Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2023

31 Μαρτίου

«Μάθετε πως όλες οι διακρίσεις μεταξύ καλού και κακού είναι βασικά το αποτέλεσμα της προσκόλλησης και της εξέλιξης, λόγω του ότι θεωρούμε τον κόσμο ως πραγματικό, αν και δεν είναι ούτε πραγματικός ούτε μη πραγματικός. Εκείνοι που έχουν απαλλαγεί από αυτή την ψευδαίσθηση και αυτή τη δυαδικότητα είναι οι μεγάλες ψυχές (μαχάτμα). Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πραγματικότητά τους είναι ο αμετάβλητος Εαυτός. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δύο –βιώνουν πάντα μόνο το Ένα.»

Εκείνοι που δέχτηκαν αυτή τη διευκρίνιση (από τον Ράμα) πέτυχαν την αταραξία και την ψυχική γαλήνη. Οι καρδιές τους κατακλύστηκαν από αγάπη και ευδαιμονία. Αναγνώρισαν τη μεγαλοσύνη του Ράμα και τον προσκύνησαν μ’ ευγνωμοσύνη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Ιστορία του Ράμα (Rama Katha Rasa Vahini)», Μέρος Β΄, κεφ. 30.


30 Μαρτίου

Πιστέψτε ότι η αγάπη είναι Θεός, και η αλήθεια είναι Θεός.  Η αγάπη είναι αλήθεια.  Η αλήθεια είναι αγάπη.  Μόνο όταν αγαπάτε δεν έχετε φόβο, γιατί ο φόβος είναι η μητέρα του ψεύδους.  Αν δεν έχετε φόβο, θα εμμένετε στην αλήθεια.  Ο καθρέφτης της αγάπης αντανακλά τον Εαυτό μέσα σας και σας αποκαλύπτει ότι ο Εαυτός είναι οικουμενικός και ενυπάρχων σε κάθε ύπαρξη.

Μπάμπα, από ομιλια που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1958


29 Μαρτίου

Η αγάπη είναι το δώρο του Θεού σε κάθε άνθρωπο. Θα πρέπει να αξιοποιείται για την υπηρεσία της κοινωνίας. Η ενότητα είναι απαραίτητη για την πρόοδο της κοινότητας. Το άτομο πρέπει να μοιράζεται την αγάπη του με τους άλλους. Μόνο τότε έχει το δικαίωμα να αποτελεί μέρος της κοινωνίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2002


28 Μαρτίου

Όλα όσα βλέπετε στον εξωτερικό κόσμο, από τον μικρόκοσμο ως τον μακρόκοσμο, είναι παρόντα μέσα σας. Τα βουνά, οι ωκεανοί, οι πόλεις, τα χωριά... είναι στην καρδιά σας. Όλα τα όντα βρίσκονται εντός σας. Είστε η βάση των πάντων. Όντας έτσι, τι είναι αυτό που θέλετε να δείτε στον εξωτερικό κόσμο; Πόσο ανόητο είναι από την πλευρά σας να παρασύρεσαι από την αντανάκλαση την έξω από σας, αγνοώντας την πραγματικότητα μέσα σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Ιουλίου 2002


27 Μαρτίου

Μπορεί να μην έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε κάποιο γιγαντιαίο σχέδιο υπηρεσίας μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα ωφεληθούν· μπορείτε  όμως να σηκώσετε ένα κουτσό αρνάκι πάνω από ένα φράχτη ή να οδηγήσετε ένα τυφλό παιδί σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Και αυτό είναι μια πράξη λατρείας. Η υπηρεσία είναι πιο καρποφόρα από τη επανάληψη του Ονόματος, τον διαλογισμό, τις τελετουργίες και τα αφιερώματα, που συνήθως συνιστώνται στους πνευματικούς αναζητητές. Διότι, η υπηρεσία εξυπηρετεί δύο σκοπούς: την εξαφάνιση του εγώ και την επίτευξη της ευδαιμονίας. Όταν κάποιος κοντά σας είναι βυθισμένος στη θλίψη, μπορείτε να είστε χαρούμενοι; Όχι. Ένα μωρό δίπλα σας μπορεί να κλαίει θλιβερά και τα μάτια σας να είναι γεμάτα δάκρυα συμπόνιας. Γιατί; Υπάρχει ένας αόρατος δεσμός μεταξύ των δύο.

Μόνο ο άνθρωπος έχει αυτήν την ποιότητα της συμπόνιας· μόνο αυτός μπορεί να είναι χαρούμενος όταν οι άλλοι είναι χαρούμενοι, και δυστυχής όταν οι άλλοι είναι δυστυχείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι το πρότυπο της δημιουργίας, το αποκορύφωμα της ζωικής εξέλιξης. Μόνον ο άνθρωπος είναι ικανός για υπηρεσία· αυτή είναι η ιδιαίτερη δόξα του και η εξαιρετική ικανότητά του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1970


26 Μαρτίου

Όλοι πρέπει να εμμένουν στην απόφαση ότι για όσο διαρκεί η ζωή τους θα είναι αφιερωμένοι στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν την ενότητά τους με όλη την ανθρωπότητα. Ένα τέτοιο αίσθημα ενότητας θα οδηγήσει στην πραγμάτωση του Θεού. Η υπηρεσία είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγείτε από τον εγωισμό και τον εγωκεντρισμό. Ένας αφοσιωμένος που είναι αποφασισμένος για μια τέτοια υπηρεσία είναι αγαπητός στον Κύριο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1990


25 Μαρτίου

Το Ντάρμα (ο νόμος της Δικαιοσύνης) δεν είναι ένα κάτι που μπορεί να καθοριστεί από τον καθένα, σύμφωνα με τη στιγμιαία επιθυμία του. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το ντάρμα που βγαίνει από την καρδιά του κάθε ανθρώπου είναι το δικό του ατομικό ντάρμα, πώς μπορεί να είναι το Ντάρμα του Θεού; Γι’ αυτό, στην καρδιά σας –όχι στη φυσική αλλά στην πνευματική καρδιά– πρέπει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να γνωρίσετε τον αληθινό σας Εαυτό.

Η λέξη «Εγώ» ανήκει στον Εαυτό και ποτέ στο σώμα. Επομένως, Ντάρμα είναι αυτό που προέρχεται από την πνευματική καρδιά μας, και αυτό είναι που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από εμάς. Το ντάρμα που σχετίζεται με την καθημερινότητά μας αλλάζει από μέρα σε μέρα. Εφόσον αλλάζει, δεν μπορεί να είναι το πραγματικό Ντάρμα. Το Ντάρμα είναι αιώνιο, είναι αμετάβλητο, είναι η Αλήθεια. Εάν είναι κάτι που μεταβάλλεται, γιατί θα πρέπει να εδραιώσουμε ένα τέτοιο ντάρμα; Και γιατί οφείλουμε να ενεργούμε σύμφωνα με αυτό;

Ο Ράμα έχει περιγραφεί στη Ραμάγιανα ως η ενσάρκωση του Ντάρμα. Παρόλο που ο Ράμα είχε ένα φυσικό σώμα, το Ντάρμα που βίωσε και έθεσε ως παράδειγμα και καθιέρωσε στον κόσμο στην αιωνιότητα είναι το αιώνιο Ντάρμα, η αμετάβλητη Αλήθεια.

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν - Summer Showers in Brindavan, 1972, ch 11

 


24 Μαρτίου

Θεωρήστε ότι είναι ο Ράμα που μιλάει μέσα από εσάς και τιμήστε κάθε λέξη όπως θα έκανε Εκείνος. Σκεφτείτε πόσο πολύ έπρεπε να μετανοήσει ο Λάκσμανα που δεν ενήργησε, σε μια μοιραία περίπτωση, σύμφωνα με τον λόγο που είχε δώσει στον ίδιο τον Ράμα. Ο Ράμα του είχε ζητήσει να μην αφήσει ποτέ τη Σίτα μόνη της στο ερημητήριο και εκείνος είχε συμφωνήσει. Όμως έφυγε και έτσι ο Ράβανα μπόρεσε να απαγάγει τη Σίτα και να τη μεταφέρει στη νησιωτική του πόλη! Ο Ράμα είναι ο Άτμα-Ράμα, η φωνή του Θεού μέσα μας. Μην τον παρακούτε και μην παρακάμπτετε τις οδηγίες της. Προσευχηθείτε ώστε η φωνή να σας προειδοποιεί πάντα, προσευχηθείτε με ταπεινότητα και παραδοθείτε στις συμβουλές του. Τότε ο Ράμα θα σας καθοδηγήσει σωστά και με συμπόνια. Ο Ράμαντας του Μπαντραχαλάμ ρίχτηκε στη φυλακή· τον μαστίγωσαν χωρίς έλεος. Αλλά ποτέ δεν έχασε την πίστη του στον Ράμα. Παρακαλούσε με θλίψη για χάρη και κατάφερε να κερδίσει τη θεϊκή παρέμβαση για να σωθεί από τα βασανιστήρια. Η ακλόνητη πίστη είναι το σημάδι της πνευματικής επιτυχίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επίγνωσης της εσωτερικής Πραγματικότητας του ανθρώπου, του σταθεροποιητικού πυρήνα, του Θεού μέσα στον άνθρωπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


23 Μαρτίου

Πέρασαν αιώνες και ο κόσμος έχει υποστεί πολλές αλλαγές, αλλά δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση στην ανθρώπινη καρδιά. Κάποιοι λένε ότι η εκπαίδευση αλλάζει τον άνθρωπο. Αναμφίβολα, υπάρχει αλλαγή. Αλλά τι είδους αλλαγή είναι αυτή; Είναι μια ιδιότυπη αλλαγή που οδηγεί στη στρέβλωση του ανθρώπινου νου αντί στη μεταμόρφωση της καρδιάς του. Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη εκπαίδευση έχει προσθέσει στη σύγχυση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν μαθαίνει αυτό που πρέπει να μάθει. Σπαταλά τη ζωή του καλλιεργώντας ζωώδεις ιδιότητες και επιδιδόμενος σε δαιμονικές πράξεις. Η παράδοση της Ινδίας δίνει μεγάλη έμφαση στην ενότητα  που υπόκειται της ποικιλομορφίας. Θέλει να κατανοήσουμε αυτή την αρχή της ενότητας και να εργαστούμε για τη δική μας λύτρωση. Εμείς όμως ακολουθούμε αυτό που είναι αντίθετο με τον αρχαίο πολιτισμό μας. Έτσι, αυξάνεται σήμερα ο αριθμός των λεγόμενων μορφωμένων διανοούμενων που κατακερματίζουν την ενότητα και προβάλλουν την ποικιλομορφία, αλλά ο αριθμός των ευγενών ψυχών που οραματίζονται την ενότητα στην ποικιλομορφία μειώνεται. Ο τρόπος ζωής των αρχαίων Ινδών ήταν τέτοιος που φανέρωνε  μεγάλο ενδιαφέρον για την ευημερία όλων. Έβρισκαν  ικανοποίησή στο να προσφέρουν χαρά στους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002


22 Μαρτίου

Να αγαπάτε τους πάντες. Να έχετε πίστη ότι ο Θεός είναι παρών σε όλους. Να δίνετε χαρά σε όλους. Μόνο τότε μπορείτε να βιώσετε την ευτυχία. Είναι αδύνατον να νιώθετε ευτυχείς χωρίς να δίνετε χαρά στους άλλους. Αυτή την ημέρα της πρωτοχρονιάς Ουγκάντι, πάρτε τη σταθερή απόφαση να εξαγνίσετε την καρδιά σας. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν μπορεί να ανακληθεί. Όταν περπατάτε, θα πρέπει να κοιτάτε τον δρόμο μπροστά σας. Ποιο είναι το νόημα να κοιτάτε πίσω; Ομοίως, δεν υπάρχει λόγος να μελαγχολείτε αναλογιζόμενοι το παρελθόν. Το μέλλον δεν είναι βέβαιο. Ποιος σας εγγυάται ότι θα είστε ζωντανοί μέχρι αύριο; Επομένως, μην ανησυχείτε για το μέλλον σας. Ζήστε στο παρόν. Δεν είναι ένα συνηθισμένο παρόν. Είναι πανταχού παρόν, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του παρελθόντος και οι σπόροι του μέλλοντος περιέχονται σε αυτό. Έτσι, όταν διαχειρίζεστε σωστά το παρόν, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μέλλον σας θα είναι ασφαλές και βέβαιο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002


21 Μαρτίου

Πρώτα απ` όλα, γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη για τον Θεό. Η καρδιά σας είναι σαν μια δεξαμενή και οι αισθήσεις είναι οι βρύσες. Όταν γεμίζετε τη δεξαμενή της καρδιάς σας με αγάπη, το γλυκό νερό της αγάπης θα ρέει μέσα από τις βρύσες των αισθήσεων. Όπως είναι τα συναισθήματα στην καρδιά σας, τέτοιες είναι και οι πράξεις σας. Όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη αγάπη, όλες οι πράξεις σας θα διαπνέονται από αγάπη. Αν ρίξετε μια πέτρα σε ένα πηγάδι, θα δημιουργήσει κυματισμούς σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Παρομοίως, όταν ρίχνετε μια πέτρα μιας καλής ή κακής σκέψης στη λίμνη του νου σας, η επίδρασή της θα εξαπλωθεί σε όλα τα μέλη του σώματός σας. Όταν μια κακή σκέψη εισέρχεται στο νου σας, τα μάτια σας θα βλέπουν κακό, τα χέρια σας θα πράττουν το κακό, η ομιλία σας θα γίνεται αρνητική, τα αυτιά σας θα εστιάζονται στο κακό και τα πόδια σας θα περπατούν μόνο σε άσχημους τόπους. Η επίδραση των σκέψεων θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα από την κορυφή ως τα νύχια. Η καρδιά είναι ό,τι πιο σημαντικό. Όταν η καρδιά δεν είναι αγνή, η ζωή χάνει το νόημα της.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιουλίου 1996


20 Μαρτίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, ευγενής και ενάρετη. Είναι κρίμα που οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Ο μοναδικός σκοπός και στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι να γνωρίσει κανείς την αληθινή του φύση.

Ξεχνώντας την αληθινή του φύση, ο άνθρωπος αναλώνεται σε κοσμικές ανησυχίες και βυθίζεται στη δυστυχία. Οι αρχαίοι σοφοί υπέδειξαν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί για τη λύτρωση της ανθρωπότητας. Πρότειναν εννέα μορφές λατρείας, κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να προσδώσει ευδαιμονία και να λυτρώσει τη ζωή του ανθρώπου.

Για να βιώσετε την εγγύτητα του Θεού, το πιο εύκολο μονοπάτι είναι η συνεχής ανάμνηση του ονόματος του Κυρίου. Ο σοφός Βιάσα δήλωσε ότι σε αυτή την εποχή της Κάλι Γιούγκα δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από το να υμνείς το όνομα του Κυρίου για να συνειδητοποιήσεις τον Θεό. Είναι το ευκολότερο μονοπάτι για όλους –λόγιους και αγράμματους, πλούσιους και φτωχούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1996


19 Μαρτίου

Μπορείτε να φέρετε ένα εκατομμύριο λουλούδια και να προσφέρετε θυσιαστικές τελετουργίες. Όλα θα απορριφθούν, κανένα δεν θα γίνει δεκτό. Φέρτε μόνον έναν λωτό, την καρδιά σας, που είναι τρυφερή. Ο Σάτυα Σάι θα τη δεχτεί και θα σας ευλογήσει με αγάπη και ειρήνη. Προσφέρετε τις αρετές σας, σαν να ήταν λουλούδια. Αρετές που σκορπίζουν ομορφιά και άρωμα. Προσφέρετε τον λωτό της καρδιάς σας, απαλλαγμένο από παράσιτα όπως ο πόθος, ο θυμός και το μίσος. Ο σπόρος του Θεού πρέπει να καλλιεργηθεί με ανθρώπινη προσπάθεια και σταθερή φροντίδα, για να ανθίσει και να καρποφορήσει. Απομακρύνετε από τον νου σας κάθε ίχνος επιθυμίας να βλάψετε τους άλλους, με τη σκέψη, τα λόγια και τις  πράξεις σας. Οι συνέπειες του να επιδίδεστε σε συμπεριφορές, που σας προσφέρουν προσωρινή ικανοποίηση, είναι καταστροφικές. Κάθε τέτοια πράξη είναι ένας σπόρος που φυτεύεται στον νου σας, ένα ζιζάνιο που θα θεριέψει και θα καταστρέψει τη δική σας ειρήνη και χαρά. Επομένως, να είστε προσεκτικοί απέναντι σε τέτοιες τάσεις. Εξαγνίστε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας και ενεργήστε ως άνθρωποι που πορεύονται προς το Θείο Πεπρωμένο τους. Σας ευλογώ να επιτύχετε και να φτάσετε στον στόχο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Απριλίου 1983


18 Μαρτίου

Η πνευματική γνώση θεωρείται ως η απαραίτητη προϋπόθεση για τον άνθρωπο. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά πρωταρχικό είναι η συμπεριφορά του, η ενάρετη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά του ατόμου καθορίζει τις ποιότητές του και οι ποιότητες, με τη σειρά τους, καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Όλοι είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται εξίσου την αγάπη Του. Γιατί λοιπόν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων; Γιατί δεν υπάρχει ισότητα ή ομοιότητα; Αυτό οφείλεται στις διαφορές στη διανοητική συγκρότηση των ανθρώπων. Αν ο νους είναι ακάθαρτος, οι πράξεις κάποιου είναι βέβαιο ότι θα είναι μιαρές. Όταν ο νους και η συνείδηση στρεβλώνονται από τον εγωισμό, η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι επίσης διαστρεβλωμένη. Όταν αυτά στρέφονται προς το Θείο, οι καλές πράξεις ακολουθούν με φυσικό τρόπο. Ο νους είναι η αιτία των καλών και των κακών πράξεων. Ως εκ τούτου, ό,τι επιθυμούμε να επιτύχουμε, θα πρέπει να προσπαθούμε να το επιτύχουμε χωρίς έξαψη ή ταραχή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Απριλίου 1983


17 Μαρτίου

Αν πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα του κάρμα, δηλαδή των προδιαγεγραμμένων συνεπειών των περασμένων πράξεων, είναι αναπόφευκτες, τότε ποια είναι η χρησιμότητα της αφοσίωσης και της λατρείας του Θεού; Παρόλο που το κάρμα υπάρχει, η χάρη του Θεού θα απομακρύνει σίγουρα, σε μεγάλο βαθμό, τις κακές συνέπειες που το ακολουθούν. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα.

Υπάρχει μια ενέσιμη αμπούλα. Είναι γραμμένο επάνω της ότι το φάρμακο που βρίσκεται μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 1970. Το 1972, αυτή η ίδια αμπούλα είναι εκεί, και επίσης και το φάρμακο μέσα σε αυτή. Αλλά το φάρμακο δεν είναι πλέον δραστικό. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στο πεπρωμένο σας μπορεί να υπάρχει το κάρμα, αλλά με τη χάρη του Θεού, μπορείτε να αποδυναμώσετε και να αμβλύνετε την επίδρασή του. Παρόλο που υπάρχει, δεν μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Μπορείτε να γίνετε αποδέκτες της χάρης του Θεού· δεν χρειάζεται να φοβάστε το κάρμα και τις συνέπειές του. Αν ο Θεός είναι ευχαριστημένος με την αφοσίωσή σας, σίγουρα θα ακυρώσει τις κακές συνέπειες πράξεων του παρελθόντος. Επομένως, το πιο σημαντικό πράγμα, για το οποίο πρέπει να προσπαθήσετε, είναι να κερδίσετε τη χάρη του Θεού, μέσω της οποίας μπορείτε να ξεπεράσετε όλες αυτές τις κακές επιπτώσεις.

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν - Summer Showers in Brindavan, 1972, ch 11


16 Μαρτίου

Να προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο δυνατό στην παρούσα εποχή της Κάλι Γιούγκα, πράττοντας το καλό και ζώντας ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Το παρελθόν είναι παρελθόν, και δεν θα ξανάρθει ποτέ, και το μέλλον είναι αόρατο. Το παρόν δεν είναι σταθερό· αλλάζει και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Γι’ αυτό λέμε: «Να είστε καλοί, να κάνετε καλό, να βλέπετε καλό - αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό». Προσπαθήστε να είστε καλοί, γεμίστε την καρδιά σας με καλοσύνη και ζήστε μια ενάρετη ζωή, και το αποτέλεσμα θα είναι επίσης καλό. Όταν αρρωσταίνετε, δεν είναι καθόλου χρήσιμο να θλίβεστε γι’ αυτό. Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε με κάποιον τρόπο το κατάλληλο φάρμακο, ώστε να ξεπεράσετε την ασθένεια. Αντί να κλαίτε για την αρρώστια, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε να τη θεραπεύσετε βοηθώντας το σώμα να ιαθεί. Έτσι, επίσης, αντί να λυπάστε για όσα αρνητικά συμβαίνουν σε αυτή την εποχή της Κάλι Γιούγκα, εστιάστε τις δυνάμεις σας ώστε να εκδηλώνετε καλοσύνη και απομακρύνετε το κακό από αυτόν τον κόσμο.

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν - Summer Showers in Brindavan, 1972, ch 11


15 Μαρτίου

Γνωρίζετε ότι ο κόσμος των ονείρων είναι ένας φανταστικός κόσμος χωρίς νόημα, όπου πενήντα χρόνια συμπιέζονται σε πέντε λεπτά και όπου παράξενα περιστατικά και πράγματα θεωρούνται ως όντως παρόντα και αληθινά. Αλλά επιτρέψτε Μου να σας πω ότι από το στάδιο της αυτοπραγμάτωσης, ακόμη και το στάδιο της εγρήγορσης, είναι εξίσου χωρίς εγκυρότητα. Γι’ αυτό, να έχετε μια αίσθηση των αξιών, μια κλίμακα αξιών μάλλον· δώστε σε όλα, σε όλους, την αξία που τους αναλογεί, ούτε σταγόνα παραπάνω. Πέντε περιβλήματα περικλείουν τον Εαυτό και κρύβουν το μεγαλείο του από το να αποκαλυφθεί. Εξαγνίστε και λαμπρύνετε αυτά τα περιβλήματα. Το φυσικό περίβλημα, δηλαδή το σώμα, πρέπει να εξαγνίζεται με καλή, υγιεινή, αγνή τροφή· αυτό της ζωτικής πνοής, με ήρεμη, σταθερή αναπνοή και ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία· το νοητικό περίβλημα με άγιες σκέψεις και συναισθήματα, ανέγγιχτα από προσκόλληση στις αισθήσεις ή ανεπηρέαστα από χαρά ή θλίψη· το περίβλημα της σοφίας με την ενατένιση της αλήθειας· και το περίβλημα της ευδαιμονίας, με το να βυθίζεται κανείς στην έκσταση της πραγμάτωσης του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


14 Μαρτίου

Ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι πήγε στην παραλία και έπαιξε με τα κύματα, πρέπει να εμφανίσει, ως απόδειξη, τουλάχιστον τα δύο βρεγμένα του πόδια, έτσι δεν είναι; Έτσι κι εσείς, όταν έρχεστε σε αυτή τη θάλασσα της συντροφιάς των ευσεβών και μοιράζεστε τα κύματα της ευδαιμονίας, η απόδειξη θα βρίσκεται στα μάτια που υγραίνονται από τα δάκρυα, στην καρδιά που αγαλλιάζει, όταν κάποιος άλλος είναι ευτυχισμένος. Ακόμη και όταν απλώς ακούτε, συλλέγετε το μέλι, όπως κάνει η μέλισσα, όταν επισκέπτεται τα λουλούδια. Λέγεται ότι ο κόσμος γεμίζει με την παρουσία του Σάι, με το όνομα του Σάι στα χείλη όλων. Θέλω όμως να προχωρήσω βαθύτερα. Επίσης, δεν επιμένω ότι πρέπει να είναι το όνομα «Σάι». Ο κόσμος πρέπει να γεμίσει από Θεό, με οποιοδήποτε από τα πολλά ονόματα και μορφές του Θεού στα χείλη και στο νου των ανθρώπων! Είναι η ίδια ουσία που χύνεται σε διαφορετικά καλούπια, όπως οι ζαχαρωτές κούκλες που αναζητούν τα παιδιά, με τις μορφές γάτας, σκύλου, αγελάδας και αλόγου. Όλες οι κούκλες είναι από την ίδια γλυκιά ουσία, ένα παιδί προτιμά αυτό το σχήμα και αυτό το όνομα, ένα άλλο κλαίει για μια άλλη κούκλα! Κατά τον ίδιο τρόπο, το Θείο εμφανίζεται σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, παίρνοντας διαφορετικά Ονόματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1961


13 Μαρτίου

Τι είναι Πνευματικότητα (Adhyatmika); Δεν είναι απλώς ο στοχασμός του Αρχέγονου ή Θεϊκού Πνεύματος (Adi Atma). Η Πνευματικότητα έγκειται στην εξάλειψη της ζωώδους φύσης και στην άνοδο στο επίπεδο του Θεού. Θα πρέπει να έχει κανείς απόλυτη πίστη ότι δεν είναι απλώς ένα ανθρώπινο ον, διότι υπάρχει ο Θεός εντός του. Μόνον τότε θα μπορέσετε να καθυποτάξετε τη ζωώδη φύση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 2002


12 Μαρτίου

Σπουδαστές! Το μέλλον της χώρας, καλώς ή κακώς, εξαρτάται από εσάς. Η παλαιότερη γενιά δεν μπορεί να αναμορφώσει το έθνος. Μόνο μια πειθαρχημένη και σωστά εκπαιδευμένη νεότερη γενιά μπορεί να υπηρετήσει καλά το έθνος, ως μελλοντικοί ηγέτες. Αντιμετωπίστε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα τεράστιο μέγαρο. Προσπαθήστε για την ευημερία της πατρίδας σας καθώς και των άλλων εθνών εξίσου. Προσκολληθείτε στις αρχές και τις πεποιθήσεις σας, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε οι άλλοι. Έχετε κατά νου το παράδειγμα των Γκοπίκας. Η αφοσίωσή τους στον Κρίσνα ήταν σταθερή και ακλόνητη. Θεωρήστε την αλήθεια ως την αναπνοή της ζωής σας. Όταν λέτε την αλήθεια και εφαρμόζετε τη δικαιοσύνη, θα φτάσετε στο υψηλότερο επίπεδο. Προσκολληθείτε στην αλήθεια ενώ προσπαθείτε να κερδίσετε τα προς το ζην ή όταν βιώνετε οτιδήποτε στη ζωή. Έτσι θα χαθεί και ο πλούτος ο αποκτημένος με δόλια μέσα. Ασχοληθείτε με κάποιο είδος κοινωνικά χρήσιμης δραστηριότητας στον εκπαιδευτικό, ιατρικό ή άλλο τομέα. Η θυσία είναι πιο σημαντική από το να κερδίζετε χρήματα. Οι σπουδαστές που διαπνέονται από αυτό το πνεύμα υπηρεσίας μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε χώρα. Μην χρησιμοποιείτε τα πτυχία σας ως μέσο επαιτείας για θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιήστε σωστά την εκπαίδευσή σας για να προσφέρετε υπηρεσίες στο έθνος και να ζήσετε ευγενείς ζωές. Αυτή είναι η ευχή μου προς όλους σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1993


11 Μαρτίου

Μόνο ένας νέος με καλές ποιότητες μπορεί να γίνει σωστός ηγέτης. Κάποιος πρέπει να μετέχει στην κοινωνική υπηρεσία ως προετοιμασία για την ηγεσία. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι η ευτυχία σας συνδέεται με την ευτυχία της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να καλλιεργήσουν τέτοιες συμπεριφορές στους μαθητές. Παρ’ όλα τα επιτεύγματα στον φυσικό κόσμο, πόσο έχει καταφέρει ο άνθρωπος να αναπτύξει τις ανθρώπινες ποιότητες του; Αυτό είναι το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Αν οι άνθρωποι μελετήσουν την αρχαία ιστορία της Ινδίας, θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι στην Αλήθεια. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε ατομικό επίπεδο, αλλά όταν εμπλέκονται εθνικά συμφέροντα, αυτές οι διαφορές θα πρέπει να ξεχαστούν και όλοι οφείλουν να ενεργούν ενωμένοι. Αυτή ήταν η στάση του Νταρμαράτζα απέναντι στα ξαδέλφια του Καουράβας. Είπε: «Σε ατομικό επίπεδο, εμείς οι πέντε αδελφοί Πάνταβας μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με τους εκατό Καουράβας. Αλλά αν το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο, είμαστε 105 εναντίον των υπολοίπων. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το έθνος».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1993


10 Μαρτίου

Ένα χορτάτο στομάχι, μάτια παραδομένα σ’ έναν γαλήνιο ύπνο, ένα σπίτι γεμάτο παιδικά γέλια –αυτά, σύμφωνα με τους περισσότερους ανθρώπους, αποτελούν την υψηλότερη μορφή ευτυχίας. Αλλά αυτά αναφέρονται μόνο στο διάστημα μεταξύ γέννησης και θανάτου. Τι γίνεται με το πριν και το μετά; Το σώμα είναι κάτι ξεχωριστό από εσάς. Σας ανήκει για μερικά χρόνια και το ταΐζετε, το φροντίζετε και παλεύετε μαζί του, για να το τιθασεύσετε ώστε να εκτελεί το θέλημά σας. Το «εσύ» ή το «εγώ» μέσα στο σώμα είναι ο Θείος Εαυτός (Άτμα) ­–ο Ένας χωρίς δεύτερο. Όταν η ταύτιση με το σώμα αποδυναμωθεί, η λάμψη του Θείου Εαυτού θα είναι ολοφάνερη. Η προσκόλληση στο σώμα συνεπάγεται τη συσσώρευση και την απόκτηση πραγμάτων που ικανοποιούν τις ανάγκες και την απληστία του. Η συσσώρευση προωθεί την εκμετάλλευση· δεν μπορεί να κερδίσει τη χάρη και δεν έχει όριο· η δίψα αυξάνεται με κάθε γουλιά. Πάντα ζητάει περισσότερα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Απριλίου 1983


9 Μαρτίου

Μόνο όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν τον εαυτό τους, θα μπορέσουν να γνωρίσουν την αλήθεια για τον εξωτερικό κόσμο. Η εσωτερική πραγματικότητα του ατόμου δεν μπορεί να γίνει γνωστή με την εξερεύνηση του εξωτερικού κόσμου. Όταν κάποιος στρέψει το βλέμμα του προς τα μέσα και συνειδητοποιήσει ότι η ουσία του είναι Θεϊκή, θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα όντα. Μέσα από αυτό το αίσθημα της ενότητας, θα βιώσει την ευδαιμονία που υπερβαίνει κάθε κατανόηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1983


8 Μαρτίου

Ίσως έχετε ακούσει κάποιους να λένε ότι έγινα ο Σάι Μπάμπα, όταν Με τσίμπησε ένας σκορπιός! Λοιπόν, προκαλώ οποιονδήποτε από εσάς να τσιμπηθεί από σκορπιούς και να μεταμορφωθεί σε Σάι Μπάμπα. Όχι, ο σκορπιός δεν είχε καμία σχέση με αυτό! Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε κανένας σκορπιός!

Ήρθα ως απάντηση στις προσευχές των σοφών, των αγίων και των πνευματικών αναζητητών για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Όταν υπάρχει σημάδι μιας μικρής αναταραχής, ο αστυφύλακας εμφανίζεται στη σκηνή· αν το πλήθος γίνει ατίθασο, σπεύδει ο επιθεωρητής· και αν γίνει βίαιο, ο διευθυντής της αστυνομίας πρέπει να είναι προσωπικά παρών στη σκηνή για να το καταστείλει.

Εάν, ωστόσο, η κατάσταση οξυνθεί, πρέπει να παραστεί ο Γενικός Επιθεωρητής, έτσι δεν είναι; Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία ο Γενικός Επιθεωρητής αναλαμβάνει όλη την ευθύνη της κατάστασης.

Οι σοφοί, οι λόγιοι, οι άγιοι, οι γιόγκι και τα θεϊκά πρόσωπα έχουν κάνει την προσπάθειά τους, και όλοι θα συνεργαστούν στο έργο της αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της διάνοιξης του δρόμου για να αποκτήσει ο κόσμος την ύψιστη ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


7 Μαρτίου

Έχετε προσβληθεί από την ασθένεια που η Γκίτα μπορεί να θεραπεύσει, την ασθένεια της αυταπάτης, η οποία στρεβλώνει την αίσθηση των αξιών σας, θολώνει την όρασή σας και διαστρέφει τη στάση σας.

Για να επωφεληθείτε από το φάρμακο, πρέπει να νιώσετε τη θλίψη του Aρτζούνα, να υιοθετήσετε τη στάση της αφοσίωσής του, της αποστασιοποίησης που ανέπτυξε και της συγκέντρωσης που επέδειξε. Ήταν έτοιμος να ζητιανέψει για τα προς το ζην παρά να ενθρονιστεί ως βασιλιάς σκοτώνοντας τους συγγενείς, τους δασκάλους και τους πρεσβύτερούς του.

Να έχετε αυτή την έντονη λαχτάρα· τότε, η Γκίτα θα καταστρέψει την ψευδαίσθηση και θα σας απελευθερώσει. Ανακαλύψτε μόνοι σας το στάδιο της πνευματικής σας ανάπτυξης, σε ποια τάξη της πνευματικής εκπαίδευσης θα μπορούσατε να ενταχθείτε. Κατόπιν αποφασίστε να προχωρήσετε από αυτή την τάξη στην αμέσως ανώτερη. Προσπαθήστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και θα κερδίσετε τη Χάρη του Θεού. Μην κάνετε παζάρια και μην απελπίζεστε. Ένα βήμα τη φορά είναι αρκετό, αρκεί να σας οδηγεί στον στόχο και να μην σας απομακρύνει από αυτόν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1966


6 Μαρτίου

Ο άνθρωπος, ακόμη κι αν δεν προσπαθήσει να αναζητήσει τον Θεό, μπορεί τουλάχιστον να αναζητήσει την ειρήνη, τη χαρά, την ευτυχία και την αυτάρκεια.

Όμως δεν αναζητά ούτε καν αυτά. Ούτε προσπαθεί να μάθει πώς να τα αποκτήσει. Η σβούρα περιστρέφεται διαρκώς χωρίς διακοπή· ο άνθρωπος επίσης θλίβεται και κοπιάζει αιωνίως χωρίς ανάπαυλα. Η μόνη γαλήνη και χαρά που μπορεί πάρει είναι στιγμιαία· είναι εδώ τώρα και χάνεται το επόμενο λεπτό.

Ο πόνος βάζει τέλος στη χαρά· η χαρά δεν είναι παρά η απουσία του πόνου. Γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ζει για χρόνια ως βάρος στη γη; Τόσο πολύ ρύζι ή στάρι καταναλώνεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση με τη μορφή της χαράς ή της ειρήνης για τον ίδιο ή τους άλλους.

Το φως του λάμπας θυέλλης θα λάμψει μόνο όταν αντλείτε τον αέρα δυναμικά· το ίδιο και το δικό σας φως, είναι αμυδρό και πολύ κοντά στο να σβήσει· επομένως, αντλήστε δυναμικά, δηλαδή ασχοληθείτε με την πνευματική άσκηση και φωτίστε καλύτερα τον νου σας και σκορπίστε φως σε όλους όσους έρχονται κοντά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1966


5 Μαρτίου

Ο άνθρωπος επιδιώκει την ευδαιμονία, αλλά πώς μπορεί να την επιτύχει;

Όπου υπάρχει πίστη, υπάρχει αγάπη.
Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ειρήνη.
Όπου υπάρχει ειρήνη, υπάρχει αλήθεια.
Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει ο Θεός.
Όπου υπάρχει ο Θεός, υπάρχει ευδαιμονία.

Το μονοπάτι της πνευματικότητας αρχίζει με την πίστη και τελειώνει με την ευδαιμονία. Η ευδαιμονία δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσω των υλιστικών απολαύσεων ή των ανθρώπων του κόσμου. Μπορεί να βιωθεί μόνο όταν οι πέντε αισθήσεις χρησιμοποιούνται σωστά. Σήμερα, ο άνθρωπος διαβάζει ιερά βιβλία για να επιτύχει την ευδαιμονία, αλλά όλα αυτά τα βιβλία έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει άπειρη ευδαιμονία μελετώντας τις γραφές.

Πρέπει να μελετήσει κανείς το «βιβλίο της άπειρης γνώσης» για να βιώσει την απέραντη ευδαιμονία. Αυτός ο ίδιος ο κόσμος είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς από αυτόν τον κόσμο. Ποιοι είναι οι φίλοι σας; Όχι οι συμμαθητές ή οι συγκάτοικοί σας. Μόνο ο Θεός είναι ο αληθινός και αιώνιος φίλος σας. Μόνο με τη βοήθεια αυτού του φίλου θα μπορέσετε να μελετήσετε το βιβλίο της απειροσύνης, τον κόσμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μάϊου 1999


4 Μαρτίου

Η επιθυμία είναι ένας δαίμονας με τρία κεφάλια! Όταν εκπληρώνετε την επιθυμία σας, αναπτύσσετε απληστία για να διατηρήσετε το κέρδος και να το δείτε να πολλαπλασιάζεται. Όταν αποτυγχάνετε ως προς την εκπλήρωση της επιθυμίας σας, αναπτύσσετε θυμό!

Ακόμα και η ασκητική πειθαρχία δεν θα μπορούσε να μεταμορφώσει έναν τέτοιο χαρακτήρα, όπως έγινε στην περίπτωση του Μπασμασούρα, ο οποίος προσπάθησε να καταστρέψει τον ίδιο τον Κύριο που τον ευλόγησε! Η επιθυμία, η απληστία και ο θυμός είναι και οι τρεις μορφές της ποιότητας του πάθους, της πυρετώδους δραστηριότητας που αγνοεί τα μέσα και επικεντρώνεται στον σκοπό. Η ποιότητα αυτή επιδιώκει τον σκοπό, αλλά δεν εστιάζει στην ορθότητα του μονοπατιού!

Υπάρχει μια ιστορία για κάποιες μαϊμούδες που φύτεψαν έναν κήπο με μάνγκο. Φύτεψαν τα δενδρύλλια, τα πότισαν λίγες μέρες και τα ξερίζωσαν από το έδαφος για να δουν πόσο βαθιά είχαν φτάσει οι ρίζες! Ανυπομονούσαν να μεγαλώσουν γρήγορα και να δώσουν καρπούς, αλλά δεν γνώριζαν τη διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορούσαν να πάρουν τους καρπούς που λαχταρούσαν! Ενεργήστε με ορθότητα –τότε, θα δρέψετε τους καρπούς! Καλλιεργήστε με προσοχή και συλλέξτε τη σοδειά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Αυγούστου 1964


3 Μαρτίου

Ο σίδηρος σκουριάζει όταν βρίσκεται σε ένα ρυπαρό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να χάνει την αντοχή του. Αλλά η δύναμή του αποκαθίσταται όταν τοποθετείται στη φωτιά.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απομακρύνετε τη σκόνη από τον νου σας. Τι είναι η σκόνη; Η σκόνη είναι τα αρνητικά συναισθήματα που αναδύονται σε κάποιον εξαιτίας της κακής συντροφιάς. Μόνο εξαιτίας των κακών συναναστροφών δημιουργούνται κακές σκέψεις. Γι’ αυτό λέγεται: «Πες μου ποιοι είναι οι φίλοι σου, να σου πω ποιος είσαι».

Πάρτε χρόνο και ερευνήστε, αλλά αναζητήστε μόνο τη συντροφιά των καλών ανθρώπων. Όταν βρίσκεστε σε καλή κατάσταση, όλοι θα σας πλησιάζουν, κολακεύοντάς σας. Όταν όμως βρίσκεστε σε πτώση, όλοι θα απομακρυνθούν χωρίς καν να σας αποχαιρετήσουν. Αυτό δεν είναι αληθινή φιλία.

Τι είναι αληθινή φιλία; Αληθινός φίλος είναι αυτός που σας ακολουθεί σαν σκιά ακόμη και σε περιόδους δυσκολιών και πόνου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιουλίου 1996


2 Μαρτίου

Να συμμετέχετε στην κοινωνία με αυτοκυριαρχία και πνεύμα αταραξίας, έχοντας τον νου και την καρδιά σας στραμμένα στον Θεό. Να ζείτε με την επίγνωση και το όραμα ότι όλοι είναι μόνον ένα. Μη νομίζετε ότι είστε ξεχωριστοί από τους άλλους. Μόνο τότε μπορείτε να βιώσετε το Θείο. Αναπτύξτε την αγάπη για τον Θεό και βιώστε την Ενότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Απριλίου 1997


1 Μαρτίου

Να απολαμβάνετε πάντα την ειρήνη που είναι το αποτέλεσμα της παύσης όλων των νοητικών αναταραχών. Μην επιτρέπετε στον νου να τρέχει πίσω από το ένα και το άλλο. Εκπαιδεύστε τον να παραμένει γαλήνιος. Κρατήστε μακριά τις νοητικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την επαφή με τον εξωτερικό κόσμο.

Τότε, μπορείτε να γίνετε η ίδια η Ύπαρξη (Sat). Αυτή είναι η κατάσταση του σοφού ή η κατάσταση πέρα από το βασίλειο των αισθήσεων, όπου αυτές δεν έχουν εξουσία. Αυτή είναι η αληθινή αυτοπραγμάτωση, η οποία είναι ο στόχος της ζωής.

Λέγεται ότι πρέπει να ασκηθείτε στη σιωπή. Αλλά τι είναι η σιωπή; Δεν είναι απλώς το να κρατάς το στόμα σου κλειστό. Σημαίνει να ξεπερνάς την επιρροή όλων των αισθήσεων και να εδραιώνεσαι πάντα στη συνείδηση της δικής σου πραγματικότητας. Η αέναη ευδαιμονία είναι επίσης αέναη ειρήνη. Όταν ο νους αποσύρεται από τον εξωτερικό κόσμο, η γλώσσα επίσης σιωπά· όλες οι αισθήσεις ακολουθούν το παράδειγμά του - αυτή είναι η γνήσια σιωπή!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 24