Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2018

28 Φεβρουαρίου

Ο σοφός Βγιάσα έγραψε δεκαοκτώ Πουράνας, όμως υπάρχει άραγε κάποιος που έχει τον χρόνο ν’ ασχοληθεί μ’ αυτές; Οι άνθρωποι ισχυρίζονται πως δεν έχουν χρόνο να μελετήσουν γραφές, να παρακολουθήσουν λατρευτικές τελετές ή να προσφέρουν υπηρεσία, καθώς είναι απασχολημένοι με τη δουλειά στο γραφείο, τις επιχειρήσεις ή την εκπαίδευση και τόσα άλλα. Πολλές απ’ αυτές τις δικαιολογίες δεν είναι αληθείς. Κάποιος επιστρέφει από το γραφείο και χαλαρώνει στην καρέκλα, λέγοντας πως είναι κουρασμένος. Χαλαρώνει όμως πραγματικά, όντας καθισμένος στην καρέκλα; Όχι, παρακολουθεί τηλεόραση. Δεν νιώθει κουρασμένος να παρακολουθεί τηλεόραση, να παίζει ή να κουβεντιάζει με φίλους; Για να είμαστε ειλικρινείς, αν κάποιος επιθυμεί να διαλογιστεί τον Θεό, υπάρχει αφθονία χρόνου. Όλοι έχετε επάρκεια χρόνου, αλλά τον χρησιμοποιείτε λανθασμένα και τον σπαταλάτε. Η αποτελεσματική χρήση του χρόνου είναι αληθινή ανθρώπινη αξία. Είστε όλοι ενσαρκώσεις του Θεού. Μη βλάπτετε, μην εξαπατάτε, μην πληγώνετε τους άλλους ή τον ίδιο σας τον εαυτό. Δεν υπάρχει καμία μορφή αφοσίωσης ανώτερη από την ανάπτυξη των ιερών αυτών αξιών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Απριλίου 1997


27 Φεβρουαρίου

Δεν μπορεί να θεωρείστε μορφωμένοι, επειδή όλα όσα έχετε κατορθώσει είναι η μελέτη ενός τόνου βιβλίων. Το σώμα και ο νους πρέπει να φωτιστούν από το φως της αγάπης που εκπέμπεται από την επίγνωση του Άτμα, της Ψυχής εντός σας και τη θεία φύση της. Απ’ τη στιγμή που η σύγχρονη εκπαίδευση ασχολείται μόνο με το σώμα και τον νου και δεν σχετίζεται με την Ψυχή, οι νέοι παρασύρονται  στην κάθε ριπή του ανέμου σαν το φυτό που έχει αποκοπεί από τις ρίζες του. Η επίγνωση του Άτμα θα σας δώσει ακλόνητη δύναμη και κουράγιο. Οι Βέδες διδάσκουν τους τρόπους απόκτησης αυτής της επίγνωσης ώστε αντλώντας απ’ αυτήν ν’ ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής. Μόνον αυτό μπορεί να στέψει την εκπαίδευση με επιτυχία. Μόνον αυτό μπορεί να δυναμώσει τους νέους ώστε ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανησυχίας και του άγχους. Τα σχολεία δεν πρέπει να διδάσκουν απλώς συγκεκριμένα αντικείμενα αλλά και τη σχέση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου. Για να καταστεί η εκπαίδευση άρτια και ολοκληρωμένη πρέπει να διαδοθεί η διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί ο άνθρωπος να υπερβεί τη δυαδικότητα και ν’ αναγνωρίσει την Ενότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1974


26 Φεβρουαρίου

Όλοι είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται εξίσου την αγάπη του Θεού. Γιατί λοιπόν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών; Γιατί δεν υπάρχει ισότητα; Αυτό οφείλεται στις διαφορές στον νου των ανθρώπων. Όταν ο νους είναι ακάθαρτος, οι πράξεις θα είναι κι αυτές ακάθαρτες. Όταν ο νους και η συνείδηση διαστρεβλώνονται από τον εγωισμό, αυτό έχει σαν συνέπεια να διαστρεβλώνεται ανάλογα και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν ο νους και η συνείδηση στραφούν προς το Θείο, οι καλές ενέργειες ακολουθούν φυσικά. Ο νους σας είναι η αιτία των καλών και κακών πράξεων. Ως εκ τούτου, ό, τι θέλετε να επιτύχετε, πρέπει να προσπαθήσετε να το επιτύχετε χωρίς υπερβολές ή ανησυχία. Η σοφία θεωρείται η κύρια προϋπόθεση για κάθε ανθρώπινο ον. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά πρωταρχικό είναι η συμπεριφορά —θα πρέπει να είναι δίκαιη και ενάρετη. Η συμπεριφορά σας καθορίζει τις ιδιότητές σας και οι ιδιότητες, με τη σειρά τους, καθορίζουν τoν χαρακτήρα σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Απριλίου 1983


25 Φεβρουαρίου

Να βλέπετε με την ίδια νοητική στάση την ευτυχία και τη δυστυχία, τη χαρά και τη λύπη, την απώλεια και το κέρδος. Οι εναλλαγές αυτές στη ζωή είναι φυσικές, όπως είναι η θερμότητα και το κρύο, το καλοκαίρι και ο χειμώνας. Έχουν συγκεκριμένο σκοπό να υπηρετήσουν. Το ίδιο και τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, έχουν κάποια μαθήματα να μας διδάξουν. Στην πραγματικότητα, χωρίς δυσκολίες στη ζωή, δεν μπορούμε να βιώσουμε το Θείο. Χωρίς το σκοτάδι, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το φως. Χωρίς να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, δεν θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε οφέλη. Είναι η έλλειψη ειρήνης που μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε τον δρόμο για την πραγμάτωση της διαρκούς ειρήνης. Οι Γραφές έχουν δηλώσει ότι μόνο με την απάρνηση μπορεί να επιτευχθεί η αθανασία. Πρέπει να μάθετε το πραγματικό νόημα της απάρνησης και να το εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή, ώστε να ανακαλύψετε το μυστικό της διαρκούς ειρήνης και ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


24 Φεβρουαρίου

Νιώθετε αγαλλίαση καθώς λατρεύετε ένα πέτρινο είδωλο στον ναό. Πόσο πιο μεγάλη αγαλίαση θα έπρεπε να νιώθετε όταν λατρεύετε τον ίδιο Θεό, ο οποίος κατοικεί στον ναό της καρδιάς των ανδρών και των γυναικών που περιφέρονται ανάμεσα σας! Και όχι μόνο στους ανθρώπους. Ο Θεός ζει σε κάθε πουλί, ζώο, δέντρο, βότσαλο και ίχνος σκόνης! Θυμηθείτε ότι η χάρη του Θεού δεν μπορεί να κερδηθεί με την απλή εξύμνηση του μεγαλείου Του! Να υμνείτε το όνομα της αγαπημένης σας θείας μορφής, με το φως της αύρας της σαφές μέσα στον νου σας να διαποτίζει τις πράξεις και τα συναισθήματά σας. Οι Αμερικανοί που τραγούδησαν σήμερα μπάτζανς έδωσαν προσοχή και στη μουσική και στο ρυθμό. Γνώριζαν επίσης την έννοια του κάθε τραγουδιού και τραγουδούσαν από την καρδιά τους, με συναίσθημα (bha-va), μελωδία (ra-ga) και ρυθμό (tha-la). Bha-ra-tha: Γι’ αυτό και έχουν κάθε δικαίωμα να ονομάζονται Bharatiyas! Η κουλτούρα της Bharat (Ινδίας) είναι θεμελιωμένη πάνω στην πίστη (rati) στον Θεό (Bhagavan). Επομένως, κάθε άτομο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, που έχει πίστη και αφοσίωση στον Θεό, είναι ένας Bharatiya!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1970


23 Φεβρουαρίου

Σχεδόν κάθε δραστηριότητα κινητοποιείται από το ατομικό συμφέρον. Αυτό το ενδιαφέρον για το ατομικό συμφέρον είναι αντίθετο με τη Θεότητα που ενυπάρχει στο άτομο. Αν δεν συνειδητοποιήσει κανείς αυτή τη Θεότητα μέσα του, πώς θα μπορέσει να επιτύχει την ειρήνη  εσωτερικά και στον έξω κόσμο; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από την ανιδιοτελή αγάπη, η οποία εκφράζεται ως υπηρεσία προς τους άλλους. Κατανοήστε σωστά τη σχέση μεταξύ κάρμα και κάρμα γιόγκα. Η συνηθισμένη δράση (κάρμα) που γίνεται με προσκόλληση ή επιθυμία στους καρπούς της έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση του ατόμου στον κύκλο της αιτίας και του αποτελέσματος. Αντίθετα, η ανιδιοτελής δράση γίνεται κάρμα γιόγκα και οδηγεί στην απελευθέρωση. Η ζωή του ανθρώπου πρέπει να είναι μια κοινωνία με το Θείο (γιόγκα) και όχι μια νοσηρή κατάσταση (ρόγκα). Σήμερα, οι περισσότερες από τις ενέργειές του έχουν ως αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερη δέσμευση και νοσηρότητα, γιατί ο άνθρωπος έλκεται και κινητοποιείται από τις αισθησιακές απολαύσεις. Η απελευθέρωση από αυτή τη νόσο μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας το πνευματικό μονοπάτι. Το πνευματικό μονοπάτι δεν έγκειται στο να ψάλλει κανείς ύμνους και προσευχές. Αυτά είναι απλώς καλές πράξεις. Μόνον εκείνες οι ενέργειες που εκτελούνται με αφοσίωση και ως προσφορά στο Θείο μπορούν να θεωρηθούν πνευματικές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1983


22 Φεβρουαρίου

Επιμένω σε πέντε σημεία πειθαρχίας που θα μετατρέψουν τα σπίτια και τα χωριά σας σε Πρασάντι Νίλαγιαμ. `Σιωπή` είναι το πρώτο βήμα που κάνει τα άλλα βήματα εύκολα. Προάγει τον αυτοέλεγχο και μειώνει τις πιθανότητες του θυμού, του μίσους, της κακίας, της απληστίας και της υπερηφάνειας. Εκτός αυτού, μπορείτε να ακούσετε τα βήματα του Θεού μόνο όταν βασιλεύει η σιωπή στον νου. Η ‘καθαριότητα’ είναι η πόρτα της Θεότητας. Η εσωτερική και η εξωτερική καθαριότητα είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση του Θεού στην καρδιά σας. Η ‘υπηρεσία’ διευρύνει την αντίληψή σας και βαθαίνει τη συμπόνια. Όλοι είστε κύματα της ίδιας θάλασσας. Η υπηρεσία σας διδάσκει να είστε σταθεροί σε αυτή τη γνώση. `Αγάπη` —μην υπολογίζετε ή ζυγίζετε την αντίδραση, το αποτέλεσμα ή την ανταμοιβή. Η Αγάπη καλεί, η αγάπη ανταποκρίνεται. Η Αγάπη είναι Θεός, ζείτε στην Αγάπη. ‘Μη-μίσος’ προς όλους και όλα —κανένα ον δεν πρέπει να θεωρείται ως κατώτερο, ασήμαντο ή αναλώσιμο. Καθένας από εσάς έχει πάρει έναν ρόλο στο θεατρικό έργο που σχεδιάζει ο Παντοδύναμος. Μην αψηφάτε, προσβάλλετε ή τραυματίζετε κανένα πλάσμα, γιατί Εκείνος είναι σε κάθε ύπαρξη και η παραμικρή προσβολή γίνεται ιεροσυλία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1970


21 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι αποκτούν πολύ πλούτο και διάφορα πτυχία. Όμως που είναι το μειονέκτημα; Πολλοί θεωρούν ότι ο πλούτος είναι το αίτιο όλων των κακών και τα πτυχία επιζήμια. Όχι, και τα δύο είναι ανεπίληπτα. Το νερό είναι καθαρό και πόσιμο, αλλά όταν φυλάσσεται σε κόκκινη φιάλη, εμφανίζεται να είναι κόκκινο και όταν η φιάλη είναι μοβ, το νερό εμφανίζεται  μοβ. Από πού προέρχονται τα χρώματα; Το άτομο είναι η φιάλη. Το κακό ή το καλό είναι η αντανάκλαση των ατομικών ιδιοτήτων. Εάν το άτομο είναι ρατζασικό δηλ. γεμάτο πάθη, τότε ο πλούτος ή η μόρφωση καταλήγουν ανώφελα. Αν το άτομο είναι σατβικής δηλ. ευγενούς φύσης, τότε οι πράξεις και η μόρφωση θα είναι επίσης ευγενείς. Επομένως η καρδιά θα πρέπει να είναι αγνή. Σ’ αυτό το πλαίσιο αντίληψης λέγεται: Σε τι ωφελεί η λατρεία του Θεού, εάν απουσιάζει η αγνότητα της καρδιάς; Σε τι ωφελούν οι τελετουργίες, εάν το άτομο δεν είναι αγνό; Πώς μπορεί κάποιος να μαγειρέψει καθαρό και νόστιμο φαγητό, εάν προηγουμένως δεν καθαρίσει τα σκεύη;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Απριλίου 1992


20 Φεβρουαρίου

Ο ορών δεν πρέπει να προσκολλάται στο ορώμενο. Αυτός είναι ο τρόπος ν’ απελευθερωθεί. Η επαφή των αισθήσεων με τα αντικείμενα διεγείρει την επιθυμία και την προσκόλληση και αυτό οδηγεί στην προσπάθεια, καταλήγοντας ή στον ενθουσιασμό ή στην απελπισία. Έπειτα υπάρχει ο φόβος της απώλειας ή της θλίψης μπροστά στην αποτυχία και έτσι η σειρά των αντιδράσεων επιμηκύνεται. Με πολλές πόρτες και παράθυρα ανοιχτά σε όλους τους ανέμους που πνέουν, πώς μπορεί να μείνει αναμμένη η φλόγα της λάμπας εντός σας; Η λάμπα είναι ο νους, που πρέπει να καίει σταθερά, ανεπηρέαστος από τις διχαστικές αξιώσεις του εξωτερικού κόσμου. Η απόλυτη παράδοση στον Κύριο είναι ένας τρόπος να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες, διότι έτσι θα έχετε απαλλαγεί από το εγώ και η χαρά και η θλίψη δεν θα μπορούν να σας πλήξουν. Η απόλυτη παράδοση σας δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσετε τη χάρη του Θεού, για ν’ αντιμετωπίσετε όλες τις κρίσιμες καταστάσεις στη σταδιοδρομία σας  και σας καθιστά γενναίο και καλύτερα εξοπλισμένο μπροστά στις μάχες της ζωής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


19 Φεβρουαρίου

Να προσεύχεστε στον Θεό για να προσελκύστε τον μαγνήτη της χάρης Του και να προσφέρετε στον κόσμο τη δύναμη της ενέργειάς Του. Αυτή την ενέργεια μπορείτε όλοι να τη χρησιμοποιήσετε για το κοινό καλό. Είναι παντοδύναμη γιατί είναι θεϊκή. Βρίσκεται εντός σας. Τι κρίμα που οι άνθρωποι την αγνοούν και νιώθουν αδύναμοι! Όλη η δύναμη και όλη η ευδαιμονία βρίσκεται μέσα σας. Είναι εξαιτίας της άγνοιας που οι άνθρωποι καταφεύγουν σε όλα τα είδη άχρηστων και περιττών ασκήσεων. Να έχετε απόλυτη πίστη στην πνευματική σας δύναμη. Να ακολουθείτε πιστά την αλήθεια της πίστης σας χωρίς να επικρίνετε τους άλλους. Ανοίξτε τις καρδιές και κλείστε το στόμα σας. Στις μέρες μας οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Ασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στη σιωπή. Αυτός που μιλάει πολύ, πράττει ελάχιστα. Εκείνος που πράττει, μιλάει λίγο. Ό,τι κι αν κάνετε, να έχετε το όνομα του Κυρίου στα χείλη σας και πίστη στον Θεό στην καρδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο η κάθε εργασία θα μετατρέπεται σε λατρεία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Μαρτίου 1997


18 Φεβρουαρίου

Μπορεί να διαθέτετε τα καλύτερα υλικά, μπορεί να είστε ο ικανότερος μάγειρας, όμως αν το χάλκινο σκεύος στο οποίο ετοιμάζετε τη χορτόσουπα δεν έχει επικαλυφθεί με κασσίτερο, το φαγητό που θα μαγειρέψετε θα είναι ιδιαίτερα τοξικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να επικαλύψετε την καρδιά σας με την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την αγάπη ώστε να μετατραπεί σ’ ένα σκεύος κατάλληλο για την επανάληψη του ιερού Ονόματος, τον διαλογισμό, τους θρησκευτικούς όρκους, το προσκύνημα, την τελετουργική λατρεία και για άλλα ‘πιάτα’ που θα προετοιμάζετε σ’ αυτό. Το να μεταβάλλετε τις ροπές και ν’ αλλάξετε τον χαρακτήρα σας είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Μπορεί να έχετε μελετήσει όλα τα βιβλία της πνευματικής άσκησης, όλες τις γραφές και ίσως να διαλέγεστε επί ώρες πάνω σε αυτά, αλλά όταν έρθετε αντιμέτωποι με τον πειρασμό, θα πέσετε στο λάθος. Η καρδιά μπορεί να φαίνεται σαν την άγονη γη, ελεύθερη από κάθε καλλιέργεια του κακού. Όταν όμως πέσουν οι πρώτες βροχές, οι σπόροι και οι ρίζες κάτω από το χώμα μετατρέπουν την άχρηστη ύλη σε πράσινο χαλί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ανθρώπινες  αξίες είναι τόσο σημαντικές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


17 Φεβρουαρίου

Υπάρχουν πολλοί, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται λάτρεις του Σάι. Ακόμη κι αν ένας μόνο λάτρης του Σάι εφάρμοζε τη θυσία και την αλήθεια, ολόκληρος ο κόσμος θα γινόταν ένα καλύτερο μέρος. Η αλήθεια και το πνεύμα της θυσίας είναι οι δύο θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν τις αναγκαίες συνθήκες για ν’ αλλάξει ο κόσμος. Η αλήθεια εξαγνίζει την καρδιά και το αίσθημα της θυσίας σας οδηγεί στην απάρνηση των εγκοσμίων. Μέσα από τις δύο αυτές αρχές μπορείτε να βιώσετε την αλήθεια αυτής της δήλωσης. Ο Θεός διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν. Στην απουσία αυτής της γνώσης, οι άνθρωποι ενδίδουν σε κοσμικά και εφήμερα πράγματα από τη γέννηση έως τον θάνατο. Πώς μπορούν να εξαγιαστούν και να επιτύχουν την απελευθέρωση; Ν’ αγαπάτε τον Θεό και θα λυτρωθείτε. Έχετε ευλογηθεί μ’ ένα σώμα για να ζήσετε δίκαια και ενάρετα. Μη διάγετε μια ανούσια κι ανώφελη ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Μαρτίου 1997


16 Φεβρουαρίου

Αποβάλλετε όλα τ’ αρνητικά συναισθήματα. Αναπτύξτε όλο και περισσότερες θετικές σκέψεις. Στην πορεία αυτή, κάποιοι ίσως σας επικρίνουν. Όμως αυτή είναι για σας μια ευκαιρία εσωτερικής μεταμόρφωσης. Να σκέφτεστε με τον εξής τρόπο: «Οι γονείς μου έδωσαν ένα όνομα, οι φίλοι ένα άλλο και κάποιοι άλλοι με αποκαλούν μ’ ένα υποκοριστικό. Αυτό το σώμα έχει πολλά ονόματα κι αυτό είναι όλο!» Θα γίνεται κακός, αν κάποιος σας προσφωνήσει κακό; Όχι! Αν σας αποκαλέσουν κακό, προσπαθήστε ν` απαλλαγείτε από τις κακές σας ποιότητες, εάν όντως αυτές σας χαρακτηρίζουν. Αν κάποιος σας επισημάνει ένα λάθος, προσπαθήστε να το απαλείψετε, εφόσον αυτό υπάρχει. Αυτό είναι όλο! Διαχειριστείτε την κριτική με αξιοπρέπεια. Ενσαρκώσεις της αγάπης! Στην εποχή αυτή της Κάλι, όταν οι επιθυμίες δεν εκπληρώνονται, οι άνθρωποι αρχίζουν να κατηγορούν ακόμα και τον ίδιο τον Θεό! Μη μισείτε και μην κατηγορείτε κανέναν. Όσο είναι δυνατόν, αγαπάτε τους πάντες και εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον μην αποστρέφεστε κανέναν. Ο Μπαγκαβάν επιθυμεί ν’ αναπτύξετε όλοι το πνεύμα της ενότητας με όλα τα όντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2000


15 Φεβρουαρίου

Μπορεί ν’ αμφιβάλλετε για το εάν μια μικρή λέξη όπως Ράμα, Σάι ή Κρίσνα μπορεί  να σας οδηγήσει μέσα από την απέραντη θάλασσα της κοσμικής ζωής. Οι άνθρωποι διασχίζουν τεράστιους ωκεανούς επάνω σε μια μικροσκοπική σχεδία. Μπορούν να περάσουν μέσα από σκοτεινές ζούγκλες με μια μικρή λάμπα στα χέρια τους. Το όνομα Πράναβα (Ομ), το οποίο είναι ακόμη μικρότερο, έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν χρειάζεται η σχεδία να έχει το μέγεθος της θάλασσας. Η απαγγελία του Ονόματος του Κυρίου μοιάζει με τη λειτουργία ενός γεωτρύπανου που χτυπάει τη φλέβα του υπόγειου νερού. Είναι σαν το χτύπημα της σμίλης, η οποία θ’ απελευθερώσει την εικόνα του Θεού που είναι φυλακισμένη στο μάρμαρο. Σπάστε το περίβλημα και ο Κύριος θα εμφανιστεί. Συντρίψτε την κολόνα, όπως ζήτησε ο Πραχλάντα να κάνει ο πατέρας του, ο Χιρανιακασίπου, και ο Κύριος, που είναι πάντοτε παρών, θα εκδηλώσει τον εαυτό Του. Η κάθε μητέρα διδάσκει την κόρη της ν’ αναδεύει και να φέρνει το βούτυρο, που είναι κρυμμένο στο γάλα, στην επιφάνεια. Με τον ίδιο τρόπο, στο πνευματικό πεδίο, πάρτε μαθήματα απ’ τους γιόγκις, που κατάφεραν να βγάλουν και να προσφέρουν το φρέσκο βούτυρο στον Κρίσνα, απαγγέλλοντας το Όνομά Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


14 Φεβρουαρίου

Η καλλιέργεια της πίστης στον θείο Εαυτό, Άτμα, και η ειλικρινής αγάπη προς Αυτόν είναι η αληθινή λατρεία. Ο Άτμα είναι ο ένας και μοναδικός Αγαπημένος για την ανθρωπότητα. Νιώστε πως είναι ο περισσότερο αξιαγάπητος απ’ οτιδήποτε στην εδώ ή τη μεταθανάτια ζωή. Αυτή είναι η αληθινή λατρεία που μπορείτε να προσφέρετε στον Θεό. Αυτό είναι που διδάσκουν οι Βέδες. Δεν διδάσκουν την αποδοχή μιας δέσμης υπερβολικά σκληρών κανόνων και περιορισμών. Δεν κρατούν μπροστά σας μια φυλακή στην οποία είστε έγκλειστοι πίσω από τα κάγκελα της αιτίας και του αποτελέσματος. Σας διδάσκουν πως υπάρχει ο Ένας, ο οποίος είναι ο κυρίαρχος πίσω από τους κανόνες και τους περιορισμούς. Αυτός ο οποίος είναι ο πυρήνας κάθε όντος, κάθε μονάδας ενέργειας, κάθε μορίου ή ατόμου και μόνον υπό τις εντολές του τα πέντε στοιχεία —ο αιθέρας, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη— λειτουργούν. Να Τον αγαπάτε, να Τον λατρεύετε, να Τον προσκυνάτε, προτρέπουν οι Βέδες. Αυτή είναι η ύψιστη φιλοσοφία της αγάπης όπως αναπτύσσεται στους Βέδες.

- Μπάμπα, από το Σάτυα Σάι Βαχίνι, Κεφ. 1 (Η Υπέρτατη Αλήθεια)


13 Φεβρουαρίου

Η ανθρώπινη φύση είναι μία μίξη χαρακτηριστικών προόδου και οπισθοδρόμησης. Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να προαχθεί η πρόοδος και ν’ αποκλειστεί η οπισθοδρόμηση. Η διάθεση του ν’ απαρνείστε και να εγκαταλείπετε είναι μια πολύτιμη αρετή. Η περιέργεια και η λαχτάρα να μάθετε είναι μια άλλη ποιότητα, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γνωρίσετε την Αλήθεια που εμφανίζεται ως πολλαπλότητα και παροδικότητα. Αυτή η γνώση μπορεί κατορθωθεί μόνον όταν η συνειδητότητα έχει εξαγνιστεί από τη χάρη του Θεού. Οι άγιες ημέρες, όπως αυτή του Σιβαράτρι, επισημαίνονται μόνο για να εντυπωσιάσουν τον νου σας και να επιβάλλουν μια ‘νηστεία’ στις αισθήσεις και μια ‘επαγρύπνηση’ στη διάνοια σας και να σας απομακρύνουν από τις αρνητικές ροπές και προδιαθέσεις. Ακόμα και η σκέψη πως δεν έχετε ωφεληθεί από την προσευχή και τον διαλογισμό που κάνετε, δεν θα έπρεπε να κηλιδώνει την πίστη σας. Το να εφαρμόζετε τις πνευματικές πρακτικές είναι το καθήκον σας, η ενδόμυχη τάση και η αυθεντική σας δράση. Αφήστε τα υπόλοιπα στη θέληση του Θεού. Αυτή πρέπει να είναι η απόφασή σας εν όψει του ιερού Σιβαράτρι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1984


12 Φεβρουαρίου

Κανένα ζωντανό πλάσμα, εκτός από τον άνθρωπο, δεν έχει προικιστεί με νοημοσύνη και ικανότητα διάκρισης, οξυμένη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τον καταστήσει ικανό να ‘δει’ τον Θείο Εαυτό, Άτμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η ανθρωπότητα αναγνωρίζεται ως η κορωνίδα της δημιουργίας και εξ αιτίας αυτού οι Γραφές διακηρύσσουν πως το να γεννηθεί κανείς άνθρωπος είναι μια σπάνια τύχη. Οι άνθρωποι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα ώστε ν’ αναζητήσουν την αιτία της δημιουργίας. Έχουν εντός τους τη ροπή και τη δυνατότητα. Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι έχουν κατευθύνει τη διάνοιά τους προς την αποκάλυψη του πανταχού παρόντος Άτμα και κατάφεραν να οραματιστούν αυτή την Θεϊκή Αρχή. Όμως ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων της Δημιουργίας, μόνο λίγοι μπόρεσαν να διακρίνουν τον θείο Εαυτό σε όλες τις υπάρξεις. O σκοπός και η ουσία της ζωής είναι η πραγμάτωση αυτής της θείας φύσης, του Άτμα.

- Μπάμπα, από το Σάτυα Σάι Βαχίνι, Κεφ. 1 (Η Υπέρτατη Αλήθεια) 

 


11 Φεβρουαρίου

Είναι θετικό ν’ αγαπάτε και να λατρεύετε τον Θεό με την προοπτική του κέρδους κάποιων πολύτιμων καρπών στην παρούσα ή στη μετά θάνατον ζωή. Όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από τον Θεό, οι Βέδες σας προτρέπουν να Τον αγαπάτε χωρίς κανένα ίχνος επιθυμίας στον νου σας. Ν’ αγαπάτε για χάρη της Αγάπης. Αγαπάτε τον Θεό, αφού οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει είναι λιγότερο από τον ίδιο τον Εαυτό Του. Αγαπάτε μόνον Εκείνον, χωρίς καμία άλλη επιθυμία ή απαίτηση. Μια φορά η Ντραούπαντι ρώτησε τον Νταρμαράτζα, ενώ αυτός βρισκόταν στην εξορία: «Κύριε, είσαι αναμφίβολα ο άριστος ανάμεσα σ’ εκείνους που ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης χωρίς διακυμάνσεις. Πώς μπορεί να σ’ έχει βρει μια τέτοια τρομερή συμφορά;» Η Ντραούπαντι ήταν καταβεβλημένη από τη θλίψη. Ο Νταρμαράτζα απάντησε: «Ντραούπαντι, μη στενοχωριέσαι. Κοίταξε αυτή την οροσειρά των Ιμαλαϊων. Πόσο μεγαλοπρεπής, λαμπρή, θαυμαστή και όμορφη είναι! Είναι τόσο εξαίσιο ένα φαινόμενο που το αγαπώ χωρίς περιορισμούς. Δεν προσδοκώ τίποτα απ’ αυτό, αλλά είναι στη φύση μου ν’ αγαπώ το όμορφο και το θαυμαστό. Η ενσάρκωση αυτής της μεγαλειώδους ομορφιάς είναι ο Θεός. Είναι η μοναδική οντότητα που αξίζει ν’ αγαπηθεί. Γι’ αυτό Τον αγαπώ. Δεν προσμένω κάποια χάρη απ’ Αυτόν. Δεν θα προσευχηθώ για καμία ευλογία. Ας με κρατήσει εκεί που η βούλησή Του ορίζει. Η υψηλότερη ανταμοιβή για την αγάπη μου είναι η Αγάπη Του, Ντραούπαντι!»

- Μπάμπα, από το Σάτυα Σάι Βαχίνι, Κεφ.1 (Η Υπέρτατη Αλήθεια) 


10 Φεβρουαρίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα στερούνται Αγάπης και κατά συνέπεια Ευδαιμονίας. Όταν οι άνθρωποι συγκροτούν αντιμαχόμενες ομάδες και συνωμοτούν να αφανίσουν ο ένας τον άλλον, πώς μπορούν η χαρά και η γαλήνη να κατοικήσουν εντός τους; Οι αρχαίοι μύθοι αφηγούνται εξοντωτικούς πολέμους μεταξύ θεών και δαιμόνων και μεταξύ δαιμόνων και ανθρώπων. Όμως σήμερα η ιστορία καταγράφει πολέμους ανάμεσα σε δαίμονες οι οποίοι αυτοαποκαλούνται ‘άνθρωποι’. Γιατί; Διότι η αγάπη κατευθύνεται προς εγωιστικούς στόχους. Η θυσία και η φιλανθρωπία υποχωρούν μπροστά στην υπερμεγέθυνση του εγώ. Οι άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες υπηρεσίας προς την κοινωνία, μόνο για να διαφημίσουν τους εαυτούς τους. Πώς μπορεί να καταναλωθεί το γλυκό περιεχόμενο μιας φιάλης, αν αυτή είναι ερμητικά κλεισμένη με δύο φελλούς —την επίδειξη και την προσωπική προβολή; Αφαιρέστε αυτούς τους φελλούς χρησιμοποιώντας το εργαλείο της ανιδιοτέλειας. Η ανιδιοτελής αγάπη συνεπάγεται κατανόηση και συνεπώς συμπάθεια και συμπόνια. Αυτά θα σας παρέχουν Θεία Ευδαιμονία. Για να βιώσετε την ευδαιμονία, την ειρήνη και τη χαρά, θα πρέπει να επιτρέψετε στις εγγενείς αρετές της Αγάπης και της Θυσίας ν’ αναδυθούν από τα βάθη του Εαυτού σας και με αυτόν τον τρόπο να εξαγιάσετε τη ζωή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1984


9 Φεβρουαρίου

Τι όφελος μπορεί να έχει η μελέτη των Ουπανισάδων και της Γκίτα, εάν δεν συντελεί σε καμιά αλλαγή στις σκέψεις και στον τρόπο ζωής σας; Πρέπει να εξετάζετε το πού σας οδηγούν όλες οι πνευματικές σας ασκήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια έντονη επιθυμία ν’ αλλάξετε και να φθάσετε σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας. Στην πραγματικότητα όλοι είστε ενσαρκώσεις του Σατ-Τσιτ–Άναντα (Αλήθεια-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία). Το αληθινό σας Εγώ υφίσταται σε όλα τα στάδια ύπαρξης —της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Όμως στο στάδιο του ονείρου και του βαθύ ύπνου δεν έχετε συνείδηση του σώματος σας. Η οντότητα που υπάρχει και στα τρία αυτά στάδια δεν υφίσταται καμιά αλλαγή. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη φύση αυτού του Εγώ. Μπορεί να το θεωρείτε εξαιρετικά δύσκολο, αλλά εάν έχετε αφοσίωση και επιμονή, είναι πολύ εύκολο. Δεν υπάρχει τίποτε ευκολότερο στον κόσμο από το πνευματικό μονοπάτι. Όταν όμως δεν υπάρχει πίστη και ζήλος, εμφανίζεται δύσκολο. Γι’ αυτό και η Γκίτα διακηρύσσει: «Ο ειλικρινής πνευματικός αναζητητής αποκτά την Υπέρτατη Γνώση».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988


8 Φεβρουαρίου

Λαμπρότερος από τον Ήλιο, αμόλυντος και λευκότερος από το χιόνι, λεπτοφυέστερος από τον αιθέρα, ο Υπέρτατος Κύριος ενοικεί στο παν, διαπερνώντας ολόκληρη τη δημιουργία και ακτινοβολώντας σε κάθε άτομο της ύλης. Είστε μέσα στον Θεό και ο Θεός είναι εντός σας. Εσείς είστε ο Θεός και ο Θεός είναι εσείς. Ποια μεγαλύτερη αλήθεια μπορώ να σας αποκαλύψω; Η πρώτη προσπάθεια που σας ζητώ να κάνετε είναι να αναπτύξετε μέσα σας την επίγνωση της θεότητας. Το επόμενο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση της αλήθειας πως η θεότητα που βρίσκεται εντός σας είναι εξίσου παρούσα σε όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναγνωρίσετε πως το πέπλο ή το εμπόδιο που εμφανίζεται να διαχωρίζει τον Θεό από όλα τα άλλα, είναι γέννημα της ψευδαίσθησης και θα πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια ώστε να το απομακρύνετε. Μόνον τότε θα μπορέστε να βιώσετε την ενότητα μεταξύ όλων των ζωντανών πλασμάτων που αποτελεί τη διακήρυξη που περιέχεται στις εξ αποκαλύψεως γραφές, τις Βέδες:  Aham eva idam Sarvam - Είμαι πράγματι το παν.

- Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1988


7 Φεβρουαρίου

Η Αγάπη είναι ζωτικής σημασίας. Η Αγάπη είναι θεϊκή. Για να καταστεί μια πράξη άξια να προσφερθεί στον Θεό και αρκετά αγνή ώστε να κερδίσει τη χάρη Του, θα πρέπει αυτή η πράξη να είναι μια εκδήλωση  Αγάπης. Προφυλάξτε την Αγάπη από τον κίνδυνο του να δηλητηριαστεί από το κακό. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε αγάπη απαλλαγμένη από κάθε είδος μίσους και προκατάληψης. Η βάση όλων των θρησκειών, η ουσία όλων των γραφών, το σημείο συνάντησης όλων των δρόμων και η έμπνευση για όλους τους ανθρώπους, είναι η Αρχή της Αγάπης. Αυτή είναι το πλέον ακλόνητο θεμέλιο  στην αποστολή Ζωής του ανθρώπου. Είναι το Φως που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία του κόσμου. Βαπτίστε κάθε λόγο και κάθε σας πράξη στην αγάπη. Τα λόγια που αναδύονται από το στόμα σας δεν θα καρφώνουν σαν το μαχαίρι, ούτε θα πληγώνουν όπως το βέλος, ούτε θα χτυπούν σαν το σφυρί. Θα πρέπει να είναι γλυκά σαν το νέκταρ, σαν μια παρηγορητική συμβουλή της Βεδαντικής σοφίας και σαν ένας δρόμος ομαλός, στρωμένος με άνθη. Πρέπει να ραίνουν τους συνανθρώπους σας με ειρήνη και χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


6 Φεβρουαρίου

Ο θεός Ντακσιναμούρτι περπατούσε κατά μήκος μιας πλατιάς ακτής μόνος και βυθισμένος σε διαλογισμό. Τότε πρόσεξε ένα ξερό κλαδάκι στη ράχη ενός κύματος και στη συνέχεια  το είδε να παρασύρεται ανάμεσα σε δύο κύματα, από τη βαθύτερη θέση στην κορυφή και από την κορυφή στο βαθύτερο σημείο, μέχρι που η θάλασσα το έβγαλε στην αμμουδιά της ακτής. Έμεινε κατάπληκτος από τον εγωισμό του Ωκεανού που δεν προσέφερε άσυλο ούτε σ` ένα μικροσκοπικό κλαδάκι. Διαισθανόμενος την αντίδρασή Του, ο Ωκεανός δήλωσε με λόγια που ο Ντακσιναμούρτι μπορούσε να καταλάβει: «Όσον αφορά εμένα, δεν πρόκειται ούτε για εγωισμό ούτε για θυμό. Είναι μόνον το καθήκον της αυτοσυντήρησης. Δεν θα επέτρεπα στο απειροελάχιστο σημάδι να κηλιδώσει το μεγαλείο μου. Εάν επιτρέψω σ’ αυτό το ασήμαντο κλαδάκι να αλλοιώσει τη μεγαλοπρεπή εικόνα μου, αυτό θ’ αποδειχθεί το πρώτο βήμα της πτωτικής μου πορείας». Τότε ο Ντακσιναμούρτι χαμογέλασε, θαυμάζοντας την ενάργεια του πανίσχυρου Ωκεανού. Αντιμετώπισε το περιστατικό ως ένα μεγάλο μάθημα στον πνευματικό δρόμο. Το ασήμαντο κλαδάκι της επιθυμίας, εάν βρεθεί στον ωκεανό του νου, πρέπει ν’ αφαιρεθεί άμεσα από τα καθαρά νερά και να πεταχτεί μακριά. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει ν’ αφομοιώσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


5 Φεβρουαρίου

Η πειθαρχία στην οποία όλοι θα πρέπει να υπακούετε, είναι ο έλεγχος των αισθήσεων. Αν τις αφήσετε ανεξέλεγκτες, θα σας σύρουν στην καταστροφή. Η εκπαίδευση θα πρέπει να μπορεί να σας καταστήσει απόλυτο κύριο των ιδιαίτερων ικανοτήτων σας, που αποτελούν τα εργαλεία σας για την απόκτηση της γνώσης. Τα μάτια, τα αυτιά και η γλώσσα είναι άγρια άλογα. Μάθετε την τέχνη του διαλογισμού, μέσω της οποίας οι αισθήσεις μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και η βούληση να κατευθυνθεί εσωτερικά, ώστε να κυριαρχήσει στα συναισθήματα και τα πάθη. Πρέπει επίσης να μάθετε το πώς θα πορεύεστε απαλλαγμένοι από το μίσος, την κακία, την απληστία, τον θυμό, την αγωνία, την αλαζονεία και τα άλλα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο της εσωτερικής ειρήνης. Δεν είναι αρκετό να έχετε έναν ισορροπημένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρέπει να μάθετε να έχετε μια ισορροπημένη στάση ζωής, η οποία δεν θα επηρεάζεται από θριάμβους ή προβλήματα, κέρδη ή απώλειες, νίκες ή ήττες. Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εμπιστοσύνη και πίστη στον ενοικούντα Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


4 Φεβρουαρίου

Ένα σπίτι πρέπει να είναι γεμάτο από αγάπη, πλήρες από το πνεύμα της θυσίας που η αγάπη ενέχει, ολοκληρωτικά κατειλημμένο  από τη χαρά που αυτή ακτινοβολεί και από την ειρήνη που μεταδίδει. Κανένα οίκημα από τούβλα και ασβέστη, κάτω από τη στέγη του οποίου οι γονείς και τα παιδιά περνούν τις ζωές τους, μπορεί να ονομαστεί σπίτι, αν τα παιδιά δεν λαχταρούν γι’ αυτό και αν οι γονείς δεν βρίσκουν γαλήνη εντός του. Το σπίτι είναι ο ιερός χώρος όπου η οικογένεια ανατρέφεται και συντηρείται και κάθε μέλος της είναι ένας κινούμενος ναός. Η μητέρα είναι ο αρχιερέας αυτού του Οίκου του Θεού. Η ταπεινότητα είναι το θυμίαμα που γεμίζει την ατμόσφαιρα του. Η ευλάβεια είναι το καντήλι που ανάβει με το λάδι της αγάπης και το φιτίλι της πίστης. Περάστε τον χρόνο της ζωής σας αφιερώνοντάς τον σε μια τέτοια λατρεία στα σπίτια που ζείτε. Έχετε την ευλογία μου, έτσι ώστε μέσα από την πίστη και την πνευματική σας δύναμη, η αφοσίωση και η προσήλωση στον στόχο σας να βρίσκονται πάντοτε σε ανοδική πορεία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


3 Φεβρουαρίου

Στις μέρες μας, ένα κοινό αξεσουάρ στην τσάντα κάθε κυρίας και στην τσέπη κάθε κυρίου, είναι ένας καθρέφτης και μια χτένα. Σας φοβίζει η ιδέα πως η γοητεία σας κινδυνεύει όταν τα μαλλιά σας είναι ελαφρώς αναστατωμένα ή το πρόσωπό σας μαρτυρά ίχνη πούδρας. Έτσι προσπαθείτε να ανασκευάσετε άμεσα τις εντυπώσεις. Ενώ λοιπόν ανησυχείτε τόσο πολύ γι’ αυτήν τη γρήγορα επιδεινούμενη προσωπική σας γοητεία, πόσο περισσότερο θα έπρεπε να νοιάζεστε αληθινά για τα ίχνη του κακού  και του μίσους και τις κηλίδες της αλαζονείας και της κακεντρέχειας που βεβηλώνουν τον νου και τις καρδιές σας; Να έχετε έναν καθρέφτη και μια χτένα γι’ αυτόν τον σκοπό επίσης! Να κρατάτε τον καθρέφτη της αφοσίωσης για να μπορείτε να κρίνετε αν ο νους και η καρδιά σας είναι καθαρά και φωτεινά. Να έχετε τη χτένα της γνώσης  και της σοφίας, που αποκτώνται μέσα από τη διάκριση, η οποία διορθώνει τα προβλήματα, λύνει τους κόμπους και σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε και να κατευθύνετε τις αισθήσεις και τα συναισθήματά σας, τα οποία είναι διασπαρμένα σε όλες τις κατευθύνσεις. ‘Ο,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν είστε, να θυμάστε πως είμαι μαζί σας, πως είμαι εντός σας. Αυτό θα σας λυτρώσει από την έπαρση και τη ροπή σας προς το λάθος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


2 Φεβρουαρίου

Η ανθρώπινη γέννηση είναι η ευγενέστερη όλων, το τελικό αποτέλεσμα μιας εξελικτικής πορείας αναρίθμητων αιώνων. Αναρωτηθείτε το εξής: Προσπαθείτε συνειδητά ν’ ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις αυτής της πολύτιμης δωρεάς με την οποία ευλογηθήκατε; Από εδώ και στο εξής κάνετε κάθε ημέρα της ζωής σας μια διαρκή προσφορά Αγάπης, όπως μία λάμπα που εξαντλεί το λάδι της για να φωτίσει τον περιβάλλοντα χώρο. Φορέστε το αόρατο διακριτικό σήμα ενός εθελοντή του Θεού, όλες τις ημέρες και σε όλους τους τόπους. Υποτάξτε το σώμα, διορθώστε τις αισθήσεις και σταματήστε τον νου —αυτές είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να επιτύχετε την κατάσταση των «παιδιών της αθανασίας» που οι Ουπανισάδες έχουν φυλάξει για σας. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της γλυκύτητας. Κερδίστε τον προσφέροντάς Του τη γλυκύτητα που σας έχει δωρίσει.  Συντρίψτε  το ζαχαροκάλαμο στον μύλο της υπηρεσίας, βράστε το στο καζάνι της μεταμέλειας, αποχρωματίστε το από κάθε αισθησιακή επιθυμία και προσφέρετε την κρυστάλλινη ζάχαρη της συμπονετικής Αγάπης σ` Εκείνον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


1 Φεβρουαρίου

Το πνεύμα της θυσίας είναι η βασική προϋπόθεση για κάθε άτομο που προσφέρει υπηρεσία. Χωρίς την έμπνευση του πνεύματος της θυσίας, η υπηρεσία σας θα καταλήξει να είναι μια υποκρισία, ένα ανούσιο τελετουργικό. Φοράτε το μαντήλι του σεβαντάλ (εθελοντή) επάνω από τα ρούχα σας μόνο για να το βγάλετε γρήγορα. Όταν βγάζετε το μαντήλι, νιώθετε ανακουφισμένοι που έχετε απαλλαγεί από την υποχρέωση ν’ αγαπάτε και να υπηρετείτε. Λειτουργώντας έτσι, παίζετε απλώς έναν ρόλο σ’ ένα θεατρικό έργο, σύμφωνα με τον οποίο φοράτε και βγάζετε ένα μαντήλι. Εγκαταστήστε στις καρδιές σας, βαθιά και ειλικρινά, το πνεύμα της θυσίας. Ο Θεός είναι Αγάπη και μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από την καλλιέργεια και την άσκηση της Αγάπης. Δεν μπορεί να παγιδευτεί με κάποιο τέχνασμα. Απονέμει χάρη μόνον όταν οι εντολές Του ακολουθούνται —οι εντολές του ν’ αγαπάτε και να υπηρετείτε τους πάντες. Όταν το κάνετε αυτό, υπηρετείτε περισσότερο τον εαυτό σας —τον εαυτό που αγαπάτε περισσότερο! Γιατί τότε η Χάρη του Θεού σας περιβάλλει και σας ενισχύει περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη εμπειρία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969