Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2017

30 Απριλίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης!

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι πολύτιμη, ευγενής και ενάρετη. Είναι κρίμα που οι άνθρωποι δεν το  αντιλαμβάνονται ή συχνά το ξεχνούν. Ο μόνος λόγος και στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι η γνώση της αληθινής σας φύσης. Ξεχνώντας το ποιοι πραγματικά είστε, εμπλέκεστε στις έγνοιες του κόσμου και βυθίζεστε στη θλίψη. Οι  σοφοί της αρχαιότητας έχουν υποδείξει το μονοπάτι για να φτάσει η ανθρωπότητα στη λύτρωση. Σύστησαν εννέα μορφές λατρείας, η κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να παρέχει ευδαιμονία και να λυτρώσει κάθε ατομική ύπαρξη. Για να βιώσει κάποιος την εγγύτητα με το Θείο, το ευκολότερο μονοπάτι είναι το να θυμάται διαρκώς το όνομα του Θεού. Ο σοφός Βέντα Βυάσα δήλωσε πως στην εποχή Κάλι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την εξύμνηση του θείου ονόματος, για να πραγματώσει κάποιος τον Θεό. Είναι ο απλούστερος δρόμος τόσο για το άτομο όσο και για τo σύνολο, είτε είναι κανείς λόγιος είτε αγράμματος, είτε πλούσιος είτε φτωχός.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 3/10/1996


29 Απριλίου

Η Αγάπη είναι Θεός. Να τους αγαπάτε όλους ακόμα και κείνους που δεν συμπεριφέρονται με αγάπη. Η αγάπη είναι σαν μια πυξίδα. Όπου και να τη βάλετε, πάντα θα δείχνει τον δρόμο προς τον Θεό. Την αγάπη σας πρέπει να την εκδηλώνετε καθημερινά σε κάθε σας πράξη. Και τότε, από την αγάπη αυτή θα αναδυθεί η θεϊκή σας φύση. Αυτός είναι ο ευκολότερος δρόμος για να συνειδητοποιήσετε τον Θεό. Γιατί, όμως, οι άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτό τον δρόμο; Επειδή διακατέχονται από μία λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουν να βιώσουν τον Θεό. Θεωρούν τον Θεό ως μία μακρινή οντότητα που μπορούν να Τη φθάσουν μόνο μέσα από έντονες πνευματικές ασκήσεις. Ο Θεός, όμως, βρίσκεται παντού. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να Τον ψάξει κανείς. Όλα όσα βλέπετε δεν είναι παρά εκδηλώσεις του Θείου. Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα που βλέπετε δεν είναι παρά μορφές του Θείου. Διορθώστε την ελαττωματική σας όραση και θα βιώσετε στα πάντα τον Θεό. Να μιλάτε με αγάπη, να ενεργείτε με αγάπη, να σκέφτεστε με αγάπη και να κάνετε την κάθε σας πράξη με καρδιά γεμάτη αγάπη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιουλίου 1996


28 Απριλίου

Μπορεί να λέτε ότι το κάρμα της προηγούμενης γέννησης οφείλει να εκπληρωθεί σε τούτη τη γέννηση και ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η θεία Χάρη, δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο από αυτό. Προφανώς κάποιος σας έχει διδάξει να το πιστεύετε. Όμως, σας διαβεβαιώνω, ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε έτσι από το κάρμα. Όταν βασανίζεστε από έναν μεγάλο πόνο, ο γιατρός σάς κάνει μία ένεση μορφίνης κι έτσι δεν νιώθετε τον πόνο, παρόλο που υπάρχει στο σώμα. Η θεία Χάρη είναι σαν τη μορφίνη. Παρόλο που υφίστασθε τον πόνο, δεν τον νιώθετε! Η Χάρη απομακρύνει τις συνέπειες του κάρμα που πρέπει να υποστείτε. Υπάρχουν επίσης τα φάρμακα, που καθίστανται ανενεργά στην ημερομηνία λήξης τους. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και με τη Χάρη: εξουδετερώνει την επίδραση του κάρμα, παρόλο που το περνάτε! Γι’ αυτό και είναι λάθος το να λέτε ότι "το πεπρωμένο είναι γραμμένο στο μέτωπο" και δεν μπορεί να εξουδετερωθεί. Η θεία Χάρη μπορεί να υπερνικήσει τα πάντα, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στον δρόμο της. Να θυμάστε ότι πρόκειται για τη Χάρη του Παντοδύναμου Θεού!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


27 Απριλίου

Έχετε ακούσει ώρες πνευματικών ομιλιών και έχετε αφιερώσει μέρες και νύχτες σε πνευματικές ασκήσεις. Έχετε όμως κάνει ουσιαστικές προσπάθειες να μεταμορφώσετε την καθημερινή ζωή σας; Αγωνιστείτε να ζήσετε μια ιδανική ζωή. Εάν δεν υπάρχει αλλαγή προς το καλύτερο στη στάση ζωής και την καθημερινή συμπεριφορά σας, αναλογιστείτε μήπως όλες οι λεγόμενες πνευματικές ασκήσεις σας είναι μάταιες! Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι περνούν ώρες σε προσευχή και διαλογισμό. Αλλά ποια είναι η χρησιμότητα όλων αυτών αν δεν υπάρχει συγκέντρωση του νου στον Θεό; Καλύτερα να ασχολείστε με την εκπλήρωση των καθημερινών καθηκόντων σας ή να προσφέρετε κοινωνική υπηρεσία ή να συμμετέχετε στα μπάτζανς. Με αυτά τα μέσα προσπαθήστε να ελέγξετε τον νου σας και να τον στρέψετε στο Ιδανικό. Τότε, η εργασία σας θα μετατραπεί σε λατρεία. Αφιερώστε όλες τις σκέψεις και τις πράξεις σας στον Θεό. Μπορείτε να εξαγιάσετε τις πράξεις σας αν τις κάνετε με μοναδικό στόχο να ευχαριστήσετε τον Θεό. Αν θέλετε πραγματικά να γνωρίσετε και να βιώσετε τον Θεό, πρέπει να το κάνετε μέσα από τα καθημερινά καθήκοντα και τις πράξεις σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1991


26 Απριλίου

Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, οι πνευματικες ασκήσεις θ` αποβαίνουν ατελέσφορες. Θα είναι σαν να αποθηκεύετε νερό σ` ένα δοχείο που στάζει. Όταν η γλώσσα σας λαχταρά για κάποια λιχουδιά, σιγουρευτείτε πως δεν θα ικανοποιήσετε τη στιγμιαία επιθυμία της. Αν επιμείνετε στο να προσφέρετε στον εαυτό σας απλή τροφή που δεν είναι πικάντικη ή καυτερή, αλλά επαρκής ώστε να σας συντηρεί, η γλώσσα μπορεί να  δυσφορήσει για λίγες μέρες αλλά σύντομα  η τροφή αυτή θα της είναι ευπρόσδεκτη. Αυτός είναι ο τρόπος να δαμάσετε και να αποφύγετε τις συνέπειες του να επιβληθεί και να κυριαρχήσει πάνω σας. Επειδή η γλώσσα επιμένει και σε σκανδαλοθηρικές και λάγνες συζητήσεις, θα πρέπει επίσης να χαλιναγωγήσετε και αυτή τη ροπή της. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε γλυκά και μόνον όταν υπάρχει κάποια πιεστική ανάγκη. Επίσης να μιλάτε μόνον σ` εκείνους που πρέπει. Να μη φωνάζετε, να μην υψώνετε τον τόνο της φωνής σας με θυμό ή έξαψη. Αυτός ο έλεγχος θα βελτιώσει την υγεία και την πραότητα του νου σας. Θα σας οδηγήσει σε ποιοτικότερες κοινωνικές σχέσεις και λιγότερες εμπλοκές σε επαφές και σε διαμάχες με τους άλλους.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


25 Απριλίου

Ενσαρκώσεις της Θεϊκής Αγάπης!

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε μη δίνετε χώρο στις αντιθέσεις. Αποβάλλετε τον εγωισμό, την ιδιοτέλεια και τον εγωκεντρισμό. Η αμοιβαία εκτίμηση, η ίση θεώρηση όλων και η ανεκτικότητα είναι οι θεμελιώδεις ιδιότητες,  οι αναγκαίες για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Ως εκ τούτου, αναπτύξτε την αγάπη, τη μακροθυμία και τη συμπόνια. Συνειδητοποιήστε πως η αγάπη είναι παρούσα σε όλους. Απαλλαγείτε απ` όλες τις αντιθέσεις. Ακολουθείτε την πίστη και τις παραδόσεις σας. Μάθετε να ζείτε μέσα στην αγάπη και την αρμονία με όλα τα μέλη της κοινωνίας σας. Όταν αφήσετε κατά μέρος τις όποιες διαφορές, η αγάπη μέσα σας θα μεγεθυνθεί και θα μπορέσετε να έχετε την άμεση εμπειρία του Θεού. Χωρίς αγάπη οι προσευχές αποβαίνουν μάταιες.  Η θεϊκή αγάπη είναι η μόνη ενοποιητική δύναμη που παρακινεί και αποτελεί προάγγελο της χαράς στον καθένα. Ο Θεός είναι αγάπη και μπορεί να βιωθεί μόνον μέσω της αγάπης. Όλοι οι άγιοι και οι θρησκείες έχουν υπογραμμίσει το μεγαλείο της αγάπης, της αλήθειας, της αυτοθυσίας και της ενότητας. Γι’ αυτό λοιπόν καλλιεργήστε την αγάπη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1980


24 Απριλίου

Καθώς κινούμαι ελεύθερα ανάμεσα στους ανθρώπους, συνδιαλέγομαι και τραγουδώ  μαζί τους, ακόμα και οι διανοούμενοι δεν μπορούν να συλλάβουν την αλήθεια Μου, τη δύναμή Μου, τo μεγαλείο  Μου ή την αληθινή αποστολή Μου ως Αβατάρ. Μπορώ να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα, όσο περίπλοκο κι αν είναι. Είμαι πέρα από την ικανότητα αντίληψης οποιασδήποτε ενδελεχούς  έρευνας και πέρα  από τη δυνατότητα και της πιο σχολαστικής μέτρησης. Μόνον αυτοί που έχουν αναγνωρίσει και βιώσει την αγάπη Μου, μπορούν να πουν ότι κατάφεραν να ρίξουν μια φευγαλέα ματιά στην Αλήθεια Μου. Μην επιχειρείτε να Με γνωρίσετε μέσω της εξωτερικής σας όρασης. Όταν πηγαίνετε σ` έναν ναό και στέκεστε μπροστά στην εικόνα του Θεού, προσεύχεστε με κλειστά τα μάτια, έτσι δεν είναι; Γιατί; Διότι νιώθετε ότι μόνον το εσωτερικό μάτι της Γνώσης μπορεί να σας αποκαλύψει τον Θεό. Έτσι λοιπόν, μη Με παρακαλάτε για ασήμαντα υλικά αντικείμενα. Να λαχταράτε για Μένα μέσα από την καρδιά σας και θ` αμειφθείτε. Το μονοπάτι της Αγάπης είναι ο βασιλικός δρόμος που οδηγεί τον άνθρωπο σ` Εμένα. Η χάρη Μου είναι πάντα διαθέσιμη για εκείνους που έχουν σταθερή αγάπη και πίστη.  

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουνίου 1974


23 Απριλίου

Αναλογισθείτε την έννοια του ονόματος Sai Baba. Sa σημαίνει `θεϊκός`, ayi σημαίνει `μητέρα` και baba σημαίνει `πατέρας`. Οι φυσικοί σας γονείς εκδηλώνουν αγάπη με μια δόση εγωισμού. Αλλά ο Sai, ο θεϊκός Γονέας, σας λούζει με τρυφερότητα ή σας επιπλήττει, μόνο για να σας οδηγήσει προς τη νίκη στον αγώνα σας προς την αυτοπραγμάτωση. Δεν μπορείτε να πραγματώσετε τον Θεό μέσα από τον εξωτερικό, υλικό κόσμο. Ο Θεός βρίσκεται βαθιά στην καρδιά κάθε ύπαρξης. Τα πετράδια πρέπει να τα αναζητήσετε βαθιά μέσα στη γη. Δεν αιωρούνται στον αέρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, τον Θεό πρέπει να τον αναζητήσετε στα βάθη του εαυτού σας, όχι στον δελεαστικό, καλειδοσκοπικό κόσμο. Η ανθρώπινη γέννηση σας χαρίστηκε για την επίτευξη αυτού του υψηλού σκοπού. Όμως τώρα κάνετε κακή χρήση της, όπως  εκείνος που χρησιμοποιούσε ένα χρυσό δοχείο διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους, που είχε  φθάσει στα χέρια του ως οικογενειακό κειμήλιο, για να μαγειρέψει το φαγητό της ημέρας. Επιθυμώ να στοχάζεστε πάνω σ’ αυτή την αλήθεια, να αντλείτε χαρά και να εμπνέεστε, για να τηρείτε τις πειθαρχίες που θέσπισα και να προχωράτε προς τον στόχο της Αυτοπραγμάτωσης, της πραγμάτωσης του Σάι  που λάμπει στις καρδιές σας.

Μπάμπα, από την ομιλία στις 19 Ιουνίου 1974


23 Απριλίου

Αναλογισθείτε την έννοια του ονόματος Sai Baba. Sa σημαίνει `θεϊκός`, ayi σημαίνει `μητέρα` και baba σημαίνει `πατέρας`. Οι φυσικοί σας γονείς εκδηλώνουν αγάπη με μια δόση εγωισμού. Αλλά ο Sai, ο θεϊκός Γονέας, σας λούζει με τρυφερότητα ή σας επιπλήττει, μόνο για να σας οδηγήσει προς τη νίκη στον αγώνα σας προς την αυτοπραγμάτωση. Δεν μπορείτε να πραγματώσετε τον Θεό μέσα από τον εξωτερικό, υλικό κόσμο. Ο Θεός βρίσκεται βαθιά στην καρδιά κάθε ύπαρξης. Τα πετράδια πρέπει να τα αναζητήσετε βαθιά μέσα στη γη. Δεν αιωρούνται στον αέρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, τον Θεό πρέπει να τον αναζητήσετε στα βάθη του εαυτού σας, όχι στον δελεαστικό, καλειδοσκοπικό κόσμο. Η ανθρώπινη γέννηση σας χαρίστηκε για την επίτευξη αυτού του υψηλού σκοπού. Όμως τώρα κάνετε κακή χρήση της, όπως  εκείνος που χρησιμοποιούσε ένα χρυσό δοχείο διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους, που είχε  φθάσει στα χέρια του ως οικογενειακό κειμήλιο, για να μαγειρέψει το φαγητό της ημέρας. Επιθυμώ να στοχάζεστε πάνω σ’ αυτή την αλήθεια, να αντλείτε χαρά και να εμπνέεστε, για να τηρείτε τις πειθαρχίες που θέσπισα και να προχωράτε προς τον στόχο της Αυτοπραγμάτωσης, της πραγμάτωσης του Σάι  που λάμπει στις καρδιές σας.

Μπάμπα, από την ομιλία στις 19 Ιουνίου 1974


22 Απριλίου

Η ψευδαίσθηση καταλαμβάνει τους ανθρώπους με τη μορφή της επιθυμίας. Παρακινούμενοι από την επιθυμία, τρέχετε πίσω από τους γλυκούς ήχους που ικανοποιούν την ακοή και τ` απαλά και λεία αντικείμενα που προκαλούν ευχαρίστηση στο δέρμα σας. Κυνηγάτε τις ωραίες μορφές που ελκύουν το βλέμμα σας για να ικανοποιήσετε την εσωτερική σας φλόγα, λαχταράτε για τροφές και ποτά που είναι εύγευστα για να κατευνάσετε το υγρό στοιχείο μέσα σας και απολαμβάνετε τις αρωματικές και ευχάριστες μυρωδιές  για ν` ανταποκριθείτε  στην εσωτερική παρόρμηση του γήινου στοιχείου. Οι επιδιώξεις των επιθυμιών σάς κλέβουν τη διαρκή χαρά. Η ανυπόφορη θερμότητα του Ήλιου ελέγχεται και μειώνεται από το σώμα σας για διατηρηθεί  η φυσιολογική θερμοκρασία των 36,8 βαθμών. Έτσι κι εσείς θα πρέπει να συγκρατείτε επιμελώς,  σε ανεκτό επίπεδο, τις δυνάμεις των βασικών σας ενστίκτων που γεννώνται από τις προκλήσεις των ήχων, των επαφών, των μορφών, των γεύσεων, των οσμών. Τότε θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μία υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Μπάμπα, από την ομιλία της 19ης Φεβρουαρίου 1964


21 Απριλίου

Η πειθαρχία είναι μια πολύ σημαντική αρετή, ιδιαίτερα για τους νέους, και πρέπει να την τηρείτε αυστηρά. Από τη στιγμή που ξυπνάτε, αφού πάρετε το λουτρό σας, να διαλογίζεστε στον Θεό και κατόπιν να φέρετε εις πέρας τις προειλημμένες υποχρεώσεις σας με τρόπο μεθοδικό, χωρίς να παρεκκλίνετε από το καθημερινό σας πρόγραμμα. Αποκλίσεις από τη συνήθη ρουτίνα από τη μια μέρα στην άλλη δεν είναι επιθυμητές. Οι καθημερινές δραστηριότητες πρέπει να ρυθμίζονται με το ίδιο πρόγραμμα. Η πρωινή ατμόσφαιρα είναι ήρεμη και γαλήνια. Σ` αυτό το περιβάλλον, αμέσως μετά τις πρωινές μικροδουλειές σας, ν` αφοσιώνεστε για τουλάχιστον λίγα λεπτά, γεμάτοι αγάπη, στον στοχασμό του Θεού.

Επόμενη πολύ σημαντική αρετή είναι η διάκριση. Ο κόσμος είναι μία μίξη του καλού και του κακού, του σωστού και του λάθους, της νίκης και της ήττας. Σ` έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις, θα πρέπει σταθερά να κάνετε την επιλογή μεταξύ αυτού που είναι σωστό και πρέπον και αυτού που είναι λάθος και μη επιθυμητό. Δεν πρέπει να οδηγείστε από τον νου σας αλλά να αφουγκράζεστε και ν` ακολουθείτε τις οδηγίες της συνείδησής σας. Όσο παραμένετε ακόλουθοι του νου σας, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να φθάσετε το Θείο.

Μπάμπα, από ομιλία προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, στις 16 Ιανουaρίου 1988


20 Απριλίου

Η άγνοια μπορεί να θεραπευθεί μόνο με τη γνώση. Το σκοτάδι μπορεί να καταστραφεί μόνο από το φως. Καμία επιχειρηματολογία, απειλή ή πειθώ δεν μπορεί να αναγκάσει το σκοτάδι να φύγει. Μια λάμψη φωτός είναι αρκετή για να καταστρέψει χρόνια σκότους! Το φως είναι ήδη εκεί, μέσα σας. Επειδή, όμως, είναι καλυμμένο από το βαρύ πέπλο κατασταλτικών παραγόντων, δεν γίνεται αντιληπτό. Ετοιμάστε τον εαυτό σας για εκείνη τη λάμψη της φώτισης! Ο καθένας πρέπει να την επιτύχει, είτε προσπαθεί γι’ αυτήν τώρα είτε όχι. Είναι το αναπόφευκτο τέλος όλων των αγώνων, ο στόχος στον οποίο κάθε όν, εν γνώσει ή εν αγνοία του, προχωράει. Μη φοβάστε να φτάσετε στον στόχο της απελευθέρωσης. Μη θεωρείτε το στάδιο αυτό ως καταστροφή. Η απελευθέρωση είναι στην πραγματικότητα το τέλος όλων των καταστροφών. Είναι ο θάνατος για κάθε θλίψη. Είναι η γέννηση της πραγματικής χαράς, μια χαράς που δεν φεύγει ούτε μειώνεται!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1964.


19 Απριλίου

Η αφοσίωση, μπάκτι, είναι η υψηλότερη μορφή αγάπης. «Αφοσίωση είναι η υπηρεσία στον Θεό», αναφέρουν οι Γραφές. Αφοσίωση σημαίνει τη συνεχή ενατένιση του Θείου. Ο όρος bhakti προέρχεται από τη ρίζα bhaj που σημαίνει ‘να λατρεύεις’. Αφοσίωση σημαίνει τη γεμάτη αγάπη προσήλωση στον Θεό, την επανάληψη του Ονόματος Του, το να Τον λατρεύεις και να ασκείσαι πνευματικά γι’ Αυτόν. Η υπηρεσία στον Κύριο  είναι η υψηλότερη έκφραση αφοσίωσης. Δεν υπάρχει τίποτε ανέφικτο όταν υπηρετείς τον Θεό με αγάπη. Αφοσίωση δεν σημαίνει απλώς το να ψάλλεις ύμνους ή να κάνεις τελετουργίες. Αυτές οι μορφές αφοσίωσης μπορεί να βασίζονται σε κάποιο είδος ιδιοτέλειας ή προσωπικών επιδιώξεων. Η αληθινή αφοσίωση είναι μια έκφραση αγάπης που πηγάζει από τον εσώτερο εαυτό. Η αφοσίωση δεν είναι κάτι προς ανακοίνωση ή εντυπωσιασμό. Η αληθινή αφοσίωση είναι απαλλαγμένη από οποιασδήποτε  μορφής εγωκεντρισμό. Η αφοσίωση που έχει ως κίνητρο την επίδειξη θα καταλήξει αναμφίβολα σε καταστροφικό αποτέλεσμα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1988


18 Απριλίου

Είστε το Άπειρο Άμορφο (Nirakara) που παίρνει τη μορφή του περιορισμένου ανθρώπου (narakara). Είστε το Απόλυτο που προσποιείται το σχετικό. Είστε ο Εαυτός που υποδύεται το σώμα. Ο Συμπαντικός Εαυτός (Άτμα) είναι το θεμέλιο και η πεμπτουσία όλων των υπάρξεων. Ο ουρανός ήταν εκεί πριν ακόμα κτιστούν τα σπίτια κάτω από τη σκέπη του. Ο ουρανός διείσδυε σ’ αυτά και τα διαπερνούσε. Με την πάροδο του χρόνου τα σπίτια κατέρρευσαν σε σωρούς από χώμα, αλλά ο ουρανός παρέμεινε εντελώς  ανεπηρέαστος. Έτσι και ο Άτμα διαπερνά το σώμα  και συνεχίζει να υφίσταται ακόμη κι όταν το σώμα μετατρέπεται σε σκόνη. Με τον ίδιο τρόπο το αόρατο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν διαπερνά έναν λαμπτήρα, έναν ανεμιστήρα, έναν φούρνο, ένα ψυγείο, έναν ψεκαστήρα, ενεργοποιεί το καθένα ξεχωριστά ή και όλα μαζί. Έτσι λοιπόν και η Θεία Αρχή ζωοποιεί όλες τις υπάρξεις (Ishwara Sarva Butanam). Aυτή είναι ο εσώτερος πυρήνας, η θεϊκή σπίθα, πιο λεπτοφυής από το λεπτοφυέστερο και πιο μεγαλειώδης από το μεγαλοπρεπέστερο!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1964


17 Απριλίου

Αφιέρωση σημαίνει προσφορά. Τα άνθη που προσφέρετε στον Θεό συμβολίζουν την καρδιά σας. Γι` αυτό η καρδιά σας πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τα ζιζάνια της επιθυμίας, του μίσους, του φθόνου, της απληστίας και κάθε άλλης αρνητικής ιδιότητας. Αναρωτηθείτε λοιπόν αν το άνθος της καρδιάς σας είναι αγνό ή μολυσμένο. Είναι απαλλαγμένο από τον εγωισμό και τον φθόνο; Ο εγωισμός είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάμεσα σε σας και τον Θεό και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: τον πλούτο, τη σωματική δύναμη, την καταγωγή, τη μόρφωση, την ομορφιά, τη δύναμη της εξουσίας και τη δύναμη που αποκτά κανείς από τις πνευματικές πειθαρχίες. Όσο τα υπολείμματα του εγωισμού κυριαρχούν, είναι αδύνατον ν` αναγνωρίσετε το Θείο ή να συνειδητοποιήσετε την εσώτερη πραγματικότητά σας. Εργαστείτε λοιπόν προσεκτικά για την ολική συντριβή του. Μόνον όταν θυσιάσετε την εγωιστική υπερηφάνεια στο βωμό του Θείου, θα μπορέσετε ν` ανακαλύψετε την αληθινή σας φύση. Η αφιέρωση μιας αγνής και γεμάτης αγάπη καρδιάς στον Θεό είναι το πρώτο βήμα του πνευματικού ταξιδιού.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1988


16 Απριλίου

Έχετε άπειρες δυνατότητες, κρυμμένες μέσα σας, που προσμένουν να αναδυθούν και να χρησιμοποιηθούν. Έχετε πολλά χαρίσματα που οφείλετε να φέρετε στο φως. Υπάρχουν στιγμές που όλοι διακατέχεστε από μια ακατανίκητη ορμή ν΄αγαπήσετε όλες τις υπάρξεις, να μοιραστείτε τη χαρά και τη θλίψη σας, να μάθετε περισσότερα και να ικανοποιήσετε τη διάνοιά σας, να ρίξετε μια κλεφτή ματιά πέρα από το δέος και την απορία που σας προκαλεί η Φύση. Είστε όλοι ειδήμονες στο να συλλέγετε πληροφορίες για όσα συμβαίνουν σ` όλες τις γωνιές του κόσμου. Αφήστε με όμως να σας ρωτήσω: Είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη γωνιά του νου σας; Γνωρίζετε την απάντηση στην απλή ερώτηση: ``Ποιος είμαι;`` Γιατί δεν θεωρείτε ουσιώδες ν` απαντήσετε αυτή τη σημαντική ερώτηση; Χωρίς να γνωρίζετε αυτή την απάντηση πώς μπορείτε να κρίνετε απερίσκεπτα, να χαρακτηρίζετε και να συκοφαντείτε τους άλλους; Αναρωτηθείτε σοβαρά και αναζητήστε τις απαντήσεις στο αίνιγμα μέσα στα βάθη του εαυτού σας. Οι Γραφές σας οδηγούν στη διαδικασία μέσω της οποίας εσείς οι ίδιοι μπορείτε να ανακαλύψετε την απάντηση.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1964


15 Απριλίου

Την πρώτη ημέρα του έτους οι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς, παίρνουν το λουτρό τους και φορούν καινούργια ρούχα.  Ενδιαφέρονται μόνο για την εξωτερική τους καθαριότητα και δε νοιάζονται να εξαγνίσουν τις καρδιές τους που έχουν μολυνθεί από κακές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Είναι μάλλον εύκολο να είσαι εξωτερικά καθαρός και να φοράς καινούργια ρούχα, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός των εορτών.Ο αληθινός εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έγκειται στο να παραιτείσαι από τις κακές ποιότητες και να εξαγνίζεις την καρδιά σου. Η ανθρώπινη καρδιά στην πρωταρχική της κατάσταση είναι ιερή και αγία. Όπως αναφέρει η ρήση "Η ανθρώπινη γέννηση είναι δύσκολο και σπάνιο να επιτευχθεί." Έχοντας ευλογηθεί με μία τόσο πολύτιμη ζωή, οι άνθρωποι δεν κάνουν καμία προσπάθεια να ζήσουν ως αληθινές  ανθρώπινες  υπάρξεις. Στις μέρες  μας έχουν μετατραπεί  σ` ένα κουβάρι επιθυμιών. Όλος ο χρόνος και η προσπάθεια ξοδεύονται για την εκπλήρωση τους. Πρέπει να γίνει συνείδηση πως μόνον η εξάλειψή τους μπορεί να οδηγήσει  στην υπέρτατη ευδαιμονία. Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην κατάσταση εκείνη της πλήρους απουσίας επιθυμιών. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002, κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στη Νότια Ινδία (Γιουγκάντι)


14 Απριλίου

Ο Ιησούς ήρθε για να διδάξει στην ανθρωπότητα το μεγαλείο της θεϊκής αγάπης. Αφού έφυγε από την ζωή ο πατέρας του, με την άδεια της μητέρας του, άρχισε να υπηρετεί τους ανθρώπους. Αποφάσισε να θέσει τρείς στόχους: 1) Να γεμίσει ο ίδιος με θεϊκή αγάπη και να την μοιραστεί με τους άλλους. 2) Να μην επηρεαστεί από επαίνους και 3) να εμπνεύσει στους άλλους την πεποίθηση ότι η εντός μας θεότητα είναι πανταχού παρούσα. Ο Ιησούς διέδωσε το Ευαγγέλιο της Αγάπης θεωρώντας αυτή τη διάδοση ως πρώτιστη αποστολή του. Αντιμετώπισε θαρραλέα όλες τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις που αναδύθηκαν στο δρόμο του. Ήταν αποφασισμένος να διαχειριστεί την ευχαρίστηση και τον πόνο, την ασθένεια και την αποτυχία με γαλήνη και αταραξία. Δεν άντεχε να βλέπει τους ανθρώπους να υποφέρουν. Εναντιώθηκε στις εμπορικές συναλλαγές στον Ναό της Ιερουσαλήμ. Αυτοί που ζημιώθηκαν στράφηκαν εναντίον του. Αλλά ο Ιησούς συνέχισε ανεπηρέαστος από την εχθρότητά τους και στο τέλος θυσίασε τη ζωή του χάριν των άλλων και εξ αιτίας της αγάπης του για όλους.  

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1995


13 Απριλίου

Ο κατάλληλος τρόπος για να εορτάζετε τις γιορτές και τις επετείους είναι να αναλογίζεστε και να βιώνετε την πραγματική τους σημασία. Από αυτή τη στιγμή κάντε μια νέα αρχή εγκαταλείποντας τις κακές σκέψεις και τις κακές σας ιδιότητες. Εξαγνίστε την καρδιά σας και τη ζωή σας και ζήστε ευτυχισμένοι. Δεν έχει νόημα να διαβάζετε ιερά κείμενα και να επισκέπτεστε ιερά μέρη και αγίους ανθρώπους αν δεν εξαγνίσετε την καρδιά σας. Κάντε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας ιερά. Αυτή είναι η πραγματική σημασία του εορτασμού του νέου έτους. Όταν αναλαμβάνετε κάποιο έργο με αγνά κίνητρα, σίγουρα θα επιτύχετε. Πιστεύετε ότι είστε πιστοί του Σάι· τότε όμως πρέπει να ακολουθείτε τις εντολές μου απαρέγκλιτα. Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη. Σταματήστε να κρίνετε τους άλλους. Να σέβεστε ακόμα και αυτούς που σας μισούν. Το μίσος είναι κακή ιδιότητα, θα σας καταστρέψει. Αποβάλετέ το. Να αγαπάτε τους πάντες. Αν ακολουθείτε τις εντολές μου θα επιτύχετε υψηλούς στόχους και θα κερδίσετε καλό όνομα. Απαλλαγείτε από τον εγωισμό και αφιερώστε τη ζωή σας στην ευημερία των άλλων.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς στη Νότια Ινδία (Γιουγκάντι)


12 Απριλίου

Είναι αδύνατον να προοδεύσει κανείς μέσα στο Σύμπαν δίχως θυσία (γιάγκνα). Η θυσία διατηρεί την θεία τάξη μέσα στο Σύμπαν. Η θυσία ευαρεστεί τους θεούς. Οι θεοί στέλνουν βροχές, οι βροχές μεγαλώνουν τις καλλιέργειες, αυτές χαρίζουν συγκομιδή. Η συγκομιδή δυναμώνει το σώμα σας και διευρύνει την πνευματική σας όραση. Επεκτείνει την καρδιά σας και εξαγνίζει την όρασή σας έως ότου φθάσετε στον πνευματικό στόχο σας, εκεί που δεν υπάρχει πια ούτε αγώνας ούτε θάνατος. Η ύψιστη και η πιο καρποφόρα θυσία είναι αυτή του εγώ σας – σταυρώστε το και είστε ελεύθεροι. Αφιερώστε το εγώ σας στον Θεό και θα  γίνετε πλούσιοι υπεράνω όλων των ονείρων σας. Αρχίστε να προετοιμάζεστε γι’ αυτό το ύψιστο πνευματικό επίπεδο με το να επιδίδεστε σε ιερές μορφές δράσης (κάρμα), που σημαίνει δράσεις εξαγνισμένες στην χοάνη της αρετής (ντάρμα). Έτσι, σαν επιβράβευσή σας θα φθάσετε τον Θεό (Μπράμαν), τον Ένα Αδιαίρετο και Απόλυτο. Έχετε πίστη στον Θεό, διότι είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών, βλέπει τα πάντα, είναι Παντοδύναμος και κατοικεί μέσα σε κάθε καρδιά!

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 6ης Μαΐου 1988. 


11 Απριλίου

Αν επιθυμείτε να κατανοήσετε την αληθινή σας φύση, οφείλετε να κάνετε τρία πράγματα: να δαμάσετε το σώμα σας, να διορθώσετε τις αισθήσεις σας και να εξαλείψετε τον νου σας (Bend the body, mend the senses, end the mind). Η εντολή «Να δαμάσετε το σώμα σας» σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εγωισμό ν’ αναπτύσσεται μέσα στο σώμα σας – αντιθέτως, να καλλιεργείτε την ταπεινοφροσύνη και να διεκπεραιώνετε τα καθήκοντά σας με ευσυνειδησία. Η εντολή «Να διορθώσετε τις αισθήσεις σας» απαιτεί από σας να εξετάζετε διαρκώς πώς συμπεριφέρονται, να τις διορθώνετε όταν τείνουν να παραστρατήσουν από το σωστό, καθώς και να τις περιορίζετε όποτε κρίνετε ότι χρειάζεται. Η εντολή «Εξαλείψτε τον νου» απαιτεί από σας να καθησυχάζετε τις διακυμάνσεις του, στρέφοντάς τον στην σωστή κατεύθυνση κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι περιπλανάται εδώ κι εκεί. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: έχουμε μια κλειδαριά κι ένα κλειδί. Όταν στρέφουμε το κλειδί προς τα αριστερά, η κλειδαριά κλειδώνει, ενώ όταν το στρέφουμε προς τα δεξιά, ανοίγει. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η καρδιά σας είναι η κλειδαριά και ο νους σας το κλειδί: όταν στρέφετε τον νου σας προς τον Θεό, αναπτύσσει την μη-προσκόλληση, ενώ όταν τον στρέφετε προς τον υλικό κόσμο αναπτύσσει προσκόλληση σ’ αυτόν. Επομένως, να στρέφετε τον νου σας αδιάλειπτα στον Θεό και να αφιερώνετε κάθε πράξη σας σ’ Εκείνον.

Μπάμπα, από την Ομιλία της 6ης Μαΐου 1988. 


10 Απριλίου

Η αγάπη μπορεί να κατακτήσει τα πάντα. Η ανιδιοτελής, αγνή, αμιγής αγάπη οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό. Αντιθέτως, η εγωιστική και περιορισμένη αγάπη τον κάνει δέσμιο του υλικού κόσμου. Δυστυχώς όμως, ανίκανοι να κατανοήσουν αυτήν την αγνή και ιερή αγάπη, οι άνθρωποι σήμερα γίνονται θύματα ατέρμονων προβλημάτων λόγω της προσκόλλησής τους στα γήινα αντικείμενα. Πρωταρχικό καθήκον κάθε ανθρώπου είναι να κατανοήσει την αλήθεια που διέπει την Αρχή της Αγάπης. Από την στιγμή που ο άνθρωπος θα κατανοήσει την φύση της ανιδιοτελούς αγάπης, ποτέ πια δεν θα παραστρατήσει από την ορθή οδό ζωής. Οι σκέψεις, τα λόγια, αλλά και η όψη κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι γεμάτα ανιδιοτελή αγάπη. Ο άνθρωπος που είναι διαποτισμένος μ’ αυτήν την αγάπη, είναι αδύνατον ποτέ να υποστεί βάσανα και δυστυχίες. Άνδρες και γυναίκες σήμερα επηρεάζονται είτε από τους επαίνους είτε από τις κατηγορίες, αλλά εκείνος που είναι γεμάτος θεϊκή αγάπη υπερβαίνει και τα δύο – θα παραμένει σε όλη την ζωή του ανεπηρέαστος τόσο από την κριτική, όσο και από την κολακεία. Θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις χαρές και τις λύπες, τα κέρδη και τις ζημιές, τις νίκες και τις ήττες.

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Δεκεμβρίου 1995. 


9 Απριλίου

Όλες οι θρησκείες και οι άγιες γραφές συμφωνούν ότι το να προστρέξει κανείς σε βοήθεια συνανθρώπων του σε ώρα ανάγκης τους και να τους σώσει από απελπιστικές καταστάσεις, αποτελεί την μεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου. «Να εύχεστε το καλό για όλα τα πλάσματα» (Suhrudham Sarva bhutanam) και «Η ίδια ψυχή ενοικεί σε όλα τα όντα» (Ekatma Sarva Bhuta Antharatma) – αυτοί είναι πασίγνωστοι αφορισμοί από τις γραφές μας. Το να συμπεριφέρεται κανείς φιλικά προς όλα τα πλάσματα είναι καθήκον κάθε ανθρώπου, εφόσον η ίδια ψυχή (atma) υπάρχει μέσα σε όλα τους. Κατανοώντας αυτήν την αλήθεια, αποτελεί καθήκον του καθενός που έχει γεννηθεί σαν άνθρωπος να κάνει καλό στους συνανθρώπους του βάσει της Αρχής της Αγάπης. Δεν υπάρχει ανάγκη ν’ αναζητείτε τον Θεό πουθενά, εφόσον ο Θεός κατοικεί μέσα σε κάθε πλάσμα! Επομένως, το σώμα σας πρέπει να το θεωρείτε ναό του Θεού. Δυστυχώς όμως, σήμερα οι άνθρωποι τρέφουν κακές και αρνητικές σκέψεις μέσα στον νου τους και μ’ αυτόν τον τρόπο μολύνουν την καρδιά τους η οποία είναι ο θρόνος του Θεού.

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Δεκεμβρίου 1992. 


8 Απριλίου

Αφοσίωση στον Θεό σημαίνει πίστη, σταθερότητα, αρετή, αφοβία, παράδοση στο θέλημά Του και απουσία εγωισμού. Η τελετουργική λατρεία, όσο πιο περίτεχνα και επιδεικτικά προσφέρεται, δεν αποτελεί παρά σκέτη σπατάλη χρόνου και ενέργειας – γιατί να κόβετε άνθη γι’ αυτήν, απλώς επιταχύνοντας τον θάνατό τους; Καθώς κάνετε το λατρευτικό βάδισμα γύρω από τον ναό, προσέξτε ότι ενόσω τα πόδια σάς μεταφέρουν γύρω του λόγω της δύναμης της συνήθειας, η γλώσσα σας φλυαρεί για τα ελαττώματα των άλλων, ή για την τιμή των λαχανικών, ή για το ποια φαγητά σκοπεύετε να μαγειρέψετε για το μεσημεριανό γεύμα. Το τελετουργικό βάδισμα γύρω από τον ναό δεν πρέπει να θεωρείτε ότι έχει οριστεί από τις γραφές μόνο για να χαλαρώσετε τα πόδια σας ή να τα εξασκήσετε λίγο. Γι’ αυτό, προτού αρχίσετε τους κύκλους γύρω από τον ναό (πραντακσίνα), προσφέρετε στον Κάτοικο του ναού, τον Θεό, τον νου σας ως προσφορά ευγνωμοσύνης (ντακσίνα)! Αυτό είναι το πρώτο, και ίσως το μόνο πράγμα που έχετε χρέος να κάνετε.

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Ιανουαρίου 1963. 


7 Απριλίου

Λέγεται ότι ο Θεός μερικούς τους τιμωρεί, ενώ άλλους τους ευνοεί. Αληθώς σας λέγω, ο Θεός δεν κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι ακριβώς σαν το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά μέσα από τούτο το καλώδιο: κάνει τον ανεμιστήρα να γυρίζει και σας δροσίζει, αλλά και την ηλεκτρική καρέκλα να λειτουργεί και να συντομεύει την ζωή. Δεν έχει την επιθυμία ούτε την ζέστη του δωματίου να ελαττώσει, ούτε και την προθυμία να σκοτώσει. Η Χάρη του  Θεού είναι σαν τον άνεμο: διπλώστε τα πανιά σας και το πλοίο της ζωής σας μένει ακίνητο και άπραγο, ανοίξτε τα κι αρχίζει να πλέει ολοένα γοργότερα και ταχύτερα προς τον στόχο του! Ένας πατέρας αφήνει την περιουσία του στον γιο που σέβεται τις επιθυμίες του και υπακούει τις εντολές του, όχι στον επαναστάτη γιο που τον εμπαίζει και τις αψηφά. Ο Θεός είναι Πατέρας όλων. Αν ανήκετε σ’ εκείνους (αστίκα) που αποδέχονται την ύπαρξή Του και ζουν σύμφωνα με τις εντολές Του, θα λάβετε την περιουσία Του (άστι). Αντιθέτως, σ’ ένα άτομο που αγνοεί ποια είναι τα πραγματικά συμφέροντά του και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οδεύει προς την καταστροφή του, δεν εμπιστεύεται κανείς την περιουσία που σκοπεύει να του κληροδοτήσει – την αναθέτει σ’ έναν κηδεμόνα ο οποίος θα την διαχειρίζεται για λογαριασμό του έως ότου ο ίδιος αποδείξει ότι έγινε πλέον ικανός να την διαχειρίζεται με σύνεση.

Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Ιανουαρίου 1963. 


7 Απριλίου

Λέγεται ότι ο Θεός μερικούς τους τιμωρεί, ενώ άλλους τους ευνοεί. Αληθώς σας λέγω, ο Θεός δεν κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι ακριβώς σαν το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά μέσα από τούτο το καλώδιο: κάνει τον ανεμιστήρα να γυρίζει και σας δροσίζει, αλλά και την ηλεκτρική καρέκλα να λειτουργεί και να συντομεύει την ζωή. Δεν έχει την επιθυμία ούτε την ζέστη του δωματίου να ελαττώσει, ούτε και την προθυμία να σκοτώσει. Η Χάρη του  Θεού είναι σαν τον άνεμο: διπλώστε τα πανιά σας και το πλοίο της ζωής σας μένει ακίνητο και άπραγο, ανοίξτε τα κι αρχίζει να πλέει ολοένα γοργότερα και ταχύτερα προς τον στόχο του! Ένας πατέρας αφήνει την περιουσία του στον γιο που σέβεται τις επιθυμίες του και υπακούει τις εντολές του, όχι στον επαναστάτη γιο που τον εμπαίζει και τις αψηφά. Ο Θεός είναι Πατέρας όλων. Αν ανήκετε σ’ εκείνους (αστίκα) που αποδέχονται την ύπαρξή Του και ζουν σύμφωνα με τις εντολές Του, θα λάβετε την περιουσία Του (άστι). Αντιθέτως, σ’ ένα άτομο που αγνοεί ποια είναι τα πραγματικά συμφέροντά του και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οδεύει προς την καταστροφή του, δεν εμπιστεύεται κανείς την περιουσία που σκοπεύει να του κληροδοτήσει – την αναθέτει σ’ έναν κηδεμόνα ο οποίος θα την διαχειρίζεται για λογαριασμό του έως ότου ο ίδιος αποδείξει ότι έγινε πλέον ικανός να την διαχειρίζεται με σύνεση.

Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Ιανουαρίου 1963. 


6 Απριλίου

Η πίστη και η εμπιστοσύνη είναι τα δυο κουπιά με τα οποία μπορείτε να πλοηγήσετε το σκάφος σας για να διασχίσει με ασφάλεια την θάλασσα της εγκόσμιας ζωής. Κάποτε ένα παιδάκι, πηγαίνοντας να κοιμηθεί το βράδυ είπε στη μητέρα του: «Μανούλα! Ξύπνησέ με όταν πεινάσω.» Εκείνη όμως του απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη να το κάνω, μωρό μου, η ίδια η πείνα σου θα σε ξυπνήσει.» Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ξυπνήσει μέσα σας η πείνα για τον Θεό, θα σας ενεργοποιήσει από μόνη της και θα σας κάνει ν’ αναζητήσετε την τροφή που χρειάζεστε. Ο Θεός σας έχει δώσει την πείνα, κι Εκείνος είναι που σας παρέχει την τροφή που χρειάζεστε. Εκείνος σάς έχει δώσει την ασθένεια κι Εκείνος έχει  το φάρμακο για την θεραπεία της. Το καθήκον σας είναι να καταλάβετε ότι η πείνα ή η ασθένεια που έχετε είναι οι κατάλληλες, και να χρησιμοποιήσετε την ορθή τροφή ή το σωστό φάρμακο! Να θυμάστε: ο Θεός είναι σαν ένα βουνό από Αγάπη. Ακόμα και αν μυριάδες μυρμηγκιών έπαιρναν το καθένα από έναν κόκκο της γλυκύτητάς Του, θα ήταν αδύνατο να εξαντλήσουν την αφθονία Του. Είναι επίσης ένας Ωκεανός Ευσπλαχνίας και Συμπόνιας, ωκεανός που δεν περιορίζεται από καμία ακτή! Ο ευκολότερος τρόπος να κερδίσετε την χάρη Του είναι η αφοσίωση σ’ Εκείνον.

-      Μπάμπα, από μία Ομιλία του Φεβρουαρίου 1955. 


5 Απριλίου

Οι εντολές των γραφών διακηρύσσουν «Να λέτε την αλήθεια» και «Να εφαρμόζετε την αρετή (ντάρμα)». Ο Σρι Ράμα τήρησε στην ζωή του απαρέγκλιτα την αλήθεια, παρ’ όλους τους πειρασμούς που αντιμετώπισε, επίσης ουδέποτε απέκλινε από το μονοπάτι της αρετής. Ο Σρι Ράμα ουδέποτε προκάλεσε κάποιον για να έχει μία βολική δικαιολογία να τον καταστρέψει – αντιθέτως, προσέφερε στον εχθρό του κάθε ευκαιρία να σωθεί. Μετέδωσε το μήνυμα της αρετής τόσο στους πιθήκους, όσο και στους δαίμονες, αλλά και σε σοφούς. Αποδέχθηκε τον φόρο τιμής που του απέδωσε ο Βιμπίσανα δίχως ενδοιασμούς ή αντιρρήσεις, και ανακοίνωσε ότι ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί ακόμα και τον Ράβανα, αρκεί να μετανοούσε για την αδικία που διέπραξε. Η πνευματική άσκηση της επανάληψης του αγνού ονόματος του Σρι Ράμα θα σας σώσει μόνο αν είσαστε αφοσιωμένοι στους γονείς σας, ακριβώς όπως ήταν εκείνος. Διαφορετικά, η επανάληψη του Ονόματός του δεν θα είναι παρά μία κίνηση των χειλιών σας. Όταν ψάλλετε ή γράφετε το Όνομά του, να διαλογίζεστε στην μορφή του και στην αληθινή, αγνή του φύση. Αυτή η πνευματική άσκηση θα σας κάνει πνευματικά υγιείς και δυνατούς.

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 1ης Απριλίου 1963. 


4 Απριλίου

Ντάρμα είναι οι αρχές της ενάρετης συμπεριφοράς που προάγουν τα ιδανικά κάθε σταδίου ζωής του ανθρώπου: του σπουδαστή, του οικογενειάρχη, του βιοπαλαιστή, του εργοδότη ή αφέντη, του υπηρέτη, του πνευματικού αναζητητή, του ασκητή κλπ. Όταν όμως η ανθρωπότητα αδιαφορεί και πάει αντίθετα με αυτές τις αρχές, υπονομεύοντας έτσι την γήινη πορεία της και λησμονώντας τον ανώτερο σκοπό για τον οποίο έχει έρθει στην γη, ο Θεός ενσαρκώνεται με ανθρώπινη μορφή και οδηγεί τους ανθρώπους πίσω στο ορθό μονοπάτι συμπεριφοράς. Μια τέτοια Θεία Ενσάρκωση ήταν ο Σρι Ράμα. Είναι αληθώς η Ενσάρκωση της Αρετής (Ντάρμα-Σβαρούπαμ), απλώς περιτυλιγμένη μ’ έναν μανδύα ανθρώπινης μορφής που δεν είναι παρά μία ψευδαίσθηση. Τηρούσε απαρέγκλιτα το Ντάρμα στην καθημερινή ζωή του, ήδη από την παιδική του ηλικία. Είναι η ίδια η προσωποποίηση του Ντάρμα, δεν έχει μέσα του ίχνος κακίας ή αδικίας. Η θεϊκή φύση του αποκαλύπτεται από την γαλήνια ιδιοσυγκρασία του και τα αισθήματά του αγάπης και στοργής. Διαλογιστείτε σ’ εκείνον και αμέσως η καρδιά σας θα γεμίσει αγάπη για όλα τα πλάσματα, μελετήστε την ιστορία της ζωής του και θα δείτε όλες τις ανησυχίες του νου σας να εξαφανίζονται και να δίνουν την θέση τους στην τέλεια γαλήνη.

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 1ης Απριλίου 1963.


3 Απριλίου

Υπάρχουν τρεις τύποι αφοσίωσης: στον πρώτο, ο πιστός μοιάζει μ’ ένα πουλί που βλέποντας ένα ώριμο φρούτο στο δέντρο, ορμά να το τσιμπήσει. Είναι όμως, σαν το πουλί, πολύ ανυπόμονος και λόγω αυτής του της ανυπομονησίας χάνει το φρούτο, που με την απότομη προσέγγισή του, τραντάζεται και πέφτει από το δέντρο. Στην  δεύτερη μέθοδο, ο πιστός μοιάζει μ’ έναν πίθηκο πού τώρα αρπάζει ένα φρούτο, μετά από λίγο όμως διαλέγει και ένα άλλο. Τώρα κρατάει και το δεύτερο, παραχωρώντας θέση στην αστάθεια, μιας και δεν κατορθώνει ν’ αποφασίσει ποιο φρούτο θέλει τελικά να κρατήσει. Και εδώ, ο πιστός αυτού του τύπου διστάζει, ταλαντεύεται και αλλάζει τον στόχο του υπερβολικά συχνά, χάνοντας έτσι όλες τις ευκαιρίες επιτυχίας των προσπαθειών του. Στον τρίτο και ιδανικό τύπο αφοσίωσης, ο πιστός μοιάζει με το μυρμήγκι, το οποίο αργά αλλά σταθερά προχωρεί προς την γλυκύτητα του καρπού. Το ίδιο και ο πιστός: κινείται με απερίσπαστη προσοχή απευθείας προς τον Θεό και κερδίζει την Χάρη Του.

- Μπάμπα, από μία Ομιλία του Φεβρουαρίου 1955. 


2 Απριλίου

Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την προσπάθεια να φτάσει στην πνευματική νίκη. Αν ζητάτε να σας διορίσουν άμεσα Γενικό Διευθυντή της Εφορίας, πώς είναι δυνατό να γίνει αυτό; Απαιτούνται ορισμένα προσόντα: γνώσεις, αποτελεσματικότητα, ταλέντο, εμπειρία κλπ. Το άνθος πρέπει πρώτα να γίνει καρπός, μετά ο καρπός να ωριμάσει, και αυτή η ωριμότητα να εκδηλωθεί ως γλυκύτητα. Επομένως, κάθε πράγμα χρειάζεται τον καιρό του! Γι’ αυτό, από σήμερα πάρτε την ακλόνητη απόφαση να κάνετε μόνο καλές πράξεις, καλές σκέψεις και καλές συναναστροφές. Μη σπαταλάτε ούτε ένα λεπτό σε άσκοπα κουτσομπολιά, ή ματαιόδοξη καυχησιολογία, ή μορφές αναψυχής που σας υποβιβάζουν ηθικά. Να κάνετε μόνο καλά πράγματα, να μιλάτε απαλά και γλυκά, ποτέ να μην πληγώνετε ή να προσβάλλετε κάποιον άλλον. Να υπηρετείτε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να διατηρείτε την εικόνα του Θεού πάντοτε νοερά μπροστά στα μάτια σας. Εγκαταστήστε τον Θεό στερεά μέσα στην καρδιά σας. Τότε θα Τον βλέπετε παντού, ακόμα και στον υλικό κόσμο! Διότι αληθώς, τα πάντα μέσα σε τούτο το σύμπαν είναι θεϊκά!

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 14ης Ιανουαρίου 1964. 


1 Απριλίου

Είναι πραγματικά πολύ θλιβερό το ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να μην τρώνε τον πιο θρεπτικό καρπό από τον κήπο της Φύσης. Σκαρφαλώνουν στο λάθος δέντρο, αναζητώντας να δρέψουν τους λάθος καρπούς με αποτέλεσμα η όρεξή τους να στρεβλώνεται, η γεύση τους να εκχυδαΐζεται και η υγεία τους να καταστρέφεται. Την πείνα του ανθρώπου μπορεί να την ικανοποιήσει μόνο το μεγαλείο και η δόξα του Θεού, διότι ο άνθρωπος αποτελεί μέρος αυτής της δόξας! Την δε Χάρη του Θεού μπορείτε να την κερδίσετε μόνο εφαρμόζοντας στην ζωή σας την αρετή. Η αρετή από τη φύση της γεννά μέσα σας το πνεύμα της αυτοπαράδοσης και το καλλιεργεί με επιμέλεια. Με την εκπαίδευση που η εφαρμογή της αρετής  ενσταλάζει στις αισθήσεις σας, στα αισθήματα και τις συγκινήσεις σας, θ’ απολαμβάνετε σταθερή πίστη και εξίσου σταθερή μη-προσκόλληση. Ο Θεός είναι η ίδια η Αρετή (Ντάρμα), μάλιστα ο Σρι Ράμα ήταν γνωστός ως «Η Προσωποποίηση της Αρετής». Αν βγείτε έξω από τα όρια της αρετής και παίζετε το παιχνίδι της ζωής σας με ζαβολιές και απάτες, ποτέ δεν θα βγείτε νικητές του!

-        Μπάμπα, από την Ομιλία της 25ης Ιανουαρίου 1963.