Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2011

30 Απριλίου

Όταν ο Θεός προσλαμβάνει ανθρώπινη μορφή και είναι πίσω σας, μπροστά σας και στο πλάι σας, μιλώντας και περπατώντας μαζί σας, και επιτρέποντάς σας να καλλιεργείτε διαφόρων ειδών δεσμούς με Εκείνον, εσείς δεν Τον αναγνωρίζετε. Δεν πρέπει να παραπλανάστε ότι είναι μόνο άνθρωπος και τίποτα περισσότερο. Γενικά ξεχνάτε την αλήθεια. Το Θείο διακηρύσσει: «Δεν είμαι μια μάζα από σάρκα και αίμα. Δεν είμαι το σύνολο από επιθυμίες που είναι ο νους, δεν είμαι ο σωρός ψευδαίσθησης που είναι η φαντασία. Είμαι η Υπέρτατη Ψυχή (Παραμάτμα), η Προέλευση των πάντων και το τέλος. Είμαι η εσώτερή σας επιθυμία, είμαι η γνώση του εαυτού σας, - που την αναζητείτε ως συνέπεια αυτής της επιθυμίας».
- Μπάμπα

29 Απριλίου

Για το πουλί που πετά πάνω από τα βαθυγάλανα νερά καταμεσής του ωκεανού, το μοναδικό μέρος ανάπαυσης είναι το κατάρτι του πλοίου που ταξιδεύει σ’ αυτά τα νερά. Παρομοίως, για τον άνθρωπο που κλυδωνίζεται από τα μανιασμένα κύματα αυτού του κόσμου, ο Κύριος είναι το μοναδικό του καταφύγιο. Το πουλί όσο μακριά κι αν να πετάει γνωρίζει που μπορεί να αναπαυθεί. Αυτή η γνώση του δίνει αυτοπεποίθηση. Το Όνομα του Κυρίου είναι όπως το κατάρτι. Να Το ενθυμήστε συνεχώς, να Το συνδέετε με τη Μορφή και να έχετε αυτή τη Μορφή στερεωμένη στον νου σας. Είναι μια λυχνία που διαχέει φως στα βάθη της καρδιάς σας. Να έχετε το Όνομα στη γλώσσα σας και αυτό θα εκδιώξει το εσωτερικό σκοτάδι όπως και το εξωτερικό.

28 Απριλίου

Οτιδήποτε βλέπετε δεν είναι παρά η αντανάκλαση εκείνου που υπάρχει μέσα σας. Αν χαρακτηρίζετε κάποιον ως κακό είναι το κακό που υπάρχει μέσα σας, που αντανακλάται σ’ εκείνον. Δεν έχει τίποτε να κάμει μ’ εκείνον. Το καλό και το κακό δεν είναι παρά οι αντανακλάσεις της εσώτερης ‘προσωπικότητάς’ σας. Ποτέ μην τα θεωρείτε ξεχωριστά από εσάς. Οι καλές σκέψεις είναι πηγή καλών δονήσεων. Αν η εσωτερική σας ‘ύπαρξη’ είναι γεμάτη από αγάπη, τότε αυτή θα εκδηλώνεται στην ομιλία και τις πράξεις σας. Όταν αποκτήσετε  ιερές-αγαθές σκέψεις θα γίνετε ένας θεϊκός άνθρωπος.

27 Απριλίου

Η πνευματική οδός της αφοσίωσης διδάσκει τους ανθρώπους την οδό της Αγάπης - να αγαπάτε χωρίς να προσδοκάτε οφέλη, και να αγαπάτε όλους όπως αγαπάτε τον εαυτό σας. Κανένα κακό δεν μπορεί τότε να σας συμβεί. Θα μοιράζετε μόνο χαρά και ευτυχία σε όλους. Ο Θεός βρίσκεται σε όλα τα όντα ως αγάπη. Όλοι πασχίζουν να συγχωνεύσουν την αγάπη τους με τον ωκεανό Αγάπης που είναι ο Θεός. Οπουδήποτε είναι έκδηλη η αγάπη, να ξέρετε ότι είναι του Θεού η αγάπη. Ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος Λάτρης της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, όταν κάποιος αποφασίσει να υπηρετεί τους ανθρώπους - αφού Εκείνος τους αγαπά -, τότε ο Θεός τον πλημμυρίζει με την άφθονη Χάρη Του. Όταν η ανθρώπινη καρδιά λιώνει στη θέα των δεινών των άλλων, και διευρύνεται ως συνέπεια αυτής της συμπόνιας, πιστέψτε ότι ο Θεός είναι παρών εκεί. Αυτή είναι η ένδειξη της αξίας της οδού της αφοσίωσης.

26 Απριλίου

Τον ωκεανό της ζωής, τον ταραχώδη από τα κύματα της χαράς και της δυστυχίας, μπορούν να τον διασχίσουν μόνο εκείνοι που έχουν αταλάντευτη επιθυμία για την ουσία της ευδαιμονίας. Οι υπόλοιποι θα βυθιστούν. Η ικανότητα της υπερνίκησης των ιδιοτήτων (Γκούνας) της φύσης δεν είναι έμφυτη στον καθένα. Έρχεται μόνο με τη χάρη του Κυρίου. Και αυτή η χάρις πρέπει να κερδηθεί με την επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου και τον διαλογισμό. Πρέπει να κατανοήσετε ξεκάθαρα το εξής: Είναι αδύνατον για τον καθένα να ελέγχει τις προδιαθέσεις-ροπές της φύσης. Τη δύναμη αυτή κατέχουν μόνο εκείνοι που έχουν τη γνώση της φύσης και στις εντολές των οποίων εκείνη υπακούει.

25 Απριλίου

Όπως το σαπούνι είναι απαραίτητο για να καθαρίσει το εξωτερικό σώμα, έτσι και η επανάληψη του Ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός και η ενθύμησή Του είναι αναγκαία για να καθαρίσουν τον εσωτερικό νου. Όπως το φαγητό και το νερό είναι απαραίτητα για να διατηρούν το σώμα ισχυρό, έτσι και ο στοχασμός του Κυρίου και ο διαλογισμός στο Άτμα (Θείο-Ψυχή) χρειάζονται για να ενδυναμώσουν τον νου. Χωρίς αυτή την ‘τροφή και νερό’, ο νους θα παραπαίει από τη μια κατεύθυνση στην άλλη. Όταν τα κύματα των επιθυμιών ταράσσουν τα ύδατα τα νου, πώς μπορεί κανείς να δει τη βάση, το Άτμα; Γι` αυτό, καθαρίστε τον νου με τον στοχασμό του Κυρίου. Θρέψτε τον με τον διαλογισμό στο Άτμα. Μόνο ο διαλογισμός και η πνευματική άσκηση μπορούν να καθαρίσουν τα βάθη του νου και να του δώσουν δύναμη. Χωρίς αγνότητα και δύναμη, το Άτμα αποτραβιέται μακριά σας και η ειρήνη ‘το σκάει’.

24 Απριλίου

Μερικοί άνθρωποι αντιτείνουν ότι η πνευματική πειθαρχία της δράσης (Κάρμα Γιόγκα) προϋποθέτει πολύ σωματική καταπόνηση. Λέγουν «ήθελα μόνο να κάνω καλό σ` αυτούς, αλλά αγνόησαν την επιθυμία μου και προσπάθησαν να με βλάψουν». Τέτοια απογοήτευση τους κάνει να χάνουν το ενδιαφέρον για δράση. Όταν κάποιος θέλει να κάνει καλό ελπίζοντας να αποκομίσει χαρά απ` αυτό και να σκορπίσει χαρά, και αυτή η χαρά δεν προκύψει, τότε απελπίζεται. Όμως το μάθημα που διδάσκει η Κάρμα Γιόγκα είναι - να κάνεις την πράξη, ως πράξη, για χάρη της πράξης. Γιατί ο Κάρμα Γιόγκι ασχολείται με τη δράση; Αυτή είναι η πραγματική του φύση. Αισθάνεται ότι είναι ευτυχισμένος όταν εργάζεται. Αυτό είναι όλο. Δεν διαπραγματεύεται για οφέλη. Δεν ωθείται από απώτερες βλέψεις. Δίνει, αλλά ποτέ δεν παίρνει. Δεν γνωρίζει θλίψη, ούτε απογοήτευση, γιατί δεν  ήλπιζε ποτέ για κανένα όφελος.

23 Απριλίου

‘Γιόγκα’ σημαίνει ‘Ένωση’. Στην Ινδία, όπου η γιόγκα ρέει στις φλέβες όλων εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι πρέπει να αγωνίζονται για την αρμονική συνύπαρξη των τόσων πολλών πίστεων και δοξασιών, η οποία είναι το ιδανικό είδος της Οικουμενικής Θρησκείας. Εκείνοι που μπορούν ηρωικά να θέτουν σε καθημερινή εφαρμογή την πίστη τους, μπορούν να επιτύχουν αυτή την ‘ομοψυχία’ στην ανθρώπινη κοινωνία. Η ομοψυχία ή Ένωση μπορεί να εγκαθιδρυθεί μεταξύ της εξωτερικής συμπεριφοράς και της εσωτερικής φύσης σας. Ο πνευματικός αναζητητής, προσηλωμένος στον δρόμο της Αγάπης, πρέπει να αγωνίζεται για την ένωση μεταξύ αυτού και της ενσάρκωσης της Αγάπης, δηλαδή, τον Θεό.

22 Απριλίου

Ο πνευματικός αναζητητής δεν πρέπει να ενδίδει σε καμία αποθάρρυνση, μελαγχολία ή συναισθήματα αποτυχίας ή αμφιβολίας. Ο αναζητητής πρέπει να είναι υπομονετικός και να ανέχεται τα γεγονότα με καρτερία. Ως εκ τούτου, ο αναζητητής πρέπει να αναπτύξει μέσα του ενθουσιασμό, πίστη και χαρά. Έχοντας συνεχώς στον νου του το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας, πρέπει να αντιμετωπίζει άφοβα όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς. Αφού οι δυσκολίες είναι βραχύβιες και ανίσχυρες, με λίγη υπομονή, μπορούν να ξεπεραστούν με ευκολία. Εάν δεν είναι προσεκτικός και υπομονετικός, κάθε επιτυχία που έχει επιτύχει μέχρι σ’ εκείνο το σημείο θα χαθεί σε μια απρόσεκτη στιγμή.

21 Απριλίου

Όταν μας πλησιάζουν άνθρωποι που είναι φανατικοί στην πίστη τους για τον Θεό πρέπει να τους καλωσορίζουμε με ένα χαμόγελο, με ενθουσιασμό και λαχτάρα, γεμάτοι αφοσίωση για τον Θεό. Όταν κάποιος που είναι παθιασμένος με την εργασία του μας πλησιάσει, πρέπει να μοιραστούμε μαζί του τις ικανότητες και τη δύναμή μας και να εργαστούμε μαζί του. Με αυτούς τους τρόπους είναι δυνατόν να έλθει αρμονία ανάμεσα σ’ αυτούς που ακολουθούν τις διάφορες πίστεις και φιλοσοφικές σκέψεις. Θα μπορέσουν συμφιλιωθούν οι ποικίλες σχολές σκέψης και πίστης. Πόσο υπέροχο θα ήταν εάν αυτό το είδος αρμονίας και αρμονικής συνεργασίας γινόταν πιο διαδεδομένο. Πόσο ευτυχής θα ήταν ο κόσμος εάν ο καθένας κατανοήσει ότι η άποψή του/της μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να είναι μερική μόνο αλήθεια, και ότι απαιτείται η αρμονική σύμμειξη πολλών άλλων όψεών της για να φθάσει σε ολόκληρη την αλήθεια.

20 Απριλίου

Ο άνθρωπος υποφέρει από δυο είδη ασθενειών, των σωματικών και των νοητικών. Είναι όμως αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η καλλιέργεια της αρετής θεραπεύει και τις δυο ασθένειες. Μια διάθεση γενναιοδωρίας, μια στάση καρτερίας και θάρρους απέναντι στην απώλεια και στην οδύνη, ένα πνεύμα ενθουσιασμού για να κάνετε το καλό και να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο έπακρο των δυνάμεών σας, όλα αυτά δυναμώνουν τον νου και το σώμα. Η χαρά που αποκομίζετε από την προσφορά υπηρεσίας επιδρά στο σώμα σας και σας απαλλάσσει από τις αρρώστιες. Επομένως το σώμα και ο νους είναι στενά συνδεδεμένα.

19 Απριλίου

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Σύμπαν είναι πραγματικό, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι η ύπαρξη του Θεού δεν είναι παρά ένα όνειρο, απλά αποδεικνύουν την άγνοιά τους. Διότι εφόσον το επακόλουθο, δηλαδή το Σύμπαν, είναι πραγματικό, πρέπει να έχει ένα Αίτιο, διότι πως μπορεί να υπάρχει επακόλουθο χωρίς αιτία; Μπορεί κάποιος να αρνηθεί τον Θεό μόνο όταν αρνηθεί το Σύμπαν. Αυτό που τώρα εμφανίζεται ως Σύμπαν είναι στην πραγματικότητα ο Θεός. Αυτή είναι η (πρώτη) ενόραση που θα αποκτήσει ο αληθινός αναζητητής όταν επιτύχει-εδραιωθεί στην προσπάθειά του. Στην πραγματικότητα,  το Σύμπαν που βιώνουμε είναι όνειρο. Όταν ξυπνήσει (αφυπνισθεί) κανείς από το όνειρο, θα λάμψει στη συνειδητότητά του η Αλήθεια-ενόραση ότι ο ίδιος είναι ο Θεός. (Διότι) από την αρχή του χρόνου, ο Θεός που Τον προϋποθέτετε έξω από σας, είναι η Πραγματικότητα και μέσα σας επίσης. Αυτή η (δεύτερη) Αλήθεια-ενόραση θα γίνει επίσης εδραία όσο αυξάνεται η πίστη σας.

18 Απριλίου

Όταν βρίσκετε λάθη σε κάποιον, πρέπει να περιορίζετε τα συμπεράσματά σας στο ότι τα λάθη του είναι ατέλειες της συμπεριφοράς του/της - αυτό είναι όλο. Μη συμπεραίνετε ότι δεν υπάρχει το Θείο Άτμα μέσα τους. Ως συνέπεια των συναναστροφών που έχουν ή των μειονεκτημάτων της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσαν, έχουν ριζώσει μέσα τους τέτοια λάθη. Δεν ανήκουν στη φύση τους, η οποία είναι Θεϊκή. Να επιχειρείτε να τους παρέχετε καλές συναναστροφές και πρόσφορα περιβάλλοντα, και να τους πείθετε να ζουν σε αυτά. Κατά κανέναν τρόπο δεν πρέπει να τους απορρίπτετε και να παραμένετε μακριά τους.

17 Απριλίου

Κάθε άνθρωπος επιθυμεί την ευτυχία και θέλει να αποφεύγει τη θλίψη. Όμως σ’ αυτόν τον κόσμο, η αλήθεια και η μη-αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αδικία, η χαρά και η λύπη έρχονται και παρέρχονται με τον χρόνο. Ο άνθρωπος πρέπει να έχει πίστη στην ύστατη Αρχή από την οποία πηγάζει και το καλό και το κακό. Αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο τον πόνο και την ευχαρίστηση. Πρέπει να εμπιστεύεστε τον Θεό και να βιώνετε την αγάπη Του μέσα στις καρδιές σας. Σ` αυτόν τον κόσμο το κέρδος από τις λύπες είναι μεγαλύτερο από αυτό της ευτυχίας. Οι άγιοι και οι σοφοί του παρελθόντος, που έχουν μείνει αθάνατοι στην ιστορία, επιζητούσαν τις στερήσεις περισσότερο από την ευτυχία. Η χαρά που προέρχεται από την υπερνίκηση των δυσκολιών διαρκεί περισσότερο από τη χαρά που κερδίζετε από την ευτυχία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είστε εναντίον της θλίψης ούτε να αναζητείτε μόνο την ευτυχία.

16 Απριλίου

Αναλογιστείτε το  πώς ονειρεύεστε όταν κοιμάστε - τα όνειρα δεν εγείρονται από κάπου έξω από σας ούτε οι ποικίλες εικόνες και δραστηριότητες εξαφανίζονται σε κάποιο μέρος έξω σας. Εγείρονται μέσα σας και εξαφανίζονται μέσα σας. Ενόσω ονειρεύεστε, θεωρείτε ότι τα γεγονότα και οι άνθρωποι είναι πραγματικά, και νοιώθετε το ίδιο ρεαλιστικά όσο και όταν είστε ξύπνιοι, τα διάφορα συναισθήματα λύπης, ευχαρίστησης, φόβου, αγωνίας, και χαράς. Κατά τη διάρκεια όμως του ονείρου δεν τα απορρίπτετε ως απατηλά. Το Σύμπαν λοιπόν είναι το όνειρο του Θεού. Εγείρεται μέσα Του και συγχωνεύεται μέσα Του. Είναι γέννημα του Νου Του. Οι τωρινές ζωές και οι μετενσαρκώσεις -  γέννηση και θάνατος - δεν είναι παρά φαντασιόπληκτες διαπλοκές της Μάγια (Ψευδαίσθησης), απατηλές διαταραχές και μη-πραγματικά  φαινόμενα. (Εσείς είστε το Πλήρες, εσείς είστε ο Θεός). Εκείνοι που έχουν αισθανθεί αυτή την ύψιστη σοφία μπορούν να πραγματώσουν την ταύτιση με το Θείο, εδώ και τώρα.
- Μπάμπα, Sathya Sai Vahini, ch.9, "One with the One"

15 Απριλίου

Mόνον όταν ο νους έλθει ολοκληρωτικά υπό έλεγχο θα μπορέσει ο άνθρωπος να συλλάβει την αληθινή του ταυτότητα. Τότε όλα του τα προβλήματα και τα βάσανα, οι αμφιβολίες και τα διλήμματα, θα τελειώσουν. Ο άνθρωπος τότε υπερνικά τη λύπη, την ψευδαίσθηση και την ανησυχία. Εδραιώνεται στην ιερή ηρεμία της Γαλήνης. Η πνευματική ζωή δεν είναι θέμα άσκοπων λόγων. Είναι μια εμπειρία αμιγούς Ευδαιμονίας.

14 Απριλίου

Τι είναι απελευθέρωση; Είναι η εγκατάλειψη του μη-πραγματικού(Anatma). Ας υποθέσουμε ότι θέλετε ένα ποτήρι με φρουτοχυμό. Αν δεν αδειάσετε το νερό που υπάρχει ήδη στο ποτήρι, δεν μπορείτε να το γεμίσετε με χυμό. Παρομοίως, αν δεν εγκαταλείψετε τις εγκόσμιες επιθυμίες, η πνευματικότητα (Atmabhava-Θεϊκό συναίσθημα) δεν θα μπορεί να ριζώσει μέσα σας. Όταν χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας βυθισμένοι σε σκέψεις για τον Θεό, θα απελευθερωθείτε από τις κακές σας συνήθειες. Δεν θα παρασύρεστε στο να προσβάλλετε τους άλλους ή να τους βλάπτετε με οποιονδήποτε τρόπο. Θα αρχίσετε να ζείτε με αγάπη, αποδεχόμενοι όλα τα γεγονότα σαν δώρα Του. Τότε το σπίτι σας θα γίνει αληθινά ο παράδεισος πάνω στη γη. Η χαρά που θα αναβλύζει από την καρδιά σας θα είναι το σύμβολο της Ουράνιας Κατοικίας του Θεού. Η ειλικρίνεια και το ενδιαφέρον που θα δείχνετε στην εργασία σας, θα συμβολίζουν την Επίγεια Κατοικία Του.

13 Απριλίου

Εάν ακολουθείτε την αλήθεια από τούτη την ημέρα, θα γίνετε σίγουρα το ιδανικό για ολόκληρη τη χώρα. Τι είναι αλήθεια; Ο λόγος του Θεού είναι  αλήθεια. Ως εκ τούτου, όταν μιλάτε και πράττετε έχοντας το συναίσθημα ότι τα κάνετε για να ευχαριστήσετε  τον Θεό, τότε οτιδήποτε κι αν λέτε ή κάνετε θα εκδηλώνεται ως αλήθεια. Κάθε σκέψη και συναίσθημα που πηγάζει από μέσα σας είναι μια αντανάκλαση της εσωτερικής σας αλήθειας. Δυστυχώς όμως μετατρέπεται σε ψεύδος από την ανάρμοστη χρήση της γλώσσας. Η γλώσσα είναι μία εκ των πέντε αισθήσεων. Οι αισθήσεις είναι η αιτία για τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα σας. Είναι υπεύθυνες για την αμαρτία ή την αξία που εισπράττετε. Βία δεν είναι μόνο το να βλάπτετε ή να πληγώνετε τους άλλους - στην πραγματικότητα, και το αν  κάνετε αντίθετα από αυτά που λέτε είναι επίσης βία. Να θυμάστε πάντοτε αυτό: Αληθινά, δεν μπορεί να υπάρξει ανώτερη μη-βία από το να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας με ιερό τρόπο.

12 Απριλίου

Η αλήθεια και η Ενάρετη Συμπεριφορά-Ντάρμα είναι οι δύο κυρίες διδασκαλίες του Ράμα. Μη θεωρείτε ότι είστε απλώς ανθρώπινα όντα. Να αναπτύξετε απόλυτη πίστη ότι δεν είστε τίποτα άλλο παρά το Θείο! Το ίδιο ακριβώς το Θείο που διαποτίζει ολόκληρο το σύμπαν πήρε μορφή και ενσαρκώθηκε ως Ράμα. Πρέπει να θεωρείτε την αλήθεια ως το ίδιο σας  το θεμέλιο. Πρέπει να στηρίζετε και να προάγετε την Ενάρετη Συμπεριφορά-Ντάρμα. Το Ντάρμα δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο τόπο η χώρα. Βρίσκεται παντού. Γεννιέται από την Αλήθεια. Τι είναι Ντάρμα; «Αυτό που στηρίζει είναι Ντάρμα». Μερικοί άνθρωποι εσφαλμένως περιορίζουν το Ντάρμα δίνοντας απλώς τροφή στους φτωχούς ως πράξη φιλανθρωπίας. Το Ντάρμα πρέπει να ρέει από την ίδια σας την καρδιά. Μετά, θα πρέπει να το θέτετε σε εφαρμογή. Να πράττετε αυτά που λέτε. Αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον σας. Από την άλλη μεριά, εάν λέτε ένα πράγμα και κάνετε κάτι αντίθετο απ` αυτό, να γνωρίζετε ότι αυτό υποδηλώνει μη-Ντάρμα. Πρέπει να υπάρχει τέλεια αρμονία μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας.

11 Απριλίου

Είτε εκατομμυριούχος είτε πάμφτωχος, ο καθένας ζητεί καταφυγή στο Όνομα του Θεού, σε στιγμές δυσκολίας. Πολλοί σοφοί στο παρελθόν έκαναν ασκητικές πειθαρχίες και πήραν πολλούς όρκους για να διαδώσουν τη δόξα του Ονόματος του Θεού στον κόσμο. Ο Κύριος Ράμα ποτέ δεν είπε σε κανέναν να ψάλλει το Όνομά Του ή να το σκέπτεται. Ο Ράμα, στην πραγματικότητα, διακήρυξε ότι όλοι είναι ενσαρκώσεις της Θειότητας. Η πιο σημαντική διδασκαλία του Ράμα ήταν ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν την Αλήθεια. Ο Ράμα εφάρμοσε την αλήθεια, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και επέτυχε ενότητα στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Ως εκ τούτου ακόμα και μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι, νέοι και γέροι, ψάλουν το ιερό Όνομα του Κυρίου, Ράμα, με μεγάλη αφοσίωση.

10 Απριλίου

Η κατάπαυση των διαφοροποιήσεων και των αναταραχών του νου είναι οι προϋποθέσεις για να λάβετε ‘ακρόαση’ από το Θείο. Η αίθουσα υποδοχής Του έχει οκτώ πύλες μέσω των οποίων πρέπει να διέλθετε: Ο έλεγχος των εσωτερικών αισθήσεων, ο έλεγχος των εξωτερικών αισθήσεων, η στάση του σώματος, ο έλεγχος της αναπνοής, ο έλεγχος του νου, η συγκέντρωση, ο διαλογισμός, και η υπερ-συνειδητότητα. Αφού ο νους έχει τεθεί υπό έλεγχο με αυτές τις οκτώ πειθαρχίες, τότε εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη της θέλησης. Ο Κύριος, μόνο με το Θέλημά Του, μπορεί να πραγματοποιήσει οτιδήποτε αμέσως και εύκολα. Στον άνθρωπο, η δύναμη της θέλησης δεν είναι γενικά τόσο ισχυρή. Όταν κάποιος επιτύχει αυτή τη δύναμη, τότε αποκτά κάτι ισοδύναμο με τη δύναμη του Κυρίου. Αυτό είναι το νόημα της συγχώνευσης με το Θείο. Τέτοια συγχώνευση καθίσταται δυνατή μέσω του διαλογισμού.

9 Απριλίου

Ο Κόσμος (Δημιουργία) δεν υπάρχει. Είναι μια ψευδαίσθηση-αυταπάτη. Ποτέ δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει τώρα, ούτε θα υπάρξει ποτέ. Η Δημιουργία του Κόσμου, η διάλυσή του, τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που έρχονται και φεύγουν, όλα αυτά δεν είναι παρά ένα όνειρο. Δεν υπάρχουν καθόλου ατομικές ψυχές. Υπάρχει μόνο Ένα Αδιαίρετο Πλήρες Απόλυτο. Όπως ο ήλιος αντανακλάται πάνω στις λίμνες, σε λάκκους με νερό και σε σταγόνες νερού ως δισεκατομμύρια ήλιοι, έτσι και οι ατομικές ψυχές δεν είναι παρά οι αντανακλάσεις του Ενός πάνω στους νόες επί των οποίων ακτινοβολεί.

8 Απριλίου

Ο καλός  χαρακτήρας είναι ουσιώδης για την πραγμάτωση του Άτμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ξεριζώσετε όλες τις κακές προδιαθέσεις. Όπως ένας στρατός αποκαρδιώνεται και παραδίνεται όταν πέσει νεκρός ο διοικητής του, έτσι επίσης, και ο στρατός των κακών ιδιοτήτων θα παραδοθεί αμέσως μόλις καταστραφεί ο εγωισμός. Οι κακές ιδιότητες σχετίζονται όλες με την ‘επικράτεια’ του θυμού, γι` αυτό όταν καταστραφεί αυτή η ‘επικράτεια’, τότε οι στρατιώτες δεν μπορούν ποτέ να ‘ορθοποδήσουν’. Είναι αρκετό να κατορθώσετε  μόνο αυτό, διότι τι μπορεί να επιτύχει ο διοικητής ‘εγωισμός’ αν δεν έχει ούτε έναν στρατιώτη να προελαύνει υπό τις διαταγές του; Γι` αυτό, όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στο να καταστρέψουν την επικράτεια του θυμού έτσι ώστε κανένας διοικητής να μην μπορεί να αποτολμήσει να χάσει τα λαγωνικά του. Κάθε πνευματικός αναζητητής ας διατηρεί σε ειρήνη την επικράτεια του νου του, βάζοντας ένα τέλος στην άνοδο αυτού του διοικητή και των στρατιωτών του. Ας απολαμβάνει για πάντα τη θαλπωρή του χαμόγελου του κυβερνήτη, του Άτμα.

7 Απριλίου

Όταν προσεύχεστε  τα λόγια μόνο δεν είναι αρκετά. Πρέπει να προσφέρετε την καρδιά σας στον Θεό κατά την προσευχή. Οι μεγάλες ψυχές προσφέρουν την καρδιά τους στον Θεό κατά την προσευχή. Στη Μπαχαμπαράτα, η Ντραούπαντι, η σύζυγος των Πάνταβας, προσευχόταν πάντοτε ως εξής: «Αγαπημένε μου Κύριε, σε λατρεύω νύχτα και μέρα. Σε παρακαλώ συμπόνα με και προστάτεψέ με. Εάν με συμπονάς τότε δεν θα ενοχλεί καμία πρόκληση ή δοκιμασία που μπορεί να αντιμετωπίσω». Παραμένοντας πιστή στην προσευχή της, είχε πάντοτε την προστασία του Θεού και ξεπέρασε αμέτρητα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει στη ζωή της. Η αφοσίωσή της στον Κύριο Κρίσνα παρέμεινε ανεπηρέαστη παρόλο που αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και δοκιμασίες. Μερικοί μπορεί να προσέρχονται στον Κύριο Ράμα, άλλοι μπορεί να προσεύχονται στον Κύριο Κρίσνα. Τα Ονόματα και οι Μορφές του Θείου είναι πολλά, το Θείο όμως είναι ένα. Το Άτμα είναι το χωρίς όνομα άμορφο Θείο.

6 Απριλίου

Ο στοχασμός του Θεού πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια ενάρετη ζωή. Αυτό το είδος ζωής δεν έχει ανάγκη για κύρος, επιστημοσύνη ή ματαιοδοξία, διότι αυτά οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από τον σωστό δρόμο. Μόνο όταν ελέγξετε τον νου και τη διάνοια, θα ανατείλει μέσα σας η γνώση του Εαυτού, και η ψυχή σας θα βιώσει τη Θειότητα.

5 Απριλίου

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δρουν τελείως αντίθετα προς τις επιταγές του κώδικα συμπεριφοράς τους (Nτάρμα). Δεν ακολουθούν τον δρόμο που έχουν χαράξει οι Γραφές. Η αλήθεια είναι η ιερότερη από όλες τις αρετές. Αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ελάχιστη ειλικρίνεια. Χάνουν το θάρρος τους με την παραμικρή αναστάτωση και εγκαταλείπουν την περιπέτεια της ζωής. Αναπτύσσουν ένα είδος ψευδο-απάρνησης. Εάν όμως ζούσαν εφαρμόζοντας τη στάση της απλής εκτέλεσης του καθήκοντός τους, δεν θα χρειαζόταν να τρέπονται σε φυγή και να αναζητούν σπήλαια και δάση για απόδραση. Μπορείτε να αντιληφθείτε τον Κύριο στο καθήκον που σας έχει ανατεθεί, στον όποιο τρόπο ζωής καθορίζει το Nτάρμα σας, ανεξαιρέτως του τι κάνετε.

4 Απριλίου

Το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν να τα διαχωρίσει κανείς. Όταν καλλιεργείτε περισσότερη καλοσύνη, τότε το κακό μέσα σας θα γίνει πέρα για πέρα ασήμαντο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καμιά δύναμη για να διώξετε ό,τι είναι κακό. Όταν ξεχνάτε το κακό, θα αναπτύσσεται μέσα σας η καλοσύνη σε πλήρη έκταση. Μην νομίζετε ότι η Πρωτοχρονιά θα σας φέρει κάποια νέα αποτελέσματα. Ό,τι καλό ή κακό βιώνετε είναι αποτέλεσμα των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας. Όταν έρθει στον νου σας μια κακιά σκέψη, διώξτε την αμέσως. Εάν συμπεριφέρεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα γίνετε αληθινοί πιστοί του Θεού και θα πετύχετε απελευθέρωση. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να σας δώσω αυτή την ιερή ημέρα.

3 Απριλίου

Πρέπει να ελέγχετε τον νου σας. Η σωστή έρευνα του νου και η αγνότητα της καρδιάς είναι πολύ σημαντικά. Προσφέρετε τον νου σας στον Θεό. Ο Θεός θα κάνει τα πάντα για σας. Να κάνετε ολόψυχα το καθήκον σας με αφοσίωση στον Θεό. Καλλιεργήστε την ακλόνητη πίστη ότι ο Θεός είναι παντού. Μην αμφιβάλλετε ότι ο Θεός είναι σε ένα μέρος, αλλά δεν είναι σε κάποιο άλλο. Ο Θεός είναι παρών οπουδήποτε Τον αναζητήσετε. Εμποτίζει ολόκληρο το σύμπαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτή την αλήθεια. Ο Θεός βρίσκεται σε όλα τα όντα, είτε πρόκειται για ένα μικρό έντομο όπως το μυρμήγκι είτε για ένα μεγάλο ζώο όπως ο ελέφαντας. Βρίσκεται το ίδιο σ’ ένα κόκκο άμμου και σ` ένα μόριο ζάχαρης.

2 Απριλίου

Ποια είναι η σπουδαιότητα της δήλωσης: Ο Θεός είναι το Άμεσο Αίτιο του Κόσμου; «Άμεσο Αίτιο» είναι το αίτιο που προκάλεσε το αποτέλεσμα. Το «αποτέλεσμα» είναι το «αίτιο» με άλλη μορφή. Δεν μπορεί να διαχωριστεί από το αίτιο. Κάθε αποτέλεσμα που παρατηρούμε δεν είναι παρά το αίτιο που έχει προσλάβει μια νέα μορφή. Ο Κόσμος είναι το αποτέλεσμα, ο Θεός είναι το αίτιο - αυτές οι δηλώσεις προσδίδουν έμφαση στο γεγονός ότι ο Κόσμος δεν είναι παρά ο Θεός με άλλη μορφή. Μπορεί να αμφιβάλλετε για το εάν όλη αυτή η πολλαπλότητα των πραγμάτων και των όντων είναι πράγματι Θεός. Κι όμως, Ναι! Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα πράγματα που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις, οτιδήποτε έρχεται στην επίγνωση και αντίληψή μας, είναι Θεός. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο Αυτός. Όλα τα σώματα, οι νόες, οι διάνοιες, η συνειδητότητα - όλα αυτά είναι του Θεού.

1 Απριλίου

Είναι σημαντικό να μη γίνετε  θύματα των έξι εσωτερικών εχθρών, που είναι η επιθυμία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και η ζήλια. Τότε, θα μπορείτε να βιώσετε ειρήνη και αγάπη. Ο καθένας πρέπει να εκτελεί το καθήκον του επιμελώς και να εμμένει στον κώδικα της Ενάρετης Συμπεριφοράς (Ντάρμα). Ακόμα και ένα μυρμήγκι ακολουθεί το Ντάρμα (κώδικα συμπεριφοράς) του. Οπουδήποτε βρίσκει τροφή, τη μεταφέρει στον χώρο του και την καταναλώνει. Δεν βλάπτει κανέναν, ούτε κλέβει τίποτα από κανέναν. Όλα τα πουλιά και τα ζώα ακολουθούν το φυσικό τους Ντάρμα και συμπεριφέρονται αναλόγως. Το Ντάρμα είναι θεμελιώδες για όλους, είτε για ένα μυρμήγκι είτε για τον Δημιουργό. Η ίδια Αλήθεια υπάρχει και στους δύο.