Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2010

31 Μαρτίου

Η εκπαίδευση σήμερα θεωρείται ως ένα μέσο για την εξασφάλιση των προς το ζην. Η επιδίωξη πολλών γονέων και των παιδιών τους είναι να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τους αποφέρει μια καλή εργασία σε ένα επαγγελματικό τομέα με μεγάλο μισθό. Φυσικά, ο άνθρωπος πρέπει να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να ζει άνετα. Γι` αυτό είναι απαραίτητο να αποκτήσει κάποιες χρήσιμες γνώσεις. Όμως, χρειάζεται πράγματα πολύ πιο σημαντικά και ουσιώδη από μια άνετη διαβίωση. Πρέπει να έχει πίστη στον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορεί να σέβεται τον εαυτό του. Αυτή η πίστη στο θεϊκό Εαυτό (Άτμα) είναι η ίδια η πηγή της χαράς.
- Μπάμπα

30 Μαρτίου

Η φράση "God is no where" - ο Θεός δεν είναι πουθενά - μπορεί να παραμείνει όπως έχει (στην αγγλική). Δεν υπάρχει λόγος να αντιπαρατίθεστε ή να αντικρούεστε για αυτή την έκφραση. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι να διαβάσετε το γράμμα «w» στη λέξη «where» συνδεδεμένο με την προηγούμενη λέξη «no», κι έτσι η έκφραση γίνεται: "God is now here" - ο Θεός είναι τώρα εδώ! Το αρνητικό γίνεται αίφνης θετικό! Παρομοίως, εάν απλώς στρέψετε την όρασή σας προς τον Ένα Θεό, οι διακρίσεις και οι διαφορές που βλέπετε στον κόσμο εξαφανίζονται και τα πολλά γίνονται ένα. Οι μεγάλοι σοφοί και άγιοι όλων των θρησκειών συνειδητοποίησαν αυτή την αλήθεια μέσω της αταλάντευτης πίστης τους, που την κέρδισαν με τον εξαγνισμό του νου τους.

29 Μαρτίου

Κοιτάξτε τα άνθη σε έναν κήπο. Όταν ο κηπουρός μαζεύει τα ανθισμένα λουλούδια, τα μπουμπούκια αγαλλιάζουν επειδή αύριο θα είναι η σειρά τους να κοπούν από τα χέρια του, και τα «πρόσωπά» τους είναι τόσο χαρούμενα όταν ξεδιπλώνουν τα πέταλά τους μ’ αυτή την ελπίδα. Μήπως αισθάνονται λύπη; Μήπως μαραίνονται; Μήπως χάνουν έστω και για λίγο την ομορφιά και τη λάμψη τους; Όχι. Τη στιγμή που θα καταλάβουν ότι την επόμενη μέρα είναι η σειρά τους, ετοιμάζονται με μεγάλο ζήλο και συγκίνηση. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, πρέπει κανείς να είναι έτοιμος στον δρόμο της πνευματικής άσκησης, ενθυμούμενος με ενθουσιασμό το Όνομα του Κυρίου, χωρίς να ανησυχεί και να αισθάνεται λυπημένος για το πότε θα πρέπει να αναχωρήσει από τον γήινο κόσμο.

28 Μαρτίου

Οι Βέδες θέτουν τέσσερις στόχους για τον άνθρωπο: Ντάρμα (Αρετή), ευημερία, ικανοποίηση των επιθυμιών και Λύτρωση. Πρέπει όμως να τους επιδιώκετε ανά ζεύγη, ήτοι, Αρετή και ευημερία μαζί, και επιθυμία και απελευθέρωση μαζί. Δηλαδή, την ευημερία πρέπει να την αποκτάτε με την Αρετή, και επιθυμία πρέπει να έχετε μόνο για Λύτρωση. Ο άνθρωπος όμως λαμβάνει χωριστά αυτούς τους τέσσερις στόχους και καταλήγει να χάσει τα πάντα. Τους συνδυάζει διαφορετικά και επιδιώκει να τους επιτύχει με λανθασμένο τρόπο. Εγκαταλείπει την Αρετή και τη Λύτρωση ως πέρα από τις δυνάμεις του, και σπαταλά τη ζωή του επιδιώκοντας μόνο ευημερία και ικανοποίηση επιθυμιών. Αυτό τον οδηγεί στην καταστροφή.

27 Μαρτίου

Οι επιθυμίες γεννούν επιθυμίες. Οι επιθυμίες προκαλούν τη γέννηση καθώς και τον θάνατο. Εάν απαλλαγείτε από τις επιθυμίες σας, δεν χρειάζεται να διέλθετε μέσω γέννησης και θανάτου. Η επόμενη γέννηση είναι το αποτέλεσμα  ανεκπλήρωτων επιθυμιών και καθορίζεται από αυτές. Όμως, η επιθυμία για να γνωρίσετε τον Θεό, να αγαπήσετε τον Θεό και να αγαπηθείτε από τον Θεό είναι μια επιθυμία που δεν δεσμεύει. Όταν ανατείλει μέσα σας η επίγνωση του Θεού με όλο της το μεγαλείο, κάθε εγκόσμια επιθυμία των αισθήσεων γίνεται στάχτη. Τότε ο ατομικός αυτός στρέφεται στον Οικουμενικό Εαυτό και αγαλλιάται εν υπερτάτη αιωνία ειρήνη.

26 Μαρτίου

Για να επιτύχετε σε οποιαδήποτε έργο, η ενάρετη συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική. Χωρίς όμως φόβο για την αμαρτία, δεν μπορεί να γεννηθεί ενάρετη συμπεριφορά ούτε να αναπτυχθεί αγάπη για τον Θεό. Από τον φόβο για την αμαρτία απορρέει η αφοσίωση η οποία σας οδηγεί να λατρέψετε τον Κύριο. Το σώμα σας είναι σαν ένα πανδοχείο, ο νους σας είναι ο φύλακάς του και η ψυχή σας ο προσκυνητής. Για ένα ταξίδι χωρίς δυσκολίες προς την αιωνιότητα δεν υπάρχει τίποτα τόσο αποτελεσματικό όσο η ενθύμηση του Ονόματος του Θεού. Μόλις βιώσετε τη γλυκύτητα του Ονόματος, δεν θα νιώθετε εξάντληση, ανησυχία ή νωθρότητα. Θα ολοκληρώσετε το ταξίδι της ζωής σας γεμάτοι χαρά, ενθουσιασμό και βαθιά πίστη.

25 Μαρτίου

Η Σοφία που αποκτάται μέσω της χάρης της «Μητέρας» Βέδα είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός. Για το λόγο αυτό, οι ενορατικοί σοφοί της αρχαιότητας προσεύχονταν στον Θεό ως εξής: «Αγαπημένε μου Κύριε, είσαι η ίδια η ενσάρκωση των Βεδών. Μην με επιβαρύνεις με εγκόσμια πλούτη, αλλά χάρισέ μου τη σοφία εκείνη που είναι η πηγή της Ύψιστης Θεϊκής Ευδαιμονίας. Θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτόν τον πλούτο και, επειδή θα χρησιμοποιείται στην υπηρεσία Σου, θα είσαι κι Εσύ ευχαριστημένος όταν τον αποκτήσω».

24 Μαρτίου

Πρέπει να κάνετε ορθή χρήση των ματιών, των αυτιών και της γλώσσας, τα οποία σας έχει χαρίσει ο Θεός. Όποιος μπορέσει να τα ελέγξει θα ανυψωθεί σε μεγάλα πνευματικά ύψη. Αναπτύξτε λοιπόν αυτές τις αρετές και φθάστε στο Θείο. Αυτός είναι ο πρωτεύων αντικειμενικός στόχος και η θεμελιώδης βάση της εκπαίδευσης. Αυτοί που δεν έχουν αυτές τις αρετές είναι πραγματικά δαίμονες. Αυτή είναι η ουσία και το μήνυμα του έπους της Ραμάγιανα (της Ιστορίας του Ράμα). Ποτέ μην λησμονείτε αυτές τις διδασκαλίες. Ο σκοπός τους είναι η ανόρθωση και η λύτρωση της ανθρωπότητας. Να τις βάζετε σε εφαρμογή στη ζωή σας.

23 Μαρτίου

Ποιο το όφελος να αρχίζει να σκάβει κανείς ένα πηγάδι όταν το σπίτι του έχει ήδη πιάσει φωτιά; Πότε θα προλάβει να το σκάψει; Πότε θα είναι διαθέσιμο το νερό και πότε θα σβήσει η φωτιά; Δεν είναι ανέφικτο το εγχείρημα; Εάν όμως εξαρχής είχε σκάψει ένα πηγάδι, πόσο χρήσιμο θα ήταν κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιστάσεων; Το να αρχίσετε να στοχάζεστε τον Θεό κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών της ζωής σας είναι σαν να αρχίσετε να σκάβετε  ένα πηγάδι αφού το σπίτι σας έχει ήδη πιάσει φωτιά. Κανείς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει η επόμενη στιγμή. Ως εκ τούτου, από εδώ και στο εξής, να αρχίσετε να στοχάζεστε τον Θεό και να εφαρμόζετε τις πνευματικές σας ασκήσεις. Το σωματικό σθένος είναι πολύ αναγκαίο για τις πνευματικές ασκήσεις, γι` αυτό να φροντίζετε το σώμα σας με μεγάλη επιμέλεια. Αλλά να θυμόσαστε πως και η υπερβολική φροντίδα είναι επίσης επιζήμια.

22 Μαρτίου

Ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Το σώμα είναι ένα δέντρο. Η αγάπη για τον Εαυτό είναι η ρίζα. Οι επιθυμίες είναι τα κλαδιά που εκτείνονται προς τα έξω. Οι ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και οι διάφορες συνήθειες που βασίζονται στη θεμελιώδη φύση είναι τα άνθη του δέντρου. Η χαρά και η λύπη είναι οι καρποί. Το αίμα που ρέει μέσα στο σώμα και προσδίδει ζωή σε κάθε όργανό του, είναι σαν το Θείο, που ρέει από άκρη σε άκρη μέσα σε ολόκληρο το σύμπαν και ζωοποιεί κάθε σημείο του.

21 Μαρτίου

Η Ριγκ Βέδα διδάσκει την ενότητα. Συμβουλεύει όλους τους ανθρώπους να έχουν καλές σκέψεις οι οποίες να κατευθύνονται σε καλά έργα. Δίνει έμφαση στο ότι όλες οι καρδιές πρέπει να είναι γεμάτες με τα ίδια καλά αισθήματα. Όλοι πρέπει να βαδίζουν την οδό της Αλήθειας, γιατί όλοι είναι εκδηλώσεις του Ενός Θεού. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μάθημα της ενότητας της ανθρωπότητας είναι νέο και η πρόοδος προς την ενότητα είναι σύγχρονο μήνυμα. Στην εποχή της Ριγκ Βέδα όμως, αυτή η έννοια διακηρύχτηκε πολύ πιο ξεκάθαρα και εμφατικά από ό,τι τώρα. Όλοι είναι σπινθήρες της ίδιας φλόγας της Θεότητας. Η Ριγκ Βέδα αξιώνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις, αλλά αντίθετα να καλλιεργείται μια οικουμενική προοπτική που αγκαλιάζει όλα τα πλάσματα.

20 Μαρτίου

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καθυστερούν να κάνουν τα καθήκοντά τους. Όμως για την εκτέλεση των πνευματικών ασκήσεων, δεν υπάρχει ούτε χθες ούτε αύριο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Εάν το συνειδητοποιήσετε αυτό βαθιά μέσα στην καρδιά σας, τότε θα μπορέσετε να συγχωνευθείτε με τον Θεό. Εάν δεν αφομοιώσετε αυτή την αλήθεια και παραμένετε βυθισμένοι στις επιδιώξεις του σήμερα και του αύριο - κτίζοντας έτσι τα θεμέλια για τις εγκόσμιες προσκολλήσεις - τότε θα γεννιέστε ξανά και ξανά και θα βιώνετε την παρουσία του Θεού του θανάτου! Εκείνοι που συνειδητοποιούν αυτή την αλήθεια δεν αμελούν ούτε στο ελάχιστο τις πνευματικές τους ασκήσεις. Θυμηθείτε πως είναι δικαίωμα κάθε αναζητητή να αποκτήσει το όραμα του Θεού.

19 Μαρτίου

Μια ζωή χωρίς να κυριαρχεί κανείς επί των αισθήσεών του δεν αξίζει να ονομάζεται έτσι. Έχετε προικισθεί με τόσες πολλές ικανότητες και εάν δεν ελέγχετε τις αισθήσεις σας και δεν τις κατευθύνετε σωστά, τότε η ζωή σας πάει χαμένη. Η αληθινή εκπαίδευση (Vidya) σας βοηθάει να επιτύχετε σ` αυτή τη προσπάθεια. Η αληθινή εκπαίδευση προάγει την ταπεινοφροσύνη. Μόνο όταν έχετε ταπεινοφροσύνη μπορείτε επάξια να αναλάβετε επαγγελματική δράση και να αποκτήσετε ευημερία. Αυτός που ευημερεί κατ` αυτόν τον τρόπο έχει την ικανότητα να αναλαμβάνει έργα φιλανθρωπίας και ορθού τρόπου ζωής. Ο ορθός τρόπος ζωής χαρίζει ευτυχία σ` αυτή τη ζωή και στη μετά θάνατον.

18 Μαρτίου

Η συλλαβή «μαν» στη λέξη Μάντρα, υποδηλώνει τη διαδικασία της έρευνας μέσω του νου. Η συλλαβή «τρα» σημαίνει αυτό που έχει την ικανότητα να απελευθερώνει ή να σώζει. Εν ολίγοις, «Μάντρα» είναι αυτό που σας σώζει, όταν ο νους σας είναι εστιασμένος σε αυτό. Ενόσω εκτελείτε διάφορες τελετουργικές πράξεις, πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας την εσωτερική τους σημασία και το νόημά τους. Πρέπει να επαναλαμβάνετε συνειδητά τα  Μάντρας για να πετύχετε τους στόχους για τους οποίους προσεύχεστε. Εάν όμως τα απαγγέλετε μηχανικά χωρίς να κατανοείτε τη σημασία τους, δεν θα σας αποφέρουν κανένα όφελος. Μπορείτε να αποκομίσετε πλήρη ωφέλεια μόνον όταν τα απαγγέλλετε έχοντας επίγνωση του νοήματος και της σημασίας τους.

17 Μαρτίου

Μόνο όταν ξεριζωθούν τα αισθήματα του «εγώ» και του «δικό μου», γίνεται κανείς πραγματικός πιστός του Θεού. Η καρδιά τέτοιων πιστών είναι γεμάτη συμπόνια και λαχτάρα να κάνουν καλό στον κόσμο. Η υπέρτατη ευδαιμονία που αποκτούν μ` αυτόν τον τρόπο τους παρακινεί να πράττουν το καλό. Δεν επιθυμούν τίποτα άλλο από το να είναι ένα με τον γλυκύτατό τους Κύριο. Με τον μοναδικό αυτόν σκοπό στον νου τους, χωρίς να λογαριάζουν χαρές και θλίψεις, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τη δική τους ικανοποίηση, ασκούνται πνευματικά με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα, και αφού βιώσουν την θεία Πραγματικότητα, αποκτούν πλήρη ευδαιμονία.

16 Μαρτίου

Πραγματική Πρωτοχρονιά (Γιουγκάντι) είναι η ημέρα κατά την οποία ο άνθρωπος εγκαταλείπει τις κακές του ιδιότητες, γεμίζει την καρδιά του με αγάπη και μπαίνει στο δρόμο της αυτοθυσίας. Μην περιορίζετε τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς μόνο στο να φοράτε καινούργια ενδύματα και να γεύεστε νόστιμες τροφές. Μπορεί σήμερα να φορέσετε ένα καινούργια πουκάμισο, αλλά για πόσο χρόνο θα παραμείνει καινούργιο; Την επόμενη μέρα θα είναι παλιό. Η εφημερίδα της σημερινής μέρας γίνεται την επόμενη άχρηστο χαρτί για απορρίμματα. Η ζωή είναι σαν μια εφημερίδα. Μόλις τελειώσετε το διάβασμά της, δεν σας αρέσει να τη διαβάζετε ξανά και ξανά. Σας έχει δοθεί αυτή η ζωή, που είναι σαν μια εφημερίδα, και έχετε περάσει μέσα από ποικίλες εμπειρίες και βιώματα χαράς και πόνου. Ως εδώ και μη παρέκει! Πρέπει να προσεύχεστε ως εξής: "Ω Θεέ μου! Μου έχεις χαρίσει αυτή την πρόσκαιρη ζωή (εφημερίδα) και έχω γνωρίσει τις εμπειρίες της. Δεν θέλω να έχω άλλη γέννηση."

15 Μαρτίου

Ο Θεός υπάρχει μέσα στον κάθε έναν. Κατοικεί μέσα σε κάθε καρδιά. Γι` αυτό, μην περιορίζετε τον Θεό σε έναν ναό, ένα τέμενος ή μια εκκλησία. Εκεί όπου ευρίσκεται ο άνθρωπος, εκεί ευρίσκεται ο Θεός! Επειδή όμως δεν το συνειδητοποιείτε αυτό, ασχολείστε με το να κατακρίνετε τους άλλους. Για να υπερνικήσετε αυτή τη συνήθεια, ερευνείστε μέσα σας, «Ποιον λατρεύω; Ποιον κατακρίνω;» Ο Θεός ευρίσκεται στον κάθε έναν. Γι` αυτό, όταν κατακρίνετε τους άλλους είναι σαν να κατακρίνετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Όταν αγαπάτε τους άλλους, τότε αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν κατηγορείτε κάποιον, η κατηγορία απολήγει στον Θεό. Αν τιμάτε κάποιον, η τιμή απολήγει στον Θεό.

14 Μαρτίου

Η νοητική στάση μεταξύ του λάτρη και του «αντικειμένου» που λατρεύει είναι αληθινά ο σπόρος της Αφοσίωσης. Αρχικά, ο νους του λάτρη έλκεται από τα απαράμιλλα χαρίσματα του Θεού. Προσπαθεί να αποκτήσει για τον εαυτό του αυτά τα ιδιαίτερα χαρίσματα του «αντικειμένου» της λατρείας του. Αυτό είναι η Πνευματική Άσκηση. Στα αρχικά στάδια της λατρείας, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ του λάτρη και του αντικειμένου της λατρείας του. Αργότερα, καθώς προοδεύει στην πνευματική του άσκηση, τα συναισθήματα διάκρισης θα ελαττώνονται. Στο τέλος όταν φθάσει στην επίτευξη, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διάκριση. Για να φτάσει εκεί, πρέπει κανείς να έχει ακλόνητη πίστη στον Κύριο. Η μόνη επιθυμία που αρμόζει να καλλιεργείται στο νου ενός πιστού είναι η επιθυμία να πραγματώσει τον Κύριο σε αυτήν τούτη τη ζωή του.

13 Μαρτίου

Pashu (ζώο) σημαίνει αυτό που βλέπει και δέχεται ό,τι του μεταφέρει η εξωτερική του όραση. Η λέξη Pashupathi σημαίνει τον Κύριο των πάντων, αυτόν που έχει την «εσωτερική» όραση. Αυτός που δεν έχει κυριαρχήσει στις αισθήσεις του είναι Pashu (ζώο). Ένα ζώο έχει πολλά έμφυτα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, και όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει να τα εξαλείψει, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν. Επί παραδείγματι, μπορεί να αναθρέψει κανείς ένα νεογνό τίγρης με στοργή και φροντίδα και να το εκπαιδεύσει να είναι ήμερο και υπάκουο. Όμως όταν αυτό πεινάσει μπορεί να απολαύσει ένα χυλό με αλεύρι ή ένα κάρυ πατάτας; Όχι, θα απολαύσει μόνο ωμό κρέας! Ως εκ τούτου, οι Γραφές επισημαίνουν: «Ο άνθρωπος είναι πράγματι το πιο τυχερό και ιερό απ` όλα τα όντα, γιατί μπορεί να εξιδανικεύσει τα έμφυτα χαρακτηριστικά του». Συνειδητοποιώντας αυτή την αλήθεια, πρέπει ο καθένας σας να εξυψώσει τον εαυτό του/της με προσωπική προσπάθεια και εκπαίδευση.

12 Μαρτίου

Καθώς οι Βέδες είναι ατέλειωτες και απεριόριστες, ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε πάρα πολύ χρόνο για να τις μελετήσει ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ως εκ τούτου, ταξινομήθηκαν σε τέσσερις Βέδες, ώστε να μπορούν να προσεγγιστούν απ` όλους. Οι στίχοι με ύμνους της δόξας του Κυρίου ταξινομήθηκαν ως Rk Samhitha και Yajur Samhitha. Οι στίχοι που επιδέχονταν μουσική απόδοση ταξινομήθηκαν ως Saama Samhitha, και οι επωδοί και οι επικλήσεις συντάχθηκαν υπό το όνομα Atharva Samhitha. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αντίφασης σε κανένα από αυτά τα κείμενα. Έχουν αναδυθεί για να φωτίσουν ανθρώπους με διαφορετικά στάδια συνειδητότητας, ώστε να ωφεληθούν από τη Θεϊκή Καθοδήγηση και να διασχίσουν τον ωκεανό των δοκιμασιών και δεινών της ζωής.

11 Μαρτίου

Η γεύση του απέραντου ωκεανού βρίσκεται πλήρης και αμείωτη σε κάθε σταγόνα των υδάτων του. Αυτό όμως δεν φανερώνει ότι οι σταγόνες και ο ωκεανός είναι όμοια. Παρόλο που οι σταγόνες και ο ωκεανός αναγνωρίζονται ως δύο διαφορετικά πράγματα, η φύση και η γεύση τους είναι ίδια. Παρομοίως, η τα Πάντα Διαχέουσα Θεότητα-εσωτερικός υποκινητής των πάντων («ωκεανός») και οι Μορφές-Ονόματα του Θεού («σταγόνες») που λατρεύετε, δεν είναι διαφορετικές οντότητες. Είναι Ένα και το ίδιο «Ον». Όλες οι υλικές-Ενσαρκωμένες Μορφές του Θεού διαχέονται παντελώς από τη λεπτοφυή Θεότητα. Αν δεν κατανοηθεί αυτή η αλήθεια, είναι αδύνατο να βιώσετε τον Αγαπημένο σας Κύριο.

10 Μαρτίου

Ο θυμός μολύνει τη σοφία που κερδίζει ο άνθρωπος. Η αχαλίνωτες επιθυμίες ρυπαίνουν όλες τις πράξεις του. Η απληστία καταστρέφει την αφοσίωση και την αφιέρωσή του. Οι επιθυμίες, ο θυμός και η απληστία μαζί υπονομεύουν την αφοσίωση και τη σοφία κάθε ανθρώπου και τον μετατρέπουν σε ζώο. Η ριζική αιτία του θυμού είναι οι επιθυμίες και οι επιθυμίες είναι συνέπεια της άγνοιας. Η άγνοια είναι χαρακτηριστικό ενός ζώου. Συνειδητοποιώντας αυτή την αλήθεια, πρέπει ο καθένας να κάνει το καλύτερο για να εξυψωθεί μέσω της ατομικής του προσπάθειας και εκπαίδευσης.

9 Μαρτίου

Κάθε ον που ζει στον κόσμο πασχίζει να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί και αποφεύγει ότι δεν του αρέσει. Μάθετε ότι οι Βέδες (Γραφές) καθοδηγούν για το πώς θα επιτύχει κανείς και στις δύο αυτές προσπάθειες. Η λέξη «Veda» παράγεται από το «Vid» που σημαίνει «γνωρίζω». Έτσι, οι Βέδες σημαίνουν και περιλαμβάνουν όλες τις γνώσεις που υπάρχουν - και τις υλικές και τις πνευματικές. Διατυπώνουν ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνει κανείς και τι δεν πρέπει να κάνει. Όταν κανείς ακολουθεί αυτές τις συστάσεις και απαγορεύσεις, θα μπορεί να ανταμείβεται με το καλό και να αποφεύγει το κακό.

8 Μαρτίου

Οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό ανάλογα με το στάδιο της εσωτερικής τους εξέλιξης και ωριμότητας. Μερικοί στην Αγιόντια ή την Ματούρα (οι αντίστοιχες γενέτειρες πόλεις) λατρεύουν τον Ράμα και τον Κρίσνα ως «Poornam»  δηλ. ως την Απόλυτη Εκδήλωση της Θεότητας. Δεν είναι καθόλου λάθος να το κάνουν. Όμως, δεν πρέπει κανείς να ισχυρίζεται ότι μόνο η πίστη του είναι η αλήθεια, ότι οι Μορφές και τα Ονόματα που αυτός αποδίδει στον Θεό είναι τα «μοναδικά», και ότι όλα τα άλλα Ονόματα και Μορφές είναι χωρίς αξία και κατώτερα. «Poornam» σημαίνει ότι ο Θεός είναι Παγκόσμιος. Πρέπει να έχετε πάντοτε επίγνωση αυτού του γεγονότος και να αποκτήσετε την διορατικότητα ότι όλες οι Μορφές του Θεού είναι εξίσου ορθές και αληθινές.

7 Μαρτίου

O πραγματικός σκοπός της ύπαρξης ενός ανθρώπου πρέπει να είναι η απάρνηση των επιθυμιών του. Αυτή η απάρνηση προϋποθέτει την απάρνηση της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας, του μίσους κ.λπ. Όταν έχετε επιθυμίες υποδηλώνει ότι  έχετε  λαγνεία, θυμό, απληστία κ.λπ. Αυτά τα συναισθήματα είναι οι φυσικές συνακόλουθες αντιδράσεις των επιθυμιών. Αυτά όλα μαζί είναι πραγματικά οι πύλες για την κόλαση. Ο φθόνος είναι το μάνδαλο και η αλαζονεία είναι το κλειδί για το άνοιγμα της πόρτας της κόλασης. Ξεκλειδώστε και βγάλτε το μάνδαλο - και σίγουρα θα εισέλθετε! Γι` αυτό η πρωταρχική απάρνηση πρέπει να είναι αυτή των επιθυμιών!

6 Μαρτίου

Βέδες είναι το όνομα που δίδεται σε ένα πλήθος Θεϊκής Γνώσης. Διδάσκουν την Αλήθεια η οποία δεν μπορεί να αναθεωρηθεί ή να αντιστραφεί με το πέρασμα του χρόνου από τις τρεις περιόδους - παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι Βέδες είναι ένα σύνολο λόγων τα οποία είναι η Αλήθεια, τα οποία οραματίστηκαν οι αρχαίοι σοφοί, επειδή είχαν αποκτήσει την ικανότητα να τα «λαμβάνουν» μέσα στη φωτισμένη τους συνειδητότητα. Οι Βέδες είναι όντως η ίδια η Πνοή του Θεού. Η μοναδική τους σπουδαιότητα έγκειται στο ακόλουθο γεγονός: Οι Βέδες χαρίζουν ειρήνη και ασφάλεια σε ολόκληρη την κοινωνία. Διασφαλίζουν την ευημερία και την ευτυχία για ολόκληρο τον κόσμο.

5 Μαρτίου

Αγαπημένα μου παιδιά, εγερθείτε και αφυπνιστείτε! Εδραιώστε και πάλι τη Βασιλεία του Θεού, που είναι στολισμένη με τα κοσμήματα της Αλήθειας, της Ενάρετης Συμπεριφοράς, της Ειρήνης και της Αγάπης. Σβήστε τις καταστροφικές φλόγες της άγνοιας, της βίας, της αδικίας και του φθόνου με τα νερά της Αγάπης, της Ανεκτικότητας και της Αλήθειας. Εξαλείψτε κάθε ζήλια και θυμό. Ο καθένας σας πρέπει να αντιληφθεί τα δικά του λάθη και να κατανοήσει ότι δεν έχει κανένα όφελος να ψάχνει τα λάθη των άλλων. Αυτό είναι απλώς χάσιμο χρόνου που εντείνει τις έριδες και τις διαμάχες. Ξεχάστε το παρελθόν, μετανοήστε ειλικρινά για τα λάθη σας χωρίς να αποκαρδιώνεστε, και βαδίστε την οδό της προσευχής στον Θεό κάνοντας καλές πράξεις και έχοντας αδελφική αγάπη προς όλους.

4 Μαρτίου

Όλοι οι ποταμοί γεννημένοι σε διάφορα μέρη του κόσμου, περνώντας μέσα από ποικίλους δρόμους και πορείες, καταλήγουν επιτέλους στον ωκεανό. Το ίδιο επίσης και οι άνθρωποι, γεννημένοι σε διαφορετικές χώρες, έχοντας διαφορετικούς τρόπους λατρείας του Θεού, καταλήγουν στον Ωκεανό της Παρουσίας του Κυρίου. Ένας αληθινός υποστηρικτής της Αιώνιας Αλήθειας (Sanathana Dharma) θα έχει ειλικρίνεια στα λόγια του, θα αποφεύγει τη ζήλια και τον θυμό, και πάντοτε θα δρα με μια καρδιά όλο αγάπη. Όλοι εκείνοι που εφαρμόζουν τα ανωτέρω χωρίς να διστάζουν, δικαιούνται να αποκαλούνται «Αγαπημένοι πιστοί του Θεού» (Bharathiyas).

3 Μαρτίου

Τα καθημερινά σας καθήκοντα (Samskaras) φτιάχνουν ή καταστρέφουν τη ζωή σας. Αυτά είναι τα βήματα πού οδηγούν όλα τα όντα στον σκοπό τους. Οι κακές πράξεις που κάνετε επιφέρουν ως συνέπεια ζημιές και θλίψεις. Μόνο με καλές πράξεις μπορείτε να φθάσετε τον Θεό. Γι` αυτό κάθε άτομο πρέπει να είναι πλήρως απασχολημένο στο να κάνει καλά έργα. Η ειλικρινής εκτέλεση των καθηκόντων σας είναι η γνήσια μορφή της λατρείας του Θεού. Είναι ο καλύτερος τρόπος ενθύμησής Του. Είναι ο ανώτατος ύμνος. Διαδίδει την αγάπη χωρίς καμία διάκριση ή διαφορά. Τα καθημερινά σας λοιπόν καθήκοντα δεν είναι τίποτα άλλο παρά πράξεις υπηρεσίας. Να ασχολείστε με αυτά, παράλληλα ενθυμούμενοι αδιάκοπα τον στόχο σας, δηλ. το να φθάσετε τον Κύριο. Αυτή είναι η βασιλική οδός προς την επιτυχία σας.

2 Μαρτίου

Σπάνια  και ακριβά είδη μπορεί να έλκουν με την εξωτερική τους ομορφιά, αλλά στο μάτι που είναι φωτισμένο από πνευματικό φως φαίνεται ασήμαντη η αξία τους. Η σωματική ρώμη και γοητεία δεν μπορούν ποτέ να υπερισχύσουν της πνευματικότητας. Το πάθος που γεννάει εγωκεντρισμό μπορεί να αναγνωριστεί όποτε εμφανίζονται ο εγωισμός και η αλαζονεία. Μέχρις ότου καταστείλετε αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης, η αρετή της καλοσύνης δεν μπορεί να λάμψει. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι επικρατεί η καλοσύνη μέσα σας, έτσι ώστε να ευαρεστήσετε τον Θεό και να κερδίσετε τη χάρη Του.

1 Μαρτίου

Κάθε ζωντανό πλάσμα κοιτάζει τον γύρω κόσμο κατά τον δικό του/της μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο. Το ίδιο πράγμα «βλέπεται» από δέκα διαφορετικά άτομα με δέκα διαφορετικά συναισθήματα. Ένα άτομο «βλέπεται» από τον γιο του με το συναίσθημα ότι είναι πατέρας. Η σύζυγος βλέπει το ίδιο άτομο ως σύζυγο. Ο συνάδελφός του το βλέπει με το συναίσθημα ενός καλού φίλου. Παρόλο που είναι το ίδιο άτομο, ανταποκρίνεται διαφορετικά στον καθένα. Καθένας από αυτούς που τον βλέπουν διαφορετικά, επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο. Συνειδητοποιήστε αυτή την αλήθεια και γεμίστε με Σοφία τον τρόπο που βλέπετε. Θα αντιλαμβάνεστε έτσι την παρουσία του Θεού σε όλες τις στιγμές.