Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Μάρτιος 2009

31 Μαρτίου

Οι καλές σκέψεις συντελούν στην εκδήλωση των ανώτερων ιδανικών μέσα από τον άνθρωπο και τον βοηθούν να χρησιμοποιήσει τη νοητική του δύναμη για την πνευματική εξύψωσή του. Τα πλοία στη θάλασσα καθοδηγούνται από την πυξίδα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χωρίς αυτή, κινδυνεύουν να βυθιστούν από βραχονησίδες ή παγόβουνα. Ο άνθρωπος πρέπει να πλεύσει με ασφάλεια τον ωκεανό της εγκόσμιας ζωής. Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται έναν συγκεντρωμένο, αδιατάρακτο νου που θα τον καθοδηγεί και θα τον προστατεύει. Πρέπει να αντιλαμβάνεται τις κακές σκέψεις αμέσως μόλις γεννιούνται και να τις καθιστά αδρανείς καλλιεργώντας συστηματικά ωφέλιμες και θετικές σκέψεις. Μόνον αυτές μπορούν να τον σώσουν από τη θλίψη και την αναταραχή και να του χαρίσουν υπέρτατη γαλήνη.
- Μπάμπα 

30 Μαρτίου

Η Μπαγκαβάντ Γκίτα διευκρινίζει ότι το να παραμένει ο πιστός αδιατάρακτος από οτιδήποτε (Udhaseenah), είναι ένα από τα χαρίσματα που είναι αρεστό στον Θεό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να είναι ολοκληρωτικά απαλλαγμένος από τον εγωισμό. Πρέπει να θεωρεί την εκτέλεση των καθηκόντων του σαν τον αποκλειστικό σκοπό της ύπαρξής του. Πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του όντας ασυγκίνητος σε εγκώμια ή κατηγορίες και να μην αναζητά ισχύ ή υψηλές θέσεις. Πρέπει να δρα σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής του, χωρίς καμιά άλλη έγνοια. Όλες οι πράξεις του πρέπει να γίνονται με ένα πνεύμα ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Αυτή είναι η αληθινή σημασία του να παραμένει αδιατάρακτος από οτιδήποτε (Udhaseenah).
- Μπάμπα 

29 Μαρτίου

Να ζείτε με την απόλυτη πεποίθηση ότι είστε ο Άτμα. Ο Άτμα είναι εκείνος που βλέπει μέσω των ματιών, ακούει μέσω των αυτιών, αγγίζει μέσω των χεριών και κινείται μέσω των ποδιών. Αυτό είναι το θεμελιώδες «Εγώ». Αυτό το «Εγώ» δεν ενθουσιάζεται από τους επαίνους ούτε κλονίζεται από τις κατηγορίες. Όσο σας καταβάλλει ο φόβος και η ανησυχία, δεν θα μπορείτε να φέρετε σε πέρας τίποτε. Να είστε ατρόμητοι! Γνωρίστε ότι είστε ο Άτμα, όχι αυτό το σώμα. Τότε δε θα έχετε κανένα φόβο. Ο Θεός μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μεγάλα πράγματα, αλλά μόνον αν εκτελείτε τις πράξεις σας βασισμένοι στη γνώση του αληθινού σας εαυτού και παραμένετε άφοβοι.
- Μπάμπα 

28 Μαρτίου

Στο δρόμο της αναζήτησης της πνευματικής γαλήνης, δεν πρέπει να νοιάζεστε μόνο για τις δικές σας ανάγκες. Αυτό δεν είναι μόνο δείγμα μεγάλου εγωισμού, αλλά αποτελεί και μια μάταιη προσπάθεια. Είναι ποτέ δυνατόν να κερδίσει γαλήνη ένας άνθρωπος μόνο; Αν υπάρχει χάος και αναταραχή παντού γύρω σας, πώς είναι δυνατόν μόνον εσείς να έχετε γαλήνη; Η γαλήνη σας εξαρτάται από τη γαλήνη της οικογένειας, της κοινωνίας και του κόσμου. Πρέπει να κατανοήσετε ότι η ατομική σας γαλήνη είναι στενά συνδεδεμένη με τη γαλήνη όλου του κόσμου. Οι αρχαίοι σοφοί αντιλήφθηκαν αυτή τη βαθιά αλήθεια και γι` αυτό μας χάρισαν την οικουμενική προσευχή, "Είθε όλα τα όντα σε όλους τους κόσμους να είναι ευτυχισμένα" ("Samasta Lokaah Sukhino Bhavantu").
- Μπάμπα 

27 Μαρτίου

Η χαρά και η θλίψη είναι αναπόφευκτες στην εγκόσμια ζωή, ακριβώς όπως η ανατολή και η δύση. Νομίζετε πως το νέο έτος θα σας δώσει καλύτερες εμπειρίες. Αυτό δεν είναι σωστό.  Η αιτία τόσο της  χαράς όσο και της θλίψης είναι ο νους. Εάν ο νους σας είναι αγνός και καλός, θα τα βρίσκετε όλα καλά. Γι` αυτό στρέψτε τον νου σας προς τον Θεό. Χωρίς τη χάρη του Θεού, η ζωή θα ήταν αδύνατη για τον άνθρωπο. Ακόμα κι οι δυσκολίες που βιώνετε είναι δώρα του Θεού. Κατανοήστε πως είστε ενσαρκώσεις του Θεού, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευδαιμονία. Αφού λοιπόν είναι έτσι, δεν είναι ανόητο εκ μέρους σας να λέτε ότι βασανίζεστε από πόνο και να θρηνείτε γι` αυτό;
- Μπάμπα 

26 Μαρτίου

Να έχετε πίστη στον Θεό. Όλα τα ονόματα είναι δικά Του: Ράμα, Κρίσνα, Χριστός, Αλλάχ ή οποιοδήποτε άλλο. Κάθε άνθρωπος είναι η ενσάρκωση του Θεού. Αληθινές ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνον όταν αναγνωριστεί αυτή η αλήθεια. Το πρώτο στάδιο της Πραγμάτωσης είναι όταν αντιληφθείτε "Είμαι μέσα στο Φως". Στη συνέχεια, συνειδητοποιείτε "Το Φως είναι μέσα μου", και στο τέλος βιώνετε "Εγώ είμαι το Φως". Το "Εγώ" συμβολίζει την Aγάπη και το Φως συμβολίζει την Σοφία. Όταν η Aγάπη και η Σοφία γίνουν ένα, αυτό είναι η Πραγμάτωση.
- Μπάμπα 

25 Μαρτίου

Ποιος είναι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής; Μήπως το να τρώτε, να πίνετε, να κοιμάστε, να γεύεστε λίγη χαρά και λύπη, και τελικά να πεθαίνετε όπως κάθε άλλο ζώο; Όχι! Ο σκοπός της ζωής είναι το να βιώσετε τον Θεό. Χωρίς αυτό το βίωμα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιτύχει γαλήνη. Η γαλήνη και η ευδαιμονία κατακτάται μόνο με τη συγχώνευση με την Απόλυτη Θεία Συνειδητότητα, που έρχεται με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος. Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει στην αρχή να στραφεί προς τον Θεό με μορφή και ιδιότητες (Saguna Brahman). Αυτό θα του χαρίσει ικανότητα συγκέντρωσης, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να συγχωνεύσει τον νου του στο άμορφο Θείο (Nirguna Brahman).
- Μπάμπα 

24 Μαρτίου

Η ηθική ή ενάρετη συμπεριφορά είναι η οδός που οδηγεί στον Θεό. Ο καλός χαρακτήρας, η αγνότητα των σκέψεων, η εκτέλεση ανώτερων πράξεων,  η ανιδιοτελής προσφορά και η αυτοθυσία προσδιορίζουν το νόημα του όρου ηθική. Οι αρχαίοι θεωρούσαν θεμελιώδη την ηθική, χωρίς την οποία η κοινωνία νοσεί. Η ηθική δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επιβάλλετε στον εαυτό σας απ` έξω. Είναι η έμφυτη φύση σας. Ως εκ τούτου, πριν από κάθε τι άλλο, καλλιεργείστε την ηθική. Μόνον τότε θα ανθίσει η θεϊκή φύση μέσα σας. Ολόκληρος ο κόσμος θα ευημερήσει όταν οι άνθρωποι τηρούν τους ηθικούς κανόνες. Οπουδήποτε κι αν είστε, οτιδήποτε κι αν κάνετε, να θεωρείτε την ηθική σαν τη βάση της ζωής σας. Μόνον η ηθική μπορεί να σας χαρίσει αληθινή και μακροχρόνια τιμή και αναγνώριση. Μπορείτε να κερδίσετε τη χάρη του Θεού και ευτυχία μόνον όταν καλλιεργήσετε την ηθική.
- Μπάμπα 

23 Μαρτίου

Η υπηρεσία προς τον Θεό έχει χαρακτηριστεί σαν αφοσίωση. Η καρδιά του πιστού πλημμυρίζει από αγάπη για τον Θεό με τη συνεχή ενθύμηση και απαγγελία του Ονόματός Του. Απ` αυτόν τον χείμαρρο αγάπης αναδύεται η αφοσίωση. Αυτός που έχει τραφεί με το νέκταρ της αφοσίωσης δεν θα επιθυμεί τίποτα. Το να παραμένετε ανεπηρέαστοι από χαρά ή λύπη, κέρδη ή απώλειες, επαίνους ή κατηγορίες και το να παραμένετε ακλόνητοι και αταλάντευτοι στην πίστη σας είναι τα γνωρίσματα της αληθινής αφοσίωσης. Η στοργή, η προσκόλληση και οι επιθυμίες είναι στη φύση του ανθρώπου. Όμως, όταν αυτές οι ιδιότητες κατευθυνθούν προς τον Θεό και όταν ασχολείται κανείς συνεχώς με καλές πράξεις, τότε αυτές οι ιδιότητες αποκτούν αγνότητα και ιερότητα. Τότε ο άνθρωπος γίνεται όχι απλά μια μεγάλη ψυχή αλλά ο ίδιος ο Θεός.
- Μπάμπα 

22 Μαρτίου

Ο Θεός είναι η βάση των πάντων. Είναι παντοδύναμος, παντογνώστης και διαπερνά όλη τη Δημιουργία. Ποιος μπορεί να πει ότι μόνο ένα πράγμα είναι Θεός και κάποιο άλλο δεν είναι. Η μόνη αιώνια, υπάρχουσα οντότητα είναι ο Θεός (Μπράμαν). Όλα τα υπόλοιπα είναι εφήμερα-φευγαλέα. Όπως ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει ύφασμα χωρίς βαμβάκι, παρομοίως δεν μπορεί να υπάρξει κόσμος χωρίς τον Θεό. Μην εκλαμβάνετε λανθασμένα αυτό το υλικό σώμα σαν πραγματικό. Η ενοικούσα Θεότητα είναι η αληθινή πραγματικότητα. Αυτή η Θεότητα είναι πέρα από γέννηση και θάνατο, δεν έχει αρχή ή τέλος, και είναι ο αιώνιος Μάρτυρας. Συνειδητοποιήστε αυτή την αλήθεια.
- Μπάμπα 

21 Μαρτίου

Είστε όλοι σας ο ακατάλυτος Άτμα, τίποτα δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Στα όνειρά σας υποφέρετε πάρα πολύ εξαιτίας κάποιας φωτιάς, πλημμύρας, προσβολών, χάσιμο χρημάτων κ.λπ. Μόλις όμως ξυπνάτε, όλα αυτά δεν σας επηρεάζουν καθόλου. Ενώ, όταν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, τότε δεινοπαθείτε. Αλλά, Εγώ σας λέγω ότι από την θέση της Πραγμάτωσης, ακόμα και η κατάσταση της εγρήγορσης  επίσης δεν έχει ύπαρξη. Δεν είναι το πραγματικό "εσύ" αυτό που υποφέρει όλα αυτά. Εγκαταλείψτε την ψευδαίσθηση ότι είστε σωματική οντότητα και θα γίνετε πραγματικά ελεύθεροι.
- Μπάμπα 

20 Μαρτίου

Η αληθινή κατοικία του Θεού είναι η καρδιά του ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να Τον αναζητείτε αλλού. Η αδυναμία να αναγνωρίσετε την παρουσία του Θεού εντός σας είναι άγνοια. Πρέπει να αναζητήσετε την αιτία αυτής της άγνοιας. Αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι ακολουθείτε σε όλη σας τη ζωή την εξωτερική οδό (pravritti marga) κάτω από  την επίδραση των αισθητηρίων οργάνων, τα οποία σας έλκουν προς τα εξωτερικά πράγματα. Δεν κάνετε καμιά προσπάθεια για να ακολουθήσετε την εσωτερική οδό (nivritti marga). Έτσι, βρίσκεστε τελείως απορροφημένοι στις εξωτερικές δραστηριότητες και παραμελείτε τελείως την εσωτερική οδό. Βλέπετε τα πάντα από μια εγκόσμια άποψη και δεν αναγνωρίζετε τη Θεότητα η οποία τα διαπερνά. Πρέπει να κάνετε προσπάθειες για να μεταστρέψετε την όρασή σας από το εξωτερικό πεδίο στο εσωτερικό, ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε τη Θεότητα.
- Μπάμπα 

19 Μαρτίου

Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου να συνειδητοποιήσει τον σκοπό της ζωής και να χρησιμοποιεί τον χρόνο του για την εκτέλεση των καθηκόντων του, έτσι ώστε να καθαγιάσει την ύπαρξη του. Όταν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος σ` αυτόν τον κόσμο. Πριν όμως αναλάβει οποιοδήποτε εγχείρημα, πρέπει να εξετάσει τις ικανότητες και τα χαρίσματα του. Ο άνθρωπος έχει φθάσει στη δυνατότητα να εξερευνά τα άστρα ή να βαδίζει στην επιφάνεια της σελήνης, αλλά δεν έχει κατορθώσει να κατανοήσει την αληθινή του φύση. Αγνοεί την ενότητά του με την Οικουμενική Θεία Συνειδητότητα. Αυτή η Συνειδητότητα δεν σχετίζεται με τη γνώση του εξωτερικού κόσμου. Μπορεί να βιωθεί μόνο όταν στρέψετε την όρασή σας εντός. Μόνον όταν έχετε Επίγνωση της Ενότητας του Παντός (Samagratha Bhavam) θα έχετε σωστή κατανόηση. Μόνον αυτή η «Ενιαία Όραση» μπορεί να σας χαρίσει την ευδαιμονία.
- Μπάμπα 

18 Μαρτίου

Η ενθύμηση του Θεού και η επανάληψη του Ονόματός Του είναι τα μόνα μέσα για την απελευθέρωση τα οποία είναι προσιτά σε όλους. Οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται το Όνομα του Θεού μόνον περιστασιακά, κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται τις απέραντες δυνατότητές του. Η δύναμη ολόκληρου του σύμπαντος εμπεριέχεται μέσα στο Όνομα του Θεού. Πρέπει να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα του Ονόματος και να το χρησιμοποιείτε με τον ορθό τρόπο. Οι λατρευτικοί ύμνοι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ώστε να αποτρέπονται οι επιθυμίες και ο θυμός.
- Μπάμπα 

17 Μαρτίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η απαγγελία ύμνων, η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και η τελετουργική λατρεία δεν γίνονται για να ευχαριστήσετε ή να εξευμενίσετε τον Θεό, αλλά για τη δική σας πνευματική πρόοδο. Συχνά οι άνθρωποι κολακεύουν τους πλούσιους και τους ισχυρούς - ιδιαίτερα όταν είναι εργοδότες τους ή όταν τους έχουν υποχρέωση για κάποια πολύτιμη βοήθεια - για να τους καταφέρουν να τους χαρίσουν δώρα. Ο Θεός όμως oύτε δίνει τη χάρη Του στους ανθρώπους επειδή υμνούν τη δόξα Του, oύτε στρέφεται εναντίον τους όταν δεν Τον θεοποιούν. Ο στοχασμός πάνω στα χαρακτηριστικά του Θεού θα σας καταστήσει ικανούς να είστε σταθεροί σε εξυψωτικά ιδανικά και να έλθετε πιο πλησίον στο Θείο, το οποίο είναι η φύση σας.
- Μπάμπα 

16 Μαρτίου

Ο χαρακτήρας είναι το αληθινό κόσμημα του ανθρώπου. Η απώλεια αυτού του κοσμήματος είναι η αιτία όλων των δεινών και των θλίψεών του. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Θεό. Η δημιουργία του Θεού είναι γεμάτη από εμβριθείς αλήθειες, μυστήρια και ιδεώδη. Ο άνθρωπος όμως έχει λησμονήσει αυτά τα ιδεώδη. Δεν μπορεί να εκτιμήσει τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς του. Από όλες τις δυνάμεις του κόσμου, η ανθρώπινη δύναμη είναι η μεγαλύτερη. Ο άνθρωπος προσδίδει αξία στα πάντα μέσα στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη δική του αξία.
- Μπάμπα 

15 Μαρτίου

Όταν βλέπετε ένα βουνό, έναν καταρράκτη ή ένα δάσος αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Όλα αυτά διακηρύσσουν την παρουσία του Θεού. Το φως φωτίζει, τα άστρα λαμπυρίζουν, ο ήλιος φλογίζεται και αστράφτει και οι πλανήτες περιστρέφονται στις (προδιαγεγραμμένες) τροχιές τους. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι εκδηλώσεις του Θεού. Κατανοώντας κανείς τη φύση της φλόγας, μπορεί να κατανοήσει τη φύση της φωτιάς. Εξετάζοντας μια σταγόνα νερού, μπορεί κανείς να γνωρίσει τη φύση του ποταμού Γάγγη. Παρομοίως κατανοώντας κανείς την αληθινή ανθρώπινη φύση (Μαάναβα-τβαμ), μπορεί να κατανοήσει τη φύση της Θεότητας (Ντάιβα-τβαμ).
- Μπάμπα 

14 Μαρτίου

Οι Ουπανισάντ διακηρύσσουν: «Ο Θεός είναι η ουσία των πάντων», που σημαίνει ότι ο Θεός είναι παρών υπό λεπτοφυή μορφή παντού, όπως η ζάχαρη στο ζαχαροκάλαμο και το βούτυρο στο γάλα. Παρότι είναι δύσκολο να έχουμε την άμεση θέαση και εμπειρία του Θεού, η παρουσία Του μπορεί να γίνει αντιληπτή με πολλούς τρόπους. Η γλυκύτητα της ζάχαρης, η ξινή γεύση του λεμονιού, η πικρή γεύση του φύλλου μαργκόζα, όλα αυτά μαρτυρούν την παρουσία του Θεού.
- Μπάμπα 

13 Μαρτίου

Να μην ενθουσιάζεστε όταν σας επαινούν ούτε να αποκαρδιώνεστε όταν σας κατηγορούν. Να είστε ένα πνευματικό λιοντάρι ανεπηρέαστοι και στις δύο περιστάσεις. Να είστε πρόσχαροι και χαμογελαστοί κάτω από όλες τις συνθήκες. Τόσο η απογοήτευση, όσο και η έπαρση είναι επιβλαβείς στους πνευματικούς αναζητητές. Όταν όμως η αφοσίωσή σας είναι ακλόνητα εδραιωμένη, ακόμα κι αν αυτές εμφανιστούν, μπορείτε εύκολα με τις διώξετε μακριά.
- Μπάμπα 

12 Μαρτίου

Η αλήθεια (Sathya) επιτυγχάνεται με την πειθαρχία της γλώσσας. Η ενάρετη ζωή (Dharma) επιτυγχάνεται με την ηθική δράση του ατόμου προς στην κοινωνία. Η εσωτερική γαλήνη και αταραξία (Shanti) κατακτάται με τον έλεγχο του νου. Η θεϊκή Αγάπη (Prema) είναι υπεράνω των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Με το να θεωρείτε ότι η Αγάπη είναι απλώς ένας τρόπος έκφρασης ή μια νοητική διάθεση ή μια φυσικό-σωματική στάση, την υποβιβάζετε. Η Αγάπη είναι Θεός. Ο Θεός είναι Αγάπη. Η Θεϊκή αγάπη δεν γίνεται εύκολα κατανοητή, γιατί δεν έχει ίχνος εγωισμού και δεν παρασύρεται από κατώτερες τάσεις.
- Μπάμπα 

11 Μαρτίου

Το πραγματικό κριτήριο της ηθικής συμπεριφοράς είναι η αρμονία ανάμεσα στις σκέψεις τα λόγια και τις πράξεις. Η ηθική έγκειται στο να ενεργεί κανείς σύμφωνα με τους κανόνες της ενάρετης συμπεριφοράς που καθορίζονται από την κοινωνία σε ορισμένη εποχή και τόπο για ένα άτομο ή μια ομάδα. Απ` όλες τις ανθρώπινες αρετές, τρεις είναι οι πιο σημαντικές: Πρώτα απ` όλα η αγάπη για τον Θεό. Όπου υπάρχει αγάπη για τον Θεό, εκεί υπάρχει αυτοθυσία, και όπου υπάρχει αυτοθυσία, εκεί γεννιέται αγνότητα καρδιάς. Η αγάπη, η αυτοθυσία και η αγνότητα πρέπει να συνυπάρχουν. Αυτές δεν είναι απλά ανθρώπινες αρετές. Είναι η ίδια η δύναμη της ζωής. Είναι τόσο σημαντικές για την ψυχή όσο είναι το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια για το σώμα. Χωρίς αυτές τις αρετές, κανένας δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος.
- Μπάμπα 

10 Μαρτίου

Κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει τη ζωή του έτσι ώστε να μην προξενεί πόνο σε κανένα ζωντανό πλάσμα. Πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών σας. Αν θέλετε να σας αγαπούν και να σας σέβονται οι άλλοι, πρέπει εσείς πρώτοι να τους αγαπάτε και να τους σέβεστε. Μόνον τότε οι άλλοι θα ανταποκριθούν στην αγάπη και τον σεβασμό σας. Είναι μεγάλο λάθος να παραπονείστε ότι δεν σας φέρονται καλά, αν εσείς πρώτα δεν τους αγαπάτε και δεν τους σέβεστε.
- Μπάμπα 

9 Μαρτίου

Παρόλο που πιστεύετε στην ύπαρξη του θείου Εαυτού, (Άτμα) από το κύρος των δηλώσεων που έκαναν οι μεγάλοι σοφοί, οι οποίοι είχαν την βιωματική εμπειρία Του και την διέδωσαν μέσω των διδασκαλιών τους, δεν είστε σε θέση να Τον κατανοήσετε άμεσα. Όταν το Θείο περιγράφεται ως Ένα χωρίς ιδιότητες, αιώνιο, πάναγνο, ελεύθερο και αυτόφωτο, αυτή η περιγραφή δεν κάνει τον Θεό (Μπράμαν, Άτμα) φανερό σε σας. Μόνον όταν αποκτήσετε τη γνήσια εμπειρία του Θεού, θα γίνει η ύπαρξή Του απόλυτα αληθινή για σας.
- Μπάμπα 

8 Μαρτίου

Γενικά θεωρούμε το τεκμήριο της άμεσης αντίληψης (Pratyaksha Pramaana), ως την πιο αξιόπιστη απόδειξη. Μπορούμε να βλέπουμε το σώμα μας. Έτσι γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Το συμπέρασμα εκ της λογικής ανάλυσης (Anumaana) είναι μια άλλου είδους απόδειξη. Βλέπουμε καπνό να αναδύεται από την κορυφή ενός μακρινού λόφου. Συμπεραίνουμε από τον καπνό ότι πρέπει να υπάρχει φωτιά σε κείνο τον λόφο. Παρόλο που βλέπουμε μόνο τον καπνό, συμπεραίνουμε ότι υπάρχει φωτιά. Το να συμπεραίνουμε την ύπαρξη του «μη ορατού» από την παρουσία «εκείνου που φαίνεται», αποκαλείται απόδειξη εκ συμπεράσματος (Anumaana Pramaana). Όμως, αυτές οι μέθοδοι διαπίστευσης γεγονότων, είναι εφαρμόσιμες μόνο στο εξωτερικό (υλικό) σύμπαν. Για τη διαπίστευση της Θεϊκής Αρχής, πρέπει να βασίζεστε μόνον στην απόδειξη των λόγων (Shabdha Pramaana) των Βεδών.
- Μπάμπα 

7 Μαρτίου

Kάθε άτομο είναι πιθανόν να κάνει λάθη χωρίς να το γνωρίζει. Όσο ζωηρή κι αν είναι η φωτιά, θα βγαίνει από αυτή μαύρος καπνός. Ομοίως επίσης, οποιεσδήποτε καλές πράξεις και αν κάνει ένας άνθρωπος, θα υπάρχει μέσα τους κάποιο ίχνος κακού. Πρέπει όμως να κάνει προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσει το κακό έτσι ώστε το καλό να γίνεται όλο και περισσότερο.
- Μπάμπα 

6 Μαρτίου

Η Ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα) και η πνευματική Σοφία (Γκνιάνα) είναι τα δύο μάτια που έχουν δοθεί στον άνθρωπο για να ανακαλύψει τη Θεότητά του. Το Ντάρμα δείχνει τον ορθό δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθεί κάθε άτομο, ομάδα ή κοινωνία. Το Ντάρμα καταστρέφει εκείνον που το παραβιάζει και προστατεύει εκείνον που το προστατεύει. Οι Ιερές Γραφές έχουν δηλώσει, «Όπου υπάρχει Ντάρμα, εκεί υπάρχει Νίκη». Δεν υπάρχει Ντάρμα ανώτερο από την Αλήθεια. Το οικοδόμημα του Ντάρμα βασίζεται στη θεμέλιο της Αλήθειας. Η δικαιοσύνη είναι ένα ουσιώδες γνώρισμα του Ντάρμα. Ένα άτομο, κοινωνία ή έθνος ακτινοβολεί με δόξα μόνο όταν εφαρμόζει πιστά τη δικαιοσύνη. Όπως ακριβώς κάποιος αποκτά ευημερία μέσα από το επάγγελμά του, έτσι και για να κερδίσει πνευματική αξία και τη Θεία Χάρη πρέπει να τηρεί πιστά τους κανόνες ηθικής και το Ντάρμα.
- Μπάμπα 

5 Μαρτίου

Μόνο τα δέντρα που έχουν μεγαλώσει σε γόνιμο έδαφος μπορούν να αποδώσουν καλούς καρπούς. Εκείνα που έχουν μεγαλώσει σε εδάφη με αλμυρό νερό μπορούν να δώσουν μόνο χαμηλής ποιότητας καρπούς. Κατά τον ίδιο τρόπο, μόνο στις καρδιές που είναι αγνές και άσπιλες μπορούν να αναπτυχθούν και να λάμψουν αγνά ιδανικά και αρετές όπως η αλήθεια, η συμπόνια, η ανεκτικότητα και η ανιδιοτέλεια. Όπως ένας αγρότης μοχθεί για να καλλιεργήσει το χωράφι του, έτσι κι ένας πιστός πρέπει να προσπαθεί να καλλιεργήσει το Όνομα του Θεού στην καρδιά του ώστε να δρέψει την πολύτιμη συγκομιδή - την εμπειρία του ίδιου του Θεού.
- Μπάμπα 

4 Μαρτίου

Η υγεία είναι η βασική προϋπόθεση για επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής και για την κατάκτηση των τεσσάρων στόχων της ανθρώπινης ζωής: ενάρετη συμπεριφορά, ευημερία, ικανοποίηση ωφέλιμων επιθυμιών και απελευθέρωση από τη λύπη. Ο άνθρωπος αναζητά να ζει ευτυχισμένα και ειρηνικά, αλλά η ευτυχία και η ειρήνη δεν κερδίζονται από εγκόσμιες δραστηριότητες. Το σώμα το οποίο λαχταρά να είναι υγιές και ασφαλές, υπόκειται σε ασθένειες, σταδιακή εξασθένιση και θάνατο. Ο Κάτοικος όμως του σώματος -o θείος Εαυτός - ούτε γεννιέται ούτε πεθαίνει. Το σώμα είναι ο ναός του Θεού. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον του ανθρώπου να διατηρεί αυτόν τον ναό σε καλή κατάσταση.
- Μπάμπα 

3 Μαρτίου

Ποιος είναι ο λόγος για τη δυστυχία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο; Το ότι έχουν λησμονήσει τη Θεϊκή Βάση της δημιουργίας. Το ότι αγνοούν τη Μία Απόλυτη Αρχή που αποτελεί το θεμέλιο ολόκληρου του κάσμου. Η ζωή που διάγεται χωρίς πίστη και αφοσίωση στον Ένα Υπέρτατο Θεό είναι ανώφελη. Η ζωή που σπαταλάται χωρίς να γευτεί κανείς το νέκταρ της Θεϊκής Αρχής είναι χαμένη ευκαιρία. Ο Θεός έχει χαρίσει στον άνθρωπο τα εργαλεία για να αναπτύξει τη διάνοια και τη διάκρισή του. Εάν τα χρησιμοποιήσει σωστά και προσπαθήσει να βιώσει τη θεότητα μέσα του, τότε ο Θεός θα του χαρίσει νέες ικανότητες και δυνάμεις, διότι έχει πάντοτε ανεξάντλητη χάρη για τους αναζητητές της αλήθειας.
- Μπάμπα

2 Μαρτίου

Η αφοσίωση στον Θεό δεν είναι το να φοράει κανείς πορτοκαλί μανδύα, να κάνει ιεροτελεστίες ή να εκτελεί διάφορες άλλες εξωτερικές πράξεις λατρείας. Τα χαρακτηριστικά της αφοσίωσης είναι μια αγνή καρδιά, ο αδιάλειπτος στοχασμός του Θεού, η κατανόηση ότι τα πάντα είναι δημιουργία του Θεού και ως εκ τούτου Ένα, η απόσπαση από τα αντικείμενα των αισθήσεων, το αγκάλιασμα όλων των ανθρώπων με την ίδια αγάπη και η ειλικρίνεια στα λόγια.
- Μπάμπα

1 Μαρτίου

Η Μπάγκαβαντ Γκίτα δεν παροτρύνει απλώς να κόψετε ένα φύλλο ή ένα λουλούδι ή ένα φρούτο και να τα προσφέρετε στον Θεό. Ούτε σας ζητά απλώς να Του προσφέρετε νερό από ένα πηγάδι ή ένα ποτάμι ή μια υπαίθρια βρύση. Το Φύλλο που πρέπει να προσφέρετε είναι το σώμα σας, που σαν το φύλλο μεγαλώνει, πρασινίζει και ύστερα κιτρινίζει και τελικά πέφτει από το κλαδί. Το Λουλούδι είναι η καρδιά σας, απαλλαγμένη όμως από τα ζιζάνια της λαγνείας, του θυμού, της πλεονεξίας, της προσκόλλησης, της έπαρσης και της κακίας. Το Φρούτο είναι ο νους σας, του οποίου οι προσδοκίες και οι επιδιώξεις πρέπει να είναι αφιερωμένες στον Θεό. Το Νερό είναι το ποτάμι των δακρύων που ρέει από τα μάτια σας, όταν βρίσκεστε σε εκστατική ευδαιμονία στοχαζόμενοι τη Δόξα του Θεού. Η προσφορά αυτών των τεσσάρων δώρων είναι η πραγματική πράξη της απόλυτης παράδοσης στον Θεό.
- Μπάμπα