Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2021

31 Δεκεμβρίου

Η ζωή είναι  μια σύντομη παράσταση στη σκηνή. Αυτό το σώμα είναι σαν τη φυσαλίδα. O νους είναι πάντα ασταθής. Στη Γκίτα, ο Αρτζούνα ομολογεί στον Κρίσνα ότι ο νους, που είναι διαρκώς άστατος, είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος πρέπει να συγκεντρωθεί στον πραγματικό του προορισμό. Ποιος είναι αυτός ο προορισμός, ο σκοπός και ο στόχος της ζωής; Η Μπαγκαβάτα και η Μπάγκαβαντ Γκίτα το έχουν ξεκαθαρίσει. Προορισμός σας είναι η Πηγή από την οποία προήλθατε. Όσο το άτομο είναι παγιδευμένο στον φαινομενικό κόσμο, ο νους του θα είναι ασταθής και αμφιταλαντευόμενος. Η βεδική δήλωση «Σο-χαμ» (Είμαι ο Θεός) αποδεικνύεται από την ίδια την αναπνοή. Όταν εισπνέετε και προφέρετε «Σο» (Θεός), επιβεβαιώνετε τη Θεϊκή σας ταυτότητα. Όταν εκπνέετε και προφέρετε «αχάμ» (εγώ), εγκαταλείπετε τον εγωϊσμό. Το «Σο-χαμ» διακηρύσσει την ταυτότητα του ατόμου και του Θεού. Αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή όσο είστε παγιδευμένοι στα πλοκάμια του υλικού κόσμου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1970


30 Δεκεμβρίου

Η αγάπη είναι διεύρυνση και η διεύρυνση είναι θεία ζωή. Σπείρετε την αγάπη -θα ανθίσει ως συμπόνια και ανεκτικότητα και θα αποδώσει τον καρπό της ειρήνης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1970


29 Δεκεμβρίου

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε, όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι καλό, τουλάχιστον σταματήστε να κάνετε το κακό ή να βρίσκετε λάθη στους άλλους. Να ξέρετε ότι η υπηρεσία είναι καλύτερη μορφή πνευματικής άσκησης από τον διαλογισμό· πώς μπορεί ο Θεός να εκτιμήσει τον διαλογισμό που κάνετε, όταν δίπλα σας έχετε κάποιον που αγωνιά, στον οποίο δεν συμπεριφέρεστε με ευγένεια, τον οποίο δεν καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να βοηθήσετε; Μην κρατάτε τον εαυτό σας χωριστά, με σκοπό τη δική σας σωτηρία. Μετακινηθείτε ανάμεσα στους ανθρώπους, αναζητώντας ευκαιρίες για βοήθεια, έχοντας το όνομα του Θεού στη γλώσσα σας και τη μορφή του Θεού στο μάτι του νου σας. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση. «Θεός στην καρδιά - εργασία στα χέρια!» Προχωρήστε με αυτό το πνεύμα. Τότε, η Χάρη του Θεού θα σας λούσει με όλη της την πληρότητα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1970


28 Δεκεμβρίου

Γίνετε συγγενείς του Θεού, η οικογένειά Του. Μη ζητάτε ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στο σπίτι Του. Μη ζητάτε μισθό αξιολογώντας, υπολογίζοντας και διαπραγματευόμενοι την προσφορά σας. Η δουλειά που γίνεται με προσδοκία για ανταμοιβή δεν είναι τόσο ειλικρινής και τόσο χαρούμενη όσο αυτή που γίνεται με αγάπη, ανιδιοτέλεια και ευλάβεια. Τα αδέρφια και οι γιοι δεν απαιτούν μισθό ως δικαίωμά τους. Τους φροντίζει όμορφα και καλά ο Κύριος του σπιτιού. Έχουν τα πάντα διαθέσιμα, είτε το απαιτούν είτε όχι. «Όποιος δεν έχει άλλη σκέψη εκτός από Εμένα, όποιος μένει πάντα με επίγνωση και σεβασμό σε Εμένα, με τέτοιους αφοσιωμένους πάντα μένω και τους παρέχω οτιδήποτε έχουν ανάγκη, τώρα και για πάντα». Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχει δώσει ο Κύριος στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Διαβάζοντάς την, μπορεί ο νους να κάνει υπολογισμούς: «Κάνουμε αυτή τη λατρεία, εκείνη την υπηρεσία κλπ. Τι θα κάνει ο Θεός για μας σε αντάλλαγμα;» Αλλά, ερευνήστε: δώσατε προσοχή στους όρους με τους οποίους ο Θεός δίνει τη χάρη Του;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1966


27 Δεκεμβρίου

Η συμπόνια προς όλα τα πλάσματα είναι η μεγαλύτερη αρετή· η εσκεμμένη βλάβη σε οποιοδήποτε πλάσμα είναι η χειρότερη αμαρτία. Να έχετε πλήρη επίγνωση αυτού. Να διαδίδετε την αγάπη και τη χαρά, μέσω της συμπόνιας, και να είστε κι εσείς γεμάτοι χαρά και γαλήνη. Τώρα, δεν νιώθετε χαρά και γαλήνη, κυρίως επειδή η οπτική σας είναι στρεβλή και αμφιταλαντευόμενη. Η προσοχή σας στρέφεται  στα σφάλματα και τις αποτυχίες των άλλων, ποτέ στα δικά σας σφάλματα και αποτυχίες. Τα αυτιά σας επίσης, απολαμβάνουν τις ιστορίες που σχετίζονται με τις αποτυχίες και τις αδυναμίες των άλλων. Δεν κάνετε καμία προσπάθεια, να εξετάσετε τις δικές σας αποτυχίες και αδυναμίες. Πραγματικά, η έρευνα και η αναζήτηση πρέπει να ξεκινούν από τον εαυτό μας. Διότι, αυτό που βλέπουμε στους άλλους είναι η αντανάκλαση του δικού μας εαυτού, των δικών μας προκαταλήψεων και προτιμήσεων. Άλλωστε, όταν η προσοχή επικεντρώνεται σε λάθη, αποτυχίες και ελαττώματα, ο νους μολύνεται από αυτούς τους ρύπους και αρχίζει να απολαμβάνει μόνο εμπειρίες με τέτοια χαρακτηριστικά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1974


26 Δεκεμβρίου

Μόνο η Αγάπη μπορεί να αποκαλύψει τον Θεό που κρύβεται σε όλους. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη. Η Αγάπη ζει δίνοντας και συγχωρώντας, ο εγωισμός ζει παίρνοντας και ξεχνώντας. Η Αγάπη είναι ανιδιοτέλεια, ο εγωισμός είναι έλλειψη αγάπης. Μη σπαταλάτε τη ζωή σας επιδιώκοντας στενά εγωιστικά συμφέροντα. Αγάπη! Αγάπη! Γίνετε αυτό που πραγματικά είστε –ενσαρκώσεις της Αγάπης. Ανεξάρτητα από το πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι ή τι σκέφτονται για εσάς, μην ανησυχείτε. Ακολουθήστε τον Ιησού Χριστό. Ζήστε μια ζωή Αγάπης για τη δική σας εξέλιξη και όχι για το τι λένε οι άλλοι.  Μη μιμείστε τους άλλους. Διαμορφώστε εσείς τη ζωή σας. Έχετε τη δική σας καρδιά, τη δική σας γνώμη, τις δικές σας ιδέες, τη δική σας θέληση. Η μίμηση είναι ανθρώπινη, αλλά η δημιουργία είναι Θεϊκή. Ακολουθήστε το μονοπάτι που εσείς επιλέξατε. Κάντε δάσκαλο και οδηγό σας τη δική σας εμπειρία του Θεού. Μην προχωράτε προς στον τάφο, αντιγράφοντας τους άλλους. Δεν θα βρείτε τον Θεό αν ψάξετε στον έξω κόσμο. Η Αγάπη που λάμπει στη δική σας την καρδιά είναι η Αγάπη του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1979


25 Δεκεμβρίου

Ο Θεός αναλαμβάνει τον πόνο και τη θλίψη του κόσμου, για να προετοιμάσει τις καρδιές των ανθρώπων για την Αγάπη. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστιανικής Εποχής, την εποχή  του Χριστού. Ο Χριστός θυσίασε τη ζωή Του για χάρη εκείνων που εναπόθεσαν την πίστη τους σ’ Αυτόν. Διέδωσε την αλήθεια ότι η υπηρεσία είναι Θεός, ότι η θυσία είναι Θεός. Ακόμα κι αν είστε ασταθείς ως προς τη λατρεία του Θεού, μην κλονίζεστε ως προς την υπηρεσία σας προς τους ζώντες Θεούς, οι οποίοι παίρνουν ανθρώπινη μορφή και κινούνται γύρω σας σε μεγάλους αριθμούς, ντυμένοι με ποικίλες ενδυμασίες και μιλώντας διαφορετικές γλώσσες! Μόνο εκείνοι που μπορούν να εκπέμπουν συμπόνια προς τους συνανθρώπους τους μπορούν να αξιώνουν μια θέση στη Χάρη του Θεού. Αυτή είναι επίσης η υψηλότερη πνευματική πειθαρχία –σας επισημαίνει την ενότητα της ανθρωπότητας και τη πανταχού παρουσία του Θεού. Είθε αυτή η πειθαρχία της προσφοράς υπηρεσίας, που αναλαμβάνεται με γνήσια ευχαρίστηση, να εξαπλωθεί παντού, και μακάρι αυτή η γη να είναι ευτυχής και ευημερούσα. Είθε ο κόσμος να έχει ειρήνη, ευτυχία και πίστη. Αυτή είναι η ευλογία Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1970


24 Δεκεμβρίου

Σε όλες τις θρησκείες εορτάζονται τα γενέθλια μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά τα ιδανικά για τα οποία έζησαν δεν ανακαλούνται στη μνήμη και δεν ακολουθούνται. Αν δεν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε τις διδασκαλίες τους, οι γιορτές χάνουν το νόημά τους και γίνονται εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στις ευγενείς ψυχές εκείνων των οποίων τα γενέθλια εορτάζονται. Ο Χριστός δίδαξε  τους ανθρώπους να αγαπούν όλα τα πλάσματα και να υπηρετούν τους πάντες με συμπόνια. Μόνο εφαρμόζοντας αυτά τα ιδανικά μπορεί κανείς να γιορτάσει πραγματικά τα γενέθλιά Του! Ο Θεός εντός σας πρέπει να αντανακλάται σε κάθε πράξη. Η έδρα της Αλήθειας βρίσκεται στην καρδιά σας. Λατρεία σημαίνει να αγαπάτε τους άλλους με όλη σας την καρδιά. Να ζείτε με αγάπη, να ζείτε μια ζωή  ανιδιοτελούς υπηρεσίας βασισμένη στην αγάπη. Αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος να γιορτάσετε τη γέννηση του Χριστού. Ο Θεός, στην πραγματικότητα, δεν έχει ούτε γέννηση ούτε θάνατο. Ο Θεός είναι αναλλοίωτος και αιώνιος. Ο Εαυτός εντός μας δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του Θεού και είναι ο ίδιος σε όλα τα όντα ως αιώνιος Παρατηρητής!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1992


23 Δεκεμβρίου

Όλη σας η φιλανθρωπική διάθεση  και η λατρεία  δεν έχουν καμία σημασία για τον Θεό. Δείξτε τη φιλανθρωπία και τον πλούτο σας στο τμήμα της φορολογίας εισοδήματος. Ο Θεός χρειάζεται μόνο την αγάπη σας. Δεν υπάρχει φόρος στην αγάπη. Κάποιοι κάθονται σε στάση διαλογισμού, αλλά ο νους τους είναι στην αγορά ή στο κομμωτήριο. Θεωρείται αυτό  διαλογισμός ή επανάληψη του Θείου Ονόματος; Ο νους πρέπει να είναι βυθισμένος στον Κρίσνα. Αντ’ αυτού, είναι γεμάτος με επιθυμίες (trishna). Αυτό που χρειάζεστε είναι ο Κrishna. Αυτός θα εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες σας. Αγαπημένοι μου πιστοί! Η απλή ψαλμωδία του ονόματος του Θεού δεν είναι αρκετή. Προσφέρετε την αγάπη σας στον Θεό. Η αγάπη δεν είναι ιδιοκτησία σας. Στην πραγματικότητα, είναι ιδιοκτησία του Θεού. Παραδώστε στον Θεό ό,τι Του ανήκει. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας μακράς ζωής χωρίς αυτή την προσφορά; Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προσφέρετε την αγάπη σας σε κανέναν άλλον εκτός από τον Θεό. Όταν προσφέρετε όλη σας την αγάπη στον Θεό, Εκείνος θα φροντίσει για όλες σας τις ανάγκες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


22 Δεκεμβρίου

Στη ζωή ενός ανθρώπου, τα χρόνια από  τα δεκαέξι έως τα τριάντα είναι τα πλέον  πολύτιμα. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία όλες οι ικανότητες και η ενεργητικότητα του ατόμου βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την περίοδο. Ευγενείς ιδιότητες όπως η αυτοπεποίθηση, η θυσία, το θάρρος και η επιδίωξη ευγενών στόχων πρέπει να αποκτηθούν τότε. Αν αυτή η περίοδος της ζωής κάποιου σπαταληθεί, θα υπάρξουν μόνο αποτυχίες στα μετέπειτα χρόνια. Οι κακές σκέψεις, οι κακές πρακτικές και η κακολογία πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς να κατανοήσει τον σκοπό της ζωής και να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην επίτευξη των ιδανικών του. Καμία πνευματική προσπάθεια δεν είναι δυνατή, όταν κάποιος έχει εξανεμίσει τις φυσικές και διανοητικές του ικανότητες. Είναι κρίμα που οι νέοι άνθρωποι  χρησιμοποιούν εσφαλμένα αυτά τα πολύτιμα χρόνια της ζωής τους παίρνοντας λάθος δρόμους. Ο Σουάμι περιμένει από αυτούς να αναπτύξουν όλα τα ανθρώπινα χαρίσματά τους και να ζήσουν μια υποδειγματική ζωή που θα αποτελέσει μάθημα για τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1984


21 Δεκεμβρίου

Μπορεί να αναρωτηθείτε: Γιατί να προσεύχεται κανείς, να διαλογίζεται, να συλλογίζεται τον Θεό ή να επιδίδεται σε καλές πράξεις όταν είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του; Μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε τη μεταμόρφωση που επέρχεται εντός σας μέσω των καλών σας πράξεων και της προσευχής. Μπορεί να μην είστε καν σε θέση να την οραματιστείτε με τον νου σας. Ωστόσο, αυτή η μεταμόρφωση μέσα σας είναι βέβαιο ότι προσελκύει τη χάρη του Θεού. Πάρτε το παράδειγμα ενός κουτιού με χάπια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί  είναι το έτος 1994. Μπορεί να βρείτε το κουτί  και το περιεχόμενό του άθικτο ακόμη και το 1999. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χάπια θα είναι αποτελεσματικά αν χρησιμοποιηθούν αργότερα. Τα χάπια μπορεί να υπάρχουν, αλλά χάνουν τη δύναμή τους μετά την ημερομηνία λήξης. Παρομοίως, οι συνέπειες των πράξεων είναι αναπόφευκτες, είτε είναι καλές είτε κακές, αλλά η θεία χάρη ακυρώνει τα αποτελέσματά τους πάνω σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999


20 Δεκεμβρίου

Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως πνευματικός αναζητητής. Κάθε πιστός ισχυρίζεται ότι αναζητά τον Θεό. Αλλά πρέπει να διερευνήσει κανείς αν είναι ο λεγόμενος πιστός αυτός που αναζητά τον Θεό ή αν είναι ο Θεός αυτός που αναζητά έναν αληθινό πιστό· αν είναι ο πνευματικός αναζητητής που υπηρετεί τον Θεό ή ο Θεός που υπηρετεί τον πνευματικό αναζητητή. Η υπηρεσία που κάνει ο πιστός είναι επουσιώδης. Το να προσφέρετε στον Θεό αυτό που έχει προσφέρει ο Θεός είναι σαν να προσφέρετε στον Γάγγη, νερό από τον Γάγγη! Η αλήθεια είναι ότι ο Θεός είναι αυτός που προσφέρει υπηρεσία στους αφοσιωμένους. Όλες οι ικανότητες που έχει χορηγήσει ο Θεός πρέπει να τίθενται στην υπηρεσία του Θεού. Δεν υπάρχει λόγος να ερευνάτε για τον Θεό. Ο Θεός αναζητά διαρκώς έναν γνήσιο και σταθερό πιστό. Ο πνευματικός αναζητητής προσεγγίζει τον Θεό επιδιώκοντας την εκπλήρωση των επιθυμιών του. Κυνηγάει ασήμαντα και παροδικά οφέλη. Δεν επιδιώκει να κατανοήσει τη φύση της αληθινής αγάπης, τη Θεότητα που  αποτελεί το θεμέλιο του παντός!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1984


19 Δεκεμβρίου

Μια μέρα, ένας βασιλιάς, ενώ καταδίωκε τις δυνάμεις ενός αντίπαλου βασιλιά,  χωρίστηκε από τα στρατεύματά του στην πυκνή ζούγκλα. Έκανε πολύ δρόμο, εξαντλημένος και διψασμένος, μέχρι που έφτασε σε ένα ερημητήριο. Εκεί ήταν ένας ηλικιωμένος μοναχός που τον υποδέχτηκε ευγενικά και του πρόσφερε ένα καλοδεχούμενο ποτήρι δροσερό νερό. Αφού ξεκουράστηκε λίγο, ο βασιλιάς έθεσε στον οικοδεσπότη του το ερώτημα που τον βασάνιζε: «Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία;» Ο ερημίτης απάντησε: «Να δίνεις σε έναν διψασμένο άνθρωπο ένα ποτήρι νερό». «Και, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να την προσφέρεις;» Η απάντηση ήταν: «Όταν έρχεται  από μακριά και μόνος, αναζητώντας κάποιο μέρος όπου μπορεί να το βρει». Η πράξη της υπηρεσίας δεν πρέπει να κρίνεται, ανάλογα με το κόστος ή τη δημοσιότητα που συνεπάγεται –μπορεί να είναι μόνο η προσφορά μιας κούπας νερό στα βάθη μιας ζούγκλας. Όμως η ανάγκη του αποδέκτη και η διάθεση του ατόμου που προσφέρει –αυτά είναι που αποφασίζουν αν η πράξη είναι χρυσός ή μολύβι.

 - Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


18 Δεκεμβρίου

Να καλλιεργείτε την αγάπη προς όλους, όσο διαφορετικός και αν είναι ο χαρακτήρας και οι δυνατότητες του καθενός. Παρόλο που το ίδιο αίμα ρέει σε ολόκληρο το σώμα, το μάτι δεν μπορεί να μυρίσει, το αυτί δεν μπορεί να γευτεί και η μύτη δεν μπορεί να δει. Μην υπερτονίζετε τις αντιθέσεις και μη φιλονικείτε. Δώστε έμφαση στις βασικές αρχές της αδελφοσύνης και της αγάπης. Όπως η ζάχαρη που έχει διαλυθεί στο ποτήρι με το νερό είναι αόρατη, αλλά ολοφάνερη στη γλώσσα σε κάθε σταγόνα, είτε βρίσκεται στον πάτο είτε στην επιφάνεια, έτσι και το Θείο είναι αόρατο αλλά ενυπάρχον, ικανό να βιωθεί από κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Γευτείτε τη γλυκύτητα που είναι παρούσα στην καρδιά του καθενός. Επαναλαμβάνετε τα Ονόματα του Θεού, εστιάστε στη δόξα και τη συμπόνια Του, όπως συνοψίζονται σ’ αυτά τα ονόματα. Τότε, θα σας είναι πιο εύκολο να Τον οραματίζεστε σε όλους, να Τον αγαπάτε σε όλους, να Τον λατρεύετε σε όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


17 Δεκεμβρίου

Πρέπει να προχωρήσετε από το γνωστό στο άγνωστο. Τότε η αγάπη σας θα επεκτείνεται σε ολοένα και ευρύτερους κύκλους, μέχρι που θα καλύψει όλη τη φύση, έως ότου  ακόμα και το τράβηγμα ενός φύλλου από ένα δέντρο θα σας επηρεάζει τόσο οδυνηρά που δεν θα τολμάτε να το τραυματίσετε. Η πράσινη ζωτική ενέργεια του δέντρου είναι σημάδι της Θείας Θέλησης, η οποία κατευθύνει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο έδαφος. Οι ρίζες κρατούν το δέντρο ασφαλές από τις καταιγίδες, κρατώντας το σταθερό ενάντια στη βίαια ώθηση του ανέμου. Με τον ίδιο τρόπο, αν οι ρίζες της αγάπης στον άνθρωπο κατεβαίνουν στην πηγή του Θείου εντός του, καμιά θύελλα πόνου δεν μπορεί να τον τραντάξει και να τον οδηγήσει  στην αμφιβολία. Όπως ένας κύβος ζάχαρης γλυκαίνει κάθε σταγόνα νερού στο φλιτζάνι, έτσι και το μάτι της αγάπης κάνει κάθε άνθρωπο στον κόσμο φιλικό και ελκυστικό. Οι απλές βοσκοπούλες του Γκόκουλαμ έβλεπαν η μία την άλλη ως Κρίσνα –τέτοια ήταν ακατανίκητη αγάπη τους για τη Θεία Ενσάρκωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


16 Δεκεμβρίου

Προσευχηθείτε στον Θεό να σας ενισχύσει την πίστη και την πεποίθηση ότι Αυτός είναι ο Ηνίοχος μέσα στα πάντα· θα σας ανοίξει τα μάτια στην Αλήθεια και θα σας αποκαλύψει ότι Αυτός είναι ο Αιώνιος Ηνίοχος μέσα σε όλους και σε όλα. Αυτή η αποκάλυψη θα σας χαρίσει ασύγκριτη ευδαιμονία και την αίσθηση της συγγένειας με όλα τα πλάσματα της Δημιουργίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κρίσνα είπε στον Ντουριόντανα, όταν Τον παρακάλεσε να τον βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των Πάνταβας, την παραμονή της μάχης: «Αν μισείς τους Πάνταβας, μισείς Εμένα, γιατί Με έχουν αναγνωρίσει ως την πνοή της ζωής τους». Αναγνωρίστε ότι Αυτός είναι η δύναμή σας, η αναπνοή σας, η διάνοιά σας, η χαρά σας. Θα γίνει πράγματι όλα αυτά και πολλά άλλα. Δεν θα έχετε πλέον τη δυνατότητα να εμποδίσετε την πρόοδό σας. Θα  κατευθύνει τις αισθήσεις, το νου, το υποσυνείδητο, το ασυνείδητο, τη διάνοια –όλες τις δυνάμεις σας– προς τον ύψιστο στόχο. Η χάρη Του θα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


15 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος συσσωρεύει πλούτο, εξουσία, φήμη και γνώση, για να αποκτήσει την ευτυχία. Αλλά διαπιστώνει ότι όλα αυτά είναι γεμάτα φόβο, άγχος και πόνο. Ο εκατομμυριούχος πολιορκείται από εφοριακούς, απατεώνες, κυνηγούς δωρεών, διαρρήκτες σπιτιών και τους γιους και τους συγγενείς του που ζητάνε το μερίδιό τους! Η ευτυχία υλικής προέλευσης είναι βραχύβια και η άλλη όψη της είναι η δυστυχία! Γι` αυτό αγωνιστείτε να συνειδητοποιήσετε τον Εαυτό, να οραματιστείτε τον Θεό. Ακόμη και η αποτυχία σε αυτόν τον αγώνα είναι ευγενέστερη από την επιτυχία σε εγκόσμιες προσπάθειες. Το να ζείτε μέσα στο σώμα, με το σώμα, για το σώμα είναι η ζωή ενός σκουληκιού! Το να ζείτε στο σώμα, με τον Θεό και για τον Θεό, είναι η ζωή του ανθρώπου. Τα νωθρά άτομα, που μισούν τη δράση, προσκολλώνται στο εγώ και στο συγγενικό περιβάλλον –η αγάπη τους περιορίζεται σε αυτά. Τα δραστήρια, παθιασμένα  άτομα επιδιώκουν να κερδίσουν δύναμη και κύρος και αγαπούν μόνο εκείνους που συμβάλλουν σε αυτά. Όμως τα αγνά, ενάρετα άτομα που έχουν κατακτήσει την αταραξία, αγαπούν τους πάντες ως ενσαρκώσεις του Θεού και ασχολούνται  ταπεινά με την προσφορά υπηρεσίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


14 Δεκεμβρίου

Μόνο ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τον τροχό της γέννησης και του θανάτου, μέσα από τον ευχάριστο δρόμο της υπηρεσίας του Θεού. Όμως, ως αποτέλεσμα της άγνοιας ή, το χειρότερο, της διαστροφής του νου του, αφήνει την ευκαιρία να του ξεφύγει από τα χέρια, υποφέρει από θλίψη και πόνο, φόβο και αγωνία, επ’ άπειρον. Όμως, αν ξεφύγει από τα δίχτυα της γοητείας που ασκούν πάνω του τα υλικά αντικείμενα και οι απολαύσεις των αισθήσεων, ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει στις προσπάθειές του και να απελευθερωθεί. Έχει ταξιδέψει αρκετά στον λάθος δρόμο, ήρθε η ώρα να γυρίσει πίσω και να κινηθεί σταθερά προς τον στόχο. Η αγάπη που καλλιέργησε για τους ανθρώπους και τα πράγματα πρέπει να μετατραπεί σε αγνή, θεϊκή λατρεία. Τότε θα μετουσιωθεί σε αγνή αφοσίωση. Πείστε τον εαυτό σας ότι ο Θεός βρίσκεται μέσα σας, ως Ηνίοχος που κρατά τα χαλινάρια των πέντε αλόγων (αισθήσεων) και σας δίνει συνεχώς συμβουλές, όπως έκανε με τον Αρτζούνα, που προσευχόταν να τον κατευθύνει και να τον καθοδηγήσει. Τότε, θα είναι εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας ότι ο ίδιος αυτός Ηνίοχος οδηγεί και καθοδηγεί όλους τους άλλους ανθρώπους και όλα τα όντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


13 Δεκεμβρίου

Η Θεία Γνώση είναι ο θησαυρός που πρέπει να συσσωρεύσει ο άνθρωπος, ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι είναι Θεϊκός και να συγχωνευτεί στον ωκεανό της Θεϊκής Ευδαιμονίας. Οι αγελάδες μπορεί να είναι διαφορετικών φυλών, χρωμάτων ή μεγεθών, αλλά το γάλα που παράγουν είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Έτσι και όλες οι θρησκείες, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους ή την έκταση της επιρροής τους, είναι όλες τα μέσα για να διδάξουν στον άνθρωπο αυτή τη διαδικασία. Τώρα, ο νόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχει γίνει «ο καθένας για τον εαυτό του». Αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι δεν έχει γίνει γνωστό και αντιληπτό το γεγονός ότι όλοι είναι «ένας εν Θεώ». Αυτό είναι το προϊόν της πνευματικής άσκησης. Αυτή η πεποίθηση αναπτύσσεται αργά, αλλά πρέπει τελικά να γίνει κτήμα σας. Ο σοφός Ντουρβάσα, που είναι διάσημος στα έπη για τον ασκητισμό του, είναι επίσης γνωστός για τον θυμό του, στις περιπτώσεις που τον πρόσβαλλαν ή τον απέρριπταν οι άλλοι. Ήταν τόσο ευερέθιστος και εγωιστής που ξεχνούσε την ενότητα όλων μέσα στη Θεία τους πραγματικότητα. Ήταν έτοιμος με μια τρομακτική κατάρα στο στόμα, όταν κάποιος περιφρονούσε το διογκωμένο εγώ του. Ποια είναι η χρησιμότητα όλων των χρόνων του αυστηρού ασκητισμού;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1967


12 Δεκεμβρίου

Μέσα από το μάτι της σοφίας, ο άνθρωπος μπορεί να δει τον Θεό που κατοικεί σε κάθε ον, παντού στον χώρο. Η εξωτερική μορφή μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά το Θείο περιεχόμενο είναι το ίδιο. Η γεύση του θαλασσινού νερού είναι αλμυρή είτε το δοκιμάσετε από ένα βυτίο, μια κατσαρόλα, ένα μπολ, μια γουλιά ή μια σταγόνα! Η γεύση του Θείου μπορεί να βιωθεί στο άτομο ή στο σύμπαν, στον φίλο καθώς και στον εχθρό, στον μικροσκοπικό ιό και στο αχανές σύμπαν. Αυτή είναι η συνειδητοποίηση, η απελευθέρωση, η φώτιση, η αποκάλυψη! «Όλος ο κόσμος είναι γεμάτος Θεό». Αυτή η ζωή της συνεχούς αλλαγής είναι διαποτισμένη με το πανταχού Παρόν Θείο. Ο σοφός Τιαγκαράτζα τραγουδούσε: «Ω Κύριε, από την απέραντη συμπόνια σου, λάμπεις τόσο στο ταπεινό μυρμήγκι όσο και στη Θεϊκή Τριάδα!» Ο Κρίσνα βρίσκεται τόσο στο κλήμα όσο και στο πεδίο της μάχης, φυσάει μέσα από το κοχύλι του πολέμου και μέσα από το μαγευτικό φλάουτο. Κρατώντας άλλοτε το μαστίγιο και άλλοτε τον τροχό, είναι η Αόρατη Δύναμη πίσω από κάθε σκέψη, λέξη και πράξη του ανθρώπου, παντού και πάντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1969


11 Δεκεμβρίου

Ο Θεός δεν σύρεται από επιθυμίες· δεν έχει ανάγκες· είναι πλήρης, ελεύθερος και πάντα ικανοποιημένος. Δεν έχει αρέσκειες ή απαρέσκειες. Δεν έχει δεσμούς συγγένειας ή φιλίας. Ο Θεός είναι υπεράνω όλων των προσκολλήσεων, δεν έχει αγαπημένους ή εχθρούς. Εσείς αποφασίζετε για την απόσταση μεταξύ Εκείνου και του εαυτού σας. Απελευθέρωση είναι το στάδιο κατά το οποίο η προσκόλληση εξαλείφεται. Πώς μπορεί ο Χορηγός της απελευθέρωσης να είναι ο ίδιος περιορισμένος από την προσκόλληση; Ο Θεός δεν έχει καμία θέληση ή επιθυμία. Δεν παραχωρεί ούτε παρακρατεί. Είναι ο αιώνιος παρατηρητής. Για να το θέσω στη γλώσσα που μπορείτε να καταλάβετε, είναι σαν τον ταχυδρόμο, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο των επιστολών που παραδίδει στις διευθύνσεις –μια επιστολή μπορεί να ανακοινώνει τη νίκη, μια άλλη την ήττα– εσείς λαμβάνετε αυτό για το οποίο εργαστήκατε. Κάνετε το καλό και θα έχετε το καλό σε αντάλλαγμα –κάνετε το κακό και δεχθείτε το κακό που σας επιστρέφεται. Αυτός είναι ο νόμος, και πραγματικά δεν υπάρχει καμία βοήθεια ούτε κάποιος φραγμός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1969


10 Δεκεμβρίου

Οι απλές, ειλικρινείς βοσκοπούλες αναζητούσαν τον Κρίσνα μέσα ή πίσω από κάθε θάμνο και κάθε κλήμα, γιατί Εκείνος τις γοήτευε, αλλά πάντα κρατούσε τον εαυτό Του μακριά! Αυτός είναι μόνο ένας άλλος τρόπος για να περιγράψουμε την αναζήτηση του Θεού που ξέρουμε ότι βρίσκεται μέσα μας, ο οποίος διαφεύγει των προσπαθειών μας να βυθιστούμε σε αυτή τη γλυκύτητα. Ο Κρίσνα κρύβεται στα μύχια της καρδιάς σας –πρέπει να Τον εντοπίσετε εκεί και να Τον κρατήσετε γερά. Τρέχει μακριά, αλλά αφήνει με τα χνάρια του σημάδια στο χυμένο γάλα πάνω στο οποίο έχει πατήσει, στη βιασύνη Του να βρεθεί έξω από την εμβέλειά σας. Ναι, το μάθημα είναι να αναγνωρίσετε τα ίχνη Του σε κάθε αντικείμενο ομορφιάς, σε κάθε πράξη καλοσύνης, σε κάθε δάκρυ ευγνωμοσύνης, σε κάθε αναστεναγμό συμπόνιας και να Τον ανακαλύψετε στο άντρο της δικής σας καρδιάς, γεμάτο με το άρωμα της αγάπης και το φως της αρετής! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1969


9 Δεκεμβρίου

Υπήρχε κάποτε ένας πιστός που ονομαζόταν Κανάκα, γεννημένος σε χαμηλή κάστα. Ήταν ένθερμος πιστός και λαχταρούσε με αβάσταχτη αγωνία να δει τον Κρίσνα. Έτσι, πήγε στο Ουντούπι, όπου υπάρχει ο διάσημος ναός του Κρίσνα, που ίδρυσε ο μεγάλος σοφός Μαντβατσάρια. Όντας χαμηλής καταγωγής, δεν μπορούσε να μπει στο ναό και να δει το γοητευτικό είδωλο του Κρίσνα. Στάθηκε μπροστά στην εξωτερική πόρτα, αλλά το είδωλο ήταν κρυμμένο από τα ιερά λάβαρα μπροστά από το ιερό. Πήγε γύρω από τον εξωτερικό τοίχο και αναζήτησε κάποια σχισμή ανάμεσα στις πέτρες μέσα από την οποία θα μπορούσε να ρίξει μια φευγαλέα ματιά. Είδε ότι μια πέτρα ήταν χαλαρή: με τα δάχτυλά του έβγαλε το κονίαμα και έφτιαξε μια στενή χαραμάδα, και όταν κοίταξε με ανυπομονησία μέσα από αυτήν, είδε μόνο την πλάτη του ειδώλου. Αλλά έστω και με αυτή τη θέα, τον κυρίευσε η χαρά και η θεία έκσταση! Χόρευε και τραγουδούσε τη δόξα του Κρίσνα. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το είδωλο στράφηκε προς το μέρος του και ο Κρίσνα του χάρισε το πλήρες όραμα της γοητείας και του μεγαλείου Του. Η λαχτάρα ανταμείφθηκε με τη χάρη. Η λαχτάρα οδηγεί στην παράδοση, και η παράδοση στην ύψιστη χαρά. Αφήστε τα πάντα στη θέλησή Του, δεχτείτε οτιδήποτε συμβαίνει, είτε είναι ευχάριστο είτε επώδυνο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


8 Δεκεμβρίου

Ο Σρι Ντακσιναμούρτι περπατούσε κάποτε μόνος του σε μια πλατιά ακτή, βυθισμένος σε βαθύ διαλογισμό. Είδε ένα μικρό ξερό κλαδάκι στην κορφή ενός κύματος στο βάθος, που περνούσε από το ένα κύμα στο άλλο, από το βαθύτερο σημείο στην κορφή, από την κορφή στο βάθος, μέχρι που η θάλασσα το έβγαλε στην άμμο της ακτής, κοντά στο σημείο όπου στεκόταν. Έμεινε έκπληκτος μπροστά στον εγωισμό του ωκεανού που δεν έδινε άσυλο ούτε σε ένα μικροσκοπικό κλαδάκι. Αντιλαμβανόμενος την αντίδρασή του, ο ωκεανός δήλωσε με λόγια που εκείνος μπορούσε να καταλάβει: «Το δικό μου δεν είναι ούτε εγωισμός ούτε θυμός· είναι μόνο το καθήκον της αυτοσυντήρησης. Δεν πρέπει να επιτρέψω στην παραμικρή κηλίδα να μειώσει τη μεγαλοσύνη μου. Αν επιτρέψω σε αυτό το κλαδί να αμαυρώσει το μεγαλείο μου, θα είναι το πρώτο βήμα προς την πτώση μου». Τότε, ο Ντακσιναμούρτι χαμογέλασε μέσα του θαυμάζοντας την επαγρύπνηση του πανίσχυρου ωκεανού. Αντιλήφθηκε το περιστατικό ως ένα μεγάλο μάθημα για την πνευματική προσπάθεια. Ακόμα και το παραμικρό κλαδάκι της επιθυμίας, αν βρεθεί στον νου, πρέπει να ανασύρεται αμέσως από τα καθαρά νερά και να απομακρύνεται! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


7 Δεκεμβρίου

Η γυναίκα έχει εξυμνηθεί στις αρχαίες γραφές καθώς και στην κλασική ποίηση ως θεά της ευημερίας του σπιτιού. Μαθαίνοντας την επιστήμη του σπιτιού, μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην τέχνη του να κάνετε το σπίτι ευτυχισμένο και γεμάτο αρμονία και υγεία. Θα πρέπει επίσης να μάθετε πώς να αποφεύγετε το μίσος, την κακία, την απληστία, το θυμό, το άγχος, την αλαζονεία και άλλα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο της εσωτερικής ειρήνης. Δεν αρκεί να είναι ισορροπημένος ο προϋπολογισμός του σπιτιού. Η σύζυγος (και η μητέρα) πρέπει να μάθει την τέχνη του να έχει μια ισορροπημένη άποψη για τη ζωή, η οποία δεν θα επηρεάζεται από θριάμβους και προβλήματα, κέρδη ή απώλειες, νίκες ή ήττες. Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξάρτηση από τον Θεό και την πίστη στον ενοικούντα Θεό. Μια πειθαρχία πρέπει να λάβετε υπόψη σας: τον έλεγχο των αισθήσεων. Αν αφήσετε ελεύθερο το πεδίο της δράσης τους, θα σας παρασύρουν στη συμφορά. Τα μάτια, τα αυτιά  και η γλώσσα είναι σαν τα άγρια άλογα που πρέπει να δαμαστούν. Μάθετε την τέχνη του διαλογισμού με την οποία οι αισθήσεις μπορούν να ελεγχθούν και η θέληση να κατευθυνθεί προς τα μέσα, προς την κυριαρχία επί των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1969


6 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Θεϊκής Αγάπης!

Γκρεμίστε τα τείχη που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον άνθρωπο. Απαλλαγείτε από τις αντιθέσεις που βασίζονται στην κάστα και το θρήσκευμα. Αναπτύξτε σταθερή πίστη στην ενότητα της ανθρωπότητας. Καλλιεργήστε την αγάπη στις καρδιές σας. Μόνο τότε ο κόσμος θα ενωθεί, θα ευημερήσει και θα ευτυχήσει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1988


5 Δεκεμβρίου

Τα μυαλά φουσκώνουν μόνο λόγω άγνοιας. Όταν γνωρίσουν την  Αλήθεια, όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν ταπεινοί σαν τον Μπάρτραρι. Αυτός ήταν ένας πανίσχυρος αυτοκράτορας, ο οποίος  εξουσίαζε από τη μια  θάλασσα ως την άλλη. Οι αποφάσεις του ήταν αδιαπραγμάτευτες και η θέλησή του επιβαλλόταν σε τεράστια πλήθη ανθρώπων. Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε αστραπιαία ότι η ζωή δεν είναι παρά μια σύντομη παραμονή εδώ κάτω, απαρνήθηκε τον πλούτο και τη δύναμή του και φόρεσε τα ράσα του περιπλανώμενου μοναχού. Οι χώρες του και οι υποτελείς πρίγκιπες του έχυσαν γνήσια δάκρυα, γιατί τον αγαπούσαν και τον λάτρευαν. Θρήνησαν που είχε ντυθεί τον κουρελιασμένο χιτώνα του πάμπτωχου απαρνητή και ζούσε με ελεημοσύνες. «Πόσα πολύτιμα αγαθά πέταξες; Και τι θλιβερή συμφωνία έκανες;» θρηνούσαν. Όμως, ο Μπάρτραρι απάντησε: «Φίλοι μου, έκανα μια πολύ επικερδή συμφωνία. Αυτή η ρόμπα είναι τόσο πολύτιμη που ακόμη και η αυτοκρατορία μου είναι μια φτωχή πληρωμή σε αντάλλαγμα». Αυτό είναι το μέτρο του μεγαλείου του πνευματικού δρόμου που οδηγεί στον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουνίου 1969


4 Δεκεμβρίου

Μπορεί να έχετε ένα ακριβό ραδιόφωνο, ένα ρολόι ή μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου, αλλά αν δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά, είναι απλώς άχρηστα αντικείμενα. Τώρα, φανταστείτε τι υπέροχο μηχάνημα είστε εσείς οι ίδιοι! Δεν θα πρέπει να ξέρετε πώς να το χειρίζεστε ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα; Αν υπάρχει η δίψα για γνώση, ακόμη και ένας μόνο σοφός είναι αρκετός· πολλοί μπορούν να ανάψουν τα φώτα τους στη φλόγα αυτού του σοφού. Ο Βιάσα είναι ένας τέτοιος, ο πρώτος και ο σημαντικότερος. Γι’ αυτό περιγράφεται ως ενσάρκωση του Θεού. Με το να εντρυφάτε στις διδασκαλίες του, όπως είναι η Μπαγκαβάτα, η ιδιότητα της αδράνειας ανυψώνεται σε  μια αδιάκοπη δραστηριότητα και εξαγνίζεται σε αταραξία και γαλήνη. Είναι σαν τα φρούτα που αναπτύσσονται από τον συνδυασμό της επίδρασης της γης και του ήλιου σε τρία στάδια, αρχικά  σε μια όξινη κατάσταση, μετά σε μερική γλυκύτητα και τελικά σε πλήρη γλυκύτητα. Ο άνθρωπος επίσης, με τις δίδυμες δυνάμεις της χάρης του  Θεού και της εσωτερικής λαχτάρας, αναπτύσσεται στην κατάσταση της πλήρους γλυκύτητας, της ευδαιμονίας και της αγάπης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1966


3 Δεκεμβρίου

Το Ομ είναι ο ήχος της κίνησης των άστρων στο στερέωμα· είναι ο ήχος που εκδηλώθηκε όταν η αυγή της δημιουργικής βούλησης διήγειρε το Χωρίς Ιδιότητες σε δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, κάθε μικρή διαταραχή της ισορροπίας παράγει ήχο, όσο ανεπαίσθητος κι αν είναι αυτός. Η συνάντηση των βλεφάρων, όταν το μάτι ανοιγοκλείνει, έχει ως αποτέλεσμα ήχο, όσο αμυδρός και αν είναι. Υπάρχουν ανεπαίσθητοι, αμυδροί ήχοι που κανένα αυτί δεν μπορεί να ακούσει. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν δημιουργήθηκαν τα Στοιχεία και ξεκίνησε η Δημιουργία, γεννήθηκε ο ήχος Ομ. Αυτός ο ήχος είναι ο πρωταρχικός, ο αρχέγονος Ένας. Όταν βρίσκεστε στον δυαδικό κόσμο, προσπαθώντας να ξεπεράσετε τη δυαδικότητα, ταυτίζετε Εκείνον με τον εαυτό σας, μέσω της αναπνοής που επαναλαμβάνει αδιάλειπτα «Εγώ είμαι ο Θεός» (Σο-χαμ). Όταν η συνείδηση του «εγώ» και του «Εκείνος» εξαφανίζονται, επαναλαμβάνετε μόνο το Ομ, δηλαδή το Σο-χαμ χωρίς το Σαχ (Εκείνος) και το αχάμ (εγώ). Αυτή είναι η εμπειρία που χρειάζεστε και ισχυρίζεστε ότι ποθείτε, αλλά η δράση  και η συμπεριφορά σας, η καθημερινότητά και ο δρόμος σας καταδεικνύουν ότι δεν είστε ειλικρινείς!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1966


2 Δεκεμβρίου

Ο Διαλογισμός στο Όνομα και τη Μορφή του Θεού δεν πρέπει να διχάζεται ή να αμφιταλαντεύεται από το ένα ιδεώδες  στο άλλο. Δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε απλά τυπικά μοτίβα  βιβλίων οδηγιών, σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα αναπνοής από εναλλασσόμενα ρουθούνια ή σε ανούσια βλέμματα στην άκρη της μύτης. Είναι μια αυστηρή πειθαρχία των αισθήσεων, του νευρικού συστήματος και των φτερών της φαντασίας. Γι’ αυτό λέγεται, ότι ο διαλογισμός είναι η κοιλάδα της ειρήνης που βρίσκεται στην άλλη πλευρά μιας τεράστιας οροσειράς, με τις κορυφές της να ονομάζονται «Έξι Εχθροί». Αυτοί είναι η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και ο φθόνος. Πρέπει κανείς να αναρριχηθεί και να φτάσει στις πεδιάδες πέρα από αυτήν. Πρέπει να σκίσει κανείς τα πέπλα πριν το φως μπορέσει να λάμψει στο μονοπάτι. Πρέπει να αφαιρέσει κανείς τον καταρράκτη από τα μάτια για να μπορέσει να δει την Αλήθεια. Μάγια είναι το όνομα αυτής της ομίχλης της άγνοιας, η οποία βασανίζει το νου που προσπαθεί να βυθιστεί στα βάθη του Εαυτού!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουνίου 1960


1 Δεκεμβρίου

Στα πνευματικά ζητήματα, η πίστη είναι η βασική προϋπόθεση για την πρόοδο. Αυτή η πίστη πρέπει να φυλάσσεται προσεκτικά. Παραδοθείτε στον Θεό, ο οποίος έχει μεγαλύτερη συγγένεια μαζί σας από τους ίδιους τους γονείς σας· μην υποχωρείτε σε κανέναν άλλον. Μην επιτρέπετε στην πίστη σας να κλονίζεται στην κάθε περαστική ριπή ανέμου. Πιστέψτε ότι και οι τρεις κόσμοι δεν μπορούν να εκθρονίσουν την Αλήθεια· και οι δεκατέσσερις κόσμοι  δεν μπορούν να ενθρονίσουν το ψέμα. Το καθήκον σας είναι να συνεχίσετε τις πνευματικές ασκήσεις σας, ανεπηρέαστοι από αυτά που μπορεί να λένε οι άλλοι, εμμένοντας στη βεβαιότητα της δικής σας εμπειρίας. Να ανέχεστε  τους άλλους με υπομονή και κατανόηση και να ενδυναμώνετε το ψυχικό σας σθένος και τη συμπόνια. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε σημεία επαφής και αποφεύγετε τις διαμάχες. Καλλιεργήστε την αδελφοσύνη και κλείστε βαθιά μέσα σας την καλοσύνη μέσω της σοφίας. Τότε, η ζωή αποκτά αξία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαΐου 1966