Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2021

31 Μαρτίου

Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, έξι παίκτες και από τις δύο πλευρές συνεχίζουν να κλωτσούν την μπάλα μέχρι να τη στείλουν στον στόχο. Ο στόχος της ζωής είναι ανάμεσα σε δύο δοκάρια: το κοσμικό και το πνευματικό. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η μπάλα δεν θα φύγει έξω από τα δοκάρια. Θα πρέπει να χτυπηθεί ώστε να περάσει ανάμεσά τους. Γεννηθήκατε ως άνθρωποι με στόχο να μην ξαναγεννηθείτε. Πρέπει να ζείτε μέσα στα πλαίσια των κοσμικών και των πνευματικών επιδιώξεων. Τότε θα επιτύχετε την απελευθέρωση. Οι έξι αρνητικές ιδιότητες –λαγνεία, θυμός, απληστία, επιθυμία, αλαζονεία και ζήλια– είναι από τη μία πλευρά και οι καλές ιδιότητες –αλήθεια, σωστή συμπεριφορά, ειρήνη, αγάπη, μη-βία και θυσία– βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Το παιχνίδι είναι μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Ένα άλλο μάθημα που παίρνουμε από αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορείτε να κλωτσάτε την μπάλα μόνο όσο αυτή είναι γεμάτη με αέρα (εγώ). Όταν ξεφουσκώσει, την παίρνετε στα χέρια σας! Για να ζήσετε μια γόνιμη και ουσιαστική ζωή, να προσφέρετε υπηρεσία στους συνανθρώπους σας· θα σας φέρει πιο κοντά στον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1998


30 Μαρτίου

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι φυσιολογικά 36,8°C.  Εάν αυτή  η  θερμοκρασία αυξηθεί σε 37,2 ° C, λένε ότι ο πυρετός έχει ανέβει λόγω κάποιας διαταραχής στο σώμα. Εισπνέουμε και εκπνέουμε με κανονικό ρυθμό. Εάν υπάρξει μια μικρή αύξηση ή μείωση του αυτού του ρυθμού, αυτό επίσης δηλώνει κάποια διαταραχή στο σώμα. Αλλαγές στον ρυθμό του σφυγμού ή στην αρτηριακή πίεση υποδηλώνουν επίσης διαταραχή. Έτσι, διαπιστώνετε ότι εάν υπερβείτε τα όρια ακόμη και σε  ένα  μικρό βαθμό, είναι επικίνδυνο ή επιβλαβές για το σώμα. Για όλα υπάρχει ένα όριο, ώστε να λειτουργούν  με φυσιολογικό τρόπο. Όταν τα μάτια σας βλέπουν μια αναλαμπή φωτός  ή  μια λάμψη κατά τη λήψη φωτογραφιών, κλείνουν αυτόματα, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν την ένταση του φωτισμού. Τα τύμπανα των αυτιών σας επίσης δεν μπορούν να ανεχθούν ακούσματα πέρα από μια ορισμένη ηχητική στάθμη και κλείνετε τα αυτιά σας ή βάζετε βαμβάκι μέσα σ’ αυτά. Η ζωή σας λοιπόν κινείται μέσα σε καθορισμένα όρια! Κατά τον ίδιο τρόπο, οι επιθυμίες σας πρέπει επίσης να βρίσκονται υπό περιορισμό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1983


29 Μαρτίου

Όποιες κι αν είναι οι δραστηριότητές σας, η αγάπη πρέπει να είναι η βάση τους. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγάπη. Η ζωή χωρίς αγάπη είναι ανώφελη. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να μεταμορφωθεί έτσι ώστε να αναπτύσσει την αγάπη στις καρδιές. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι οι αντανακλάσεις της αγάπης. Σας χαρίζουν την πολυπόθητη ειρήνη. Εάν η αγάπη αναβλύζει από την καρδιά σας, αυτό αρκεί. Θα σας προσφέρει τη σωτηρία. Την εποχή του Κρίσνα (Ντβάπαρα Γιούγκα), οι βοσκοπούλες έλεγαν στον Κρίσνα: «Κύριε! Σε παρακαλούμε ρίξε το νέκταρ της αγάπης στις άγονες καρδιές μας. Σπείρε τους σπόρους της αγάπης. Είθε η πλημμύρα της αγάπης να ρέει από τις καρδιές μας!» Προσευχόντουσαν με ειλικρίνεια στον Κρίσνα  να εκπληρώσει τον πόθο της καρδιάς τους. Για να ευημερήσει ο κόσμος, η βροχή της αγάπης πρέπει να πέσει σε όλες τις καρδιές! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2004


28 Μαρτίου

Ο πιστός πρέπει να θεωρεί τον αγνό νου ως την κατοικία του Κυρίου. Πρέπει να γεμίσετε τον νου σας με αγνές, ιερές και θεϊκές σκέψεις και έτσι να λυτρωθείτε. Το πουλί τσατάκα (είδος κούκου) υπομένει  πολλά βάσανα για να εξασφαλίσει καθαρές σταγόνες βροχής από τα σύννεφα. Τη στιγμή που εντοπίζει ένα σκοτεινό σύννεφο στον ουρανό, ξεκινά η περιπέτειά του. Παρόλο που το νερό είναι άφθονο στη γη σε λίμνες και ποτάμια δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για αυτά τα μολυσμένα νερά. Περιμένει τις καθαρές σταγόνες βροχής τον μήνα Οκτώβριο και δεν αναζητά άλλο νερό. Δεν πτοείται από τις βροντές και τους κεραυνούς. Αναζητά μόνο καθαρές σταγόνες βροχής που πέφτουν από τα σύννεφα, χωρίς φόβο ή ανησυχία. Τραγουδά όλο χαρά καθώς πίνει τις σταγόνες της βροχής. Είναι ένα παράδειγμα αγνής αγάπης. Κατά τον ίδιο τρόπο οι αληθινοί πιστοί πρέπει να περάσουν από παρόμοιες διαδικασίες εξαγνισμού για να πραγματώσουν τον Θεό. Να έχετε την ίδια αποφασιστικότητα ώστε να περάσετε με επιτυχία από παρόμοιες δοκιμασίες και να βιώσετε έτσι την υπέρτατη θεία ευδαιμονία. Μην ενδίδετε στα τεχνάσματα και τα θέλγητρα του κόσμου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1991


27 Μαρτίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι αναμφισβήτητα η  ανώτερη από πλευράς εξέλιξης, και για να της δοθεί νόημα είναι απαραίτητη μια πνευματική και αγνή προσπάθεια. Γι’ αυτόν τον τρόπο ζωής, ο χαρακτήρας είναι πολύ σημαντικός. Ο χαρακτήρας κάνει τη ζωή αθάνατη. Eπιβιώνει ακόμη και του θανάτου. Μερικοί λένε ότι η γνώση είναι δύναμη, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο χαρακτήρας είναι δύναμη. Ακόμη και η απόκτηση γνώσεων απαιτεί καλό χαρακτήρα. Έτσι, όλοι πρέπει να λαχταρούν να αποκτήσουν αψεγάδιαστο χαρακτήρα χωρίς ίχνος κακού. Σημειώστε ότι ο Βούδας, ο Ιησούς Χριστός, ο Σανκαρατσάρια, ο Βιβεκάναντα, καθώς και σπουδαίοι σοφοί, άγιοι και λάτρεις του Κυρίου –όλοι τους είναι πολύτιμοι στη μνήμη των ανθρώπων ακόμη και σήμερα. Ποια ήταν η ποιότητα που τους έκανε όλους αλησμόνητους για πάντα; Είναι ο χαρακτήρας του καθενός. Ο πλούτος, η  μόρφωση και η κοινωνική θέση δεν έχουν καμία χρησιμότητα χωρίς χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας είναι το άρωμα του λουλουδιού. Δίνει νόημα και αξία. Οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες ή οι επιστήμονες μπορεί να είναι σπουδαίοι, ο καθένας στον δικό του τομέα. Ωστόσο, χωρίς χαρακτήρα, δεν μπορούν να έχουν θέση στην κοινωνία!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini» κεφ 1


26 Μαρτίου

Στην αναζήτηση της ψυχικής γαλήνης, δεν πρέπει να  ενδιαφέρεστε μόνο για τις ατομικές σας ανάγκες. Εκτός του ότι μια τέτοια αναζήτηση είναι δείκτης έντονης εγωπάθειας, είναι επίσης μάταιη. Είναι δυνατόν μόνο του ένα άτομο να επιτύχει την ειρήνη; Εάν υπάρχει χάος και αναταραχή γύρω σας, πώς μπορείτε μόνοι εσείς να έχετε ειρήνη; Εάν δεν υπάρχει ειρήνη στην οικογένεια  ή στην κοινότητα, πώς μπορείτε να είστε γαλήνιοι; Δεν μπορείτε να είστε αδιάφοροι για την κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Εάν θέλετε να επιτύχετε την ειρήνη, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η ατμόσφαιρα γύρω σας ευνοεί την ειρήνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργήσετε την αίσθηση ότι η ατομική σας ειρήνη  είναι στενά συνδεδεμένη με την ειρήνη του κόσμου. Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτή τη βαθιά αλήθεια, οι αρχαίοι πρότειναν την οικουμενική προσευχή: Loka Samastha Sukhino Bhavantu (Είθε όλοι οι άνθρωποι σε όλους τους κόσμους να είναι ευτυχισμένοι). 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Απριλίου 1986


25 Μαρτίου

Δεν αρκεί η απλή εξύμνηση του ονόματος του Θεού. Αυτό που πρέπει να προσφέρετε στον Θεό είναι η αγάπη σας. Η αγάπη δεν είναι ιδιοκτησία σας. Στην πραγματικότητα, είναι ιδιοκτησία του Θεού. Παραδώστε στον Θεό αυτό που είναι δικό Του. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας μακράς ζωής χωρίς αυτήν την προσφορά; Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προσφέρετε την αγάπη σας σε κανέναν άλλο εκτός από τον Θεό! Όταν προσφέρετε όλη σας την αγάπη στον Θεό, Εκείνος θα φροντίσει για όλες σας τις ανάγκες. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που να είναι πέρα από τις δυνάμεις Του. Στις πόλεις ή στα χωριά, στα δάση ή στον ουρανό, στις ψηλές κορφές ή στους βαθείς ωκεανούς, ο Θεός είναι παντού. Διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο. Όλα τα όντα είναι μορφές Του. Συνειδητοποιήστε αυτήν την αλήθεια, μετουσιώστε την σε πράξη και απολαύστε θεία ευδαιμονία. Αυτό είναι αληθινή αφοσίωση. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Στις μέρες μας, όπου κι αν πάτε, υπάρχει αναταραχή, εγωισμός και διαμάχες. Πρέπει να αναπτύξετε την αγάπη και να τη μοιραστείτε με όλους, συγγενείς και φίλους, ακόμη και με τους εχθρούς σας. Τότε, όλα θα περιβάλλονται από αγάπη! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


24 Μαρτίου

Το φως του ήλιου επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτελεί διάφορες ενέργειες. Ωστόσο, ο ήλιος παραμένει ανεπηρέαστος από όλα όσα κάνει ο άνθρωπος. Παρίσταται απλώς ως μάρτυρας. Ομοίως, ο Θεός είναι ο αιώνιος μάρτυρας. Δεν επηρεάζεται από ό,τι συμβαίνει τριγύρω. Τα σύννεφα, που οφείλουν την ύπαρξή τους στον ήλιο, καλύπτουν τον ίδιο τον ήλιο! Αλλά αυτό δεν μειώνει με κανέναν τρόπο τη λαμπρότητα του. Παρομοίως, ο Θεός δεν υπόκειται σε καμία μείωση, αν ο άνθρωπος, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στον Θεό, Τον περιφρονεί. Ο άνθρωπος θα δρέψει σίγουρα τις συνέπειες των πράξεών του. Ο Θεός δεν επηρεάζεται από αυτές. Ακριβώς όπως τα σύννεφα προέρχονται από τον ήλιο, έτσι και ο νους, η διάνοια  και το υποσυνείδητο δημιουργούνται από τον Θείο Εαυτό. Ο νους σας είναι υπεύθυνος για όλα σας τα δεινά, ακόμη και για την επαναγέννησή σας. Έτσι λοιπόν, ο νους σας πρέπει να στραφεί προς τον Θεό για να δραπετεύσετε από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1999


23 Μαρτίου

Μπορείτε να καθυποτάξετε τον νου μέσω της συγκέντρωσης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ασκηθεί προς οποιαδήποτε από τις δύο κατευθύνσεις: χωρίς μορφή (a-rupa) και με μορφή (sa-rupa). Στην πρώτη δεν υπάρχει δέσμευση από τη μορφή. Ο αφοσιωμένος έχει την αίσθηση ότι δεν είναι αυτός που πράττει ή απολαμβάνει. Ότι είναι μόνο ένας εκπρόσωπος του Θεού, ένα όργανο, και επομένως δεν επηρεάζεται, θετικά ή αρνητικά όταν η πράξη καταλήγει σε καλό ή κακό αποτέλεσμα. Δεν ταυτίζεται με τη μορφή ή το σώμα. Αντίθετα, ο διαλογισμός στη μορφή χάνεται στη  δυαδικότητα της ευχαρίστησης και του πόνου, του κέρδους και της απώλειας, επειδή θεωρεί το όνομα και τη μορφή, το σώμα και τις δραστηριότητές του ως αδιαμφισβήτητα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο άνθρωπος έχει δύο επιλογές: το εξωτερικό μονοπάτι (pravritti marga) και το εσωτερικό μονοπάτι (nivritti marga). Στο πρώτο έρχεται αντιμέτωπος με τους έξι εσωτερικούς εχθρούς: τον πόθο, τον θυμό, την απληστία, την προσκόλληση, την αλαζονεία και το μίσος. Στο δεύτερο  δέχεται βοήθεια από έξι εσωτερικούς φίλους: την κυριαρχία επί των αισθήσεων, τον έλεγχο του νου, το ψυχικό σθένος, την ικανοποίηση, την πίστη και την  αταραξία. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1983


22 Μαρτίου

Ο Ντασαράτα έστειλε τον Ράμα στο δάσος για δεκατέσσερα χρόνια ως συνέπεια της υπόσχεσής του στην Kαϊκέγι. Αν και ασυνήθιστη στις κακουχίες, η Σίτα υπέμεινε τις δυσκολίες της ζωής στο δάσος. Ο Λάκσμανα δεν είχε καμία υποχρέωση να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία. Λόγω της μεγάλης αφοσίωσής του στον Ράμα, Τον ακολούθησε σαν σκιά. Έφερνε φρούτα, λουλούδια και βολβούς από το δάσος για να υπηρετεί τον Ράμα και τη Σίτα, ενώ ο ίδιος νήστευε. Την κάθε στιγμή της ζωής του, την περνούσε υπηρετώντας τον Ράμα. Έθεσε τόσο το σώμα όσο και τον νου του στην υπηρεσία και τη λατρεία του Ράμα –λάτρευε δηλ. τον Θεό με μορφή και ιδιότητες (σαγκούνα ουπάσανα). Ο Μπάρατα ζήτησε από τον Ράμα να γυρίσει στην Αγιόντγια, αλλά οι προσπάθειές του δεν είχαν  επιτυχία, αφού ο Ράμα αρνήθηκε να επιστρέψει. Έτσι, ο Μπάρατα συμφιλιώθηκε με την ιδέα της επιστροφής, αλλά έμεινε στο χωριό Ναντιγκράμα έξω από την Αγιόντγια. Το σώμα του ήταν στο Nαντιγκράμα, αλλά ο νους του ήταν με τον Ράμα. Ο Λάκσμανα λάτρευε τον Ράμα με το σώμα και τον νου, ενώ η λατρεία του Μπάρατα ήταν μόνο με το νου, καθώς ο νους του ήταν ενωμένος με τον Ράμα. Γι’ αυτό η αφοσίωση του Μπάρατα χαρακτηρίζεται ως αφοσίωση χωρίς ιδιότητες (νιργκούνα ουπάσανα).

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


21 Μαρτίου

Αποφεύγετε τις κακές παρέες. Αναζητήστε καλές συντροφιές. Μόνον έτσι θα εξαγιάσετε τη ζωή σας. Πολύ συχνά θυμίζω στους σπουδαστές ότι όταν συμμετέχουν σε κακές συντροφιές, γίνονται σκλάβοι. Πρέπει να είστε κύριοι, όχι σκλάβοι. Όλοι ξέρετε τι συνέβη με την Καϊκέγι όταν άκουσε τα λόγια της Μάνταρα. Κανείς δεν αγαπούσε τον Ράμα περισσότερο από την Καϊκέγι. Αλλά όταν ο νους της θόλωσε, πίστεψε τα λόγια της κακιάς Μάνταρα. Σε αυτόν που έχει διεστραμμένο νου, η αλήθεια εμφανίζεται ως ψέμα και το ψέμα ως αλήθεια. Λόγω της επίδρασης της κακής συντροφιάς, ο νους μολύνεται. Γι’ αυτό, λοιπόν, από την τρυφερή ηλικία «Αποφεύγετε τις κακές παρέες, συμμετέχετε σε καλές συντροφιές, πράττετε ενάρετα μέρα και νύχτα και ερευνάτε  τι είναι μόνιμο και τι είναι εφήμερο». Μην αναπτύσσετε περιττές επαφές. Η αλληλεπίδρασή σας με τους άλλους θα πρέπει να περιορίζεται στην εκδήλωση στοιχειώδους ευγένειας όπως «Γεια σας, πώς είστε;» 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1999


20 Μαρτίου

Ένας ικανός μονάρχης οφείλει να έχει τους υπουργούς του υπό έλεγχο. Θα τους κατευθύνει σωστά και θα διατηρεί την ειρήνη και την ασφάλεια του βασιλείου του. Αντίθετα, ένας μονάρχης που επιτρέπει στον εαυτό του να ελέγχεται από τους υπουργούς του δεν αξίζει τον θρόνο· δεν γίνεται αποδεκτός και εξευτελίζεται. Στο βασίλειό του δεν επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια. Ο νους είναι ο μονάρχης εντός σας. Οι αισθήσεις είναι οι υπουργοί. Εάν ο νους είναι σκλάβος των αισθήσεων, δεν θα έχετε ειρήνη. Κάθε πνευματικός αναζητητής, που επιδιώκει να εκφράσει και να διευρύνει το θεϊκό στοιχείο εντός του, πρέπει απαραίτητα να αποκτήσει κυριαρχία επί των αισθήσεών του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η κατάκτηση του νου, η εξάλειψή του. Το τρίτο είναι η εκρίζωση των εγγενών τάσεων και το τέταρτο, η επίτευξη της πνευματικής σοφίας. Τα κλαδιά είναι οι αισθήσεις, ο κορμός είναι ο νους και οι ρίζες είναι οι έμφυτες τάσεις. Και τα τρία πρέπει να ξεπεραστούν και να καταστραφούν, έτσι ώστε να αποκτηθεί η επίγνωση της Θεϊκής Πραγματικότητας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


19 Μαρτίου

Το σώμα είναι προορισμένο να χαθεί αργά ή γρήγορα. Το σώμα μπορεί να πεθάνει, αλλά όχι ο νους. Ένα τέτοιος νους πρέπει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Αυτή είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Θα απαλλαγείτε απ` όλα τα προβλήματα όταν παραδώσετε τον νου σας στον Θεό. Ο νους είναι πολύ ασταθής. Δεν μένει σταθερός ούτε για ένα λεπτό. Επομένως, πρέπει να είναι πάντα απασχολημένος με κάποια εργασία. Μόνο τότε μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Τι δουλειά πρέπει να του αναθέσετε; Ο νους μοιάζει με μια τρελή μαϊμού. Εάν δεν έχει κάποια απασχόληση, θα λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τις ορέξεις του. Ο μόνος τρόπος για ν’ απασχολήσετε έναν πίθηκο είναι να τον κάνετε ν’ ανεβοκατεβαίνει σε ένα καλάμι ξανά και ξανά! Αφήστε τον νου να είναι ο φύλακας στην πύλη των ρουθουνιών σας. Αφήστε τον να παρατηρεί τι εισέρχεται και τι εξέρχεται: «So» κατά την εισπνοή και «Ham» κατά την εκπνοή. Το «So» (Θεός) συμβολίζει το καλό και το «aham» (εγώ-εγωϊσμός) εκπροσωπεί το κακό. Μέσα από αυτή την άσκηση, o νους θα αντιληφθεί ότι πρέπει να υιοθετήσει τον Θεό και να εγκαταλείψει τον εγωισμό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


18 Μαρτίου

Οι πιστοί σήμερα έχουν κάποια μορφή του Θεού στον νου τους, αλλά τελούν τη λατρεία τους με μηχανικό τρόπο χωρίς ειλικρίνεια και συνέπεια. Όλη σας η φιλανθρωπία και η λατρεία δεν έχουν καμία σημασία για τον Θεό. Δείξτε τη φιλανθρωπία και τον πλούτο σας στο τμήμα του φόρου εισοδήματος. Ο Θεός χρειάζεται μόνο την αγάπη σας. Δεν υπάρχει φόρος στην αγάπη. Μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες ή εμπόδια. Ο ίδιος ο Θεός μπορεί να σας υποβάλει σε δοκιμασίες. Δεν πρέπει να ταλαντεύεστε εξαιτίας αυτών. Όλα γίνονται μόνο για το καλό σας. Μη θρηνείτε για τυχόν απώλειες και μην ενθουσιάζεστε μπροστά  σε πιθανά κέρδη. Αληθινή πνευματική άσκηση είναι η αταραξία μπροστά στην  απώλεια και το κέρδος. Κάποιοι κάθονται στη στάση του διαλογισμού, αλλά το μυαλό τους είναι στην αγορά ή στο κομμωτήριο. Είναι αυτό διαλογισμός ή προσευχή; Ο νους σας πρέπει να βυθιστεί στο Θείο. Αντ’ αυτού όμως είναι γεμάτος από επιθυμίες. Αυτό που έχετε ανάγκη είναι ο Θεός, όχι οι επιθυμίες. Ο Θεός θα εκπληρώσει όλες σας τις επιθυμίες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


17 Μαρτίου

Πολλοί πιστοί Μού απευθύνουν το αίτημα: «Σουάμι, θέλω ευτυχία». Πού βρίσκεται αυτή η ευτυχία; Μπορείτε να την αγοράσετε στην αγορά; Μπορεί να σας την προμηθεύσει κάποια εταιρεία; Όχι! Βρίσκεται μέσα σας. Αλλά δεν μπορείτε να τη βιώσετε γιατί δεν έχετε πίστη στον Εαυτό σας, δεν έχετε αγάπη για τον Θεό. Η αγάπη είναι μέσα σας, αλλά την στρέφετε προς τον κόσμο, όχι προς τον Θεό. Η κοσμική αγάπη μοιάζει με τα περαστικά σύννεφα. Αναπτύξτε την αγάπη που είναι ακλόνητη. Ούτε έρχεται ούτε φεύγει, είναι πάντα μέσα σας. Να έχετε ακλόνητη πίστη στην ύπαρξή της. Υποβάλετε στον εαυτό σας το ερώτημα: «Υπάρχω;» Θα πάρετε την απάντηση: «Ναι, υπάρχω!» Αυτή η πίστη στην ύπαρξή σας είναι αληθινή πίστη. Εδώ υπάρχει ένα λουλούδι, ένα μαντήλι, ένα ποτήρι. Η λέξη «υπάρχει» δηλώνει την αληθινή πίστη. Να έχετε εμπιστοσύνη στην Ύπαρξή σας, την αίσθηση «Είμαι - Υπάρχω». Αυτό είναι αληθινή πίστη! Δεν χρειάζεται να ερευνάτε τη φύση του Θεού ή να Τον αναζητάτε. Να έχετε απόλυτη πίστη στην ύπαρξή Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


16 Μαρτίου

Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις που ο Θεός έρχεται προς σωτηρία των πιστών Του σε  περιστάσεις ανάγκης. Ο άγιος Καμπίρ  ήταν υφαντής στο επάγγελμα. Μια μέρα αρρώστησε σοβαρά και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ο φιλεύσπλαχνος Κύριος προσέτρεξε προς σωτηρία του, πήρε τη μορφή του και ύφανε Εκείνος το νήμα για λογαριασμό του. Παρομοίως, ο Θεός ήρθε με τη μορφή ενός αγγειοπλάστη και βοήθησε τον Γκόρα Κούμπαρ, όταν βρισκόταν σε ανάγκη, φτιάχνοντας ο Ίδιος τα δοχεία. H Σακκουμπάι, μια ένθερμη πιστή του Παντουράνγκα, υμνούσε διαρκώς το όνομα του Κυρίου. Μια μέρα, δεν μπορούσε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού της, καθώς είχε υψηλό πυρετό. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ο σύζυγος και η πεθερά της δεν της επέτρεπαν να ξεκουραστεί. Σε αυτή την περίσταση, ο Παντουράνγκα πήρε τη μορφή της Σακκουμπάι και έφερε εις πέρας όλα τα καθήκοντά της. Είναι πράγματι δύσκολο να αντιληφθούμε  πώς, πότε και πού επεμβαίνει ο Θεός για να σώσει τους πιστούς Του. Η απόλυτη πίστη είναι η  αναγκαία προϋπόθεση για την εκδήλωση του Θεού!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


15 Μαρτίου

Αξιώματα όπως: «Η εργασία είναι λατρεία» και «Το καθήκον είναι Θεός», δεν είναι σύγχρονης προέλευσης. Ήταν διδασκαλίες των αρχαίων σοφών, αν και χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς όρους για αυτά. Θεωρήστε όλες σας τις πράξεις ως προσφορά στον Θεό και όλες τις δράσεις ως έργο του Θεού. Ακριβώς όπως τα δύο φτερά είναι απαραίτητα για ένα πουλί, ώστε να μπορεί ν’ ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό και οι δύο τροχοί για να κινείται ένα ποδήλατο, η αγάπη και η υπηρεσία είναι απαραίτητα για να φτάσει ο άνθρωπος στον προορισμό του. Κανένα όφελος δεν προκύπτει από την προσφορά υπηρεσίας που στερείται αγάπης. Μην περιμένετε ανταπόδοση για τις πράξεις σας. Η ικανοποίηση που αντλείτε από την προσφορά υπηρεσίας είναι από μόνη της μια ανταμοιβή. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Καταρχήν αναπτύξτε πίστη στον εαυτό σας. Όπου υπάρχει πίστη, υπάρχει αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ειρήνη. Όπου υπάρχει ειρήνη, υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει ο Θεός. Όπου υπάρχει ο Θεός, υπάρχει ευδαιμονία! Η αληθινή αφοσίωση έγκειται στην ύπαρξη πίστης και την επίτευξη ευδαιμονίας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


14 Μαρτίου

 Η Βινάτα και η Κάντρου, οι δύο σύζυγοι του σοφού Κασιάπα, ενώ έπαιζαν ένα παιχνίδι, ενεπλάκησαν σε ανταγωνισμό. Οι όροι της αναμέτρησης ήταν ότι η ηττημένη και ο γιος της θα υπηρετούσαν την νικήτρια και τον γιο της για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Κάντρου αναδείχθηκε νικήτρια. Σύμφωνα με τους όρους της αναμέτρησης, η Βινάτα και ο γιος της Γκαρούντα υπηρετούσαν την Κάντρου και τον γιο της. Μια μέρα, η Κάντρου είπε στη Βινάτα: «Είσαι σαν αδερφή μου. Θα σε ελευθερώσω, αν βρεις ένα δοχείο με νέκταρ από τον ουρανό». Μη μπορώντας να αντέξει τα βάσανα  της μητέρας του, ο Γκαρούντα ανέλαβε αυτό το εκπληκτικό καθήκον και έφερε το νέκταρ από τον ουρανό, απελευθερώνοντας τον εαυτό του και τη μητέρα του από τη δουλεία. Ευχαριστημένος με την αφοσίωση του Γκαρούντα, ο Θεός Βίσνου το περιέλουσε με τη χάρη Του, κάνοντάς τον όχημα Του! Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Γκαρούντα έγινε το όχημα του Θεού Βίσνου; Ήταν η ευγενής αποφασιστικότητα του Γκαρούντα που  του χάρισε την εγγύτητα  με τον Θεό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


13 Μαρτίου

Γιατί πρέπει κανείς να προσεύχεται, να διαλογίζεται, να συλλογίζεται τον Θεό ή να εμπλέκεται σε καλές πράξεις, όταν είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του; Μπορεί να μην μπορείτε να διαπιστώσετε τη μεταμόρφωση που συμβαίνει εντός σας από τις καλές σας πράξεις και την προσευχή. Ίσως δεν είστε σε θέση  να δημιουργήσετε αυτή την εικόνα με το νου σας. Ωστόσο, αυτή η μεταμόρφωση μέσα σας σίγουρα θα προσελκύσει τη χάρη του Θεού. Πάρτε το παράδειγμα ενός μπουκαλιού  με χάπια.  Θεωρείστε ως ημερομηνία λήξης, η οποία  αναφέρεται στο μπουκάλι, το έτος 1994. Ίσως βρείτε το μπουκάλι και το περιεχόμενό του ανέπαφο ακόμη και το έτος 1999. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα χάπια θα είναι αποτελεσματικά εάν χρησιμοποιηθούν σήμερα. Τα χάπια μπορεί να είναι εκεί, αλλά έχουν πάψει να είναι δραστικά μετά την ημερομηνία λήξης. Ομοίως, οι συνέπειες των πράξεών σας  είναι αναπόφευκτες, είτε είναι καλές είτε κακές, αλλά με την επέμβαση της θείας Χάρης δεν θα έχουν επίδραση πάνω σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


11 Μαρτίου

Σήμερα είναι  Σιβαράτρι. Είναι μια ευοίωνη νύχτα, γιατί ο νους μπορεί να απαλλαγεί από τα δεσμά του, αφιερώνοντας τη νύχτα στην προσευχή. Σύμφωνα με τις γραφές, η σελήνη είναι η θεότητα που κυριαρχεί στον νου. Το Σιβαράτρι ορίζεται ως η δέκατη τέταρτη νύχτα του σκοτεινού μισού του μήνα, τη νύχτα πριν από τη νέα σελήνη, όταν η σελήνη βυθίζεται στο απόλυτο σκοτάδι. Το φεγγάρι και ο νους, στον οποίο κυριαρχεί, μειώνονται δραστικά αυτήν τη νύχτα του κάθε μήνα. Όταν αυτή η νύχτα αφιερώνεται στην ξάγρυπνη λατρεία του Θεού, μπορείτε να υπερβείτε τα κατάλοιπα του αλλοπρόσαλλου νου  και να εξασφαλίσετε  τη νίκη. Το Σιβαράτρι αυτού του μήνα είναι ιερότερο από τα υπόλοιπα και έτσι ονομάζεται Μάχασιβαράτρι. Με σταθερή πίστη και καθαρή καρδιά, πρέπει να περάσετε τη νύχτα, δοξάζοντας τον Θεό. Δεν πρέπει να χαθεί καμία στιγμή σε άλλες σκέψεις. Ο χρόνος φεύγει γρήγορα. Σαν ένα κομμάτι πάγου, λιώνει γρήγορα και ρέει μακριά. Όπως το νερό που κρατιέται σε ένα τρύπιο δοχείο, εξαφανίζεται σταγόνα-σταγόνα. Ο χρόνος που σας έχει διατεθεί στη ζωή, διαγράφει έναν σύντομο κύκλο και η διάρκεια του τελειώνει κάποτε, κάπως. Λοιπόν, να είστε σε επαγρύπνηση, να είστε προσεκτικοί. Να είστε σε ετοιμότητα, να είστε σε εγρήγορση. Αναζητήστε το καταφύγιο του Θεού και μεταμορφώστε την κάθε στιγμή σε μια ιερή γιορτή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1987


10 Μαρτίου

Το Σιβαράτρι σας καθιστά γνώστες της αλήθειας πως ο ίδιος Θεός διαπερνά τα πάντα και είναι πανταχού Παρών. Στην καθημερινότητά σας, υπάρχουν πολλά περιστατικά που αποκαλύπτουν την ύπαρξη του Θεού σε κάθε άτομο. Σκεφτείτε έναν κινηματογράφο. Στην οθόνη, βλέπουμε ποτάμια να ρέουν, να κατακλύζουν όλον τον περιβάλλοντα χώρο. Παρόλο που η σκηνή έχει πλημμυρίσει, ούτε μια σταγόνα νερού δεν βρέχει την οθόνη. Κάποια άλλη στιγμή, στην ίδια οθόνη βλέπουμε ηφαίστεια να εκρήγνυνται με πύρινες γλώσσες, αλλά η οθόνη δεν καίγεται. Η οθόνη, που παρέχει τη βάση για όλες αυτές τις εικόνες, δεν επηρεάζεται από καμία απ’ αυτές. Ομοίως, στη ζωή του ανθρώπου, το καλό ή το κακό, η χαρά ή η θλίψη, η γέννηση ή ο θάνατος, έρχονται και φεύγουν, αλλά δεν επηρεάζουν τον Εαυτό! Στον κινηματογράφο της ζωής, η οθόνη είναι ο Εαυτός. Είναι ο Σίβα, είναι ο Σάνκαρα, είναι ο Θεός. Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει αυτήν την αρχή, θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει, να απολαύσει και να εκπληρώσει τον σκοπό αυτής της ζωής! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


9 Μαρτίου

Πρέπει να πιστέψετε ότι ο Θεός είναι ο κάτοικος της καρδιάς, να ακολουθήσετε τη διδασκαλία που πηγάζει από την καρδιά και να υιοθετήσετε τις κατάλληλες μεθόδους για να βάλετε σε πράξη αυτή τη διδασκαλία. Οι αρχαίοι σοφοί έχουν δώσει ιερά μονοπάτια πνευματικών ασκήσεων  και διαλογισμού, για να υπερβείτε το κακό  και να αποκτήσετε τον έλεγχο των αισθήσεών σας. Για τον έλεγχο του θυμού και του μίσους, οι αρχαίοι σοφοί εγκατέλειπαν τα χωριά τους και πήγαιναν στο δάσος. Σήμερα δεν είναι απαραίτητο να αποσυρθείτε στο δάσος για να απαλλαγείτε από το θυμό και το μίσος. Η αρετή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο κενό. Εάν ζείτε σε μια ατμόσφαιρα θυμού και είστε σε θέση να τον ελέγχετε, τότε αυτό είναι ένα αξιέπαινο επίτευγμα. Αλλά αν ζείτε σε ένα δάσος, όπου δεν υπάρχει χώρος για θυμό και λέτε ότι έχετε ελέγξει τον θυμό σας, αυτό δεν έχει νόημα. Πρέπει, επομένως, να παραμείνετε στον κόσμο, όπου υπάρχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης των συναισθημάτων του θυμού και του μίσους και στη συνέχεια, να μάθετε να τα εξουσιάζετε. Αυτό θα ήταν ένα αξιέπαινο  επίτευγμα. 

- Μπάμπα, από το «Summer Showers in Brindavan, 1972», ch. 17.


8 Μαρτίου

Είστε όλοι παιδιά της αθανασίας. Ο τρόπος για να το βιώσετε είναι η απομάκρυνση της αδικίας, της απρέπειας και της ανηθικότητας. Όλα αυτά είναι αδυναμίες από τις οποίες πρέπει ν’ απαλλαγείτε. Ο έλεγχος των αισθήσεων σας βοηθά να απελευθερωθείτε από όλες τις κακές τάσεις. Όταν ο νους σας ενοχλείται από αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να καθίσετε κάπου  και να συλλογιστείτε τον Θεό και τότε θα νιώσετε ευτυχείς. Πολλοί μεγάλοι άγιοι έχουν διδάξει το μονοπάτι του ελέγχου των αισθήσεων. Συνήθιζαν να παραδίδουν στον Θεό όλες τις ροπές  που αναδύονται από τις αισθήσεις. Συνήθιζαν να αφιερώνουν όλες τις ενέργειές τους στον Θεό, επειδή έτσι μπορούσαν να εκτρέψουν τις αισθήσεις τους στο σωστό κανάλι. Οι πειρασμοί της αμαρτίας δεν άγγιζαν τις αισθήσεις τους. Όταν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια μόνο και μόνο για να ευχαριστήσετε τον Θεό, κανένα κακό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να προκύψει που να σας προκαλούσε οδύνη. Αυτό που προσφέρεται στον Θεό είναι εντελώς απαλλαγμένο από οποιοδήποτε ελάττωμα και ατέλεια.

- Μπάμπα, απότο«Summer Showers in Brindavan, 1972», ch. 17.


7 Μαρτίου

Δεν λέτε: «η μύτη μου, ο νους μου, το χέρι μου, η λογική μου», όπως ακριβώς λέτε: «το βιβλίο μου, η ομπρέλα μου»; Ποιο είναι αυτό το Εγώ που αποκαλεί όλα αυτά «δικά μου»; Αυτός είναι ο πραγματικός Εαυτός σας. Ήταν εκεί την ώρα που γεννιόσασταν, είναι εκεί όταν κοιμάστε έχοντας ξεχάσει όλα τα άλλα, ακόμη και το σώμα σας με όλα του τα όργανα, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό το Εγώ δεν μπορεί να πάθει κακό. Δεν  μεταβάλλεται, δεν γνωρίζει θάνατο ή γέννηση. Μάθετε την πειθαρχία που σας καθιστά γνώστη αυτής της Αλήθειας και θα είστε πάντα ελεύθεροι και γεμάτοι θάρρος. Όλοι οι άνθρωποι είναι προορισμένοι να φτάσουν στον στόχο, πορευόμενοι στον δρόμο της Γνώσης. Αυτή η Γνώση κατακτάται με την ενδοσκόπηση και την  ανάλυση της εμπειρίας σας. Όμως, για να νιώσετε τη λαχτάρα γι’ αυτήν την αυτοέρευνα, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σ’ αυτήν τη στάση. Αναπτύσσοντας καλές συνήθειες, αποφεύγοντας τις  κακές συνήθειες, συναναστρεφόμενοι τους ευσεβείς, συμμετέχοντας σε καλές δραστηριότητες, υπηρετώντας όσους βρίσκονται σε δυσχερή θέση –όλα αυτά είναι βήματα που σας οδηγούν στο λαμπρό μονοπάτι της Αυτογνωσίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1965


6 Μαρτίου

Οι αρχαίοι σοφοί συνήθιζαν να κάνουν ιερές τελετές (yagnas, yagas) για να αποκτήσουν κυριαρχία επί των αισθήσεων τους. Η αληθινή φύση και σημασία μιας ιεροτελεστίας είναι η υπέρβαση όλων των ζωωδών σας ροπών και η ρίψη τους στη θυσιαστική πυρά. Αυτό περιγράφεται ως bhutabali . Η λέξη αυτή έχει παρερμηνευθεί και ορισμένοι πιστεύουν ότι σημαίνει θυσία ζώων και αυτό αποτέλεσε έναυσμα για κακές πρακτικές. Αυτή δεν είναι η σωστή ερμηνεία. Η λέξη bali σημαίνει φόρος. Σήμερα πληρώνουμε φόρους για την περιουσία μας, για τα σπίτια μας και για τα εισοδήματά μας. Αλλά η πρόθεση επιβολής φόρων στo παρελθόν ήταν διαφορετική από την πρόθεση φορολόγησης σήμερα. Σήμερα, οι φόροι εισπράττονται συχνά, αλλά καταχρώνται από άτομα που κατέχουν την εξουσία. Οι φόροι που επιβάλλονταν σε παλαιότερες εποχές, χρησιμοποιούνταν για την περαιτέρω βελτίωση και προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων. Όπου δεν υπήρχε παροχή νερού, προσπαθούσαν να παράσχουν νερό. Όπου δεν υπήρχαν δρόμοι, έφτιαχναν δρόμους. Θυσιάζοντας όλες τις κακές σας ροπές στον Θεό, θα ευλογηθείτε με ό,τι ο άνθρωπος χρειάζεται σε αυτόν τον κόσμο, καθώς και με ό,τι υπάρχει πέρα από αυτόν.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan 1972, ch 17


5 Μαρτίου

Να θυμάστε πάντα ότι είναι εύκολο να κάνετε ό,τι είναι ευχάριστο, αλλά είναι δύσκολο να ασχολείστε με ό,τι είναι ευεργετικό. Όλα όσα είναι ευχάριστα δεν είναι και επωφελή. Η επιτυχία χαρίζεται σε εκείνους που εγκαταλείπουν το μονοπάτι το στρωμένο με τριαντάφυλλα, και αψηφούν τα σφυροκοπήματα και τις μαχαιριές του δρόμου του γεμάτου κινδύνους. Στην πραγματικότητα, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ζωή είναι ένα πεδίο μάχης, ένα Νταρμακσέτρα, όπου τα καθήκοντα και οι επιθυμίες είναι πάντα σε σύγκρουση. Σβήστε τις πύρινες γλώσσες της επιθυμίας, του μίσους και του θυμού που αναδύονται στις καρδιές σας. Είναι απόλυτη δειλία να υποκύπτετε σε αυτούς τους εχθρούς που σας μετατρέπουν σε θηρία. Όταν εμφανίζονται τα εμπόδια, αντιμετωπίστε τα με θάρρος. Σας δυναμώνουν, σας σκληραγωγούν. Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείτε από την αδυναμία είναι να χτυπήσετε την ίδια τη ρίζα του δέντρου –δηλαδή την εσφαλμένη ιδέα ότι είστε το σώμα, με αυτό το όνομα και αυτή τη μορφή, αυτές τις αισθήσεις, αυτή τη διάνοια και αυτόν τον νου. Αυτά όλα δεν είναι παρά μόνο οι αποσκευές που κουβαλάτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1965


4 Μαρτίου

Προσφέρουμε στον Θεό τόσα πολλά πράγματα, γιατί αυτό μας δίνει ευχαρίστηση. Προσφέρουμε λουλούδια, όχι επειδή ο Θεός δεν έχει λουλούδια, αλλά επειδή η προσφορά αυτή μας χαροποιεί. Το φύλλο της προσφοράς δεν αναφέρεται  στο φύλλο τούλασι ή κάποιο άλλο φύλλο. Αναφέρεται στο σώμα. Επειδή το σώμα είναι φορέας των τριών ιδιοτήτων της φύσης, το θεωρούμε ως φύλλο και το προσφέρουμε στον Θεό. Το λουλούδι, επίσης, δεν αναφέρεται σε ένα οποιοδήποτε γήινο λουλούδι που μαραίνεται, αλλά στο λουλούδι της καρδιάς. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο καρπός αναφέρεται  στον καρπό του νου. Σημαίνει ότι πρέπει να πράττουμε χωρίς προσδοκία για τους καρπούς της δράσης. Εάν η δράση γίνεται με αυτό το πνεύμα, τότε, μετουσιώνεται σε ιερή θυσία. Το νερό δεν ταυτίζεται με αυτό που αντλείται από τις βρύσες. Αναφέρεται στα δάκρυα της χαράς που πηγάζουν από τα βάθη της καρδιάς σας. Επομένως, δεν πρέπει να προσφέρετε φύλλα που συλλέγονται από δέντρα ή λουλούδια από φυτά ή νερό από το πηγάδι ή καρπούς από κάποιο δέντρο. Όλα αυτά θα πρέπει να προσφέρονται  στον Θεό από το δέντρο του σώματός σας, το οποίο είναι ιερό. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο Summer Showers in Brindavan, 1972, κεφ 17.


3 Μαρτίου

Πολλοί μαθητές προσεύχονται: «Αν περάσω με άριστα, θα σπάσω πέντε καρύδες στα πόδια Σου». Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Θεός δεν έχει καρύδες στη διάθεσή Του; Όλα όσα προσφέρουμε –φύλλα, λουλούδια, νερό κ.λπ.– έχουν αλληγορική σημασία. Πρέπει να κατανοήσετε την εσωτερική σημασία αυτής της προσφοράς στον Θεό. Δεν προσφέρουμε ποτέ την καρύδα ως έχει. Αφαιρούμε τις  ίνες που την καλύπτουν και προσφέρουμε το φρούτο που είναι απαλλαγμένο από όλες τις εξωτερικές ίνες. Μόνο τότε μπορούμε να σπάσουμε την καρύδα. Σπάζοντας την καρύδα, το υγρό που υπάρχει εντός της ρέει προς τα έξω. Η καρδιά είναι η καρύδα και καλύπτεται από τις ίνες της επιθυμίας. Το υγρό που ρέει αντιπροσωπεύει τον εξαγνισμό. Οι ίνες στην επιφάνεια είναι οι επιθυμίες. Πρέπει να απογυμνώσουμε την καρδιά απ’ όλες της τις επιθυμίες και να προσφέρουμε τον πυρήνα της χωρίς τις ίνες. Τότε μετουσιώνεται σε προσφορά προς τον Θεό. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο SummerShowersinBrindavan, 1972, κεφ 17.


2 Μαρτίου

Όσο υπάρχει το αίσθημα του θυμού και του εγωισμού στην καρδιά σας, δεν θα μπορείτε να νιώσετε την ομορφιά στη ζωή σας και θα αισθάνεστε νοητικά άρρωστοι. Αυτός που κυριεύεται από θυμό είναι μισητός από τους ανθρώπους, επειδή είναι επιρρεπής στο να διαπράττει αρνητικές πράξεις. Ο θυμός οδηγεί σε πολλές και μεγάλες αμαρτίες. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το συναίσθημα του θυμού. Εάν θέλετε να βιώσετε τη θεϊκή σας φύση, πρέπει να αποφασίσετε να θέσετε υπό έλεγχο αυτό το δυνατό συναίσθημα. Ο θυμός προκαλείται από αδυναμία. Δεν πρόκειται για αδυναμία του σώματος αλλά του νου. Για να ενδυναμώσετε τον νου σας και να απομακρύνετε την αδυναμία, είναι απαραίτητο να τον γεμίσετε με ενάρετες σκέψεις, καλά συναισθήματα και ωραίες ιδέες. Ο θυμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας και η ηρεμία είναι η προστασία σας. Η χαρά είναι ο παράδεισός σας και η θλίψη η δική σας κόλαση.

- Μπάμπα, απότοβιβλίοSummer Showers in Brindavan, 1972, κεφ 17.


1 Μαρτίου

Οι σπινθήρες που ξεπηδούν από τις φλόγες της φωτιάς απομακρύνονται και σύντομα γίνονται στάχτη. Χωρίς αμφιβολία, αυτό που πραγματικά είστε είναι ο Εαυτός-Άτμα, αλλά, απομακρυνόμενοι από την επίγνωση αυτής της αλήθειας, υποβιβάζετε τον εαυτό σας σε τέφρα και μαύρη σκόνη. Όταν όμως οι σκέψεις σας περιστρέφονται γύρω από την επιθυμία να επιτύχετε την υπέρτατη ειρήνη, όταν οι πράξεις σας διευθύνονται από έναν σχεδιασμό που θέτει τους όρους για την επίτευξή της, όταν τα λόγια σας είναι τρυφερά, γλυκά και γεμάτα αγάπη, τότε μπορείτε, αναμφισβήτητα, να απολαύσετε τη θαλπωρή αυτής της Φωτιάς. Συχνά, όταν παρατηρείτε τους λόφους γύρω από το Πρασάντι Nίλαγιαμ, βλέπετε, ειδικά το καλοκαίρι, αστραπές  που φαίνεται να ξεπετάγονται από την κορυφή. Αυτό οφείλεται στις πυρκαγιές της βλάστησης. Μπορείτε να δείτε το φως από μακριά, αλλά δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζεστασιά του. Παρόμοια, παρόλο που βλέπετε τον Σάι Μπάμπα, δεν μπορείτε να αντλήσετε τη χάρη που είναι έτοιμος να σας χαρίσει. Ο λόγος είναι ότι δεν αφιερώνετε όλες τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας στον Σουάμι! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο του 1981.