Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2019

30 Απριλίου

Όπως ένας σβώλος ζάχαρης γλυκαίνει την κάθε σταγόνα του νερού σ’ ένα φλιτζάνι, το βλέμμα μέσα από τα μάτια της αγάπης κάνει τους πάντες να φαίνονται φιλικοί και γοητευτικοί. Οι απλές βοσκοπούλες έβλεπαν η μία την άλλη ως τον ίδιο τον Κρίσνα. Τέτοια ήταν η ακατανίκητη αγάπη τους για τη θεϊκή ενσάρκωση. Η Μπαγκαβάτα, όπου περιγράφεται η αγάπη τους και η αγάπη πολλών άλλων αφοσιωμένων στον Κύριο, είναι ένα βιβλίο θεϊκής Αγάπης. Αρχίστε την υπηρεσία, την υποκινούμενη από την Αγάπη, σήμερα, αυτή τη στιγμή. Κάθε πράξη θα σας οδηγεί στην επόμενη, γιατί ο ενθουσιασμός εμπνέει. Η πράξη της υπηρεσίας θα πρέπει να κρίνεται όχι από την έκταση της δημοσιοποίησής της ή από το ύψος της δαπάνης, αλλά από την ανάγκη του αποδέκτη και το αίσθημα του ατόμου που υπηρετεί. Αυτά είναι τα κριτήρια για το εάν η πράξη είναι χρυσός ή μολύβι. Γεμίστε την κάθε σας πράξη με Αγάπη. Φροντίστε να μην υποστεί κανείς τον παραμικρό  πόνο ως αποτέλεσμα σκέψεων, λόγων ή πράξεών σας. Ας είναι αυτή η πνευματική σας άσκηση. Είναι βέβαιο πως θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τον Στόχο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


29 Απριλίου

Η εσωτερική προτροπή ν’ αγαπάτε τη μητέρα σας είναι μια έκφραση της θείας φύσης εντός σας. Εάν δεν υπήρχε καμία θεϊκή σπίθα μέσα σας, δεν θ’ αγαπούσατε καθόλου. Κάποιος που αγαπά έναν άλλον άνθρωπο είναι θεϊστής, είτε πηγαίνει σε ναούς είτε όχι. Πορεύεστε από το γνωστό στο άγνωστο. Έτσι αυτή η αγάπη εξαπλώνεται σε διαρκώς διευρυνόμενους κύκλους, έως ότου καλύψει όλη τη δημιουργία! Στην καθαρή της μορφή, ακόμη και το ν’ αποσπάσετε ένα φύλλο από ένα δέντρο μπορεί να σας επηρεάσει, ώστε να σας κάνει να το σκεφτείτε δύο φορές! Η πράσινη ζωτικότητα του δέντρου είναι ένα σημάδι της θείας θέλησης, που στέλνει τις ρίζες της βαθιά στο χώμα. Οι ρίζες κρατούν το δέντρο ασφαλές από την καταιγίδα, συγκρατώντας το ενάντια στο βίαιο σπρώξιμο του ανέμου. Με τον ίδιο τρόπο, εάν οι ρίζες της αγάπης σ’ ένα άτομο κατέρχονται στην πηγή της θεότητας εντός του, καμία θύελλα δεινών δεν μπορεί να το κλονίσει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαίου 1967


28 Απριλίου

Γιατί θα πρέπει ν’ ανταγωνίζεστε και να φιλονικείτε μεταξύ σας; Κάποιος από εσάς μπορεί να εργάζεται σ’ ένα γραφείο, άλλος σ’ ένα κατάστημα κι ένας τρίτος στον τύπο. Γιατί αυτό μπορεί να έχει σημασία; Νιώθετε πως ο ρόλος σας είναι κατώτερος και ο ρόλος ενός άλλου ανθρώπου ανώτερος. Μη θλίβεστε, όταν διαπιστώνετε πως ο ρόλος σας είναι ήσσονος σημασίας και μην υπερηφανεύεστε, όταν ανακαλύπτετε πως αυτός είναι σημαντικός. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας σε οποιονδήποτε ρόλο σας έχει διανεμηθεί. Εμπλακείτε στην πνευματική άσκηση με αφοσίωση, πειθαρχία και αίσθημα καθήκοντος. Αυτός είναι ο δρόμος για να κερδίσετε τη θεία Χάρη. Γιατί πρέπει να είστε τόσο έντονα γοητευμένοι από τις υλικές επιθυμίες; Πότε θα προσπαθήσετε να κερδίσετε το αιώνιο, το άπειρο, το οικουμενικό; Κάποια μέρα, πρέπει να εγκαταλείψετε το σώμα που αναθρέψατε και περιθάλψατε. Για πόσο καιρό θα μπορείτε να κρατάτε όλα όσα έχετε αποκτήσει και κατέχετε με υπερηφάνεια; Οι ανούσιες σκέψεις κι επιθυμίες αποφέρουν θλίψη. Οι ιερές σκέψεις κι επιθυμίες απονέμουν θεϊκή ειρήνη. Καλλιεργήστε ενάρετα κι ευεργετικά αισθήματα και καλές και ωφέλιμες επιθυμίες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο 1981


27 Απριλίου

Το φαγητό είναι το φάρμακο για την ασθένεια της πείνας. Το νερό για τη δίψα. Για τη νόσο του κύκλου της γέννησης και του θανάτου, το φάρμακο είναι ο Θεός. Για την αρρώστια της επιθυμίας, η Γνώση αποτελεί την ειδική θεραπεία. Για τη νόσο της αμφιβολίας, της απελπισίας και της διστακτικότητας, που είναι οι ‘επαγγελματικές’ ασθένειες των πνευματικών αναζητητών, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το να κάνετε το καλό στους άλλους. Για τη σοβαρότατη λοίμωξη του άγχους και της ανησυχίας, η οδός της θεραπείας είναι η εξύμνηση του Θεού. Ο Οργανισμός Σάτυα Σάι θα πρέπει ν’ αφιερωθεί, ώστε να παρέχει αυτές τις θεραπείες στους πάσχοντες. Τα μέλη θα πρέπει να βρίσκουν εκεί έναν οικείο χώρο, για να μπορούν να εμβαθύνουν στην πνευματική τους άσκηση, να καλλιεργούν τις αρετές τους και να υπερβαίνουν τον εγωισμό τους μέσω της συναναστροφής τους μ’ εκείνους που εργάστηκαν και πέτυχαν να  απαλλαγούν κι από το ελάχιστο ίχνος αυτού του θανάσιμου δηλητηρίου. Εάν αυτό επιτευχθεί, η επιτυχία των στόχων σας είναι βεβαία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1967


26 Απριλίου

Πονάω, όταν κάποιος αναφέρεται στην Ινδία αποκαλώντας την ανεπαρκή ή φτωχή. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι ν’ αγνοούν τις μεθόδους τού να γίνουν πλούσιοι ή ίσως δεν ενδιαφέρονται να τις υιοθετήσουν. Όμως, οι περισσότεροι γνωρίζουν τους τρόπους ώστε ν’ αποκτήσουν εσωτερική ειρήνη. Πρέπει να καταδεικνύετε μέσα από τις ζωές σας αυτήν την πνευματική πειθαρχία που κάνει κάποιον ευτυχέστερο και περισσότερο θαρραλέο στο να δώσει τη μάχη της ζωής. Αυτή είναι η μεγάλη σας τύχη, στ’ αλήθεια. Ο κόσμος σήμερα υποφέρει από την υπερβολική γνώση. Η αρετή δεν αυξήθηκε αναλογικά με την πρόοδο της γνώσης. Αυτή είναι η θεμελιώδης αιτία της δυστυχίας της ανθρώπινης κοινωνίας. Από τους δύο τροχούς του οχήματος που οδηγεί η ανθρωπότητα, το ελαστικό του ενός τροχού, που αντιπροσωπεύει τον Θεό, έχει ξεφουσκώσει και πρέπει να φουσκώσει διοχετεύοντας σ’ αυτό το Θεϊκό Όνομα. Δεν μπορείτε να πάτε μακριά μ’ ένα σκασμένο λάστιχο. Γι’ αυτό να συνδέεστε με ιερές σχέσεις, να μετέχετε σε ενάρετες δράσεις, αποκομίζοντας έτσι χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Απριλίου 1961


25 Απριλίου

Όπως ένα ψάρι μπορεί να ζήσει μόνον όταν περιβάλλεται από νερό και νιώθει γύρω του το στοιχείο αυτό, έτσι κι ο άνθρωπος είναι ένα ον που μπορεί να ζει μόνο βυθισμένος στην ευδαιμονία. Πρέπει να νιώθετε ευδαίμονες όχι μόνο στο σπίτι, στην κοινωνία και στον κόσμο, αλλά περισσότερο απ’ όλα μέσα στην καρδιά σας. Στην πραγματικότητα, η ευδαιμονία στην καρδιά  παράγει ευδαιμονία παντού. Η καρδιά είναι η πηγή της χαράς. Πρέπει να προσεγγίσετε την πηγή αυτή με διαρκή διαλογισμό, με επανάληψη του Ονόματος του Θεού και με συχνή κατοίκηση στη δόξα, τη χάρη και τις ανεξάντλητες εκδηλώσεις του Θεού. Μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο. Ο αφοσιωμένος δεν πρέπει ποτέ να πισωγυρίζει. Μη δίνετε ποτέ έδαφος στην αμφιβολία ή την απελπισία. Κάποιος που οδηγεί ένα αυτοκίνητο, εστιάζεται στον δρόμο, έχοντας την αγωνία να διαφυλάξει τον εαυτό του και τους άλλους από ένα ατύχημα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο φόβος δημιουργεί απλή προνοητικότητα. Η αγάπη είναι η μέγιστη εκείνη δύναμη που στηρίζει τη συγκέντρωση. Με σταθερή και χωρίς κανένα ενδοιασμό  αγάπη, η συγκέντρωση γίνεται έντονη και απερίσπαστη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1961


24 Απριλίου

Ο Θεός ενσαρκώνεται για χάρη της προάσπισης του Θεϊκού Νόμου, της οριοθέτησης και του καθορισμού των στόχων του, και για να υποδείξει στην ανθρωπότητα το αληθινό μονοπάτι της ανιδιοτελούς δράσης. Ο γιατρός αρχικά κάνει τη διάγνωση της ασθένειας. Έπειτα καθορίζει την πορεία της θεραπείας. Κατά τον ίδιο τρόπο κι εσείς πρέπει να υποβληθείτε στη διάγνωση της ασθένειάς σας, δηλαδή της δυστυχίας, της ταλαιπωρίας και του πόνου. Ερευνήστε άφοβα και με προσοχή και θ’ ανακαλύψετε πως ενώ πρωταρχική σας φύση είναι η ευδαιμονία, εσείς εσφαλμένα έχετε ταυτιστεί με το εφήμερο, το ανούσιο, το ευτελές και αυτή η ταύτιση σας έχει φέρει όλη τη θλίψη. Πρέπει να κατανοήσετε πως η χαρά και η λύπη είναι περαστικές φάσεις, όπως τα λευκά και τα γκρίζα σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό. Πρέπει να μάθετε ν’ αντιμετωπίζετε τόσο την ευημερία όσο και τις αντιξοότητες με την ίδια αδιατάρακτη στάση. Μόνον όταν ο χρόνος διατίθεται ορθά, ο αδαής μπορεί να φθάσει να γίνει ένας αναζητητής της υψηλότερης τάξης και αυτός ο αναζητητής μπορεί επίσης να γίνει ένα με τον Θεό, την Οικουμενική Ουσία και τον Υπέρτατο Εαυτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1961


23 Απριλίου

Η πνευματική άσκηση που κάνετε μπορεί να συγκριθεί με τη διαδικασία μετατροπής του γάλακτος σε βούτυρο. Το ανθρώπινο σώμα είναι η κατοικία σας. Η καρδιά σας είναι το δοχείο στο οποίο το γάλα του νου βράζει στην εστία της αφοσίωσης. Ο πνευματικός ζήλος αποτελεί το καπάκι γι’ αυτό το δοχείο. Όταν ανάψει η φωτιά της διάκρισης, η κρέμα της γνώσης αναδύεται από το γάλα που βράζει. Για ν’ αποτρέψετε τη γάτα της ψευδαίσθησης από το να κλέψει το γάλα, η πόρτα πρέπει ν’ αποκλειστεί με τις αμπάρες της σοφίας. Αφού το γάλα κρυώσει με τη βοήθεια της γαλήνης και το βουτυρόγαλα του θεϊκού ονόματος προστεθεί σ’ αυτό, προκύπτει το τυρόπηγμα της θείας χάρης. Όταν αυτό το τυρόπηγμα αναδευτεί με τη ράβδο της γνώσης και το σχοινί τη αγάπης, το τυρόγαλα της άγνοιας διαχωρίζεται και αναδύεται το βούτυρο της πραγμάτωσης του θείου Εαυτού-Άτμα. Μια τέτοια πραγματωμένη ψυχή σίγουρα επιτυγχάνει την ένωση με το Θείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1990


22 Απριλίου

Να είστε προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσετε τις διακυμάνσεις της ζωής με σταθερή πίστη στον Θεό. Είναι στη διάρκεια των δύσκολων στιγμών που αναθυμάστε τον Κύριο. Το να έρχεστε αντιμέτωποι με δυσκολίες είναι από μόνο του μια πνευματική άσκηση. Ο Ράμα, αν και ήταν ο γιος του αυτοκράτορα Ντασαράτα και γαμπρός του βασιλιά Τζάνακα, έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά βάσανα στη ζωή προς χάριν της διατήρησης του Θεϊκού Νόμου. Οι Πάνταβας υπέστησαν πολλές ταλαιπωρίες εξαιτίας της προσήλωσής τους στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό το όνομα και η φήμη τους παραμένουν ζωντανά για πάντα. Πρέπει να προσεύχεστε στον Κύριο να σας δίνει δύναμη ν’ αντέχετε όλα τα προβλήματα και ν’ ανταπεξέρχεστε σε όλες τις δυσκολίες. Εάν ευλογηθείτε έστω και με ένα κλάσμα θεϊκής χάρης, μπορείτε να ξεπεράσετε βουνά δυσκολιών. Ο Τσαϊτάνια είπε: «Αν αφιερώνατε στον διαλογισμό στα πόδια του Κυρίου ένα κλάσμα του χρόνου από εκείνον που καταναλώνετε ανησυχώντας για τον πλούτο, τις παροχές, τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσατε ν’ αντιμετωπίσετε τον αγγελιοφόρο του θανάτου χωρίς φόβο και να διασχίσετε τον ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1989


21 Απριλίου

Ενώ επιδιώκετε την ενάρετη και θεία ζωή, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Εκείνοι που μισούν τους άλλους, τελικά θα καταστραφούν από το ίδιο τους το μίσος. Πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα ανακύπτουν. Μόνον όταν όλες οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται τίμια και τα προβλήματα γίνονται ανεκτά με υπομονή και σθένος, μπορείτε να κατανοήσετε την αληθινή φύση της Πραγματικότητας. Η αναμορφωτική δύναμη της Αγάπης είναι απεριόριστη. Ο Άγιος Παύλος, ο οποίος υπήρξε ένας μόνιμος επικριτής του Ιησού, μεταμορφώθηκε μέσα από την αγάπη του Χριστού, στον μεγαλύτερο Απόστολό Του. Η αγνή Αγάπη δεν υποτάσσεται ποτέ στις δυνάμεις του κακού ή του μίσους, όσο ισχυρές κι αν είναι αυτές. Η ανιδιοτελής Αγάπη είναι βέβαιο ότι θα υπερισχύσει. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να καταβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο από δυσκολίες και θλίψεις, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Πρέπει να έχετε πίστη. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και αγωνιστείτε να κατανοήσετε επαρκώς τη φύση της Θεϊκής αγάπης. Ο ιερός στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι να εξασφαλίσει αυτήν την αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1984


20 Απριλίου

Η αγάπη δεν είναι παρά ένα άλλο όνομα για την ενάρετη συμπεριφορά. Η αληθινή αγάπη είναι ανεκτίμητη. Δεν περιέχει ίχνος εγωισμού. Δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Είναι αγνή και άσπιλη. Αυξάνεται πάντα, ποτέ δεν μειώνεται και είναι αυθόρμητη. Η αγάπη του Θεού ρέει αβίαστα. Είναι απαλλαγμένη από εγωισμούς, είναι ακλόνητη και πάντα πλήρης. Η κοινή ανθρώπινη αγάπη ενεργοποιείται από εγωιστικά κίνητρα. Υπόκειται στις αλλαγές τις οφειλόμενες στον χρόνο και τις περιστάσεις. Εκείνοι που είναι βυθισμένοι στην ιδιοτελή αγάπη, είναι δύσκολο να κατανοήσουν ή να αντιληφθούν το μεγαλείο της ανιδιοτελούς θεϊκής αγάπης. Η Αγάπη φοράει τον μανδύα της Αλήθειας. Στις ινδουιστικές γραφές αναφέρεται πως εκείνος που παντρεύεται την Αλήθεια είναι πάντοτε νέος και ακμαίος, Στη Βίβλο επίσης δηλώνεται πως το σώμα ενδυναμώνεται μέσω της προσήλωσης στην Αλήθεια. Η Αλήθεια δεν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια. Πρέπει να εκδηλώνεται στη δράση. Μόνον εκείνος που είναι αληθινός στα λόγια και στις πράξεις μπορεί να θεωρείται γνήσιο ανθρώπινο ον, λέει ο προφήτης Μωάμεθ. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1984


19 Απριλίου

Στη Βίβλο αναφέρεται πως ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Όταν τον ρώτησαν για ποιο λόγο κάνει κάτι τέτοιο, ο Ιησούς απάντησε: «Πλένω τα πόδια σας όπως θα έκανε ο υπηρέτης σας, έτσι ώστε να μάθετε να υπηρετείτε τον κόσμο». Κάθε άνθρωπος, αρχικά, είναι ένας αγγελιοφόρος του Θεού. Όταν εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως αγγελιοφόρος αντιλαμβάνεται πως είναι παιδί του Θεού και μετά γίνεται ένα μαζί Του. Η αγάπη του Θεού δεν έχει σύνορα και είναι οικουμενική, σε αντίθεση με την ανθρώπινη αγάπη, που είναι περιορισμένη και εγωιστική. Ο Θεός προάγει την αγάπη στις καρδιές όλων μέσα από την δική Του αγάπη. Η αγάπη του Σουάμι είναι πέρα από κάθε αιτία είναι απεριόριστη και αναλλοίωτη. Εκείνοι, ανάμεσα σας, που έχουν τραφεί από την θεϊκή αγάπη, δεν πρέπει να στερηθούν τις ευεργεσίες της. Δεν αναζητώ τίποτα, δεν επιβάλλω ταλαιπωρίες. Όταν κατανοήσετε την αληθινή φύση της Αγάπης του Σουάμι και την χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας σε μια ενσάρκωση της αγάπης, θα γίνετε ένα παράδειγμα για τον κόσμο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1984


18 Απριλίου

Ο Θεός είναι στην καρδιά σας. Όπου και αν πάτε, ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και όταν θεωρείτε πως κανείς δεν το έχει παρατηρήσει, ο Θεός έχει απόλυτη επίγνωση. Πολλοί αρχίζουν να ανησυχούν για μικρά, εφήμερα πράγματα, που μοιάζουν με περαστικά σύννεφα και μερικές φορές εξαιτίας αυτών κλονίζεται η πίστη και η αφοσίωσή τους. Φυσικά αυτό δεν είναι σωστό. Ποτέ μην παραιτείστε από την αφοσίωσή σας. Όταν περνάτε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι τον Θεό και υμνώντας το όνομά Του, ποτέ δεν θα καταλήξετε να είστε λυπημένοι. Ακολουθείστε το ρητό «Να λέτε την αλήθεια, να πράττετε σύμφωνα με τον θείο νόμο». Είστε προορισμένοι να επιτυγχάνετε πάντα. Οι ενάρετες πράξεις σας είναι βέβαιο πως θα επισύρουν τη χάρη του Θεού. Η αμαρτία ή η αρετή πηγάζουν από τις δικές σας πράξεις, όχι από κάποια εξωτερική αιτία. Η Αλήθεια είναι αρετή κοινά αποδεκτή απ’ όλες τις χώρες, σε όλες τις εποχές. Όταν ακολουθείτε την αλήθεια, που είναι Θεός, θα πράττετε πάντα με τρόπο εξαγιασμένο και δίκαιο. Η θεϊκή αγάπη ρέει προς όλους εκείνους που πράττουν δίκαια. Να θυμάστε πως οι δίκαιες πράξεις πρέπει να πηγαίνουν χέρι με χέρι με την ανιδιοτελή αγάπη. Δεν έχουν νόημα όταν λειτουργούν ξεχωριστά.   

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1998


17 Απριλίου

Καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσετε το μεγαλείο του αρχαίου σας πολιτισμού και των παραδόσεών σας. Να σέβεστε τους πάντες. Μην είστε αγενείς με τους μεγαλύτερους σε ηλικία κι εκείνους που σας επισκέπτονται. Είτε βρίσκονται οι γονείς σας στο σπίτι είτε όχι, προσφέρετε στους επισκέπτες σας μια θέση και ένα ποτήρι κρύο νερό. Απευθυνθείτε τους με αγάπη. Πόσα παιδιά στην εποχή μας διακρίνονται για μια τέτοια ευγενή συμπεριφορά; Ακόμη κι όταν συνομιλείτε στο τηλέφωνο, χρησιμοποιείτε γλυκό λόγο που αναδίδει σεβασμό. Σεβασμός δεν σημαίνει το να εκφέρετε ένα απλό ``γεια``. Πρέπει ν’ απευθύνετε τον χαιρετισμό σας με ταπεινότητα και ευλάβεια. Χαιρετισμός σημαίνει προσφορά σεβασμού χωρίς ίχνος εγωισμού και προσκόλλησης. Οι Γραφές σας συμβουλεύουν να σέβεστε τη μητέρα, τον πατέρα, τον δάσκαλό, τον φιλοξενούμενό σας, όπως τον Θεό. Καλλιεργήστε και πραγματώστε την ταπεινότητα, την αγάπη, την ευλάβεια όπως οι αρχαίοι πρόγονοί σας. Αυτό είναι το αληθινό σημάδι ενός πεπαιδευμένου ανθρώπου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 2003


16 Απριλίου

Αυτό το έτος αποκαλείται βικάρι (αφύσικο)! Επομένως εντείνετε την προσοχή σας! Μην τρέχετε πίσω από δόλιες επιθυμίες και διαστροφικές απολαύσεις. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο βασίλειο των αισθήσεων είναι περίπλοκοι και τυφλοί. Μόνο ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό είναι ευθύς. Καλλιεργήστε τη στάση της διαφάνειας και της ειλικρίνειας σε όλες τις περιστάσεις της ζωής σας. Αυτό θα σας αποκαλύψει τον θείο Εαυτό σας, Άτμα. Η ευθύτητα θα σας επιτρέψει να υπερκεράσετε τις επιδράσεις των τριών ιδιοτήτων στον νου σας. Η θεραπεία που θα πρέπει να παρέχετε στις τρεις αυτές ιδιότητες είναι η κονιορτοποίηση τους, έτσι ώστε να μπορεί να αναδυθεί μια νέα γεύση ευδαιμονίας, έτσι ακριβώς όπως αναμιγνύετε το αλάτι, το τσίλι και το ταμάρινδο, για να φτιάξετε ένα εύγευστο συνοδευτικό για το γεύμα σας. Καμία ιδιότητα δεν πρέπει να κυριαρχεί. Όλες θα πρέπει να τιθασευτούν και να οδηγηθούν ώστε να γεμίσουν την λίμνη τις ευδαιμονίας που βρίσκεται στην καρδιά σας. Πώς θα ξέρετε ότι οι προσπάθειές σας είναι επιτυχείς; Εάν η εσωτερική σας στάση και ισορροπία μένουν ανεπηρέαστες από τις εξωτερικές μεταβολές, αυτό σημαίνει πραγματική επιτυχία.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Απριλίου 1959


15 Απριλίου

Η εορτή του Βισού είναι ημέρα μεγάλης χαράς για τους κατοίκους της Κεράλα. Την ημέρα αυτή της πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι μετά από ένα εξαγνιστικό λουτρό, φορούν καινούργια ρούχα και έπειτα υποκλίνονται βαθιά μπροστά στους ηλικιωμένους και ζητούν τις ευλογίες τους. Να θυμάστε πως η απλή εξωτερική καθαριότητα δεν επαρκεί. Πρέπει να καθαρίσετε τον νου σας και να προάγετε την εσωτερική σας αγνότητα. Ο πανταχού υπάρχων Θεός είναι παρών εντός σας και παντού γύρω σας. Να έχετε την εικόνα του Θεού που υπάρχει μέσα σας και να καλλιεργείτε εγκάρδιες σχέσεις με όλους. Να σέβεστε τους ηλικιωμένους και να επιδιώκετε την ευλογία τους. Να έχετε καλές σχέσεις με τους πάντες. Εκεί έγκειται ο αληθινός εορτασμός της πρωτοχρονιάς. Από την νεαρή ακόμη ηλικία, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται το μεγαλείο της αρχαίας μας παράδοσης. Πρέπει να διαμορφώνονται σε ιδανικούς πολίτες, καθοδηγούμενοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τις παραδοσιακές μας αξίες. Η πρακτική εφαρμογή είναι πολύ σημαντική  σε όλες τις περιπτώσεις. Η ευθύνη βαραίνει τους γονείς και τους δασκάλους, οι οποίοι πρέπει να διαπλάθουν τα παιδιά με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτά ν` ακολουθούν πιστά τις επιταγές της αρχαίας μας παράδοσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 2003


14 Απριλίου

Να εκπληρώνετε όλα τα καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί από τον Θεό, εξαγιάζοντας έτσι τον χρόνο σας. Όποιες κι αν είναι οι πράξεις που κάνετε, αυτές δεν είναι παρά οι αντανακλάσεις των εσώτερων σκέψεων και συναισθημάτων σας. Ως εκ τούτου, να αναλαμβάνετε τις δράσεις εκείνες που θα προσφέρουν χαρά σε σας και σε όλους. Εξ αιτίας της επίδρασης της εποχής Κάλι, οι άνθρωποι δεν εργάζονται σκληρά. Τόσο οι μορφωμένοι όσο και οι απαίδευτοι έχουν περιπέσει σε λήθαργο. Σήμερα οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν μια εύκολη ζωή. Ακόμα και οι σπουδαστές θέλουν να περνούν τις εξετάσεις τους χωρίς να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Οι άνθρωποι επιζητούν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας χωρίς όμως να εργάζονται σκληρά. Αφού εξασφαλίσουν κάποια εργασία, επιδιώκουν μισθούς, χωρίς να εκτελούν τα καθήκοντά τους επαρκώς. Αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν είναι θεμιτό. Λέγεται πως η σκληρή εργασία αποφέρει πλούσια ανταμοιβή. Η ανταμοιβή σας θα είναι αντίστοιχή με την προσπάθεια που καταβάλλετε. Να είστε ευσυνείδητοι στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Να χαιρετίζετε τη δράση, έτσι ώστε οι προσπάθειές σας ν’ αποφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να εργάζεστε με ειλικρίνεια. Εξαγνίστε τη ζωή σας πράττοντας δίκαια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 2003


13 Απριλίου

Η ενσάρκωση του Σρι Ράμα ως ανθρωπίνου όντος, είχε ως σκοπό την προαγωγή της ειρήνης και της ευτυχίας του κόσμου. Το όνομά Του είναι πολύ σημαντικό. Τα τρία γράμματα Ρ, Α και Μ σχετίζονται με τις τρεις αιτίες της ανθρώπινης γέννησης, δηλαδή τις αμαρτίες που διαπράττει κάποιος, τα προβλήματα που βιώνει και την άγνοια. Το Ρ είναι η ρίζα της λέξης για τη Φωτιά, το Α για το Φεγγάρι και το Μ για τον Ήλιο. Η φωτιά καταστρέφει τα πάντα και τα μετατρέπει σε στάχτη. Το γράμμα Ρ, που συμβολίζει τη Φωτιά, είναι τόσο ισχυρό, ώστε μπορεί να καταστρέψει τις αμαρτίες που έχετε διαπράξει. Το γράμμα Α, που συμβολίζει το φεγγάρι, έχει τη δύναμη να καταπραΰνει τον «πυρετό» από τον οποίο υποφέρει ο άνθρωπος και να του προσφέρει ειρήνη. Το Μ, το οποίο αναφέρεται στον ήλιο, διαλύει το σκοτάδι της άγνοιας και χαρίζει τον φωτισμό της γνώσης. Επομένως, το όνομα Ράμα έχει τριπλή δύναμη, αφού καίει τις αμαρτίες, προσφέρει ειρήνη και σκορπίζει το σκοτάδι της άγνοιας. Υμνείτε το γλυκό όνομα του Ράμα με αγνή, καθαρή καρδιά, σε ένα πνεύμα ανιδιοτελούς αφοσίωσης και λυτρώστε τις ζωές σας, ζώντας σύμφωνα με τα ιδανικά  Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1989

 


12 Απριλίου

Η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη είναι οι πλέον σημαντικές έννοιες στη Ραμάγιανα. Οι Βέδες, που είναι η ίδια η αναπνοή των Μπαρατρίγιας, διακηρύσσουν: «Λέγετε την Αλήθεια. Πράττετε με Δικαιοσύνη». Ο Ράμα επέλεξε να πάει στο δάσος, εγκαταλείποντας την Αγιόντια, για να τιμήσει τον λόγο που είχε δώσει ο πατέρας του. Η Αλήθεια είναι η βάση της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θρησκεία από την Αλήθεια. Ο Ράμα διακρίθηκε ως υποστηρικτής της Αλήθειας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση του πατέρα του να διατηρήσει την παράδοση της δυναστείας του και να προστατεύσει την πατρίδα του για χάρη της ευημερίας του κόσμου. Όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται άνθρωποι πρέπει να γίνουν υποστηρικτές της αλήθειας με τον ίδιο τρόπο. Μεγάλες ψυχές είναι εκείνοι των οποίων οι πράξεις, οι σκέψεις και τα λόγια βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία. Κακοήθεις είναι εκείνοι των οποίων οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις βρίσκονται σε ανακολουθία μεταξύ τους. Ο Ράμα είναι πράγματι μια μεγάλη ψυχή, άξιος λατρείας από αμνημονεύτων χρόνων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1989


11 Απριλίου

Η Θεία Μητέρα Γκάγιατρι έχει τρεις όψεις —ΓκάγιατριΣάβιτρι και ΣαράσβατιΓκάγιατρι είναι η θεότητα που προΐσταται των αισθήσεων, η Σάβιτρι προΐσταται της ζωτικής ενέργειας και Σαράσβατι είναι η θεότητα του Λόγου. Και οι τρεις υπάρχουν μέσα στην ίδια την Αλήθεια. Η προσευχή Γκάγιατρι αρχίζει με τον στίχο «Ομ Μπουρ Μπουβά Σβαχά». Μπουρ σημαίνει ύλη (το σώμα), μπουβά σημαίνει δόνηση (η ζωτική ενέργεια) και σβαχά σημαίνει ακτινοβολία (ο θείος Εαυτός-Άτμα). Από την πλευρά ενός επιστήμονα, η ύλη μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και αντίστροφα, αλλά κατά τη δική μου άποψη, η ύλη και η ενέργεια δεν υπάρχουν ξεχωριστά. Αυτά τα δύο είναι αδιαχώριστα και αλληλένδετα. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ύλη σ’ αυτόν τον κόσμο. Όπου κι αν κοιτάξετε, υπάρχει μόνον ενέργεια. Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Συγχώρεση. Είναι όλες εκφάνσεις της Ενέργειας. Πριν απ’ όλα είναι η Αλήθεια, η πρωταρχική Αιτία. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Όλες οι πνευματικές εκδηλώσεις της ενέργειας είναι παρούσες σ’ αυτήν την Αλήθεια. Επομένως, θεωρήστε την Αλήθεια ως Μητέρα και γίνετε ακόλουθοί της.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1998


10 Απριλίου

Περισσότερα αντικείμενα, περισσότερα εμπόδια, πιο πολλά μειονεκτήματα. Η συσσώρευση επίπλων και μικροπραγμάτων γεμίζουν τον χώρο και καθιστούν τις κινήσεις αργές και ριψοκίνδυνες. Μειώστε τις επιθυμίες και ζήστε απλά. Αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας. Η προσκόλληση αφήνει θλίψη στο πέρασμά της.  Όταν ο θάνατος απαιτεί να εγκαταλείψετε τους πάντες και τα πάντα, η οδύνη σας κατακυριεύει. Να είστε σαν τον λωτό στο νερό. Επάνω στο νερό, όχι μέσα σ’ αυτό. Το νερό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του λωτού, αλλά ο λωτός δεν επιτρέπει ούτε σε μια σταγόνα του να τον υγράνει. Ο αντικειμενικός κόσμος είναι η αρένα για την αρετή και το γυμναστήριο για το πνεύμα. Χρησιμοποιήστε τον μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Μην τον προβιβάζετε σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο! Αρχίστε την απλή πνευματική άσκηση της ενθύμησης του Θεού, μαζί με τον σεβασμό προς τους γονείς, τους ηλικιωμένους και τους δασκάλους και την υπηρεσία προς τους ασθενείς και τους φτωχούς. Να βλέπετε τους πάντες ως την επίλεκτη μορφή του Κυρίου. Αυτό θα γεμίσει την καρδιά σας με αγάπη και θα προσδώσει σταθερότητα στον νου σας και γαλήνη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969


9 Απριλίου

Αν και δεν βλέπετε τις ρίζες του δέντρου και δεν ξέρετε πόσο μακριά, πλατιά ή βαθιά αυτές αγκαλιάζουν τη γη, ρίχνετε νερό γύρω από τον κορμό, ώστε αυτό να μπορέσει να φθάσει στις ρίζες. Έτσι δεν είναι; Περιμένετε πως όταν οι ρίζες έρθουν σε επαφή με το νερό, το δέντρο θ’ αναπτυχθεί και θ’ αποδώσει καρπούς. Κατά τον ίδιο τρόπο, κατανοήστε ότι υπάρχει Θεός, ο οποίος είναι το ίδιο το θεμέλιο της δημιουργίας. Να προσεύχεστε σ’ Αυτόν και εκείνος θα σας ράνει με τους καρπούς Του. Τα κύρια μέσα με τα οποία μπορείτε ν’ αποσπάσετε τον νου σας από τους περισπασμούς και να συνδεθείτε με την αναζήτηση του Θεού είναι η κοινωνία με τον Θεό και η θυσία. Η επιθυμία θα πρέπει να υπερνικηθεί από τη θυσία και ο Θεός μπορεί να εξασφαλιστεί με την επικοινωνία μαζί Του. Η επιθυμία αποχρωματίζει τη διάνοια, διαστρεβλώνει την κρίση, οξύνει τις ορέξεις των αισθήσεων και προσδίδει ένα απατηλό δέλεαρ στον αντικειμενικό κόσμο. Όταν η επιθυμία εξαφανίζεται ή εστιάζεται στον Θεό, η διάνοια γίνεται αυτόφωτη και ακτινοβολεί στην πρωταρχική της λαμπρότητα, αποκαλύπτοντας τον Θεό, τον παρόντα εντός και πανταχού. Αυτή είναι η αληθινή Αυτοπραγμάτωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969


8 Απριλίου

Ίσως έχετε παρακολουθήσει λιτανείες σε τόπους προσκυνήματος. Τα τεράστια άρματα με τις ιερές εικόνες και τα αγάλματα, είναι υπέροχα στολισμένα με σημαίες και γιρλάντες, ενώ ομάδες αφοσιωμένων πιστών τα σύρουν στους δρόμους υπό τους ήχους μουσικών οργάνων και χορευτικά συγκροτήματα και ψαλμωδοί προπορεύονται, προσθέτοντας στη χαρά της περίστασης. Χιλιάδες συνωστίζονται γύρω από το ιερό άρμα. Η προσοχή τους φυσικά είναι στραμμένη προς τη διασκέδαση, όμως νιώθουν ευτυχέστεροι μόνον όταν ενώνουν τα χέρια και κλίνουν το σώμα μπροστά στο ιερό σύμβολο που βρίσκεται στο άρμα. Τα υπόλοιπα είναι όλα δευτερεύοντα ή ακόμα και άσχετα. Κατά τον ίδιο τρόπο, στην πορεία της ζωής, το σώμα είναι το άρμα και ο θείος Εαυτός-Άτμα είναι, ως ιερό σύμβολο, εγκατεστημένος εντός του. Το να κερδίζετε και να δαπανάτε, το να γελάτε και να κλαίτε, το να πληγώνετε και να θεραπεύετε και όλες οι ποικίλες ακροβασίες της καθημερινής ζωής δεν είναι παρά δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στη λατρεία του Θεού και την ενότητα μαζί Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


7 Απριλίου

Ο πολιτισμός έγκειται στη δυνατότητά σας να διακρίνετε την ενότητα στην πολυμορφία με μια βαθιά εδραιωμένη πίστη στην ενότητα της ζωής. Θρέψτε την πίστη στην φυλή της ανθρωπότητας και τον πολιτισμό της αγάπης. Εδώ η αγάπη δεν αφορά την τρυφερότητα που απευθύνεται στο σώμα η οποία σηματοδοτεί τη σχέση μεταξύ συζύγων, μεταξύ παιδιών και γονιών ή μεταξύ φίλων. Ο γιος αν και αγαπά τη μητέρα του με όλη του την καρδιά, ρίχνει το σώμα της στην νεκρική πυρά και την παραδίδει στις φλόγες, χωρίς κανένα έλεος, μετά τον θάνατό της. Πώς μπορεί μια τέτοια αγάπη να αποκαλείται αληθινή Αγάπη; Όλες αυτές οι σχέσεις μπορούν στην καλύτερη περίπτωση ν’ αποκαλούνται "προσκολλήσεις". Οι προσκολλήσεις, όπως τα περαστικά σύννεφα  που ταξιδεύουν, έρχονται στο προσκήνιο και φεύγουν. Η Αγάπη όμως υπήρχε ακόμη και πριν τη γέννηση και θα διαρκέσει και μετά τον θάνατο. Δεν υπήρχε αγάπη μεταξύ συζύγων πριν τον γάμο, ή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί πριν τη γέννηση του παιδιού. Μόνον η Θεϊκή Αγάπη υπάρχει πριν τη γέννηση και παραμένει μετά τον θάνατο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Roses on Blue Mountains 1996, κεφ.1


6 Απριλίου

Την πρώτη μέρα του χρόνου οι άνθρωποι σηκώνονται νωρίς, κάνουν ένα εξαγνιστικό λουτρό και φορούν καινούργια ρούχα. Ενδιαφέρονται μόνο για την εξωτερική τους καθαριότητα και δεν νοιάζονται για τον εξαγνισμό της καρδιάς τους που έχει μολυνθεί από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Είναι μάλλον εύκολο να είστε εξωτερικά καθαροί και να φοράτε καινούργια ρούχα, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του εορτασμού. Η αληθινή γιορτή για το νέο έτος έγκειται στο να εγκαταλείψετε τις κακές σας ποιότητες και να εξαγνίσετε την καρδιά σας. Η ανθρώπινη καρδιά, στην παρθένα της κατάσταση, είναι άκρως ιερή και η γέννηση ως άνθρωπος είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έχοντας, λοιπόν, επιτύχει μια τόσο πολύτιμη ζωή, οι άνθρωποι δεν προσπαθούν να ζήσουν ως πραγματικές ανθρώπινες υπάρξεις. Στην εποχή μας έχουν μεταβληθεί σε μια δέσμη επιθυμιών. Όλος ο χρόνος και όλη η προσπάθεια καταναλώνονται στην εκπλήρωση επιθυμιών. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως μόνον η εξουδετέρωση των επιθυμιών θα σας οδηγήσει στο στάδιο της απόλυτης ευδαιμονίας. Η αληθινή ευτυχία έγκειται στην κατάσταση εκείνη της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε επιθυμίας.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002, Πρωτοχρονιά Τέλουγκου (Ουγκάντι)


5 Απριλίου

Τα συναισθήματα που βιώνετε στα όνειρα, εξαφανίζονται όταν ξυπνάτε. Τα πράγματα που βλέπετε στην κατάσταση της εγρήγορσης διαρκούν επίσης λίγο. Στη διάρκεια του ύπνου δεν έχετε καθόλου την επίγνωση του κόσμου. Αν και το σώμα βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο, όταν ονειρεύεστε, το όνειρο είναι άμεσο και έντονο, όπως επί παραδείγματι μπορεί να δείτε πως κάνετε τις αγορές σας στην οδό Μάουντ στο Τσενάι. Επομένως τα στάδια της εγρήγορσης, του ύπνου και του ονείρου είναι όλα σχετικά και απατηλά. Ας υποθέσουμε πως έρχεστε προς τον ξενώνα το σούρουπο ψάλλοντας ύμνους. Ξαφνικά ένα αγόρι στην πρώτη σειρά φωνάζει τρομαγμένο: «Φίδι, φίδι». Ο φόβος θα σας κυριεύσει όλους και θα σας αναγκάσει να κάνετε ένα βήμα πίσω. Όμως επρόκειτο πραγματικά για φίδι; Ας πούμε πως κάποιος το εξετάζει μ’ έναν φακό και ανακαλύπτει πως ήταν μόνο ένα σχοινί! Η άγνοια προκάλεσε τη σκέψη του φιδιού και τον φόβο και η γνώση τα απομάκρυνε. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ο ‘φακός’ της γνώσης φωτίσει τον κόσμο, θ’ αποκαλυφθεί πως είναι ο Θεός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


4 Απριλίου

Ένας ποιητής έψαλλε: «Ενώ κρατούσε το παιδί της στα πόδια της, η μητέρα τριγυρνούσε ψάχνοντας το παιδί! Κοίταζε εξεταστικά το πρόσωπο του κάθε παιδιού για να δει αν ήταν το δικό της. Η μητέρα εδώ μοιάζει με ένα άγουρο φρούτο!» Όλοι αναζητάτε τον Θεό όπως εκείνη η μητέρα. Γιατί η παρομοίωση με το άγουρο φρούτο; Το άγουρο φρούτο είναι πικρό, αλλά όταν ωριμάζει, η γλυκύτητα προέρχεται από το εσωτερικό του. Μπορείτε να φθάσετε την ωριμότητα, μόνον όταν αποκαλύψετε εντός σας το Θείο και το καλλιεργήσετε. Ζήστε εν Θεώ, με τον Θεό, από τον Θεό, για τον Θεό. Πίνετε Θεό, τρώτε Θεό, βλέπετε Θεό και φθάστε στον Θεό. Ο Θεός είναι η Αλήθεια, η Ουσία, η Καρδιά του Ανθρώπου. Τώρα καταγράφετε την ομιλία Μου σε κασέτα. Αλλά μπορείτε να δείτε τη φωνή Μου ή τα λόγια Μου στην κασέτα; Όχι. Όταν αναπαράγετε τον ήχο, μπορείτε ν’ ακούσετε όλα όσα είπα. Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα μοιάζει με την ταινία, ενώ η φωνή του Θεού είναι ενυπάρχουσα. Εξοπλίστε το σώμα με πίστη και συντονίστε το με Αγάπη. Έπειτα μπορείτε να απορροφήσετε τη φωνή και τα λόγια Μου. Μια αγνή καρδιά, ένας καθαρός νους και μια συνείδηση πλήρης Θεού θα σας βοηθήσουν ν’ ακούσετε τη φωνή του Κυρίου εντός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


3 Απριλίου

Το να λέτε πως ο Θεός είναι η πρωταρχική  αιτία του παντός, είναι αληθινό σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχετε εγκλειστεί από Αυτόν στο σιδερένιο κλουβί του πεπρωμένου από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή. Μην κατηγορείτε τη μοίρα ή τ’ αστέρια για την κατάστασή σας. Ο Θεός σάς έχει προικίσει με διάκριση και ικανότητα αποστασιοποίησης και επίσης με το αίσθημα του δέους και του θαυμασμού. Πρέπει λοιπόν να τα χρησιμοποιείτε για να μπορέσετε να Τον φθάσετε. Αν και είστε δέσμιοι, δεν είστε ολοκληρωτικά ανήμποροι. Μια αγελάδα που είναι δεμένη σ’ έναν στύλο μ’ ένα σχοινί, μπορεί να κινείται γύρω απ’ αυτόν και να βόσκει σε όλη την περιοχή που ορίζεται από το σχοινί. Όταν όλο το χορτάρι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει πλέον φαγωθεί, ο ιδιοκτήτης της ίσως να λύσει τον κόμπο και να την δέσει σε άλλον στύλο! Μπορείτε, λοιπόν, να ‘βόσκετε’ ελεύθερα τόσο όσο επιτρέπει το σχοινί, αλλά μην ξεμακραίνετε από τον στύλο και μην τραβάτε το σχοινί, διότι θα προκαλέσετε πόνο στον λαιμό σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1961


2 Απριλίου

Οι ανοησίες του νου εκπλήσσουν. Χωρίς να έχει κάποια διακριτή μορφή ή σχήμα, παίρνει το σχήμα και τη μορφή των αντικειμένων με τα οποία εμπλέκεται. Είναι η φύση του να περιπλανιέται από επιθυμία σ’ επιθυμία και από τον έναν πόθο στον άλλο. Έτσι προκύπτουν τα αισθήματα της απώλειας και της θλίψης, του ενθουσιασμού και της απογοήτευσης. Τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά όσο και  αρνητικά. Επομένως, κατανοήστε τα χαρακτηριστικά του νου και μάθετε τρόπους να τον ελέγχετε, προσβλέποντας στο απώτερο όφελός σας. Ο νους ρέπει στο να συσσωρεύει εμπειρίες και να τις αποθηκεύει στη μνήμη. Δεν γνωρίζει την τέχνη της μη προσκόλλησης. Ως συνέπεια, η θλίψη, το άγχος και η δυστυχία φουντώνουν εντός του. Οι περισσότεροι από εσάς συμμετέχετε στους ψαλμούς, τη λατρεία και τον διαλογισμό. Αναρωτηθείτε. Η πνευματική άσκηση δονεί και πλημμυρίζει την καρδιά σας ειλικρινά; Πασχίζετε να εξευγενίσετε τη μικρή πνευματική σας προσπάθεια μέσα από έναν υψηλό και ευγενέστερο σκοπό; Σε άλλη περίπτωση, αυτές οι δραστηριότητες  παραμένουν απλές σωματικές ασκήσεις. Μόνον όταν διδάσκετε στον νου σας τη θυσία,  θα έχετε τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε πνευματική γαλήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


1 Απριλίου

Μια και ισχυρίζεστε πως είστε αφοσιωμένοι στον Σάι, δεν πρέπει ν’ ακολουθείτε αυστηρά το μονοπάτι που σας υποδεικνύει ο Σουάμι, ώστε να τους κάνετε όλους χαρούμενους; Όταν ακολουθείτε τα βήματά Μου, θα επιτύχετε σίγουρα ιερά αποτελέσματα και θα κερδίσετε ένα καλό όνομα. Εφόσον είστε αφοσιωμένοι στον Σάι, εγκαταλείψτε τον εγωισμό και αφιερώστε τη ζωή σας στην ευημερία της κοινωνίας. Ο σοφός Βυάσα έχει δώσει την ουσία των δεκαοκτώ πουράνας σε δύο προτάσεις: «Κερδίζετε σε αρετή υπηρετώντας τους άλλους και διαπράττετε αμαρτία πληγώνοντάς τους». Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της ινδικής παράδοσης. Όταν βοηθάτε τους άλλους, θα βοηθηθείτε δεκαπλάσια. Όταν τους προκαλείτε βλάβη, κάνετε δεκαπλάσιο κακό στους εαυτούς σας. Γεμίστε τη ζωή σας με αγάπη. Σταματήστε να κρίνετε τους άλλους. Να σέβεστε ακόμα κι αυτούς που σας μισούν. Το μίσος είναι μια αρνητική ποιότητα και θα σας καταστρέψει. Επομένως απαλλαγείτε απ’ αυτό το κακό. Να αγαπάτε τους πάντες. Να βοηθάτε τους φτωχούς κι αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη στο μέτρο των δυνατοτήτων σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002