Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2010

30 Απριλίου

Η υπηρεσία είναι ο ανθός της Αγάπης, ένα λουλούδι που γεμίζει τον νου με έκσταση. Η μη-βία είναι το άρωμα αυτού του λουλουδιού. Κάντε και τις πιο μικρές σας πράξεις να πλημμυρίζουν από συμπόνια και ευλάβεια. Να είστε τότε βέβαιοι ότι ο χαρακτήρας σας θα λαμποκοπάει εξόχως. Η πιο μεγάλη ευτυχία είναι η ικανοποίηση. Όπου δεν υπάρχει σκληρότητα, θα ευημερεί η αγιότητα και θα ανθίζει η αρετή. Όπου υπάρχει απληστία, εκεί, θα αναπαράγεται ταχέως η φαυλότητα.
- Μπάμπα

29 Απριλίου

Να λατρεύετε τον Θεό με αγνότητα συναισθημάτων και απαλλαγμένοι από όλες τις άλλες σκέψεις. Ως αποτέλεσμα από αυτή τη λατρεία, ο Κύριος θα εμφανισθεί στην εσωτερική σας όραση, με τη Μορφή που Τον αγαπάτε. Αυτό το Όραμα δεν είναι ζήτημα φαντασίας. Είναι μια «πρόσωπο με πρόσωπο» εμπειρία. Ανεξάρτητα από το μέρος που βρίσκεστε, μπορείτε να διαμένετε στην Παρουσία του Κυρίου. Μερικές φορές μπορεί να βλέπετε τα πάντα ως τη δόξα του Κυρίου και να πλημμυρίζετε από Θεϊκή συνειδητότητα. Όλα αυτά είναι καρποί της αφοσίωσής σας. Καθώς η αφοσίωσή σας ωριμάζει περισσότερο, όλες οι διαφορές εξαφανίζονται και πραγματώνετε την ενότητα, φθάνοντας έτσι στο ύψιστο στάδιο. Αυτό ονομάζεται Saayujya. Πρέπει να λαχταράτε για αυτή τη συγχώνευση με τον Κύριο. Σ` αυτό το στάδιο θα επιθυμείτε να υπηρετείτε τον Κύριο όπως Αυτός ευαρεστείται, και θα βιώνετε αγαλλίαση από τη Θεϊκή Μορφή.

28 Απριλίου

Η προσφορά υπηρεσίας προς τους άλλους, χωρίς προσδοκία ανταλλάγματος υπηρεσίας από αυτούς, είναι το μυστικό της διασφάλισης ειρήνης και ευημερίας για όλους. Το Κάρμα ή δράση που σας δεσμεύει είναι σαν ένα τεράστιο, ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο. Να κάνετε κάθε σας πράξη σαν μια πράξη λατρείας που θα δοξάζει  τον Κύριο. Θα είναι σαν ένας πανίσχυρος πέλεκυς που θα μπορεί να κόψει τη ρίζα του δέντρου του Κάρμα. Αυτή είναι αληθινή τελετουργία (Yagna), η πιο σημαντική τελετουργία που πρέπει να κάνει κάποιος. Αυτή η αυταπάρνηση προάγει και απονέμει τη Γνώση του Εαυτού. Η λαχτάρα για να κάνετε Υπηρεσία πρέπει να ρέει μέσα σε κάθε νεύρο του σώματός σας, να διαπερνά κάθε κόκαλο και να ενεργοποιεί κάθε κύτταρό του.

27 Απριλίου

Ένα γατάκι απλά συνεχίζει να νιαουρίζει στο μέρος που βρίσκεται, αφήνοντας όλα του τα βάρη στη μητέρα του. Η μητέρα γάτα πιάνει το γατάκι στο στόμα της και το πηγαίνει σε πιο άνετα μέρη ή το μεταφέρει με ασφάλεια ακόμα και μέσα από πολύ στενά περάσματα. Ομοίως επίσης, ο Κύριος θα σας χαρίσει οτιδήποτε χρειάζεστε σ` αυτή τη ζωή, εάν αφήσετε όλα σας τα βάρη σε Εκείνον και εάν Τον ακολουθείτε ακατάπαυστα χωρίς να Τον λησμονείτε  ούτε για μια στιγμή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε όλα για όλα σας τα βάρη και τις έγνοιες στον Κύριο και να αφεθείτε πλήρως στο Θέλημά Του. Σίγουρα τότε θα σας παρέχει τα πάντα. Ο Λακσμάνα, ο αγαπημένος αδελφός του Ράμα ήταν ένα υπόδειγμα, που ακολούθησε αυτή την οδό της αφοσίωσης η οποία καλείται Marjalakishora.

26 Απριλίου

Όταν προσφέρετε υπηρεσία, δεν πρέπει να την κηλιδώνετε έχοντας τη νοοτροπία ότι την κάνετε για δικιά σας ικανοποίηση. Η υπηρεσία πρέπει να προσφέρεται σαν ένα στοιχειώδες  μέρος της διαδικασίας της ίδιας της ζωής. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της αληθινής γνώσης. Είναι τόσο ουσιώδης όσο ουσιώδη είναι τα τούβλα και το τσιμέντο για ένα σπίτι που χτίζεται. Η δραστηριότητα της υπηρεσίας χρειάζεται την εκπαίδευση εκείνη (Vidya) η οποία μπορεί να ενισχύσει την απόφασή σας να εξαγνίσετε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Τέτοια εκπαίδευση (Vidya) και υπηρεσία που πηγάζουν από την καρδιά είναι άκρως απαραίτητα για την πρόοδο της χώρας.

25 Απριλίου

Η αφοσίωσή σας στον Θεό πρέπει να είναι συνεχής, αδιατάρακτη, σαν τη ροή του λαδιού από ένα δοχείο σε άλλο. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι νεαροί πίθηκοι στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να προστατευθούν. Οπουδήποτε κι αν μετακινείται η μητέρα τους, πρέπει να κρατιούνται γερά πάνω στην κοιλιά της μητέρας τους και δεν πρέπει να αφήνουν το κράτημά τους ακόμα κι αν τους τραβάνε. Ομοίως επίσης, ως  λάτρες του Κυρίου πρέπει να ξεπερνάτε τις δοκιμασίες κρατώντας τα χέρια του Κυρίου και να κρατιέστε από το Όνομά Του σε όλες τις στιγμές και κάτω από όλες τις περιστάσεις, ακούραστα, χωρίς ούτε το παραμικρό ίχνος απαρέσκειας ή αγανάκτησης, και να υπομένετε τον εμπαιγμό και τις επικρίσεις του κόσμου, και να ξεπερνάτε τα συναισθήματα της ντροπής και της ήττας. Η εφαρμογή αυτής της αφοσίωσης ονομάζεται Markatakishora Marga. Ο Πράλαντα, ένα παιδί- μεγάλος λάτρης του Κυρίου, εφάρμοσε αυτό το είδος αφοσίωσης.

24 Απριλίου

Η αληθινή γνώση παρακινεί κάποιον να ρίξει στη θυσιαστήρια πυρά το περιορισμένο του εγώ και να καλλιεργήσει στη θέση του, την οικουμενική Αγάπη, η οποία είναι το θεμέλιο για το οικοδόμημα της πνευματικής νίκης. Η χωρίς όρια Αγάπη εξαγνίζει και καθαγιάζει τον νου. Αφήστε τις σκέψεις σας να επικεντρώνονται γύρω από τον Θεό, τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες σας να είναι αγνές, και τις δραστηριότητές σας να είναι η έκφραση της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Αφήστε έτσι τον νου, την καρδιά και τα χέρια σας να διαποτίζονται με καλοσύνη. Η αληθινή εκπαίδευση πρέπει να φέρει εις πέρας το ανωτέρω αυτό έργο της εξιδανίκευσης. Η υπηρεσία που προσφέρετε στους άλλους, πρέπει να χαρίζει άφθονη χαρά με κάθε τρόπο.  Η αληθινή γνώση πρέπει να υπογραμμίζει ότι στο όνομα της υπηρεσίας, καμία βλάβη, κανένας πόνος, καμιά θλίψη δεν πρέπει να προξενεί κανείς σε κανέναν άλλον.

23 Απριλίου

Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί λάτρεις του Κυρίου, πρέπει να παραδοθείτε απόλυτα σε Εκείνον. Η απλή ανάγνωση των Γραφών δεν έχει κανένα όφελος. Χαρά μπορεί να νοιώσει κανείς μόνο σαν αποτέλεσμα μιας πράξης. Στο μονοπάτι της αφοσίωσης, δεν υπάρχει περιορισμός κοινωνικής τάξης, θρησκεύματος ή φύλου. Η εγγύτητα με τον  Κύριο επιτυγχάνεται μόνο  χάρη στην αφοσίωση. Σε τί οφελεί να έχετε κύρος, πλούτη και χαρακτήρα αν δεν έχετε λατρευτική αφοσίωση προς τον Κύριο; Όπως το σύννεφο εκείνο που δεν έχει βροχή, αλλά απλά περιπλανάται στον ουρανό, έτσι και οι άνθρωποι χωρίς αφοσίωση, είναι στο έλεος των ανέμων, ανεξάρτητα της κοινωνικής τάξης, του πλούτου, της δύναμης και της δόξας που κατέχουν.

22 Απριλίου

Ωθούμενοι από την επιθυμία να προάγετε την πρόοδο των άλλων, πρέπει να αφιερώνετε τον πλούτο σας, τις ικανότητες, τη θέση και το κύρος σας για την ευημερία όλων. Τότε, θα γίνετε αληθινά άριστοι. Πρέπει να εκπληρώνετε ανελλιπώς τον όρκο της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Εάν γνωρίζετε τα βασικά σας καθήκοντα και υποχρεώσεις, και περνάτε τις μέρες σας με το να τα υλοποιείτε, θα είστε σε υπέρτατη γαλήνη οπουδήποτε και αν είστε. Μέσω της επιρροής σας, και η γειτονιά σας επίσης θα μοιράζεται αυτή τη γαλήνη.

21 Απριλίου

Κάθε ένας ο οποίος ασχολείται με διαλογισμό, πνευματικές ασκήσεις και έχει ενσταλάξει μέσα του αυτοέλεγχο και πειθαρχία, είναι αγαπητός στον Κύριο. Τέτοιοι λάτρες χαρακτηρίζονται επίσης από πίστη, υπομονή, συναδελφικότητα, καλοσύνη, χαρά και έχουν ανόθευτη αγάπη για τον Θεό. Κατέχουν διάκριση, ταπεινοφροσύνη, σοφία και απάρνηση, και έχουν συνεχώς επίγνωση του εσωτερικού τους Εαυτού. Είναι αδιαλείπτως βυθισμένοι στον στοχασμό της ζωής και των θαυμάτων του Κυρίου. Όποιος διαμένει στο Όνομα του Κυρίου όλες τις στιγμές και κάτω από όλες τις περιστάσεις, και δακρύζει από αγάπη όταν ακούει το Όνομα του Κυρίου από οποιαδήποτε χείλη, να ξέρετε ότι αυτός είναι γνήσιος λάτρης.

20 Απριλίου

Όποιοι παραχωρούν τον πλούτο τους, τις δυνάμεις, τη διάνοια και την αφοσίωσή τους για τη βελτίωση της ανθρωπότητας είναι άξιοι σεβασμού. Είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν γεννηθεί για έναν ευγενή σκοπό. Τηρούν τον ιερό όρκο της υπηρεσίας, ακηλίδωτοι από σκέψεις για τον εαυτό τους. Αυτό το ιδεώδες της υπηρεσίας και η λαχτάρα της εφαρμογής του διαπλάθει την ίδια την καρδιά της εκπαίδευσης. Αυτή είναι Αγνή Αγάπη στην κορυφαία της εκδήλωση. Ο Θεός αγαπάει και θεωρεί ως τα αγαπημένα Του παιδιά εκείνους που αναλαμβάνουν δραστηριότητες προς όφελος άλλων ανθρώπων. Αυτοί είναι οι ιδανικοί αδελφοί και αδελφές για τους συμπατριώτες τους.

19 Απριλίου

Κάθε ένας που ασχολείται με την Επανάληψη του Ονόματος του Θεού, τηρεί πιστά τους όρκους του και έχει αυτοέλεγχο και πειθαρχία, είναι αγαπητός στον Κύριο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πίστη, υπομονή, θέρμη προς όλους, και είναι γεμάτοι καλοσύνη και χαρά. Έχουν ανόθευτη αγάπη προς τον Κύριο. Οι αληθινοί λάτρες του Κυρίου είναι προικισμένοι με διάκριση, γεμάτοι ταπεινοφροσύνη και σοφία, και είναι πάντοτε βυθισμένοι στον στοχασμό της επί της γης ζωής και θαυμάτων του Κυρίου. Είναι εστιασμένοι στο Όνομα του Κυρίου σε όλες τις στιγμές και περιστάσεις, και δακρύζουν από αγάπη αρκεί και μόνο να ακούσουν το Όνομα του Κυρίου από οποιαδήποτε χείλη. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των γνήσιων λατρών! Τέτοιοι λάτρες είναι πάρα πολύ αγαπητοί στον Κύριο.

18 Απριλίου

Εργασία η οποία γίνεται χωρίς κανένα ενδιαφέρον ή επιθυμία για οφέλη εξ αυτής, αλλά απλά και μόνο από αγάπη ή από αίσθημα καθήκοντος, είναι Γιόγκα. Τέτοια εργασία θα καταστρέψει τη ζωώδη φύση σας και θα σας μετατρέψει σε Θεϊκό Όν. Να υπηρετείτε τους άλλους, βλέποντάς τους ως Θεϊκές Ψυχές. Αυτό θα βοηθήσει την πρόοδό σας και θα σας σώσει από το να ολισθήσετε από το πνευματικό στάδιο που έχετε επιτύχει. Η υπηρεσία είναι πολύ περισσότερο ωφέλιμη ακόμη και από τα τάματα και τη λατρεία του Θεού. Η υπηρεσία διαλύει τον εγωισμό που λανθάνει μέσα σας, και ανοίγει διάπλατα την καρδιά σας. Κάνει την καρδιά σας να ανθίσει.

17 Απριλίου

Αυτοί που δεν έχουν Αγνή Αγάπη είναι υπάνθρωποι. Η ιερή ιδιότητα της Αγάπης είναι το ότι υπάρχει πάντοτε. Δεν είναι κάτι που εκδηλώνεται κατά διαστήματα. Η Αγάπη είναι Μία και αδιαίρετη. Αυτοί που έχουν διαποτιστεί  από την Αγάπη, τους είναι αδύνατο να αισθανθούν μνησικακία, εγωισμό, ή να αδικήσουν, να σφάλουν και να παρεκτραπούν ηθικά. Αυτοί που ποδοπατούν την Αγάπη και θεωρούν άλλες κατώτερες ιδιότητες σημαντικές, πρέπει να εκριζώσουν τις κακές τους ιδιότητες. Η κακή συμπεριφορά και συνήθειες διαστρεβλώνουν την ανθρωπιά σας. Καρδιές γεμάτες με το νέκταρ της Αγάπης μαρτυρούν ανυποκρισία, ειλικρίνεια. Πρέπει να διέπεστε από Αγάπη που είναι ακηλίδωτη, ανιδιοτελής, απαλλαγμένη από ό,τι δεν είναι αγνό και η οποία να εκφράζεται αδιάκοπα.

16 Απριλίου

Ο πραγματικός ασκητισμός μέσα στη ζωή είναι να εφαρμόζετε πειθαρχίες και περιορισμούς όπως έχουν καθοριστεί. Ο νους είναι το πλέον σημαντικό από τα τρία εσωτερικά όργανα του ανθρώπου. Πρέπει να προστατεύετε τον νου έτσι ώστε να μην εισέρχονται προσκολλήσεις, πάθη και εξάψεις. Τα κύματα που εγείρονται με μανία μέσα στον νου είναι η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και ο φθόνος. Αυτά τα έξι είναι οι εσωτερικοί σας εχθροί. Η λαγνεία και ο θυμός επιφέρουν τους υπόλοιπους τέσσερις. Για να απαλλαγείτε από αυτούς τους εσωτερικούς εχθρούς και να προοδεύσετε στον πνευματικό σας δρόμο, πρέπει να εφαρμόζετε πνευματικές ασκήσεις.

15 Απριλίου

Τα ανθρώπινα όντα (manavas) είναι ήπια, πράα και αθάνατα, ενώ τα δαιμονικής φύσης άτομα (danavas) είναι άσπλαχνα, ασύδοτα και δεν έχουν καμιά γλυκύτητα. Μπορεί να δείχνουν καλοί άνθρωποι, όμως χωρίς καλοσύνη και αρετή πώς μπορούν να αποκαλούνται ανθρώπινα όντα; Καλοί άνθρωποι είναι εκείνοι, οι οποίοι ασχολούνται με τρυφερές και γλυκές πράξεις καλοσύνης και αρετής, και ακολουθούν τον δρόμο της αγάπης και της αλήθειας. Η καλή τους φύση είναι ολόλαμπρη και αντανακλάται στα πρόσωπά τους, τα οποία ακτινοβολούν από χαρά όλες τις ώρες.

14 Απριλίου

Ο νους του ανθρώπου έχει την τάση να «λαγοκοιμάται» μετά από κάποια έντονη πνευματική δραστηριότητα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ημέρες των εορτών επισημαίνονται στο ημερολόγιο - για να αφυπνίσουν τον νου του ανθρώπου από τη νωθρότητα ή τη συγκαταβατικότητα. Είναι σαν ξυπνητήρια που χτυπάνε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, προειδοποιώντας τους ανθρώπους για το ταξίδι προς τα εμπρός και τον στόχο πέρα από τον ορίζοντα. «Επαγρυπνάτε, επαγρυπνάτε», δηλώνουν οι σοφοί, «Ξυπνήστε, εγερθείτε, μην σταματάτε εάν δεν πετύχετε τον στόχο σας».

13 Απριλίου

Οι συμβουλές που δίνονταν  από τους διδασκάλους των Βεδών στους απερχόμενους νέους, αφού η μαθητεία τους έφθανε στο υψηλότερο επίπεδο, ήταν: «Να σέβεστε τη μητέρα σας σαν Θεό, Είθε ο πατέρας σας να είναι ο Θεός σας και Είθε ο διδάσκαλός σας να είναι ο Θεός σας. Να λέτε την αλήθεια και να έχετε Ενάρετη συμπεριφορά, να μην υιοθετείτε τις συνήθειες των άλλων». Να ασχολείστε πάντοτε με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες προάγουν την εξέλιξή σας. Διότι, με την αφιερωμένη υπηρεσία προς τους γονείς τους και την απαρέγκλιτη τήρηση της Αλήθειας, μερικές μεγάλες ψυχές όπως ο Ράμα και ο Χαριστσάντρα έγιναν αθάνατοι. Μέσω της ενάρετης συμπεριφοράς, κοινοί άνθρωποι εξυψώθηκαν στο βάθρο των Παγκόσμιων Διδασκάλων. Ως εκ τούτου, κάθε μέρος αυτών των συμβουλών που δίνονται στους μαθητές, είναι παντοδύναμο και ουσιαστικής σημασίας.

12 Απριλίου

Μπορεί να έχετε το σπινθηροβόλημα της ακμής της νεότητας. Μπορεί να έχετε μεγάλη αριστοκρατική καταγωγή. Μπορεί να είστε ένας διάσημος λόγιος. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε τις αρετές εκείνες που μπορούν να σας διασφαλίσουν μόνο οι πνευματικές ασκήσεις, τότε θα σας θεωρούν μόνο σαν ένα ωραίο λουλούδι, χωρίς καθόλου άρωμα. Πρέπει να ζείτε σύμφωνα με τις οδηγίες των Αγίων Γραφών και να πράττετε έτσι όπως απαιτείται ώστε να διατηρήσετε την θέση που έχετε κερδίσει ως οι ύψιστες ψυχές μεταξύ των ζώων και των ζωντανών υπάρξεων.

11 Απριλίου

Πραγματικοί άνθρωποι είναι εκείνοι οι οποίοι είναι γεμάτοι αγάπη. Οι καρδιές τους είναι πηγές ελέους. Έχουν προικιστεί με ειλικρινή λόγο και ο νους τους είναι γεμάτος γαλήνη. Όπως ο χρυσός και το ασήμι κρύβονται βαθιά μέσα στη γη, και τα μαργαριτάρια και τα κοράλλια στα βάθη της θάλασσας, έτσι επίσης και η γαλήνη και η χαρά είναι κρυμμένες μέσα στον νου. Επιθυμώντας να αποκτήσετε αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς, εάν βυθιστείτε μέσα σας και κατευθύνετε τις νοητικές σας δραστηριότητες προς την απόκτησή τους, θα γεμίσετε αγάπη και γαλήνη. Πρέπει να γεμίσετε τον εαυτό σας με αυτή την αγάπη και να ζείτε στο φως της ακηλίδωτης, ανιδιοτελούς και αγνής αγάπης. Μπορεί να έχετε εντυπωσιακή σωματική ομορφιά.

10 Απριλίου

Στην πνευματικότητα οι κανόνες και κανονισμοί φαίνονται στοιχειώδεις στην αρχή. Αργότερα όμως, σας καθιστούν ικανούς να αντιληφθείτε περιοχές πέραν του πεδίου των αισθήσεων. Με την πάροδο του χρόνου, θα βιώσετε την Αλήθεια όλων των αληθειών και θα αντιληφθείτε ότι ο ένας Θεός ενυπάρχει σε όλους και διαπερνά ολόκληρο τον Κόσμο. Θα γεμίσετε με ευδαιμονία όταν ο νους σας εστιαστεί σε αυτή την πίστη και επίγνωση. Αυτή είναι αληθινή εκπαίδευση, η αποκορύφωση της καλύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

9 Απριλίου

Η φύση είναι καταστολισμένη με τόσα πολλά χρώματα. Όταν όμως φοράτε μπλε γυαλιά θα βλέπετε παντού μόνο το χρώμα που έχετε φορέσει, δεν είναι έτσι; Εάν ο κόσμος σας φαίνεται γεμάτος με διαφορές, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε δικό σας λάθος. Εάν όλα σας φαίνονται ως ένα, και αυτό επίσης οφείλεται στην αγάπη σας μόνο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το συναίσθημα που έχετε μέσα σας είναι η αιτία. Όταν βλέπει κανείς τον κόσμο γεμάτον λάθη, αυτό οφείλεται μόνο στα λάθη που έχει μέσα του. Ο Κύριος ψάχνει πάντοτε για καλοσύνη, όχι για λάθη και αμαρτίες. Βλέπει μόνο την αρετή! Αναπτύξτε καλοσύνη και αρετή. Να ζείτε και να ενεργείτε με χαρά και αγάπη. Αυτά τα δύο είναι αρκετά για να επιτύχετε τη λύτρωση.

8 Απριλίου

Το να διάγετε μια ζωή με κανόνες και πειθαρχίες είναι πολύ ουσιώδες. Η πραγματική εκπαίδευση πρέπει να σας εκπαιδεύει να τηρείτε αυτά τα όρια και περιορισμούς. Υφίσταστε μεγάλους κόπους και υποφέρετε από στερήσεις με σκοπό να μάθετε τις γνώσεις αυτού του κόσμου. Παρομοίως, ακολουθείτε με αυστηρή επιμέλεια τη ρουτίνα της ανάπτυξης της σωματικής σας διάπλασης. Άρα λοιπόν οποιοσδήποτε κι αν είναι ο αντικειμενικός σας στόχος, πρέπει να ακολουθείτε τους πρέποντες κανόνες πειθαρχειών.

7 Απριλίου

Επαναλαμβάνετε το Όνομα του Κυρίου, ψάλλετε ύμνους και κάνετε διαλογισμό για να κερδίσετε απόλυτη προσήλωση του νου, δεν είναι έτσι; Μόλις κερδίσετε αυτή την απόλυτη προσήλωση, η εσωτερική της σημασία θα σας αποκαλυφθεί και δεν θα χρειάζεστε πλέον προσπάθεια. Αυτοί που προσπαθούν να γίνουν αναζητητές για να πετύχουν τη λύτρωση, δεν πρέπει να ενδίδουν σε λογομαχίες και αντιπαραθέσεις. Δεν πρέπει να παρασύρεστε από τα τεχνάσματα των κακών συναισθημάτων! Πρέπει να βλέπετε τα δικά σας λάθη και να μην τα ξανακάνετε. Πρέπει να διαφυλάσσετε και να προστατεύετε την προσήλωση του νου σας, με τα μάτια σας εστιασμένα στον στόχο, και να διώχνετε  ως σκουπίδια οποιεσδήποτε δυσκολίες, αναποδιές και ενοχλήσεις που μπορεί να συναντήσετε στον δρόμο σας.

6 Απριλίου

Μεγάλος διδάσκαλος είναι εκείνος που έχει τη γνώση του Εαυτού εντυπωμένη στην καρδιά του. Μόνο το άτομο εκείνο που μπορεί να δεχτεί αυτή την αλήθεια και διψά να τη γνωρίσει, αξίζει να είναι μαθητής. Ο σπόρος πρέπει να έχει την αρχή της ζωής εν δυνάμει μέσα του. Το χωράφι πρέπει να οργώνεται ώστε να γίνει κατάλληλο για σπορά. Εάν πληρούνται και οι δύο αυτές συνθήκες, τότε η πνευματική συγκομιδή θα είναι πλουσιοπάροχη.

5 Απριλίου

Όλες οι πνευματικές ασκήσεις που κάνετε δεν θα έχουν καμία χρησιμότητα, εάν η καρδιά σας δεν είναι αγνή. Οι πόθοι και οι προσκολλήσεις σας δεν θα εξαφανιστούν ακόμα κι αν εφαρμόζετε αυστηρές πνευματικές ασκήσεις, για όσο χρόνο η καρδιά σας είναι γεμάτη από την πλάνη του εγωισμού. Να θυμάστε ότι οι διαταραχές του νου δεν μπορούν να συνυπάρχουν σε μια καρδιά που είναι γεμάτη αγάπη. Μπορεί το φως και το σκοτάδι να συνυπάρξουν ποτέ στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή; Ως εκ τούτου, πρέπει  απομακρύνετε την πλάνη του εγωισμού από την καρδιά σας. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα συναισθήματα του «εγώ» και του «δικό μου», πρέπει να λατρέψετε τον Κύριο. Πρέπει να γίνετε ένας αναζητητής χωρίς αρέσκειες και απαρέσκειες.

4 Απριλίου

Το αναπόφευκτο πεπρωμένο κάθε πλάσματος είναι η επίτευξη της τελειότητας και της πληρότητας. Η παρούσα κατάσταση της μη-πληρότητας είναι συνέπεια των δραστηριοτήτων σας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ζωών σας. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα πάθη και οι πράξεις των περασμένων ζωών έχουν δημιουργήσει τις παρούσες συνθήκες στη τωρινή ζωή. Παρομοίως, η μελλοντική σας κατάσταση κτίζεται πάνω στα θεμέλια των τωρινών πράξεων και επιθυμιών, σκέψεων και συναισθημάτων σας. Να αναζητάτε βοήθεια από τον Θεό για να εξαγνίσει και να εξιδανικεύσει τη συνειδητότητά σας. Με αυτόν τον τρόπο, η πνευματική σας εξέλιξη θα επιταχυνθεί και θα επιτύχετε τελειότητα και πληρότητα.

3 Απριλίου

Βιώνετε χαρά και δυστυχία μέσω των αυτιών. Ως εκ τούτου, να αποφεύγετε τα άσπλαχνα βέλη των σκληρόκαρδων λέξεων, και να χρησιμοποιείτε λέξεις που είναι γλυκές, ευχάριστες και ήπιες. Σ’ αυτήν την ηπιότητα να προσθέτετε τη γλυκύτητα της αλήθειας. Στην προσπάθεια να κάνετε τις λέξεις ήπιες, αν προσθέσετε ψεύδη, τότε απλά θα ανοίξετε το δρόμο για ακόμα περισσότερη δυστυχία. Ως εκ τούτου, ένας πνευματικός αναζητητής πρέπει να χρησιμοποιεί πολύ ήπια, γλυκά, ειλικρινή και ευχάριστα λόγια. Ο νους ενός τέτοιου αναζητητή είναι «Ματούρα», η καρδιά του είναι «Ντβάρακα» και το σώμα του «Κάσι» (ιερές πόλεις). Μπορείτε να αναγνωρίσετε τέτοιους ανθρώπους από τις καλές τους ιδιότητες.

2 Απριλίου

Τα τέσσερα λεπτοφυή στοιχεία της συνειδητότητας - νους, διάνοια, θέληση και το «εγώ» - είναι όλα Μάγια (πλάνη, ψευδαίσθηση). Τι είναι Μάγια; Μα = δεν και Για = υπάρχει. Αυτό το οποίο δεν υπάρχει αλλά φαίνεται σαν να υπάρχει είναι Μάγια. Η Μάγια κάνει το μη πραγματικό να φαίνεται σαν πραγματικό και το πραγματικό σαν μη πραγματικό. Το άλλο όνομα της Μάγια είναι άγνοια. Άγνοια είναι αυτό το οποίο σας κρύβει την πραγματικότητα και σας κάνει να θεωρείτε το μη υπάρχον ως υπάρχον. Κάνει το ψεύτικο να φαίνεται σαν αληθινό. Όσο προχωρείτε προς το φως, η σκιά σας θα πέφτει πίσω σας. Όταν απομακρύνεστε από το φως, θα πρέπει να ακολουθείτε τη σκιά σας. Να κάνετε κάθε στιγμή ένα βήμα κοντύτερα προς τον Κύριο και τότε η Μάγια, η σκιά, θα πέφτει πίσω σας και δεν θα σας παραπλανεί καθόλου.

1 Απριλίου

Το σώμα είναι σαν ένας γυάλινος σωλήνας. Μέσα του, ο νους είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος και αεικίνητος. Το πτηνό που ονομάζεται ατομική ψυχή κατοικεί μέσα σε ένα δοχείο με 9 τρύπες που καλείται σώμα. Βλέποντας τους θεατρινισμούς του νου, ο Θάνατος γελάει συνεχώς. Είναι θαύμα το πώς ήλθε το πτηνό μέσα στο δοχείο, και το πώς εγείρεται και εξέρχεται από αυτό. Όλοι οι σοφοί και οι άνθρωποι όλων των ηπείρων υφίστανται την καταδίκη να κουβαλάνε μαζί τους το φορτίο του σώματος. Τώρα, από όλα αυτά τα όντα ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί; Όταν σβήνει ο εγωισμός, όλοι είναι φίλοι. Δεν υπάρχουν εχθροί. Αυτό το μάθημα πρέπει να το ενθυμούνται όλοι.