Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2010

28 Φεβρουαρίου

Όταν η τροφή δεν καταναλωθεί για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζει να μουχλιάζει και αναδίδει δυσάρεστη οσμή. Ομοίως επίσης, όταν δεν διορθώνετε τα λάθη σας, αυτά θα επιφέρουν αρνητική επίπτωση στη ζωή σας. Πρέπει να επιμένετε στην διαδικασία του εσωτερικού εξαγνισμού, είτε με τις δικές σας προσπάθειες είτε ακούγοντας τις συμβουλές εκείνων των συμπαθητικών ψυχών που έχουν επιτύχει να εξαγνιστούν. Εάν δεν το κάνετε αυτό, τότε σαν τη μαγειρεμένη τροφή που αφήνεται πολύ χρόνο, έτσι και η ζωή σας θα αρχίσει να εκφυλίζεται.


27 Φεβρουαρίου

Για να αποκτήσετε τη γνώση του Θείου (Μπράμαν), η κύρια προϋπόθεση είναι η πνευματική άσκηση. Το πρώτο βήμα της άσκησης είναι η υπηρεσία στον διδάσκαλο με απόλυτη πίστη και  υπακοή. Όταν ακούει κανείς τη λέξη «άλογο», εμφανίζεται στον νου του η μορφή του αλόγου. Παρομοίως, ένας πνευματικός αναζητητής όταν προφέρει τη λέξη «Μπράμαν» (Θεός), θα πρέπει να έρχεται στη συνειδητότητά του/της η φύση του Θεού. Για να σταθεροποιηθεί σε αυτή την εμπειρία, ο αναζητητής πρέπει να καλλιεργήσει τον έλεγχο των αισθήσεων και των παρορμήσεών του, και να αποκτήσει την ικανότητα να δρα χωρίς καμιά επιθυμία για τους καρπούς των πράξεών του/της.

26 Φεβρουαρίου

Η χαρά σε ώρες καλής τύχης και η λύπη σε δυσάρεστες στιγμές, όπως και το να εκλαμβάνετε  τον πόνο του σώματος και των αισθήσεων ως δικό σας - τέτοιες νοοτροπίες και συναισθήματα δυαδικότητας πρέπει να υπερνικηθούν! Σταδιακά πρέπει να εγκαταλείψετε την ταύτιση με το σώμα και τις αισθήσεις. Αυτό είναι το σημάδι εκείνου που έχει αποκτήσει το θεμέλιο της πνευματικής σοφίας. Εάν επιτύχετε αυτή την κατάσταση, τότε η αιώνια χαρά και αγαλλίαση θα είναι δική σας, για πάντα!

25 Φεβρουαρίου

Πρέπει να έχετε ακλόνητη αγάπη για τον Θεό κάθε στιγμή και κάτω από όλες τις περιστάσεις. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της γλυκύτητας (Raso vai Saha). Μόνο όταν αναπτύξετε τέτοια ακλόνητη αγάπη προς το Απόλυτο θα ξεχειλίζει η καρδιά σας από χαρά. Σ` αυτή την κατάσταση, η αγνή καρδιά, η έρευνα επί της φύσεως του Θεού και η παράδοση στον Θεϊκό Εαυτό είναι φυσικά επακόλουθα. Αυτή η κατάσταση που ονομάζεται «Νιγιάμα» χαρακτηρίζεται από αγνότητα, συνεχή αγαλλίαση, αδιάλειπτη ενθύμηση του Ονόματος του Θεού και εκτέλεση πνευματικών ασκήσεων.

24 Φεβρουαρίου

Ο Θεός είναι αυτή καθεαυτή η Γλυκύτητα. Είναι αυτή καθεαυτή η Ευδαιμονία. Ακόμα και για τη λίγη γλυκύτητα που δίνουν τα υλικά πράγματα, Αυτός είναι η αιτία. Χωρίς τη Γλυκύτητά Του, ακόμα και η προσωρινή γλυκύτητα και χαρά που αποκομίζετε από τα εγκόσμια πράγματα και τις υλικές ενασχολήσεις θα έχει πικρή γεύση. Οι συνετοί το κατανοούν αυτό, και με ένα πνεύμα ταπεινοφροσύνης και ευλάβειας συναναστρέφονται τους σπουδαίους εκείνους που έχουν γευτεί τη Θεϊκή Γλυκύτητα. Αναπτύξτε αταλάντευτη αγάπη για τον Θεό και μην επηρεάζεστε από τη λοιδωρία ή τον έπαινο, τον άνεμο ή τον ήλιο, την τιμή ή το όνειδος. Κάντε το πνευματικό σας ταξίδι μένοντας απόλυτα εστιασμένοι στο σκοπό σας. Αυτό θα σας απελευθερώσει.

23 Φεβρουαρίου

Όταν σας πλησιάζει κάποιος που δεν σας αρέσουν οι τρόποι του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον ή την επικρίνετε. Δεν χρειάζεται ούτε να γελάτε ούτε να τους δείχνετε περιφρόνηση. Είναι αρκετό, εάν συνεχίσετε να κάνετε την εργασία σας ανεπηρέαστοι από την άφιξή τους. Αφήστε τους να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, αφήστε τους ήσυχους. Αυτή είναι η στάση της αταραξίας και της απόσπασης. Όταν εξασκηθείτε και επιτύχετε αυτή την κατάσταση του νου, τότε η αγάπη σας για τον Θεό θα παραμένει αμείωτη και ανεπηρέαστη. Αυτή η στάση θα σας χαρίσει αδιατάρακτη ειρήνη, αυτοέλεγχο και αγνότητα του νου.

22 Φεβρουαρίου

Εάν κατά τη στιγμή του θανάτου, λαχταράτε να ικανοποιήσετε τη γλώσσα σας, αυτό είναι απόδειξη ότι η γλώσσα ήταν ο κύριος της ζωής σας. Εάν κατά τη στιγμή του θανάτου, μια γυναίκα θυμηθεί να αγκαλιάσει το παιδί της, τότε η Samskara (ροπές και πράξεις) της  αγάπης για το παιδί δεσπόζει μέσα της. Οι αμιγείς εντυπώσεις της ζωής είναι αυτές που έρχονται στη μνήμη σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών της ζωής σας. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος για όλους. Κατευθύνετε τη ζωή σας προς την επίτευξη της Samskara εκείνης που νιώθετε ότι είναι η καλύτερη για τις τελευταίες στιγμές. Εστιάστε την προσοχή σας επ’ αυτής μέρα και νύχτα. Αναλάβετε το ταξίδι της ζωής με καλές ευχές για όλους, αναζητώντας τη συντροφιά των καλών και των θεοσεβών. Να κρατάτε τον νου σας πάντοτε εστιασμένο στον Κύριο.

21 Φεβρουαρίου

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας απαιτούνται πειθαρχημένες προσπάθειες για να διασφαλίσετε πνευματική εκπλήρωση. Ο νους πρέπει να περιστρέφεται συνέχεια γύρω από  καλές πράξεις. Ο καθένας πρέπει να εξετάζει αυστηρά τον εαυτό του, να εντοπίζει τα μειονεκτήματα του και να αγωνιστεί να τα διορθώσει. Όταν αντιληφθεί κανείς τα μειονεκτήματα του και τα αποκαλύψει, είναι σαν να ξαναγεννιέται. Αυτή είναι η γνήσια στιγμή της Αφύπνισης. Ως εκ τούτου, να ζείτε τη ζωή σας αποφεύγοντας κακές και απεχθείς πράξεις, επιβλαβείς σκέψεις, και να μην προσκολλείστε στον κόσμο. Εάν ζείτε έτσι, τότε οι τελευταίες σας στιγμές θα είναι αγνές, γλυκές και ευλογημένες.

20 Φεβρουαρίου

Η αυτοπραγμάτωση (Σαμάντι) είναι ο ωκεανός στον οποίο καταλήγουν όλες οι πνευματικές ασκήσεις. Κάθε ίχνος ονόματος και μορφής εξαφανίζεται μέσα σ` αυτόν τον ωκεανό. Αυτός που υπηρετεί και αυτός που δέχεται την υπηρεσία, αυτός που διαλογίζεται και εκείνος επί του οποίου διαλογίζεται - όλες αυτές οι εκδηλώσεις της δυαδικότητας διαλύονται και καταστρέφονται. Δεν θα βιώνει κανείς ούτε καν την εμπειρία. Αυτό δηλαδή σημαίνει, ότι δεν θα γνωρίζει ότι τη βιώνει! Αυτός είναι ο καρπός του ανώτατου διαλογισμού, η πιο επιθυμητή στιγμή για όλους εκείνους οι οποίοι λαχταρούν τον Θεό. Είναι το σημάδι ότι η χάρις του Κυρίου έχει δοθεί πλήρως σ’ αυτό το άτομο.

19 Φεβρουαρίου

Αν πρέπει να καταστρέψετε ένα δέντρο, είναι ανώφελο να προσπαθείτε να το σκοτώσετε μαδώντας τα φύλλα του ένα-ένα. Θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνος γι` αυτό και, συνάμα, μπορεί να μην πετύχει. Οι ενορατικοί της αρχαιότητας συνειδητοποίησαν ότι αυτό ήταν αληθές ακόμα και όσον αφορά την εξάλειψη των κακών χαρακτηριστικών, και ως εκ τούτου επικέντρωσαν τις πνευματικές τους ασκήσεις και ενέργειες στο να μεταμορφωθούν εντελώς (με την καλλιέργεια αρετών). Κέρδισαν επίσης τη χάρη του Κυρίου. Εάν οξυνθεί μόνο η διάνοια χωρίς την καλλιέργεια και πρακτική εφαρμογή των αρετών, και ο εγκέφαλος καταντήσει μια απλή αποθήκη πληροφοριών, τότε ο κόσμος δεν μπορεί να προοδεύσει. Η ευημερία του θα διατρέχει κίνδυνο. Ευεργετική εκπαίδευση είναι μόνο εκείνη η οποία προσφέρει ένα πλήρες φάσμα για την άνθηση όλων των αρετών, που ξεχωρίζουν έναν άνθρωπο από ένα ζώο.

18 Φεβρουαρίου

Μόνο ο πηλός είναι πραγματικός. Πώς μπορεί να υπάρξει ένα δοχείο χωρίς πηλό; Πώς μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ξεχωριστά από την αιτία του; Στον σοφό, ο Θεϊκός Εαυτός είναι αυτό που διαπερνά τα πάντα και τους πάντες. Όταν ανατείλει τέτοια σοφία, τότε οι σκοτεινές σκιές των τριών ειδών Κάρμα δηλαδή: Agama Karma (οι συνέπειες των πράξεων που δεν έχουν έρθει ακόμα), Prarabdha Karma (οι συνέπειες των τωρινών σας πράξεων), και Sanchitha Karma (οι συνέπειες των συσσωρευμένων πράξεών σας από το παρελθόν) θα φύγουν μακριά σας, αφήνοντάς σας αγνούς και ελεύθερους! Διότι, η Θέληση του Θεού δεν έχει όρια ή εξαιρέσεις. Αποφασίστε μέσω των πνευματικών σας ασκήσεων ότι πρέπει να κερδίσετε τη χάρη του Θεού. Μην αποθαρρύνεστε με κανένα τρόπο.

17 Φεβρουαρίου

Αν προσπαθήσετε να φέρετε στη μνήμη σας τα γεγονότα της ημέρας κατά την ώρα της κατάκλισης, θα θυμηθείτε μόνο εκείνα που είναι σημαντικά και έχουν εντυπωθεί βαθιά μέσα σας. Τα υπόλοιπα  ασήμαντα γεγονότα τα θυμάστε αχνά, υποχωρούν και εξαφανίζονται από τη μνήμη σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, να έχετε την σταθερή πίστη ότι τα βάσανα και οι θλίψεις αυτού του κόσμου είναι απατηλά και πρόσκαιρα. Προσηλώστε ακλόνητα τον νου σας πάνω σ` αυτή τη σημαντική αλήθεια και μπείτε αποφασιστικά στην οδό της πνευματικής άσκησης, σε μια συνεχή πορεία αφοσίωσης προς τον Θεό.

16 Φεβρουαρίου

Κάθε νύχτα χαρακτηρίζεται από το σκοτάδι. Αλλά σήμερα είναι το Σιβαράτρι  (η Μεγάλη νύχτα του Σίβα). Ποια είναι η διαφορά του Raatri (νύχτα) και του Shivaraatri; Για τον άνθρωπο που έχει αναγνωρίσει τη θεϊκή του φύση, κάθε νύχτα είναι Shivaraatri. Για τον άνθρωπο όμως που είναι βυθισμένος στις εγκόσμιες φροντίδες, όλες οι νύχτες είναι ίδιες. Αυτές οι νύχτες είναι γεμάτες σκοτάδι. Η σημερινή νύχτα όμως είναι γεμάτη φως. Η πνευματικότητα είναι ο φάρος που δίνει φως στον άνθρωπο, που είναι βυθισμένος σε ακόρεστες επιθυμίες και είναι γεμάτος απόγνωση. Το Όνομα του Θεού είναι ο φάρος. Υμνώντας το Όνομα θα μπορέσετε να βιώσετε Αυτόν που φέρει το Όνομα. Ο σκοπός του εορτασμού του Shivaraatri είναι να αντιληφθείτε την πανταχού παρουσία του Θεού. Αυτός ο σκοπός δεν υπηρετείται μόνο με το να νηστεύετε και να παραμένετε άγρυπνοι καθ’ όλη τη νύχτα. Αυτά είναι απλώς βοηθήματα του τελικού σκοπού. Μην αναβάλετε την πραγμάτωση του Θεού για το μακρινό μέλλον. Βιώστε την εδώ και τώρα. Αυτός είναι ο σκοπός του Shivaraatri.

15 Φεβρουαρίου

Όταν βιώσετε: «Eίμαι Θεός» (είμαι ο Σίβα), τότε θα έχετε κάθε ευτυχία, κάθε ευνοϊκότητα που υπάρχει. Δεν πρέπει να αναζητάτε τον Θεό στην κορυφή κάποιου μακρινού βουνού-οροσειράς, ή σε κάποιο άλλο ιδιαίτερο μέρος. Πρέπει να έχετε ακούσει ότι η αμαρτία και η αρετή είναι έμφυτες στις πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι. Ομοίως επίσης, ο Θεός είναι έμφυτος σε κάθε σκέψη, λόγο και πράξη, γιατί Αυτός είναι η ενέργεια, η δύναμη και η διάνοια που βρίσκεται πίσω από κάθε σκέψη, λόγο και πράξη.

14 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι έχετε διδάξει στα μάτια, τα αφτιά και τη γλώσσα την πολυτέλεια ατέλειωτων καινοτομιών. Τώρα, πρέπει να τους διδάξετε τις αντίθετες ροπές. Ο νους πρέπει να στρέφεται προς το καλό και οι δραστηριότητες κάθε στιγμής πρέπει να εξετάζονται σύμφωνα με αυτή τη σκοπιά. Κάθε πράξη είναι σαν το καλέμι που μπορεί να διαμορφώσει τον βράχο της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ένα λανθασμένο χτύπημα μπορεί να καταστρέψει και να παραμορφώσει τον βράχο. Ως εκ τούτου, να κάνετε ακόμα και τις πιο μικρές πράξεις με μεγάλη φροντίδα και αφιέρωση.

13 Φεβρουαρίου

Για έναν άνθρωπο που πνίγεται, ακόμα και ένα καλάμι είναι μια βοήθεια. Ομοίως επίσης, για αυτόν που αγωνίζεται στον ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης (Samsara), ακόμα και μερικά καλά λόγια από κάποιον μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια. Καμιά καλή πράξη δεν πάει χαμένη. Παρομοίως, κάθε κακή πράξη έχει τις συνέπειές της. Γι` αυτό, να προσπαθείτε να αποφεύγετε έστω και το ελάχιστο ίχνος κακού σε όλες σας δραστηριότητες. Κρατήστε τα μάτια σας αγνά, γεμίστε τα αυτιά σας με τα λόγια του Θεού και μην τους επιτρέπετε να ακούν συκοφαντίες. Να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα για να προφέρετε ευγενικά, καλά και ειλικρινή λόγια. Πάντοτε να θυμάστε τον Θεό. Μια τέτοια συνεχής προσπάθεια σίγουρα θα σας χαρίσει τη νίκη.

12 Φεβρουαρίου

Όταν η βροχή πέφτει πάνω στις κορφές των βουνών και το νερό κυλάει κάτω σε όλες τις πλαγιές, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ποτάμι. Όμως, όταν το νερό ρέει σε μια μόνο κατεύθυνση, τότε δημιουργείται ένα ρυάκι, κατόπιν ένας χείμαρρος και τελικά σχηματίζεται ένα ορμητικό ποτάμι που ενώνεται με τη θάλασσα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο νους και οι πράξεις σας πρέπει να ρέουν σταθερά και εξ ολοκλήρου προς την κατεύθυνση των ιερών σκέψεων. Τα χέρια σας πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για να κάνετε καλές πράξεις. Να έχετε μέσα σας το Όνομα του Θεού και να εκτελείτε τα καθορισμένα σας καθήκοντα. Άξιος είναι πράγματι εκείνος που βαδίζει με αυτόν τον τρόπο προς τον ύστατο σκοπό!

11 Φεβρουαρίου

Είκοσι χτυπήματα με το σφυρί μπορεί να μην είναι αρκετά για να σπάσουν μια πέτρα. Το εικοστό πρώτο όμως μπορεί να τη σπάσει. Μήπως λοιπόν τα είκοσι χτυπήματα δεν είχαν καμιά αξία; Όχι, κάθε ένα από αυτά συνεισέφερε στην τελική επιτυχία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αθροιστική επίπτωση των είκοσι ένα κτυπημάτων. Εμποτίστε  κάθε στιγμή της ζωής σας με αγάπη για τον Θεό. Έτσι, οι κακές επιρροές δεν θα παρεμποδίζουν τον δρόμο σας. Ο αντικειμενικός σκοπός όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι η εξάλειψη του νου. Κάποια μέρα, κάποια πνευματική πράξη θα πετύχει να τον αφανίσει ολοσχερώς. Αυτός ο θρίαμβος είναι το αποτέλεσμα όλων των καλών πράξεων του παρελθόντος. Γι` αυτό, ποτέ μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Να θυμάστε, καμιά καλή πράξη δεν πάει χαμένη!

10 Φεβρουαρίου

Όταν αγωνίζεστε στο πνευματικό μονοπάτι, πρέπει να διαλέγετε τον ίδιο τον Κύριο σαν προστάτη σας. Η μητέρα για να εμψυχώσει το παιδί της,  το πείθει να προχωρήσει μερικά βήματα και μετά να γυρίσει πίσω, αλλά δεν θα το αφήσει να πέσει. Αν τρεκλίσει και πάει να χάσει την ισορροπία του, τότε τρέχει ξοπίσω του και το βαστάει πριν πέσει. Έτσι και Θεός έχει τα μάτια Του πάνω σε σένα, τον πιστό Του. Έχει στο χέρι του τον σπάγκο (νήμα) με τον οποίο σας βαστάει όπως τον αετό. Ο σπάγκος αυτός είναι ο δεσμός της αγάπης και της χάρις Του. Άλλοτε μπορεί να τον τεντώνει, και άλλοτε να τον χαλαρώνει. Οτιδήποτε κάνει Εκείνος, να αισθάνεστε σίγουροι και ξένοιαστοι, γιατί Εκείνος σας στηρίζει και σας δίνει δύναμη.

9 Φεβρουαρίου

Ο ήχος είναι ο ίδιος ο πυρήνας των Βεδών. Ο ήχος σχετίζεται με την αρμονία και τη μελωδία, και ως εκ τούτου οι Βέδες πρέπει να ακούγονται. Δεν προορίζονται για να τις αναλύει κανείς, να τις κρίνει ή να τις σχολιάζει. Όταν τις ακούει, θα αποκομίζει έκσταση. Γι` αυτό οι Βέδες καλούνται Σρούτι (αυτό που προορίζεται για να ακούγεται). Συνεπώς, το απλό άκουσμα της απαγγελίας των Βεδών προσδίδει επίγνωση του Θείου και χαρίζει ευδαιμονία σε εκείνον που τις ακούει. Η ευδαιμονία που αποκτά κάποιος με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται στα λόγια και τα έργα του, και την ακτινοβολεί παντού ολόγυρα του.

8 Φεβρουαρίου

Vidya (Βίντυα) είναι η μέθοδος της εκπαίδευσης, που διδάσκει ότι ο Κόσμος είναι η εκδήλωση του «παιχνιδιού» του Θεού. «Όλος κόσμος είναι η κατοικία του Θεού!» Ως εκ τούτου, κανένας δεν πρέπει να τρέφει συναισθήματα προσωπικής ιδιοκτησίας ή έστω και το παραμικρό ίχνος εγωισμού. Απορρίψτε το συναίσθημα της προσκόλλησης, να αισθάνεστε την παρουσία του Θεού παντού. Καλωσορίστε την ευδαιμονία που σας χαρίζει ο Θεός και να την βιώνετε με ευγνωμοσύνη, χωρίς να σας περιορίζουν οι επιθυμίες. Αυτό είναι το μήνυμα των αρχαίων σοφών και ενορατικών.

7 Φεβρουαρίου

Εγκαταλείψτε τα αισθήματα του «εγώ» και του «δικό μου». Μόνον τότε θα κατανοήσετε το μεγαλείο Εκείνου που είναι πέρα από το «εγώ» και το «δικό μου». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείτε τα πάντα. Να εκτελείτε τις εγκόσμιες υποχρεώσεις σας όπως απαιτεί το καθήκον σας, με πνεύμα όμως απόσπασης. Το ασφαλές κριτήριο, με το οποίο μπορείτε να εξακριβώσετε αν μια πράξη είναι αγνή και ιερή, είναι το να εξετάσετε αν αυτή οδηγεί στη μή-προσκόλληση ή στη δέσμευση. Η πράξη είναι ανίερη ή ανήθικη εάν προάγει την απληστία. Μπορείτε να προσεύχεστε στον Θεό να σας χαρίσει ένα μακρό βίο με σκοπό να εκπληρώσετε τα καθήκοντά σας. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Αυτό είναι το μάθημα που διδάσκει η αληθινή εκπαίδευση.

6 Φεβρουαρίου

Τα δηλητηριώδη ερπετά και ζώα ευαρεστούνται να συχνάζουν σε σκοτεινά και βρώμικα μέρη. Μέσα σε ένα δωμάτιο το οποίο διατηρείται επιμελώς καθαρό δεν μπορεί να εισέλθει κανένα φίδι, κανένας σκορπιός και κανένα δηλητηριώδες έντομο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ιερή σοφία δεν μπορεί να εισέλθει σε καρδιές που είναι σκοτεινές και ρυπαρές. Αντίθετα, δηλητηριώδη ερπετά, όπως ο θυμός, θα βρουν καταφύγιο στις καρδιές αυτές. Η μεγαλειώδης ουσία της Πνευματικής Γνώσης (Vidya) μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο όταν ο νους είναι αγνός. Μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον μόνο όταν ο αγνός νους σκορπίσει το αποκαλυπτικό του φως.

5 Φεβρουαρίου

Πνευματικές ασκήσεις όπως η τελετουργική λατρεία (puja), η εξύμνηση του Ονόματος του Θεού (bhajans) και ο διαλογισμός (dhyana) είναι δραστηριότητες ωθούμενες από την αφοσίωσή σας στον Θεό, που σας ανυψώνουν σε ένα ανώτερο επίπεδο. Εκείνοι που δεν γνωρίζουν τα ύψη, στα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν, δεν πρέπει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους. Αυτά μπορούν να βιωθούν και να κριθούν μόνο μέσα από την πρακτική εφαρμογή. Η απόδειξη εναπόκειται μόνο στην προσωπική εμπειρία καθενός.
23 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

Όταν αισθάνεστε συντριμμένοι από το βάρος των εγκόσμιων ευθυνών και θλίψεων και δεν μπορείτε να προσευχηθείτε στον Θεό, μπορεί να καταδικάσετε τον εαυτό σας πως δεν αξίζει ή να χάσετε την πίστη σας. Όμως μην εγκαταλείπετε! Πρέπει να επιδιώκετε και να ακολουθείτε κάθε μέσον για να αποκτήσετε χαρά και ειρήνη του νου, ακολουθώντας μια ζωή που εμφορείται από ανώτερα ιδανικά. Έχοντας δεχθεί το δώρο της ζωής δεν πρέπει να απαρνείστε την ανθρώπινη φύση σας. Πρέπει να είστε ακλόνητα αποφασισμένοι να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να βυθίζεται στα βάθη των δαιμονικών ιδιοτήτων ή να υποβιβάζεται στο επίπεδο των ζώων! Η πνευματική οδός σίγουρα θα δυναμώσει και θα στηρίξει την επιδίωξη και την απόφασή σας.

3 Φεβρουαρίου

Αυτοί που πασχίζουν να στηρίξουν την Αλήθεια είναι οι πραγματικοί πιστοί του Θεού. Η ουσία των Βεδών έγκειται στην εδραίωση της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι η βάση για όλες τις άλλες ανθρώπινες αξίες όπως η Αγάπη, η Ειρήνη, η Ενάρετη Συμπεριφορά και η Μη-βία. Η αγάπη δεν κατέρχεται από κάπου ψηλά. Η αγάπη πηγάζει από τις καρδιές των ανθρώπων. Είναι επίσης το αφανές ρεύμα μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Η αγάπη είναι αληθώς η πηγή όλων των αρετών, και όλες οι αρετές συγχωνεύονται στην αγάπη. Στην πραγματικότητα, ο Θεός διαποτίζει όλα τα όντα με τη μορφή της αγάπης. Να ζείτε μια ζωή πλημμυρισμένη από αγάπη.

2 Φεβρουαρίου

Ο μαγνήτης έλκει προς αυτόν ρινίσματα σιδήρου, αλλά δεν μπορεί να έλξει όσα καλύπτονται από σκόνη και σκουριά. Η σκόνη και η σκουριά πάνω στα κομματάκια του σιδήρου πρέπει να απομακρυνθεί για να μπορέσει ο μαγνήτης να τα έλξει. Φυσικά τα λόγια είναι καλά, αλλά αλίμονο, η εφαρμογή τους έχει παραλύσει! Εάν δεν θεραπευθεί αυτή η ασθένεια, δεν μπορεί να εκδηλωθεί η αξία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης. Όταν ο νους εξευγενιστεί και γίνει αγνός, θα υπάρχει αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Αυτή η αρμονία είναι η καλύτερη απόδειξη για την αξία ενός ανθρώπου.

1 Φεβρουαρίου

Όταν η τροφή δεν καταναλωθεί για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζει να μουχλιάζει και αναδίδει δυσάρεστη οσμή. Ομοίως επίσης, όταν δεν διορθώνετε τα λάθη σας, αυτά θα επιφέρουν αρνητική επίπτωση στη ζωή σας. Πρέπει να επιμένετε στην διαδικασία του εσωτερικού εξαγνισμού, είτε με τις δικές σας προσπάθειες είτε ακούγοντας τις συμβουλές εκείνων των συμπαθητικών ψυχών που έχουν επιτύχει να εξαγνιστούν. Εάν δεν το κάνετε αυτό, τότε σαν τη μαγειρεμένη τροφή που αφήνεται πολύ χρόνο, έτσι και η ζωή σας θα αρχίσει να εκφυλίζεται.