Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2019

28 Φεβρουαρίου

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι το να πράττετε τα αντίθετα απ’ όσα κηρύσσετε —να αρνείστε, δηλαδή, να κάνετε με τα χέρια ό,τι υποστηρίζετε με το στόμα. Εάν δεν μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε στις δηλώσεις σας, μείνετε σιωπηλοί. Μην αναλαμβάνετε τον ρόλο του συμβουλάτορα, διότι σε άλλη περίπτωση αυτό που πραγματικά κάνετε είναι να αναδεικνύετε τον εαυτό σας ως υποκριτή. Μην κηρύττετε τον Νόμο της Δικαιοσύνης, ενώ τον καταγγέλλετε στην πράξη. Ο Νόμος της Δικαιοσύνης είναι σταθερός και αναλλοίωτος και δεν εκπίπτει ποτέ. Αυτό που συμβαίνει είναι, πως εκείνοι που πρέπει να εφαρμόζουν αυτόν Νόμο, υπολείπονται στην πίστη και την σταθερότητα. Ο καθένας σας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από τις παραινέσεις που εκστομίζει. Ο σπόρος αναπτύσσεται σ’ ένα τεράστιο δέντρο. Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από μικρές πράξεις, γλυκά λόγια και ευγενικές κινήσεις, ο άνθρωπος ανυψώνεται σε Θεϊκό Ον!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1965


27 Φεβρουαρίου

Ανάμεσα σε όλες τις ζώσες υπάρξεις, η ανθρώπινη γέννηση είναι η σπανιότερη. Μη χάσετε μια τέτοια πολύτιμη και σπάνια ευκαιρία. Θα απωλέσετε την ανθρωπιά σας, αν ενδώσετε στο ψεύδος και την αδικία. Γι’ αυτό να σκέπτεστε θετικά, να μιλάτε καλότροπα, να έχετε θετική οπτική. Να βλέπετε το καλό, να πράττετε το καλό, να είστε καλοί. Αυτό είναι το εσώτερο νόημα της ζωής. Αν υποθέσουμε πως κάποιος σας επικρίνει, θα πρέπει να σκεφτείτε πως κι αυτή ακόμη η επίκριση λειτουργεί υπέρ σας. Οτιδήποτε μπορεί να κάνουν οι άλλοι, θεωρείστε πως όλα γίνονται για το καλό σας. Οι πράξεις σας ας στοχεύουν στη λύτρωση της ζωής σας. Βεβαιωθείτε, πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν θα χάσετε την ανθρωπιά σας. Ζήστε με χαμόγελο και χαρά. Οι πράξεις σας θα πρέπει να κινούνται από καλές προθέσεις. Προκειμένου να πράττετε ενάρετα, απαραίτητο είναι να σκέπτεστε ενάρετα. Όταν ο νους είναι πλήρης θετικών σκέψεων, δεν υπάρχει χώρος για τις κακές σκέψεις. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις της καλής υγείας. Να αγαπάτε όλους, να υπηρετείτε όλους. Εάν συμμορφώνεστε με αυτές τις αρχές, θα είστε πάντοτε υγιείς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Ιουλίου 2008


26 Φεβρουαρίου

Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, ποτέ μην εγκαταλείπετε τον δρόμο της αρετής. Όταν ο Χάνουμαν είδε τη Μητέρα Σίτα στη βασιλική αυλή της Λάνκα, εκείνη ήταν έρημη κι αβοήθητη εν μέσω των απαγωγέων της, περιβαλλόμενη από δράκαινες. Βλέποντάς την ένιωσε ανυπέρβλητη αγωνία και έτσι της πρότεινε: «Μητέρα, δεν αντέχω τον πόνο σου. Θα σε πάρω στον ώμο μου και χιμώντας πάνω από τη θάλασσα, θα σε ξαναφέρω στον Ράμα». Όμως προσέξτε την απάντησή της! Παρά τις αδικαιολόγητες ταλαιπωρίες, αντιστάθηκε στον πειρασμό να δραπετεύσει από την αιχμαλωσία και να επανενωθεί με τον Κύριο της. Όντας εδραιωμένη στον Νόμο της Δικαιοσύνης εξήγησε: «Δεν θ’ άγγιζα οποιονδήποτε άνδρα παρά τη θέλησή μου πέραν του Κυρίου μου. Εάν με πάρεις τώρα, θα κάνεις την ίδια ενέργεια για την οποία καταδικάζεται ο Ράβανα. Αυτό θα υπονομεύσει τη δόξα που προσδοκά ο Κύριός μου, ο οποίος σίγουρα θα μ’ απελευθερώσει με τη δύναμή Του». Ο σκοπός δεν μπορεί να αγιάζει τα μέσα. Τα μέσα είναι εξίσου σημαντικά με τον σκοπό. Και τα δύο, μέσα και σκοπός, θα πρέπει να είναι ευγενή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1965


25 Φεβρουαρίου

Η αγάπη που επικεντρώνεται στον εαυτό σας είναι σαν τον λαμπτήρα που φωτίζει μόνο το δωμάτιο, χωρίς το φως του να μπορεί ν’ απλωθεί  έξω από τους τέσσερις τοίχους. Φυλακίζεται στις αισθήσεις και ποτέ δεν ανοίγεται προς τους άλλους, έξω, οι οποίοι είναι συγγενείς και φίλοι σας εν Θεώ. Υπάρχει ένα άλλο είδος αγάπης, μεγαλύτερο και βαθύτερο, που αγκαλιάζει τα μέλη μιας οικογένειας. Είναι όπως το σεληνόφως, όχι αρκετά δυνατό, ώστε να κάνει τα πράγματα απολύτως διακριτά, αλλά αρκετό ώστε να περιβάλλει την οικογένεια. Το φως αυτό υφίσταται άνοδο και πτώση, αύξηση και μείωση. Όμως το πιο επιθυμητό είδος αγάπης μοιάζει με το φως του ήλιου —πάντα ικανό να εξαγνίζει, να ενεργοποιεί και να φωτίζει χωρίς διάκριση. Αυτή η αγάπη θα σας οδηγήσει να λειτουργείτε πάντα με πνεύμα αφοσίωσης στον Κύριο. Τότε, όλες σας οι πράξεις θα τείνουν προς τα άνω και θ’ αγγίζουν την αγιότητα.      

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1964


24 Φεβρουαρίου

Να είστε ενάρετοι, εξυπηρετικοί, χρήσιμοι, ευγενικοί, θεοσεβούμενοι —έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Η πίστη είναι η αναπνοή της νίκης —η πίστη στον εαυτό σας, η πίστη στα καλά έργα στα οποία έχετε εμπλακεί  και η πίστη στη επιτυχία τους, παρά τα σημάδια μιας πιθανής αποτυχίας. Η προσκόλληση και η κακία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της προόδου για κάθε ενέργεια. Εάν κάποιος ξεγελαστεί να πιστέψει πως σώζει τους άλλους, τότε κακό γι’ αυτόν, γιατί δεν υπάρχει κανένας «άλλος». To βασικό μειονέκτημα εδώ είναι η άγνοια. Αν γνωρίζατε, θα ξέρατε πως όλα τα άτομα είναι κύματα στην επιφάνεια του ίδιου ωκεανού. Όλα είναι Ένα. Η πληγή στο χέρι αποτελεί πόνο για όλο το σώμα. Επομένως, η ανιδιοτελής δράση είναι το ιδανικό που πρέπει τεθεί σ’ εφαρμογή. Πράττετε χωρίς ιδιοτελή κίνητρα. Η επιθυμία για κέρδος είναι σαν τα δηλητηριώδη δόντια. Όταν ξεριζωθούν το φίδι του κάρμα καθίσταται αβλαβές. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1963


23 Φεβρουαρίου

Η απόσπαση είναι το πρώτο σημάδι της πνευματικής ζωής. Χωρίς αυτήν, είστε αναλφάβητοι στην πνευματική σας προσπάθεια. Η απόσπαση πρέπει να ισχυροποιηθεί, ώστε να απορρίψετε τα δεσμά των αισθήσεων. Λίγα λεπτά σκέψης θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε την κενότητα των γήινων αγαθών, της φήμης και της ευτυχίας. Όταν αθροίζετε όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, σκεφτείτε μήπως συσσωρεύετε προβλήματα για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, καθιστώντας δυσκολότερο γι’ αυτά το να ζήσουν αγνές, άνετες και αξιοπρεπείς ζωές. Όταν αγωνίζεστε ν’ αποκτήσετε ασήμαντη φήμη με δόλια μέσα, να θυμάστε ποιοι ανάμεσα στους συμπατριώτες σας τιμώνται σήμερα και για ποιον λόγο. Δεν βλέπετε πως παντού τιμώνται εκείνοι που εγκατέλειψαν και απαρνήθηκαν τα του κόσμου και αναζήτησαν τον δυσκολότερο δρόμο της πραγμάτωσης του Θεού και όχι το ευκολότερο μονοπάτι της πραγμάτωσης του κόσμου;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


22 Φεβρουαρίου

Αρχικά ενστερνιστείτε τη θέση: «Είμαι δικός σου». Αφήστε το κύμα ν’ ανακαλύψει και να παραδεχθεί πως ανήκει στη θάλασσα. Αυτό το βήμα δεν είναι εύκολο. Το κύμα χρειάζεται πολύ χρόνο για ν’ αναγνωρίσει τον τεράστιο όγκο νερού που κείται από κάτω και του χορηγεί την ύπαρξη, διότι ο εγωισμός είναι τόσο ισχυρός που δεν του επιτρέπει να γέρνει ταπεινά μπροστά στη θάλασσα. Το δεύτερο βήμα είναι: «Είμαι δικός Σου. Είσαι ο Κύριος μου. Είμαι ο υπηρέτης Σου». Αυτή η νοητική στάση θα τιθασεύσει το εγώ και θα προσδώσει αξία στην κάθε ενέργεια. Το επόμενο βήμα είναι: «Είσαι δικός μου». Εδώ το κύμα απαιτεί την στήριξη της θάλασσας ως φυσικό του δικαίωμα. Ο Κύριος πρέπει να αναλάβει την προστασία και την καθοδήγηση του ατόμου. Ο Σούρντας έλεγε: «Είσαι δικός μου, δεν θα Σ’ εγκαταλείψω, θα Σε κλείσω στην καρδιά μου, δεν θα ξεφύγεις». Το επόμενο στάδιο είναι; «Εσύ είσαι εγώ. Εγώ δεν είμαι παρά το απείκασμα κι Εσύ είσαι η πραγματικότητα. Δεν έχω ξεχωριστή ατομικότητα, δεν υπάρχει δυαδικότητα».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


21 Φεβρουαρίου

Να καλωσορίζετε όλα τα χτυπήματα της μοίρας, τις κακοτυχίες και τις δυστυχίες, όπως ο χρυσός καλωσορίζει το καμίνι, το σφυρί και το αμόνι, ώστε να μετατραπεί σε κόσμημα ή όπως το ζαχαροκάλαμο καλωσορίζει το δρεπάνι, τον θραυστήρα, το καζάνι, το τηγάνι, τον ψεκαστήρα και το στεγνωτήριο, έτσι ώστε να συντηρηθεί η γλυκύτητα του και να χρησιμοποιηθεί ως ζάχαρη απ’ όλους. Οι Πάνταβας δεν αντέδρασαν ποτέ, όταν οι κακοτυχίες έπεφταν βαριές επάνω τους. Δέχονταν τα προβλήματα ως ευκαιρίες να ενθυμούνται τον Κρίσνα και να προσεύχονται ένθερμα. Ο Θεός θα σας ενισχύσει εσωτερικά, όπως ακριβώς έσωσε και ενθάρρυνε τόσους αγίους που εναπόθεσαν την πίστη τους σ’ Αυτόν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1963


20 Φεβρουαρίου

Το δέντρο της Ζωής πρέπει να ποτίζεται στις ρίζες, αλλά στις μέρες μας, εκείνοι που στοχεύουν στην ανάπτυξη του βιοτικού τους επιπέδου, ποτίζουν τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη. Οι ρίζες είναι οι αρετές που πρέπει να προάγονται, έτσι ώστε τα άνθη των πράξεων, των λόγων και των σκέψεων ν’ ακμάσουν, αναδίδοντας το ωραιότερό τους άρωμα  και ν’ αποδώσουν τον καρπό της υπηρεσίας, γεμάτο από τον γλυκό χυμό της ευδαιμονίας. Ο σχεδιασμός με στόχο την τροφή, την ένδυση και την κατοικία προωθεί μόνον την ευεξία της «άμαξας». Να στοχεύετε επίσης στην ευημερία του «αλόγου», του νου του ανθρώπου, που πρέπει να χρησιμοποιεί την τροφή, την ένδυση, την κατοικία και τα άλλα υλικά μέσα για τον υψηλό σκοπό «της διαφυγής από το εγώ προς το οικουμενικό». Όλοι σας είστε κατά βάσιν θεϊκοί και φυσικά όσο περισσότερο εκδηλώνετε τις θεϊκές ιδιότητες της Αγάπης, της Δικαιοσύνης, της Αλήθειας και της Ειρήνης, τόση περισσότερη ευδαιμονία θα είστε σε θέση ν’ απολαύσετε και να μεταδώσετε. Θα πρέπει να νιώθετε ντροπή όταν εκδηλώνετε ζωώδεις ιδιότητες, διότι τότε ζείτε ενάντια στις δυνατότητες και την κληρονομιά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966


19 Φεβρουαρίου

Τα έπη διδάσκουν τον δρόμο της αφοσίωσης και της παράδοσης. Παροτρύνουν ώστε η κάθε πράξη να γίνεται σ’ ένα πνεύμα αφοσίωσης. Όταν επιτρέπετε στον άνεμο της αμφιβολίας ή στον ήλιο της απελπισίας να επενεργούν στο δοχείο, που έχετε γεμίσει με ευδαιμονία, αυτή θα γίνει  γρήγορα καπνός. Αν όμως κρατήσετε το δοχείο στο δροσερό νερό των καλών συναναστροφών και των ενάρετων πράξεων, η ευδαιμονία μπορεί να διατηρηθεί αμείωτη για πάντα. Η ευδαιμονία επίσης αυξάνεται, όταν επιμένετε ν’ ασχολείστε και να ανακεφαλαιώνετε τις περιστάσεις που τη δημιούργησαν. Αυτός είναι ο λόγος που ο εσωτερικός στοχασμός είναι ένα τόσο σημαντικό μέρος της πνευματικής προσπάθειας. Σαν το παιδί που πετάει τα παιχνίδια του και αρχίζει να κλαίει, πρέπει ν’ αντιληφθείτε την ευτέλεια των παιχνιδιών της φήμης και της τύχης και να αναζητήσετε την παρουσία της θείας Μητέρας. Το παιδί νιώθει, πως όλα τα άλλα είναι σκουπίδια μπροστά στην αγάπη της Μητέρας και την ευλογία της παρουσίας Της. Δεν πρέπει μα φιλοδοξείτε για τίποτα λιγότερο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1966


18 Φεβρουαρίου

Για όλα σας τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η μόνη υπεύθυνη είναι η συμπεριφορά σας. Εάν οι πράξεις σας είναι καλές, τα αποτελέσματά τους θα είναι επίσης καλά. Οι κακές πράξεις θα οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες. Οι άνθρωποι νομίζουν πως το καλό και το κακό σχετίζονται με την  καλή ή την κακιά στιγμή. Καθόλου! Οι σκέψεις σας είναι η βασική αιτία. Επομένως πρέπει να καλλιεργείτε θετικές σκέψεις και να πράττετε ενάρετα. Πρέπει να τρέφετε καλά αισθήματα και να συναναστρέφεστε καλούς ανθρώπους. Επίσης, όλοι σας θα πρέπει ν’ αντιληφθείτε την πολύτιμη αξία του χρόνου. Στην εποχή μας, οι περισσότεροι σπαταλάτε πολύ από τον διαθέσιμο χρόνο σας. Αυτό είναι απολύτως λανθασμένο. Ο χρόνος πρέπει να  χρησιμοποιείται πάντοτε για τους σωστούς σκοπούς. Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον του κάθε ανθρώπου. Σπατάλη χρόνου είναι σπατάλη ζωής. Ο Κύριος του χρόνου προστατεύει εκείνους που καταφεύγουν σ’ Αυτόν, ακόμα και ενάντια στον Κύριο του θανάτου. Στην πραγματικότητα, η ευημερία του έθνους εξαρτάται από τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρόνο τους, αναλώνοντάς τον σε καλές πράξεις!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Απριλίου 1997


17 Φεβρουαρίου

Ενδύεστε το ανθρώπινο σώμα ανάλογα με το κάρμα του παρελθόντος σας. Αποκτάτε ένα είδος χαρακτήρα σύμφωνα με τις ροπές που καλλιεργήθηκαν στο παρελθόν. Μην εξαπατάτε το εαυτό σας πως είστε το σώμα και μη γοητεύεστε όντας προσκολλημένοι σ’ αυτό. Όμως είναι καθήκον σας να το προστατεύετε από κάθε κακό και να το διατηρείτε σε καλή φυσική κατάσταση. Κι αυτό γιατί με το σώμα απορροφάτε τη χαρά της θεϊκής ευδαιμονίας, τη μεγαλειότητα του Κυρίου. Επομένως μη λοιδορείτε το σώμα και μην το αντιμετωπίζετε με περιφρόνηση. Αυτός ο εξοπλισμός προορίζεται για το ταξίδι σας προς τον Θεό. Είναι το άρμα του Κυρίου. Μην το παραμελείτε και μην το αφήνετε να καταρρέει. Μη θρηνείτε: «Ω, αυτή είναι η μοίρα μου, το παρελθόν με τιμωρεί, πρέπει να υποφέρω, δεν μπορώ να ξεφύγω». Έτσι  χάνετε το κουράγιο σας. Αν το κάρμα είναι τόσο αναπόφευκτο, σε τι ωφελεί η προσευχή, η ενθύμηση του ονόματος του Κυρίου, ο διαλογισμός ή η θεία λατρεία;  Να έχετε πίστη, να επιμένετε και θα κερδίσετε τη χάρη του Θεού, ενώ όλο το συσσωρευμένο βάρος θα μετατραπεί σε στάχτη μέσα σε ένα λεπτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1961


16 Φεβρουαρίου

Μην ενδίδετε στην απελπισία. Ακόμα και τα μικρά μπουμπούκια του λωτού ανθίζουν όταν έρθει η ώρα τους. Με το αθροιστικό αποτέλεσμα των καλών πράξεων, που έγιναν σε πολλές προηγούμενες γεννήσεις, έχετε εξασφαλίσει αυτήν την τύχη. Δεν γνωρίζετε πόσα έχετε περάσει, αλλά εγώ γνωρίζω! Και, είτε γνωρίζετε είτε όχι, σίγουρα θα ικανοποιήσω όλες σας τις ανάγκες. Πρέπει να πάρετε το φάρμακο που δίνω· ν’ ακολουθείτε επίσης τη δίαιτα που συνταγογραφώ και ν’ αποφεύγετε εκείνα που απαγορεύω. Επιλέξτε τη Μορφή που προτιμάτε και διαλογιστείτε σ’ αυτή, διαλέξτε το Όνομα που αγαπάτε και επαναλαμβάνετε το. Έτσι καμία αρνητική σκέψη δεν θα μπορέσει ν’ αναδυθεί. Οι κακές σκέψεις θα τραπούν σε φυγή. Όταν θα έχουν φύγει, εκείνο που θα παραμείνει είναι ο ίδιος ο θείος Εαυτός-Άτμα. Ζήστε σύμφωνα με τις Διδασκαλίες Μου, χωρίς την παραμικρή τους τροποποίηση. Κατ’ αρχάς να έχετε πίστη και τότε το βίωμα σας χορηγείται. Να λατρεύετε τον Θεό με πίστη και θα βιώσετε τη Χάρη Του. Η πίστη έχει ως αποτέλεσμα τη Χάρη, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1961


15 Φεβρουαρίου

Σε μια φυλακή, υπήρχε κάποτε μια πολύ αγνή ψυχή, αφοσιωμένη σε πνευματικά ιδεώδη, ο οποίος με πολύ προσοχή ασκούσε πνευματικές πειθαρχίες. Είχε προοδεύσει εξαιρετικά στον διαλογισμό και τη συγκέντρωση. Όμως κάποια ημέρα, όταν κάθισε να διαλογιστεί, ένιωσε να τον πλημμυρίζουν πολύ άγρια συναισθήματα και συγκλονίστηκε όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε, παρά την τεράστια προσπάθεια, να καταστείλει τις απεχθείς και φονικές σκέψεις από τις οποίες είχε καταληφθεί. Ταράχτηκε και τον κατέλαβε αγωνία, ενώ και ο διδάσκαλός του ήταν επίσης αναστατωμένος με την τροπή των γεγονότων. Ο διδάσκαλος διερεύνησε βαθιά την ιστορία του μαθητή, αλλά δεν μπόρεσε να βρει κανένα βάσιμο λόγο που οδήγησε σ’ αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Τελικά ανακάλυψε πως ένας κατά συρροή δολοφόνος είχε εργαστεί ως μάγειρας στην κουζίνα της φυλακής την προηγούμενη ημέρα της οδυνηρής αυτής κατάστασης και οι απεχθείς σκέψεις του είχαν διεισδύσει στην τροφή που μαγείρεψε. Λεπτές, αόρατες σκεπτομορφές μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο με αυτόν τον τρόπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1961


14 Φεβρουαρίου

Μπορείτε και οδηγείτε μόνοι σας το κομψό σας αυτοκίνητο, αλλά το εμπιστεύεστε καθημερινά, χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς και τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, στην ικανότητα και την παρουσία του οδηγού σας. Ωστόσο, όταν σας συμβουλεύουν να εμπιστευτείτε τις υποθέσεις σας στον Θεό, διστάζετε και αρνείστε να παραδοθείτε στη θεϊκή Του δύναμη, εξαιτίας της δύναμης της ψευδαίσθησης. Στρέψτε το ενδιαφέρον σας με κάθε τρόπο στην επίτευξη του αληθινού σκοπού της ζωής σας. Επιδιώξτε αυτόν τον στόχο με λαχτάρα και η επιτυχία είναι δική σας. Να έχετε κατά νουν πως σίγουρα θα νικήσετε. Αυτός είναι ο λόγος που αφουγκραστήκατε το κάλεσμα εντός σας και ανταποκριθήκατε σ’ αυτό ερχόμενοι σε Μένα. Ποια άλλη μπορεί να είναι η αποστολή Μου εκτός από το να σας λούσω με τη χάρη Μου; Μη Μου συμπεριφέρεστε όπως σε κάποιον που βρίσκετε μακριά, αλλά σαν κάποιον που είναι πολύ κοντά σας. Επιμένετε, αξιώνετε, ζητάτε τη χάρη Μου. Μην εγκωμιάζετε, μην εξυμνείτε, μην υποκλίνεστε. Προσφέρετε την καρδιά ας σε Μένα και κερδίστε τη δική Μου καρδιά. Κανείς από εσάς δεν μου είναι ξένος. Προσφέρετε τις υποσχέσεις σας σε Μένα και θα σας δώσω τη δική Μου υπόσχεση. Όμως βεβαιωθείτε πρώτα πως η υπόσχεσή σας είναι γνήσια και ειλικρινής και εάν η καρδιά σας είναι αγνή, αυτό Μου είναι αρκετό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1961


13 Φεβρουαρίου

Η ενάρετη συμπεριφορά διασφαλίζει την ειρήνη του νου και αυτή με τη σειρά της σας σώζει από σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Εάν υπερβείτε τα όρια, δεν μπορείτε να προοδεύσετε. Ερχόμενος στο ζήτημα της σωματικής ασθένειας, οφείλω να σας πω πως πρέπει να είστε εγκρατείς στα θέματα της τροφής, του ποτού, του ύπνου και της άσκησης. Η καλή τροφή θα πρέπει να λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα —αυτή είναι η συνταγή. Η αγνή, υγιεινή τροφή (σατβική) προάγει τον αυτοέλεγχο και τις διανοητικές σας ικανότητες, περισσότερο από την τροφή που διεγείρει τα πάθη (ρατζασική) και τη μη-αγνή, χωρίς ενέργεια τροφή (ταμασική). Για τους πνευματικούς αναζητητές η αγνή και υγιεινή τροφή είναι απολύτως αναγκαία. Λεπτές, αόρατες σκεπτομορφές  μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της τροφής. Επομένως θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα της τροφής, ιδιαίτερα όταν πορεύεστε προς τον Θεό μέσα από τα απόκρημνα μονοπάτια της γιόγκα. Ο ύπνος σας επίσης θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος και μετριασμένος. Είναι το ίδιο σημαντικός με την εργασία και την τροφή. Να έχετε κατά νουν επίσης πως η ενδυμασία είναι πρωταρχικά για την προστασία σας από τη ζέστη και το κρύο και όχι για μάταιη επίδειξη εις βάρος της υγείας σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1961


12 Φεβρουαρίου

Όταν σπαταλάτε τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια στο να κατανοήσετε τα περιεχόμενα των Γραφών, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε όλη αυτήν τη γνώση, για να κατανοήσετε και να βιώσετε τον Θεό εντός σας; Το να διαβάζετε και κατόπιν να διδάσκετε άλλους χωρίς ολ’ αυτά να βρίσκουν εφαρμογή στη ζωή σας, είναι μια ανώφελη ασχολία. Χάνετε τον χρόνο σας και τη ζωή σας επίσης. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι η χάρη του Θεού. Στην εποχή μας, εκείνο που κυριαρχεί είναι η σύγχυση. Για να την ξεπεράσετε, διαχειριστείτε τον νου σας με πολύ σταθερότητα, χωρίς βιασύνη και θέστε τον υπό τον έλεγχό σας. Μη βιάζεστε ποτέ και μην προσπαθείτε να ελέγξετε τον νου σας με βίαιο τρόπο. Αν μια αγελάδα θέλει να βγει από τον στάβλο και να φάει τη σοδειά στον αγρό, πώς μπορείτε να τη δαμάσετε και να τη φέρετε πίσω; Προσπαθείτε να βρείτε το είδος της τροφής που αναζητά και την ταΐζετε στον στάβλο με κάτι ακόμα καλύτερο. Σταδιακά, το ζώο παραιτείται από την τάση του να βγαίνει έξω από τον στάβλο. Εξημερώστε και τον νου σας με παρόμοιο τρόπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983


11 Φεβρουαρίου

Το ταξίδι σας  ξεκινάει από το ατομικό για να καταλήξει στο οικουμενικό, από το «δικό μου» για να φθάσει στην ενότητα με τον Θεό, από το «εγώ» για να συναντήσει το «εμείς». Ο αστραφτερός Ήλιος μπορεί να γίνει ορατός μόνο με το δικό του φως, Ομοίως, μόνο με τη χάρη του Θεού μπορεί κανείς να έχει την εμπειρία του Θεού. Δεν απαιτείται καμία δεξιότητα, διανοητική προσπάθεια ή πολυμάθεια  για να βιώσετε το Θείο. Όπως ακριβώς τα σύννεφα μπορούν να επισκιάσουν τον Ήλιο, τα σύννεφα του εγωισμού, η προσκόλληση και το μίσος σας εμποδίζουν από τη θέαση του Θείου. Η προσευχή και η πνευματική άσκηση είναι τα μέσα που σας δίνονται, ώστε να μπορέσετε να διαλύσετε τα σύννεφα. Η πνευματική άσκηση είναι ο βασιλικός δρόμος που σας οδηγεί στον Θεό. Η ανθρώπινη ιδιοσυστασία είναι ένας συνδυασμός καλών και αρνητικών ιδιοτήτων. Εκείνος στον οποίο οι καλές ποιότητες υπερέχουν, τείνει να βλέπει μόνον το καλό στους άλλους. Παρατηρεί τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά με την ίδια αδιατάρακτη στάση. Επομένως είναι αναγκαίο να καλλιεργείτε τις καλές ιδιότητες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983


10 Φεβρουαρίου

Η θεία Συνειδητότητα είναι παρούσα σε όλα τα πλάσματα της Δημιουργίας, από το απειροελάχιστο ως το μεγαλύτερο. Από τη δική σας πλευρά, ένα αντικείμενο μπορεί να μοιάζει αδρανές, αλλά από τη Βεδική σκοπιά τα πάντα είναι Συνειδητότητα. Είναι ανόητο να παραβλέπετε την ύπαρξη της Συνειδητότητας. Κάποιος μπορεί ν’ αναρωτηθεί γιατί, εφόσον η Συνειδητότητα είναι πανταχού παρούσα, δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Όλοι γνωρίζετε καλά το γεγονός πως υπάρχει βούτυρο σε κάθε σταγόνα γάλακτος. Μπορείτε ν’ αρνηθείτε την ύπαρξή του, επειδή δεν το βλέπετε με γυμνό μάτι; Η διαδικασία εξαγωγής του βουτύρου περιλαμβάνει το πήξιμο του γάλακτος και την ανάδευση του. Οι άνθρωποι αδυνατούν ν’ αντιληφθούν αυτήν την αρχή της Συνειδητότητας, εξαιτίας δύο ελαττωμάτων τους: α) Αγνοούν τα αναρίθμητα λάθη τους και β) Μεγεθύνουν ακόμη και το ελάχιστο λάθος των άλλων. Μπορείτε να φθάσετε στη θέωση μόνον αν αναθεωρήσετε αυτή τη συμπεριφορά σας. Είναι μεγάλο αμάρτημα ν’ αναζητάτε διαρκώς τα λάθη των άλλων. Αντί γι’ αυτό ψάξτε για τα δικά σας. Να θεωρείτε και το μικρότερο ψεγάδι του χαρακτήρα σας ως μεγάλο ατόπημα και να προσπαθείτε να το διορθώσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


9 Φεβρουαρίου

Οι πρόγονοί μας διερεύνησαν τη φύση του Θείου μέσα από πολλά μονοπάτια, αλλά δεν κατάφεραν ν’ αναγνωρίσουν την άμορφη θεία πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, άρχισαν να λατρεύουν τις εκδηλωμένες μορφές της φύσης καθώς και εικόνες και γλυπτά ομοιώματα ως αντιπροσωπευτικά του Θείου. Το κάθε πλάσμα που γεννιέται σ’ αυτό το σύμπαν έχει μια μορφή. Οι εικόνες και τα γλυπτά ομοιώματα δεν έχουν πνευματικές ιδιότητες όπως συμπόνια, αγάπη, ανεκτικότητα κ.α. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι εναντιώνονται στη λατρεία τους. Αυτό όμως είναι άγνοια. Μήπως δεν αποδίδετε σεβασμό μπροστά στις εικόνες των γονιών και των παππούδων σας; Έχουν αυτές οι εικόνες ζωή μέσα τους; Όχι. Ούτε βέβαια τις ποιότητες της συμπόνιας, της αγάπης, της θυσίας. Τότε για ποιον λόγο τις τιμάτε; Είναι γιατί αυτές οι εικόνες σας θυμίζουν τις αρετές και τα ιδεώδη που όλοι αυτοί πρέσβευαν. Χρησιμοποιείτε τον δείκτη σας για να δείξετε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ας πούμε ένα λουλούδι ή ένα ποτήρι. Ομοίως, οι εικόνες και τα αγάλματα είναι σαν τους δείκτες που οδηγούν στο άμορφο Θείο. Μόλις αναγνωρίσετε τον Θεό δεν έχετε ανάγκη τους δείκτες. Αν λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, δεν είναι ανόητο να εναντιώνεστε στις εικόνες και τα ομοιώματα που χρησιμοποιούνται στη θεία λατρεία;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


8 Φεβρουαρίου

Να προσφέρετε στον Κύριο λατρεία με λουλούδια, με επανάληψη του ονόματός Του με κομποσκοίνια κ.λπ., αλλά μόνον μέχρι να νιώσετε έτοιμοι για υψηλότερες πνευματικές προσπάθειες. Στον Κύριο δεν χρειάζεται να προσφέρετε άνθη που είναι γεννήματα των φυτών και ανταμείβουν τα ίδια τα φυτά και όχι εσάς. Ο Κύριος επιθυμεί να προσφέρετε τον λωτό που ανθίζει στα μύχια της Καρδιάς σας και τον καρπό που ωριμάζει στο δέντρο της γήινης πορείας σας. Μπορεί ν’ αναρωτιέστε: «Πού μπορώ να βρω τον Θεό;» Λοιπόν, Εκείνος έχει δώσει τη διεύθυνσή Του στο κεφάλαιο 18, στίχος 61 της Γκίτα. Δηλώνει: «Ω Αρτζούνα, ο Θεός κατοικεί στην καρδιά όλων των όντων». Τώρα, εφόσον το γνωρίζετε, πώς μπορείτε να κοιτάζετε αφ’ υψηλού, με περιφρόνηση, οποιαδήποτε ζώσα ύπαρξη ή πως μπορείτε να χαίρεστε με το να μισείτε ή να ενδίδετε στη συνήθεια της κριτικής; Να θυμάστε πως όλοι είναι γεμάτοι από την παρουσία του Θεού, κινούμενοι από τις θεϊκές ιδιότητες. Αγάπη, εντιμότητα, φιλική διάθεση —αυτά είναι όλα που κάθε πλάσμα χρειάζεται από εσάς. Δώστε τα χωρίς ενδοιασμούς και καθ’ ολοκληρίαν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


7 Φεβρουαρίου

Στην εποχή Τρέτα, οι πίθηκοι είχαν τη δυνατότητα να πράττουν και να μιλούν σαν άνθρωποι. Στην εποχή Ντβάπαρα, ο άνθρωπος μεταμορφώθηκε σε θεό με τη χάρη του Θεού. Στην εποχή Κάλι (η εποχή που διανύουμε), δηλώνεται πως ο άνθρωπος είναι ο ίδιος ο Θεός! Ο χώρος σ’ ένα δοχείο και ο χώρος μιας μονής είναι πανομοιότυποι με τον απέραντο χώρο του ουρανού. Μόνον οι μεταμφιέσεις του δοχείου και της μονής συντηρούν τη λανθασμένη εντύπωση της χωριστότητας. Οι αισθήσεις είναι οι «κακούργοι» που ενσταλάζουν την ψευδαίσθηση πως είστε το σώμα. Χαλιναγωγήστε τες, όπως χαλιναγωγείτε τον ταύρο από τον χαλκά της μύτης, το άλογο από το χαλινό στο στόμα και τον ελέφαντα με τη βουκέντρα. Προάγετε πρώτα τον εαυτό σας και έπειτα προσφέρετε βοήθεια. Βελτιωθείτε,  διδάξτε και αναδομήστε τον εαυτό σας. Έπειτα προχωρήστε στη επίλυση των προβλημάτων των άλλων. Αυτή η αναδόμηση είναι πολύ εύκολη αρκεί να αναρωτηθείτε ήρεμα πάνω στη φύση της ύπαρξής σας: «Είμαι το σώμα, είμαι οι αισθήσεις, είμαι ο νους ή μήπως η διάνοια;» και συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική έρευνα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1963


6 Φεβρουαρίου

Οι πιστοί δεν πρέπει να ταράζονται από έριδες, που εγείρονται από ανθρώπους, που δεν έχουν καμία θεία ή διαισθητική εμπειρία. Όλοι σας πρέπει να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το άγχος και τον φόβο, την αλαζονεία και την κακία. Έχετε τέσσερις εχθρούς που τείνουν να σας οδηγήσουν στον όλεθρο: τον θυμό, τον φθόνο, το μίσος και τις ορδές των επιθυμιών. Πρέπει να εκλαμβάνετε τόσο τα υψηλά όσο και τα κατώτερα καθήκοντα ως ρόλους που σας έχουν διανεμηθεί σε ένα θεϊκό έργο. Να θυμάστε πάντα, πως κάθε φορά που προσβάλλετε, πληγώνετε ή απορρίπτετε κάποιον, στην πραγματικότητα τον κάνετε στον αγαπημένο Θεό που λατρεύετε. Δεν μπορείτε να καρπωθείτε τη συγκομιδή της χάρης ή την θεϊκή ευδαιμονία, εάν σπείρετε πνευματικό ζήλο σε μια καρδιά γεμάτη από τα ζιζάνια της απληστίας και του μίσους. Η βασική  συνταγή ηθικής για τον κάθε πιστό, που φιλοδοξεί να είναι κοντά και αγαπητός στον Αβατάρ, είναι: «Λατρεύετε τον Θεό και προσφέρετε αγάπη σ’ Αυτόν μέσα από κάθε ζωντανή ύπαρξη».  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1986


5 Φεβρουαρίου

Λέτε πως είστε άρρωστοι ή υγιείς, διότι αισθάνεστε πως το σώμα είστε «εσείς». Στην πραγματικότητα είστε ο Υπέρτατος Εαυτός, τον οποίο επικαλύπτουν τα πέντε περιβλήματα. Αυτή η παρανόηση είναι το αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού συστήματος που κυριαρχεί στην εποχή μας, μέσω του οποίου διδάσκεστε πως η ευτυχία που πηγάζει από τις αισθήσεις είναι όλη η χαρά που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Δεν αποκαλύπτει στα άτομα την αιώνια πηγή της ευδαιμονίας που φέρουν εντός τους. Δεν υπάρχει εκπαίδευση στην τέχνη της απόκτησης της ειρήνης του νου. Σε κανέναν δεν έχει ειπωθεί το μυστικό της επίτευξης της κατάστασης της αταραξίας εν μέσω της σύγχυσης του σύγχρονου πολιτισμού. Όλοι παρακινούνται να πλεύσουν με το ρεύμα που βυθίζει την ανθρωπότητα στον φόβο, το άγχος, την απελπισία. Η ζωή σήμερα μοιάζει με την κατάσταση εκείνη που ο οικοδεσπότης περιορίζεται σ’ ένα άνοστο γεύμα, ενώ τα μέλη της οικογένειας ξεφαντώνουν, μετέχοντας σ’ ένα πλούσιο συμπόσιο. Οι αισθήσεις ξεφαντώνουν χωρίς όρια, ενώ ο Υπέρτατος Εαυτός αγνοείται.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1963


4 Φεβρουαρίου

Ο Κύριος αποκάλυψε στον Αρτζούνα και ως εκ τούτου σε όλη την ανθρωπότητα, πως αυτό που τον ευχαριστεί είναι η αφοσίωση που προσφέρεται από τους πνευματικούς αναζητητές επιδιώκοντας τη χάρη Του. Δηλώνει: «Ένας αληθινά αφοσιωμένος Μου είναι εξαιρετικά αγαπητός». Πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται με την υπερηφάνεια ενός κατορθώματος, πως αγαπούν τον Θεό. Αυτό μπορεί να σας πάει ως τα μισά του δρόμου σ’ αυτό το ταξίδι. Δεν θα κερδίσετε πολλά μ’ αυτόν τον τρόπο. Οφείλετε ν’ αναρωτηθείτε: «Ανταποκρίθηκε ο Θεός επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ή αυτή είναι αγαπητός σε Εμένα;» Μόνον τότε μπορείτε να ισχυριστείτε πως έχετε επιτύχει τη Θεία Χάρη. Η Θεία Χάρη από μόνη της μπορεί ν’ απονείμει το πλέον πολύτιμο δώρο της Αγάπης Του. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει ‘αγαπητός’ στον Θεό; Η Γκίτα δίνει έμφαση σε δύο προϋποθέσεις: Τη μόνιμη ικανοποίηση και τη σταθερή αποφασιστικότητα. Ο πιστός πρέπει να είναι ευχαριστημένος και χαρούμενος πάντα, ανεξάρτητα από την ευμετάβλητη ροή της μοίρας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Αυγούστου 1986


3 Φεβρουαρίου

Εάν συνηγορείτε υπέρ της άποψης πως δεν έχετε χρόνο για προσευχές, σας λέω πως δεν είναι παρά η οκνηρία που σας κάνει να υποστηρίζετε κάτι τέτοιο. Πώς μπορεί  ένα οποιοδήποτε υποδεέστερο καθήκον να διεκδικεί τον χρόνο που είναι νόμιμα ο σκοπός της γέννησής σας; Να ξυπνάτε κάθε πρωί σαν να εγείρεστε από τον θάνατο. Να προσεύχεστε καθισμένοι στο κρεβάτι σας μ’ αυτόν τον τρόπο: «Λοιπόν, τώρα γεννήθηκα. Κάνε με να μιλάω στοργικά, με γλυκά λόγια. Βοήθησέ με να συμπεριφέρομαι ήρεμα και παρηγορητικά σε όλους. Κάνε, ώστε όλες μου οι πράξεις να προκαλούν χαρά και ο νους μου να γεννά ιδέες που θ’ αποβούν ωφέλιμες για όλους. Είθε αυτή η ημέρα ν’ αποδειχθεί άξια ν’ αναλωθεί στην υπηρεσία Σου». Να θυμάστε αυτή τη δέσμευση στη διάρκεια της ημέρας. Όταν αποσύρεστε τη νύχτα, ανακαθίστε και εξετάστε εν τάχει όλες τις εμπειρίες της ημέρας. Αναλογιστείτε, αν προκαλέσατε πόνο ή δυσαρέσκεια σε κάποιον εξαιτίας λόγων ή πράξεών σας.  Έπειτα προσευχηθείτε: «Τώρα πεθαίνω και αφήνομαι στην αγκαλιά Σου. Συγχώρεσέ με για το όποιο ολίσθημά μου και πάρε με υπό τη σκέπη Σου.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967


2 Φεβρουαρίου

Να είστε καλοί, να βλέπετε το καλό γύρω σας, να μιλάτε για το καλό και να κάνετε το καλό. Η βάση μιας τέτοιας πειθαρχίας είναι το να σκέπτεστε ενάρετα. Αυτό συνεπάγεται τον έλεγχο του νου. Ο διαλογισμός του Θεού είναι ένα από τα βήματα για να επιτύχετε τη σταθερότητα του νου. Η συγκέντρωση είναι απαραίτητη για κάθε πράξη, ακόμη και για να περπατάτε στον δρόμο, να μιλάτε, να διαβάζετε και λοιπά. Πρέπει, λοιπόν, να συγκεντρώνεστε έχοντας μοναδικό στόχο την αφοσίωση στον Θεό. Επίσης όταν διακατέχεστε από το αίσθημα πως ο Θεός είναι εντός σας, δεν θα σκέπτεστε, δεν θα βλέπετε, δεν θα λέτε, δεν θα κάνετε οτιδήποτε κακό. Η απόλυτη πίστη στον Θεό εντός σας είναι αυτοπεποίθηση. Αυτή είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο πρέπει ν’ ανυψωθούν οι τοίχοι της αυτάρκειας και να στηριχτεί η στέγη της αυτοθυσίας, έτσι ώστε να περατωθεί το ανάκτορο της αυτοπραγμάτωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1997


1 Φεβρουαρίου

Μη δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στα δάκρυα που προκαλεί ο πόνος σας. Μη γίνεστε κατηφείς εξαιτίας της θλίψης σας. Αφήστε ολ’ αυτά να περάσουν από τον νου σας, όπως τα πουλιά που διασχίζουν τον ουρανό χωρίς ν’ αφήνουν ίχνη πίσω τους ή σαν τις φλόγες και τις πλημμύρες που προβάλλονται στην οθόνη ενός κινηματογράφου χωρίς να καίγεται ή να βρέχεται η οθόνη. Δεν πρέπει να χάνετε το κουράγιο σας όταν απογοητεύεστε. Ίσως η ίδια η επιθυμία σας ήταν λάθος ή η πραγματοποίησή της θα μπορούσε να σας προσγειώσει σε χειρότερες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι το θέλημα του Θεού κι Εκείνος γνωρίζει καλύτερα. Οι απογοητεύσεις και οι ταλαιπωρίες μοιάζουν με τον φλοιό της μπανάνας που υπάρχει για να προστατεύει τη γεύση και να επιτρέπει στην γλυκύτητα να γεμίσει το φρούτο. Σε τέτοιες δεινές δοκιμασίες, αφήστε τον νου σας να κατοικήσει στη λαμπρότητα και στο μεγαλείο του Θεϊκού Εαυτού, πράγμα που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση και θα σας δώσει κουράγιο. Οι ελαφρότητες των αισθήσεων  και του νου μπορούν ν’ αναχαιτιστούν από το μαστίγιο της Γνώσης του Αληθινού Εαυτού. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967