Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2019

31 Δεκεμβρίου

Αποχαιρετάμε απόψε το τρέχον έτος και καλωσορίζουμε τον καινούργιο χρόνο! Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο. Αποχαιρετάτε τον παλιό χρόνο και καλωσορίζετε τον νέο. Δεν πρέπει λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο, ν’  αποχαιρετήσετε τις κακές σας ποιότητες και να καλωσορίστε τις θετικές και θεϊκές ιδιότητες; Μπορείτε να προσφέρετε όλες τις αρνητικές σας ποιότητες στον Θεό. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σ’  αυτό. Πράγματι, μόνον ο Θεός είναι Εκείνος που μπορεί να τις πάρει, να σας απονείμει τη χάρη Του και να ενθαρρύνει τις θετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως έχετε ένα λερωμένο, σχισμένο ή κομματιασμένο χαρτονόμισμα των εκατό ρουπιών, κανείς δεν θα το δεχθεί. Αλλά αν ο αριθμός του είναι ανέπαφος, η Τράπεζα Αποθεμάτων της Ινδίας θα το δεχθεί και θα το αντικαταστήσει με ένα άρτιο χαρτονόμισμα της ίδιας αξίας. Ομοίως, μόνον ο Θεός μπορεί ν’  αποδεχθεί τις κακές σας ποιότητες, με την προϋπόθεση πως τις προσφέρετε με ειλικρινή αφοσίωση και ευλάβεια και σε αντάλλαγμα θα σας ράνει με την άφθονη χάρη Του.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994


30 Δεκεμβρίου

Φυτέψτε τον σπόρο της αφοσίωσης μέσω της ενθύμησης του ονόματος του Κυρίου. Ο σπόρος θα βλαστήσει και θα γίνει ένα δέντρο με τα κλαδιά της αρετής, της υπηρεσίας, της θυσίας, της αταραξίας, του ψυχικού σθένους και του θάρρους. Καταπίνετε την τροφή σας χωρίς να γνωρίζετε το πώς μετουσιώνεται σε ενέργεια, ευφυΐα, συναίσθημα και υγεία. Ομοίως, δεχθείτε την τροφή για το πνεύμα, την τροφή της ενθύμησης του ονόματος του Κυρίου και παρατηρήστε πώς μεταμορφώνεται σε αρετές, χωρίς να το γνωρίζετε. Ο Ράβανα ανακάλυψε πως ο Θεός (Ράμα) και η επιθυμία (κάμα) δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον νου. Αναπτύξτε σταθερότητα στην απαγγελία του ονόματος του Θεού και πίστη στην αξία αυτού του ονόματος. Τότε, ακόμη κι αν ολόκληρος ο κόσμος σας προτρέπει: «Κάνε το κακό», θ’ αρνείστε να υπακούσετε. Ο ίδιος ο εαυτός σας θα εξεγείρεται εναντίον του. Κι όταν ακόμη ολόκληρος ο κόσμος σας ζητά να παραιτηθείτε, εσείς θα επιμένετε να κάνετε το σωστό.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1961


29 Δεκεμβρίου

Η εγκόσμια ζωή εμπεριέχει τη χαρά και τη θλίψη, καθώς είναι αναπόφευκτες, όπως η ανατολή και η δύση του ήλιου. Θέλετε να πιστεύετε πως ο νέος χρόνος φέρνει μαζί του καλύτερες εμπειρίες. Αυτό δεν είναι αληθές. Είναι ο νους που φέρει την ευθύνη για την ευχαρίστηση ή τον πόνο. Εάν ο νους διακρίνεται από καλοσύνη, θα βρίσκετε τα πάντα καλά. Είστε θεϊκές ενσαρκώσεις, που σημαίνει πως δεν είστε τίποτα άλλο παρά ευδαιμονία. Αφού λοιπόν αυτή είναι η φύση σας, δεν είναι ανόητο εκ μέρους σας να λέτε πως υποφέρετε από τον πόνο και να θρηνείτε γι’ αυτό; Κάποιοι αναζητούν αδιάλειπτη χαρά. Αλλά όταν γευματίζετε στις 10 το πρωί δεν συνεχίζετε να τρώτε και τις επόμενες ώρες χωρίς διάλειμμα. Ομοίως, όταν δοκιμάζετε κάποια ευχαρίστηση, χρειάζεται να την αφομοιώσετε, προτού συναντήσετε μια άλλη παρόμοια κατάσταση. Ακριβώς, όπως χρειάζεται να κάνετε κάποια άσκηση για να βοηθήσετε στη χώνεψη της τροφής, θα πρέπει να υπομένετε τη δοκιμασία της αντιμετώπισης του πόνου μετά την εμπειρία της χαράς. Επομένως, οφείλετε να αποδέχεστε ό,τι σας δίνεται από τον Θεό με την πίστη πως είναι ωφέλιμο για σας.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1 Ιανουαρίου 1994


28 Δεκεμβρίου

Ποια ακριβώς είναι η σημασία του ονόματος ‘Σάι Μπάμπα’; Σάι σημαίνει χίλιοι λωτοί (sahasrapadma) και πραγμάτωση της άμεσης εμπειρίας του Θεού (sakshatkara). Άι σημαίνει μητέρα και Μπάμπα πατέρας. Επομένως ‘Σάι Μπάμπα’ σημαίνει «Εκείνος που είναι μητέρα και πατέρας και ο Στόχος όλων των προσπαθειών των πνευματικών αναζητητών» ή «Η πάντοτε συμπονετική μητέρα, ο πάνσοφος πατέρας και ο στόχος όλων των πνευματικών προσπαθειών». Όταν ψάχνετε σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, πρέπει ν’ αδράξετε την ευκαιρία αν κάποιος φέρει μια λάμπα στο δωμάτιο. Πρέπει να μαζέψετε γρήγορα τα υπάρχοντά σας που είναι σκορπισμένα εκεί, ή ν’ ανακαλύψετε πού βρίσκονται και να κάνετε ό,τι άλλο χρειάζεται να γίνει. Κατά τον ίδιο τρόπο, εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που σας δίνεται όταν ο Κύριος έχει έρθει με ανθρώπινη μορφή στην ίδια σας την πόρτα, και ετοιμαστείτε να σωθείτε από την καταστροφή! Η υπερβολική σημασία που αποδίδετε στην ικανοποίηση των αισθητηριακών επιθυμιών πρέπει να μειωθεί ως αποτέλεσμα της σχέσης σας με τα ιερά βιβλία και τα άγια πρόσωπα. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 26 Φεβρουαρίου 1961


27 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης!

Ο Θεός είναι πλήρης αγάπης και στην πραγματικότητα είναι η ενσάρκωση της αγάπης! Η αγάπη σας πρέπει να συγχωνευτεί με αυτήν την αγάπη. Είναι το ένα χωρίς δεύτερο, το στάδιο του μη δυισμού. Η βασική φύση της αγάπης είναι η θυσία. Η αληθινή αγάπη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν αφήνει χώρο στο μίσος. Είναι η αγάπη που φέρνει κοντά σας ακόμη κι εκείνους που είναι απόμακροι και δημιουργεί ατμόσφαιρα οικειότητας. Είναι η αγάπη που απομακρύνει το αίσθημα της χωριστότητας και προάγει εκείνο της ενότητας. Η αγάπη επίσης ανυψώνει τον άνθρωπο από το επίπεδο του ζώου στο ανθρώπινο επίπεδο. Η αγάπη αποτελεί τη ζωτική ενέργεια του ανθρώπινου είδους. Η αγάπη εκδηλώνεται μόνο σε ζωντανά πλάσματα. Κανείς δεν αγαπά ένα πτώμα. Εκείνος που δεν αγαπά μοιάζει με άψυχο πτώμα. Επομένως η αγάπη και η ζωή είναι αλληλεξαρτώμενες και στενά συνδεδεμένες,

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994


26 Δεκεμβρίου

Ο Χάνουμαν είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα μιας πραγματωμένης ψυχής, που πέτυχε στο ταξίδι της ζωής. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μπροστά στον Ράμα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ο Ράμα στράφηκε στον Λάκσμανα και είπε: «Αδελφέ, άκουσε! Πρόσεξε πώς ο Χάνουμαν έχει κατακτήσει τις Βέδες· ο λόγος του είναι διαποτισμένος με ταπεινότητα και αφοσίωση, αρετές που ενσαρκώνει η Ριγκ Βέδα, με συνεκτικότητα και ευλάβεια που προάγει η Γιατζούρ Βέδα και με το διαισθητικό όραμα που χορηγεί η Σάμα Βέδα. Ο Χάνουμαν είναι ένας γνήσιος λάτρης και γνωρίζει όλα τα πνευματικά κείμενα. Ο Σουγκρίβα είναι τυχερός που έχει υπουργό του τον Χάνουμαν, του οποίου οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις είναι αφιερωμένες στον Θεό». Όταν αυτά τα τρία βρίσκονται σε τέλεια αρμονία, σίγουρα θα ελκύσουν τη Χάρη του Θεού, όπως ακριβώς συνέβη με τον Χάνουμαν. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1986


25 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς κατέδειξε και κήρυξε τη δύναμη της πίστης και τελικά υποβλήθηκε στην υπέρτατη θυσία της ίδιας του της ζωής. Ο Ιησούς είχε απόλυτη συνείδηση του  υψηλού στόχου και του καθήκοντός του και καθαγίασε το σώμα του θυσιάζοντάς το, για να προστατέψει τους άλλους. Με πίστη στην ενότητα της ανθρωπότητας, ο Ιησούς στάθηκε απέναντι στους αντιτιθέμενους και τους επικριτές και αντιμετώπισε την επέλασή τους. Δίδαξε τον Πέτρο, τον σημαντικότερο από τους μαθητές του, να ζει με αγάπη, γιατί η αγάπη είναι Θεός. Ο Ιησούς δίδαξε πως μπορείτε να βιώσετε τον Θεό μόνον όταν γίνετε η ενσάρκωση της αγάπης, όταν δεν αναζητάτε ούτε προσδοκάτε κάτι σε ανταπόδοση, ούτε καν ευγνωμοσύνη. Η αγάπη μετατρέπεται αυθόρμητα σε θυσία και υπηρεσία! Όταν ο Πέτρος άκουσε αυτές τις προτροπές από τον διδασκαλό του, ανακάλυψε μια πρωτόγνωρη χαρά ν’ αναβλύζει εντός του και επίσης ένα καινούργιο νόημα στη λέξη joy (χαρά). Το ‘j’ σημαίνει Jesus (Ιησούς) και τον κατηύθυνε ν’ αγαπά πρωταρχικά τον Ιησού. Το ‘o’ σημαίνει others (άλλοι), δηλαδή αυτούς που έπρεπε ν’ αγαπά κατά δεύτερο λόγο. Το δε ‘y’ σημαίνει yourself (ο εαυτός σου), τον οποίο όφειλε ν’ αγαπά τελευταίο. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1986


24 Δεκεμβρίου

Το πεπρωμένο ενός έθνους ή μιας κοινότητας εξαρτάται από το ηθικό δυναμικό του λαού τους. Ο χαρακτήρας αυτού του λαού θα πρέπει να έχει βαθιές ρίζες στην πίστη και την αλήθεια. Σήμερα, σ’ έναν κόσμο κατακερματισμένο σε φυλετικές και θρησκευτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καλλιεργηθεί μια πλατιά προοπτική και στάσεις μεγαλοθυμίας. Οι δογματικές πεποιθήσεις προκαλούν τριβές και συγκρούσεις. Ο Ιησούς τόνισε τη σημασία της πίστης και τον κίνδυνο που προκαλείται από την υποκρισία. Οι διδασκαλίες του Χριστού πρέπει να ερμηνεύονται, να κατανοούνται και ν’ ακολουθούνται μέσα από μια οικουμενική οπτική. Η αλήθεια πρέπει να εκδηλώνεται ως ενότητα σκέψης, λόγων και πράξεων. Ο Ιησούς Χριστός διακήρυξε ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και πανταχού παρών, ένας και μοναδικός. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Χριστού. Η κατανόηση του Θεού μεγάλωσε μέσα του σταδιακά. Αρχικά θεωρούσε τον εαυτό του ως Αγγελιοφόρο του Θεού. Αργότερα, έχοντας αναπτύξει μια στενότερη σχεση με τον Κύριο, ανακήρυξε τον εαυτό του Υιό του Θεού. Τελικά, συνειδητοποιώντας την ταυτότητά του με τον Θεό, διαβεβαιώνει: «Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε Ένα». 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1986


23 Δεκεμβρίου

Η δύναμη της αγάπης είναι άπειρη. Μπορεί να νικήσει τα πάντα. Κάποτε ο Βούδας, ενώ ταξίδευε, ήρθε αντιμέτωπος με έναν δαίμονα, που απειλούσε να τον σκοτώσει. Χαμογελώντας ο Βούδας είπε: «Δεν είσαι δαίμονας, είσαι θεός! Σ’ αγαπώ ακόμη κι αν συμπεριφέρεσαι σαν δαίμονας». Ακούγοντας τα τρυφερά λόγια, το δαιμόνιο μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και πέταξε μακριά. Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει την καρδιά ακόμη κι ενός ορκισμένου εχθρού σας. Αυτό είναι το είδος της οικουμενικής αγάπης που πρέπει να καλλιεργηθεί από όλους. Στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν διαφορετικές πίστεις. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Ζωροάστρες και άλλοι. Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά ή καχυποψία ανάμεσα στις θρησκευτικές πίστεις, διότι όλες υποστηρίζουν την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Σήμερα ο κόσμος ταλανίζεται από διαμάχες και βία. Η Ειρήνη και η ευημερία μπορούν ν’ αναδυθούν μόνον όταν οι άνθρωποι στραφούν στο μονοπάτι της αγάπης και της ηθικής και ζουν γεμάτες νόημα ζωές. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1986


22 Δεκεμβρίου

Η Γκίτα δεν ενθαρρύνει την αδράνεια, την αδιαφορία, την οκνηρία. Προτείνει τη δράση (κάρμα) που είναι θεϊκή κοινωνία (γιόγκα), που γίνεται ως δραστηριότητα συντονισμένη με τη Θεία Θέληση και κατευθυνόμενη προς την επίτευξη της πνευματικής ολοκλήρωσης. Κάθε δράση οφείλει να είναι μια πράξη εκπλήρωσης, λατρείας και καθήκοντος προς τον εαυτό σας και τους άλλους. Η Γκίτα σηματοδοτεί τα βήματα και το μονοπάτι προς την υλοποίηση αυτού του στόχου. Αποδέχεται όλες τις στάσεις ως πολύτιμες και μετουσιώνει την κάθε μία σε πνευματική προσπάθεια. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το σώμα είναι προικισμένο με όλες τις εγγενείς ικανότητες και ελαττώματα, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που έχουν τη δυνατότητα να εξαγιάσουν τον χρόνο μέσα από την υπηρεσία, τη θυσία και την αγάπη. Τότε η εγκόσμια δράση (κάρμα) γίνεται κάρμα γιόγκα, δηλαδή δράση συνδεδεμένη με ανιδιοτελή ιδανικά. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984


21 Δεκεμβρίου

Ένα γλύκισμα χαρακτηρίζεται από γλυκύτητα, βάρος και σχήμα. Αυτά τα τρία δεν μπορούν να χωριστούν το ένα από το άλλο. Το κάθε μικρό κομμάτι του γλυκού έχει επίσης γλυκύτητα, βάρος και σχήμα. Δεν βρίσκεται το σχήμα στο ένα κομμάτι, το βάρος στο άλλο και η γλυκύτητα στο τρίτο. Και όταν το δοκιμάσουμε, αναγνωρίζεται η γεύση, μειώνεται το βάρος και τροποποιείται το σχήμα -όλα ταυτόχρονα. Ομοίως, το άτομο (τζίβα), ο Εαυτός (Άτμα) και ο Θεός δεν είναι ξεχωριστές οντότητες. Είναι ένα και το αυτό. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάθε ατομική πράξη και όλες οι δραστηριότητες στη ζωή, πρέπει να διακρίνονται από πνεύμα υπηρεσίας, αγάπης και σοφίας. Αυτό είναι αληθινή γιόγκα. Πρέπει να εφαρμόζεται στην πράξη και όχι να εκφράζεται μόνο στα λόγια. Η πνευματική άσκηση πρέπει να γίνεται πάντα με ανοιχτή καρδιά, γεμάτη αφοσίωση και πνευματική γνώση. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


20 Δεκεμβρίου

Να είστε ευτυχείς που ο Θεός σας δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για να Τον υπηρετείτε και να Τον λατρεύετε με διάφορα μέσα και μορφές. Να προσεύχεστε για νέες ευκαιρίες και να πανηγυρίζετε για την κάθε ευκαιρία που σας δίνεται. Αυτή η στάση θα σας προσφέρει αμέτρητη χαρά. Το να ζήσετε μια ζωή γεμάτη απ’ αυτή τη χαρά είναι, πραγματικά, ευδαιμονία. Ό,τι κι αν συμβαίνει απ’ την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, να το αφιερώνετε ως λατρεία στον Κύριο. Όπως ακριβώς φροντίζετε να μαζεύετε μόνο φρέσκα λουλούδια και να τα διατηρείτε όμορφα και ζωντανά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οι πράξεις σας ας είναι αγνές και άσπιλες. Όταν αυτή είναι η καθημερινή οπτική σας και ζείτε με ανάλογο τρόπο, τότε η ζωή σας μετατρέπεται σε μια μακρά και αδιάκοπη υπηρεσία προς τον Κύριο. Το αίσθημα του ‘εγώ’ και του ‘εσύ’ σύντομα εξαφανίζονται. Όλα τα ίχνη του εγωισμού χάνονται και η ζωή μετουσιώνεται σε αληθινή αφοσίωση στον Θεό. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


19 Δεκεμβρίου

Όταν εκτελείτε την εργασία σας μέσα από μια εγωιστική στάση, ωθούμενοι από ατομικά κίνητρα και υποκινούμενοι από ελπίδες προσωπικής ανόδου, τότε τροφοδοτούνται η απληστία και η αλαζονεία, ο φθόνος και το μίσος. Στη συνέχεια σφραγίζεται ο δεσμός και ενισχύεται το αίσθημα της προσκόλλησης στην προσδοκία μιας πιο επικερδούς εργασίας. Έτσι προάγεται η αχαριστία σ’ αυτούς που δανείζουν τα χέρια τους και τον νου τους αλλά και στον ίδιο τον Θεό που προίκισε τον άνθρωπο με κίνητρα και ικανότητες. «Εγώ το έκανα», δηλώνετε, όταν αυτό που κάνετε καταλήγει επιτυχώς, ενώ όταν αποτυγχάνετε υποστηρίζετε πως «άλλοι είναι οι υπεύθυνοι της κακής έκβασης». Η μνησικακία, η απογοήτευση και η απελπισία ακολουθούν την αποτυχία ενός εγχειρήματος. Όσο πιο πολύ αναπτύσσετε προσκόλληση στους καρπούς των πράξεών σας τόσο εντονότερη και περισσότερο οδυνηρή είναι η θλίψη σας, όταν απογοητεύεστε. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγετε τόσο από την αλαζονεία όσο και από τον πόνο είναι ν’ αφήσετε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας στη θέληση του Θεού, ενώ θα είστε ευτυχείς στη σκέψη πως έχετε εκτελέσει το καθήκον σας με όλη την αφοσίωση και τη φροντίδα που διαθέτετε.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984


18 Δεκεμβρίου

Αυτός που δεν έχει τη δυνατότητα ν’ αφομοιώσει την αληθινή σοφία, η οποία διευρύνει τον νου και ερευνά την εσώτερη αλήθεια για τη ζωή, δεν μπορεί να προάγει την ευημερία του κόσμου. Η ευημερία του κόσμου εξαρτάται από την ευπραγία της κοινωνίας και αυτή από την ευημερία των ατόμων. Όλα αυτά είναι αμοιβαία εξαρτώμενα και αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Έτσι προκύπτει η ανάγκη τα άτομα στην κοινωνία να διακρίνονται από ειλικρίνεια στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Αυτή η πνευματική αρχή εφιστά ανυπόκριτα την προσοχή σ’ εκείνους που κραυγάζουν για ειρήνη, αλλά ενδίδουν σε πράξεις επιζήμιες για την ειρήνη. Η ανθρώπινη ζωή μπορεί να έχει νόημα μόνο στα πλαίσια της αρμονίας και της συνεργασίας. Για να μπορέσει αυτή η αλήθεια να γίνει κατανοητή, θα πρέπει να ασχοληθείτε με πράξεις υπηρεσίας προς την κοινωνία. Μια τέτοια υπηρεσία έχει τις ρίζες της στην πνευματική πίστη.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983


17 Δεκεμβρίου

Η μελέτη των Ουπανισάδων και των ιερών Γραφών και η απαγγελία των ονομάτων του Θεού μπορεί να είναι ορθές ενέργειες από μόνες τους, όμως εάν δεν υπάρχει αγάπη, η οποία είναι η βάση όλης της πνευματικής άσκησης, αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Είναι σαν το αραιωμένο βουτυρόγαλα. Όμως η αγάπη του Θεού μοιάζει με το γάλα που περιέχει όλες τις πρωτεΐνες και βιταμίνες του. Η αγάπη ενισχύει την σωματική, νοητική και την πνευματική ενέργεια. Οι λατρευτικές πράξεις που γίνονται χωρίς αγάπη, μοιάζουν με το αραιωμένο βουτυρόγαλα στο οποίο δεν υπάρχουν θρεπτικές ουσίες. Ο διαλογισμός και η επανάληψη του θεϊκού ονόματος, όταν η αγάπη απουσιάζει, είναι αψυχες τελετουργίες. Η αγάπη, που εκφράζεται ως προσφορά υπηρεσίας προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, είναι η καλύτερη εκδήλωση της θεϊκής αγάπης. Δεν υπάρχει αληθινή αφοσίωση χωρίς μια τέτοια αγάπη. Είναι η αγάπη που μένει αμετάβλητη και δεν υπολογίζει καμιά θυσία προκειμένου να υπηρετήσει τους άλλους. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984


16 Δεκεμβρίου

Τα ρούχα που φοράτε τον χειμώνα, τα χρησιμοποιείτε και το καλοκαίρι;  Ομοίως, όσο οι θύελλες των κοσμικών προσκολλήσεων φυσούν και όσο είστε αδύναμοι να τoυς αντισταθείτε, αυτό το βαρετό και ρυπαρό ανθρώπινο ένδυμα είναι απαραίτητο. Από τη στιγμή που αυτές οι θύελλες δεν θα επηρεάζουν τον νου, το σώμα και τα λόγια σας, θα μπορείτε να ενδυθείτε ένα λεπτοφυές σώμα. «Ο Ύψιστος Θεός μου προσφέρει επανειλημμένα όλο και νεότερα εργαλεία, για να υπηρετώ και γίνεται δέκτης ενεργειών γεμάτων αγάπη, που γίνονται μέσω εμού. Διευθύνει αυτό το όμορφο έργο μέσα από εμένα και εμπλέκοντάς με σε μια ποικιλία χρήσιμων προσπαθειών». Εάν πορευόσασταν στο ταξίδι της ζωής με αυτό το συναίσθημα, δεν θα νιώθατε γεμάτοι με απέραντη χαρά; 

-Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


15 Δεκεμβρίου

Η εκπαίδευση πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια ιερή διαδικασία και ως μια προετοιμασία για ανιδιοτελή υπηρεσία στην κοινωνία. Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι στον κόσμο που υποφέρουν από διάφορες σωματικές και άλλες αναπηρίες. Είναι καθήκον των μορφωμένων ανθρώπων να τους υπηρετούν και να τους βοηθούν ν’ ανακουφίζουν  τον πόνο τους στο μέγιστο βαθμό που τους επιτρέπουν οι δυνατότητες τους. Αυτή είναι η καλύτερη μορφή υπηρεσίας προς τον Θεό. Υπάρχουν ρυπογόνες εστίες στον αέρα, στο νερό και σε πολλά πράγματα γύρω μας. Πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γνώση που κατέχετε για να εξαγνίζετε ό,τι είναι ακάθαρτο. Η υπηρεσία στην κοινωνία πρέπει να γίνει ο πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές του Σάι οφείλουν ν’ αφιερώνουν τις γνώσεις τους, όχι μόνο στο να κερδίζουν τα προς το ζην, αλλά και στο να χρησιμοποιούν τα ταλέντα και την ενέργεια τους, όποιος κι αν είναι ο δρόμος της ζωής τους, ώστε να παρέχουν υπηρεσία στην κοινωνία με όλους τους τρόπους που τους είναι διαθέσιμοι. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984


14 Δεκεμβρίου

Όταν ο Ντάρματζα έχασε τη μεγάλη του αυτοκρατορία από τους εχθρούς του και ήταν υποχρεωμένος να ζήσει ανάμεσα στα βουνά των Ιμαλαΐων με τη σύζυγό του Ντραούπαντι, αυτή τον ρώτησε μια μέρα : «Κύριε! Είσαι αναμφίβολα ο άριστος μεταξύ εκείνων που ακολουθούν απαρέγκλιτα το μονοπάτι της δικαιοσύνης. Γιατί να συμβεί σε σένα μια τέτοια φοβερή συμφορά;» Την είχε κατακλύσει η θλίψη. Ο Ντάρματζα απάντησε: «Ντραούπαντι, μη λυπάσαι. Κοίτα τα βουνά των Ιμαλαΐων. Πόσο θαυμάσια και μεγαλειώδη είναι! Πόσο όμορφα και μεγαλοπρεπή! Είναι τόσο υπέροχα, ένα φαινόμενο που αγαπώ χωρίς όρια. Η προσωποποίηση αυτής της ανυπέρβλητης ομορφιάς είναι ο Θεός. Τα βουνά δεν χρειάζεται να μου προσφέρουν τίποτα, αλλά αγαπώ τόσο αυτά όσο και τον Δημιουργό τους για την ωραιότητά τους. Δεν επιδιώκω καμία εύνοια ούτε θα προσευχηθώ για οποιαδήποτε ευλογία. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την αγάπη μου είναι η αγάπη Του, Ντραούπαντι! Ας με κρατήσει εκεί που η βούλησή Του ορίζει». Με αυτόν τον τρόπο, ο Ντάρματζα εξήγησε πως η αγάπη είναι θεϊκή και αυθόρμητη και πρέπει να εκδηλώνεται με ανάλογο τρόπο. 

-Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini»


13 Δεκεμβρίου

“Tat Twam Asi”: Είστε Εκείνο, είστε ο Θείος Εαυτός – Άτμα. Αυτή είναι το υψηλότερη και ιερότερη ρήση των γραφών. Είστε ο άφθαρτος καρπός και η εσώτερη ουσία του. Είστε η Ατμική Αρχή που είναι διαφορετική από το σώμα και είναι τέλεια. Και είναι για χάρη της Ατμικής Αρχής και μόνον που σας δόθηκε αυτό το σώμα. Εσείς, ο Άτμα, είστε αδιατάρακτη ειρήνη και ευδαιμονία. Εχετε έρθει με το σώμα ως όχημα για να καταστραφείτε; Ασφαλώς όχι. Είστε εδώ για ν’ ασκήσετε εξουσία στο σώμα και να προάγετε την ευημερία του κόσμου. Το σώμα πρέπει να χρησιμοποιείται γι’ αυτόν τον σπουδαίο σκοπό. Αυτό το σώμα έχει ως προορισμό του τη δράση. Είναι ένα απλό εργαλείο, ένα όργανο δοσμένο από τον Θεό. Μόλις ο επιδιωκόμενος στόχος υπηρετηθεί, δεν χρειάζεται πλέον. Μέχρι να αποκτήσετε την αντίληψη του αληθινού εαυτού σας, το σώμα πρέπει να προστατεύεται με όλα τα μέσα.

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


12 Δεκεμβρίου

Δεν λέω πως είναι λάθος ν’ αγαπάτε τα παιδιά σας. Αλλά οι γονείς πρέπει να μάθετε πώς να τα αγαπάτε. Οποτεδήποτε τα παιδιά παρεκκλίνουν, εκούσια ή ακούσια, οι γονείς οφείλουν να σπεύδουν να διορθώνουν τα λάθη τους και να τα επαναφέρουν στο σωστό δρόμο. Οι υποχρεώσεις των γονιών δεν περιορίζονται στην εξασφάλιση τροφής, εκπαίδευσης και την παροχή γνώσης που αφορά κοσμικά θέματα. Τα παιδιά θα πρέπει να εφοδιάζονται με τις σωστές αξίες. Δεν πρέπει να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατοχή πλούτου είναι το άλφα και το ωμέγα της ζωής. Ο πλούτος δεν συνοδεύει κανέναν, όταν αυτός αφήνει τον κόσμο. Ο πλούτος είναι απαραίτητος στον βαθμό που εξυπηρετεί τις βασικές σας ανάγκες. Ο υπερβολικός πλούτος είναι μια ενόχληση, όπως ένα μεγάλο παπούτσι. Η ανεπάρκεια του ενδέχεται να είναι οδυνηρή, όπως ένα στενό παπούτσι. Επομένως είναι επιθυμητό να κατέχετε τόσον όσος είναι επαρκής για την κάλυψη των βασικών σας αναγκών. Είναι λυπηρό το γεγονός, πως στο τρελό κυνήγι του χρήματος οι άνθρωποι ξεχνούν ή διακυβεύουν την ύπαρξη των ανθρωπίνων αξιών. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984


11 Δεκεμβρίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι μικρή. Ωστόσο, σ’ αυτό το σύντομο διάστημα ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να βιώσει τη θεϊκή ευδαιμονία. Δυο άνθρωποι μπορεί φαινομενικά να εμφανίζονται φτιαγμένοι από το ίδιο καλούπι. Τα μέλη τους ίσως μοιάζουν. Εντούτοις, ο ένας μπορεί ν’ αποδειχθεί άγγελος και ο άλλος θηρίο. Ποια είναι η αιτία γι’ αυτό; Παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους, είναι δύσκολο να πιστέψεις πως και οι δύο ανήκουν στην ίδια κοινότητα. Επομένως, πρωταρχικά, η συμπεριφορά είναι ουσιώδους σημασίας για τον άνθρωπο. Η ανθρώπινη ζωή, στην κάθε στιγμή της, μπορεί επιφανειακά να εμφανίζεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Υπάρχει ένα εγγενές ουσιώδες νόημα σ’ αυτή. Ολόκληρη η ζωή είναι μια μεγάλη πράξη θυσίας. Εάν ο ύπνος που απολαμβάνει κάποιος, αφού έχει προσφέρει όλες τις εμπειρίες της ημέρας στον Κύριο σ’ ένα πνεύμα παράδοσης, δεν είναι θεϊκή ευδαιμονία - σαμάντι, τότε τι άλλο είναι; Εξαιτίας της διάχυτης αίσθησης «είμαι το σώμα», ο άνθρωπος που στερείται διάκρισης διερευνά ποικίλους τρόπους να βελτιώσει και να προάγει την υλική του φύση. Επομένως, αντί ν’ ασχολείστε μέρα και νύχτα με το σώμα, συντηρείτε το με μόνο στόχο την υπηρεσία προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, με αγνότητα σκέψης, λόγων και πράξεων, έτσι ώστε να μπορέσετε να πραγματώσετε τον Ανώτερο Εαυτό, καθώς δεν είστε το σώμα αλλά ο Ανώτερος Εαυτός - Άτμα.

-Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»

 


10 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα συμπεράσματα που συνάγονται από επιστήμονες, τα οποία αφορούν υπολογισμούς πλανητικών διαστάσεων και μεγεθών. Όμως διστάζουν, όταν έρχονται αντιμέτωποι με συμπεράσματα που προέρχονται από αναζητητές, που έχουν δει και έχουν δείξει, βίωσαν και χάρηκαν τις Αλήθειες, εισερχόμενοι σε εσώτερους χώρους και περιοχές του Πνεύματος. Είναι παράλογη η ισχυρογνωμοσύνη που κάνει τους ανθρώπους να προσκολλώνται σε πεποιθήσεις που αποδέχονται ως αναμφισβήτητες. Όπως λέει το ρητό: «Θα μπορούσε κάποιος να μεταβάλει τον ουρανό σε γη και τη γη σε ουρανό, αλλά κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον νου ενός ανόητου και επίμονου ατόμου.» Μπορεί να ξυπνήσετε κάποιον που κοιμάται ή να κάνετε κάποιον που είναι ξύπνιος να σηκωθεί και να κινηθεί, αλλά δεν μπορείτε να ξυπνήσετε κάποιον που υποκρίνεται πως κοιμάται. Το ν’ αποφεύγετε πεισματικά τη φώτιση της γνώσης είναι αμαρτία ενάντια στην πνευματική σας φύση. Οι σπουδαστές μας πρέπει να καλωσορίζουν το φως ανά πάσα στιγμή και από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Κολέγιο Θηλέων της Ανανταπούρ


9 Δεκεμβρίου

Να αναλάβετε δράση που ν’ αποβαίνει χρήσιμη για τον κόσμο. Πηγαίνετε στα χωριά και βοηθήστε να διατηρούνται καθαρά. Εκπαιδεύσετε τις γυναίκες των χωριών στις βασικές αρχές της υγιεινής, της φροντίδας και της εκπαίδευσης των παιδιών. Όταν η υγεία αμελείται, οι άνθρωποι αποκαρδιώνονται και απελπιζονται. Αντίθετα, όταν η υγεία επικρατεί, η ζωτικότητα διαπερνά τόσο τον νου όσο και το σώμα. Μέσα από τη διαδικασία της υπηρεσίας που προσφέρετε με αγάπη, μπορείτε να γίνετε πάροχοι μεγάλης χαράς. Μη θεωρείτε κανενός είδους πράξη υπηρεσίας ταπεινωτική. Το σκούπισμα των δρόμων, για παράδειγμα, δεν μειώνει την αξιοπρέπεια σας. Μήπως δεν σκουπίζετε το πάτωμα του σπιτιού σας; Δεν τρίβετε και πλένετε τη βρωμιά; Όταν αναλαμβάνετε τέτοια καθήκοντα, οι χωρικοί πρόθυμα θα συμμετέχουν σ’ αυτά. Γιατί ντρέπεστε να είστε καλοί; Ο εμπαιγμός, που μπορεί να προκαλέσει η στάση σας, υπήρξε η ανταμοιβή που είσεπραξαν από τον κόσμο και πολλοί άγιοι. Σύντομα θα ξεθωριάσει. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Κολέγιο Θηλέων της Ανανταπούρ


8 Δεκεμβρίου

Η ποιότητα της όρασής σας καθορίζει και την εικόνα της δημιουργίας. Μήπως δεν αλλάζουν τα χρώματα του κόσμου ανάλογα με το χρώμα των γυαλιών που φοράτε; Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σπουδαίοι διδάσκαλοι, που υποδεικνύουν στους ανθρώπους τα μεγάλα ύψη που μπορούν να κατακτήσουν και τη μεγάλη δύναμη, την υπάρχουσα σε λανθάνουσα κατάσταση στο ανθρώπινο σώμα, που μπορούν ν’ αποκαλύψουν. Ο νους του ανθρώπου συχνά καταναλώνεται περιπλανώμενος σε εξωτερικά πράγματα, επικρίνοντας άλλους ή ασχολούμενος με παρόμοιες τέτοιες δραστηριότητες. Όταν είστε πάντοτε απασχολημένοι  με το να εντοπίζετε τα λάθη των άλλων, πώς μπορείτε να επιτύχετε την απόλυτη προσήλωση στον στόχο; Αναρωτηθείτε: Όταν πολλοί γενναίοι και σημαντικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν την ίδια φύση με εσάς, έχουν επιτύχει ένα τόσο υψηλό επίπεδο συνειδητότητας, γιατί η δική σας θέση να είναι κατώτερη; Τι κερδίζετε με το να βρίσκετε λάθη στους άλλους; Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να ερευνάτε εντός σας για τα δικά σας λάθη και να κρατάτε τον νου σας υπό έλεγχο. Η σταθερή σας απόφαση για μια τέτοια στάση αποτελεί το πρώτο βήμα της πνευματικής άσκησης.

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


7 Δεκεμβρίου

Για ν’ αγωνιστείτε ενάντια στην τάση της ταύτισης με το σώμα και να κερδίσετε τη χάρη του Θεού, έχουν θεσπιστεί πνευματικές ασκήσεις όπως η φιλοσοφική έρευνα και η απόκτηση των έξι αρετών —έλεγχος του νου, έλεγχος των αισθήσεων, στροφή του νου από τον έξω κόσμο στον εσώτερο εαυτό, εγκαρτέρηση, πνευματικός ζήλος και συγκέντρωση του νου στον Θεό. Η εφαρμογή στην πράξη αυτών των ασκήσεων θα εξασφαλίσει τον εξαγνισμό της συνείδησης, η οποία θα μετατραπεί σε καθαρό καθρέφτη που θα μπορεί ν’ αντανακλά τα πάντα όπως είναι, και ο αληθινός Εαυτός (Άτμα) θ’ αποκαλυφθεί ολοκάθαρα. Για την επίτευξη της ύψιστης σοφίας ο εξαγνισμός της συνείδησης είναι το βασιλικό μονοπάτι. Για μια αγνή καρδιά, το επίτευγμα αυτό είναι εύκολο. Αυτή είναι η βασική αλήθεια της φιλοσοφικής αναζήτησης των Μπαρτατίγιας (Ινδών) σχετικά με την πραγμάτωση της υπέρτατης Αλήθειας. Αυτή είναι η πεμπτουσία και η ζωτική πνοή της διδασκαλίας. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini»


6 Δεκεμβρίου

Ο καλός χαρακτήρας διαρκεί μέχρι το τέλος της ζωής, ή μάλλον όλων των ζωών. Είναι αθάνατος και συνδέεται με τον αληθινό σας Εαυτό - Άτμα. Οι αθάνατες ποιότητες του είναι η συμπόνια, η καλοσύνη, η αγάπη, η ανεκτικότητα, η ακεραιότητα και η υπομονή. Οι συνήθειες διαμορφώνονται μόνον εξαιτίας των πράξεων με τις οποίες ασχολείστε. Αυτές οι συνήθειες μορφοποιούν τη διάνοια. Όλα όσα εξυφαίνονται στη φαντασία σας, οι προσδοκίες και οι πράξεις αφήνουν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον νου. Εξαιτίας αυτών ο άνθρωπος διαμορφώνει τη δική του αντίληψη του κόσμου. Οι παρούσες συνθήκες της ζωής σας είναι το αποτέλεσμα της προηγούμενης γέννησής σας. Οι συνήθειες διαπλάθουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα. Όποια κι αν είναι η φύση σας, μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από νοητικές και πρακτικές διεργασίες. Ένα άτομο με αρνητικές ιδιότητες δεν θα παραμείνει για πάντα έτσι. Μήπως ο Ανγκουλιμάλα, ο ληστής, δεν μεταβλήθηκε σ’ ένα ενάρετο άτομο μόνο με το ντάρσαν του Βούδα; Μήπως ο Ρατνάκαρα, ο κλέφτης, δεν έγινε ο Βαλμίκι, ο σοφός; Ο άνθρωπος φέρει εντός του την ικανότητα της αλλαγής των κακών τάσεων και συνηθειών. Η ανιδιοτελής υπηρεσία, η απάρνηση, η αφοσίωση, η προσευχή, η εσωτερική έρευνα –αυτές θα επιτρέψουν την εγχάραξη μιας νέας συμπεριφοράς.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


5 Δεκεμβρίου

Αναπτύξτε πίστη στον αληθινό σας Εαυτό - Άτμα και αγαπήστε τον με θέρμη —αυτό είναι αληθινή λατρεία. Ο Εαυτός είναι ο ένας και μοναδικός Αγαπημένος της ανθρωπότητας. Νιώστε τον ως τον πλέον αξιαγάπητο σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο από εδώ και στο εξής. Αυτή είναι η αληθινή λατρεία που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον Θεό. Να ζείτε στον κόσμο, που έχετε γεννηθεί, σαν τον λωτό· ο λωτός, αν και γεννημένος στο νερό, επιπλέει σ’ αυτό  χωρίς να επηρεάζεται ή να βρέχεται απ’ αυτό. Ασφαλώς, είναι καλό ν’ αγαπάτε και να λατρεύετε τον Θεό με την προοπτική να κερδίσετε κάποιους καρπούς εδώ ή στην επόμενη ζωή, αλλά αφού δεν υπάρχει καρπός ή αντικείμενο πολυτιμότερο ή σημαντικότερο από το Θεό, οι Βέδες σας συμβουλεύουν να Τον αγαπάτε χωρίς ίχνος επιθυμίας στον νου σας. Αγαπάτε, αφού είναι στη φύση σας να αγαπάτε, για χάρη της ίδιας της Αγάπης. Αγαπάτε τον Θεό, αφού οτιδήποτε μπορεί να σας προσφέρει είναι λιγότερο από Εκείνον τον Ίδιο. Αγαπάτε μόνον Αυτόν, χωρίς άλλη επιθυμία ή αξίωση.

Μπάμπα, από το βιβλίο «Ποταμός της Αλήθειας – Sathya Sai Vahini»


4 Δεκεμβρίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι αναμφίβολα εκείνη με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης. Για να της δώσετε νόημα, η πνευματική προσπάθεια, που χαρακτηρίζεται από αγνότητα και ευλάβεια, είναι ουσιαστικής σημασίας. Γι’ αυτόν τον τρόπο ζωής ο χαρακτήρας είναι ο πλέον σημαντικός. Ο χαρακτήρας κάνει τη ζωή αθάνατη. Επιβιώνει ακόμη και του θανάτου. Κάποιοι λένε πως η γνώση είναι δύναμη, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ο χαρακτήρας είναι δύναμη. Ακόμη και η απόκτηση γνώσης απαιτεί έναν καλό χαρακτήρα. Επομένως επιθυμία όλων θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια ενός αψεγάδιαστου χαρακτήρα, χωρίς ίχνος κακίας. Ο Βούδας, ο Χριστός, ο Σανκαρατσάρυα και ο Βιβεκανάντα, καθώς και μεγάλοι σοφοί, άγιοι και αφοσιωμένοι του Κυρίου έχουν μείνει στη μνήμη των ανθρώπων μέχρι και σήμερα. Ποια είναι εκείνη η ποιότητα που τους κατέστησε αξιομνημόνευτους σε όλες τις εποχές; Ο χαρακτήρας τους! Ελλείψει του χαρακτήρα, ο πλούτος, η εκπαίδευση και η κοινωνική θέση δεν ωφελούν. Ο χαρακτήρας είναι ό,τι το άρωμα για το λουλούδι. Προσδίδει νόημα και αξία. Οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες μπορεί να είναι σπουδαίοι, ο καθένας στον δικό του τομέα, αλλά χωρίς χαρακτήρα δεν μπορεί να απολαμβάνουν την εκτίμηση της κοινωνίας.

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


3 Δεκεμβρίου

Η Αγάπη αποκαλύπτεται πρώτα στην αγκαλιά της μητέρας. Τα μάτια της Αγάπης προσηλώνονται στο τρυφερό πρόσωπο της μητέρας. Έπειτα απλώνεται προς τον πατέρα, τα αδέλφια, τους φίλους και συγγενείς, τους συντρόφους στο παιχνίδι, στη χώρα, τη γλώσσα, τον κόσμο και τον Δημιουργό του. Το Εγώ που ζει μέσα στο σώμα μοιάζει μ’ ένα λιοντάρι σε σπηλιά. Είναι ο βασιλιάς του δάσους, αλλά περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα βραχώδους εδάφους. Επιτρέψτε του να βγει έξω αποκηρύσσοντας την ασήμαντη κτήση του. Για όσο εγκλωβίζετε τον Εαυτό σας στη σωματική συνειδητότητα και λέτε «είμαι το σώμα», είστε σαν το λιοντάρι, που μαραζώνει στη σκοτεινή σπηλιά! Απαλλαγείτε από την αίσθηση πως είστε το σώμα. Συνειδητοποιήστε την πνευματική σας πραγματικότητα και «βρυχηθείτε» από τα βάθη της ψυχής σας: «Είμαι ο Θεός! Είμαι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα! Είμαι όλα όσα είναι, όσα ήταν και όσα θα υπάρξουν!» Τότε η ασημαντότητα, ο χρόνος, ο χώρος, το εγώ –όλα θα εξαφανιστούν από την καρδιά σας! Θα γίνετε Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη και τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει πως θα είστε Θεός, ένα με το Ένα. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1970


2 Δεκεμβρίου

Μπορείτε να πλησιάσετε γρήγορα τον Θεό είτε μέσω της Γνώσης είτε μέσω της Αφοσίωσης είτε μέσω της Δράσης. Μπορεί να ταξιδεύετε στην πρώτη, στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση στο τρένο, αλλά ο προορισμός είναι ο ίδιος.  Ο Γνώστης στηρίζεται στην πεποίθηση πως ο Θεός υπάρχει στα πάντα και υπερβαίνει τα πάντα. Ο Αφοσιωμένος πιστεύει πως ο Θεός είναι Δημιουργός, Συντηρητής και Καταστροφέας και πως πρέπει να λατρεύεται και να εξευμενίζεται με πράξεις που εκτιμά, πως ο Θεός είναι ο Κύριος και είναι προνόμιο του ανθρώπου να Τον υπηρετεί. Ο Δρων λαμβάνει υπ’ όψιν μια τρίτη κατηγορία –τη Φύση! Ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί τη Φύση, να ζει στη Φύση, να ζει από τη Φύση, πάντα αφιερώνοντας τη δράση του στη δόξα του Θεού και παραχωρώντας τη λατρευτική αυτή δράση, αδιάφορος για τους καρπούς της, γιατί αυτοί είναι στα χέρια του Θεού. Τα τρία χρώματα –Γνώση, Αφοσίωση, Δράση– μοιάζουν διαφορετικά, μόνον όταν το λευκό φως του Θεού διαθλάται μέσα από το πρίσμα του ανθρώπινου νου και της ανθρώπινης λογικής. Ενεργοποιήστε τα στην πράξη και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι παρά συστατικά μέρη της μιας ακτίνας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1970


1 Δεκεμβρίου

Όταν μια λάμπα ανάβει από μια άλλη, υπάρχουν δύο εκεί που υπήρχε μόνο μία! Η πρώτη δεν έπαψε να φωτίζει. Μπορείτε ν’ ανάψετε ένα εκατομμύριο λάμπες από μία μόνο, αλλά η πρώτη δεν θα χάσει από το φως της! Και η αγάπη είναι σαν τη λάμπα. Μοιραστείτε την με ένα εκατομμύριο πλάσματα και θα συνεχίσει να είναι τόσο λαμπερή όσο στο αρχικό της στάδιο. Όταν το κάθε σπίτι σ’ έναν δρόμο ανάβει κάποια φώτα στην πόρτα της εισόδου, στο μπαλκόνι, στην αυλόπορτα, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η πόλη γεμίζει με φως, οι κάτοικοι είναι ευδιάθετοι, τα παιδιά χορεύουν χαρούμενα και ο ουρανός λάμπει με τη λάμψη της γήινης χαράς. Το φως απλώνεται αναμειγμένο με άλλες πηγές φωτός! Δε έχει σύνορα, προκαταλήψεις, προτιμήσεις! Αυτό είναι το μάθημα του φωτός και της αγάπης. Μοιραστείτε, απλώστε τον εαυτό σας, ανοίξτε την αγκαλιά σας, διευρυνθείτε. Εγκαταλείψτε τους περιορισμούς του δικού μου και δικού σου, του δικού του και δικού τους, της κάστας και του δόγματος, στην αέναη ροή του ποταμού της Αγάπης. Αυτό είναι το αποκορύφωμα όλης της πνευματικής προσπαθειας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1970