Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2017

31 Δεκεμβρίου

Η αγάπη για τον Θεό μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο σε μια καρδιά καλλιεργημένη και απαλλαγμένη από τα ζιζάνια. Επομένως προετοιμάστε την καρδιά σας μέσα από την επανάληψη του θείου Ονόματος. Αυτό αποκαλείται τσίτα σούντι γιόγκα —μονοπάτι του εξαγνισμού της συνείδησης. Φορτίστε κάθε στιγμή με το θεϊκό ρεύμα που εκπέμπεται από το Όνομα. Έχετε πάντοτε το όνομα του Κυρίου στο στόμα σας και στην αναπνοή σας. Αυτό θα σας φέρνει στον νου τη μορφή Του ως τον εσώτερο πυρήνα του παντός, τον πυρήνα της κάθε σκέψης και της κάθε τροπής των γεγονότων. Θα σας παρέχει τη συντροφιά Του και την επαφή με την αδιάλειπτη ενέργεια κι ευδαιμονία Του. Αυτή είναι η καλή συντροφιά (σάτσανγκ) που σας αποφέρει το μέγιστο όφελος (Σάτ-σανγκ στην κυριολεξία αυτό σημαίνει: συντροφιά με το Σατ, τον Θεό). Να κουβεντιάζετε με τον Θεό που ενοικεί  εντός σας και θα αποκομίζετε κουράγιο και παρηγοριά. Είναι ο Γκουρού που νοιάζεται περισσότερο για την πρόοδό σας. Μην αναζητάτε τον Γκουρού έξω από σας, στα ερημητήρια και τους ιερούς τόπους. Ο Θεός είναι μέσα σας και είναι πατέρας, μητέρα, δάσκαλος και φίλος. Ο Θεός είναι Αγάπη. Ζήστε στην Αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος που υποδεικνύουν οι σοφοί.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 1968


30 Δεκεμβρίου

Κάνετε έναν κατάλογο με όλα εκείνα για τα οποία έχετε κλάψει έως τώρα. Θ’ ανακαλύψετε πως έχετε λαχταρήσει ευτελή πράγματα, εφήμερες διακρίσεις και φευγαλέα φήμη. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να χύνετε δάκρυα μόνο για τον Θεό, για την κάθαρση και την ολοκλήρωσή σας. Θα πρέπει να  δακρύζετε, θρηνώντας για τις έξι κόμπρες που έχουν βρει καταφύγιο στον νου σας, δηλητηριάζοντάς τον με το φαρμάκι τους —λαγνεία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, αλαζονεία και κακία. Γαληνέψτε τις, όπως κάνει ο γητευτής των φιδιών με τη φλογέρα του. Η μουσική που μπορεί να τις δαμάσει είναι εκείνη από το δυνατό τραγούδι του ονόματος του Θεού. Κι όταν σαγηνευτούν τόσο που να μην μπορούν να κινηθούν και να βλάψουν, αρπάξτε τις από τον λαιμό και τραβήξτε τα δόντια τους, όπως κάνει ο γητευτής. Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν παιχνίδια στα χέρια σας. Μπορείτε να τις χειρίζεστε όπως επιθυμείτε. Όταν εξουδετερωθούν θα έχετε κερδίσει τον έλεγχο του εαυτού σας. Θα είστε ανεπηρέαστοι από τις τιμές ή την ατίμωση, το κέρδος ή την απώλεια, τη χαρά ή τη θλίψη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Μαΐου 1968


29 Δεκεμβρίου

Σας αρέσει η φωνή του κόρακα; Όταν αρχίζει τους κρωγμούς, τον διώχνετε μακρυά! Η φωνή του είναι τραχιά και δυνατή! Από την άλλη μεριά ο κούκος μοιάζει πολύ με το κοράκι, αλλά σε όλους αρέσει ν’ ακούνε τη γλυκιά του φωνή. Έτσι δεν είναι; Ο Θεός σας ευλόγησε με το όργανο της γλώσσας για να εκφράζετε τις σκέψεις, τις ιδέες, τα αισθήματα, τις επιθυμίες, τις προσευχές, τις χαρές και τις λύπες σας. Όταν είστε θυμωμένοι τη χρησιμοποιείτε για να εκφέρετε σκληρό λόγο σε υψηλό τόνο. Αντίθετα, όταν είστε χαρούμενοι, εκφράζεστε με λόγια γλυκά με μια σιγανή και ευχάριστη φωνή. Σας ζητώ να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας μόνο για το καλό, τόσο το δικό σας όσο και των άλλων. Όταν απευθύνεστε στους άλλους με λόγια σκληρά, εκείνοι επίσης απαντούν έντονα και σκληρά. Λόγια οργής οδηγούν σε ακόμη περισσότερο οργισμένες αντιδράσεις. Αλλά αν απαντήσετε ήρεμα και γλυκά, όταν αντιμετωπίζετε τον θυμό κάποιου, τότε αυτός θα ηρεμήσει και θα μετανιώσει που χρησιμοποίησε τον λόγο του μ’ αυτόν τον τρόπο. Επομένως ομιλείτε πάντοτε ήρεμα και γλυκά.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαΐου 1969 


28 Δεκεμβρίου

Η υποκρισία στο πνευματικό πεδίο είναι αχαλίνωτη τώρα περισσότερο από ποτέ. Υπάρχει ο σίδηρος και ο μαγνήτης. Ο μαγνήτης έλκει τον σίδηρο προς το μέρος του. Αυτό είναι το πεπρωμένο και των δύο. Όμως αν ο σίδηρος είναι καλυμμένος με σκουριά, η ‘χάρη’ του μαγνήτη δεν μπορεί ασκήσει δύναμη τέτοια, ώστε να έλξει τον σίδηρο. Η απληστία που σχετίζεται με τις αισθητηριακές απολαύσεις, σίγουρα λειτουργεί όπως η σκουριά. Ενεργεί όπως οι ρύποι που προκαλούν τη σκουριά. Η σκουριά καταστρέφει τελικά τον ίδιο τον σίδηρο και αλλάζει την εγγενή του φύση. Επομένως ο σίδηρος πρέπει να ελέγχεται διαρκώς και να καθαρίζεται. Έτσι όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μαγνήτη, αποκτά επίσης τη μαγνητική ιδιότητα και εκπληρώνει την αποστολή του. Αυτό το επίτευγμα είναι ότι καλύτερο τόσο για τον μαγνήτη όσο και για τον σίδηρο. Οι ρύποι της αισθητηριακής απληστίας μπορούν να αποφευχθούν κρατώντας επαφή  με καλές συναναστροφές, και θέτοντας σ’ εφαρμογή τις αρχές της ενάρετης συμπεριφοράς που μαθαίνει κανείς από αυτές.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1968


27 Δεκεμβρίου

Καλλιεργείτε αδελφικά αισθήματα για όλους. Ο Θεός είναι ένας. Η Αγάπη είναι μία. Η αγνή αγάπη υπερβαίνει την κοινωνική τάξη, το χρώμα, το θρήσκευμα. Η Αλήθεια είναι μία. Ο Στόχος είναι ένας. Όλοι οι δρόμοι πρέπει να οδηγούν στον ένα Θεό. Επομένως πώς μπορείτε να φιλονικείτε και να διαπληκτίζεστε με τ’ αδέρφια σας; Η παράδοσή μας έχει δώσει έμφαση στους έγκυρους τρόπους με τους οποίους πρέπει ν’ αναλώνετε την ενέργεια και τα χρήματά σας ώστε να υπηρετείτε τους αναξιοπαθούντες, τους ασθενείς, τους πεινασμένους, τους αναλφάβητους, τους άστεγους. Καταδικάζει τη σπατάλη της ενέργειας και των χρημάτων με σκοπό την επίδειξη, την εκδίκηση, τις ανταγωνιστικές διαμάχες και τους υλικούς θριάμβους. Οφείλετε να κατέχετε τον πλούτο με ευθύνη και να τον χρησιμοποιείτε για να προωθήσετε την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων  και την αίσθηση της πατρότητας του Θεού. Ορίζει επίσης με σαφήνεια πως δεν πρέπει να γίνεται τίποτα που θα μπορούσε  να υπονομεύσει την πίστη κάποιου στον Θεό ή στον εαυτό του. Η πίστη είναι ένας τρυφερός βλαστός που χρειάζεται όλη τη φροντίδα που θα μπορούσατε να προσφέρετε.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαΐου 1969


26 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς ήταν η συμπόνια ενσαρκωμένη σε ανθρώπινη μορφή. Μετέδωσε το πνεύμα της συμπόνιας και έδωσε παρηγοριά στους θλιμμένους και σε εκείνους που υπέφεραν. Οι καλές πράξεις πάντα προκαλούν του κακοήθεις. Όμως δεν πρέπει να χάνετε το κουράγιο σας και να φοβάστε όταν η αντίδραση υψώνει εμπόδια. Η πρόκληση δίνει χαρά, αποκαλύπτει κρυφές πηγές δύναμης και ελκύει τη χάρη για να ενισχύσει την προσπάθεια. Η χαρά ξεπηδά στο διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πόνους. Πρέπει  ν’ αγωνιστείτε ενάντια στις δυσκολίες για να γευτείτε τη χαρά της νίκης. Ο Ιησούς ήταν ο στόχος πολλών ισχυρών εμποδίων και τ’ αψήφησε όλα. Ήταν η αγάπη ενσαρκωμένη. Εξέφρασε αυτήν την αγάπη με τη μορφή της υπηρεσίας και καταπόνησε τον εαυτό του όντας ταγμένος στο να υπηρετεί. Η γεμάτη συμπόνια καρδιά είναι στ’ αλήθεια ο ναός του Θεού. Γίνετε συμπονετικοί. Χορτάστε τους πεινασμένους, ανακουφίστε τους εγκαταλελειμμένους, παρηγορήστε τους ασθενείς και όσους υποφέρουν. Ζήστε στην Αγάπη. Να είστε καλοί, να κάνετε το καλό, να βλέπετε το καλό. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1981


25 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς υπήρξε απόλυτα αγνός και άγιος. Το να ξεχνάτε τις διδαχές Του και να δηλώνετε πως Τον αγαπάτε, είναι μια στάση που δεν έχει καμία σχέση με αγάπη. Όλοι πρέπει να θυμάστε: «Ο Θεός είναι Ένας. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη». Δεν υπάρχει λόγος να επικαλείσθε απλώς το όνομα του Ιησού και να προσεύχεστε σ’ Αυτόν, χωρίς να δίνετε σημασία στο πλέον ζωτικής σημασίας μήνυμά Του: «Ο Θεός υπάρχει σε όλους. Μην καταφέρεστε εναντίον κανενός. Μην προκαλείτε κακό σε κανέναν». Αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα του Ιησού, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για να εδραιώσει «ειρήνη στη γη και ευδοκία ανάμεσα στους ανθρώπους». Χωρίς την ειρήνη η ανθρωπότητα δεν μπορεί να προοδεύσει σε κανέναν τομέα, είτε αυτός είναι υλικός είτε πνευματικός είτε ηθικός. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα είναι η λυτρωτική και ενοποιητική δύναμη της αγάπης που παρέδωσε ο Ιησούς —αγάπη η οποία απλώνεται και αγκαλιάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να γίνει μια οικογένεια. Έτσι ο κόσμος θα μετατραπεί σε παράδεισο. Επομένως, από σήμερα και στο εξής, εγκαταλείψτε τις στενές ιδέες που αφορούν τη θρησκεία, το έθνος, την τάξη ή τις πεποιθήσεις σας και αναπτύξτε μια ευρεία αντίληψη. Εύχομαι σε όλους σας κάθε ευτυχία.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1985


24 Δεκεμβρίου

Πολύ πιο ευεργετικό από το ν’ αποδίδετε τιμές στους σημαντικούς ανθρώπους είναι το να τους αγαπάτε. Οι έπαινοι και τα εγκώμια θα τους ανεβάσουν σ’ ένα δυσπρόσιτο βάθρο, ενώ η αγάπη συνδέει τις καρδιές μεταξύ τους. Ευγνωμοσύνη για την έμπνευση και τη διδασκαλία που σας έχει δοθεί οφείλει να ενώνει τις καρδιές στην ατμόσφαιρα της αγάπης. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κάλαντα, εικόνες, τεχνητά δέντρα και Αϊ- Βασίληδες.

Αυτή η γιορτή θα έπρεπε να έχει ταυτιστεί με την απόφασή σας του να εφαρμόσετε έστω και λίγα απ` όλα όσα σας δίδαξε ο Ιησούς. Η πρωταρχική ανάγκη είναι η πίστη στον Θεό και στη δική σας θεϊκή φύση. Η πνευματική χαρά, η ευγνωμοσύνη και το όραμα του Θεού πρέπει να γίνει η αναπνοή της ζωής και ο ίδιος ο σκοπός της ύπαρξής σας. Ο Ιησούς δίδαξε στην ανθρωπότητα με παραινέσεις και παραδείγματα, την αρχή του Άτμα, η οποία είναι η αιώνια πηγή της ευδαιμονίας. Ό,τι  κι αν κάνετε, όπου κι αν βρίσκεστε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής σας, να έχετε τη βεβαιότητα πως η ύπαρξή σας περιβάλλεται από τον Θεό. Μάθετε πως όλα είναι θεϊκά και όλες οι πράξεις είναι προσφορές στη δόξα του Κυρίου.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1982


23 Δεκεμβρίου

Να είστε τακτικοί σε σχέση με τις ώρες που αφιερώνετε στον διαλογισμό και στην επανάληψη του ονόματος του Θεού. Στις διακοπές, όταν δεν έχετε το άγχος της δουλειάς ή των αγορών, να διαλογίζεστε περισσότερο μέχρι αργά το πρωί. Να το κάνετε με αγάπη κι ενθουσιασμό. Το να λειτουργείτε έτσι θα πρέπει να σας είναι κάτι το εντελώς φυσικό. Η χάρη του Διδασκάλου βοηθά πολύ. Μπορείτε να κερδίσετε τη Χάρη Του με τις προσπάθειές σας και την ειλικρινή προσευχή. Ο Βιβεκάναντα διολίσθαινε στον αθεϊσμό και τον αγνωστικισμό καθώς διάβαζε όλο και περισσότερα βιβλία, αλλά έφτασε  ένα άγγιγμα από τα χέρια του Σρι Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, του Διδασκάλου του, για να  τον μεταμορφώσει εντελώς. Μπορείτε κι εσείς με προσπάθεια και προσευχή να κερδίσετε αυτή τη Χάρη. Πριν αρχίσετε να διαλογίζεστε, επαναλάβετε το Σο-Χαμ, εισπνέοντας Σο και εκπνέοντας Χαμ. Σο-Χαμ σημαίνει «Εκείνος είμαι εγώ». Αυτό σας ταυτίζει με το Άπειρο και διευρύνει τη Συνείδησή σας. Εναρμονίστε την αναπνοή σας με τη σκέψη Σο-Χαμ. Αναπνέετε απαλά και φυσικά. Μην το κάνετε προσποιητά και βεβιασμένα. Ο αέρας πρέπει να ρέει εντός σας και να εκπνέεται ήπια και σιωπηλά.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαΐου 1969


22 Δεκεμβρίου

Το Νταρμακσέτρα και το Κουρουκσέτρα δεν είναι απλώς τοποθεσίες κοντά στο Δελχί και στη Χαστιναπούρ στον χάρτη της Ινδίας. Ούτε και οι Πάνταβας και οι Καουράβας είναι απλώς πριγκιπικές οικογένειες που περιλαμβάνονται στην ιστορία. Κσέτρα (πεδίο) είναι μια ονομασία του ανθρώπινου σώματος και επομένως το Νταρμακσέτρα υπάρχει μέσα στον καθένα. Όταν ο ιδιοκτήτης του σώματος απορρίπτει όλες τις επιθυμίες, τα πάθη και τις παρορμήσεις, τότε το σώμα γίνεται Ντάρμα-κσέτρα, πεδίο δικαιοσύνης και ορθής δράσης. Ένα παιδί έχει στην καρδιά του μόνον το Νταρμακσέτρα, διότι δεν έχει αναπτύξει αισθητηριακές επιθυμίες. Δέχεται ό,τι του προσφέρεται. Το εγώ του δεν εμπλέκεται στον αντικειμενικό κόσμο της πολλαπλότητας. Όμως, αργότερα, όταν αναπτύσσει κλώνους και φυλλώματα, το Νταρμακσέτρα παίρνει τη μορφή του Κουρουκέτρα —το πεδίο μάχης όπου ο νους αγωνίζεται ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία και είναι αναγκασμένος να καταναλώσει ποικίλους καρπούς, γλυκείς και πικρούς, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της δικής του επιλογής. Οι πράξεις που φωτίζονται από τη γνώση και τη σοφία επιφέρουν την επιτυχία. Η Γνώση πως μόνον ο Θεός υπάρχει, μπορεί να κερδίσει τη χάρη Του!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Μαΐου 1969

 


21 Δεκεμβρίου

Διαπιστώνουμε ότι ακόμη και μεταξύ των υψηλά μορφωμένων, λίγοι βοηθούν τους γέροντες γονείς τους ή τους προσφέρουν έστω και ένα κλάσμα από τις ανέσεις που οι ίδιοι απολαμβάνουν. Ο καθένας είναι βυθισμένος στη διασφάλιση του δικού του βιοτικού επιπέδου. Για πόσον καιρό όμως θα μπορείτε να ζείτε σε αυτό το επίπεδο ζωής; Θα έρθει μια μέρα που θα πρέπει να αποχαιρετήσετε όλα όσα έχετε αποκτήσει με πονηριές και δεξιότητες, προκαλώντας πόνο και θλίψη, δυσαρέσκεια και αγωνία σε πολλούς. Η υπηρεσία προς τους γονείς, τους πρεσβύτερους και τους ταλαιπωρημένους δίνει χαρά και ικανοποίηση πέρα από κάθε σύγκριση. Αρετή και δικαιοσύνη —αυτά θα μαρτυρήσουν για σας την ημέρα της κρίσης. Ούτε ο τραπεζικός σας λογαριασμός, ούτε οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος θα μετρήσουν. Τώρα η Θεϊκή Αρχή είναι πέρα από την εμπειρία σας, επειδή δεν είστε έτοιμοι να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας  στους άλλους, στους οποίους υπάρχει η ίδια αυτή Θεία Αρχή. Όταν θα είστε έτοιμοι να δώσετε, θα έχετε το δικαίωμα και να πάρετε, όχι πριν. Να αγαπάτε και να συνεργάζεστε. Να βοηθάτε και να υπηρετείτε.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1969


20 Δεκεμβρίου

Ο Θεός ενυπάρχει στον κόσμο. Επομένως αντιμετωπίστε τον κόσμο με αγάπη όπως ακριβώς θ’ αντιμετωπίζατε τον Διδάσκαλό σας. Υπηρετείτε όποια κι αν είναι τα εμπόδια ή ο κυνικός χλευασμός που μπορεί να επισύρετε. Τα βασανιστήρια που του επέβαλε ο πατέρας του για να στρέψει τον νου του μακριά από τον Θεό, συνέτειναν ώστε ν’ αναδειχθεί η ακλόνητη αφοσίωση του Πραχλάντα. Η μοχθηρία του Ράβανα συνέβαλε ώστε ν’ αποκαλυφθεί η δύναμη του τόξου του Ράμα. Συκοφάντες όπως ο Σισουπάλα, ο Ντανταβάκρα, ο Ράβανα και ο Κάμσα είναι τα μοιραία επακόλουθα κάθε ενσάρκωσης. Όταν προσπαθείτε να καλλιεργήσετε και να μοιραστείτε τις αρετές, την ανιδιοτελή αγάπη και την καρτερία, είναι φυσικό ν’ ακολουθούν προβλήματα και ταλαιπωρίες. Πρέπει να τα καλωσορίζετε, γιατί χωρίς αυτά ό,τι καλύτερο κρύβεται μέσα σας, δεν μπορεί να προβληθεί προς τα έξω. Εάν ο χρυσός ήταν εξίσου άφθονος με τη σκόνη ή τα διαμάντια το ίδιο εύκολα διαθέσιμα όπως τα βότσαλα, κανείς δεν θα ενδιαφερόταν γι’ αυτά. Να θυμάστε πως τα πολύτιμα μέταλλα κερδίζονται μέσα από τεράστια προσπάθεια και δαπάνη και γι’ αυτό αναζητούνται με λαχτάρα αιωνίως.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαίου 1968


19 Δεκεμβρίου

Ποια είναι η χρησιμότητα του να λατρεύετε απλώς το όνομα και τη μορφή του Θεού της επιλογής σας, χωρίς να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε την ισομερή και άφθονη αγάπη του Θεού προς όλους, τη γαλήνια αταραξία Του, την άπειρη υπομονή και καρτερία Του και την παντοτινά ευδαίμονα φύση Του; Στις διαλέξεις σας αναλύετε τα περιστατικά που περιγράφονται ως ‘θαύματα’ σε βιβλία γραμμένα για  Μένα, ως πρωτοφανείς δυνάμεις του Σάι. Σας ζητώ να μην αποδίδετε σημασία σ’ αυτά. Μην υπερτιμάτε τη σπουδαιότητά τους. Η πλέον σημαντική και εξέχουσα δύναμη είναι η ανιδιοτελής αγάπη Μου. Μπορώ να μετατρέψω τον ουρανό σε γη και τη γη σε ουρανό, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι θεϊκής ισχύος. Η άπλετη αγάπη η οποία είναι καθολική και πανταχού παρούσα, αυτή είναι το μοναδικό σημάδι της Θεότητας. Μην κάνετε το λάθος του να θεωρείτε ότι κάποιοι αξίζουν τον σεβασμό, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ανάξιοι αυτού. Ο Σάι βρίσκεται σε όλους. Επομένως όλοι αξίζουν τον σεβασμό και την υπηρεσία σας.

Μπάμπα, από ομιλίαπου δόθηκε στις 17 Μαίου 1968


18 Δεκεμβρίου

Το κομποσκοίνι είναι πολύ χρήσιμο για τους αρχάριους στο πνευματικό μονοπάτι, αλλά καθώς προοδεύετε, ο διαλογισμός ή η επανάληψη του Ονόματος πρέπει να γίνονται η ίδια η αναπνοή της ζωής σας και έτσι η διαδοχική εναλλαγή των χαντρών γίνεται περιττή. Η πρακτική αυτή θα έπρεπε να σας οδηγεί στο να διαλογίζεστε τον Κύριο πάντα, σε όλες τις στιγμές, σε όλους τους τόπους. Όπως ακριβώς πετάτε το σωσίβιο, αφού έχετε μάθει κολύμπι και τα δεκανίκια, όταν αρχίσετε να περπατάτε, έτσι και το κομποσκοίνι δεν είναι παρά ένα εργαλείο που σας βοηθά στη συγκέντρωση και τον συστηματικό στοχασμό του Θεού. Εκείνο που είναι το πλέον σημαντικό είναι να μην έχετε κανένα αγκάθι μίσους στον νου σας και να αναπτύξετε την αγάπη προς όλους. Η επιθυμία είναι μια καταιγίδα, η απληστία μια δίνη, η αλαζονεία ένας γκρεμός, η προσκόλληση μια χιονοστιβάδα και ο εγωισμός ένα ηφαίστειο. Κρατήστε μακριά όλ’ αυτά, έτσι ώστε να μη διαταράσσουν τον αυτοέλεγχο σας, όταν διαλογίζεστε. Αφήστε την αγάπη να ενθρονιστεί στην καρδιά σας. Έπειτα θα έρθει η λιακάδα, το δροσερό αεράκι και το γάργαρο νερό της ικανοποίησης να θρέψει τις ρίζες της πίστης.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαίου 1969


17 Δεκεμβρίου

Οι ιδέες της ανωτερότητας και της κατωτερότητας αναδύονται μόνον σε μια καρδιά διεφθαρμένη από τον εγωισμό. Εάν διατείνεστε πως είστε ανώτεροι και η πορεία σας στο δρόμο της λατρείας είναι ιερότερη, αυτό είναι η απόδειξη πως σας λείπει ο ίδιος ο πυρήνας της πίστης. Οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει ν’ αποκαλύπτουν την ενότητα που διέπει τη δημιουργία. Αναρωτηθείτε το εξής: Όταν σηκώνεστε μετά τα μπάτζανς ή τον διαλογισμό, δεν τους βλέπετε όλους μέσα σ’ ένα διαυγέστερο φως καθώς έχετε δεχθεί την ευλογία του Θεού; Αγαπάτε περισσότερο, μιλάτε λιγότερο, υπηρετείτε τους άλλους με μεγαλύτερη ειλικρίνεια; Αυτά είναι τα σημάδια της επιτυχίας της πνευματικής σας άσκησης. Η πρόοδός σας πρέπει να πιστοποιείται από τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σας. Ακόμη κι ένας βράχος, κάτω από την επίδραση του ήλιου, της βροχής, της ζέστης και του κρύου, διασπάται σε λάσπη και γίνεται τροφή για ένα δέντρο. Η πνευματική άσκηση πρέπει να μεταμορφώνει τη στάση σας απέναντι στα πλάσματα και τα πράγματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι παρά μια απάτη και χάσιμο χρόνου. Να θυμάστε πως ακόμα και οι πιο σκληρές καρδιές θα μαλακώσουν και η Θεότητα θα βλαστήσει εντός τους. Επομένως μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


16 Δεκεμβρίου

Ο σοφός Πατάντζαλι ορίζει τη Γιόγκα ως τον έλεγχο των αναταραχών του νου (Yogachitta vritti nirodhah). Όταν ο νους σας σιωπά και είναι ελεύθερος από τα κύματα που προκαλούνται από τον άνεμο των επιθυμιών, τότε γίνεστε Γιόγκι! Στην Μπάγκαβαντ Γκίτα ο θεός Κρίσνα αποκαλείται Γιογκέσβαρα, δηλ. ο καλύτερος των Γιόγκις· είναι ο Ωκεανός που μένει ανεπηρέαστος από τα κύματα που ταράζουν την επιφάνειά του. Πράγματι, ο νεαρός Κρίσνα χόρεψε πάνω στην κουκούλα του τρομερού φιδιού Καλίγια και το εξανάγκασε να αποβάλει το δηλητήριό του! Η εσωτερική σημασία αυτού είναι πως ο Κρίσνα κατέστησε το δηλητηριώδες φίδι των αισθησιακών απολαύσεων, ακίνδυνο! Η Γιόγκα που σας δίνει τη δυνατότητα να ασκείτε τον έλεγχο των αισθήσεων και όχι απλώς τον έλεγχο της αναπνοής, είναι ο καλύτερος τρόπος να φθάσετε στον Γιογκέσβαρα. Υπερβείτε τη συνείδηση της πολλαπλότητας και καλλιεργήστε τη συνείδηση της ενότητας. Αυτό θα δώσει τέλος στη σύγκρουση, στη θλίψη, στον πόνο, στην αλαζονεία. Να βλέπετε τα πάντα ως τις ποικίλες εκφράσεις του Ενός Θεού, ως πολλαπλούς λαμπτήρες διαφόρων χρωμάτων και διαφορετικής ισχύος, που τροφοδοτούνται από το ίδιο ρεύμα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Μαίου 1969


15 Δεκεμβρίου

Η πνευματική άσκηση θ’ αποκαλύψει την αληθινή ταυτότητα του πανταχού παρόντα θεϊκού Εαυτού. Όμως προσέξτε! Η πνευματική άσκηση μπορεί να ενθαρρύνει την αλαζονεία και τον φθόνο ως υποπροϊόντα της προόδου σας. Υπολογίζετε πόσο πολύ ή πόσο καιρό έχετε κάνει πνευματική άσκηση και μπαίνετε στον πειρασμό να κοιτάζετε αφ’ υψηλού τους άλλους των οποίων η επίδοση είναι κατώτερη. Είστε υπερήφανοι που έχετε απαγγείλει ή γράψει το Όνομα του Κυρίου δέκα εκατομμύρια φορές. Μιλάτε γι’ αυτό όποτε σας δίνετε η ευκαιρία έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να θαυμάσουν την πίστη και το ψυχικό σας σθένος. Όμως δεν είναι τα εκατομμύρια που μετράνε. Εκείνο που έχει σημασία είναι η αγνότητα του νου που προκύπτει από τη γνήσια συγκέντρωση στο Όνομα. Η πνευματική σας άσκηση δεν πρέπει να μοιάζει με τη μεταφορά νερού σ’ ένα καλαμένιο καλάθι. Δεν πρόκειται να μπορέσετε να πάρετε νερό όσο συχνά και όσο μακριά κι αν περπατήσετε. Κάθε αμαρτία είναι ένα άνοιγμα στο καλαμένιο καλάθι. Διατηρήστε την καρδιά σας αγνή και ακέραιη. Πρέπει επίσης προσεκτικά να απομακρύνετε απ’ αυτήν την κακία, την απληστία, το μίσος και τον θυμό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969 


14 Δεκεμβρίου

Ο νους σας είναι υπερβολικά γεμάτος από τις κοσμικές έννοιες, και το στομάχι σας απαιτεί μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς σας. Οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις σας πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από τις δυνατότητές σας να τις ικανοποιήσετε και τα όνειρά σας είναι πολύ αλαζονικά και σας οδηγούν σε ψεύτικες νίκες και παράλογες περιπέτειες. Απορροφημένοι από την ανάλυση του υλικού κόσμου, έχετε χάσει κάθε αίσθηση του πνεύματος, της γλυκύτητας και του μεγαλείου του. Κάτω απ’ αυτή τη θεώρηση, η αλήθεια δεν είναι παρά μία ακόμη λέξη στο λεξικό. Η συμπόνια υποβιβάζεται σε μια χωρίς νόημα παρωδία. Οι άνθρωποι στερούνται πίστης στον θείο Εαυτό τους. Ακόμη και στην παραμικρή πρόκληση μεταμορφώνονται άμεσα σε άγρια και μοχθηρά θηρία. Η ταπεινότητα, η υπομονή, ο σεβασμός -όλα αυτά είναι τόσο ανίσχυρα όσο μια σβηστή λάμπα σε μακρινή απόσταση. Η μόνη ελπίδα που έχετε στο φριχτό σκοτάδι των ημερών μας είναι το όνομα του Θεού. Αυτή είναι η σχεδία που θα σας μεταφέρει μέσα σ’ αυτή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, τη σκοτεινιασμένη από το μίσος και τον φόβο, την ταραγμένη από την αγωνία και τον τρόμο. Επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού με ειλικρίνεια και σταθερή πίστη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


13 Δεκεμβρίου

Μη θλίβεστε και μη γίνεστε η αιτία της θλίψης. Η ίδια η ενσάρκωση της Ευδαιμονίας βρίσκεται εντός σας, όπως και στους άλλους, όπως και στα πάντα. Παρά την ποικιλομορφία των δοχείων, το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Αυτή είναι η Αρχή του Σατ-Τσιτ- Άναντα (Ύπαρξη-Επίγνωση-Ευδαιμονία). Το απειροελάχιστο άτομο και το μεγαλύτερο αστέρι και τα δύο είναι στη βάση τους ένα. Όλα στην πραγματικότητα είναι Θεϊκά. Διαβάζετε στα ιερά βιβλία πως ο θεός Βίσνου έχει τον αετό ως άρμα Του, πως ο Σίβα έχει τον ταύρο ως όχημά του, πως ο θεός Μπράμα ιππεύει έναν κύκνο, πως ο θεός Σουμπραμάνια ταξιδεύει πάνω σ’ ένα παγόνι και ο Σάνι έχει ένα κοράκι ως δικό του όχημα. Ο Γκανέσα, αν και είναι υπερβολικά ευτραφής, ιππεύει ένα ποντίκι και έχει το κεφάλι ενός ελέφαντα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι θεοί νιώθουν ανήμποροι χωρίς αυτά τα ζώα και τα πτηνά ως μέσα μετακίνησης τους. Αποκαλύπτει μόνον πως κανένα ζώο ή πτηνό δεν είναι άξιο περιφρόνησης γιατί ο Θεός χρησιμοποιεί το καθένα απ’ αυτά ως όργανό Του. Όταν θεωρείτε τον εαυτό σας ως σώμα, όλα είναι ξεχωριστά μεταξύ τους. Θεωρώντας τον ως ενσάρκωση του Θεού, όλα είναι Ένα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


12 Δεκεμβρίου

Εκατομμύρια άνθρωποι απαγγέλλουν το όνομα του Θεού, όμως λίγοι έχουν σταθερή πίστη. Λιγότεροι ακόμη αναζητούν την Ευδαιμονία την οποία μπορεί να παρέχει ο διαλογισμός του θείου Εαυτού, Άτμα, εντός. Κάποιοι παραπονούνται πως η επανάληψη του θείου Ονόματος δεν έχει θεραπεύσει τον πόνο, τη θλίψη ή την απληστία τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή απαγγέλλουν μηχανικά προσευχές και διαλογίζονται από συνήθεια, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους στα κοινωνικά πρότυπα ή για να κερδίσουν τη φήμη του θρησκευόμενου. Όταν εκείνοι που έχουν μελετήσει τις πολύτιμες Γραφές, οι οποίες αποκαλύπτουν τη Γνώση του Υπέρτατου Εαυτού, δεν εφαρμόζουν στην πράξη όσα επαναλαμβάνουν προφορικά και δεν έχουν πίστη στις διακηρύξεις τους, ποιο είναι το κέρδος που μπορεί να προκύψει απ’ αυτό; Η μάστιγα της αμφιβολίας έχει υπονομεύσει την ευσεβή στάση τους απέναντι στις Γραφές. Υποβαθμίζουν τα ιερά κείμενα σε μεθόδους απόκτησης χρημάτων ή φήμης και όταν δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους, απογοητεύονται. Ζηλεύουν αυτούς που έχουν κοσμικές ενασχολήσεις. Αλλά μόνον όταν αναπτύξουν πίστη, οι Γραφές οι ίδιες θα τους ενισχύσουν και θα τους εξασφαλίζουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1968


11 Δεκεμβρίου

Στο ψάρεμα, ο ψαράς χρησιμοποιεί ένα καλάμι και πετονιά. Η πετονιά έχει έναν πλωτήρα από τον οποίο κρέμεται μέσα στο νερό ένα μυτερό αγκίστρι μ’ ένα σκουλήκι. Το ψάρι έλκεται από το σκουλήκι προς το αγκίστρι, ο πλωτήρας κινείται, ο ψαράς νιώθει το τράβηγμα του ψαριού στην πετονιά και σύρει το ψάρι στη στεριά, όπου αυτό βρίσκεται αβοήθητο και αδύναμο να αναπνεύσει. Το σώμα σας είναι το καλάμι. Οι επιθυμίες και οι ανεκπλήρωτοι πόθοι είναι η πετονιά, η διάνοια είναι ο πλωτήρας, η διάκριση το αγκίστρι και η γνώση είναι το σκουλήκι. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ευφυής ψαράς πιάνει το ψάρι του Θείου Εαυτού (Άτμα). Έχοντας αποκτήσει Θεία Σοφία, φθάνετε σε μια Θεία Κατάσταση που ονομάζεται Kaivalyam. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία βιώνετε τον Θεό ως Αυτόν που εμπεριέχει τα πάντα, ως Βούληση, ως Δράση, ως Ευδαιμονία, ως Διάνοια και ως Ύπαρξη. Για να μείνετε σταθερά εδραιωμένοι σ’ αυτήν τη θεϊκή κατάσταση, πρέπει να αποδιώξετε την άγνοια (τάμας), να εξευγενίσετε τα πάθη σας (ράτζας) και με επιμέλεια να καλλιεργήσετε την αγνότητα (σάτβα).

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


10 Δεκεμβρίου

Κάθε πρωί να κάνετε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση:  «Ποια είναι η μεγάλη νίκη για την οποία πρέπει ν’ αγωνιστώ σ’ αυτή τη ζωή, για την οποία με προετοιμάζουν αυτές οι προσπάθειες»; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως το σώμα σας είναι το άρμα, η διάνοια ο ηνίοχος, οι επιθυμίες είναι οι δρόμοι που βαδίζετε καθώς σύρεστε από το σχοινί των αισθησιακών προσκολλήσεων, ενώ η απελευθέρωση είναι ο στόχος. Ο Θεϊκός Εαυτός εντός σας θα πρέπει να είναι ο Οδηγός και ο Στόχος σας. Αν λαχταράτε να δραπετεύσετε από τις συνέπειες της γέννησης και του θανάτου, καθαρίστε τον νου σας τόσο αποτελεσματικά, ώστε σχεδόν να τον εξαλείψετε. Αυτό είναι δυνατόν μόνον εάν ταυτίσετε τον εαυτό σας με τον εσωτερικό Ένοικο μάλλον, παρά με το σώμα. Το σώμα δεν είναι παρά  το περίβλημα του Υπέρτατου Εαυτού, το οποίο σας δόθηκε ως επιβράβευση για τις πράξεις του παρελθόντος. Όταν ζείτε με τη συνείδηση της πανταχού παρουσίας του Θεού, ζείτε στην αγάπη -μια αγάπη που ξεχύνεται μέσα από σας και λούζει σαν το κύμα τους πάντες γύρω σας. Έτσι, ως φυσική συνέπεια, θα βιώνετε την αγάπη, την ειρήνη και τη χαρά για πάντα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


9 Δεκεμβρίου

Η αγελάδα μετατρέπει το γρασίδι και τον χυλό σε γλυκό δυναμωτικό γάλα και το αποδίδει, άφθονο, στον κύριό της. Αναπτύξτε αυτήν την ποιότητα, αυτήν τη δύναμη του να μετατρέπετε την τροφή που καταναλώνετε σε γλυκιές σκέψεις, λόγια και πράξεις συμπόνιας για όλους. Όταν οι αρετές κυριαρχούν στην καρδιά σας, ο Κύριος θα σας περιβάλλει άφθονα με τη Χάρη Του. Η Ντραούπαντι κέρδισε τη Χάρη του Κυρίου μέσα από την αφοσίωση και την αρετή της. Χωρίς τη σταθερότητα και τη βαθιά πίστη, κανείς δεν μπορεί να λάβει τη Χάρη. Προσπαθήστε να κερδίσετε τη Χάρη ακολουθώντας την πειθαρχία που λαχταρώ ν’ ακολουθήσετε. Εγκαταλείψτε τις παλιές κοσμικές σας συνήθειες του να κερδίζετε και να καταναλώνετε, να εξοικονομείτε και να συσσωρεύετε με απληστία, με άμετρη επιθυμία, με κακία και αλαζονεία. Μη σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ανούσιες κακόβουλες συζητήσεις. Να μιλάτε ευγενικά και γλυκά και όσο το δυνατόν λιγότερο. Να υπηρετείτε τους πάντες σαν αδελφούς και αδελφές, λατρεύοντας τον Κύριο εντός τους. Ασχοληθείτε με την πνευματική άσκηση. Κάνετε το κάθε βήμα όπως αρμόζει σ’ έναν άνθρωπο που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τον Θεό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968


8 Δεκεμβρίου

Μπορεί να έχετε παρακολουθήσει περιφορές αρμάτων σε τόπους προσκυνήματος. Τα τεράστια άρματα των ναών είναι υπέροχα διακοσμημένα με σημαίες και γιρλάντες και σύρονται από μπάντες αφοσιωμένων στους δρόμους υπό τους ήχους των τοπικών μουσικών οργάνων, ενώ χορευτικά συγκροτήματα και χορωδοί προπορεύονται προσθέτοντας στη χαρά της περίστασης. Χιλιάδες συνωστίζονται γύρω από το ιερό άρμα. Η προσοχή τους φυσικά στέφεται προς τη διασκέδαση, όμως νιώθουν πολύ ευτυχέστεροι, όταν ενώνουν τις παλάμες και υποκλίνονται μπροστά στο είδωλο ή την εικόνα της θεότητας επί του άρματος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα ή ακόμη και άσχετα. Επομένως, στην εξελικτική διαδικασία της ζωής, το σώμα είναι το άρμα και ο Άτμα είναι η θεότητα η εγκατεστημένη εντός του. Το κέρδος και η απώλεια, το γέλιο και το κλάμα, ο πόνος και η θεραπεία και οι διάφορες ακροβασίες της καθημερινής ζωής, δεν είναι παρά δευτερεύουσας σημασίας, συγκρίνοντάς τα με τη λατρεία του Θεού και την ένωση μαζί Του.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969


7 Δεκεμβρίου

Η ζωή πρέπει ν’ αναλώνεται στο να συσσωρεύετε και να διαφυλάσσετε την αρετή και όχι τον πλούτο. Ακούστε και αναλογιστείτε τις ιστορίες των μεγάλων, ενάρετων ηρώων του παρελθόντος, έτσι ώστε τα ιδανικά τους να μπορούν ν’ αποτυπωθούν στις καρδιές σας. Στις μέρες μας η αρετή σπανίως χαρακτηρίζει το άτομο, την οικογένεια, την κοινωνία, την κοινότητα, αλλά και όλους τους τομείς, είτε είναι οικονομικοί είτε είναι πολιτικοί είτε ακόμη και ‘πνευματικοί’. Έτσι παρατηρείται μια εξασθένιση της πειθαρχίας, η οποία αποτελεί το έδαφος επί του οποίου αναπτύσσεται η αρετή. Να σέβεστε όλες τις υπάρξεις ανεξαιρέτως. Εάν ο καθένας δεν γίνεται σεβαστός, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πνευματική του ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία στη ζωή. Αυτός ο σεβασμός μπορεί να προκληθεί μόνον από την πεποίθηση πως ο Άτμα, ο θείος Εαυτός που ενοικεί εντός σας, παίζει τον ρόλο του άλλου προσώπου. Να βλέπετε τον Άτμα στους άλλους. Νιώστε πως και οι άλλοι επίσης πεινούν, διψούν, ποθούν κι επιθυμούν, όπως κι εσείς. Αναπτύξτε τη συμπόνια και την αγωνία του να υπηρετείτε και του να είστε χρήσιμοι για τους άλλους.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968


6 Δεκεμβρίου

Υπάρχει μόνον ένας βασιλικός δρόμος για το πνευματικό σας ταξίδι –αγάπη, αγάπη για όλα τα πλάσματα έχοντας την πεποίθηση ότι είναι εκδηλώσεις της ίδιας Θεότητας που είναι ο πυρήνας της Ύπαρξής σας. Αυτή η πίστη εξασφαλίζει τη συνεχή παρουσία του Θεού δίπλα σας και σας ευλογεί με όλη τη χαρά και το θάρρος που χρειάζεστε για να εκπληρώσετε το προσκύνημα της ζωής σας στον Θεό. Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη με νερό και ανοίγετε τις βρύσες, τότε οι κάδοι θα  γεμίσουν. Καλλιεργήστε την αγάπη και την αφοσίωση και τότε όλα όσα κάνετε θα βαπτιστούν στη συμπόνια και στη φιλανθρωπία και θ’ αποδώσουν την πολύτιμη συγκομιδή της χαράς και της ειρήνης. Η αγάπη πρέπει να είναι ανιδιοτελής και καθολική. Κρίνετε μόνοι σας αν η αγάπη σας είναι ρηχή ή πλατιά, αν η αφοσίωσή σας είναι επιφανειακή ή βαθιά. Είστε ικανοποιημένοι με την πρόοδό σας; Εξετάστε το εσείς οι ίδιοι και ανακοινώστε την ετυμηγορία που αφορά τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας τη δική σας διάκριση.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


5 Δεκεμβρίου

Παρά το γεγονός ότι παρίστασθε σε  πολλούς ευοίωνους εορτασμούς  Ναβαράτρι και Σιβαράτρι, αν δεν φωτίσετε την καρδιά σας και δεν την κάνετε να λάμψει καθαρή και αγνή, θα τυλιχτεί στο σκοτάδι βυθισμένη στη νύχτα. θα μπορούσατε να πείτε πως η πρόοδος είναι πιθανή μόνο μέσω της Χάρης Μου, αλλά παρά το ότι η καρδιά μου είναι μαλακή σαν το βούτυρο, λιώνει μόνο όταν υπάρχει κάποια θέρμη στην προσευχή σας. Αν δεν κάνετε κάποια πειθαρχημένη προσπάθεια και κάποια πνευματική άσκηση, η Χάρη δεν μπορεί να κατέλθει για σας. Ο πόθος και η αγωνία του ανεκπλήρωτου στόχου κάνουν την καρδιά Μου να λιώνει. Αυτός ο ψυχικός πόνος κερδίζει τη Χάρη. Η πνευματική άσκηση πρέπει να σας ηρεμεί, να σας γαληνεύει, να σας δίνει αυτοπεποίθηση και να σας ισορροπεί. Ο νους σας πρέπει να είναι ψύχραιμος και παρηγορητικός σαν το φως του φεγγαριού, γιατί η Σελήνη είναι η θεότητα που ασκεί επιρροή στον νου. Να είστε ήρεμοι στην ομιλία σας και στην αντίδρασή σας απέναντι στην κακεντρέχεια και τη μεμψιμοιρία, αλλά και τους επαίνους.
 
Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1969 

4 Δεκεμβρίου

Μερικοί άνθρωποι, φοβούμενοι την κυνική κριτική εκείνων που δεν πιστεύουν, είναι διστακτικοί στο να περπατούν ομαδικά στους δρόμους υμνώντας τη δόξα του Θεού  στις πρώτες ώρες του πρωινού. Όταν έχετε μέσα στην καρδιά σας την ίδια την Αφοβία εδραιωμένη, πώς μπορεί να σας αγγίξει ακόμη και το ελαφρύτερο τρέμουλο του φόβου; Ήρθατε σ’ αυτόν τον κόσμο μόνοι, χωρίς συντροφιά, έτσι δεν είναι; Στη διάρκεια της ζωής σας αποκτήσατε σύζυγο και παιδιά, συγγενείς, φίλους και γνωστούς, που δέθηκαν μαζί σας. Όταν επιστρέψετε στο βασίλειο από το οποίο προήλθατε, θα εισέλθετε μόνοι χωρίς κανέναν να σας κρατάει συντροφιά. Κάντε το ίδιο και με το ‘ταξίδι’ των πρωινών ομαδικών ύμνων. Βγείτε στον δρόμο μόνοι, πάρτε τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς αν σας ακολουθήσουν, προχωρήστε ανέμελοι και ανεπηρέαστοι, συγκεντρωθείτε στην ευδαιμονία του δικού σας εαυτού και τελικά γυρίστε στο σπίτι σας με την ικανοποίηση πως κάνατε μ’ επιτυχία αυτό που έπρεπε. Οι άνθρωποι μπορεί να γελάσουν μαζί σας αντιμετωπίζοντάς σας σαν παράφρονες, αλλά αυτή η παραφροσύνη είναι μεταδοτική και πολύ σύντομα ακόμα και οι ασεβείς θα ενταχθούν στο ποίμνιο των ευσεβών.

Μπάμπα, από ομιλίαπο που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


3 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος περπατά με δύο πόδια. Αυτόν τον κόσμο και τον άλλον (iha και para), το εγκόσμιο καθήκον και τη θεία πραγματικότητα (Dharma και Brahman). Αν είστε ολοκληρωτικά απορροφημένοι απ’ αυτόν τον κόσμο, επιλέγετε να ταξιδέψετε με μια αναπηρία, αναπηδώντας στο ένα πόδι. Αυτή είναι μια προβληματική κατάσταση. Μπορεί να πέσετε οποιαδήποτε στιγμή και να σπάσετε το πόδι σας. Και το κάνετε! Καλοσύνη γι’ αυτόν τον κόσμο και θεία γνώση για τη ζωή μετά τον θάνατο —χρειάζεται να δίνεται ισόποση προσοχή και στα δύο. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε ένα βήμα, με όποιο πόδι κι αν το κάνετε. Και τα δύο είναι απαραίτητα για ένα ευχάριστο ταξίδι στη ζωή. Όταν εισέλθετε στο βασίλειο της αυτοπραγμάτωσης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το δεξί πόδι, το πόδι του Μπράμαν. Μέχρι τότε πρέπει να έχετε κυριαρχήσει στις αισθήσεις. ‘Γκο’ σημαίνει τις αισθήσεις και ‘Γκόπι’ σημαίνει εκείνον που έχει υποτάξει τις αισθήσεις ως αποτέλεσμα της παράδοσής του στον Γκοπάλα, τον Κύριο των αισθήσεων. Ο Κρίσνα κάποτε είπε στον Αρτζούνα πως για να εισέλθει στη Βρατζαμάνταλα (το βασίλειο όπου κατοικούν οι Γκόπις) πρέπει να έχει κυριαρχήσει στα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του και την τάση να υποκύπτει στις αισθήσεις.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1968


2 Δεκεμβρίου

Δεχθείτε το μάθημα που σας δίνει το δέντρο. Όταν βαραίνει από τους καρπούς, δεν ανασηκώνει την κορφή του ψηλά με αλαζονεία, αλλά λυγίζει, σκύβει χαμηλά, σαν να μη δέχεται τα εύσημα για τα επιτεύγματά του και σαν να σας βοηθά να μαζέψετε τους καρπούς. Με τον ίδιο τρόπο δεχθείτε επίσης ένα μάθημα από τα πουλιά. Ταΐζουν εκείνα που δεν μπορούν να πετάξουν μακριά. Ανακουφίζουν τη φαγούρα του βούβαλου, ξύνοντάς τον με το ράμφος τους. Βοηθούν και υπηρετούν το ένα το άλλο χωρίς καμία σκέψη επιβράβευσης. Πόσο περισσότερο σε κατάσταση ετοιμότητας απ’ ότι είναι τα δέντρα και τα πουλιά, θα πρέπει να είστε εσείς με τις υπέρτερες δεξιότητες και ικανότητες σας; Να θυμάστε πως η υπηρεσία είναι η καλύτερη θεραπεία για τον εγωισμό και γι’ αυτό να συμμετέχετε σ’ αυτήν για ν’ ανακουφίζετε τον πόνο και τη θλίψη στον βαθμό που μπορείτε. Προσπαθήστε να καταπραΰνετε, όσο μπορείτε, τη δυστυχία των άλλων.  Όταν αυτό γίνεται ειλικρινά, είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση για έναν αληθινό πνευματικό αναζητητή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1968 


1 Δεκεμβρίου

Πολλοί λαχταράτε να πάρετε από Εμένα αμρίτα (νέκταρ). Αλλά ποια θα ήταν η ωφέλεια του να πιείτε λίγες σταγόνες αμρίτας δημιουργημένες από Εμένα; Όταν η αγνή σας φύση επικρατήσει και καθυποτάξει τα πάθη και τη νωθρότητα στις μάχες που εκτυλίσσονται στην καρδιά σας, τότε η αμρίτα θα αναβλύσει αυθόρμητα από εκεί! Αυτή την αμρίτα που χαρίζει την αθανασία πρέπει να την κερδίσετε μέσα από τις δικές σας πνευματικές ασκήσεις. Οι άνθρωποι που ασκούνται στον διαλογισμό διδάσκονται μια πρακτική που ονομάζεται ‘ούρντβα ντρίστι’ (ανοδική όραση), κατά την οποία τα δύο μάτια στρέφονται προς τα πάνω, σ’ ένα σημείο ανάμεσα στα φρύδια. ‘Ούρντβα’ σημαίνει επάνω και ‘ντρίστι’ σημαίνει όραση. Επομένως ο όρος αυτός σημαίνει, όχι μια απλή φυσική άσκηση, αλλά μια ισόβια προσπάθεια που στοχεύει στο να κατευθύνει τον νου σας ν’ αποφεύγει και ν’ απέχει από υποδεέστερες επιθυμίες και ν’ ανυψώνεται προς ευγενέστερες σκέψεις. Μια τέτοια προσπάθεια θα κερδίσει την αμρίτα που θα ρέει από την πηγή της καρδιάς.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1968