Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2014

28 Φεβρουαρίου

Η κύρια επιδίωξη όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι η εξάλειψη του νου, το να γίνει κανείς χωρίς-νου (α-μανάσκα). Τότε θα εξαφανιστεί η ψευδαίσθηση και θα αποκαλυφθεί η Πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του σκοτεινού δεκαπενθήμερου του μηνός, οι πραγματικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται για την εξάλειψη ενός μέρους του νου κάθε μέρα. Το φεγγάρι μικραίνει. Τη δέκατη τέταρτη νύχτα, τη νύχτα του Σίβα, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σελήνης παραμένει. Αν κάνετε πιο εντατική πνευματική άσκηση κατ` αυτή τη νύχτα, όπως τελετουργίες, επανάληψη του Ονόματος του Θεού και διαλογισμό, η επιτυχία είναι διασφαλισμένη. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαλογίζεστε στον Σίβα αυτή τη νύχτα, κάθε μήνα, χωρίς ο νους να περιπλανάται σε σκέψεις ύπνου ή φαγητού. Μια φορά τον χρόνο, στο Μαχασιβαράτρι, συνιστάται έντονη πνευματική δραστηριότητα, ώστε το πτώμα (σάβαμ) να γίνει Θεός (Σίβαμ), μέσω της αδιάκοπης επίγνωσης του Θεϊκού του Ενοίκου. Αφιερώστε την ολονυχτία αυτού του Σιβαράτρι στον Σίβα που υπάρχει μέσα στον καθένα σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, Shivarathri, 1969

27 Φεβρουαρίου

Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα πέρα από τις αισθήσεις. Ας θεωρήσουμε μια τριανταφυλλιά που έχει κλαδιά, φύλλα, λουλούδια και αγκάθια. Για να βρούμε μια τριανταφυλλιά σ’ έναν κήπο χρειάζεται συγκέντρωση. Αφού συγκεντρωθούμε και εντοπίσουμε το λουλούδι, το επόμενο στάδιο είναι να το κόψουμε χωρίς τα αγκάθια. Η αγάπη είναι το λουλούδι, η λαγνεία είναι το αγκάθι. Πρέπει να κόψουμε προσεκτικά το λουλούδι, χωρίς τα αγκάθια. Αυτό είναι ο στοχασμός. Αφού κόψουμε το λουλούδι, τι κάνουμε μ’ αυτό; Πρέπει να το προσφέρουμε στον Θεό. Άρα, διαλογισμός σημαίνει να προσφέρουμε το λουλούδι της αγάπης στον Θεό. Στην τριανταφυλλιά του σώματός μας, υπάρχει το τριαντάφυλλο της αγνής και ιερής αγάπης, που αναδίδει το άρωμα των καλών ιδιοτήτων. Κάτω από το τριαντάφυλλο, όμως, υπάρχουν αγκάθια με τη μορφή των αισθησιακών επιθυμιών. Ο σκοπός αυτής της ζωής και του διαλογισμού είναι να διαχωρίσετε το τριαντάφυλλο της ανιδιοτελούς αγάπης από τις αισθήσεις, και να το προσφέρετε στον Θεό.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 5, Mar 11 1984

26 Φεβρουαρίου

Να προσέχετε τις παρέες που κάνετε. Ο μεγάλος άγιος-ποιητής Καμπίρ είπε κάποτε: «Χαιρετώ τους κακούς και επίσης τους καλούς.» Κάποιος τον ρώτησε: «Καταλαβαίνουμε το ότι χαιρετίζεις τους καλούς, αλλά γιατί χαιρετίζεις και τους κακούς;» Ο Καμπίρ απάντησε: «Όταν χαιρετώ τους κακούς, το κάνω με την προσευχή να απομακρυνθούν από κοντά μου. Χαιρετώ όμως τους καλούς, ζητώντας την παρουσία τους δίπλα μου.» Αυτή είναι μια βαθυστόχαστη δήλωση. Πρέπει να αποφεύγετε τις κακές συναναστροφές και να καλλιεργείτε τη συναναστροφή με τους καλούς. Όταν κάνετε παρέα με καλούς ανθρώπους, θα είστε ευτυχισμένοι και θα χαρίζετε ευτυχία και στους άλλους. Να αγωνίζεστε να απαλλαγείτε από όλες τις κακές σας σκέψεις. Εγκαταλείψτε όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά. Να φέρνετε εις πέρας τις υποχρεώσεις προς τους γονείς σας. Να κάνετε ανιδιοτελή υπηρεσία στην κοινωνία. Λυτρώστε τις ζωές σας κερδίζοντας τη Χάρη του Θεού. Αυτή είναι η ευλογία Μου σε όλους σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 3, Dec 29, 1985

25 Φεβρουαρίου

Ο δρόμος του Θεού είναι δύσκολος, αλλά μπορείτε να νικήσετε. Αφήστε τον Θεό να κάνει ό,τι Εκείνος θέλει. Παραδοθείτε και πείτε Του: «Δεν έφερα τίποτα μαζί μου! Οτιδήποτε μου έχεις δώσει, το προσφέρω πίσω σε Εσένα.» Μπορεί να νομίζετε ότι οι γονείς σας έδωσαν το σώμα. Ποιος όμως έδωσε ζωή μέσα στο σώμα σας; Ποιος κάνει την καρδιά σας να χτυπάει ασταμάτητα; Μπορεί να τρέφετε το σώμα με γευστική τροφή, αλλά ποιος αφομοιώνει όλη την τροφή που τρώτε; Ποιος είναι η κινητήρια δύναμη της κυκλοφορίας του αίματος; Ο ίδιος ο Θεός ρυθμίζει κάθε πράξη μέσα σε κάθε ζωντανή ύπαρξη. Το μάτι που δεν είναι ούτε ένας πόντος, μπορεί να δει καθαρά τα αστέρια, μακριά στον ουρανό. Ποιος έδωσε σ’ αυτό το μικρό μάτι, αυτή τη μεγάλη ικανότητα και δύναμη; Μόνο ο Θεός παραχωρεί και σας χαρίζει τα πάντα. Με το μικρό σας εγώ μπερδεύεστε, και νομίζετε ότι είστε οι πράττοντες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άγνοια. Οτιδήποτε δίνει ο Θεός, δεχτείτε το, είναι για το ύψιστο καλό σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 4, Apr 22, 2000.

24 Φεβρουαρίου

Μερικές φορές για να πάρετε περισσότερη πρωτεΐνη και δύναμη μπορεί να σας συστήσουν να καταναλώνετε ζωικές τροφές όπως ψάρι και πουλερικά. Δεν χρειάζεται να τρώτε μη-χορτοφαγική τροφή, και πρέπει να την αποφεύγετε. Μια υγιεινή ισορροπημένη δίαιτα από πράσινα λαχανικά, γάλα, γιαούρτι και δημητριακά θα σας εφοδιάσει με όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της τροφής, του νου σας, και του Θεού. Οι ζωικές τροφές θα σας αναπτύξουν ζωικά χαρακτηριστικά. Μερικοί μπορεί να ρωτήσουν, μα δεν έχουν και τα φυτά ζωή, και δεν υποφέρουν και αυτά όταν τα κόβουμε και τα μαγειρεύουμε; Όλα τα φυτά και τα λαχανικά έχουν ζωή, αλλά δεν έχουν αισθήσεις, όπως ένας ασθενής που, όταν του κάνουν αναισθησία κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, δεν έχει την επίγνωση και τον πόνο των κοπών και των ραμμάτων της εγχείρησης. Τα ζώα όμως έχουν αισθήσεις, κι έτσι όταν τα σφάζουμε υποφέρουν πάρα πολύ. Για να αποφύγετε τις κακές σκέψεις, μην τρώτε υπερβολική τροφή, ούτε τροφή που έχει κερδηθεί με μη-δίκαιους τρόπους, ούτε μη-χορτοφαγική τροφή, ούτε τροφή που δεν έχει προσφερθεί στον Θεό.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch2

23 Φεβρουαρίου

Οποιαδήποτε εργασία κι αν αναλαμβάνετε να την κάνετε έτσι ώστε να μην υπάρχει αναλήθεια, αδικία ή κακό κίνητρο στον τρόπο με τον οποίο την κάνετε. Να φροντίζετε όχι μόνο να σας διασφαλίζει τα προς το ζην, αλλά να ωφελεί επίσης τη χώρα και την κοινότητα στην οποία ζείτε. Όλοι σας πρέπει να τηρείτε αυτή την αγνότητα στις ζωές σας. Αν εφαρμόζετε έτσι την ορθή δράση, δεν θα περιορίζεστε από τις συνέπειες των πράξεων (Κάρμα). Είστε αυτοί που είστε, βάσει των παρελθοντικών σας πράξεων. Μέσω των τωρινών σας πράξεων μπορείτε να διασφαλίσετε απαλλαγή από τη γέννηση. Μέσω της αγάπης, αναπτύξτε πίστη και ζήλο. Μέσω της πίστης και του ζήλου, αποκτάτε γνώση, και από τη γνώση οικοδομείτε τις πνευματικές ασκήσεις με τις οποίες θα επιτύχετε τον στόχο σας. Ως εκ τούτου για να ενισχύσετε τις πνευματικές σας ασκήσεις, όλα αυτά σοφία, ζήλος, πίστη και αγάπη είναι ουσιώδη στοιχεία. Η αγάπη είναι το πιο ισχυρό μέσο για να αποκτήσετε έλεγχο επί των αισθήσεων σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch3.

22 Φεβρουαρίου

Οι δοκιμασίες είναι μια γεύση Θεού. Αν δεν δοκιμαστείτε, δεν θα γίνει δυνατή η αποφασιστικότητά σας. Οι σπουδαστές συχνά γράφουν τρεις ή τέσσερις εξετάσεις στη χρονιά. Γιατί; Οι διαγωνισμοί δεν γίνονται για να τους βασανίζουν, αλλά για να επικυρώσουν και να ενδυναμώσουν την κατανόησή τους επί του θέματος. Αν περάσουν με άριστα, τότε είτε προάγονται σε ανώτερες τάξεις είτε κερδίζουν εισαγωγή σε πολύ καλά πανεπιστήμια. Ο Θεός επίσης κάνει το ίδιο. Ως εκ τούτου, να καλωσορίζετε τις δοκιμασίες, όχι ως  τιμωρία, αλλά ως προστασία. Όσο δύσκολες κι αν είναι, πρέπει να τις τελειώσετε. Τότε σίγουρα θα φθάσετε σε μια ανώτερη κατάσταση. Ο Θεός ήδη γνωρίζει ποιοι είστε, αλλά μπορεί να σας δοκιμάζει, ώστε να θέσετε κάποια ιδανικά για τους άλλους. Εσείς βλέπετε κάτι, αλλά ο Θεός βλέπει κάτι άλλο. Ο Θεός σας δοκιμάζει ώστε να ξεπλυθούν όλες σας οι αμαρτίες και τα μειονεκτήματα. Όπως ο χρυσός δοκιμάζεται και πιστοποιείται για την αγνότητά του, έτσι και οι δοκιμασίες του Θεού είναι πάντοτε για να δυναμώνουν το θάρρος, την υπομονή, την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 4, Apr 22, 2000

21 Φεβρουαρίου

Ο Ουντάβα, ο φίλος του Κρίσνα, ήταν αυθεντία στον δρόμο της Σοφίας. Ζήτησε από τον Κρίσνα να του επιτρέψει να διδάξει στις  βοσκοπούλες. Ο Κρίσνα χαμογέλασε και του είπε: «Η αφοσίωση και η αγνότητα είναι θεμελιώδη στοιχεία στις βοσκοπούλες είναι μέσα Μου, και είμαι πάντοτε ενθρονισμένος στις καρδιές τους, εσύ μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αυτό!» Ο Ουντάβα δεν πείστηκε, γι` αυτό ο Κρίσνα τον έστειλε στο Γκοκούλ. Ο Ουντάβα είπε στις βοσκοπούλες: «Αφήστε με να σας διδάξω τον δρόμο της Σοφίας για να πραγματώσετε τον Θεό.» Οι βοσκοπούλες τον επέπληξαν: «Εμείς δεν σπαταλάμε χρόνο στις διάφορες γιόγκα και στις Γραφές. Ο Κρίσνα είναι τα πάντα για μας, δώσε μας κάτι απλό.» Σαστισμένος ο Ουντάβα τις ρώτησε: «Πως γίνεστε ένα με τον Κρίσνα;» Οι αθώες βοσκοπούλες απάντησαν: «Αν ο Κρίσνα ήταν λουλούδι, θα ήμουν μια μέλισσα που στριφογυρίζει γύρω Του. Αν ήταν βουνό, θα γινόμουν ποτάμι. Αν ήταν βαθύς ωκεανός, θα ήμουν ένα μικρό ρυάκι, και θα ενωνόμουν μ’ Αυτόν.» Τότε ο Ουντάβα κατάλαβε ότι οι βοσκοπούλες ήταν πάντοτε εναρμονισμένες στο να λατρεύουν τον Θεό, οπουδήποτε και σε κάθε μέρος.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 3.

20 Φεβρουαρίου

Να θεωρείτε το σώμα σας σαν ένα άρμα. Όπως το άλογο είναι σημαντικό για το άρμα, ο νους σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το σώμα σας. Τι νόημα έχει αν το άρμα είναι πολύ καλαίσθητα διακοσμημένο και το άλογο λιμοκτονεί; Σήμερα, πολλοί ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το σώμα και αμελούν τελείως τον νου. Πολλοί έχουν ένα ωραίο, μαλακό στρώμα και μένουν σε κλιματιζόμενα δωμάτια, αλλά το σώμα τους νοιώθει τη ζέστη και ο νους βασανίζεται από ανησυχίες, χωρίς καθόλου γαλήνη. Γιατί; Ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για το σώμα και αμελείτε τον νου. Να φροντίζετε πολύ καλά τον νου. Αν το κάνετε, ακόμα και αν πάτε σε ένα δάσος, θα είναι για ανάπαυση. Η καταλληλότερη τροφή για τον νου είναι οι αρετές, τα καλά συναισθήματα, η καλή συμπεριφορά και οι καλές σκέψεις. Αν ταΐζετε καλά το άλογο, το άρμα θα τρέχει! Ομοίως επίσης, να φροντίζετε σωστά τον νου σας, και θα είστε ευτυχισμένοι και γαλήνιοι.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 2

19 Φεβρουαρίου

Ζούσε κάποτε στο Παρίσι μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ήταν χειμώνας και πλησίαζε o Δεκέμβριος. Πολύ φτωχοί κοιμόντουσαν στους δρόμους και έτρεμαν από το κρύο. Αυτή γυρνούσε στους δρόμους και τους σκέπαζε με μια κουβέρτα. Τελείωνε τη δουλειά χωρίς κανένα ‘ντόρο’ ή θόρυβο. Κάποια μέρα, το έμαθαν οι άνθρωποι της πόλης. Απορούσαν πώς αυτή η ταπεινή γριούλα που η ίδια πάλευε να τα φέρει εις πέρας, έτρεχε να βοηθάει τους άλλους! Όταν τα παιδιά τη ρωτούσαν, «Γιαγιούλα, γιατί προχωράς με το κεφάλι σου κάτω; Εσύ είσαι ανώτερος άνθρωπος!», αυτή απαντούσε ταπεινά, «Ο Θεός μας δίνει το κάθε τι με πολλά χέρια, ενώ εγώ δίνω με ένα μόνο χέρι. Δεν είναι αυτό ντροπή για μένα;» Πολλοί τέτοιοι μεγάλοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν θέσει ενώπιον μας τα υψηλά ιδανικά της φιλανθρωπίας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 4.

18 Φεβρουαρίου

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν Χάθα Γιόγκα ή να αναπτύξουν την Κουνταλίνι και ούτω καθεξής. Μερικοί επικαλούνται κακά πνεύματα για να βλάψουν τους άλλους. Αυτές οι μορφές πνευματικών ασκήσεων δεν είναι σατβικές. Ο Θεός είναι το Αιώνιο Απόλυτο (Σατ) και ο άνθρωπος είναι Συνειδητότητα (Τσιτ). Όταν αυτά τα δύο (Σατ και Τσιτ) συγχωνευθούν, τότε έχετε ευδαιμονία (Άναντα). Οι πνευματικές σας ασκήσεις πρέπει να σας βοηθούν να βιώσετε αυτή την ευδαιμονία (Σατ-Τσιτ-Άναντα). Μόνο τέτοιες πρακτικές μπορούν να θεωρηθούν πνευματικές ασκήσεις. Που είναι ο Θεός (Σατ); Ο Θεός είναι μέσα στον καθένα. Γι` αυτό πάντοτε να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε οποιονδήποτε, θεωρώντας τον ως Θεό. Οι πνευματικές σας ασκήσεις πρέπει να σας βοηθούν να καλλιεργήσετε το συναίσθημα της οικουμενικής αγάπης και της λατρείας για τον Θεό που αγκαλιάζει όλους. Δεν υπάρχει ανώτερη πνευματική άσκηση από την καλλιέργεια της αγάπης. Συνεπώς, εντείνετε τις πνευματικές σας ασκήσεις, με το πνεύμα ότι ο ένας Θεός διαποτίζει όλες τις μορφές του Σύμπαντος.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 3

17 Φεβρουαρίου

Πάντοτε να βοηθάτε τους φτωχούς και αυτούς που υποφέρουν και θλίβονται. Κάποτε, στην Ταμίλ Ναντού, ζούσε ένας άγιος ποιητής που καθόταν στη μικρή βεράντα της καλύβας του και έψαλε πανέμορφους ύμνους του Κυρίου. Μια μέρα, έβρεχε πολύ. Κάποιος περαστικός ήρθε και τον ρώτησε αν μπορούσε κι αυτός να βρει στέγαστρο στην καλύβα του. Ο πιστός του είπε, «υπήρχε χώρος αρκετός για μένα για να μπορώ να απλωθώ, αλλά τώρα πού είσαι και εσύ εδώ, θα καθίσουμε και οι δύο πιο στριμωχτά». Αργότερα, κάποιος άλλος σταμάτησε εκεί και ζήτησε κι αυτός στέγαστρο. Ο πιστός δέχτηκε πάλι λέγοντας, «πριν υπήρχε χώρος για δύο να κάθονται. Τώρα που ήρθες κι εσύ, ας καθίσουμε όλοι όρθιοι». Με αυτόν τον τρόπο δίδαξε την αρχή της βοήθειας προς όλους, και του να μην διώχνουμε κανέναν που χρειάζεται βοήθεια, ακόμα και αν τα μέσα είναι περιορισμένα. Καλλιεργείστε τη συμπεριφορά του να μοιράζεστε με τους άλλους κάθε τι καλό που έχετε. Έτσι, μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά τη μεγάλη αρχή του να βλέπετε τον Θεό σε κάθε ύπαρξη.
Μπάμπα, Summer Showers in Brindavan: 1972, Ch 21

16 Φεβρουαρίου

Ο Θεός κατοικεί σε όλους μας ανεξαιρέτως. Μην επικρίνετε κανέναν, γιατί θα συσσωρεύετε αμαρτίες. Μην μισείτε κανέναν. Ποτέ μην χλευάζετε τις πράξεις κανενός ή διακωμωδείτε την κοινωνική τάξη, τη φυλή, το γένος, τη θρησκεία ή την κοινότητά τους. Υπάρχει μόνο μία κοινωνική τάξη, η τάξη της ανθρωπότητας. Υπάρχει μόνο μία θρησκεία, η θρησκεία της αγάπης. Υπάρχει μόνο μία γλώσσα, η γλώσσα της καρδιάς. Όλοι σας πρέπει να το κατανοήσετε και να το αποδεχθείτε μέσα σας. Από σήμερα γίνετε ιδεώδη άτομα. Αναπτύξτε πίστη στην «Αδελφότητα του ανθρώπου και την Πατρότητα του Θεού». Μην ανησυχείτε για το παρελθόν, ξεχάστε το. Αυτό θα σας οδηγήσει στην πραγματική ευδαιμονία. Σας ευλογώ γι’ αυτό!
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1

15 Φεβρουαρίου

Μην νομίζετε ότι ο Θεός είναι σε κάποιο μακρινό μέρος. Είναι μαζί σας, πιο κοντά και από την πολυαγαπημένη σας οικογένεια. Αναπτύξτε καλές ιδιότητες. Γίνετε μέρος της κοινωνίας αναλαμβάνοντας αγνές δραστηριότητες. Ο Θεός δεν περιμένει τίποτα από σας ούτε χρειάζεται τίποτα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καλή σας η φήμη. Το σώμα υπόκειται σε φθορά. Κανένας δεν μπορεί να διαφύγει τον θάνατο, ακόμα και αν κρυφτεί στο δάσος. Μην ανησυχείτε γι’ αυτόν. Συνεχώς να αναπτύσσετε αρετές, γιατί θα παραμένουν μαζί σας και θα σας προστατεύουν πάντοτε. Να χρησιμοποιείτε τη διάκρισή σας, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι ατομική διάκριση, αλλά διάκριση σε κοινωνικό και οικουμενικό επίπεδο. Μόνο τότε θα επικρατήσουν η αλήθεια και η ενάρετη συμπεριφορά. Αυτό πρέπει να είναι το βαρόμετρο για τη συμπεριφορά σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1

14 Φεβρουαρίου

Ποιος είναι κακός; Όποιος βλέπει το κακό στο καλό είναι κακός. Να μένετε μακριά από τέτοιους. Αν είστε κοντά τους, συνειδητά ή όχι, θα χάσετε τις καλές σας ιδιότητες. Πολλοί απέκτησαν άσχημη μοίρα εξαιτίας κακών συναναστροφών. Ποιος είναι καλός; Όποιος βλέπει το καλό, ακόμα και σε έναν κακό, είναι καλός. Πρέπει να κάνετε φιλίες με τους καλούς. Μπορεί να υπάρχουν μερικές κακές ιδιότητες μέσα σας, αλλά μην ανησυχείτε ή γίνετε αδύναμοι εξαιτίας τους. Να αυξάνετε τις καλές σας ιδιότητες. Ο Θεός θα είναι πάντοτε μαζί σας, μέσα σας, γύρω σας και θα σας φροντίζει. Όποιο έργο και αν αναλαμβάνετε, να χρησιμοποιείτε προσεκτικά τη διάκρισή σας, να ακολουθείτε τον αγνό δρόμο και να κάνετε πάντοτε καλές πράξεις. Να διατηρείτε την καρδιά σας ιερή και αγνή. Ποτέ μην την γεμίζετε με κακές σκέψεις και συναισθήματα. Πρέπει να αρχίζετε νωρίς, να οδηγείτε αργά και να φθάνετε με ασφάλεια. Όταν αναπτύξετε καλές ιδιότητες, το ταξίδι σας από κει και πέρα θα είναι ομαλό.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1

13 Φεβρουαρίου

Αν ο αριθμός των επιβατών σ’ ένα λεωφορείο είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, το ταξίδι είναι ασφαλές. Αντιθέτως αν είναι υπερφορτωμένο με ανθρώπους ή αποσκευές, τότε  ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο που επιβάλλεται. Παρομοίως, αν υπερφορτώνεστε με τροφή ή επιθυμίες, θα σας επιβληθεί το πρόστιμο της λύπης και της κακής υγείας. Μπορεί ακόμη και να τιμωρηθείτε από τον τροχονόμο για έλλειψη αυτοελέγχου και υπερβολική ταχύτητα. Συνεπώς η αυτοσυγκράτηση είναι πολύ ουσιώδης για μια ευτυχισμένη ζωή είτε σε σχέση με τις τροφές είτε σε σχέση με τις επιθυμίες. Ένας οδηγός υπερφορτωμένου φορτηγού δεν θα μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε δρόμους με απότομη κλίση, και μερικές φορές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Αν θέλετε να προοδεύσετε και να διατηρείτε καλή υγεία, είναι επιβεβλημένο ότι πρέπει να έχετε μέτρο στις απολαύσεις σας. Δεν θα μπορέσετε να φθάσετε σε ανώτερα στάδια ευδαιμονίας, αν τρώτε περισσότερο από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students

12 Φεβρουαρίου

Όσον αφορά την υπηρεσία, πρέπει να γνωρίζετε καλά τι είναι ρατζασική υπηρεσία και τι σατβική. Μπορεί να πηγαίνετε να καθαρίζετε δρόμους, να κατασκευάζετε δρόμους, να σκάβετε πηγάδια ή να χτίζετε σπίτια, και να τα κάνετε όλα ως υπηρεσία προς την κοινωνία. Μπορεί επίσης να πηγαίνετε και σε νοσοκομεία και να επισκέπτεστε ασθενείς. Κάνοντας υπηρεσία στο όνομα της ‘κοινωνικής υπηρεσίας’ δεν είναι πραγματική υπηρεσία. Η σατβική υπηρεσία είναι αυτή που χαρίζει πραγματική ευτυχία, και προϋποθέτει να υπηρετείτε οποιονδήποτε άνθρωπο ως ενσάρκωση του Θεού. Ο Θεός υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους με δύο μορφές στους πλούσιους και στους φτωχούς ή άπορους. Ένας πλούσιος μπορεί να έχει ένα σωρό ανθρώπους να τον φροντίζουν. Αλλά δεν θα βρείτε κανέναν να υπηρετεί τους πάμφτωχους και αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες. Σατβική υπηρεσία είναι να αντιμετωπίζετε τους φτωχούς και άπορους ως θεϊκές ενσαρκώσεις, και να τους υπηρετείτε με αγάπη.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 3 

11 Φεβρουαρίου

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα  να έχετε θάρρος. Μην σκέπτεστε, «Γιατί να μου συμβαίνουν όλα αυτά;» Να έχετε ευρύτητα αντιλήψεων. Να πιστεύετε ακλόνητα ότι οτιδήποτε συμβαίνει είναι μόνο για το καλό σας. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι τα προβλήματα, οι απώλειες, οι ασθένειες, κ.λπ. έρχονται μόνο για το καλό σας. Μην βλέπετε κακό στο καλό. Πάντοτε να βλέπετε καλό στο κακό. Το φως έχει πολύ μεγαλύτερη αξία όταν υπάρχει σκοτάδι. Η αξία της χαράς συνειδητοποιείται μόνο όταν υπάρχουν προβλήματα. Κατά τη διάρκεια βροχών και τον χειμώνα, θέλουμε ζέστη. Το καλοκαίρι, ψάχνουμε δροσιά. Χρειάζεστε και τη ζέστη και το κρύο, ανάλογα με την περίσταση. Ανεξαιρέτως της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε, πρέπει να έχετε καλά συναισθήματα. Πρέπει να αρχίσετε αυτή τη συνήθεια του να έχετε πάντοτε αγνά συναισθήματα από πολύ νεαρή ηλικία, γιατί όποιες σκέψεις και συναισθήματα αναπτύξετε τότε, θα διαρκούν για πάντα. Αναπτύξτε καλές σκέψεις και εγκαταλείψτε τις κακές συναναστροφές.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1. 

10 Φεβρουαρίου

Είναι αναγκαίο να γεμίζετε το δωμάτιο όπου ζείτε ή διαβάζετε με σατβική ατμόσφαιρα. Οι εικόνες ή τα πράγματα που βλέπετε πρέπει να είναι γεμάτα με γαλήνιες και καλές σκέψεις. Πράγματα που εγείρουν αναστάτωση και κακές σκέψεις δεν πρέπει να υπάρχουν στο μέρος που ζείτε. Το δωμάτιο πρέπει να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από οτιδήποτε μη-αγνό. Παράλληλα όμως με ένα αγνό δωμάτιο, πρέπει και οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας να είναι αγνά. Για να αναπτύξετε σατβικά συναισθήματα, πρέπει η όρασή σας να είναι αγνή. «Ολόκληρη η Δημιουργία στηρίζεται στο πως την βλέπετε»  Όταν τα βλέπετε όλα λάθος, θα αναπτύξετε λαθεμένες σκέψεις. Αν έχετε αγνές σκέψεις, θα έχετε εκ φυσικού αγνά συναισθήματα. Ποτέ μην κάνετε κάποιο λάθος ή αδίκημα που δεν θα το αντέχατε, αν το έκαναν οι άλλοι σε σάς.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 3 

9 Φεβρουαρίου

 Αν εργάζεστε επί 24 ώρες σ` έναν κλιματιζόμενο χώρο, θα το έχετε δεδομένo και δεν θα αντιλαμβάνεστε την αξία του. Αλλά αν εργάζεστε επί τέσσερις ώρες κάτω από τον ήλιο, και μετά καθίσετε σ` ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, θα αναγνωρίσετε αμέσως την αξία του. Χωρίς ζέστη, ο κλιματισμός δεν έχει καμιά αξία. Ομοίως επίσης, χωρίς προβλήματα, δεν θα συνειδητοποιείτε την αξία των ανέσεων. Μόνο όταν υποφέρουμε, αντιλαμβανόμαστε τι είναι η χαρά! Μερικές φορές, για να ανακουφίσει ο γιατρός τον πόνο και τη δοκιμασία σε ένα μέρος του σώματός σας, μπορεί να κάνει εγχείρηση. Η εγχείρηση είναι μια οδυνηρή διαδικασία. Όμως, αν δεν υποστείτε αυτόν τον σύντομο πόνο, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Γι` αυτό οι Γραφές ολοφάνερα τονίζουν ότι η ευτυχία δεν μπορεί να προέλθει από ευτυχία. Χωρίς καλοσύνη, η ζωή δεν έχει νόημα. Χωρίς λύπη, δεν έχει καμιά αξία η ευτυχία.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 2

8 Φεβρουαρίου

Όλες οι τροφές πηγάζουν από τον Θεό. Εφόσον η τροφή έχει προέλθει από τον Θεό, πρέπει να προσφέρεται στον Θεό και μόνο τότε να καταναλώνεται. Τότε γίνεται σατβική τροφή. Υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες στα δημητριακά και τα λαχανικά που αγοράζετε. Αυτές οι ακαθαρσίες εισέρχονται μέσα σας. Για να τις απομακρύνετε, προσφέρετε την τροφή σας στον Θεό και μετά να την τρώτε ως ευλογημένη. Όταν η τροφή προσφέρεται στον Θεό, δεν υπάρχουν πια σ’ αυτήν ατέλειες. Η Μίρα ήταν μεγάλος πιστός του Κρίσνα. Πάντοτε προσέφερε την τροφή της στον Θεό. Όταν ο Μαχαράνα είπε να της δώσουν δηλητηριασμένο γάλα, η Μίρα δεν το γνώριζε. Όπως το έχει συνήθεια, προσέφερε το γάλα στον Κρίσνα και το ήπιε, και παρέμεινε σώα. Έτσι, οποιαδήποτε τροφή, μόλις προσφερθεί στον Θεό θα μετατραπεί σε νέκταρ, ακόμα κι αν είναι δηλητήριο.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 2.

7 Φεβρουαρίου

Στη Μαχαμπαράτα, οι Καουράβας πίστευαν στο «Πρώτα εγώ, μετά ο κόσμος, και τελευταίος ο Θεός». Οι Πάνταβας πίστευαν στο «Πρώτα ο Θεός, μετά ο κόσμος και τελευταίος εγώ». Οι Καουράβας βρήκαν στέγη στον πλούτο και την ευημερία κι έτσι δεν προστατεύονταν σωστά. Οι Πάνταβας είχαν ελάχιστο εγώ και ως εκ τούτου έφθασαν σε ανώτερα στάδια και βρήκαν στέγη στον Θεό. Οι Πάνταβας παρέμειναν ακλόνητοι στις πέντε αρετές της αλήθειας, ενάρετης συμπεριφοράς, ειρήνης, αγάπης και μη-βίας. Γι` αυτό ο ίδιος ο Κρίσνα έγινε ο ηνίοχος του Αρτζούνα. Ακόμα και στην εποχή μας, οι Πάνταβας θεωρούνται ως ύψιστο παράδειγμα. Πρέπει και εσείς να συμπεριφέρεστε όπως οι Πάνταβας. Έχετε πολλές ιδιότητες, όπως και κακές σκέψεις, κακές πράξεις και κακές προσκολλήσεις. Το πεδίο μάχης της Κουρουξέτρα συμβαίνει ακόμα και σήμερα στις καρδιές σας είναι η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Για να βγείτε νικητές όπως οι Πάνταβας και να πραγματώσετε τον Θεό, πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να αφήσετε τον εγωισμό σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1 .

6 Φεβρουαρίου

Η λέξη ‘health’ (υγεία) προέρχεται από την αγγλοσαξονική λέξη ‘helig’ που σημαίνει ολότητα ή πληρότητα του πνεύματος. Είστε φτιαγμένοι από αισθητήρια όργανα, νου, διάνοια, συνειδητότητα και το ενοικούν πνεύμα. Η πληρότητα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία. Ο νους σας πρέπει να είναι σε μια κατάσταση πληρότητας, δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για σύγχυση ή κατάθλιψη. Για να πετύχετε μια τέτοια κατάσταση του νου, είναι αναγκαίο να συνδεθείτε με το Θείο και να κατανοήσετε την κατάσταση. Για παράδειγμα, οι σπουδαστές δεν πρέπει να μελαγχολούν αν δεν πήραν τόσο καλούς βαθμούς όσο περίμεναν ή τυχόν απέτυχαν σε ένα διαγώνισμα. Αντιθέτως, πρέπει να εξετάζουν τους λόγους για το αποτέλεσμα κατά πόσο είχαν μελετήσει καλά ή κατανοήσει σωστά το θέμα. Αν το συμπέρασμα είναι η μη επαρκής προετοιμασία, τότε πρέπει να αποφασίσουν να τα πάνε καλύτερα στην επόμενη ευκαιρία. Πρέπει να αναπτύξετε την ηθική και νοητική σας δύναμη με πνευματικές ασκήσεις για την πειθαρχία του νου και την επίτευξη ολιστικής ευημερίας.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1, Dec 29, 1985

5 Φεβρουαρίου

Όλοι σας έχετε δει κάποιον χάρτη του κόσμου, έτσι δεν είναι; Πόσο μικρή είναι η Ινδία σ` αυτόν τον χάρτη; Συγκρινόμενο με την Ινδία, το κρατίδιο Άντρα Πραντές είναι μικρό. Η επαρχία Ανανταπούρ είναι ακόμη μικρότερη. Σ` αυτή την επαρχία, το Πουταπάρτι είναι κυριολεκτικά ένα μικροσκοπικό σημείο πάνω στον χάρτη. Εσείς τώρα ως άτομα που κατοικείτε στο Πουταπάρτι είστε πρακτικά τόσο ασήμαντοι. Τότε πώς γίνετε να υποφέρετε από ‘εγώ’; Να θυμάστε, ο Θεός είναι παντού γύρω σας. Δεν έχει κανένα νόημα να είστε εγωιστές. Μπορεί να νιώθετε υπερήφανοι ότι είστε σπουδασμένοι, αλλά υπάρχουν άνθρωποι πιο σπουδασμένοι από εσάς. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε ωραίοι, αλλά υπάρχουν ένα σωρό πιο ωραίοι από σας. Μπορεί να ψάλλετε καλά, αλλά υπάρχουν αρκετοί που ψάλλουν καλύτερα από εσάς. Γιατί είστε τόσο υπερήφανοι για τον εαυτό σας; Αυτό είναι καθαρή άγνοια. Μην αφήνετε χώρο στο εγώ. Να είστε χωρίς-εγώ, να εγκαταλείψετε την τάση για επίδειξη. Να είστε ανιδιοτελείς και να ζείτε μια ζωή που αρμόζει σε έναν σπουδασμένο. Πάντοτε να βοηθάτε, Ποτέ μην βλάπτετε.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 1

4 Φεβρουαρίου

Πρέπει να μπορείτε να σηκώνεστε από το τραπέζι με την ίδια ευκολία με την οποία κάθεστε για να φάτε. Αν έχετε ελαφρύ στομάχι όταν κάθεστε και νοιώθετε βάρος και δυσκολία να σηκωθείτε όταν φάτε, τότε έχετε φάει περισσότερο από όσο χρειάζεστε και θα αναπτύξετε ταμασικές ιδιότητες. Ο χώρος στο στομάχι σας χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Οι πιο νέοι πρέπει να γεμίζουν τα τρία μέρη του στομαχιού τους με τροφή και το υπόλοιπο μέρος με νερό. Για τους μεγαλύτερους, συνιστάται δύο μέρη του στομαχιού με τροφή, ένα μέρος με νερό και ένα μέρος με αέρα. Αν γεμίσετε και τα τέσσερα μέρη με τροφή χωρίς χώρο ούτε για νερό, παραβιάζετε τους κανόνες της πέψης! Αφού τελειώσετε το γεύμα σας, να αναπαύεστε για δέκα λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει το αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Το βράδυ, μετά το δείπνο, πρέπει να πάτε για ένα περίπατο. Αυτή είναι μια έγκυρη και σωστή ρουτίνα για καλή υγεία και για να αναπτύξετε αρμονική-σατβική φύση.
Μπάμπα, Divine Discourse, `My Dear Students`, Vol 2, Ch 2

3 Φεβρουαρίου

Αλήθεια είναι αυτό που δεν αλλάζει με τον χρόνο. Ένας αστυνομικός φοράει τη στολή του και κάνει το καθήκον του. Όταν τον βλέπετε, νομίζετε ότι έτσι είναι πάντα (η αλήθεια). Αφού όμως τελειώσει το καθήκον του, πηγαίνει σπίτι του και φοράει το νυχτικό του. Και τώρα επίσης είναι αστυνομικός! Παρόλο που άλλαξαν τα ρούχα που φορούσε, το σώμα του δεν αλλάζει. Παρομοίως, ο Κάτοικος της καρδιάς σας, δεν υπόκειται σε καμία αλλαγή. Το σώμα σας σχετίζεται με τις σατβικές, τις ρατζασικές και τις ταμασικές ιδιότητες. Βγάλτε  τις και θα δείτε το Θείο ‘Μπράχμαν’. Σ’ έναν καταυλισμό όπου κάνει κρύο, φοράτε φανέλα, πουκάμισο και επιπλέον ένα παλτό πάνω από αυτά. Αν θέλετε να δείτε την καρδιά (στήθος) σας, πρέπει να βγάλετε το παλτό, το πουκάμισο και τη φανέλα. Μόνο τότε μπορείτε να δείτε την καρδιά σας. Παρομοίως, το σώμα ενός ανθρώπου καλύπτεται από πολλές ιδιότητες. Όταν πάτε πίσω από αυτές, θα μπορέσετε να δείτε το Θείο στην καρδιά σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, “My Dear Students”, Vol 2, Ch 1

2 Φεβρουαρίου

Πολλοί πίνουν τσάι και καφέ σε υπερβολικές ποσότητες. Αυτό σκοτώνει την ικανότητα του σώματος να κοιμάται. Αυτοί που οδηγούν οχήματα κατά τη νύχτα πίνουν πολύ τσάι, αλλά  και οι σπουδαστές που προετοιμάζονται για εξετάσεις κάνουν επίσης το ίδιο. Μην αποφεύγετε τον ύπνο, αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή, αλλά όχι χωρίς ύπνο. Πολλοί σπουδαστές έχουν τη συνήθεια να μελετούν κατά τη νύχτα και να κοιμούνται κατά την ημέρα. Τα περισσότερα ζωντανά πλάσματα, όπως και τα πουλιά και τα ζώα, κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας άνθρωπος, που συνηθίζει να διαβάζει τη νύχτα, δημιουργεί ρατζασικές και ταμασικές ιδιότητες. Αλλάξτε αυτή τη συνήθεια σιγά-σιγά. Αν διαβάζετε όλη τη νύχτα και κοιμάστε την ημέρα, δεν θα θυμάστε καλά αυτά που διαβάσατε. Αν την επόμενη μέρα έχετε δύσκολη εργασία, σηκωθείτε νωρίς, ας πούμε 3 ή 4 το πρωί, και διαβάστε, αλλά μετά μην κοιμηθείτε πάλι. Αυτός είναι ο αρμονικός-σατβικός τρόπος ζωής.
Μπάμπα, Divine Discourse, “My Dear Students”, Vol 2, Ch 2

1 Φεβρουαρίου

Όταν η Θεότητα της Σοφίας, η Μητέρα Σαράσβατι εισέλθει στις καρδιές σας, τα πρόσωπα σας φεγγοβολούν. Είναι γεμάτη από το Θείο, από ακτινοβολία και γνώση. Γι` αυτό κάθε μορφωμένος που έχει λάβει τις ευλογίες της πρέπει  να είναι πάντοτε πρόσχαρος. Ποτέ μην έχετε ‘ξινισμένα’ πρόσωπα. Να είστε γεμάτοι χαρά. Πρέπει επίσης να είστε η ενσάρκωση της υπακοής και της ταπεινοφροσύνης, χωρίς ίχνος θυμού, εγωισμού ή ζήλιας. Να λέτε μόνο την αλήθεια και να ακολουθείτε τον δρόμο της αρετής. Το κάστρο της αρετής είναι χτισμένο πάνω στην αλήθεια. Περνάτε συχνά προβλήματα μόνο εξαιτίας της προσκόλλησής σας στο σώμα. Το σώμα κάποια στιγμή εκφυλίζεται και καταντάει ένα μέρος  γεμάτο βρωμιές, γεμάτο ασθένειες. Το σώμα και ο νους είναι πρόσκαιρα. Όσο ζείτε, να πιστεύετε ακλόνητα ότι το σώμα είναι ο ναός του Θεού και να το διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρό και αγνό. Όταν περνάτε τη ζωή σας με τέτοιες αγνές αντιλήψεις, δεν θα έχετε κακές σκέψεις, λόγια ή πράξεις.
Μπάμπα, Divine Discourse, “My Dear Students”, Vol 2, Ch 1