Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2020

30 Απριλίου

Η επιθυμία αναπαράγει επιθυμίες. Οι επιθυμίες είναι υπάιτιες για τη γέννηση και τον θάνατο. Η επόμενη γέννηση είναι το αποτέλεσμα ανικανοποίητων επιθυμιών αυτής της ζωής! Εκείνοι που δεν έχουν ίχνος επιθυμίας για υλικά αντικείμενα μπορούν να επιτύχουν την επίγνωση του αληθινού Εαυτού. Στην πραγματικότητα, η επιθυμία να γνωρίσετε  τον Θεό, ν’ αγαπάτε τον Θεό και ν’ αγαπιέστε από τον Θεό δεν είναι επιθυμία που δεσμεύει. Όταν η επίγνωση του Θεού αναδύεται σε όλη της τη λαμπρότητα, κάθε εγκόσμια, αισθησιακή επιθυμία μετατρέπεται σε στάχτες στις φλόγες αυτής της επίγνωσης. Ο ατομικός εαυτός θα στραφεί προς τον Οικουμενικό Εαυτό, μόλις οι επιθυμίες φθάσουν σε ένα τέλος και ο Εαυτός θα αγάλλεται στην υπέρτατη γαλήνη. Ο Εαυτός πρέπει να διακόψει κάθε επαφή με τον μη-εαυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να κερδίσει την αθανασία. Είστε ένα πλήθος σκέψεων. Οι σκέψεις σας παίζουν ένα ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής σας. Επομένως να παρατηρείτε τις σκέψεις σας και να καλωσορίζετε με προσοχή μόνον τις θετικές. Η πνευματική γνώση (vidya) εδραιώνει τις καλές σκέψεις στον νου κι έτσι υψώνεται σε γνώση του Εαυτού (Atma vidya). 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 5»


29 Απριλίου

Ο θυμός θα μολύνει τη σοφία που έχετε κατακτήσει. Η αχαλίνωτη επιθυμία μιαίνει όλες σας τις πράξεις. Η απληστία θα καταστρέψει την προσήλωση και την αφοσίωσή σας. Ο θυμός, η επιθυμία και η απληστία θα υπονομεύσουν τις πράξεις, την πνευματική γνώση και την αφοσίωσή σας και θα σας καταστήσουν αγροίκους. Όμως η ριζική αιτία του θυμού είναι η επιθυμία και η επιθυμία είναι η συνέπεια της άγνοιας. Η άγνοια είναι χαρακτηριστικό των ζώων (pasu). Ζώο είναι αυτό που διαθέτει εξωτερική όραση και αποδέχεται ό,τι η εξωτερική του όραση μεταφέρει. Η εσωτερική όραση θα σας οδηγήσει στον Κύριο όλων των ζωντανών πλασμάτων (Pasupati). Όποιος δεν έχει κυριαρχήσει στις αισθήσεις του είναι ζώο. Ένα ζώο γεννιέται με ποιότητες που δεν μπορεί τόσο εύκολα να απαλείψει. Δεν έχει την ικανότητα να κατανοήσει τη σημασία των συμβουλών που δίνονται. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδευτούν σε καλύτερες συμπεριφορές. Εξ ου και η δήλωση στις γραφές: «Για όλα τα έμβια όντα, η γέννηση ως άνθρωπος είναι ένα σπάνιο επίτευγμα». Οι άνθρωποι είναι πράγματι οι πλέον τυχεροί και οι πλέον ιεροί ανάμεσα στα ζώα, διότι οι σύμφυτες ποιότητές τους μπορούν να εξαλειφθούν. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 4»


28 Απριλίου

Πολλοί άνθρωποι εκλαμβάνουν την έννοια της απάρνησης ως δωρεά χρημάτων ή γης με σκοπό τη φιλανθρωπία ή ως εκτέλεση τελετών ή θυσιών είτε ως εγκατάλειψη της εστίας, του σπιτιού, της συζύγου και των παιδιών και αναχώρηση στο δάσος. Όμως η απάρνηση δεν σημαίνει κινήσεις που καθοδηγούνται από έναν αδύναμο τρόπο σκέψης. Όλα αυτά δεν είναι τόσο δύσκολο να εγκαταλειφθούν, όσο πιστεύεται ότι είναι. Η αληθινή απάρνηση είναι η εγκατάλειψη των επιθυμιών. Αυτός είναι ο αληθινός σκοπός ενός ανθρώπου, ο στόχος όλων των προσπαθειών του. Περιλαμβάνει την παραίτηση από τη λαγνεία, τον θυμό, την απληστία, το μίσος κλπ. Η θεμελιώδης απάρνηση πρέπει να είναι αυτή της επιθυμίας. Tα άλλα συναισθήματα είναι οι επακόλουθες αντιδράσεις. Η επιθυμία συνεπάγεται την παρουσία της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας κλπ. Αυτά τα τελευταία είναι οι πραγματικές πύλες της κόλασης. Η ζήλεια είναι ο σύρτης και η αλαζονεία το κλειδί. Ξεκλειδώστε και τραβήξτε τον σύρτη, τότε μπορείτε να εισέλθετε. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 4»


27 Απριλίου

Μόκσα σημαίνει απελευθέρωση. Κάθε ζωντανό πλάσμα αναγκαία επιδιώκει την απελευθέρωση και ασκείται στην απάρνηση. Όλοι πρέπει να γίνετε απαρνητές, έχοντας εντρυφήσει στη μη-προσκόλληση. Αυτή είναι η τελική αλήθεια, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Όταν εγκαταλείπετε το σώμα και φεύγετε, δεν παίρνετε ούτε μια χούφτα χώμα μαζί σας. Όταν δεν μαθαίνετε να παραιτείστε, η φύση σας διδάσκει με τον θάνατο αυτήν την μεγάλη αλήθεια περί της ανάγκης και της αξίας της αποταύτισης και της απάρνησης. Επομένως είναι καλό να μάθετε το μάθημα πριν ακόμη συμβεί αυτό. Εκείνος, που μαθαίνει και ασκείται σ’ αυτήν την αλήθεια, είναι πραγματικά ευλογημένος. Η απόσπαση είναι η δεύτερη πολύτιμη αρετή που σας μεταλαμπαδεύει η πνευματική γνώση. Η πρώτη είναι η απουσία αλαζονείας κι εγωισμού. Αδειάστε ένα δοχείο από το νερό που περιείχε, και ο ουρανός, τον οποίο κάποιος μπορούσε να δει ως αντανάκλαση, χάνεται μαζί με το νερό, και τώρα ο αληθινός ουρανός εισέρχεται στο δοχείο! Ομοίως, επίσης, όταν αυτό που δεν είναι ο Εαυτός σας απορρίπτεται, ο Εαυτός παραμένει και επιτυγχάνεται η απελευθέρωση. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ. 4»


26 Απριλίου

H  καρδιά του Ράμα ήταν γεμάτη συμπόνια. Έδινε καταφύγιο σε όποιον προσέφευγε και παρέδιδε το εαυτό του σ’ Αυτόν. Έδωσε καταφύγιο στον αδερφό του Ράβανα και του συμπεριφέρθηκε όπως στον δικό Του αδερφό, τον Λάκσμανα. Ο Ράμα είπε: Όταν κάποιος δηλώσει μια φορά «Είμαι δικός Σου», τότε είναι δικός Μου για πάντα! Ο Ράμα έζησε και δίδαξε τη δικαιοσύνη (ντάρμα) μέσω της κάθε Του πράξης και την εδραίωσε τόσο ως αρχή όσο και ως πράξη. Ενθάρρυνε και προστάτευε τους ενάρετους ανθρώπους. Τους απάλλασσε από τα βάσανά τους, αναλαμβάνοντάς τα ο ίδιος και η ζωή τους γέμιζε μέσα από την επίδραση της Χάρης Του. Δεν αναγνώριζε καμία διάκριση ανώτερου και κατώτερου. Ήταν ο κάτοχος όλων των Γραφών και γνώστης του νοήματος όλων των Βεδών. Ο Ράμα μεταμόρφωσε τον κόσμο σε βασίλειο δικαιοσύνης μέσα από ποικίλες δράσεις και παραδείγματα. Η αγάπη, η ομορφιά και η αρετή προήλθαν απ’ Αυτόν και διαδόθηκαν σε όλους. Για όλους τους οικογενειάρχες ο Ράμα είναι το ιδανικό. Η έλευσή Του στόχευε στην αποκατάσταση των πνευματικών αξιών και τη σωτηρία του κόσμου από την ηθική παρακμή!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Μπαγκαβάτα Βάχινι»


25 Απριλίου

Η αγάπη είναι θεϊκή. Αγαπάτε όλους, μοιραστείτε την αγάπη σας ακόμη και με εκείνους που δεν μπορούν να τη νιώσουν. Η γνήσια αγάπη είναι σαν την πυξίδα των ναυτικών. Όπου και όπως κι αν την κρατήσετε, θα δείχνει στην κατεύθυνση του Θεού! Σε κάθε πράξη της καθημερινότητας σας να εκδηλώνετε ανιδιοτελή αγάπη. Ο Θεός θ’ αναδυθεί μέσω αυτής σας τη στάσης! Αυτό είναι το ευκολότερο μονοπάτι προς την πραγμάτωση του Θεού. Όμως, γιατί οι άνθρωποι δεν ασχολούνται μ’ αυτό; Είναι γιατί εμμένουν σε μια παρανόηση που σχετίζεται με τα μέσα βιωματικής γνώσης του Θεού. Θεωρούν τον Θεό ως μια απόμακρη οντότητα, που μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω επίπονων πνευματικών πρακτικών. Ο Θεός είναι παντού. Δεν χρειάζεται να τον αναζητήσετε κάπου. Όλα όσα βλέπετε είναι εκδήλωση του Θεού. Όλα τα ανθρώπινα όντα που αντικρίζετε είναι μορφές του Θεού. Διορθώστε την ελαττωματική σας όραση και θα νιώσετε τον Θεό στα πάντα. Να μιλάτε με αγάπη, να πράττετε με αγάπη, να σκέπτεστε με αγάπη και να  ενεργείτε με την καρδιά σας γεμάτη αγάπη. Κατανοήστε πως το μονοπάτι της θεϊκής αγάπης είναι το ευκολότερο, το ομαλότερο και ασφαλέστερο μονοπάτι προς τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιουλίου 1996


24 Απριλίου

Αναλογιστείτε τη σημασία του ονόματος ‘Σάι Μπάμπα’. ‘Σα’ σημαίνει θεϊκός, ‘άι’ σημαίνει μητέρα και ‘Μπάμπα’ πατέρας. Οι φυσικοί γονείς σας, σας δείχνουν αγάπη με μια δόση εγωισμού. Αλλά ο Σάι, η θεϊκή σας μητέρα και ο θείος πατέρας σας, σας περιβάλλει με τρυφερότητα ή σας επιπλήττει μόνο για να σας οδηγήσει προς τη νίκη στον αγώνα για αυτοπραγμάτωση. Αυτός είναι ο λόγος που έχει έρθει ο Σάι, ώστε να επιτύχει στο υπέρτατο καθήκον, δηλαδή να ενώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα σαν μία οικογένεια με τον δεσμό της αδελφοσύνης. Η αποστολή Του είναι να επιβεβαιώσει και να φωτίσει την πραγματικότητα του Υπέρτατου Εαυτού του κάθε Όντος, για να αποκαλύψει τον Θεό, που είναι το θεμέλιο επί του οποίου στηρίζεται ολόκληρος ο κόσμος. Αποστολή Του επίσης είναι να εκπαιδεύσει τους πάντες ώστε ν’ αναγνωρίσετε την κοινή θεϊκή κληρονομιά που δένει τον έναν με τον άλλον, έτσι ώστε να μπορέσετε ν’ απαλλαγείτε από τη ζωώδη φύση σας και ν’ ανυψωθείτε στη θεϊκή υπόσταση. Έπρεπε να σας πω τόσα πολλά για την αλήθεια Μου, γιατί επιθυμώ να διαλογιστείτε σ’ αυτήν και να αποκομίσετε χαρά απ’ αυτήν. Εύχομαι να μπορέσετε ν’ αντλήσετε έμπνευση ώστε ν’ ακολουθήσετε τις πειθαρχίες που έχουν τεθεί από Εμένα και να προοδεύσετε στην πορεία σας προς τον Στόχο της Αυτοπραγμάτωσης, της πραγμάτωσης του Σάι, που λάμπει στις καρδιές σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουνίου 1974


23 Απριλίου

Ο Θεός είναι παρών σε όλους. Κατοικεί σε κάθε καρδιά. Επομένως, μην περιορίζετε τον Θεό σ’ έναν ναό, σ’ ένα τζαμί ή σε μία εκκλησία. Όπου υπάρχει άνθρωπος, εκεί είναι και ο Θεός. Ο Θεός παίρνει τη μορφή του ανθρώπου. Καθώς ξεχνάτε και δεν αντιλαμβάνεστε αυτό το σπουδαίο γεγονός, ενδίδετε στο να επικρίνετε τους άλλους. Ποιον κρίνετε; Ποιον αγαπάτε; Ερευνήστε εσωτερικά τον εαυτό σας. Ο Θεός είναι παρών σε όλους. Όταν επικρίνετε τους άλλους, επικρίνετε τον Θεό. Σε όποιον απευθύνετε χαιρετισμό, ο χαιρετισμός αυτός φθάνει στον Θεό και όποιον προσβάλετε και περιγελάτε, επίσης η προσβολή σας φθάνει στον Θεό! Απ’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ξεκινήστε μια νέα ζωή, εγκαταλείποντας τις αρνητικές σκέψεις και τις κακές ποιότητες. Εξαγνίστε την καρδιά σας. Να αγαπάτε τους πάντες, να έχετε πίστη πως ο Θεός υπάρχει σε όλους! Γεμίστε την καρδιά σας με αγνή αγάπη. Εξαγνίστε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Μόνον τότε η ζωή σας θα είναι ευτυχισμένη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002


22 Απριλίου

Οι δάσκαλοι χαράζουν την κατεύθυνση και υποδεικνύουν τον στόχο. Οι σπουδαστές ανοίγουν τον δρόμο και πορεύονται προς το μέλλον. Οι ικανότητες και η δύναμη, το κύρος και το πνευματικό ανάστημα της ανθρωπότητας εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την ποιότητα των δασκάλων της. Ο χαρακτήρας είναι το κόσμημα, η πολυτιμότερη περιουσία του ανθρώπου. Οι δάσκαλοι πρέπει να αφιερώσουν τις γνώσεις τους και τη σοφία τους για την εξύψωση των σπουδαστών τους σε ανώτερες βαθμίδες γνώσης και συμπεριφοράς. Οι αρετές που καλλιεργούν στους μαθητές τους είναι αναγκαίες για την ανύψωση της κοινωνίας. Κάθε σπουδαστής πρέπει να προσπαθήσει να εκδηλώσει τη θεία παρουσία μέσα του και να εφοδιαστεί με ικανότητες και γνώση για να υπηρετήσει την κοινωνία. Όταν η αρετή ριζώσει στην καρδιά, ο άνθρωπος αποκτά ουράνια λάμψη. Μια ζωή που στερείται καλού χαρακτήρα είναι σαν εικονοστάσι χωρίς αναμμένο καντήλι, σαν κάλπικο νόμισμα, σαν χαρταετός με κομμένο σχοινί.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση, Vidya Vahini», κεφ 18


21 Απριλίου

Αγαπάτε πολλά πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο. Η επιθυμία είναι η βασική αιτία όλων των δεινών σας. «Λιγότερες αποσκευές και περισσότερη άνεση κάνουν το ταξίδι ευχάριστο». Όταν υπάρχουν αποσκευές, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τα προβλήματα. Εδώ οι αποσκευές αφορούν σε κοσμικές σχέσεις και επιθυμίες. Μπορείτε να νιώσετε αληθινή χαρά μόνον όταν μειώσετε τις αποσκευές σας, δηλαδή τη σκλαβιά του κόσμου. Δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο το οποίο πρέπει να επιθυμείτε. Όταν κάποια κοσμική επιθυμία αναφανεί στον νου σας, εγκαταλείψτε τη αμέσως. Η εγκατάλειψη των επιθυμιών είναι αληθινή απάρνηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκατομμυριούχοι σ’ αυτόν τον κόσμο –μπορεί κάποιος απ’ αυτούς να ζήσει για πάντα; Όλοι έρχονται και παρέρχονται! Ανεξάρτητα με το πόσα συσσωρεύετε, όλοι σας πρέπει να φύγετε με άδεια χέρια. Τελικά, όλα τα κοσμικά αποκτήματα είναι ανώφελα. Επομένως, μην εμπλέκεστε υπερβολικά σε  κοσμικές σχέσεις και μην αναπτύσσετε υπέρμετρες επιθυμίες. Η σωματική σας συνείδηση πρέπει να υπηρετεί μόνον την εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Εκτελείτε τα καθήκοντά σας ευσυνείδητα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το παρόν. Μην ανησυχείτε χωρίς λόγο για ό,τι πρόκειται να φέρει το μέλλον. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2006


20 Απριλίου

Οι δάσκαλοι οφείλουν να υιοθετήσουν την πνευματική πειθαρχία του εξαγνισμού των συναισθημάτων τους για ν’ αποκτήσουν το κύρος και την αυθεντία των γκουρού. Ένας αληθινός γκουρού πρέπει να καθοδηγεί τους μαθητές του στο να ζήσουν μια άξια λόγου και χαρούμενη ζωή. Οι αληθινοί μαθητές πρέπει ν’ ανταποκρίνονται με ζήλο και αγάπη. Οι δάσκαλοι είναι υπεύθυνοι για τη φύση και την ποιότητα των δραστηριοτήτων και τον χαρακτήρα των μαθητών τους. Έχουν την ευκαιρία να ελκύσουν την προσοχή τους μέσω των ακαδημαϊκών τους γνώσεων και των ηγετικών ικανοτήτων τους. Έτσι οφείλουν να απέχουν από εγωκεντρικές ενέργειες και από πολιτικές σκοπιμότητες. Η πνευματική φώτιση πρέπει να είναι το μόνο ιδανικό στη ζωή τους. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ τους σαν αδέρφια. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις διαφορές και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους δασκάλους τους. Ασφαλώς, οι διαφορές είναι αναπόφευκτες και μπορεί να αποβούν ακόμη και χρήσιμες. Όμως οι διαφορές δεν πρέπει να μολύνουν τις αμοιβαίες σχέσεις, να λειτουργούν ως εμπόδιο στη πρόοδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και να επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – VidyaVahini, κεφ. 19»


19 Απριλίου

Απαλλαγείτε από τη συνήθεια της ανησυχίας. Αιτία της αγωνίας σας είναι οι αμφιβολίες σας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι περισσότερες εξαιτίας αυτής σας της συνήθειας. Να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με ειλικρίνεια χωρίς ν’ ανησυχείτε για τίποτα. Όταν ζείτε μια αληθινή ζωή, δεν θα χρειαστεί να τρέχετε πίσω από κανέναν ή να εκλιπαρείτε για χάρες. Καλλιεργώντας αληθινή αγάπη για τον Θεό, θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Βιώστε την ευδαιμονία που υπάρχει στην καρδιά σας χωρίς να επιδεικνύεστε στους άλλους. Στη μία πλευρά είναι ο κόσμος και στην άλλη ο Θεός. Δεν μπορείτε να βρίσκεστε και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Είναι σαν να ιππεύετε δύο άλογα, πράγμα που με βεβαιότητα θ’ αποδειχθεί επικίνδυνο. Εστιάστε τον νου σας στον Θεό και έχετε απόλυτη πίστη σ’ Αυτόν. Να στοχάζεστε πάντα τον Θεό, και στην χαρά και στον πόνο. Να έχετε επιθυμία μόνο για Εκείνον. Μην ανησυχείτε υπερβολικά για τα προβλήματα σας. Όλες οι δυσκολίες μοιάζουν με περαστικά σύννεφα. Όταν καλλιεργείτε αγάπη για τον Θεό, όλες οι δυσκολίες εξαφανίζονται αυτοστιγμεί. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2006


18 Απριλίου

Τα χέρια δεν είναι τα μόνα όργανα δράσης. Για οτιδήποτε βλέπετε ή ακούτε, πρέπει να είστε σ’ επαγρύπνηση σχετικά με την αγνότητα του. Οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας πρέπει να είναι απαλλαγμένα από την έπαρση, την απληστία και το μίσος. Τα λόγια που εκφέρετε πρέπει να είναι ελεύθερα από αυτά τα ελαττώματα. Εκείνα  που ποθείτε ν’ ακούσετε πρέπει να είναι απαλλαγμένα από επιφανειακές ελκυστικές ιδιότητες και να μην είναι μολυσμένα από το κακό. Ό,τι μπαίνει στο αυτί, ίσως δεν είναι απολύτως σαφές για τον νου. Μπορεί να φθάσει σ’ αυτόν με μια ασαφή μορφή. Επομένως, η εκπαίδευση πρέπει να μεταλαμπαδεύεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να λαμβάνεται ευκρινώς από τον νου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να μεταδίδεται μέσα από κεφάλια, γλώσσες και χέρια που διακρίνονται από αγνότητα, χωρίς ελαττώματα που διαστρέφουν την αλήθεια. Μόνον τότε η μάθηση μπορεί να είναι σαφής και η γνώση φωτεινή. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ 19»

 


17 Απριλίου

Οι πράξεις και οι δραστηριότητες του ανθρώπου είναι υπαίτιες για την ευτυχία ή τη δυστυχία του. Λέτε πως είστε ευτυχείς ή πως είστε ανήσυχοι, φοβισμένοι και με προβλήματα και τις περισσότερες φορές αποδίδετε τις αιτίες αυτών των καταστάσεων σε κάποιον άλλον έξω από τον εαυτό σας. Αυτό είναι λάθος. Η ευτυχία ή η δυστυχία οφείλονται στις δικές σας πράξεις. Είτε επιλέξετε να δεχθείτε είτε ν’ απορρίψετε αυτήν την αλήθεια, θα βιώσετε τις συνέπειες των πράξεών σας. Αυτός είναι ο φυσικός νόμος. Μπορεί να μην πιστεύετε στον χειμώνα ή το καλοκαίρι, στη φωτιά ή τη βροχή, αλλά δεν μπορείτε ν’ αποφύγετε τη ζέστη ή το κρύο. Σας επηρεάζουν ούτως ή άλλως. Επομένως, οι ενάρετοι και οι σοφοί στρέφουν τις δραστηριότητές τους στη σωστή κατεύθυνση. Αφομοιώστε αυτά τα μαθήματα και καταδείξτε την επίδρασή τους στις σκέψεις και στους λόγους σας και μετουσιώστε τα σε πράξεις. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Γνώση – VidyaVahini, κεφ 19»


16 Απριλίου

Είστε όλοι θεϊκές ενσαρκώσεις της αγάπης. Ό,τι πρέπει να συμβεί, θα συμβεί. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Το παρελθόν είναι παρελθόν, ξεχάστε το. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Μην απασχολείτε τον νου σας με αυτό. Το σημαντικό είναι το παρόν. Ζήστε στο παρόν και να είστε χαρούμενοι. Μην ασχολείστε με το παρελθόν και μην ανησυχείτε για το μέλλον. Πού είναι το παρελθόν; Πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή. Έχει επιστρέψει κανείς; Κανείς. Ομοίως, δεν γνωρίζετε τίποτα για το μέλλον. Γιατί ν’ ανησυχείτε γι’ αυτό; Αναζητήστε τη χαρά στο παρόν. Όταν έχετε μια τέτοια στάση, δεν θα έχετε αγωνία ποτέ και για τίποτα στη ζωή. Ποια είναι η μορφή της ανησυχίας; Είναι ένας νοητικά κατασκευασμένος φόβος. Δεν πρέπει ν’ ανησυχείτε ποτέ. Η βιασύνη, το άγχος και η κακή διατροφή (hurry, worry and curry) είναι οι αιτίες των καρδιακών παθήσεων. Ένας αληθινά αφοσιωμένος δεν μπορεί να έχει ανησυχίες. Δεν μπορείτε να λογίζεστε αληθινοί πνευματικοί αναζητητές, εάν ταλανίζεστε από ανησυχίες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2006


15 Απριλίου

Για να βιώσετε την ανιδιοτελή αγάπη, η ποιότητα της ανεκτικότητας (kshama) είναι ζωτικής σημασίας (η σανσκριτική λέξη κσαμά είναι μια λέξη με πλούσιο περιεχόμενο. Εκτός από ανεκτικότητα σημαίνει υπομονή, εγκαρτέρηση, μακροθυμία και την ικανότητα του να ξεχνάει κανείς και να συγχωρεί). Κάθε άτομο πρέπει να καλλιεργήσει αυτήν την ευγενή ποιότητα. Η ανεκτικότητα δεν επιτυγχάνεται διαβάζοντας βιβλία ή καθοδηγούμενοι από κάποιον, ούτε μπορεί να δοθεί ως δώρο. Αυτή η πρωταρχική σημασίας αρετή μπορεί ν’ αποκτηθεί μόνο μέσω προσωπικής προσπάθειας, αντιμετωπίζοντας γενναία ποικίλα προβλήματα και δυσκολίες διαφόρων ειδών και περνώντας μέσα από αγωνίες, βάσανα και θλίψη. Εν απουσία της ανεκτικότητας, ο άνθρωπος ρέπει προς κάθε είδος αρνητικών έξεων. Το μίσος και η ζήλεια εύκολα απλώνουν ρίζες σ’ ένα άτομο που δεν έχει αυτήν την αρετή. Ο Θεός είναι απλώς η συνδυασμένη εκδήλωση της αγάπης και της ανεκτικότητας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000


14 Απριλίου

Για να ξεκινήσετε μια καινούργια ζωή δεν χρειάζεται να περιμένετε την άφιξη του νέου έτους. Αντιμετωπίστε το κάθε δευτερόλεπτο ως μια νέα αρχή. Καθαγιάστε την κάθε στιγμή της ζωής σας. Η πιστή τήρηση της χρονικής έναρξης του Νέου Έτους βασίζεται στις δηλώσεις του δημιουργού του ημερολογίου. Το ημερολόγιο είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Ο ήλιος και η σελήνη παραμένουν αμετάβλητα. Ο παντοδύναμος και πανταχού παρών Θεός είναι υπεράνω τέτοιων επινοήσεων. Αγωνιστείτε ειλικρινά να συνειδητοποιήσετε την ενότητα της θείας και της ατομικής Συνειδητότητας. Όταν αυτή η ένωση επιτευχθεί, θα βιώσετε πνευματική ευδαιμονία. Αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον. Όλοι πρέπει να φιλοδοξείτε να επιτύχετε αυτόν τον ουσιώδη στόχο της ανθρώπινης γέννησης. Σ’ αυτόν τον κόσμο είστε δεσμευμένοι από τις ίδιες σας τις πράξεις. Θεωρήστε ολόκληρη τη δημιουργία ως το μεγαλειώδες ανάκτορο του Υπέρτατου Κυρίου. Ας είναι οι πράξεις σας ενάρετες. Ο λόγος σας ας είναι αγνός. Αναπτύξτε μια εξαγιασμένη οπτική και εξαγνίστε την καρδιά σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1992


13 Απριλίου

Πρέπει να μετασχηματίσετε τη θεϊκή δύναμη, που βρίσκεται κρυμμένη εντός σας, σε ικανότητα για την ανάληψη οποιασδήποτε χρήσιμης δραστηριότητας. Όταν η γνώση μετατρέπεται σε ικανότητα, αποκτάτε ισορροπία στη ζωή σας. Σε μια τέτοια κατάσταση εσωτερικής ισορροπίας, αναπτύσσετε ενορατικότητα. Εξευγενισμένοι με τέτοια ενορατικότητα και θεϊκή ενέργεια, η υπηρεσία που αναλαμβάνετε γίνεται πιο αποδοτική και ωφέλιμη για όλους. Η ενότητα φέρνει αγνότητα και η αγνότητα με τη σειρά της οδηγεί στον Θεό. Δεν πρέπει να ξεχνάτε την αδιάσπαστη σχέση μεταξύ ενότητας, αγνότητας και θεότητας και ν’ αγωνίζεστε πάντα ώστε να την επιτυγχάνετε. Να είστε ενωμένοι και να συνεργάζεστε με πνεύμα θυσίας. Η πνευματικότητα δεν είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πνευματικότητα είναι θεϊκή. Σχετίζεται με την ενότητα. Μόνο αυτή η ενότητα μέσα στην ποικιλομορφία θα σας προσφέρει τη χαρά. Εύχομαι να καλλιεργήσετε την αρχή αυτή της ενότητας. Τότε η κάθε δραστηριότητα που αναλαμβάνετε θα αποκτήσει τη δέουσα αξία και ιερότητα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2003


12 Απριλίου

Δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι το ότι μετέχετε στην πλάνη πως είστε ενάρετα άτομα με πολλές αρετές, ευφυΐα και ταλέντα. Η δεύτερη κατηγορία, που είναι σπάνια, είναι εκείνη που αναγνωρίζει τις καλές ποιότητες στους άλλους, τα προσόντα, τις ικανότητες και τις καλές τους πράξεις και εκτιμά τα ιδανικά τους. Ο Ιησούς ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Έβλεπε τις καλές ποιότητες των άλλων, χαιρόταν για τις αρετές τους και μοιραζόταν τη χαρά του μαζί τους . Ο Ιησούς δίδαξε πως ο Θεός είναι Αγάπη και ότι η ανθρώπινη γέννηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος το ενοικούν Πνεύμα. Δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικό στο ν’ ανταποδίδει κανείς το καλό που έλαβε. Οι άνθρωποι πρέπει να ευεργετούν ακόμη κι εκείνους οι οποίοι τους έχουν βλάψει. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Γκρεμίστε τους τοίχους που σας χωρίζουν. Απαλλαγείτε απ’ όλες σας τις διαφορές. Καλλιεργήστε αγάπη στις καρδιές σας. Να θυμάστε και να λατρεύετε τον Κύριο με αγάπη. Τι είδους αφοσίωση είναι αυτή, όταν δεν εφαρμόζετε τις διδαχές του Κυρίου; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 1988


11 Απριλίου

Η ζήλεια είναι η πρώτη αρνητική ποιότητα που κάνει την είσοδό της όταν η ανεκτικότητα (κσαμά) βαίνει προς την έξοδο. Η Μαχαμπάρατα δίνει μια παραστατική απεικόνιση για το πώς η ζωή, που κατά τα άλλα κυλάει ομαλά, μπορεί να καταρρακωθεί ολοκληρωτικά από τη ζήλεια. Το χρυσό νησί της Λάνκα ήταν σαν τον ίδιο τον παράδεισο, αλλά η ζηλοφθονία του Ράβανα το μετέτρεψε σε ερείπια. Η ανεκτικότητα θα σας προστατεύσει πλήρως. Η απουσία της θα σας βυθίσει στην αγωνία και την καταστροφή. Η έλλειψη υπομονής αναπαράγει τον εγωισμό και προάγει τη ζήλεια, που από κοινού ενθαρρύνουν τις εσωτερικές έριδες και διαιρετικές τάσεις διαφόρων ειδών. Τα προβλήματα που συχνά βιώνετε οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία της ευγενούς ποιότητας της ανεκτικότητας. Η έλλειψη υπομονής έχει καταστρέψει πολύ μεγάλους πνευματικούς αναζητητές. Βασιλείς έχουν καταλήξει ζητιάνοι. Η απουσία της ανεκτικότητας μπορεί να μετατρέψει τον γιόγκι σε ρόγκι (άρρωστο). Χωρίς ανεκτικότητα, η ανθρωπότητα παρακμάζει και οδηγείται σε πτώση. Αντίθετα, καλλιεργώντας αυτήν την ποιότητα θα βοηθηθεί μέσω μιας αλματώδους προόδου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000


10 Απριλίου

Ο Ιησούς ήξερε πως όλα είναι θέλημα Θεού. Έτσι ακόμη κι όταν υπέφερε την αγωνία του σταυρού, δεν Τον διακατείχε καμία κακή πρόθεση προς οιονδήποτε και παρότρυνε εκείνους που ήταν μαζί Του ν’ αντιμετωπίζουν τους πάντες ως όργανα της θείας θέλησης. Είναι πολύ δύσκολο ν’ αναπτύξετε ακλόνητη πίστη και να λειτουργείτε μ’ αυτήν στην καθημερινότητά σας! Ο νους, όπως παραπονιόταν ο Αρτζούνα, πετάει από την πίστη στην αμφιβολία, προκαλώντας αναταραχή και σύγχυση. Όμως μπορείτε να τον υπερνικήσετε με την προσωπική σας προσπάθεια! Η μαύρη μέλισσα μπορεί να τρυπήσει και το σκληρότερο ξύλο. Αλλά ενώ απορροφά το νέκταρ από το άνθος του λωτού, καθώς σουρουπώνει, τα ανοιχτά πέταλα εγκλωβίζουν τη μέλισσα, φυλακίζοντάς την, χωρίς ελπίδα διαφυγής! Η μαύρη μέλισσα δεν ξέρει πως ν’ αντιμετωπίσει τα τρυφερά πέταλα. Με τον ίδιο τρόπο, ο νους παίζει τα παιχνίδια του και κάνει άλματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν αφεθεί στα άγια πόδια του Κυρίου, καθίσταται αδρανής και αβλαβής. Καλλιεργήστε την αποταύτιση και καθυποτάξτε τις ιδιοτροπίες του νου και εκδηλώστε τον Θεό, τον ενοικούντα εντός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1980


9 Απριλίου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει ν’ αναπτύξετε είναι η αυτοπεποίθηση. Είναι τόσοι οι άνθρωποι, που δεν έχουν πίστη στον εαυτό τους και αρχίζουν ν’ απομακρύνονται, ν’ αμφιταλαντεύονται και ν’ ακολουθούν διάφορα μονοπάτια. Όταν μεταφέρεστε σε διαφορετικά μέρη και περιφέρεστε άσκοπα, ο νους σας επίσης τριγυρίζει σε διάφορα μέρη. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να σταθεροποιήσετε το φυσικό σας σώμα. Όταν έχετε ένα δοχείο γεμάτο νερό, εάν το δοχείο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, τότε και το περιεχόμενο θα κινείται συνεχώς. Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα και τα μέλη του δεν πρέπει να κινούνται διαρκώς χωρίς σκοπό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της πρακτικής του διαλογισμού. Πρέπει να μένετε ήσυχοι και με το σώμα να είναι σταθερό. Γιατί ζητείται από τους ανθρώπους να κάθονται με την πλάτη σε ευθεία θέση και να είναι ήσυχοι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού; Διότι όταν το σώμα βρίσκεται σε ευθεία θέση και είναι ήρεμοι, ο νους είναι επίσης σταθερός και ήρεμος. Το σημαντικό είναι να ελέγχεται το σώμα σας, διασφαλίζοντας πως όλα τα μέλη και τα όργανα του σώματός σας είναι σταθερά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


8 Απριλίου

Ο Αρτζούνα ήταν κουνιάδος του Κρίσνα. Ήταν επίσης σπουδαίοι φίλοι. Ο Κρίσνα αναμφίβολα είχε τη δύναμη να ματαμορφώσει μέσα σε μια στιγμή τον αλλοπρόσαλλο νου του συγγενή του σ’ ένα φωτεινό όργανο για αποφασιστική δράση. Αλλά ο Κρίσνα δεν χρησιμοποίησε κάποια από τις δυνάμεις Του! Όρισε μόνο το φάρμακο και τη δίαιτα. Ο Αρτζούνα έπρεπε να πιει το φάρμακο και ν’ ακολουθήσει τη δίαιτα για να σωθεί. Ο Κρίσνα είπε: «Είσαι φίλος Μου, είσαι συγγενής Μου, είσαι τόσο κοντά Μου που τώρα είμαι ο ηνίοχός σου, ενώ βρίσκεσαι σε μεγάλη αγωνία. Συμφωνώ πως πρέπει ν’ απαλλαγείς γρήγορα από την πλάνη που σε καταδυναστεύει. Όμως η άγνοια πρέπει να ελαττωθεί μέσα από τις δικές σου προσπάθειες, όχι με κάποιο θαύμα που εντάσσεται στον δικό Μου σχεδιασμό.» Η αλήθεια που κερδίζεται μέσα από τον δικό σας αγώνα ενάντια στην αναλήθεια θα είναι ένας διαρκής θησαυρός. Ο αγώνας αυτός θα σας δυναμώσει, ώστε να μπορέσετε να εκτιμήσετε τον αληθινό θησαυρό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαρτίου 1965


7 Απριλίου

Το φαγητό που δεν καταναλώνεται ή δεν προσφέρεται σε κάποιον πεινασμένο, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο, σαπίζει. Με τον ίδιο τρόπο, όταν τα λάθη και τα ελαττώματα δεν διορθώνονται, είτε με τις δικές σας προσπάθειες είτε ακολουθώντας τις συμβουλές μεγάλων ψυχών που έχουν επιτύχει στη διαδικασία της κάθαρσης, φανταστείτε ποια θα είναι η μοίρα σας. Όπως η βρασμένη φακή που μένει στο πιάτο για πολύ, η ζωή σας θα αναδίδει δυσοσμία. Οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν την αλήθεια πως οι πνευματικές και οι ηθικές αξίες και εκείνες της ορθής συμπεριφοράς είναι τα ίδια τα διαμάντια του στέμματος των ανθρώπινων επιτευγμάτων. Όταν οι άνθρωποι δεν εργάζονται, γράφουν άρθρα και δοκίμια για την εκπαίδευση ή απολαμβάνουν συζητήσεις παπαγάλων σε διάφορες πλατφόρμες. Όταν τα ίδια άτομα επιτύχουν κάποιες θέσεις εξουσίας, εφαρμόζουν μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση όλων αυτών που έλεγαν προηγουμένως. Ασφαλώς, οι συνομιλίες στις πλατφόρμες είναι καλές, αλλά η εφαρμογή όσων λέγονται δεν πρέπει να αδρανεί. Αν αυτή η ασθένεια, των λόγων χωρίς εφαρμογή, δεν θεραπευτεί, η εκπαίδευση και οι ακαδημαϊκές γνώσεις δεν θα μπορέσουν ν’ αναδείξουν την πραγματική τους αξία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ.2»


6 Απριλίου

Η ύψιστη θεία γνώση μπορεί να γίνει αντιληπτή από κάποιον ή να μεταδοθεί σε κάποιον, μόνον όταν ο νους του είναι αγνός και ρίξει το αποκαλυπτικό του φως. Μέσα σ’ ένα δωμάτιο που διατηρείται σχολαστικά καθαρό δεν θα εισέλθει φίδι, σκορπιός ή δηλητηριώδες έντομο –αυτά βρίσκονται μόνο στο σκοτάδι και σε ακάθαρτα μέρη. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ιερή σοφία δεν μπορεί να εισέλθει σε σκοτεινές κι ακάθαρτες καρδιές. Αντί γι’ αυτή, δηλητηριώδη γεννήματα όπως ο θυμός, θα βρουν σ’ αυτές τις καρδιές ευχάριστο καταφύγιο. Δεν μπορείτε να πλύνετε ένα κομμάτι κάρβουνου με σαπούνι και νερό. Ούτε θα βοηθήσει σε τίποτα το να το πλύνετε με γάλα. Ο μόνος τρόπος να το απαλλάξετε από το μαύρο χρώμα του είναι να το βάλετε στη φωτιά. Η φωτιά θα μετατρέψει το κάρβουνο σε ένα σωρό λευκής στάχτης. Ομοίως, μόνον κερδίζοντας τη γνώση του πραγματικού Εαυτού σας –με άλλα λόγια τη γνώση του Θεού– μπορεί να καταστραφεί το σκοτάδι της άγνοιας και οι ρύποι των επιθυμιών. Το σκοτάδι αφανίζεται μόνο με τη βοήθεια του φωτός. Δεν μπορεί να νικηθεί από περισσότερο σκοτάδι. Η πνευματική γνώση οδηγεί στην εσωτερική φώτιση που απαιτείται ώστε να συντριβεί το εσωτερικό σκοτάδι. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Θεία Γνώση – Vidya Vahini, κεφ.2»


5 Απριλίου

Ο κόσμος είναι η κατοικία του Θεού. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να κατέχεται από την αίσθηση της ιδιοκτησίας, ούτε καν από ίχνη εγωισμού. Αποκηρύξτε το αίσθημα της προσκόλλησης και νιώστε την πανταχού παρουσία του Θεού. Εγκαταλείψτε το αίσθημα του ‘έγώ’ και του ‘εσύ. Μόνον τότε θα συνειδητοποιήσετε το μεγαλείο εκείνου που δεν είναι ούτε ‘εγώ’ ούτε ‘δικό μου’. Αυτό δεν συνεπάγεται την απάρνηση των πάντων. Το κρίσιμο τεστ, βάσει του οποίου μπορούμε να αποφασίσουμε εάν μια δράση είναι ιερή και αγνή, είναι η διερεύνηση του εάν η συγκεκριμένη ενέργεια πηγάζει από –ή προάγει– την απληστία. Η αληθινή διδασκαλία σας καθοδηγεί  στο να αντιμετωπίζετε τον κόσμο αφενός όπως επιτάσσει το καθήκον, αλλά με ένα πνεύμα αποταύτισης, αποφεύγοντας την εμπλοκή. Καλωσορίστε την ευδαιμονία την οποία ο Θεός, ως πηγή της ευδαιμονίας, σας χαρίζει, και βιώστε την με ευγνωμοσύνη, ελεύθεροι από κάθε επιθυμία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η θεία Γνώση – Vidya Vahini»


4 Απριλίου

Κάποτε τρεις άνθρωποι έφθασαν στις πύλες του παραδείσου. Ένας απ’ αυτούς δήλωσε πως ήταν αυθεντία στη γνώση των γραφών και  ως εκ τούτου οι πύλες πρέπει ν’ ανοίξουν, ώστε να του επιτρέψουν να εισέλθει. Οι φύλακες της πύλης είπαν: «Είσαι γνώστης μόνον των κειμένων. Δεν έχεις καμία βιωματική εμπειρία. Μπορείς να φύγεις.» Ο δεύτερος είπε: «Έχω κάνει πολλές ιερές τελετές και τελετουργίες». Ο φύλακας είπε: «Οι τελετουργίες που έκανες είχαν εγωιστικά κίνητρα. Δεν έχεις θέση εδώ.» Ο τρίτος άνθρωπος, ένας αγρότης, πλησίασε τις πύλες και είπε: «Είμαι ένας φτωχός αγρότης, με μόνη περιουσία μια καλύβα σε δύο στρέμματα γης. Πρόσφερα τροφή και νερό στους περαστικούς και καταφύγιο όταν υπήρχε ανάγκη. Μοιράστηκα μαζί τους το λίγο που είχα. Αυτή είναι όλη η πνευματική άσκηση που μπόρεσα να κάνω.» Οι φύλακες είπαν:  «Μπορείς να εισέλθεις». Η ιστορία αποτυπώνει την αλήθεια, πως μόνον εκείνοι που είναι προετοιμασμένοι να θυσιάσουν το ελάχιστο που έχουν, για ν’ ανακουφίσουν εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη, δικαιούνται να εισέλθουν στον παράδεισο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαρτίου 1988


3 Απριλίου

Υπήρχε μεγάλη ενότητα και κατανόηση, όχι μόνο μεταξύ των τεσσάρων αδελφών –Ράμα, Λάκσμανα, Μπάρατα και Σατρούγκνα– αλλά επίσης και μεταξύ των συζύγων τους. Ο κάθε χαρακτήρας στη Ραμάγιανα είναι ένα ιδανικό για κάθε οικογένεια. Υπάρχει σήμερα οικογένεια όπου γιοι και νύφες ζουν με ομόνοια; Υπάρχει οικογένεια όπου αδέρφια ζουν αρμονικά χωρίς να ενδίδουν σε διενέξεις; Πουθενά δεν θα βρείτε μια τέτοια ιδανική οικογένεια σήμερα. Μπορεί να έχετε επιθυμίες, αλλά πρέπει να θέσετε όρια. Οι επιθυμίες σας οφείλουν να βασίζονται στην Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Μην τρώτε οτιδήποτε και μη λέτε οτιδήποτε σας έρχεται στον νου. Πρέπει να μιλάτε μόνο μετά από τη δέουσα έρευνα. Αυτά είναι μερικά από τα μαθήματα που η Ραμάγιανα διδάσκει στην ανθρωπότητα. Να θυμάστε πως η ιστορία του Ράμα δεν είναι μια αρχαία ιστορία. Είναι αιώνια και πάντα επίκαιρη. Είναι γεμάτη από ευοίωνα σημεία. Εγκαταλείψτε τα αισθήματα του μίσους και όλες σας τις διαφορές! Είθε να γεμίσετε τις καρδιές σας με τα ιερά ιδανικά της Ραμάγιανα! Είθε να ζήσετε με ειρήνη κι αρμονία! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Απριλίου 2003


2 Απριλίου

Ο Ράμα είναι ο ένοικος του κάθε σώματος. Είναι ο Άτμα-Ράμα, η πηγή της ευδαιμονίας για τον καθένα. Είναι η ίδια η ενσάρκωση της Αρετής και των αρχών που τη διέπουν και συγκρατούν την ανθρωπότητα στην αγάπη και την ενότητα. Η Ραμάγιανα διδάσκει δύο μαθήματα: την αξία της αποταύτισης και την ανάγκη της συνειδητοποίησης του Θεού σε κάθε πλάσμα. Η πίστη στον Θεό και η απόσπαση από τις εγκόσμιες επιδιώξεις είναι τα κλειδιά για την ανθρώπινη απελευθέρωση. Εγκαταλείψτε τα αντικείμενα των αισθήσεων και κερδίστε τον Θεό. Η Σίτα απαρνήθηκε την πολυτέλεια της Αγιόντγια, ώστε να της δοθεί η ευκαιρία να είναι με τον Ράμα κατά την περίοδο της εξορίας. Όταν, γεμάτη λαχτάρα, κοίταξε το χρυσό ελάφι και ένιωσε έντονη επιθυμία γι’ αυτό, έχασε την παρουσία του Ράμα. Η απάρνηση οδηγεί στη χαρά. Η προσκόλληση προκαλεί θλίψη. Να είστε στον κόσμο, αλλά όχι του κόσμου. Δυναμώστε και εξαγνίστε την καρδιά σας, διαλογιζόμενοι το μεγαλείο της Ραμάγιανα. Εδραιώστε τον εαυτό σας στην πεποίθηση πως ο Ράμα είναι η πραγματικότητα της Ύπαρξης σας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Ιστορία του Ράμα»


1 Απριλίου

Μιλάμε συχνά για προσευχή. Προσευχή δεν σημαίνει υποβολή αιτημάτων στον Θεό. Η προσευχή είναι ένας δείκτης του βιώματος της θεϊκής ευδαιμονίας. Είναι μια μέθοδος να μοιράζεστε αυτή την ευδαιμονία, απλώνοντας την γύρω σας, όντας βυθισμένοι σε αυτήν. Η προσευχή πρέπει να πηγάζει από την καρδιά. Όταν δεν είναι ειλικρινής είναι εντελώς ανώφελη. Ο Θεός θα δεχθεί μια καρδιά χωρίς λόγια, αλλά δεν θα δεχθεί λόγια και προσευχές που δεν προέρχονται από την καρδιά. Γι’ αυτό ο Θεός περιγράφεται ως ο Κύριος της καρδιάς. Μόνον όταν πιστεύετε σε αυτό, θα είστε σε θέση να εκδηλώσετε τον Θεό εντός σας. Ο Θεός είναι μέσα σας, έξω και γύρω σας. Αναγνωρίστε αυτή την αλήθεια και ζήστε σύμφωνα με αυτήν. Όσο είστε γεμάτοι αμφιβολίες, πότε δεν θα βιώσετε ειρήνη και χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1988