Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2012

30 Απριλίου

Οι πόρτες της απελευθέρωσης ανοίγουν όταν δει κανείς τη δική του πραγματικότητα. Γι` αυτό, ο καθρέφτης της καρδιάς πρέπει να προετοιμαστεί καλύπτοντας το πίσω μέρος της καρδιάς με Αλήθεια και Αρετή. Διαφορετικά, δεν θα εμφανίζεται το είδωλο. Σε κάθε σας πράξη, εάν τηρείτε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, θα μπορέσετε να δείτε την αποκάλυψη της πραγματικότητάς σας. Μπορεί να λέτε ότι πρέπει να υπομείνετε το φορτίο των παρελθοντικών πράξεων και των αναπόφευκτων συνεπειών τους. Όμως, η χάρις του Κυρίου μπορεί να κάψει το φορτίο μέσα σ` ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η αποκάλυψη της πραγματικότητας θα σας σώσει, μέσα σε μια στιγμή, από αυτό το φορτίο. Αν βλέπετε τον εαυτό σας μέσα σε όλους και όλους μέσα σε σάς, τότε, έχετε γνωρίσει την πραγματικότητα. Ως εκ τούτου πρέπει να αναπτύξετε την ίδια ποσότητα και ποιότητα Αγάπης που έχετε για Εμένα, προς όλους τους άλλους.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 2, 1965

29 Απριλίου

Δεν χρειάζεται να μάθετε απέξω όλα τα εδάφια και τις ερμηνείες των Γραφών ή να διαγωνίζεστε με άλλους στοχαστές και να επιδεικνύετε την κατάρτισή σας. Είναι αρκετό ακόμα και το να βάλετε σε εφαρμογή έναν στίχο που ταιριάζει στο πνευματικό σας στάδιο και σας ελκύει καλύτερα. Το πρώτο βήμα θα σας οδηγήσει από μόνο του πιο κοντά στο δεύτερο βήμα και το δεύτερο θα κάνει ευκολότερο το τρίτο βήμα, και ούτω καθεξής μέχρι το τέλος. Τι αξία έχει ένα φάρμακο, αν το βάλετε στο αυτί; Πρέπει να το πιείτε έτσι ώστε να μπορέσει να δράσει και να δυναμώσει την κυκλοφορία του αίματος και να αποκαταστήσει την υγεία σας. Παρομοίως, δεν υπάρχει καμιά ωφέλεια στο να ακούτε επί ώρες πνευματικές ομιλίες. Πάρτε το μάθημα μέσα σας. Νιώστε το στην καρδιά σας και βάλτε το σε πράξη. Εφαρμόστε το στην καθημερινή σας ζωή. Πραγματώστε τη Θειότητα μέσα σας, αυτό είναι το μάθημα.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 2, 1965

28 Απριλίου

Ο κάθε ένας αγωνιά να αποφύγει τα γεράματα και τον θάνατο. Είναι στην ανθρώπινη φύση αυτή η αγωνία. Όμως τι ωφέλεια έχει μόνο αυτή η αγωνία; Πρέπει η διαγωγή και η συμπεριφορά σας να είναι σε συμφωνία με την επιδίωξή σας. Αν έχετε ειλικρινή λαχτάρα και θέσετε την απόλυτη εμπιστοσύνη σας και παραδοθείτε πιστά στον Κύριο, Εκείνος θα λειώσει την ομίχλη της θλίψης με τις ακτίνες της χάρης Του. Αν θέσετε την εμπιστοσύνη σας στα πράγματα αυτού του κόσμου, η επακόλουθη θλίψη δεν θα τελειώσει ποτέ, ούτε όμως αυτά δεν μπορεί να τα τελειώσει κανείς παρά μόνο ο Κύριος. Είναι προτιμότερο να υπηρετείτε τον Κύριο της ψευδαίσθησης (μάγια) τον Σχεδιαστή ολόκληρου αυτού του ονειρικού κόσμου, αντί το ίδιο το όνειρο.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 14

27 Απριλίου

Η θρησκεία βασίζεται στην έντονη επιθυμία που κινεί τον νου. Εάν η επιθυμία είναι θεϊκή, έχουμε μια θεϊκή θρησκεία. Εάν είναι ζωώδης, τότε τα πράγματα που θεωρούνται αγαπητά και επιθυμητά θα είναι επίσης ζωώδη. Ενώστε το ξεχωριστό με το Οικουμενικό, το περιορισμένο με το Απεριόριστο, τον ποταμό με τη Θάλασσα αυτή είναι η διαδικασία που ονομάζεται Γιόγκα (Ένωση). Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό μέσω οποιουδήποτε `δρόμου`, της αφοσίωσης, της σοφίας ή της δράσης. Η Γκίτα, που εξηγεί αυτούς τους δρόμους, ήρθε ως αποτέλεσμα της παράδοσης του Αρτζούνα. Πρέπει να αναπτύξετε αυτή τη στάση της `συγχώνευσης` με το Θείο σε ό,τι κι αν κάνετε, αυτή τη στάση της αφιέρωσης και παράδοσης στο Θέλημά Του. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να Τον πραγματώσετε.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 2, 1965

26 Απριλίου

Ο σκοπός κάθε ζωής είναι η γνώση του Υπέρτατου, δηλαδή η επίτευξη της απελευθέρωσης. Δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερος σκοπός. Έχετε προικισθεί με ζωή, όχι για να χτίζετε σπίτια, να αποκτάτε περιουσίες, να συσσωρεύετε πλούτη, να κάνετε απογόνους, να κερδίζετε τίτλους ή άνοδο σε ψηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνικής ζωής. Η μεγαλοσύνη ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από αυτά. Η πιο γλυκιά επιτυχία στη ζωή βρίσκεται στην απόκτηση της μόνιμης ευδαιμονίας και διαρκούς διαφυγής από τη θλίψη και την αναταραχή. Είστε παιδιά της αθανασίας. Η κληρονομιά της αθανασίας πρέπει να αναγνωριστεί και να βιωθεί. Πρέπει να την κερδίσετε πάλι. Τα δεσμά του ονόματος και της μορφής είναι προσωρινά και πρέπει να απομακρυνθούν. Δεν είναι γνήσια φυσικά χαρακτηριστικά της ατομικής ψυχής. Η διαφυγή από τη θλίψη και τη χαρά για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι σημάδι πραγματικής απελευθέρωσης. Η πραγματική σοφία συνίσταται στο να αναγνωρίσει κανείς ότι είναι αγνή ευδαιμονία, ευδαιμονία που διατηρείται από το παρελθόν μέχρι το παρόν και το μέλλον.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Ch 14

25 Απριλίου

Tο σώμα δεν είναι παρά ένα εργαλείο για έναν υψηλό σκοπό την πραγμάτωση της Θεϊκής λαμπρότητας που καταλαμβάνει το Σύμπαν, της οποίας είστε ένα μικρό κομμάτι. Να χρησιμοποιείτε όλα τα φυσικά χαρίσματα των αισθήσεων, της διάνοιας, και της μνήμης σας γι` αυτόν τον σκοπό. Μεταμορφωθείτε και εξιδανικεύστε τις επιθυμίες σας. Οι υψηλοί και μεγαλόφρονες σκοποί πρέπει να απορρίπτουν τους κατώτερους. Σαν τον γάιδαρο που κουβαλάει σανταλόξυλο χωρίς να γνωρίζει τίποτε περισσότερο από το βάρος του, έτσι κι εσείς κουβαλάτε το φορτίο των εγκόσμιων ανησυχιών, χωρίς να έχετε επίγνωση του το αρώματος που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτό το ίδιο το φορτίο που έχετε πάνω σας. Οι αισθήσεις θα σας σέρνουν μακριά από τον ύψιστο σκοπό, αλλά να τις κρατάτε υπό αυστηρό έλεγχο με άκαμπτη πειθαρχία. Χωρίς κυριαρχία επί των αισθήσεων, όλες οι εκλεπτυσμένες τελετουργίες που κάνετε, οι ώρες έντονου διαλογισμού και οι όρκοι σας δεν θα αποδώσουν καρπούς.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 31, 1965

24 Απριλίου

Ο Θεός ενσαρκώνεται χάριν της σωτηρίας της ανθρωπότητας και όχι για δική Του Χάρη. Κατέρχεται για να πει στην ανθρωπότητα τη θεϊκή της προέλευση και να παροτρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στον Θεό ακολουθώντας την αρχή της αγάπης. Μέσω της αγάπης μπορείτε να επιτύχετε οτιδήποτε. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να καταλάβετε σήμερα τον ρόλο του Αβατάρ που οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια Θεϊκή ζωή μέσω της αγάπης. Κάθε ανθρώπινο ον είναι ενσάρκωση του Θείου. Το Θείο κατοικεί σε κάθε ύπαρξη. Κάθε στιγμή σηματοδοτεί την έλευση του Κυρίου, διότι ανθρώπινα όντα γεννούνται συνεχώς. Συνεπώς, να αφιερώνετε κάθε στιγμή σε σκέψεις για τον Θεό. Όταν το κάνετε αυτό, σε εύθετο χρόνο θα βιώσετε το Θείο. Θα απελευθερωθείτε από ψευδαισθήσεις και θα θεωθείτε. Ο άνθρωπος γεννιέται για να συγχωνευθεί στη χάρη του Θείου και όχι για να βυθίζεται σε πεζές απολαύσεις. Πλημμυρίστε τη ζωή σας με αγάπη και ομαλύνετέ την με αγάπη.
Μπάμπα, pine Discourse, 5 April 1998

23 Απριλίου

Ένας μικρός σπόρος μεγαλώνει αργά και αναπτύσσεται σ` ένα τεράστιο δέντρο. Ομοίως επίσης μέσα από μικρά έργα, απαλά λόγια και ευγενικές πράξεις, μπορείτε να εξυψωθείτε σε Θεϊκό Ον. Η χειρότερη πράξη είναι να κάνετε το αντίθετο από αυτό που κηρύσσετε το να αρνείστε με τα χέρια σας αυτά που μοιράζετε με το στόμα σας. Εάν δεν μπορείτε να δράτε σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας, να παραμένετε σιωπηλοί. Μην περιφέρεστε συμβουλεύοντας τους άλλους για την αξία των αρετών, κι έτσι να αυτοδιαφημίζεστε υποκριτές. Μη κηρύσσετε την Αρετή ενώ την τραυματίζετε με τις πράξεις σας. Η Αρετή είναι ακλόνητη, αμετάβλητη και ποτέ δεν φθίνει. Εκείνοι που δεν την εφαρμόζουν ακλόνητα, δεν τραυματίζουν την Αρετή αλλά τον εαυτό τους. Από τις πράξεις κρίνεται κανείς, και όχι από τα διδάγματα που κηρύσσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 31, 1965

22 Απριλίου

Oι άγιες μέρες έχουν πια γίνει `διακοπές` (`Holy days` `holidays`), όταν διασκεδάζετε, τρώτε μέχρις σκασμού, πηγαίνετε σε εκδρομούλες και πεζοπορίες, και γενικά ικανοποιείτε τις αισθησιακές σας απολαύσεις. Όλα αυτά συνήθως καταλήγουν σε κατήφεια, ασθένεια και δυσαρμονία. Τα ιερά μέρη έχουν μια λεπτοφυή και δραστική επιρροή στους ανθρώπους. Προσκολληθείτε στο Ύψιστο, ονομάστε Το με οποιοδήποτε όνομα και αντιληφθείτε Το με οποιαδήποτε μορφή. Να θυμάστε όμως, χωρίς αρετή δεν μπορείτε να Το πραγματώσετε. Αν ενδώσετε σε κατώτερες σκέψεις, θα χάσετε την αρχή του Οικουμενικού. Μην απομακρύνεστε στους παράπλευρους δρόμους, να παραμένετε στη `λεωφόρο`.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 14

21 Απριλίου

Μάθετε το καθήκον σας και να το κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε, με συνέπεια. Να φροντίζετε τους γονείς σας με αγάπη, να λέτε την αλήθεια και να πράττετε την αρετή. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο, να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Κυρίου, με τη Μορφή που σας ευχαριστεί πιο πολύ στον νου σας. Ποτέ μην μιλάτε αρνητικά για τους άλλους ούτε να προσπαθείτε να ανακαλύψετε λάθη σε κάποιον άλλο. Μην προκαλείτε πόνο οποιασδήποτε μορφής στους άλλους. Να είστε σαν τον λωτό, που είναι ανεξάρτητος από τη λάσπη μέσα στην οποία γεννιέται και από το νερό μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Τα θετικά και αρνητικά που έχετε κερδίσει σε προηγούμενες γεννήσεις είναι η λάσπη, μέσα στην οποία γεννιέστε. Η δελεαστική πλάνη που ονομάζεται κόσμος είναι το νερό που σας στηρίζει. Μην αφήνετε αυτό το δέλεαρ να σας επηρεάζει. Να είστε υπεράνω και πέραν των γήινων προσκολλήσεων, όπως ο λωτός. Παρόλο που μπορεί να είστε μέσα στον κόσμο, δεν πρέπει τον να αφήνετε να μπαίνει μέσα σας και να επηρεάζει την αίσθησή σας για τις αξίες.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 31, 1965

20 Απριλίου

Αληθινή γνώση είναι αυτή που σας πηγαίνει στην απέναντι πλευρά αυτής της θάλασσας της συνεχούς αλλαγής και ρευστότητας, των γεννήσεων και των θανάτων. Η γνώση είναι δύο ειδών η πρώτη είναι η Αντικειμενική Γνώση ή γνώση του κόσμου. Η δεύτερη είναι η Ολοκληρωτική (Πλήρης) Γνώση, δηλαδή, η κατανόηση ότι ο Θεϊκός Εαυτός και η ατομική ψυχή είναι το ίδιο `πράγμα`. Η Ολοκληρωτική Γνώση καταστρέφει την ψευδαίσθηση του να θεωρείτε ως πραγματικότητα αυτή τη συνεχή αλλαγή και ρευστότητα. Αφαιρεί τον φόβο από την καρδιά και σας αποκαλύπτει ότι κάθε ον είναι αληθινά Θεϊκό. Υπάρχουν δύο δρόμοι με τους οποίους μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτή τη Γνώση ο εσωτερικός και εξωτερικός. Ο εξωτερικός δρόμος είναι αυτός των ανιδιοτελών πράξεων και ο εσωτερικός δρόμος είναι ο βαθύς διαλογισμός και η αταραξία.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 14

19 Απριλίου

Πρέπει να βαδίζετε στον πνευματικό δρόμο με ασταμάτητη παρόρμηση να φθάσετε στον στόχο, και πρέπει να καλλιεργείτε τη λαχτάρα για απελευθέρωση. Πρέπει να μένετε σε ένα σπίτι χτισμένο πάνω στις τέσσερις ισχυρές κολόνες – Αρετή (Ντάρμα), ευημερία, επιθυμία και απελευθέρωση. Δηλαδή, η Αρετή πρέπει να είναι το μέσον για να αποκτήσετε ευημερία και η απελευθέρωση πρέπει να είναι η μόνη σας επιθυμία. Όση πολύ ευημερία και δύναμη κι αν έχετε κερδίσει, αν δεν `ανοίξετε` τις πηγές της ευδαιμονίας μέσα σας, δεν μπορείτε να έχετε γαλήνη και διαρκή ικανοποίηση. Το όνομα άνθρωπος σημαίνει αυτόν που δεν έχει ίχνος άγνοιας. Για να αξίζετε αυτό το όνομα, πρέπει να αφαιρέσετε την άγνοιά σας με αδιάκοπη δράση που ωθείται από καλές παρορμήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 25, 1965

18 Απριλίου

Τα αυτιά `γεμίζουν` το κεφάλι. Το κεφάλι κατευθύνει το χέρι και το χέρι πράττει. Γι` αυτό να ακούτε καλά πράγματα, να κάνετε καλά πράγματα και να μοιράζεστε καλά πράγματα. Να μιλάτε απαλά, ευγενικά και με αγάπη. Αυτά είναι η Ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα). Να προσφέρετε γενναιόδωρα και συνετά. Σκουπίστε τα δάκρυα των ανθρώπων και καταπραύντε τον στεναγμό και τη δυσφορία τους. Μην `πετάτε` χρήματα στους ενδεείς να τα δίνετε με λεπτότητα και ταπεινοφροσύνη, σεβασμό και υπόληψη. Προσπαθείτε να ζείτε αρμονικά με τους άλλους. Μην τους κρίνετε από τα ρούχα τους ή την εξωτερική τους όψη. Το να τρέφετε θυμό και μίσος στην καρδιά σας είναι σαν να κουβαλάτε ένα δοχείο με πολλές τρύπες για να φέρετε νερό. Πετάξτε τον θυμό, το μίσος, τον φθόνο και την απληστία. Για να το επιτύχετε αυτό να παραμένετε συνεχώς στο Όνομα του Θεού. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 30, 1965

17 Απριλίου

Η πηγή κάθε λύπης είναι η άγνοια. Η πηγή της άγνοιας είναι η ταύτιση με το σώμα η πλάνη ότι είστε το σώμα. Αυτή μπορεί να φύγει μόνο με την απόκτηση της σωστής γνώσης. Για να φύγει το σκοτάδι, απαιτείται φως. Το σκοτάδι δεν μπορεί να διωχθεί, ούτε μπορείτε να το κάνετε να υποχωρήσει με προσευχή ή παράκληση ή διαμαρτυρία. Δεν θα εξαφανιστεί παρά μόνο όταν έλθει φως. Όταν φύγει η άγνοια, εξαφανίζεται και η θλίψη επίσης. Γι` αυτό, στην Γκίτα, ο Κρίσνα λέει στον Αρτζούνα: «Προσκολλήσου σε Εμένα και θα κερδίσεις το φως της Αληθινής Γνώσης και τον δρόμο της `Όχι -λύπης`».
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 14

16 Απριλίου

Ο Θεός του θανάτου, ο Γιάμα, καλείται επίσης Κάλα, που σημαίνει χρόνος. Ο χρόνος είναι ο πραγματικός Θεός του θανάτου. Ο χρόνος δεν γνωρίζει έλεος. Πρέπει να αποχωρήσετε όταν ο χρόνος σας τελειώσει. Κάθε μέρα, η διάρκεια της ζωής σας μειώνεται κατά εικοσιτέσσερις ώρες. Ο Θεός του θανάτου λέγεται ότι βαστάει ένα σκοινί. Δεν διαθέτει εργοστάσιο σκοινιών για να σέρνει στο σπίτι του όλα τα εκατομμύρια που πεθαίνουν. Ο νεκρός έχει ήδη υφάνει το σχοινί και το έχει τυλίξει στον λαιμό του. Ο κάθε ένας υφαίνει αυτό το σχοινί με κάθε πράξη που έχει κάνει στη διάρκεια της ζωής του, τώρα ή κατά το παρελθόν. Οι πράξεις που γίνονται με εγωισμό, ιδιοτέλεια ή με προσδοκία ωφέλιμων συνεπειών κάνουν το σχοινί μακρύτερο και το στρίβουν ισχυρότερα. Οι καλές πράξεις που γίνονται με πνεύμα αφιέρωσης δεν προσθέτουν στο μήκος ή τη δύναμη του σχοινιού. Χαρίζουν γαλήνη και ευτυχία σε αφθονία. Πάρτε από σήμερα την απόφαση να βλέπετε μόνο το καλό στους άλλους και να αναπτύσσετε το καλό μέσα σας. Αυτή είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 30, 1965

15 Απριλίου

Η αφοσίωση του σοφού είναι απευθείας αφοσίωση στον Κύριο, διότι ο σοφός αντιλαμβάνεται τον Κύριο ως τον ίδιο του τον Εαυτό (Άτμα). Αυτή η κατάσταση έρχεται ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αξίας μέσω πολλών ζωών. Αυτή η αφοσίωση δεν είναι ένα στάδιο εφικτό από παρόρμηση. Ούτε είναι έτοιμο και διαθέσιμο στα καταστήματα έναντι κάποιας τιμής. Είναι η αποκορύφωση των επίπονων πνευματικών προσπαθειών πολλών ζώων. Ομοίως επίσης, αν κάποιος έχει γίνει σήμερα σοφός, μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρόνια πνευματικών προσπαθειών χρειάστηκαν και του χάρισαν αυτή την κατάσταση. Ο στόχος προσεγγίζεται στάδιο με στάδιο. Ως εκ τούτου, οι αναζητητές και οι πιστοί πρέπει πάντοτε να επαγρυπνούν, και να παραμένουν μακριά από όλες τις ανεπιθύμητες ιδιότητες. Πρέπει να προσπαθούν να καλλιεργούν τον στοχασμό τους στη δόξα του Θεού, και την εφαρμογή της ηθικής, αγωνιζόμενοι ένθερμα να βιώσουν την πραγματική ευδαιμονία αυτής της επίτευξης. Αυτή η ευδαιμονία πρέπει να μοιράζεται με τον κόσμο. Αυτό θα φέρει παγκόσμια ειρήνη και παγκόσμια ευημερία.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 13

14 Απριλίου

Μόνο η εξωτερική καθαριότητα δεν είναι αρκετή, πρέπει να εξαγνίσετε τον νου σας και να αναπτύξετε εσωτερική αγνότητα. Να θυμάστε, ο πανταχού παρών Θεός βρίσκεται μέσα στον κάθε ένα. Πρέπει να επιδιώκετε και να εργάζεστε για την ευτυχία των άλλων. Η πραγματική γιορτή έγκειται στο μοίρασμα της ευτυχίας του ενός με τον άλλον. Να δίνετε ευτυχία στους άλλους. Μόνο τότε θα έχετε το δικαίωμα να την λάβετε από άλλους. Πάντοτε να εφαρμόζετε το: «Δούναι και λαβείν». Να αγωνίζεστε για την ευημερία όλων, όχι μόνο για τη δική σας και της οικογένειάς σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 15, 2003

13 Απριλίου

Aπό τη νεαρή ηλικία, πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται τη μεγαλοσύνη της αρχαίας πνευματικής μας παράδοσης. Πρέπει να αναπτύξουν ταπεινοφροσύνη, αγάπη, και σεβασμό προς τους μεγαλυτέρους και να σέβονται όλους. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να διαθλασθούν σε ιδανικούς πολίτες. Μπορεί κανείς να κερδίσει το σεβασμό των άλλων, μόνο όταν αυτός πρώτα σέβεται τους άλλους. Σεβασμός δεν σημαίνει απλά να χαιρετάτε λέγοντας `γειά σας`. Πρέπει να προσφέρετε τον χαιρετισμό σας στους άλλους με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό. Χαιρετισμός σημαίνει να προσφέρετε τα σέβη σας χωρίς ούτε ίχνος `εγώ` και προσκόλληση. Για ο,τιδήποτε, η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική. Η ευθύνη ώστε τα παιδιά και οι νέοι να παραμένουν πιστοί στην αρχαία μας παράδοση, ανήκει στους γονείς και τους δασκάλους. Τότε η κοινωνία θα προοδεύσει σίγουρα και θα απολαύσει ειρήνη και ευημερία. Αν εφαρμόζετε τις αξίες των αρχαίων, η κοινωνία θα αποκτήσει ευημερία, διαφορετικά θα προσβληθεί από `λιμό`. Η εφαρμογή της ιερής μας παράδοσης είναι το πραγματικό γνώρισμα της εκπαίδευσης.
Μπάμπα

12 Απριλίου

Η Γκίτα περιγράφει τέσσερα είδη πιστών ο σοφός, δηλαδή αυτός που έχει κατακτήσει την ψευδαίσθηση και έχει αποκτήσει σοφία, αυτός που είναι αναζητητής της σοφίας, και τα δύο τελευταία είδη είναι αυτοί που στρέφονται στον Θεό για να απαλλαγούν από κάποια δοκιμασία. Αυτή η κατάταξη μπορεί να κατανοηθεί με ένα παράδειγμα: Ο σοφός είναι σαν το τρένο εξπρές, όπου ο επιβάτης πρέπει να αποβιβαστεί και να επιβιβαστεί σε άλλο τρένο για να φτάσει στον προορισμό του. Το δεύτερο είδος είναι σαν τον επιβάτη που έχει εισέλθει σε `εξπρές μεταφορά`, όπου και αυτός δεν χρειάζεται να αποβιβαστεί και να επιβιβαστεί σε άλλο τρένο. Οι αποσκευές του όμως κρατούνται και μπαίνουν σε αλλά καθ` οδόν τρένα. Τα δύο τελευταία είδη πιστών είναι σαν τους επιβάτες που επιβιβάζονται σε συνήθη τρένα, όπου θα πρέπει να αποβιβάζονται σε κάποια μέρη καθ` οδόν, και να περιμένουν μέχρις ότου περάσει άλλο τρένο. Φτάνουν τον στόχο τους μέσα από διάφορα στάδια. Είναι ένα μακρύ και επίπονο ταξίδι. Παρόλα αυτά, μπορεί να έρθει εις πέρας εάν επιμείνει ο πιστός. Έτσι ο στόχος επιτυγχάνεται απ` όλους. Μόνο η διαδικασία και η ταχύτητα προόδου είναι διαφορετικές. Όλοι αναζητούν τον ίδιο υψηλό στόχο. Μην θέτετε χαμηλά όρια στις επιθυμίες σας. Εκείνοι που έχουν λαχτάρα για τον Θεό είναι γενναιόδωροι και μεγαλόκαρδοι.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 13

11 Απριλίου

Ο καθένας επιδιώκει την ευτυχία. Που είναι η ευτυχία; Χωρίς σκληρή εργασία δεν μπορείτε να αποκτήσετε ευτυχία. Κατά τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι προσέφεραν σεβάσμιο χαιρετισμό στις δραστηριότητες πριν τις αναλάβουν. Στην Ινδία, μερικοί άνθρωποι ακολουθούν αυτή την ιερή παράδοση ακόμα και σήμερα. Μια χορεύτρια χαιρετίζει το βραχιόλι που φοράει στο πόδι πριν το φορέσει. Ακόμα κι ένας ανεκπαίδευτος οδηγός προσφέρει την υπόκλισή του στο τιμόνι πριν οδηγήσει το όχημα, όπως και μερικοί παίκτες του κρίκετ στέλνουν τα σέβη τους στην μπάλα πριν την πετάξουν. Πρώτο και σπουδαιότερο, να προσφέρετε τα σέβη σας και να εκφράζετε ευγνωμοσύνη στις δραστηριότητες πριν τις αναλάβετε. Να το κάνετε σαν άσκηση κάθε μέρα. Τότε θα σας χαρίσουν καλά αποτελέσματα. Κατανοήστε το καθήκον σας και να το κάνετε όσο μπορείτε καλύτερα. Τότε, θα σας αξίζει να βιώσετε ευτυχία.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 15, 2003

10 Απριλίου

Μερικές φορές οι πνευματικοί αναζητητές, στο μέσον του προσπαθειών τους, φαντάζονται ότι ο Θεός είναι λιγότερο ένδοξος απ` ότι είναι στην πραγματικότητα! Αισθάνονται ότι ο Κύριος κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους αμαρτωλούς και τους αγίους ή τους αδαείς και τους σοφούς. Αυτά είναι αβάσιμα συμπεράσματα. Ο Κύριος δεν ξεχωρίζει έτσι τους ανθρώπους. Εάν πράγματι το έκανε, κανένας αμαρτωλός δεν θα επιβίωνε από τον θυμό Του ούτε για ένα λεπτό πάνω στη γη. Αυτή η αλήθεια είναι γνωστή μόνο στους σοφούς. Οι κοινοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό και υποφέρουν από τη λανθασμένη πίστη ότι ο Κύριος είναι κάπου μακριά απ` αυτούς. Η φύση της φωτιάς είναι να σας ζεσταίνει όταν τρέμετε από το κρύο. Αλλά αν παραμένετε μακριά της, πώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρηθείτε ζεστοί! Παρόμοια, εκείνοι που επιθυμούν διακαώς να απομακρύνουν `το κρύο` των εγκόσμιων ασθενειών πρέπει να αναζητήσουν τη φωτιά της σοφίας, που κερδίζεται με τη χάρη του Θεού. Έτσι εξηγείται το πώς ένας σοφός χαρακτηρίζεται ως αγαπητός στον Κύριο.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 13

9 Απριλίου

Tο πρώτο-πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, για να `αποτυπώσετε` στον νου σας την Πραγματικότητα, είναι να απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού και να έχετε στον νου σας τη δόξα Του. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η γλώσσα δεν θα εκτρέπεται σε υποδεέστερα θέματα και ο νους δεν θα σας σέρνει σε κατώτερα ζητήματα. Να θυμάστε, το ταξίδι καθενός είναι προς το κοιμητήριο. Κάθε μέρα σας φέρνει πιο κοντά προς την εσχάτη στιγμή σας. Γι` αυτό μην αναβάλλετε το καθήκον που πρέπει να εφαρμόζετε για το δικό σας ακατάλυτο καλό. Να σέβεστε τους ανθρώπους, αυτό είναι το πρώτο βήμα για τον σεβασμό στον Θεό, διότι ο άνθρωπος είναι αντιληπτός ενώ Θεός είναι μη-αντιληπτός. Να προσπαθείτε να βλέπετε τον Κύριο που κατοικεί στην καρδιά κάθε ζωντανής ύπαρξης. Αυτό θα σας οδηγήσει σίγουρα στη αιωνιότητα και θα σας σώσει από γεννήσεις και θανάτους.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24, 1965

8 Απριλίου

Η εσωτερική παρακίνηση για την κατάκτηση της ψευδαίσθησης (Μάγια) με την παράδοση στον Κύριο, έρχεται ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αξίας πολλών γεννήσεων. Εκείνοι που δεν την έχουν, θα επιδιώκουν τις φευγαλέες απολαύσεις των αισθήσεων. Σαν τα πουλιά και τα ζώα, τέρπονται με φαγητά και διασκεδάσεις ως σκοπό της ζωής, και δεν τρέφουν καθόλου σκέψεις για τον Θεό. Απεχθάνονται τη συναναστροφή με τους καλούς και ενάρετους, απέχουν από καλές πράξεις, και είναι εκτός των νόμων του Θεού. Από την άλλη μεριά, εκείνοι που έχουν κερδίσει αξία αγωνίζονται να αυξάνουν την αρετή τους, καλλιεργούν εξυψωτικές σκέψεις, και στοχάζονται και λαχταρούν τον Θεό. Τέτοιοι αναζητητές μπορεί να έλκονται προς τον Κύριο μέσα από δεινά ή δίψα για γνώση ή ενθουσιασμό για να αποκτήσουν σοφία. Το γεγονός όμως ότι στρέφονται προς τον Κύριο για ανακούφιση δείχνει ότι έχουν εξελιχθεί στο ανώτερα στάδιο μέσα από πολλές γεννήσεις.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 13

7 Απριλίου

Πρέπει να κάνετε τα καθήκοντά σας, δεν γίνεται να το αποφύγετε. Ο καθένας έχει τα καταμερισμένα του καθήκοντα, σύμφωνα με την κατάσταση, την προτίμηση, την προδιάθεση και την κερδισμένη του αξία. Να τα κάνετε με φόβο Θεού και αμαρτίας βαθιά στην καρδιά σας. Να καλωσορίζετε τον πόνο και τη θλίψη ώστε να εκλαμβάνετε και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες ως κτυπήματα σφυριού που σας διαπλάθουν σε σθεναρό αναζητητή. Η εσωτερική ικανοποίηση είναι πιο σημαντική από την εξωτερική ευημερία. Το Ντάρμα είναι ο ηθικός κανόνας, τα βιώματα των σοφών, η ελέγχουσα πειθαρχία που εξετάζει και αναχαιτίζει τον νου και τις αισθήσεις. Το σύνολο των κανόνων του Ντάρμα δρουν ως φρένα που ελέγχουν και κατευθύνουν την ανθρώπινη ζωή. Βοηθούν την πρόοδό σας, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Βαδίστε ευθέως πάνω στον δρόμο της δράσης (Κάρμα) και της αρετής (Ντάρμα) προς τον Θεό. Αυτό είναι το πεπρωμένο σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24, 1965

6 Απριλίου

Τα κύματα δημιουργούνται στα ανώτερα επίπεδα της θάλασσας. Προκαλούνται από τον άνεμο, κι έτσι μπορεί να λεχθεί ότι ο άνεμος έχει αυτή τη δύναμη. Ομοίως επίσης, ο νους ενός ευφυούς ανθρώπου είναι γεμάτος σκέψεις και γνώμες. Όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, αυτές πηγάζουν και συρρέουν από όλες τις κατευθύνσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Κύριος εκδηλώνεται στην εικόνα που λατρεύει κάποιος, αλλά αυτό οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο προσόν της εικόνας; Όχι. Η εικόνα παραμένει όπως είναι. Το γεγονός είναι ότι εξαιτίας της μεγάλης αφοσίωσης του πιστού, ο Κύριος δεν μπορεί να μην εκδηλωθεί γι` αυτόν. Για αυτόν τον λόγο, προσλαμβάνει σε πέτρα, ξύλο, ή χαρτί τη μορφή στην οποία στοχάζεται, διαλογίζεται και λατρεύει ο πιστός. Για να εκπληρώσει τη λαχτάρα του πιστού, η Έμφυτη Θεμελιώδης Ύπαρξη του Σύμπαντος, θα έλθει σε οποιαδήποτε Μορφή, σε οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος.
Μπάμπα, Dharma Vahini, Chap IX

5 Απριλίου

H ατομική ανοικοδόμηση είναι η πιο σπουδαία ανάγκη σήμερα. Πολλαπλασιάστε τις αρετές, όχι τα κτίρια. Να εφαρμόζετε αυτά που κηρύσσετε, αυτό είναι πραγματικό προσκύνημα. Καθαρίστε τον νου σας από τον φθόνο και την κακία, αυτό είναι πραγματικό λουτρό σε άγια ύδατα. Τι ωφέλεια υπάρχει να έχετε το Όνομα του Κυρίου στη γλώσσα, εάν η καρδιά μέσα σας δεν είναι αγνή; Η αδικία και η δυσαρέσκεια έχουν εξαπλωθεί παντού, εξαιτίας αυτού μόνο του λάθους στους ανθρώπους το να λένε ένα πράγμα και να κάνουν το αντίθετο. Πρέπει να διορθωθείτε και να διορθώσετε την τροφή σας, την ψυχαγωγία και τον τρόπο που περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, καθώς και τις σκέψεις και συνήθειές σας. Αφαιρέστε τα επιβλαβή ελαττώματα της λαγνείας και του μίσους, και σβήστε τις μαινόμενες φλόγες του θυμού και της απληστίας. Τότε, η έμφυτη ηρεμία και ευτυχία που υπάρχει μέσα σας, θα εκδηλωθεί ανεμπόδιστη. Είστε οι ενσαρκώσεις της γαλήνης. Η ευτυχία είναι η ίδια σας η φύση.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24, 1965

4 Απριλίου

Όταν ο Κρίσνα είπε, «Αφαιρέστε την ατέλεια στην όραση, και τότε θα αναγνωρίσετε τον Δημιουργό αυτού του Σύμπαντος», ο Αρτζούνα ρώτησε την αιτία γι` αυτή την ελαττωματική όραση. Ο Κρίσνα του εξήγησε, «Ανάμεσα σ` Εμένα και σ` αυτό το Σύμπαν, περιφέρεται η ψευδαίσθηση (Μάγια, πλάνη). Είναι πράγματι πολύ δύσκολο έργο να δει κάποιος πίσω από την ψευδαίσθηση, γιατί και η ψευδαίσθηση επίσης είναι δική Μου. Αποτελείται από την ίδια ουσία, είναι δημιουργία Μου και υπό τον έλεγχό Μου. Μέσα σε μια στιγμή μπορεί να βάλει βαθιά μέσα της ακόμα και τους πιο ισχυρούς ανθρώπους! Μη νομίζετε ότι η ψευδαίσθηση είναι κάτι άσχημο που έχει κατέλθει από κάπου αλλού, είναι απλά μια ιδιότητα του νου που σας κάνει να αγνοείτε τον πραγματικό και αιώνιο Υπέρτατο Εαυτό (Παραμάτμα), και αντ` αυτού να δίνετε αξία στην πολύπλευρη πολλαπλότητα των ονομάτων και μορφών. Σας κάνει να πιστεύετε εσφαλμένα ότι το σώμα και όχι το ενοικούν Πνεύμα είναι ο Εαυτός. Το να υπερνικήσετε την ψευδαίσθηση είναι σίγουρα το πιο δύσκολο έργο. Μόνο εκείνοι που Μου είναι αφοσιωμένοι με όλη τους την καρδιά μπορούν να κατακτήσουν την ψευδαίσθησή Μου».
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 13

3 Απριλίου

Ό,τι είναι η καρδιά για το σώμα, το ίδιο είναι και ο τόπος λατρείας (ναοί, τεμένη, εκκλησίες, κ.λπ.) για την κοινότητα. Η λατρεία του Θεού μέσω των διαφόρων εορτών, η ανέγερση τόπων λατρείας, κ.λπ. είναι όλα καλές πράξεις. Παρέχουν εκπαίδευση στην υπηρεσία και δημιουργούν ευκαιρίες για αυτοθυσία και μη-προσκόλληση. Παρόλα αυτά να γνωρίζετε ότι όταν υπάρχει αγωνιώδης κραυγή για τροφή και στέγη, τα χρήματα δεν πρέπει να ξοδεύονται για οικοδόμηση νέων τόπων λατρείας. Αυτό δεν πρέπει να προωθείται. Ο ίδιος Κύριος λατρεύεται παντού, και δεν χρειάζεται να χτίζετε έναν ναό για κάθε νέο Όνομα ή Μορφή του Κυρίου. Να λέτε στους άνθρωπος να βλέπουν τον ίδιο Θεό σε όλες τις Μορφές και σε όλα τα Ονόματα. Αυτή είναι η εκπαίδευση που χρειάζονται.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 24, 1965.

2 Απριλίου

Το σύμπαν βασίζεται στον Θεό, αλλά ο Θεός δεν χρειάζεται το σύμπαν ως βάση. Το δοχείο εξαρτάται από τον πηλό αλλά ο πηλός δεν εξαρτάται από το δοχείο. Ο πηλός είναι το Θείο και το δοχείο είναι η Δημιουργία. Αγνοήστε το σχήμα, τη μορφή και το όνομα το δοχείο είναι απλώς και μόνο πηλός. Είναι πιο αληθινό να λέτε ότι όλα είναι Θεός από το να λέτε «ο Θεός είναι στα πάντα». Είναι ανώτερο να `βλέπετε` το Θείο ως τη βάση των πάντων, από το να Το διανοείστε ως την εσωτερική πραγματικότητα όλων των όντων. Χωρίς το Θείο δεν μπορεί να υπάρχει Δημιουργία. Αυτή είναι η αλήθεια.
Μπάμπα, Geetha Vahini, Chap 12

1 Απριλίου

Χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από την Εποχή Τρέτα (η δεύτερη από τις τέσσερις Εποχές, κατά την οποία γεννήθηκε ο Κύριος Ράμα), και παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα, κάθε ένας από τα παιδιά ως τους ηλικιωμένους, θυμάται το όνομα του Ράμα. Η δόξα του Ονόματος Ράμα δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η αλήθεια πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Ράμα είναι το όνομα που δίνεται σε μια μορφή, αλλά δεν περιορίζεται σε μορφή. Ράμα είναι η αμετάβλητη Θεϊκή Αρχή (Άτμα). Ως εκ τούτου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε θυμάστε το Όνομα του Ράμα, Εκείνος θα είναι εκεί μαζί σας, μέσα σας, γύρω σας. Ο Ράμα ήταν η προσωποποίηση της Αρετής-Ντάρμα. Κι εσείς επίσης πρέπει να ακολουθείτε το Ντάρμα. Όχι την αρχή του Ντάρμα που έρχεται από τον νου αλλά αυτή που πηγάζει από την καρδιά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 27, 2007