Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2018

31 Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ας είναι τα συναισθήματα και οι πράξεις σας αγνά, ευγενή και ιδεώδη. Ας είναι όλες οι πράξεις σας για το ύψιστο καλό όλων. Η καρδιά σας είναι το κέντρο κάθε ιερού συναισθήματος. Είναι γεμάτη με συμπόνια. Από τη συμπόνια γεννιούνται όλα τα καλά συναισθήματα. Καλλιεργήστε τη συμπόνια, διαδώστε το φως της αγάπης και αναπτύξτε θεϊκά συναισθήματα. Αν δεν το κάνετε αυτό, πως μπορείτε να προσδοκάτε να σας χαρίσει ο χρόνος ευτυχία; Για να περιμένετε καλά αποτελέσματα, πρέπει να καλλιεργήσετε καλά συναισθήματα. Με αγνότητα καρδιάς, σταθερότητα νου και ανιδιοτελείς πράξεις, μπορείτε να γίνετε ο αποδέκτης της χάρης του Θεού, η οποία θα απομακρύνει κάθε σας πόνο μέσα σε μια στιγμή. Γι’ αυτό να έχετε πάντα διάκριση και να αναλαμβάνετε τέτοιες δραστηριότητες που θα σας χαρίσουν τη χάρη του Θεού, η οποία με τη σειρά της, θα σας ευλογήσει με γαλήνη και ευτυχία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2001


30 Δεκεμβρίου

Δεν γεννηθήκατε σ’ αυτόν τον κόσμο για να περιπλανηθείτε για λίγο πάνω στη σκηνή, να καταναλώνετε τροφή και να γλεντάτε. Ήρθατε σ’ αυτόν τον κόσμο για να μπορέσετε να απολαύσετε τη θαλπωρή  της παρουσίας του Θεού, μέσω της εφαρμογής της αγάπης και της καλλιέργειας της αγάπης. Αν αρνείστε οργισμένοι τον Θεό, αποξηραίνετε τις χορδές της αγάπης στην καρδιά σας. Η γη είναι μια μεγάλη επιχείρηση, ένα πολυάσχολο εργοστάσιο, όπου το παραγόμενο προϊόν είναι η αγάπη. Μέσω της πνευματικής άσκησης είναι δυνατόν να παράγετε αγάπη και να την εξάγετε σε εκατομμύρια ανθρώπων που τη χρειάζονται. Όσο περισσότερη αγάπη μοιράζεστε τόσο βαθύτερη γίνεται, τόσο γλυκύτερη τη νιώθετε  και τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά σας. Μέσω της αγάπης μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τον Θεό και να παραμείνει στην παρουσία Του, γιατί ο Θεός είναι αγάπη, και όταν ζείτε μέσα στην αγάπη, τότε ζείτε μέσα στον Θεό και μαζί με τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971


29 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις του Θείου! Μη σπαταλάτε τον χρόνο σας για να επιτύχετε ευμάρεια που σχετίζεται με υλικά αποκτήματα, τα οποία συχνά αποτελούν τροχοπέδη στο ταξίδι της ζωής. Τα χρήματα αποκτώνται και χάνονται, ενώ η ηθική αποκτάται και αναπτύσσεται! Τα χρήματα δεν είναι αληθινός πλούτος. Χάνουν την αξία τους, φουσκώνουν τον εγωισμό και σκληραίνουν την καρδιά. Όταν δεν επιτρέπετε στα χρήματα να κυκλοφορούν, αυτό λειτουργεί σίγουρα καταστροφικά για την υγεία σας, τόσο όσο και το μολυσμένο αίμα. Μην παρεξηγείτε τα λόγια μου, γιατί σας μιλώ έτσι εξαιτίας της άπειρης αγάπης Μου για σας! Τα επιτεύγματα που σχετίζονται με τον κόσμο αναπτύσσουν την αλαζονεία και χωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους!  Η καρδιά σας συρρικνώνεται και κλείνει τον ορίζοντα της επίγνωσης του Θεού. Η Αγάπη είναι διεύρυνση και η διεύρυνση είναι Θεϊκή Ζωή! Ο Θεός μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από την αγάπη. Χωρίς αγάπη, η καρδιά μετατρέπεται  σε έρημο. Ο Θεός δεν θα κατοικήσει ποτέ σε μια τέτοια καρδιά. Σπείρετε αγνή αγάπη και θ’ ανθίσει ως συμπόνια και ανεκτικότητα και οι καρποί της θα είναι εκείνοι της παντοτινής ειρήνης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1970


28 Δεκεμβρίου

Η Φύση γύρω σας και μέσα σας είναι το ένδυμα του Θεού. Έχετε τις αποδείξεις της ωραιότητάς Του, της καλοσύνης, της σοφίας και της δύναμής Του, όπου κι αν στρέψετε τα μάτια σας. Όμως η τέχνη του να Τον αναγνωρίζετε είναι ξένη για σας κι έτσι Τον αρνείστε και ζείτε στο σκοτάδι. Γύρω σας πλανιέται η μουσική που μεταδίδεται απ’ όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου, αλλά δεν φτάνει ως τα’ αυτιά σας πάντα. Εάν είχατε έναν δέκτη και μπορούσατε να συντονιστείτε στο σωστό μήκος κύματος, θ’ ακούγατε τη μετάδοση! Αν όμως αποτύχετε να συντονιστείτε σωστά θ’ ακούτε παράσιτα αντί για τις ειδήσεις. Έτσι και ο Θεός είναι παντού —επάνω, τριγύρω, κάτω, πίσω, κοντά όπως και μακριά. Για να Τον αντιληφθείτε δεν χρειάζεστε κάποιο τεχνικό εξοπλισμό, αλλά ένα μάντρα, μια προσευχή. Ο διαλογισμός είναι ο καθορισμός της ακριβούς θέσης του σταθμού στο εύρος των συχνοτήτων, η αγάπη είναι η σωστή ρύθμιση και η συνειδητοποίηση της Αλήθειας και η ευδαιμονία που αυτή προσφέρει, είναι η απολαυστική και απρόσκοπτη ακρόαση!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1971


27 Δεκεμβρίου

Όλοι πιστεύουν στη δύναμη της αγάπης. Όταν οι άνθρωποι ρωτούν: «Πώς μπορούμε ν’ αναπτύξουμε την αγάπη μας για τον Θεό;» Η απάντηση είναι: «Υπάρχει μόνον ένας τρόπος. Να θέσετε σ’ εφαρμογή την αγάπη στην οποία πιστεύετε και τότε αυτή θα μεγαλώσει». Επειδή δεν εφαρμόζετε αυτά που διακηρύσσετε, η πίστη σας εξασθενεί. Ένα φυτό αναπτύσσεται μόνον όταν το ποτίζετε τακτικά. Όταν φυτεύετε τον σπόρο της αγάπης, αυτός μπορεί να ευδοκιμήσει μόνον αν ποτίζεται με αγάπη καθημερινά. Το δέντρο της αγάπης θα μεγαλώσει και θ’ αποφέρει τους καρπούς της. Οι άνθρωποι στις μέρες μας, δεν πράττουν με τρόπο που να προάγει την αγάπη. Αν η επιθυμία σας είναι ν’ αναπτύξετε την αγάπη σας για τον Κύριο, θα πρέπει συνεχώς να λειτουργείτε με αγάπη και αφοσίωση προς Αυτόν. Η αφοσίωση πρέπει ν’ απορρέει από την καρδιά, όπως στην περίπτωση με τις βοσκοπούλες. Πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούνται ως πράξεις αφοσίωσης, είναι υποκριτικά. Αναπτύξτε αγνή και ειλικρινή αφοσίωση και καθαγιάστε τη ζωή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991


26 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της θεϊκής Αγάπης! Όταν ο νους στρέφεται προς τα πράγματα του κόσμου, αυτό ονομάζεται έλξη ή προσκόλληση, ενώ όταν στρέφεται προς τον Θεό, ονομάζεται αγάπη ή αφοσίωση. Η αγάπη είναι καρπός αγάπης. Η αγάπη μπορεί να συγκριθεί μόνο με αγάπη. Οι ποιητές δεν μπορούν να την περιγράψουν. Ο νους και τα λόγια δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποδείξουν. Γι’ αυτό στις Βέδες δηλώνεται πως η αγάπη υπερβαίνει τον νου και τα λόγια. Η αγάπη είναι ανεκτίμητη και πολύτιμη πέρα από κάθε περιγραφή. Η γλυκύτητά της είναι ασυναγώνιστη. Οι Γραφές περιγράφουν το νέκταρ ως ανυπέρβλητα γλυκό. Όμως η αγάπη είναι απείρως γλυκύτερη από το νέκταρ. Η αγάπη επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την αγάπη. Είναι ένα πολύτιμο διαμάντι που μπορεί ν’ αποκτηθεί μόνο στο βασίλειο της αγάπης και πουθενά αλλού. Το βασίλειο αυτό της αγάπης εδράζεται στη γεμάτη αγάπη καρδιά. Η αγάπη μπορεί να βιωθεί από έναν νου που λειτουργεί με αγάπη και μια καρδιά γεμάτη από αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1991


25 Δεκεμβρίου

Υπήρχε ένα φωτοστέφανο μεγαλείου και δόξας, που φώτιζε τον ουρανό πάνω από το χωριό, όταν γεννήθηκε ο Χριστός. Αυτό σήμαινε ότι Εκείνος, που ήταν προορισμένος να νικήσει το σκοτάδι του κακού και της άγνοιας, είχε γεννηθεί. Αυτός θα σκορπούσε το Φως της Αγάπης στις καρδιές των ανθρώπων. Γιορτάζοντας τη γέννηση του Ιησού, αποφασίστε να ζήσετε υπηρετώντας με αγάπη τους αδύναμους, τους αβοήθητους, τους αναξιοπαθούντες και τους απελπισμένους. Καλλιεργήστε την ανεκτικότητα, την αποδοχή, τη φιλανθρωπία και τη μεγαλοθυμία. Να θεωρείτε πολύτιμα τα ιδεώδη που δίδαξε ο Χριστός και να τα εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας. Παρά ταύτα, οι τρόποι που γιορτάζουν σήμερα οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα, δείχνουν πόσο μακριά κινούνται απ` αυτά τα ευγενή ιδεώδη. Τιμήσατε και γιορτάσατε τα μεσάνυχτα, ανάψατε τα φώτα, στήσατε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά στη συνέχεια, περάσατε το υπόλοιπο της νύχτας γεμίζοντας τους εαυτούς σας με θεϊκή ευδαιμονία; Εξαγνίστε τις καρδιές σας, εμπλακείτε σε ιερές δραστηριότητες και εκφράστε αγάπη προς όλους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1972


24 Δεκεμβρίου

Τι είναι εκείνο που πρέπει ν’ αποκτήσουν οι άνθρωποι σήμερα; Είναι η διεύρυνση της καρδιάς, έτσι ώστε να μπορεί να γεμίσει με αγάπη που αγκαλιάζει τα πάντα. Μόνον τότε η αίσθηση της πνευματικής ενότητας όλης ανθρωπότητας μπορεί να βιωθεί ως εμπειρία. Απ’ αυτή την αίσθηση της ενότητας θα γεννηθεί η αγάπη του Θεού. Αυτή η αγάπη θα δημιουργήσει αγνή ευδαιμονία στην καρδιά, ευδαιμονία παντοτινή, πέρα από κάθε περιορισμό και περιγραφή. Η αγάπη είναι η πηγή όλων των μορφών της ευδαιμονίας. Μια καρδιά χωρίς αγάπη μοιάζει με στέρφα γη. Καλλιεργήστε την αγάπη στις καρδιές σας και λυτρώστε τις ζωές σας. Όποια κι αν είναι η μόρφωση ή ο πλούτος σας, χωρίς την αγάπη, καταλήγουν άνευ αξίας. Χωρίς την αφοσίωση όλα τ’ άλλα επιτεύγματα είναι ανώφελα, εφόσον στοχεύετε στην πραγμάτωση του Θεού. Οι άνθρωποι επιδιώκουν την απελευθέρωση. Αληθινή απελευθέρωση σημαίνει ελευθερία από τις επιθυμίες. Στις μέρες μας δεν μπορείτε να πάτε στο δάσος για εξιλέωση, διαλογισμό ή άλλες πνευματικές ασκήσεις. Το ευκολότερο πνευματικό μονοπάτι για όλους τους ανθρώπους είναι η αφιέρωση των όσων πράττουν στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1994


23 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς δίδαξε απλά, πρακτικά μαθήματα, ώστε να προάγει την πνευματικότητα για το καλό της ανθρωπότητας. Εκδήλωσε θεϊκές δυνάμεις για να εμπνεύσει πίστη στην εγκυρότητα της διδασκαλίας Του. Σκιαγράφησε την πορεία που παρέχει στους ανθρώπους το γλυκύ νέκταρ της ευδαιμονίας. Παρακίνησε τους ανθρώπους, θέτοντας κανόνες, ώστε να καλλιεργήσουν τις αρετές της φιλανθρωπίας, της συμπόνιας, της ανεκτικότητας, της αγάπης και της πίστης. Πρέπει να επικεντρωθείτε στη θυσία που έκανε, ελεύθερος και με τη θέλησή Του. Θυσίασε την ευτυχία, την ευημερία, τη θέση , την άνεση και την ασφάλεια Του και αψήφησε την εχθρότητα των ισχυρών. Αρνήθηκε να υποκύψει ή να συμβιβαστεί. Αποκήρυξε τον εγωισμό, που είναι το σημαντικότερο εμπόδιο από το οποίο θα μπορούσε ν’ απαλλαγεί κανείς. Να Τον τιμάτε γι’ αυτό. Εγκατέλειψε πρόθυμα τις επιθυμίες με τις οποίες το σώμα ταλαιπωρεί τον άνθρωπο και αυτό είναι μια σπουδαία θυσία. Η γιορτή τη Γέννησης Του πρέπει να συνοδεύεται από μέρους σας με τη θυσία τουλάχιστον κάποιων επιθυμιών και με την κυριαρχία επί της πλέον ολέθριας ορμής, εκείνης του εγωισμού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1972


22 Δεκεμβρίου

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της παράδοσης είναι ο εγωισμός και η κτητικότητα. Είναι θαμμένα μέσα σας εδώ και αιώνες, απλώνοντας τα πλοκάμια τους όλο και βαθύτερα σε κάθε επόμενη ζωή. Μπορούν να εξουδετερωθούν μόνο με την διάκριση και την απάρνηση. Η αφοσίωση είναι το νερό για να ξεπλύνετε αυτούς τους παμπάλαιους ρύπους και η επανάληψη του ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι το σαπούνι που θα κάνει το καθάρισμα πιο αποτελεσματικό και γρήγορο. Οι αναζητητές που δεν βιάζονται και είναι σταθεροί, θα κερδίσουν σίγουρα αυτόν τον αγώνα. Το να πηγαίνει κανείς περπατώντας είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για να ταξιδεύει, έστω και αν αποδοκιμάζεται ως αργή. Τα ταχύτερα μέσα ταξιδιού εγγυώνται την καταστροφή. Θα πρέπει να τρώτε μόνον τόσο όσο χρειάζεται για να χορτάσατε την πείνα σας, το επιπλέον θα προκαλέσει διαταραχές. Κατά τον ίδιο τρόπο, να προχωράτε βήμα-βήμα στην πνευματική σας προσπάθεια με πίστη. Μην ολισθαίνετε, κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1993


21 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Θεϊκής Αγάπης!

Εάν επιθυμείτε να εξασφαλίσετε πραγματική ειρήνη στον κόσμο, δεν θα πρέπει από να διακατέχεστε από αντιπάθεια απέναντι στη θρησκεία. Θα πρέπει να υπερασπίζεστε την ηθική ως την υπέρτατη αρετή στην κοινότητά σας. Οφείλετε να λατρεύετε τα καλά αισθήματα, επειδή αυτά είναι σημαντικότερα από τις θρησκευτικές πίστεις. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον, η αταραξία και η ανεκτικότητα είναι ουσιώδεις και θεμελιώδεις ποιότητες για τον κάθε άνθρωπο. Αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που καλλιεργεί αυτές τις τρεις ιερές ιδιότητες. Απαλλαγείτε από κάθε ιδιοτέλεια και εγωκεντρισμό. Αναπτύξτε την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συμπόνια. Ζήστε αρμονικά. Η προσφορά υπηρεσίας προς τους έχοντες ανάγκη θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή σας. Δεν θα πρέπει να δίνεται χώρος σε οποιοδήποτε είδος διαφορών κατά τη διάρκεια της προσφοράς υπηρεσίας. Όταν προτίθεστε να υπηρετήσετε την κοινωνία, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να θυσιάσετε τα προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Μέσα από μια τέτοια θυσία μπορείτε να μετουσιώσετε τη ζωή σας. Στις Γραφές  έχει εμφατικά δηλωθεί πως η αθανασία μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της θυσίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1990


20 Δεκεμβρίου

Όταν οι άνθρωποι δεν τοποθετούν την  πίστη τους στον πραγματικό θείο Εαυτό τους, αλλά ακολουθούν μόνο τις αισθήσεις, ανάβει το σήμα κινδύνου και ο Κύριος στέλνει έναν Αγγελιοφόρο ή έρχεται ο Ίδιος, αν απαιτείται να γίνει μεγάλο βήμα στην ανασυγκρότηση του κόσμου. Ο Αρτζούνα ξέχασε τη βάση του Εαυτού, ο Ράβανα στράφηκε εναντίον Του. Ο κόσμος κτίζεται πάνω στα σαθρά, αμμώδη θεμέλια του κόσμου των αισθήσεων. Έτσι, κατεβαίνουν οι Αβατάρ, δηλ. ο Θεός με ανθρώπινη  μορφή. Όπως ο πίθηκος που δεν μπορούσε να τραβήξει το χέρι του έξω από το δοχείο με τον στενό λαιμό, επειδή κρατούσε σφιχτά μια χούφτα από φυστίκια που βρήκε στο δοχείο, έτσι και οι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα, επειδή δεν είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν από τη λαβή τους μια χούφτα από ευχάριστα πράγματα που έχουν αρπάξει από τον κόσμο. Οδηγούνται στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι η συσσώρευση υλικών αγαθών θα τους χαρίσει χαρά και γαλήνη. Αλλά αυτή τη μόνιμη χαρά και τη γαλήνη μπορεί να τους τη δώσει μόνο η Θεία Αγάπη. Μόνο η Αγάπη μπορεί να απομακρύνει τον θυμό, τον φθόνο και το μίσος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1964


19 Δεκεμβρίου

Εάν επισκέπτεσθε ιερούς τρόπους σαν να πηγαίνετε πικ-νικ, χωρίς την απαραίτητη ψυχική προετοιμασία, ώστε να λάβετε τη Χάρη του Θεού, δεν θα είστε παρά μία ενόχληση, καταστρέφοντας την ατμόσφαιρα του ιερού τόπου. Πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο σαν τα ταχυδρομικά πακέτα, συλλέγοντας εντυπώσεις σ’ ένα εξωτερικό επίπεδο, όχι στον πυρήνα της ύπαρξής σας. Δεν επιτρέπετε στην ιερότητα του χώρου να ενεργήσει στο νου σας. Ως αποτέλεσμα του προσκυνήματος, οι συνήθειές σας οφείλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο, η οπτική σας πρέπει να διευρυνθεί και η ενδοσκόπηση να γίνει βαθύτερη και διαρκής. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε την πανταχού παρουσία του Θεού και την Ενότητα της Ανθρωπότητας. Οφείλετε να μάθετε την ανεκτικότητα και την υπομονή, τη φιλανθρωπία και την υπηρεσία. Αφού τελειώσει το προσκύνημα, ευρισκόμενοι  στο σπίτι σας και αναλογιζόμενοι τις εμπειρίες σας, αποφασίστε να αναζητήσετε την υψηλότερη, την πολυτιμότερη και την πλέον αληθινή εμπειρία της πραγμάτωσης του Θεού. Σας ευλογώ, ώστε να μπορέσετε να διαμορφώσετε αυτή σας την απόφαση και προσπαθώντας, βήμα-βήμα, να φθάσετε στην επίτευξη αυτού του Στόχου. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1964


18 Δεκεμβρίου

Ένα σπιτικό είναι γεμάτο αγάπη, γεμάτο με τη θυσία που η αγάπη προϋποθέτει, τη χαρά που ακτινοβολεί, την ειρήνη που μεταδίδει. Το οικοδόμημα από τούβλα και λάσπη, όπου γονείς και παιδιά περνούν τον χρόνο της ζωής τους, είναι ένα σπίτι, όχι ένα σπιτικό. Ούτε τα παιδιά το αναζητούν ούτε οι γονείς βρίσκουν γαλήνη εκεί. Στα σπίτια σας, λοιπόν, μια πειθαρχία που όλοι οφείλετε ν’ ακολουθήσετε είναι ο έλεγχος των αισθήσεων! Εάν δώσετε στις αισθήσεις σας απόλυτη ελευθερία, θα σας οδηγήσουν στην καταστροφή. Η εκπαίδευση πρέπει να σας καθιστά απόλυτο μονάρχη των ταλέντων σας, τα οποία είναι τα εργαλεία σας για την απόκτηση της γνώσης. Τα μάτια, τα αυτιά, η γλώσσα μοιάζουν με άγρια άλογα χωρίς χαλινάρια. Μάθετε την τέχνη του διαλογισμού μέσω του οποίου οι αισθήσεις μπορεί να τεθούν υπό έλεγχο και η θέληση μπορεί να κατευθύνεται εσωτερικά με στόχο την κυριαρχία επί των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Όχι μόνο οι οικογένειες, αλλά και τα έθνη χωρίς την χαλιναγώγηση του αισθησιασμού τους, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ευδοκιμήσουν και να επιβιώσουν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969


17 Δεκεμβρίου

Η Ινδική παράδοση είναι παγκοσμίου εμβέλειας, αφού μπορεί να διορθώνει και  να διοχετεύει τα ανθρώπινα συναισθήματα σε υγιή και δημιουργικά κανάλια. Είναι μια ιερή παράδοση και έχει τη δυνατότητα να εγκαθιστά την ειρήνη και τη χαρά στις καρδιές όλων. Επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στη ζωή των ανθρώπων μέσω των μητέρων και των παιδιών που κρατούν στις αγκαλιές τους. Οι γυναίκες υπήρξαν οι θεματοφύλακες και οι υποστηρικτές της. Οι άνδρες έχουν έναν δευτερεύοντα ρόλο. Ανάμεσα στις γυναίκες, οι νεαρές σπουδάστριες, οι οποίες θα είναι οι ηγέτιδες στα χρόνια που έρχονται, οφείλουν να είναι παραδείγματα που όλες οι γυναίκες θα επιθυμούν να μιμηθούν. Πρέπει να κατανοήσουν και να θέσουν σ’ εφαρμογή αυτήν την παράδοση, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί και ν’ ανθίσει. Ο ζήλος απόκτησης μόρφωσης είναι προφανής στις μέρες μας μεταξύ των νεαρών γυναικών του έθνους μας. Επάνω σ’ αυτές μπορούν να εναποτεθούν μεγάλες ελπίδες, που αφορούν τον τομέα της ανασυγκρότησης. Η εκπαίδευση θα πρέπει να υπηρετεί τη ζωή και όχι απλώς τα προς το ζην. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει μέσα  από τους αιώνες της Ινδικής ιστορίας, πως έχουν το θάρρος, το όραμα και την ευφυΐα που είναι απαραίτητα, ώστε να εντρυφήσουν στην πνευματική επιστήμη και πειθαρχία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969


16 Δεκεμβρίου

Όλοι, άνδρες και γυναίκες, είναι κοσμηματοθήκες που περιέχουν την Θεϊκή Δόξα. Όμως αγαπάτε κάποιους από αυτούς ως φίλους και μισείτε κάποιους άλλους ως εχθρούς και τους χωρίζετε σε στρατόπεδα και ομάδες. Όταν κάποιος σας συμπεριφέρεται καλά, αποδώστε το στην ευσέβεια που υπάρχει μέσα του. Αντίθετα, όταν κάποιος άλλος σας αντιμετωπίζει με άσχημο τρόπο, να είστε ευτυχείς, διότι του δίνετε ένα είδος ικανοποίησης, καθιστώντας τον εαυτό σας στόχο της προσοχής του. Στην περίπτωση που κάποιοι πληγώνουν το σώμα, οι σοφοί μένουν ανεπηρέαστοι, διότι γνωρίζουν πως δεν είναι το σώμα! Εάν κάποιος προσπαθήσει να βλάψει την ψυχή, οι σοφοί ξέρουν πως αυτό είναι αδύνατον, γιατί η ψυχή βρίσκεται σε διαρκή ευδαιμονία! Μέσω της πνευματικής άσκησης, γίνετε αυτό το είδος του σοφού, ανεπηρέαστοι από την χαρά και τον πόνο, την απώλεια και το κέρδος, την νίκη και την ήττα. Να είστε ο μάρτυρας, ένας αδιάφορος μάρτυρας μπροστά στα παιχνίδια τις μοίρας. Η έρευνα θα σας αποκαλύψει πως αυτά είναι απλές, φευγαλέες φαντασιώσεις του νου σας. Μέσω της επανάληψης και του διαλογισμού του Θεϊκού Ονόματος κατακτήστε την ενότητα με το Οικουμενικό Απόλυτο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιουλίου 1969


15 Δεκεμβρίου

Το σπίτι είναι ο ναός, όπου η οικογένεια, το κάθε μέλος της οποίας είναι επίσης ένας κινούμενος ναός, ανατρέφεται και συντηρείται. Η μητέρα είναι ο αρχιερέας αυτού του οίκου του Θεού. Ο βωμός της προσευχής θα πρέπει να είναι το κέντρο του σπιτιού. Τα αρώματα των λουλουδιών και του θυμιάματος που αναδύονται από εκεί, πρέπει να διαχέονται και να εξαγνίζουν τον χώρο. Η μητέρα οφείλει να δίνει το παράδειγμα, κάνοντας τον βωμό  κέντρο του νοικοκυριού. Θα πρέπει να επιβάλλει στα παιδιά πειθαρχία σε θέματα προσωπικής καθαριότητας αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την ταπεινότητα, τη φιλοξενία, τους καλούς τρόπους και τις πράξεις υπηρεσίας. Πρέπει να πείσει τα παιδιά της να σέβονται τους πρεσβυτέρους με το παράδειγμα της, αλλά και με την επιβολή. Χρειάζεται να διαθέτει κάποιο χρόνο,  τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, για προσευχή και σιωπηλό διαλογισμό. Η ταπεινότητα είναι το θυμίαμα που γεμίζει το σπίτι. Η ευλάβεια είναι η λάμπα που έχει την αγάπη για λάδι και την πίστη για φιτίλι. Σας ευλογώ, ώστε μέσω της πίστης και της δύναμής σας, η αφοσίωση και η αφιέρωση να κυριαρχήσουν σ’ αυτή τη γη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969


14 Δεκεμβρίου

Συμμετέχετε στους ψαλμούς, στη λατρεία, στον διαλογισμό —αυτές δεν είναι παρά εξωτερικές εκδηλώσεις. Αναρωτηθείτε: «Έχω τη δυνατότητα να εξυψώσω τη μικρή μου πνευματική προσπάθεια, ώστε να υπηρετήσω έναν υψηλότερο στόχο; Η καρδιά μου δονείται σ’ αυτήν την προοπτική;» Εάν όχι, παραμένετε στο ανθρώπινο επίπεδο και δεν ανυψώνεστε στο θεϊκό. «Μπορεί να γεμίσει η λίμνη μόνο με ψιχάλες βροχής; Μπορεί το σάλιο ν’ ανακουφίσει τη δίψα; Μπορεί να χορτάσει η κοιλιά, κρατώντας μέσα της τον αέρα της αναπνοή σας; Μπορείτε να φτιάξετε θράκα καίγοντας χόρτα;» Ρωτά ο ποιητής. Όταν χρειάζεστε κάρβουνα πρέπει να κάψετε κούτσουρα. Μόνον η καταρρακτώδης βροχή μπορεί να γεμίσει τη λίμνη ως τα χείλη. Μόνον ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί να σβήσει τη δίψα κάποιου, τίποτα λιγότερο. Προσφέρετε πλήρως την καρδιά σας. Η αφοσίωση πρέπει να γεμίσει και να ξεχειλίσει από την καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983


13 Δεκεμβρίου

Όταν μπαίνετε σ’ ένα σπίτι και βλέπετε στους τοίχους του δωματίου της προσευχής μια εικόνα Μου, δε νιώθετε ένα κύμα σεβασμού και  οικειότητας να σας πλημμυρίζει; Ίσως δεν συμπαθείτε τον ένοικο  για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αλλά η ύπαρξη αυτής της εικόνας θα σας φέρει πιο κοντά, ακόμη κι εάν ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού είναι ανταγωνιστής σας στον επαγγελματικό χώρο. Το άτομο, που αντιμετωπίζετε ως τον χειρότερο αντίπαλό σας, έχει στα βάθη της καρδιάς του το ίδιο φως που κρύβεται και στη δική σας καρδιά. Να ξέρετε πως ο κάθε άλλος έχει στον πυρήνα της καρδιάς του μια εικόνα του Θεού που κι εσείς λατρεύετε. Αναγνωρίστε το και συμφιλιωθείτε με τις παρανοήσεις σας. Κλείστε το χάσμα ανάμεσά σας και συναδελφωθείτε στο δρόμο του προσκυνήματος, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας ο ένας τον άλλον στη διάρκεια της κοπιαστικής σας πορείας. Στο μεγαλείο αυτού του Φωτός, που περιβάλλει τα πάντα, όλο το μίσος και ο φθόνος, που είναι τέκνα του κακού, θα εξαφανιστούν. Να ξέρετε πως το ίδιο αυτό Φως υπάρχει σε όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1967


12 Δεκεμβρίου

Ο ηγεμόνας των Χόλας επεδίωκε να επισκεφθεί τον ναό του Σριράνγκαμ, για τον οποίο είχε ακούσει πάρα πολλά. Ετοίμαζε το άρμα του και επιχειρούσε να φθάσει στον ναό πολλές φορές στη διάρκεια έξι μηνών, αλλά κάθε φορά ένας ερημίτης μ’ ένα ένδυμα στο χρώμα της ώχρας, μ’ ένα κομποσκοίνι γύρω από το λαιμό του κι ένα φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του, παρεμπόδιζε το όχημα. Όταν ο ηγεμόνας κατέβαινε από το άρμα του για να του αποδώσει τιμές, εκείνος τον ενέπλεκε σε μια συνομιλία τόσο σαγηνευτική, που ξεχνούσε το ταξίδι και τον στόχο του. Κάποια μέρα, ενώ ήταν θλιμμένος για την αποτυχία του ν’ αντικρίσει με τα μάτια του τη δόξα του Σριράνγκαμ, ο Κύριος εμφανίστηκε μπροστά του και είπε: «Γιατί θλίβεσαι; Εγώ είμαι ο Κύριος που ήταν μαζί σου συχνά, από τη στιγμή που ξεκίνησες για το Σριράνγκαμ. Αναγνώρισέ Με σε όλους, αυτό είναι το πραγματικό προσκύνημα στο Σριράνγκαμ». Να θεωρείτε όλους όσους συναντάτε ως τον Κύριο του Σριράνγκαμ, τον Κύριο σας. Δείξτε άδολη αγάπη σε όλους όσους έρχονται σε σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


11 Δεκεμβρίου

Για πόσον καιρό μπορείτε να τελματώνετε στο ίδιο σκαλοπάτι της κλίμακας της αφοσίωσης; Δεν έχετε την επιθυμία να προαχθείτε στην επόμενη ανώτερη βαθμίδα; Στην αφοσίωση υπάρχουν δύο τάξεις.  Για την πρώτη  αρκούν η τέλεση λατρευτικών τελετουργιών, τα προσκυνήματα, η συμμετοχή σε ομαδικούς ψαλμούς, η επανάληψη του ονόματος του Κυρίου κ.λπ. Η δεύτερη τάξη απαιτεί αγνότητα χαρακτήρα, καταστολή των παρορμήσεων, έλεγχο του νου, έμπρακτη εφαρμογή της  συμπόνιας, της αγάπης, της ειρήνης, της μη-βίας και επίσης την έρευνα του «γιατί» και του «διότι» της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους να παραμένουν στην ίδια βαθμίδα αφοσίωσης, ενώ τα χρόνια περνούν. Όταν τελικά περάσετε αυτές τις δύο τάξεις, υπάρχει ακόμα μια ανώτερη τάξη αφοσίωσης, όπου  βλέπετε τον Θεό παντού. Η ευφυΐα μπορεί να διορθώσει και να λύσει εξωτερικά προβλήματα. Αλλά μόνο η επικεντρωμένη πνευματική άσκηση μπορεί να διορθώσει και να δώσει λύση στην εσωτερική κρίση που μαίνεται εντός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1967


10 Δεκεμβρίου

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της Ινδίας προ πέντε αιώνων και της σημερινής Ινδίας στον τομέα ελέγχου των αισθήσεων. Στις μέρες μας αφήνεται ελεύθερο το πεδίο λειτουργίας των αισθήσεων. Όλοι είναι σκλάβοι της απληστίας, της λαγνείας και του εγωισμού. Το λάθος βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς και τους πρεσβυτέρους. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στους ναούς ή παρακολουθούν συζητήσεις θρησκευτικού περιεχομένου, τα επιτιμούν και τα προειδοποιούν πως αυτό είναι σημάδι παραφροσύνης. Τους λένε πως η θρησκεία είναι μια αναζήτηση που αφορά ηλικιωμένους  και δεν θα πρέπει ν’ απασχολεί σοβαρά τους νέους! Όμως μόνον αν ενθαρρύνετε τα παιδιά σας σ’ αυτήν την κατεύθυνση, μπορείτε να τους δώσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μάχη της ζωής. Ο κάθε γονιός οφείλει να συμβουλεύει τα παιδιά του:  «Να είστε πεπεισμένοι πως υπάρχει Θεός, που μας καθοδηγεί και μας προστατεύει. Να Τον θυμάστε μ’ ευγνωμοσύνη. Να προσεύχεστε σ’ Αυτόν να σας κρατά αγνούς. Ν’ αγαπάτε και να υπηρετείτε τους πάντες. Να μετέχετε σε καλές συντροφιές. Να επισκέπτεστε ναούς και άγιους ανθρώπους». Εκστρατεύστε εναντίον των πειρασμών των αισθήσεων, κυριαρχήστε στους εσωτερικούς σας εχθρούς και θριαμβεύστε επί του εγωισμού σας. Αυτή είναι μια αληθινή νίκη που αξίζει να γιορτάζετε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


9 Δεκεμβρίου

Κάποιοι άνθρωποι ζηλεύουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο που απολαμβάνουν εκείνοι που ζουν σε πλούσια έθνη, αλλά η φτώχεια της Ινδίας είναι πολύ πιο κοντά σ’ αυτό που λέμε ενάρετη ζωή, από εκείνη την πολυτελή και κενόδοξη ζωή της Δύσης. Η θάλασσα είναι μια τεράστια έκταση νερού, αλλά μπορεί να σβήσει τη δίψα του ανθρώπου; Ομοίως, όσα πλούτη  κι αν κατέχει κάποιος, όσες ανέσεις κι αν απολαμβάνει, εάν δεν έχει αναπτύξει την αποστασιοποίηση, όλα όσα έχει συσσωρεύσει δεν είναι παρά απολύτως άχρηστα υλικά. Η απόσπαση από τις αισθητηριακές απολαύσεις και τις υλικές επιδιώξεις βοηθά την ανάπτυξη της αγάπης προς τον Θεό και τους ευσεβείς. Όταν συνειδητοποιήσετε πως ο Θεός είναι εντός σας, θα εκτιμήσετε τον εαυτό σας πολύ περισσότερο, διότι όταν ξέρετε πως το κομμάτι «γυαλί» που μαζέψατε είναι διαμάντι, θα το ασφαλίσετε σ’ ένα χρηματοκιβώτιο. Δεν είναι έτσι; Κατά τον ίδιο τρόπο να ξέρετε πως ο καθένας σας έχει δημιουργηθεί προσεκτικά από έναν γλύπτη, ώστε να γίνει ένα γοητευτικό είδωλο του Θεού. Επομένως οφείλετε να συμπεριφέρεστε αναλόγως.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


8 Δεκεμβρίου

Η κάθε μέρα που περνάει, γίνεται πραγματικά ιερή, όταν εξαγιάζεται με πνευματική άσκηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι πνευματικές ασκήσεις μπορούν ν’ ανθίσουν μόνον σε έδαφος που έχει λιπανθεί από  την αγάπη και τη μη-βία. Η Αγάπη είναι απολύτως απαραίτητη για εκείνον που είναι αφοσιωμένος στον Θεό. Η αγάπη σας προς τα υλικά αγαθά, το όνομα, τη φήμη, τη σύζυγο, τα παιδιά κλπ, θα μπορούσε να εξαγιαστεί μόνο  στη σκιά της ακατανίκητης αγάπης για τον Θεό. Αναμίξτε δύο κουταλιές νερό με δύο κουταλιές γάλα. Το νερό εκλαμβάνεται επίσης ως γάλα! Προς το παρόν, η πνευματική σας άσκηση μπορεί να περιγραφεί μόνον ως την ανάμιξη δύο λίτρων νερού  με δύο κουταλιές γάλα. Δε συμφωνείτε; Αφήστε την αγάπη για τον Θεό να γεμίσει και να συνεπάρει την καρδιά σας. Τότε δεν θα μπορείτε να μισείτε κανέναν, δεν θα έχετε την τάση να υποκύπτετε σε ανώφελες αντιπαλότητες, δεν θα βρίσκετε λάθη σε κανέναν. Η ζωή θα κυλάει χαλαρή, γλυκιά και γαλήνια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


7 Δεκεμβρίου

Ο Θεός δεν είναι μακριά σας. Βρίσκεται εντός σας, στον βωμό του εσωτερικού εαυτού σας. Υποφέρετε όλοι σας, διότι δεν είστε σε θέση να Τον ανακαλύψετε εκεί και ν’ αντλήσετε ειρήνη και χαρά από την ανακάλυψή σας αυτή. Κάποιος που ήθελε να πλύνει τα ρούχα του, μπήκε στα νερά ενός ποταμού μέχρι το γόνατο και ενώ έπλενε, πέθανε από τη δίψα, διότι δεν μπορούσε ν’ αντιληφθεί πως το ζωογόνο νερό βρισκόταν σε μηδαμινή απόσταση. Τέτοια είναι και η ιστορία του ανθρώπου. Τρέχει απελπισμένα για να ψάξει τον Θεό κάπου έξω  και πεθαίνει απεγνωσμένος, χωρίς ελπίδα, μόνο  και μόνο για να ξαναγεννηθεί. Ασφαλώς πρέπει να είστε μέσα στον κόσμο, αλλά να θυμάστε, δεν χρειάζεται να είστε του κόσμου. Η προσοχή σας πρέπει να εστιάζεται στον Θεό εντός σας. Στην περιοχή Κάνναντα υπάρχει μια γιορτή που ονομάζεται Καράγκα. Κάποιος, που είναι η κεντρική μορφή της ιερής αυτής τελετής, κρατά πολλά δοχεία στο κεφάλι του, το ένα επάνω στα άλλο και συγχρόνως κινείται σε μια πομπή, ακολουθώντας τη μουσική. Πρέπει επίσης να τραγουδά σε συμφωνία με τους υπόλοιπους και να εναρμονίζεται με τους χτύπους του τυμπάνου. Παρά ταύτα, όλη την ώρα, η προσοχή του είναι στραμμένη στο να ισορροπεί τον ασταθή πύργο στο κεφάλι του. Με τον ίδιο τρόπο κι εσείς οφείλετε να κρατάτε σταθερά μπροστά σας τον στόχο της πραγμάτωσης του Θεού, ενώ ακολουθείτε το θορυβώδες και φαιδρό πανηγύρι της ζωής. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1967


6 Δεκεμβρίου

Τα αισθήματα μίσους, κακίας, φθόνου και αλαζονείας, τα οποία σπέρνουν τον διχασμό ανάμεσα στους ανθρώπους, που είναι συγγενείς και φίλοι, αναδύονται από την ταύτιση με το σώμα. Αισθάνεστε και πιστεύετε πως είστε το σώμα. Αντιλαμβάνεστε το σώμα σας ως ξεχωριστό από τα άλλα σώματα. Ασχολείστε με την πείνα, τη δίψα, την άνεση, την οικογένεια, τη γειτονιά, την κατάστασή σας, βάζοντας έτσι όρια στην αγάπη σας και περιορίζετε τον εαυτό σας, αντιμετωπίζοντας όλους τους εκτός των ορίων σας, ως εχθρούς, ως ξένους και ανταγωνιστές. Όμως η πηγή και η αιτία της ύπαρξής σας είναι μία και είναι ο Θεός, ο πατέρας της ανθρωπότητας. Εστιάστε στην πατρότητα περισσότερο απ’ ότι στην αδελφική σχέση. Αυτό θα τονώσει την αδελφική σχέση στην καρδιά σας όλο και περισσότερο κι έτσι θα απομακρυνθεί το δηλητήριο της χωριστότητας, το οποίο προέρχεται από την άγνοια. Όλοι είστε μέλη ενός σώματος που ζωοποιείται από το ίδιο πνεύμα —το αίμα ρέει εντός σας κινούμενο από την ίδια βούληση, τη βούληση του Θεού και όλα είναι εναρμονισμένα με τον ίδιο Θεϊκό Νόμο! Αυτό είναι το κοσμικό όραμα που πρέπει να κατανοήσετε και να βιώσετε. Αυτό θα σας χαρίσει παντοτινή ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1967


5 Δεκεμβρίου

Ο Κύριος αξιολογεί τη στάση σας πίσω από κάθε πράξη. Τελικά γίνεστε αυτό που σκέπτεστε. Επομένως μετουσιώστε την κάθε πράξη σας σε λατρεία και αντλήστε τη μέγιστη χαρά. Ο Σάι είναι παρών σε κάθε ύπαρξη. Ως εκ τούτου, μην υποτιμάτε κανέναν. Να σέβεστε και να υπηρετείτε όλους, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Όταν κάποιος ζητάει νερό για να σβήσει τη δίψα του κι εσείς του προσφέρετε ένα ποτήρι νερό, να νιώθετε ότι το προσφέρετε σ’ Εμένα. Τότε αυτή η πράξη σας εξαγνίζει. Δεν είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αυτός τον οποίο υπηρετείτε. Υπηρετείτε τον Θεό, που υπάρχει εντός σας και εντός του. Η Δράση είναι το άνθος και η Γνώση είναι ο καρπός. Το άνθος γίνεται καρπός, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, εφ’ όσον φροντίζετε να είναι απαλλαγμένο από τα παράσιτα. Το κάρβουνο είναι ξύλο που καίγεται στο βάπτισμα της φωτιάς. Σιγά-σιγά γίνεται λευκό και μετατρέπεται σε ανάλαφρη στάχτη που ταξιδεύει με τον άνεμο. Εξαγνίστε επιμελώς τον νου σας στη φωτιά της Γνώσης, έως ότου φθάσετε στην επίτευξη του στόχου σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1967


4 Δεκεμβρίου

Ο Χάνουμαν δεν κυριεύτηκε από αλαζονεία, όταν ο Ράμα τον επέλεξε για την αποφασιστικής σημασίας έρευνα στα νότια της χώρας ή όταν του εμπιστεύτηκε το δακτυλίδι που έπρεπε να δοθεί στη Σίτα, ούτε ένιωσε να τον καταλαμβάνει ο φόβος μπροστά στην τεράστια ευθύνη. Την αποδέχθηκε. Δεν ένιωσε ούτε ευτυχής ούτε δυστυχής. Είχε την πεποίθηση πως ο Ράμα γνωρίζει τα πάντα και επομένως το δικό του καθήκον ήταν να υπακούει. Σας κάλεσα και σας αποκαλώ «εθελοντές» για να σας δώσω την ευκαιρία να εφαρμόσετε αυτήν την πνευματική άσκηση της υπηρεσίας προς τον Θεό μέσω της υπηρεσίας προς τον Άνθρωπο. Ως εκ τούτου, μην εκλαμβάνετε αυτήν την ευκαιρία ως εξουσία που σας χορηγήθηκε  ή ως ένα φορτίο στους ώμους σας. Όταν αυτοαποκαλείστε  «εθελοντές» και προσφέρετε υπηρεσία σε άλλους, να έχετε την ευλάβεια, ώστε να σκέπτεστε πως το άτομο που υπηρετείτε είναι ο ίδιος ο Θεός ενδεδυμένος αυτήν τη μορφή. Αυτή η στάση βοηθά πολύ τον αναζητητή. Η υπηρεσία προς τον άνθρωπο είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Αλλά πότε ισχύει αυτό; Μόνον όταν νιώθετε στα βάθη της καρδιάς σας, πως το άτομο που υπηρετείτε δεν είναι παρά ένα κύμα από την ίδια θάλασσα από την οποία αντλείτε κι εσείς την ατομικότητα, τις προτιμήσεις, το όνομα και τη μορφή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1967


3 Δεκεμβρίου

Εδραιώστε τον εαυτό σας στην πίστη πως ο Κύριος υπάρχει εντός σας, ως ο ηνίοχος σας, κρατώντας τα ηνία των πέντε αλόγων (των αισθήσεων) και παρέχοντάς σας διαρκή καθοδήγηση, όπως έκανε, όταν ο Αρτζούνα προσευχόταν σ’ Αυτόν να τον κατευθύνει και να τον οδηγήσει. Έτσι θα είναι εύκολο για σας να  πεισθείτε πως ο ίδιος ηνίοχος οδηγεί και κατευθύνει τον καθένα σας. Όταν εδραιωθείτε σταθερά σ’ αυτήν την πεποίθηση, θ’ απελευθερωθείτε από το μίσος, την κακία, την απληστία, τον φθόνο, τον θυμό και την προσκόλληση. Να προσεύχεστε στον Θεό να ενισχύει αυτήν την βεβαιότητα κι αυτήν την πίστη. Εκείνος θ’ ανοίξει τα μάτια της ψυχής σας στην Αλήθεια και θα σας αποκαλύψει πως Αυτός είναι ο Αιώνιος Ηνίοχος μέσα σε όλους. Αυτή η αποκάλυψη θα σας προσφέρει ασύγκριτη ευδαιμονία και θα σας συνδέσει με την πολλαπλότητα της δημιουργίας. Να Τον νιώθετε ως τη δύναμή σας, την αναπνοή σας, τη διάνοια και τη χαρά σας, γιατί Εκείνος μετουσιώνεται σε όλ’ αυτά για σας. Θα καθοδηγήσει όλες σας τις αισθήσεις, τον νου, τη συνείδηση και τη διάνοια προς τον Ύψιστο Σκοπό. Η Χάρη Του θα σας χορηγεί όλα όσα χρειάζεστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


2 Δεκεμβρίου

Πρέπει να καλλιεργήσετε αγάπη προς όλους, ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο χαρακτήρας και οι ικανότητες του καθενός. Αν και το ίδιο αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, τα μάτια δεν μπορούν να οσφρανθούν, τα αφτιά δεν μπορούν να γευτούν, η μύτη δεν μπορεί να δει κτλ. Επομένως μην εστιάζεστε στις διαφορές και μη φιλονικείτε μεταξύ σας. Δώστε έμφαση στη θεμελιώδη αδελφική σχέση των ανθρώπων και στην αρχή της αγάπης. Όπως ακριβώς η ζάχαρη, η οποία έχει διαλυθεί πλήρως σ’ ένα φλιτζάνι νερό, είναι αόρατη, αλλά η παρουσία της στην κάθε σταγόνα είναι κατάδηλη  στη γλώσσα, έτσι και ο Θεός είναι αόρατος αλλά ενυπάρχων στα πάντα. Μπορεί να γίνεται αντιληπτός από τον κάθε άνθρωπο, πλούσιο ή φτωχό, μορφωμένο ή αγράμματο. Να επαναλαμβάνετε τα Ονόματα του Κυρίου αδιάλειπτα. Εμμείνετε στη δόξα Του και τη συμπόνια που αυτά τα Ονόματα σας αποκαλύπτουν. Γευτείτε τη γλυκύτητα που υπάρχει σε όλες τις καρδιές. Έπειτα θα σας είναι ευκολότερο να Τον οραματίζεστε μέσα σε όλους, να Τον αγαπάτε μέσα σε όλους και να Τον λατρεύετε μέσα απ` όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Ιουλίου 1967


1 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις του Θεού!

Στην εποχή μας, διαφορετικοί άνθρωποι ακολουθούν διαφορετικά είδη πνευματικών ασκήσεων. Για να συνειδητοποιήσουν τα ευεργετήματα αυτών των ασκήσεων, πηγαίνουν σε μοναστήρια, λατρεύουν κάποιους γέροντες και τους προσκυνούν. Όσο όμως ο εγωισμός σας παραμένει ακέραιος, όλες οι πνευματικές ασκήσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Επομένως πρέπει να καταστείλετε τον εγωισμό σας, να θάψετε την αίσθηση της κτητικότητας και να αναπτύξετε προσκόλληση στον Εαυτό-Άτμα, ώστε να συνειδητοποιήσετε την αληθινή σας ανθρώπινη φύση. Στους οργανισμούς του Σάι, οι αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η ενότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μόνο με την ενότητα μπορείτε να προάγετε την ευημερία του κόσμου. Εάν μέσα στους ίδιο τον οργανισμό Σάι υπάρχει διάσταση απόψεων, πώς μπορείτε να υπηρετήσετε άλλους; Σήμερα, το κακό, το μίσος και ο θυμός προκαλούν χάος στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Κατ’ αρχάς εξοντώστε τον εγωισμό σας. Ακολούθως, ο θυμός θα υποχωρήσει. Ο θυμός περιγράφεται ως το θυμίαμα το προσφερόμενο στην αμαρτία. Κάνετε την ανεκτικότητα σύμβολό σας. Εξαλείψτε τα αρνητικά σας χαρακτηριστικά μέσω της αγάπης. Εκτελείτε το καθήκον σας, χωρίς να προβάλλετε το εγώ σας και αναπτύξτε την αλληλεγγύη. Να είστε φιλικοί μεταξύ σας και να συνεχίσετε το έργο σας με χαρά και ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1993