Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2013

30 Απριλίου

Όταν η γλώσσα λαχταρά κάποια λιχουδιά, να λέτε ότι δεν θα υποκύψετε στα καπρίτσια της. Εάν συνεχίζετε να τρώτε απλές στροφές που δεν είναι πικάντικες ή καυτερές αλλά γεμάτες υγεία, η γλώσσα μπορεί να διαμαρτύρεται για μερικές μέρες, αλλά σύντομα θα τις καλωσορίσει. Αυτός είναι ο τρόπος για να την δαμάσετε και να υπερνικήσετε τις κακές επιπτώσεις της κυριαρχίας της. Αν η γλώσσα είναι εξίσου επίμονη στα κουτσομπολιά και τις προκλητικές συζητήσεις, πρέπει να δαμάσετε και αυτήν επίσης την τάση της. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε γλυκά, να μιλάτε μόνο όταν υπάρχει πιεστική ανάγκη, να μιλάτε μόνο σ` εκείνους που πρέπει, μη φωνάζετε ούτε να υψώνετε τη φωνή σας όταν θυμώνετε ή ταράζεστε. Τέτοιες έλεγχος θα βελτιώσει την υγεία και τη νοητική σας γαλήνη, θα φέρει καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους και θα ελαχιστοποιήσει τις συγκρούσεις με τους άλλους. Μπορεί στην αρχή να μην το πιστεύετε, αλλά υπάρχουν άλλες αποζημιώσεις για σας. Αυτός ο έλεγχος θα σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια, και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εσωτερική της ενέργεια πιο σωστά.


Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23 1968

29 Απριλίου

Όπως υπάρχει μέθοδος να κατεδαφιστεί ένα παλιό κτίριο, έτσι υπάρχει και μέθοδος για την κατεδάφιση της περίπλοκης δομής του νου σας. Σίγουρα θα πετύχετε με συστηματικές προσπάθειες και θα γίνετε κυρίαρχος του εαυτού σας. Μια σκάλα πρέπει να είναι τόσο ψηλή όσο το ύψος στο οποίο θέλετε να ανέβετε, έτσι δεν είναι; Ομοίως επίσης, πρέπει να συνεχίζετε την πνευματική σας άσκηση μέχρι να κερδίσετε την Πραγμάτωση. Το ρύζι πρέπει να βράσει καλά μέσα στην κατσαρόλα για να γίνει μαλακό και γευστικό. Μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να συνεχίζεται η θέρμανση. Ομοίως επίσης, στο δοχείο του σώματος, να βράσετε τον νου με το νερό των αισθήσεων, μέχρις ότου γίνει μαλακός. Η θέρμανση είναι η πνευματική σας άσκηση. Να την διατηρείτε ζωντανή και λαμπερή. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται τελικά Θεός.


Μπάμπα, pine Discourse, May 17 1964

28 Απριλίου

Πολλοί φωνασκούν για το βίωμα της πνευματικής ευδαιμονίας, αλλά, λίγοι την κερδίζουν, γιατί νιώθουν πολύ αδύναμοι να απορρίψουν την οχλοβοή των αισθήσεων! Να εφαρμόζετε επιμελώς το ευρύ πρόγραμμα ελέγχου των αισθήσεων. Μια μικρή έρευνα θα σας αποκαλύψει ότι οι αισθήσεις είναι κακοί δάσκαλοι και πολύ ανεπαρκείς πηγές γνώσης. Η χαρά που χαρίζουν είναι παροδική και συνοδεύεται από θλίψη. Όσο κυριαρχείται κανείς από αισθησιακές απολαύσεις, δεν έχει αρχίσει ακόμα η πνευματική του ζωή. Διότι, οι αισθήσεις σπεύδουν προς τα παροδικά και τα φανταχτερά, κι έτσι ρυπαίνουν την καρδιά. Ο Θεός δεν σας ζητά κανένα άλλο δώρο, καμιά πολυτιμότερη προσφορά από την καρδιά με την οποία σας προίκισε. Δώστε στον Θεό αυτή την καρδιά, τόσο αγνή όπως ήταν όταν σας την έδωσε, γεμάτη από το νέκταρ της αγάπης που την είχε γεμίσει. Η αφοσίωσή σας στον Θεό εκδηλώνεται με τον καλύτερο τρόπο αν επιτύχετε έλεγχο των αισθήσεων.


Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1968

27 Απριλίου

Όταν το Ένα εκδηλώνεται ως Φύση που αποτελείται από τα πέντε Στοιχεία, μην φαντάζεστε ότι επηρεάζεται καθόλου η αξία του. Όταν αλλάζετε μια ρουπία σε δέκα δεκάρες, η αξία της δεν μειώνεται καθόλου. Ομοίως επίσης, να βλέπετε τη Φύση ως το Υπέρτατο Ένα με τις άπειρες εκδηλώσεις του, όχι ως πολλαπλότητα εντυπώσεων των αισθήσεων και θέλγητρων. Οπουδήποτε στραφούν τα μάτια σας , ότι ακούν τα αυτιά σας, ότι αγγίζουν τα δάχτυλά σας, ότι γεύεται η γλώσσα σας, ότι μυρίζει η μύτη σας... να τα θεωρείτε όλα γεμάτα Θεό. Μην αφήνετε τους ήχους, τις γεύσεις κ.λπ. να σαγηνεύουν τις αισθήσεις σας. Να βλέπετε στα πάντα τον Θεό, να καλωσορίζετε και να δέχεστε μόνο τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα, και να απορρίπτετε όλα τα άλλα. Ρώτησαν κάποτε τον σοφό Τουκάραμ πώς μπορούν οι άνθρωποι να κρατούν τον πιθηκίσιο-νου μακριά από αισθησιακές απολαύσεις, και τους συμβούλεψε, «Αφήστε τον πιθηκίσιο-νου να τρέχει όπου θέλει, εσείς κρατήστε το σώμα μαζί σας, μην το αφήνετε να τρέχει πίσω από τον νου. Πείτε στον νου σας, δεν θα σου δώσω το σώμα ως υπηρέτη σου. Τότε ο νους θα παραιτηθεί, και μπορεί να νικηθεί».


Μπάμπα, pine Discourse, May 17 1964

25 Απριλίου

Πρόσφερε την καρδιά σου και ολόκληρη τη ζωή σου στον Θεό. Τότε η λατρεία σου θα σε μεταμορφώσει και θα σε μεταλλάξει τόσο γρήγορα και ολοσχερώς, ώστε εσύ και ο Θεός θα συγχωνευθείτε σε Ένα. Θα μεταμορφωθείς όπως ένας βράχος μεταμορφώνεται σε άγαλμα από τον γλύπτη, και θα αξίζεις τη λατρεία γενεών ειλικρινών ανθρώπων. Κατά τη διαδικασία θα πρέπει να υποστείς πολλά χτυπήματα, πολλές πληγές, γιατί Αυτός είναι ο γλύπτης. Σας απελευθερώνει όλους από την απολίθωση! Μην βεβηλώνετε τον χρόνο ούτε να σπαταλάτε αυτή τη ζωή και το σώμα αναζητώντας ευτελείς επιδιώξεις. Αυτή η ζωή είναι μέρος του μακρού προσκυνήματος στο οποίο εισήλθατε όταν γεννηθήκατε, το οποίο μπορεί να μην τελειώσει ακόμα και όταν πεθάνετε. Ποτέ μην ξεχνάτε αυτό το γεγονός. Να είστε αγνοί, σε επαγρύπνηση και ταπεινοί, όπως είναι οι προσκυνητές. Να διαφυλάσσετε σαν θησαυρούς τα καλά πράγματα και τις αλήθειες που βλέπετε και ακούτε. Να τα χρησιμοποιείτε σαν στηρίγματα και σαν ωθήσεις για τα περαιτέρω στάδια του ταξιδιού της ψυχής σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1968

24 Απριλίου

Ξεδιπλώστε μέσα στην καρδιά σας τη σημαία της απέραντης γαλήνης. Θα σας υπενθυμίζει να υπερνικήσετε τις παρορμήσεις των κατώτερων επιθυμιών, του θυμού και του μίσους, όταν ανατρέπονται τα σχέδιά σας. Θα σας παροτρύνει να διευρύνετε την καρδιά σας, ώστε να αγκαλιάσετε όλη την ανθρωπότητα και τη Δημιουργία. Αφήστε την να σας κατευθύνει στο να κατευνάσετε τις παρορμήσεις σας και να διαλογιστείτε γαλήνια στην εσωτερική σας πραγματικότητα. Σταδιακά, ο λωτός της καρδιάς σας θα ανθίσει, και θα εγερθεί από το κέντρο του η φλόγα της απέραντης γαλήνης της θεϊκής όρασης. Να εφαρμόζετε τη σιωπή, την ηθική ακεραιότητα και την ανεκτικότητα. Μέσα στη σιωπή, μπορείτε να ακούσετε τη φωνή του Θεού. Με την ηθική ακεραιότητα κερδίζετε αγνότητα. Με την ανεκτικότητα, καλλιεργείτε αγάπη. Να νιώθετε ότι κάθε στιγμή είναι ένα βήμα προς τον Θεό. Να κάνετε τα πάντα ως προσφορά στον Θεό, καθοδηγούμενοι από τον Θεό, ως εργασία για τη λατρεία Του, για την υπηρεσία των παιδιών Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1968

23 Απριλίου

Το Μπριντάβαν δεν είναι ένα συγκεκριμένο μέρος στον χάρτη, είναι το σύμπαν! Όλοι οι άνθρωποι είναι αγελαδοβοσκοί, όλα τα ζώα είναι αγελάδες. Κάθε καρδιά είναι γεμάτη με λαχτάρα για τον Θεό, το φλάουτο είναι το κάλεσμά Του, ο παιχνιδιάρικος χορός του μικρού Κρίσνα και των βοσκοπούλων είναι το σύμβολο της λαχτάρας και των δοκιμασιών για τη συγχώνευση με τον Θεό. Ο Θεός εκδηλώνει τόση Χάρη, που ο καθένας έχει τον Θεό μόνο για τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να λυπάστε μήπως δεν Τον έχετε, ούτε να υπερηφανεύεστε ότι εσείς μόνο Τον έχετε, και κανένας άλλος δεν μπορεί να Τον έχει! Ο Θεός είναι εγκατεστημένος στον βωμό κάθε καρδιάς ανεξαιρέτως. Να τιμάτε το δώρο αυτού του σώματος, των αισθήσεων, της διάνοιας, της Θέλησης και όλων των οργάνων της γνώσης, της δράσης και των αισθημάτων, ως ουσιώδη για το έργο Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1968.

22 Απριλίου

Σήμερα, ο τυφώνας του μίσους και του ψεύδους διασκορπίζει τα σύννεφα της αρετής, της δικαιοσύνης και της αλήθειας στις μακρινές άκρες του ουρανού. Όσο ο άνθρωπος μπορεί να αγαπά, θα υπάρχει αρετή, μην αμφιβάλλετε. Όταν στέψετε αυτή την αγάπη στον Θεό, η νοητική σας διαμόρφωση αργά και σταθερά θα υποστεί μια επαναστατική αλλαγή. Θα μοιράζεστε τις λύπες και χαρές των συνανθρώπων σας και θα νιώθετε αγαλλίαση που είναι πέραν των παροδικών κερδών και απωλειών αυτού του κόσμου. Η αφοσίωσή σας στον Θεό θα υποστεί ορισμένες αλλαγές. Ένα σημαντικό στάδιο είναι αυτό όπου μόνο η υπηρεσία στον Θεό έχει σημασία, και μόνο η υπηρεσία είναι η ανταμοιβή, όπου δεν ζητάει κανείς τίποτα περισσότερο παρά μόνο την ευκαιρία να προσφέρει υπηρεσία προς Εκείνον, κατά το μέγιστο των ικανοτήτων του.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24 1958

21 Απριλίου

Ο Ράβανα αναζητούσε πλούτη και ικανοποίηση των επιθυμιών του καταστρατηγώντας ολότελα το Ντάρμα (Ενάρετη συμπεριφορά). Ήταν ένας λόγιος κατεξοχήν άριστος που κατείχε τέλεια τις 64 μεθόδους μάθησης, ενώ ο Ράμα κατείχε μόνο 32. Όμως ο Ράμα τις έβαλε σε εφαρμογή και έτσι αφομοίωσε ό,τι είχε μάθει, ενώ ο Ράβανα απέτυχε να τις αφομοιώσει. Αυτό συνέτεινε να εγερθούν μέσα του επιθυμίες, που στο τέλος τον κατέστρεψαν. Ενώ ο Ράμα ήταν η ενσάρκωση του Ντάρμα, ο Ράβανα παρέμεινε ως η ενσάρκωση των επιθυμιών. Ως εκ τούτου, επήλθε σύγκρουση μεταξύ του Δικαίου (Αρετής) και του Αδίκου. Ο Ράμα μεταμορφώθηκε σε ενσάρκωση της Αλήθειας, ακολουθώντας την Αρχή του Ντάρμα. Αυτή η αιώνια διαμάχη μεταξύ Δικαίου και Αδίκου, αλήθειας και αναλήθειας, υπάρχει στον νου κάθε ανθρώπου. Είναι πρώτιστο καθήκον σας να ακολουθείτε και να εφαρμόζετε τις αρχές της Αλήθειας και της Αρετής και να κερδίσετε το παιχνίδι της ζωής.
Μπάμπα, Summer Showers in Brindavan 1996, Chap 2

20 Απριλίου

Ο Ράμα είναι η ενσάρκωση του Ντάρμα (Αρετή), που είναι η βάση για ολόκληρο το Σύμπαν. Όσο βαθιά και μεγάλη κι αν είναι η εκπαιδευτική σας υπεροχή ή τα πλούτη, η γέννησή σας δεν έχει καμία αξία χωρίς μεταμόρφωση του νου. Απλά και μόνο το να επαναλαμβάνετε το Όνομά Του είναι ανεπαρκές αν δεν πραγματώσετε την αρχή του Ράμα. Πραγματικός άνθρωπος είναι αυτός που με συνέπεια εφαρμόζει την αρχή του Ντάρμα. Το κάψιμο είναι το Ντάρμα της φωτιάς. Το ψύχος είναι το Ντάρμα του πάγου. Η φωτιά δεν είναι φωτιά αν δεν καίει. Παρομοίως το Ντάρμα του ανθρώπου έγκειται στο να πράττει με το σώμα, ακολουθώντας τα παραγγέλματα της καρδιάς που είναι βαθιά ριζωμένη στη θεϊκή αγάπη. Κάθε πράξη που γίνεται με τις σκέψεις, τα λόγια, και τις πράξεις σε αρμονία, είναι πράξη του Ντάρμα. Από σήμερα, να προσπαθείτε να μιμείστε τον Ράμα στην καθημερινή σας ζωή και να μεταμορφωθείτε ακολουθώντας τον δρόμο της αγάπης.
Μπάμπα, Summer Showers in Brindavan 1996, Chap 2

19 Απριλίου

Η θεϊκή Αρχή του Ράμα είναι πλήρης λεπτοφυών μυστικών. Η ιστορία του Ράμα είναι υποδειγματική ηθικώς, πνευματικώς καθώς και υλικώς. Ο Ράμα ήταν η ενσάρκωση των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών: Αλήθεια, αρετή, αγάπη και ειρήνη. Η ιστορία του Ράμα μας διδάσκει πως πρέπει να ζει κανείς μέσα στον κόσμο και να πώς συμπεριφέρεται στην οικογένεια καθώς και στην κοινωνία. Επίσης μας διδάσκει πως πρέπει να διατηρεί κανείς την ατομικότητά του και να διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Μόνο όταν αποκτήσει κανείς ισχυρή προσωπικότητα μπορεί να συμπεριφέρεται ιδεωδώς στην οικογένεια και την κοινωνία. Διατήρησε άσβεστες τις αρχές της αταραξίας, της ενότητας και της ευδαιμονίας. Αυτή η αρχή της ευδαιμονίας είναι μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά. Κατανοήστε και συνειδητοποιήστε ότι όλοι σας έχετε δικαίωμα να βιώσετε και να απολαύσετε αυτή την αρχή της ευδαιμονίας, που είναι η πραγματική Αρχή του Ράμα.
Μπάμπα, Summer Showers in Brindavan 1996, Chap 2

18 Απριλίου

Γνωρίζω πόσο συστηματικοί είστε όλοι στη διατροφή σας. Φροντίζετε πολύ καλά το σώμα σας. Δεν το απορρίπτω αυτό, αλλά θέλω να φροντίζετε εξίσου καλά και τις ανάγκες του πνεύματος. Να έχετε μια δόση διαλογισμού και επανάληψης του Ονόματος του Θεού σαν πρωινό, προσευχή και λατρεία του Θεού σαν μεσημεριανό, και για απογευματινό σνακ να έχετε καλές συναναστροφές ή άγιες σκέψεις ή διάβασμα αγίων βιβλίων ή να γράφετε σ` ένα τετράδιο το Όνομα του Θεού με αφοσίωση. Για δείπνο να έχετε μια ώρα λατρευτικών ύμνων, και πριν πάτε για ύπνο ένα δεκάλεπτο περισυλλογής. Αυτή η δίαιτα είναι αρκετή για να διατηρήσει την εσωτερική σας ύπαρξη ευτυχή και υγιή. Αυτή είναι η συμβουλή Μου για σάς σήμερα.
Μπάμπα, pine Discourse, May 16, 1964

17 Απριλίου

Μην παρασύρεστε από το `μοντέρνο ρεύμα` για εδραίωση απόλυτης ισότητας. Έκαστος έχει την ιδιαίτερη νοημοσύνη του και ιδιόμορφο σύνολο ενστίκτων, παρορμήσεων και παρελθοντικών εντυπώσεων. Όσο περισσότερο στρέφετε αλλού την προσοχή σας ή μειώνετε τον αντίκτυπό τους πάνω σας, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιτεύξεις σας. Να χρησιμοποιείτε κάθε ευκαιρία που έχετε για να αναπτύξετε καλή υγεία, ικανότητες και χαρακτήρα. Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον σας. Αδράξτε κάθε ευκαιρία για να βοηθάτε τους ασθενείς και τους άπορους με αγάπη. Με κανέναν τρόπο μην προκαλείτε πόνο σε κανέναν άλλον, ούτε να υποφέρετε εσείς από ανοησία ή άκρατο παληκαρισμό. Να κάνετε φιλίες που διαρκούν με τους καλούς και τους μεγαλόψυχους. Να τιμάτε τους μεγαλύτερους και τις γυναίκες. Να φέρεστε στις γυναίκες με τον ύψιστο σεβασμό. Τιμώντας τις γυναίκες, τιμάτε τον εαυτό σας και την κοινωνία σας. Ο σεβασμός προς τις γυναίκες είναι η ένδειξη της πραγματικής πνευματικής καλλιέργειας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 3, 1958

16 Απριλίου

Τα πέντε στοιχεία και οι παραλλαγές και συνδυασμοί τους αποτελούν το Σύμπαν. Η γη είναι το πιο χονδροειδές, και έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά. Έχει τη δική της οσμή καθώς και τα χαρακτηριστικά της αφής, της γεύσης, της μορφής και του ήχου. Το επόμενο στοιχείο είναι το νερό, που είναι πιο λεπτοφυές από τη γη και έχει μόνο γεύση, αφή και μορφή. Το επόμενο στοιχείο, η φωτιά, είναι ακόμα πιο λεπτοφυές και έχει ήχο και αφή. Το στοιχείο αέρας είναι ακόμα πιο λεπτοφυές και έχει αφή ως ιδιαίτερη ιδιότητά του και ήχο ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Το πιο λεπτοφυές και διάχυτο στοιχείο που είναι ο ουρανός ή χώρος-αιθέρας, έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό, τον ήχο. Ο Θεός όμως είναι ακόμα πιο λεπτοφυής από όλα τα ανωτέρω, και γι` αυτό διαχέει τα πάντα, περισσότερο ακόμα και από τον αιθέρα ή οτιδήποτε πιο διάχυτο και από τον αιθέρα. Η φύση Του είναι πέραν από όλες τις λέξεις και φράσεις του ανθρώπου, πέραν από όλα τα μαθηματικά. Να έχετε αυτή την πεποίθηση ακλόνητα σταθεροποιημένη στη διάνοια σας.
Μπάμπα, pine Discourse, May 16, 1964

15 Απριλίου

O Θεός είναι παντού, και είναι τα πάντα. Γι` αυτό, φαίνεται σαν να μην είναι πουθενά, και σαν να μην είναι στα πάντα! Διότι, στην προσπάθειά σας να Τον γνωρίσετε Τον θεωρείτε σαν κάτι ξένο και ιδιάζον. Ο Θεός είναι αγάπη, δύναμη, αλήθεια, σοφία και ομορφιά. Αν δέχεστε την αγάπη, τότε δέχεστε και τον Θεό. Το τρυφερό φυτό της πνευματικότητας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στον αγρό της αγάπης. Δεν ευδοκιμεί στα ξερά χωρίς αγάπη χώματα των ανθρωπίνων καρδιών. Αφαιρέστε κάθε ίχνος `αλμυρότητας` από την καρδιά σας προσθέτοντας μέσα της το πολύτιμο συμπλήρωμα του Ονόματος του Θεού. Ποτίστε το με πίστη. Μετά φυτέψτε τα φυντάνια της Θειότητας. Ως φράκτη τους να έχετε πειθαρχία, και για παρασιτοκτόνο την αποφασιστικότητα. Έτσι θα δρέψετε την πλούσια σοδειά της σοφίας, που θα σας απελευθερώσει για πάντα από το έργο της καλλιέργειας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 18, 1969

14 Απριλίου

Αν παραμένετε με συνέπεια στην αλήθεια, τα αισθήματα ενοχής δεν θα ροκανίζουν την καρδιά σας και να προκαλούν πόνο. Η πιο εύκολη συνήθεια είναι να λέτε την αλήθεια και να είστε έντιμοι. Επειδή, αν αρχίσετε να λέτε ψέματα, θα πρέπει να μετράτε και να θυμάστε πόσα έχετε πει, σε ποιους, και να είστε πάντοτε σε επαγρύπνηση για να μην αλληλοαναιρείτε ένα ψέμα με κάποιο άλλο! Επίσης να θυμάστε ότι η δειλία είναι αυτό που σας κάνει να αποκρύπτετε την αλήθεια. Το μίσος είναι αυτό που ακονίζει την αιχμή του ψεύδους. Να είστε θαρραλέοι και δεν θα υπάρχει ανάγκη να προφέρετε ψεύδη. Να είστε γεμάτοι αγάπη και δεν θα υπάρχει ανάγκη για υποκρισία, τεχνάσματα και πονηριές. Τελικά, η πιο σημαντική αλήθεια είναι, αν αγαπάτε κάποιον τότε αυτόματα θα νιώσετε ότι αξίζει την αλήθεια και τίποτα λιγότερο από την αλήθεια.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 3, 1958

13 Απριλίου

Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος του πλανήτη που μπορεί να αναγνωρίσει τη μεγαλοσύνη και να σέβεται τους ευσεβείς. Χρησιμοποιήστε αυτή τη δυνατότητα και τη διάκρισή σας, ώστε να λάβετε από αυτή το μέγιστο όφελος, σ` αυτή τη γέννηση. Να έχετε απόλυτη πεποίθηση και ακλόνητη πίστη ότι η Αλήθεια θα σας απελευθερώσει και θα σας προστατεύει. Όπως τα δύο καλώδια του θετικού και αρνητικού πόλου ενώνονται για να παραχθεί φως, ομοίως επίσης ο Υπέρτατος Εαυτός και ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να ενωθούν για να έρθει η φώτιση! Γι` αυτό, να πηγαίνετε με χαρά σε ιερούς χώρους και να έχετε συναναστροφές με αγίους και ευσεβείς. Όπως ο μαγνήτης έλκει μόνο τον ανόθευτο σίδηρο, έτσι και ένας ειλικρινής αναζητητής έλκει μόνο αυτά τα πράγματα που θα του παρέχουν Χαρά και Ευψυχία.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 3, 1958

12 Απριλίου

Κάθε στιγμή και κάθε συμβάν έχει ως αποτέλεσμα ήχο, είτε είναι το κλείσιμο ενός βλεφάρου είτε το πέσιμο μιας δροσοσταλίδας στο πέταλο ενός άνθους. Η εμβέλεια της ακοής κάποιου, περιορίζεται από το τι μπορεί να ακούει. Ακόμα και μια δηλητηριώδης κόμπρα μπορεί να ηρεμήσει με τη μουσική. Ο ήχος έχει αυτή την ιδιότητα. Το βρέφος μέσα στην κούνια σταματάει να κλαψουρίζει αμέσως μόλις του τραγουδήσουν ένα νανούρισμα. Μπορεί να μην έχει κάποιο νόημα που να καταλαβαίνει το παιδί, αλλά ο ήχος πράγματι καθησυχάζει τα νεύρα και επιφέρει ύπνο. Ομοίως επίσης, ο ήχος ενός Μάντρα είναι τόσο πολύτιμος όσο το νόημά του. Το νόημα του Γκάγιατρι Μάντρα, είναι άμεσο και βαθυστόχαστο. Δεν ζητάει έλεος ή συγνώμη. Ζητάει μια διαυγή διάνοια, ώστε η αλήθεια να μπορεί να ανακλαστεί σωστά σ` αυτή, χωρίς καμιά παραμόρφωση. Μπορούν να το απαγγέλουν οι άνθρωποι οποιαδήποτε ώρα και θα τους βοηθήσει να εντείνουν την πνευματική τους άσκηση και να επιτύχουν.
Μπάμπα, pine Discourse, May 16, 1964

11 Απριλίου

Ο καθένας έχει μέσα του μια ολόκληρη σειρά από ζώα! Πρέπει να καταστείλετε τις τάσεις αυτών των ζώων και να ενθαρρύνετε τη λάμψη των ανθρωπίνων ιδιοτήτων της αγάπης και της φιλίας. Ξεκινήστε με την καλλιέργεια των αρετών ακόμα και όταν είστε νέοι, είναι πολύ σημαντικό και πιο ωφέλιμο από τη βιβλιοσοφία. Να θεωρείτε όλους δικούς σας ανθρώπους, και, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τους κάνετε κάποιο καλό, τουλάχιστον να μην τους βλάπτετε. Ανάψτε το φως της αγάπης στην κοιλότητα της καρδιάς σας και τα νυκτόβια πουλιά της απληστίας και του φθόνου θα πετάξουν μακριά, ανήμπορα να υποστούν το φως. Η αγάπη σας κάνει ταπεινούς, σας κάνει να υποκλίνεστε όταν βλέπετε μεγαλοσύνη και δόξα.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 3 1958

10 Απριλίου

Πρώτον, να έχετε ακλόνητη πίστη που μπορεί να αντέχει τη χλεύη των αδαών, των κοσμικών και των ποταπών. Όταν κάποιος σας χλευάζει, αναλογιστείτε μέσα σας Χλευάζουν το σώμα μου ή την ψυχή μου; Αν χλευάζουν το σώμα μου, με βοηθούν να αναπτύξω μη-προσκόλληση! Ο χλευασμός της ψυχής είναι αδύνατος, γιατί, ο Άτμα είναι πέραν εγκωμίων ή κατηγοριών, λόγων ή σκέψεων. Κατόπιν επαναλάβετε μέσα σας, `Είμαι ο Αιώνιος Εαυτός, Αγνός και Ακίνητος, άρα πρέπει να υπερβώ αυτό το συναίσθημα.` Δεύτερον, μην ανησυχείτε για τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, τις απώλειες ή τα κέρδη, τη χαρά ή τη θλίψη. Εσείς είστε ο δημιουργός του πεπρωμένου σας. Λαχταράτε κάτι, και όταν το αποκτήσετε, αισθάνεστε χαρούμενοι! Αν δεν το αποκτήσετε, είστε απελπισμένοι. Κόψτε τη λαχτάρα, και δεν θα υπάρχουν άλλες μεταπτώσεις μεταξύ χαράς και λύπης. Τελικά, να είστε απόλυτα πεπεισμένοι για την πανταχού Παρουσία του Θείου.
Μπάμπα, pine Discourse, May 16 1964

9 Απριλίου

Οι μαθητές και οι νέοι πρέπει να έχουν μια ανώτερη στάση αντιμετώπισης των πραγμάτων και να τιμούν τη σωματική εργασία. Πρέπει να επιθυμείτε διακαώς να βοηθάτε εκείνους που έχουν ανάγκη εξαιτίας κάποιας αναπηρίας. Να τιμάτε τους μεγαλύτερους και μη χάνετε καμία ευκαιρία να τους βοηθάτε ή να τους ευχαριστείτε. Ό,τι σας δίνει υγεία και χαρά να το καλωσορίζετε αλλά μην υποβιβάζετε τον εαυτό σας ενδίδοντας σε χυδαίες ενασχολήσεις. Μην περιφέρεστε ασκόπως στους δρόμους ή να πηγαίνετε συχνά σε κινηματογράφους και να συναναστρέφεστε με ανεπιθύμητες παρέες, ή να διατηρείτε κακές συνήθειες για αστείο. Να θυμάστε ότι πρέπει να εξυψώσετε την πατρίδα σας σε μεγάλα ύψη μέσω της σκληρής εργασίας και των προσπαθειών σας. Όταν αναπτύξετε τέτοιες αρετές, η χώρα θα ευημερήσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 2, 1958

8 Απριλίου

Η χάρη του Θεού δεν μπορεί να κερδηθεί με λίγη προσποίηση μη-προσκόλλησης ή με λίγες πράξεις διάκρισης. Γνωρίστε και πράξτε, πραγματώστε και βιώστε επίσης αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Παραδοθείτε στο Θέλημά Του. Η ζωή είναι μια μεγάλη τελετουργία. Αφήστε τον Θεό να προεδρεύσει αυτής. Μην Τον αγνοείτε. Αυτός ο κόσμος δεν είναι τόπος απόλαυσης. Είναι ένας τόπος αυτοθυσίας, ένωσης με τον Θεό, και ενάρετων πράξεων. Να έχετε αγάπη και πνεύμα ενότητας στον χώρο εργασίας και προσευχής σας, και σας διαβεβαιώνω, ότι το βασίλειο του Θεού θα εγκατασταθεί πάλι εκεί.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 16 1964

7 Απριλίου

Όταν βγαίνετε από την αίθουσα εξετάσεων, ξέρετε αν θα περάσετε ή όχι, γιατί μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας πόσο σωστά έχετε απαντήσει έτσι δεν είναι; Ομοίως επίσης, στην καθημερινή σας ζωή, ο καθένας σας μπορεί να κρίνει και να διαπιστώσει την επιτυχία ή αποτυχία στην πνευματική του άσκηση. Η πνευματική άσκηση είναι η πιο σημαντική άσκηση για σας. Καμία ηλικία δεν είναι πολύ νωρίς για να την ξεκινήσετε. Όπως φροντίζετε το σώμα με τροφή και νερό σε τακτά διαστήματα, πρέπει επίσης να φροντίζετε τις ανάγκες της εσωτερικής σας Ψυχής με τακτικό στοχασμό και διαλογισμό, και την καλλιέργεια αρετών. Ευσεβείς συναναστροφές, καλή συμπεριφορά και ιερές σκέψεις είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη και την υγεία της εσωτερικής σας προσωπικότητας. Το σώμα σας είναι το Μέγαρο του Θεού του Σύμπαντος.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 2, 1958

6 Απριλίου

Μερικοί γεροντότεροι στο Μπριντάβαν που διασκέδαζαν με το να σκανδαλίζουν τον Κρίσνα, έβαλαν σε δοκιμασία τη Ράντα ώστε να ελέγξουν την αρετή της. Ζήτησαν λοιπόν από την Ράντα να μεταφέρει νερό σε ένα δοχείο από τον ποταμό Γιαμούνα στο σπίτι της. Η Ράντα, που είχε πλήρη πίστη στον Κρίσνα, ήταν βυθισμένη στην συναίσθηση του Κρίσνα, ώστε ούτε καν νοιάστηκε να δει την κατάσταση του δοχείου. Το πήλινο δοχείο που της έδωσαν είχε εκατό τρύπες. Το βύθισε λοιπόν στο ποτάμι, επαναλαμβάνοντας ως συνήθως, το Όνομα του Κρίσνα, με κάθε εισπνοή και εκπνοή της. Κάθε φορά που πρόφερε το όνομα Κρίσνα, έκλεινε μια τρύπα, ώστε όταν γέμισε το δοχείο, δεν είχε πια τρύπες! Αυτό ήταν το μέγεθος της πίστης της. Η πίστη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και άψυχα πράγματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 16, 1964.

5 Απριλίου

Ο Θεός είναι η Έμφυτη Δύναμη στα πάντα. Αυτοί που αρνούνται να πιστέψουν ότι το είδωλο στον καθρέφτη (δηλαδή ο κόσμος) είναι μια αντανάκλαση του εαυτού τους, πώς μπορούν να πιστέψουν στον Θεό, που αντανακλάται σε κάθε πράγμα γύρω τους; Η σελήνη αντανακλάται μέσα σε ένα δοχείο, μόνο εφόσον έχει νερό. Ομοίως επίσης, ο Θεός μπορεί να ιδωθεί με ευκρίνεια στην καρδιά σας, εφόσον έχετε μέσα της το νερό της Αγάπης. Όταν ο Θεός δεν αντανακλάται στην καρδιά σας, δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει Θεός. Το ότι δεν αντανακλάται, απλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει Αγάπη μέσα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 2 1958

4 Απριλίου

Δεν είναι εύκολο να γνωρίσετε τον Εαυτό σας. Πάρτε ως παράδειγμα την τροφή που τρώτε. Αισθάνεστε την παρουσία της όσο βρίσκεται στο στομάχι σας, αλλά δεν γνωρίζετε τι συμβαίνει στα μετέπειτα στάδια, εκτός αν μελετήσετε σε βάθος τα περί ανθρώπινου σώματος. Πώς λοιπόν μπορείτε να γνωρίσετε, χωρίς προσπάθεια, την Αλήθεια που βρίσκεται πίσω από τα περιβλήματα που σας περιβάλλουν και σας περιφράσσουν. Πρέπει πρώτα να `καθαρίσετε` τη διάνοια από τους ιστούς του εγώ, τη σκόνη των επιθυμιών, και την καπνιά της απληστίας και του φθόνου, και τότε θα γίνει κατάλληλο εργαλείο για την αποκάλυψη της εσωτερικής Αλήθειας. Οι Γραφές σας παροτρύνουν να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να γνωρίσετε τον εσωτερικό σας υποκινητή! Διότι, αν δεν είστε εξοπλισμένοι με αυτή τη γνώση, είστε σαν ένα πλοίο που πλέει χωρίς πυξίδα μέσα σε τρικυμία!
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 16 1964

3 Απριλίου

Οι άνθρωποι υποφέρουν επειδή πάσχουν από παράλογες επιθυμίες όλων των ειδών και λαχταρούν να τις ικανοποιήσουν και αποτυγχάνουν. Αποδίδουν πολύ μεγάλη αξία στον αντικειμενικό κόσμο. Είναι λόγω της αυξημένης προσκόλλησής τους που υποφέρουν από στενοχώριες και οδύνες. Αν βλέπετε τον κόσμο και όλα του τα πράγματα με ενορατικότητα που αποκτάται δια της εσωτερικής όρασης, τότε οι προσκολλήσεις σιγά-σιγά θα ξεθωριάζουν και θα μειώνονται, και θα βλέπετε τα πάντα με μεγαλύτερη καθαρότητα, εμποτισμένα με τη Θεϊκή δόξα και λαμπρότητα. Κλείστε τα εξωτερικά σας μάτια και ανοίξτε τα εσωτερικά δείτε τι πανέμορφη μεγαλοπρεπής ενόραση πηγάζει από μέσα σας, καθώς ζείτε την καθημερινή σας ζωή. Η προσκόλληση στον κόσμο έχει όρια, αλλά η προσκόλληση που θα αναπτύξετε στον Θεό όταν ανοίξουν τα εσωτερικά σας μάτια, δεν έχει όρια. Απολαύσετε αυτή την Πραγματικότητα, όχι αυτή την ψεύτικη εικόνα των εξωτερικών σας ματιών.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 2, 1958

2 Απριλίου

Όσο είσαστε νέοι, μάθετε πως να επιτύχετε στη θύελλα της ζωής, πώς να ζείτε χωρίς να προκαλείτε πόνο στους άλλους και στον εαυτό σας. Όλοι πρέπει να συνεργάζεστε και να εργάζεστε με αγάπη και αφοσίωση. Να ανέχεστε όλους τους τύπους ανθρώπων, όλες τις συμπεριφορές και ιδιοτυπίες. Οι διαφορές γνώμης μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να εκλαμβάνονται και να επιλύονται σαν τα δύο μάτια που το καθένα δίνει διαφορετική εικόνα του ίδιου πράγματος. Και που όταν είναι συντονισμένα και τα δύο, δίνουν μια πλήρη ολοκληρωμένη εικόνα. Να εξετάζετε κάθε τι που ακούτε, και να πιστεύετε μόνο ό,τι σας φαίνεται σωστό.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 2, 1958

1 Απριλίου

Ο Νάραντα, ένας ουράνιος σοφός, κάποτε εξεπλάγη με την άγνοια που είχαν οι βοσκοπούλες, ώστε προσφέρθηκε να τους κάνει κάποια πνευματικά μαθήματα. Αφού πήγε στο Μπριντάβαν παρατήρησε ότι αυτές οι βοσκοπούλες που πουλούσαν γάλα ή τυρόπηγμα, φώναζαν `Γκοβίντα, Ναράγιανα`, αντί για τα προϊόντα που πουλούσαν. Τόσο βυθισμένες ήσαν στην επίγνωση του Θεού, που δεν γνώριζαν ότι είχαν πουλήσει όλο το γάλα. Συνέχιζαν να περιφέρονται, επικαλούμενες τα ονόματα του Θεού. Δεν είχαν καμία επιθυμία για πράγματα των αισθήσεων, και έτσι δεν είχαν καμία άγνοια. Ο Νάραντα συμπέρανε ότι δεν είχαν ανάγκη για τα μαθήματα του, αντιθέτως προσευχήθηκε σ` αυτές να τον διδάξουν τα μέσα για να αποκτήσει αυτή τη λαχτάρα και αυτή την συναίσθηση-όραση της πανταχού Παρουσίας του Θεού. Για να κατακτήσετε τον εγωισμό, δεν χρειάζονται αυστηρά συστήματα άσκησης, έλεγχος της αναπνοής, ή περίπλοκη κατάρτιση! Οι απλές βοσκοπούλες, απέδειξαν αυτή την αλήθεια.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 15 1964.