Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2019

31 Μαρτίου

Μην ευτελίζετε τα ταλέντα σας. Όταν βυθίζεστε βαθιά στον εαυτό σας, μπορείτε ν’ ανακαλύψετε την πηγή όλης της δύναμης. Εκατομμύρια μυρμήγκια, σκαρφαλώνοντας σ’ έναν βράχο, μπορούν να λαξέψουν ένα βαθύ αυλάκι κατά μήκος του μονοπατιού τους. Τα λεπτά πόδια των μυρμηγκιών έχουν αυτή τη δύναμη. Ίσως να έχετε παρατηρήσει, πως στα τοιχώματα γύρω από τα πηγάδια των χωριών, σχηματίζονται κοιλότητες στις γρανιτένιες πλάκες από τη συνεχή τοποθέτηση των δοχείων του νερού! Τα δοχεία είναι φτιαγμένα από λάσπη, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατατρώγουν και τον σκληρότερο γρανίτη και δημιουργούν κοιλότητες, στα σημεία όπου τοποθετούνται. Ο Εαυτός-Άτμα εντός σας δεν είναι ασήμαντος ούτε ασθενικός. Είναι μια ισχυρή μηχανή που παράγει τεράστια δύναμη. Ο πνευματικός διδάσκαλος σας υποδεικνύει τον στόχο, όμως εσείς πρέπει να παράγετε τη δύναμη μόνοι σας, με τη δική σας πνευματική προσπάθεια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


30 Μαρτίου

Πρέπει να νιώσετε την αδιαχώριστη συγγένεια με τον Κύριο, την τόσο αδιάρρηκτη όσο εκείνη της θάλασσας με το κύμα. Θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι της Ράντα, της Μίρα, του Γκαουράνγκα και του Τουκαράμ. Είστε στ’ αλήθεια από την ίδια ουσία, έχετε την ίδια γεύση, την ίδια ποιότητα μ’ εκείνη της θάλασσας, αν και έχετε το όνομα και τη μορφή του κύματος. Το βούτυρο δεν διακρίνεται όσο βρίσκεται μέσα στο γάλα, δεν έχει διαφορετικό όνομα και μορφή. Όταν όμως εξαχθεί, αποκτά όνομα και μορφή που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ αυτό. Το καθαρό βούτυρο επίσης, όταν βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση, δεν έχει ιδιαίτερη μορφή την οποία αποκτά όταν πήζει. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο θεϊκός Εαυτός, όταν ενδύεται μια μορφή, γίνεται άνθρωπος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


29 Μαρτίου

Ο Κρίσνα κατέδειξε πως αν ασκείστε στην πνευματική άσκηση της σταθερής παρουσίας του Θεού, είναι βέβαιο πως θα επιτύχετε τη νίκη. Κάνετε τον Κύριο αρματηλάτη σας. Θα σας κατευθύνει μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο Κύριος δεν έχει αγαπημένους και αντιπάλους. Όπως η φωτιά, σκορπίζει ζεστασιά σε όλους όσους είναι κοντά Του. Εάν δεν νιώθετε αυτήν την ζεστασιά, μην κατηγορείτε Αυτόν. Κατηγορήστε τον εαυτό σας που βρίσκεστε μακριά Του. Κοιτάξτε τον Μπίσμα. Προσευχόταν στον ίδιο τον Κρίσνα, ο οποίος είχε ορκιστεί να τον σκοτώσει, να τον ευλογήσει με το όραμα του θεϊκού Του μεγαλείου! Αυτή είναι πραγματική αφοσίωση, αληθινή σοφία! Ο Κρίσνα ανταποκρίθηκε στην προσευχή του και τον ευλόγησε. Ο Χιρανιακασίπου είπε: «Δεν είναι πουθενά» κι έτσι ο Θεός δεν υπήρχε πουθενά γι’ αυτόν. Ο Πραχλάντα διαβεβαίωνε: «Ο Θεός είναι παντού» και ο Κύριος εμφανίστηκε μέσα από μια κολόνα και αντάμειψε το σθένος του. Ο Θεός δεν είχε την ανάγκη να τρέξει και να βρει μια κολόνα για να βγει ύστερα μέσα απ’ αυτή. Ήταν πάντα εκεί. Απλώς έγινε ορατός!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


28 Μαρτίου

Όλοι στις μέρες μας αναζητούν άνεση και ευχαρίστηση. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλες οι προσπάθειες. Εάν πείτε σε κάποιον, πως μπορεί να φάει οτιδήποτε και όσο του αρέσει, θα ενθουσιαστεί, αλλά εάν προσθέσετε, πως ως συνέπεια, μπορεί να αναπτύξει τη μία ή την άλλη ασθένεια, θα σας αντιμετωπίσει ως εχθρό. Ο έλεγχος ή η δίαιτα δεν ήταν ποτέ δημοφιλείς. Όμως η δύναμη πηγάζει μόνον από τον έλεγχο, την αυτοκυριαρχία, την υπακοή σε κανόνες. Σκληραγωγείστε και γίνεστε ανθεκτικοί μόνον όταν καλωσορίζετε τις δυσκολίες. Αγωνιστείτε και θα λάβετε τη δύναμη να επιτύχετε. Αναζητήστε τη βάση των ορατών και των αοράτων. Ο ψηλός ουρανοξύστης έχει θεμέλια που φτάνουν βαθιά μέσα στη γη. Αυτός ο ορατός κόσμος έχει ως θεμέλιο τον αόρατο Θεό. Το σώμα σας δεν είναι παρά το όχημα με το οποίο μπορείτε ν’ αναζητήσετε, να διερευνήσετε και ν’ ανακαλύψετε αυτό το θεμέλιο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


27 Μαρτίου

Ασχοληθείτε τώρα με την πνευματική άσκηση, τον πνευματικό τρόπο σκέψης και τις πνευματικές συντροφιές. Ξεχάστε το παρελθόν. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε από εδώ και στο εξής είναι να προσπαθήσετε να σώσετε τον εαυτό σας. Μην υποκύπτετε στην αμφιβολία και την αστάθεια, γιατί αυτό είναι σημάδι άγνοιας. Να έχετε πίστη σε οποιοδήποτε όνομα του Θεού και τη Μορφή που υποδεικνύεται απ’ αυτό το Όνομα. Εάν λατρεύετε τον Σίβα και μισείτε τον Βίσνου, τα συν και τα πλην αλληλοεξουδετερώνονται και το καθαρό αποτέλεσμα είναι μηδέν. Δεν θ’ ανεχθώ το παραμικρό σημάδι μίσους για οποιοδήποτε Όνομα και Μορφή. Η σύζυγος πρέπει να σέβεται τον σύζυγο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να μισεί τους γονείς του, τ’ αδέρφια και τις αδερφές του. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε την ενότητα με τον Κύριο μέσα από το μίσος μιας ή περισσοτέρων από τις πολλές Μορφές και τα Ονόματά Του. Όταν δείχνετε περιφρόνηση προς τον Θεό, που κάποιος άλλος λατρεύει, η περιφρόνηση επιστρέφει στον δικό σας Θεό. Αποφύγετε τις φατρίες, τις διαμάχες, τα μίση, τις απέχθειες και την αναζήτηση των σφαλμάτων των άλλων. Επιστρέφουν σε σας. Να θυμάστε πως όλοι είναι προσκυνητές που αποβλέπουν στον ίδιο σκοπό. Κάποιοι διαλέγουν να ταξιδέψουν από τον έναν δρόμο και άλλοι από κάποιον άλλο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


26 Μαρτίου

Ο αετός παρενοχλείται από τα κοράκια για όσο διάστημα κρατά ένα ψάρι στο ράμφος του. Πετούν γύρω του συρίζοντας, έτσι ώστε να μπορέσουν να αρπάξουν το ψάρι από το στόμα του, καταδιώκοντάς τον, όπου και αν καθίσει, αναζητώντας λίγη ανάπαυση. Τελικά, όταν ο αετός παραιτηθεί από την προσκόλλησή του στο ψάρι και το αφήσει να πέσει από το ράμφος του, τα κοράκια πετούν μακριά, αφήνοντάς τον ελεύθερο. Εγκαταλείψτε, λοιπόν, τις αισθητηριακές απολαύσεις και τα κοράκια της αλαζονείας, του φθόνου, της κακίας και του μίσους θα πετάξουν μακριά, γιατί εκείνο που επιζητούν είναι μόνο το θήραμα. Το φίδι κινείται κυματιστά και όχι σε ευθεία γραμμή. Οι άνθρωποι επίσης κινούνται με έναν στρεβλό τρόπο, όταν ακολουθούν τις αισθήσεις. Από εδώ και στο εξής, υιοθετήστε τη στάση της απάρνησης, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε για το ταξίδι, όταν έρθει το κάλεσμα. Δεν γνωρίζετε τον ακριβή χρόνο. Διαφορετικά, τη στιγμή εκείνη, θα αναλύεστε σε δάκρυα, όταν θ’ αναλογίζεστε το σπίτι που χτίσατε, την περιουσία και τη φήμη που αποκτήσατε και τα μικροπράγματα που συσσωρεύσατε.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


25 Μαρτίου

Η φύση του νου είναι αγνή. Οι αισθητηριακές εντυπώσεις τον χρωματίζουν και τον μολύνουν με αρέσκειες και απαρέσκειες. Ο νους των ζώων είναι ανεπηρέαστος από τις πολλές προσκολλήσεις και θέλγητρα, απέχθειες και δυσαρέσκειες που αποσυντονίζουν και στοιχειώνουν τον ανθρώπινο νου. Οι τάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση, αλλοιώνουν τον νου, που έχει ήδη καμφθεί από τις ριπές και τα σφυροκοπήματα, που έχει υποστεί μέσα από μια σειρά γεννήσεων. Δεν υπάρχει καμία ωφέλεια στο να επιρρίπτετε όλες τις ευθύνες στον νου, ο οποίος είναι απλώς ένας φύλακας. Δώστε του λοιπόν να καταλάβει πως ο Θεός είναι ο κύριός σας και τότε αυτός θα πειθαρχεί, όχι μόνο στον Θεό που είναι ο κύριός σας, αλλά και στους φίλους και συντρόφους του Κυρίου σας. Συμμετέχετε σε καλές συντροφιές και παρατηρήστε αν ο νους συνεχίζει να επιμένει. Τότε θα προσέξετε πως θα πάψει να δείχνει ανυπακοή. Είναι ζήτημα εκπαίδευσης. Όταν ο φύλακας αντιλαμβάνεται πως δεν σχετίζεστε με τον Θεό, τότε απειθαρχεί και εμπλέκεται σε ατυχή συμβάντα. Αντίθετα, όταν βρίσκεστε κοντά στον Θεό, ο φύλακας γίνεται βοηθός σας! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1961


24 Μαρτίου

Πολλοί παραπονιούνται: «Λένε ότι η ευλογία του να δεις έναν άγιο άνθρωπο καταστρέφει τις αμαρτίες. Λοιπόν, είχα ντάρσαν όχι μόνο μία αλλά πολλές φορές, κι όμως η κακή μοίρα μου δεν με άφησε· υποφέρω ακόμα περισσότερο από ό,τι πριν.» Είναι αλήθεια ότι μπορεί να έρχεστε και να έχετε ντάρσαν και να έχετε σπείρει φρέσκους σπόρους που εξασφαλίσατε από τότε και μετά —σπόρους αγάπης, πίστης, αφοσίωσης, καλών συναναστροφών, θεϊκών σκέψεων, της ενθύμησης του ονόματος του Θεού και ούτω καθεξής— και να έχετε μάθει την τέχνη της εντατικής καλλιέργειας και της προετοιμασίας του εδάφους. Έτσι, έχετε σπείρει σπόρους στον καλά προετοιμασμένο αγρό της καθαρής καρδιάς σας. Δεν χρειάζεται όμως να περιμένετε τη νέα συγκομιδή; Μέχρι τότε, θα καταναλώνετε τη σοδειά που έχει ήδη αποθηκευτεί από προηγούμενες συγκομιδές. Κατά τον ίδιον τρόπο, τα προβλήματα και οι ανησυχίες που έχετε τώρα, είναι η σοδειά που συλλέξατε από προηγούμενες συγκομιδές! Ως εκ τούτου, μη θλίβεστε και μην αποκαρδιώνεστε. Επιμείνετε στην πνευματική σας άσκηση!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάρτιο του 1963, κατά τη διάρκεια του Σιβαράτρι


23 Μαρτίου

Για να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι της αφοσίωσης, δεν χρειάζεται ούτε υποτροφίες, ούτε πλούτη, ούτε ασκητικές πειθαρχίες. Πείτε μου, ποια ήταν η καταγωγή του Βαλμίκι, ο πλούτος του Κουτσέλα, η υποτροφία της Σάμπαρι, η ηλικία του Πραχλάντα, η κοινωνική κατάσταση του Γκατζαράτζα και τα επιτεύγματα του Βιντούρα; Αγνή Αγάπη ήταν το μόνο που είχαν, και αυτό ήταν το μόνο που χρειάζονταν. Η χάρη του Κυρίου είναι όπως ο ωκεανός —τεράστιος και απεριόριστος. Με τις πνευματικές σας ασκήσεις, την επανάληψη του ονόματος του Θεού, τον διαλογισμό και τη συστηματική καλλιέργεια της αρετής, αυτή η χάρη μετατρέπεται σε σύννεφα Αλήθειας. Αυτά τα σύννεφα γίνονται βροχή Αγάπης προς την ανθρωπότητα, που συλλέγεται και ρέει ως ποτάμια ευδαιμονίας, πίσω στον ωκεανό της χάριτος του Κυρίου. Όταν η Αγάπη αγκαλιάζει την ανθρωπότητα, την ονομάζουμε συμπόνια —μια ποιότητα που προέρχεται όχι από λύπη, αλλά από συμπάθεια, που κάνει κάποιον ευτυχισμένο όταν οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι και δυστυχισμένο όταν οι άλλοι είναι δυστυχισμένοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαρτίου 1958


22 Μαρτίου

Ζητήστε από τον Κύριο την εξάλειψη των γήινων προβλημάτων σας. Δεν υπάρχει κανένα λάθος σε αυτό. Είναι πολύ καλύτερο από το να το ζητάτε από άλλους, άντρες ή γυναίκες, και να χάνετε έτσι τον σεβασμό και την τιμή σας. Για χάρη των ψήφων, οι άνθρωποι πέφτουν στα πόδια των άλλων. Αν πέσουν στα πόδια του Κυρίου, αυτό θα τους φέρει περισσότερες ψήφους, γιατί οι άνθρωπο θα παρακαλέσουν μαζί Του να οδηγηθούν από έναν υπηρέτη του Κυρίου. Μπορείτε να Με καλέσετε στο τηλέφωνο, αλλά δεν θα είμαι διαθέσιμος για εκείνους που δεν έχουν την ειλικρινή και σταθερή λαχτάρα για τον Κύριο. Για εκείνους που λένε «Όχι! Δεν είσαι ο Κύριός μου», λέω «Όχι». Για εκείνους που λένε «Ναι», λέω κι εγώ «Ναι». Εάν είμαι διαθέσιμος στην καρδιά σας, θα είμαι διαθέσιμος και μέσω τηλεφώνου. Αλλά θυμηθείτε, έχω το δικό μου ταχυδρομικό και τηλεφωνικό σύστημα. Λειτουργεί από καρδιά σε καρδιά. Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη λειτουργία αυτού του συστήματος, που περιγράφονται στις ιερές γραφές. Μπορείτε να τους βρείτε εκεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1964


21 Μαρτίου

Το όνομα του Θεού έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Επαναλαμβάνοντας το όνομα του Κυρίου, τα χαρακτηριστικά Του μπορούν εύκολα να ανακληθούν. Εξαγνίστε τη γλώσσα σας με την επανάληψη του ονόματός Του. Να χρησιμοποιείτε επίσης γλυκές εκφράσεις που εξαπλώνουν ικανοποίηση και χαρά. Να είστε πολύ προσεκτικοί με την ομιλία σας. Τα ζώα έχουν κέρατα, τα έντομα έχουν κεντρί, τα θηρία έχουν νύχια και κυνόδοντες, αλλά το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να βλάψει όσο κανένα, είναι η γλώσσα. Οι πληγές που προκαλεί η γλώσσα δεν μπορούν να θεραπευθούν. Κρυφοκαίνε στην καρδιά για πολύ καιρό. Μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι ακόμη και μια ατομική βόμβα. Να μιλάτε γλυκά, έχοντας καλά συναισθήματα μέσα σας. Να λέτε την αλήθεια και να μιλάτε με αγάπη. Αλλά προκειμένου να ευχαριστήσετε κάποιον, δεν πρέπει να πείτε ψέματα ούτε και να υπερβάλετε. Ο κυνισμός που σας κάνει να μιλάτε επικριτικά για ένα πράγμα και να το δυσφημείτε, είναι τόσο κακός όσο και η κολακεία, που σας κάνει να υπερβάλλετε και να ξεπερνάτε τα όρια της αλήθειας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1964


20 Μαρτίου

Το θεϊκό όνομα σώζει κι απελευθερώνει! Είναι η πανοπλία ενάντια στην επέλαση της αλαζονείας και της αυτολύπησης. Όταν αρχίζετε την ευλαβική επανάληψη του ιερού ονόματος ή ενός ιερού μάντρα, μ’ έναν συστηματικό τρόπο και εδραιώσετε την εσωτερική σας όραση σε μια μορφή που απεικονίζει το Όνομα, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, με σκέψεις που δημιουργούν ταραχή και σας αποπλανούν. Όλ’ αυτά πρέπει να θεωρούνται πρόσκαιρα κι επουσιώδη, ν’ αγνοούνται και να παρακάμπτονται. Ενισχύστε τις καλές σας συνήθειες, μείνετε πιστοί στην πειθαρχία σας και βελτιώστε τους τρόπους του εσωτερικού σας ελέγχου. Μετέχετε περισσότερο σε συντροφιές ενάρετων και ευσεβών ανθρώπων. Ο ταύρος, ο οποίος βρίσκεται εκτός ελέγχου, πρέπει να δεθεί, να εξημερωθεί, να περαστεί ένας κρίκος στη μύτη του, να μπει στον ζυγό και να εκπαιδευτεί στο να σέρνει βαριά φορτία, ώστε να γίνει ο υπάκουος υπηρέτης του κυρίου του. Κάποιοι άνθρωποι καταδικάζουν τα έξι πάθη ως τρομερούς εχθρούς και σας συμβουλεύουν να τους εξοστρακίσετε άμεσα. Όμως εγώ θα σας συμβούλευα να τους κρατήσετε ως πειθήνιους υπηρέτες και να τους ανακατευθύνετε, ώστε να αποβούν χρήσιμοι για τους ευγενείς σκοπούς σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1962


19 Μαρτίου

Μπορείτε να μεταδίδετε ευδαιμονία με τους λόγους σας, μόνον αν έχετε επιτύχει την κατάσταση της ευδαιμονίας εσείς οι ίδιοι. Μια λάμπα, αναμμένη κάτω από ένα δοχείο με πέντε τρύπες, είναι το σύμβολο ενός ατόμου, που έχει τη λάμπα της γνώσης να λάμπει μέσα από τις πέντε αισθήσεις. Καλύψτε το δοχείο μ’ ένα χοντρό ύφασμα και τότε δεν αναδύεται κανένα φως. Το ύφασμα είναι το κάλυμμα της άγνοιας, της οκνηρίας και της νωθρότητας. Αφαιρέστε το και μια λάμψη αχνοφαίνεται μέσα από τις αισθήσεις. Αυτή συμβολίζει το πάθος και τη δράση. Απομακρύνετε το ίδιο το δοχείο, πράγμα που σημαίνει  να απαλλαγείτε από την ταύτιση με το σώμα και τότε το φως του Εαυτού φέγγει ολόλαμπρο. Το θεϊκό φως ή η θεϊκή ευδαιμονία είναι πάντα εκεί, αλλά εμποδίζεται από το δοχείο και το ύφασμα. Η ευδαιμονία είναι ο αυθεντικός σας χαρακτήρας, η αληθινή σας ταυτότητα, η ίδια η πραγματικότητά σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1964


18 Μαρτίου

Μη θρηνείτε για το γεγονός πως ο Κύριος σας δοκιμάζει και σας υποβάλλει στη βάσανο των εξετάσεων, διότι μόνον όταν δοκιμάζεστε μπορείτε να είστε βέβαιοι για την επιτυχία, ή τότε μόνον μπορείτε ν’ αποκτήσετε επίγνωση των ορίων σας. Κατόπιν, μπορείτε να συγκεντρωθείτε στα θέματα στα οποία είστε ανεπαρκείς και να εστιάσετε εντονότερα την προσοχή σας σε αυτά, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τα περάσετε με επιτυχία, όταν εξεταστείτε ξανά. Μη μελετάτε για τις εξετάσεις την τελευταία στιγμή. Να μελετάτε εκ των προτέρων και να είστε προετοιμασμένοι με την απαραίτητη γνώση, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που αναδύεται απ` αυτή τη γνώση και την ικανότητα. Ό,τι έχετε μελετήσει από πριν, πρέπει να το επαναφέρεται ξανά και ξανά στον νου, ακριβώς πριν από τις εξετάσεις. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν. Είναι βέβαιο πως θ’ αναδειχθείτε νικητές, διότι αυτό είναι το μονοπάτι που οδηγεί στη νίκη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το Μαχασιβαράτρι, Μάρτιος 1963


17 Μαρτίου

Είναι καθήκον σας να φροντίζετε ώστε η συμπεριφορά σας να είναι σωστή και να ζείτε σύμφωνα με τον νόμο της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις! Μεταμορφώστε την καρδιά σας κάνοντάς την αγνή και αγία. Η αγνότητα είναι το αληθινό χαρακτηριστικό της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή η αγνότητα πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες σας τις ενέργειες: στις σκέψεις, σε όσα βλέπετε και λέτε και σε όλα όσα κάνετε. Μόνον όταν χαρακτηρίζεστε από μια τέτοια αγνότητα, μπορείτε στ’ αλήθεια να γίνετε ενσαρκώσεις του Θεϊκού Εαυτού, να γίνετε δηλαδή αυτό που πραγματικό είστε. Έπειτα η διάκριση μεταξύ του θεϊκού και του εγκόσμιου εξαφανίζεται και όλα γίνονται θεϊκά. Η διαφορά, επίσης, μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου θα χαθεί. Καθετί τότε θα γίνει το Παν. Αποφασίστε σήμερα να στρέψετε τις σκέψεις σας προς τον Θεό, αγωνιστείτε να εξαγνίσετε την καρδιά σας και τις αισθήσεις σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιτύχετε την Αυτοπραγμάτωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1984


16 Μαρτίου

Οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τις ηθικές αξίες. Δεν νιώθουν καμιά ευγνωμοσύνη για εκείνους που τους βοήθησαν σε καιρούς ανάγκης. Δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για συγγενείς και φίλους και δεν διστάζουν να τους προκαλέσουν κακό. Οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές διάρκειας πολλών ετών, έχει αναφερθεί πως έχουν συμπεριφερθεί μ’ έναν ανάξιο τρόπο. Πολλοί απ’ αυτούς ζουν άθλιες ζωές. Ποια είναι η αξία μιας εκπαίδευσης, η οποία δεν σας επιτρέπει να κάνετε το καθήκον σας προς τη σύζυγο και τα παιδιά σας; Η εξάλειψη των κακών ποιοτήτων, που κυριαρχούν ανάμεσα στους μορφωμένους ανθρώπους, είναι βασική προϋπόθεση. Πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ηθικής και της ορθής συμπεριφοράς. Πολλοί είναι οι εγγράμματοι που δεν διακατέχονται ούτε από τον φόβο της αμαρτίας ούτε από την αγάπη τους για τον Θεό. Εκείνοι δε που εμφανίζονται ως ευσεβείς, δεν χαρακτηρίζονται από γνήσια καλές ποιότητες. Μια τέτοια υποκριτική συμπεριφορά βλάπτει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και προάγει την ταραχή και τη σύγχυση. Όλοι, λοιπόν, θα πρέπει ν’ αρχίσουν να επιδιώκουν την απάλειψη των αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα τους και τον ενστερνισμό  θεϊκών ιδιοτήτων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 1984


15 Μαρτίου

Να είστε ατάραχοι μπροστά στην καλοτυχία και την κακοτυχία, στην ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και το κέρδος. Αυτά είναι φυσικά φαινόμενα, όπως η ζέστη και το κρύο, το καλοκαίρι και ο χειμώνας. Πρέπει να υπηρετήσουν τους στόχους τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα σκαμπανεβάσματα της ζωής έχουν μαθήματα να σας διδάξουν. Στην πραγματικότητα, χωρίς τις ανατροπές της ζωής, δεν θα είχατε τη δυνατότητα να βιώσετε τον Θεό. Χωρίς το σκοτάδι δεν μπορείτε να εκτιμήσετε το φως. Αν δεν γευτείτε τις δυσκολίες, δεν θα μπορέσετε να χαρείτε τα οφέλη. Είναι η αναταραχή που επικρατεί στον νου σας, που σας ωθεί να αναζητήσετε τα μέσα ώστε να νιώσετε τη διαρκή ειρήνη. Στις Ουπανισάδες δηλώνεται πως μόνο μέσω της απάρνησης μπορεί να επιτευχθεί η αθανασία. Θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με απάρνηση, έτσι ώστε να μπορέσετε να ανακαλύψετε το μυστικό της διαρκούς ειρήνης και ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


14 Μαρτίου

Οι ναοί, οι λαξευμένοι στην πέτρα, είναι για να υπενθυμίζουν την ύπαρξη του Θεού. Όταν βλέπετε έναν δικηγόρο, θυμάστε τα νομικά σας προβλήματα. Όταν βλέπετε έναν γιατρό, σκέφτεστε τα προβλήματα της υγείας σας. Ομοίως, όταν βλέπετε έναν ναό, αναθυμάστε τον Θεό. Όμως αυτό που μ’ ευχαριστεί περισσότερο είναι οι μόνιμοι ναοί, οι δομημένοι στην καρδιά σας. Η αληθινή λατρεία συνίσταται στην ειλικρινή αφοσίωση στον Θεό που είναι παρών στον καθένα σας και σε όλους. Εξαγνίστε τον νου και την καρδιά σας και αφιερώστε τη ζωή σας στην υπηρεσία. Η υπηρεσία θα πρέπει να είναι τέτοια, που να γίνεται με αφοσίωση στο πνεύμα της πνευματικής άσκησης ώστε να ξεχωρίζει τους Οργανισμούς Σάτυα Σάι από άλλους πνευματικούς οργανισμούς. Οι άνθρωποι μιλούν για το βιμπούτι του Σουάμι και για τα θαύματα Του. Όμως το αληθινό θαύμα του Σουάμι είναι η απεριόριστη αγάπη Του, που παρακινεί τους αμέτρητους αφοσιωμένους Του, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους να εκφράζουν την αγάπη τους γι’ Αυτόν. Ζώντας πάντα με αγνότητα, αγάπη και απάρνηση, ανακαλύψτε τη διαρκή ειρήνη και νιώστε τη θεία ευδαιμονία.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


13 Μαρτίου

Η σχέση μεταξύ κάρμα και κάρμα γιόγκα θα πρέπει να κατανοηθεί ορθώς. Η συνήθης δράση (κάρμα), που γίνεται με προσκόλληση ή κινείται από επιθυμίες, προκαλεί δέσμευση. Όμως, η ίδια δράση, όταν γίνεται χωρίς επιθυμία και με ανιδιοτέλεια, μετατρέπεται σε κάρμα γιόγκα. Η ζωή σας θα πρέπει να είναι γιόγκα (ένωση με τον Θεό) και όχι ρόγκα (ασθένεια). Σήμερα οι περισσότερες πράξεις καταλήγουν σε νοσηρές καταστάσεις, διότι συνδέονται με αισθητηριακές απολαύσεις. Η ελευθερία απ’ αυτή τη νοσηρότητα μπορεί τα επιτευχθεί ακολουθώντας το πνευματικό μονοπάτι. Το μονοπάτι αυτό δεν συνίσταται μόνο σε ψαλμωδίες και απαγγελία ύμνων. Αυτές είναι απλώς καλές πράξεις. Μόνον οι πράξεις που γίνονται ως απόλυτες προσφορές στον Θεό μπορούν να εκλαμβάνονται ως πνευματικές. Το άτομο, που βρίσκεται στο στάδιο της άγνοιας σε σχέση με τον Εαυτό, μοιάζει με το μπουμπούκι ενός λουλουδιού που δεν έχει ανθίσει ακόμα. Όταν το λουλούδι ανθίσει σκορπίζει το άρωμά του παντού τριγύρω. Με τον ίδιο τρόπο, ο άνθρωπος. που έχει συνειδητοποιήσει την παρουσία του Θεού εντός του, γίνεται πηγή φωτός και δύναμης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


12 Μαρτίου

Όταν τα ρούχα σας λερωθούν, ντρέπεστε να εμφανιστείτε με βρώμικα ρούχα και τα αλλάζετε. Καθαρίζετε τα σπίτια σας τακτικά  και απομακρύνετε όλη τη βρωμιά, ώστε να τα διατηρείτε καθαρά για την οικογένεια και τους φίλους σας. Όμως όταν ο νους και η καρδιά σας έχουν μολυνθεί, δεν νιώθετε ντροπή!  Δεν είναι περίεργο που νοιάζεστε τόσο πολύ για την καθαριότητα των ρούχων και των σπιτιών σας, αλλά δεν ενδιαφέρεστε για την αγνότητα του νου και της καρδιάς σας, που επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή σας; Για να εξαγνίσετε τον νου και την καρδιά σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζείτε σύμφωνα με τους νόμους της Δικαιοσύνης. Οι πράξεις σας πρέπει να στηρίζονται στην ηθική. Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ενδίδει στην κακομεταχείριση και την πρόκληση πόνου στους άλλους, δεν συνάδει με την ανθρώπινη φύσης σας. Το κακό που κάνετε στους άλλους, τελικά επιστρέφει σε σας. Ευοίωνες ημέρες, όπως οι γιορτές, πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων να αλλάξετε τον τρόπο της ζωής σας και να εξαγνίσετε τη συμπεριφορά σας, εγκαταλείποντας όλες τις αρνητικές σας ιδιότητες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 1984


11 Μαρτίου

Οι νέοι και οι νέες της εποχής μας είναι διατεθειμένοι ν’ ακούσουν χιλιάδες ψέματα, αλλά δεν έχουν την υπομονή να δώσουν προσοχή σε μία και μόνη αλήθεια. Να θυμάστε πάντα, πως ένας ειλικρινής άνθρωπος, που μιλά με αγάπη, είναι καλύτερος από εκατό κόλακες. Οι νέοι επίσης δεν θα έπρεπε να υποτιμούν την αξία της καλής υγείας και της δύναμης, που απολαμβάνουν στα χρόνια της νιότης τους. Οφείλουν να μάθουν να τις χρησιμοποιούν, ώστε να ζουν τις ζωές τους ουσιαστικά και με ανιδιοτέλεια και να φροντίζουν να διατηρούν την καλή τους υγεία, αντί να σπαταλούν την ενέργεια και τα ταλέντα τους στην αναζήτηση  αντικειμένων που ικανοποιούν τις αισθήσεις και στην ικανοποίηση ευτελών επιθυμιών. Ένας αρνητικός νους, σε μια κοινότητα, είναι πιο επιβλαβής απ’ ότι μια μολυσμένη λίμνη. Να έχετε πάντα κατά νου, πως για να εξασφαλίσετε τη χάρη του Θεού πρέπει ν’ ακολουθείτε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και να επαγρυπνείτε ώστε οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας να διακρίνονται από αγνότητα. Η καλοσύνη και η συμπόνια είναι τα διακριτικά γνωρίσματα ενός αληθινού  ανθρώπου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1984


10 Μαρτίου

Εξάπλωση του Νόμου της Δικαιοσύνης δεν σημαίνει τη διάδοση γνώσης για κάτι που δεν είναι γνωστό. Ο βασικός σκοπός της εξάπλωσης του Νόμου του Δικαίου είναι να προαχθεί η εφαρμογή του. Μόνον εκείνοι που ασκούν το Δίκαιο, έχουν τα προσόντα να το διαδώσουν. Επειδή, λοιπόν, αυτοί που μιλούν για δικαιοσύνη και αλήθεια δεν τις εφαρμόζουν, έχουν εκλείψει και η αξία τους δεν γίνεται αντιληπτή. Μόνον όταν ασκούνται στην καθημερινή ζωή, θα συνειδητοποιηθεί η αληθινή τους φύση και αξία. Ένα άτομο κρίνεται από τις πράξεις του. Εάν αυτές είναι καλές, το άτομο περιγράφεται ως ενάρετο. Εάν οι πράξεις του είναι κακές, τότε περιγράφεται ως κακό. Οι ποιότητες ενός ατόμου και οι πράξεις του είναι αλληλοεξαρτώμενες. Οι πράξεις αποκαλύπτουν τις ποιότητες και οι ποιότητες καθορίζουν τις πράξεις. Επομένως οφείλετε να προσπαθήσετε ν` αναμορφώσετε τον εαυτό σας, καλλιεργώντας θετικές ποιότητες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988


9 Μαρτίου

Αναλογιστείτε ένα ποτάμι που χύνεται στον ωκεανό. Τα νερά του ωκεανού, όταν ζεσταίνονται από τον Ήλιο, ανεβαίνουν ως ατμός και σχηματίζουν σύννεφα, που κατέρχονται στη γη ως σταγόνες βροχής. Κάθε σταγόνα φέρει μέσα της τη λαχτάρα να επιστέψει στον ωκεανό από τον οποίο προήλθε. Όμως το αίσθημα της ατομικότητας υπερβαίνει τη λαχτάρα. Οι σταγόνες της βροχής συσσωρεύονται και κυλούν ως ρυάκια και χείμαρροι, που σχηματίζουν παραποτάμους ποταμών και κατακλύζουν τις πεδιάδες. Επιτέλους ο ποταμός συγχωνεύεται με τον ωκεανό και χάνει το όνομα του, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του. Παρά τις μεταβολές που υπέστη στο ταξίδι του από τον ωκεανό στον ωκεανό, το νερό  παραμένει νερό στον ατμό, στο σύννεφο, στη βροχή, στον ποταμό. Τα ονόματα, οι μορφές και οι ιδιότητες αλλάζουν, αλλά ο πυρήνας παραμένει αναλλοίωτος. Κι ο άνθρωπος επίσης αναδύεται από τον ωκεανό του Θεού και το πεπρωμένο του είναι να συγχωνευτεί με Αυτόν. Αυτή είναι η Αλήθεια. Αυτή είναι η Πραγματικότητα. Εκείνο είστε εσείς. Μείνετε σταθεροί σ’ αυτήν την πεποίθηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1987


8 Μαρτίου

Μπορεί να έχετε ακούσει κάποιους να λένε πως έγινα ο Σάι Μπάμπα, όταν με τσίμπησε ένας σκορπιός! Λοιπόν, προκαλώ τον οποιονδήποτε από εσάς να εκτεθεί στο τσίμπημα σκορπιού και να μεταμορφωθεί σε Σάι Μπάμπα. Όχι, ο σκορπιός δεν έχει καμία σχέση! Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε κανένας απολύτως σκορπιός! Ήρθα ανταποκρινόμενος στις προσευχές των σοφών, των αγίων και των πνευματικών αναζητητών για την αποκατάσταση του Νόμου της Δικαιοσύνης. Όταν υπάρξει η υποψία μιας μικρής αναταραχής, οι αστυνομικοί εμφανίζονται στο σημείο. Εάν ο όχλος αρχίσει να συμπεριφέρεται απείθαρχα, ο επιθεωρητής επεμβαίνει άμεσα. Εφόσον ο όχλος γίνει βίαιος, ο αστυνομικός διευθυντής πρέπει να παραστεί προσωπικά στο σημείο του συμβάντος, ώστε να το καταστείλει. Εάν, ωστόσο, η κατάσταση εκτραχυνθεί, τότε ο Γενικός Επιθεωρητής διαθέτει τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση των αναγκών της περίστασης. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο αυτός αναλαμβάνει όλη την ευθύνη της κατάστασης. Οι σοφοί, οι γνώστες, οι άγιοι, οι γιόγκις και οι θεϊκές προσωπικότητες έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους και θα συνεργαστούν στο εγχείρημα της αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της διάνοιξης του δρόμου προς χάριν του κόσμου, με στόχο την επίτευξη της απόλυτης ειρήνης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958


7 Μαρτίου

Για ν’ ανάψετε μια λάμπα χρειάζεστε τέσσερα πράγματα: ένα δοχείο, λάδι, φιτίλι και ένα κουτί σπίρτα. Εάν κάποιο απ’ αυτά λείπει, δεν θα μπορέσετε να την ανάψετε. Ωστόσο, αυτή η λάμπα μπορεί ν’ απομακρύνει μόνο το εξωτερικό σκοτάδι. Πώς μπορεί όμως ν’ απομακρυνθεί το σκοτάδι της καρδιάς; Μπορεί να διαλυθεί μόνο με το φως της Γνώσης. Και πώς μπορεί αυτό το Φως της Γνώσης, το πνευματικό αυτό φως, ν’ ανάψει; Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζονται επίσης τέσσερα στοιχεία: η απόσπαση είναι το δοχείο, η αφοσίωση είναι το λάδι, η εστίαση σ’ έναν στόχο είναι το φιτίλι και η γνώση της Υπέρτατης Αλήθειας είναι το σπίρτο. Χωρίς αυτά τα τέσσερα στοιχεία, το φως της πνευματικής σοφίας δεν μπορεί να λάμψει. Η  αναγκαία προϋπόθεση για όλα αυτά είναι το πνεύμα της απάρνησης. Χωρίς την απόσπαση, όλη η γνώση των Γραφών αποβαίνει μάταιη. Τι σημαίνει απόσπαση; Είναι η απουσία προσκόλλησης στο σώμα. Εγκαταλείψτε το αίσθημα του εγωισμού, που σας αναγκάζει να σκέπτεστε το «εγώ» ανά πάσα στιγμή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1988


6 Μαρτίου

Πάρτε έναν σβώλο αλάτι και ρίξτε τον στο νερό. Το αλάτι σύντομα εξαφανίζεται, μολονότι γνωρίζουμε πως υπάρχει σε κάθε σταγόνα. Ο σβώλος δεν μπορεί να εντοπιστεί, όμως γνωρίζουμε την ύπαρξή του δοκιμάζοντας το νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Θεός είναι παρών παντού , αν και αόρατος. Όμως μπορείτε να τον αναγνωρίσετε από τη γεύση. Είστε η γεύση, η θεία σταγόνα. Αυτή είναι η Αλήθεια. Είστε Εκείνο. Ένα δέντρο έχει έναν κορμό, καλυμμένο με φλοιό κι έχει μυριάδες ρίζες για να τον θρέφει και να τον κρατάει σταθερό. Έχει κλαδιά που απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και καταλήγουν σε λεπτά κλωνάρια. Έχει εκατομμύρια φύλλα που αναπνέουν και δανείζονται ενέργεια από τον Ήλιο. Αυτοεκπληρώνεται ελκύοντας μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τα άνθη ώστε να ωριμάσουν οι σπόροι. Όλη αυτή η ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσης, οσμής, απαλότητας, αντοχής, σκληρότητας και τρυφερότητας έχει προέλθει από έναν απλό σπόρο. Με τον ίδιο τρόπο, όλη η δημιουργία προήλθε από τον Θεό. Αυτή είναι η αλήθεια. Να είστε σταθεροί σ’ αυτή την πίστη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1987


5 Μαρτίου

Η οικουμενική συνειδητότητα που περιλαμβάνει όλα τα άλλα επίπεδα συνειδητότητας, και είναι η βάση γι’ αυτά, είναι Αγνή Συνειδητότητα (Suddha Sattva). Είναι η Συνειδητότητα του Σάι. Είναι Παντοδύναμη. Δεν υπάρχει τίποτε πέρα από τη δύναμή της. Είναι όλες οι δυνάμεις μαζί. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν αυτήν την Υπέρτατη Αρχή. Υπάρχουν ορισμένες σαφώς καθορισμένες μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η όραση του ατόμου, που τώρα είναι στραμμένη προς το φαινομενικό σύμπαν, πρέπει να στραφεί προς το Πνεύμα εντός. Ο άνθρωπος πρέπει να εκδηλώσει τη θεία συνειδητότητα που υπάρχει εντός του. Πρέπει να υποταχθεί σε αυτή τη συνειδητότητα ως πνευματική πειθαρχία. Αυτό ονομάζεται «συνειδητή πραγμάτωση του Θείου εντός».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988


4 Μαρτίου

Σίβα σημαίνει ευόδωση. Ράτρι σημαίνει νύχτα, σκοτάδι. Το Σιβαράτρι περιγράφει μια ευνοϊκή έκβαση που είναι εγγενής στο σκοτάδι. Αναφέρεται στη γνώση που υπάρχει μέσα στην άγνοια. Η άγνοια και η σοφία δεν είναι διαφορετικές έννοιες. Είναι οι αντίθετοι πόλοι της ίδιας υποκείμενης αρχής. Το στάδιο που υπερβαίνει τη σοφία και την άγνοια αποκαλείται Παρατάτβα, όπου δεν υφίστανται γέννηση και θάνατος. Έτσι το Σιβαράτρι σας θυμίζει το γεγονός πως ο ίδιος Θεός που υπάρχει εντός σας είναι πανταχού Παρών. Κάποιοι πιστεύουν πως ο Σίβα κατοικεί στο όρος Καϊλάσα. Πού είναι το Καϊλάσα; Το Καϊλάσα είναι η χαρά και η ευτυχία σας. Όταν καλλιεργείτε αγνή χαρά και ευχαρίστηση στον νου σας, η καρδιά σας θα γίνει Καϊλάσα, κατοικία του Σίβα! Πώς μπορείτε να βιώσετε γνήσια ευδαιμονία; Η ευδαιμονία είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της αγνότητας, της σταθερότητας και της αγιότητας. Μέσω αυτής της καλλιέργειας, η καρδιά σας μεταμορφώνεται σε Καϊλάσα και γεμίζει με ειρήνη και χαρά. Ο Σίβα τότε, θα εδραιωθεί στα άδυτα των αδύτων της καρδιάς σας, μέσα στο ναό του σώματός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1969, Μάχα Σιβαράτρι


3 Μαρτίου

Δεν έχουμε το Μάχα Σιβαράτρι μια μόνο φορά τον χρόνο, αλλά κάθε μήνα έχουμε ένα Σιβαράτρι αφιερωμένο στη λατρεία του Σίβα. Και γιατί αυτή η νύχτα είναι τόσο σημαντική; Η νύχτα αυτή κυριαρχείται από τη Σελήνη. Η Σελήνη έχει δεκαέξι φάσεις θεϊκής δόξας και κάθε μέρα ή μάλλον κάθε νύχτα, στη διάρκεια του σκοτεινού δεκαπενθημέρου, μειώνεται κατά ένα μέρος, έως ότου ολόκληρη η Σελήνη αφανιστεί, μέχρι τη νύχτα της Νέας Σελήνης. Από το σημείο αυτό και μετά, σε κάθε φάση, προστίθεται κι ένα κλάσμα, μέχρις ότου η Σελήνη διαμορφωθεί σ’ έναν πλήρη κύκλο, τη νύχτα της Πανσελήνου. Η Σελήνη είναι η θεότητα που ηγείται του νου. Ο νους αυξάνεται και μειώνεται όπως ακριβώς η Σελήνη. Η Σελήνη γεννήθηκε από τον νου του Υπέρτατου Όντος. Να θυμάστε πως ο κύριος σκοπός όλης της άσκησης είναι να εξαλείψετε τον νου, αδειάζοντας τον από σκέψεις και επιθυμίες. Μόνον τότε μπορεί να διαρραγεί η ψευδαίσθηση και ν’ αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε το Μάχα Σιβαράτρι του 1969


2 Μαρτίου

Στην εποχή μας, το μόνο πλάσμα που έχει απαξιωθεί είναι ο άνθρωπος. Όλα τα άλλα είναι υπερτιμημένα. Οι ανθρώπινες υπάρξεις είναι οι πλέον συκοφαντημένες και παραμελημένες. Όταν σχεδιάζονται δαπανηρά προγράμματα και φθάνουν σ’ ένα τέλος και η περιοχή γίνεται πλούσια και ευημερούσα, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι δυστυχώς η αύξηση της εγκληματικότητας και της ανηθικότητας. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την οικοδόμηση του ηθικού σθένους της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κοινωνία μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχής μόνον όταν χαίρει υγείας, έχει σταθερότητα στο νου και διάνοια που εκτιμάται και κατευθύνεται στο να υπηρετεί τους άλλους. Η αναγνώριση της παροδικότητας του σώματος και όλων των υλικών πραγμάτων πρέπει να κυριαρχήσει στην τάση προς την αλαζονεία και την επιδειξιομανία και να ελέγξει την πλεονεξία και την φιλοδοξία.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1965


1 Μαρτίου

Η πίστη και η αφοσίωση είναι οι προϋποθέσεις της ειρήνης. Να πιστεύετε στον ωκεανό, όχι στο κύμα. Να πιστεύετε στον Κύριο, όχι σε ασήμαντα πράγματα. Όμως η τραγωδία είναι πως εμπιστεύεστε τους μικρούς, κακοήθεις ανθρώπους, αυτούς που ξέρετε πως είναι μοχθηροί και άπληστοι, αλλά είστε διστακτικοί, όταν σας ζητείται ν’ ακουμπήσετε την πίστη σας στον Θεό, που είναι πιο φιλεύσπλαχνος από κάθε πατέρα, πιο τρυφερός από κάθε μητέρα, πιο ισχυρός από κάθε κοσμική εξουσία και πιο σημαντικός από κάθε συγγενή. Δεν αμφιβάλλετε ο ένας για τον άλλον, αλλά αναπτύσσετε αμφιβολίες σχετικά με τον Θεό. Η αμφιβολία προκύπτει εύκολα, η πίστη ενέχει δυσκολία. Μείνετε προσκολλημένοι στο Θείο Όνομα και η γλυκύτητά του θα ποτίσει τη γλώσσα σας και θα βελτιώσει τη γεύση σας. Μη μετράτε τις φορές που το έχετε επαναλάβει, διότι ποιον πρόκειται να εντυπωσιάσετε με τον αριθμό; Ο Κύριος θ’ ανταποκριθεί  κι αν ακόμη Τον καλέσετε μια μόνο φορά από τα βάθη, όμως, της καρδιάς σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1964