Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2013

27 Φεβρουαρίου

Ο καθένας πρέπει να αποχωρήσει κάποια μέρα αυτή η στιγμή δεν πρέπει να είναι στιγμή αγωνίας. Πρέπει να αναχωρήσει με χαμόγελο και υπόκλιση. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται πολύ προετοιμασία. Το να αφήσει κανείς πίσω του όλα όσα κατόρθωσε και συσσώρευσε μέσα σε μια μακρά ολόκληρη ζωή, είναι πολύ δύσκολο έργο. Γι` αυτό να προετοιμάζεστε από τώρα, ξεφορτώνοντας τη μια προσκόλληση μετά την άλλη. Βλέπετε πολλά πράγματα στα όνειρά σας, και μπορεί να αποκτήσετε ακόμα και δύναμη και υψηλή θέση. Όταν ξυπνήσετε, δεν κλαίτε για την απώλεια όλων αυτών, παρόλο που ήταν πολύ αληθινά και σας έδιναν αληθινή χαρά και ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του ονείρου σας. Λέτε στον εαυτό σας, `Δεν ήταν παρά ένα όνειρο` και συνεχίζετε τη ζωή σας! Τι σας εμποδίζει να αντιμετωπίζετε με παρόμοια απάθεια και αδιαφορία όλα τα αποκτήματα που συσσωρεύσατε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης; Να καλλιεργείτε αυτή τη στάση, και να αποχωρήσετε με χαμόγελο, όταν πέσει η αυλαία!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1, 1956

26 Φεβρουαρίου

Μην παρασύρεστε από τον κυνισμό τον επικρίσεων να τις χρησιμοποιείτε μόνο για να σας δυναμώνουν. Εξετάστε τα λάθη που μπορεί να βρίσκονται ακόμα αφανή μέσα σας και εργαστείτε ειλικρινώς για να απαλλαγείτε από αυτά. Μην δίνετε απλά και μόνο διαλέξεις `εξέδρας` επί της μεγάλης αξίας ιδιοτήτων όπως η φιλανθρωπία, υπηρεσία, η συμπόνια, η ισότητα, η `εκκοσμίκευση`, κ.λπ. Κατεβείτε από την εξέδρα, και εφαρμόστε με ειλικρίνεια τουλάχιστον μερικά ιδεώδη. Όταν ο γείτονάς σας βρίσκεται στην αγωνία μιας σοβαρής αρρώστιας, μην παραμείνετε ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι εσείς ευτυχώς είστε ελεύθεροι. Δεν είστε ελεύθεροι αν έστω και ένας υποφέρει ή είναι δέσμιος. Να θυμάστε ότι η τροφή που δίνετε σε κάθε ζωντανή ύπαρξη φθάνει στον ίδιο τον Υπέρτατο Θεό, και η υπηρεσία που κάνετε σε οποιαδήποτε ύπαρξη, οπουδήποτε στην οικουμένη, γεμίζει τον Θεό με χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Feb 1964

25 Φεβρουαρίου

Να κρατάτε αμείωτη την πίστη σας στον Θεό. Τότε θα μπορείτε να περιφέρεστε με ασφάλεια μέσα στον κόσμο, και δεν θα σας συμβεί καμιά ζημιά. Όταν χάσει κανείς τον δρόμο του και περιπλανάται στην ερημιά, πιστεύοντας στον κόσμο, τότε έρχονται οι Αβατάρς για να προειδοποιήσουν και να καθοδηγήσουν. Η στάση σας πρέπει να είναι σαν των γυναικών του χωριού, που κουβαλάνε πάνω στα κεφάλια τους δοχεία νερού, το ένα πάνω στο άλλο, διατηρώντας την ισορροπία τους ακόμα και όταν μιλάνε και βαδίζουν σε στενούς ατραπούς. Δεν ξεχνούν, ούτε αγνοούν το φορτίο ή τον σκοπό και προορισμό τους. Πάντοτε επαγρυπνούν, γνωρίζοντας καλά τις κακουχίες καθοδόν τις πέτρες και τις λακκούβες. Η εσωτερική συγκέντρωση είναι αυτή που θα σας ανταμείψει με πλούσια μερίσματα!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1 1956

24 Φεβρουαρίου

Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι για τα κίνητρα που ωθούν τον Θεό και τις πράξεις Του; Μερικοί επικρίνουν τον σοφό Νάραντα επειδή επαναλάμβανε το Όνομα του Θεού πάντοτε, χωρίς διακοπή. Όμως, μέχρι τη Συγχώνευση με το Απόλυτο, το Όνομα πρέπει να χρησιμοποιείται. Η ιδέα του χωρισμού θα τελειώσει μόνο με τη Συγχώνευση, όχι πριν απ` αυτή. Μην αμφιταλαντεύεστε ή αμφιβάλλετε μόλις πετύχετε να πεισθείτε. Να αναζητείτε να κατανοήσετε και να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας. Μετά από αυτό, μην παραπλανάστε. Όταν ο ήλιος είναι πάνω από το κεφάλι σας δεν θα υπάρχει σκιά. Παρομοίως, όταν η πίστη στο κεφάλι σας είναι σταθερή δεν θα υπάρχει καμία σκιά ή αμφιβολία.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1 1956

23 Φεβρουαρίου

Από δω και πέρα πάρτε τέσσερις αποφάσεις για τη ζωή σας και να ζείτε με χαρά. 1. Εφαρμόστε την Αγνότητα να απέχετε από κακές σκέψεις, κακές συνήθειες και κατώτερες δραστηριότητες που μειώνουν τον αυτοσεβασμό σας. 2. Να κάνετε υπηρεσία Υπηρετείτε τους άλλους, γιατί είναι αντανακλάσεις της ίδιας οντότητας της οποίας μια άλλη αντανάκλαση είστε κι εσείς οι ίδιοι. Κανένας σας δεν έχει γνησιότητα από μόνος του, παρά μόνο σε σχέση με τον Δημιουργό του, τον Θεό. 3. Να βλέπετε αυτό που είναι Κοινό στα πάντα να αισθάνεστε πάντοτε συγγένεια με όλη τη Δημιουργία. Να βλέπετε ότι μέσα σε όλα τα πράγματα στο Σύμπαν ρέει το ίδιο ρεύμα. 4. Να ζείτε στην Αλήθεια μην εξαπατάτε τον εαυτό σας ή τους άλλους διαστρεβλώνοντας τα βιώματά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 25, 1964

22 Φεβρουαρίου

Δεν έχετε ακούσει την ιστορία του λιονταριού που υπέφερε από μια πληγή στο πόδι; Ένας σκλάβος που είχε διαφύγει στο δάσος το είδε και όταν το πλησίασε με συμπόνια, το λιοντάρι έδειξε το πόδι του. Τότε αυτός τράβηξε το αγκάθι που του προκαλούσε όλον αυτόν τον πόνο και έφυγε, για να συλληφθεί αργότερα και να οδηγηθεί στη Ρώμη. Εκεί, αποφάσισαν να τον σύρουν στο αμφιθέατρο και να τον ρίξουν σ` ένα λιοντάρι που πρόσφατα είχαν αιχμαλωτίσει. Όμως, ήταν το ίδιο λιοντάρι που είχε σώσει ο σκλάβος, κι έτσι, το λιοντάρι από ευγνωμοσύνη δεν μπόρεσε να βλάψει τον σωτήρα του. Βλέπετε, ακόμα και τα ζώα δείχνουν ευγνωμοσύνη, όχι μόνο τα κατοικίδια, αλλά ακόμα και τα άγρια όπως το λιοντάρι. Να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας στον Δημιουργό που σας έχει κατακλύσει με το νέκταρ που χαρίζει αθανασία! Να είστε ευγνώμονες στον Θεό που σας προίκισε με τις δυνάμεις της διάκρισης, της μη-προσκόλλησης και της εκτίμησης.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 25, 1964

21 Φεβρουαρίου

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οδό της παράδοσης είναι ο εγωισμός και η προσκόλληση ή ατομικότητα. Ενυπάρχουν στην προσωπικότητά σας από αιώνες, και τα πλοκάμια τους διεισδύουν όλο και βαθύτερα, με τις εμπειρίες κάθε διαδοχικής ζωής. Μπορεί να απομακρυνθούν με τα καθαριστικά της διάκρισης και της απάρνησης. Η αφοσίωση είναι το νερό που ξεπλένει ρύπους αιώνων, και το σαπούνι της επανάληψης του Ονόματος του Κυρίου, ο διαλογισμός και η Θεϊκή ταύτιση (Γιόγκα) θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η αργή και σταθερή πρόοδος θα κερδίσει σίγουρα τον αγώνα. Γρηγορότερα μέσα ταξιδιού προοιωνίζουν καταστροφή. Να προχωράτε βήμα προς βήμα στις πνευματικές σας ασκήσεις να κάνετε ένα σταθερό βήμα προτού κάνετε το επόμενο. Μην αμφιταλαντεύεστε ή ολισθαίνετε δύο βήματα πίσω και ένα εμπρός. Καλλιεργήστε βαθιά πίστη αυτή θα κάνει την πρόοδό σας σταθερή!
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1, 1956

20 Φεβρουαρίου

Σήμερα, η αφοσίωση, η λατρεία και οι τελετουργίες γίνονται μόνο για καλύτερες ανέσεις και περισσότερη πολυτέλεια για τους ανθρώπους. Η αφοσίωση έχει εκφυλιστεί σε επιχειρηματική συναλλαγή. Συχνά πολλοί προσεύχονται: «Θεέ μου σε παρακαλώ δώσε μου αυτό, κι εγώ θα σου δώσω πολύ περισσότερα.» Αν πιστέψουν ότι ένας ναός προοιωνίζει περισσότερα, εγκαταλείπουν τον παρόντα ναό. Ακόμα και στον καινούργιο ναό, αν δεν δουν γρήγορα αποτελέσματα, τότε γρήγορα ψάχνουν αλλού για κάποιον άλλον `Θεό` που δίνει περισσότερα κέρδη! Πολλοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα κατ` αυτόν τον τρόπο. Μερικοί επίσης πιστεύουν: «Αν βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς άλλους, ο Θεός δεν θα με προσέξει. Πρέπει να βρίσκομαι σε μια ξεχωριστή θέση και να φωνάζω για να τραβήξω την προσοχή Του!» Μη συμπεριφέρεστε ανοήτως! Να παραμένετε σταθεροί στα ανώτερα ιδεώδη. Μην προσπαθείτε να μειώσετε τον Παντοδύναμο στη δική σας περιορισμένη όραση. Ανέλθετε, δυναμώστε την απόσπασή σας και εδραιωθείτε στη διάκριση, τότε ο στόχος σας θα έρθει πιο κοντά.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 25, 1964

19 Φεβρουαρίου

Πρέπει να πεισθείτε ότι δεν είστε παρά η σκιά του Απόλυτου. Βεβαίως, μόνο μετά το τέλος μιας μακράς και συστηματικής διαδικασίας πνευματικών προσπαθειών θα φθάσετε και θα παραμείνετε εδραιωμένοι στην κατάσταση αυτής της Αλήθειας. Μέχρι τότε, πιθανότατα θα ταυτίζεστε με αυτό το σώμα και θα ξεχνάτε ότι το σώμα που έχει σκιά, είναι το ίδιο σκιά. Το πρώτο βήμα αυτών των προσπαθειών είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της Ενάρετης Συμπεριφοράς-Ντάρμα σε κάθε ατομική και κοινωνική πράξη. Το Ντάρμα που ακολουθείτε στον αντικειμενικό κόσμο θα σας οδηγήσει αυτόματα και στο Ντάρμα του πνευματικού πεδίου. Μόνο που πρέπει να εμμένετε σ` αυτό με οποιεσδήποτε συνθήκες. Απαιτείται προσήλωση στον δρόμο της Ενάρετης Συμπεριφοράς. Αυτό μόνο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πραγματικής παράδοσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1, 1956

18 Φεβρουαρίου

Ο δισταγμός και η αναποφασιστικότητα δεν θα σας επηρεάζουν, αν θελήσετε να εφαρμόσετε την Ενάρετη Συμπεριφορά. Αν δεν είστε εδραιωμένοι στη Γνώση του Εαυτού, δεν θα έχετε σωστή αντίληψη της κατεύθυνσης των πράξεών σας, ούτε θα επιτύχετε πραγματική νίκη. Γι` αυτό οι Γραφές δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα της γνώσης και του σώματος και του Γνώστη του σώματος. Γνωρίστε και τα δύο, και τότε, θα δικαιούστε τον τίτλο: «Παιδιά της Αθανασίας.» Μόνο μέσω της αφοσίωσης στον Θεό, μπορεί να επιτευχθεί αυτή η γνώση. Η αφοσίωση επίσης εξαγνίζει την καρδιά σας, εξυψώνει τα αισθήματά σας, χαρίζει μια ευρύτερη-οικουμενική όραση, και σας φέρνει τη χάρη του Θεού. Τα φυτά δεν μπορούν να υψωθούν στα σύννεφα για να πιουν το ζωτικό νερό τους, γι` αυτό τα σύννεφα κατέρχονται και πέφτουν ως βροχή.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 25, 1964

17 Φεβρουαρίου

Ο Θεός είναι Υπέρτατη Ενέργεια και ο άνθρωπος η δύναμη της Πλάνης. Σ` αυτόν τον παροδικό και αεί μεταβαλλόμενο κόσμο, ο Θεός είναι η μόνη διαρκής και αμετάβλητη οντότητα. Για να αντιληφθεί κανείς Αυτόν που είναι αιώνιος και πραγματικός, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσηλωθεί σ` αυτή την Πηγή και Στήριξη, και να Του προσφέρει αφοσίωση και ολόψυχη υπηρεσία. Αυτός ο δρόμος είναι το πεπρωμένο όλων, ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση, κοινωνική τάξη, δοξασία, φύλο ή κατάσταση. Όταν βαδίζετε σ` έναν δρόμο, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σκιά σας να πέφτει πάνω σε λάσπη, βρωμιές, αγκάθια, άμμο και σε υγρά ή άνυδρα μέρη. Έχει κανείς πότε ανησυχήσει ή επηρεαστεί από τη μοίρα της σκιάς του; Όχι! Ο καθένας γνωρίζει ότι το βίωμα της σκιάς δεν είναι αιώνιο και πραγματικό. Ομοίως επίσης, δεν είστε παρά η σκιά του Απόλυτου. Εσωτερικοποιήστε μέσα σας αυτή την αλήθεια αυτό είναι το μόνο γιατρικό για κάθε λύπη, βάσανο και πόνο.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1, 1956

16 Φεβρουαρίου

Στο έπος Μαχαμπάρατα ο Ντουριόντανα ούτε μία φορά δεν τήρησε τις αρχές της Ενάρετης Συμπεριφοράς προς τους αδελφούς Πάνταβας. Στο τέλος όμως, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον αναπόφευκτο αφανισμό του, όταν ο Μπίμα τον προκάλεσε σε μονομαχία που ήταν και η μοιραία του. Τη στιγμή εκείνη, ο Ντουριόντανα, που ήταν ο δημιουργός του παραπλανητικού χαρτοπαιγνίου, που το αστραφτερό ανάκτορό του που παραδόθηκε στις φλόγες, που προσέβαλε σωρηδόν την τιμημένη βασίλισσα Ντραούπαντι, που μαζί με άλλους άγριους έσφαξε τον Αμπιμανίγιου – ο ζοφερός σχεδιαστής όλων των παραπάνω φαυλοτήτων, ζήτησε καταφυγή στο Ντάρμα και άρχισε να επικαλείται ιερά κείμενα. Το Ντάρμα δεν είναι μια βολική δικαιολογία για να γλιτώσει κανείς τις συνέπειες των κακών του πράξεων. Η Ενάρετη Συμπεριφορά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρόπος διαφυγής. Είναι τρόπος ζωής.
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Feb 1964

15 Φεβρουαρίου

Η αφοσίωση στον Θεό δεν υπολογίζεται βάσει των ιδρυμάτων που έχει ξεκινήσει κανείς ή έχει βοηθήσει, των ναών που έχει χτίσει ή ανακαινίσει, των προσφορών που έχει δώσει, ούτε εξαρτάται από τις πόσες φορές έχει γράψει ή απαγγείλει το Όνομα του Θεού, ή από τον χρόνο και την ενέργεια που έχει δαπανήσει για τη λατρεία του Θεού. Αυτά δεν είναι ζωτικής σημασίας ούτε καν δευτερεύοντα! Η αφοσίωση είναι Θεϊκή Αγάπη, ακηλίδωτη από κάθε χροιά επιθυμίας για οφέλη που προέρχονται που αυτή την αγάπη ή από τους καρπούς της. Η αγάπη δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο για την εκδήλωσή της. Η Θεϊκή Αγάπη Είναι παρόμοια με την αγάπη του ποταμού για τη θάλασσα, του αναρριχητικού φυτού για το δέντρο, της πηγής για τη βουνοπλαγιά κάτω στην οποία ρέει. Είναι μια αμετάβλητη στοργική συμπεριφορά, μια προδιάθεση του νου που παραμένει ακλόνητη σε χαρές και λύπες, ακόμα και γλυκιά σε καλές στιγμές και σε κακές!
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Feb 1964

14 Φεβρουαρίου

H μητέρα περνάει περισσότερη ώρα φροντίζοντας το άρρωστο παιδί της. Ζητάει από το μεγαλύτερο παιδί να τους φροντίζει, αλλά ταΐζει το βρέφος με τα ίδια της τα χέρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αγάπη για τα μεγαλύτερα παιδιά της. Ομοίως επίσης, επειδή ο Θεός φαινομενικά δεν δείχνει ενδιαφέρον για κάποιο άτομο, μην νομίζετε ότι δεν θα λάβει την αγάπη και τη χάρη Του. Από τη σκοπιά του Θεού, δεν υπάρχει κανένας ανώτερος ή κατώτερος μεταξύ των πιστών. Σημειώστε επίσης και τούτο σ` αυτή τη Θεϊκή Ενσάρκωση (Αβατάρ), οι κακοί δεν θα καταστραφούν. Θα διορθωθούν, θα αναμορφωθούν, θα εκπαιδευθούν και θα οδηγηθούν πίσω στον δρόμο από τον οποίον ξεστράτισαν. Το δέντρο που μαστίζεται από τερμίτες δεν θα κοπεί, θα σωθεί.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol I, MahaShivarathri, 1955

13 Φεβρουαρίου

Ο Θεός είναι Πατέρας όλων, και όλοι μπορούν να διεκδικήσουν ένα μέρος της περιουσίας Του. Για να το αποκτήσετε, πρέπει να έχετε την ανάλογη αξία, να πετύχετε ένα ορισμένο επίπεδο ευφυΐας. Οι αδύναμοι και οι άφρονες δεν είναι ικανοί αποδεκτές της εγκόσμιας περιουσίας. Η περιουσία του Θεού είναι η Χάρη και η Αγάπη Του. Έτσι, για να αποκτήσετε ένα μέρος της περιουσίας Του, πρέπει να έχετε αφοσίωση και διάκριση. Με αυτά τα δύο, δικαιούστε να διεκδικήσετε το μέρος της Χάρης που σας ανήκει, που είναι δικαίωμά σας. Να έχετε αφοσίωση και θα πάρετε από τον Θεό πνευματικό σθένος. Αυτή είναι η συναλλαγή που Τον ευαρεστεί. Δώστε Του όλα όσα έχετε τη λύπη και τη θλίψη σας, τις ανησυχίες και τις αγωνίες σας, και πάρετε από Αυτόν χαρά και γαλήνη, θάρρος και αυτοπεποίθηση!
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol I, MahaShivarathri, 1955

12 Φεβρουαρίου

Ο Κύριος διακηρύσσει στις Γραφές, `Αυτή είναι η ψευδαίσθησή Μου`. Αυτό υποδηλώνει ότι ο κόσμος είναι το Έργο Του, το Θεϊκό Του παιχνίδι και δόξα. Έχει επινοηθεί ως ένας χώρος εκπαίδευσης, μια έμπνευση για εκείνους που επιθυμούν να Τον δουν, Αυτόν που είναι η Πηγή τους, ο Σκηνοθέτης και ο Κύριός τους. Μόλις δείτε τον κόσμο ως σκηνή για το Θεϊκό Του έργο, δεν θα παραπλανήστε πια, ούτε θα διασπάται η προσοχή σας, ούτε θα απατάστε από όποια τεχνάσματα ή εφφέ της σκηνής. Από και μέσω της ψευδαίσθησης, πρέπει να δείξετε ενδιαφέρον για τον Συγγραφέα της. Το έργο είναι πραγματικό μόνο για όσο διαρκεί, όσο είστε στο θέατρο. Ομοίως επίσης, ο κόσμος είναι μόνο ένας αντικατοπτρισμός! Ο αντικατοπτρισμός δεν δημιουργείται από τη βροχή. Δεν φθάνει σε καμιά λίμνη ή θάλασσα. Δεν υπήρχε πριν την ανατολή, ούτε θα υπάρχει μετά τη δύση. Είναι μόνο ένα φαινόμενο που μεσολαβεί στο ενδιάμεσο, γι` αυτό καλύτερα να μην υπολογίζεται. Ομοίως επίσης, ο Θεός είναι πιο πραγματικός από τον κόσμο, αυτή είναι η ουσία των Ινδικών Γραφών.
Μπάμπα, pine Discourse, Vol I, Feb 24, 1964

11 Φεβρουαρίου

Η μη-προσκόλληση είναι αποτέλεσμα της Χάρης του Θεού. Χρειάζονται χρόνια λαχτάρας και προσπαθειών. Εν τω μεταξύ αρχίστε σήμερα με το πρώτο βήμα, που είναι η εξάγνιση του νου και η καλλιέργεια αρετών. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ή να ακολουθήσετε αυτά, τουλάχιστον μην γελάτε με εκείνους που το κάνουν και μην τους αποθαρρύνετε. Μην εξαρτάστε από άλλους για να κάνετε την εργασία σας ούτε να έχετε κάποιον να φροντίζει για τις προσωπικές σας ανάγκες. Να τις κάνετε μόνοι σας αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πραγματικής ελευθερίας και στήριξης στον εαυτό σας! Ποτέ μην δέχεστε τίποτα δωρεάν από κανέναν. Πρέπει να το ξεπληρώσετε, με υπηρεσία ή εργασία. Έτσι, θα γίνετε άτομα που σέβεστε τον εαυτό σας. Το να δέχεστε κάποια χάρη σημαίνει ότι αποκτάτε δέσμευση με αυτόν που σας την κάνει. Αυξήστε τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά σας. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol I, MahaShivarathri, 1955

10 Φεβρουαρίου

Όλοι σας εκτίετε ποινή φυλάκισης μέσα στον κόσμο της γέννησης και του θανάτου. Όταν ένας φυλακισμένος μεταφέρεται σε άλλο μέρος, συνοδεύεται από δύο αστυφύλακες. Ομοίως επίσης, όταν μετακινείστε από τη μια φυλακή (σώμα) στην άλλη, σας συνοδεύουν οι αστυφύλακες του εγωισμού και της προσκόλλησης. Στη φυλακή, πρέπει να κάνετε την εργασία που σας έχει επιβληθεί, και να την κάνετε καλά. Δεν μπορείτε να διαφωνήσετε ότι οι αμοιβές δεν μοιράζονται δίκαια, και επίσης δεν έχετε δικαίωμα να εγκαταλείψετε τα καταμερισμένα σας καθήκοντα. Αν το κάνετε, η ποινή σας θα παραταθεί ή θα μεταφερθείτε σε άλλη φυλακή. Απ` την άλλη μεριά, αν αποδεχθείτε ήρεμα την ποινή και κάνετε την εργασία σας χωρίς παράπονα ή διαμαρτυρίες, η ποινή σας θα μειωθεί, μπορεί ακόμα και να απελευθερωθείτε! Γνωρίστε την ποινή σας, ακολουθήστε καλή διαγωγή και εφαρμόστε ειλικρινά τους τρόπους για να απελευθερωθείτε!
Μπάμπα, pine Discourse, 20 Feb 1964

9 Φεβρουαρίου

Κάποιος είπε κάποτε στον διάσημο διανοούμενο Δρ. Τζόνσον, ότι σπάνια μπορούσε να βρει χρόνο να απαγγέλει το Όνομα του Θεού, με όλα αυτά τα εκατοντάδες πράγματα που έπρεπε να κάνει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ο Δρ. Τζόνσον απάντησε με άλλη ερώτηση. Ρώτησε πώς εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν μέρος να ζήσουν πάνω στη γη, της οποίας τα δύο τρίτα είναι νερό και το υπόλοιπο είναι επίσης γεμάτο από βουνά, ερήμους, δάση, παγωμένες περιοχές, ποτάμια, τέλματα και παρόμοιες απερίγραπτες περιοχές. Ο ερωτών είπε ότι ο άνθρωπος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάσχιζε να βρει χώρο να ζήσει. Ο Δρ. Τζόνσον του είπε ότι έτσι και ο άνθρωπος πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρίσκει λίγα λεπτά την ημέρα για προσευχή στον Θεό. Να έχετε πάντα επίγνωση του Ονόματος και της Μορφής του Θεού που αγαπάτε. Το Όνομα πρέπει να είναι τόσο συνεχές όσο η αναπνοή. Και προς τούτο, η άσκηση είναι ουσιώδης.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, MahaShivarathri, 1955

8 Φεβρουαρίου

Είστε τόσο μακριά από τον Θεό, όσο νομίζετε ότι είστε. Και είστε τόσο κοντά Του, όσο νιώθετε ότι είστε. Η απόσταση από Εμένα προς εσάς είναι ίδια με την απόσταση από εσάς προς Εμένα, έτσι δεν είναι; Παραπονιέστε ότι είμαι μακριά σας, παρόλο που πλησιάζετε όλο και πιο κοντά. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Είμαι τόσο κοντά σας, όσο κοντά είστε εσείς προς Εμένα! Η εγγύτητα προς τον Θεό κερδίζεται με την Αφοσίωση, η οποία δεν μπορεί δεν είναι σταθερή αν δεν απαλλαγείτε από τα συναισθήματα του `εγώ` και `δικό μου`. Να θεωρείτε τη χαρά και τη θλίψη ως δασκάλους σκληρής εργασίας και ισορροπίας. Η θλίψη είναι μια φιλική υπενθύμιση, ένας καλός επιστάτης, καλύτερος δάσκαλος ακόμα και από τη χαρά. Ο Θεός παρέχει και προστασία και τιμωρία διότι, πώς μπορεί να είναι Θεός, αν δεν επιμένει για ακριβείς λογαριασμούς και αυστηρή υπακοή;
Μπάμπα, pine Discourse, 20 Feb 1964

7 Φεβρουαρίου

Ένα ζεύγος απαρνητών προχωρούσε κάποτε σε μια πυκνή ζούγκλα για να κάνει ένα προσκύνημα σε ένα δυσπρόσιτο ιερό μέρος. Ο σύζυγος είδε στο μονοπάτι έναν πολύτιμο λίθο, που λαμποκοπούσε όταν έπεφταν πάνω του οι ακτίνες του ήλιου ανάμεσα από τα φύλλα των δέντρων. Έριξε με το πόδι του βιαστικά λίγη άμμο πάνω του, έτσι ώστε η σύζυγός του να μην μπει σε πειρασμό να το μαζέψει, υποκύπτοντας στη λάμψη του. Η σύζυγος είδε την κίνηση και μάλωσε τον σύζυγό της, επειδή εξακολουθούσε να κάνει διάκριση ανάμεσα στην άμμο και τον χρυσό. Γι αυτή, και τα δύο είχαν ίδια αξία. Αυτή η συνήθεια κριτικής και χαρακτηρισμού των άλλων είναι πολύ διαδεδομένη σήμερα. Αλλά τι μπορείτε να γνωρίζετε για τις εσώτερες διεργασίες του νου των άλλων;
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, MahaShivarathri 1955

6 Φεβρουαρίου

Ένας κουτσός και ένας τυφλός έγιναν φίλοι και πήγαιναν σε διάφορα μέρη, με τον κουτσό πάνω στους ώμους του τυφλού. Μια μέρα, ο κουτσός είδε ένα χωράφι με κίτρινα αγγούρια και πρότεινε στον τυφλό να μαζέψουν μερικά και να χορτάσουν. Ο τυφλός ρώτησε, `Αδελφέ, υπάρχει φράκτης;` Ο κουτσός είπε, `Όχι.` Ο τυφλός είπε, `Τότε ας πάμε, ξέρεις υπάρχουν γλυκές και πικρές ποικιλίες, κι εφόσον αυτά τα λαχανικά τα έχουν αφύλαχτα, πρέπει να είναι πικρά!` Ο τυφλός, με την ευφυΐα του, μπορούσε να ανακαλύψει ότι ήταν πικρά ακόμα και χωρίς να τα δοκιμάσει. Χρησιμοποίησε την ευφυΐα του για να αντιληφθεί την αλήθεια πιο γρήγορα και πιο ξεκάθαρα. Κάντε τη διάνοια κυρίαρχο του νου σας και δεν θα αποτύχετε. Θα αποτύχετε μόνο αν οι αισθήσεις καταφέρουν κυριαρχία επί του νου. Εξαγνίστε τη διάνοιά σας μέσω πνευματικών ασκήσεων.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1964

5 Φεβρουαρίου

Ένα παιδί είπε στη μητέρα του καθώς πήγαινε στο κρεβάτι του τη νύχτα, `Μητέρα, να με ξυπνήσεις όταν πεινάσω.` Η μητέρα απάντησε, `Δεν χρειάζεται, η πείνα σου η ίδια θα σε ξυπνήσει.` Ομοίως επίσης, όταν προκύψει η πείνα για τον Θεό, θα σας ενεργοποιήσει να αναζητήσετε την εκπλήρωσή της. Ο Θεός σας έχει προικίσει με πείνα και ασθένεια, αλλά σας παρέχει τροφή και φάρμακα. Το καθήκον σας είναι να προσέχετε όταν έχετε πείνα ή ασθένεια να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες τροφές ή φάρμακα! Ο άνθρωπος πρέπει να ενώνεται με τον κόσμο και να μην προσκολλείται, να λύει την ένωση. Αυτή είναι η εκπαίδευση που θα σας διδάξει ότι ο κόσμος είναι μη-πραγματικός. Όταν αγγίζετε τη φωτιά και νιώθετε το κάψιμο, θα τραβήξετε αμέσως το χέρι σας. Αν δεν την αγγίξετε, θα γνωρίζετε ότι έχει μόνο φως. Η φωτιά είναι και φως και θερμότητα, όπως και αυτός ο κόσμος είναι και αληθινός και ψεύτικος, δηλαδή, είναι μη-πραγματικός.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol I, MahaShivarathri, 1955

4 Φεβρουαρίου

Υπάρχουν τρία είδη αφοσίωσης: Στην πρώτη ο πιστός είναι πολύ ανυπόμονος, σαν το πουλί που εφορμά στον ώριμο καρπό του δέντρου, και από την ανυπομονησία που δείχνει, χάνει τον καρπό, που πέφτει στο έδαφος. Το δεύτερο είδος είναι σαν τον πίθηκο που αρπάζει έναν καρπό και μετά διαλέγει κάποιον άλλον και τον τραβάει, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει ποιον καρπό θέλει. Ομοίως επίσης, ο πιστός αυτού του είδους διστάζει και αλλάζει τον στόχο του πολύ συχνά κι έτσι χάνει κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Το τρίτο και ιδανικό είδος αφοσίωσης είναι σαν το μυρμήγκι, που αργά αλλά σταθερά προχωρεί προς τη γλυκύτητα. Έτσι και ο πιστός επίσης κινείται κατευθείαν και με αμέριστη προσοχή προς τον Θεό και κερδίζει τη χάρη Του.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol I, MahaShivarathri, 1955

3 Φεβρουαρίου

Η πνευματική πειθαρχία είναι πιο επίπονη από τη σωματική. Φανταστείτε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει μια γυναίκα που βαδίζει πάνω σ` ένα τεντωμένο καλώδιο σ` ένα τσίρκο. Το κέρδος παρόλα αυτά είναι μόνο μερικές ρουπίες. Τέτοια ακλόνητη και συστηματική προσπάθεια που σκοπεύει σε μια ανώτερη ανταμοιβή μπορεί να σας χαρίσει νοητική ισορροπία, και θα μπορείτε να διατηρείτε την ηρεμία σας κάτω από τις πιο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Όμως για τέτοιες πνευματικές επιτεύξεις, η διάνοια και τα `εργαλεία` αντίληψης και διορατικότητας είναι πιο σημαντικά από τα σωματικά μέλη. Η διάνοια είναι το κλειδί. Κάντε τη διάνοια εξουσιαστή του νου σας και δεν θα αποτύχετε. Θα αποτύχετε μόνο όταν οι αισθήσεις επιβάλλουν κυριαρχία επί του νου.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Feb 20, 1964

2 Φεβρουαρίου

Αναμφίβολα όλοι σας θα συμφωνείτε όταν λέω ότι η Θεϊκή Ευδαιμονία είναι η πιο μεγάλη σας ανάγκη. Παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να την αγοράσετε από πουθενά! Πρέπει να κερδηθεί με τον δύσκολο τρόπο, κάνοντας καλές πράξεις, έχοντας καλές συναναστροφές, απέχοντας από το κακό και έχοντας στον νου σας τη δόξα του Θεού. Το καλό και το κακό δεν μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος. Ο ήλιος είπε κάποτε ότι δεν είχε πια εχθρούς και κάποιος του είπε ότι είχε ακόμα έναν το σκοτάδι! Τότε, έστειλε τις ακτίνες του, τους απεσταλμένους του, να ψάξουν να βρουν τον εχθρό. Αλλά όπου κι αν πήγαν, είδαν μόνον φως και πουθενά δεν υπήρχε σκοτάδι. Επέστρεψαν και ανέφεραν ότι δεν υπήρχε πάνω στη γη τέτοιο πράγμα όπως το σκοτάδι. Ομοίως επίσης, πρέπει να πετύχετε τη νίκη του καλού επί του κακού μέσα σας με το να εφαρμόζετε σταθερά τις πνευματικές σας ασκήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, 20 Feb 1964

1 Φεβρουαρίου

Ο Κύριος είναι ένα Βουνό από Αγάπη. Όσα μυρμήγκια κι αν πάρουν κόκκους από τη γλυκύτητά του δεν ελαττώνεται η αφθονία Του. Ο Θεός είναι ένας ωκεανός Ελέους χωρίς κάποια ακτή να τον περιορίζει. Η λατρευτική αφοσίωση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κερδίσετε τη Χάρη Του, αλλά και να συνειδητοποιήσετε την πανταχού παρουσία Του. Στην πραγματικότητα, Αυτός είναι τα Πάντα! Η τέλεια παράδοση, αφήνοντας κάθε τι στο Θέλημά Του, είναι η ύψιστη μορφή αφοσίωσης. Η αφοσίωση και η στάση παράδοσης, που είναι ο τελικός καρπός, θα σας δίνουν μεγάλο θάρρος για να αντιμετωπίζετε κάθε κρίσιμη περίσταση. Τέτοιο θάρρος είναι αυτό που καλείται Απάρνηση. Όταν η αφοσίωση είναι ακόμα δενδρύλλιο, χρειάζεται ένας φράκτης για να προστατεύει το τρυφερό φυτό. Αυτός ο φράκτης είναι η θρησκεία με τους κανόνες, τους περιορισμούς, τις κατευθύνσεις και τις εντολές της.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, MahaShivarathri, 1955