιούσε τόσο πολύ για τoυς ανθρώπους και τα βάσανα που στοιχειώνουν τη ζωή τους, που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα της συμπεριφοράς του νου και της διάνοιας και έτσι ανακάλυψε θεραπευτικές πειθαρχίες. Ανέλυσε τις ιδιοτροπίες του νου, που οδηγούν τον άνθρωπο στη δίνη των επιθυμιών. Εξέτασε επίσης τους τρόπους της λογικής και εντόπισε τους τομείς όπου ριζώνει η προκατάληψη. Πάνω απ’ όλα, κήρυξε την παράδοση στον νόμο της δικαιοσύνης, στη συμπόνια και σ’ Εκείνον που είναι το Φως.

Ο Ζαϊνισμός, η θρησκεία που μετατράπηκε σε πανινδικό κίνημα από τον Μαχαβίρα, εξυμνεί τον Τζίνα, τον ηρωικό κατακτητή των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των στρατηγημάτων της διανόησης. Καλεί όλους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ανάλογα με την ιδιότητα και τα επαγγέλματά τους, με σταθερή πίστη και ενθουσιασμό. Δήλωσε ότι όλα τα όντα είναι άγια από μόνα τους και δεν είναι παρά προσκυνητές στον δρόμο προς την Αυτοπραγμάτωση. Οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί, σε οποιοδήποτε από αυτά, αποτελεί μια επέμβαση σε αυτό το ιερό ταξίδι και έτσι πρέπει να αποφεύγεται σχολαστικά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 1976


3 Απριλίου

Εξαλείψτε το ελάττωμα του εγωισμού, το κακό της απληστίας και το δηλητήριο του φθόνου. Όταν αναζητάτε τη χαρά έξω από εσάς, θυμηθείτε ότι μια πολύ μεγαλύτερη χαρά βρίσκεται σε αναμονή μέσα στη δική σας εσωτερική συνείδηση. Όταν φοβάστε κάποιον ή κάτι έξω από εσάς, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο φόβος γεννιέται, τρέφεται και γονιμοποιείται στο δικό σας μυαλό και ότι μπορείτε να τον ξεπεράσετε απλώς με τον να τον αρνηθείτε.

Πώς μπορεί ο φόβος να αντιστρατεύεται το μονοπάτι ενός πνευματικού αναζητητή; Δεν μπορεί να κρυφτεί σε καμία σκιά, δεν μπορεί να ταλαιπωρήσει κανέναν πνευματικό άνθρωπο που έχει τον Θεό στην καρδιά του. Η πίστη στον Παντοδύναμο Θεό είναι η απόρθητη πανοπλία που μπορεί να φορέσει ο αναζητητής· και οι άνθρωποι όλων των χωρών είναι πνευματικοί αναζητητές, είτε το γνωρίζουν είτε όχι.

Να είστε σταθεροί, να μην ταλαντεύεστε, να προχωράτε κατευθείαν προς τον στόχο και να μένετε προσηλωμένοι στο ιδανικό χωρίς να χάνετε τις ελπίδες σας. Προσευχηθείτε μέχρι ο Θεός να ενδώσει· μη φεύγετε μακριά θλιμμένοι, αν ο Θεός δεν σας δώσει τη χάρη Του όταν την περιμένετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 1976


2 Απριλίου

Όταν δίνεται αξία στο αξίωμα που κατέχει ένας άνθρωπος, το οποίο δεν είναι παρά προσωρινό, μόλις αποσυρθεί και αρχίσει να περνάει την ώρα του σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο, οι άνθρωποι θα πάψουν να τον αναγνωρίζουν και να τον χαιρετούν! Οι σπουδές που δίνουν μόνο εξωτερική λάμψη αποτελούν την απώλεια μιας ευκαιρίας.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί απλώς να στοχεύει στο να κερδίζει κανείς τα προς το ζην· είναι για τη ζωή, για μια πιο γεμάτη ζωή, μια πιο ουσιαστική και πιο αξιόλογη ζωή! Δεν είναι κακό, αν συνεισφέρει σε μια επικερδή απασχόληση, αλλά ο μορφωμένος πρέπει να γνωρίζει ότι η επιβίωση δεν είναι το παν, ότι η επικερδής απασχόληση δεν είναι τα πάντα! Από την άλλη πλευρά, η παιδεία δεν μπορεί να υπηρετεί την ανάπτυξη της ικανότητας της επιχειρηματολογίας και της κριτικής, ώστε να κυριαρχείτε επί των αντιπάλων σας ή να επιδεικνύετε τη μαεστρία σας στη γλώσσα ή τη λογική!

Οι καλύτερες σπουδές είναι εκείνες που σας διδάσκουν το πώς να νικήσετε τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου, που σας χαρίζουν ψυχική ισορροπία που δεν επηρεάζεται από την προοπτική του θανάτου, που δεν διαταράσσεται από τις ευλογίες ή τα χτυπήματα της μοίρας. Αυτή η εκπαίδευση αρχίζει από εκεί που τελειώνουν οι δικές σας σπουδές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963


1 Απριλίου

Ενσαρκώσεις της Θεϊκής Αγάπης!

Ο Θεός διαπερνά τα πάντα στο σύμπαν με τα μυριάδες Του πόδια, χέρια, μάτια, πρόσωπα και αυτιά. Αλλά ο άνθρωπος, μη αναγνωρίζοντας το γεγονός, φαντάζεται ότι είναι ο πράττων και επιδίδεται σε κάθε είδους ενέργειες, νομίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει γι’ αυτές. Ο Θεός βλέπει τα πάντα. Κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα από Αυτόν. Κατοικεί μέσα και έξω από κάθε ζωντανό πλάσμα. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από Αυτόν. Ο Θεός κατοικεί σε όλα τα όντα με τη μία και την ίδια μορφή. Αν και τα έμβια όντα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, ο Θεός είναι Ένας και αδιαίρετος.

Ο ήλιος λάμπει πάνω από το νερό μιας λίμνης, πάνω από ένα πηγάδι, από ένα δοχείο, από ένα ποτάμι ή πάνω από τον ωκεανό. Παρόλο που ο ήλιος είναι ένας, αντανακλάται με διαφορετικούς τρόπους. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα όντα ποικίλλουν, αλλά ο Θεός είναι ένας και ο ίδιος εντός όλων των όντων. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να είναι πιο κοντά στον καθένα από τον Θεό. Ο Θεός είναι πολύ πιο κοντά σας από τη μητέρα σας και πιο αγαπητός από τον πατέρα σας. Δεν έχετε το περιθώριο να ξεχάσετε έναν τέτοιο Θεό. Έχετε κατά νου αυτή την καλή συμβουλή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1991