Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2011

28 Φεβρουαρίου

Θρησκεία σημαίνει «βίωμα» και τίποτα λιγότερο. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό ότι  πολύ συχνά ξεχνάτε αυτό το σημαντικό γεγονός. Αυτό το μυστικό πρέπει να εντυπωθεί στην καρδιά όλων σας. Μόνο τότε θα μπορεί να υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε όλα τα πράγματα μόνο με ατομική προσπάθεια. Το Θέλημα του Θεού είναι η βάση των πάντων. Πρέπει να  εφαρμόζετε τις αρχές των θρησκειών και να  βιώνετε την εγκυρότητά τους. Απλά ακούγοντάς τις δεν έχει αξία. Δεν είναι αρκετό να μαθαίνετε κάποιους ορισμούς και συμπερασμούς και να τους επαναλαμβάνετε σαν παπαγάλοι. Ακόμα κι αν η διάνοιά σας τους αποδέχεται και τους εγκρίνει ως σωστούς, αυτό μόνο δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Πρέπει να σας μεταμορφώσουν.
- Μπάμπα

27 Φεβρουαρίου

Στο τέλος της ζωής, πρέπει να φέρετε στη μνήμη σας τα  μεγάλα  ιδεώδη που πετύχατε στη ζωή σας, τις ανώτερες σκέψεις και συναισθήματα που τρέφατε. Αυτή ήταν η οδηγία των σοφών της Ινδίας. Δεν έλεγαν ότι πρέπει να φέρνει κανείς στη μνήμη του τα λάθη και τα σφάλματα που διέπραξε στη ζωή του. Αυτά είναι αναπόφευκτα και παγκόσμια.  Αλλά, οι σοφοί διεκήρυξαν ότι πρέπει να έχει κανείς συνεχώς επίγνωση της δικής του Πραγματικότητας και ότι πρέπει πάντοτε να βρίσκεται σε στοχασμό του μεγαλείου και της δόξας Της. Αυτό,  διεκήρυξαν, είναι το ανώτατο βήμα στην εξέλιξη.

26 Φεβρουαρίου

Αυτός που κάνει διαλογισμό, θεωρεί σημαντική την πραγμάτωση της Ατμικής ευδαιμονίας, αλλά η προαγωγή της ευημερίας του κόσμου είναι επίσης ένας εξίσου σημαντικός σκοπός. Για να εκτελέσει αυτόν τον σκοπό πρέπει  να φέρει υπό τον έλεγχο του συγκεκριμένες σωματικές, λεκτικές και νοητικές  ροπές. Αυτές είναι γνωστές ως η δεκαπλή αμαρτία, δηλαδή, οι τρεις σωματικές, οι τέσσερις λεκτικές, και οι τρεις νοητικές. Οι σωματικές ροπές είναι η βία στη ζωή  των άλλων, η επιθυμία για μοιχεία, και η κλοπή. Οι λεκτικές αμαρτίες είναι οι  ψευδείς προειδοποιήσεις, τα σκληρά λόγια, τα λόγια ζήλειας, και τα ψεύδη. Οι νοητικές αμαρτίες είναι η απληστία,  ο φθόνος, και η απάρνηση του Θεού.

25 Φεβρουαρίου

Διδάξτε στα παιδιά σας τη ζωτική, δοξασμένη, οικουμενική αλήθεια του Άτμα από τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Η εξαγιάζουσα όραση στην οποία πρέπει να απορροφηθείτε είναι ότι το Άτμα είναι πλήρες και ελεύθερο. Είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη, μια αγαλιάζουσα σκέψη! Το Άτμα είναι πλήρες από τη φύση Του. Δεν χρειάζεται να επιτύχει πληρότητα ή να προστεθεί επ’ Αυτού ολοκληρωμένη πληρότητα. Εάν θα προστεθεί, θα μπορεί επίσης και να αφαιρεθεί με την πάροδο του χρόνου. Ό,τι χτίζεται, πρέπει αναγκαστικά να αποσυντεθεί. Εάν ο άνθρωπος δεν ήταν αγνός εκ φύσεως, τότε ακόμα και αν επιτύγχανε να εξαγνιστεί για λίγο καιρό, θα έπρεπε να  κυλίσει αργότερα στη μη-αγνότητα, διότι η αγνότητα που έρχεται στο μέσον, εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τις περιστάσεις. Γι` αυτό όλοι οι σοφοί διακήρυξαν ότι η αγνότητα είναι η ίδια μας η φύση και ότι η πληρότητα είναι η αυθεντική μας πραγματικότητα, και ότι πραγματικά ποτέ δεν μας «λείπει»(είμαστε ήδη και αιώνια πλήρεις!).

24 Φεβρουαρίου

Κάθε σκέψη,  λόγος και πράξη πρέπει να απορρέει από την πλήρη συνειδητοποίηση γνώσης. Κατευθύνετε τη διάνοια σας έτσι ώστε να μην περιπλανάται από δω κι από κει, αλλά να κατοικεί συνεχώς στον εσωτερικό κόσμο. Αυτό καλείται εσωτερική αναζήτηση, και το πιο σημαντικό εργαλείο  που απαιτείται γι’ αυτήν είναι ο διαλογισμός. Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να εισέλθει σ` αυτή την εσωτερική αναζήτηση μέσω της πύλης της εσω-σκόπησης. Αυτή η πύλη θα παραχωρήσει την ύψιστη και πιο ιερή κατάσταση που είναι δυνατόν να υπάρχει στη ζωή, σε κάθε αναζητητή που διαθέτει  ταπεινοφροσύνη και αφοσίωση.

23 Φεβρουαρίου

Εάν κάποια πίστη σας δεν την κρατάτε ακλόνητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα μπορέσετε να πετύχετε νίκη. Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι μικρός και μικροπρεπής  και δεν γνωρίζει παρά ελάχιστα, τότε γίνεται μικρός και μικροπρεπής  και η γνώση του μειώνεται. Γινόμαστε ότι πιστεύουμε ότι είμαστε. Είσαστε παιδιά του Παντοδύναμου Θεού, προικισμένοι με υπέρτατη δύναμη, δόξα και σοφία. Είσαστε παιδιά της Αθανασίας. Πρέπει να κατανοήσετε αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια και να εμμένετε πάντοτε σ’ αυτήν, γιατί έτσι πώς θα είναι ποτέ δυνατόν να είστε μικροί και αδαείς; Η πνευματική καλλιέργεια της Ινδίας συμβουλεύει όλους να πιστεύουν ότι η πραγματική φύση του ανθρώπου είναι υπέρτατη και ότι ο καθένας πρέπει να έχει πάντοτε επίγνωση αυτής της αλήθειας.

22 Φεβρουαρίου

Ως πνευματικοί αναζητητές  πρέπει πρώτα να μάθετε το μυστικό της «εσωτερικής όρασης», και να αποστρέψετε την προσοχή σας από τα εξωτερικά πράγματα. Μέχρι τώρα έχετε ακούσει λίγα πράγματα για τον εσωτερικό κόσμο, αλλά η θεϊκή ζωή δεν είναι παρά αυτή η μέθοδος της «εσωτερικής ζωής». Όπως ένα μωρό, αφού μάθει να παρατηρεί και να καταλαβαίνει, προσπαθεί να πηγαίνει βόλτες εδώ και εκεί μέσα στο σπίτι, έτσι επίσης και ο πνευματικός αναζητητής μαθαίνει να βαδίζει στον εσωτερικό κόσμο και να τον κατανοεί. Ένα υγιές μωρό στην κούνια κουνάει με ευθυμία τα χέρια και τα πόδια του, παρατηρώντας ένα φως πάνω στον τοίχο και τραυλίζει από χαρά. Ένας αναζητητής που είναι επίσης υγιής στο σώμα, τον νου και την ψυχή, ευρισκόμενος στην κούνια της ζωής, παρατηρεί τον Εσωτερικό κόσμο και χειροκροτεί ασταμάτητα με μεγάλη ευθυμία όντας σ` αυτή την εσωτερική αγαλλίαση.

21 Φεβρουαρίου

Πρέπει όλοι να αγωνίζεστε για ενότητα. Σήμερα δεν υπάρχει ενότητα στη νεολαία. Πρώτο και κυριότερο, οι νέοι πρέπει να προσφέρονται να βοηθάνε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να θεωρείτε όλους ως αδελφούς και αδελφές σας. Όλοι είναι παιδιά του Θεού. Ως εκ τούτου, πρέπει να ζείτε με ενότητα και να μην αφήνετε χώρο για καμία διαφορά. Η απόληξη της εκπαίδευσης είναι ο χαρακτήρας. Εάν ο χαρακτήρας σας είναι καλός, τότε θα μπορέσετε να επιτύχετε οτιδήποτε στη ζωή. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε κερδίσει χρυσά μετάλλια, ότι έχετε επιτύχει υψηλούς βαθμούς καθώς και όνομα και φήμη. Εάν όμως δεν έχετε καλό χαρακτήρα, τότε όλοι αυτοί οι βαθμοί είναι μονάχα κομμάτια από χαρτί. Είναι άκρως σημαντικό να διαφυλάσσετε τον χαρακτήρα σας. Μόνο όποιος έχει καλό χαρακτήρα είναι αληθινά μορφωμένος.

20 Φεβρουαρίου

Να ελέγχετε τις αισθήσεις που τρέχουν σαν τρελές από δω κι από κει. Έτσι, θα καταστραφούν οι πηγές των ασθενειών. Να προσέχετε τους ακροβατισμούς του νου. Καταπνίξτε τον τρελό χείμαρρο σκέψεων, των προθέσεων και των σχεδιασμών του. Έτσι δεν θα υπάρχει χώρος στον νου για ανησυχίες και έγνοιες. Για να μειώσετε τις περιπλανήσεις των σκέψεών σας, να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Κυρίου. Αυτό θα κρατήσει έξω τις θλίψεις και τα προβλήματά σας. Χωρίς την εξάλειψη του νου, δεν μπορεί να ανατείλει πνευματική σοφία. Ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει πληρότητα μόνο όταν επιτύχει σ` αυτό.

19 Φεβρουαρίου

Η κυματοειδής κίνηση της δημιουργίας και της απόσυρσης του Σύμπαντος, της συγχώνευσης και της ξανα-ανάδυσής του εξακολουθεί να συμβαίνει προ αμνημόνευτων χρόνων, και θα συμβαίνει μέχρι το τέλος του Χρόνου. Είναι αιώνια η φύση της - αυτή είναι η πίστη των Ινδών. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτό το φυσικό σώμα. Μέσα σ` αυτό, υπάρχει ένα λεπτοφυές στοιχείο που ονομάζεται νους, και μέσα στον νου, υπάρχει μία ακόμα πιο λεπτοφυής Αρχή που ονομάζεται Jivatma (η Θεϊκή Ουσία-Ψυχή). Αυτή η Jivatma (Θεϊκή Ουσία) δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Δεν έχει γέννηση, και δεν γνωρίζει θάνατο. Αυτή είναι η βάση της πίστης των Ινδών.

18 Φεβρουαρίου

Πρέπει να εγκαταλείψετε τη λαχτάρα για εγκόσμιες ανέσεις και την προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων. Πρέπει να απορρίψετε τους ανυπόστατους φόβους, τις παράλογες επιθυμίες, τη λύπη, τις ανησυχίες και τις επίπλαστες απολαύσεις που τώρα γεμίζουν τον νου σας. Δηλαδή, πρέπει να καλλιεργήσετε τη διάκρισή σας ώστε να αντιληφθείτε ότι τα πάντα είναι απατηλά. Ο καθένας χρειάζεται αυτή την αυτο-εκπαίδευση. Η παθητική κατάσταση που έχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι οφείλεται σ` αυτή ακριβώς την έλλειψη. Ο διαλογισμός είναι το φάρμακο γι’ αυτή την κατάσταση του νου. Ο διαλογισμός χαρίζει συγκέντρωση και επιτυχία σε όλα σας τα έργα. Μόνο μέσω του διαλογισμού, οι μεγάλες προσωπικότητες και σοφοί μπόρεσαν να ελέγξουν τις νοητικές τους δραστηριότητες, και να τις κατευθύνουν προς τον αγνό (Σατβικό) δρόμο, παραμένοντας όλες τις στιγμές στον στοχασμό του Κυρίου, και τελικά κατόρθωσαν να επιτύχουν την ένωση με τον Θεό.

17 Φεβρουαρίου

Μην αναπτύσσετε αντιθέσεις ή διαφορές μεταξύ σας. Οι αντιπαραθέσεις δίνουν αφορμή για πολλά προβλήματα. Ακόμα και αν κάποιος σας κάνει να θυμώσετε, μην μαλώσετε μαζί του/της. Κατανοήστε ότι, όταν καβγαδίζετε με τους άλλους, στην πραγματικότητα βλάπτετε τον εαυτό σας. Ελέγξτε τις σκέψεις σας. Παράλληλα με την εκπαίδευση, να αποκτήσετε την πνευματική εκπαίδευση των ανθρωπίνων αξιών που υπάρχουν μέσα σας (Educare). Αυτή θα σας δώσει τα πάντα όσα χρειάζεστε - υγεία, ευτυχία, ειρήνη και ευημερία. Τα πάντα θα γίνουν καλά, εάν κάνετε την καρδιά σας αγνή. Από σήμερα και μετά, να επιζητείτε και να ακολουθείτε τον ορθό δρόμο. Πρέπει να αγωνίζεστε για ενότητα σε όλα τα ζητήματα.

16 Φεβρουαρίου

Πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε για προσκυνήματα προς αναζήτηση του Θεού. Ανοήτως νομίζουν ότι μπορούν να βρουν τον Θεό σε τέτοια μέρη. Ο Θεός δεν βρίσκεται κάπου αλλού. Στην πραγματικότητα, ο κάθε ένας σας είναι ο Θεός. Ο Θεός είναι παρών σε όλους. Ο Θεός είναι μόνο Ένας και υπάρχει σε όποιο σημείο κι αν ψάξετε γι’ Αυτόν. Είναι μέσα σας, μαζί σας, πάνω σας, κάτω σας. Ο Θεός είναι πέρα από τη γέννηση και τον θάνατο και κατοικεί μέσα σε κάθε ον με τη μορφή του Θεϊκού Εαυτού. Υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για παιδί είτε για έναν ηλικιωμένο. Ο ίδιος Θεός υπάρχει στα έντομα, τα πουλιά και τα ζώα. Υπάρχει επίσης σε οποιονδήποτε συναντάτε. Να το θυμάστε αυτό.

15 Φεβρουαρίου

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Εκείνοι που αυτο-κατηγορούνται ως αμαρτωλοί και εκείνοι οι οποίοι κολακεύονται ως σπουδαίοι. Και οι δύο τύποι ανησυχούν συνεχώς εξαιτίας των νοητικών τους διαταραχών! Αυτό που χρειάζονται και οι δύο είναι νοητική ικανοποίηση, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον διαλογισμό. Μέσω του διαλογισμού, θα αυξηθεί η κατανόηση και θα αναπτυχθεί η σοφία. Για να φτάσετε αυτή την κατάσταση, πρέπει να αναπτύξετε ενδιαφέρον και προτίμηση για διαλογισμό - δηλαδή, πρέπει να έχετε τέτοιον ζήλο που δεν θα αφήνει κανένα άλλο περιθώριο και δεν θα ανέχεται κανένα εμπόδιο. Ο ζήλος πρέπει να έχει τη δύναμη να εμπνέει φιλότιμη προσπάθεια. Και πράγματι, ο ζήλος δεν είναι παρά κοιμώμενη προσπάθεια. Η προσπάθεια δεν είναι παρά ζήλος στην πράξη. Όταν όμως είναι αδύναμος, τότε και η προσπάθεια φθίνει, όταν είναι ισχυρός, η προσπάθεια είναι επίσης ζωηρή.

14 Φεβρουαρίου

Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει αναμφίβολα μια Ανυπέρβλητη Αιώνια Δύναμη, και ότι τα πάντα έχουν προέλθει από Αυτήν, και ότι τα πάντα πρέπει να συγχωνευθούν μέσα Της πάλι. Αυτή η πίστη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός αληθινού πιστού. Οι ερωτήσεις για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Θεού που πιστεύετε δεν έχουν θέση, ούτε είναι τόσο σημαντικές. Ας μην αντιδικείτε για τις διάφορες απόψεις που διχάζουν τους ανθρώπους. Είναι αρκετό για σας εάν δίνετε έμφαση και δέχεστε τον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που Θεός απονέμει τη χάρη Του σε όλους εκείνους που κηρύσσουν ως ιερό και έγκυρο όποιο Όνομα και όποια Μορφή Του μπορεί να ελκύει και να εμπνέει Τους ανθρώπους. Είθε αυτή η πίστη να αναπτυχθεί περισσότερο. Διότι, όσο περισσότερο καλλιεργείται τόσο περισσότερη πνευματική πρόοδο φέρνει. Μόνο που, η προσδοκία πρέπει να σχετίζεται με τον Θεό.

13 Φεβρουαρίου

Mε όποια εργασία κι αν ασχολείστε, όταν την κάνετε με συγκέντρωση θα αναπτύξετε και αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό, γιατί αυτά είναι αποτέλεσμα  της στάσης  του νου σας. Ο νους μπορεί να κλίνει είτε στο καλό είτε στο κακό, γι’ αυτό πρέπει να έχετε εντατική προσοχή ώστε να διατηρείτε στον νου μόνο καλά ερεθίσματα. Η επιτυχία ή αποτυχία στα καλά έργα εξαρτάται από την αυτοσυγκέντρωση. Η αυτοσυγκέντρωση θα αυξήσει τις δυνάμεις και τις ικανότητές σας. Δεν μπορείτε όμως να την κερδίσετε  αν δεν υπερνικήσετε τους εγκόσμιους πόθους που διασπούν την προσοχή του νου. Αυτή η αυτοσυγκέντρωση, αυτή η κατάκτηση του νου, αποκτάται με την άσκηση του διαλογισμού.

12 Φεβρουαρίου

Όταν συντηρούμε αντιπαραθέσεις και φανατισμούς στις καρδιές μας όσον αφορά τη δική μας ιδιαίτερη πίστη ή την πίστη των άλλων, τότε ατιμάζουμε τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να επιμένετε ότι όλοι πρέπει να είναι δεσμευμένοι με μια ορισμένη συμπεριφορά, ή ότι πρέπει να εμμένουν σε μια ορισμένη ερμηνεία ή περιγραφή αποκλείοντας κάθε άλλη δυνατή εξήγηση η άποψη, ούτε ότι ο τρόπος ζωής με όλες του τις συνέπειες πρέπει να είναι μόνο εκείνος που τον εγκρίνει κάποιο άτομο η ομάδα ατόμων. Η Ινδική πνευματική καλλιέργεια εξηγεί ότι είναι ειδεχθής αμαρτία η άσκηση βίας προς οιονδήποτε, ιδιαίτερα μάλιστα στα θέματα του Πνεύματος.

11 Φεβρουαρίου

Κάθε λεπτό, είτε από εξωτερικές πηγές είτε από μέσα, εγείρονται και συσσωρεύονται στους ανθρώπους προτροπές και πειρασμοί. Δεν μπορεί όμως κανείς να τα προσέχει όλα μαζί συγχρόνως, γι` αυτό εστιάζει την προσοχή του μόνο στο πιο σημαντικό. Αυτό ονομάζεται συγκέντρωση. Η συγκέντρωση είναι απαραίτητη για να κατανοήσετε σωστά οποιοδήποτε θέμα. Η αποφασιστική-απαρέγκλιτη κατεύθυνση της προσοχής προς ένα θέμα και η εστίασή της σ` αυτό ονομάζεται αυτοσυγκέντρωση. Αυτή είναι επίσης μια κατάσταση του νου. Η συγκέντρωση και η αυτοσυγκέντρωση σας βοηθούν να εστιάσετε τις προσπάθειές σας σε οποιαδήποτε έργο. Η συγκέντρωση είναι ουσιώδης για όλους. Είναι το θεμέλιο για όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες.

10 Φεβρουαρίου

Οι διαφορές που υπάρχουν στις νοοτροπίες και τις πρακτικές των διαφόρων πίστεων είναι φυσικές και πρέπει να τις αποδέχεστε. Δεν υπάρχει λόγος για αυστηρές, «σκληρές» πίστεις. Ο ανταγωνισμός μεταξύ εκείνων που ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους δεν μπορεί να φέρει ειρήνη και ευημερία σε καμία χώρα. Αν δεν έχει κάποιος την ελευθερία να ακολουθεί όποια πίστη θέλει, ο κόσμος δεν μπορεί να προοδεύσει. Η Ινδία δίδαξε ότι μια μικρή ομάδα δεν μπορεί ποτέ να προστάζει τους αστείρευτους πόρους του κόσμου και ότι για την αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας είναι αναγκαίο να μοιράζεται η εργασία της κοινωνίας σε ομάδες ανθρώπων, και κάθε ομάδα να αναλαμβάνει να συμβάλλει με τη συνεισφορά της στα κοινά αγαθά. Η καίρια αλήθεια που συνέλαβαν νοερά οι αρχαίοι σοφοί είναι το ΕΝΑ που αποτελεί το θεμέλιο των πάντων. Αυτή είναι η πιο πολύτιμη αποκάλυψη: «Μόνο ΕΝΑ υπάρχει, απλά οι σοφοί το περιγράφουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους».

9 Φεβρουαρίου

Τα νερά ενός ποταμού κατεβαίνουν από τα βουνά, πέφτουν στις κοιλάδες, και τρέχουν μέσα από φαράγγια, συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη και τελικά γίνονται θολά και ακάθαρτα. Ομοίως επίσης στον  χείμαρρο της ανθρώπινης ζωής, η ταχύτητα και η δύναμή του αυξάνονται και μειώνονται. Αυτά τα πάνω-κάτω μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από αυτά. Μπορεί να έρθουν στην αρχή της ζωής, στο τέλος, ή ίσως στο  μέσον. Γι` αυτό, πρέπει να πειστείτε απόλυτα ότι η ζωή είναι αναγκαστικά γεμάτη από σκαμπανεβάσματα, και χωρίς να φοβάστε ή να ανησυχείτε γι’ αυτά, πρέπει να τα καλωσορίζετε σαν απλές εμπειρίες. Όχι μόνο πρέπει να αισθάνεστε έτσι, αλλά πρέπει να είστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι ό,τι κι αν συμβαίνει! Τότε όλα τα προβλήματα, όποια κι αν είναι, θα περάσουν ανώδυνα και γρήγορα. Γι` αυτό,  η διάθεση του νου είναι πολύ σημαντική.

8 Φεβρουαρίου

Για να βοηθηθείτε να ξεπεράσετε φόβους και αμφιβολίες, να έχετε το Όνομα του Κυρίου πάντοτε στη γλώσσα και τον νου σας. Να θυμάστε τις ατέλειωτες μορφές του Κυρίου, την απεριόριστη δόξα Του, ενόσω επαναλαμβάνετε το Όνομά Του. Προσκολληθείτε σ’ Εκείνον, και τότε προσκόλλησή σας στα πρόσκαιρα πράγματα θα μειωθεί ή τουλάχιστον θα αρχίσετε να τα βλέπετε με τη σωστή τους διάσταση, δηλαδή ως έχοντα σχετική μόνο πραγματικότητα. Όταν το μικροσκοπικό εγώ προσλαμβάνει τεράστια σπουδαιότητα, προκαλεί πάμπολλα προβλήματα! Αυτό είναι η ριζική αιτία όλων των βασάνων και των δυστυχιών.

7 Φεβρουαρίου

Η διαβίωση είναι είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη εξαρτώμενη από τη βασική σας στάση έναντι της ζωής. Έχετε παρατηρήσει πως το ίδιο πράγμα γίνεται ευχάριστο κάποια φορά και δυσάρεστο κάποια άλλη; Ένα πράγμα που τη μια στιγμή το δέχεστε με μεγάλη αγάπη, γίνεται μισητό κάποια άλλη στιγμή, και δεν έχετε ούτε καν την επιθυμία να το δείτε. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο νους εκείνες τις στιγμές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσετε τον νου να είναι πάντοτε ευδιάθετος.

6 Φεβρουαρίου

Τα προβλήματα και οι δοκιμασίες που έρχονται με την αφύπνιση μιας προσπάθειας για να καταστρέψετε τις ανεπιθύμητες δραστηριότητες του νου, θα εξαφανιστούν μέσω αυστηρών μεθόδων και κανόνων. Αυτό που απομένει είναι μόνο να τις βάλει σε πράξη ο πνευματικός αναζητητής. Ακόμα και το πιο ισχυρό φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει, αν απλά αφεθεί στο προσκέφαλο του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να το πίνει λίγο-λίγο, βάσει προγράμματος, με κάθε βοήθεια από τον θεράποντά του, και να προσπαθεί να το αφομοιώσει στο σώμα του. Η θεραπευτική επίδραση του φαρμάκου πρέπει να διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα. Το σώμα πρέπει να γεμίσει από το φάρμακο. Εάν λοιπόν επιθυμείτε πλήρη αποτελέσματα από τις πνευματικές σας ασκήσεις, τότε πρέπει να εγκαταλείψετε κάθε τι ψεύτικο καθώς και τα κατώτερα συναισθήματα, και να πράττετε σύμφωνα με την αληθινή διδασκαλία. Αν το κάνετε αυτό ειλικρινά, τότε σίγουρα θα πετύχετε αποτελέσματα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ανάλογο προς τη σημασία που δίνετε στην ενάρετη συμπεριφορά.

5 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει λόγος να αναζητάτε την αλήθεια πουθενά αλλού εκτός από μέσα σας: Εσείς είστε το θαύμα των θαυμάτων. Ό,τι δεν υπάρχει μέσα σας δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά έξω από σας. Ότι βλέπετε εξωτερικά δεν είναι παρά μια αδρή αντανάκλαση αυτού που πραγματικά υπάρχει μέσα σας! Η αρχαία πίστη ήταν ο Θεός κυβερνούσε τον Κόσμο, και ότι ο Αυτός ήταν έξω από τον Κόσμο. Αυτή την πίστη, οι Ινδοί μύστες διερεύνησαν μέσω της πνευματικής τους άσκησης και αποκάλυψαν ότι ο Θεός ήταν και είναι μέσα στον Κόσμο και είναι ο Κόσμος. Αυτή είναι η πρώτη συνεισφορά των Ινδών στον πνευματικό κόσμο, ότι δηλαδή, ο Θεός δεν είναι έξω από τον άνθρωπο, αλλά είναι η ίδια η ουσία του. Διακήρυξαν ότι είναι αδύνατον να αποσπασθεί από την καρδιά όπου έχει εγκατασταθεί. Είναι η ψυχή της ψυχής μας. Είναι η εσωτερική Πραγματικότητα του καθενός από εμάς!

4 Φεβρουαρίου

Το να περιγράψεις οτιδήποτε με λόγια είναι δύσκολο, μπορεί ακόμα και να προκαλέσει ανία. Όμως είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο να το εκφράσεις με πράξεις. Μέσω του διαλογισμού οι πνευματικοί αναζητητές πετυχαίνουν να πετάξουν τα καλύμματα της άγνοιας, το ένα μετά το άλλο. Αποσύρουν τις αισθήσεις από επαφές με εγκόσμιες εμπειρίες. Μόνο η διαδικασία που στοχεύει σ’ αυτή την ιερή εκπλήρωση μπορεί να ονομαστεί διαλογισμός. Γι’ αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εξοπλιστείτε με καλές συνήθειες, πειθαρχία, και ανώτερα ιδεώδη. Πρέπει να είστε γεμάτοι απάρνηση για τα εγκόσμια πράγματα και τα θέλγητρά τους. Σε οποιαδήποτε περίσταση πρέπει να έχετε ενθουσιασμό και χαρά. Ό,τι κι αν κάνετε πρέπει να το κάνετε όχι για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην αλλά για να κερδίσετε την ευδαιμονία του Θεού. Πρέπει να εκπαιδευτείτε έτσι ώστε να  υιοθετήσετε μια σωστή στάση σώματος κατά τον διαλογισμό για να μην υφίσταται το σώμα ένταση, και να ανακουφίζεται ο νους από το βάρος και την πίεση του σώματος. Αν όντως διαλογίζεστε έτσι, θα επιτύχετε την ταύτιση με τον Θεό και θα βιώσετε τη χαρά της πραγμάτωσής Του μέσα σας.

3 Φεβρουαρίου

Ένας άνθρωπος που δεσμεύεται από αντικειμενικές επιθυμίες θα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τις ικανοποιεί. Γίνεται δούλος των αισθήσεών του και των εντρυφήσεών τους. Εάν όμως αποσύρει τις αισθήσεις από τον κόσμο και αποκτήσει έλεγχο του κυρίαρχού τους, δηλαδή του νου, και απασχολεί τον νου με πειθαρχίες, τότε θα μπορεί να εδραιωθεί στην αυτοκυριαρχία ή την ανεξαρτησία από τον εαυτό του. Η αιτία για τα δεσμά σας είναι το ότι επιτρέπετε στις αισθήσεις να στρέφονται στα αντικείμενα. Όταν ο νους που, μέσω των αισθήσεων, ρέει προς τον εξωτερικό κόσμο, στραφεί εσωτερικά και τον κάνετε να στοχάζεται και να συλλογίζεται τον Θεό, τότε φθάνει στην Απελευθέρωση ή Μόκσα.

2 Φεβρουαρίου

Όταν μάθετε να οδηγείτε μοτοσικλέτα, μπορείτε να οδηγείτε σε οποιονδήποτε δρόμο και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Αλλά όταν βρίσκεστε στο στάδιο που μόλις μαθαίνετε, τότε πρέπει, για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας, να διαλέξετε έναν ανοιχτό χώρο και να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες ισορροπίας. Αυτό είναι σημαντικό. Ομοίως επίσης, εκείνοι που ασχολούνται με πνευματικές ασκήσεις όπως ο διαλογισμός πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να κάνουν καμιά αλλαγή σ’ αυτή την προγραμματισμένη διαδικασία. Μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος του διαλογισμού πρέπει να ακολουθούν πιστά τις καθιερωμένες πειθαρχίες στάσεων του σώματος και τις άλλες πρακτικές. Αφού επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή, αφού κατακτήσετε  και θέσετε υπό τον έλεγχό σας τον νου και την διάνοια - τότε θα μπορείτε να βρίσκεστε σε διαλογισμό οπουδήποτε κι αν είστε: Σε μια καρέκλα, πάνω σ` έναν βράχο, ή σ’ ένα αυτοκίνητο!

1 Φεβρουαρίου

Ο καθένας πρέπει να πιστεύει ακλόνητα ότι είναι το Άτμα, η Ενσάρκωση του Θεϊκού Εαυτού. Πρέπει να γνωρίζει ότι το Άτμα δεν μπορεί να κοπεί στα δύο από το ξίφος, η φωτιά δεν μπορεί να το κάψει, το νερό δεν μπορεί να το βρέξει, και ο αέρας δεν μπορεί να το ξηράνει. Το Άτμα δεν έχει όρια. Το κέντρο του είναι μέσα στο σώμα, αλλά η περίμετρός του είναι απεριόριστη. Θάνατος σημαίνει ότι το Άτμα έχει μετατοπιστεί από ένα σώμα σε ένα άλλο. Αυτή είναι η πίστη που πρέπει να έχετε ακλόνητα στον νου σας. Το Άτμα Δεν υπόκειται σε υλικούς ή εγκόσμιους περιορισμούς και νόμους. Εκ φύσεως, είναι ελεύθερο. Είναι απεριόριστο. Είναι αγνότητα. Είναι αγιότητα. Είναι πληρότητα.