Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2020

31 Μαρτίου

Ποτέ μην ενδίδετε στο να διασύρετε τους άλλους, διότι ο ίδιος Εαυτός-Άτμα διαπερνά το κάθε ζωντανό πλάσμα. Εάν κακομεταχειρίζεστε τους άλλους, αυτό ισοδυναμεί με την κακοποίηση του εαυτού σας. Εάν δεν συμπαθείτε τους άλλους, κρατηθείτε μακριά τους, αλλά ποτέ μην τους μεταχειρίζεστε άσχημα. Οτιδήποτε καλό έχετε κάνει, θα καταλήξει ανώφελο εάν δεν αναγνωρίσετε και δεν έγκαταλείψετε τις κακές σας ποιότητες. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καλό στους άλλους, τουλάχιστον, μιλάτε με πραότητα. Ίσως να μην μπορείτε να υποχρεώνετε πάντα τους άλλους, όμως μπορείτε να τους υποχρεώνετε με τον λόγο σας. Όταν βλέπετε κάποιον να υποφέρει, προσπαθήστε να τον βοηθήσετε. Σήμερα είναι η σειρά κάποιου άλλου, αλλά αύριο μπορεί να είναι η δική σας. Έχετε το πάντα κατά νου. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόνο και τα βάσανα. Ακολουθείτε πάντα το μονοπάτι της αλήθειας και της αρετής. Ο Θεός είναι αγάπη. Οτιδήποτε πράττει Εκείνος είναι για το καλό σας. Να προσεύχεστε για την ευημερία όλων επαναλαμβάνοντας την οικουμενική προσευχή: «Είθε όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να είναι ευτυχισμένοι». 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2002


30 Μαρτίου

Για την εδραίωση στον στοχασμό του πανταχού παρόντος Θεού δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου. Δεν υπάρχει ένας ιερός χώρος ή κάποιος ειδικός χρόνος γι’ αυτό. Κάθε φορά που ο νους αγάλλεται στη σκέψη του Θεού, αυτό αποτελεί έναν ιερό τόπο! Οποτεδήποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτή είναι μια ευοίωνη στιγμή! Εκείνη είναι η στιγμή που πρέπει να διαλογίζεστε στον Κύριο. Ο κόσμος μπορεί να επιτύχει την ευημερία μέσα από πειθαρχημένες ψυχές των οποίων οι καρδιές είναι αγνές και αντιπροσωπεύουν το αλάτι της γης. Στην προσπάθεια σας να προάγετε την ευημερία του κόσμου, απ’ αυτήν την ίδια τη στιγμή, ο καθένας σας και όλοι μαζί, αρχίστε να προσεύχεστε για την έλευση τέτοιων θεϊκών ψυχών και γίνετε άξιοι της ευλογίας τους, ξεχνώντας τις δοκιμασίες της ημέρας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


29 Μαρτίου

Το να κατανοήσετε πως η υπηρεσία στον Θεό και η υπηρεσία στον άνθρωπο είναι ένα και το αυτό εξαρτάται από το πεπρωμένο σας, τις πράξεις του παρελθόντος και την πνευματική σας πειθαρχία. Μέχρι τη στιγμή που θ’ αντιληφθείτε αυτήν την ενότητα, να διαλογίζεστε και να επαναλαμβάνετε το Όνομα, έτσι ώστε ο νους σας ν’ απελευθερωθεί από τα κύματα των σκέψεων και να γεμίσει με τη θεϊκή μορφή. Επίσης, να εργάζεστε για την ευημερία των άλλων. Αφιερώστε τον χρόνο σας στην υπηρεσία του κόσμου, ανεξάρτητα από τ’ αποτελέσματα που προκύπτουν. Έτσι θα είστε ευλογημένοι. Αλλιώς, παρόλο που το σώμα μπορεί να μένει ακίνητο, ο νους σας θα είναι απασχολημένος πράττοντας μόνος του. Άνθρωποι με τέτοιον νου πέφτουν θύματα της δράσης του νου τους και των αποτελεσμάτων της, παρά το γεγονός ότι δεν κάνουν τίποτα. Όταν όμως ο νους είναι εδραιωμένος στον στοχασμό του Θεού και την αναζήτηση της αλήθειας, παρόλο που το σώμα και οι αισθήσεις δρουν υπηρετώντας τον κόσμο, εσείς θα μένετε ανεπηρέαστοι. Αν και θα πράττετε θα εξακολουθείτε να είστε μη-πράττοντες. Αυτό είναι το μάθημα της Μπάγκαβαντ Γκίτα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


28 Μαρτίου

Οι άνθρωποι λένε πως η υπηρεσία στον άνθρωπο είναι υπηρεσία στον Θεό. Αυτή είναι μια αληθινή δήλωση. Όμως η απλή επανάληψη μιας ρήσης είναι ανώφελη, εάν η υπηρεσία γίνεται χωρίς πίστη στη θεία φύση των ανθρώπων και με την προσοχή στραμμένη στο καλό όνομα, τη φήμη και τους καρπούς της δράσης σας. Όποια δραστηριότητα κι αν αναλαμβάνει κανείς, εάν έχει συνεχώς ως σύντροφό του τον στοχασμό του Θεού και εάν πιστεύει στη θεϊκή ουσία των ανθρώπων, τότε η δήλωση είναι δικαιολογημένη. Χωρίς τις σκέψεις στραμμένες στον Θεό, πώς μπορεί να γεννηθεί η υπηρεσία προς τον Θεό; Όλη αυτή η συζήτηση είναι μια υποκρισία που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αντίθετα, οτιδήποτε κάνετε έχοντας στον νου σας τον Θεό, στην πορεία σας προς την Αλήθεια και σύμφωνα με το Δίκαιο, πρέπει να εκλαμβάνεται ως υπηρεσία προς τον Θεό. Στην πραγματικότητα, αυτοί που είναι βυθισμένοι στον απρόσκοπτο στοχασμό του Θεού δεν χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Τα αποτελέσματα της ίδιας της προσευχής τους μπορούν να εξαγιάσουν τον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να εμπλακούν με αυτόν τον τρόπο. Επομένως, προσπαθήστε να προετοιμαστείτε γι’ αυτό το στάδιο, εξαγνίζοντας τον νου και μειώνοντας τις επιθυμίες. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


27 Μαρτίου

Οι δρόμοι που έχουν ανοίξει οι άγιοι άνθρωποι χρειάζονται πότε-πότε να επισκευαστούν, είτε από εκείνους που ταξιδεύουν μέσω αυτών είτε από αυτούς που διεκδικούν εξουσία επ’ αυτών. Είναι για χάρη αυτών των επισκευών που ο Θεός στέλνει περιστασιακά κάποια διαπιστευμένα άτομα, σοφούς και θεϊκές ενσαρκώσεις. Μέσω των ενάρετων διδασκαλιών τους, οι δρόμοι που έχουν ανοιχτεί από τους ανθρώπους του Θεού στο παρελθόν, καθαρίζονται και εξομαλύνονται ξανά. Έτσι, όταν το θέλημα του Θεού, οι ανάγκες των πνευματικών αναζητητών και οι διδασκαλίες των σπουδαίων ανθρώπων συνδυάζονται, η ευτυχία του κόσμου είναι εξασφαλισμένη και παραμένει αμείωτη. Εάν όλη η ανθρωπότητα προσεύχεται συγχρόνως, ώστε η ανησυχία, η αδικία, η σύγχυση, το ψεύδος να μεταμορφωθούν σε ειρήνη, αλήθεια, αγάπη και αλληλεγγύη, τα πράγματα θα γίνουν σίγουρα πολύ καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος. Η ανησυχία είναι ανώφελη. Δεν υπάρχει χώρος για απελπισία. Είναι ενάντια στην αληθινή φύση του ανθρώπου το να υπερασπίζεται την αδυναμία. Εγκαταλείψτε την έρευνα για οτιδήποτε άλλο και προσφύγετε στην προσευχή, στην αμοιβαία αγάπη, στο σεβασμό και την υπηρεσία. Μην καθυστερείτε άλλο. Σύντομα θα βιώσετε εσωτερική ικανοποίηση και χαρά.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη - Prema Vahini»


26 Μαρτίου

Οι προσευχές των ευγενών και ενάρετων ψυχών λειτουργούν ως πρόσκληση για τη έλευση του Κυρίου. Στον εξωτερικό κόσμο, όταν οι απλοί άνθρωποι χρειάζονται εξυπηρετήσεις, προσεγγίζουν τις αρχές και αιτούνται την εκπλήρωσή τους. Ομοίως, στην εσωτερική σφαίρα, όταν η αφοσίωση, η φιλανθρωπία, η ειρήνη και η αλήθεια γίνονται όνειρο άπιαστο, οι ευγενείς και ενάρετοι που λαχταρούν για την επικράτησή τους, προσεύχονται στον Θεό. Τότε, ανταποκρινόμενος στις προσευχές τους, έρχεται ο ίδιος ο Κύριος και λούζει τους πάντες με τη χάρη Του. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό. Δεν έχετε διαβάσει στη Ραμάγιανα και την Μπαγκαβάτα πως ο Ράμα και ο Κρίσνα ενσαρκώθηκαν, διότι ο Κύριος ανταποκρίθηκε στις προσευχές των σοφών; Ακόμα και ο Ραμακρίσνα, αν και υπήρξε θεία γέννηση, προσευχήθηκε στη θεά Κάλι να στείλει κάποιον που να μπορεί να κηρύξει σ’ ολόκληρο τον κόσμο την Αρετή που θα ξεριζώσει την αδικία και τον εγωισμό από τις καρδιές των ανθρώπων. Επομένως, οι προσευχές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά προς εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, χωρίς ν’ απελπίζεστε και να εγκαταλείπετε, εάν δεν αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


25 Μαρτίου

Θα έχετε γιορτάσει πολλές Πρωτοχρονιές στη ζωή σας. Ορισμένες παραδοσιακές συνήθειες συνοδεύουν κάθε εορτασμό, όπως το να έχετε ένα εξαγνιστικό λουτρό, το να φοράτε καινούργια ρούχα, το να καθαρίζετε και να στολίζετε το σπίτι με γιρλάντες πράσινων φύλλων. Το μεγαλείο έγκειται στον εξαγνισμό των σκέψεων και όχι απλώς του εφήμερου ανθρώπινου σώματος. Η σημασία μιας γιορτής δεν έγκειται στο να φοράτε καινούργια ρούχα, αλλά στο να καλλιεργείτε νέες και ευγενείς σκέψεις. Δεν χρειάζεται απλώς να διακοσμείτε τα σπίτια με πράσινα φύλλα, αλλά να τα στολίζετε με αγάπη. Μοιραστείτε την αγάπη σας με όλους όσους σας επισκέπτονται. Μόνον τότε θα αποδώσετε στον εορτασμό το αληθινό του πνεύμα. Σήμερα η ανθρωπότητα πλήττεται από τον φόβο και την ανησυχία. Το θάρρος και η δύναμη έχουν παρακμάσει εξαιτίας των μη ιερών σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων. Οι εχθροί δεν βρίσκονται κάπου έξω από εσάς. Οι αρνητικές σκέψεις είναι οι χειρότεροι εχθροί σας και οι ευγενείς σκέψεις, που βασίζονται στην Αλήθεια, είναι οι καλύτεροι φίλοι σας!

- Μπάμπα, από Ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαρτίου 1999, Νέο Έτος Τέλουγκου


24 Μαρτίου

Μην ανησυχείτε πως το Νέο Έτος φέρνει μαζί του δυσάρεστες προοπτικές. Κανένας κίνδυνος δεν θα πλήξει τον κόσμο. Με αγνά αισθήματα και θεϊκές σκέψεις καλλιεργήστε εντός σας το πνεύμα της αγάπης. Μάθετε σήμερα να γεμίζετε τις καρδιές σας με ανιδιοτελή αγάπη και στολίστε τα χέρια σας με το κόσμημα της θυσίας. Η θυσία είναι το κόσμημα για τα χέρια σας. Η αλήθεια είναι η όμορφη αλυσίδα που πρέπει να φορέσετε. Αναπτύξτε τη συνήθεια να στολίζεστε μ’ αυτά τα κοσμήματα την κάθε ημέρα του Νέου Έτους. Η Αλήθεια είναι Θεός. Η Αγάπη είναι Θεός. Η Δικαιοσύνη είναι Θεός. Όταν λατρεύετε τον Θεό, ασκώντας αυτές τις αρχές καθημερινά, είναι σίγουρο πως Εκείνος θα εκδηλωθεί. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό! Προετοιμαστείτε ν’ αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με αγάπη και με ευρύτητα πνεύματος. Γίνετε φίλοι με τον Θεό. Είστε προορισμένοι να επιτύχετε σε όλες σας τις προσπάθειες! Αγαπάτε τον Θεό με όλη σας την καρδιά. Θα ζήσετε μια ευλογημένη και γαλήνια ζωή, γεμάτη ενθουσιασμό. Προσευχηθείτε με ένα συναίσθημα που αγκαλιάζει τους πάντες: «Είθε όλος ο κόσμος να είναι  ευτυχισμένος». Καλλιεργήστε την ανιδιοτελή αγάπη και προάγετε την ειρήνη σε όλη την οικουμένη.

- Μπάμπα, από Ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαρτίου 1999, Νέο Έτος Τέλουγκου


23 Μαρτίου

Όσοι λαχταρούν να εδραιώσουν τον νου τους στον στοχασμό του Θεού πρέπει να αποζητούν τη μοναξιά, ν’ ασκούνται στον διαλογισμό και την επανάληψη του ονόματος σε καθορισμένο χρόνο και να επικεντρωθούν στον στόχο μέσω αυτών των πνευματικών ασκήσεων. Πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμοι να πράττουν έτσι, ώστε να συμβάλλουν στην ευημερία όλων των όντων. Οφείλουν να εργάζονται χωρίς ανησυχία για τους καρπούς που θα προκύψουν από την εργασία τους. Μόνον όταν τέτοιοι άνθρωποι έρθουν στη Γη, θα πάψουν τα βάσανα. Αυτό είναι το σημάδι της Χρυσής Εποχής. Εάν οι «μεγάλοι» κι εκείνοι που έχουν την εξουσία εμπλακούν κατά αυτόν τον τρόπο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και την προαγωγή της ευημερίας του κόσμου, οι κλέφτες του πάθους, του μίσους, της αλαζονείας, του φθόνου, της ζήλειας και της έπαρσης δεν θα εισβάλλουν στον νου των ανθρώπων. Η θεϊκή κληρονομιά των ανθρώπων, όπως η δικαιοσύνη, το έλεος, η αλήθεια, η αγάπη, η γνώση και η σοφία θα είναι προστατευμένες από το κακό. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


22 Μαρτίου

Μόνο τα δέντρα που αναπτύσσονται σε γόνιμα εδάφη μπορούν να αποδώσουν καλούς καρπούς. Εκείνα που μεγαλώνουν σε αλατούχο έδαφος έχουν φτωχή απόδοση. Με τον ίδιο τρόπο, μόνο σε αγνές καρδιές μπορούν να λάμπουν ιερά αισθήματα, δύναμεις και χαρίσματα σε όλο τους το μεγαλείο. Οι στοχαστές του σήμερα ασκούνται στον ίδιο διαλογισμό και στο ίδιο Ωμ, όπως οι αντίστοιχοι στο παρελθόν. Η διαφορά μεταξύ τους προκύπτει από τη μείωση του αυτοέλεγχου, όσον αφορά το πεδίο της πνευματικής πειθαρχίας. Όταν ο αριθμός των μεγάλων ψυχών που εμπλέκονται στον αδιάκοπο διαλογισμό του Θεού σε απομακρυσμένους τόπους, μειώθηκε, πολλά δεινά έπληξαν τον κόσμο. Εκείνοι που υπάρχουν στις μέρες μας ακυρώνουν τον διαλογισμό τους στον Θεό με το να συσσωρεύουν εμπόδια στην άσκηση των πνευματικών τους ασκήσεων, υποδουλώνοντας τους εαυτούς τους στους ευτελείς έπαίνους και την ασήμαντη φήμη, εμπλεκόμενοι στην αυταπάτη και τη διαρκή προσπάθεια του να κερδίσουν δόξα και να επεκτείνουν τα ιδρύματα που έχουν θεμελιώσει. 
 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη - Prema Vahini»

21 Μαρτίου

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εκείνων που υπήρξαν εδραιωμένοι στον διαλογισμό του Θεού στο παρελθόν και στους σημερινούς στοχαστές του Θεού. Κατ’ αρχάς, είναι αναγκαίο να συλλάβετε το μεγαλείο του στοχασμού του Θεού. Στο παρελθόν, αυτό το μεγαλείο είχε συνειδητοποιηθεί και άγιοι άνθρωποι βυθίστηκαν στο βίωμα της αγιότητας. Επειδή σήμερα δεν υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα, μας έχει πλήξει η φτώχεια. Το ερώτημα που μπορεί να προκύψει είναι το γιατί τέτοια ιερά συναισθήματα δεν αναδύονται και στις μέρες μας. Όμως, στην πραγματικότητα δεν απουσιάζουν. Για να φουντώσει ή να σβήσει η φωτιά, το καύσιμο είναι η μόνη αιτία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όσο περισσότερο το καύσιμο τόσο μεγαλύτερη η λάμψη. Ο καθένας σ’ αυτόν τον κόσμο έχει αδιαφιλονίκητο δικαίωμα να τροφοδοτεί τη φωτιά του με καύσιμα. Τα καύσιμα της απάρνησης, της γαλήνης, της αλήθειας, της ελεημοσύνης, της ανεκτικότητας και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας πρέπει να τροφοδοτούν διαρκώς τη φωτιά της διάνοιας του πνευματικού αναζητητή. Είναι αυτή η φωτιά που εκπέμπει το φως της σοφίας. Όσο περισσότεροι πνευματικοί αναζητητές ακολουθούν αυτό το μονοπάτι τόσο περισσότερο αποτελεσματικοί και ακτινοβόλοι θα γίνουν. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


20 Μαρτίου

Να ζείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείτε πόνο σε κανένα ζωντανό πλάσμα. Αυτό είναι το υψηλότερο καθήκον σας. Είναι, επίσης, πρωταρχικό χρέος όλων εκείνων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία της ανθρώπινης γέννησης, να διαθέτουν μέρος της ενέργειάς τους στην τακτική προσευχή, την επανάληψη του ονόματος του Κυρίου, τον διαλογισμό κ.λπ. Όλοι πρέπει να συστοιχίσετε τη ζωή σας με την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τη γαλήνη και τα καλά έργα τα οποία υπηρετούν τους άλλους. Να έχετε τον φόβο των επιβλαβών και αμαρτωλών πράξεων, όπως τώρα φοβάστε ν’ αγγίξετε τη φωτιά ή να ενοχλήσετε μια κόμπρα. Να είστε τόσο προσηλωμένοι και σταθεροί στο να υλοποιείτε καλά έργα, στο να συντελείτε στην ευτυχία των άλλων και στο να λατρεύετε τον Κύριο, όσο προσηλωμένοι είναι τώρα κάποιοι στο να συσσωρεύουν χρυσάφι και πλούτη. Αυτό είναι το ιερό καθήκον των ανθρώπων.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


19 Μαρτίου

Οποιεσδήποτε δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζει κανείς, πρέπει να προσπαθεί να συνεχίζει την πνευματική άσκηση χωρίς διακοπές ή τροποποιήσεις. Εκλαμβάνοντας όλες τις απώλειες, τα βάσανα και τις ανησυχίες αυτού του κόσμου απλώς ως περιστασιακές και εφήμερες καταστάσεις και αντιλαμβανόμενος πως όλη αυτή η επανάληψη του ονόματος και ο διαλογισμός είναι μόνον για να ξεπεράσει αυτή τη θλίψη, ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να κρατήσει αυτά τα δύο πράγματα ξεχωριστά, χωρίς να τα αναμιγνύει. Πρέπει να κατανοήσει πως η απώλεια, ο πόνος και η ανησυχία είναι εξωτερικές συνθήκες που ανήκουν σ’ αυτόν τον κόσμο, ενώ η επανάληψη του ονόματος και ο διαλογισμός είναι εσωτερικές διεργασίες και ανήκουν στο βασίλειο της αγάπης για τον Θεό. Αυτό αποκαλείται αγνή αφοσίωση. Ακόμα κι αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεστε σ’ ένα τρένο ή λεωφορείο ή σε κάποιο τέτοιο ακατάλληλο περιβάλλον, τουλάχιστον ανακαλέστε στον νου σας τον διαλογισμό και την επανάληψη που κάνατε στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, συσσωρεύοντας πνευματικό πλούτο, μπορείτε να κυριαρχήσετε στον νου και να πραγματώσετε τον αληθινό Εαυτό σας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


18 Μαρτίου

Μην αλλάζετε το όνομα και τη μορφή που αγαπήσατε, λατρέψατε και επιλέξατε να ενθυμείστε. Η αλλαγή του ονόματος και της μορφής δεν είναι λάθος αν γίνεται εν αγνοία. Όμως, αφού συνεχίσετε πιστά την επανάληψη του ονόματος και τον διαλογισμό σε ένα όνομα και μορφή και αφού μάθετε πως η αλλαγή είναι λανθασμένη κι επιβλαβής, το να εξακολουθείτε ν’ αλλάζετε είναι λάθος. Η συγκέντρωση θα είναι αδύνατη εάν αλλάζετε το όνομα συχνά. Ο νους σας δεν θα επιτύχει να εστιάσει σε μία κατεύθυνση. Ο στόχος της πνευματικής άσκησης είναι αυτή η εστίαση σε μία κατεύθυνση. Επομένως, αποφύγετε τη συνεχή υιοθέτηση και απόρριψη διαφορετικών ονομάτων του Θεού. Επιλέξτε ένα μόνο όνομα για να το επαναλαμβάνετε στην προσευχή και τον διαλογισμό σας. Να είστε απόλυτα πεπεισμένοι πως όλα τα ονόματα και οι μορφές του Θεού δεν είναι παρά ονόματα και μορφές του ίδιου Θεού στον οποίο εσείς προσεύχεστε. Το όνομα και η μορφή που έχετε επιλέξει δεν πρέπει να σας δημιουργούν το παραμικρό αίσθημα απαρέσκειας και δυσαρέσκειας. Όποια κι αν είναι τα προβλήματα που μπορεί ν’ αντιμετωπίζετε, συνεχίστε την πνευματική σας άσκηση χωρίς διακοπές ή τροποποιήσεις. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


17 Μαρτίου

Αλλάξτε την οπτική σας γωνία. Όταν ασκείστε στο να βλέπετε τον κόσμο από την άποψη της πανταχού παρουσίας του Θεού, θα μεταμορφωθείτε. Θα βιώσετε τη δύναμη του Θεού σε όλη τη δημιουργία. Δεν μπορείτε να κρύψετε τίποτα από τον Θεό. Πολλοί φαντάζονται πως ο Σουάμι δεν βλέπει τι πράττουν. Δεν συνειδητοποιούν το γεγονός πως ο Σουάμι έχει μυριάδες μάτια. Ακόμα και τα δικά σας μάτια είναι θεϊκά. Όμως δεν έχετε επίγνωση της αληθινής σας φύσης. Όταν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα πιστεύετε και στον Θεό. Κατανοήστε πως δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τον Θεό. Αγαπήστε τον Θεό με τέτοια απόλυτη πίστη. Τότε θα έλκεστε προς Αυτόν. Χρειάζεται αγνότητα. Ένας μαγνήτης δεν μπορεί να έλξει ένα κομμάτι σίδηρο ο οποίος έχει καλυφθεί από σκουριά. Ομοίως, ο Θεός δεν θα έλξει προς Αυτόν ένα ανήθικο άτομο. Επομένως, αλλάξτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και αναπτύξτε την πεποίθηση ότι ο Θεός είναι το παν. Ο Θεός δεν θα σας εγκαταλείψει, όταν διακατέχεστε απ’ αυτήν τη βεβαιότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1995


16 Μαρτίου

Ο πνευματικός αναζητητής οφείλει πάντοτε να ερευνά για το αληθινό και για εκείνο που δίνει χαρά και πρέπει ν’ αποφεύγει κάθε αναληθή, θλιβερή ή μελαγχολική σκέψη. Η μελαγχολία, η αμφιβολία και η έπαρση μοιάζουν με τις επιδράσεις του Ράχου και του Κέτου (δυσοίωνες πλανητικές θέσεις) για τον πνευματικό αναζητητή. Είναι βλαβερά για την πνευματική του πρακτική. Όταν η αφοσίωσή σας έχει εδραιωθεί σταθερά, εάν αυτά εμφανιστούν, μπορούν εύκολα ν’ απορριφθούν. Περισσότερο απ’ όλα, το καλύτερο για τον πνευματικό αναζητητή είναι το να νιώθει χαρούμενος, να είναι χαμογελαστός κι ενθουσιώδης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτή η αγνή στάση είναι επιθυμητή περισσότερο και από την αφοσίωση και την πνευματική σοφία. Εκείνοι που την έχουν αποκτήσει αξίζουν να φθάσουν πρώτοι τον στόχο. Αυτή η ποιότητα της χαράς, την κάθε στιγμή, είναι ο καρπός των καλών πράξεων που έγιναν σε προηγούμενες γεννήσεις. Κάποιος που βρίσκεται σε μια διαρκή ανησυχία, απογοήτευση και αμφιβολία, δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει την ευδαιμονία, όποια κι αν είναι η πνευματική άσκηση που έχει αναλάβει. Το πρωταρχικό καθήκον ενός πνευματικού αναζητητή είναι η καλλιέργεια του ενθουσιασμού. Μέσα απ’ αυτόν τον ενθουσιασμό μπορεί να πηγάσει κάθε είδους πνευματική ευδαιμονία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


15 Μαρτίου

Οι άνθρωποι ρέπουν στο να κάνουν λάθη χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οσοδήποτε λαμπρή κι αν είναι η φωτιά, θα δημιουργήσει τουλάχιστον λίγο καπνό. Έτσι και με τις καλές πράξεις· οποιαδήποτε καλή πράξη κι αν κάνει ο άνθρωπος, θα είναι σίγουρα μολυσμένη από κάποιο ίχνος ιδιοτέλειας. Αλλά πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το κακό να περιορίζεται στο ελάχιστο και να υπερισχύει το καλό. Στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι φυσικό να μην κατορθώσετε να επιτύχετε με την πρώτη προσπάθειά σας. Να εξετάζετε προσεκτικά τις συνέπειες των όσων σκέπτεστε, συζητάτε ή κάνετε. Δεν είναι στη φύση του πνευματικού αναζητητή να ψάχνει για ελαττώματα στους άλλους και να κρύβει τα δικά του. Αν κάποιος σας υποδείξει τα λάθη σας, μην προσπαθείτε να του αποδείξετε ότι κάνει λάθος και μην του κρατάτε κακία. Συλλογιστείτε μέσα σας και διορθώστε τη συμπεριφορά σας. Οι δικαιολογίες για την ικανοποίηση του εγωισμού σας και η εκδικητικότητα προς το άτομο που σας τα υπέδειξε δεν είναι χαρακτηριστικά ενός πνευματικού αναζητητή ή ενός πιστού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


14 Μαρτίου

Ανάμεσα στα διάφορα είδη αφοσίωσης, η ενθύμηση του ονόματος του Θεού είναι το πλέον ιδεώδες. Στην εποχή Κάλι, το όνομα είναι το μονοπάτι της σωτηρίας. Ο Τζεγιαντέβα, ο Γκαουράνγκα, ο Τιαγκαράτζα, ο Τουκαράμ, ο Καμπίρ, ο Ράμντας, όλοι αυτοί οι μεγάλοι πιστοί έφτασαν τον Θεό μέσω αυτής και μόνον της πρακτικής. Γιατί μιλάτε για χιλιάδες πράγματα; Ακόμα και ο Πραχλάντα και ο Ντρούβα μπορούσαν ν’ απολαμβάνουν τη θέαση, το άγγιγμα και τη συνομιλία μαζί Του, μόνο μέσω της επανάληψης του Ονόματος, σωστά; Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο μονοπάτι προς την απελευθέρωση, από το να θεωρείτε το Όνομα του Θεού ως την ίδια την αναπνοή της ζωής, με απόλυτη πίστη στις καλές πράξεις και σκέψεις, αναπτύσσοντας το πνεύμα της υπηρεσίας και της ίσης αγάπης προς όλους. Αντί γι’ αυτό, εάν κάθεστε σε μια απόμερη γωνιά κρατώντας την αναπνοή σας, πώς μπορείτε να κυριαρχήσετε στις εγγενείς σας ποιότητες; Πώς μπορείτε να ξέρετε πως καταφέρατε να κυριαρχήσετε σ’ αυτές; 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


13 Μαρτίου

Οι άνθρωποι λαχταρούν για εγκόσμια ευτυχία. Αν το αναλύσετε σωστά, αυτή η ίδια η λαχτάρα είναι η ασθένεια, και τα βάσανα δεν είναι παρά τα φάρμακα που παίρνετε. Εν μέσω των εγκόσμιων απολαύσεων, σπάνια φιλοξενείτε την επιθυμία να φθάσετε στον Θεό. Εκτός απ’ αυτό, είναι αναγκαίο να αναλύσετε και να διακρίνετε κάθε δραστηριότητα, διότι το πνεύμα της απάρνησης γεννιέται μέσα από μια τέτοια ανάλυση. Χωρίς αυτή, η απάρνηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η φιλαργυρία μοιάζει με τη συμπεριφορά ενός σκύλου. Πρέπει να μετασχηματιστεί. Ο θυμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του πνευματικού αναζητητή. Είναι σαν το πτύελο και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Και το ψέμα; Είναι ακόμα πιο αηδιαστικό. Μέσω της αναλήθειας, οι ζωτικές δυνάμεις του ανθρώπου καταστρέφονται. Πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ως  γάγγραινα. H κλοπή καταστρέφει τη ζωή. Κάνει την ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή φθηνότερη από μια πίτα. Μοιάζει με την σάπια, όζουσα σάρκα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


12 Μαρτίου

Η αφοσίωση δεν φοράει ένα ρούχο στο χρώμα της ώχρας, δεν οργανώνει εορτασμούς και τελετουργικές θυσίες, δεν ξυρίζει το κεφάλι, δεν μεταφέρει μία στάμνα με νερό ή ένα ραβδί, δεν έχει μπερδεμένα μαλλιά. Ο Θεός δεν θα σας κρίνει με βάση τη θρησκεία ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκετε, ούτε από τους κανόνες που παραδοσιακά ακολουθείτε. Τα αληθινά χαρακτηριστικά της πραγματικής αφοσίωσης είναι: α) Το να έχετε έναν αγνό νου, β) Το να διαλογίζεστε αδιάκοπα τον Θεό, όποια κι αν είναι η επαγγελματική σας απασχόληση, γ) Το αίσθημα πως τα πάντα είναι δημιουργία του Θεού και ως εκ τούτου Ένα, δ) Η αποδοχή όλων με την ίδια αγάπη, ε) Η μη-προσκόλλησή στα αντικείμενα των αισθήσεων και στ) Η εκφορά λόγου αληθείας. Όποιοι κι αν είστε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που βιώνετε, εάν δεν αφήνετε περιθώρια στην απογοήτευση, εάν δεν διακατέχεστε από κανέναν απολύτως φόβο και εάν διαλογίζεστε τον Κύριο με ακλόνητη πίστη και χωρίς απώτερο σκοπό, όλα σας τα βάσανα και η θλίψη σίγουρα θα εξαφανιστούν. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


11 Μαρτίου

Οι πιστοί πρέπει να θεωρούν το σώμα ως έναν αγρό και τις καλές πράξεις ως σπόρους και να καλλιεργούν το όνομα του Θεού με τη βοήθεια της καρδιάς στον ρόλο του αγρότη, ώστε να δρέψουν τη συγκομιδή, δηλαδή τον ίδιο τον Θεό. Πώς μπορείτε να έχετε σοδειά χωρίς να έχει προηγηθεί καλλιέργεια; Όπως ακριβώς υπάρχει η κρέμα παντού στο γάλα και η φωτιά εν δυνάμει στα καύσιμα, έτσι και ο Θεός υπάρχει στο παν. Να έχετε απόλυτη πίστη σ’ αυτό. Όπως είναι το γάλα έτσι είναι και η κρέμα του. Ανάλογα με το καύσιμο είναι και η φωτιά. Έτσι επίσης, ανάλογα με την πνευματική άσκηση, είναι και η άμεση εμπειρία του Θεού, σωστά; Παρά το γεγονός πως η επίτευξη της απελευθέρωσης δεν γίνεται απευθείας αντιληπτή ως συνέπεια της ενθύμησης του ονόματος του Θεού, τέσσερις ενδείξεις θα είναι σαφώς εμφανείς σε όλους εκείνους που αφοσιώνονται με ειλικρίνεια σ’ αυτήν την πνευματική άσκηση: 1) η συντροφιά με ενάρετους και ευσεβείς ανθρώπους, 2) η Αλήθεια, 3) η αίσθηση της πληρότητας και 4) ο έλεγχος των αισθήσεων. Εισερχόμενοι μέσα από οποιασδήποτε απ’ αυτές τις πύλες, είτε είστε νοικοκύρης είτε ερημίτης είτε μέλος κάποιας άλλης τάξης, μπορείτε να φθάσετε στον Θεό με επιτυχία. Αυτό είναι βέβαιο. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


10 Μαρτίου

Όταν ανάβετε μια λάμπα σ’ έναν ναό, να θυμάστε, πως δεν είναι ο ναός ή η θεότητα που χρειάζεται τον φωτισμό, αλλά ο λάτρης. Ο υλικός ναός ο χτισμένος από πέτρα και λάσπη μπορεί να φωτιστεί με μερικούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες και λάμπες, αλλά στην πραγματικότητα όλοι είστε κινούμενοι ναοί με τον Θεό εγκατεστημένο στον βωμό της καρδιάς. Αυτός ο βωμός πρέπει να λάμψει φωτεινός και καθαρός. Τώρα, βυθίζεται στο σκοτάδι της αναλήθειας, της αδικίας, της αναλγησίας και της αλαζονείας. Η πράξη της ανάφλεξης συμβολίζει τον φωτισμό της καρδιάς, την κατάργηση του σκότους του εγωισμού και της άγνοιας, ώστε ο Θεός ν’ αποκαλυφθεί σε όλη Του τη δόξα. Το πρόβλημα είναι πως παρά το γεγονός ότι η γνώση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα πεδία, η αληθινή σοφία υπολείπεται σε ρυθμούς. Οι άνθρωποι είναι δούλοι του πάθους και της αλαζονείας και μολύνονται από τον φθόνο, τον κυνισμό και την υπεροψία. Επιτρέπουν στον νου τους να τους σύρει οπουδήποτε αυτός επιθυμεί! Ο έλεγχος του νου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πνευματικής πειθαρχίας και εξάσκησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1961


9 Μαρτίου

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τεράστια πρόοδος που αφορά το υλικό πεδίο. Υπάρχουν πολλά προγράμματα και σχέδια που στοχεύουν στην αύξηση της ευημερίας και των ανέσεων. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες και οι βιομηχανίες πολλαπλασιάζονται, αλλά δεν υπάρχει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της ηθικής συμπεριφοράς! Άνθρωπος (man) είναι αυτός που ελέγχει τον νου του (manas). Για να καθαρίσετε ένα λευκό ρούχο, τι κάνετε; Το βυθίζετε σε ζεστό νερό, το τρίβετε με σαπούνι και το κτυπάτε σε μια σκληρή επιφάνεια. Δεν το κάνετε λευκό. Ήταν ήδη λευκό. Εσείς απλώς απομακρύνετε τη βρωμιά στο πλύσιμο. Έτσι δεν είναι; Ομοίως, μην ξεχνάτε ποτέ πως η ψυχή σας είναι αγνή! Όταν είναι «λερωμένη», καθαρίστε την. Για να τη διατηρήσετε αγνή, βυθίστε την στην καλή συμπεριφορά και τον ευγενή χαρακτήρα, σαπουνίστε την με τον διαλογισμό στον Θεό, ζεστάνετέ τη στη γνώση που χαρακτηρίζεται από διάκριση και υποστηρίζεται από τη λογική και κτυπήστε την στην πλάκα της απάρνησης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1961


8 Μαρτίου

Οι γυναίκες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αποτελούν τα θεμέλια της προόδου και την καρδιά του έθνους. Στην πραγματικότητα είναι η ίδια η αναπνοή του. Φορτισμένες με αγιοσύνη, παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντάρμα (καθήκον) της ζωής. Κανένα έθνος δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς να επενδύσει στην καλλιέργεια των γυναικών του. Ο κόσμος μπορεί ν’ ανυψωθεί στο αρχέγονο μεγαλείο του μόνον μέσω γυναικών που κατέχουν την επιστήμη της γνώσης του πραγματικού Εαυτού. Εφόσον ένα έθνος επιδιώκει τη διαρκή ευημερία και ειρήνη, οφείλει να εκπαιδεύει τις γυναίκες στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δίνει έμφαση στην ενάρετη συμπεριφορά και τις ηθικές ποιότητες. Η κάθε γυναίκα οφείλει να είναι σε θέση να κατανοεί τα προβλήματα της οικογένειας, της κοινωνίας και της χώρας. Πρέπει να υπηρετεί και να βοηθά όσο μπορεί, σύμφωνα με τους πόρους και τις ικανότητές της, την οικογένεια, την κοινότητα και τη χώρα. Η παρακμή των ηθικών προτύπων στην εποχή μας και η απουσία της κοινωνικής ειρήνης οφείλονται στην παραμέληση αυτής της διάστασης της εκπαίδευσης που απευθύνεται στις γυναίκες. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη – Dharma Vahini»


7 Μαρτίου

Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί η παρουσία του Θεού είναι εμφανής. Να αγαπάτε όλο και πιο δυνατά. Μεταμορφώστε την αγάπη σε υπηρεσία και μετουσιώστε την υπηρεσία σε λατρεία –αυτή είναι η ανώτερη πνευματική άσκηση. Δεν υπάρχει ζωντανό πλάσμα χωρίς τη σπίθα της αγάπης. Ακόμη κι ένας ψυχικά διαταραγμένος άνθρωπος αγαπά κάτι ή κάποιον έντονα. Όμως πρέπει ν’ αναγνωρίσετε αυτή την αγάπη ως τίποτε άλλο παρά ως αντανάκλαση της ίδιας της Αγάπης που είναι ο Εαυτός σας, ο Θεός που κατοικεί στην καρδιά σας. Χωρίς αυτήν την πηγή της Αγάπης να κελαρύζει στην καρδιά σας, δεν θα υπήρχε η προτροπή να αγαπάτε τους πάντες. Αναγνωρίστε αυτήν την πηγή, στηρίζεστε σ’ αυτή όλο και περισσότερο, αναπτύξτε τις δυνατότητές της, προσπαθήστε να αρδεύσετε όλον τον κόσμο απ’ αυτήν, απορρίψτε κάθε επαφή του εγωισμού με αυτή και μην προσδοκάτε τίποτα σε ανταπόδοση από εκείνους στους οποίους η αγάπη αυτή απευθύνεται. Στις καθημερινές σας υποθέσεις μη δημιουργείτε φατρίες ούτε να χαίρεστε στην παρουσία του μίσους. Να βλέπετε το καλό σε όλους και τα λάθη στον εαυτό σας. Να τιμάτε τους άλλους ως έχοντες τον Θεό εγκατεστημένο εντός τους. Να σέβεστε τον εαυτό σας επίσης ως έδρα του Θεού. Εξαγνίστε την καρδιά σας, έτσι ώστε να μπορεί ο Θεός να κατοικήσει εκεί. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαρτίου 1965


6 Μαρτίου

Εάν μπορείτε να κατανοήσετε τη δύναμη και την ενέργεια της καλής συντροφιάς και να την χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να επιτύχετε σπουδαία πράγματα. Οι ενάρετοι άνθρωποι μπορούν ν’ αναγνωριστούν από τις ευγενείς σκέψεις, λόγους και πράξεις τους. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα: Αν ένα κομμάτι κάρβουνο κρατηθεί κοντά σε μια λαμπερή κόκκινη φωτιά, το μέρος εκείνο με το οποίο αυτό το μαύρο κάρβουνο έρχεται σ’ επαφή με τη λαμπερή φωτιά θ’ αρχίσει επίσης να πυρακτώνεται. Το μαύρο κάρβουνο είναι η άγνοια σας. Η λαμπερή κόκκινη φωτιά είναι η καλή συντροφιά. Mε την επαφή των δύο, μόνον το μέρος της άγνοιας σας που εκτίθεται στην επιρροή της καλής συντροφιάς θα διαλυθεί. Αλλά εάν χρησιμοποιήσετε την πνευματική άσκηση ως ανεμιστήρα για να αυξήσετε το πεδίο επαφής, τότε όλη η περιοχή της άγνοιάς σας θα φωτιστεί. Δεν είναι επομένως αρκετό να βρίσκεστε στα πλαίσια μιας καλής συντροφιάς. Πρέπει επίσης ν’ αναπτύξετε την πνευματική άσκηση της αγάπης και να γίνετε αγαπητοί στους ενάρετους ανθρώπους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973


5 Μαρτίου

Το ρύζι, όταν βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση και το βρασμένο ρύζι δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Η σκληρότητα του ρυζιού που δεν έχει βράσει, είναι απούσα στο βρασμένο ρύζι. Ο βρασμένος σπόρος είναι μαλακός, αβλαβής και γλυκός. Αυτός που δεν έχει περάσει από τη διαδικασία του βρασμού είναι σκληρός και απατηλός. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι που είναι απορροφημένοι στις ψευδαισθήσεις του εξωτερικού κόσμου (avidya-maya) είναι κοινοί άνθρωποι, ενώ εκείνοι που είναι βυθισμένοι στις ψευδαισθήσεις του εσωτερικού κόσμου (vidya-maya) είναι ‘πνευματικοί αναζητητές’. Ο Θεός δεν βυθίζεται ούτε στις εξωτερικές ούτε στις εσωτερικές ψευδαισθήσεις. Είναι απαλλαγμένος και από τις δύο. Όταν παύει κάποιος να παρασύρεται από τις εξωτερικές ψευδαισθήσεις γίνεται πνευματικός αναζητητής και όταν απαλλάσσεται ακόμη και από τις εσωτερικές ψευδαισθήσεις γίνεται Θεός. Αν και ο Θεός βρίσκεται σε κάθε καρδιά, η πνευματική άσκηση είναι αναγκαία έτσι ώστε να μπορείτε να Τον ανακαλύψετε. Δεν έχετε τη δυνατότητα να δείτε το πρόσωπό σας, έτσι δεν είναι; Χρειάζεστε έναν καθρέφτη για να σας δείξει την εικόνα σας. Έτσι, το βασικό μονοπάτι, η πνευματική άσκηση, είναι απαραίτητη για ν’ απαλλαγείτε από τις τρεις ιδιότητες (πάθος, αδράνεια, αγνότητα). 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


4 Μαρτίου

Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να προσέχει ώστε να διακρίνει μεταξύ της συμπεριφοράς ενός καθημερινού ανθρώπου και ενός πνευματικού αναζητητή. Ο άνθρωπος της καθημερινότητας δεν έχει το ψυχικό σθένος, είναι επηρμένος και γεμάτος επιθυμίες που σχετίζονται με τον κόσμο, μέσω του οποίου προσπαθεί να έχει μια ικανοποιητική ζωή. Οι πνευματικοί αναζητητές, που ασχολούνται με τον διαλογισμό του Θεού τόσο ακατάπαυστα όσο τα κύματα της θάλασσας, συσσωρεύουν τον πλούτο της ίσης αντιμετώπισης και της ίδιας αγάπης προς όλους και είναι ικανοποιημένοι στη σκέψη πως όλα είναι του Θεού και τίποτα δεν ανήκει σ’ αυτούς. Σε αντίθεση με τον καθημερινό άνθρωπο, ο πνευματικός αναζητητής δεν θα λυγίσει εύκολα μπροστά στη θλίψη και την απώλεια, τον θυμό, το μίσος ή τον εγωισμό, την πείνα, τη δίψα και το ευμετάβολο του κόσμου. Φιλονικώντας για το κάθε ασήμαντο και μικρό πράγμα και χάνοντας την ψυχραιμία σας,  θλίβεστε στην μικρότερη πρόκληση, θυμώνετε με την ελάχιστη προσβολή, ανησυχώντας για τη δίψα, την πείνα, την απώλεια του ύπνου, αλλά όλ’ αυτά δεν μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού πνευματικού αναζητητή. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


3 Μαρτίου

Αντί να εγκλωβίζεστε στο φευγαλέο και το αναληθές και να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο στο κυνήγι τους, αφιερώστε κάθε λεπτό στο ν’ ανακαλύψετε την Αλήθεια και στο να διαλογίζεστε τον αιώνιο και πάντα αληθινό Θεό. Μην πέφτετε θύματα των τοξικών θελγήτρων της κοσμικής χλιδής ή των τεχνασμάτων της αποπλανητικής ομορφιάς. Κάποια μέρα, όλο αυτό το μαγευτικό σκηνικό θα εξαφανιστεί σαν μια ιστορία που εκτυλίσσεται σ’ ένα όνειρο. Πώς μπορείτε να λέτε πως ο αντικειμενικός κόσμος, ο οποίος υπόκειται σε μεταβολές την κάθε στιγμή, ακμάζει και παρακμάζει, εμφανίζεται κι εξαφανίζεται, να είναι η αιώνια Αλήθεια; Σ’ αυτόν τον ψεύτικο κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ζωή, μόνο επίπλαστη. Η αληθινή ζωή συνίσταται στην πραγμάτωση του Θεού. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν απ’ όλους σας την κάθε στιγμή της ζωής σας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


2 Μαρτίου

Εκείνοι που κλονίζονται από αμφιβολίες, αποδέχονται και απορρίπτουν, εκείνοι που έχουν τυφλωθεί από την πλάνη, ανίκανοι να διακρίνουν ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, τον θάνατο και την αθανασία, πρέπει να προσεγγίσουν μεγάλους αγίους για να κατανοήσουν την αιώνια αλήθεια, την αυτόφωτη βάση όλης της δημιουργίας. Τότε ο κόσμος αυτός και ο ουρανός θα συγχωνευθούν μέσα στην ίδια λάμψη. Για να επιτευχθεί αυτή η επίγνωση πρέπει να έχετε βαθιά λαχτάρα και σκληρή, πειθαρχημένη πρακτική. Η γέννησή σας ως άνθρωποι είναι η συνέπεια αμέτρητων καλών πράξεων και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Για όλους εκείνους που είναι πραγματικά  ζώα με ανθρώπινη μορφή, δούλοι της αλαζονείας και των κατώτερων ενστίκτων, αυτή η έγκαιρη επίγνωση είναι πολύ σημαντική. Επομένως, αυτός που ξέρει να διακρίνει, θα προσπαθήσει με όλους τους τρόπους, που έχει στη διάθεσή του, να αντιληφθεί τις υποκείμενες αρχές, να κατακτήσει την ουσία των διδαχών των σπουδαίων εκείνων ανθρώπων, που πορεύτηκαν στο πνευματικό μονοπάτι και να προσαρμόσει ολ’ αυτά, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη δική του γνωστική εμπειρία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


1 Μαρτίου

Προσέξτε τον γερανό. Κοιτάξτε πόσο γρήγορα περπατάει μέσα στο νερό. Ενόσω περπατάει όμως, του είναι αδύνατον να πιάσει ψάρια. Πρέπει να σταματήσει και να παραμείνει ακίνητος. Ομοίως, αν κάποιος εξακολουθεί να πορεύεται με απληστία, θυμό, ζήλεια κ.λπ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Όποια κι αν είναι η πνευματική άσκηση που εφαρμόζετε, πρέπει ν’ ασκείστε και στην αδιάλειπτη ενθύμηση του Ονόματος. Μόνον τότε θα μπορέσετε να κυριαρχήσετε στις φυσικές ροπές της απληστίας, του θυμού κ.λπ. Όλες οι γραφές δεν διδάσκουν παρά αυτό το μάθημα. Αφού ο Κύριος είναι ο οικουμενικός στόχος και ο προορισμός του ταξιδιού της ζωής σας, να Τον κρατάτε πάντοτε εμπρός σας και να καθυποτάσσετε τον νου που σας περιπλανά μακριά από το μονοπάτι. Όλες οι καλές ποιότητες συναθροίζονται αυτόματα γύρω από αυτόν που ελέγχει τον λόγο του και στοχάζεται σταθερά τον Θεό. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»