Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2018

30 Απριλίου

Με την πρώτη ματιά, όλοι μοιάζουν να είναι αφοσιωμένοι, όμως τα άτομα ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικές περιστάσεις. Εάν κρατήσετε μια σιδερένια σφαίρα κι ένα ξερό φύλλο δίπλα-δίπλα, όταν επικρατεί άπνοια και τα δύο θα είναι ακίνητα και σταθερά. Αλλά στην πρώτη πνοή του αέρα, το ξερό φύλλο θα παρασυρθεί μίλια μακριά ενώ η σιδερένια μπάλα θα παραμείνει σταθερή κι αμετακίνητη. Όταν κάποιος διακατέχεται από αληθινή αγάπη και σταθερή πίστη στον Θεό, προσομοιάζει στη σιδερένια σφαίρα, σταθερός και ατάραχος. Όταν όμως μοιάζετε με το φύλλο και δραπετεύετε μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα, πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε πως είστε αληθινά αφοσιωμένοι; Αναπτύξτε αγνή και σταθερή αγάπη και πίστη. Το φως έχει αξία μόνον όταν υπάρχει σκοτάδι, δεν έχει αξία από μόνο του. Ως εκ τούτου, σε καιρούς δυσκολίας και θλίψης, όποτε αναδύονται προβλήματα, να φέρνετε στον νου σας το Θείο, που θα φωτίζει τις σκοτεινές σας στιγμές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


29 Απριλίου

Ο Βούδας υποβλήθηκε σε πολλές δοκιμασίες  έως ότου αντιληφθεί την αλήθεια πως όλοι είναι ευλογημένοι με την ίδια θεϊκή φύση. Πολλές ευγενείς ψυχές, σύγχρονες του Βούδα, αναγνώρισαν το Μεγαλείο Του. Είπαν πως ο Βούδας βίωσε την αλήθεια που οι ίδιοι ήταν ανίκανοι ν’ αντιληφθούν. Όταν ο Βούδας παραιτήθηκε από όλες του τις επιθυμίες, έγινε η επιτομή της απόλυτης απάρνησης. Δεν έμεινε τίποτε μέσα του εκτός από αγάπη. Θεωρούσε την αγάπη ως την ίδια την αναπνοή του. Δίδαξε επίσης πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να διακατέχονται από θυμό, δεν πρέπει να βρίσκουν λάθη στους άλλους ούτε να τους βλάπτουν, καθώς όλοι είναι ενσαρκώσεις της αγνής, αιώνιας Αρχής —του Θεού. Παρότρυνε τους ανθρώπους να είναι συμπονετικοί προς αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να τους βοηθούν στο μέτρο του δυνατού, κατανοώντας και σεβόμενοι την υποκείμενη αρχή της ενότητας και Θεότητας στους πάντες. Μη διακατέχεστε από περιορισμένες αντιλήψεις πως κάποιοι είναι φίλοι σας και κάποιοι εχθροί σας. Όλοι είναι ένα. Μοιραστείτε την ενότητα με όλους. Αυτές είναι οι σημαντικότερες διδαχές του Βούδα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 2006


28 Απριλίου

Οι ναοί είναι κέντρα πνευματικής πειθαρχίας, όπου οι υποψήφιοι πνευματικοί αναζητητές οδηγούνται βήμα-βήμα ώστε να επιτύχουν το όραμα της αλήθειας. Είναι σχολεία για την εκπαίδευση του πνεύματος, ακαδημίες που προάγουν τις πνευματικές μελέτες, ιδρύματα υπερεπιστήμης και εργαστήρια δοκιμασίας των αξιών της ζωής. Είναι νοσοκομεία για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση, όχι μόνον της ασθένειας της «γέννησης και του θανάτου», η οποία επιμένει αιώνες τώρα, αλλά και των πολύ περισσότερο εμφανών «πνευματικών διαταραχών», που ενοχλούν όσους δεν γνωρίζουν το μυστικό της απόκτησης της γαλήνης. Οι ναοί είναι γυμναστήρια, όπου οι άνθρωποι αναμορφώνονται και η αμφίβολη πίστη τους, η φθίνουσα σιγουριά τους και ο ραγδαία αυξανόμενος εγωισμός τους θεραπεύονται. Ο σκοπός των ναών είναι να ξυπνήσουν τη θεία φύση των ανθρώπων, ενισχύοντάς τους την πίστη πως το φυσικό σώμα στο οποίο ζουν δεν είναι παρά η κατοικία του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Θεία Τάξη (Ντάρμα Βαχίνι), Κεφ.10


27 Απριλίου

Κάποιοι φαντάζονται τον θάνατο ως έναν τρομακτικό Θεό που ιππεύει έναν τερατώδη βούβαλο και ορμάει κατ’ επάνω τους με μια θηλιά. Όχι! Η θηλιά είναι δικό σας δημιούργημα. Ο θάνατος δεν έρχεται εναντίον σας. Σας προαναγγέλλει την άφιξή και την πρόθεσή του να σας πάρει με προειδοποιήσεις όπως τα γκρίζα μαλλιά, την πτώση των δοντιών, την αδυναμία της όρασης, την κώφωση, τη συρρίκνωση του δέρματος κ.ά. Δεν ιππεύει κανένα τέρας. Είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τον Χρόνο. Είναι ο Χρόνος που κινείται σταθερά προς το μέρος σας και ψαλιδίζει το νήμα της ζωής σας. Επομένως χρησιμοποιήστε την ικανότητά σας για δράση με την οποία είστε προικισμένοι, ώστε ν’ απελευθερώσετε τον εαυτό σας. Ο Νόμος του Κάρμα σας προσφέρει ελπίδα. Όποια είναι η δράση σας, τέτοιες θα είναι και οι συνέπειες. Μη δεσμεύετε τους εαυτούς σας περαιτέρω προσδοκώντας τους καρπούς των πράξεων σας. Προσφέρετε τις πράξεις σας στα πόδια του Θεού και αφήστε τες να Τον δοξάσουν. Μείνετε αδιάφοροι μπροστά στην επιτυχία ή την αποτυχία των προσπαθειών σας. Έτσι ο θάνατος δεν θα σας κρατάει δέσμιο, αλλά θα έρθει ως ελευθερωτής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966


26 Απριλίου

Οι ζωώδεις ιδιότητες αυξάνονται με γοργό ρυθμό στους ανθρώπους. Τα ζώα έχουν μια εποχή και μια αιτία, όσον αφορά την εκδήλωση των ενστίκτων τους, αλλά για τους ανθρώπους δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή και αιτία. Έχουν γίνει χειρότεροι από ζώα. Οι ανθρώπινες ιδιότητες όπως η συμπόνια, η καλοσύνη, η αγάπη και η ανεκτικότητα είναι απούσες. Θα πρέπει ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις που αποτελούν τη ρίζα της ανησυχίας. Αυτό απαιτεί σταθερή και συνεχή άσκηση. Μέσω αυτής της άσκησης, θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τον νου και να φθάσετε στη γαλήνη. Μόνο σ’ έναν ήρεμο νου μπορούν ν’ αναδυθούν ευγενείς σκέψεις. Ο νους θα πρέπει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Τιθασεύστε τον νου και γίνετε κύριοί του. Ατυχώς, οι άνθρωποι αντί να ελέγχουν τον νου τους, έχουν γίνει σκλάβοι των αισθήσεών τους. Αυτή είναι και η κύρια αιτία της αστάθειας. Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν προσκόλληση στο σώμα και αυτή είναι αιτία που ενοχλούνται όταν δέχονται κριτική για τα λάθη τους. Γιατί θα πρέπει ν’ ανησυχείτε για το σώμα, όταν αυτό δεν είναι παρά σαν μια φυσαλίδα νερού; Απαλλαγείτε λοιπόν από την προσκόλληση στο σώμα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαΐου 2001


25 Απριλίου

Δεν επιθυμώ την αφοσίωσή σας. Ζητώ μόνον τη μεταμόρφωσή σας. Οφείλετε να κατανοήσετε πως ο σκοπός του ανθρωπίνου σώματος είναι να υπηρετεί τους άλλους. Εμπλακείτε σε δραστηριότητες που θα ωφελήσουν άλλους ανθρώπους και θα τους χαρίσουν ευτυχία. Αποφασίστε να βαδίσετε το μονοπάτι της υπηρεσίας. Οι Γραφές διδάσκουν πως ούτε με τη μεταμέλεια,  ούτε με τα προσκυνήματα, ούτε με τη μελέτη των γραφών, ούτε με την αφοσίωση, μπορεί κανείς να διασχίσει τον ωκεανό της ζωής. Η απελευθέρωση επιτυγχάνεται μόνον υπηρετώντας τους ευσεβείς. Ο δρόμος της υπηρεσίας υπερέχει όλων των πνευματικών πρακτικών, όπως η επανάληψη του Ονόματος, ο διαλογισμός και η γιόγκα. Μόνο μέσω της υπηρεσίας μπορείτε να ευχαριστήσετε τον Θεό. Κάποιοι, στο όνομα της αφοσίωσης, ενδίδουν σε ανούσιες δραστηριότητες και χάνουν τον χρόνο τους. Η αληθινή αφοσίωση έγκειται στην εκτέλεση πράξεων που θα εξαγνίσουν τον χρόνο σας. Δεν σας ζητώ να υπηρετείτε όλον τον κόσμο  κάνοντας υπερβολές. Είναι αρκετό να κρατάτε τον Θεό στην καρδιά σας και να υπηρετείτε στον βαθμό που σας επιτρέπουν οι δυνατότητές σας με αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


24 Απριλίου

Ποιο μήνυμα θα μπορούσα να σας απευθύνω τη σημερινή ημέρα; Καθώς σας κοιτάζω, η καρδιά μου ξεχειλίζει από αγάπη. Όταν βλέπω τόσο πολλούς από εσάς να εκφράζετε την αγάπη σας για Μένα, η χαρά Μου δεν έχει όρια. Δεν προσκάλεσα κανέναν από εσάς. Η αγάπη Μου σας προσείλκυσε σε Μένα. Η αγάπη σας για τον Θεό και η αγάπη του Θεού για σας είναι το αληθινό μήνυμα κι εκείνο που μπορούν ν’ ανταλλάξουν ο Θεός και οι αφοσιωμένοι Του. Να είστε χαρούμενοι κι ευτυχείς. Αυξήστε το πνευματικό σας πλεόνασμα. Η αγάπη Μου είναι ο μεγαλύτερος σας πλούτος και η καλή σας τύχη. Είναι το σπουδαιότερο δώρο Μου σε σας. Φροντίστε καλά αυτό το πολύτιμο δώρο. Αυτή είναι η ευλογία που σας απευθύνω σήμερα. Ζήστε με τη σταθερή πεποίθηση πως υπάρχει ένας Θεός που ενοικεί στα πάντα. Μακάρι  όλοι να έχετε σταθερή αφοσίωση και να ζήσετε μια αγνή, μακρά κι ευτυχισμένη ζωή. Είθε όλες σας οι δυσκολίες να ξεπεραστούν. Είθε να βιώσετε αληθινή ευδαιμονία. Είθε ν’ αξιωθείτε όλων αυτών!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2000


23 Απριλίου

Οτιδήποτε έχω αποφασίσει είναι προορισμένο να καρποφορήσει. Αλλά δεν χρειάζεται να αποφασίσω κάτι, εάν δεν το επιθυμώ. Οι σκέψεις μου, οι αποφάσεις και οι ιδέες μου εξαρτώνται από τη συμπεριφορά σας. Η χάρη Μου είναι πλήρως διαθέσιμη προς όφελός όλων των αφοσιωμένων. Από τη στιγμή που κινούμαι ανάμεσά σας σαν ένα συνηθισμένο άτομο, μιλώντας και παίζοντας μαζί σας, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την αληθινή Μου φύση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμη κι εκείνοι με μεγάλη νοητική ικανότητα, δεν μπορούν ν’ αναγνωρίσουν την αληθινή φύση του Σάι και τη διαφορά ανάμεσα στην εξωτερική εκδήλωση και την πραγματική εσωτερική Μου διάσταση. Ο στόχος Μου είναι να εδραιώσω την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και να σας αποκαλύψω την άμορφη όψη του Θεού, το Μπράμα, ο μόνος στόχος στον οποίο πρέπει ν’ αποβλέπει κανείς. Είναι επίσης καθήκον Μου να σας βοηθήσω ν’ αντιληφθείτε το είδος της σχέσης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων και το γεγονός πως ο Θεός είναι παρών σε όλα τ’ ανθρώπινα πλάσματα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο “Summer Showers in Brindavan, 1974”, κεφ. 32.

 


22 Απριλίου

Δεν μπορείτε να φθάσετε τον Θεό με τα πλούτη σας. Ο Θεός μπορεί να κατακτηθεί μόνον μέσω της αφοσίωσης. Η Σατυαμπάμα, μέσα στην αλαζονεία της, ήλπιζε να κερδίσει τον Κρίσνα αποκλειστικά για τον εαυτό της, με τα πλούτη της. Θέλησε να ισοσκελίσει το βάρος Του με την τεράστια ποσότητα χρυσού που είχε στην κατοχή της αλλά απέτυχε. Ο Νάραντα την έκανε ν’ αντιληφθεί την ανοησία της, δείχνοντάς της πως ένα απλό φύλλο βασιλικού, που προσφέρθηκε  στον Κρίσνα από τη Ρουκμίνι με αληθινή αφοσίωση, ήταν ανώτερο απ’ όλα τα πλούτη της. Η Σατυαμπάμα συμβολίζει την επιθυμία, ενώ η Ρουκμίνι την αφοσίωση. Ο Κρίσνα λέει πως του είναι αρκετή η προσφορά ενός φύλλου, ενός λουλουδιού, ενός καρπού ή λίγου νερού. Και μην τα παίρνετε όλα αυτά με την κυριολεκτική τους σημασία. Το φύλλο συμβολίζει το σώμα, το λουλούδι αντιπροσωπεύει το άνθος της καρδιάς σας, ο καρπός είναι ο νους και το νερό τα δάκρυα της χαράς σας. Αυτές είναι οι αποδεκτές προσφορές προς τον Θεό. Τίποτα δεν θα στερηθείτε στη ζωή σας, εάν έχετε μέσα σας αγάπη. Μη μισήσετε ποτέ κανέναν. Ας γίνει αυτός ο στόχος της ζωής σας. Αυτό είναι το μήνυμά Μου για τη σημερινή ημέρα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2000


21 Απριλίου

Πρέπει να λαχταράτε για το όραμα του Θεού. Μόνον τότε δικαιούσθε το προνόμιο του ν’ ανήκετε στο ανθρώπινο γένος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κυριαρχήσετε στον νου σας. Να θυμάστε πως αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος που είναι κύριος και όχι δούλος του νου του! Ο καθένας σας οφείλει να προσπαθήσει να φθάσει τον Θεό. Για να κερδίσετε το όραμα και τη χάρη του Θεού, πρέπει να προσεύχεστε στην ενσαρκωμένη ενέργεια με Όνομα και Μορφή. Είναι η δική σας έντονη επιθυμία που αποφασίζει με ποια μορφή φανερώνεται ο Θεός. Εσείς καλείτε κι Εκείνος αποκρίνεται! Εάν δεν είστε ειλικρινείς ή νιώθετε αδιάφοροι και λέτε: «Αφήστε Τον να έρθει όποτε Εκείνος θελήσει, με τη Μορφή που θα επιλέξει και το Όνομα που προτιμά», Εκείνος δεν θα έρθει καθόλου! Απευθυνθείτε σ’ Αυτόν με αγωνία κι Εκείνος θ’ ανταποκριθεί άμεσα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο του 1963


20 Απριλίου

Έχετε τη θέληση να μελετήσετε πολύ, να περάσετε και να πάρετε μια καλή θέση. Αφού ικανοποιήσετε αυτή σας την επιθυμία, θα παντρευτείτε και θα ζήσετε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Έπειτα θα γεννηθεί η επιθυμία να αποκτήσετε παιδιά με την ελπίδα να είναι έξυπνα και να τα πάνε καλά στη ζωή τους. Δεν υπάρχει όριο σε τέτοιου είδους επιθυμίες. Το σπουδαιότερο αίτιο της δέσμευσης είναι η υπερβολική ελευθερία που παρέχετε στον νου. Για παράδειγμα, όταν ένα ζώο δένεται σ’ έναν στύλο, δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε άλλα μέρη και να προκαλεί φθορές. Δεν μπορεί να εκδηλώσει θυμό ή βία ή να βλάψει κάποιο άτομο. Αν όμως είναι λυμένο και αφεθεί ελεύθερο, μπορεί να περιφέρεται στα διάφορα χωράφια, να καταστρέφει τις καλλιέργειες και να προκαλεί απώλειες και βλάβες στους άλλους. Για τις ζημιές που κάνει, τιμωρείται. Ο νους όμως πρέπει να δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς. Για όσο ζείτε πειθαρχημένα, μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, με ιδιαίτερους κανόνες και όρους, θα μπορείτε να διατηρείτε το καλό σας όνομα και να ζείτε μια χαρούμενη και χρήσιμη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


19 Απριλίου

Στις μέρες μας υπάρχει πλήθος διεκδικητών του κύρους και των οφελών ενός αφοσιωμένου ατόμου. Μπορείτε να τους δείτε στους δρόμους, σε ιερούς τόπους ή πόλεις ή να τραγουδούν θρησκευτικούς ύμνους, φορώντας όλα όσα διακρίνουν τους αφοσιωμένους. Όμως η αξίωση του να είσαι ένας πιστός του Κυρίου, ένας ταγμένος στον Υπέρτατο, μπορεί να γίνει δεκτή μόνον όταν οι πόθοι και τα συναισθήματα είναι αγνά και ο χαρακτήρας ενάρετος. Η γλώσσα μπορεί να εκφέρει το Όνομα του Κυρίου, τα αυτιά μπορεί να είναι ανοικτά όταν απαγγέλλεται η δόξα Του και τα χέρια μπορεί να σκορπίζουν άνθη στις εικόνες του Θεού, αλλά η γλώσσα ίσως αγνοεί ή δεν απολαμβάνει τη γεύση, το αυτί μπορεί να μη λαχταράει ν’ ακούσει ή τα χέρια να μην ποθούν. Αυτά μπορεί να συμβούν μόνον όταν η καρδιά έχει επίγνωση του Υπέρτατου και όταν ο νους συνεπαίρνεται ενθυμούμενος τη δόξα Του. Διαφορετικά μοιάζετε μ’ ένα κουτάλι που βυθίζεται στο ξινό και στο γλυκό με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αίσθηση. Δεν αρνείστε ούτε απολαμβάνετε καμία από τις γεύσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966


18 Απριλίου

Ο ατομικός Εαυτός δεν είναι τίποτε άλλο από τον πανταχού παρόντα θεϊκό Εαυτό. Υπάρχει μόνον ένας Εαυτός ή Άτμα. Ως εκ τούτου οι γραφές δηλώνουν πως ο Θεός είναι Ένας χωρίς δεύτερο. Μάλλον εκπλήσσει το γεγονός πως οι άνθρωποι αδυνατούν να πιστέψουν στην αρχή του Ενός. Πιστεύετε σε ό,τι μεταδίδεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όμως δυσπιστείτε απέναντι στον Εαυτό. Εκείνος που δεν έχει πίστη στον Εαυτό είναι πραγματικά τυφλός. Σ’ αυτόν τον κόσμο η κάθε ύπαρξη είναι ενσάρκωση του Θεού. Σε οποιονδήποτε απευθύνετε χαιρετισμό, ο χαιρετισμός αυτός φθάνει στον Θεό. Επομένως μην κρίνετε και μη μισείτε κανέναν. Υπάρχουν πολλοί που αναλαμβάνουν πνευματικές ασκήσεις, όπως την απαγγελία του Ονόματος, τον διαλογισμό και τη γιόγκα. Χωρίς αμφιβολία αυτές είναι εξαγιασμένες πρακτικές και μπορείτε να τις ασκείτε. Όμως είναι πολύ ουσιώδες ν’ αναγνωρίζετε την αρχή του Ενός. Υπάρχει μόνον ένας Θεός και είναι πανταχού Παρών. Γιατί δεν μπορείτε να αποδεχθείτε αυτό το Θείο που διαπερνά τα πάντα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


17 Απριλίου

Στην εποχή μας οι άνθρωποι αψηφούν τον νόμο της δράσης και της αντίδρασης κατά το δοκούν. Είναι εύκολο να επιδίδεστε σε αμαρτωλές πράξεις, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ αντέξετε τις συνέπειες που αυτές επισύρουν. Το καλό και το κακό, η ευτυχία και η δυστυχία, η αρετή και η αμαρτία εξαρτώνται από τις πράξεις σας. Όπως η πράξη έτσι και το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό οι Ουπανισάδες διδάσκουν: «Να χαιρετίζετε τις πράξεις που εκτελείτε», ώστε να εξαγιάζονται, να σας χαρίζουν ένα καλό όνομα και να συνεισφέρουν στην ευημερία του κόσμου. Προ αμνημονεύτων χρόνων, οι Μπαρατρίγιας απέδιδαν σεβασμό στη δράση, σημαντική ή ασήμαντη, πριν την αναλάβουν. Μια χορεύτρια αποδίδει τον σεβασμό της στις πουέντ που φοράει, πριν αρχίσει την παράτασή της. Ένας αναλφάβητος οδηγός φορτηγού υποκλίνεται στο τιμόνι πριν οδηγήσει το όχημα. Γιατί πρέπει να χαιρετίζετε τη δράση; Είναι για να διακρίνετε και να επιλέγετε τις σωστές πράξεις και να παραιτείστε από την αίσθηση του εγώ και του πράττοντος. Αυτή είναι η ιερότητα που η παράδοσή μας αποδίδει στη δράση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


16 Απριλίου

Το ανθρώπινο σώμα προορίζεται να υπηρετεί τους άλλους, όχι να ενδίδει σε εγωιστικές πράξεις. Καθώς η εγωπάθεια έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας, επιδίδεστε σε αμαρτωλές δραστηριότητες. Αποφύγετε τον εγωισμό και αρχίστε να υπηρετείτε ανιδιοτελώς. Παραιτηθείτε από την προσκόλληση στο σώμα. Προσκολληθείτε στον Ανώτερο Εαυτό. Κατανοήστε πως ο ίδιος Εαυτός (Άτμα) ενυπάρχει στους πάντες. Αν και υπάρχουν πολλοί λαμπτήρες που φεγγοβολούν σε μια μεγάλη αίθουσα, το ρεύμα που τους διαρρέει είναι το ίδιο. Τα σώματα είναι όπως οι λαμπτήρες. Η αρχή του Άτμα είναι το ρεύμα που είναι παρόν σ’ αυτά. Με τέτοιου είδους αίσθημα ενότητας, προσπαθήστε να καταπραΰνετε τα βάσανα των συνανθρώπων σας. Ο σοφός Βγιάσα έχει αποδώσει την ουσία των δεκαοκτώ Πουράνας στο ρητό: «Μέσω της υπηρεσίας προς τους άλλους κατακτάτε την αρετή, ενώ πληγώνοντάς τους διαπράττετε αμαρτία». Επομένως θέσετε σε εφαρμογή το «Πάντα να βοηθάτε - ποτέ να μη βλάπτετε». Δεν υπάρχει υψηλότερη πνευματική άσκηση απ’ αυτή. Η άσκηση αυτή είναι το θεμέλιο της αυτοπραγμάτωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


15 Απριλίου

Το σήμερα δεν είναι διαφορετικό από το χθες. Εάν πράττετε το καλό στο παρόν, θα δρέψετε τα οφέλη των πράξεων σας στο μέλλον. Επομένως να εξαγιάζετε τις πράξεις σας. Να θυμάστε πως η αθανασία δεν επιτυγχάνεται μέσω των τελετουργικών πράξεων, των απογόνων και του πλούτου. Κερδίζεται μόνο με τη θυσία! Η ευδαιμονία που αποκομίζετε μέσα από τη θυσία είναι αιώνια. Αυτή είναι ο αληθινός πλούτος και δεν ελαττώνεται ποτέ. Για ν’ αποκτήσετε αυτόν τον παντοτινό πλούτο, επενδύστε τον χρόνο σας στον διαλογισμό του Θεού. Η Θεότητα πρέπει να διαπερνά όλα όσα βλέπετε, ακούτε και νιώθετε. Η Αγάπη είναι ο μεγαλύτερος πλούτος, ο μεγαλύτερος θησαυρός. Ας είναι η κάθε σας πράξη γεμάτη από αγάπη. Η Αγάπη φέρνει μαζί της ιερά έπαθλα. Ας γεμίσει όλος ο κόσμος με αγάπη. Μόνον αυτή μπορεί να προστατεύσει τις χώρες και να τις κάνει ευημερούσες. Να ζείτε στη συνεχή παρουσία της πανταχού παρούσας θεότητας. Γιατί φοβάστε, όταν είμαι μαζί σας, εντός σας και γύρω σας; Εάν έχετε πίστη, ο Θεός θα σας προστατεύει, όπου κι αν είστε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


14 Απριλίου

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Έτους (Κεράλα και Ταμίλ). Πολλές Πρωτοχρονιές έχουν έρθει και παρέλθει. Όλοι προσδοκούν το νέο έτος να προσφέρει στους ίδιους και στον κόσμο ειρήνη, ευτυχία και ευημερία. Αλλά η ευημερία του κόσμου εξαρτάται από τη συμπεριφορά και τη στάση σας. Η συμπεριφορά σας εξαρτάται από τον νου σας και η φύση του νου σας εξαρτάται από τις σκέψεις σας. Μόνον όταν οι σκέψεις βασίζονται στην αλήθεια, ο κόσμος θα ευημερήσει. Εάν επιδιώκετε την ευζωία του κόσμου, φροντίστε ώστε οι σκέψεις σας και οι πράξεις σας να εναρμονίζονται με τις επιδιώξεις σας. Εάν έχετε μέσα σας θυμό, δεν μπορείτε ν’ αποφύγετε τη δυστυχία. Εκείνος που έχει επιθυμίες δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένος. Λιγότερες αποσκευές, μεγαλύτερη άνεση. Οι επιθυμίες είναι οι αποσκευές σας. Μειώστε τις επιθυμίες για να ζήσετε μα άνετη ζωή. Ένας άπληστος άνθρωπος δεν μπορεί να ευημερήσει. Εγκαταλείψτε την απληστία σας και θα είστε χαρούμενοι, ευημερούντες και μακάριοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2001


13 Απριλίου

Εάν υπάρχει κάποιο εξάνθημα στο σώμα σας, βάζετε επάνω αλοιφή και το καλύπτετε μ’ έναν επίδεσμο έως ότου θεραπευτεί. Εάν δεν βάλετε αλοιφή και δεν το δέσετε μ’  επίδεσμο, είναι πιθανό να  μολυνθεί και να προκληθεί μεγάλη βλάβη αργότερα. Όμως και πάλι θα πρέπει να το καθαρίσετε με καθαρό νερό, ν’ απλώσετε αλοιφή και να το δέσετε εκ νέου μ’ έναν καινούργιο  επίδεσμο. Ομοίως στη ζωή σας υπάρχει ένα εξάνθημα που έχει παρουσιαστεί στο σώμα σας με τη μορφή του ‘εγώ’. Εάν πραγματικά θέλετε να θεραπεύσετε αυτό το εξάνθημα του ‘εγώ’, πρέπει να το πλένετε καθημερινά με το νερό της αγάπης, ν’ απλώνετε επάνω του την αλοιφή της πίστης και να το δένετε με τον επίδεσμο της ταπεινότητας. Ο επίδεσμος της ταπεινότητας, η αλοιφή της πίστης και το νερό της αγάπης σίγουρα θα θεραπεύσει την ασθένεια που εμφανίστηκε στο σώμα σας ως εξάνθημα, με τη μορφή του ‘εγώ’.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


12 Απριλίου

Η απόφασή σας ν’ αποκτήσετε ειρήνη κι ευδαιμονία δεν θα ’πρεπε να τρεμοσβήνει σαν τη φλόγα μιας λάμπας τοποθετημένης σ’ ένα παράθυρο ανοικτό στον δυνατό άνεμο. Πρέπει να μάθετε το πώς θα τα επιτύχετε μέσω των γραφών που έχουν συντεθεί από τους αγίους και τους σοφούς. Έπειτα πρέπει ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι, όσο αιχμηρή κι αν είναι η κριτική, όποιος κι αν είναι αυτός που κατηγορηματικά σας αποδοκιμάζει. Ο κυνικός περίγελος δεν μπορεί να βλάψει αυτόν που φιλοδοξεί την πνευματική ολοκλήρωση. Μπορεί μια καταιγίδα να τραντάξει την οροσειρά των Ιμαλαΐων; Mην αφήνετε την πίστη σας στον στόχο ή στον δρόμο που ακολουθείτε να κλονίζεται μπροστά στα προβλήματα ή τις δοκιμασίες, στους κόπους ή τις ταλαιπωρίες, στη θλίψη ή την απελπισία. Αυτά δεν είναι παρά περαστικά σύννεφα, που ρίχνουν προσωρινές σκιές, κρύβοντας για λίγο τη δόξα του ήλιου και της σελήνης. Μην αφήνετε την προσοχή σας να διασπαστεί από την αμφιβολία ή την απόγνωση. Θεμελιώστε το οικοδόμημα της ζωής σας επάνω σε τέσσερις σταθερούς πυλώνες: την αρετή, την ευημερία, την ικανοποίηση και την απελευθέρωση, που είναι οι στόχοι της ανθρώπινης προσπάθειας όπως έχουν θεσπιστεί από τους αρχαίους σοφούς. Ο κάθε στόχος συνδέεται σθεναρά και με ασφάλεια με όλους τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966


11 Απριλίου

Να αναζητάτε τη συντροφιά των ενάρετων, αυτών που ψάχνουν και φιλοδοξούν για την πνευματική ολοκλήρωση και εκείνων που κρατιούνται μακριά από προσκολλήσεις. Έτσι θα δείτε το φως. Ν’ ακούτε πνευματικές συζητήσεις και να διαβάζετε ιερά βιβλία. Η προσπάθεια και η ατμόσφαιρα του χώρου που σας περιβάλλει —αυτά τα δύο θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου. Ο Μαρκαντέγια κρατούσε σφιχτά το Σιβαλίνγκα κι έτσι η θηλιά του θεού του θανάτου τον έπιασε μαζί με τον Σίβα,  με αποτέλεσμα ο Μαρκαντέγια να σωθεί. Η ιστορία αυτή σας διδάσκει να είστε πάντα σ’ επαφή με τον Θεό, γιατί δεν γνωρίζετε πότε θα πεταχτεί η θηλιά πάνω σας. Συνδεθείτε με τον Υπέρτατο, αποκαλέστε τον με οποιοδήποτε όνομα, αναλογιστείτε τον με οποιαδήποτε μορφή. Όμως να θυμάστε πως χωρίς αρετή δεν μπορείτε να φθάσετε τον Θεό. Μάθετε τους τρόπους ώστε να επιτύχετε τη χάρη και να κερδίσετε την αγνότητα από εκείνους που γνωρίζουν —τους πρεσβύτερους και τους μελετητές που έχουν  κάνει τη γνώση τους πράξη. Η χάρη μπορεί να σβήσει το παρελθόν. Η έντονη προσπάθεια, η καλή συντροφιά και η σωστή πρακτική εφαρμογή θα σας εξασφαλίσουν την ευτυχία στα χρόνια που θάρθουν!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Απριλίου 1965


10 Απριλίου

Το χειρότερο που μπορείτε να πράξετε είναι να κάνετε τα αντίθετα απ’ αυτά που διακηρύσσετε. Να αρνείστε δηλαδή να παραδώσετε αυτά που ήδη έχετε δώσει μέσα από το στόμα σας. Εάν δεν είστε σε θέση να ενεργείτε σύμφωνα με αυτά που λέτε, σταματήστε τα κηρύγματα. Μην τριγυρίζετε αναγγέλλοντας και συστήνοντας τον εαυτό σας ως υποκριτή. Μην κηρύσσετε την αρετή, ενώ την επικρίνετε στην πράξη. Το Ντάρμα, ο θείος νόμος, είναι σταθερός και αμετάβλητος. Δεν μπορεί να παρακμάσει ποτέ. Μόνον εκείνοι που οφείλουν ν’ ακολουθούν τον θεϊκό νόμο χάνουν την πίστη τους και ξεπέφτουν. Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και ποτέ απ’ όσα εύγλωττα λένε. Αναρωτηθείτε ειλικρινά: «Πώς χρησιμοποίησα την πνευματική εμπειρία που είχα έως τώρα; Πόσο έχω ωφεληθεί;» Εξετάστε εσωτερικά τον εαυτό σας! Ένας σπόρος αναπτύσσεται αργά σ’ ένα τεράστιο δέντρο. Με τον ίδιο τρόπο μέσα από μικρές πράξεις, γλυκές κουβέντες, γνήσιες και καλές πράξεις οφείλετε ν’ ανυψώσετε τον εαυτό σας σ’ ένα θεϊκό Ον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1965


9 Απριλίου

Καλλιεργήστε αίσθημα απάρνησης απέναντι στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Εξετάστε την καθεμία  απ’ αυτές με κριτήριο το πόσο ουσιώδης είναι. Όταν συσσωρεύετε αντικείμενα στα διαμερίσματά σας, το μόνο που κάνετε είναι να προάγετε το σκοτάδι και τη σκόνη. Με τον ίδιο τρόπο , μη συσσωρεύετε και αποθηκεύετε υπερβολικά πολλές υλικές σκέψεις στον νου σας. Να ταξιδεύετε χωρίς βάρη. Να έχετε τα απαραίτητα, ώστε να συντηρείτε τη ζωή και να διατηρείτε την υγεία σας. Ένα πιάτο φακές πρέπει να έχει τόσο μόνον αλάτι ώστε να γίνεται νόστιμο, πράγμα που σημαίνει να μη σπαταλάτε το φαγητό προσθέτοντας υπερβολικά πολύ αλάτι. Η ζωή γίνεται πολύ δύσκολα ανεκτή, όταν την φορτώνετε με πολλές επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας και ακόμη ανάμεσα σ’ αυτές, κρατήστε εκείνες που θα σας χαρίσουν χαρά που διαρκεί. Μην κυνηγάτε τη μόδα και τη δημόσια αποδοχή εξαντλώντας έτσι τους πόρους σας πέρα από κάθε δυνατότητα επανόρθωσης. Επίσης, να επιμένετε στο δικό σας καθήκον και στον δικό σας κώδικα κανόνων που ρυθμίζουν τη ζωή σας ή το στάδιο εξέλιξης το οποίο έχετε κατακτήσει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


8 Απριλίου

Πάρτε το δικό μου παράδειγμα. Ποτέ δεν πανηγυρίζω όταν με εκθειάζουν ούτε νιώθω μειωμένος όταν με συκοφαντούν. Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τον σκοπό Μου και την ουσία Μου, όμως δεν ανησυχώ. Όταν Μου αποδίδονται πράγματα που δεν υφίστανται σε Μένα, γιατί ν’ ανησυχώ; Όταν αναφέρονται εκείνα που πράγματι υφίστανται σε Μένα, γιατί να θριαμβολογώ; Για τον Σάι είναι πάντα ναι! Εάν λέτε «Ναι, είσαι ο Κύριος», τότε ναι, είμαι ο Κύριος για σας. Εάν λέτε «όχι» κι εγώ επίσης επαναλαμβάνω το ίδιο. Είμαι η ευδαιμονία, η ειρήνη και το θάρρος. Θεωρήστε Με ως την εσώτερη υπέρτατη πραγματικότητά σας και δεν θα κάνετε λάθος. Αποφασίστε από σήμερα να βλέπετε μόνο το καλό σε όλους και αναπτύξτε το καλό μέσα σας. Αυτή είναι η καλύτερη πνευματική  άσκηση. Τρέφοντας τον θυμό και το μίσος στην καρδιά σας, είναι σαν να μεταφέρετε νερό μ’ ένα δοχείο γεμάτο τρύπες. Απορρίψτε τον θυμό και την κακία, τον φθόνο και την απληστία. Κάνετε το εστιάζοντας πάντα στο Όνομα που συνοψίζει και εκφράζει τη Δόξα του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1965


7 Απριλίου

Πρέπει να παραιτηθείτε από το να επιδιώκετε αντικείμενα που ικανοποιούν τις αισθήσεις σας, εάν εκείνο που αναζητάτε είναι η ειρήνη και η χαρά. Τα υλικά αντικείμενα δεν φέρνουν μαζί τους μόνον τη χαρά, αλλά και τη θλίψη επίσης. Η συσσώρευση πλούτου και ο πολλαπλασιασμός των επιθυμιών δεν οδηγεί παρά στην εναλλαγή χαράς και λύπης. Η προσκόλληση είναι η ρίζα και της χαράς και της θλίψης, η απόσπαση είναι η σωτηρία. Η προσκόλληση είναι θάνατος. Η απόσπαση απελευθερώνει. Ένας εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο για τα εισοδήματά του με δάκρυα στα μάτια, ενώ ένας διευθυντής με χαρά αφήνει πίσω την επίπλωση και τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του σχολείου του, όταν μετατίθεται σε κάποιο άλλο μέρος. Γιατί; Ο διευθυντής γνωρίζει ότι είναι μονάχα ο φύλακας, όχι ο ιδιοκτήτης. Δεν προσκολλάται σ’ αυτά τα αντικείμενα. Ξέρει ότι ανήκουν στην πολιτεία. Το ίδιο κι εσείς, να αισθάνεστε πως η οικογένειά σας, το σπίτι, η περιουσία, το αυτοκίνητο και τα συναφή, είναι όλα ιδιοκτησία του Κυρίου κι εσείς είστε ο διαχειριστής. Μείνετε αποσπασμένοι και να είστε έτοιμοι να τα εγκαταλείψετε χωρίς παράπονο ανά πάσα στιγμή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


6 Απριλίου

Οι Βέδες αποκαλούνται ‘σρούτι’  διότι πρέπει  ν’ ακούγονται με προσοχή. Η ακρόασή τους σας εμφυτεύει ιδέες, σας εμπνέει να κάνετε τον απολογισμό της κατάστασής σας, να διαπιστώνετε τις ελλείψεις και τις αποτυχίες σας, αλλά και τις αρετές και τα πλεονεκτήματά σας. Το αυτί έχει μεγάλη ικανότητα να διορθώνει, να μεταμορφώνει και να καθοδηγεί. Ν’ ακούτε τις αφηγήσεις της Ραμάγιανα και της Μαχαμπάρατα. Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία από  την οποία πολλοί δεν επωφελούνται. Ανακαλύψτε για τον εαυτό σας το μεγαλείο του Ράμα, του Κρίσνα, της Μίρα και της Ράντα. Διαλογιστείτε τις ζωές τους και τα παραδείγματα που σας άφησαν παρακαταθήκη. Διορθώστε τις συνήθειες σας, τη νοοτροπία, τη στάση σας απέναντι στον κόσμο, την κοινωνία, τον εαυτό σας. Αυτό είναι το μονοπάτι προς τη σωτηρία. Το αυτί τροφοδοτεί τον νου, ο νους κατευθύνει το χέρι και το χέρι πράττει. Επομένως, να ακούτε το καλό, να πράττετε  το καλό, και να μοιράζεστε το καλό με όλους. Αυτό θα σας αποφέρει χαρά και ικανοποίηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1965


5 Απριλίου

Πολλοί λένε πως ο κόσμος σήμερα πλήττεται από θλίψεις, απώλειες και δυσκολίες. Δεν συνυπογράφω αυτήν την άποψη, Στην πραγματικότητα αυτά αποτελούν απλά την ψευδαίσθησή σας. Στην ουσία δεν υπάρχει αναταραχή ή θλίψη σ’ αυτόν τον κόσμο. Εγώ βλέπω  μόνον ειρήνη παντού. Όταν υπάρχει γαλήνη στην καρδιά σας, θα έχετε την ικανότητα να γίνεστε μάρτυρες μιας πανταχού παρούσας ειρήνης. Η ταραχή, η θλίψη, η οργή και όλα τα συναφή είναι η αντίδραση, η αντανάκλαση και η αντήχηση της κατάστασης της εσωτερικής σας ύπαρξης. Οι θλίψεις και οι δυσκολίες, ο θυμός και η αναταραχή είναι δικά σας δημιουργήματα. Δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι η έλλειψη της αγάπης που ευθύνεται για όλες τις διαφωνίες, τις διαμάχες και τις συγκρούσεις στον κόσμο, ιδιαίτερα στους παρόντες καιρούς. Η αγάπη είναι η πρωταρχική ιδιότητα του ανθρώπου και η πίστη είναι το θεμέλιο αυτής την αγάπης. Στη λέξη ‘Love’ (Αγάπη), η πρώτη συλλαβή ‘Lo’ αντιπροσωπεύει τη λέξη ‘Lord’ (Θεός). Επομένως η Αγάπη στ’ αλήθεια προέρχεται από τον Θεό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2007


4 Απριλίου

Δεν πρέπει να προσφέρετε στον Κύριο τα άνθη που τρέφουν τα φυτά. Αυτό θ’ ανταμείψει τα φυτά, όχι εσάς! Ο Κύριος επιθυμεί να του προσφέρετε τον λωτό που ανθίζει στη λίμνη της καρδιάς σας, τον καρπό που ωριμάζει στο δέντρο της γήινης σταδιοδρομίας σας, όχι τους λωτούς και τους καρπούς που διατίθενται στην αγορά. Ίσως ρωτήσετε: «Πού μπορώ να βρω τον Κύριο;» Λοιπόν, Εκείνος έχει δώσει τη διεύθυνσή του στο Κεφάλαιο 18, στον στίχο 61 της Μπάγκαβαντ Γκίτα. Δηλώνει: «Ω Αρτζούνα, ο Κύριος κατοικεί στην καρδιά όλων των πλασμάτων». Τώρα, γνωρίζοντας αυτό, πώς μπορείτε να κοιτάζετε αφ’ υψηλού και περιφρονητικά την οποιαδήποτε ζωντανή ύπαρξη ή πώς μπορείτε ν’ απολαμβάνετε την κακία και να ενδίδετε στο παιχνίδι του χλευασμού; Το κάθε άτομο διακατέχεται από τη Θεία Παρουσία και κινητοποιείται από θεϊκές ιδιότητες. Η αγάπη, η έντιμη στάση και η φιλική διάθεση είναι όλα όσα αξίζουν οι άλλοι από εσάς. Δώστε τα γενναιόδωρα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


3 Απριλίου

Η κυριαρχία επί του εγώ είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Χρειάζονται χρόνια επίμονης προσπάθειας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αναλογιστείτε αυτό το παράδειγμα. Έχετε προσπαθήσει να σπάσετε μια καρύδα αμέσως μόλις αυτή πέσει από το δέντρο; Το κέλυφος καλύπτεται πυκνά από ένα στρώμα ινών. Δεν μπορείτε να την σπάσετε ακόμη κι αν την κτυπήσετε με λοστό. Αφαιρέστε την ινώδη πανοπλία κι έπειτα το να την σπάσετε είναι εύκολο. Όταν φέρνετε μια καρύδα ως προσφορά στον ναό, αφαιρείτε τις ίνες και έπειτα την προσφέρετε στον Θεό σπάζοντας την σε δύο μισά. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει την κατάλυση του εγώ και την παράδοση στον Κύριο. Έτσι και στη ζωή, αφού αφαιρέσετε  τις ίνες της επιθυμίας για τα αντικείμενα των αισθήσεων, σταθείτε μπροστά στον Κύριο άδειοι από επιθυμίες και θυμό. Εκεί δηλώστε την υποταγή του εγώ σπάζοντας την καρύδα στα δύο. Τότε είστε ευπρόσδεκτοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1965


2 Απριλίου

Το μέγαρο που αποκαλείται ζωή πρέπει να οικοδομείται πάνω σε γερά θεμέλια. Το κυνήγι του πλούτου και των επιθυμιών για υλικά αντικείμενα και ευημερία πρέπει να ρυθμίζεται από τον θεϊκό νόμο. Ο νόμος αυτός ευνοεί αυτούς που τον προάγουν. Το ισχυρότερο θεμέλιο είναι η διαρκώς παρούσα πίστη στον Θεό. Κάποιοι μπορεί να ρωτούν: «εάν ο Θεός είναι παντοδύναμος, γιατί δεν είναι ορατός;» Λοιπόν, ο Θεός αποκαλύπτεται μόνο σ’ εκείνους που λαχταρούν για μια απάντηση, όχι σ’ αυτούς που ρωτούν με θράσος ή άγνοια. Ο Θεός είναι ορατός μόνο σε κάθε διάφανη, καθαρή καρδιά, που δεν καλύπτεται από τα σύννεφα του εγωισμού ή της προσκόλλησης. Το νήμα στο ροζάριο γίνεται ορατό μόνο μέσα από τις κρυστάλλινες χάντρες και όχι μέσα από τις κοραλλένιες ή τις ξύλινες, παρόλο που διαπερνά κι αυτές επίσης. Όλες οι χιλιάδες των ατόμων εδώ μπροστά Μου, αυτή τη στιγμή, είναι σαν τις πολλές χιλιάδες άνθη, που είναι περασμένα σ’ αυτό το μοναδικό νήμα, τον Θεό. Στον Θεό θ’ ανακαλύψετε την ενότητα, αυτή την ενότητα που έχετε απολέσει όντας απορροφημένοι από την αίσθηση της χωριστότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29/3/1965


1 Απριλίου

Ο Ιησούς Χριστός υπήρξε πρότυπο ευγενών ιδιοτήτων. Με μια καρδιά γεμάτη αγάπη, έγινε ο προστάτης των φτωχών και ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Ο Ιησούς απέκτησε την καλή του φήμη θυσιάζοντας το σώμα Του στον σταυρό. Κι εσείς επίσης θα πρέπει να ζείτε με ένα τέτοιο πνεύμα θυσίας. Οφείλετε να εξαγνίσετε την καρδιά σας μέσα από την ανιδιοτελή αγάπη. Ζήστε μια ζωή γεμάτη αγάπη και θυσία. Ποτέ μην ενδίδετε στη ροπή του να διασύρετε τους άλλους, γιατί το ίδιο πνεύμα διαπερνά κάθε ζωντανή ύπαρξη. Όταν κακομεταχειρίζεστε τους άλλους, η πράξη σας αυτή ισοδυναμεί με την κακοποίηση του ίδιου σας του εαυτού. Εάν οι άλλοι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής σας, κρατηθείτε μακριά τους, αλλά ποτέ μην τους κακομεταχειρίζεστε. Όποια καλή προσπάθεια έχετε καταβάλλει θ’ αποβεί ανώφελη εάν δεν εγκαταλείψετε τις κακές σας ιδιότητες. Ίσως να μην μπορείτε πάντα να ικανοποιείτε τα αιτήματα των άλλων, όμως μπορείτε να τους απευθύνεστε με καλοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόνο και τα βάσανα. Σήμερα είναι εκείνοι, αύριο μπορεί να είστε εσείς. Γι’ αυτό προσπαθείτε να βοηθάτε, όταν τυχαίνει να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που υποφέρει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25/12/2002