Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2021

30 Απριλίου

Έχετε υπομονή. Στη βιασύνη σας να απολαύσετε φτηνές χαρές, μην ενδίδετε σε άδικες πράξεις. Έχετε πίστη ότι ο Θεός θα σας προσθέσει όλες τις χαρές που επιθυμείτε και αξίζετε. Οι άνθρωποι ζητούν χάρες. Απλώνουν τα χέρια τους προς τους άλλους και παρακαλούν «δώσε» (dehi) . Αλλά, το «dehi» σημαίνει επίσης, Αυτόν που κατοικεί στο «deha» (σώμα), δηλαδή, τον Θεό! Λοιπόν, μην ταπεινώνετε αυτόν τον Dehi, φωνάζοντας «δώσε» (dehi) μπροστά σε άλλους. Ζητήστε Του. Πείτε «δώσε» στον Dehi. Θα ανταποκριθεί γενναιόδωρα και ευγενικά. H τροφή που εξασφαλίζεται με λάθος τρόπους, και τα ρούχα που αποκτώνται με το ψέμα, απλώς θα σας πληγώσουν. Μη νομίζετε ότι η ευκολία και η άνεση είναι τα ουσιώδη πράγματα στη ζωή. Η απογοήτευση, η ασθένεια και η θλίψη είναι το μερίδιο όλων, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, μορφωμένοι ή απαίδευτοι, μικροί  ή μεγάλοι. Μη ρυπαίνετε τις αγνές και άμωμες καρδιές σας από το ψέμα και το λάθος. Μη λερώνετε τη γλώσσα σας χρησιμοποιώντας τη για να εκφέρετε βρώμικες λέξεις. Αρθρώστε το όνομα του Θεού. Λειτουργεί σαν σπίθα που μετατρέπει σε στάχτη βουνά από αμαρτίες, σαν να `ταν από βαμβάκι!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


29 Απριλίου

Ο Θεός μας ευλόγησε με την ανθρώπινη γέννηση για να συντηρούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Για ποιον λόγο υπάρχουν οι σχέσεις όπως αυτές των αδερφών; Όχι απλώς για χάρη της διανομής της περιουσίας και του πλούτου. Αυτές οι σχέσεις έχουν προορισμό την ανάπτυξη και το μοίρασμα της αγάπης. Οι αληθινές  σχέσεις είναι εκείνες που όπου οι άνθρωποι μοιράζονται την αγάπη. Οι κοσμικές σχέσεις που στερούνται αγάπης είναι ανώφελες. Όσοι είναι δυνατοί και ασκούν κάποια  επιρροή πρέπει να προστατεύουν τους αδύναμους και τους αβοήθητους. Όταν βλέπετε κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα, δείξτε του καλοσύνη  και προσπαθήστε να στεγνώσετε τα δάκρυά του. Αυτό είναι πραγματική συμπόνια. Αυτή η συμπόνια είναι αρετή, είναι αγάπη. Όταν διευρύνουμε την αγάπη μας, μπορούμε να χαρίσουμε ευτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, αναπτύξτε την αγάπη. Εάν συναντήσετε έναν φτωχό, έναν άρρωστο ή κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα, βοηθήστε με όποιο τρόπο μπορείτε. Όταν τείνετε χείρα βοηθείας προς αυτούς τους ανθρώπους, ο Θεός θα σας λούσει με την αγάπη Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


28 Απριλίου

Όταν στέκεστε μπροστά στους άλλους, η εικόνα τους είναι στα μάτια σας, και η εικόνα σας είναι στα δικά τους. Δεν το έχετε παρατηρήσει αυτό; Είστε εντός μου και είμαι μέσα σας ­–αυτή είναι η αλήθεια που καταδεικνύει αυτό το φαινόμενο. Όταν έχετε πίστη σε αυτό, και όταν καλλιεργείτε την αγάπη, την ταπεινότητα, το σεβασμό στη ζωή και την ανεκτικότητα, είστε στο σωστό δρόμο. Όταν δεν ακολουθείτε αυτό το μονοπάτι, σίγουρα θα βρεθείτε αποκλεισμένοι όταν τίθεται το ζήτημα απονομής της Θείας Χάρης. Το σώμα είναι ο ναός του Θεού, έτσι δεν είναι; Τι κάνει ο ιερέας στο ναό κάθε μέρα; Κατ’ αρχάς, καθαρίζει τα αντικείμενα και τα ιερά σκεύη  στο ιερό. Σκουπίζει τον χώρο και πλένει τον βωμό. Οι αισθήσεις είναι τα σκεύη για τη λατρεία του Θεού εντός σας. Πρέπει να εξαγνίζονται και να διατηρούνται επιμελώς καθαρές. Η εσωτερική καθαρότητα είναι αγιοσύνη. Αυτό είναι δυνατόν μόνον μέσω του ελέγχου των αισθήσεων και της κυριαρχίας επί του νου ή μέσω αυτού που ισοδυναμεί με την ίδια την πνευματική άσκηση –την αφιέρωση όλων των επιθυμιών και δραστηριοτήτων στον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο 1973


27 Απριλίου

Οι νέοι είναι προικισμένοι με ένα υγιές σώμα, με δυνατό μυαλό και οξύνοια και είναι ικανοί να σκέφτονται βαθιά, αλλά χρησιμοποιούν εσφαλμένα όλ’ αυτά. Αντί να σκέφτονται τον Θεό και να κάνουν σωστή χρήση των οργάνων τους, χρησιμοποιούν λανθασμένα τις αισθήσεις τους. Αυτό είναι μεγάλο σφάλμα. Σε αυτήν την ηλικία, πρέπει να διοχετεύετε τη δύναμη του σώματος, του νου και της διάνοιας στις σωστές ενέργειες. Τι σημαίνει σωστή χρήση; Σημαίνει, το να βαδίζετε στο ιερό μονοπάτι.  Το γεγονός ότι είστε προικισμένοι με μάτια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να βλέπετε τα πάντα. Προσπαθήστε να εστιάζετε σε όλα όσα είναι καλά. Μην ακούτε με τα αυτιά σας την κριτική για τους άλλους ή ό,τι είναι περιττό. Το να γίνεστε ακροατές της κριτικής για άλλους ανθρώπους και το να βλέπετε ό,τι είναι κακό είναι μεγάλη αμαρτία. Αποκτάτε κακές ιδιότητες μόνο όταν βλέπετε το κακό. Δεν προσπαθείτε ν’ ακούτε το καλό με τα αυτιά σας. Αντίθετα, εστιάζετε σε αρνητικές συζητήσεις. Ο Σούρντας ήταν τυφλός, αλλά υμνούσε διαρκώς το όνομα του Κρίσνα. Γι’ αυτό και ο Κρίσνα του έδωσε τη χαρά της παρουσίας Του και την εκπλήρωση στη ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


26 Απριλίου

Όταν κάποιος σας προσβάλλει ή σας συκοφαντεί ή σας αγνοεί, αποδεχτείτε το με ένα χαμόγελο. «Αυτός είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο κόσμος. Ένας τρόπος που δηλώνει αγνωμοσύνη και αγένεια. Μου κάνει καλό, δοκιμάζει την αντοχή μου, δεν πρέπει να υποχωρήσω στο θυμό ή την μνησικακία». Εμψυχώστε τον εαυτό σας με τέτοιες  σκέψεις και να είστε γαλήνιοι, με ένα χαμόγελο θριάμβου στα χείλη σας! Ήταν κάποτε μια συμμορία ενοχλητικών νεαρών που άρχισαν να βρίζουν και να προσβάλλουν έναν ζητιάνο. Εκείνος, χωρίς να πτοηθεί, τους είπε: «Συνεχίστε! Διασκεδάστε! Βλέπω ότι χαίρεστε πολύ με αυτήν την ευκαιρία. Αυτό ακριβώς επιθυμώ για σας.» Όταν δεν αποδέχεστε την προσβολή που σας απευθύνει κάποιος, αυτή επιστρέφει στο άτομο που ενδίδει σε μια τέτοια συμπεριφορά. Μια συστημένη επιστολή που δεν γίνεται αποδεκτή, επιστρέφει στον αποστολέα της! Μην καταστρέφετε την ψυχική σας γαλήνη, δεχόμενοι την επιστολή και διαβάζοντας το περιεχόμενο της. Αρνηθείτε την παραλαβή της. Έτσι έχετε μια πιθανότητα να διορθώσετε τους αδίκως πράττοντες. Αλλά όταν την αποδέχεστε, συμμετέχετε σ’ αυτούς που ενεργούν κακόβουλα. Λοιπόν, να είστε σε εγρήγορση! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


25 Απριλίου

Να μιλάτε στοργικά και γλυκά χωρίς να πληγώνετε κανέναν. Μη ρίχνετε βλοσυρά βλέμματα γύρω σας. Όταν μιλάτε, να εκφράζετε την αγάπη σας. Η αγάπη είναι μεγαλειώδης δύναμη. Επομένως, ν’ απευθύνεστε σε όλους με αγάπη λέγοντας: «Έλα, αδελφέ, έλα». Ρωτήστε τον για τα προβλήματα του. «Έχεις κάποιο οικονομικό πρόβλημα ή κάποιο πρόβλημα υγείας;» Αφού κατανοήσετε πλήρως τα προβλήματά του, να του παρέχετε την αναγκαία βοήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μια μοναχική ζωή, καθώς δεν έχουν πατέρα, μητέρα, συγγενείς ή φίλους. Πρέπει, λοιπόν, να τους προσφέρετε αδελφικό ενδιαφέρον και φροντίδα και να τους ενθαρρύνετε λέγοντας: «Είμαι σαν αδελφός σου». Να τους μιλάτε τρυφερά διαβεβαιώνοντάς τους: «Αγαπητέ μου, δεν έχεις κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη αδελφή, όμως εγώ είμαι η μεγάλη και η μικρή σου αδελφή.» Με το να τους απευθύνεστε με αυτόν τον οικείο τρόπο, σίγουρα τους δίνετε κουράγιο και στήριξη. Είστε στ’ αλήθεια παιδιά μιας μητέρας. Αυτή η μητέρα είναι ο Θεός. Να ζείτε στον κόσμο σύμφωνα με το ρητό: «Αδελφότητα των ανθρώπων και Πατρότητα του Θεού».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


24 Απριλίου

Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη. Όποιον συναντάτε, να του μιλάτε με αγάπη. Πλησιάστε με αγάπη όλους όσοι έχουν ανάγκη. Τότε ο Θεός θα σας πλημμυρίσει με την αγάπη Του. Πώς μπορείτε να λάβετε την αγάπη του Θεού εάν δεν αγαπήσετε τους συνανθρώπους σας; Εάν θέλετε να αξίζετε την αγάπη του Θεού, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αξίζετε την αγάπη των συνανθρώπων σας. Ο Θεός θα σας βοηθήσει αν εσείς βοηθάτε τους άλλους. Πάντα να βοηθάτε – ποτέ να μη βλάπτετε. Ποτέ να μη δημιουργείτε προβλήματα, σε κανέναν. Να αγαπάτε τους πάντες. Να ζείτε τη ζωή σας με καλοσύνη στην καρδιά σας. Η καρδιά σας πρέπει να λιώνει από αγάπη και η αγάπη να ρέει μέσα της. Ενσαρκώσεις της αγάπης, να καλλιεργείτε την αγάπη όλο και πιο πολύ. Η αγάπη είναι μια πτυχή της Θεότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Σρι Κρίσνα δήλωσε ότι όλα τα όντα είναι μια όψη της Θεότητάς Του. Αγαπητοί μου! Δεν είστε διαφορετικοί από Εμένα. Εγώ είμαι μέσα σας και εσείς είστε μέσα Μου!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


23 Απριλίου

Τίποτα δεν μπορεί να προσδώσει τόση ευδαιμονία όσο η αρετή· ούτε ο πλούτος, ούτε η υλική δύναμη, ούτε η φήμη, ούτε οι ακαδημαϊκές γνώσεις. Η ύψιστη αρετή είναι η ταπεινότητα, η παράδοση στον Θεό. Οι άνθρωποι αναφέρονται σε εκείνους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει ως «ορφανά», αλλά ο Θεός φροντίζει για όλους. Έτσι κανείς δεν μπορεί να είναι ορφανός. Μόνο ο Θεός είναι «ορφανός», γιατί ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο προστάτης του Θεού; Αφιερώστε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας στον Θεό. Μην αντιμετωπίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας σαν να  γίνονται για τον Θεό και άλλες σαν να γίνονται για τον εαυτό σας. Και οι δύο αυτές είναι σαν τα δύο μισά ενός σπόρου. Το φυτό βλαστάνει από τη μέση του κόκκου, αντλώντας θρεπτικά στοιχεία εξίσου και από τα δύο μισά. Η εγρήγορση και η αδράνεια, η ζωή και ο θάνατος, η κίνηση και η ακινησία είναι όλα Θεός. Ενισχύστε αυτήν την πίστη και ζήστε  με αυτήν την πίστη. Αυτή είναι η συνταγή για τη διαρκή υπέρτατη ευδαιμονία! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1983


22 Απριλίου

Η Αλήθεια είναι ο Θεός. Στις Ουπανισάδες  δηλώνεται: Ο Θεός είναι εξολοκλήρου γλυκύτητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών σε λεπτοφυή μορφή, όπως η ζάχαρη στο ζαχαροκάλαμο και το βούτυρο στο γάλα. Αν και είναι δύσκολο να έχουμε την άμεση αντίληψη του Θεού, η παρουσία Του μπορεί να βιωθεί με πολλούς τρόπους. Η γλυκύτητα στη ζάχαρη, η oξύτητα στο λεμόνι, η πικράδα του φύλλου μαργκόσα –όλα αυτά μαρτυρούν την παρουσία του Θεού. Όταν βλέπετε ένα βουνό ή έναν καταρράκτη ή ένα δάσος αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Όλα αυτά διακηρύσσουν την παρουσία του Θεού. Το φως λάμπει, τα αστέρια τρεμοσβήνουν, ο ήλιος και οι πλανήτες περιστρέφονται στις τροχιές τους. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι εκδηλώσεις του Θείου. Κατανοώντας τη φύση της φλόγας, μπορείτε να αντιληφθείτε τη φύση της φωτιάς. Εξετάζοντας μια σταγόνα νερού γνωρίζετε τη φύση του Γάγγη. Ομοίως, κατανοώντας τη φύση του ανθρώπου μπορείτε να κατανοήσετε τη φύση του Θεού! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1995


21 Απριλίου

Σήμερα, η γέννηση του Σρι Ράμα γιορτάζεται σε όλες τις χώρες. Οι πράξεις, τα λόγια και οι σκέψεις του Ράμα, δηλαδή το σώμα, η ομιλία και ο νους, ήταν πάντα αγνά και εντελώς απαλλαγμένα από ψεγάδια. Aληθινά μιλώντας, πρέπει να εκλαμβάνετε την ιστορία του Ράμα ως μια βαθιά αλληγορία. Κάθε πράξη και κάθε ηθοποιός αυτής της ιστορίας προσελκύει την προσοχή και αποτυπώνεται στη μνήμη, επειδή η αλληγορία αφορά τον καθένα μας προσωπικά. Για παράδειγμα, εξετάστε τον Ντασαράτα. Αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο σώμα με τις πέντε αισθήσεις αντίληψης και τα πέντε αισθητήρια όργανα δράσης. Έχει τρεις συζύγους –τις τρεις ιδιότητες ή  διαθέσεις: Αρμονία, Δράση και Αδράνεια– που ονομάζονται Kαουσάλυα, Σουμίτρα και Kαϊκέγι. Έχει τέσσερις γιους, οι οποίοι ενσαρκώνουν τους τέσσερις στόχους της ανθρώπινης ζωής –τη Δικαιοσύνη, την Ευημερία, την Επιθυμία και την Απελευθέρωση. Ο Ράμα είναι η ίδια η ενσάρκωση του Ντάρμα (Ηθική, Αρετή, Σωστή συμπεριφορά). Οι άλλοι τρεις στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη σταθερή προσήλωση στο Ντάρμα. Βρίσκουμε, επομένως, τους αδελφούς Λάκσμανα, Μπάρατα και Σατρούγκνα ακολουθώντας τα βήματα του Ράμα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1986


20 Απριλίου

Ο Ράμα είναι το υπέρτατο πρότυπο του πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στον κόσμο, του πώς πρέπει να κυβερνάται μια χώρα και του πώς πρέπει να προστατεύεται η ακεραιότητα και η ηθική των ανθρώπων. Οι ευσεβείς πράξεις, οι ιδεώδεις ποιότητες και οι ιερές σκέψεις είναι τα θεμελιώδη στοιχεία του χαρακτήρα. Ο Ράμα είναι η ίδια η ενσάρκωση αυτών των τριών χαρακτηριστικών. Κάθε άνθρωπος πρέπει επίσης να καλλιεργεί ιερές σκέψεις,  ενάρετες ιδιότητες χαρακτήρα και να πράττει ορθά. Ο Ράμα υπέδειξε με τα λόγια, τις σκέψεις και τις πράξεις Του πώς μπορεί κανείς να ζήσει μια τέτοια ζωή. Ενήργησε σύμφωνα με την αρχαία εντολή: «Να λέτε την αλήθεια. Να λειτουργείτε σύμφωνα με τις αρχές της Δικαιοσύνης.» Αποφεύγοντας τα σκληρά λόγια, ο Ράμα προσέφερε ευχαρίστηση σε όλους με τα γλυκά Του λόγια. Αντιμετώπιζε τα σκληρά λόγια των άλλων με την  ψυχραιμία, την υπομονή, τη γλυκύτητα και το χαμόγελό Του. Ποτέ δεν παρενέβαινε  στις υποθέσεις των άλλων, ποτέ δεν έδινε σημασία στα λάθη τους,  ποτέ δεν ενέδιδε στον χλευασμό και ποτέ δεν προκαλούσε  πόνο με τον τρόπο που  μιλούσε. Είναι απαραίτητο για όλους να ακολουθούν το παράδειγμα του Ράμα, να καλλιεργούν τις πολλές ευγενείς Του ιδιότητες και να ενεργούν με ορθό τρόπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Απριλίου 1995


19 Απριλίου

Η απαγγελία της Ραμάγιανα και η ακρόαση της ανάλυσης αυτών των στίχων πρέπει να μεταμορφώνουν τα άτομα σε ενσαρκώσεις του Ντάρμα. Κάθε λέξη, σκέψη και πράξη τους πρέπει να αποτελεί πρότυπο αυτού του ιδανικού. Η σταθερή πίστη στον Ράμα, τη Ραμάγιανα και τον Εαυτό σας είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Με ποιον σκοπό; Για να γίνετε καλοί και να βοηθήσετε τους άλλους να ξεδιπλώσουν την καλοσύνη τους. Να είστε απόλυτα ανθρώπινοι, με τις ανθρώπινες αξίες να εξαπλώνονται  στο μέγιστο δυνατό βαθμό  και να προάγετε αυτά τα χαρακτηριστικά στην κοινωνία, ώστε να βοηθήσετε τους άλλους. Εξαγνίστε το σώμα μέσω ιερών δραστηριοτήτων. Εξαγνίστε την ομιλία ακολουθώντας πιστά την αλήθεια, την αγάπη και τη συμπόνια. Εξαγνίστε τον νου, μη υποκύπτοντας στην κραυγή των αισθήσεων και των επιθυμιών που αναπαράγουν. Η τραγική αλήθεια είναι ότι οι πολυμαθείς σήμερα δεν αποδέχονται καμία ηθική ευθύνη. Ο κόσμος περιβάλλεται από φόβο, διότι άνθρωποι,  των οποίων οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις έχουν μολυνθεί από απάνθρωπα κίνητρα, έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι αισθήσεις παρέχουν στον νου υλικό. Ο νους είναι ένα υποπροϊόν του εγωισμού. Ο εγωισμός είναι μια αντανάκλαση του Εαυτού. Ο Εαυτός είναι ένας κυματισμός του Υπέρτατου Εαυτού. Ο καθένας πρέπει να εντοπίσει την πνευματική προέλευση του εγωισμού και να κατευθύνει τη ζωή του σύμφωνα με αυτήν την κληρονομιά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1986


18 Απριλίου

Ο Θεός, όταν εμφανίζεται με μορφή  για χάρη της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης, συμπεριφέρεται με ανθρώπινο τρόπο. Διότι έτσι πρέπει. Γιατί, χρειάζεται να υπερασπίσει την ιδανική ζωή ενώπιον των ανθρώπων και να τους παρέχει το βίωμα της χαράς και της ειρήνης. Οι κινήσεις και η παιχνιδιάρικη  διάθεσή του μπορεί να φαίνονται συνηθισμένες και καθημερινές σε κάποια μάτια. Αλλά η κάθε θεϊκή ενσάρκωση είναι μια έκφραση ομορφιάς, αλήθειας, καλοσύνης, χαράς και ανάτασης. Η καθεμιά απ’ αυτές αιχμαλωτίζει τον κόσμο με τη γοητεία της και εξαγνίζει τις καρδιές που διαλογίζονται σ’ αυτήν.  Υπερβαίνει όλη την ταραχή του νου, σχίζει το πέπλο της άγνοιας και γεμίζει τη συνειδητότητα ​​με γλυκύτητα. Δεν υπάρχει τίποτα το συνηθισμένο και καθημερινό στη σταδιοδρομία των Αβατάρ. Οτιδήποτε φαίνεται και γίνεται αντιληπτό σε σχέση με τη φύση τους είναι πραγματικά υπεράνθρωπο, υπερφυσικό και αξίζει μεγάλο  σεβασμό! Η ιστορία του Ράμα δεν είναι η ιστορία ενός ατόμου. Είναι η ιστορία του σύμπαντος! Ο Ράμα είναι η προσωποποίηση της Οικουμενικής Αρχής που είναι παρούσα σε όλα τα όντα. Υπάρχει σε όλα, πάντα, παντού! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Ιστορία του Ράμα – Rama Katha Rasa Vahini», κεφ 1


17 Απριλίου

Όπως ακριβώς οι άνθρωποι συμπιέζουν το ζαχαροκάλαμο για να πάρουν τον χυμό  και απολαμβάνουν μόνο τη γλυκύτητα, έτσι όπως η μέλισσα απορροφά το μέλι  από το λουλούδι ανεξάρτητα από τη μορφή  και το χρώμα του, όπως ακριβώς η νυχτοπεταλούδα πετά προς τη λάμψη της φλόγας, αγνοώντας τη θερμότητα και την  αναπόφευκτη καταστροφή, έτσι και ο πνευματικός αναζητητής θα πρέπει να λαχταρά να απορροφήσει την έκφραση του αισθήματος της τρυφερότητας, του  ελέους και της συμπόνιας με τα οποία είναι διαποτισμένη η Ραμάγιανα, χωρίς να δίνει προσοχή σε άλλα θέματα. Όταν τρώτε ένα φρούτο, πετάτε τη φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες. Είναι στον χαρακτήρα της ίδιας τους της Φύσης που τα φρούτα αποτελούνται από αυτά τα συστατικά! Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν τα τρώει με τη δικαιολογία πως  πλήρωσε για αυτά! Έτσι, και σε αυτό τον καρπό του Ράμα που ονομάζεται Ραμάγιανα, οι ιστορίες των δαιμόνων, των τεράτων  και τα παρόμοια σχηματίζουν τον φλοιό. Οι κακές πράξεις αυτών των μοχθηρών ανθρώπων είναι οι σκληροί, δύσπεπτοι σπόροι. Οι αισθησιακές, κοσμικές περιγραφές και γεγονότα είναι τα όχι-πολύ νόστιμα ινώδη μέρη και όλα αυτά  αποτελούν τα περιβλήματα για τη χυμώδη τροφή.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Ιστορία του Ράμα – Rama Katha Rasa Vahini», κεφ 1


16 Απριλίου

Ένας από τους στόχους της εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια του νου και του πνεύματος. Και αυτό μοιάζει πολύ με την καλλιέργεια του εδάφους, η οποία παρέχει τρόφιμα και ρουχισμό. Θέλουμε τα δημητριακά (dhanya) για να συντηρούμε το σώμα. Χρειαζόμαστε τον διαλογισμό (dhyana) για να διατηρήσουμε το πνεύμα. Στη γεωργία, προετοιμάζετε το έδαφος, φυτεύετε σπόρους, τρέφετε τα φυτά με λιπάσματα και συλλέγετε τη σοδειά. Στην «καλλιέργεια της καρδιάς», πρέπει να οργώσετε το χωράφι της καρδιάς, να απομακρύνετε τα ζιζάνια και την άγρια βλάστηση και να φυτέψετε τους σπόρους. Τα ζιζάνια είναι οι ολέθριες τάσεις, στάσεις και συνήθειες, τα λιπάσματα είναι αφοσίωση και η αφιέρωση. Το νερό, που βοηθά το φυτό να μεγαλώσει, είναι η ποιότητα της αγάπης. Οι σπόροι είναι τα ονόματα του Θεού, τα οποία εναποτίθενται μέσα στην αγνή καρδιά. Η συγκομιδή, που είναι η ανταμοιβή όλης αυτής της πνευματικής πειθαρχίας, είναι η Σοφία. Η καλλιέργεια της καρδιάς υπήρξε ο στόχος και ο σκοπός  της αιώνιας Οικουμενικής Θρησκείας, της αρχαίας θρησκείας της Ινδίας. Είναι απαραίτητη για μια ευτυχισμένη, γεμάτη και γαλήνια ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1975


15 Απριλίου

Να φροντίζετε σωστά το σώμα σας και να διαλογίζεστε πάντα στην ανιδιοτελή, αγνή και σταθερή αρχή του Εαυτού. Είστε μέλος της κοινωνίας. Η ευημερία σας εξαρτάται από την ευημερία της κοινωνίας. Να πασχίζετε λοιπόν για την ευημερία όλων και του καθενός ξεχωριστά. Είθε όλα τα όντα σε όλους τους κόσμους να είναι ευτυχισμένα! Αποφεύγετε να σκέφτεστε περιορισμένα. Καλλιεργήστε πλούσια συναισθήματα για να βιώσετε την ευδαιμονία. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Το νέο έτος φέρει μαζί του επίσης και μερικά θετικά αποτελέσματα. Η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζεται απλώς για να απολαμβάνετε γευστικά πιάτα. Πρέπει να εμποτιστείτε με ιερά συναισθήματα και να αποφασίσετε να ζήσετε μια γόνιμη ζωή. Το καλό και το κακό του κόσμου εξαρτάται από τη συμπεριφορά σας, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις σκέψεις σας. Αναπτύξτε λοιπόν καλές σκέψεις. Μόνο τότε θα είστε σε θέση να ζήσετε μια ευγενή ζωή. Ορίστε ένα ιδανικό για τους συνανθρώπους σας. Χαρίστε τους ευτυχία. Δείξτε τους συμπόνια. Μιλήστε τους στοργικά. Αυτό είναι δυνατόν, όταν γίνεστε φορείς θεϊκής αγάπης. Προσπαθήστε λοιπόν να γίνετε αποδέκτες της Θεϊκής αγάπης. Υμνείτε το όνομά Του από τα βάθη της καρδιάς σας! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαρτίου 2001


14 Απριλίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Το νέο έτος δεν φέρνει μαζί του νέες αρχές της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Αυτές είναι αναλλοίωτες και αιώνιες. Όταν εφαρμόζονται, ολόκληρος ο κόσμος είναι προστατευμένος. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου αυτές τις δύο αρχές. Για τον άνθρωπο, η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι τα δύο του μάτια. Στην πραγματικότητα, είναι οι ίδιες οι αρχές της ζωής του. Μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα, μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δουλειά ή επιχείρηση, αλλά η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι το υπόγειο ρεύμα όλων των προσπαθειών του. Ο άνθρωπος οφείλει να ακολουθήσει ένα νέο μονοπάτι. Έχει κυλήσει πολύς χρόνος, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τα παλιά και μικροπρεπή συναισθήματά του. Πρέπει να εξαγνίσει την καρδιά του. Η ανθρωπιά θα ανθίσει μόνο όταν μεταμορφωθεί η καρδιά. Το να φορέσετε απλώς καινούργια ρούχα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αλλάξετε τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σας. Η συμπεριφορά σας πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2003


13 Απριλίου

Ο εορτασμός του νέου έτους Ουγκάντι είναι μια ετήσια υπενθύμιση της υποχρέωσης του ανθρώπου να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Θεό για όλα τα δώρα  που Εκείνος του χαρίζει. Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά ως Samvatsara, που στα Σανσκριτικά σημαίνει τον Θεό που εκδηλώνεται ως Χρόνος. Σαμβάτσαρα-Χρόνος δεν σημαίνει απλώς μια περίοδο που αποτελείται από λεπτά, ώρες, ημέρες και μήνες. Η κάθε στιγμή είναι θεϊκή, γιατί χωρίς δευτερόλεπτα, λεπτά κ.λπ. δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος. Για να εξαγιαστεί το έτος, πρέπει να εξαγιαστεί η κάθε στιγμή. Το κάθε δευτερόλεπτο απαρτίζει τον χρόνο. Δεν είναι το νέο έτος που έχει σημασία. Το κάθε νέο δευτερόλεπτο είναι σημαντικό. Ως εκ τούτου, πρέπει να γεμίζετε την κάθε στιγμή με ιερές σκέψεις, με αγνά συναισθήματα και αγνές πράξεις. Το κάθε λεπτό πρέπει να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από την αρνητικότητα  και να γεμίζετε τον νου σας με θετικές σκέψεις. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1989


12 Απριλίου

Εκτός από τη διάκριση και τη μη-προσκόλληση, η τρίτη προϋπόθεση για να γνωρίσει  κανείς τον Θεό, απαρτίζεται από τις έξι αρετές: τον έλεγχο του νου, τον έλεγχο των αισθήσεων, την απόσυρση από τα αντικείμενα των αισθήσεων, την εγκαρτέρηση, την ακλόνητη πίστη και την αταραξία. Ο έλεγχος του νου είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ο νους μπορεί να σας δεσμεύσει, αλλά μπορεί επίσης και να σας απελευθερώσει. Είναι ένα αμάλγαμα συμπεριφορών δράσης και αδράνειας. Μολύνεται εύκολα. Απολαμβάνει να κρύβει την πραγματική φύση των πραγμάτων και ρίχνει επάνω τους μορφές και αξίες που επιθυμεί. Επομένως, η δραστηριότητα του νου πρέπει να ρυθμιστεί. Ο νους έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, τρέχει ανεξέλεγκτα πίσω από τις αισθήσεις. Όποια αίσθηση κι αν ακολουθεί, προκαλείται καταστροφή. Όταν ένα δοχείο νερού αδειάσει, δεν χρειάζεται να έχει διαρρεύσει μέσα από δέκα τρύπες. Μια τρύπα είναι αρκετή για να αδειάσει το δοχείο. Το ίδιο ισχύει,  όταν έστω και μια αίσθηση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αυτό είναι αρκετό ώστε να σας δεσμεύσει. Ως εκ τούτου, όλες οι αισθήσεις πρέπει να τιθασευτούν, για να επιτευχθεί ο έλεγχος του νου! 

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sutra Vahini, Ch 1


11 Απριλίου

Ο αμοιβαίος σεβασμός μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην πίστη ότι όλοι είναι παιδιά του Θεού και ότι όλοι είναι θεϊκοί. Έτσι, σε αυτή τη βάση, μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ενθουσιασμός για εργασία. Τότε ο καθένας θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, γνωρίζοντας το καθήκον και την ευθύνη του. Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την ικανότητα και την ειλικρίνεια της νεολαίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να δημιουργηθεί μεταξύ των νέων ο απαραίτητος ενθουσιασμός και η αναγκαία ενθάρρυνση. Όλες οι ελπίδες μου βασίζονται στους σπουδαστές, τη νεολαία. Μου είναι εξαιρετικά  αγαπητοί. Είναι άψογοι! Είναι οι γονείς και το σχολείο που είναι υπόλογοι για όλα τη δυσπραγία και τη βία. Τους οδηγούν σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Αντί να γεμίζετε τα κεφάλια σας με πληροφορίες και αριθμούς, γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη και φως. Έχετε εμπιστοσύνη στις τεράστιες δυνάμεις του θείου Εαυτού, που είναι η πραγματικότητά σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στη Χάρη του Θεού, την οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε με την προσευχή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1975


10 Απριλίου

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για να γνωρίσει κανείς τον Θεό, η πρώτη είναι η Διάκριση μεταξύ του παροδικού και του αιώνιου –η κατανόηση ότι μόνο ο θεϊκός Εαυτός είναι πέρα από το χρόνο και ότι όλα τα αντικείμενα, που γίνονται αντιληπτά μέσα από τις αισθήσεις, είναι απλώς παροδικά. Ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έρευνας, πρέπει να αποκτήσετε αυτή την ακλόνητη πεποίθηση και να εδραιωθείτε σ’ αυτήν. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η παραίτηση από την επιθυμία να απολαύσετε, εδώ ή μετά θάνατον, τους καρπούς των πράξεών σας. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως Μη-προσκόλληση. Πρέπει να συλλογιστείτε και να συνειδητοποιήσετε την παροδικότητα της χαράς και της θλίψης, που είναι οι ρύποι που μολύνουν τον νου. Πρέπει να πειστείτε λοιπόν, ότι όλα τα πράγματα είναι αιχμάλωτα μιας συνεχούς ροής. Τα πάντα διαρκούν ελάχιστα και παράγουν μόνο θλίψη. Μη-προσκόλληση δεν σημαίνει την εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας, της συζύγου και των παιδιών και την καταφυγή στα δάση. Σημαίνει μόνο την επίγνωση ότι ο κόσμος είναι παροδικός και, ως συνέπεια αυτής της επίγνωσης, την απόρριψη του αισθήματος του «εγώ» και του «δικό μου».

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sutra Vahini, Ch 1


9 Απριλίου

Ο Κόσμος είναι ένα μεγαλειώδες θαύμα, μια πηγή διαρκούς έκπληξης. Δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει ως ένα υπέροχο φαινόμενο! Όταν πρέπει να κατασκευαστεί ένα αντικείμενο, ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάποιον με την ικανότητα, την ευφυΐα και τη δύναμη να το κατασκευάσει. Χωρίς δημιουργό, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Επομένως, πώς θα μπορούσαν αυτά τα ορατά ουράνια σώματα –Ήλιος, Σελήνη, αστέρια και αστερισμοί, να κινούνται και να συμπεριφέρονται, όπως το κάνουν, χωρίς σχεδιαστή, χωρίς δημιουργό, χωρίς μια αυθεντία; Μπορούν να αποδοθούν σε οποιαδήποτε συνηθισμένη δύναμη; Όχι! Αφού παρατηρήσουν τα αντικείμενα, που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με απίστευτες δυνατότητες, οι ευφυείς άνθρωποι μπορούν εύκολα να συμπεράνουν πόσο ανυπολόγιστη είναι η δύναμη του ίδιου του Δημιουργού. Κοιτάξτε την υπέροχη ποικιλία στη δημιουργία. Κανένα πράγμα δεν είναι το ίδιο με ένα άλλο, κανείς δεν μοιάζει με τον άλλον. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το παιχνίδι του φαινομένου με την απεριόριστη δόξα –του Θεού. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι καμία κατώτερη δύναμη δεν θα μπορούσε να είναι η πηγή. Με βάση το μυστήριο που είναι έμφυτο στη δημιουργία, μπορεί κανείς να συμπεράνει εύκολα την απεριόριστη Δύναμη που τη δημιούργησε.

- Μπάμπα, από το βιβλίο SutraVahini, Ch 2


8 Απριλίου

Συμμετέχετε σε αγνές δραστηριότητες με αγνές καρδιές και κερδίστε έτσι ένα καλό όνομα. Αυτό που πρέπει να Μου προσφέρετε είναι το καλό όνομα που αποκτήσατε. Αυτή είναι η υψηλότερη έκφραση της ευγνωμοσύνης σας. Μη γίνεστε φορείς ενός κακού ονόματος εξαιτίας της συμπεριφοράς σας στον έξω κόσμο. Δεν έχει μεγάλη σημασία εάν αποτύχετε στο να φέρετε ένα καλό όνομα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκτήσετε ένα κακό όνομα. Ακόμα κι αν αποτύχετε ως προς το να προσφέρετε βοήθεια στους άλλους, τουλάχιστον μην τους βλάπτετε. Οι σπουδαστές πρέπει να το έχουν αυτό σταθερά στον νου τους. Όχι μόνο οι σπουδαστές, αλλά όλοι οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να διατηρούν στις καρδιές τους με ευγνωμοσύνη το καλό που τους έκαναν οι άλλοι και να θυμούνται πάντα την οποιαδήποτε μορφή με την οποία τους δόθηκε βοήθεια. Μόνο όσοι ζουν με αίσθημα ευγνωμοσύνης, θα μπορέσουν να βρουν γαλήνη και ευτυχία στη ζωή τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1991


7 Απριλίου

Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν ένα άτομο βλέπει τον ξερό κομμένο κορμό ενός δέντρου τη νύχτα: φοβάται ότι είναι φάντασμα ή κάποιο αλλόκοτο ανθρώπινο ον. Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αν και εκλαμβάνεται ως κάποιο από τα δύο. Ο λόγος αυτής της εσφαλμένης αντίληψης είναι το σκοτάδι. Το σκοτάδι επιβάλλει εντυπώσεις πραγμάτων που δεν υπάρχουν. Με τον ίδιο τρόπο, το σκοτάδι που απλώνεται μέσω της απατηλής αντίληψης (μάγια) καλύπτει και καθιστά αφανή την πρωταρχική αιτία, τον Θεό και επιβάλλει τον Κόσμο επ’ Αυτού, ως αντιληπτή πραγματικότητα. Αυτή η παραπλανητική όραση διορθώνεται από την αφυπνισμένη συνειδητότητα και μετουσιώνεται στο όραμα της οικουμενικής αγάπης. Η Δημιουργία, της οποίας μέρος αποτελεί η Γη και στην οποία έχουμε εμπλακεί, έχει τον ίδιο τον Θεό ως βασική της αιτία, όπως και ο κομμένος κορμός είναι η βασική αιτία του φαντάσματος.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sutra Vahini, ch. 2


6 Απριλίου

Εγκαταλείψτε την προσκόλληση στο σώμα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να αναπτύξετε τη σχέση σας με τον αληθινό σας Εαυτό. Καθώς είστε προικισμένοι με ένα φυσικό σώμα, πρέπει να εκτελείτε τα καθήκοντά σας επιμελώς. Ωστόσο, μην ξεγελιέστε με την αίσθηση ότι αυτό είναι μόνιμο. Όλες οι φυσικές σχέσεις είναι σαν τα περαστικά σύννεφα και υπόκεινται σε αλλαγές. Μόνον η αλήθεια είναι αυτή που δεν υφίσταται αλλαγή. Μια μητέρα έχει τέσσερις γιούς. Ο πρώτος γιος της ζητάει χυμό κόκκινου χρώματος, ο δεύτερος χυμό πράσινου χρώματος, ο τρίτος  χυμό μαύρου χρώματος και ο τέταρτος χυμό λευκού χρώματος. Τότε τι κάνει εκείνη; Όντας μια έξυπνη μητέρα, βάζει τον ίδιο χυμό σε ποτήρια  κόκκινου, πράσινου, μαύρου και άσπρου χρώματος για να ικανοποιήσει και τους τέσσερις γιους της. Τα σώματα είναι σαν αυτά τα ποτήρια. Μην απατάσθε από τις διαφορές των σωμάτων. Συνειδητοποιήστε ότι ο θείος Εαυτός μέσα τους είναι Ένας. Τα ποτήρια και τα χρώματα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά ο χυμός (Εαυτός) είναι ο ίδιος σε όλα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2001


5 Απριλίου

Ο καθένας έχει το δικό του καθήκον ή τη δική του ιδιοσυγκρασία, τη δική του ατομικότητα ή τα δικά του χαρακτηριστικά αγάπης. Αυτός ο κανόνας ισχύει εξίσου για το χορτάρι και τα αστέρια. Ο κόσμος δεν είναι μια αλληλουχία αλλαγών. Προχωρά επίμονα προς επίτευξη μιας ενότητας στις ποιότητες και τις συνθήκες.  Μπορείτε κι εσείς  επίσης να αλλάξετε την παρούσα κατάστασή σας μέσω της προσωπικής σας προσπάθειας και της ικανότητας σας της διάκρισης. Οι δυνάμεις της Αρετής, που διαπερνούν την Δημιουργία, σίγουρα θα προωθήσουν την επίτευξη του στόχου σας. Όμως οι άνθρωποι είναι πολύ βυθισμένοι στην πανταχού παρούσα ψευδαίσθηση, ώστε να μπορέσουν  να επωφεληθούν από αυτές και να ανυψώσουν τον εαυτό τους. Δεν γνωρίζουν το μονοπάτι της ειρήνης και της αρμονίας στον κόσμο. Δεν είναι σε θέση να κρατηθούν στο καλό και να αποφύγουν το κακό. Δεν μπορούν να εδραιωθούν στο μονοπάτι της Δικαιοσύνης. Σ’ «Εκείνο» από το οποίο προήλθε ο εκδηλωμένος κόσμος, με τις μεταβαλλόμενες και αμετάβλητες οντότητές του. Σ’ «Εκείνο» που προτρέπει, προωθεί και προάγει την πρόοδό τους. Σ’ «Εκείνο» στο οποίο συγχωνεύονται τελικά –Γνωρίστε «Εκείνο» ως Θεό.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sutra Vahini, κεφ. 2.


4 Απριλίου

Όταν ο Ιησούς ήταν στον σταυρό, άκουσε μια ουράνια φωνή: «Όλοι είναι ένα, αγαπημένε μου γιε, να αντιμετωπίζεις τους πάντες με τον ίδιο τρόπο». Κι ενώ η Παναγία έκλαιγε, ο Ιησούς της είπε: «Ο θάνατος είναι το ένδυμα της ζωής». Ο θάνατος μοιάζει σαν να αλλάζετε ένα ρούχο. Ξέρετε κάποιον που φορά τα ίδια ρούχα κάθε μέρα; Ακριβώς όπως αλλάζετε τα ρούχα σας κάθε μέρα, αλλάζετε το σώμα σας από γέννηση σε γέννηση. Το σώμα πεθαίνει, αλλά όχι η αρχή της ζωής –ο Εαυτός είναι αθάνατος και μη δυαδικός! «Αληθινή σοφία είναι το να συνειδητοποιήσετε τη μη δυϊστική φύση του Εαυτού», είπε ο Ιησούς! Οι Ρωμαίοι χαρακτήριζαν τον Ιησού Persona που σημαίνει Ιερός, Άγιος. Η αγγλική λέξη person (πρόσωπο) προέρχεται από αυτό. Σημαίνει ότι το Θείο ενυπάρχει σε όλους. Γι’ αυτό σας προσφωνώ «ενσαρκώσεις του Θείου». Εγώ και εσείς είμαστε Ένα. Το Θείο ενυπάρχει σε όλους ως ο Ιερός Εαυτός. Δεν υπάρχει αρχή ζωής χωρίς Θεό! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2001


3 Απριλίου

Ο Θεός είναι το θεμέλιο –είναι επίσης και το οικοδόμημα πάνω σ’ αυτό. Οι χάντρες είναι πολλές, αλλά η κλωστή που τις συνδέει μεταξύ τους και τις ενσωματώνει στο κομπολόι είναι μια. Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο τον κόσμο των ζωντανών όντων. Ο Θεός, η μόνιμη, πανταχού παρούσα, υπέρτατη, θεία συνειδητότητα, είναι η βάση. «Είμαι ο Θεός (So-Ham)», «Εκείνος είναι Εγώ», «Είμαι Εκείνο» –όλες αυτές οι ρήσεις δηλώνουν ότι ακόμη και εκείνοι που διαφοροποιούνται θεωρώντας τους εαυτούς τους τα ονόματα και τις μορφές που έχουν ενδυθεί, είναι στην πραγματικότητα ο Ίδιος ο Θεός. Η φυσαλίδα που γεννιέται από το νερό επιπλέει σε αυτό και μετά σκάει για να γίνει ένα μαζί του. Όλοι οι ορατοί κόσμοι των αντικειμένων είναι σαν τις φυσαλίδες που αναδύονται από τον απέραντο ωκεανό του Θείου. Επιπλέουν στο νερό και συντηρούνται από το νερό. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να προκύψουν και να υπάρξουν; Τέλος, συγχωνεύονται και εξαφανίζονται στο ίδιο το νερό. Το νερό είναι ένα. Οι φυσαλίδες είναι πολυάριθμες. Το νερό είναι η πραγματικότητα. Οι φυσαλίδες είναι οι εκδηλώσεις. Το νερό είναι η βάση. Οι φυσαλίδες είναι οι απατηλές μορφές του ίδιου του νερού που επιβάλλονται πάνω του. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sutra Vahini, κεφ. 2


2 Απριλίου

Υπάρχουν δύο απόψεις που διεκδικούν την αποδοχή σας, η πνευματική και η κοσμική, αυτή που βασίζεται στην αλήθεια κι εκείνη που βασίζεται στα φαινόμενα. Φανταστείτε πως βλέπετε ένα φίδι να εμφανίζεται στο δρόμο. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο ένα κομμάτι σχοινιού. Αλλά μοιάζει με φίδι και σας διακατέχει  μια αίσθηση τρόμου. Ο τρόμος σας δεν μετατρέπει το σχοινί σε φίδι! Όταν ρίξετε το φως ενός φακού, θα ανακαλύψετε ότι το σχοινί ήταν πάντα σχοινί! Το σύμπαν είναι αυτό που φαίνεται. Η Αλήθεια είναι Θεός. Όταν το φως της σοφίας λάμπει, η Αλήθεια αποκαλύπτεται! Το σύμπαν περιβάλλεται από τον Θεό. Είναι το ένδυμά του! Ο Ιησούς ήξερε ότι όλα είναι θέλημά του Θεού. Έτσι, ακόμη και στο σταυρό, όταν υπέφερε από αγωνία, δεν έτρεφε κακία προς κανέναν και παρακινούσε εκείνους που ήταν μαζί του να αντιμετωπίζουν όλους ως όργανα της θέλησής Του. «Όλοι είναι ένα. Να βλέπετε όλους το ίδιο.» Ασκηθείτε σε αυτήν την στάση στην καθημερινή σας ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1980


1 Απριλίου

Τα μέλη φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το πραγματικό νόημα του προγράμματος «Ceiling on Desires» (Όριο στις επιθυμίες) που αποφασίστηκε στη Δέκατη Πανινδική Διάσκεψη των Οργανισμών Σάτυα Σάι. Υπάρχουν τέσσερις συνιστώσες στον όρο «όριο στις επιθυμίες». Είναι: περιορισμός στις υπερβολές του εκφερόμενου λόγου, όριο στις υπερβολικές επιθυμίες και δαπάνες, μέτρο στην κατανάλωση τροφής και έλεγχος στην σπατάλη της ενέργειας. Ο άνθρωπος χρειάζεται κάποια βασικά προϊόντα για τη διατροφή του και δεν πρέπει να πασχίζει για περισσότερα. Απ’ αυτήν την άποψη, μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα από τη Φύση. Μόνο εάν ο αέρας είναι διαθέσιμος σε επαρκή ποσότητα νιώθουμε άνετα και ωραία. Εάν φυσάει υπερβολικά και επικρατεί θύελλα, θα νιώσουμε άβολα. Όταν διψάτε, μπορείτε να καταναλώσετε μόνο μια  περιορισμένη ποσότητα νερού. Δεν μπορείτε να καταναλώσετε όλο το νερό του Γάγγη! Παίρνουμε μόνο όσα χρειάζονται για τη συντήρηση του σώματος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1983