Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2014

31 Μαρτίου

Σε μια θεατρική σκηνή υπάρχουν διάφορα φώτα. Ένα στρέφεται προς τον ηθοποιό που έχει τον ρόλο ενός βασιλιά. Ένα άλλο εστιάζεται σ’ έναν ζητιάνο. Άλλο ένα πάνω σ’ έναν άνθρωπο που διαβάζει τη Ραμάγιενα. Το τέταρτο φωτίζει μια σκηνή μάχης. Μολονότι τα φώτα φωτίζουν μια ποικιλία σκηνών, παραμένουν ανεπηρέαστα από τη συμπεριφορά των ηθοποιών. Είναι απλώς μάρτυρες των διαφόρων πράξεων, αλλά δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτά που κάνουν οι ηθοποιοί. Μόνο τα πρόσωπα του έργου επηρεάζονται απ’ αυτά που κάνουν. Παρομοίως, ο Χρόνος είναι ένας μάρτυρας σε ό,τι κάνει ο καθένας. Αυτός ο Χρόνος είναι εξίσου διαθέσιμος σε όλους. Πρώτιστο καθήκον σας λοιπόν είναι να κάνετε ορθή χρήση αυτού του Χρόνου. Γι’ αυτόν τον σκοπό δεν χρειάζεται να περιμένετε την αρχή ενός νέου έτους. Κάθε στιγμή είναι μια εκδήλωση του Χρόνου. Η βάση για το έτος είναι το δευτερόλεπτο. Συνεπώς, κάθε σας δευτερόλεπτο πρέπει να το γεμίζετε με δράση που να έχει θετικό και ωφέλιμο σκοπό.
Μπάμπα, Ομιλία στις 27 Μαρτίου 1990

30 Μαρτίου

Η διαφορά μεταξύ του Ράμα και του Ράβανα μπορεί να κατανοηθεί από τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά που ενσάρκωνε ο Ράμα: αγαλλίαζε με το καλό και την ευημερία ολόκληρου του κόσμου, ήταν πλήρης σοφίας και ο θησαυρός όλων των αρετών. Ο Ράμα προήγαγε το καλό και την ευημερία όλων, τηρώντας ακλόνητα την Αλήθεια και δίνοντας έτσι το παράδειγμα μιας ενάρετης και δίκαιης συμπεριφοράς. Από το παράδειγμα της ζωής Του πρέπει κι’ εσείς να κατανοήσετε την ύψιστη σημασία που έχει η τήρηση της Αλήθειας στην καθημερινή ζωή σας. Όλοι σας έχετε την τάση να μιλάτε πάρα πολύ. Οφείλετε να κρατάτε τις υποσχέσεις που δίνετε και η ζωή σας πρέπει να ανταποκρίνεται σ’ αυτά που λέτε ή κηρύσσετε. Ερευνήστε μέσα σας πόσο ειλικρινή είναι τα λόγια σας. Στερημένα αλήθειας, τα λόγια δεν έχουν καμιά αξία.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 2, Κεφ. 8. Δόθηκε στις 15 Ιουνίου 1989

29 Μαρτίου

Μια ημέρα ήταν Σανκράντι η Ρουκμίνι, η Σατυαμπάμα, η Τζαμμπαβάτι, οι βοσκοπούλες και η Ντραούπαντι καθώς και άλλοι, κάθονταν χαρούμενα μαζί με τον Σρι Κρίσνα, τρώγοντας γλυκά ζαχαροκάλαμα. Κάποια στιγμή ο Σρι Κρίσνα, για να δοκιμάσει την πίστη τους, προσποιήθηκε ότι έκοψε το δάχτυλό Του. Ο Θεός πάντοτε δοκιμάζει τους πιστούς Του. Οι δοκιμασίες δεν είναι τίποτ’ άλλο από «μία γεύση του Θεού» για να δοκιμαστεί η πίστη σας. Αν ο πιστός περάσει τη δοκιμασία με επιτυχία, ο Θεός του δίνει πλουσιοπάροχα τη Χάρη Του. Ο Θεός δεν σας υποβάλει σε δοκιμασίες από μίσος ή εχθρότητα. Ό,τι κάνει, το κάνει πάντα από βαθιά αγάπη και συμπόνια. Έτσι, από το κομμένο δάχτυλο του Σρι Κρίσνα άρχισε να τρέχει αίμα. Αμέσως, η Σατυαμπάμα ζήτησε από έναν υπηρέτη να της φέρει ένα κομμάτι πανί για να το δέσει· η Ρουκμίνι έτρεξε η ίδια προς τον Κρίσνα· η Ντραούπαντι όμως, έσκισε ένα κομμάτι από το σάρι της κι έδεσε μ’ αυτό τον αντίχειρα του Κρίσνα για να σταματήσει την αιμορραγία. Βλέποντας την αμεσότητα της βοήθειας της Ντραούπαντι, η Σατυαμπάμα και η Ρουκμίνι ντράπηκαν βλέποντας πως η αγάπη τους δεν συγκρινόταν με τη δική της. Αργότερα, ο Σρι Κρίσνα πλημμύρισε την Ντραούπαντι με αστείρευτη Χάρη, όταν εκείνη βρέθηκε σε μέγιστη ανάγκη και Τον επικαλέστηκε.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 3. Δόθηκε στις 30 Ιουνίου 1996

28 Μαρτίου

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι κι απελπισμένοι, φωνάζουν του Θεού και του λένε θρηνώντας: «Θεέ μου, γιατί με βάζεις να υποφέρω τόσα βάσανα, τόσο άγχος και ανησυχίες και με δοκιμάζεις τόσο σκληρά;» Αλλά ο Θεός δεν σας δίνει ούτε τη χαρά ούτε τον πόνο. Οτιδήποτε βιώνετε κάθε στιγμή της ζωής σας είναι δικό σας δημιούργημα. Ο Θεός είναι μόνο ο ταχυδρόμος που σας παραδίδει όλους τους φακέλους που προορίζονται για σας. Θα σας παραδώσει οτιδήποτε – μια κάρτα, ένα χρηματικό έμβασμα ή τις επιστολές που φέρουν το όνομά σας. Οποιαδήποτε κι αν είναι τα αποτελέσματα ή οι επιδράσεις των περιεχομένων όλων αυτών επάνω σας, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ταχυδρόμο. Παρομοίως, όλα τα όσα βιώνετε σήμερα είναι αποτέλεσμα δικών σας ενεργειών και πράξεων δεν σας έχουν δοθεί από τον Θεό. Υπάρχει ένας θεμελιώδης νόμος σχετικά με την ευχαρίστηση και τον πόνο: εσείς οι ίδιοι γίνατε αντάξιοι της εμπειρίας που βιώνετε σήμερα, βάσει των πράξεών σας σε τούτη ή στην προηγούμενη ζωή. Γι’ αυτό, στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής σας να προσεύχεσθε στον Θεό με ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και αγνή καρδιά να σας οπλίσει με την «ειδική Χάρη Του» προς βοήθεια και προστασία σας εκείνη την περίοδο.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ.3. Δόθηκε στις 30 Ιουνίου 1996

27 Μαρτίου

Υπάρχει απροσμέτρητη δύναμη μέσα σας. Σήμερα έχουμε πολλούς δορυφόρους που πάνε στο διάστημα. Ποιος τους δημιούργησε; Οι επιστήμονές μας. Πώς το κατόρθωσαν; Με τη βοήθεια της νοητικής δύναμης που είναι ήδη έκδηλη μέσα τους. Εργάστηκαν σκληρά, βελτίωσαν ακόμα περισσότερο αυτή τους την ειδική ικανότητα· και τότε η νοητική δύναμη για την επίτευξη του στόχου εκδηλώθηκε. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν αναπτύξετε τη δύναμη αυτή μέσω σκληρής εργασίας, θα μπορέσετε κι εσείς να επιτύχετε σπουδαία πράγματα. Σε κάθε άνθρωπο ενυπάρχει πλήρης η θεία Δύναμη. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη Δύναμη για να φθάσετε στον Θεό; Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία μικρή σταγόνα νερού. Κάτω από τον καυτό ήλιο εξατμίζεται μέσα σε μια στιγμή. Ωστόσο, αν αυτή τη σταγόνα τη ρίξετε στη θάλασσα, θα συγχωνευθεί και θα γίνει ένα με τον ωκεανό. Παρομοίως, αν μέσω της κατάλληλης προσπάθειας χάσετε την ατομική σας οντότητα μέσα στον Ύψιστο Θεό, τότε συγχωνεύεστε με Αυτόν και γίνεστε Ένα με Αυτόν.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

26 Μαρτίου

Οι άνθρωποι είναι ό,τι το πολυτιμότερο μέσα στη Δημιουργία του Θεού. Είναι πολυτιμότεροι απ’ όλο τον πλούτο που υπάρχει στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος είναι αυτός που προσδίδει αξία σε όλα τα αντικείμενα. Αλλά οι άνθρωποι δεν το κατανοούν αυτό, επειδή έλκονται και γοητεύονται απ’ όλα τα ορατά εγκόσμια αντικείμενα που βιώνουν με τις αισθήσεις τους και δεν συνειδητοποιούν το Θείο Πνεύμα που κατοικεί μέσα τους. Για να επιτύχετε οποιοδήποτε εγχείρημα σ’ αυτόν τον κόσμο, τρία πράγματα είναι ουσιαστικής σημασίας: πρώτον, κυριαρχία στις αισθήσεις σας· δεύτερον, έλεγχος του νου και τρίτον, διατήρηση τέλειας σωματικής υγείας. Όταν οι τρεις αυτές προϋποθέσεις υπάρχουν, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιτύχετε τον στόχο σας. Κάντε την ενδεδειγμένη προσπάθεια και με τη δύναμη που ήδη διαθέτετε, θα φθάσετε σε υψηλό επίπεδο. Μη σπαταλάτε τις δυνάμεις σας σε αισθησιακές απολαύσεις χωρίς αυτοέλεγχο. Με τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις μπορείτε να επιτύχετε τα πάντα.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 2, Κεφ. 8. Δόθηκε στις 15 Ιουνίου 1989

25 Μαρτίου

Εφόσον ζείτε σ’ αυτόν τον γήινο κόσμο, πρέπει να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας με ευσυνειδησία και ειλικρίνεια. Πρέπει να σέβεστε τους γονείς και τους δασκάλους σας και να φροντίζετε τον/την σύζυγό σας και τα παιδιά σας. Αυτά είναι τα εγκόσμια καθήκοντά σας και πρέπει να τα εκτελείτε ολόψυχα και με ειλικρίνεια. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να παρακούσετε συνανθρώπους σας χάριν του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτε το κακό ή λανθασμένο στο να το κάνετε αυτό, αρκεί να έχετε δημιουργήσει και εδραιώσει μια στενή σχέση μ’ Εκείνον. Η Μίρα, ο Πραχαλάντα, ο Μπάρατα κ.α., βάδισαν όλοι τους αυτόν τον πνευματικό δρόμο και δεν υπάκουσαν εγκόσμιες εντολές συνανθρώπων τους, από γνήσια αγάπη για τον Θεό, για χάρη του Θεού. Όταν έχετε τον Θεό στο πλευρό σας, που σας δίνει τα πάντα, γιατί να σας απασχολούν άλλα, εγκόσμια ζητήματα; Όταν έχετε το «δέντρο που εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες», γιατί να στρέφεστε αλλού; Ποτέ μην απαρνηθείτε τον Θεό! Πρέπει να είστε πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνετε οτιδήποτε γι’ Αυτόν. Η εστίασή σας και οι από καρδιάς προσπάθειές σας πρέπει να είναι για την πραγμάτωση του Θείου.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

24 Μαρτίου

Κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να προσφέρει ικανοποίηση, αν πρώτα δεν υποβληθεί σε μια διαδικασία επεξεργασίας και εξευγενισμού. Πάρτε το παράδειγμα του ακατέργαστου καρπού του ρυζιού, γνωστού ως «πάντυ». Το πάντυ, δηλ. το ακατέργαστο ρύζι που καλλιεργούμε και θερίζουμε στον ορυζώνα, δεν μπορούμε να το φάμε ως έχει. Πρέπει μέσω του λιχνίσματος και του αλωνίσματος πρώτα να το μετατρέψουμε σε βρώσιμο ρύζι. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η αξία του ακατέργαστου ρυζιού αυξάνεται σημαντικά. Η διαδικασία της μετατροπής είναι που κάνει το αντικείμενο χρησιμότερο και πολυτιμότερο. Η αξία και η χρησιμότητα του βαμβακιού όταν γνέθεται σε νήμα, το οποίο  μετά υφαίνεται σε ύφασμα, είναι σημαντικά υψηλότερη χάρη σ’ αυτή τη διαδικασία μετατροπής του. Πάρτε επίσης το παράδειγμα του χρυσού: και εδώ έχουμε μια σημαντική αύξηση της αξίας του όταν μετατρέπεται, από την αρχική μορφή που είχε στο χρυσορυχείο, σε λαμπερό κίτρινο μέταλλο. Εφόσον λοιπόν αυτό ισχύει για όλα τα αντικείμενα, δεν είναι πολύ πιο αναγκαίο για τον ίδιο τον άνθρωπο να εξευγενιστεί και να μεταμορφωθεί;
Μπάμπα Ομιλία ως άνω,Τομ. 2, Κεφ.8. Δόθηκε στις 15 Ιουνίου 1989

23 Μαρτίου

Νομίζετε ότι είστε αδύναμοι. Το να σκέπτεται όμως κανείς κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι μεγάλο λάθος. Δεν είστε αδύναμοι – δεν υπάρχει κανένα άλλο πλάσμα με τόση νοητική και ψυχική δύναμη όσο ο άνθρωπος. Ωστόσο, παρ’ όλες τους αυτές τις δυνάμεις, οι άνθρωποι φοβούνται τόσα πολλά πράγματα – φοβούνται ή ανησυχούν ακόμα και για μικρές, ασήμαντες ασθένειες. Γιατί αυτός ο φόβος; Γιατί φοβάται ο άνθρωπος; Οι φόβοι του αυτοί οφείλονται σε ένα εγγενές λάθος του: αυτό του το λάθος είναι το ότι πιστεύει και ενεργεί με την πεποίθηση ότι «είμαι το σώμα». Αν κατορθώσει να εξαλείψει αυτό το λάθος, δεν θα έχει πια φόβους. Δεν είστε το σώμα. Το σώμα, ο νους, οι αισθήσεις και η ευφυΐα είναι εργαλεία σας και σεις είστε ο κύριός τους. Κυριαρχήστε στον νου σας και γίνετε «ο ιθύνων νους»! Διερευνήστε τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής σας – τότε θα κατανοήσετε και θα βιώσετε την Αλήθεια. Γίνετε «ο ιθύνων νους», τότε θα μπορέσετε να βιώσετε τον Θεό και να ενωθείτε μαζί Του. 
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω,Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

22 Μαρτίου

Ολόκληρο το ορατό σύμπαν είναι ένα κοσμικό πανεπιστήμιο. Όταν γεννιούνται, οι άνθρωποι είναι σαν τα ζώα. Κατόπιν οι γονείς διδάσκουν το μικρό παιδί πώς ν’ αναπτύξει τις ανθρώπινες ιδιότητές του. Αν οι γονείς δεν εκπληρώσουν αυτό το έργο πλήρως και σωστά, το παιδί θα παραμείνει ένα ζώο. Οι μεγάλοι σοφοί και άγιοι της αρχαιότητας όμως, διαπίστωσαν ότι δεν αρκεί το να αναπτύσσονται στο παιδί μόνο οι ανθρώπινες ιδιότητες. Έτσι δημιούργησαν ένα σύστημα πνευματικής παιδείας, για την εσωτερική ανάπτυξη του παιδιού. Ακολουθώντας αυτό το σύνολο διδασκαλιών, ο άνθρωπος απαλλάσσεται από τις κακές του τάσεις και αναπτύσσει καλές ιδιότητες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταμόρφωση των λεγόμενων ‘εξωτερικών’ τάσεων που τον στρέφουν μόνο προς τα εγκόσμια (Pravritti), σε εσωτερικές, που τον στρέφουν μέσα του (Nivritti). Οι διδασκαλίες αυτές βοηθούν τον άνθρωπο ν’ αναπτύξει ανθρώπινες ιδιότητες και να εξαλείψει από μέσα του κάθε ίχνος ζωώδους φύσεως.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 2, Κεφ. 8. Δόθηκε στις 15 Ιουνίου 1989

21 Μαρτίου

Κάποιες στιγμές, ο νους σας γίνεται σαν τον πίθηκο, σαν ένα παλαβό και άστατο πίθηκο που πηδά ακατάπαυστα εδώ κι’ εκεί. Ίσως σας είναι δύσκολο να κυριαρχήσετε στον νου σας. Τέτοιες στιγμές να λέτε στον εαυτό σας: «Εγώ δεν είμαι πίθηκος – είμαι μέρος της ‘ανθρωπότητας’». Πρέπει να έχετε καλοσύνη μέσα σας και οφείλετε να την εκδηλώνετε. Γι’ αυτό, καλλιεργήστε την αγάπη κι αυξήστε την καλοσύνη σας. Όλοι σας πρέπει ν’ αρχίζετε την ημέρα με αγάπη, να γεμίζετε την ημέρα με αγάπη και να τελειώνετε την ημέρα με αγάπη. Αυτή είναι η οδός που οδηγεί στον Θεό. Να είσαστε πάντα ευτυχισμένοι. Ούτε ένας από σας δεν επιτρέπεται να έχει ‘ξινισμένη’ έκφραση. Οφείλετε να ζείτε τη ζωή σας ευτυχισμένοι και να είσαστε πάντα χαρούμενοι. Δεν επιτρέπεται να είσαστε ευτυχισμένοι μόνο την ημέρα των γενεθλίων σας – πρέπει να ζείτε μέσα σε μία διαρκή ευτυχία. Όταν έχετε μέσα σας αγάπη για τον Θεό, ποτέ δεν θα κάνετε πράγματα που Εκείνος δεν εγκρίνει. Συνεπώς, η ζωή σας θα είναι πάντα ευτυχισμένη. Ν’ ακολουθείτε τις εντολές του Θεού και να ζείτε μέσα στην Αγάπη και την Αλήθεια. Τότε θ’ αποκτήσετε αληθινή ευτυχία και θα απολαμβάνετε τη θεία ευδαιμονία.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω,Τομ. 1, Κεφ. 7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

20 Μαρτίου

Οι βοσκοπούλες ζούσαν κάνοντας όλες τους τις δουλειές σαν να ήταν έργα του Θεού. Ξυπνούσαν τα ξημερώματα και έψαλλαν το όνομα του Σρι Κρίσνα ήδη όταν έβαζαν το γάλα στον κάδο. Κατόπιν, καθώς άρχιζαν να το χτυπούν για να το κάνουν βούτυρο, απάγγελλαν ακατάπαυστα τα πολλά ονόματα του Κρίσνα. Η απαγγελία του ονόματος του Κρίσνα ήταν η μελωδία, τα βραχιόλια που φορούσαν γίνονταν ο ρυθμός, ο ήχος της ανάδευσης ήταν ο τόνος, κι έτσι τα λόγια που απάγγελλαν γίνονταν ένα γλυκύτατο τραγούδι. Από πού όμως προερχόταν το βούτυρο; Προερχόταν από το γάλα, παρόλο που δεν ήταν ορατό μέσα σ’ αυτό από την αρχή. Όπως μπορεί κανείς ν’ αποκτήσει βούτυρο από το γάλα, έτσι κι εσείς που έχετε προέλθει από τον Θεό, πρέπει να προσπαθείτε άοκνα να συγχωνευθείτε μ’ Εκείνον. Αν κατανοήσετε καλά αυτή την αρχή, θα μπορείτε να βιώνετε τον Θεό οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, κάθε σας στιγμή.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

19 Μαρτίου

Κοιτάξτε ένα όμορφο κτίριο. Πώς είναι έτσι στέρεο; Έχει τοίχους, που του παρέχουν στήριξη. Αλλά από πού αποκτούν τη στήριξη οι τοίχοι; Από το θεμέλιο από κάτω τους. Οι τοίχοι μπορούν να στέκονται στερεά επειδή το θεμέλιο είναι σταθερό. Ποια όμως η χρησιμότητα των τοίχων και των θεμελίων χωρίς μια στέγη; Μπορείτε να ζήσετε σ’ ένα σπίτι μόνο όταν αυτό έχει στέγη. Παρομοίως, για να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή και να φτάσετε στην αυτοπραγμάτωση, πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση, δηλ. πίστη στον Θεϊκό Εαυτό σας ως θεμέλιο, εσωτερική ικανοποίηση ως τοίχους, και αυτοθυσία ως στέγη. Γι` αυτό σαν απόλυτη προτεραιότητά σας αναπτύξτε αυτοπεποίθηση, πίστη στον Θεϊκό Εαυτό σας. Όπου υπάρχει πίστη, υπάρχει αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει γαλήνη. Όπου υπάρχει γαλήνη, υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει η θεία αγαλλίαση. Όπου υπάρχει η θεία αγαλλίαση, υπάρχει ο Θεός. Και όπου υπάρχει ο Θεός, υπάρχουν τα πάντα. Ποτέ μη λησμονήσετε αυτή την Αλήθεια αναπτύξτε ακλόνητη πίστη στον Θεϊκό Εαυτό σας.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 1, Κεφ. 7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

18 Μαρτίου

Μερικοί ρωτούν: «Αν περνάμε όλο μας τον χρόνο προσευχόμενοι στον Θεό, τότε ποιος θα κάνει τη δουλειά μας, ποιος θα ασκεί το επάγγελμά μας; Πώς θα συντηρήσουμε την οικογένειά μας;» Θα σας δείξω έναν πολύ εύκολο τρόπο: να διεκπεραιώνετε την εργασία σας, σκεπτόμενοι ότι και το επάγγελμά σας ανήκει στον Θεό. Μην εργάζεστε σκεπτόμενοι «αυτό είναι το επάγγελμά μου». Να σκέφτεστε ότι όλες τις δραστηριότητές σας τις κάνετε για τον Θεό. Να προσφέρετε τα πάντα στα Πόδια Του. Να πιστεύετε και να λέτε μέσα σας: «Οτιδήποτε κάνω, το κάνω από αγάπη για τον Θεό.» Τότε, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τίποτα. Να αντιμετωπίζετε τις εξετάσεις και την εργασία σας με πνεύμα απόλυτης πίστης και αφοσίωσης. Όταν κάνετε κάθε σας έργο σαν έργο του Θεού, θα λάβετε αντάξια επιβράβευση. Ποτέ μη σκέφτεστε: «Αυτό είναι δικό μου έργο, εκείνο είναι έργο του Θεού» τέτοια νοοτροπία θα σας στερήσει τις επιβραβεύσεις που αξίζετε. Συνειδητοποιήστε ότι τα πάντα αποτελούν έργο του Θεού.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε 19 Μαρτίου 1998

17 Μαρτίου

Ο Θεός δεν βρίσκεται σε κάποια μακρινή, ξένη χώρα μην Τον αναζητείτε πουθενά, διότι υπάρχει μέσα στο ίδιο σας το σώμα! Παρομοίως, ούτε η αμαρτία υπάρχει σε κάποιο εξωτερικό μέρος. Και τα δύο, τόσο η αμαρτία όσο και η αρετή, ενυπάρχουν στις πράξεις σας. Γι` αυτό να κάνετε καλές πράξεις και τα λόγια σας να είναι θετικά και γεμάτα καλοσύνη. Αν το μαντίλι σας πέσει κάτω και κάποιος σας το σηκώσει, του λέτε «ευχαριστώ», δεν είν’ έτσι; Παρομοίως, πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας για να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας στον Θεό. Ο Θεός σας έχει χαρίσει πολλά υπέροχα δώρα. Π.χ. όταν βρέχει, έχετε άφθονο νερό που γεμίζει τα κανάλια, τους ποταμούς, τις δεξαμενές κ.λπ. Όλες οι μορφές της φύσης το χώμα, οι ήχοι, το νερό, ο αέρας και η φωτιά είναι μορφές του Θεού. Πρέπει να τους εκφράζετε την ύψιστη ευγνωμοσύνη σας. Επίσης, ποτέ μη λησμονήσετε το καλό που σας έχουν κάνει κάποιοι συνάνθρωποί σας να είστε άτομα γεμάτα ευγνωμοσύνη.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 1, Κεφ. 7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

16 Μαρτίου

Η προσευχή Γκάγιατρι είναι η Μητέρα όλων των Βεδών που είναι Παρούσα οπουδήποτε απαγγέλλεται το όνομά της. Η δύναμή της Μητέρας Γκάγιατρι είναι απροσμέτρητη και χαρίζει στον άνθρωπο αγνότητα σκέψεων, υγεία και ευημερία. Η Γκάγιατρι, ενώ ως Θεία Μητέρα είναι άμορφη, απεικονίζεται με  πέντε πρόσωπα που συμβολίζουν τις πέντε ζωτικές ενέργειες, με τις οποίες συντηρεί, ενδυναμώνει και προστατεύει κάθε πλάσμα. «Ντίμαχι» σημαίνει «διαλογισμός», δηλ. στροφή των αισθήσεων στην ορθή κατεύθυνση. Ο τελευταίος στίχος «Ντιγιό γιονά(φ) πρατσόνταγιάτ» σημαίνει ότι προσευχόμαστε σ’ αυτήν να μας χαρίζει θετική ευφυΐα και ορθή κρίση. Έτσι η Γκάγιατρι είναι η πλήρης προσευχή για προστασία, φώτιση και τελικά λύτρωση.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε 19 Μαρτίου 1998

15 Μαρτίου

Ούτε με εργασία ούτε με πλούτη, ούτε με απογόνους μόνο με την αυτοθυσία μπορεί ν’ αποκτηθεί η αθανασία. Όλες οι γραφές μάς εξηγούν την αξία της αυτοθυσίας. Κατανοήστε το βαθύτερο νόημά της και εφαρμόζετέ την. Η πίστη δεν πρέπει να περιορίζεται στην επίσκεψη ναών και στις προσευχές στον Θεό μέσα σ’ αυτούς. Η πίστη στον Θεό υπάρχει παντού. Όπου κι αν κάθεστε, μπορείτε να απαγγείλετε το Όνομα του Θεού. Δεν υπάρχει μέρος χωρίς Αγάπη, η Αγάπη υπάρχει παντού. Μερικοί αγαπούν τη μητέρα ή τον πατέρα τους, άλλοι τη σύζυγο ή τα παιδιά τους. Υπάρχουν και άλλοι όμως, που αγαπούν τον Θεό. Μόνη η αγάπη για τον Θεό αποτελεί αληθινή πίστη. Η αγάπη για οποιονδήποτε άνθρωπο, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι ιδιοτελής δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να αγαπά έναν άλλο χωρίς κάποιον ιδιοτελή λόγο. Μόνος ο Θεός σας αγαπά χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς να προσδοκά τίποτα σαν ανταπόδοση. Γι’ αυτό, καλλιεργήστε και αυξήστε την πίστη και αφοσίωσή σας στον Θεό.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 2. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

14 Μαρτίου

Συχνά λαχταράτε ν’ αποκτήσετε γαλήνη. Στην πραγματικότητα, κάθε άνθρωπος θέλει τη γαλήνη, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που την έχουν. Οι υπόλοιποι βλέπουν παντού μόνο ‘θρύψαλα. Από πού θ’ αποκτήσετε γαλήνη; Η γαλήνη είναι εδώ μπροστά σας, διότι είναι μέσα σας! Γεμίστε την καρδιά σας αγάπη ώσπου να ξεχειλίσει τότε θα συγχωνευθείτε με την γαλήνη που υπάρχει στην καρδιά σας. Δεν θα νιώθετε καμία ανησυχία ή ταραχή. Ένας νους χωρίς ταραχή θα σας χαρίσει γαλήνη. Τι είναι η Αλήθεια; Ό,τι προέρχεται από μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι Αλήθεια. Τι είναι Αρετή (Ντάρμα); Όποιες πράξεις πηγάζουν από τον πυρήνα της καρδιάς σας, όποιες πράξεις γίνονται από ανιδιοτελή αγάπη είναι Αρετή (Ντάρμα). Η αγάπη και η συμπόνια πρέπει να διαποτίζουν την καρδιά σας. Να έχετε την ακλόνητη πεποίθηση ότι η καρδιά σας είναι ο προσωπικός ναός σας και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος ναός απ’ αυτόν! Στην πραγματικότητα, είναι μία μόνιμη αγνή κατοικία για τον Θεό, μόνο που πρέπει να την διατηρείτε πάντοτε έτσι, δηλαδή αγνή!
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τόμ. 2, Κεφ.7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

13 Μαρτίου

Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός των σπουδών; Ο ουσιαστικός σκοπός των σπουδών σας είναι ν’ αποκτήσετε σταθερότητα του νου. Όταν έχετε σταθερό νου, θα μπορέσετε να προκόψετε στη ζωή σας. Ο νους σας δεν πρέπει να πηγαίνει πέρα-δώθε σαν εκκρεμές. Φροντίστε η Αγάπη για τον Θεό μέσα στην καρδιά σας να είναι επίσης σταθερή. Στόχος της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι μόνο η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων, αλλά και η πρακτική εφαρμογή τους στη ζωή σας. Η εκπαίδευσή σας πρέπει να είναι για τη ίδια τη ζωή, όχι απλά για να κερδίζετε τα προς το ζην. Τα πουλιά και τα ζώα ζουν χωρίς να «σπουδάσουν», η δική σας εκπαίδευση όμως πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός δυνατού και ακέραιου χαρακτήρα. Σ` αυτή τη ζωή, η μόνη υψηλή φιλοδοξία που πρέπει να έχετε είναι να φθάσετε στον Θεό. Πολλοί άνθρωποι συλλέγουν πλήθος πληροφοριών από εφημερίδες και άλλες πηγές, προσπαθώντας να μάθουν τι συνέβη στη Γερμανία, την Αμερική κ.λπ. Αυτά είναι μεν καλό να τα γνωρίζετε, αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικά. Ο σκοπός της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η συγκέντρωση του νου σας σ’ ένα ανώτερο ιδανικό, όχι το να γίνετε σαν μια βιβλιοθήκη που είναι ένα σύνολο γεγονότων κάθε λογής.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω,Τομ. 2, Κεφ 7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

12 Μαρτίου

Πάρτε ένα ποτήρι νερό που στον πυθμένα του έχει ζάχαρη. Μολονότι υπάρχει ζάχαρη μέσα στο νερό, όσο παραμένει κάτω, το νερό δεν θα έχει γλυκιά γεύση. Αν όμως πάρετε ένα κουτάλι και ανακατέψετε τη ζάχαρη με το νερό, η γλυκύτητα θα διαποτίσει ολόκληρο το ποτήρι. Το ίδιο συμβαίνει και με την καρδιά σας. Η καρδιά σας είναι σαν το ποτήρι. Το Θείο Πνεύμα (Άτμα) είναι η ζάχαρη και οι εγκόσμιες επιθυμίες είναι το άνοστο νερό στο ποτήρι. Εσείς πίνετε το άνοστο νερό των εγκοσμίων και μετά λέτε ότι η ζωή δεν έχει γλυκύτητα. Πώς όμως μπορείτε ν’ αποκτήσετε τη γλυκιά γεύση; Μόνο όταν πάρετε το κουτάλι της ευφυΐας, το βάλετε στο ποτήρι της καρδιάς και με κριτική ικανότητα αναμίξετε αυτό που είναι εφήμερο μ’ αυτό που είναι αιώνιο, η γλυκύτητα θα διαποτίσει τη ζωή σας.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω,Τόμ. 2, Κεφ.7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

11 Μαρτίου

Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα, ο Σρι Κρίσνα διακηρύσσει: «Όποτε παρακμάζει η Αρετή (Ντάρμα), έρχομαι στον κόσμο ξανά. Η Αρετή ποτέ δεν θα χαθεί». Πράγματι, εκείνο που εξασθενεί κατά καιρούς είναι η εφαρμογή της Αρετής, όχι η ίδια η Αρετή! Πολλές φορές τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο και οι άνθρωποι στη γη δεν μπορούν να τον δουν αλλά επειδή δεν μπορούν να τον δουν, σημαίνει ότι ο ήλιος δεν υπάρχει; Όχι, ο ήλιος υπάρχει, αλλά προσωρινά κρύβεται από τα σύννεφα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ήλιος έχει χαθεί, δεν είν’ έτσι; Παρομοίως, η Αλήθεια και η Αρετή (Ντάρμα) έχουν τη λαμπρότητα του ήλιου – ο ήλιος είναι η Αλήθεια και η Αρετή είναι η λαμπρότητά του. Είναι αλληλένδετα, ακριβώς όπως η ύλη και η ενέργεια. Η Αλήθεια, δηλ. ο ήλιος, και η λαμπρότητά του, η Αρετή (Ντάρμα), συνυπάρχουν και λυτρώνουν τους ανθρώπους από τα λάθη της άγνοιάς τους και τις θλίψεις τους.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τόμ. 3, Κεφ. 2

10 Μαρτίου

Όλα τα υλικά πράγματα σ` αυτόν τον κόσμο μετά από ορισμένο χρόνο θα φθαρούν και θα χαθούν. Μόνο ο Άτμα, ο Θείος Εαυτός, που διαποτίζει ολόκληρο το σώμα, είναι άφθαρτος. Πρέπει να διευρύνετε τον νου σας όλο και περισσότερο, ώστε να συγχωνευθείτε με τη Θεϊκή Συνειδητότητα. Π.χ. πάρτε ένα μπαλόνι και φυσήξτε το. Γίνεται ολοένα μεγαλύτερο. Καθώς σταδιακά αυξάνει σε μέγεθος, συγχρόνως γίνεται λεπτότερο. Μετά από κάποιο σημείο γίνεται τόσο λεπτό, που σκάει. Που πηγαίνει ο αέρας που ήταν μέσα σ` αυτό το μπαλόνι; Συγχωνεύεται με τον εξωτερικό αέρα, που υπάρχει παντού. Έτσι, και η ατομική συνείδηση συγχωνεύεται με την Κοσμική, Θεϊκή Συνειδητότητα που είναι ‘Πανταχού Παρούσα’. Αυτό αναφέρεται στις γραφές ως λύτρωση και αποτελεί τον τελικό στόχο της πνευματικής πορείας. Πρέπει να προσπαθείτε διαρκώς να επιτύχετε αυτή την ένωση με τη Θεϊκή Συνειδητότητα. Αυτό μπορείτε να το κατορθώσετε μόνο αν ζείτε πνευματικά κάθε σας στιγμή και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω,Τόμ. 2, Κεφ. 7. Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

9 Μαρτίου

Μερικοί σπουδαστές σκοπεύουν ίσα-ίσα να πάρουν τη βάση για να περάσουν τις εξετάσεις ή να πάρουν έστω ένα 60%. Το να στοχεύετε χαμηλά είναι έγκλημα! Ποιος μπορεί ν’ ανεχτεί ή να αποδεχτεί οποιαδήποτε εργασία που έχει γίνει μόνο κατά 40% ή 50% σωστά; Οι χαμηλοί βαθμοί αποτελούν μια κακή σύσταση για σας γι` αυτό ποτέ μη στοχεύετε χαμηλά, έχετε χρέος να θέτετε στον εαυτό σας υψηλούς στόχους. Πρέπει να στοχεύετε στο 98%, τότε εξάπαντος θα επιτύχετε τουλάχιστον το 75%. «Η επιτυχία γεννά επιτυχία», γι` αυτό σε κάθε διαγώνισμα ν’ αρχίζετε απαντώντας πρώτα τις εύκολες ερωτήσεις, αφού τις εντοπίσετε και τις αριθμήσετε. Τότε, σίγουρα θα αισθανθείτε μέσα σας ενθάρρυνση να συνεχίσετε να γράφετε, κι έτσι σιγά-σιγά θα μπορείτε ν’ απαντήσετε και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Αντιθέτως, αν αρχίσετε με τις δύσκολες ερωτήσεις, μπορεί ν’ αποθαρρυνθείτε γρήγορα, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας. Η αποθάρρυνση και η θλίψη οδηγούν σε νοητική σύγχυση, που με τη σειρά της οδηγεί στην υποχώρηση της μνήμης. Τότε, ακόμα κι αν γνωρίζετε την απάντηση, δεν θα μπορείτε να την απαντήσετε σωστά. Έτσι, για να έχετε τον ενθουσιασμό που χρειάζεστε, πρέπει ν’ απαντάτε πρώτα τις εύκολες ερωτήσεις.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τόμ. 2, Κεφ. 1

8 Μαρτίου

Αποκαλούμε πολλούς ανθρώπους ‘φίλους μας’. Αλλά ποιος είναι ο πραγματικός μας φίλος; Όσον καιρό έχετε χρήματα στην τσέπη σας, ή αν οι γονείς σας είναι ευκατάστατοι, όλοι θα σας χαιρετούν και θα σας φέρονται ευγενικά κι ευχάριστα. Αν όμως τα πράγματα αλλάξουν και δεν έχετε πια χρήματα, κανένας δεν θα σας λέει ούτε ‘γεια σου’! Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη, όλοι οι βάτραχοι πηγαίνουν εκεί αν αδειάσει, δεν θα βρείτε εκεί ούτε έναν βάτραχο! Ο Θεός όμως δεν είναι έτσι: έχει μια δεξαμενή που είναι πάντοτε γεμάτη ανιδιοτελή αγάπη. Σε κάθε περίσταση, η δεξαμενή Του είναι γεμάτη αγάπη, γλυκιά σαν νέκταρ. Μεταβολές στην οικονομική σας κατάσταση, στον τόπο, τον χρόνο ή την κοινωνική σας θέση, δεν έχουν σημασία γι’ Αυτόν. Γιατί λοιπόν εγκαταλείπετε έναν τέτοιο αληθινό φίλο και αγωνίζεστε ν’ αποκτήσετε εγκόσμιους, προσωρινούς και μη-αληθινούς φίλους, των οποίων η φιλία είναι εφήμερη και διαρκεί μόνο λίγο; Να προσεύχεστε να κερδίσετε την αιώνια φιλία με τον Θεό!
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 2, Κεφ. 7.  Δόθηκε στις 10 Απριλίου 2000

7 Μαρτίου

Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι από τις απαντήσεις που γράψατε στα διαγωνίσματα, παρόλο που είχατε μελετήσει πολύ. Γιατί; Διότι όταν προετοιμάζεστε για διαγωνισμούς, δεν αρκεί μόνο η μελέτη. Μπορεί να μελετάτε στο σπίτι και να νιώθετε σίγουροι ότι θα γράψετε καλά στην αίθουσα των εξετάσεων, αλλά αυτό δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι ανάγκη να ασκείστε στο σπίτι σ’ αυτό που κάνετε στην αίθουσα των εξετάσεων, δηλ. να ασκείστε συχνά στο να γράφετε τις απαντήσεις όσων έχετε μελετήσει. Πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνετε καλά όσο τα διαβάζετε, τα κατανοείτε ευκολότερα όταν τα γράφετε. Όσο περισσότερο ασκείστε στο σπίτι στο να γράφετε τις απαντήσεις, τόσο καλύτερα θα γράψετε στις εξετάσεις. Θα μοιραστώ μαζί σας κι’ ένα άλλο μυστικό για την επιτυχία σας: στην αίθουσα των εξετάσεων, πριν πάρετε στο χέρι σας την κόλλα με τα θέματα, πρέπει πρώτα να προσευχηθείτε. Μόνο αφού προσευχηθείτε, να πάρετε στο χέρι σας τα θέματα. Μετά, να διαβάσετε αργά όλες τις ερωτήσεις και ν’ αρχίσετε απαντώντας πρώτα τις εύκολες και αφήνοντας τις δύσκολες προς το τέλος.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 1, με τίτλο `Success in Εxaminations`

6 Μαρτίου

Κάποτε, ο Μπιρμπάλ είπε στον Ακμπάρ: «Η γλυκιά ομιλία είναι το γλυκύτερο πράγμα στον κόσμο. Τίποτε άλλο, ούτε το γάλα, ούτε το μέλι, ούτε η ζάχαρη δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί της. Μια γλυκιά λέξη είναι το πολυτιμότερο πράγμα: μ’ αυτήν μπορεί κανείς να κερδίσει τον συνάνθρωπό του, να δώσει μεγάλη χαρά, ακόμα και να φθάσει σε ανώτερο αξίωμα. Όταν κρώζει το κοράκι, του πετάμε πέτρες, ενώ όταν κελαηδά ο κούκος, τον απολαμβάνομε. Δεν πρόκειται ούτε ο κούκος να μας χαρίσει ένα στέμμα, ούτε το κοράκι να μας τιμωρήσει. Όταν η ομιλία ενός ατόμου είναι καλή, αυτό κερδίζει ένα καλό όνομα στην κοινωνία. Συνεπώς, μια γλυκιά λέξη είναι πράγματι το γλυκύτερο πράγμα στον κόσμο.» Πρέπει πάντοτε να μιλάτε στους άλλους με τρόπο που να τους δίνει ευχαρίστηση και χαρά. Αυτή είναι η πεμπτουσία όλων των γραφών. Δεν αρκεί μόνο να ακούτε, να μαθαίνετε ή να ψάλλετε τις Βέδες, τις γραφές και τις Πουράνας, πρέπει να δίνετε χαρά και ικανοποίηση στους συνανθρώπους σας.
Μπάμπα, Ομιλία ως άνω, Τομ. 3, Κεφ. 3. Δόθηκε στις 19 Μαρτίου 1998

5 Μαρτίου

Η προσευχή είναι για τον νου ό,τι η τροφή είναι το σώμα. Οι υγιεινές τροφές χαρίζουν υγεία και δύναμη στο σώμα. Η προσευχή εξαγνίζει τον νου σας και ενδυναμώνει το πνεύμα σας. Αν οι λατρευτικοί ύμνοι γίνονται με επιδεικτικό τρόπο, ‘φουσκώνει’ το εγώ. Οι νέοι πρέπει να προχωρήσουν από το σκοτάδι της άγνοιας στις πνευματικές πειθαρχίες. Να είστε ακλόνητοι στην επιδίωξη για ο,τιδήποτε επιλέγετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε δύο μέρες διαλογισμό και μετά να τον εγκαταλείπετε την τρίτη μέρα. Αν αρχίσετε να κάνετε διαλογισμό, πρέπει να τον κάνετε αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας. Δεν μπορείτε να υποκριθείτε ότι κάνετε διαλογισμό, απλά και μόνο κλείνοντας τα μάτια σας. Πρέπει να προοδεύσετε μέχρις ότου νοιώσετε ενωμένοι με τον Θεό που είναι στην καρδιά σας. Μαζί με τον διαλογισμό, πρέπει να αποκτήσετε τη γνώση και τις ικανότητες που χρειάζονται για την επαγγελματική σας ζωή. Πρέπει πάντοτε να διατηρείτε την ίδια πειθαρχία και δύναμη χαρακτήρα, όπου κι αν βρίσκεστε.
Μπάμπα, ‘My Dear Students’, Vol 2, Ch 5, Mar 11, 1984.

4 Μαρτίου

Συχνά λέμε: «Κάνω όλες τις πράξεις σ’ αυτόν τον κόσμο για να ευχαριστήσω τον Θεό, για χάρη του Θεού.» Συμβαίνει όμως  έτσι στην πραγματικότητα, ή τις κάνετε για τον εαυτό σας; Σκεφτείτε το. Κάθε πιστός κάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, για χάρη του και όχι για χάρη του Θεού. Οι 9 μορφές αφοσίωσης, δηλαδή το άκουσμα των λίλας Του, η εξύμνηση της δόξας Του, η απαγγελία του Ονόματός Του, οι τελετουργίες, ο χαιρετισμός, η λατρεία, η υπηρεσία, η φιλία και η αυτοπαράδοση, είναι για το δικό σας καλό, και όχι για όφελος του Θεού. Σκεφτείτε αυτό το παράδειγμα: Όταν τρώτε ένα μήλο, το τρώτε για χάρη του μήλου; Όχι, το τρώτε για το καλό της υγείας σας! Παρομοίως, η λατρεία ή ο διαλογισμός είναι μόνο για τη δική σας ευτυχία και ικανοποίηση. Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τον Θεό είναι η αγνότητα και προσήλωση. Η αγνότητα στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις είναι αυτά που έχουν αξία για τον Θεό.
Μπάμπα, Divine Discourse, Vol 2, Ch 5, Apr 10, 2000.

3 Μαρτίου

Διαλογισμός δεν είναι η συγχώνευση της Μορφής του Θεού στον νου σας. Είναι η συγχώνευση του νους σας στη Μορφή, έτσι ώστε ο νους να μην υπάρχει. Υπάρχουν τρία στάδια σ` αυτή τη διαδικασία η νοερή φαντασία της Μορφής, το βίωμα του Θεού, και τελικά η Πραγμάτωση. Στα αρχικά στάδια, ο πιστός φαντάζεται την αγαπημένη του θεϊκή Μορφή, όπως την έχει γνωρίσει από πριν. Σιγά-σιγά, η εικόνα αυτή εξαφανίζεται μέσα στον νου και ο πιστός αρχίζει να βιώνει τη Μορφή. Αυτή διαδικασία είναι μακρά και αργή, ο πιστός αρχίζει να βιώνει τον  Θεό από την κορφή ως τα νύχια. Οι εντυπώσεις διαρκούν περισσότερο και αναπτύσσονται βαθύτερα, και σταδιακά η νοητική εικόνα του Θεού που έχει ακλόνητα εμφυτευθεί, γίνεται εσωτερική πραγματικότητα. Ενώ το στάδιο της φαντασίας της εικόνας Του δίνει μόνο στιγμιαία χαρά, το βιωματικό στάδιο καταλήγει σε πλήρη ταύτιση του πιστού με τον Θεό. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, η επίγνωση του Θεού καταλήγει σε ταύτιση με τον Θεό (Brahmavid Brahmaiva Bhavathi).
Μπάμπα, Divine Discourse, Vol 2, Ch 5, Mar 11, 1984

2 Μαρτίου

Αν ρίξετε μια πέτρα σε μια λιμνούλα, παράγεται ένας μικρός κυματισμός και εξαπλώνεται μέχρι το τέλος της λίμνης. Μπορεί να το παρατηρήσετε ή όχι, αλλά ο κυματισμός αρχίζει αμέσως από το σημείο όπου η πέτρα συναντάει το νερό. Παρομοίως, στη λίμνη του νου σας, όπου πετάτε μια πέτρα σκέψης, οι κυματισμοί της σκέψης αρχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρο το σώμα σας. Ο ίδιος κυματισμός αντανακλάται στα μάτια σας, τον εγκέφαλο, τα αφτιά την καρδιά και επίσης στα χέρια και στα πόδια σας. Συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το είδος των σκέψεων που επιτρέπεται να διεισδύουν στην προσωπικότητά σας. Όταν αποκτάτε αγνές σκέψεις, όλες σας οι αισθήσεις θα εξαγνιστούν από αυτές. Αν όμως αποκτάτε κακές σκέψεις, οι αισθήσεις σας θα διαστρεβλωθούν και αυτό γρήγορα θα εξαπλωθεί στα μάτια, την καρδιά, τα χέρια και τον εγκέφαλό σας. Πάντοτε να έχετε καλές σκέψεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σώμα, οι αισθήσεις και οι πράξεις σας θα εξαγνισθούν.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Apr 10, 2000

1 Μαρτίου

Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε τη μέση ευθυτενή και σταθερή χωρίς να γέρνετε εμπρός ή πίσω ή στα πλάγια. Αν σκύβετε ή μετακινείστε, μπορεί να συμβεί λανθασμένη κατεύθυνση της πανίσχυρης ενέργειας Κουνταλίνι, που μπορεί να επιφέρει νοητική διαταραχή. Επίσης να φοράτε φαρδιά ρούχα. Τα μάτια σας πρέπει να συγκεντρώνονται στην άκρη της μύτης. Πρέπει να είναι μισάνοιχτα, έτσι ώστε ούτε να περισπάται η προσοχή σας ούτε να σας πιάνει ύπνος. Απαλλάξτε τον νου σας από κακές σκέψεις και γεμίστε τον με ιερές. Για να το πετύχετε, πρέπει να ελέγχετε τις αισθήσεις σας. Τα αυτιά σας πρέπει να φροντίζετε να ακούν μόνο αγνές και εξυψωτικές ιδέες, και να αποφεύγετε τα κακά λόγια και το κουτσομπολιό. Τα μάτια σας πρέπει να συντονιστούν να βλέπουν το Θείο. Ο ανήσυχος νους πρέπει να συγκρατείται κάνοντάς τον να συγκεντρώνεται στην εισπνοή και εκπνοή, ενόσω παράλληλα επαναλαμβάνετε συνεχώς το Μάντρα ‘Σο-χαμ’ (είμαι Αυτός). Με αυτές τις στάσεις του σώματος και τις ενασχολήσεις, ελέγχεται η αναπνοή σας και αυτό θα διασφαλίσει ότι η μεγάλη δύναμη της Γιόγκα θα σας αποκαλυφθεί.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 5, Mar 11 1984