Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2016

31 Μαρτίου

Δίχως πίστη στον Θεό, όλα τα άλλα αποκτήματα είναι ανώφελα. Πάρτε το παράδειγμα του Ντουρυόντανα, ο οποίος ήταν ηγεμών μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας: και εκείνος και ο Αρτζούνα πήγαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Σρι Κρίσνα πριν από τη μάχη της Κουρουκσέτρα. Ο Ντουρυόντανα ήθελε σαν υποστήριξη μόνο τον στρατό του Σρι Κρίσνα. Ο Αρτζούνα αντιθέτως, ήταν ευτυχής να έχει μόνο τον ίδιο τον Σρι Κρίσνα στο πλευρό του. Αυτό υπήρξε αρκετό για να του εξασφαλίσει τη νίκη σ’ αυτόν τον πόλεμο. Όλα τα στρατεύματα του Ντουρυόντανα αποδείχθηκαν ανώφελα. Ο Ντουρυόντανα βασίστηκε στα επιτήδεια στρατηγικά σχέδια του θείου του, Σακούνι – δεν είχε πίστη στη θεϊκή ευφυΐα του Σρι Κρίσνα. Το δίδαγμα που ο καθένας σας πρέπει να αντλήσει απ’ αυτό το επεισόδιο είναι ότι πρέπει να βασίζεται όχι στη δική του ανθρώπινη ευφυΐα, αλλά στην καθοδήγηση της ανώτερης διάνοιάς του, που υπερβαίνει τη συνηθισμένη ανθρώπινη λογική και σκέψη. Πρέπει ν’ αναζητείτε και να προστρέχετε στην υποστήριξη Εκείνου που στηρίζει τους πάντες και τα πάντα μέσα στη δημιουργία. Γι’ αυτό, εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Κύριο τον Θεό!
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984. 

30 Μαρτίου

Πριν από τον γάμο, δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ του άνδρα και της μελλοντικής συζύγου του. Πριν από την γέννηση του παιδιού δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Ο γιος, μολονότι αγαπούσε τη μητέρα του με όλη του την καρδιά, μόλις εκείνη πεθάνει, παραδίδει το σώμα της στις φλόγες της πυράς, δίχως συμπόνια. Πώς μπορούν τέτοιες μορφές αγάπης να ονομάζονται αληθινή Αγάπη; Όλες αυτές οι σχέσεις μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να αποκαλούνται ‘προσκόλληση’, όχι όμως Αγάπη. Οι διάφορες προσκολλήσεις γεννώνται σε κάποια περίοδο της ζωής και παύουν σε κάποια άλλη. Η Αγάπη του Θεού όμως, υπήρχε ήδη πριν από τη γέννηση και θα διαρκέσει και μετά τον θάνατο. Οι εγκόσμιες αγάπες είναι σαν τα διαβατικά σύννεφα που διασχίζουν τον ουρανό γρήγορα και φεύγουν. Η Αληθινή Αγάπη είναι άσπιλη, αμόλυντη, αναλλοίωτη, γνήσια και αμιγής, αιώνια, ακηλίδωτη και αγνή. Μόνη η Αγάπη του Θεού δεν έχει κηλιδωθεί από τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, υπάρχει πριν από τη γέννηση και διαρκεί και μετά τον θάνατο. Όλες οι άλλες μορφές αγάπης φέρουν την κηλίδα του εγωισμού.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan 1996», Κεφ.1, Ομιλία της 20ής Μαΐου 1996 

29 Μαρτίου

Η Μπάγκαβαντ Γκίτα μας διδάσκει: «Ο επίμονος πνευματικός αναζητητής επιτυγχάνει τη σοφία» (Shraddhavan labhate jnanam). Αυτό σημαίνει ότι δίχως βαθιά και ειλικρινή πίστη που επιμένει, δεν μπορείτε να φθάσετε στην επιτυχία. Πρέπει ν’ αναπτύξετε ενδιαφέρον και ν’ αφιερώσετε προσοχή στο μονοπάτι που σας δείχνουν οι σοφοί και στις γνώσεις που διδάσκουν οι γραφές. Αν δεν έχετε βαθιά και ειλικρινή πίστη, δεν μπορείτε να επιτύχετε τίποτε, όσες κι αν είναι οι εγκόσμιες γνώσεις και τα εγκόσμια προσόντα σας. Παρ’ όλους τους αιώνες εξέλιξης και σημαντικής προόδου στις επιστημονικές γνώσεις, οι άνθρωποι παραμένουν ακόμα ανίκανοι να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς τον Θεό, διότι τους λείπει η επίμονη προσπάθεια στον πνευματικό τομέα. Η μελέτη των γραφών και η απαγγελία των ονομάτων του Θεού είναι βεβαίως καλές πράξεις. Αν όμως δεν τρέφετε βαθιά μέσα σας αγάπη για τον Θεό, η οποία είναι το θεμέλιο κάθε πνευματικής άσκησης, όσο και αν ασχολείστε με την απαγγελία, την ακρόαση διδασκαλιών, ή την ανάγνωση ιερών κειμένων, δεν πρόκειται να αποκομίσετε την παραμικρή ωφέλεια.
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984.

28 Μαρτίου

Ο καθένας πρέπει, αργά ή γρήγορα, ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κακών πράξεών του, διότι κάθε μορφή δράσης έχει μία αντίδραση, αντήχηση και αντανάκλαση. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος απ’ όλους σας, θα σας χαρίσει μεγάλη εσωτερική ειρήνη και αρμονία. Οι άνθρωποι είστε προικισμένοι από τον Θεό με απεριόριστη δύναμη – αληθώς, το σώμα σας είναι μία τεράστια γεννήτρια ενέργειας. Το πρόσωπό σας είναι σαν μία οθόνη τηλεοράσεως, με ολοζώντανες εκφράσεις. Δυστυχώς όμως, στον σημερινό κόσμο οι άνθρωποι έχουν απολέσει αυτή τους την αξία. Αναλογιστείτε ότι ο άνθρωπος είν’ εκείνος που προσδίδει αξία σ’ ένα διαμάντι: εκείνος κάνει την εξόρυξη μιας ακατέργαστης πέτρας, εκείνος την επεξεργάζεται και την γυαλίζει, μετατρέποντάς την έτσι σ’ ένα ανεκτίμητης αξίας διαμάντι. Πόσο θλιβερό όμως είναι το ότι, ενώ οι άνθρωποι κατόρθωσαν να μετατρέψουν μία φτηνή ακατέργαστη πέτρα σ’ ένα διαμάντι ανεκτίμητης αξίας, οι ίδιοι επέλεξαν ν’ αδιαφορήσουν για τη δική τους εσωτερική αξία, έστω κι αν χάρισαν τόσο μεγάλη προστιθεμένη αξία στο διαμάντι!
Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan 1996», Κεφ.1, Ομιλία της 20ής Μαΐου 1996 

27 Μαρτίου

Όποτε τα παιδιά φεύγουν από τον σωστό δρόμο, είτε θεληματικά ή άθελά τους, οι γονείς πρέπει να αμέσως να τους διορθώσουν το όποιο λάθος τους και να τα επαναφέρουν στην οδό της αρετής. Οι υποχρεώσεις των γονέων δεν σταματούν στην εξασφάλιση τροφής, εκπαίδευσης και εγκόσμιων γνώσεων – οι γονείς έχουν επίσης την  υποχρέωση να διδάσκουν στα παιδιά τους τις ανθρώπινες αξίες. Δεν πρέπει να τα ανατρέφουν με τέτοιο τρόπο ώστε να νομίζουν ότι η απόκτηση πλούτου είναι το μοναδικό και κυριότερο πράγμα στη ζωή. Ο πλούτος δεν θα ακολουθήσει κανέναν τη στιγμή που θα εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο - είναι αναγκαίος μόνο για να αντιμετωπίζετε τις βασικές δαπάνες της ζωής. Ο υπερβολικός πλούτος προκαλεί έγνοιες, προβλήματα και σκοτούρες, ακριβώς όπως ένα πολύ μεγάλο παπούτσι. Ο πολύ λίγος πλούτος είναι προφανώς κάτι το οδυνηρό, ακριβώς όπως ένα στενό παπούτσι. Επομένως, το επιθυμητό είναι να έχετε μόνο τόση ευμάρεια όση αρκεί για να καλύπτει τις βασικές σας ανάγκες. Είναι θλιβερό και αξιοκατάκριτο το ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν τόσο απορροφηθεί από ένα παράλογο κυνήγι του πλούτου, ώστε να λησμονούν όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες και αξίες. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984.

26 Μαρτίου

Μπορεί ένας λαμπτήρας, όσο ισχυρός κι αν είναι, να συγκριθεί με την ασύγκριτη και ανυπέρβλητη λαμπρότητα του ήλιου; Μπορεί οποιαδήποτε αντλία σ’ ολόκληρη την υφήλιο να μας δώσει το νερό που μας χαρίζει μια μεγάλη νεροποντή; Μπορεί οποιοσδήποτε ανεμιστήρας στον κόσμο να μας δώσει την ίδια δροσιά που μας χαρίζει ένας δυνατός άνεμος; Τα δώρα του Θεού είναι άφθονα, πλουσιοπάροχα και υπεράνω κάθε σύγκρισης. Πληρώνουμε φόρους ή τέλη για πολλές ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα, όπως π.χ. τέλη για το νερό στην εταιρία υδάτων, για το ηλεκτρικό στην εταιρία ηλεκτρισμού, κλπ. κλπ. Όμως, τι τέλη ή φόρους πληρώνουμε στον Κύριο τον Θεό, τον Παντοδύναμο που μας χαρίζει απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια, φως και ανέμους; Όταν το θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να καταβάλλουμε τέλη ή φόρους στους διάφορους φορείς για τις υπηρεσίες που μας παρέχουν, δεν αποτελεί καθήκον μας να πληρώνουμε κι έναν «φόρο ευγνωμοσύνης» στον Κύριο τον Θεό; Ωστόσο, δεν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στον Θεό, ο οποίος μας έχει δωρίσει τα πέντε στοιχεία της δημιουργίας, που είναι ανεξάντλητα εσαεί. Αληθώς, πρωταρχικό καθήκον μας πρέπει να είναι το να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριο τον Θεό, που μας δίνει τόσα πολλά με ανεξάντλητη αφθονία.
-  Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan 1996», Κεφ. 1

25 Μαρτίου

Ο Ντριταράστρα είχε εκατό γιους, τους Καουράβας. Γνώριζε πολύ καλά ότι όλοι τους ήταν κακόβουλοι, ο ένας χειρότερος από τον άλλο, γνώριζε επίσης ότι οι γιοί του αδελφού του, οι Πάνταβας, ήταν όλοι τους νυμφευμένοι με την Αρετή και τη Δικαιοσύνη. Γνώριζε επίσης ότι οι Κουράβας ταπείνωναν και έβλαπταν τους εξαδέλφους τους με άπειρους τρόπους. Ο σοφός Βγιάσα τον είχε προειδοποιήσει πολλές φορές λέγοντάς του: «Ντριταράστρα! Δεν σου λέω ότι είναι λάθος το ν’ αγαπάς τους γιούς σου. Ωστόσο, δεν πρέπει να τους πλημμυρίζεις με αμέριστη στοργή που δεν την αξίζουν. Μη συμπεριφέρεσαι σαν ένας τυφλός γεμάτος άγνοια. Δίνοντας απεριόριστη αγάπη σ’ έναν κακόβουλο γιο, προκαλείς αδικίες και δυστυχία τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα.» Όμως, ο υπερβολικά μαλακός πατέρας δεν εισάκουσε τις συμβουλές του σοφού, με αποτέλεσμα να γίνει έμμεσα συνεργός σε πολλές αμαρτωλές πράξεις. Απ’ αυτή την τυφλή αγάπη και στοργή για τους γιούς του, τι επέτυχε τελικά ο Ντριταράστρα; Στο τέλος δεν είχε μείνει ούτε ένας γιος του ζωντανός για να τελέσει την τελετουργία της ταφής του – την τέλεσαν οι ανιψιοί του, οι δίκαιοι και ενάρετοι Πάνταβας. Δεν είναι λάθος το να αγαπά κανείς τα παιδιά του, αλλά οι γονείς οφείλουν να μάθουν πώς να τα αγαπούν με σωστό τρόπο. 
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984.

24 Μαρτίου

Όλοι σας οφείλετε να διερευνήσετε την πανταχού Παρουσία του Θείου στην ανθρώπινη ζωή. Η συναίσθηση των καθηκόντων σας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνειδητοποίηση του Θείου στη ζωή σας. Στον σημερινό κόσμο κανείς δεν έχει αίσθηση ευγνωμοσύνης. Μερικοί από σας μάλιστα, δεν εκφράσατε ευγνωμοσύνη ούτε στους ιατρούς που σας θεράπευσαν όταν αρρωστήσατε προσφάτως – ισχυριστήκατε ότι δεν υπάρχει λόγος να είστε ευγνώμονες στους ιατρούς, διότι το να θεραπεύσουν έναν ασθενή που υποφέρει αποτελεί καθήκον τους. Σας υπενθυμίζω όμως, ότι σαν ασθενείς, έχετε κι εσείς οι ίδιοι ένα καθήκον! Η κραυγαλέα και σκανδαλώδης αδιαφορία σας για το καθήκον δεν θα σας οδηγήσει πουθενά στη ζωή σας. Καθήκον σας είναι το να εκδηλώνετε ευγνωμοσύνη στη μητέρα σας, η οποία σας κράτησε και σας έτρεφε μέσα στη μήτρα της και μετά τη γέννηση σάς φρόντιζε καθημερινά με στοργή ώστε να είστε σήμερα υγιείς και γεροί. Είναι θλιβερά παράδοξο το ότι μερικοί από σας αμφιβάλλουν ακόμα και ως προς το ότι οφείλουν ευγνωμοσύνη στη μητέρα τους, αντιτείνοντας ότι κατά τη γνώμη τους, είναι φυσικό καθήκον μιας μητέρας να φροντίζει τα παιδιά της! Σας παρακαλώ να χαράξετε ανεξίτηλα μέσα στην καρδιά σας ότι είναι πρωταρχικό καθήκον σας να φροντίζετε την μητέρα σας, η οποία σας χάρισε τη γέννηση και σας μεγάλωσε. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan», κεφ.1, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1996.

23 Μαρτίου

Όταν αποκτήσετε επίγνωση του θείου φωτός που υπάρχει μέσα σας, αποκτήσετε σοφία, και συλλάβετε το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, θα μεταβείτε από την αγωνία στη θεία έκσταση. Το ‘φως’ εδώ δεν αναφέρεται στο  φως του ήλιου, της σελήνης ή ενός κεριού, αλλά στο φως που ενυπάρχει στην πνευματική καρδιά. Η δε ‘σοφία’ δεν αναφέρεται στην επιστημονική γνώση, αλλά στη φώτιση που επέρχεται από τη μεταμόρφωση της καρδιάς. Πώς κατανοούμε την ύπαρξη; Ορθή επίγνωση της ύπαρξής σας σημαίνει ότι έχετε συνειδητοποιήσει πως δεν είστε το σώμα, ο νους και οι ασθήσεις. Αληθινή επίγνωση είναι η συνειδητοποίηση ότι είστε η Θεϊκή Αρχή που υπερβαίνει τα δεσμά και όρια της ύλης, του ονόματος και της μορφής. Οφείλετε να διερευνήσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η Θεική Αρχή είναι πανταχού Παρούσα στην ανθρώπινη ζωή. Η συναίσθηση των καθηκόντων σας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνειδητοποίηση της Θεικής Αρχής στη ζωή σας.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers», Ch.1, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαΐου 1996.

22 Μαρτίου

Οι καλές συναναστροφές μπορούν να εξυψώσουν τον άνθρωπο στο θεϊκό επίπεδο, ενώ οι κακές συναναστροφές μπορούν να τον υποβιβάσουν στο επίπεδο του ζώου. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνετε προσπάθειες να εξυψωθείτε υπεράνω του ανθρώπινου επιπέδου. Για να κατρακυλήσετε προς την καταστροφή σας δεν χρειάζεται η παραμικρή προσπάθεια – το να γίνετε κακοί και ποταποί, είναι πολύ εύκολο. Οι νέοι σήμερα κάνουν ποταπές σκέψεις και τρέφουν ποταπά αισθήματα που τους παρασύρουν σε κακές πράξεις, σπαταλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα πολύτιμα νιάτα τους. Δυστυχώς, γενικά οι άνθρωποι σήμερα κάνουν κακές συναναστροφές, λόγω των οποίων τα καλά και θετικά αισθήματα και δραστηριότητές τους μετατρέπονται σε αρνητικά και ποταπά αισθήματα και δραστηριότητες. Αυτά τα δύο τελικά καταλήγουν στο να κάνουν τη ζωή τους πολύ δυστυχισμένη. Μολονότι μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο το να φθάσετε σ’ ένα ανώτερο επίπεδο, πρέπει να συνεχίσετε επίμονα και άοκνα τις προσπάθειες να φθάσετε σε υψηλά πνευματικά επίπεδα. Η βασική αιτία και ρίζα όλων των κακών είναι το είδος των σκέψεων που κάνετε. Γι’ αυτό, πρέπει να καλλιεργείτε μόνο ανώτερες και ευγενείς, ιερές και αγνές σκέψεις, σκέψεις με νόημα.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1996. 

21 Μαρτίου

Πρώτιστο καθήκον των σπουδαστών είναι το να μετατρέπουν κάθε δραστηριότητα της ζωής τους σε μία που να χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα, ενέργεια, θάρρος και ομορφιά. Δυστυχώς όμως, το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλλιεργεί μέσα τους τις αξίες της αλήθειας, της ενότητας και της αγάπης, αξίες που αποτελούν τη σφραγίδα της αληθινής εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διάρκεια της ζωής τους μειώνεται όσο γρήγορα λειώνει ο πάγος, είτε ενδιαφέρονται να βελτιωθούν είτε όχι. Οι σημερινοί σπουδαστές  πάσχουν από τύφλωση σχετικά με τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής - πολλοί μάλιστα ούτε καν αισθάνονται την οδύνη της άγνοιας αυτού του σκοπού. Μόνο ένας στο εκατομμύριο αγωνίζεται να συλλάβει την πεμπτουσία της ζωής. Αυτός ο αγώνας όμως είναι το σκαλοπάτι για τη πραγμάτωση αυτού του σκοπού. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η εξασφάλιση τροφής, ένδυσης, στέγης, ευημερίας και ανέσεων είναι όλος ο σκοπός της ζωής και τίποτα παραπάνω. Όσο όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν «κοπιώντες και πεφορτισμένοι» μέσα σ’ αυτήν την πλάνη, η ζωή θα παραμένει γι’ αυτούς μια τραγωδία. Την ημέρα που θα συνειδητοποιήσετε τον πραγματικό σκοπό της ζωής, θα μεταμορφωθείτε ολοκληρωτικά, περνώντας από τα άγχη και τις αγωνίες στη λύτρωση απ’ όλα τα επίγεια βάσανα.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Showers» Κεφ. 1, Ομιλία που δόθηκε στις  20 Μαΐου 1996.

20 Μαρτίου

Οι σημερινοί γονείς είναι σχεδόν σπάταλοι σχετικά με τη στοργή και την αγάπη που δίνουν στα παιδιά τους. Όμως, όσο πλουσιοπάροχη κι αν είναι αυτή η στοργή και η αγάπη, μόνη της δεν αρκεί – στην ανατροφή των παιδιών πρέπει μαζί με την αγάπη να υπάρχει και ο ‘νόμος’. Μόνο όταν παράλληλα με  την αγάπη, τα παιδιά ανατρέφονται και με περιορισμούς και απαγορεύσεις, η αγάπη των γονέων τους θα αποβεί ευεργετική γι’ αυτά. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι αγνά, αθώα και απληροφόρητα, οπότε για όλες τις κακές συνήθειές τους, οι κύριοι υπόλογοι είναι οι γονείς τους. Στις μέρες μας οι γονείς δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να διδάξουν στα παιδιά τους τις αρχές της ορθής και ενάρετης συμπεριφοράς – αντιθέτως, τα παραχαϊδεύουν δίνοντάς τους απεριόριστο χαρτζιλίκι και δώρα. Επιθυμούν τα παιδιά τους να γίνουν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων με τρανταχτούς μισθούς, ώστε ν’ αποκτήσουν ευμάρεια και να ζουν μια ζωή εύκολη και γεμάτη ανέσεις. Ούτε μια στιγμή όμως δεν κάθονται να σκεφτούν με ποιους τρόπους οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χρέος ν’ αναπτύξουν καλές ιδιότητες χαρακτήρα. Είναι καθήκον των γονέων να διδάξουν τα παιδιά τους πώς να καλλιεργήσουν μια ορθή στάση ζωής και ηθικές αρχές. Πρέπει δε να αισθάνονται ευτυχισμένοι για τα παιδιά τους μόνο όταν τα βλέπουν να ζουν μία άμεμπτη ζωή, έχουν αποκτήσει καλό όνομα στην κοινωνία και συμπεριφέρονται ηθικά και ενάρετα.
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984.

19 Μαρτίου

Αυτή καθαυτή η ανθρώπινη ζωή είναι άκρως ιερή, αλλά την κάνετε καλή ή κακή, ανάλογα με τις συναναστροφές που καλλιεργείτε. Όταν αφήσετε το σίδερο στο χώμα, θα σκουριάσει, αλλά όταν το ίδιο σίδερο το επεξεργαστείτε στη φωτιά, αποβάλλεται η σκουριά του, μαλακώνει κι αρχίζει να λάμπει. Με τη βοήθεια  του ανέμου, τα μόρια χώματος υψώνονται προς τον ουρανό, αλλά όταν βρέχει, οι σταγόνες της βροχής τα σπρώχνουν προς τα κάτω και γίνονται λάσπη και βούρκος. Τα μόρια του χώματος δεν έχουν ούτε φτερούγες για να πετάξουν ψηλά στον ουρανό, ούτε πόδια για να πηδήξουν κάτω στη λάσπη – τόσο η ανύψωσή τους και η πτώση  τους συμβαίνουν από την επίδραση της εκάστοτε ‘συναναστροφής’ που τυχαίνει να είναι δίπλα τους.  Βλέπετε λοιπόν ότι το καλό ή το κακό στη ζωή σας εξαρτάται από το είδος των συναναστροφών που καλλιεργείτε. Οι καλές συναναστροφές σας κάνουν ιερούς και θεϊκούς. Οι κακές συναναστροφές αντιθέτως, γεννούν μέσα σας κακά συναισθήματα και κακές σκέψεις που σας ωθούν στο να κάνετε κακές πράξεις. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για σας το να καλλιεργείτε καλές συναναστροφές και έτσι ν’ αναπτύσσετε τις ανώτερες ανθρώπινες ιδιότητές σας.
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1996. 

18 Μαρτίου

Η αρετή (Ντάρμα) και η πνευματική σοφία (Γκνιάνα) είναι τα δύο μάτια που σας έχει δώσει ο Θεός για ν’ ανακαλύψετε τη μοναδικότητά σας και την εγγενή θεότητά σας. Το Ντάρμα δείχνει τον ορθό δρόμο ζωής που πρέπει ν’ ακολουθεί κάθε άτομο και κάθε κοινωνία. Το Ντάρμα σαν Θείος Νόμος ή Θεία Τάξη καταστρέφει εκείνον που το παραβιάζει, αλλά προστατεύει εκείνον που το τηρεί απαρέγκλιτα. Το Ντάρμα είναι δομημένο επάνω στο θεμέλιο της Αλήθειας. Η δικαιοσύνη είναι μία από τις βασικές ιδιότητές του. Μία κοινωνία, ένα έθνος ή ένα άτομο ακμάζουν μόνο όταν τηρούν πιστά τις αρχές του Δικαίου, αποκτούν ευημερία είτε μέσω της γεωργίας, ή του εμπορίου, ή οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος και γίνονται άξιοι της χάρης του Θεού, τηρώντας ακλόνητα τις αρχές της ηθικής και του Ντάρμα. Το Ντάρμα σας οδηγεί στον ορθό δρόμο ζωής, παράλληλα μ’ αυτό όμως πρέπει ν’ αποκτήσετε και πνευματική σοφία. Όλα τα βάσανα και τα προβλήματα της ζωής σας πηγάζουν από το αίσθημα της δυαδικότητας. Από  τη στιγμή που θα κατορθώσετε ν’ απαλλαγείτε από το αίσθημα του ‘εγώ’ και ‘δικό μου’ θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός διαποτίζει τους πάντες και τα πάντα.
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1984. 

17 Μαρτίου

Για να εδραιωθεί κανείς στον στοχασμό του πανταχού παρόντος Θεού, δεν υπάρχουν περιορισμοί χρόνου ή χώρου, δεν υπάρχει ιερός τόπος ή στιγμή. Οπουδήποτε και όποτε ο νους τέρπεται από τον στοχασμό του Θεού, εκείνος είναι ο ιερός και κατάλληλος χώρος κι εκείνη είναι η ενδεδειγμένη στιγμή. Εκεί και τότε διαλογιστείτε. Αυτό μας αποκαλύπτουν τα ιερά κείμενα. Με τη βοήθεια τέτοιων ευγενών ψυχών, των οποίων η καρδιά είναι αγνή και οι οποίοι είναι το άλας της γης, ο κόσμος μπορεί ν’ αποκτήσει ευημερία. Για να προωθήσετε το καλό και την ευημερία του κόσμου, όλοι οι άνθρωποι, απ` αυτή τη στιγμή, ν’ αρχίσετε να προσεύχεστε και να παρακαλείτε για τον ερχομό τέτοιων αγίων ψυχών, και να προσπαθείτε να γίνετε αντάξιοι της ευλογίας τους, ξεχνώντας τις ταλαιπωρίες και τα βάσανα της ημέρας.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 73. 

16 Μαρτίου

Όταν ο Θείος Νόμος (Ντάρμα) νυμφευθεί την Αλήθεια, θα προκύψουν τα παιδιά που ονομάζονται φιλότιμο, συμπόνια, γαλήνη, ευημερία, ικανοποίηση, πρόοδος, μετριοφροσύνη, ακεραιότητα και λύτρωση. Κάντε μία προσεκτική αυτοκριτική για να διαπιστώσετε αν προέρχεστε από το παραπάνω γενεαλογικό δέντρο ή απ’ αυτό της άγνοιας και του μη-Ντάρμα. Όταν εφαρμόζετε επιμελώς τις αρχές του Ντάρμα στη ζωή σας, η θεότητα μέσα σας θα εκδηλωθεί αυθόρμητα. Μην περιορίζετε το Ντάρμα μόνο στα λόγια - είστε η ίδια η ενσάρκωση του Ντάρμα. Όμως, δεν θα είστε άξιοι αυτού του τίτλου αν δεν ζείτε μια ζωή σύμφωνη με τις αρχές του Ντάρμα. Ο καθένας σας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι η ένωση με τον Θεό. Γι` αυτό, πρώτιστο καθήκον σας είναι το ν’ αναπτύξετε πίστη στον Θεό. Έχοντας πίστη στον Θεό, θα ζείτε μια ζωή αφιερωμένη στο Ντάρμα, την Αλήθεια και την Ηθική (Neethi), και θα επιτύχετε τον σκοπό της γέννησής σας.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1984.

15 Μαρτίου

Αφιερώστε τον χρόνο σας στην υπηρεσία του κόσμου, με πίστη στον Θεό, χωρίς να προσβλέπετε στα αποτελέσματα της υπηρεσίας σας. Έτσι θα έχετε την ευλογία του Θεού. Αλλιώς, παρόλο που ενδέχεται το σώμα να είναι ακίνητο και παθητικό, ο νους σας θα τρέχει εδώ κι εκεί, ενεργώντας μόνος του. Οι άνθρωποι με τέτοιον νου, γίνονται θύμα του κάρμα, δηλ. του νόμου και του αποτελέσματος, έστω και αν οι ίδιοι δεν σημειώνουν δράση. Όταν όμως συγκεντρώνουν τον νου τους στον στοχασμό του Θεού και στην αναζήτηση της Αλήθειας, χρησιμοποιούν μεν το σώμα και τις αισθήσεις τους στην προσφορά υπηρεσίας προς τον κόσμο, αλλά δεν επηρεάζονται απ’ αυτά και δεν δεσμεύονται από τον νόμο του κάρμα. Κι εδώ ακριβώς έγκειται το μεγάλο μάθημα της Μπάγκαβαντ Γκίτα: η καρδιά του ανθρώπου που δεν προσπαθεί να καλλιεργήσει τον νου του με σκέψεις ιερές, γίνεται σίγουρος παράδεισος της κακίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμούνται όλοι όσοι αποζητούν τη λύτρωση. «Η πνευματική σοφία ή Γνώση είναι η μόνη αιτία της λύτρωσης» διδάσκουν οι Ουπανισάδες.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 72.

14 Μαρτίου

Στον γήινο κόσμο, ο απόγονοι της αρετής (Ντάρμα), και της αδικίας και κακίας (Αντάρμα), πολλαπλασιάζονται αδιάκοπα. Εξετάστε το ακόλουθο γενεαλογικό  δέντρο: η αδικία και κακία (Αντάρμα) παντρεύτηκε την πλάνη (Μίτγια). Η πλάνη δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε αναλήθεια, είναι απλά πλάνη, ή ψευδαίσθηση. Αυτό το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά: έναν γιο που λεγόταν ‘εγωισμός’ (Αχάμκαρα) και μία κόρη ονόματι ‘Μόχα’, δηλ. ενθουσιώδης και συναρπαστική πλάνη. Καθώς αμφότερα είναι τέκνα της Άγνοιας, δίχως την ικανότητα  να κρίνουν τι είναι ορθό και δίκαιο και τι λανθασμένο και άδικο, η ανίερη αυτή ένωση μεταξύ τους οδήγησε στη γέννηση της απληστίας (Λόμπχα) και της εξαπάτησης (Βάντσανα) σαν γιο και θυγατέρα. Κι απ’ αυτών των δύο την αμαρτωλή ένωση γεννήθηκαν η θυγατέρα ‘ζήλεια’ και ο γιος ‘θυμός’, από δε τη δική τους ένωση προέκυψαν η θυγατέρα ‘φοβία’ και ο γιος ‘θάνατος’. Αυτό το γενεαλογικό δέντρο είναι γνωστό ως «οι απόγονοι της αδικίας και κακίας (Αντάρμα)». Κάθε ένωση μέσα στο δέντρο αυτό είναι λανθασμένη, διότι αντιτίθεται στην Αρετή και το Δίκαιο.
-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1984.

13 Μαρτίου

Να μην αισθάνεστε υπερήφανοι για την εξυπνάδα ή την ευφυΐα σας, ή για την ικανότητά σας να αριστεύετε στις σπουδές σας. Ο ακέραιος χαρακτήρας και ο ενάρετος τρόπος σκέψης έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τις ακαδημαϊκές επιτεύξεις, την ισχύ και την εξουσία ή το διανοητικό ταλέντο. Να αξιοποιήσετε την ευφυΐα σας και τον τρόπο σκέψης σας για ν’ αποκτήσετε τη θεία ευδαιμονία, η οποία κερδίζεται ζώντας μια ζωή αρετής και καλοσύνης. Αφιερώστε τη ζωή σας σε υψηλά ιδανικά. Τον Θεό θα Τον φέρετε κοντά σας μόνο με τη δύναμη της αφοσίωσής σας. Η αληθινή αφοσίωση πρέπει να ρέει σαν τον Γάγγη μέσα από τα βάθη της καρδιά σας. Οτιδήποτε έχει σχέση με τον Θεό έχει την πηγή του στην καρδιά. Επομένως, έχετε χρέος να καθαρίσετε την καρδιά σας και από το τελευταίο ίχνος κακών στοιχείων και να τη διατηρείτε αγνή και άσπιλη μέσω των ορθών και ενάρετων πράξεών σας. Μπορεί να μην είναι δυνατό να διαφύγει κανείς από τις συνέπειες των καλών και κακών πράξεών του, αλλά ο Θεός θα εξαλείψει ακόμη κι ένα βουνό αμαρτιών σας, αν γίνετε άξιοι της Χάρης Του. Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να γίνει άξιος της Αγάπης του Θεού, διότι αυτή η Αγάπη είναι παντοδύναμη και περικλείει μέσα της τα πάντα.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1984.

12 Μαρτίου

Πολλοί αναφέρουν τη ρήση ότι «Η υπηρεσία στον συνάνθρωπο είναι υπηρεσία στον Θεό». Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά παρ’ όλο που η υπηρεσία στην ανθρωπότητα γενικά, είναι κάτι το ιερό, εάν δεν αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ιδανικού τού να βλέπετε τον Θεό στον καθένα, δεν θα ωφεληθείτε απ’ αυτήν, άσχετα από το μέγεθός της. Το να αναφέρετε την παραπάνω ρήση είναι ανώφελο, αν προσφέρετε την υπηρεσία με στόχο το όνομα, τη φήμη και τα οφέλη που θ’ αποκομίσετε απ’ αυτή σας τη δράση. Μόνο όταν στοχάζεστε ακατάπαυστα τον Θεό, εφαρμόζετε δίκαια και ενάρετα μέσα εκτελώντας την, και έχετε πίστη στην εγγενή θεότητα των ανθρώπων, η υπηρεσία στην ανθρωπότητα γίνεται αληθώς υπηρεσία στον Θεό. Διότι, χωρίς σκέψεις για τον Θεό, πώς είναι δυνατό να προέλθει υπηρεσία προς τον Θεό; Όλες οι σχετικές συζητήσεις χωρίς το στοιχείο «Θεός» δεν είναι παρά επίδειξη. Βεβαίως, εκείνοι που είναι βυθισμένοι στον αδιάκοπο στοχασμό του Θεού δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτε άλλο – ο καρπός της προσευχής τους και μόνο, αρκεί για να καθαγιαστεί ο κόσμος. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούν ακόμα όλοι ν’ ακολουθήσουν τον δρόμο της αδιάλειπτης προσευχής, οφείλουν μερικοί να προετοιμαστούν γι’ αυτό το στάδιο, εξαγνίζοντας τον νου τους και ελαττώνοντας τις επιθυμίες τους.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 71.

11 Μαρτίου

Το παιχνίδι της ζωής μοιάζει πολύ με τον πόλεμο στο έπος Μαχαμπάρατα: στη μία πλευρά ήταν οι δυνάμεις του κακού, οι Καουράβας, και στην άλλη οι δυνάμεις του καλού, οι Πάνταβας. Έπαιξαν το παιχνίδι της ζωής, με την αυτοκρατορία για μπάλα. Έως ότου επιτευχθεί η απόλυτη νίκη, ο Σρι Κρίσνα ήταν ο μόνος στρατηγός των ενάρετων Πάνταβας, οι οποίοι παρέδωσαν τις τύχες τους ολοκληρωτικά σ’ Εκείνον. Οι κακόβουλοι Καουράβας έχασαν στη μάχη όλους τους στρατηγούς τους, τον έναν μετά τον άλλον. Στη σημερινή εποχή, η πραγματική μάχη δίνεται μέσα σας: ανάμεσα στις κακές ιδιότητες χαρακτήρα, όπως η λαγνεία, το μίσος, ο φθόνος κλπ., και στις καλές ιδιότητες, όπως η αλήθεια, η εσωτερική ειρήνη, η μη-βία και η αγάπη. Το πεδίο της μάχης είναι το σώμα σας. Ο επικεφαλής της μίας ομάδας ενσαρκώνει-αντιπροσωπεύει τις καλές ιδιότητες, ενώ ο επικεφαλής της άλλης αντιπροσωπεύει τα εγκόσμια πάθη και επιθυμίες. Οι άνθρωποι που προσχωρούν στο πεδίο των διαρκώς εναλλασσόμενων εγκόσμιων παθών και επιθυμιών, θ’ αντιμετωπίσουν την ήττα. Μόνο εκείνοι που με ακλόνητη πίστη μένουν κοντά στον μη μεταβαλλόμενο και αιώνιο Θεό, μπορούν να ελπίζουν για μία μόνιμη επιτυχία στο παιχνίδι της ζωής.
-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1984.

10 Μαρτίου

Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα η ανθρωπότητα να επιτύχει και να αποκτήσει αφοσίωση στον Θεό, φιλανθρωπία, ειρήνη, και αλήθεια, οι μεγάλες ψυχές και οι ενάρετοι άνθρωποι που λαχταρούν γι’ αυτά, προσεύχονται στον Θεό μέσα τους. Έτσι, όταν το θέλημα του Θεού, οι ανάγκες των πνευματικών αναζητητών και οι διδασκαλίες των μεγάλων ψυχών ενωθούν, η ευτυχία του κόσμου θα εξασφαλιστεί και θα παραμείνει αμείωτη. Αν όλη η ανθρωπότητα προσεύχεται ενωμένη και παρακαλεί τον Θεό να μεταμορφώσει τις αναταραχές, τις αδικίες, το χάος και το ψέμα που υπερισχύουν, σε ειρήνη, αλήθεια, αγάπη και αμοιβαία ανιδιοτελή υπηρεσία, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα πάρουν καλή τροπή. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Το να ανησυχείτε είναι άκαρπο, ούτε η απελπισία θα εξομαλύνει την κατάσταση. Είναι αντίθετο από την πραγματική φύση του ανθρώπου να ισχυρίζεται ότι είναι αδύναμος και στερείται σθένους. Συνεπώς, εγκαταλείποντας την αναζήτηση άλλων διεξόδων, πρέπει να εφαρμόσετε τις λύσεις της προσευχής, της ανιδιοτελούς υπηρεσίας ο ένας στον άλλο, καθώς και της αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. Δεν πρέπει να καθυστερείτε άλλο - σύντομα η ψυχική ικανοποίηση και η χαρά θα χρωματίσουν τη ζωή σας.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 70.

9 Μαρτίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης! Συλλογιστείτε για μια στιγμή: από πού προέρχεται η βροχή; Προέρχεται από τα σύννεφα. Τα σύννεφα προέρχονται από τους υδρατμούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της βροχής πάλι, σχηματίζουν επάνω στη γη ρυάκια τα οποία μεταβάλλονται σε παραποτάμους που μετά συγχωνεύονται με τους μεγάλους ποταμούς οι οποίοι εκβάλλουν στη θάλασσα σαν τελικό προορισμό τους. Παρομοίως, μία κανάτα που έχει γίνει από πηλό, όταν σπάσει την πετάνε στο χώμα όπου, με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπεται ξανά σε πηλό. Βλέπετε λοιπόν ότι το νερό από τη θάλασσα ενώνεται ξανά με τη θάλασσα, ο πηλός από τη γη επιστρέφει πάλι στη γη - γιατί λοιπόν μόνο ο άνθρωπος λησμονεί την πηγή από την οποία έχει προέλθει; Το μόνο κακό που πολιορκεί τους ανθρώπους είναι η αίσθηση του ‘δικό μου’, το κτητικό συναίσθημα που ταυτοχρόνως είναι και αυτό της επιθυμίας απόκτησης. Αυτή είναι η ριζική αιτία για όλες τις άλλες κακές ιδιότητές τους. Έχετε χρέος να θυμάστε ότι αληθώς είστε θείοι. Εισπνέετε και εκπνέετε 21.600 φορές την ημέρα επαναλαμβάνοντας ασυνείδητα το μάντρα ‘Σο-Χαμ’ («Είμαι ο Θεός») με κάθε εισπνοή και εκπνοή. Με αυτό τον τρόπο, η μητέρα Φύση σας υπενθυμίζει την αλήθεια για τη θεϊκή σας πραγματικότητα.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1989.

8 Μαρτίου

Αληθώς σας λέγω, ακόμα και για τον ερχομό του Κυρίου, οι προσευχές των μεγάλων ψυχών την ανθρωπότητας δρουν ως πρόσκληση. Στον εξωτερικό κόσμο, όταν οι υπήκοοι ενός κράτους χρειάζονται κάποια διευκόλυνση ή βοήθεια, προσεγγίζουν τους ηγέτες τους, στους οποίους απευθύνουν το αίτημά τους. Έτσι επίσης στον εσωτερικό κόσμο, όταν η αφοσίωση, η φιλανθρωπία, η ειρήνη και η αλήθεια γίνονται άπιαστο όνειρο, οι μεγάλες ψυχές και οι ενάρετοι άνθρωποι που λαχταρούν γι’ αυτά, προσεύχονται στον Θεό μέσα τους. Τότε, εισακούοντας τις προσευχές τους, έρχεται ο ίδιος στον κόσμο και τους πλημμυρίζει με τη χάρη Του. Η Ραμάγιενα και η Μπαγκαβάτα μας αποκαλύπτουν ότι ο Σρι Ράμα και ο Σρι Κρίσνα ενσαρκώθηκαν εις απάντηση των προσευχών που τους απηύθηναν οι μύστες και οι σοφοί. Άρα οι προσευχές πρέπει να απευθύνονται ξανά και ξανά στον Θεό για την ολοκλήρωση του αιτήματος. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να καταλαμβάνεται από απόγνωση και να παραιτείται από τις προσευχές, αν δεν καταλήγουν αμέσως στον ερχομό του Κυρίου.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 70.

7 Μαρτίου

Ποιός είναι ο Σίβα, και που μπορούμε να τον βρούμε; Μας δίνονται πολλές απαντήσεις, όπως π.χ. ότι το όρος Καϊλάς στα Ιμαλάια είναι ο τόπος κατοικίας του. Η πραγματική απάντηση όμως είναι ότι "τα πάντα είναι Θεός" (Isavasyam Idam Sarvam). Ο Θεός είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών. Δεν υπάρχει τόπος, αντικείμενο ή πλάσμα όπου να μην είναι Παρών ο Θεός. Διορθώστε λοιπόν την θεώρηση του κόσμου γύρω σας: εφόσον ο Θεός είναι πανταχού Παρών, ποια η ανάγκη να Τον αναζητείτε; Αυτή η αναζήτηση στερείται νοήματος. Αν απαλλαγείτε από τις προσκολλήσεις και τα μίση σας, θα βιώσετε τον Θεό που είναι εγγενής μέσα σας. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που πρέπει να κάνετε σήμερα: να απαλλαγείτε από τις επιθυμίες και τα μίση που σας αποκρύπτουν τον Θεό που ενοικεί μέσα σας. Πολλοί με παρακαλούν: «Σουάμι! Δείξε μας την οδό προς τον Θεό!». Σας απαντώ: το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιστρέψετε στην πηγή από την οποία προήλθατε. Ποιος ο λόγος να αναζητείτε τον δρόμο; Η Μπαγκαβάτα έχει διακηρύξει ότι το φυσικό πεπρωμένο κάθε πλάσματος είναι να επιστρέψει εκεί απ` όπου προήλθε.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1989, κατά τον εορτασμό του Σιβαράτρι.

6 Μαρτίου

Τα όπλα και οι βόμβες δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο, μόνη η Χάρη του Θεού μπορεί να τον σώσει. Γι` αυτό, πρώτιστο καθήκον σας είναι το να προσεύχεστε για τη Χάρη Του. Η προσευχή είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την επίγνωση τη χρειάζεστε σε κάθε σας βήμα στην καθημερινή ζωή σας. Ποτέ μη λησμονείτε ότι τίποτα δεν έχει τόση δύναμη να σας προστατεύσει όσο το όνομα του Θεού. Όταν ψάλλετε μόνοι σας, η καρδιά σας γίνεται ένα με τον ύμνο που ψάλλετε, αλλά όταν πολλοί άνθρωποι ψάλλουν μαζί, η προσευχή τους αποκτά θεία δύναμη. Γι` αυτό ο πνευματικός διδάσκαλος Νανάκ συνιστούσε τους ομαδικούς ψαλμούς. Με σωστή μελωδία και ρυθμό, η ψαλμωδία σας πρέπει να διαπνέεται από  συναίσθημα, έτσι ώστε τα  μπάτζαν που ψάλλετε να γίνονται μία ιερή προσφορά στον Θεό. Μία μελωδία χωρίς συναίσθημα μοιάζει με αγγαρεία. Γι’ αυτό, αφήστε κατά μέρος την έπαρση και την τάση επίδειξης και ψάλλετε με πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αφοσίωσης, και με πλήρη επίγνωση της δύναμης του ονόματος του Θεού. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να ψάλλετε τους ύμνους μπάτζαν. Όταν όλοι οι συμμετέχοντες ψάλλουν με μία φωνή, δημιουργούνται ιερές δονήσεις, και οι θείες δυνάμεις και ενέργειες που εκλύονται εξαπλώνονται σ’ ολόκληρο το σύμπαν.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1991 κατά τον εορτασμό του Σιβαράτρι.

5 Μαρτίου

Η αστυνομία και οι κυβερνώντες μπορούν να νικήσουν μόνο τους εχθρούς του εξωτερικού κόσμου - δεν έχουν καμία ισχύ να καταστρέψουν εκείνους του εσωτερικού κόσμου. Οι έξι εσωτερικοί εχθροί που δρουν στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, εξολοθρεύονται μόνο με τη μελέτη της διδασκαλίας αγίων και σοφών, την αγάπη για τον Θεό και τη συναναστροφή με αγνούς και φωτισμένους ανθρώπους. Όταν η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη αυτών που παρανομούν δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, ο κόσμος, ανυπεράσπιστος, υποφέρει δεινά στα χέρια κακόβουλων ανθρώπων. Παρομοίως, αν οι ‘μεγάλοι’ πνευματικοί αναζητητές εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους που έχουν σκοπό το καλό του κόσμου και γίνουν θύματα της ικανοποίησης των αισθήσεων και της φιλοδοξίας τους για όνομα και φήμη, ο κόσμος θα καλυφθεί από ακόμα σκοτεινότερη άγνοια. Οι πνευματικά φωτισμένοι είναι οι ηγέτες του εσωτερικού κόσμου, ενώ οι διοικητικές αρχές είναι ηγέτες του εξωτερικού. Ολόκληρος ο κόσμος θα απολαμβάνει ειρήνη και χαρά μόνο όταν τόσο οι εγκόσμιοι όσο και οι πνευματικοί ηγέτες συνειδητοποιήσουν τα καθήκοντά τους και τα εκπληρώνουν σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου και της αρετής, έχοντας στην καρδιά τους μόνο την ευημερία του κόσμου και την διαρκή ενθύμηση της παντοδυναμίας του Θεού.
- Μπάμπα,  από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 69.

4 Μαρτίου

Το Ντάρμα (Αρετή, Δικαιοσύνη, Θεία Τάξη) είναι αιώνιο, είναι το ίδιο για κάθε άνθρωπο, σε κάθε τόπο. Εκφράζει τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εσωτερικής του θεότητας, δηλ. του Θείου Εαυτού του, του Άτμα. Ο τόπος γέννησης του Ντάρμα είναι η καρδιά σας. Ό,τι πηγάζει από την καρδιά σαν μία αγνή ιδέα, όταν μεταφράζεται σε πράξη ονομάζεται Ντάρμα. Για να εξηγηθεί μ’ έναν τρόπο που όλοι μπορούν να κατανοήσουν, μπορεί να οριστεί ως εξής: «Να κάνετε στους συνανθρώπους σας ό,τι θα θέλατε να κάνουν κι’ εκείνοι σε σας»! Το Ντάρμα συνίσταται επίσης στο να αποφεύγετε πράξεις που θα μπορούσαν να πληγώσουν τους συνανθρώπους σας. Αν κάποιος κάνει πράξεις που σας χαρίζουν ευτυχία, κι εσείς με τη σειρά σας πρέπει να κάνετε πράξεις που θα χαρίσουν ευτυχία στους άλλους. Όταν αναγνωρίζετε ότι ορισμένες πράξεις που κάνουν οι άλλοι προκαλούν δυσκολίες, αλλά παρ’ όλα αυτά κάνετε κι εσείς τις ίδιες πράξεις, αυτό είναι ολοφάνερα μη-Ντάρμα! Μερικές φορές, και σε μερικές περιστάσεις, ένα άτομο μπορεί να πράξει κάτι το άδικο ή λανθασμένο. Τότε όμως, έχετε χρέος να του το υποδείξετε με απόλυτη σαφήνεια, έτσι ώστε να του δώσετε την ευκαιρία να βελτιωθεί.
- Μπάμπα,  από το βιβλίο «Summer Showers in Brindavan» έτους 1973, Κεφ. 23 (δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά).

3 Μαρτίου

Αν, όπως υπάρχουν στον κόσμο συμπονετικοί γιατροί επικεφαλής νοσοκομείων εδώ και εκεί, οι οποίοι υπηρετούν τους ασθενείς και θεραπεύουν τους υποφέροντες, υπήρχαν εδώ κι εκεί μοναστήρια και κέντρα αγίων, φωτισμένων ψυχών, ειδικευμένων στην θεραπευτική αγωγή και ίαση της ασθένειας «γέννηση και θάνατος», οι άνθρωποι θα θεραπεύονταν από τα πλήγματα της άγνοιας, της αναλήθειας, της ανηθικότητας και της μεγαλομανίας. Η άγνοια παράγει κακία και μπορεί να θεραπευθεί μόνο με το φάρμακο της γνώσης του Θεού, με συμπληρωματικές δόσεις των φαρμάκων της ψυχικής γαλήνης, της καρτερίας, του αυτοελέγχου κλπ. Αντιθέτως όμως, οι ‘μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες’ του σήμερα, χάριν του ονόματος και της φήμης, δίνουν σ’ εκείνους που τους προσεγγίζουν μόνο τα φάρμακα που τους ζητούν οι ίδιοι και που τους αρέσουν ιδιαίτερα!  Έτσι, αυτοί οι δήθεν ‘μεγάλοι σοφοί’, εξαιτίας της πνευματικής αδυναμίας και της ανοησίας τους, αυτοκαταστρέφονται ακόμα πριν οι ίδιοι γευτούν την πνευματική ευδαιμονία! Η ιερή ουσία του Θείου πρέπει να βιωθεί και να πραγματωθεί από τον πιστό και οι εγωιστικές ανάγκες του πρέπει αναπόφευκτα να θυσιαστούν.
- Μπάμπα, Prema Vahini, Ch 68.

2 Μαρτίου

Ο νους σας, το πεπρωμένο σας, η κοινωνική σας θέση και ο πλούτος σας είναι δώρα του Θεού. Έχετε χρέος να τα αξιοποιείτε για να αναπτύξετε τις ιδιότητες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της τιμιότητας, της φιλικότητας και της ομόνοιας. Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι σήμερα έχουν μετατρέψει τον νου τους σε εστία και πηγή κακεντρέχειας. Ο νους είναι ο παράγων που σάς κάνει είτε έναν καλό είτε έναν κακό άνθρωπο. Η μη ορθή χρήση του νου θα σας κάνει εγωιστές. Οι σημερινοί νέοι και οι σπουδαστές φιλοδοξούν ν’ αποκτήσουν στη ζωή τους πλούτο, φιλίες και ανώτερες θέσεις, αλλά όχι αρετές - επίσης επιδίδονται συνεχώς στην αυτοπροβολή. Πολλοί δε σπουδαστές σπαταλούν τον χρόνο τους σε κακές συναναστροφές, κακές σκέψεις και κακή συμπεριφορά. Ο μπρούτζος και ο χρυσός έχουν την ίδια εμφάνιση. Αλλά ένα σκεύος από μπρούτζο κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από ένα χρυσό σκεύος! Οι σπουδαστές δεν πρέπει να επιδίδονται σε αυτοπροβολή και μεγαλοσχημοσύνη. Πάντα να μιλάτε γλυκά και απαλά, με ταπεινοφροσύνη. Δεν είναι πάντα δυνατό να υποχρεώνετε τους συνανθρώπους σας με τις πράξεις σας, πάντα όμως είναι δυνατό να τους υποχρεώνετε με τα λόγια σας. Πάντοτε ανεξαιρέτως να μιλάτε με αγάπη και σεβασμό και να συμπεριφέρεστε όπως αρμόζει σ’ έναν ιδανικό πιστό, σ’ έναν ιδανικό σπουδαστή.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1996. 

1 Μαρτίου

Λέγεται ότι: «Η ορθή μελέτη της ανθρωπότητας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος». Οφείλετε να καλλιεργήσετε τις ιδιότητες της καλοσύνης και της συμπόνιας, διότι μόνο τότε είναι κανείς άξιος του τίτλου ‘άνθρωπος’. Δεν είστε μόνο άνθρωποι, είστε ολόκληρη η ανθρωπότητα! Σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη ‘ανθρωπότητα’ χωρίς να κατανοούν την πραγματική της σημασία. Μπορείτε να εξυψωθείτε στο επίπεδο του Θείου μόνο αν έχετε αναπτύξει αρετές. Ο Θεός δεν είναι κάπου μακριά – εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός! Αν η καρδιά σας είναι πάναγνη, δεν είστε διαφορετικοί από τον Θεό! Ο Θεός είναι ο αιώνιος ηνίοχος, ο αιώνιος οδηγός της ζωής σας, ο οποίος βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά σας. Όμως, είναι απλώς ο ηνίοχος, όχι ό ιδιοκτήτης του άρματος της ζωής σας – ο ιδιοκτήτης είστε εσείς. Ο Σρι Κρίσνα έχει την προσωνυμία ‘Πάρτασάρατι’ επειδή ευαρεστήθη να γίνει ο ηνίοχος (σάρατι) του άρματος του Αρτζούνα (πάρτα). Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν αναπτύξετε αγνότητα καρδιάς και αγιασμένα αισθήματα, ο Θεός θα ευαρεστηθεί να γίνει ο ηνίοχος και της δικής σας ζωής και είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει στον ορθό δρόμο. Γι` αυτό, επιλέξτε τον Θεό ως ηνίοχο του άρματος της ζωής σας – τότε θα ζήσετε μια ιδανική ζωή.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1996.