Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Απρίλιος 2009

30 Απριλίου

Ένας αληθινός πιστός δεν πρέπει να έχει επιθυμίες. Όμως σας είναι δυνατόν - εφόσον έχετε σώμα, νου και αισθήσεις - να είστε χωρίς επιθυμίες; Ασφαλώς θα έχετε κάποιες επιθυμίες. Είτε θα έχετε επιθυμίες που σχετίζονται με τις αισθήσεις και οι οποίες χαρίζουν πρόσκαιρη χαρά, είτε θα έχετε την επιθυμία να υπερβείτε τις αισθήσεις. Έτσι, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι από πλείστες όσες επιθυμίες. Δεν υπάρχει κανένα λάθος στο να έχετε επιθυμίες, πρέπει όμως όλες αυτές να είναι ευάρεστες στον Θεό. Πρέπει να εφαρμόζετε τις αιώνιες αρχές οι οποίες βασίζονται στην Αλήθεια και να αφιερώνετε όλες σας τις δραστηριότητες στον Θεό. Να ζείτε τη ζωή σας χωρίς τα αισθήματα του "εγώ" και "δικό μου" και να προσφέρετε τα πάντα στον Θεό.
- Μπάμπα

29 Απριλίου

Η αγάπη είναι το Υπέρτατο αγαθό. Γεμίστε τις καρδιές σας με αγάπη. Αφήστε την αγάπη να ρέει μέσα από κάθε ίνα της ύπαρξης σας. Κάντε την αγάπη την κυβερνώσα αρχή της ζωής σας. Αναπτύξτε αγάπη μέσω της αγάπης. Αυτή ήταν η προσευχή που έβγαινε μέσα από τις καρδιές των βοσκοπούλων: "Ω Κρίσνα, χάρισέ μας τις μελωδίες του φλάουτού Σου ώστε οι στεγνές καρδιές μας να πλημμυρίσουν με την νεκτάρινη αγάπη Σου και να μας γεμίζει αγάπη κάθε τι που σκεπτόμαστε και πράττουμε. Φύτεψε τους σπόρους της αγάπης στις άγονες καρδιές μας έτσι ώστε τα δενδρύλλια της αγάπης να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν." Για να νοιώσετε αυτή την χαρά, πρέπει να έχετε ακλόνητη πίστη στον Θεό και να διώξετε κάθε φόβο. Γεμίστε με Θεϊκή αγάπη και θα νοιώσετε αυτή τη χαρά. Εξαγιάστε την ζωή σας αφιερώνοντάς την στον Θεό.
- Μπάμπα

28 Απριλίου

Αναλογιστείτε όλα τα πράγματα για τα οποία έχετε κλάψει μέχρι τώρα. Θα βρείτε ότι λαχταρούσατε μόνο ασήμαντα πράγματα, στιγμιαίες διακρίσεις, φευγαλέα φήμη. Πρέπει όμως, αντιθέτως, να κλαίτε μόνο για τον Θεό, για την κάθαρσή σας και την ολοκλήρωσή σας. Πρέπει να θρηνείτε για τις έξι κόμπρες οι οποίες έχουν βρει καταφύγιο μέσα στον νου σας, δηλητηριάζοντάς τον με τα φαρμάκια τους: Λαγνεία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, αλαζονεία και μοχθηρία. Ηρεμήστε τα, όπως το κάνει ο γητευτής φιδιών με τη λικνιστική μουσική του φλάουτου. Η μουσική η οποία μπορεί να τα δαμάσει είναι το Όνομα του Θεού. Από κει και πέρα θα γίνουν παιχνίδια σας. Θα μπορείτε να τα χειρίζεστε όπως σας αρέσει. Όταν αυτά καθησυχάσουν, θα αποκτήσετε γαλήνη και θα παραμένετε ανεπηρέαστοι στις τιμές ή την ατίμωση, στα κέρδη ή τις απώλειες, στη χαρά ή τη λύπη.
- Μπάμπα

27 Απριλίου

Συνειδητοποιείστε ότι η ανθρώπινη ευτυχία δεν βρίσκεται στα αντικείμενα των αισθήσεων η των εμπειριών. Οποιαδήποτε ευχαρίστηση κι αν χαρίζουν αυτά, είναι προσωρινή και στιγμιαία. Πραγματική και παντοτινή ευτυχία μπορεί να προέλθει μόνο από μέσα σας. Τα αισθητήρια όργανα πρέπει να θεωρούνται σαν όργανα για προσφορά υπηρεσίας προς τους άλλους. Η ανόητη εντύπωση ότι η ευτυχία βρίσκεται μόνο στην ενασχόληση με τις  αισθησιακές απολαύσεις πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μόνο τα ζώα αρκούνται στο να αντλούν ικανοποίηση μόνο από τις αισθήσεις. Ως εκ τούτου, κάθε άνθρωπος πρέπει να δηλώσει ακλόνητα, "Είμαι άνθρωπος και όχι ζώο." Μόνο όταν έχει αυτή την ακλόνητη πεποίθηση θα αποβάλει ο άνθρωπος την ζωώδη φύση του και θα διατρανώσει την ανθρωπιά του. Άρα, μόνο όταν θέσει τα αισθητήρια όργανα υπό τον έλεγχο του, θα μπορέσει να συλλάβει τη φύση του Θεού.
- Μπάμπα

26 Απριλίου

Η χαρά και η λύπη δεν είναι έμφυτες στη φύση του ανθρώπου. Είναι δημιουργήματα του νου. Η ευδαιμονία είναι η αληθινή φύση του ανθρώπου. Αλλά μπορεί να την αισθανθεί μόνον όταν βιώσει την αγάπη του Θεού. Το συναίσθημα του "δικό μου" πρέπει να εξαλειφθεί τελείως. Ο άνθρωπος που είναι γεμάτος αγάπη έχει απόλυτη γαλήνη του νου, αγνότητα καρδιάς και παραμένει ατάραχος σε όλες τις αντίξοες περιστάσεις, αποτυχίες ή απώλειες. Αυτή η καρτερία προέρχεται από την αγάπη του Θεού, η οποία τον γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση παράγει τεράστια εσωτερική δύναμη. Όλοι πρέπει να αναπτύξουν αυτή τη δύναμη. Όλοι πρέπει να αναπτύξουν αυτή την αυτοπεποίθηση, για να μπορέσουν να βιώσουν την ευδαιμονία του Εαυτού (Atma-Ananda).
- Μπάμπα

25 Απριλίου

Να βλέπετε τον Θεό στον καθένα που συναντάτε. Να βλέπετε τον Θεό σε καθετί που βλέπετε. Το μυστήριό Του είναι συμφυές στα πάντα, είτε υλικά είτε μη-υλικά. Το σύμπαν διαχέεται από το Θείο, είναι μια έκφραση του Μυστηρίου Του! Βυθιστείτε στις πηγές χαράς που είναι μέσα σας και προχωρήστε. Μην στέκεστε ακίνητοι ή απομακρύνεστε. Κάθε λεπτό πρέπει να σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Αγαλλιάτε γιατί σας δόθηκε το δώρο να αναγνωρίζετε τον Θεό στα πάντα και να καλωσορίζετε κάθε ευκαιρία για να υμνείτε τη δόξα Του, για να ακούτε τις θαυματουργικές Του ιστορίες, για να μοιράζεστε την Παρουσία Του μαζί με άλλους ανθρώπους.
- Μπάμπα

24 Απριλίου

Κατά την προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας, δεν πρέπει να θεωρεί κανείς  ότι οι υπηρεσίες του πρέπει να περιορίζονται μόνο στους φτωχούς και τους ανήμπορους. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε διάκριση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στη σφαίρα της υπηρεσίας. Αυτό που έχει σημασία είναι το να προσφέρεται η υπηρεσία στο πρόσωπο που την έχει ανάγκη. Να φροντίζετε πάντα να διακρίνετε τι είδους υπηρεσίας απαιτείται, πότε και πού, και όχι την κατάσταση η τη θέση του ατόμου. Η πρώτιστη ανάγκη είναι ένα γνήσιο πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης. Εάν δεν υπάρχουν αισθήματα καλοσύνης και συμπόνιας, οποιαδήποτε υπηρεσία κι αν προσφέρετε γίνεται μια προσποίηση, που στοχεύει στην απόκτηση δημοσιότητας ή αναγνώρισης. Η αυτοπροβολή κατά την προσφορά υπηρεσίας είναι επιζήμια, καθώς το μόνο που κάνει είναι να διογκώνει το εγώ.
- Μπάμπα

23 Απριλίου

Ο Θεός δημιουργεί ενάντιες δυνάμεις για να δείξει τη δύναμη της πίστης σε Εκείνον και για να χαρίσει ειρήνη και αφθονία στους πιστούς. Όπως η μητέρα δίνει παιχνίδια και γλυκίσματα στο παιδί της για να το ευχαριστήσει, αν και η ίδια δεν τα χρειάζεται, έτσι και ο Θεός δημιουργεί συγκεκριμένες καταστάσεις για χάρη του πιστού, ώστε να αναδείξει τη βαθύτητα της πίστης του. Ακόμη και για απλά ζητήματα, βλέπετε ότι η πραγματική τους σημασία φαίνεται μόνο μέσα από εμπειρίες ενάντιες προς αυτά. Όπως για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να αναπτύξει σωματική δύναμη, πρέπει να υποβάλει το σώμα σε κοπιαστικές ασκήσεις. Ακόμα κι ένα διαμάντι πρέπει να κοπεί και να γυαλισθεί για να αναδείξει τη λάμψη και την αξία του.
- Μπάμπα

22 Απριλίου

Ο νους του ανθρώπου είναι τελείως γεμάτος από τα πράγματα του κόσμου και οι επιθυμίες αναλώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του. Απορροφημένος μέσα στις έγνοιες του υλικού κόσμου, έχει χάσει κάθε αίσθηση ευγένειας και ανωτερότητας και η αλήθεια έχει καταστεί απλώς μια ακόμη λέξη στο λεξικό. Η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η ευλάβεια έχουν μείνει στο περιθώριο. Η μόνη αχτίδα ελπίδας σ` αυτό το μισοσκόταδο του φόβου, του μίσους και της διαμάχης είναι η εσωτερική Ειρήνη, την οποία μπορεί να κερδίσει κανείς μέσω αυτοελέγχου και πνευματικής άσκησης. Αυτή η Ειρήνη θα διαποτίσει και θα εξαγνίσει την εσωτερική του συνειδητότητα καθώς επίσης και το εξωτερικό του περιβάλλον.
- Μπάμπα

21 Απριλίου

Στην καρδιά του ανθρώπου, κατοικεί ο Θεός μαζί με τον ατομικό εαυτό, όπως ακριβώς συνυπάρχουν το φως και η σκιά. Η σκιά προκαλείται από το φως. Μαρτυρεί την παρουσία φωτός. Αυτά είναι βασικώς αδιαχώριστα-ενιαία. Παρομοίως επίσης, κι ο ατομικός εαυτός(Jivi) με τον Οικουμενικό Εαυτό(Brahman) είναι Μία Ενιαία Οντότητα. Ο ατομικός εαυτός που είναι η  σκιά, υπάρχει εντός και διά μέσου του Οικουμενικού Εαυτού και μοιράζεται την ίδια Θεϊκή λάμψη. Κάθε άνθρωπος πρέπει να βιώσει αυτή την ταύτιση. Όταν το Ένα αντανακλάται στα πολλά, στην πολλαπλότητα των ατομικών εαυτών, παρίσταται ως Οικουμενικός Εαυτός σε κάθε έναν τους, ο οποίος παρατηρεί ανεπηρέαστος – ως ο αιώνιος Παρατηρητής (Μάρτυρας).
- Μπάμπα

20 Απριλίου

Όλες οι μύριες διαφορές που βλέπει κανείς στον κόσμο είναι απλά ποικίλες εκδηλώσεις της Μίας θεμελιώδους Οντότητας – του Θεού (Brahman). Ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να απολαύσει τα φρούτα ενός δέντρου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καλλιεργώντας(συντηρώντας) μόνο τα άνθη του. Πρέπει επίσης να καλλιεργήσει τις ρίζες, τον κορμό, τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη. Παρόμοια, ο άνθρωπος που αναζητά την ύψιστη γνώση πρέπει να καλλιεργήσει το σώμα, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα κατάλληλα. Ο Θεός είναι η αιώνια Πραγματικότητα, χωρίς γέννηση, ανάπτυξη ή θάνατο, χωρίς αρχή ή τέλος και αμετάβλητος. Μόνο τα σώματα υπόκεινται σε αλλαγή. Το αμετάβλητο Θείο πρέπει να το βιώσετε χρησιμοποιώντας το μεταβαλλόμενο σώμα σας.
- Μπάμπα

19 Απριλίου

Οι σοφοί της Ινδίας αναζητούσαν να γνωρίσουν εκείνη τη γνώση η οποία όταν αποκτηθεί, όλα τα υπόλοιπα γίνονται γνωστά. Η εξωτερίκευση-έκφραση αυτής της ανακάλυψης στην καθημερινή ζωή είναι η αγάπη. Διότι η αγάπη είναι αυτό που δημιουργεί, στηρίζει και περιβάλλει τα πάντα. Χωρίς αγάπη, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει να κατανοήσει τον Θεό και το δημιούργημά Του, το Σύμπαν. Ο Θεός είναι αγάπη, να ζείτε μες’ στην αγάπη - αυτή είναι η διδασκαλία των σοφών. Η καρδιά πρέπει να διαπλασθεί με την αδιάλειπτη επανάληψη του Ονόματος του Θεού (Νάμα-σμάρανα). Αυτή η αδιάλειπτη ενθύμηση του Ονόματος του Θεού συνιστά από μόνη της μια Γιόγκα (ένωση με τον Θεό): «Τη Γιόγκα του εξαγνισμού της συνειδητότητας». Φορτίστε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου σας με το πανίσχυρο Θεϊκό ρεύμα που ακτινοβολείται από το Όνομα του Θεού.
- Μπάμπα

18 Απριλίου

Η επίγνωση της πραγματικής φύσης σας είναι αληθινή γνώση, και η αφοσίωση στον Θεό (Μπάκτι) είναι το μέσον για να πετύχετε αυτή τη γνώση. Το φως του ήλιου αντανακλάται από τη σελήνη. Ενώ το φως από τον ήλιο είναι θερμό και λαμπερό, όταν το ίδιο αυτό φως ακτινοβολείται από τη σελήνη, είναι δροσερό και ηρεμιστικό. Το ίδιο όμως φως υπάρχει και στον ήλιο και τη σελήνη. Η Αρχή που φωτίζει και τον ήλιο και τη σελήνη είναι το Θείο Πνεύμα (Ατμική ουσία). Το φως του ήλιου παρομοιάζεται με τη Γνώση και το φως της σελήνης με την Αφοσίωση. Η Γνώση (Γκνιάνα) είναι φωτοβόλος, ενώ η Αφοσίωση (Μπάκτι) είναι ευδαίμων (μακάρια). Έτσι η Αφοσίωση και η Γνώση είναι οι μέθοδοι που οδηγούν στην ίδια κατάληξη.
- Μπάμπα

17 Απριλίου

Παρόλο που Θεός είναι πανταχού παρών, δεν υπάρχει σε όλους η ικανότητα αντίληψης αυτής της αλήθειας. Είναι πασίγνωστο το γεγονός ότι η φωτιά ευρίσκεται λανθάνουσα στο ξύλο. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, αν κάποιος προσπαθούσε να βράσει ρύζι σε ένα σκεύος που το έχει τοποθετήσει πάνω σ’ ένα σωρό άκαυτα ξύλα, θα μπορούσε να βράσει το ρύζι; Η φωτιά έχει δύο καταστάσεις - την εσωτερική και την εξωτερική. Η φωτιά η οποία είναι αόρατη και άδηλη είναι η εσωτερική φωτιά. Αυτή η φωτιά, αν και υπάρχει, δεν μπορεί να κάψει τίποτα. Η εξωτερική φωτιά όμως εκδηλώνει την αληθινή της μορφή και μπορεί να κάψει τα πάντα και να τα μετατρέψει σε στάχτες. Παρόμοια, η ικανότητα του βιώματος του πανταχού παρόντος Θεού και του οραματισμού Του υπάρχει σε όλους, αλλά μόνο μερικοί μπορούν να την εκδηλώνουν (εξωτερικά).
- Μπάμπα

16 Απριλίου

Η φύση του μαγνήτη είναι να έλκει τον σίδηρο. Όμως, εάν ο σίδηρος είναι καλυμμένος με σκουριά, θα είναι αδύνατον να τον έλξει αυτή η μαγνητική δύναμη. Η απληστία για τις σαρκικές απολαύσεις είναι μια από τις αιτίες συσσώρευσης αυτής της βλαβερής «σκουριάς». Ως εκ τούτου, πρέπει να μεριμνάτε ώστε να εξασφαλίζετε ότι ποτέ δεν θα σχηματισθεί σκουριά. Τότε, το κομμάτι του σιδήρου, μέσω της επαφής του με τον μαγνήτη που ονομάζεται Θεός προσλαμβάνει τη μαγνητική ιδιότητα και επιτυγχάνει τον αντικειμενικό σκοπό της αναζήτησής του. Η σκουριά της απληστίας των αισθήσεων θα μπορεί να παραμένει μακριά σας εάν διατηρείτε καλές συναναστροφές, και εάν εφαρμόζετε τα αξιώματα της καλής συμπεριφοράς που θα έχετε την ευκαιρία να αφομοιώσετε από αυτές τις ιερές συναναστροφές.
- Μπάμπα

15 Απριλίου

Δεν πρέπει να σπαταλάτε τον καιρό σας παραμένοντας αδρανείς, λέγοντας στον εαυτό σας ότι ο Θεός θα έλθει να σας βοηθήσει όταν παραστεί ανάγκη. Πρέπει να σηκωθείτε και να δουλέψετε. Ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τους εαυτούς τους, και δεν θα βοηθάει κανέναν άλλον. Κάνετε την εργασία που σας αναλογεί, και να την κάνετε ειλικρινά και αποτελεσματικά.
- Μπάμπα

14 Απριλίου

- Πρωτοχρονιά Ταμίλ και Κεράλα(Βίσου) Κάθε άνθρωπος επιθυμεί την ευτυχία και θέλει να αποφεύγει τη θλίψη. Όμως σ’ αυτόν τον κόσμο, η αλήθεια και η μη-αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αδικία, η χαρά και η λύπη έρχονται και παρέρχονται με τον χρόνο. Ο άνθρωπος πρέπει να έχει πίστη στην ύστατη Αρχή από την οποία πηγάζει και το καλό και το κακό. Αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο τον πόνο και την ευχαρίστηση. Πρέπει να εμπιστεύεστε τον Θεό και να βιώνετε την αγάπη Του μέσα στις καρδιές σας. Σ` αυτόν τον κόσμο το κέρδος από τις λύπες είναι μεγαλύτερο από αυτό της ευτυχίας. Οι άγιοι και οι σοφοί του παρελθόντος, που έχουν μείνει αθάνατοι στην ιστορία, επιζητούσαν τις στερήσεις περισσότερο από την ευτυχία. Η χαρά που προέρχεται από την υπερνίκηση των δυσκολιών διαρκεί περισσότερο από τη χαρά που κερδίζετε από την ευτυχία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είστε εναντίον της θλίψης ούτε να αναζητείτε μόνο την ευτυχία.
- Μπάμπα

13 Απριλίου

Τι είναι απελευθέρωση; Είναι η εγκατάλειψη του μη-πραγματικού(Anatma). Ας υποθέσουμε ότι θέλετε ένα ποτήρι με φρουτοχυμό. Αν δεν αδειάσετε το νερό που υπάρχει ήδη στο ποτήρι, δεν μπορείτε να το γεμίσετε με χυμό. Παρομοίως, αν δεν εγκαταλείψετε τις εγκόσμιες επιθυμίες, η πνευματικότητα (Atmabhava-Θεϊκό συναίσθημα) δεν θα μπορεί να ριζώσει μέσα σας. Όταν χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας βυθισμένοι σε σκέψεις γύρω από τον Θεό, θα απελευθερωθείτε από τις κακές σας συνήθειες. Δεν θα παρασύρεστε στο να προσβάλλετε τους άλλους ή να τους βλάπτετε με οποιονδήποτε τρόπο. Θα αρχίσετε να ζείτε με αγάπη, αποδεχόμενοι όλα τα γεγονότα σαν δώρα Του. Τότε το σπίτι σας θα γίνει αληθινά ο παράδεισος πάνω στη γη. Η χαρά που θα αναβλύζει από την καρδιά σας θα είναι το σύμβολο της Ουράνιας Κατοικίας του Θεού. Η ειλικρίνεια και το ενδιαφέρον που θα δείχνετε στην εργασία σας, θα συμβολίζουν την Επίγεια Κατοικία Του.
- Μπάμπα

12 Απριλίου

Όλοι οι πόθοι κι οι παρορμήσεις ανέρχονται με ακατάσχετη δύναμη σαν τα κύματα της θαλάσσης, βρυχώνται  με μανία, και έπειτα καταλαγιάζουν σε ήρεμα νερά. Δεν χαρίζουν γαλήνη. Η σοφία έγκειται στο να ξεχνάτε αυτά τα κύματα και να κατευθύνετε την προσοχή σας στα γαλήνια βάθη εντός σας. Θα μπορέσετε να αποκτήσετε γαλήνη μόνο εάν βυθιστείτε στα ενδότερα και ατάραχα βάθη της θάλασσας μέσα σας, και όχι με το να κολυμπάτε τριγύρω στην επιφάνεια.
- Μπάμπα

11 Απριλίου

Ο Θεός είναι αγάπη ενσαρκωμένη. Αυτή η αγάπη ακτινοβολεί εξίσου σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Το άρωμα ενός λουλουδιού παραμένει το ίδιο είτε κρατιέται στο αριστερό χέρι είτε στο δεξί. Παρομοίως ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις, δηλαδή ευνοούμενους και εξαιρούμενους. Αλλά τα στενόμυαλα άτομα δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν αυτή την «ίση αντιμετώπιση όλων» εκ μέρους του Θεού. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις δυνάμεις και ιδιότητες του Θεού σύμφωνα με τις δικές του περιορισμένες αντιλήψεις και βιώματα. Διαφορετικοί άνθρωποι, αναλόγως των αρεσκειών και απαρεσκειών τους, προσδίδουν στον Θεό τις διαφορές που έχουν οι ίδιοι στον νου τους. Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις όπως καλοί και κακοί, αρεστοί και μη αρεστοί, κακόβουλοι και ενάρετοι. Το σανταλόξυλο μεταδίδει το άρωμά του ακόμα και στο τσεκούρι που το πελεκάει. Παρομοίως, ο Θεός είναι πάντοτε έτοιμος να αγαπήσει, να εμψυχώσει και να προστατέψει άπαντες εξίσου.
- Μπάμπα

10 Απριλίου

Η Γαλήνη είναι το νέκταρ της Αγάπης στο μαγευτικό λουλούδι της ζωής. Είναι ο κύριος στόχος του γιόγκι και του πνευματικού αναζητητή. Όταν την αποκτήσουν, θα μπορέσουν να βιώσουν την αληθινή Πραγματικότητα. Η γαλήνη θα τους χαρίζει τη δύναμη που απαιτείται για να υπομένουν όλα τα εμπόδια κατά τη διαδρομή. Μόνο μέσω της γαλήνης μπορούν να ριζώσουν η αφοσίωση και η σοφία.
- Μπάμπα

9 Απριλίου

Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο άνθρωποι με πλούτη, δύναμη, μόρφωση και αρετές. Όμως υπάρχουν ελάχιστοι οι οποίοι έχουν πραγματώσει τον Εαυτό. Αγνοώντας τον Εαυτό, τι αξία έχουν όλα τα άλλα αγαθά, τα οποία είναι προσωρινά και εφήμερα; Σε τι σας χρησιμεύουν οι γνώσεις για τον κόσμο, όταν δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας; Γι` αυτό ακριβώς η Βεδάντα (το φιλοσοφικό απόσταγμα των Βεδών) καλεί τον καθένα να βρει την αλήθεια του εαυτού του. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για κάθε γνώση. Γι` αυτό, πρέπει να προσεγγίσετε το κατάλληλο πρόσωπο που θα σας διδάξει τις μεθόδους για να ανακαλύψετε τον αληθινό σας Εαυτό. Αναλάβετε αυτή την αυτοέρευνα, καλλιεργώντας πίστη, αν όχι στον Θεό, τουλάχιστον στον Εαυτό σας. Ο άνθρωπος ο οποίος δεν πιστεύει στον εαυτό του δεν μπορεί να έχει πίστη σε κανέναν. Δεν μπορεί να έχει πίστη στον Θεό. Κάντε την πίστη (vi-svasa) ανάσα (svasa) της ζωής σας.
- Μπάμπα

8 Απριλίου

Για να κατακτηθεί η γαλήνη, πρέπει να εκμηδενιστεί ο βαθιά ριζωμένος εχθρός της, ο θυμός. Ο θυμός υποδουλώνει τον άνθρωπο και θολώνει τον νου του. Όταν είστε γεμάτοι από αφοσίωση (Bhakti), τότε η κατανόηση της αλήθειας γίνεται εύκολη. Η μορφή της αφοσίωσης που είναι γνωστή ως Shanta Bhakti (γαλήνια αφοσίωση) είναι η καλύτερη οδός που οδηγεί στην αιώνια, παντοτινή ευδαιμονία. Να ζείτε μια ζωή με υψηλά ιδεώδη. Να είστε πάντοτε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.
- Μπάμπα

7 Απριλίου

Οι Βέδες έχουν διδάξει τους τρόπους για να γίνει η ζωή στον κόσμο αγνή και γεμάτη νόημα. Έχουν διακηρύξει: "Ούτε με τελετουργίες ούτε με απογόνους ούτε με πλούτη μπορεί να επιτευχθεί η αθανασία, παρά μόνο με την απάρνηση(αυτοθυσία)". Ο απαρνητής δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και το ίδιο του το σώμα για την ευημερία των άλλων. Η απάρνηση είναι κάτι περισσότερο από το να απαρνηθείτε(θυσιάσετε) τις ανέσεις, τα χρήματα και τα υλικά αντικείμενα. Πρέπει να απορρίψετε τις φαύλες ιδιότητες όπως μίσος, ζήλια, οργή και μοχθηρία οι οποίες έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα σας κατά τη διάρκεια πολλών ζωών-ενσαρκώσεων.
- Μπάμπα

6 Απριλίου

Για να κερδίσει κανείς την τέλεια ευτυχία, πρέπει να ακολουθήσει την οδό της αφοσίωσης στον Θεό (Bhakti), αφιερώνοντας τον εαυτό του πλήρως στον Θεό. Δεν μπορεί να αποκτηθεί με κανένα άλλο μέσο. Η οδός της σοφίας (Jnana) είναι δυνατή μόνο για έναν στο εκατομμύριο. Υπό τις παρούσες συνθήκες η οδός της σοφίας είναι πράγματι πολύ δύσκολη. Η οδός της δράσης (Karma marga) και η οδός του ελέγχου του νου (Yoga marga) είναι επίσης γεμάτες εμπόδια. Ως εκ τούτου, η οδός της αφοσίωσης (Bhakti marga) είναι η πιο ομαλή, η πιο πρόσφορη για επιτυχία και χαρίζει απέραντη ευδαιμονία.
- Μπάμπα

5 Απριλίου

Η θεμελιώδης άγνοια που ονομάζεται Μάγια σας ξεγελά με πολλές απάτες. Σας κάνει να πιστεύετε ότι ένα σκοινί είναι φίδι και το βάζετε στα πόδια τρομοκρατημένοι. Σας κάνει να φαντάζεστε μια λίμνη με νερό εκεί όπου υπάρχει μόνο η ζεστή άμμος της ερήμου και τρέχετε προς αυτή για να σβήσετε τη δίψα σας. Και την αποκαλείτε "Μάγια", που σημαίνει "μέσα από μένα", "για μένα", στα Σανσκριτικά, ταυτίζοντας έτσι τον εαυτό σας με αυτήν, σαν να ήταν πραγματική και ευεργετική. Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι είναι απατηλή, θα σταματήσει να σας ενοχλεί. Η Μάγια δημιουργεί το σύμπαν, απλώνει ενώπιον του νου τα ατέλειωτα πράγματα και στολίδια του αντικειμενικού κόσμου. Είναι μια χορεύτρια (Ναρτάκι), μια σαγηνεύτρια που δελεάζει τη διάνοια και παγιδεύει τις αισθήσεις. Αυτή η Να-ρτά-κι μπορεί να υποταχθεί μέσω του Κι-ρτά-να. Κιρτάνα είναι ο στοχασμός και η εξύμνηση της δόξας του Θεού.
- Μπάμπα

4 Απριλίου

Mόνον όταν ο νους τεθεί ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό του, θα μπορέσει ο άνθρωπος να γνωρίσει την αληθινή του ταυτότητα.  Τότε  όλα του τα προβλήματα και οι θλίψεις, οι αμφιβολίες και τα διλήμματα, θα τελειώσουν. Ο άνθρωπος τότε υπερνικά τη λύπη, τη ψευδαίσθηση και την ανησυχία. Εδραιώνεται στην αδιατάρακτη ηρεμία της Υπέρτατης Γαλήνης. Η πνευματική ζωή δεν είναι μια άσκοπη διανοητική ανάλυση και επιχειρηματολογία, αλλά μια βιωματική εμπειρία αμιγούς Ευδαιμονίας.
- Μπάμπα

3 Απριλίου

Ο Ράβανα δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο κατώτερος του Ράμα ως προς τις γνώσεις. Ο σοφός Βαλμίκι όμως, ο συγγραφέας της Ραμάγιανα, περιέγραψε τον Ράβανα ως ανόητο και εκθείασε τον Ράμα ως σοφό. Ο λόγος ήταν το ότι ο Ράμα εφάρμοσε τις γνώσεις Του στην πράξη και έζησε μια υποδειγματική ζωή. Αντιθέτως, ο Ράβανα δεν εφάρμοσε τις γνώσεις που είχε αποκτήσει, έγινε δούλος των αισθήσεών του και έτσι κατέστρεψε τον εαυτό του, το βασίλειό του και ολόκληρη τη φυλή του. Η μόρφωση χρειάζεται όχι για να ικανοποιεί κανείς τις αισθήσεις του, αλλά για να μπορέσει να τις υπερβεί και να θέσει ανώτερα ιδανικά για την κοινωνία. Το ανθρώπινο σώμα δεσμεύεται από τις αισθήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για το καλό και για το κακό. Ως εκ τούτου, είναι πρώτιστο καθήκον του ανθρώπου το να χρησιμοποιεί ορθά τις αισθήσεις του.
- Μπάμπα

2 Απριλίου

Αν αφιερώνετε τα πάντα στον Θεό, δεν θα υπάρχει χώρος για ανησυχία ή λύπη, ούτε ακόμα και για χαρά. Μ` αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τις προσκολλήσεις και η γαλήνη σας δεν θα μπορεί ποτέ να διαταραχθεί. Το «εγώ», το «δικό μου», το «εσύ», το «δικό σου» - όταν όλα αυτά καταλαμβάνουν τον νου, τότε χάνεται η γαλήνη.
- Μπάμπα

1 Απριλίου

Πίσω από αυτόν τον γοητευτικό κόσμο υπάρχει ένας Δημιουργός. Είναι Παντογνώστης, Παντοδύναμος και πανταχού Παρών και λατρεύεται με πολλά ονόματα και πολλές μορφές από τους ανθρώπους. Η ενότητα, η αδελφοσύνη και η αφοσίωση στον Θεό είναι ουσιώδεις ιδιότητες για κάθε άνθρωπο. Για την προαγωγή αυτών των ιερών ιδιοτήτων στην ανθρωπότητα, μερικές μεγάλες ψυχές ενέπνευσαν τους ανθρώπους και ίδρυσαν διάφορες θρησκείες. Η θρησκεία δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει περιορισμούς, αλλά αντίθετα προορίζεται να αναπτύξει την ανθρώπινη προσωπικότητα και να υποδείξει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον ορθό τρόπο ζωής. Η θρησκεία αναδεικνύει την ανθρωπιά που υπάρχει στον άνθρωπο και τον καθιστά ικανό να ζει αρμονικά με τους συνανθρώπους του. Εξασφαλίζει τον δεσμό αγάπης ανάμεσα στο άτομο και τον Θεό. Φανερώνει την ενότητα η οποία αποτελεί τη βάση της πολλαπλότητας μέσα στη δημιουργία.
- Μπάμπα