Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2021

28 Φεβρουαρίου

Όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη γνώση και την πρακτική της γιόγκα. Αν και υπάρχουν πολλές σχολές γιόγκα, η πιο σημαντική είναι η σχολή γιόγκα του Πατάντζαλι. Ο Πατάντζαλι ορίζει τη γιόγκα ως ρύθμιση και έλεγχο των ροπών του νου. Αν δεν ελέγξετε τις αισθήσεις, δεν θα μπορέσετε να βιώσετε ολοκλήρωση και ευτυχία σε κανέναν τομέα της ζωής σας, σε κανένα εγχείρημα. Εάν απλώς αφήσετε τις αισθήσεις σας ανεξέλεγκτες, το αποτέλεσμα θα είναι η εναλλαγή της θλίψης και της χαράς. Σήμερα οι άνθρωποι δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στον έλεγχο των αισθήσεων. Μερικοί διακατέχονται από την εσφαλμένη εντύπωση ότι αν ελέγξουν τις αισθήσεις τους και περιορίσουν τις απολαύσεις τους θα χάσουν την ίδια την ουσία της ζωής. Αυτή είναι μια λανθασμένη ιδέα. Μη νομίζετε ότι εμποδίζετε τις αισθήσεις σας από το να εκτελούν τις λειτουργίες τους. Η πραγματική σημασία αυτής της διαδικασίας του ελέγχου είναι ότι τις κατευθύνετε και τις διοχετεύετε στα σωστά κανάλια. Τότε θα μπορέσετε να απολαύσετε την αληθινή χαρά του νου και την πραγματική ευδαιμονία του πνεύματος!

- Μπάμπα, από το βιβλίο “Summer Showers in Brindavan 1972”, Ch 17


27 Φεβρουαρίου

Υπάρχουν πέντε δάχτυλα σε κάθε χέρι. Εάν το κάθε δάχτυλο δείχνει προς τη δική του ιδιαίτερη κατεύθυνση, πώς μπορεί το χέρι να κρατήσει ή να χειριστεί οποιοδήποτε αντικείμενο; Εάν τα δάχτυλα ενωθούν και μείνουν μαζί, τα χέρια μπορούν να επιτύχουν ό,τι επιδιώκουν. Παρομοίως, όταν κάποιος από εσάς γυρίζει το κεφάλι του αλλού, στη θέα ενός άλλου, και δέκα άτομα επιμένουν σε δέκα διαφορετικές κατευθύνσεις, πώς μπορεί να γίνει οτιδήποτε; Όλοι οφείλετε να είστε εξίσου σε εγρήγορση, δραστήριοι και συνεργάσιμοι. Γιατί πρέπει να ανταγωνίζεστε και να φιλονικείτε; Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ ως έχει. Ο Βούδας το διέγνωσε σωστά. Δήλωσε: «Όλα είναι θλίψη, όλα είναι παροδικά, όλα είναι προσωρινές όψεις εφήμερων χαρακτηριστικών». Γιατί πρέπει να γοητεύεστε μοιρολατρικά από πράγματα που έχουν ένα τέλος; Προσπαθήστε να κατακτήσετε το αιώνιο, το άπειρο, το οικουμενικό. Μια μέρα πρέπει να εγκαταλείψετε το σώμα που έχετε θρέψει και αναθρέψει. Για πόσο καιρό μπορείτε να κρατήσετε όλα όσα έχετε κερδίσει και με υπερηφάνεια κατέχετε;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο 1981


26 Φεβρουαρίου

Ό,τι κι αν κάνετε, νιώστε ότι είναι αποτέλεσμα της προτροπής του Σουάμι και κάντε το ως προσφορά στον Σουάμι. Είμαι ο παραλήπτης όλων των κόπων και των προσπαθειών σας. Για παράδειγμα, ο στρατός προσλαμβάνει ανθρώπους για να πλένουν και να σιδερώνουν τις στολές και τον ρουχισμό. Έχει κουρείς και καθαριστές στη λίστα του προσωπικού. Εργάζονται σε στρατόπεδα και μετακινούνται μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό. Μπορεί να ασχολούνται με διαφορετικό τύπο εργασίας ο καθένας, αλλά όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε εκπαίδευση και σωματική άσκηση καθημερινά. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάποιος από εσάς μπορεί να εργάζεται σε ένα γραφείο, άλλος σε ένα κατάστημα ή στον τύπο, αλλά όλοι πρέπει να ασχολούνται με την πνευματική άσκηση με αφοσίωση, πειθαρχία και αίσθημα καθήκοντος. Μη διακατέχεστε από την αίσθηση ότι ο ρόλος σας είναι κατώτερος και ότι ο ρόλος κάποιου άλλου είναι ανώτερος. Μη θλίβεστε όταν διαπιστώνετε ότι ο ρόλος σας είναι ασήμαντος. Μην  υπερηφανεύεστε όταν ανακαλύπτετε ότι ο ρόλος σας είναι σημαντικός. Δώστε τον καλύτερό εαυτό σας σε όποιο ρόλο σας έχει ανατεθεί. Αυτός είναι ο τρόπος για να κερδίσετε τη Θεία Χάρη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο 1981


25 Φεβρουαρίου

Η αιτία για όλα τα προβλήματα, τη σύγχυση και την αναταραχή είναι το γεγονός ότι έχετε χάσει την κυριαρχία επί των αισθήσεών σας. Αφήνοντας τις αισθήσεις ελεύθερες και ανεξέλεγκτες, δεν είστε σε θέση να διακρίνετε σωστά και να σκεφτείτε ψύχραιμα, ήρεμα και λογικά. Έτσι πολλές φορές πλανάσθε και οδηγείστε  σε λάθος πράξεις. Στην καθημερινή σας ζωή, γνωρίζετε πως όταν θυμώνετε, τα νεύρα σας γίνονται αδύναμα και άτονα και χάνετε τον εαυτό σας. Ακόμη και μια στιγμή θυμού αφαιρεί τη δύναμή που αντλείτε, τρώγοντας καλή τροφή επί τρεις μήνες. Ο θυμός όχι μόνο σας αποδυναμώνει, αλλά αφαιρεί την αξία των καλών σας πράξεων και σας εξασθενεί. Ο θυμός μοιάζει με ναρκωτική ουσία. Εσωτερικά, σας ωθεί να κάνετε λάθος πράγματα. Σας οδηγεί να διαπράττετε όλες τις άλλες αμαρτίες. Είναι η πηγή όλων των αμαρτιών. Είναι ένας μεγάλος δαίμονας. Εάν μπορέσετε να ελέγξετε τον θυμό σας μέσω της επανάληψης του Ονόματος του Θεού τότε θα αποκτήσετε μεγάλη αρετή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στο θερινό σεμινάριο του Μπριντάβαν το 1972 (Summer Showers in Brindavan 1972, Ch 17)


24 Φεβρουαρίου

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συγκέντρωση ταυτίζεται με τον διαλογισμό, αλλά δεν υπάρχει μια τέτοια σχέση. Προσέξτε αυτό, διαβάζω τώρα μια εφημερίδα. Τα μάτια μου κοιτάζουν τα γράμματα. Το χέρι μου κρατά την εφημερίδα. Η διάνοια βρίσκεται σε εγρήγορση. Ο νους σκέφτεται επίσης. Έτσι, όταν τα μάτια κάνουν τη δουλειά τους, το χέρι κάνει τη δουλειά του, η διάνοια κάνει τη δουλειά της και ο νους κάνει επίσης τη δουλειά του, εγώ μπορώ να συλλάβω το νόημα του περιεχομένου της εφημερίδας. Αυτό σημαίνει, πως εάν θέλω να συλλάβω την ουσία του περιεχομένου της εφημερίδας, όλες αυτές οι απαριθμημένες αισθήσεις πρέπει να είναι συγκεντρωμένες, να συντονίζονται και να εργάζονται σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εφημερίδας. Όλες οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η ομιλία, η ανάγνωση, η γραφή, το φαγητό κ.λπ. είναι δυνατές ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης. Πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η συγκέντρωση είναι το ίδιο με τον διαλογισμό και οδηγούνται σε λάθος δρόμο. Η συγκέντρωση είναι μια λειτουργία που ελέγχεται από τις αισθήσεις σας, ενώ ο διαλογισμός είναι πέρα  από τις αισθήσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


23 Φεβρουαρίου

Ο καθένας πρέπει να σέβεται όλους τους άλλους ως συγγενείς του, που έχουν τον ίδιο θείο σπινθήρα και την ίδια θεία φύση. Τότε, η παραγωγή θα είναι αποτελεσματική, η κατανάλωση με μέτρο και η κατανομή δίκαιη. Τότε, θα έρθει η ειρήνη και η αγάπη. Σήμερα, όμως, η αγάπη που βασίζεται στην αναγνώριση της έμφυτης θεότητας του ανθρώπου απουσιάζει και έτσι υπάρχει εκμετάλλευση, εξαπάτηση, απληστία και σκληρότητα. Εάν ο άνθρωπος αντιληφθεί ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κύτταρα τους Θείου σώματος, τότε δεν θα υπάρχει πια υποτίμηση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι ένα διαμάντι, αλλά αντιμετωπίζεται τώρα τόσο από τους άλλους όσο και από τον εαυτό του ως ένα κομμάτι γυαλιού! Ο άνθρωπος μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του στη γη μόνο όταν γνωρίσει τον εαυτό του ως Θεϊκό και όταν σέβεται όλους τους άλλους ως Θεϊκούς. Πρέπει να λατρέψει τον Θεό στη μορφή του ανθρώπου. Ο Θεός εμφανίζεται μπροστά του ως τυφλός, ζητιάνος, ανήμπορος, λεπρός, παιδί, γέρος, εγκληματίας ή τρελός. Πρέπει να δείτε ακόμη και πίσω από αυτά τα πέπλα τη θεϊκή αγάπη, δύναμη και σοφία, τον Σάι, και να Τον λατρέψετε μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975


22 Φεβρουαρίου

Χιλιάδες είναι οι ομάδες που συμμετέχουν στην ψαλμωδία λατρευτικών ύμνων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προσφοράς Ανιδιοτελούς Υπηρεσίας Σάτυα Σάι, σε ολόκληρο τον κόσμο. Πραγματοποιούν συναντήσεις λατρευτικών ύμνων-μπάτζανς  για περίπου μία ώρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τραγουδούν τη δόξα του Θεού με διάφορα ονόματα και μορφές και αυτή η εμπειρία τους γεμίζει ενθουσιασμό. Ο σκοπός των ηχηρών, συλλογικών προσευχών είναι διαφορετικός από εκείνον των σιωπηλών και ατομικών. Είναι μια από κοινού συντονισμένη και αμοιβαία χρήσιμη πνευματική άσκηση που βοηθά να ξεπεραστούν οι έξι εσωτερικοί εχθροί του ανθρώπου –λαγνεία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, αλαζονεία και μίσος. Αυτά τα νυχτόβια πουλιά κατακλύζουν το δέντρο της ζωής και μολύνουν την καρδιά όπου χτίζουν τις φωλιές τους. Όταν τραγουδάτε δυνατά τη δόξα του Θεού, η καρδιά φωτίζεται και αυτά δεν μπορούν να αντέξουν το φως. Άλλωστε, η φωνή που αναδύεται από πολλά στόματα, τα τρομάζει και τα αναγκάζει να πετάξουν μακριά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975


21 Φεβρουαρίου

Αυτό που απαιτείται είναι η επίγνωση του δόλιου παιχνιδιού που παίζει ο νους. Επικεντρώνει την προσοχή σας στις πηγές της προσωρινής απόλαυσης, φέρνοντάς τες μπροστά σας τη μία μετά την άλλη και δεν επιτρέπει κανένα διάλειμμα, ώστε να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά. Όταν η πείνα για τροφή ανακουφίζεται, φέρνει μπροστά στα μάτια σας το θέλγητρο μιας ταινίας, θυμίζει στο αυτί τη γοητεία μιας μουσικής και κάνει τη γλώσσα να υγραίνεται αναζητώντας την ευχάριστη γεύση από κάτι που λαχταρά. Η επιθυμία γίνεται πολύ σύντομα παρόρμηση για δράση, η παρόρμηση σύντομα δυναμώνει  και η λαχτάρα γίνεται ανεξέλεγκτη. Το βάρος των επιθυμιών γίνεται σταδιακά  ασήκωτο  και ο άνθρωπος αποθαρρύνεται και θλίβεται. Εκπαιδεύστε τον νου σας, ώστε να στρέφεται προς τη σοφία που εμπνέει και καθοδηγεί, όχι προς τις αισθήσεις, που οδηγούν σε περιπέτειες και ασήμαντα επιτεύγματα. Αυτό θα τον καταστήσει ένα όργανο για τη μείωση των ιδιοτροπιών σας και την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας για πιο ζωτικά θέματα. Μέσω της συνεχούς και συνεπούς πνευματικής άσκησης, ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει τις ιδιορρυθμίες του νου, οι οποίες με την ποικιλία και τη ματαιοδοξία τους γίνονται αιτίες απογοήτευσης και αγωνίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975


20 Φεβρουαρίου

Όταν μεταφέρετε το σώμα σας σε διάφορα μέρη και κινείστε χωρίς σκοπό, ο νους πηγαίνει επίσης σε διάφορα μέρη. Εάν το σώμα κινείται συνεχώς, τότε και ο νους κινείται επίσης. Εάν έχετε ένα δοχείο γεμάτο με νερό, το οποίο συνεχώς ανακινείται, τότε το περιεχόμενο θα είναι επίσης ασταθές. Επομένως, δεν πρέπει συνεχώς να κινούμε το σώμα και τα άκρα μας χωρίς σκοπό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της πρακτικής του διαλογισμού. Πρέπει να καθίσουμε ήσυχοι με το σώμα σταθερό. Γιατί ζητάμε από τους ανθρώπους να καθίσουν ευθυτενείς και ακίνητοι στον διαλογισμό; Διότι όταν το σώμα είναι ίσιο και ήσυχο, ο νους μέσα του θα είναι επίσης ίσιος και ήσυχος. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας, πώς μπορείτε να ελέγξετε τον νου σας; Το πρώτο πράγμα είναι να ελέγξετε το σώμα σας σταθεροποιώντας όλα τα άκρα και τα όργανα του σώματος. Η βασική αιτία για την περιπλάνηση του νου είναι ότι το φυσικό σας σώμα περιπλανιέται επίσης συνεχώς. Άρα, εγκαταλείψτε πρώτα αυτή την τάση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


19 Φεβρουαρίου

Ο Θεός δεν μπορεί να ταυτιστεί με ένα Όνομα και μία Μορφή. Ταυτίζεται με όλα τα ονόματα και όλες τις μορφές. Όλα τα ονόματα είναι δικά Του. Όλες οι μορφές είναι δικές Του. Τα ονόματά σας είναι επίσης δικά Του, είστε οι μορφές Του. Εμφανίζεστε ως ξεχωριστά μεμονωμένα σώματα, επειδή τα μάτια που κοιτάζουν αναζητούν μόνο σώματα, το εξωτερικό περίβλημα. Όταν ξεκαθαρίσετε και καθαγιάσετε την οπτική σας και  κοιτάξετε μέσα από τα μάτια του Εαυτού, το μάτια που διεισδύσουν  πίσω από το υλικό σώμα, πίσω από όλες του τις ιδιότητες και τα όργανα, τότε θα δείτε τους άλλους ως κύματα στον ωκεανό του Απόλυτου, ως τα «χιλιάδες κεφάλια, τα χιλιάδες  μάτια, τα χιλιάδες πόδια» του Υπέρτατου Κυρίου που υμνείται στον Ρίγκβέντα. Προσπαθήστε να αποκτήσετε αυτήν την οπτική  και να διαποτίσετε τον εαυτό σας με αυτήν την Ευδαιμονία. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1975 


18 Φεβρουαρίου

Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για πνευματική δύναμη, τριγυρνώντας όλον τον κόσμο και ξοδεύοντας πολλά χρήματα. Μείνετε στο σπίτι σας, εξελίξτε τον εαυτό σας –η πνευματική δύναμη υπάρχει μέσα σας! Δεν χρειάζεται να  τρέχετε εδώ και εκεί. Ο Θεός δεν είναι εξωτερικός, ο Θεός δεν είναι έξω από εσάς, ο Θεός υπάρχει εντός σας. Δεν είστε άνθρωποι, είστε ο ίδιος ο Θεός. Και όταν είστε σε θέση να το συνειδητοποιήσετε, όταν είστε σε θέση να αναπτύξετε την πνευματική δύναμη που υπάρχει μέσα σας, τότε θα δείτε τον Θεό. Αφήστε τον δρόμο της κοσμικής συνειδητότητας και βαδίστε τον δρόμο της υπερσυνειδητότητας. Τότε θα επιτύχετε την Αυτοπραγμάτωση  και θα δείτε την Αλήθεια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναπτύξετε πίστη στον Εαυτό μέσα σας. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Εαυτό τους που αρχίζουν να περιπλανώνται και να αμφιταλαντεύονται και να ακολουθούν ποικίλα και παντός είδους μονοπάτια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Μαρτίου 1975


17 Φεβρουαρίου

Διαχωρίστε το πραγματικό από το φαινομενικό. Κοιτάξτε το γεγονός, αναζητώντας τον πυρήνα, την ουσία. Εστιάστε στην πραγματικότητα του Εαυτού. Είστε αγνοί, άτρωτοι και ανεπηρέαστοι από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Είστε πράγματι ο αληθινός, ο αιώνιος, ο αμετάβλητος Θεός, είστε η οντότητα που είναι όλα αυτά. Μια απλή έρευνα πέντε λεπτών θα σας πείσει ότι δεν είστε το σώμα, οι αισθήσεις, ο νους ή η διάνοια, το όνομα ή η μορφή, αλλά είστε ο ίδιος ο Υπέρτατος Εαυτός που εκδηλώνεται μέσα απ’ όλη αυτήν την ποικιλία. Μόλις αποκτήσετε μια ιδέα αυτής της αλήθειας, κρατήστε την. Μην την αφήσετε να σας γλιστρήσει. Κάνετέ την  μόνιμο κτήμα σας. Ως ένα πρώτο βήμα προς την απόκτηση αυτής της σοφίας και της αποστασιοποίησης, ξεκινήστε από τώρα και στο εξής την πειθαρχία της  αδιάκοπης ενθύμησης του Θεού μέσω του ονόματος του Κυρίου. Όλες οι ώρες που αφιερώνονται σε κακόβουλες συζητήσεις, παρακολουθώντας σπορ και ταινίες και μετέχοντας σε ανούσιες συνομιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για τον σιωπηλό διαλογισμό του Ονόματος και της Μορφής, του μεγαλείου του Κυρίου! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965 


16 Φεβρουαρίου

Πρέπει να καλλιεργήσετε μια στάση αδιάσπαστης σύνδεσης με τον Κύριο, που είναι ο ίδιος ο εαυτός σας. Εάν Εκείνος είναι ένα λουλούδι, θα πρέπει να νιώθετε τον εαυτό σας σαν τη μέλισσα που απορροφά το νέκταρ του. Αν είναι δέντρο, γίνετε αναρριχώμενο φυτό που κρατιέται επάνω του. Εάν είναι ένας γκρεμός, τότε νιώστε ότι είστε ένας καταρράκτης που κατρακυλά από πάνω του. Αν είναι ο ουρανός, γίνετε ένα μικρό αστέρι που λαμπυρίζει μέσα του. Πάνω απ’ όλα, να έχετε επίγνωση της αλήθειας ότι εσείς και Εκείνος δεσμεύεστε από την Υπέρτατη Αγάπη. Εάν το αισθάνεστε έντονα, όχι με τον επιφανειακό υλικό  νου, αλλά με τη λεπτοφυή νοημοσύνη, τότε, το ταξίδι θα είναι γρήγορο και ο στόχος θα επιτευχθεί. Ο επιφανειακός, ρηχός νους σας βοηθά  να βαδίζετε, αλλά η λεπτοφυής νοημοσύνη σας φέρνει πετώντας στον προορισμό. Η επιφανειακή και υλική νοητική λειτουργία βαραίνει πάρα πολύ από το σώμα. Ο λεπτοφυής νους υπερβαίνει το σώμα και ελαφραίνει το βάρος!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


15 Φεβρουαρίου

Υπάρχουν τρία είδη ανθρώπινου νου: 1) Ο νους που, όπως το εκκοκκισμένο βαμβάκι, είναι έτοιμος να δεχτεί τον σπινθήρα της υψηλότερης σοφίας και να εγκαταλείψει σε μια στιγμιαία λάμψη, την αδυναμία και τις προκαταλήψεις αιώνων, 2) Ο νους που όπως το στεγνό ξύλο, δέχεται τον σπινθήρα, αλλά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και 3) Ο νους, που όπως τα χλωρά κούτσουρα, αντιστέκεται στην επέλαση της φωτιάς της γνώσης με όλη του τη δύναμη. Oι ορδές των βοοειδών τρέχουν προς έναν αντικατοπτρισμό για να σβήσουν τη δίψα τους, αλλά εσείς θα πρέπει να είστε σοφότεροι. Διαθέτετε διάκριση και μη-προσκόλληση. Μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε συνειδητά από αναζητήσεις που κρίνετε επιβλαβείς. Μείνετε σε ησυχία για λίγα λεπτά και αναλογιστείτε τη μοίρα εκείνων που τρέχουν προς τον αντικατοπτρισμό. Είναι ευτυχισμένοι; Έχουν το σθένος  να αντέξουν τις θλίψεις  και τις τιμητικές διακρίσεις με αταραξία; Έχουν μια ιδέα  της ομορφιάς, της αλήθειας και του μεγαλείου του Σύμπαντος που είναι η χειροτεχνία του Θεού; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


14 Φεβρουαρίου

Ο παρατηρητής δεν πρέπει να προσκολλάται στο αντικείμενο της παρατήρησης –αυτός είναι ο τρόπος να απελευθερωθείτε. Η επαφή των αισθήσεων με τα αντικείμενα προκαλεί επιθυμία και προσκόλληση. Αυτό οδηγεί στην προσπάθεια και τελικά είτε στον ενθουσιασμό είτε στην απελπισία. Στη συνέχεια, υπάρχει ο φόβος της απώλειας ή η θλίψη κατά την αποτυχία και η σειρά των αντιδράσεων επιμηκύνεται. Με πολλές πόρτες και παράθυρα ανοιχτά σε όλους τους ανέμους που φυσούν, πώς μπορεί να επιβιώσει η φλόγα της λάμπας; Αυτή η λάμπα είναι ο νους, ο οποίος πρέπει να ανάβει σταθερά χωρίς να επηρεάζεται από τις διττές απαιτήσεις του έξω κόσμου. Η πλήρης παράδοση στον Θεό είναι ένας τρόπος του να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες, γιατί τότε, σε αυτή την κατάσταση της πλήρους παράδοσης στον Θεό, απαλλάσσεστε από τον εγωισμό και έτσι δεν πλήττεστε από τη χαρά ή τη θλίψη. Η πλήρης παράδοση σας κάνει να βασίζεστε στη χάρη του Κυρίου για την αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων καταστάσεων στη σταδιοδρομία σας και έτσι, σας καθιστά θαρραλέους, πιο αφοσιωμένους και καλύτερα προετοιμασμένους για τη μάχη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


13 Φεβρουαρίου

Η ανάδευση του ωκεανού του γάλακτος που αναφέρεται στις γραφές πουράνας έχει μεγάλη διδακτική αξία, γιατί κι εσείς πρέπει να αναδεύσετε τον ωκεανό της καρδιάς σας ώστε να κερδίσετε το νέκταρ της αθανασίας. Η καρδιά σας, που στα βάθη της είναι γεμάτη με αγνότητα και αταραξία, είναι ο ωκεανός του γάλακτος. Ο σταθερός διαλογισμός του Θεού είναι το βουνό μάνταρα που τοποθετήθηκε σε αυτόν ως αναδευτήρας. Το φίδι βασούκι, που τυλίχτηκε γύρω από τον αναδευτήρα ως σχοινί, είναι το σύνολο των αισθήσεών σας. Το σκοινί των αισθήσεων κινητοποιείται από τις καλές και κακές παρορμήσεις σας, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά τη διαδικασία της ανάδευσης, ανυπόμονες για τα αποτελέσματα που η καθεμία από αυτές επιθυμεί διακαώς. Θα πρέπει με σοφία να περιμένετε υπομονετικά τη Χάρη του Θεού, με σταθερό ζήλο και αμείωτο ενδιαφέρον. Τότε, ο ίδιος ο Κύριος έρχεται προς σωτηρία σας, γνωρίζοντας ότι αναζητάτε με ειλικρίνεια το μυστικό της αθανασίας. Έρχεται σιωπηλά και απαρατήρητος –όπως έκανε τότε που εμφανίστηκε στον ωκεανό ως χελώνα– με τη μορφή της συνεχούς σκέψης Του ως σταθερής βάσης όλων των πνευματικών σας ασκήσεων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


12 Φεβρουαρίου

Η ενθύμηση του ονόματος του Θεού είναι η μέθοδος που θα σας βοηθήσει να διασχίσετε τον ωκεανό της κοσμικής ζωής αυτήν την εποχή. Μπορεί να αμφιβάλλετε για το αν τόσο μικρές λέξεις όπως «Ράμα», «Σάι» ή «Κρίσνα» μπορούν να σας κατευθύνουν στην απέραντη θάλασσα της κοσμικής ζωής. Οι άνθρωποι διασχίζουν απέραντους ωκεανούς με μια μικρή σχεδία, μπορούν να βαδίσουν σε σκοτεινές ζούγκλες με μια μικρή λάμπα στα χέρια τους. Το Όνομα, ακόμη και το Ομ, που είναι μικρότερο, έχει τεράστιες δυνατότητες. Η σχεδία δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη όσο η θάλασσα. Η απαγγελία του ονόματος μοιάζει με τη διαδικασία της γεώτρησης για την εκμετάλλευση του υπόγειου νερού. Είναι σαν το κτύπημα της σμίλης που θα απελευθερώσει την εικόνα του Θεού που είναι φυλακισμένη στο μάρμαρο. Σπάστε το περίβλημα και ο Θεός θα εμφανισθεί. Κόψτε την κολόνα, όπως ζήτησε από τον πατέρα του ο Πραχλάντα και ο Κύριος, ο οποίος είναι πάντα εκεί, θα αποκαλυφθεί. Ο Θεός είναι η ίδια η ευδαιμονία, την οποία μέλλεται να δοκιμάσετε μέσω του Ονόματος. Είναι Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


11 Φεβρουαρίου

Μπορεί να διαθέτετε τα καλύτερα λαχανικά, μπορεί να είστε ο ικανότερος μάγειρας, αλλά εάν το χάλκινο δοχείο στο οποίο προετοιμάζετε τη σούπα λαχανικών δεν είναι επιμεταλλωμένο, αυτό που μαγειρεύετε θα είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες! Γι’ αυτό «επιμεταλλώστε» την καρδιά σας με αλήθεια, σωστή συμπεριφορά, ειρήνη και θεϊκή αγάπη και τότε θα μετατραπεί σε ένα δοχείο κατάλληλο για την επανάληψη του ιερού ονόματος ή των μάντρα, τον διαλογισμό, τα θρησκευτικά τάματα, τα προσκυνήματα, την τελετουργική λατρεία και τα άλλα ‘πιάτα’ που ετοιμάζετε σ’ αυτό. Είναι δύσκολο να αναμορφωθούν οι τάσεις και ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Μπορεί κανείς να έχει μελετήσει όλα τα βιβλία για τις πνευματικές ασκήσεις, όλες τις γραφές, και μπορεί ακόμη και να δίνει διαλέξεις επί ώρες επ’ αυτών, όμως όταν έρθει αντιμέτωπος με τον πειρασμό θα πέσει στο λάθος. Όπως και η άνυδρη γη, η καρδιά μπορεί να φαίνεται απαλλαγμένη από κάθε καλλιέργεια κακού, αλλά όταν πέσουν οι πρώτες βροχές, οι σπόροι και οι ρίζες κάτω από το έδαφος θα μεταβάλουν την έρημο σε πράσινο χαλί!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


10 Φεβρουαρίου

Η προσευχή που αποβλέπει σε κάποιο όφελος ή κέρδος δεν πρέπει να απευθύνεται στον Θεό. Γιατί αυτό σημαίνει ότι ο Θεός περιμένει μέχρι να Τον καλέσετε! Παραδοθείτε σ’ Αυτόν. Θα σας συμπεριφερθεί όπως θεωρεί καλύτερα και όπως θα ήταν το καλύτερο για εσάς. Ο Θεός δεν χορηγεί χάρη ανάλογα με τα εγκώμια που δέχεται! Όταν προσεύχεστε, ζητώντας κάτι από τον Θεό, διατρέχετε τον κίνδυνο να Τον καταδικάσετε, εάν για κάποιο λόγο η προσευχή σας δεν απαντηθεί με τον τρόπο που θα θέλατε, ή όσο γρήγορα θέλετε! Αυτό το ενδεχόμενο προκύπτει, επειδή πιστεύετε ότι ο Θεός είναι ένας ξένος, που κατοικεί σε κάποιον παράδεισο ή ιερό τόπο, μακριά από εσάς. Ο Θεός είναι μέσα σας, ο Θεός είναι σε κάθε λέξη σας, σε κάθε πράξη και σε κάθε σκέψη. Να μιλάτε, να πράττετε και να σκέφτεστε όπως Του αρμόζει. Κάνετε το καθήκον που σας έχει αναθέσει, εξαντλώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σας και προς ικανοποίηση της συνείδησής σας. Αυτή είναι η λατρεία που επισύρει τη μέγιστη επιβράβευση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


9 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει τα πάντα, αλλά όταν ερωτάται για τον εαυτό του, σκύβει το κεφάλι του από ντροπή. Ο άνθρωπος γνωρίζει τα νέα όλου του κόσμου, αλλά αγνοεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στον εαυτό του και τους άλλους. Κινείται στο σκοτάδι, αλλά λαχταρά την ευδαιμονία. Δεν γνωρίζει τα μέσα για την εξασφάλιση της ευδαιμονίας μέσω της προσευχής, της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, της μελέτης πνευματικών κειμένων, του διαλογισμού και της σιωπής. Δεν έχει την πίστη ότι ο ίδιος είναι ευδαιμονία και ότι η ευδαιμονία είναι η φύση του. Άγεται και φέρεται από τις συμφορές, γιατί δεν έχει τη δύναμη να αντέξει αυτά τα χτυπήματα. Η πίστη στον Θεό εντός σας είναι η πιο ανθεκτική ασπίδα ενάντια στα χτυπήματα της μοίρας. Οι φωλιές που χτίστηκαν επίπονα από πουλιά διαλύονται από τις καταιγίδες. Τα μυρωδάτα πέταλα των λουλουδιών πέφτουν κάτω από βροχή. Η ήττα και η νίκη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! Όταν καλωσορίζετε το ένα, θέλοντας και μη, πρέπει να υποδεχτείτε και το άλλο! Η μακροθυμία, η συμπόνια και η ακεραιότητα είναι οι τρεις πυλώνες μιας ευτυχισμένης ζωής. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1973


8 Φεβρουαρίου

Η εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται ως η διαδικασία του να γεμίζει κανείς έναν άδειο σάκο και να αδειάζει το περιεχόμενό του. Δεν είναι το κεφάλι που πρέπει να γεμίσει μέσω της εκπαίδευσης, είναι η καρδιά που πρέπει να εξαγνιστεί, να διευρυνθεί και να φωτιστεί. Η εκπαίδευση είναι για τη ζωή, όχι για τα προς το ζην. Η ένδειξη του μορφωτικού επιπέδου ενός ανθρώπου είναι η ταπεινότητα, έχοντας συνείδηση του γεγονότος ότι δεν μπόρεσε να γνωρίσει το απέραντο άγνωστο που παραμένει ανεξερεύνητο. Ο μορφωμένος άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες υποχρεώσεις παρά προνόμια, περισσότερα καθήκοντα παρά δικαιώματα. Οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία μέσα στην οποία γεννήθηκε και την κληρονομιά που του παραδόθηκε από τους προγόνους του. Οφείλει να είναι ευχαριστημένος που υπηρετεί και δεν πρέπει να έχει καμία επιθυμία να επιβληθεί. Γιατί, η υπηρεσία είναι θεϊκή. Η υπηρεσία κάνει τη ζωή να αξίζει τον κόπο. Η υπηρεσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες, τη νοημοσύνη, τη δύναμη και τους πόρους σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Απριλίου 1973


7 Φεβρουαρίου

Ο πολιτισμός μας έχει προασπίσει τη δύναμη του νου και την αγνότητα των σκέψεων, oι οποίες μετουσιώνονται σε ευεργετικές αποφάσεις και επιθυμίες, ως βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις ενός προοδευμένου ανθρώπου. Το μυστήριο και η λαμπρότητα του Θεού μπορούν να συλληφθούν μόνο από έναν αγνό νου και ένα καθαρό βλέμμα. Γι’ αυτό ο Κύριος χάρισε ένα νέο μάτι στον Aρτζούνα, ώστε να μη σαστίσει μπροστά στη Δόξα Του. Μια απόφαση που υιοθετείται από τον νου μοιάζει με μια πέτρα που ρίχνεται σε μια λίμνη. Δημιουργεί κυματισμούς που επηρεάζουν ολόκληρη την επιφάνεια και διαταράσσουν την ηρεμία. Μια κακή σκέψη βεβηλώνει το άτομο όπως και την κοινότητα. Η δυστυχία είναι μεταδοτική. Τα μη-αγνά αισθήματα μολύνουν επίσης. Μια σωστή απόφαση δημιουργεί μια σειρά τέτοιων σκέψεων που η κάθε μία συμβάλλει αναλογικά στη διαδικασία εξαγνισμού και ενδυνάμωσης. Η πολιτισμική παράδοση της Ινδίας επιμένει στην αγνότητα της θέλησης γιατί, όπως ένα αρωματικό λουλούδι στο χέρι, θα μεταδώσει την ευεργετική του επιρροή σε άλλους και μέσα από τους άλλους! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1973


6 Φεβρουαρίου

Ενώ προσπαθείτε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα δώρα της Φύσης, πρέπει να έχετε φροντίσει κατ` αρχάς να εξοπλιστείτε με ταπεινότητα και απλότητα. Διαφορετικά, θα παρασυρθείτε μόνο στην καταστροφή, μέσω των πολλών ανεκπλήρωτων επιθυμιών. Ο Ράβανα επιθυμούσε και ήθελε να εκμεταλλευτεί τη Φύση (Μητέρα Σίτα). Δεν είχε εξαγνιστεί αρκετά μέσα από την πνευματική άσκηση της αναζήτησης του Θεού. Γι’ αυτόν τον λόγο βρέθηκε αντιμέτωπος με την πτώση του. Η επιθυμία, όταν ματαιώνεται, οδηγεί στον θυμό. Ο θυμός αποδυναμώνει το σώμα. Βλάπτει το πεπτικό σύστημα και σας οδηγεί γρήγορα στο γήρας. Να θυμάστε πως όταν η Θεϊκή ανιδιοτελής αγάπη εγκαθίσταται στην καρδιά, η ζήλια, το μίσος και η αναλήθεια δε βρίσκουν θέση εκεί. Μη ζητάτε αγάπη από τους άλλους, όταν εσείς αρνείστε την αγάπη σ’ αυτούς. Δεν πρόκειται για μονόδρομο! Ζήστε στην Αγάπη, ζήστε με Αγάπη, μιλάτε με Αγάπη, να κινείστε με Αγάπη, να σκέφτεστε με Αγάπη και να ενεργείτε με Αγάπη. Αυτή είναι η καλύτερη και πιο γόνιμη πνευματική άσκηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1973


5 Φεβρουαρίου

Κάθεστε μπροστά στην εικόνα, ανάβετε το θυμίαμα και προσφέρετε λατρεία, αλλά δεν προσπαθείτε να συλλάβετε τη σημασία της θεϊκής μορφής που βλέπετε στην εικόνα. Ερευνήστε το θέλημα του Θεού, ανακαλύψτε τις εντολές Του, μαντέψτε τι θα Τον ευχαριστούσε περισσότερο και ρυθμίστε ανάλογα τη ζωή σας. Μην παγιδεύεστε στη μαγεία της εξωτερικής φύσης. Μη σκληραίνετε την καρδιά σας μέσα από την απληστία και το μίσος. Κάντε την τρυφερή μέσω της Αγάπης. Εξαγνίστε την μέσα από ενάρετες συνήθειες ζωής και σκέψης. Χρησιμοποιήστε την ως βωμό, όπου έχετε εγκαταστήσει τον Θεό σας. Να είστε χαρούμενοι που έχετε μέσα σας την πηγή της δύναμης, της σοφίας και της χαράς. Δηλώστε ότι είστε απόρθητοι  κι ελεύθεροι, ότι δεν μπορείτε να δελεαστείτε ή να φοβηθείτε και να παρασυρθείτε σε λάθος μονοπάτι. Για όσον καιρό τα ίχνη της πεποίθησης «είμαι το σώμα» επιμένουν, πρέπει να επιμένετε στην αναζήτηση του Θεού. Πρέπει να πλησιάσετε κοντά Του, όπως πλησιάζετε έναν καθρέφτη. Ο καθρέφτης από μόνος του δεν θα προχωρήσει προς εσάς για να σας δείξει αυτό που πραγματικά είστε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1970


4 Φεβρουαρίου

Εάν πείτε στον γιο σας να απαντήσει στο τηλέφωνο, λέγοντας «ο πατέρας δεν είναι στο σπίτι», ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο σπίτι, σπέρνετε έναν δηλητηριώδη σπόρο, ο οποίος θα γίνει ένα τεράστιο δέντρο. Οι γονείς δίνουν κακά παραδείγματα, λέγοντας ψέματα, σκανδαλίζοντας άλλους, παίζοντας τυχερά παιχνίδια, πίνοντας, συμπεριφερόμενοι βίαια, προκαλώντας τραυματισμούς, εθισμένοι στη νυχτερινή ζωή, σε ταινίες και οινοποσίες και δημιουργώντας εντάσεις μετά την άφιξή τους στο σπίτι περασμένα μεσάνυχτα. Πώς μπορούν τα παιδιά, συνηθισμένα σε τόσο χυδαία θεάματα και ακούσματα, να μάθουν να γίνονται λαμπερά, φρέσκα, αρωματικά λουλούδια του αιωνίου κήπου των Αξιών; Πολλοί τέτοιοι γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στα μαθήματα Ανθρωπίνων Αξιών ή να παρίστανται στην ψαλμωδία ευλαβικών ύμνων και να παίρνουν μέρος σε πνευματικές συντροφιές. Λένε ότι η θρησκεία και ο Θεός είναι μόνο για αργόσχολους ή ξεμωραμένους ηλικιωμένους, και ότι αυτό το μονοπάτι θα τους οδηγήσει στην επαιτεία, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί! Αναιρούν τις ίδιες τις αξίες της ζωής. Οι γονείς πρέπει να διορθωθούν οι ίδιοι, πριν προσπαθήσουν να διορθώσουν τα παιδιά τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1975


3 Φεβρουαρίου

Πάρτε μαθήματα από τον ήλιο, τη σελήνη, τα σύννεφα, τη θάλασσα –όλοι είναι σπουδαίοι δάσκαλοι που μας αποκαλύπτουν την πρωταρχική σημασία της εκπλήρωσης του καθήκοντος, χωρίς παράπονα. Τα δέντρα μοιράζουν τους καρπούς και τη σκιά τους σε όλους, ακόμη και σε όσους κρατούν το τσεκούρι με σκοπό να τα καταστρέψουν! Τα βουνά υποφέρουν τη ζέστη, τη βροχή και την καταιγίδα χωρίς αντιρρήσεις και βυθίζονται σε διαλογισμό για αιώνες. Τα πουλιά δεν συσσωρεύουν τα προς το ζην που αφορούν το φαγητό ή το καταφύγιο. Δεν θρηνούν γιατί δεν παρέχουν αφειδώς στοργή στους απογόνους τους, περισσότερο από την απολύτως απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Η φύση είναι το σχολείο σας, το εργαστήριό σας, η πύλη για την απελευθέρωση και το πανόραμα του πολυσχιδούς μεγαλείου του Θεού. Αναζητήστε να πάρετε τα μαθήματα που αυτή είναι έτοιμη να σας διδάξει. Όλα τα πράγματα στη φύση είναι τόσο θεϊκά όσο εσείς! Επομένως, κάθε πράξη είναι θεϊκή. Κάθε ενέργεια είναι θεία λατρεία. Χτίστε το αρχοντικό της ζωής σας πάνω στο ισχυρό θεμέλιο της πίστης ότι όλα είναι Θεός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1970


2 Φεβρουαρίου

Αναφέρεστε στη δωρεά της τροφής ως «προσφορά τροφής». Αλλά κανείς δεν έχει την εξουσία να προσφέρει ως φιλανθρωπία όσα έχει δώσει ο Θεός ή να είναι περήφανος γι’ αυτό ή ακόμη και να αισθάνεται ότι έχει δώσει κάτι ως δωρεά. Ο Θεός έστειλε τις βροχές, ο Θεός έθρεψε τα μικρά βλαστάρια και ο Θεός ωρίμασε το σιτάρι. Με ποιο δικαίωμα το ονομάζετε δικό σας και να το δίνετε ως φιλανθρωπία; Δεν είναι φιλανθρωπία αυτό που κάνετε. Προσφέρετε μόνο ευγνωμοσύνη στον Θεό. Καθαγιάζετε το σιτάρι που έχετε συλλέξει, προσφέροντας το φαγητό που έχει παρασκευαστεί από αυτό σε αυτούς που είναι Θεοί με ανθρώπινη μορφή. Ονομάστε το «Υπηρεσία στον Θεό» (Ναράγιενα Σέβα)! Αυτό είναι πιο σωστό. Παρ’ όλα αυτά, αφού το κάνετε με αγάπη και ταπεινότητα, στο πνεύμα της θείας λατρείας, ήρθα να σας ευλογήσω. Μη ρίχνετε όλη την ευθύνη σε μια επιτροπή ή σε μια ομάδα ανθρώπων που υπηρετούν με ενθουσιασμό. Να συμμετέχετε με όλη σας την καρδιά και να προσφέρετε, ώστε να μοιράζεστε το βάρος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1975


1 Φεβρουαρίου

Η ζωή μοιάζει με ένα ταξίδι με τρένο. Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν, αλλά οι πρεσβύτεροι πρέπει να αποβιβαστούν από το τρένο πολύ σύντομα. Πρέπει να μάθετε να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ευχάριστο. Μην έχετε μαζί σας βαριές, περιττές αποσκευές. Αυτό θα κάνει το ταξίδι στενόχωρο. Μην επιδίδεστε στο να βρίσκετε τα σφάλματα των άλλων και στο να φιλονικείτε μαζί τους. Μην επιδιώκετε να έχετε τα καλύτερα πράγματα μόνο για εσάς. Μοιραστείτε με άλλους γύρω σας τα αγαθά που σας δίνονται. Θυμός, μίσος, φθόνος, ζήλια –αυτές είναι οι βαριές αποσκευές που σας ζήτησα να αποφεύγετε να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι. Πρέπει να συμβουλεύσω τους πρεσβύτερους και τους γονείς. Μη δίνετε κακά παραδείγματα που θ’ ακολουθήσουν αυτά τα παιδιά. Εάν είστε αληθινοί, δίκαιοι, ήρεμοι μπροστά στις προκλήσεις και γεμάτοι αγάπη σε όλες σας τις συναλλαγές με τους άλλους, τότε και τα παιδιά θα μεγαλώσουν στην Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1975