Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2018

31 Μαρτίου

Ο Ιησούς υπέστη πολλές δοκιμασίες και βάσανα στη διάρκεια της παρουσίας Του . Έγινε ο Σωτήρας και ο Μεσσίας των φτωχών και των εγκαταλελειμμένων, στηρίζοντάς τους με πολλούς τρόπους. Κάποτε, ενώ διέσχιζε την έρημο, τον πλησίασε μια φτωχή γυναίκα εκλιπαρώντας για τροφή. Της έδωσε ψωμί λέγοντας: «Πάρε αυτό». Όταν κάποιος απόρησε για το πού βρέθηκε το ψωμί, ο Ιησούς απάντησε πως το ψωμί ήταν εκδήλωση της Θείας Βούλησης. Δεν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από τη Θεία Βούληση. Τα πάντα είναι θέλημα του Θεού. Το πρωταρχικό καθήκον του ανθρώπου είναι η κατανόηση του θελήματος του Θεού και η υποταγή του εαυτού του σ’ αυτό το Θέλημα. Οι άνθρωποι σήμερα είναι τυφλοί  έχοντας χάσει και την όραση και την πίστη τους. Η πίστη είναι το θεμέλιο ολόκληρης της δημιουργίας. Γι’ αυτό, πρωταρχικά και κύρια, αναπτύξτε πίστη. Όλα τ’ άλλα θα προστεθούν στον άνθρωπο που πιστεύει και αγαπά. Σε πολλούς περισσεύει η πίστη αλλά λείπει η αγάπη. Η πίστη που στερείται αγάπης, δεν ωφελεί πουθενά. Η αγάπη και η πίστη πρέπει να συνυπάρχουν σαν τους μαγνητικούς πόλους που έλκονται αμοιβαία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26/12/2007 


30 Μαρτίου

Ο καλόκαρδος κυβερνήτης δεν επιθυμούσε την καταδίκη του Ιησού σε θάνατο. Ένιωθε θλίψη που ένας σπουδαίος και ευγενικός άνθρωπος θα σταυρωνόταν χωρίς να έχει κάνει κάποιο αδίκημα. Είπε στον Ιησού: «Είσαι ένα σπουδαίο άτομο. Αυτοί οι σκληρόκαρδοι άνθρωποι προσπαθούν να σε εξοντώσουν χωρίς κάποια αιτία». Ο Ιησούς απάντησε: «Είμαι ευτυχής που τουλάχιστον αντιλαμβάνεσαι την καλοσύνη Μου». Πριν τη σταύρωση η μητέρα Του η Μαρία τον πλησίασε και άρχισε να θρηνεί. Ο Ιησούς την παρηγόρησε λέγοντας: «Γιατί κλαις μητέρα; Αυτό το σώμα μοιάζει με φυσαλίδα στο νερό. Άφησε να το μεταχειριστούν όπως νομίζουν. Μη σκέφτεσαι πως προσπαθούν να Με σκοτώσουν. Δεν υφίσταται θάνατος για Μένα». Η Μαρία τότε τον ρώτησε: «Δεν είσαι ο γιος μου;» Ο Ιησούς απάντησε: «Ασφαλώς, στο φυσικό πεδίο είμαι γιος σου, αλλά στην πραγματικότητα είμαι η πανταχού παρούσα Ύπαρξη, Είμαι Αυτός που Είναι. Είστε όλοι παιδιά Μου. Είστε όλοι ενσαρκώσεις του Θεού». Έτσι ο Ιησούς έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας, έχοντας περάσει μέσα απ’ όλες τις δοκιμασίες. Ο Ιησούς δεν ήταν απλώς μια ανθρώπινη ύπαρξη. Ήταν αληθινά η ενσάρκωση του Θεϊκού Εαυτού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26/12/2007 


29 Μαρτίου

O Ιησούς ενέπνευσε μεγάλη πίστη στους ανθρώπους που έζησαν στη διάρκεια της παρουσίας του στη γη. Ένας από εκείνους τους ψαράδες  ονομάστηκε από τον Ιησού Πέτρος. Ανέπτυξε έντονη πίστη και αγάπη προς τον Χριστό. Από τότε όλοι οι ψαράδες έπαιρναν τακτικά μαζί τους τον Ιησού, όταν έβγαιναν για ψάρεμα. Μετά την επιστροφή τους τα βράδια, ο Ιησούς συνήθιζε να τους εκθέτει πνευματικά ζητήματα. Όταν πέθανε ο πατέρας του Πέτρου, η μητέρα του ήταν γεμάτη θλίψη. Ο Ιησούς την παρηγόρησε λέγοντας: «Ο θάνατος δεν είναι παρά το ένδυμα της ζωής. Γιατί κλαις; Το να πεθαίνει κάποιος μοιάζει με το ν` αλλάζει ένα ένδυμα. Γι` αυτό μη θλίβεσαι. Τα υλικά αυτά σώματα έρχονται και παρέρχονται, επομένως μην απασχολείς τον νου σου με εφήμερα πράγματα. Ο ένοικος που κατοικεί μέσα σε αυτό το σώμα είναι ο αληθινός Θεός. Όποιος φέρει φυσικό σώμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις διακυμάνσεις της ζωής. Κανείς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ν` αντιμετωπίσει δυσχέρειες. Ο θάνατος ακολουθεί τη ζωή με την ίδια βεβαιότητα που η δυστυχία ακολουθεί την ευτυχία».
 
- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25/12/2002

28 Μαρτίου

Αρχίστε με το πρώτο αυτό μάθημα από το πνευματικό αλφαβητάρι. Μην κομπάζετε απλώς πως είστε αυθεντία στην ερμηνεία της Μπάγκαβαντ Γκίτα, αφού την έχετε διαβάσει εκατό φορές και μέσω της επανάληψης έχετε μάθει όλους τους στίχους με όλα τα σχόλια που έχουν γραφτεί έως τώρα. Ανάμεσα σε όλους όσους έχουν διδαχθεί την Γκίτα, μόνον ο Αρτζούνα είχε το ντάρσαν του Θεού του ενυπάρχοντος  στο πάν και την ενόραση πως αυτό το Σύμπαν δεν είναι παρά μια μερική εκδήλωση της άμετρης δόξας Tου. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτοί οι σπουδαίοι μελετητές να μην έχουν μια τέτοια εμπειρία; Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνον από τον υποψήφιο πνευματικό αναζητητή που το αξίζει. Όταν άρχισε η διδασκαλία, ο Αρτζούνα είχε φθάσει στον υψηλότερο βαθμό παράδοσης και κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας ήταν εξαιρετικά εστιασμένος. Καμία αμφιβολία πως ήταν ευλογημένος. Αν δεν έχετε παραδοθεί στον ίδιο βαθμό και δεν έχετε την ίδια λαχτάρα και την ίδια συγκέντρωση, πώς μπορείτε να προσδοκάτε το αποτέλεσμα που κατόρθωσε ο Αρτζούνα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


27 Μαρτίου

Στις μέρες μας όλοι παραπονιούνται πως έχουν απολέσει τη γαλήνη, την ασφάλεια και τη χαρά. Ακούγονται ηχηρές διαμαρτυρίες απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Αναζητά όμως κανείς την αιτία αυτής της κακοδαιμονίας; Η αιτία είναι πως δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ αυτών που λέγονται και αυτών που πράττονται. Η υποκρισία είναι ανεξέλεγκτη στις οικογένειες, στις κοινότητες, στα γραφεία και στις αίθουσες συμβουλίων του έθνους. Κάποιοι στριφογυρίζουν τις χάντρες με το όνομα του Θεού στα χείλη τους και ταυτόχρονα εμπλέκονται σε ανόσιες επιδιώξεις. Με την Μπάγκαβαντ Γκίτα στα χέρια συζητούν σκάνδαλα και εξυφαίνουν συνωμοσίες. Με τα κομποσκοίνια στα δάχτυλα, εξοργίζονται με τους υπηρέτες, χάνοντας την ψυχραιμία τους με ασήμαντες αφορμές. Αυτή η στάση δεν συνάδει με τους όρκους και την πειθαρχία στο πνεύμα. Ένας πραγματικά αφοσιωμένος, που θέλει να είναι ειλικρινής, πρέπει να επαγρυπνεί διαρκώς και να πειθαρχεί ώστε να βρίσκεται πάντα στη Θεϊκή Παρουσία. Ο Θεός, ο οποίος τώρα υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στη συνείδησή σας, πρέπει ν’ αναγνωριστεί και ν’ αναδυθεί, έτσι ώστε κάθε πράξη σας ν’ αντανακλά το θεϊκό μεγαλείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Απριλίου 1971


26 Μαρτίου

Όλοι πρέπει να περάσουν μέσα από τις αντιξοότητες της ζωής. Αυτή είναι η φύση του εξωτερικού δρόμου. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή της ζωής, το εσωτερικό μονοπάτι. Ένα παιδί πηγαίνει στη μητέρα του και λέει: «Πεινάω». Η μητέρα που ακολουθεί το εξωτερικό μονοπάτι του λέει: «Παιδί μου, πήγαινε να φας και η πείνα σου θα περάσει». Αυτό είναι το καθήκον αυτού που ακολουθεί τον εξωτερικό δρόμο. Όμως η μητέρα που βαδίζει το εσωτερικό μονοπάτι δεν λέει απλά και μόνον αυτό. Θα συμβούλευε το παιδί τι είδους φαγητό να φάει, πότε και πώς να το φάει. Αυτή η μητέρα θα σας συμβουλέψει να φάτε το είδος της τροφής που θα σας χαρίσει καλή υγεία. Μπορεί να έχετε επιθυμίες, αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια. Οι επιθυμίες σας πρέπει να εναρμονίζονται με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Μην τρώτε ό,τι τυχαίνει να βρεθεί μπροστά σας. Μη λέτε ό,τι έρχεται στον νου σας. Μιλάτε μόνο μετά από σωστή έρευνα. Η Ραμάγιανα διδάσκει τις δύο απόψεις, αυτές του εξωτερικού και εσωτερικού δρόμου, μ’ έναν όμορφο τρόπο. Δεν υπάρχει ηθική διδασκαλία υψηλότερη απ’ αυτήν που περιγράφεται στη Ραμάγιανα. Ας είναι η Ραμάγιανα η ευλαβική μελέτη σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Απριλίου 2003


25 Μαρτίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Η ιστορία του Ράμα δεν είναι μια αρχαία ιστορία. Είναι αιώνια και πάντα νέα. Είναι μια ευοίωνη ιστορία. Όταν διαλογίζεστε τον Ράμα αδιάκοπα, αποκομίζετε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση. Η Ραμάγιανα διδάσκει στον καθένα τις αρχές του θεϊκού νόμου και το μονοπάτι του καθήκοντος και οικοδομεί ιδεώδη για τους γονείς και τ’ αδέρφια σε κάθε οικογένεια και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι για να κατανοήσετε και να αφομοιώσετε τις αρχές της Ραμάγιανα που γιορτάζουμε σήμερα τη γέννηση του Ράμα. Δεν αρκεί ο εορτασμός να περιορίζεται στη συμμετοχή σας  στην κατανάλωση των απολαυστικών γλυκισμάτων. Είθε να γεμίσετε την καρδιά σας με τα ιερά ιδανικά της Ραμάγιανα. Να  υπακούετε στις εντολές του Ράμα. Ο πόνος και η ευχαρίστηση, η θλίψη και η ευτυχία εναλλάσσονται μεταξύ τους. Πρέπει να τ’ αντιμετωπίζετε με αταραξία. Είθε να εγκαταλείψετε τα μίση και τις διαμάχες. Είθε να ζήσετε με ειρήνη και αρμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


24 Μαρτίου

Εάν η κάθε οικογένεια αφομοιώσει τις αξίες που αποτυπώνονται στη Ραμάγιανα, η χαρά και η ειρήνη θα λαμπρύνουν το Σύμπαν.  Όλοι σας γνωρίζετε πως ο Ντασαράτα κυβέρνησε την Αγιόντγια και είχε τέσσερις γιους, τον Ράμα, τον Λάκσμανα, τον Μπάρατα και τον Σατρούγκνα. Λοιπόν, αν σε κάποια πόλη με το όνομα Αγιόντια υπήρχε ένας κυβερνήτης ονομαζόμενος Ντασαράτα και είχε έναν γιο που τον έλεγαν Ράμα, γιατί εμείς θα έπρεπε να γιορτάζουμε αυτή τη στιγμή και σ’ αυτή την εποχή τη γέννηση του Ράμα; Ερευνήστε λίγο βαθύτερα και θ’ αντιληφθείτε πως ο Ντασαράτα δεν είναι ο κυβερνήτης μιας μακρινής χώρας. Αγιόντγια σημαίνει μια πόλη απόρθητη, στην οποία ο εχθρός δεν μπορεί να διεισδύσει, ένα άπαρτο φρούριο. Αντιπροσωπεύει τον Άτμα, την καρδιά που κατοικεί ο Κύριος, που είναι πέρα από τους  πειρασμούς και τους δόλιους εχθρούς του πάθους και των συναισθημάτων, των παρορμήσεων και των ενστίκτων. Και ο Ντασαράτα; Είναι το άτομο που είχε τον απόλυτο έλεγχο του άρματος του σώματός του με τα δέκα (ντάσα) όργανα —τα πέντε όργανα της δράσης και τα πέντε όργανα της αντίληψης (αισθήσεις).

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


23 Μαρτίου

Οι αυλικοί του Ράβανα μιλούσαν μόνον για όσα του ήταν ευχάριστα. Διακατέχονταν από φόβο και έτσι αποδείχθηκαν επικίνδυνοι σύμβουλοι. Μόνον ο αδελφός του ο Βιμπίσανα του έδωσε το ευεργετικό φάρμακο που θα μπορούσε να τον θεραπεύσει, αλλά αφού αυτό δεν του ήταν ευχάριστο, το απέρριψε και οδηγήθηκε στον όλεθρο. Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνω —το μήνυμα που χορηγεί δύναμη, ειρήνη, ελπίδα και εκπλήρωση. Το μήνυμα αυτό είναι βεβαίως ευεργετικό, αν και μπορεί να μην είναι ευχάριστο. Ένας ασθενής πρέπει να πάρει φάρμακα και να υποβληθεί σε μια αγωγή η οποία θα αποβεί ωφέλιμη γι’ αυτόν. Δεν μπορείτε να ζητάτε εύγευστα φάρμακα και εύκολα μέσα θεραπείας που θα σας είναι ευχάριστα. Ο γιατρός γνωρίζει καλύτερα και οι εντολές του πρέπει να τηρούνται προς χάριν της ανάρρωσης. Οι Βέδες και οι γραφές είναι τα  σημαντικότερα καταφύγια  του ανθρώπου, καθώς αποκτήθηκαν μέσα από  την άσκηση και τις ταλαιπωρίες των σοφών και των προφητών που ενδιαφέρονταν μόνο για την ευημερία της ανθρωπότητας και την απελευθέρωση του ανθρώπου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


22 Μαρτίου

Η αναγνώριση της ενυπάρχουσας Θεότητας και η ρύθμιση της καθημερινής ζωής σύμφωνα με αυτήν την αλήθεια είναι τα αστέρια που καθοδηγούν αυτούς που έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα ρεύματα της διαμάχης και του αγώνα. Χωρίς την επίγνωση της θείας πραγματικότητάς σας, η ζωή μετατρέπεται σε μια ανούσια φάρσα, μια παρωδία, ένα παιχνίδι για ανόητους. Είναι η απόκτηση αυτής της επίγνωσης που κάνει τη ζωή σημαντική, γλυκιά και γόνιμη. Όταν προσπαθείτε να ετοιμάσετε ένα φαγητό, έχετε κοντά σας όλα τα υλικά που χρειάζεστε: ρύζι, φακές, αλάτι, μοσχολέμονο, μπαχαρικά, λαχανικά και άλλα. Όμως αν δεν έχετε φωτιά στην εστία, δεν μπορείτε να έχετε ένα γεύμα κατάλληλο να φαγωθεί. Έτσι και στη ζωή, η επίγνωση της πραγματικότητάς σας είναι η φωτιά που κάνει τον υλικό κόσμο και τις εξωτερικές δραστηριότητες και εμπειρίες βρώσιμες και εύγευστες, εύπεπτες, υγιεινές και ευχάριστες. Αυτή η χαρά αποκαλείται Άναντα, και οικοδομεί, εμψυχώνει και διαφωτίζει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966


21 Μαρτίου

Σπουδαστές! Είστε ενσαρκώσεις του Θεού!

Υπάρχουν δύο όψεις της εκπαίδευσης τις οποίες πρέπει να κατακτήσετε: Η κατανόηση του κόσμου που σας περιβάλλει ή της επιστήμης και επίσης η ανώτερη γνώση, δηλαδή η τέχνη του να ελέγχετε τα εσώτερα αισθήματά σας και τα πολλαπλά περιβλήματα της Συνειδητότητας. Δωρητές και δωρεοδόχοι του τομέα της εκπαίδευσης, προσέξτε αυτό: Ο κάθε σπουδαστής φοράει στο χέρι του ένα ρολόι και το κοιτάζει τουλάχιστον εκατό φορές την ημέρα. Λοιπόν πάρτε από το ρολόι αυτό το σπουδαίο μάθημα. Όταν το κοιτάζετε, να θυμάστε τα πέντε γράμματα της λέξης WATCH (ρολόι), το καθένα από τα οποία σας προσφέρει ένα καλό μάθημα για τη ζωή. Το W σας θυμίζει «να προσέχετε (Watch) τα λόγια σας». Το Α σας προειδοποιεί «να προσέχετε τις πράξεις σας (Actions)». To T σας υποδεικνύει «να προσέχετε τις σκέψεις σας (Thoughts). To C συμβουλεύει «να προσέχετε τον χαρακτήρα σας (Character)» και το H δηλώνει «προσέχετε την καρδιά σας (Heart)». Όταν συμβουλεύεστε το ρολόι σας, προσπαθήστε να αφομοιώνετε το μάθημα που αυτό σας μεταδίδει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 1970


20 Μαρτίου

Ένα αντίγραφο της Μπάγκαβαντ Γκίτα μπορεί να διατίθεται για είκοσι πέντε λεπτά της ρουπίας. Ένα παιδικό διήγημα μπορεί να κοστίζει δέκα ρουπίες. Ποιο αξίζει περισσότερο; Ποιο μπορεί να μετατρέψει το φτηνό μέταλλο σε χρυσάφι; Να θυμάστε πως η προσφορά υπηρεσίας είναι πιο αποδοτική από την απαγγελία του Ονόματος, τον διαλογισμό, τις θυσιαστικές λατρείες και τις τελετές που συνήθως συνιστώνται στους πνευματικούς αναζητητές, διότι υπηρετεί δύο στόχους: την εξάλειψη του εγώ και την επίτευξη της ευδαιμονίας. Όταν κάποιος κοντά σας είναι βυθισμένος στη θλίψη, μπορείτε να είστε χαρούμενοι; Όχι. Όταν ένα μωρό κλαίει παραπονιάρικα, δάκρυα αναβλύζουν από τα μάτια σας από συμπόνια. Γιατί; Υπάρχει ένας αόρατος δεσμός ανάμεσά σας. Μόνον οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από την ποιότητα του να κατανοούν και να μοιράζονται τα συναισθήματα των άλλων. Μόνον οι άνθρωποι μπορούν να είναι χαρούμενοι όταν οι άλλοι είναι χαρούμενοι και δυστυχείς όταν οι άλλοι είναι δυστυχισμένοι. Γι’ αυτό ο άνθρωπος είναι το πρότυπο σ’ ολόκληρη τη δημιουργία. Μόνον οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να υπηρετούν. Αυτό είναι το μεγαλείο σας και η ιδιαίτερη ικανότητά σας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν πλήρως αυτή την πολύτιμη γέννηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1970


19 Μαρτίου

Όταν τραγουδάτε μπάτζανς (ύμνους), να κρατάτε τον σωστό ρυθμό κτυπώντας τα χέρια σας ρυθμικά. Το κτύπημα των χεριών πρέπει ν’ ακολουθεί το ρυθμό του ψαλμού. Θα πρέπει να τραγουδάτε στον σωστό τόνο και μέσα από τα βάθη της καρδιάς σας. Οι τρεις συλλαβές στη λέξη Μπάρατα (αρχαίο όνομα της Ινδίας) προέρχονται από τις λέξεις μπάβα (αίσθημα), ράγκα (μελωδία) και τάλα (ρυθμός). Αυτό σημαίνει πως αληθινοί Μπαρατίγιας είναι εκείνοι που υμνούν τη δόξα του Θεού με αίσθημα, μελωδία και ρυθμό. Θα πρέπει να ενώνετε και τα δυο σας χέρια και να τα κτυπάτε ρυθμικά. Τα πέντε δάκτυλα του ενός χεριού σημαίνουν τις αισθήσεις που αφορούν τη δράση και εκείνα του άλλου χεριού τις αισθήσεις που αφορούν την αντίληψη. Όταν υμνείτε τη δόξα του Θεού θα πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο. Ας είναι η κάθε σας πράξη τέτοια που να ευχαριστεί τον Θεό. Μπορεί να Τον αποκαλείτε Ράμα, Κρίσνα ή Γκοβίντα, αλλά ο Θεός είναι ένας. Αναπτύξτε το αίσθημα της ενότητας και πραγματώστε τον θείο Εαυτό (Άτμα).

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 2003


18 Μαρτίου

Κάποιοι περιστρέφουν το ροζάριο στα χέρια τους, αλλά ο νους τους είναι στην αγορά. Μπορεί να θεωρηθεί αυτό πνευματική άσκηση; Ενώ διαλογίζεστε, τόσο το σώμα όσο και ο νους πρέπει να παραμένουν σταθερά. Το σώμα αποτελείται από τα πέντε στοιχεία, επομένως είναι προορισμένο να υποφέρει, γεγονός που δεν θα πρέπει να σας επηρεάζει. Αυτή είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Όλες οι άλλες ασκήσεις θα αποβαίνουν μάταιες, αν δεν εγκαταλείψετε την προσκόλλησή σας στο σώμα.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη απαρχή ενός καινούργιου, πολύ ιερού έτους. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του έτους, αλλά και σε όλη σας τη ζωή, θα πρέπει να καλλιεργείτε ιερές σκέψεις.

Ενσαρκώσεις της Αγάπης,

Αναπτύξτε όλο και περισσότερη αγάπη εντός σας. Βιώστε την αγάπη και μοιραστείτε την με τους άλλους. Δεν είστε απλά θνητές υπάρξεις. Είστε θεϊκοί σπινθήρες. Ζήστε σ’ αυτό το πνεύμα. Είναι το πλέον σημαντικό μήνυμα για τον καινούργιο χρόνο. Όταν αντιληφθείτε τη θεϊκή σας προέλευση, οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας αυτόματα θα εξαγνιστούν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 2003, πρωτοχρονιά Τέλουγκου


17 Μαρτίου

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξυπνούν με τον νου τους ταραγμένο και ανήσυχο. Μην το κάνετε αυτό! Να ξυπνάτε με γαλήνιο νου, να σκέφτεστε τον Θεό. Όταν οι γονείς, μόλις ξυπνήσουν, αρχίζουν να επικρίνουν ο ένας τον άλλον, είναι βέβαιο πως και τα παιδιά θ’ αρχίσουν να διαπληκτίζονται και να φιλονικούν μεταξύ τους. Τα παιδιά έχουν πάντοτε την τάση να μιμούνται τους γονείς τους και επομένως οι γονείς οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα. Πρέπει να τα διδάσκουν με τις πράξεις και όχι με κανόνες κι εντολές. Μη δίνετε περιθώριο στον θυμό και το μίσος, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Μη μισείτε κανέναν. Το μίσος θα επιστρέψει σε σας σαν την αντανάκλαση και θα σας κάνει να υποφέρετε. Ίσως θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες και θλίψεις, όμως μην πτοείστε. Να είστε γαλήνιοι και ισορροπημένοι. Να θεωρείτε τους πάντες ενσαρκώσεις του Θεού. Ο χαιρετισμός ή ο χλευασμός, σε όποιον και αν απευθύνεται, φθάνει στον Θεό. Ν’ αποδίδετε σεβασμό στους πάντες. Να μοιράζεστε την αγάπη με τον καθένα χωριστά και με όλους μαζί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Απριλίου 2003


16 Μαρτίου

Ο ινδικός πολιτισμός αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης προόδου. Θα εξυψώσει την ανθρωπότητα προάγοντας την αδελφοσύνη, υπερασπίζοντας τη δικαιοσύνη και γεμίζοντας κάθε σκέψη, λόγο και πράξη με ευλάβεια και ταπεινότητα. Οι αρχές αυτού του πολιτισμού θα παραμείνουν ακλόνητες για όσο ρέει ο Γάγγης. Καμία προσπάθεια να καταπνιγεί  ή να καταστραφεί  δεν μπορεί να ευοδωθεί. Η ιστορία και οι ινδικές παραδόσεις είναι τόσο αγνές, ιερές, εξαγνιστικές, θεραπευτικές και πολύτιμες όσο και ο ίδιος ο Γάγγης. Η πηγή και των δύο είναι τα δροσερά, αιώνια, πάνλευκα χιόνια. Όταν οι νέοι και οι νέες δεν εκπαιδεύονται με στόχο να ζήσουν μια καλή και ενάρετη ζωή, αλλά αντίθετα διδάσκονται διάφορες δεξιότητες και τεχνάσματα, τότε καθίστανται ένας κίνδυνος τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τους άλλους. Η συνήθεια της προσευχής θα ενσταλάξει στις ψυχές θάρρος κι εμπιστοσύνη. Θα εφοδιάσει τους σπουδαστές με μια νέα, τεράστια πηγή ενέργειας. Κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται με στόχο να τους οδηγήσει στις γλυκές εμπειρίες του διαλογισμού και της γιόγκα ή στη χαρά της έρευνας της πραγματικότητάς τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Μαΐου 1970


15 Μαρτίου

Η σημαντική προϋπόθεση για την προσφορά υπηρεσίας είναι μια αγνή καρδιά, αμόλυντη από την αλαζονεία, την απληστία, την κακία, το μίσος ή τον ανταγωνισμό. Εκτός τούτου, χρειάζεστε πίστη στον Θεό που είναι πηγή ζωτικότητας, αρετής και δικαιοσύνης. Η υπηρεσία είναι η λατρεία που προσφέρετε στον Θεό. Μη ρωτάτε ο ένας τον άλλον από ποια χώρα ή πολιτεία κατάγεται ή σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει ή ποιο θρησκευτικό δόγμα πρεσβεύει. Να βλέπετε τη μορφή του Θεού, αυτή που είναι η πιο αγαπητή σε σας, στον «άλλο άνθρωπο». Στην πραγματικότητα εκείνος ή εκείνη δεν είναι καθόλου «άλλος». Είναι η εικόνα του Κυρίου τόσο όσο είστε κι εσείς οι ίδιοι. Υπηρετώντας δεν βοηθάτε «έναν άνθρωπο», λατρεύετε Εμένα μέσω αυτού. Ο Θεός βρίσκεται μπροστά σας με αυτήν τη μορφή. Επομένως τι περιθώριο έχει ο εγωισμός να σηκώσει κεφάλι; Το καθήκον είναι Θεός, η εργασία είναι Λατρεία. Ακόμη και η πιο ασήμαντη εργασία είναι ένα λουλούδι που προσφέρεται στα Πόδια του Κυρίου. Να πλησιάζετε όλους όσους υπηρετείτε με την καρδιά σας γεμάτη από τον θησαυρό της Αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1970


14 Μαρτίου

Ενώ ζείτε στον παροδικό αυτόν κόσμο, νιώθετε έντονη την ανάγκη για κάποιον που να σας ταιριάζει, στον οποίο  να μπορείτε να επικοινωνήσετε τα αισθήματα, να μοιραστείτε τις αναζητήσεις, τις απογοητεύσεις σας, τις στιγμές ευτυχίας και εκείνες της θλίψης σας. Κάποιον που να μπορεί να σταθεί στο πλευρό σας καθώς βαδίζετε τον δύσβατο δρόμο προς την αλήθεια και τη γαλήνη, ενθαρρύνοντάς σας και εμπνέοντάς σας ενθουσιασμό στην πορεία προς τον στόχο. Οι φίλοι που μπορούν να παρέχουν αληθινή υποστήριξη, ανακούφιση και παρηγοριά είναι πολύτιμα δώρα, σπάνια και δυσεύρετα στις μέρες μας. Η φιλία πρέπει να δένει δυο καρδιές και να επιδρά ευεργετικά και στις δύο, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, στην απώλεια και στο κέρδος, στον πόνο και τη χαρά. Ο ένας οφείλει να διορθώνει τον άλλο και οι δύο θα ξέρουν ότι αυτή η προσπάθεια προέρχεται από συμπόνια και αγάπη. Πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε κανείς από τους δύο να μην εκπέσει από το ιδεώδες και καλλιεργήσει επιβλαβείς συνήθειες ή κρυφές σκέψεις και σχέδια που αποβλέπουν στο κακό. Η τιμή του καθενός εναπόκειται στη φύλαξη του άλλου. Ο ένας εμπιστεύεται τον άλλον και εξαρτάται από την άγρυπνη αγάπη του. Αυτοί που αξίζουν το όνομα ‘φίλοι’ είναι μόνον εκείνοι που συνδράμουν σε μια ζωή ηθικής ανάτασης, εξαγνίζοντας τα ιδανικά, ανυψώνοντας τα συναισθήματα και ενισχύοντας την αποφασιστικότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973


13 Μαρτίου

Όταν ο Άντι Σάνκαρα κατοικούσε στο Βαράνασι με τους μαθητές του, συνάντησε έναν μελετητή ο οποίος ήταν βυθισμένος στους περίπλοκους κανόνες της γραμματικής. Όταν ρωτήθηκε γιατί είχε αρχίσει αυτήν την εντατική μελέτη, απάντησε πως αυτή θα του απέδιδε εύκολα μερικά αργυρά νομίσματα. «Όντας μορφωμένος, μπορώ να πηγαίνω στα σπίτια κάποιων πλουσίων νοικοκυραίων ελπίζοντας στην ελεημοσύνη και τις προσφορές τους, ώστε να συντηρήσω τη μεγάλη μου οικογένεια» είπε. Τότε ο Σάνκαρα τον συμβούλεψε κατάλληλα και τον γέμισε με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Επιστρέφοντας ο Σάνκαρα στο ερημητήριο του, έγραψε στίχους που συνόψιζαν τις συμβουλές που έδωσε στον φτωχό μελετητή έτσι: «Δόξασε τον Θεό, ανόητε νου! Όταν ο θάνατος πλησιάσει, οι κανόνες της γραμματικής δεν θα μπορούν να σε σώσουν.» Η μελέτη αυτών των στίχων και η έμπνευση που πηγάζει απ’ αυτούς προάγουν τη διάκριση και την απόσπαση και έτσι ο νους προετοιμάζεται για το όραμα του Υπέρτατου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαΐου 1973

 


12 Μαρτίου

Πολύ καιρό πριν υπήρχε κάποιος που είχε τρεις φίλους. Εντελώς τυχαία κατηγορήθηκε για κάποιο έγκλημα και το δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του ένα  ένταλμα. Πλησίασε τον έναν φίλο και του ζήτησε να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Αυτός του είπε: «Δε θα μετακινηθώ από το σπίτι. Μπορώ να σε βοηθήσω μόνο μέσα απ’ αυτό.» Ο δεύτερος φίλος του είπε: «Μπορώ να έρθω μόνο μέχρι την είσοδο του δικαστηρίου όμως δεν θ’ ανέβω στο έδρανο των μαρτύρων.» Ο τρίτος φίλος του είπε:  «Έλα, θα μιλήσω για σένα οπουδήποτε κι αν το θελήσεις.» Ο πρώτος φίλος αντιπροσωπεύει την περιουσία και τα υπάρχοντα, τα οποία μπορούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους μόνο μέσα από το σπίτι. Ο δεύτερος φίλος αντιπροσωπεύει τους συγγενείς και τα μέλη της οικογένειας, που φτάνουν μέχρι το νεκροταφείο, αλλά δεν συνοδεύουν το άτομο στον τόπο της κρίσης. Ο τρίτος φίλος είναι το καλό όνομα που έχει αποκτηθεί μέσα από τις αρετές και τη δράση. Αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και μετά τον θάνατο και την ταφή. Μένουν μάρτυρες στους αιώνες και αναγγέλλουν την αθωότητα και το μεγαλείο του ατόμου. Αποφασίζουν επίσης για τη φύση της επόμενης γέννησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973 


11 Μαρτίου

Ο αυτοκράτορας της δυναστείας Χόλας επιθυμούσε να επισκεφτεί τον ναό του Σριράνγκαμ για τον οποίο είχε ακούσει πάρα πολλά. Προετοίμασε την άμαξά του και στους έξι μήνες που ακολούθησαν προσπάθησε να κάνει αυτό το ταξίδι πολλές φορές. Αλλά κάθε φορά ένας ερημίτης με μια ρόμπα στο χρώμα της ώχρας, ένα κομποσκοίνι γύρω από τον λαιμό του και φωτοστέφανο στο κεφάλι του, εμπόδιζε την άμαξα. Όταν ο αυτοκράτορας κατέβηκε από την άμαξα για να του δείξει τον σεβασμό του, ενεπλάκη μαζί του σε μια συζήτηση τόσο μαγευτική, που ξέχασε το ταξίδι και τον σκοπό του. Μια μέρα κι ενώ ήταν βαθιά θλιμμένος για την αποτυχία του ν’ αντικρίσει με τα μάτια του τη δόξα του Σριράνγκαμ, ο Κύριος εμφανίστηκε μπροστά του και είπε: «Γιατί θρηνείς; Είμαι ο Διδάσκαλος που ερχόταν σε σένα όσες φορές ξεκινούσες για το Σριράνγκαμ. Μάθε να Με αναγνωρίζεις στους πάντες. Αυτό είναι το γνήσιο και ειλικρινές προσκύνημα στο Σριράνγκαμ.» Θεωρείστε όλους όσους συναντάτε ως τον Κύριο του Σριράνγκαμ, τον Διδάσκαλό σας. Δείξτε αγνή αγάπη προς όλους εκείνους που έρχονται κοντά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


10 Μαρτίου

Η λέξη ‘σάστρα’ χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τις γραφές και σημαίνει  «εκείνο που επιτάσσει, συνιστά και κατευθύνει με εγκυρότητα». Οι σάστρας δεν χρειάζεται να  περιέχουν εντολές όπως: «Πριν φάτε την τροφή σας να τη μαγειρέψτε τη σωστά, πριν σπείρετε να προετοιμάσετε το έδαφος οργώνοντας το.» Ποιος προστάζει το μοσχαράκι ν’ αναζητήσει τροφή στον μαστό της μητέρας του αγελάδας; Η γέννηση λαμβάνει χώρα ακολουθούμενη ταυτόχρονα από τη λειτουργία της θρέψης για όσους έρχονται στη ζωή. Στην πραγματικότητα η λειτουργία της θρέψης έχει ήδη προετοιμαστεί και η γέννηση του ατόμου που πρέπει να συντηρηθεί μέσω αυτής, έπεται. Κι ενώ εσείς αγωνίζεστε να εξασφαλίσετε τροφή και να ζήσετε με κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές τη ζωή σας, αυτά εξαρτώνται από τα υπέρ και τα κατά που έχουν συσσωρευτεί σε προηγούμενες ζωές. Όμως οι αληθινά πολύτιμες κατευθυντήριες γραμμές για την ανθρώπινη πρόοδο είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση και αντίληψη. Οι μορφωμένοι πρέπει να αντιληφθούν πως οι δράσεις που συνιστώνται στις γραφές προωθούν τα υψηλότερα ενδιαφέροντα των ανθρώπων στην παρούσα ζωή και οδηγούν στην ειρήνη και την αρμονία από εδώ και στο εξής.

- Μπάμπα, από το Σάτυα Σάι Βαχίνι Κεφ.19


9 Μαρτίου

Κάποτε ένας σοφός είχε μια γάτα στη σκήτη του. Όποτε έκανε προσφορές στους θεούς στην ιερή φωτιά, η γάτα χοροπηδούσε γύρω από τη φωτιά και του δημιουργούσε προβλήματα. Έτσι την έπιανε από πριν και την κρατούσε κάτω από ένα αναποδογυρισμένο καλάθι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Ο γιος του που παρακολουθούσε αυτήν την τελετή για χρόνια, θεώρησε πως η σύλληψη της γάτας και η φυλάκισή της ήταν ουσιαστικό και αναγκαίο μέρος της ίδιας της τελετουργίας. Γι’ αυτό έμπαινε στην κοπιώδη διαδικασία να ψάχνει για μια γάτα πριν από κάθε τελετή και ένιωθε ευτυχής, όταν έπιανε μία που μπορούσε να την κρατά κάτω από το αναποδογυρισμένο καλάθι στο ίδιο δωμάτιο. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας χωρίς σημασία μηχανικής επανάληψης. Η πνευματική άσκηση δεν πρέπει να γίνει η μηχανική επανάληψη εθιμοτυπιών ή η εκτέλεση ψυχρών τυπικοτήτων. Να θυμάστε πως οι πνευματικές ασκήσεις αποβλέπουν στο να προσελκύσουν επάνω σας τη χάρη του Θεού. Οι πνευματικές σας ασκήσεις πρέπει να συνοδεύονται από μια ειλικρινή προσευχή που αναδύεται από τα βάθη της καρδιά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


8 Μαρτίου

Εκείνοι που θέλουν να ελέγξουν την ποιότητα του χρυσού, χαράζουν μια γραμμή με αυτόν πάνω σε μια πέτρα και εκτιμούν την ποιότητά του εξετάζοντας τη γραμμή. Η δοκιμασία που θ’ αποκαλύψει την ποιότητα της πίστης σας είναι αυτή που ελέγχει το εάν εφαρμόζετε με ειλικρίνεια  τις εντολές που δόθηκαν από τον Θεό. Οι πεποιθήσεις και οι πράξεις σας θα πρέπει να είναι εκδηλώσεις πίστης. Οφείλουν να διακρίνονται από αγιότητα μέχρι τον πυρήνα τους. Πρέπει να είναι τόσο γεμάτες από αγάπη και συμπόνια ώστε να προσελκύουν επάνω σας την Χάρη του Θεού. Αυτές είναι οι πράξεις που υποστηρίζονται από τις βεδικές γραφές. Αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της ανθρώπινης προόδου, την ίδια την πνοή της ανθρώπινης ύπαρξης, την τροφή που από μόνη της κατευνάζει την πείνα των ανθρώπων και το νερό που συντηρεί τη ζωή και σβήνει τη δίψα τους. Επομένως το πρώτιστο και διαρκές καθήκον σας είναι να εμπλέκεστε σε δράσεις οι οποίες διδάσκονται ή επιδοκιμάζονται από τους Βέδες. Τρία είναι τα είδη των πράξεων που φθάνουν στον Θεό και κερδίζουν τη Χάρη Του: α) Οι πράξεις που δεν υποκινούνται από προσωπική επιθυμία, β) Οι πράξεις που πηγάζουν από ανιδιοτελή αγάπη και γ) Οι προσευχές που αναδύονται από αγνή καρδιά.

- Μπάμπα, από το Σάτυα Σάι Βαχίνι, Κεφ. 19


7 Μαρτίου

Ως αφοσιωμένοι εθελοντές υπηρεσίας, είτε οι αποδέκτες σας ευχαριστούν είτε σας διασύρουν, να εκτελείτε με χαρά τα καθήκοντά σας. Διότι, υπηρετείτε τον ίδιο τον εαυτό σας, όχι κάποιον άλλον, μην το ξεχνάτε! Είτε πρόκειται για ‘μπουκέτα’ είτε για ‘τούβλα’, να τα δέχεστε με την ίδια ηρεμία. Μόνον αυτοί που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το σώμα υπερηφανεύονται ή απογοητεύονται! Να θυμάστε ότι είστε ο Ένοικος του σώματος, όχι το σώμα —αυτό θα σας δώσει τη δύναμη να υπηρετείτε καλά. Όταν κάνετε υπηρεσία μην υποστηρίζετε ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο είναι δικό σας και αυτό δεν είναι. Μη βάζετε όρια και φραγμούς. Να υποστηρίζετε και να συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον έχοντας μια χαρούμενη συνεργασία. Να δράτε ως ιδανική ομάδα (satsanga), που ενσταλάζει ενέργεια και ενθουσιασμό σε όλους. Επίσης, μην επωμίζεστε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που σας αναλογεί και μην παρεμβαίνετε σε ό,τι κάνουν οι άλλοι ή επικρίνετε τους άλλους. Η κακία, ο φθόνος και ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να έχουν θέση στην καρδιά σας. Μη βιάζεστε να εντοπίσετε σφάλματα εκεί όπου δεν υπάρχουν. Αυτός είναι λάθος κατευθυνόμενος ενθουσιασμός. Αντ’ αυτού, να διαδίδετε την ειρήνη και τη χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


6 Μαρτίου

Η υπηρεσία που προσφέρεται από κάποιον εξασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον, όταν αυτή η υπηρεσία παρέχεται χωρίς εγωισμό και με αίσθημα ευγνωμοσύνης, εφ’ όσον θεωρείται μια ευκαιρία δοσμένη από τον Θεό. Οτιδήποτε κάνετε για τους άλλους, κάνετέ το με την αίσθηση πως αυτό γίνεται προς χάριν του εαυτού σας. Στην πραγματικότητα η προσφερόμενη υπηρεσία ωφελεί περισσότερο εσάς. Ένα μικρό παράδειγμα: Καλωσορίζετε θερμά έναν φίλο σας, τον υποδέχεστε στο σαλόνι και του προσφέρετε ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτή η καλή πράξη εντυπώνεται στην καρδιά αυτού του ανθρώπου και ενθυμούμενος τη ζεστή σας υποδοχή, θα το ανταποδώσει. Εάν φροντίσετε έναν φίλο σας, ο οποίος δεν έχει κάποιον να τον νοιαστεί, ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο, δεν θα σας ανταποδώσει τη βοήθεια, όταν τη χρειαστείτε; Επομένως, να θυμάστε πως η υπηρεσία που προσφέρετε στους άλλους είναι μία εφεδρεία, που θα σας στηρίξει στις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον. Ομοίως, εάν επεκτείνετε αυτήν την ιδέα και θεωρήσετε πως οι κακές πράξεις που διαπράχθηκαν ενάντια στους άλλους, είναι στην πραγματικότητα πράξεις που έγιναν ενάντια στον εαυτό σας, ποτέ δεν θα  κάνατε μια κακή πράξη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαίου 1973


5 Μαρτίου

Μειώστε τις επιθυμίες σας στο ελάχιστο. Η ανόητη επιθυμία του να είστε ενήμεροι και να συμβαδίζετε με τη μόδα, σας έχει κάνει να αποκτήσετε άχρηστες συνήθειες και περιττά αντικείμενα. Εξετάστε το δωμάτιο, το τραπέζι, την ντουλάπα σας και ανακαλύψτε πόσα περιττά πράγματα έχετε συσσωρεύσει. Τα αποκτήσατε διότι είδατε κάποιους άλλους να τα έχουν και νιώσατε πως αν δεν τα είχατε κι εσείς, θα φαινόσαστε ‘λίγος’ στις συντροφιές τους. Όλοι σας μπορείτε να είστε ευτυχείς με πολύ λιγότερα απ’ όσα φαίνεται να θεωρείτε αναγκαία. Όταν κατέχετε κάτι για κάποιο χρονικό διάστημα, σας γίνεται απαραίτητο και δεν ξέρετε πώς να ζήσετε χωρίς αυτό. Όπως ο μεταξοσκώληκας, πλέκετε ένα κουκούλι για τον εαυτό σας, φτιαγμένο απ’ όλα αυτά που σας αρέσουν. Μην επιτρέπετε στις δαπανηρές συνήθειες ν’ αναπτύσσονται. Είναι πολυέξοδες τόσο από χρηματική όσο και από πνευματική άποψη. Να παρατηρείτε τις αρέσκειες και τις απαρέσκειες σας με άγρυπνο μάτι και να απορρίπτετε οτιδήποτε απειλεί να παρεμποδίσει την πορεία σας στο πνευματικό μονοπάτι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


4 Μαρτίου

Ο νους σας έχει γίνει άστατος καθώς τροφοδοτείτε τις εγκόσμιες προδιαθέσεις του. Πώς μπορείτε να τον σταθεροποιήσετε; Αναθέστε του μια τέτοιου είδους εργασία, η οποία θα τον κρατάει πάντα απασχολημένο και έτσι δεν θα σας προβληματίζει. Είναι στη φύση του πιθήκου ν’ ανεβοκατεβαίνει διαρκώς κι έτσι εκείνοι που πιάνουν πιθήκους, τους πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τους βάζουν ν` ανεβοκατεβαίνουν σ’ ένα κοντάρι. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν τον πίθηκο απασχολημένο και οι ίδιοι επωφελούνται, δεχόμενοι τους οβολούς των θεατών. Ο νους σας είναι επίσης ένας τρελός πίθηκος. Δεν είναι έτσι; Και οι πίθηκοι πρέπει να καταγίνονται με μία εργασία που θα τους απορροφά, για να κρατούν μακριά την ροπή τους προς την αστάθεια. Επομένως πρώτα και κύρια, μείνετε ακίνητοι και αναθέστε στον πίθηκο-νου σας το καθήκον του παρατηρητή. Ο πίθηκος-νους, έχοντας γίνει δέκτης της εμπιστοσύνης σας, θα παρακολουθεί την εισπνοή ‘Σο’ και την εκπνοή ‘Χαμ’ και αυτό θα τον κρατά απασχολημένο. Μετά από πέντε λεπτά απασχόλησης με αυτή την άσκηση, ο νους σας θα γαληνέψει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 1979


3 Μαρτίου

Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη στάση που πρέπει να τηρείτε όταν είστε εθελοντές. Εγώ ο ίδιος σας διάλεξα γι’ αυτόν τον ρόλο και αυτό από μόνο του είναι ένα προνόμιο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ανάμεσα σε χιλιάδες που παρακαλούν μέσα από την καρδιά τους να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία, όμως μόνον εσείς έχετε επιλεγεί. Πρέπει να σας πω ότι ο εθελοντισμός δεν είναι μια στιγμιαία παρόρμηση. Δεν μπορεί να γίνεται επιτυχημένα χωρίς απόλυτη πειθαρχία, μακρά εκπαίδευση και ταπεινότητα. Οφείλετε ν’ αναπτύξετε αγάπη προς όλους. Μη διακατέχεστε από την εντύπωση πως ένας εθελοντής είναι ένα άτομο ανώτερης τάξης, περισσότερο αφοσιωμένο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μην κοιτάζετε τους άλλους αφ’ υψηλού σαν να επρόκειτο για ενοχλητικούς και ταραξίες. Όταν μεταχειρίζεστε κάποιον σκληρά, συμπεριφέρεστε σκληρά σ’ Εμένα. Όταν προσβάλλετε κάποιον, Εμένα προσβάλλετε. Αν νιώθετε αγάπη για Μένα, να έχετε αγάπη για όλους, αφού ο Σάι είναι Παρών στους πάντες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965


2 Μαρτίου

Ο Θεός δεν είναι ξεχωριστός από εσάς. Μην σας διακατέχει η εντύπωση πως Εκείνος είναι Παρών μόνο στους ναούς. Το σώμα είναι ο ναός και ένοικος είναι ο Θεός. Επομένως δεν χρειάζεται να Τον αναζητάτε κάπου αλλού. Στρέψτε την όρασή σας εσωτερικά. Τότε θα βρείτε τον Θεό ο οποίος είναι Ευδαιμονία. Ασφυκτιάτε πνιγμένοι στην ψευδαίσθηση εξ αιτίας της υπέρμετρης προσκόλλησης σας στο σώμα. Απαλλαγείτε από την προσκόλληση στο σώμα και προσκολληθείτε στον Θεό. Έτσι θα βιώσετε ότι εσείς και ο Θεός είστε Ένα. Ο Θεός και οι ανθρώπινες υπάρξεις δεν είναι ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλον. Είναι όπως η εικόνα και το είδωλό της. Ο Θεός ενυπάρχει σε όλους. Ο ναός του σώματος έχει τη δυνατότητα να κινείται διότι ο Θεός βρίσκεται εντός του. Οι γραφές αποκαλύπτουν πως ο Θεός είναι η πανταχού Παρούσα Αλήθεια-Ύπαρξη και Άπειρη Συνειδητότητα (Satyam Jnanam Anantam Brahma). Επομένως πρέπει να βαδίσετε το μονοπάτι της αλήθειας και της πνευματικής έρευνας για να κατανοήσετε και να βιώσετε τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2000


1 Μαρτίου

Πρέπει να εξηγηθεί στους ανθρώπους που έρχονται στο Πρασάντι Νίλαγιαμ, πως η σιωπή είναι η πρώτη βαθμίδα της σκάλας της πνευματικής προσπάθειας και αποτελεί τη σφραγίδα αυτού του τόπου. Από εδώ πρέπει να μάθετε να κάνετε την κάθε ημέρα σας, όπου κι αν βρίσκεστε, ένα Πρασάντι Νίλαγιαμ. Η δυνατή ομιλία ενοχλεί εκείνους που ασκούνται στην ενθύμηση και την απαγγελία του Ονόματος του Κυρίου ή τον διαλογισμό. Ο θόρυβος αναπαράγει θόρυβο. Το Πρασάντι Νίλαγιαμ είναι ένα εργαστήριο όπου οι διεφθαρμένοι νόες και  καρδιές έρχονται για επιθεώρηση ή επισκευή. Στα εργαστήρια ακούγονται ο κρότος του σφυριού, ο θόρυβος του τροχού, ο βόμβος των μηχανών, το σύρσιμο της αλυσίδας. Σ’ αυτό το εργαστήριο, μόνον ο ψίθυρος του Ονόματος του Θεού θα έπρεπε ν’ ακούγεται. Με την προσαρμογή των νέων εξαρτημάτων και όντας φρεσκοβαμμένα, τα αυτοκίνητα βγαίνουν από το συνεργείο σε τόσο καλή κατάσταση σαν να ήταν καινούργια και κινούνται ομαλά και χωρίς προβλήματα για πολλά μίλια. Θα πρέπει να θεωρείτε το Πρασάντι Νίλαγιαμ ένα συνεργείο για ανθρώπους κουρασμένους και καταπονημένους από τις πολλές διαδρομές ή έτοιμους να ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965