Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2023

28 Φεβρουαρίου

Ο Ράβανα και ο Βιμπίσανα, δύο αδέλφια γεννημένα από τους ίδιους γονείς, είχαν διαμετρικά αντίθετες φύσεις, εξαιτίας της τροφής με την οποία μεγάλωσαν. Ο Ράβανα απολάμβανε τη ρατζασική τροφή, ενώ ο Βιμπίσανα επέμενε στη σατβική. Η συναναστροφή είναι δύσκολη όταν και οι δυο δεν προτιμούν την ίδια ποιότητα τροφής. Από την άλλη, όταν και οι δύο τρέφονται με ρατζασική τροφή, αν και μπορεί να έχουν την ίδια φύση, η φιλία δεν μπορεί να διαρκέσει. Ο φθόνος και το μίσος σύντομα θα διαλύσουν τον δεσμό.

Η σατβική φύση απελευθερώνει τον άνθρωπο από αυτά τα κακά και εξαγνίζει τον νου του, προετοιμάζοντάς τον για το ταξίδι προς τον Θεό. Διότι, ο Θεός είναι σάτβα - αγνότητα. Πολλοί γλιστρούν από τη σατβική φύση στη ρατζασική, όπου κυριαρχεί το εγώ. Ολισθαίνουν μακριά από τον Θεό, γιατί εκεί όπου το εγώ διογκώνεται από αλαζονεία και υπερηφάνεια, ο Θεός δεν μπορεί να κατοικήσει. Μπορεί να παραθέτουν άλλους λόγους για την απομάκρυνση από τον Θεό, αλλά το λάθος βρίσκεται στον ίδιο τους τον εαυτό.

Τι ακριβώς είναι η σατβική τροφή; Η τροφή που χαρίζει ευδαιμονία στο σώμα, τον νου και την καρδιά είναι σατβική. Είναι αυτή που συντηρεί την ιερότητα της ζωής· αυτή που διατηρεί το φως, ακόμη και στο τέλος του γεύματος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1983


27 Φεβρουαρίου

Οι σπουδαστές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της υπηρεσίας για να πραγματώσουν τον Θεό. Η υπηρεσία κάνει τη ζωή κάποιου σημαντική και της δίνει νόημα. 

Η πρώτη προϋπόθεση για την υπηρεσία είναι η εξάλειψη του εγώ. Η Θεία χάρη και η δύναμη, που αυτή μπορεί να προσδώσει, μπορούν να αποκτηθούν με την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας με ανιδιοτελές πνεύμα. 

Σπουδαστές! Εκτός από τη Χάρη του Θεού, τίποτε άλλο δεν θα σταθεί δίπλα σας, για πολύ. Αναπτύξτε πίστη σε αυτή την αστείρευτη πηγή δύναμης και στήριξης. 

Ο διάσημος παλαιστής Κινγκ Κονγκ, ο οποίος μπορούσε να σταματήσει ένα γρήγορα κινούμενο αυτοκίνητο, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα! Αυτό αποκαλύπτει τους περιορισμούς της μυϊκής δύναμης. Πόσοι βασιλιάδες έχουν φύγει από τη γη, χωρίς να αφήσουν ίχνη του πλούτου ή της δύναμής τους; 

Μην αναβάλλετε την καλλιέργεια της αφοσίωσης στον Θεό. Ξεκινήστε να υπηρετείτε τον Θεό μέσω της υπηρεσίας προς τους συνανθρώπους σας. Κάθε πράξη υπηρεσίας, όσο μικρή κι αν είναι, είναι υπηρεσία προς τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1983


26 Φεβρουαρίου

Ο Ρατνάκαρα, ο ληστής, έστηνε ενέδρες σε ταξιδιώτες και προσκυνητές και λήστευε τα υπάρχοντά τους. Όταν κάποιοι σοφοί, στους οποίους επιτέθηκε, αντέδρασαν με στοργική καλοσύνη, τον συμβούλεψαν και του αποκάλυψαν τον ιερό δρόμο της αφοσίωσης και της προσφοράς, εγκατέλειψε το βάρβαρο επάγγελμά του και βυθίστηκε σε αυστηρές πνευματικές πειθαρχίες που τον μεταμόρφωσαν σε έναν μεγάλο ποιητή-άγιο, τον Βαλμίκι. Υπάρχει επίσης το παράδειγμα του ληστή ενός πολυσύχναστου δρόμου που μάζευε τα δάχτυλα εκείνων που λήστευε και τα έδενε σε γιρλάντα γύρω από το λαιμό του. Ήταν τόσο περήφανος γι’ αυτό το φρικτό επίτευγμα που ονόμασε τον εαυτό του Angulimala. Αλλά, όταν συνάντησε τον Βούδα και άκουσε τις συμπονετικές συμβουλές Του, ο νους του ξεκαθάρισε και έγινε πιστός οπαδός του Βούδα. Ο άνθρωπος μπορεί να εκπαιδευτεί και να γαλουχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης. Οι γραφές προσφέρουν τα μέσα για τον εξαγνισμό του νου. Στα άλλα έμβια όντα δεν προσφέρεται τέτοια βοήθεια ή ενθάρρυνση· είναι υποχρεωμένα να πορεύονται με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζωή ως ανθρώπινο ον είναι ένα μοναδικό δώρο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1983


25 Φεβρουαρίου

Η παρόρμηση του νου που κινεί τις αισθήσεις είναι ισχυρότερη από τα ίδια τα αισθητήρια όργανα. Τα μάτια είναι απλώς όργανα για να βλέπουν, αλλά η ίδια η όραση είναι μια δύναμη που είναι ανώτερη από αυτά. Ομοίως, η δύναμη της ακοής είναι ανώτερη από το απλό αυτί. Ο νους είναι ανώτερος από τα αισθητήρια όργανα και ανώτερη από το νου είναι η διάνοια (Buddhi), η δύναμη της διάκρισης.

Πάνω από τη διάνοια βρίσκεται η ζωογόνος Αρχή της Ζωής ή ατομικός Εαυτός (Jivatma). Πάνω από τον ατομικό Εαυτό είναι ο Θεός ή Υπέρτατος Εαυτός (Paramatma). Μεταξύ του ατόμου και του Θεού, υπάρχει ένα ελκυστικό παραπλανητικό πέπλο, η δύναμη της ψευδαίσθησης (Maya). Όταν πέσει αυτό το πέπλο, ο εξατομικευμένος Εαυτός και ο Οικουμενικός Παντοδύναμος Εαυτός γίνονται Ένα.

Όταν ο νους απομακρύνεται από τις αισθήσεις και στρέφεται προς τη Διάνοια για φωτισμό, η Θεία Ευδαιμονία αρχίζει να ρέει και η δόξα του Θεϊκού Εαυτού αποκαλύπτεται. Η Διάνοια προάγει την εσωτερική αναζήτηση. Ενώ όλα τα αισθητήρια όργανα ανοίγονται προς τα εξωτερικά αντικείμενα, η αληθινή πνευματική άσκηση συνίσταται στο να στρέφουμε την όραση προς τα μέσα και να κολυμπάμε ενάντια στο ορμητικό ρεύμα! Οι άνθρωποι σπάνια συνειδητοποιούν πόσο κοντά είναι ο στόχος της Αυτοπραγμάτωσης, όταν τα αισθητήρια όργανα είναι στραμμένα προς τα μέσα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1983


24 Φεβρουαρίου

Τα άτομα που δεν έχουν επίγνωση της πανταχού παρουσίας του Θεού αναπτύσσουν ανταγωνισμούς μεταξύ τους με κριτήριο τη θρησκεία, την κάστα και τη φυλή.

Όλες οι θρησκείες έχουν αποδεχθεί το άχρονο και την πανταχού παρουσία του Θεού. Έτσι, είναι περίεργο το γεγονός ότι ακόμη και εκείνοι που αποδέχονται αυτή την αλήθεια, επιδεικνύουν τέτοια στενότητα του νου.

Διότι, το μίσος μεταξύ ανθρώπων που ομολογούν διαφορετικές θρησκείες οδηγεί τελικά στην καταστροφή της πίστης στην ίδια τη θρησκεία. Αυτοί που έχουν σκοπό να καταστρέψουν τη θρησκεία πρέπει να είναι εντελώς κενόμυαλοι.

Αυτό που πρέπει να καταστραφεί είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, όχι η ίδια η θρησκεία. Το να περιφρονεί κανείς τη θρησκεία των άλλων ανθρώπων από αγάπη για τη δική του θρησκεία είναι σαν να επιδεικνύει την αγάπη του για τη μητέρα του, υποτιμώντας τις μητέρες των άλλων.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι άλλοι άνθρωποι τρέφουν τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αφοσίωση για τις θρησκείες τους, όπως εσείς για τη δική σας θρησκεία. Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει, ενώ καλλιεργούν την προσκόλληση στη δική τους θρησκεία, να σέβονται τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις παραδόσεις όλων των άλλων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Ιουλίου 1983


23 Φεβρουαρίου

Ένας ικανός μονάρχης έχει υπό τον έλεγχό του τους υπουργούς του· τους κατευθύνει προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις και έτσι διατηρεί την ειρήνη και την ασφάλεια του βασιλείου. Από την άλλη πλευρά, ένας μονάρχης που επιτρέπει στον εαυτό του να ελέγχεται από τους υπουργούς του, δεν αξίζει τον θρόνο· καταφρονείται και ατιμάζεται. Στο βασίλειό του δεν επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο νους είναι ο μονάρχης στον άνθρωπο· οι αισθήσεις είναι οι υπουργοί. Ο νους έχει γίνει σκλάβος των υπηρετών του και έτσι, στο βασίλειο δεν υπάρχει ειρήνη. Επομένως, κάθε πνευματικός αναζητητής, που φιλοδοξεί να επιτύχει την εκδήλωση και την κυριαρχία του Θείου εντός του, πρέπει να ασκήσει εξουσία επί των αισθήσεων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η κατάκτηση του νου, η εξάλειψή του. Το τρίτο είναι το ξερίζωμα των έμφυτων τάσεων, και το τέταρτο, η επίτευξη της πνευματικής σοφίας. Τα κλαδιά είναι οι αισθήσεις, ο κορμός είναι ο νους και οι ρίζες είναι οι έμφυτες τάσεις. Και τα τρία πρέπει να υπερκεραστούν και να καταστραφούν, ώστε να μπορέσει να αποκτηθεί η επίγνωση του Εαυτού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1983


22 Φεβρουαρίου

Εξετάστε την προσπάθεια και τα επιτεύγματά σας και κρίνετε τις δικές σας πνευματικές πρακτικές. Για παράδειγμα, έχετε λαχταρήσει, έχετε μαραζώσει, έχετε κλάψει για τον Κύριο όπως ο Τιαγκαράτζα; Έχετε χύσει δάκρυα μετάνοιας και αγαλλίασης, ενώ επαναλαμβάνετε το όνομά Του ή οραματίζεστε τη μορφή Του, την τόσο γεμάτη γλυκύτητα, ομορφιά και γοητεία; Μπορεί να έχετε κλάψει, αλλά ποιος ξέρει για ποιο λόγο; Ήταν δάκρυα που χύθηκαν από φόβο ή απληστία ή αλαζονεία - ή επειδή ο Κύριος δεν ήταν κοντά σας; Ένα μικρό παιδί κάθεται με ένα βιβλίο των Ουπανισάδων στα γόνατά του και γυρίζει τις σελίδες, προσηλωμένο στις τυπωμένες γραμμές και παρατηρώντας τους περίεργους τύπους, συνειδητά, αργά και με μεγάλη προσοχή. Το ίδιο κάνει και ένας μοναχός. Μπορείτε να εξισώσετε τα δύο και να πείτε ότι και οι δύο επιδίδονται στην ίδια πράξη; Το παιδί αγνοεί τον θησαυρό που κρατάει στα έξι του χρόνια· ο μοναχός έρχεται σε άμεση επαφή με την πνευματική δύναμη που μεταφέρουν οι γραμμές. Ανακαλύψτε μόνοι σας αν και οι δικές σας πνευματικές πρακτικές ήταν συνειδητές και ειλικρινείς, άγρυπνες και αποτελεσματικές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1962


21 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι αδυνατούν να αντιληφθούν τον πανταχού παρόντα Θεό εξαιτίας δύο ελαττωμάτων τους: 1) παραβλέπουν τα αναρίθμητα λάθη τους, και 2) μεγεθύνουν και το παραμικρό λάθος των άλλων. Θα μπορέσετε να πραγματώσετε τον Θεό μόνο όταν πάψετε να κρύβετε τα δικά σας λάθη και να αναδεικνύετε τα λάθη των άλλων. Είναι μεγάλη αμαρτία να αναζητά κανείς τα λάθη των άλλων. Αντίθετα, αναζητήστε τα δικά σας. Θεωρήστε το παραμικρό σας ατόπημα ως μεγάλο λάθος και προσπαθήστε να το διορθώσετε. Αγνοήστε τα ελαττώματα των άλλων, όσο μεγάλα και αν είναι. Μην επικρίνετε τους άλλους· αντιθέτως, επικρίνετε και αναρωτηθείτε για τον εαυτό σας: Έχοντας γεννηθεί άνθρωπος, είναι αυτός ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφέρομαι; Η αληθινή πνευματική άσκηση έγκειται στο να ανακαλύπτει κανείς τα δικά του λάθη και να τα διορθώνει. Περιλαμβάνει την εγκατάλειψη των κακών τάσεων και την ανάπτυξη ευγενών χαρακτηριστικών. Αυτό είναι πραγματική «Σάντανα» (πνευματική άσκηση). Το «Σα» συμβολίζει τον Θεό, ο οποίος είναι η ενσάρκωση όλων των μορφών της ευημερίας (ντάνα).

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


20 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος αξίζει να απολαμβάνει την ειρήνη και την ευδαιμονία, αλλά δεν καταβάλλει την απαραίτητη προσπάθεια για να τα αποκτήσει. Αν καλλιεργήσει την αγάπη και την πίστη, θα βιώσει ειρήνη και ευδαιμονία. Χωρίς αυτά τα δύο, η προσπάθειά του είναι τόσο ατελέσφορη όσο ένα γράμμα που δεν έχει ούτε γραμματόσημο ούτε την κατάλληλη διεύθυνση. Με αγάπη και πίστη στον Σουάμι, μπορείτε να ολοκληρώσετε οποιοδήποτε έργο αναλαμβάνετε. Ακολουθήστε τρεις παραινέσεις: «Αγάπη για τον Θεό, φόβο για την αμαρτία και ηθική στην κοινωνία». Για να αναπτύξετε την αγάπη για τον Θεό πρέπει να αξιολογείτε αν η κάθε σας πράξη ευχαριστεί τον Θεό ή όχι. Όταν ευχαριστείτε τον Θεό, θα έχετε φόβο για την αμαρτία. Όταν αυτά τα δύο είναι παρόντα, η ηθική στην κοινωνία θα ακολουθήσει φυσικά.  Όλα τα δεινά του κόσμου σήμερα οφείλονται στην απουσία του φόβου της αμαρτίας και στην μείωση της αγάπης προς τον Θεό. Η υποχώρηση του σεβασμού για τις ανθρώπινες αξίες έχει υπονομεύσει την παγκόσμια ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1998


19 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος πέφτει θύμα του θυμού του. Ποιος επηρεάζεται από αυτόν τον θυμό; Δεν είναι οι άλλοι αλλά ο ίδιος. Λέγεται: «Ο θυμός είναι  εχθρός του ανθρώπου, η ειρήνη είναι η προστατευτική ασπίδα, η συμπόνια είναι η αληθινή σχέση, η ευτυχία είναι αληθινά ο παράδεισος και η δυστυχία είναι η κόλαση». Επομένως, καταβάλλετε προσπάθειες για να ελέγξετε τον θυμό σας. Μη θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους άλλους. Πού είναι ο Θεός; Είναι παρών σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Γι’ αυτό λέγεται «ο Θεός είναι ο κάτοικος όλων των όντων!» Ο Θεός παίρνει τη μορφή του ανθρώπου. Όταν τα θεωρείτε όλα ως θεϊκά, δεν θα ενδώσετε ποτέ σε κριτική. Ο Θεός κρίνει έναν άνθρωπο από τις εσώτερες σκέψεις του και όχι από τις πράξεις του. Ο Θεός είναι αυτός που αγαπάει τα συναισθήματα, όχι αυτός που αγαπάει την εξωτερική επίδειξη. Επομένως, κάνετε προσπάθειες να στρέψετε το βλέμμα σας προς τα μέσα.  Αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που στρέφει το βλέμμα του εσωτερικά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


18 Φεβρουαρίου

Όπου κι αν είστε, είτε στην αίθουσα προσευχής είτε αλλού, αν οι σκέψεις σας είναι προσηλωμένες στον Θεό, τότε είστε αληθινός πιστός και θα έχετε τη χάρη Του. Αν νιώθετε να νυστάζετε, μπορείτε να κοιμηθείτε. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Ωστόσο, στον ύπνο, ας είναι οι σκέψεις σας προσηλωμένες στον Θεό. Δεν είναι εξαιτίας της αγάπης και της αφοσίωσής σας προς τον Θεό που ήρθατε μέχρι το Πρασάντι Νίλαγιαμ για να συμμετάσχετε στους ύμνους για τον εορτασμό του Σιβαράτρι; Νιώθω την αφοσίωσή σας. Ένας αληθινά αφοσιωμένος δεν χρειάζεται ανέσεις. Δεν επιθυμεί καμία άνεση. Όπου κι αν πάτε, κρατήστε το νου σας υπό τον έλεγχό σας και κατευθύνετε όλες τις σκέψεις σας προς τον Θεό. Αυτή είναι η πραγματική αφοσίωση. Μη στρέφετε την προσοχή σας στις ανέσεις που υπηρετούν το σώμα. Ψάλλετε συνεχώς το μάντρα «Ομ Νάμα Σιβάγια». Αν ψάλλετε απλώς με τα χείλη, θα συγχωνευτεί με τους κοσμικούς ήχους. Από την άλλη πλευρά, αν ψάλλετε το θείο όνομα ειλικρινά, με τον νου σας πλήρως εστιασμένο, αυτό θα απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξύμνηση του θείου ονόματος, με πλήρη συγκέντρωση του νου, είναι πραγματική πνευματική άσκηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2004


17 Φεβρουαρίου

Ο εορτασμός του Σιβαράτρι αποσκοπεί στον εξαγνισμό της καρδιάς με τον διαλογισμό του Θεού. Όταν η καρδιά εξαγνίζεται, ολόκληρη η ζωή εξαγιάζεται. Όταν οι άνθρωποι έχουν καλές ιδιότητες και ενεργούν δίκαια, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για πολυσύνθετη κοινωνική ανασυγκρότηση,. Οι νέοι πρέπει να απαλλαγούν από τις κακές σκέψεις και τις κακές συνήθειες. Η πνευματική αναζήτηση δεν μπορεί να αναβληθεί για τα γηρατειά. Η ώρα να αρχίσετε να αναζητάτε τον Θεό είναι τώρα. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο τόσο ισχυρό όσο το όνομα του Θεού, για να σας προστατεύει. Δεν είναι τα όπλα και οι βόμβες που θα σώσουν τον κόσμο. Μόνο η χάρη του Θεού τον προστατεύει. Είναι πρωταρχικό καθήκον του ανθρώπου να προσεύχεται για τη χάρη του Θεού. Η προσευχή είναι ύψιστης σημασίας. Μαζί με τη μελωδία και τον ρυθμό, πρέπει να μεταδίδετε συναίσθημα στο τραγούδι σας, ώστε να κάνετε τους ύμνους μια ιερή προσφορά στον Θεό. Μια μελωδία χωρίς αίσθημα αφοσίωσης στον Θεό είναι αρρωστημένη. Αφήνοντας την έπαρση και την επιδειξιομανία, πρέπει να τραγουδάτε τους ύμνους με πνεύμα ταπεινότητας και αφοσίωσης. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος εκτέλεσης τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1991


16 Φεβρουαρίου

Ο καθένας λατρεύει μια συγκεκριμένη μορφή ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Μερικοί άνθρωποι λατρεύουν τον Ράμα επειδή έλκονται από το Όνομα και τη Μορφή του Ράμα. Είναι το δάχτυλο που δείχνει ένα λουλούδι. Ομοίως, τα είδωλα δείχνουν τη Θεότητα. Έτσι, η λατρεία των ειδώλων δεν μπορεί να θεωρηθεί ανόητη. Ποτέ μην αγνοείτε τις εικόνες και τα αγάλματα επειδή είναι αδρανή. Ακόμα και στα αδρανή αντικείμενα, υπάρχει η Συνειδητότητα. Ο Θεός είναι λεπτοφυέστερος από το πλέον λεπτοφυές και μεγαλύτερος από το μέγιστο. Αυτή η Συνειδητότητα είναι παρούσα από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο. Από τη δική σας οπτική γωνία, ένα αντικείμενο μπορεί να φαίνεται αδρανές, αλλά από τη βεδική οπτική γωνία, τα πάντα είναι Συνειδητότητα. Είναι ανόητο να παραβλέπετε την ύπαρξη της Συνειδητότητας. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: αν η Συνειδητότητα είναι πανταχού παρούσα, γιατί δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι; Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά το γεγονός ότι σε κάθε σταγόνα γάλακτος υπάρχει βούτυρο. Μπορείτε να αρνηθείτε την ύπαρξή του μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι; Η διαδικασία εξαγωγής του βουτύρου περιλαμβάνει την πήξη του γάλακτος και στη συνέχεια την ανάδευσή του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


15 Φεβρουαρίου

Ο Θεός εκδηλώνει τέτοια Χάρη, ώστε ο καθένας να Τον έχει εξ ολοκλήρου για τον εαυτό του· δεν χρειάζεται να λυπάστε που δεν θα Τον έχετε εσείς όταν Τον έχουν οι άλλοι, ούτε χρειάζεται να υπερηφανεύεστε που Τον έχετε εσείς και κανένας άλλος δεν μπορεί να Τον έχει ταυτόχρονα! Ο Θεός είναι εγκατεστημένος στο βωμό της καρδιάς σας. Προσφέρετε ολόκληρο τον εαυτό σας, ολόκληρη τη ζωή σας, σ’ Αυτόν· τότε η λατρεία σας θα σας μεταμορφώσει και θα σας αλλάξει τόσο γρήγορα και ολοκληρωτικά, ώστε εσείς και Εκείνος να μπορέσετε να συγχωνευτείτε σε Ένα. Εκείνος σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί όπως εσείς· εσείς σκέφτεστε, αισθάνεστε και ενεργείτε όπως Εκείνος. Θα μεταμορφωθείτε, όπως μεταμορφώνεται ένας βράχος από τον γλύπτη, σε είδωλο, που αξίζει τη λατρεία γενεών ειλικρινών ανθρώπων. Στην πορεία θα πρέπει να υπομείνετε πολλά χτυπήματα με το σφυρί, πολλές πληγές με τη σμίλη, γιατί Εκείνος είναι ο γλύπτης. Αυτό που κάνει είναι να σας απελευθερώσει από την απολίθωση! Προσφέρετε την καρδιά σας στον Θεό, γεμάτη με αγνή αγάπη γι’ Αυτόν!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


14 Φεβρουαρίου

Όλα όσα υπάρχουν σε αυτό τον ορατό κόσμο είναι εξαιρετικά όμορφα, ελκυστικά κι ευχάριστα. Το Θείο ενυπάρχει σε ολόκληρο το σύμπαν. Το σύμπαν είναι γεμάτο αγάπη. Ο υπέρτατος Εαυτός είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Ως εκ τούτου, αν η αγάπη συναντήσει την αγάπη συγχωνεύονται. Έτσι, αν αναπτύξετε την αγάπη σας, γίνεστε άξιοι να επιτύχετε την ενότητα με το Θείο. Η αγάπη υπάρχει για την αγάπη και τίποτε άλλο. Είναι αυθόρμητη και δίνει χαρά. Τα πάντα διαπερνώνται από την αγάπη. Η αγάπη βλέπει με την καρδιά και όχι με τα μάτια. Ακούει όχι με τα αυτιά αλλά μέσα από τη γαλήνη της καρδιάς. Δεν μιλάει με τη γλώσσα αλλά μέσα από τη συμπόνια. Η συμπόνια, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ξεχωριστές λέξεις που σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Η αγάπη έχει πολλά συνώνυμα. Η αγάπη μπορεί να πηγάζει μόνο από την καρδιά και όχι από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Η αγάπη είναι αθάνατη, είναι νέκταρ, ευδαιμονική και άπειρη. Μια καρδιά γεμάτη αγάπη δεν γνωρίζει περιορισμούς. Ακριβώς όπως τα ποτάμια με διαφορετικά ονόματα και μορφές συγχωνεύονται στον ωκεανό και γίνονται ένα με αυτόν, έτσι και η αγάπη με πολλές μορφές εισέρχεται στον ωκεανό της καρδιάς και ταυτίζεται με αυτόν. Η αγάπη μπορεί να κατακτήσει τα πάντα. Η ανιδιοτελής, αγνή και ανόθευτη αγάπη οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1995


13 Φεβρουαρίου

Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, η πνευματική άσκηση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα· όταν οι αισθήσεις κυριαρχούν πλήρως, είναι σαν να κρατάς νερό σε ένα δοχείο που στάζει. Όταν η γλώσσα λαχταράει κάποια λιχουδιά, σιγουρευτείτε ότι δεν θα ικανοποιήσετε τα καπρίτσια της. Αν επιμένετε να δίνετε στον εαυτό σας απλό φαγητό που δεν είναι αλμυρό ή καυτερό, αλλά επαρκώς θρεπτικό, η γλώσσα μπορεί να δυσανασχετήσει για λίγες ημέρες, αλλά σύντομα θα το καλωσορίσει. Αυτός είναι ο τρόπος για να την υποτάξετε και να ξεπεράσετε τις κακές συνέπειες του να είναι ο αφέντης σας. Δεδομένου ότι η γλώσσα είναι εξίσου επίμονη στο να ασχολείται με σκάνδαλα και λάγνες κουβέντες, πρέπει να περιορίσετε και αυτή της την τάση. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε γλυκά, και μόνον όταν υπάρχει πιεστική ανάγκη, να μιλάτε μόνο σε εκείνους στους οποίους πρέπει, και μη φωνάζετε ή υψώνετε τη φωνή, με θυμό ή έξαψη. Ένας τέτοιος έλεγχος θα βελτιώσει την υγεία και την ψυχική σας γαλήνη. Θα βελτιώσει τις σχέσεις σας με τους άλλους και θα ελαττώσει την εμπλοκή σας σε επαφές και συγκρούσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968


12 Φεβρουαρίου

Στη διάρκεια της ζωής πρέπει να πετύχει κανείς πολλούς στόχους. Ο υψηλότερος και πολυτιμότερος από αυτούς είναι να κερδίσει τη χάρη του Θεού, την αγάπη του Θεού. Η αγάπη του Θεού θα του προσφέρει τη μεγάλη εκείνη σοφία που χρειάζεται για να αποκτήσει ακλόνητη εσωτερική ειρήνη. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την αληθινή φύση του Θείου. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί, από την αρχή, να συλλάβει το μη εκδηλωμένο Απόλυτο. Θα πρέπει, στην αρχή, να το περιβάλλει με μια μορφή και να του αποδώσει κάποιες ιδιότητες για να το προσεγγίσει. Στη συνέχεια, βήμα προς βήμα, πρέπει να προσπαθήσει να το εδραιώσει εντός του, ως θεϊκή ενέργεια που κατέβηκε και ενοικεί εντός του. Η απλή επιδίωξη της επιτυχίας σε αυτή την προσπάθεια και μόνο δεν καθιστά τον αναζητητή δικαιούχο. Πρέπει επίσης να καλλιεργεί κανείς το πνεύμα της υπηρεσίας και να ασχολείται με καλές πράξεις που κερδίζουν την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων. Μόνο έτσι θα κατορθώσει να εξαγνίσει τα επίπεδα της συνείδησής του και να καταστεί άξιος υποψήφιος για την πνευματική τελείωση και αυτοπραγμάτωση.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Η Θεία Γνώση – Vidya Vahini», ch. 11


11 Φεβρουαρίου

Υπάρχει μια ιστορία που αφηγείται ότι η Λάκσμι ρώτησε μια μέρα τον Βίσνου για το αν η ανθρωπότητα θα στραφεί ποτέ προς τον Θεό, καθώς Εκείνος τους είχε παράσχει όλες τις δεξιότητες και τα υλικά αγαθά για μια άνετη ζωή. Ο Βίσνου απάντησε: «Τους έχω προικίσει και με δύο ιδιότητες, οι οποίες θα τους έλξουν προς Εμένα: την απληστία και τη μη-ικανοποίηση». Όταν ο άνθρωπος στραφεί προς τον Θεό, απελευθερώνοντας τον εαυτό του από τα δεσμά του κόσμου, θα πάψει πλέον να υποφέρει από την απληστία και τη μη-ικανοποίηση. Ο ποταμός της ζωής μπορεί να κατευθύνεται ανεμπόδιστα και με ταχύτητα προς τον Ωκεανό της Θείας Χάρης, όταν ρέει ανάμεσα σε δύο αναχώματα: την προσκόλληση στον Θεό και τη μη-προσκόλληση στον κόσμο. Δείτε τον εαυτό σας ως Θεϊκό· δείτε τους άλλους ως Θεϊκούς. Απομακρυνθείτε από κάθε τι άλλο που βρίσκεται εντός σας και εντός των άλλων. Αυτή είναι η ουσία της πνευματικής άσκησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Αυγούστου 1968


10 Φεβρουαρίου

Να έχετε υψηλά ιδανικά. Προσπαθήστε να εξυψώσετε τον εαυτό σας. Αγωνιστείτε για τον υψηλότερο στόχο, τον Θεό. Όποιο κι αν είναι το εμπόδιο ή η αντίσταση, μην αποθαρρύνεστε. Παραδώστε τις ζωώδεις ιδιότητες εντός σας, εδραιωθείτε στις ανθρώπινες αξίες και προχωρήστε με τόλμη προς την πραγμάτωση του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Μαρτίου 1978


9 Φεβρουαρίου

Ποτέ δεν πρέπει να θεωρείτε τον πλούτο ως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας. Το σημαντικότερο είναι το καθήκον. Μέσω την εκπλήρωσης του καθήκοντος πρέπει να κερδίσετε τη χάρη του Θεού. Χρειάζεται να έχετε χρήματα αρκετά ώστε να καλύπτουν τις βασικές σας ανάγκες. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπίες και άλλα παρόμοια πράγματα. Σήμερα, βλέπουμε πολλές καταστάσεις μεταξύ των σπουδαστών, με τις οποίες κακομαθαίνουν, έχοντας στην κατοχή τους υπερβολικά πολλά χρήματα. Σε πρώτη φάση, μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα με ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό· αλλά αν μπορέσουν να ελέγξουν την επιθυμία τους για χρήματα, θα νιώσουν πολύ χαρούμενοι και γαλήνιοι στη συνέχεια. Όταν οι μαθητές έχουν πραγματική ανάγκη από δέκα ρουπίες, προετοιμάζονται να ζητήσουν είκοσι ρουπίες. Όταν τα παιδιά ζητούν είκοσι ρουπίες, οι γονείς πρέπει να δίνουν μόνο δέκα ρουπίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα κι αν το παιδί αισθάνεται στιγμιαία πληγωμένο, θα πάρει δύναμη αργότερα. Αν του δοθούν οι είκοσι ρουπίες όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο δέκα, θα εμπλακεί σε κακές παρέες και θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα στα πλαίσια αυτών των επιλογών του.

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν - Summer Showers in Brindavan, 1973, ch 17


8 Φεβρουαρίου

Η αφοσίωση και η σοφία είναι σαν το ζευγάρι των βοδιών που σέρνει το κάρο. Και τα δύο πρέπει να τραβούν ταυτόχρονα. Το καθένα πρέπει να συμβαδίζει και να βοηθάει το άλλο ώστε να σύρουν το βάρος πιο γρήγορα. Η σοφία πρέπει να βοηθάει στην ανάπτυξη της αφοσίωσης· η αφοσίωση πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της σοφίας. Εξαιτίας αυτής της αμοιβαίας βοήθειας, αυτής της συνεργασίας, οι βοσκοπούλες του Μπριντάβαν μπόρεσαν να επιτύχουν την απελευθέρωση. Η αφοσίωσή τους προς τον Κρίσνα τις προίκισε επίσης με την ύψιστη σοφία. Τώρα, η ουσία της αφοσίωσης καθώς και της σοφίας είναι η ειρήνη, ο υψηλότερος τύπος ειρήνης, η υπέρτατη ειρήνη. Η υπέρτατη ειρήνη οδηγεί κάποιον στη δόξα της πνευματικής ακτινοβολίας και από εκεί στην υπέρλαμπρη ακτινοβολία της ύψιστης αποκάλυψης. Η σοφία είναι ένα συνακόλουθο της αφοσίωσης, το συστατικό της. Η αγάπη, η εστιασμένη στον Θεό, είναι η πλέον ευεργετική. Παράγει το μεγαλύτερο καλό. Δεν δεσμεύει τους ανθρώπους στη γη. Τους παίρνει από το χέρι στον δρόμο προς την απελευθέρωση.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 27


7 Φεβρουαρίου

Ο Ήλιος, ξεκινώντας ταξίδι του προς τον βορρά, χαιρέτισε τα Ιμαλάια ως την όμορφη κατοικία του Άρχοντα Σίβα. Η καρδιά θα πρέπει να θεωρείται ως η κατοικία του Θεού και το όραμα θα πρέπει να στρέφεται προς τη θεϊκή εμπειρία. Η ίδια η ανθρώπινη καρδιά συμβολίζει τα Ιμαλάια ως κατοικία της αγνότητας και της ειρήνης. Το ταξίδι του Ήλιου προς το βορρά είναι ένας δείκτης για το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος για να πραγματώσει τον Θεό. Ο Ήλιος είναι το υπέρτατο παράδειγμα της ανιδιοτελούς και άοκνης υπηρεσίας. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον Ήλιο. Η ζωή στη γη είναι δυνατή μόνον χάρη στον Ήλιο. Ο Ήλιος διδάσκει στον άνθρωπο το μάθημα της ταπεινής αφοσίωσης στο καθήκον, χωρίς καμία έπαρση. Ο Ήλιος είναι το υπέρτατο παράδειγμα για όλους, δηλαδή ότι οφείλει να κάνει κανείς το καθήκον του με αφοσίωση και προσήλωση. Το να κάνει κανείς το καθήκον του είναι η σπουδαιότερη γιόγκα, όπως επισημαίνει ο Κρίσνα στη Γκίτα. Είθε οι πράξεις και οι σκέψεις σας να είναι καλές. Τότε θα βιώσετε τη Θεία Ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992


6 Φεβρουαρίου

Μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα νιώστε κουρασμένοι και αδύναμοι, αλλά τότε θα πρέπει να προσευχηθείτε έτσι: «Κύριε, τα πράγματα έχουν υπερβεί τις δυνατότητές μου. Αισθάνομαι ότι η περαιτέρω προσπάθεια θα μ’ επιβαρύνει υπερβολικά. Δώσε μου δύναμη, Κύριε!» Στην αρχή, ο Θεός στέκεται σε απόσταση, παρακολουθώντας τις προσπάθειες του ατόμου, όπως ο δάσκαλος που στέκεται σε απόσταση όταν ο μαθητής γράφει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, όταν αποβάλλετε την προσκόλληση στις αισθητηριακές απολαύσεις και ασχολείστε με καλές πράξεις και ανιδιοτελή υπηρεσία, ο Θεός έρχεται κοντά για να σας ενθαρρύνει. Περιμένει έξω από την κλειστή πόρτα, όπως ο Ηλιος, ή όπως ο υπηρέτης που γνωρίζει τα δικαιώματα του αφέντη του και τους δικούς του περιορισμούς και δεν ανακοινώνει την παρουσία Του ούτε χτυπάει την πόρτα, αλλά απλώς περιμένει. Και όταν ο αφέντης ανοίξει έστω και λίγο την πόρτα, ο Ήλιος ορμάει μέσα και αμέσως διώχνει το σκοτάδι. Όταν ζητείται η βοήθειά Του, είναι παρών στο πλευρό σας, με τα χέρια απλωμένα για να παράσχει βοήθεια. Έτσι, αυτό που χρειάζεται είναι μόνον η διάκριση, ώστε να προσεύχεστε στον Κύριο και η πνευματική σοφία για να Τον θυμάστε.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch 11


5 Φεβρουαρίου

Μέσα από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπου, κυλάει το ρεύμα ζωής του. Αυτή η ροή θα σταματήσει κάποια στιγμή. Πραγματικά, τη γέννηση ακολουθεί ο θάνατος, και τον θάνατο πάλι η γέννηση, και ούτω καθεξής. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το μυστικό αυτής της ζωής. Όπως ένας άνθρωπος που κολυμπάει και κινείται προς τα εμπρός σε ένα ποτάμι, έτσι και εμείς θα πρέπει να ξεχάσουμε τις εμπειρίες που είχαμε στο παρελθόν και να κολυμπήσουμε προς τα εμπρός. Μόνο αν ο κολυμβητής ωθήσει προς τα πίσω το νερό που βρίσκεται μπροστά του, θα προχωρήσει μπροστά. Αν δεν σπρώξει πίσω το νερό που είναι μπροστά του, θα μείνει στο ίδιο σημείο. Κατ’ αναλογία, μόνο αν ο άνθρωπος επιχειρήσει να αφήσει πίσω τις εμπειρίες που έχει ζήσει, θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Αν ακολουθήσει κανείς ένα τέτοιο μονοπάτι, θα διαπιστώσει ότι στη ζωή του ανθρώπου δεν υπάρχει θέση για θυμό, δεν υπάρχει θέση για ζήλια και έτσι η ζωή θα κυλήσει ευχάριστα.

- Μπάμπα, από τα θερινά σεμινάρια στο Μπριντάβαν - Summer Showers in Brindavan, 1977, ch 17


4 Φεβρουαρίου

Το ρολόι φαίνεται ότι χτυπάει συνεχώς. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Οι χτύποι δεν είναι συνεχείς, διότι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει μια μικρή παύση μεταξύ του ενός τικ και του επόμενου. Αυτό είναι το διάστημα της ανάπαυσης. Αλλά ο νους σας δεν έχει ούτε αυτό το μικρό διάστημα μεταξύ της μιας σκέψης και της επόμενης. Και στη συνεχή διαδοχή των σκέψεων, δεν υπάρχει καμία τάξη ή σχέση! Αυτό προσθέτει σύγχυση και ανησυχία. Αυτή είναι η κύρια πηγή της κακής υγείας στον άνθρωπο! Σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε για την ανάπαυση του σώματος και την ψυχαγωγία του διότι γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι μηχανές χρειάζονται χρόνο ανάπαυλας. Αλλά, έχουμε παραμελήσει το καθήκον να εξασφαλίσουμε την ανάπαυση του νου! Διαλογισμός είναι το όνομα για την περίοδο ξεκούρασης που πρέπει να παρέχουμε για τον πολυάσχολο και δύστροπο νου! Η καρδιά ασχολείται όπως το ρολόι, με χτύπους, ένας νέος παλμός ενέργειας δημιουργείται μεταξύ του ενός χτύπου και του άλλου. Αυτό εξασφαλίζει τη ροή της ζωής, ανεξάρτητα από τις στιγμές που πέρασαν και απ’ αυτές που θάρθουν. Είναι μια συνεχής ροή προς έναν στόχο. Ο κολυμβητής στο ποτάμι πρέπει να παραμερίσει τα νερά μπροστά του προς τα πλάγια και να κλωτσήσει τα νερά προς τα πίσω για να μπορέσει να προχωρήσει ευθεία και γρήγορα. Το να σπρώχνει το νερό πίσω είναι η πράξη που τον οδηγεί μπροστά. Με άλλα λόγια, μη στέκεστε, μην του δίνετε σημασία, πετάχτε το πίσω, αφήστε το, απαρνηθείτε. Μόνο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε, έστω και ένα εκατοστό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


3 Φεβρουαρίου

Από τις έμφυτες επιθυμίες της ζωής, μερικές είναι ισχυρότερες από τις υπόλοιπες και ξεχωρίζουν μέχρι τέλους. Έτσι είναι η ζωή· αυτό πρέπει να το μάθετε. Το καθαρό αποτέλεσμα όλης αυτής της ζωής και του μόχθου είναι οτιδήποτε έρχεται στη μνήμη την τελευταία στιγμή της ζωής. Επομένως, κατευθύνετε ολόκληρο το ρεύμα της ζωής προς την απόκτηση της νοητικής τάσης που θέλετε να έχετε κατά την τελευταία στιγμή! Εδραιώστε την προσοχή σας σε αυτό, μέρα και νύχτα. Το συναίσθημα που κυριαρχεί τη στιγμή του θανάτου λειτουργεί με μεγάλη δύναμη στην επερχόμενη ζωή. Αυτή η αλήθεια πρέπει να καθοδηγεί το άτομο και για το ταξίδι αυτής της ζωής, διότι οι έμφυτες επιθυμίες είναι το εφόδιο γι’ αυτό το ταξίδι καθώς και για το ταξίδι μετά από αυτό. Ως εκ τούτου, από αύριο κιόλας, να έχετε πάντα τον θάνατο, που είναι αναπόφευκτος, μπροστά από τα μάτια της μνήμης σας και να μετέχετε στο ταξίδι της ζωής με καλές προθέσεις για όλους, με αυστηρή προσήλωση στην αλήθεια, αναζητώντας πάντα τη συντροφιά των ενάρετων και με τον νου πάντα προσηλωμένο στον Θεό!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch 27


2 Φεβρουαρίου

Ο νους είναι ένα θαύμα, τα δε καμώματά του είναι ακόμη πιο εκπληκτικά. Δεν έχει διακριτή μορφή ή σχήμα. Παίρνει το σχήμα ή τη μορφή αυτών στα οποία εμπλέκεται. Το να περιπλανιέται και να πετάγεται από τη μία επιθυμία στη άλλη, είναι η φύση του. Έτσι, γίνεται η αιτία της απώλειας και της θλίψης, της ευφορίας και της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματά είναι τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αξίζει τον κόπο για τον άνθρωπο να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του νου και τους τρόπους ώστε να μπορέσει να τον ελέγξει για το τελικό του όφελος. Ο νους είναι επιρρεπής στο να συγκεντρώνει εμπειρίες και να τις αποθηκεύει στη μνήμη. Δεν γνωρίζει την τέχνη της παραίτησης. Τίποτα δεν απορρίπτεται από το νου. Κατά συνέπεια, η θλίψη, το άγχος και η δυστυχία συνεχίζουν να σιγοβράζουν μέσα του. Μόνο αν ο νους μπορέσει να διδαχθεί τη θυσία, μπορείτε επίσης να γίνετε γιόγκι, δηλαδή πνευματικά γαλήνιο άτομο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


1 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι δημιουργούν και αναπτύσσουν μέσα τους μια εκπληκτική ποικιλία εγωιστικών συνηθειών και συμπεριφορών, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στον ίδιο τον εαυτό τους. Η ώθηση για όλα αυτά προέρχεται από το σύμπλεγμα εξουσίας, την απληστία για συσσώρευση εξουσίας, κυριαρχίας και δύναμης· απληστία για πράγματα που δεν μπορούν ποτέ να είναι αιώνια και δεν μπορούν ποτέ να προσφέρουν πλήρη ικανοποίηση. Η παντοδυναμία ανήκει μόνο στον Θεό, τον Κύριο των πάντων. Μπορεί ο άνθρωπος που κατέχει όλες τις τέχνες, όλον τον πλούτο, όλες τις γνώσεις και όλες τις γραφές, να νιώθει υπερήφανος, αλλά από ποιον τα απέκτησε όλα αυτά; Ίσως να ισχυρίζεται ότι τα κέρδισε με τον μόχθο και τις προσπάθειές του. Σίγουρα όμως κάποιος του τα έδωσε, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πηγή κάθε εξουσίας, κάθε δύναμης και κάθε γνώσης είναι ο Θεός. Το να αγνοεί κανείς αυτή την παντοδυναμία, να αυταπατάται ότι η μικρή δύναμη που έχει αποκτήσει είναι δική του, είναι πράγματι εγωισμός, έπαρση και υπερηφάνεια. Ο άνθρωπος που είναι γνήσιο όχημα δύναμης μπορεί να αναγνωριστεί από χαρακτηριστικά όπως η αλήθεια, η καλοσύνη, η αγάπη, η υπομονή, η ανεκτικότητα και η ευγνωμοσύνη. Όπου υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, το εγώ δεν μπορεί να επιβιώσει!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch 15.