Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2016

29 Φεβρουαρίου

Οποιεσδήποτε δυσκολίες και ελλείψεις ανέσεων κι αν συναντήσετε, πρέπει να συνεχίζετε τις πνευματικές σας ασκήσεις χωρίς διακοπές και με την ίδια πειθαρχία. Η ενθύμηση και επανάληψη του ονόματος του Θεού που σας είναι αγαπητό πρέπει να συνεχίζεται. Μην αλλάζετε το όνομα του Θεού που έχετε επιλέξει, διότι θα σταθεί αδύνατο να συγκεντρώνεστε σ’ αυτό, αν κάθε τόσο το αντικαθιστάτε μ’ ένα άλλο - ο νους σας δεν θα επιτυγχάνει τον απόλυτο εστιασμό που είναι ο στόχος όλων των πνευματικών πειθαρχιών. Επομένως ν’ αποφεύγετε τη συνεχή επιλογή και απόρριψη ονομάτων του Θεού και ν’ αποφασίσετε να διαλογίζεστε και να επαναλαμβάνετε το ίδιο πάντα όνομα. Να είστε πεπεισμένοι ότι όλα τα ονόματα και οι μορφές του Κυρίου δεν αναφέρονται παρά στον ίδιο Κύριο που επικαλείστε κι εσείς  με άλλο όνομα και μορφή. Άρα, όνομα διαφορετικό από εκείνο που διαλέξατε εσείς δεν πρέπει να σας προκαλεί απαρέσκεια ή αδιαφορία. Να θεωρείτε κάθε επίγεια απώλεια, δυστυχία και ανησυχία μόνο κάτι το εφήμερο και μεταβατικό, και να συνειδητοποιήσετε ότι η επανάληψη του ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός γίνονται μόνο για να υπερνικήσετε τέτοιες μορφές δυστυχίας. Πρέπει να κατανοήσετε ότι οι απώλειες, τα βάσανα και οι ανησυχίες είναι καταστάσεις εξωτερικές, ανήκουν σ’ αυτόν τον κόσμο της ύλης, ενώ η νοερή επανάληψη του ονόματος του Θεού, η ενατένιση της μορφής Του και ο διαλογισμός είναι εσωτερικά και ανήκουν στο βασίλειο της αγάπης για τον Θεό.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 64.

28 Φεβρουαρίου

Μία Σανσκριτική ρήση διδάσκει: «Ο γήινος κόσμος είναι εφήμερος. Η γέννηση είναι μια δυστυχία, αλλά και τα γηρατειά είναι μια δυστυχία. Προσέχετε!»  Όσο ζείτε, όλοι δείχνουν ότι σας αγαπούν, αλλά αυτή τους η αγάπη έχει μόνο εγωιστικά κίνητρα. Μόνος ο Θεός είναι ολότελα απαλλαγμένος από κάθε ίχνος εγωισμού – μόνος Εκείνος είναι ολότελα ανιδιοτελής. Γι’ αυτό, αγαπάτε τον Θεό ζώντας κανονικά τη ζωή σας - δεν υπάρχει τίποτα κακό σ` αυτό. Ωστόσο, ό,τι κάνετε, να θεωρείτε ότι το προσφέρετε στον Θεό. Να βλέπετε τον Θεό στον καθένα. Να μην τρέφετε αντιπάθεια ή έχθρα για κανέναν. Επίσης, να μην έχετε υπερβολική προσκόλληση σε κανέναν - να μεταλλάσσετε όλες σας τις προσκολλήσεις σε προσκόλληση στον Θεό! Να αγαπάτε όλους. Να μην βασίζεστε σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Συνειδητοποιήστε την παροδικότητα του σώματος και εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας αποκλειστικά στον Θεό, αναζητώντας την καταφυγή μόνο σ’ Εκείνον. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα τα άλλα στη σημερινή αρνητική Εποχή Κάλι είναι η πίστη. Γι’ αυτό, όσο συχνά σας είναι δυνατόν και όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, να διαλογίζεστε στον Θεό. Κερδίστε την εκτίμηση της κοινωνίας προσφέροντάς της την ειλικρινή υπηρεσία σας. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Αυγούστου 1996. 

27 Φεβρουαρίου

Σημαντικότερο όλων είναι ο άνθρωπος που βαδίζει στον πνευματικό δρόμο να νιώθει σε όλες τις περιστάσεις χαρούμενος, γεμάτος ενθουσιασμό, μ’ ένα χαμόγελο πάντα στα χείλη. Αυτή η αγνή στάση ζωής είναι πιο επιθυμητή ακόμα κι από την αφοσίωση και τη γνώση. Εκείνοι που την επιτυγχάνουν είναι άξιοι του πνευματικού στόχου τους. Αυτή η ιδιότητα χαράς κάθε στιγμή της ζωής είναι ο καρπός καλών πράξεων σε προηγούμενες ζωές. Αν ο άνθρωπος διαρκώς ανησυχεί, αισθάνεται κατάθλιψη ή κυριαρχείται από αμφιβολίες, δεν θα νιώσει ποτέ τη θεία ευδαιμονία, άσχετα από τις πνευματικές επιδόσεις του. Πρωταρχικό έργο του αναζητητή είναι η καλλιέργεια ενθουσιασμού.  Μέσα απ’ αυτόν τον ενθουσιασμό, θα μπορέσει να νιώσει την περιπόθητη ευδαιμονία σε οποιαδήποτε μορφή της. Ποτέ μην νιώθετε περήφανοι όταν σας επαινούν και δυστυχείς όταν σας κατηγορούν. Άσχετα από τον έπαινο ή την κατηγορία, εσείς να είστε ένα πνευματικό λιοντάρι. Πάνω απ’ όλα προέχει ν’  αναλύετε και να διορθώνετε τα ελαττώματά σας μόνοι σας - αυτό είναι πολύ σημαντικό.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ 63.

26 Φεβρουαρίου

Σ` αυτό τον απέραντο κόσμο, κάθε πλάσμα επιθυμεί ν’ αποκτήσει ευτυχία που να διαρκεί αιώνια. Από που μπορούμε εμείς ν’ αποκτήσουμε αυτή την ευτυχία; Η ομορφιά χαρίζει ευτυχία και η ευτυχία είναι η γλυκιά πεμπτουσία της ζωής, γλυκιά σαν το νέκταρ. Ποια αντικείμενα είναι όμορφα σ` αυτό τον κόσμο; Πολυάριθμα αντικείμενα ελκύουν τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους το καθένα. Εσείς νομίζετε ότι αυτό που τους ελκύει είναι η ομορφιά των αντικειμένων. Όμως, η ομορφιά είναι παροδική, είτε τη βλέπουμε σε ανθρώπους, είτε σε πουλιά, είτε σε ζώα, είτε σε αντικείμενα. Για παράδειγμα, αυτό εδώ είναι ένα τριαντάφυλλο. Είναι τόσο όμορφο!. Η ομορφιά του μας χαρίζει ευτυχία, αλλά πόσο θα κρατήσει αυτή η ομορφιά; Μπορεί να κρατήσει μέχρι απόψε ή το πολύ ως αύριο. Μετά, όλα του τα πέταλα θα πέσουν, και θα χάσει τη γοητεία που εκπέμπει. Όταν χάσει την ομορφιά του, δεν θα σας χαρίζει πια ευτυχία. Βλέπετε λοιπόν ότι σ` αυτόν τον κόσμο δεν μπορείτε να βρείτε μόνιμη ομορφιά και μόνιμη ευτυχία. Μόνο ο Θεός είναι μόνιμος σ` αυτόν τον κόσμο - όλα τα άλλα είναι εφήμερα σαν διαβατικά σύννεφα. Παντοτινή ευτυχία μπορείτε ν’ αποκτήσετε μόνο από τον Θεό. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1996. 

25 Φεβρουαρίου

Η διεύρυνση της καρδιάς σας και της αγάπης που περιέχει είναι το βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης. Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη διεύρυνση είναι το σπίτι, δηλ. η οικογένειά σας, όπου έχετε χρέος όχι μόνο να σέβεστε τους γονείς σας αλλά και να τους προσφέρετε καθημερινά ευχαρίστηση με τα επιτεύγματά σας, διότι σας χάρισαν την πολύτιμη ευκαιρία να ζείτε και να μαθαίνετε. Εάν τους φέρεστε άσχημα ή τους στενοχωρείτε και τους θλίβετε, πώς θα μπορέσετε ποτέ να δώσετε χαρά σε άλλους συνανθρώπους σας με την υπηρεσία και την κατανόησή σας; Ξέρετε ότι όταν σκάσει ένα μπαλόνι, ο αέρας μέσα του συγχωνεύεται με τον απέραντο χώρο έξω. Έτσι ακριβώς και η αγάπη σας: πρέπει να γεμίζει το σπίτι σας, έπειτα την κοινωνία στην οποία ζείτε, και τέλος να ‘εκραγεί’, να υπερβεί ακόμα κι αυτό το στενό περιβάλλον και να απλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μια σταγόνα νερού μέσα στην παλάμη σας εξατμίζεται γρήγορα – είναι ολομόναχη! Ρίξτε την όμως στη θάλασσα και θα επιβιώσει! Προσλαμβάνει το όνομα, το μεγαλείο και την ισχύ ενός ωκεανού! Καλλιεργήστε λοιπόν τους σπόρους της αγάπης σε όλες τις καρδιές! 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1975.

24 Φεβρουαρίου

Δεν είναι στη φύση του πνευματικού αναζητητή να ψάχνει για ελαττώματα στους άλλους και να κρύβει τα δικά του. Εάν κάποιος σας υποδείξει τα λάθη σας, μην προσπαθήσετε να του αποδείξετε ότι σφάλλει στην κρίση του και μην του κρατήσετε κακία γι’ αυτή του την υπόδειξη. Συλλογιστείτε μέσα σας για ποιους λόγους είναι λανθασμένη η συμπεριφορά σας και διορθώστε την. Η εκλογίκευση των λαθών σας για την ικανοποίηση του εγωισμού σας και η εκδικητικότητα απέναντι σ’ εκείνον που σας τα υπέδειξε δεν είναι χαρακτηριστικά ενός πραγματικού πνευματικού αναζητητή ή πιστού. Ο άνθρωπος που βαδίζει στον πνευματικό δρόμο οφείλει ν’ αναζητά πάντα το ευχάριστο και το αληθινό, και ν’ αποφεύγει κάθε σκέψη που αποτελεί αναλήθεια, είναι θλιβερή ή καταθλιπτική. Η κατάθλιψη, η αμφιβολία και η έπαρση είναι επικίνδυνοι εχθροί για τον πνευματικό αναζητητή - θα βλάψουν την πνευματική του άσκηση. Όταν η αφοσίωσή σας έχει εδραιωθεί καλά, ακόμα και αν εμφανιστούν θα μπορείτε εύκολα να τις αποβάλετε. Σημαντικότερο όλων όμως, είναι να νιώθετε χαρούμενοι, γεμάτοι ενθουσιασμό και μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη σε όλες τις περιστάσεις. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 63.

23 Φεβρουαρίου

Η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός. Να αγαπάτε όλους, να δίνετε την αγάπη σας ακόμα και σ’ εκείνους που δεν έχουν μέσα τους αγάπη. Η αγάπη είναι σαν την πυξίδα του θαλασσοπόρου - όπου κι αν την στρέφετε, θα σας δείχνει την οδό προς τον Θεό. Σε κάθε σας πράξη της καθημερινής ζωής να εκδηλώνετε αγάπη. Απ’ αυτή σας την αγάπη θα εκδηλώνεται η Θειότητα. Αυτή είναι η ευκολότερη οδός για την πραγμάτωση του Θεού. Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτήν την οδό της αγάπης; Αυτό οφείλεται στο ότι διακατέχονται από εσφαλμένες ιδέες σχετικά με τους τρόπους που οδηγούν στην πραγμάτωση του Θεού. Θεωρούν τον Θεό κάποια απόμακρη οντότητα στην οποία μπορούν να φτάσουν μόνο μέσα από επίπονες και σκληρές πνευματικές ασκήσεις. Ο Θεός όμως είναι πανταχού Παρών. Δεν υπάρχει ανάγκη να αναζητείτε τον Θεό. Όλα όσα βλέπετε είναι μια εκδήλωση του Θεού. Όλοι οι άνθρωποι που βλέπετε είναι μορφές του Θεού. Διορθώστε την ελαττωματική σας όραση και θα βιώνετε τον Θεό σε όλα τα πράγματα. Να μιλάτε με αγάπη, να δράτε με αγάπη, να σκέφτεστε με αγάπη και να κάνετε κάθε πράξη με την καρδιά σας γεμάτη αγάπη.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιουλίου 1996.

22 Φεβρουαρίου

Όλοι οι άνθρωποι ρέπουν στα λάθη χωρίς να το συνειδητοποιούν. Όσο λαμπρή κι αν είναι μια φωτιά, θα δημιουργήσει τουλάχιστο λίγο καπνό. Έτσι και με τις καλές πράξεις: όποια καλή πράξη κι αν κάνει κάποιος, θα περιέχει σίγουρα κι ένα ίχνος ιδιοτέλειας. Όμως, πρέπει να κάνετε προσπάθειες ώστε να είστε βέβαιοι ότι το κακό περιορίζεται στο ελάχιστο και υπερισχύει το καλό. Φυσικά, με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα, μπορεί να μην επιτύχετε με την πρώτη προσπάθεια. Πρέπει να κρίνετε προσεκτικά τις συνέπειες που θα έχουν τα όσα σκέφτεστε, συζητάτε και κάνετε. Με όποιον τρόπο θέλετε οι άλλοι να σας τιμούν, ή να σας αγαπούν, ή να σας συμπεριφέρονται, με τον ίδιο τρόπο πρέπει εσείς πρώτα να φέρεστε στους άλλους, να τους αγαπάτε και να τους τιμάτε. Μόνον αν κάνετε εσείς την αρχή, είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν. Αν όμως, ενώ εσείς δεν αγαπάτε και δεν τιμάτε τους άλλους και επιπλέον παραπονιέστε ότι δεν σας φέρονται σωστά, σίγουρα καταλήγετε σ’ ένα λανθασμένο συμπέρασμα.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 63.

21 Φεβρουαρίου

Η νεαρή ηλικία στην οποία είστε τώρα είναι σαν ένα πεντανόστιμο φρούτο. Οφείλετε λοιπόν να προσφέρετε αυτό το τόσο γλυκό και εύγευστο φρούτο στον Θεό. Σε μεγάλη ηλικία, μετά την απόσυρσή σας από την ενεργό ζωή, δεν θα σας είναι πια δυνατό ν’ αρχίσετε να λατρεύετε τον Θεό όταν το σώμα σας έχει γίνει αδύναμο, τα αισθητήρια όργανά σας έχουν εξασθενήσει και ο νους σας έχει γίνει υποτονικός. Όπως συμβουλεύω τους οδηγούς των αυτοκινήτων «Να ξεκινάτε νωρίς, να οδηγείτε αργά για να φθάσετε με ασφάλεια», με παρόμοιο τρόπο συμβουλεύω κι εσάς: ν’ αρχίσετε να προσεύχεστε στον Θεό ήδη από τώρα που είστε νέοι. Αν δεν κάνετε ιερές πράξεις τώρα, που οι σωματικές και νοητικές σας δυνάμεις είναι στο απόγειό τους, πότε θα τις κάνετε; Τι θα μπορείτε να κάνετε όταν τα αισθητήρια όργανά σας έχουν χάσει όλες τους τις δυνάμεις; Επομένως, από τώρα που είστε νέοι ασκηθείτε στο να προσφέρετε τα ευωδιαστά άνθη του νου και της καρδιάς σας στον Θεό με απόλυτη πίστη. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της προσφοράς της τροφής στον Θεό πριν από το φαγητό. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν κάνουν τέτοιες προσφορές. Όταν οι αισθήσεις τους έχουν πια εξασθενήσει, αφού επί χρόνια ενέδιδαν σε όλα τα είδη αισθησιακών απολαύσεων, σκέφτονται να τις προσφέρουν στον Θεό – αυτό όμως ισοδυναμεί με το να Του προσφέρουν τα αποφάγια τους! 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουλίου 1996. 

20 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι λαχταρούν ν’ αποκτήσουν εγκόσμια ευτυχία. Αν αναλύσετε αυτό το φαινόμενο σωστά, θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι εγκόσμιες χαρές και απολαύσεις είναι η νόσος, ενώ τα βάσανα και οι δυστυχίες που απορρέουν απ’ αυτές είναι το φάρμακο που οδηγεί στη θεραπεία της. Μέσα δε στον κυκεώνα των εγκόσμιων απολαύσεων, ο άνθρωπος σπάνια φιλοξενεί την επιθυμία πραγματώσει τον Θεό. Εκτός αυτού είναι απαραίτητο να αναλύουμε διεξοδικά με τη διάκρισή μας κάθε ανθρώπινη πράξη, διότι μόνο αυτή η ανάλυση γεννά μέσα μας το πνεύμα της αυταπάρνησης. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, η αυταπάρνηση είναι όνειρο φευγαλέο. Το να μαζεύει κανείς χωρίς να δίνει είναι γνώρισμα σκύλου - πρέπει να το εξαλείψετε. Ο θυμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του πνευματικού αναζητητή, είναι σαν ένα πτύελο που πρέπει να φτύσετε. Και η αναλήθεια είναι ακόμα πιο αηδιαστική – μέσα απ’ αυτήν καταστρέφονται οι ζωτικές δυνάμεις κάθε ανθρώπου - πρέπει να την αντιμετωπίζετε σαν γάγγραινα. Η κλοπή καταρρακώνει τη ζωή - μετατρέπει την ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή σε κάτι μηδαμινής αξίας, είναι σαν σάπια και δύσοσμη  σάρκα. Μέτριες ποσότητες τροφής, μέτριος ύπνος, έκδηλη αγάπη αλλά και καρτερία, θα συμβάλουν στη συντήρηση υγιούς σώματος και νου. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 6

19 Φεβρουαρίου

Πριν προσφέρετε στον Θεό την τροφή, είναι απλώς τροφή. Μόλις προσφερθεί στον Θεό, απαλλάσσεται από καθετί το μη αγνό και μεταμορφώνεται σε «Πρασάνταμ» δηλ. ευλογημένη τροφή. Στον νου εκείνου που του έχει προσφερθεί τέτοια ιερή τροφή, δεν θα διεισδύσουν ποτέ ρυπαρές και ποταπές σκέψεις. Το έθιμο είναι να προσφέρουμε την τροφή στον Θεό σε ένα πεντακάθαρο φύλλο μπανάνας. Το ανθρώπινο σώμα σας είναι αυτό το πεντακάθαρο φύλλο, η καρδιά σας είναι το ιερό σκεύος φύλαξής της, και οι εξαγιασμένη τροφή είναι οι αρετές σας και οι πράξεις καλής συμπεριφοράς σας. Τη σημερινή εποχή όμως, σε ποιον προσφέρετε τροφή; Η εξαγιασμένη τροφή σας προσφέρεται στους δαίμονες των κακών αισθημάτων σας, όπως ο θυμός, το μίσος και η ζήλια - στον Θεό προσφέρετε μόνο τα αποφάγια. Γι` αυτό σας ταλανίζουν οι κάθε λογής ανησυχίες, αντιξοότητες, θλίψεις και δυστυχίες και σας κάνουν θύματά τους. Ν’ απαλλαγείτε από τις κακές σας ιδιότητες και να προσφέρετε τις αρετές σας στον Θεό απαγγέλλοντας την προσευχή: «Ω Θεέ μου, Συ είσαι ο Κάτοικος της καρδιάς μου, Συ είσαι η ενσάρκωση της Αγάπης, της Καλοσύνης και της Συμπόνιας!». 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουλίου 1996.

18 Φεβρουαρίου

Όποιοι κι αν είστε, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεστε, αν δεν αφήνετε τον εαυτό σας να καταβληθεί από την αποκαρδίωση, αν είστε ολότελα άφοβοι και αν θυμάστε τον Θεό με ακλόνητη πίστη και χωρίς κάποιο απώτερο κίνητρο ή υστεροβουλία, όλα τα βάσανα και οι θλίψεις σας θα εξουδετερωθούν. Ο Θεός δεν θα εξετάσει ποτέ την κοινωνική τάξη σας, τις θρησκευτικές διδασκαλίες ή παραδόσεις που ακολουθείτε. Η αφοσίωση στον Θεό δεν συνίσταται στο να φορά κανείς πορτοκαλί χιτώνα, να οργανώνει θρησκευτικούς εορτασμούς, να κάνει ιεροτελεστίες, να ξυρίζει το κεφάλι του, να οδεύει από τόπο σε τόπο με μία ράβδο κι ένα κύπελλο νερού, να πλέκει τα μαλλιά του κ.λπ. Αντί γι’ αυτά, τα χαρακτηριστικά της αφοσίωσης είναι: ένας αγνός νους, ο αδιάκοπος στοχασμός του Θεού όποια κι αν είναι η ασχολία της στιγμής, το συναίσθημα ότι το καθετί είναι δημιούργημα του Θεού - επομένως α) μη-προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων, β) αντιμετώπιση όλων με ίση αγάπη και γ) απόλυτη τήρηση της Αλήθειας στην ομιλία σας. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 61.

17 Φεβρουαρίου

Στην επιτυχία μπορείτε να φθάσετε μόνο με επιμελείς προσπάθειες – ακόμα κι ένα μυρμήγκι μπορεί να διασχίσει χιλιόμετρα περπατώντας συνεχώς. Αντιθέτως, ακόμα και ο ουράνιος αετός Γκαρούντα δεν μπορεί να ανυψωθεί ούτε ένα μέτρο, αν δεν έχει θέληση να πετάξει. Παρομοίως, χωρίς καλές, θετικές σκέψεις και καλές πράξεις που πηγάζουν απ’ αυτές, δεν μπορείτε να επιτύχετε τίποτα το καλό. Ο μικρός Ντρούβα (στην Ινδική μυθολογία) απέκτησε αυτό που επιθυμούσε, παρ’ όλα τα πολλά και δύσκολα εμπόδια, χάρη στην ακλόνητη αποφασιστικότητά του και τις πνευματικές πειθαρχίες του. Με τις ευλαβείς και άγιες σκέψεις του, εξυψώθηκε πνευματικά στην κατάσταση ενός άστρου στον ουρανό. Κατά τον ίδιο τρόπο οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ηλικίας και των ικανοτήτων του, αν έχει πίστη και αποφασιστικότητα, μπορεί να επιτύχει αυτό που θέλει. Σε κάθε τομέα της ζωής, η σταθερή απόδοση, μαζί με την επίσης σταθερή πνευματική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός απ’ αυτά, πρέπει να ελέγχετε τη συμπεριφορά σας, να έχετε αυτοκυριαρχία. Ο σοφός Ντουρβάσα, παρ’ όλες τις αυστηρές πνευματικές του πειθαρχίες δεν μπορούσε ν’ απολαύσει γαλήνη του νου, επειδή δεν κατόρθωνε να ελέγξει τον θυμό του. Μαζί με την πραότητα, σημαντικές είναι οι αρετές της καρτερίας, της μακροθυμίας και της συγχώρεσης (με μια λέξη kshama). Πραγματικά, οι αρετές αυτές είναι Αλήθεια, είναι Ντάρμα, είναι η πεμπτουσία των Βεδών, είναι Μη-βία, είναι επίσης η καλύτερη πνευματική πειθαρχία. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 5 Ιουλίου 1996.

16 Φεβρουαρίου

Κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από την αντίδραση, την αντανάκλαση και την αντήχηση των πράξεών του. Κάθε άνθρωπος αναπόφευκτα θα βιώσει τις συνέπειες των πράξεών του. Άνθρωποι που ενδίδουν σε κακές πράξεις, απομακρύνονται από τον Θεό. Αυτοί που αποκτούν κακή φήμη από τις κακές τους πράξεις δεν θα έχουν θέση πλησίον του Κυρίου. Γι` αυτό, να ασκείτε αυτοκριτική όταν πάτε να περιγελάσετε ή να καταφρονήσετε κάποιον άλλον. Και όχι μόνο αυτό – οφείλετε να ασκείτε αυτοκριτική τόσο στα όσα λέτε, όσο και στα όσα συνηθίζετε να βλέπετε. Μερικοί τραγουδούν ανάρμοστα, ποταπά τραγούδια, και σαν να μην έφτανε αυτό, πειράζουν και τις γυναίκες στον δρόμο. Γι’ αυτό σας δώρισε ο Θεός τη γλώσσα; Για να τραγουδάτε τέτοια χυδαία τραγούδια; Η γλώσσα είναι ένα ιερό όργανο, εσείς όμως κάνετε άκρως κακή χρήση της. Δρώντας με τέτοιον απρεπή τρόπο, καταστρέφετε το καλό σας όνομα, αλλά και εκτίθεστε στον περίγελο των άλλων. Γι’ αυτό, να ασκείτε έλεγχο στα λόγια σας, στα όσα συνηθίζετε να βλέπετε και στα όσα περιγελάτε. Αν θέλετε να κερδίσετε ένα καλό όνομα στην κοινωνία, να σας σέβονται και να σας εκτιμούν, οφείλετε να συμπεριφέρεστε πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ηθικής και της αξιοπρέπειας. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουλίου 1996

15 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει πνευματική πειθαρχία ανώτερη από την καρτερία, ευτυχία μεγαλύτερη από την ψυχική ικανοποίηση με τα όσα έχει κανείς, καλή πράξη ιερότερη από την ευσπλαχνία και όπλο αποτελεσματικότερο από την υπομονή. Να θεωρείτε το σώμα σας ως έναν αγρό, τις καλές πράξεις σας ως σπόρους, και να καλλιεργείτε το όνομα του Θεού με τη βοήθεια της καρδιάς σας ως αγρότη, για να θερίσετε τη συγκομιδή της πραγμάτωσης του Θεού. Όπως η κρέμα μέσα στο γάλα και η φωτιά μέσα στο καύσιμο, ο Θεός βρίσκεται μέσα στα πάντα - να έχετε απόλυτη πίστη σ` αυτό. Ανάλογη με την ποιότητα του γάλακτος η κρέμα, ανάλογη με την ποιότητα του καύσιμου η φωτιά κι ανάλογο με την πνευματική άσκηση το άμεσο βίωμα του Θεού! Ακόμη κι αν η επανάληψη του ονόματος του Θεού δεν χαρίσει άμεσα τη λύτρωση, ανοίγει για τον πιστό τέσσερις πύλες που θα τον οδηγήσουν εκεί: τη συναναστροφή με ενάρετες, εξελιγμένες ψυχές, την Αλήθεια, την ψυχική ικανοποίηση με τα όσα έχει και τον έλεγχο των αισθήσεων. Από οποιαδήποτε απ’ αυτές τις πύλες κι αν εισέλθει κανείς, είναι βέβαιο, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ότι θα φτάσει στον Θεό. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 60. 

14 Φεβρουαρίου

Όταν με τις πράξεις σας ευαρεστείτε τον Θεό, θα απολαμβάνετε και την ευαρέσκεια ολόκληρου του κόσμου. Αν όμως ο Θεός σας αποκηρύξει, τότε θα σας αποκηρύξει και ο κόσμος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να κάνετε προσπάθειες να είστε αποδεκτοί και ευχάριστοι στο ένα ή το άλλο άτομο. Ούτε να σπαταλάτε τη ζωή σας επιδιώκοντας την ικανοποίηση κατώτερων και ασήμαντων επιθυμιών - κάνετε ειλικρινείς και σοβαρές προσπάθειες να ευαρεστείτε τον Θεό. Όταν Τον ευαρεστείτε και γίνετε αγαπητοί Του, ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει δικός σας! Ο Τυαγκαράτζα έψαλλε: «Ω Ράμα! Αν έχω τη χάρη σου (Anugraha), και οι 9 πλανήτες (navagraha) θα γίνουν υποτελείς μου!» Για να γίνετε αποδέκτες της χάρης του Θεού, να αντιμετωπίζετε τα ζεύγη των αντιθέτων όπως ευχαρίστηση - πόνος, ευτυχία - λύπη, έπαινοι - κατηγορίες με την ίδια αταραξία και γαλήνη του νου. Πάντοτε να στοχάζεστε το όνομα του Θεού. Να γίνετε άξιοι της Αγάπης Του. Όταν γίνετε αποδέκτες της Αγάπης του Θεού, δεν θα χρειάζεται πια να φοβάστε τίποτα - θα επιτύχετε τα πάντα στη ζωή. Γι’ αυτό, καλλιεργήστε και αναπτύξτε την αταραξία και τη γαλήνη του νου και προσπαθείτε ακατάπαυστα να κερδίσετε τη χάρη του Θεού.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουλίου 1996.

13 Φεβρουαρίου

Πολλοί πνευματικοί αναζητητές δεν έχουν ενάρετη και ηθική συμπεριφορά και στρέφονται στον Θεό μόνο για να τους εκπληρώσει ευτελείς επιθυμίες και εφήμερα οφέλη. Κανείς δεν προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση της αληθινής Αγάπης ή τη φύση του Θείου που είναι το θεμέλιο των πάντων. Αυτό που βλέπουμε στον σημερινό κόσμο, είναι σε μεγάλο ποσοστό μια ηθοποιία. Όλοι εμφανίζονται ως πιστοί, όλοι διακηρύσσουν το πνεύμα αυτοθυσίας τους. Ο καθένας αυτοαποκαλείται πνευματικός αναζητητής. Κάθε πιστός ισχυρίζεται ότι είναι συνδεδεμένος με τον Θεό. Διερευνήστε όμως ειλικρινά μέσα σας: «Ο πιστός υπηρετεί τον Θεό ή ο Θεός υπηρετεί, δηλ. προστατεύει και βοηθά τον πιστό Του;» Η υπηρεσία που προσφέρει ο πιστός στον Θεό είναι τετριμμένη και ασήμαντη. Το να προσφέρει κανείς στον Θεό ό,τι ο Θεός του έχει δωρίσει, είναι σαν να προσφέρει στον ποταμό Γάγγη νερό από τον Γάγγη! Η αλήθεια είναι ότι ο Θεός υπηρετεί τον πιστό. Όλες τις ικανότητες και δεξιότητες που σας έχουν δοθεί από τον Θεό πρέπει να τις αξιοποιείτε για να υπηρετείτε Εκείνον. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναζητείτε τον Θεό. Ο Θεός είναι Αυτός που αναζητεί συνεχώς έναν γνήσιο πιστό με σταθερή αφοσίωση. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1984.

12 Φεβρουαρίου

Το να καυγαδίζει για το οποιοδήποτε μικρό πράγμα, να χάνει την ψυχραιμία του, να θλίβεται με την παραμικρή αιτία, να θυμώνει με την πιο ασήμαντη προσβολή, να ανησυχεί περισσότερο από το φυσιολογικό αν διψά, πεινά ή νυστάζει -  όλα αυτά ποτέ δεν μπορούν να είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός αναζητητή. Το ρύζι στη φυσική του κατάσταση και το βρασμένο ρύζι - είναι ποτέ δυνατόν να είναι ίδια; Η σκληρότητα του κόκκου στη φυσική κατάσταση δεν υπάρχει στον βρασμένο. Ο βρασμένος κόκκος είναι μαλακός, αβλαβής και γλυκός. Ο άβραστος κόκκος είναι σκληρός, ακατάλληλος για βρώση. Παρομοίως, αμφότερες οι κατηγορίες ατόμων είναι μεν δίχως αμφιβολία ανθρώπινες ψυχές, αλλά εκείνοι που είναι απορροφημένοι από τα πράγματα του εξωτερικού κόσμου, δηλ. τις εγκόσμιες ψευδαισθήσεις (avidya maya), είναι ‘κοινοί άνθρωποι’, ενώ εκείνοι που είναι απορροφημένοι από τις ψευδαισθήσεις του εσωτερικού κόσμου, δηλ. εκείνες που βασίζονται στην πνευματική γνώση (vidya maya), είναι ‘πνευματικοί αναζητητές’. Ο μόνος που δεν απορροφάται ούτε από τις μεν ούτε από τις δε είναι ο Θεός. Είναι απαλλαγμένος και από τις δύο. Όταν παύει πλέον να διέπεται από τις εξωτερικές ψευδαισθήσεις, ο άνθρωπος από κοινός γίνεται πνευματικός αναζητητής, και όταν αποβάλλει ακόμα και τις εσωτερικές, μπορεί να αποκληθεί Θεός. Η καρδιά ενός τέτοιου ατόμου είναι αληθώς η έδρα του Θεού.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 59

11 Φεβρουαρίου

Το καλό και το κακό, ο πλούτος και η πενία, οι έπαινοι και οι μομφές είναι δίπλα-δίπλα σ’ αυτόν τον κόσμο. Δεν μπορείτε ν’ αποκτήσετε ευτυχία μέσα από την ευτυχία, διδάσκουν οι ιερές γραφές. Η ευτυχία γεννιέται μόνο μέσα από τη θλίψη. Ένας πάμπλουτος σήμερα μπορεί αύριο να γίνει πάμπτωχος. Παρομοίως, ένας πάμπτωχος σήμερα μπορεί κάποια μέρα να γίνει πλούσιος. Σήμερα σας επαινούν, αλλά αύριο μπορεί να σας επικρίνουν. Το να αντιμετωπίζετε με αταραξία και γαλήνη τους επαίνους και τις κατηγορίες, την ευτυχία και τις θλίψεις, την ευημερία και τις αντιξοότητες της ζωής, αποτελεί τη σφραγίδα του αληθινού ανθρώπου. Η Γκίτα μας διδάσκει: «Να παραμένετε ατάραχοι στην ευτυχία και στις θλίψεις, στα κέρδη και τις απώλειες, στις νίκες και τις ήττες.» Μόνο όταν κατορθώσετε ν’ αντιμετωπίζετε γαλήνια τόσο τις θλίψεις όσο και την ευτυχία, τόσο τα κέρδη ή οφέλη, όσο και τις απώλειες, θα μπορείτε ν’ απολαύσετε αληθινά τη ζωή σας σαν άνθρωποι. Η ευτυχία δεν έχει καμιά αξία χωρίς τις θλίψεις. Γι` αυτό, αν θέλετε να βιώσετε αληθινή ευτυχία, να καλωσορίζετε τις θλίψεις. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουλίου 1996.

10 Φεβρουαρίου

Οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τη διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς του κοινού ατόμου και του πνευματικού αναζητητή. Ο κοινός άνθρωπος δεν διαθέτει καρτερία, είναι υπερόπτης και  γεμάτος υλικές, εγκόσμιες επιθυμίες, μέσα από την ικανοποίηση των οποίων προσπαθεί να ζήσει μια ευχάριστη ζωή. Οι πνευματικοί αναζητητές ασχολούμενοι με τον στοχασμό του Θεού ακατάπαυστα, σαν τα κύματα της θάλασσας, συσσωρεύουν τον πλούτο της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και της ίσης αγάπης για όλους και είναι ικανοποιημένοι με τη σκέψη ότι τα πάντα ανήκουν στον Θεό και τίποτα στους ίδιους. Αντίθετα από τον κοινό, ο πνευματικός άνθρωπος δεν λυγίζει εύκολα όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τη θλίψη, την απώλεια, τον θυμό, το μίσος, τον εγωισμό, την πείνα, τη δίψα ή τις διακυμάνσεις της ζωής. Κυριαρχεί πάνω σ’ όλες αυτές τις αδυναμίες όσο το δυνατόν περισσότερο, και ταξιδεύει στη ζωή με καρτερία, θάρρος, χαρά, γαλήνη, φιλανθρωπία και ταπεινοφροσύνη. Συνειδητοποιήστε ότι η φροντίδα του σώματος δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο - να ανέχεστε υπομονετικά ακόμη και την πείνα και τη δίψα, και να μην παραλείπετε ούτε στιγμή να στοχάζεστε τον Θεό.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 59.

9 Φεβρουαρίου

Η  συμβατική εκπαίδευση κι οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ο άνθρωπος για να μεγαλώσει και να γίνει σπουδαίος σ’ αυτό τον κόσμο, δεν συμβάλλουν στην πνευματική πρόοδό του. Αντιθέτως, την αναχαιτίζουν. Γι` αυτό, ο κόσμος αποκαλείται ‘απατηλό σύμπαν’. Η Αλήθεια όμως, με οποιαδήποτε ψευδαίσθηση κι αν είναι τυλιγμένη, θα ακτινοβολεί με όλο και μεγαλύτερη λάμψη, διότι αυτή είναι η φύση της. Πως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο υλικός κόσμος, που υφίσταται άπειρες αλλαγές ανά λεπτό, που φθείρεται και παρακμάζει, αυτός ο κόσμος που είναι και δεν είναι, είναι η Αιώνια Αλήθεια; Συνεπώς, χαρακτηριστικό του πνευματικού αναζητητή είναι η αναζήτηση και κατάκτηση της Αλήθειας κι όχι η αναζήτηση του μη-πραγματικού σ’ αυτόν τον εφήμερο κόσμο. Σ’ αυτό τον κόσμο που δεν έχει πραγματική υπόσταση, η ζωή του ανθρώπου δεν είναι αληθινή, αλλά απατηλή. Η αληθινή ζωή συνίσταται στην πραγμάτωση του Θεού. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται κάθε στιγμή της ζωής τους.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 58.

8 Φεβρουαρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Η σφραγίδα, ή το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγάπης είναι η ανιδιοτελής αυτοθυσία (thyaga). Η αληθινή αγάπη δεν ζητά τίποτα από κανέναν, αλλά ούτε και κρατά έχθρα για κανέναν - είναι ολότελα ανιδιοτελής και αγνή. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι, επειδή δεν κατορθώνουν να κατανοήσουν την πραγματική της φύση, λαχταρούν για αγάπη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρέπει να περιβάλλετε την αγάπη με αισθήματα ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας. Ό,τι θεωρεί ο σημερινός κόσμος αγάπη - είτε είναι μητρική αγάπη, είτε αδελφική, είτε φιλία - πάντα εμπεριέχει κι ένα στοιχείο εγωισμού. Μόνη η Αγάπη του Θεού είναι ολοκληρωτικά απαλλαγμένη από κάθε κηλίδα ιδιοτέλειας. Η Αγάπη του Θεού φθάνει ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο πλάσμα. Ενώνει εκείνους που είναι χωρισμένοι. Εξυψώνει το άτομο από τη ζωώδη φύση στη θεϊκή. Μεταμορφώνει σταδιακά όλες τις μορφές εγκόσμιας αγάπης σε Θεϊκή Αγάπη. Ακόμα και το αίσθημα της οικουμενικής αδελφοσύνης δεν είναι ίδιο με το βίωμα της ταύτισης με τον Θεό, διότι ακόμα και σ’ ένα τέτοιο αίσθημα ενυπάρχει κάποιο στοιχείο ιδιοτέλειας. Αυτοί που επιθυμούν πραγματικά να προάγουν την οικουμενική αδελφοσύνη, πρέπει ν’ αναπτύξουν τη συνειδητοποίηση ότι Ένας και ο Αυτός Θεός υπάρχει μέσα σε όλα τα πλάσματα.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 1996.

7 Φεβρουαρίου

Εκείνοι που βασανίζονται από τις αμφιβολίες σχετικά με το τι να δεχτούν και τι ν’ απορρίψουν, εκείνοι που τυφλώνονται από την ψευδαίσθηση κι εκείνοι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σκοτάδι από το φως, τον θάνατο από την αθανασία, πρέπει να προσεγγίσουν μεγάλες ψυχές που μπορούν να τους δείξουν το μονοπάτι για την κατανόηση της αιώνιας αλήθειας, της αυτόφωτης Αρχής όλης της Δημιουργίας. Τότε η εγκόσμια ζωή και η πνευματική θα συγχωνευθούν στην ίδια θεία λαμπρότητα! Για να αποκτήσετε αυτή τη συνειδητοποίηση, πρέπει να έχετε βαθιά λαχτάρα, και να είστε πειθαρχημένοι στην πνευματική σας άσκηση. Αυτή η γέννησή σας είναι συνέπεια αμέτρητων καλών πράξεων και δεν πρέπει να την υποτιμάτε —πρέπει να αξιοποιήσετε πλήρως την ευκαιρία. Η Κένα Ουπανισάντ διδάσκει: «Αυτή η ζωή είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να τη χαραμίσετε». Όταν έχετε τόσες ευκαιρίες να λυτρωθείτε, δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια να τις χαραμίσετε; Για όλους αυτούς που είναι σκλάβοι του εγωισμού και των ζωωδών χαρακτηριστικών, αυτή η συνειδητοποίηση είναι η πιο σημαντική. Η καθυστέρηση είναι άκαρπη. Είναι τόσο ανόητη όπως το να αρχίσετε να σκάβετε ένα πηγάδι όταν το σπίτι σας έχει ήδη πιάσει φωτιά.  
- Μπάμπα, από το βιβλίο  ΄Αγάπη’ (Prema Vahini), κεφ.57.

6 Φεβρουαρίου

Όσοι ακολουθούν την Κουνταλίνι Γιόγκα, εφαρμόζουν τον έλεγχο της αναπνοής. Στις αναπνευστικές ασκήσεις της Κουνταλίνι, η εισπνοή ονομάζεται ‘Πούρακαμ’, η εκπνοή ‘Ρέτσακαμ’ και το κράτημα της αναπνοής ‘Κούμπακαμ’. Όμως, από μόνες τους οι ασκήσεις αυτές δεν αποτελούν το μέσο που θα σας χαρίσει Γιογκικές δυνάμεις. Το να απορροφάτε μέσα σας και να αφομοιώνετε ό,τι είναι καλό είναι η αληθινή ‘Πούρακαμ’, δηλ. η πνευματική εισπνοή. Το να αποβάλλετε από μέσα σας ό,τι είναι κακό είναι η αληθινή ‘Ρέτσακαμ’, η πνευματική εκπνοή και το να κρατάτε βαθιά μέσα στην καρδιά σας ό,τι είναι καλό είναι το αληθινό ‘Κούμπακαμ’ το πνευματικό κράτημα της αναπνοής. Κάθε άνθρωπος πρέπει να εφαρμόζει αυτή τη θεϊκή μορφή της Γιόγκα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να γίνει ο πρωταρχικός σας στόχος ζωής. Το Πουτταπάρτι είναι μόνο ένα μικρό χωριουδάκι. Πως όμως έχει γίνει πασίγνωστο παγκοσμίως σαν εστία πνευματικότητας; Την απάντηση μπορείτε να τη βρείτε μόνοι σας. Δεν συνέβη μόνο από μία εξαιρετική τύχη ή από μία ευοίωνη σύμπτωση - οφείλεται στην τεράστια θετική δύναμη των πνευματικών σκέψεων. Κάθε αγιασμένη και ιερή σκέψη έχει τη δύναμη να γεννά την εκπλήρωσή της. Γι` αυτό οι γραφές δηλώνουν: «Όπως σκέπτεσαι, έτσι και θα γίνεις (Yad bhavam tad bhavati)». Γι’ αυτό, να καλλιεργείτε πάντοτε αγνές και θετικές σκέψεις, και σαν φυσική συνέπεια θα δρέψετε τους καρπούς τους. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1990, κατά τον εορτασμό των Γενεθλίων του. 

5 Φεβρουαρίου

Καλλιεργήστε μέσα σας την αγάπη! Γεμίστε ολόκληρη τη ζωή σας αγάπη! Αυτό προσεύχονταν οι βοσκοπούλες να τους χαρίσει στη ζωή τους ο Σρι Κρίσνα. Μια ζωή χωρίς αγάπη είναι ολότελα στείρα. Οι άνθρωποι είστε ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού. Η αγάπη σας πρέπει να στρέφεται σε ό,τι είναι αληθινό. Τέτοια αγάπη πρέπει να είναι η ζωοποιός αναπνοή σας. Ενσαρκώσεις του Άτμα, του Θείου Εαυτού! Θεωρώντας την αγάπη ως την πεμπτουσία του Θεού, πρέπει να προσφέρετε στην κοινωνία ανιδιοτελή υπηρεσία γεμάτη αγάπη. Αναρωτηθήκατε άραγε γιατί έχουν συγκεντρωθεί τόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εδώ σήμερα; Αυτό που σάς έφερε όλους εδώ πρέπει να είναι ένας λόγος τόσο δυνατός που δεν μπορέσατε να του αντισταθείτε. Πρέπει ν’ αναζητάτε κάτι που δεν έχετε βρει στον τόπο σας. Εδώ υπάρχει η Αγάπη του Θεού. Αυτό που έχει προσελκύσει όλους σας εδώ, είναι η δύναμη της Θεϊκής Αγάπης – αυτή είναι ο δεσμός που ενώνει τις καρδιές των ανθρώπων. Στο βάθος κάθε καρδιάς υπάρχει αγνότητα. Όπου υπάρχει αγνότητα, εκεί αναπτύσσεται η αγάπη. Όταν δε η αγνότητα αυτή ενωθεί με την αγάπη, γεννιέται μέσα στον άνθρωπο η θεία ευδαιμονία, η Άναντα. Οποιαδήποτε εργασία κι αν κάνετε, όσες θυσίες κι αν κάνετε για συνανθρώπους σας, αν τις κάνετε χωρίς αγάπη, δεν θα έχουν πολλή αξία.
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1990, κατά τον εορτασμό των Γενεθλίων του.

4 Φεβρουαρίου

Για να κατορθώσετε οτιδήποτε στη ζωή, δύο πράγματα είναι ζωτικής σημασίας: η ακλόνητη πίστη και η αγνή αγάπη. Για να βιώσετε την αγνή Αγάπη του Θεού, πρέπει να είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε τον εγωισμό σας και τα συμφέροντά σας και να καλλιεργήσετε μέσα σας αγνότητα και σταθερότητα. Με ακλόνητη πίστη στον Θεό, πρέπει να καλλιεργείτε την αγάπη σας γι’ Αυτόν, αψηφώντας όλα τα εμπόδια και τις δοκιμασίες της ζωής. Ποτέ να μην νομίζετε ότι η ευχαρίστηση και ο πόνος προκαλούνται από κάποιες εξωτερικές δυνάμεις - δεν είν’ έτσι. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα του δικού σας τρόπου σκέψης, γι’ αυτό δεν έχει κανένα νόημα το να κατηγορείτε άλλους γι’ αυτά. Αν αναπτύξετε αγάπη για τον Θεό, αυτή η αγάπη θα εξαλείψει όλες σας τις θλίψεις και τις κακές ροπές σας, όπως  είναι η προσκόλληση, ο θυμός και ο φθόνος. Παράλληλα με τις εγκόσμιες σπουδές σας πρέπει να επιδιώκετε και την πνευματική εκπαίδευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η φύση είναι κι αυτή μια εκδήλωση του Θεού, συνεπώς δεν πρέπει να την αγνοείτε. Η φύση είναι η εκδήλωση και ο Θεός η αιτία. Έτσι, πρέπει ν’ αναγνωρίζετε την πανταχού Παρουσία του Θεού μέσα σ’ ολόκληρο το σύμπαν. 
- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 1996.

3 Φεβρουαρίου

Παρατηρήστε τον γερανό – κοιτάξτε πόσο γρήγορα περπατά μέσα στο νερό. Ενώ περπατά όμως, δεν μπορεί να πιάσει ψάρια. Για να τα πιάσει, πρέπει να σταματήσει να κινείται και να στέκεται τελείως ακίνητος. Έτσι επίσης, εάν ζείτε την καθημερινότητά σας με απληστία, θυμό και παρόμοιες αρνητικές ιδιότητες, δεν θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τα «ψάρια» της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης. Παράλληλα με οποιαδήποτε πνευματική άσκηση εφαρμόζετε, θα δείτε μεγάλο όφελος από την αδιάλειπτη ενθύμηση του ονόματος του Θεού. Μόνο τότε θα μπορέσετε να δαμάσετε τις ιδιότητες της απληστίας, του θυμού κ.λπ. που χαρακτηρίζουν την κατώτερη φύση του ανθρώπου. Όλες οι ιερές γραφές διδάσκουν το εξής μάθημα: εφόσον ο Θεός είναι ο οικουμενικός σκοπός, και το ταξίδι της ζωής Τον έχει ως προορισμό του, να διατηρείτε την εικόνα Του διαρκώς στη σκέψη σας και να υποτάσσετε διαρκώς τον νου σας, ώστε να μη σας παρασύρει από το πνευματικό μονοπάτι που έχετε επιλέξει. Ο άνθρωπος που ασκείται στον έλεγχο της ομιλίας του και στον αδιάκοπο στοχασμό του Θεού, αποκτά αυτομάτως όλες τις αγνές ιδιότητες που τυχόν στερείται. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 56.

2 Φεβρουαρίου

Αν ο άνθρωπος είναι άρρωστος ή ο νους του είναι απορροφημένος από κάτι άλλο, δεν νιώθει τη γεύση της τροφής που τρώει, ακόμα και όταν είναι νόστιμη. Το ίδιο συμβαίνει, αν η καρδιά σας είναι γεμάτη άγνοια, ή έχετε τις σκέψεις σας αλλού: δεν μπορείτε να βιώσετε τη χαρά που προσδοκάτε όταν επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού, ψέλνετε λατρευτικούς ύμνους ή κάνετε διαλογισμό. Η γλώσσα θα είναι γλυκιά μόνο όσο υπάρχει επάνω της ζάχαρη. Παρομοίως, αν το φως που ονομάζεται αφοσίωση συνεχίζει να λάμπει μέσα στην καρδιά σας, το σκοτάδι δεν θα σας απειλεί, διότι η καρδιά σας θα φωτίζεται με ευδαιμονία. Αν βάλουμε κάτι πικρό επάνω στη γλώσσα, γίνεται πικρή όλη η γλώσσα. Έτσι και όταν εισχωρήσουν στην καρδιά η απληστία και ο θυμός: το φως εξαφανίζεται, υπερισχύει το σκοτάδι κι ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο αμέτρητων θλίψεων και απωλειών που θα τον κατατρέχουν. Γι` αυτό, όσοι επιθυμούν να φτάσουν στην ιερή παρουσία του Θεού πρέπει να καλλιεργήσουν ορισμένες συνήθειες, πειθαρχίες και ιδιότητες. Ο συνηθισμένος τρόπος ζωής δεν οδηγεί στον Θεό. Πρέπει απαραιτήτως να τον τροποποιήσουμε και να τον εξαγνίσουμε με την πνευματική άσκηση. 
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 56.

1 Φεβρουαρίου

Ο αγρότης καθαρίζει και ισοπεδώνει τη γη, αφαιρεί τις πέτρες και τα αγκάθια, οργώνει κι ετοιμάζει τον αγρό, προσθέτει κοπριά και δυναμώνει το χώμα, το ποτίζει και του ρίχνει λίπασμα, και αφού σπείρει, μεταφυτέψει, ραντίσει και περιμένει κάποιο διάστημα, θα δρέψει τη σοδειά. Μετά το λίχνισμα και το αλώνισμα, στοιβάζει τα δημητριακά. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται για την παροχή τροφής στο στομάχι. Έτσι επίσης, ο πιστός καλό είναι να νιώθει ότι κάθε πείνα, δίψα, χαρά, λύπη, πόνος, απώλεια, πρόβλημα, θυμός ή όρεξη για τροφή, δεν είναι παρά ερεθίσματα που τον βοηθούν να φτάσει στην Παρουσία του Θεού. Μ’ αυτή τη νοοτροπία, η αμαρτία δεν πρόκειται να μολύνει τις παραπάνω δραστηριότητες. Τελικά θα εκλείψουν και οι ορέξεις για τροφή και υλικές επιθυμίες, χωρίς ν’ αφήσουν κατάλοιπα. Αντιθέτως, αν ο άνθρωπος θεωρεί τις ορέξεις πιο σημαντικές, είναι βέβαιος ότι θα δρέψει μόνο λύπες, όχι χαρές. Θα είναι αδύνατον ν’ αποκτήσει εσωτερική ειρήνη.
- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 55.