Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2020

31 Δεκεμβρίου

Η ειρήνη είναι αναγκαία για τον άνθρωπο και στα τρία επίπεδα: στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Αυτός είναι ο λόγος που ψάλλετε shanti (ειρήνη) τρεις φορές. Μόνο αναπτύσσοντας την αγάπη για τον Θεό, μπορείτε να επιτύχετε την ειρήνη σε αυτά τα τρία επίπεδα. Εκείνος που δεν έχει αγάπη για τον Θεό, δεν θα είναι ποτέ γαλήνιος. Όλες οι κοσμικές απολαύσεις είναι φευγαλέες και στιγμιαίες. Η ίδια άποψη επαναλήφθηκε από τον Σανκαρατσάρυα: «Μην είστε υπερήφανοι για τον πλούτο, τους απογόνους και τα νιάτα σας. Η παλίρροια του χρόνου μπορεί να τα αφανίσει σε μια στιγμή!» Τι είναι η ευτυχία; Κάθεται σ’ ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο ή απολαμβάνει ένα νόστιμο φαγητό; Αυτά προσδίδουν ευτυχία μόνο στο σωματικό και στο νοητικό επίπεδο, όχι στο επίπεδο του θείου Εαυτού (Άτμα). Η αληθινή ευτυχία σχετίζεται με τον θείο Εαυτό. Δεν πρέπει να φοβάστε τις δυσκολίες. Είναι περαστικά σύννεφα. Μην ταλαντεύεστε. Ακολουθήστε την καρδιά, η οποία είναι σταθερή και ακλόνητη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1998


30 Δεκεμβρίου

Ο Πραχλάντα δεν εγκατέλειψε ποτέ το Όνομα του Κυρίου, ακόμη και σε περιόδους δυσκολιών. Μόλις παραδόθηκε απολύτως στον Θεό Ναράγιενα, τέθηκε υπό την προστασία Του. Όταν ρίχτηκε στον ωκεανό, τα κύματα πήραν τη μορφή του Nαράγιενα. Όταν σπρώχτηκε από την κορυφή του βουνού, ο Ναράγιενα τον κράτησε στην αγκαλιά Του και όταν τον δάγκωσαν δηλητηριώδη φίδια, το δηλητήριο έγινε νέκταρ. Ποτέ μη θλίβεστε, όταν οι δυσκολίες σας γονατίζουν. Ο Θεός δεν θα σας επιβάλει ποτέ δοκιμασίες που δεν αντέχετε. Οι δοκιμασίες είναι η γεύση του Θεού. Ποτέ μη νιώθετε φόβο για καμιά δοκιμασία. Όταν εξαγνίζετε την καρδιά σας και παραδίδεστε στον Θεό εντελώς, Εκείνος εκδηλώνεται αμέσως. Δεν καθυστερεί ούτε μια στιγμή. Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του αγίου Ράμντας. Η Βεδάντα λέει πως ο γνώστης του Θεού γίνεται Θεός. «Ό, τι σκέπτεστε, αυτό γίνεστε!» Εάν σκέφτεστε αδιάκοπα τον Θεό, θα εξομοιωθείτε μαζί Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1998


29 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όλοι γεννιούνται σε αυτόν τον κόσμο, με το θέλημα του Θεού. Έχοντας γεννηθεί ως άνθρωποι, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον Θεό εντός σας. Ο κάθε άνθρωπος είναι αγγελιοφόρος του Θεού. Το πρωταρχικό καθήκον κάθε ατόμου, ως αγγελιοφόρος του Θεού, είναι να εφαρμόζει και να διαδίδει τις αρχές της αλήθειας, της αγάπης και της ειρήνης, να βιώνει την ευδαιμονία και να τη μοιράζεται με τους άλλους. Αυτός που διαδίδει το κοσμικό, το φευγαλέο και το εφήμερο δεν μπορεί να ονομάζεται αγγελιοφόρος του Θεού. Δεν μπορείτε να αναλώνετε τη ζωή σας προς χάριν απλώς του φαγητού, το ποτού και του ύπνου. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ζωή σπιλώνει την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οφείλετε να υπερβαίνετε τις δυσκολίες για να επιτύχετε τους στόχους σας στη ζωή. Η κάθε σας ενέργεια πρέπει να αντανακλά το θεϊκό μήνυμα. Βλέπετε πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν. Με ποιο τρόπο τους βοηθάτε; Δώστε χαρά σ’ αυτούς που υποφέρουν. Να θεωρείτε την κάθε σας ενέργεια ως έργο του Θεού. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1998


28 Δεκεμβρίου

Κρατήστε το κομποσκοίνι (τζαπαμάλα) πάνω από το μεσαίο δάχτυλο, κρατώντας τα δάχτυλα των τριών ιδιοτήτων μαζί. Αυτό σημαίνει ότι τώρα  υπερβαίνετε τον κόσμο των ιδιοτήτων και των ποιοτήτων, του ονόματος, της μορφής και της πολλαπλότητας, πράγμα που είναι συνέπεια όλης αυτής της μεταμόρφωσης και προχωράτε προς τη γνώση της Ενότητας. Ο δείκτης (ατομικό εγώ) περνά αργά κάθε χάντρα προς τον αντίχειρα, αγγίζοντας την άκρη του αντίχειρα (Θεός). Καθώς περνάτε τη χάντρα, με την κάθε χάντρα και την κάθε αναπνοή, τονίζεται η συγχώνευση γιατί, ενώ τα δάχτυλα μαθαίνουν και διδάσκουν το μάθημα, η γλώσσα επαναλαμβάνει επίσης το μάντρα ή το Όνομα, με τον πρωταρχικό ήχο του OM. Το κομποσκοίνι είναι πολύ χρήσιμο για αρχάριους στην πνευματική άσκηση αλλά, καθώς προχωράτε, η επανάληψη πρέπει να γίνει η ίδια η ανάσα της ζωής σας και έτσι, η περιστροφή των χαντρών γίνεται μια περιττή και επίπονη άσκηση για την οποία δεν έχετε πλέον ενδιαφέρον! Πάντα, ανά πάσα στιγμή, σε όλα τα μέρη, πρέπει να στοχάζεστε τον Κύριο. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο πρέπει να σας οδηγήσει το τζαπαμάλα ή το κομποσκοίνι. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


27 Δεκεμβρίου

Υπερβείτε το αίσθημα της πολλαπλότητας και καλλιεργήστε το αίσθημα της ενότητας, που θα τερματίσει τις συγκρούσεις, τη θλίψη, τον πόνο και την αλαζονεία. Δείτε όλα ως εκδηλώσεις του ίδιου Θεού, ως προβολές στην ίδια οθόνη και ως λαμπτήρες που ανάβουν από το ίδιο ρεύμα, αν και με ποικίλα  χρώματα και διαφορετική ισχύ. Νιώστε ότι εσείς και εκείνα είστε σε θέση να μιλήσετε και να περπατήσετε, να σκεφτείτε και να ενεργήσετε εξαιτίας του Θεού εντός σας. Οι διαφορές που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα σας είναι απατηλές. Δεν έχετε ακόμη αναπτύξει την όραση που θα σας κάνει να κατανοήσετε την ενότητα, που είναι η αλήθεια όλης της φαινομενικής ποικιλομορφίας, αυτό είναι όλο! Το λάθος είναι είναι μέσα σας, όχι στον κόσμο. Ο κόσμος είναι Ένα. Όμως, για τον  καθένα σημαίνει αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο. Ο κόσμος είναι Ένα, αλλά επειδή ο καθένας τον  κοιτάζει από τη δική του οπτική γωνία, μοιάζει να έχει πολλαπλά πρόσωπα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


26 Δεκεμβρίου

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, τρεις βασιλιάδες ήρθαν να δουν το βρέφος. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι το παιδί αυτό θα αγαπούσε το Θεό. Ο δεύτερος είπε ότι θα ήταν ο αγαπημένος του Θεού. Ο τρίτος δήλωσε ότι ήταν ο ίδιος ο Θεός. Κάποιος που αγαπάει τον Θεό είναι αγγελιοφόρος του Θεού. Αυτός που έχει την αγάπη του Θεού είναι «Υιός του Θεού». Όταν κάποιος βιώσει και τα δύο, γίνεται ένα με τον Θεό –«Ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένα». Επομένως, πρέπει κατ’ αρχάς να προετοιμαστείτε ώστε να γίνετε αγγελιοφόροι του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκριθείτε στο μήνυμα Του. Το μήνυμα απαιτεί υπηρεσία προς όλους. Η συμπόνια, η ηθική και η ακεραιότητα είναι τα βασικά στοιχεία του μηνύματος. Κατά τη διάδοση αυτού του μηνύματος πρέπει να προωθηθεί η πίστη στον Θεό. Η αγάπη είναι η λέξη-κλειδί. Η απουσία αγάπης πυροδοτεί το μίσος. Σήμερα δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Χωρίς ενότητα πώς μπορεί να υπάρξει ευδαιμονία; Χωρίς ευδαιμονία πώς μπορείτε να έχετε την εμπειρία του Θεού; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1995


25 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς ήρθε για να διδάξει στην ανθρωπότητα το μεγαλείο της θεϊκής αγάπης. Αποφάσισε να φέρει εις πέρας τρία καθήκοντα: Πρώτον, να γεμίσει με θεϊκή αγάπη και να τη μοιραστεί με τους άλλους –αυτή ήταν η κύρια επιδίωξη της ζωής του. Δεύτερον,  να μην ενδώσει σε επαίνους ή μομφές κατά την εκτέλεση της αποστολής του. Τρίτον, να εμπνεύσει στους άλλους την πεποίθηση ότι ο Θεός εντός μας είναι πανταχού παρών. Ο Ιησούς θεώρησε τη διάδοση του ευαγγελίου της αγάπης ως το κύριο καθήκον του. Αντιμετώπισε πολλές δοκιμασίες κατά την εκτέλεση της αποστολής του, αλλά τις θεώρησε όλες ως προκλήσεις που έπρεπε να υπερβεί. Ήταν αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την ευχαρίστηση και τον πόνο, την ασθένεια και την αποτυχία με αταραξία. Δεν άντεχε στη θέα κάποιου που υπέφερε. Κάθε άνθρωπος είναι δυνητικά αγγελιοφόρος του Θεού. Η ιδιότητα του ανθρώπου απαιτεί από όλους να εκδηλώσουν τη Θεότητα εντός τους. Όλοι πρέπει να είστε αληθινοί αγγελιοφόροι του Θεού και να προσπαθείτε να προάγετε την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο μονοπάτι που θα μπορούσατε ν’ ακολουθήσετε. Το θεϊκό μήνυμα  είναι ιερό και εντελώς απαλλαγμένο από την όποια ιδιοτέλεια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2002


24 Δεκεμβρίου

Μια μέρα, ο νεαρός Ιησούς ανέβηκε σε ένα μοναχικό ύψωμα. Καθόταν εκεί και διαλογίζόταν στον Θεό για αρκετή ώρα. Μετά, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Καθώς επέστρεφε, συνάντησε μια ομάδα ανήσυχων ανδρών στην ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν ο Ιησούς ρώτησε, είπαν ότι ήταν ψαράδες και ότι για αρκετό καιρό δεν μπορούσαν να πιάσουν ψάρια στα δίχτυα τους. Ο Ιησούς είπε: «Ακολουθήστε με. Υπάρχουν νερά που δεν έχουν ψάρια;» Τους πήρε στη μέση της θάλασσας και τους ζήτησε να ρίξουν τα δίχτυα τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Προς μεγάλη τους έκπληξη και χαρά, οι ψαράδες διαπίστωσαν ότι τα δίχτυα τους γέμισαν ψάρια. Αυτό το γεγονός δημιούργησε μεγάλη πίστη στον νου των ψαράδων. Η πίστη είναι αναγκαία για τον άνθρωπο. Όπου υπάρχει πίστη, υπάρχει αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει ειρήνη. Όπου υπάρχει ειρήνη, υπάρχει ευδαιμονία. Όπου υπάρχει ευδαιμονία, υπάρχει ο Θεός. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2002


23 Δεκεμβρίου

ΣΑΤ είναι η Αρχή της Ύπαρξης, το ΕΙΝΑΙ, η θεμελιώδης Αλήθεια του Σύμπαντος. Ευθυγραμμιστείτε με την Αλήθεια, την Αρχή της Ύπαρξης εντός σας, την Πραγματικότητα πάνω στην οποία επιβάλλεται η Αναλήθεια από νόες που δεν βλέπουν το φως. Μένοντας σ’ αυτή την αρχή της Ύπαρξης, η φλόγα ανάβει, ξημερώνει το φως, το σκοτάδι φεύγει και ο Ήλιος της Πραγμάτωσης ανατέλλει. Όταν υπάρχει σκληρός βράχος στο υπέδαφος, πρέπει να σκάψετε βαθύτερα για να αντλήσετε το υπόγειο καθαρό νερό. Όσο μαλακότερο το υπέδαφος, τόσο ταχύτερη η επιτυχία. Κάντε την καρδιά σας τρυφερή και τότε η επιτυχία στην πνευματική σας άσκηση θα είναι γρήγορη. Μιλάτε τρυφερά, μιλάτε γλυκά, μιλάτε μόνο για τον Θεό –αυτή είναι η διαδικασία της μείωσης της σκληρότητας του υπεδάφους. Αναπτύξτε συμπόνια και συμπάθεια, ασχοληθείτε με την υπηρεσία, κατανοήστε την αγωνία της φτώχειας, της αρρώστιας, της θλίψης και της απόγνωσης. Μοιραστείτε και τα δάκρυα και τις χαρές με τους άλλους. Αυτός είναι ο τρόπος για να μαλακώσετε την καρδιά σας και να βοηθήσετε την πνευματική σας άσκηση να επιτύχει! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


22 Δεκεμβρίου

Τι είναι ουσιαστικά η πνευματική άσκηση; Είναι upasana, upavasa. Upa σημαίνει πλησίον, asana σημαίνει θέση και vasa σημαίνει διαμονή. Κάθεστε κοντά σε έναν ανεμιστήρα για να νιώσετε δροσιά. Κάθεστε κοντά στον Θεό, για να αντλήσετε κάποιες θεϊκές ιδιότητες και να απαλλαγείτε από ανόσια χαρακτηριστικά. Ο Θεός δεν είναι μια εξωτερική επινόηση ή μια ευκολία όπως ο ανεμιστήρας. Είναι ο Εσωτερικός Κύριος, η Εσωτερική Πραγματικότητα, η Αόρατη Βάση πάνω στην οποία οικοδομείται ολόκληρος αυτός ο ορατός κόσμος. Είναι σαν την αρχή της φωτιάς που υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στο ξύλο και μπορεί να εκδηλωθεί, όταν ένα κομμάτι του τρίβεται έντονα πάνω σ’ ένα άλλο. Η θερμότητα που παράγεται δημιουργεί τη φωτιά που  αναλώνει το ξύλο! Η συντροφιά με τους ενάρετους και τους ευσεβείς σας φέρνει σ’ επαφή με άλλα άτομα παρόμοιας φύσης και δημιουργεί τη σχέση που εκδηλώνει την Εσωτερική Φωτιά. Sat-sang σημαίνει συνάντηση με την Αλήθεια (Sat), τον Θεό, τον οποίο εξυμνείτε ως Αλήθεια-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία (Sat-Chit-Ananda). 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


21 Δεκεμβρίου

Το να πραγματώσετε τον Θεό μέσω του συνεχούς διαλογισμού στον Θεό δεν είναι ένα ευχάριστο μονοπάτι για όλους. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι πνευματικοί δάσκαλοι, όπως ο Ραμάνουτζα, προτίμησαν τον δρόμο της αφοσίωσης. Βίωσαν οι ίδιοι την ευτυχία που ρέει από την αγάπη του Θεού και διέδωσαν την αρχή της αγάπης ως το προσφορότερο  μέσο για να βιώσει κανείς το Θείο. Υπήρξαν δάσκαλοι που έχουν δώσει έμφαση στο μονοπάτι της Δράσης, στο μονοπάτι της Γνώσης, στα διάφορα είδη γιόγκα ή σε άλλα μέσα για να μπορέσει ο άνθρωπος να πραγματώσει τον Θεό. Αλλά το κοινό υπόγειο ρεύμα που διατρέχει όλα αυτά είναι ο δρόμος της Αφοσίωσης –ο δρόμος της Θεϊκής Αγάπης. Αυτός είναι αποδεκτός από όλους. Η αγάπη πρέπει να επεκταθεί από το άτομο σε ολόκληρο το σύμπαν. Η αγάπη είναι Θεός. Το σύμπαν διαπερνάται από τον Θεό. Να βλέπεις τον Θεό σε όλα, να αγαπάς τα πάντα ως εκδήλωση του Θεού και να προσφέρεις τα πάντα στον Θεό ως προσφορά Αγάπης –αυτός είναι ο τρόπος της Αγάπης! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1986


20 Δεκεμβρίου

Χωρίς σταθερή πίστη στην πανταχού παρουσία του Θεού, η αφοσίωση δεν έχει νόημα. Αναπτύσσοντας την πίστη, τροφοδοτείται η αφοσίωση και η αφοσίωση σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε όλες τις αντιξοότητες της ζωής με ψυχικό σθένος  και αταραξία, θεωρώντας τις ως δώρα της Θείας Χάρης. Τελικά, η αφοσίωση η εστιασμένη στον Θεό οδηγεί στην ένωση με το Θείο. Σήμερα η αφοσίωση ξεκινά το πρωί με γιόγκα, προχωρά το μεσημέρι με μπόγκα (απόλαυση) και καταλήγει τη νύχτα σε ρόγκα (ασθένεια). «Να είστε γιόγκι κάθε στιγμή» λέει η Γκίτα. Το να είναι κανείς  διαρκώς απορροφημένος από τον Θεό είναι το σημάδι του αληθινού γιόγκι. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα άλμα. Μπορεί να επιτευχθεί όμως μέσω της συνεχούς άσκησης. Η αυτοπραγμάτωση είναι ο στόχος. Η αγάπη είναι το μέσον. Μέσω της καλλιέργειας της Αγάπης η ζωή μπορεί να βρει την εκπλήρωσή της. Ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει αυτήν την εκπλήρωση, γεμίζοντας αυτήν την ανθρώπινη περιπέτεια με τη γλυκύτητα της αγάπης και μετατρέποντάς την σε μια έκφραση του Θεού. Αυτή είναι η ευλογία Μου, που απευθύνεται σε όλους εσάς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1986


19 Δεκεμβρίου

Οι εικόνες είναι αδρανείς όσον αφορά τη φύση τους και δεν φέρουν τις ιδιότητες της συμπόνιας, της αγάπης κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι είναι ενάντια στη λατρεία των εικόνων. Αυτό είναι άγνοια. Δεν αποτίετε σεβασμό στις φωτογραφίες των γονέων και των προγόνων σας; Έχουν αυτές οι φωτογραφίες ζωή; Όχι. Επίσης, δεν έχουν τις ιδιότητες της συμπόνιας, της αγάπης, της θυσίας κ.λπ. Τότε ποιο είναι το νόημα στο να τις τιμάτε; Μέσα από αυτές τις εικόνες θυμάστε τις αρετές και τα ιδανικά που αυτά τα άτομα υπερασπίστηκαν. Πάρτε για παράδειγμα ένα χαρτονόμισμα των εκατό ρουπιών. Δεν υπάρχει ούτε ζωή ούτε οι αρετές της αγάπης ή της συμπόνιας σε αυτό. Ωστόσο, οι άνθρωποι το αγαπούν και θα ήθελαν να το κατέχουν. Τα χρήματα είναι πολύτιμα, επειδή φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Ομοίως, σεβόμαστε την εθνική σημαία για τις αξίες που αντιπροσωπεύει, αν και είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο είναι αδρανές. Εάν η λατρεία των εικόνων θεωρείται ανόητη, τότε το ίδιο ισχύει και για την αγάπη για τα χρήματα και τον σεβασμό για τη σημαία, που είναι επίσης άψυχα. Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων βασίζονται στις αρέσκειες και τις απαρέσκειές τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


18 Δεκεμβρίου

Όταν μια σταγόνα νερού πέφτει στον ωκεανό, βιώνει την αθανασία και την απεραντοσύνη. Εάν κρατήσετε μια σταγόνα νερό στην παλάμη σας, εξατμίζεται σε λίγα λεπτά. Αλλά όταν ενώνεται με τον ωκεανό, γίνεται απεριόριστη και ένα μαζί του. Μόνο μέσω της Αγάπης μπορεί να πραγματοποιηθεί η ένωση με το Οικουμενικό. Σε έναν πιστό που κατορθώνει μια τέτοια ένωση με το Αιώνιο, όλα εμφανίζονται ως θεϊκά. Οι βοσκοπούλες του Μπριντάβαν ήταν λάτρεις τέτοιου είδους. Βίωσαν τη θεϊκή ευδαιμονία μέσω της έντονης αφοσίωσής τους. Όπως ένα ψάρι, που δεν μπορεί να ζήσει έξω από το νερό, ο αφοσιωμένος  που βυθίζεται στον ωκεανό του νέκταρος  της θεϊκής αγάπης, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μια στιγμή χωρίς αγάπη του Θεού. Δεν μπορεί να χαρεί με τίποτα άλλο. Κάθε μέρος του σώματός του είναι τόσο γεμάτο με την αγάπη του Θεού που κάθε όργανο βρίσκει έκφραση με το να διακηρύσσει τη δόξα του Θεού ή με το να Τον υπηρετεί. Τέτοια ήταν η αφοσίωση που είχαν οι βοσκοπούλες στον Κρίσνα. Ήταν κάτι πέρα από τη διάνοια και την εξουσία της λογικής. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1986


17 Δεκεμβρίου

Ποτέ να μη μιλάτε άσχημα στους άλλους. Η λογομαχία καταστρέφει τη σιωπή. Να χαιρετάτε όσους σας προσβάλλουν. Μην ανταποδίδετε την προσβολή  με προσβολή. Εάν ενεργείτε με τον ίδιο τρόπο όπως ο αντίπαλός σας, πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι; Λέγοντας ότι ο άλλος ενεργεί εσφαλμένα, νομίζετε ότι θα δικαιωθείτε πράττοντας με τον ίδιο τρόπο; Ποτέ μην ενεργείτε έτσι. Αφήστε αυτούς που σας προσβάλουν να συνεχίσουν την προσβλητική συμπεριφορά τους. Ποτέ μην αντιδράτε. Να εύχεστε την ευημερία όλων. Όταν όλοι είναι ευτυχισμένοι, μέσα σε όλους συμπεριλαμβάνεστε κι εσείς. Να προσεύχεστε για την ευημερία, τον πλούτο και την υγεία όλων. Μην εύχεστε ποτέ την ατυχία οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Δεν υπάρχει χώρος για μίσος σ’ αυτόν τον κόσμο. Όλοι είναι φίλοι. Εάν εμμένετε σ’ αυτόν τον τρόπο  συμπεριφοράς, ευχόμενοι το καλό όλων και προσευχόμενοι για την ευημερία τους, γίνεστε ιδανικό για ολόκληρο τον κόσμο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαρτίου 2002


16 Δεκεμβρίου

Η καρδιά του πιστού βρίθει από την αγάπη του Κυρίου μέσω της συνεχούς ενθύμησης και απαγγελίας του ονόματός Του. Μέσα απ’ αυτό το ρεύμα της αγάπης, αναδύεται η αφοσίωση. Όποιος τρέφεται από το νέκταρ της αφοσίωσης δεν έχει καμία επιθυμία για οτιδήποτε άλλο. H στοργή, η προσκόλληση και η επιθυμία είναι φυσικές ιδιότητες του ανθρώπου. Όταν αυτές οι ιδιότητες κατευθύνονται προς τον Θεό και όταν κάποιος εμπλέκεται διαρκώς σε καλές πράξεις, αυτές οι ιδιότητες αποκτούν αγνότητα και ιερότητα. Ο πιστός έχει πάντα την επίγνωση  ​​ότι το σύμπαν είναι μια εκδήλωση του Θεού και διαπερνάται από Αυτόν. Η ζωή του βασίζεται στην αναγνώριση της εγγενούς ύπαρξης του Θεού στα πάντα. Αυτή η κατάσταση του νου ονομάζεται prema advaitam (μη-δυισμός μέσα από την αγάπη). Μέσω αυτής της αγάπης ο πιστός  βιώνει την ενότητά του με τον Θεό. Απολαμβάνοντας την ευδαιμονία αυτής της εμπειρίας,  δεν επιθυμεί καν την απελευθέρωση από τη γέννηση και το θάνατο. Η αδιάλειπτη αγάπη για τον Θεό είναι τα πάντα γι’ αυτόν. Αυτή η αφοσίωση είναι γνωστή ως ananya bhakti (αποκλειστική ή απόλυτη αφοσίωση).

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1986


15 Δεκεμβρίου

Πρέπει να προσπαθήσετε να γεμίσετε την καρδιά σας με αληθινή αφοσίωση. Ο συνεχής διαλογισμός στη μορφή του Κυρίου και η συχνή επανάληψη του ονόματος Του είναι τα μέσα με τα οποία η καρδιά γεμίζει με την αγάπη του Θεού. Όταν υπάρχει αυτή η αγάπη, ο πιστός βιώνει ανείπωτη έκσταση. Ήταν από τέτοια έκσταση που ο Κουλασέκαρα Άλβαρ, ο άγιος από βασιλική οικογένεια, αναφώνησε: «Ω, Κύριε! Οι άνθρωποι μιλούν για την απελευθέρωση ως μέσο λύτρωσης της ζωής και απαλλαγής από τη γέννηση και τον θάνατο. Δεν ζητώ τέτοια λύτρωση. Θα είμαι ικανοποιημένος με το να σε αγαπώ και να σε υπηρετώ σε αμέτρητες ζωές. Επίτρεψέ μου να Σε αγαπώ και να Σε υπηρετώ –αυτή είναι η μόνη ευλογία που ζητώ από Σένα και όχι απελευθέρωση.» Το Σύμπαν διαπερνάται από την αγάπη. Είναι η ενσάρκωση του Βίσνου. Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη δημιουργία, πουθενά, όπου Εκείνος δεν είναι παρών. Το να θεωρείτε  το Σύμπαν ως εκδήλωση του Θεού και να  το βιώνετε ως τέτοιο είναι πραγματική αφοσίωση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1986


14 Δεκεμβρίου

Οι σοφοί απευθύνονταν σε όλα τα ανθρώπινα όντα ως «Παιδιά της Αθανασίας». Όμως, παρά τη σαφή αυτή διαβεβαίωση και την ανεξάντλητη χαρά που μπορεί να βιώσει κανείς  μέσα από αυτή, ο άνθρωπος υποβιβάζει τον εαυτό του σε παιδί της ψευδαίσθησης και αρχίζει να θρηνεί, ότι του λείπει αυτό κι εκείνο ή κάποια άνεση ή κάτι άλλο ασήμαντο! Οι κλέφτες που τον απογυμνώνουν από πολύτιμους θησαυρούς όπως η ειρήνη, η ικανοποίηση, η ισορροπία και το θάρρος, τιμώνται ως αφέντες και εκείνοι που διασφαλίζουν την ειρήνη και την ευτυχία αντιμετωπίζονται με ασέβεια και αποστροφή. Μπορεί να αμπαρώσετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ενάντια στους κλέφτες, αλλά ποιος μπορεί να αμπαρώσει την πόρτα ενάντια στο θάνατο; Οι κλέφτες –η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και το μίσος– τιμώνται ως καλοδεχούμενοι επισκέπτες και εκείνοι που πραγματικά επιδιώκουν το καλό σας όπως η ηρεμία και η ταπεινότητα είναι ανεπιθύμητοι!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1969


13 Δεκεμβρίου

Φυτέψτε στις τρυφερές καρδιές των παιδιών τους σπόρους της αγάπης, της αλληλεγγύης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της φιλανθρωπίας, της συμπόνιας, της πειθαρχίας και του αυτοέλεγχου. Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά. Όταν ο πατέρας ζητά από το παιδί να πει σε κάποιον στην πόρτα ότι δεν είναι στο σπίτι, ή όταν ο γιος ζητά από τον αδερφό του να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα, λέγοντας ότι έχει βγει, η κακή συνήθεια  της ανεντιμότητας ριζώνει στην ψυχή του παιδιού. Μην επιβαρύνετε τους ευαίσθητους εγκεφάλους τους με όλες τις άχρηστες πληροφορίες που δεν μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν, με γεγονότα που διαστρεβλώνουν  και παραποιούν την αλήθεια και ούτω καθεξής. Διδάξτε τους μόνο όσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευεργετικά και όσα μπορούν να τα βοηθήσουν άμεσα στη ζωή τους. Εκπαιδεύστε τον χαρακτήρα τους περισσότερο από τον εγκέφαλό τους. Οι γονείς πρώτα απ` όλα, οι δάσκαλοι στη συνέχεια, οι φίλοι, οι συμπαίκτες και οι σύντροφοι στη συνέχεια, και τα διάφορα επίπεδα της κοινωνίας αργότερα –αυτά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των παιδιών και το πεπρωμένο της χώρας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1969


12 Δεκεμβρίου

Το σώμα είναι το άρμα, η διάνοια είναι ο ηνίοχος, οι επιθυμίες είναι οι δρόμοι μέσω των οποίων σύρεται το άρμα από το σχοινί των αισθησιακών προσκολλήσεων, η απελευθέρωση είναι ο στόχος και η  πρωταρχική ουσία, ο πανταχού παρών Θεός είναι ο Κύριος του άρματος. Το όχημα  που σύρετε πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι τριγυρίζουν μανιωδώς γύρω γύρω, σε ανιαρούς κύκλους, από τη γέννηση ως το θάνατο, συρόμενοι από επιθυμίες ή ωθούμενοι από  ανάγκες. Σ’ αυτόν τον δρόμο ο προσκυνητής δεν θα συναντήσει ορόσημα, δεν θα περάσει γέφυρες και δεν θα σημειώσει πρόοδο. Αγνοεί την ίδια διαδικασία του ταξιδιού. Μπορεί να λέτε ότι η πρόοδος είναι δυνατή μόνο με τη χάρη Μου, αλλά παρόλο που η Καρδιά Μου είναι μαλακή, όπως το βούτυρο, λιώνει μόνο όταν υπάρχει κάποια ζεστασιά στην προσευχή σας. Αν δεν κάνετε κάποια πειθαρχημένη προσπάθεια ή κάποια πνευματική άσκηση, δεν μπορείτε να ευλογηθείτε με τη χάρη μου. Η λαχτάρα και η αγωνία του ανεκπλήρωτου στόχου λιώνει την καρδιά Μου. Αυτή είναι η αγωνία που κερδίζει τη χάρη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1963


11 Δεκεμβρίου

Τα παιδιά είναι δροσερά, αξιαγάπητα βλαστάρια. Με φροντίδα και αγάπη, μπορούν να εξελιχθούν σε ιδανικούς πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι θα μπορούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις σπουδαίες πειθαρχίες που έχουν τεθεί από  τους σοφούς για την απελευθέρωσή τους, μέσω της αυτοπραγμάτωσης. Οι γονείς οφείλουν να φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης όσον αφορά τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα. Οι δεξιότητες, οι στάσεις, τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις που δημιουργούν ή καταστρέφουν το μέλλον ενσωματώνονται στα θεμέλια της ζωής εκείνα τα χρόνια. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τη διαδικασία ώστε αυτά τα θεμέλια να οικοδομηθούν γερά και σταθερά. Αλλά οι γονείς δεν έχουν πλέον τα εφόδια γι’ αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Δεν έχουν πίστη στη  δική τους αρχαία παράδοση. Οι ίδιοι δεν έχουν ψυχική γαλήνη ούτε πνευματική πειθαρχία, πράγματα που τα παιδιά θα μπορούσαν να απορροφήσουν από αυτούς. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε σπίτια, όπου οι γονείς τιμούν τους δικούς τους γονείς και είναι χαρούμενοι μόνο όταν υπηρετούν τους γηραιότερους. Αυτό πρέπει να διδαχθεί στα παιδιά περισσότερο με το  παράδειγμα, παρά με τους κανόνες!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1969


10 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος (manava) ονομάζεται έτσι, επειδή έχει την ικανότητα να κάνει εσωτερικό διαλογισμό (manana) για τη έννοια και τη σημασία αυτών που έχει ακούσει. Αλλά εσείς δεν έχετε βγει ακόμα από το στάδιο της ακρόασης. Όλη η χαρά που λαχταράτε είναι μέσα σας. Αλλά, όπως κάποιος που έχει τεράστια πλούτη σ’ ένα σιδερένιο σεντούκι, όμως δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται το κλειδί, υποφέρετε. Να ακούτε σωστά τις οδηγίες, να τις αναλύετε στη σιωπή του διαλογισμού, και να εφαρμόζετε αυτό που έχει καταστεί σαφές εντός σας. Τότε, μπορείτε να εξασφαλίσετε το κλειδί, να ανοίξετε το σεντούκι και να γίνετε πλούσιοι στη χαρά. Όλοι έχουν αγάπη μέσα τους, στη μία ή την άλλη μορφή, προς το έναν ή τον άλλον ή προς τη δουλειά και τους στόχους τους. Αυτή η αγάπη είναι Θεός, μια σπίθα του Θεού μέσα σας. Νιώθετε ευδαιμονία, όσο λίγη ή προσωρινή μπορεί να είναι. Αυτή είναι μια άλλη σπίθα του Θεού. Έχετε εσωτερική ειρήνη, αποταύτιση, διάκριση, συμπάθεια και το πνεύμα της υπηρεσίας. Αυτά είναι Θεϊκά στον καθρέφτη του μυαλού σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την ημέρα του Σιβαράτρι, 1969


9 Δεκεμβρίου

Η πνευματική άσκηση πρέπει να σας βοηθά στο να είστε ήρεμοι, γαλήνιοι, συγκροτημένοι και ισορροπημένοι. Κάνετε τον νου σας τόσο ήρεμο και παρηγορητικό όσο το φως του φεγγαριού, γιατί η Σελήνη είναι η Θεότητα που κυριαρχεί στον νου. Να είστε ήρεμοι στην ομιλία και στην αντίδρασή σας στην κακία, τη μεμψιμοιρία και τον έπαινο. Παραπονιέστε ότι οι άλλοι διαταράσσουν την ηρεμία σας, αλλά δεν ξέρετε ότι παρόλο που η γλώσσα σας δεν μιλά, οι σκέψεις σας μπορούν να αναστατώνουν την ηρεμία των γύρω σας. Μη-προσκόλληση, πίστη και αγάπη –αυτοί είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ειρήνη. Από αυτά, η πίστη είναι ζωτικής σημασίας. Διότι χωρίς αυτή, όλη η πνευματική άσκηση είναι ένα τελετουργικό χωρίς ουσία. Η μη-προσκόλληση από μόνη της μπορεί να κάνει την πνευματική άσκηση αποτελεσματική και η αγάπη οδηγεί γρήγορα στον Θεό. Η πίστη τροφοδοτεί την αγωνία του χωρισμού από τον Θεό, η μη-προσκόλληση τη διοχετεύει στο μονοπάτι του Θεού και η Αγάπη φωτίζει τον δρόμο. Ο Θεός θα σας δώσει ό,τι χρειάζεστε και αξίζετε. Δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε και δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζετε, να είσαι ικανοποιημένοι. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί ενάντια στη θέλησή Του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


8 Δεκεμβρίου

Το σχολείο είναι σπατάλη χρόνου, εάν τα παιδιά δεν εντρυφούν σε  αρετές με διαχρονική αξία  και δεν αναπτύσσουν τη δύναμη του χαρακτήρα τους, ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τώρα μαθαίνουν μια σειρά από κοινότυπα αποφθέγματα, αλλά δεν εφαρμόζουν  κανένα στην καθημερινή τους ζωή. Οφείλουν να μάθουν να σέβονται τους γονείς, τους δασκάλους και τους ηλικιωμένους. Ακόμα και ως παιδιά, πρέπει να μαθαίνουν για τη δόξα του Θεού που είναι η εσώτερη Πραγματικότητά τους. Οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν είναι το σώμα, αλλά ο ένας ένοικος, ο οποίος είναι ο ένοικος του παντός. Μέσω των λατρευτικών ύμνων και της ακρόασης διηγήσεων για τη Δόξα του Θεού, αυτές οι αλήθειες που προάγουν μπορούν να τους δοθούν από τους δασκάλους και τους γονείς που τις γνωρίζουν και τις εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους. Μάθετε τα δικά σας νέα, προτού ενθουσιαστείτε με τις ειδήσεις άλλων. Μάθετε το A, B, Γ, Δ του δικού σας αλφαβήτου και, στη συνέχεια, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να καθοδηγήσετε τους άλλους, στη μάθηση και τη ζωή τους! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1969


7 Δεκεμβρίου

Η πνευματική προσπάθεια θα σας αποκαλύψει την ταυτότητά σας. Αλλά να είστε προσεκτικοί! Η πνευματική άσκηση μπορεί να καλλιεργήσει ακόμη και την αλαζονεία και τον φθόνο ως υποπροϊόντα της προόδου. Υπολογίζετε πόσο πολύ ή για πόσο καιρό έχετε κάνει πνευματική άσκηση και μπαίνετε στον πειρασμό να κοιτάζετε αφ’ υψηλού κάποιον άλλον, του οποίου η ιστορία είναι μικρότερη. Είστε υπερήφανοι που έχετε γράψει το όνομα του Σάι δέκα εκατομμύρια φορές. Μιλάτε γι’ αυτό, όποτε έχετε την ευκαιρία, έτσι ώστε οι άλλοι να θαυμάσουν την πίστη και το ψυχικό σας σθένος. Όμως δεν μετράνε τα εκατομμύρια φορές, αλλά η αγνότητα του νου που προκύπτει από τη γνήσια συγκέντρωση σας στο Όνομα. Η πνευματική σας άσκηση πρέπει να μείνει μακριά από του να βγάζει νερό από ένα πηγάδι μ’ ένα καλάθι από καλάμι! Δεν πρόκειται να βγάλετε νερό όσο συχνά κι αν το βυθίζετε, όσο συχνά κι αν το σύρετε προς τα πάνω. Κάθε αμαρτία είναι μια τρύπα στον καλάθι. Κρατήστε την καρδιά καθαρή, κρατήστε την  ακέραιη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


6 Δεκεμβρίου

Κάθε πρωί, μόλις ανακαθίσετε στο κρεβάτι, κάνετε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση: «Για ποιο σκοπό έχω έρθει σε αυτόν τον κόσμο; Ποιο είναι το καθήκον με το οποίο έχω επιφορτιστεί; ​​Ποιος είναι ο θρίαμβος για τον οποίο με προετοιμάζει αυτός ο αγώνας; Ποια είναι η μεγάλη νίκη για την οποία πρέπει να παλέψω;» Πρέπει να έχετε δει λιτανείες σε διάσημα κέντρα προσκυνήματος. Τα κολοσσιαία άρματα των θεοτήτων διακοσμούνται υπέροχα.  Μπάντες πιστών τα σύρουν κατά μήκος μεγάλων δρόμων  υπό τους ήχους μουσικών οργάνων. Aκροβάτες, χορευτές, ψαλμωδοί, πλανόδιοι καλλιτέχνες προπορεύονται και προσθέτουν στη χαρά της περίστασης. Πλήθη χιλιάδων ανθρώπων τριγύρω και η προσοχή τους φυσικά έλκεται από την ψυχαγωγία που τους προσφέρεται. Όμως αισθάνονται ευτυχέστεροι μόνο όταν ενώνουν τις παλάμες τους και υποκλίνονται μπροστά στο είδωλο της θεότητας που έχει τοποθετηθεί στο άρμα. Τα υπόλοιπα είναι όλα δευτερεύοντα, ακόμη και άσχετα! Έτσι και στην πορεία  της ζωής, το σώμα είναι το άρμα και  ο Εαυτός - Άτμα είναι το είδωλο το εγκατεστημένο σε αυτό. Τα κέρδη, οι δαπάνες, το γέλιο, το κλάμα, ο πόνος, η παρηγοριά, και όλες οι διάφορες ακροβασίες της καθημερινής ζωής δεν είναι παρά  δευτερεύοντα περιστατικά  μπροστά στη λατρεία του Θεού και την πραγμάτωση του Εαυτού! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


5 Δεκεμβρίου

Θέλετε να πιείτε ένα γλυκό ποτό, αλλά αντί για ζάχαρη, ρίχνετε αλάτι στο φλιτζάνι, νομίζοντας ότι το αλάτι  είναι ζάχαρη. Αυτή είναι η κατάσταση του ανθρώπου σήμερα. Λαχταρά για την ειρήνη, αλλά δεν ξέρει πώς να την επιτύχει. Τα μέσα που υιοθετεί δεν τον οδηγούν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έρχονται σε εμένα ζητούν αυτοπραγμάτωση ή απελευθέρωση από τη δουλεία της θλίψης και της χαράς, της γέννησης και του θανάτου. Όμως, όταν προσφέρομαι να τους ευλογήσω με την εκπλήρωσή της επιθυμίας τους, δεν μπαίνουν μπροστά. Θα προτιμούσαν να δεχτούν αυτήν την ευλογία  δέκα χρόνια ή πέντε χρόνια αργότερα. Έτσι, όλη η δίψα και η λαχτάρα είναι απλώς προσποίηση. Είναι ένα μοντέρνο σύνθημα, και τίποτα περισσότερο. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ειλικρινής. Ο λόγος του πρέπει να είναι σύμφωνος με το συναίσθημά του, και η δράση του πρέπει να είναι σύμφωνη με τον λόγο του. Αποφασίστε να λειτουργήσετε έτσι, τουλάχιστον από σήμερα. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1969


4 Δεκεμβρίου

Ο νους είναι το υποχείριο της τροφής που καταναλώνεται από τον άνθρωπο. Παρακινείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη λεπτή έλξη της τροφής με την οποία τρέφεται. Η ποιότητα του φαγητού καθορίζει την κατεύθυνση της επιθυμίας που εκτρέπει τη ροή του νου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Γκίτα καθώς και σε όλες τις γραφές, η αγνή  τροφή  συνιστάται για το άτομο που αναζητά την πνευματική άνοδο. Η αγνή τροφή, σύμφωνα με ορισμένους, αποτελείται από γάλα και φρούτα. Αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Μπορεί να μην είναι καν αυτά. Γιατί, οι θερμίδες που παίρνει κανείς από το στόμα είναι μόνο ένα μικρό μέρος όλων αυτών που προσλαμβάνει ο άνθρωπος. Η πρόσληψη μέσω των αισθήσεων είναι μέρος της τροφής που δομεί το άτομο. Οι ήχοι που φτάνουν στ’ αυτιά του, τα θεάματα  που βλέπει, οι απτικές εντυπώσεις επιθυμητές ή δυσάρεστες, ο αέρας που αναπνέει, το περιβάλλον που απαιτεί την προσοχή, την εκτίμηση και την αποδοχή του –όλα αυτά είναι «τροφή». Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα και την πορεία του ατόμου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1971


3 Δεκεμβρίου

Τα μάτια πρέπει να βλέπουν μόνο ό,τι είναι καλό. Τα χέρια πρέπει να εμπλέκονται σε καλές πράξεις. Τα αυτιά δεν πρέπει να ακούνε τίποτα αρνητικό  και να εστιάζονται μόνο στο καλό. Μη είστε κακεντρεχείς. Να μιλάτε μόνο για ό,τι είναι καλό. Μη σκέφτεστε το κακό. Σκεφτείτε ό,τι είναι καλό. Αποφεύγετε το κακό. Κάνετε το καλό. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό. Τα μάτια πρέπει να βλέπουν μόνο ιερά αντικείμενα. Όλος ο κόσμος θα μεταμορφωθεί όταν το όραμά σας εξαγιαστεί. Αφιερώστε κάθε στιγμή σε ενέργειες που θα ευχαριστήσουν τον Θεό. Αναπτύξτε την αγάπη για τον Θεό, που θα σας χαρίσει  κάθε ευλογία. Αυτό το παράδειγμα προβάλλει  η ζωή  του Χαριστσάντρα. Θυσίασε τα πάντα στoν αγώνα για την αλήθεια. Και τελικά του επεστράφησαν τα πάντα με τη χάρη του Θεού. Ζήστε μια μακρά, ευτυχισμένη, ειρηνική ζωή, γεμάτη αγάπη, μια ένθεη ζωή. Λυτρώστε τη ζωή σας, ζώντας με Θεία Αγάπη. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, παίξτε το! Η ζωή είναι ένα όνειρο, αντιληφθείτε το! Η ζωή είναι αγάπη, χαρείτε την! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1998


2 Δεκεμβρίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζονται στην τελετουργική λατρεία για ένα  σύντομο χρονικό διάστημα καθημερινά. Δεν προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο της τέλεσης αυτής της λατρείας. Δεν υπάρχει νόημα στην εκτέλεση τελετών χωρίς να αντιλαμβάνεστε τον σκοπό και τον στόχο της ζωής. Ο απώτερος σκοπός όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι να αντιληφθείτε τι είναι η αγάπη, η θεία αγάπη. Σκοπός όλων των πνευματικών προσπαθειών είναι η προαγωγή της αγάπης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπεται ή να αγνοείται η αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, δεν μπορεί να υπάρχει μίσος, θλίψη ή έλλειψη. Ο χρόνος περνά. Όλοι μεγαλώνετε με τα χρόνια. Αλλά υπάρχει μια μικρή αλλαγή στη στάση σας. Η αγνότητα  στη σκέψη οδηγεί στη σοφία, τη θεία γνώση. Η αυτοπραγμάτωση έρχεται μόνο μέσω της θείας γνώσης (γκνιάνα). Για να ζήσετε μια εξαγιασμένη ζωή και να έχετε ιερά βιώματα, ασχοληθείτε με ιερές πράξεις. Το καλό και το κακό στον κόσμο μπορούν να αλλάξουν μόνο όταν υπάρξει αλλαγή στις πράξεις των ανθρώπων. Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσει από τη μεταμόρφωση των ατόμων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1998


1 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Μείνετε μακριά από το μίσος και τον φθόνο. Αντιληφθείτε ότι η αγάπη σας για τον Θεό δεν μπορεί να αμφιταλαντεύεται ανάλογα με το αν οι επιθυμίες σας εκπληρώνονται ή όχι. Να θυμάστε ότι δρέπετε τους καρπούς των πραξεών σας, που είναι αντίστοιχοι της ποιότητας αυτών των πράξεων. Η αγάπη του Θεού από μόνη της χαρίζει διαρκή ευδαιμονία. Πολλοί στον κόσμο αποκτούν πλούτο, φήμη και θέση. Αλλά τι έχουν επιτύχει όσον αφορά τον στόχο της ζωής; Η αποτυχία τους οφείλεται στην έλλειψη συνειδητοποίησης της ενότητας που αποτελεί τη βάση της φαινομενικής ποικιλομορφίας. Είναι ένα σημάδι πνευματικής αρετής το να αναγνωρίζετε τη θεότητα σε όλους. Ο Πραχαλάντα δήλωσε ότι μπορεί να βρεί κανείς τον Θεό όπου και αν τον αναζητά. Ο πατέρας του, ο Χιρανιακασίπου, ήταν σπουδαίος εξαιτίας των επιτευγμάτων του. Αλλά απέτυχε να φτάσει στην αρετή λόγω της άρνησής του για τον Θεό. Το μάθημα για τους σπουδαστές σήμερα είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν το ιερό μονοπάτι της δικαιοσύνης. Πρέπει να εργάζονται για την ευημερία της κοινωνίας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1998