Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Φεβρουάριος 2009

28 Φεβρουαρίου

Ο Θεός ενυπάρχει στα πέντε στοιχεία – Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και Αιθέρας (χώρος). Εφόσον δεν υπάρχει κανένα μέρος στη δημιουργία που να μην βρίσκονται τα πέντε στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών. Γιατί όμως ο άνθρωπος αδυνατεί να βιώσει αυτή την θεία παρουσία; Η αιτία είναι ο ασταθής του νους. Όταν ένα αντικείμενο αντανακλάται πάνω σε ταραγμένο νερό, το είδωλο, σε αντίθεση με το αντικείμενο, δεν είναι σταθερό. Παρόμοια, ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ένα τέλειο είδωλο του Θεού, εάν έχει ασταθή νου. Ένας τέτοιος νους οδηγεί σε σύγχυση και κατάθλιψη, και με έναν τέτοιο νου, ο αναζητητής δεν μπορεί ποτέ να βιώσει την Θεότητα εντός του. Αυτό που είναι απαραίτητο  για να έχετε αταλάντευτο νου είναι ο έλεγχος των πέντε αισθήσεων και ο περιορισμός των επιθυμιών σας.
- Μπάμπα

27 Φεβρουαρίου

Η μόνιμη ευτυχία μπορεί να διασφαλισθεί μόνο  μέσω της γνώσης των Ουπανισάντ. Οι Ουπανισάντ περιέχουν τις διδασκαλίες των σοφών της αρχαιότητας (rishis) και αποτελούν την επιστήμη της πραγμάτωσης του Θεού. Μόνον αυτή η επιστήμη μπορεί να σώσει τον άνθρωπο και να του χαρίσει γαλήνη. Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο απ` αυτήν. Οτιδήποτε κι αν έχετε σπουδάσει, οποιαδήποτε κι αν είναι τα θέματα στα οποία έχετε ειδικευτεί για επάγγελμα ή τρόπο ζωής, να είστε πάντοτε εστιασμένοι στη γνώση των Ουπανισάντ.
- Μπάμπα

26 Φεβρουαρίου

Κάθε πιστός ελπίζει να βιώσει τη χαρά της υπέρτατης ευδαιμονίας. Αυτή η ευδαιμονία όμως δεν είναι κάτι καινούργιο που θα αποκτήσετε για πρώτη φορά, ούτε κάποια νέα εμπειρία που θα κερδίσετε από την πνευματική σας άσκηση. Ευρίσκεται πάντοτε μαζί σας, μέσα σας, μόνο που δεν είστε ικανοί να τη γευτείτε τώρα εξαιτίας του «εγώ», που δρα σαν ένα πέπλο και σας κρύβει την ευδαιμονία. Πρέπει να σχίσετε στα δύο αυτό το πέπλο και τότε θα αντιληφθείτε εκείνο που υπάρχει πάντοτε μέσα σας. Αυτό που έρχεται και φεύγει είναι το προπέτασμα του «εγώ» και «δικό μου», που καλύπτει και κρύβει την ευδαιμονία.
- Μπάμπα

25 Φεβρουαρίου

Ο Θεός βλέπει τα εσωτερικά αισθήματα και όχι την εξωτερική εμφάνιση και συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να περιφρονείτε την εξωτερική συμπεριφορά και δράση. Πρέπει να εκδηλώνετε τα αγνά εσωτερικά αισθήματά σας και προς τα έξω. Αυτό θα σας χαρίσει την  ευκαιρία να βιώσετε τα αισθήματα της ηρεμίας και της γαλήνης στο μέγιστο, διότι την εμπειρία της γαλήνης πρέπει να την νιώθετε μέσα από κάθε σκέψη, λόγο ή πράξη. Μόνον τότε η γαλήνη γίνεται πλήρης.
- Μπάμπα

24 Φεβρουαρίου

Ο καθένας  πρέπει να συνειδητοποιήσει το εφήμερο του σώματος και να έχει τη διακαή επιθυμία να συγχωνευθεί με τον Θεό. Προς τούτο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περιμένετε για κάποια ευνοϊκή στιγμή. Αυτή τούτη η στιγμή είναι η σωστή στιγμή. Αρχίστε από σήμερα την πνευματική άσκηση που πρέπει να κάνετε αύριο. Αρχίστε τώρα την πνευματική άσκηση που πρέπει να κάνετε σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει η επόμενη στιγμή. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να καθυστερεί καθόλου να εφαρμόσει την πνευματική άσκηση που πρέπει να κάνει.
- Μπάμπα

23 Φεβρουαρίου

Μεταξύ των εορτών, το Σιβαράτρι έχει εξαιρετική σπουδαιότητα. Κατά τη νύχτα του Σιβαράτρι, θεϊκές δονήσεις ευρίσκονται κοντά σε κάθε ανθρώπινη καρδιά. Μια τέτοια ώρα, όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με ιερές πράξεις, αφομοιώνουν τις θεϊκές δονήσεις. Η άγια νύχτα του Σιβαράτρι προορίζεται να χρησιμεύσει ως μια ιερή περίσταση για να στρέψει ο άνθρωπος τον νου του ακλόνητα προς τον Θεό. Καθώς αυτή η νύχτα προηγείται της νέας σελήνης, θα υπάρχει εξωτερικά παντού απόλυτο σκοτάδι, ενώ η καρδιά θα γεμίσει με θεϊκή λαμπρότητα. Το φως αντιπροσωπεύει το αίσιο. Γι` αυτό τον λόγο αυτή η ημέρα εορτάζεται ως Σιβαράτρι.
- Μπάμπα

22 Φεβρουαρίου

Όλες οι εμπειρίες της απόλαυσης και του πόνου προέρχονται από τις σκέψεις του ανθρώπου. Κάθε σκέψη είναι σαν τον σπόρο ενός δέντρου, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσει κλαδιά, φύλλα, άνθη και καρπούς. Οτιδήποτε βλέπετε σε ένα δέντρο έχει προέλθει από έναν μικρό σπόρο. Παρόμοια, μολονότι οι σκέψεις του ανθρώπου είναι λεπτοφυείς, εμπεριέχουν εν δυνάμει ολόκληρο το Σύμπαν. Το άτομο είναι ο μικρόκοσμος του Σύμπαντος. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει το τεράστιο μέγεθος ενός δέντρου μπάνυαν, όμως ο σπόρος του είναι πολύ μικρός. Εγγενώς, ο σπόρος και το δέντρο είναι ουσιαστικά ένα και το αυτό.
- Μπάμπα

21 Φεβρουαρίου

Από τις διάφορες μορφές της αφοσίωσης στον Θεό, η απαγγελία ή ενθύμηση του Ονόματος του Θεού είναι η καλύτερη. Εάν  κάθε αναζητητής θεωρεί το Όνομα του Θεού ως αυτή την ίδια την αναπνοή της ζωής του (της) και - έχοντας απόλυτη πίστη στις καλές πράξεις και τις καλές σκέψεις - αναπτύξει το πνεύμα της υπηρεσίας και της ίσης αγάπης για όλους, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο μονοπάτι για την Απελευθέρωση.
- Μπάμπα

20 Φεβρουαρίου

Η χάρις του  Θεού δεν αποκτάται εύκολα. Το αίσθημα του εγωισμού (ahamkara) που κάνει κάποιον να λέει «είμαι ο πράττων» πρέπει να ξεριζωθεί από την καρδιά. Ο καθένας, είτε μορφωμένος είτε αγράμματος, πρέπει να νιώσει μια ακατανίκητη λαχτάρα να γνωρίσει τον Θεό. Ο Θεός αγαπάει στοργικά εξίσου όλα τα παιδιά Του, όπως ακριβώς ο ήλιος φωτίζει εξίσου ολόκληρο τον κόσμο.
- Μπάμπα

19 Φεβρουαρίου

Η υγεία είναι πλούτος. Χωρίς υγιές σώμα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εφαρμόσει καμιά από τις σκέψεις του, όσο αγνές κι αν είναι. Ένα υγιές σώμα οδηγεί σε έναν υγιή νου. Να τρώτε την κατάλληλη ώρα και να εκτιμάτε το φαγητό που τρώτε. Επίσης, κατά τη διάρκεια του φαγητού να έχετε θετικές σκέψεις - αυτό θα σας χαρίσει καλή υγεία. Πρώτα απ` όλα, εγκαταλείψτε κάθε κακή συνήθεια. Τότε αυτομάτως θα αποκτήσετε καλή υγεία, η οποία θα σας χαρίσει ένα σθεναρό σώμα. Έτσι θα μπορέσετε να ζήσετε μια ιδανική και αξιέπαινη ζωή γεμάτη ευτυχία και ευδαιμονία.
- Μπάμπα

18 Φεβρουαρίου

Οι έξι εσωτερικοί εχθροί - επιθυμία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, υπερηφάνεια και φθόνος - μπορούν να ξεριζωθούν μόνο με τις διδασκαλίες των σοφών, την αγάπη του Θεού, την πνευματική γνώση και τη συναναστροφή με ζηλωτές της Αλήθειας. Μέσα στην καρδιά εκείνου, που δεν αγωνίζεται να καλλιεργήσει αγνές και ιερές σκέψεις στον νου του, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθεί το κακό και η αρνητικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι όσοι προσδοκούν τη λύτρωση και ελπίζουν να ανέλθουν σε πνευματικά ύψη.
- Μπάμπα

17 Φεβρουαρίου

Η αυτοπειθαρχία είναι το βασικό θεμέλιο για μια επιτυχημένη ζωή. Μόνο μέσω αυτής μπορεί ο άνθρωπος να αποκτήσει αιώνια γαλήνη. Και χωρίς γαλήνη δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία. Η γαλήνη είναι η ίδια η φύση του Άτμα, και μπορεί να συνυπάρξει μόνο μαζί με μια καρδιά γεμάτη αγνότητα. Ποτέ δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια άπληστη καρδιά γεμάτη επιθυμίες.
- Μπάμπα

16 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος που εμπλέκεται στα δίχτυα του εγώ του, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον Θεό. Όταν όμως το εγώ συγχωνευθεί με τον Άτμα έρχεται η απελευθέρωση. Το εγώ πηγάζει από τον Άτμα. Από το εγώ αναδύονται οι σκέψεις και οι σκέψεις είναι η πηγή του λόγου. Όλα αυτά έχουν προέλθει από τον Άτμα. Μόνο όταν το εγώ εξαφανιστεί, θα βιώσετε την αλήθεια του Άτμα. Το εγώ είναι η αιτία των δεσμών του ανθρώπου. Ο άνθρωπος προέρχεται από το Μπράμαν (Θεό), αναπτύσσεται μέσα στο Μπράμαν και τελικά συγχωνεύεται μέσα στο Μπράμαν. Ο σκοπός των πνευματικών ασκήσεων είναι το να κάνουν τον άνθρωπο να αντιληφθεί την Μία και Μοναδική Θεία Αρχή που υπόκειται ολόκληρης της δημιουργίας και να τον καταστήσουν ικανό να βιώσει την ευδαιμονία της ένωσης με το Θείο.
- Μπάμπα

15 Φεβρουαρίου

Ο Κρίσνα Αβατάρ έχει πει στην Μπαγκαβάντ Γκίτα: "Μέσα σε όλα τα όντα υπάρχει μια αιώνια σπίθα του Εαυτού Μου". Ο Θεός βρίσκεται στην καρδιά όλων ανεξαιρέτως. Εξαιτίας της πλάνης όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να βιώσει τη θεϊκή του φύση. Γι` αυτό πρωτίστως, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει προσπάθειες να υπερνικήσει αυτή την πλάνη και να βιώσει ότι ο Θεός είναι κάθε στιγμή κοντά του, μέσα του, πάνω, κάτω, γύρω του, παντού. Αυτή η πανταχού Παρούσα Θεϊκή Αρχή δεν μπορεί να έχει ελαττώματα ή ατέλειες. Τα ελαττώματα και οι ατέλειες, που νομίζετε ότι υπάρχουν γύρω σας, είναι απλώς δημιουργήματα της φαντασίας σας.
- Μπάμπα

14 Φεβρουαρίου

Ένα σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας ζουν τις ζωές τους τηρώντας ευγενή ιδανικά, όπου όλοι μαζί τραγουδούν τη δόξα του Ονόματος του Θεού και περνούν τον καιρό τους κάνοντας καλές πράξεις, όπου επικρατούν απόλυτα οι αξίες της αλήθειας, της ειρήνης και της αγάπης, όπου εφαρμόζουν τακτική μελέτη των ιερών βιβλίων, όπου οι αισθήσεις τους είναι υπό έλεγχο, και όπου υπάρχει  ίση αγάπη και σεβασμός για όλη τη δημιουργία ωθούμενη από τη γνώση της θεμελιώδους ενότητας όλης της δημιουργίας - ένα τέτοιο σπίτι είναι αληθινά ο παράδεισος επί της γης.
- Μπάμπα

13 Φεβρουαρίου

Οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα θρηνητικό κλάμα απόγνωσης. Πρέπει όμως να αναχωρούν από τον κόσμο με ένα χαμόγελο χαράς. Αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους στο διάστημα μεταξύ γέννησης και θανάτου. Αλλά δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια τα ξοδεύουν άσκοπα. Αγνοούν και αρνούνται τον Θεό, ο οποίος είναι η άγκυρα που σώζει τον άνθρωπο από τις τρικυμίες της θλίψης και της απελπισίας. Ο άνθρωπος κλυδωνίζεται από τη μια επιθυμία στην άλλη, από τη μια θλίψη στην άλλη, μέχρι που στο τέλος εξαντλείται από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες του και τυφλώνεται από την απελπισία. Οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται σ` αυτή την ψυχική απόγνωση και εξάντληση.
- Μπάμπα

12 Φεβρουαρίου

Το σώμα και ο νους είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και συντηρούνται από την τροφή. Ως εκ τούτου, η τροφή έχει σημαντική επίδραση στον χαρακτήρα και τη ζωή του ατόμου. Ανάλογα με την ποιότητα της τροφής είναι και ο νους, ανάλογα με τον νου είναι και οι σκέψεις, και ανάλογα με τις σκέψεις είναι και οι πράξεις. Ό,τι συλλαμβάνουν οι αισθήσεις αποτελεί «τροφή». Για τον πνευματικό αναζητητή η πρόσληψη τροφής πρέπει πάντοτε να είναι σατβική, δηλαδή αγνή και μετρημένη. Οι ήχοι, τα θεάματα, οι εντυπώσεις, οι ιδέες, τα αναγνώσματα, οι συναναστροφές - όλα αυτά πρέπει να προάγουν ευλάβεια, ταπεινοφροσύνη, ισορροπία, γαλήνη και απλότητα. Μόνον η σατβική «τροφή» μπορεί να διατηρεί τον νου σταθερό και αταλάντευτο, πλήρως συγκεντρωμένο στον θεϊκό Εαυτό, στον οποίο πρέπει κανείς να στοχάζεται αδιάλειπτα, αν θέλει να αποκτήσει γαλήνη και ευτυχία.  
- Μπάμπα

11 Φεβρουαρίου

Μην καθορίζετε τη συμπεριφορά σας έχοντας στην άκρη του νου σας τη γνώμη των άλλων. Αντιθέτως, να ακολουθείτε θαρραλέα, με χαρά και αταλάντευτα τις αβρές και ευχάριστες παρακινήσεις του δικού σας αγνού νου, της δικής σας αφυπνισμένης συνειδητότητας, του δικού σας εσωτερικού εαυτού. Να συναναστρέφεστε μόνο με εκείνους που είναι εστιασμένοι στην αλήθεια.
- Μπάμπα

10 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος στα σανσκριτικά λέγεται «Νάρα». Η συλλαβή «ρα» σημαίνει αυτό που είναι φθαρτό, και η συλλαβή «Να» σημαίνει όχι. Ως εκ τούτου η λέξη «Νάρα» αναφέρεται σ’ εκείνο πού είναι άφθαρτο στον άνθρωπο, δηλ. το θείο Πνεύμα (Άτμα). Να θεωρείτε λοιπόν τον εαυτό σας Θεϊκό. Να ζείτε με αυτή την ακλόνητη πεποίθηση. Έτσι, η θλίψη θα σας είναι άγνωστη. Δεν πρέπει να χύνετε ούτε ένα δάκρυ.  Να σέβεστε τη Θεότητα μέσα σε κάθε πλάσμα. Αναγνωρίστε την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Μην αφήνετε χώρο για καμιά κακή σκέψη. Το σώμα είναι ένας ναός του Θεού και δεν πρέπει να βρίσκει χώρο καμιά κακή σκέψη μέσα του.
- Μπάμπα

9 Φεβρουαρίου

Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι ζείτε ενάρετα, αλλά το βασικό σας μειονέκτημα είναι ότι οι πράξεις σας δεν γίνονται με πνεύμα αφιέρωσης στον Θεό. Μόνον εάν γίνονταν κατ` αυτόν τον τρόπο, θα ήταν σφραγισμένες με το αυθεντικό σημάδι του Ντάρμα (ενάρετης συμπεριφοράς). Πως μπορεί κανείς να επιδιώκει να αποκτήσει τη νοοτροπία της αφιέρωσης όλων των δραστηριοτήτων του στον Θεό, χωρίς, συγχρόνως, να είναι αγνός στις σκέψεις, στα λόγια και στις πράξεις του;
- Μπάμπα

8 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από την ανθρώπινη γέννηση. Για να αποκαλείται όμως κάποιος άνθρωπος, πρώτον και κυριότερον, πρέπει να εκφράζει την ανθρώπινη φύση του με τα έργα του. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στην κοινωνία και έχοντας αποκτήσει τα υπάρχοντά του από αυτήν, πρέπει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με το να εργάζεται για την ευημερία της. Ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή ο άνθρωπος δεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την κοινωνία. Η ευημερία της κοινωνίας είναι και δική σας ευημερία. Εγκαταλείψτε τον εγωισμό και εργαστείτε για την ευημερία της κοινωνίας. Ο κόσμος θα αποκτήσει ειρήνη και ασφάλεια μόνον όταν όλοι υπηρετούν την κοινωνία και έχουν αφοσίωση στον Θεό.
- Μπάμπα

7 Φεβρουαρίου

Το να νομίζετε ότι κάποιος είναι φίλος σας και κάποιος άλλος εχθρός σας είναι λάθος. Πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή την πλάνη. Ο Θεός, που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, είναι ο μόνος αληθινός και μόνιμος σύντροφος, φίλος, οδηγός και προστάτης σας. Κατανοείστε το και ζείτε με αυτή τη γνώση. Αυτός είναι ο τρόπος για να διάγετε μια ζωή βασισμένη στο Ντάρμα (Αρετή-Δίκαιο). Ο Νταρμικός τρόπος ζωής είναι η οδός για την αυτοπραγμάτωση. Αυτοί που βαδίζουν σ` αυτόν τον δρόμο είναι αγαπητοί στον Θεό. Ο Θεός είναι κοντά σε όλους όσους είναι ειλικρινείς και που οι πράξεις τους πηγάζουν από το Ντάρμα.
- Μπάμπα

6 Φεβρουαρίου

Τα προσκυνήματα σε ναούς, η συναναστροφή με αγίους και σοφούς, η απαγγελία του Ονόματος του Θεού, η λατρεία της Μορφής του Θεού - είναι εξωτερικές πηγές Φωτός. Ο διαλογισμός, οι πειθαρχίες, ο στοχασμός του Θεού - είναι πηγές εσωτερικής φώτισης. Αν οι άνθρωποι δεν αντλούν Φως και από τις δύο αυτές πηγές, πώς θα μπορέσουν να έχουν την εμπειρία της Θεϊκής Λαμπρότητας;
- Μπάμπα

5 Φεβρουαρίου

Διάφορα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το κάρβουνο κ.λπ. εξάγονται από τα βάθη της γης. Από πού όμως προήλθαν αυτά; Κατά τη διάρκεια μακρόχρονης περιόδου έχουν συσσωρευτεί στα έγκατα της γης. Τώρα απλά εμφανίζονται και εξωτερικά. Κατά τον ίδιο τρόπο οι κακές τάσεις όπως επιθυμίες, θυμός, μίσος κ.λπ. συσσωρεύονται κρυμμένες βαθιά μέσα σας. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα εξέλθουν. Γι` αυτό, φροντίστε ώστε ποτέ να μην εισέρχονται μέσα σας. Πρέπει να εφαρμόζετε τη διάκριση και να εξασφαλίζετε ότι μόνο καλές ιδιότητες εισχωρούν μέσα σας. Αυτή είναι η αληθινή αξία του ανθρώπου. Ακόμα και η ίδια η προσπάθεια να ελέγξετε ή να περιορίσετε τον θυμό σας είναι ένδειξη πως υπάρχει μέσα σας αυτή η αρνητική ιδιότητα. Ουσιαστικά, πρέπει να καλλιεργήσετε τη φύση σας κατά τέτοιον τρόπο, ώστε και το ελάχιστο συναίσθημα θυμού να μην εισέρχεται μέσα σας.
- Μπάμπα

4 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην Αφοσίωση στο Θεό (Bhakti) και στη Σοφία (Jnana). Όπως ακριβώς η λατρεία του Θεού με ιδιότητες καταλήγει σε λατρεία του Θεού χωρίς ιδιότητες, έτσι και η Αφοσίωση γίνεται τελικά Σοφία. Ως εκ τούτου κάθε πράξη σας πρέπει να είναι γεμάτη από πνεύμα υπηρεσίας, αγάπης και σοφίας. Κάθε πράξη που κάνετε από το πρωί ως το βράδυ πρέπει να είναι αγνή, ακηλίδωτη και άξια για να προσφερθεί σαν λατρεία στο Θεό.
- Μπάμπα

3 Φεβρουαρίου

Ο άνθρωπος έχει λησμονήσει την αγάπη και επιθυμεί μόνο τα πράγματα του κόσμου. Τα χρήματα όμως έρχονται και παρέρχονται, ενώ η ηθική ριζώνει και μεγαλώνει (Money comes and goes, but morality comes and grows). Σας συνοδεύουν τα πλούτη σας όταν αφήνετε αυτόν τον κόσμο; Όχι! Μόνον οι καρποί των πράξεών σας θα σας συνοδεύσουν. Μόνον ο πνευματικός πλούτος που έχετε συσσωρεύσει θα σας προστατεύσει. Αποκτά κανείς πνευματικό πλούτο όταν υπηρετεί τους άλλους, ενώ διαπράττει αμάρτημα όταν τους πληγώνει. Μην συσσωρεύετε αμαρτήματα. Αντίθετα, κερδίστε τον πνευματικό πλούτο της αρετής.
- Μπάμπα

2 Φεβρουαρίου

Ο πνευματικός αναζητητής που θέλει να αποκτήσει γαλήνη πρέπει συνεχώς να διάγει ενάρετη ζωή, υπερνικώντας κάθε εμπόδιο. Η γαλήνη είναι σαν ένα ακλόνητο βουνό. Μπορεί να αντέξει τους ασταμάτητους χείμαρρους των πειρασμών του κακού. Αυτή την υπέρτατη γαλήνη δεν χρειάζεται να την αναζητάτε κάπου έξω από σας. Πηγάζει από τον ίδιο τον εσωτερικό σας εαυτό.
- Μπάμπα

1 Φεβρουαρίου

Η Μπαγκαβάντ Γκίτα δηλώνει: "Ο Θεός είναι πανταχού Παρών με τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, τα κεφάλια, τα στόματα και τα αυτιά Του παντού, και εμποτίζει ολόκληρο το σύμπαν". Τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής Του. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντοτε να έχετε στον νου σας καλές σκέψεις, διότι ο Θεός εκπληρώνει κάθε σκέψη λέγοντας: "Ας γίνει έτσι"  (γένοιτο!).  Όταν είστε δυστυχισμένοι κατηγορείτε τον Θεό, αλλά δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι συμφορές σας είναι συνέπειες των δικών σας σκέψεων. Γι` αυτό ακριβώς πρέπει πάντοτε να έχετε καλές σκέψεις και να αναζητάτε καλές συναναστροφές.
- Μπάμπα