Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2016

31 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να συσσωρεύσουν πλούτο. Εξίσου μεγάλη προσπάθεια όμως χρειάζεται για ν’ αποκτήσουν τον πλούτο της αγάπης.  Στις μέρες μας επενδύουν τις ‘αποταμιεύσεις’ της αγάπης τους σε εγχειρήματα αξιολύπητα για την ασημαντότητά τους. Στη θέση τους όμως, θα έπρεπε να επενδύουν όλη την αγάπη τους στην θεϊκή τράπεζα της αφοσίωσης στον Θεό! Αυτή η κατάθεση όχι μόνο είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά θα σας αποδίδει και αυξανόμενους τόκους υπό μορφήν ευδαιμονίας. Η τράπεζα στην οποία πρέπει να καταθέσετε την αγάπη σας για τον Θεό, είναι η καρδιά σας! Καταθέσεις οπουδήποτε αλλού είναι ανασφαλείς. Οι καταθέσεις υπό μορφήν χρημάτων κινδυνεύουν να χαθούν. Αντιθέτως, η κατάθεση αγάπης για τον Θεό μέσα στην καρδιά σας δεν κινδυνεύει από καμία κλοπή ή απώλεια. Διασφαλίστε λοιπόν την κατάθεσή σας τοποθετώντας την μέσα στην καρδιά σας. Η αγάπη αυτή είναι γλυκύτατη και από αρχαιοτάτων χρόνων χαρακτηρίζεται ως «το αιώνιο νέκταρ». Το νέκταρ όμως, ευχαριστεί μόνο τον ουρανίσκο σας, ενώ η Αγάπη του Θεού σας χαρίζει αιώνια ευδαιμονία, η οποία υπερβαίνει σε γλυκύτητα ακόμα και το νέκταρ. Πάρτε σήμερα την ακλόνητη απόφαση ν’ αποκτήσετε αυτήν την γλυκιά σαν νέκταρ Αγάπη Του!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1996, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του.      


30 Δεκεμβρίου

Η Αγάπη του Θεού είναι η μόνη πανάκεια για όλα σας τα προβλήματα και όλες σας τις δυστυχίες που πηγάζουν μόνο από τις ακόρεστες επιθυμίες σας και τις αποτυχημένες φιλοδοξίες που σας γεμίζουν απελπισία. Αν είστε πραγματικά γεμάτοι αφοσίωση για τον Θεό, εκδηλώστε την αγάπη σας σ’ Εκείνον ο οποίος είναι η ενσάρκωση της αγάπης! Αν ειλικρινά πεινάτε και διψάτε για τον Θεό, γευθείτε την Αγάπη Του για να κατασιγάσετε την πείνα σας και να σβήσετε την δίψα σας. Η Αγάπη του Θεού είναι σαν την ακτίνα ενός φάρου – σας δείχνει την σωστή πλεύση. Στρέψτε το πλοίο της ζωής σας όπου δείχνει ο φάρος της Αγάπης του Θεού – τότε είναι βέβαιο ότι θα φθάσετε στην ακτή της ευδαιμονίας. Δεν χρειάζεστε να κάνετε καμία ειδική ασκητική πειθαρχία – απλά γεμίστε τον νου σας με αγάπη! Ενόσω εκτελείτε τις καθημερινές εργασίες σας, να τις θεωρείτε όλες μία προσφορά   αναθήματος στον Θεό. Ο Θεός είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών – να Τον βλέπετε σε κάθε πράγμα και σε κάθε πλάσμα. Φροντίστε η καρδιά σας να είναι το ιερό που φυλάτε την ασάλευτη αγάπη σας. Όπως είπε ο άγιος Τουκαράμ, «Η καρδιά σας στον Θεό και τα χέρια σας στην εργασία.»

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1996, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του. 


29 Δεκεμβρίου

Η απόκτηση ευημερίας και πλούτου είναι μία από τις βασικές αρχές ή νόμιμες επιδιώξεις της ανθρώπινης προσπάθειας. Οι τέσσερις βασικές αρχές της ζωής (πουρουσάρτας)  είναι η δικαιοσύνη και η αρετή (ντάρμα), ή απόκτηση πλούτου (άρτα), η ικανοποίηση των επιθυμιών (κάμα) και η πνευματική απελευθέρωση (μόκσα). Τα ιερά κείμενα τις έχουν σκοπίμως απαριθμήσει μ’ αυτήν την σειρά. Διότι, η δικαιοσύνη και η αρετή πρέπει να κατευθύνουν και να ελέγχουν τη διαδικασία απόκτησης πλούτου, η δε πνευματική απελευθέρωση πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός παράγων της ικανοποίησης των επιθυμιών. Κάθε μορφή ευημερίας και πλούτου που απορρέει από πηγές κηλιδωμένες από την αδικία (α-ντάρμα) πρέπει να την αντιμετωπίζετε με περιφρόνηση και να την θεωρείτε ανάξιά σας. Και όλες τις επιθυμίες που δεν προάγουν την μία και μοναδική υπέρτατη ανάγκη του ανθρώπου για απελευθέρωση, πρέπει να τις εγκαταλείπετε, θεωρώντας τις κατώτερες της αξιοπρέπειάς σας. Έτσι, το πνευματικό θεμέλιο της Δικαιοσύνης και της Απελευθέρωσης πρέπει ν’ αποτελεί την ρίζα ή το θεμέλιο της απόκτησης πλούτου και της εκπλήρωσης των επιθυμιών. Αν στην ζωή δεν τηρείται αυτή η σειρά, η απόκτηση πλούτου εκφυλίζεται σε αρπαγή και λεηλασία, η δε εκπλήρωση των επιθυμιών εκφυλίζεται σε θάνατο.

-      Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1966.


28 Δεκεμβρίου

Το πολυτιμότερο μήνυμα που μας μεταδίδουν τα ιερά κείμενα είναι το ακόλουθο: ‘Να εκτελείτε τα νόμιμα καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί στην ζωή, να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας, να ζείτε ανάλογα με τα δικαιώματά σας δίχως να τα υπερβαίνετε. Όμως, μην επιτρέπετε στις διάφορες προσκολλήσεις σας να αυξάνονται – να είστε σαν ένας απλός θεματοφύλακας σχετικά με την οικογένειά σας, την περιουσία σας, την φήμη σας, την μόρφωση και τις δεξιότητές σας. Να τα εγκαταλείψετε όλα χαμογελώντας, όταν έρθει το κάλεσμα του θανάτου.’ Στο Ινδικό πάνθεον ο θάνατος περιγράφεται ως ο θεός Γιάμα που σκορπίζει τον τρόμο, καθώς έρχεται πάνω σ’ έναν τερατώδη βούβαλο, ορμά εναντίον σας και σας περνά μία θηλιά στον λαιμό. Εγώ όμως σας λέγω: Όχι! Η θηλιά είναι δικής σας κατασκευής, ανάλογα με τον τρόπο της ζωής σας. Και ο θάνατος δεν ορμά – αντιθέτως, σας στέλνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την άφιξή του, υπό μορφήν πληροφοριών όπως μαλλιά που ασπρίζουν, δόντια που πέφτουν, όραση που μειώνεται, ακοή που χάνεται, ρυτίδες κλπ. κλπ. Δεν είναι καβαλάρης σ’ ένα άγριο ζώο – ο θάνατος είναι απλώς ένα συνώνυμο του Χρόνου. Ο Χρόνος είν’ εκείνος που προχωρεί ανεπαίσθητα αλλά σταθερά προς το μέρος σας, ροκανίζοντας το νήμα της ζωής σας. Γι’ αυτό, αξιοποιήστε την ικανότητα δράσης με την οποία έχετε προικιστεί από τον Θεό, για να λυτρωθείτε από τα νύχια του Χρόνου.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966.


27 Δεκεμβρίου

Όπως το φως μιας αναμμένης λυχνίας απλώνεται ολόγυρά της, το ίδιο και η χάρη του Θεού – απλώνεται και διαποτίζει τον καθένα που Τον πλησιάζει και αγαλλιάζει βρισκόμενος κοντά Του. Αν όμως εσείς παρεμβάλετε κάποιο σκίαστρο που εμποδίζει το Φως Του να σας αγκαλιάσει, δεν έχετε να μέμφεστε παρά μόνο τον εαυτό σας! Ανοίξτε λοιπόν τις θύρες της καρδιάς σας, έτσι ώστε ο «ήλιος» του Θεού να την πλημμυρίσει Φως, να την απολυμάνει από τα βλαβερά ελαττώματα που έχουν φωλιάσει μέσα της και να φωτίσει και την τελευταία γωνιά της. Όμως, ο «ήλιος» αυτός δεν θ’ ανοίξει ο ίδιος την καρδιά σας για να εισέλθει – αυτήν την μικρή πρωτοβουλία πρέπει να την αναλάβετε εσείς! Ακριβώς το ίδιο κάνετε για ν’ απολαύσετε το αγαπημένο σας ραδιοφωνικό πρόγραμμα: πρέπει πρώτα ν’ ανάψετε το ραδιόφωνο και να γυρίσετε την βελόνα στον σωστό σταθμό – αυτήν την προσπάθεια δεν μπορείτε να την παρακάμψετε. Και η πεμπτουσία των γραφών είναι: «Πιστεύετε, Αγωνίζεστε, τότε θα Επιτύχετε!» Μέσα στο σύμπαν, ο Κύριος ο Θεός είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών. Είναι ο πυρήνας κάθε ύπαρξης, ακριβώς όπως το βούτυρο ενυπάρχει σε κάθε σταγόνα γάλατος. Μέσα σ’ αυτό το σύμπαν μπορείτε ν’ αποκτήσετε την θέασή Του, αρκεί πρώτα ν’ ασκήσετε την διάκρισή σας, ν’ αυξήσετε την μη προσκόλληση στα υλικά και εγκόσμια πράγματα και να βεβαιωθείτε ότι η πίστη σας σ’ Εκείνον είναι βαθιά και ειλικρινής.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1966.


26 Δεκεμβρίου

Τι είναι αυτό που πρέπει ν’ αποκτήσουν οι άνθρωποι σήμερα; Είναι μια καρδιά πλατειά, που να χωρά μέσα της την Αγάπη – μία Αγάπη που ν’ αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα. Μόνο τότε θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν την πνευματική ενότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Από την βιωματική εμπειρία αυτής της ενότητας θα γεννηθεί μέσα τους η αγάπη για τον Θεό. Αυτή η αγάπη θα γεννήσει στην καρδιά τους μία αγνή ευδαιμονία – μία ευδαιμονία που δεν γνωρίζει όρια, που τα λόγια δεν αρκούν για να την περιγράψουν, που είναι αιώνια. Η πηγή κάθε ευδαιμονίας είναι μόνο η αγάπη. Μία καρδιά που δεν έχει μέσα της αγάπη είναι σαν έναν άγονο, ξερό αγρό. Να τρέφετε και να προάγετε την αγάπη στην καρδιά σας – έτσι θα εξιλεώσετε την ζωή σας. Όσο μεγάλη κι αν είναι η μόρφωσή σας ή η περιουσία σας, αν δεν έχετε μέσα σας αγάπη, δεν έχουν την παραμικρή αξία. Χωρίς αγάπη και χωρίς αφοσίωση στον Θεό, όλα τα άλλα επιτεύγματά σας δεν θα σας βοηθήσουν να πραγματώσετε τον Θεό. Οι άνθρωποι επιθυμούν να φθάσουν στην πνευματική απελευθέρωση. Εγώ όμως σας λέγω ότι αληθινή απελευθέρωση είναι η απελευθέρωση από τις επιθυμίες. Την σημερινή εποχή οι άνθρωποι δεν μπορούν ν’ αποσυρθούν στα δάση και να ζήσουν εκεί σαν ασκητές, αφιερωμένοι στον διαλογισμό και σε άλλες πνευματικές ασκήσεις. Σήμερα, η ευκολότερη πνευματική οδός για κάθε αναζητητή είναι το ν’ αφιερώνει κάθε πράξη του στον Θεό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ στις 25 Δεκεμβρίου 1994, κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων. 


25 Δεκεμβρίου

Όταν ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στην φάτνη των αλόγων, τρεις βασιλείς, οδηγούμενοι από ένα άστρο, έφθασαν στον τόπο της Γέννησής Του. Ο ένας τους, μόλις αντίκρισε το Θείο Βρέφος είπε: «Αυτό το παιδί θ’ αγαπήσει τον Θεό.» Ο δεύτερος είπε: «Όχι, ο Θεός θ’ αγαπήσει αυτό το παιδί.» Και ο τρίτος είπε: «Αληθώς σας λέγω, αυτό το παιδί είναι ο ίδιος ο Θεός.» Η πραγματική σημασία αυτών των τριών εξαγγελιών είναι: όταν αγαπά κανείς τον Θεό, γίνεται αγγελιοφόρος του Μηνύματός Του. Όταν τον αγαπά ο Θεός, γίνεται Υιός του Θεού, στο δε τελευταίο πνευματικό στάδιο γίνεται ένα με τον Θεό, ακριβώς όπως διακήρυξε ο Ιησούς: «Εγώ και ο Πατέρας Μου είμαστε Ένα.» Αυτές οι δηλώσεις των τριών βασιλέων ισχύουν για όλους σας. Κατανοήστε ότι και σεις είστε αγγελιοφόροι του Θεού. Ρωτάτε πότε δικαιούστε να αποκαλείτε τον εαυτό σας «τέκνο του Θεού»; Συνειδητοποιήστε ότι ο Θεός κάνει μόνο αγνές πράξεις που προορίζονται για το καλό όλων των ανθρώπων, δίχως ίχνος ιδιοτέλειας. Επομένως, για να γίνετε αγγελιοφόρος και τέκνο του Θεού και να φθάσετε στην Ενότητα μ’ Εκείνον, πρέπει να εκδηλώνετε τις ιδιότητες του Πατέρα. Έτσι θα φθάσετε στην Θεότητα, που είναι και η πραγματικότητά σας.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ στις 25 Δεκεμβρίου 1994, κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων. 


24 Δεκεμβρίου

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, όταν η στενόμυαλη υπεροψία και η βαθιά πνευματική άγνοια είχαν μολύνει και βεβηλώσει την ανθρωπότητα, ήρθε στη γη ο Ιησούς Χριστός ως ενσάρκωση της Αγάπης και της Συμπόνιας και έζησε σαν άνθρωπος μεταξύ των ανθρώπων διδάσκοντάς τους, με το ζωντανό παράδειγμα της ζωής Του, τα ύψιστα ιδανικά της ζωής. Πρέπει να στραφείτε με προσοχή στα διδάγματα που ανέπτυξε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής Του. «Είμαι ο Αγγελιοφόρος του Θεού», ήταν η πρώτη Του διακήρυξη. Ναι, ακριβώς αυτό ήταν. Συνεπώς, όλοι σας πρέπει να αποδεχθείτε αυτόν τον ρόλο του αγγελιοφόρου του Θεού και να ζείτε ως υποδείγματα Θεϊκής Αγάπης και Συμπόνιας. Ο Ιησούς Χριστός γνώριζε ότι τα πάντα αποτελούν Θέλημα του Θεού. Έτσι, ακόμα και επάνω στον σταυρό, υποφέροντας ανείπωτη αγωνία, δεν έτρεφε αρνητικά αισθήματα για κανέναν και έδωσε το τελευταίο Του δίδαγμα στους πιστούς Του να θεωρούν τους πάντες σαν όργανα της Βούλησης του Θεού: «Όλοι είναι Ένα – να φέρεστε το ίδιο στον καθένα» - σας παροτρύνω να ασκείτε αυτήν την στάση ζωής στην καθημερινότητά σας. Αφιερώστε τον εορτασμό της Ημέρας της Γέννησής Του, τα Χριστούγεννα, στο να επικεντρωθείτε στα λόγια Του, στις συμβουλές Του, στις προειδοποιήσεις Του και αποφασίστε να κατευθύνετε την καθημερινή ζωή σας στην πνευματική οδό που Εκείνος χάραξε. Τα λόγια Του πρέπει να εντυπωθούν ανεξίτηλα στην καρδιά σας και να πάρετε την ακλόνητη απόφαση να εφαρμόζετε όλα όσα Εκείνος δίδαξε.

-      Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ στις 24 Δεκεμβρίου 1980, παραμονή του εορτασμού των Χριστουγέννων. 


23 Δεκεμβρίου

Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε ότι ο Θεός είναι Αγάπη. Οι άνθρωποι όμως, αντί να αναγνωρίσουν αυτήν την θεμελιώδη αρχή και να την τηρούν, επιτρέπουν στο μίσος, τον φθόνο και άλλες κακές ιδιότητες να ρυπαίνουν και να μολύνουν την αγάπη τους. Είσαστε προικισμένοι με την ιδιότητα της αγάπης, όχι για να την εκφράζετε για εγωιστικούς, ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά για να την κατευθύνετε προς τον Θεό. Ο Ιησούς διακήρυξε σαφέστατα ότι το να ανταποδίδει κανείς καλό για το καλό που έλαβε, δεν είναι τίποτε το σπουδαίο και ότι οφείλετε να κάνετε το καλό ακόμη και σ’ εκείνους που σας έβλαψαν. Η αγάπη είναι το μέσον για ν’ αναπτύξετε αφοσίωση στον Θεό και να φτάσετε στην λύτρωση – αλλά και για πλήθος άλλα πράγματα. Πραγματική αγάπη όμως, είναι μόνο η αγάπη του Θεού. Η βασιλική οδός για την λύτρωση του ανθρώπου είναι το να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη του Θεού μέσα του, αλλά και μέσα στον κάθε συνάνθρωπό του. Όπου υπάρχει πίστη στον Θεό, υπάρχει αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ειρήνη. Όπου υπάρχει ειρήνη, υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει θεία ευδαιμονία και όπου υπάρχει θεία ευδαιμονία, εκεί βρίσκεται ο Θεός. Επομένως, πρέπει να δυναμώσετε την πίστη σας στον Θεό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ στις 25 Δεκεμβρίου 1988 κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων. 


22 Δεκεμβρίου

Σε τι σας ωφελεί ένα βουνό γνώσεων που έχετε αποκτήσει μέσα από τα βιβλία, αν δεν μπορείτε μέσω αυτών να εξασφαλίσετε την πραγματική ανθρώπινη ευτυχία; Δεν θα σας φροντίσει ο Θεός, εάν εναποθέσετε την πίστη σας σ’ Εκείνον; Τι επιτυγχάνετε με την ακατάπαυστη απασχόλησή σας με το να κερδίσετε τα προς το ζην, λησμονώντας τον Θεό που είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών; Ο καθένας σας ζητά με αγωνία την εσωτερική ειρήνη λέγοντας «Θέλω ειρήνη, γαλήνη.» Είναι όμως δυνατό να βρείτε την εσωτερική ειρήνη στον εξωτερικό κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος μόνο με θρύψαλα; Την εσωτερική ειρήνη πρέπει να την βρείτε μέσα σας, με το να απαλλαγείτε από το ‘εγώ’ σας και το ‘θέλω’ δηλ. τις επιθυμίες σας, διότι την εσωτερική γαλήνη την καταστρέφουν ακριβώς αυτά τα δύο, το ‘εγώ’ και το ακόρεστο ‘θέλω’. Περιορίστε τιε επιθυμίες σας! Πρέπει να ελαττώσετε τις επιθυμίες σας και να καλλιεργήσετε την μη-προσκόλληση – τότε θ’ αποκτήσετε πραγματική γαλήνη του νου. Τον άνθρωπο τον στοιχειώνουν κυριολεκτικά ατέλειωτες έγνοιες, πάμπολλων ειδών. Μόνο αν στρέψει τον νου του προς τον Θεό, θα μπορέσει ν’ απαλλαγεί από τις έγνοιες. Μολονότι δε ο Κύριος ο Θεός βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό του ανθρώπου, ο άνθρωπος αναζητά τον Θεό σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Όταν ασχολείστε διαρκώς με την διερεύνηση του εξωτερικού, δεν θα μπορέσετε ποτέ να εξαγνίσετε το εσωτερικό σας.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989.


21 Δεκεμβρίου

Το επίκεντρο κάθε σπιτιού πρέπει να είναι το προσκυνητάρι του – η ευωδιά των ολόφρεσκων λουλουδιών και του λιβανιού που βγαίνει από κει, πρέπει να διαχέεται σε όλο το σπίτι και να το εξαγνίζει. Το καλό  παράδειγμα πρέπει να το δίνει η μητέρα, με το να κάνει το προσκυνητάρι με την φροντίδα της αληθινή καρδιά του σπιτικού. Πρέπει ακόμη να επιβάλλει πειθαρχία στα παιδιά της σχετικά με την προσωπική τους καθαριότητα, την ταπεινοφροσύνη και το πνεύμα φιλοξενίας, τους καλούς τρόπους και τις πράξεις προσφοράς υπηρεσίας. Με το παράδειγμα αλλά και την διδασκαλία της, πρέπει να πείθει τα παιδιά της να σέβονται τους μεγαλύτερους και να έχει καθορίσει ορισμένο χρόνο τόσο το πρωί όσο και το βράδυ για προσευχή και σιωπηλό διαλογισμό. Το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το προσκυνητάρι πρέπει να είναι πεντακάθαρο και αφιερωμένο στην προσευχή και μόνο. Οι ημέρες εορτών πρέπει να τηρούνται, έτσι ώστε η σημασία τους να εντυπώνεται στον νου των μικρών παιδιών. Ακόμη, όσο εγωκεντρικός και υπερόπτης να είναι ο σύζυγός της, με την συστηματική τήρηση του καθημερινού προγράμματος του σπιτικού με επίκεντρό του την λατρεία του Θεού, σύντομα κι εκείνος θα συνειδητοποιήσει ότι ένα σπιτικό εστιασμένο στον Θεό είναι ένα σπιτικό όπου βασιλεύουν η γαλήνη και η χαρά. Σύντομα θα το ακολουθήσει κι εκείνος και θα γίνει ένας στυλοβάτης της πίστης.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969. 


20 Δεκεμβρίου

Οι επιθυμίες που ‘κολλάνε’ στον νου είναι οι λεκέδες που κηλιδώνουν την εσωτερική συνειδητότητα. Να κυριαρχείτε στις αισθήσεις σας, μην υποκύπτετε στις επίμονες απαιτήσεις τους να τις ικανοποιήσετε. Όταν ένα νεκρό σώμα τοποθετηθεί στην πυρά αποτέφρωσης, σε λίγο και το σώμα και η πυρά θα έχουν γίνει στάχτη. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν απαρνηθείτε τις αισθήσεις σας, εξαφανίζεται και ο νους. Όταν δε εξαφανιστεί ο νους, πεθαίνει η πλάνη των υλικών πραγμάτων και επιτυγχάνεται η απελευθέρωση. Για την πνευματική αυτή νίκη, η καλύτερη ενίσχυση και ενδυνάμωση είναι η πίστη στον Θεό. Όταν αγαλλιάζετε  στοχαζόμενοι το μεγαλείο και την λαμπρότητα του Θεού, τίποτε το υλικό δεν μπορεί πια να σας ελκύσει. Οτιδήποτε άλλο θα σας φαίνεται κατώτερο. Το μόνο που θα απολαμβάνετε θα είναι η συναναστροφή με τους ευσεβείς και τους ταπεινόφρονες. Όταν ενεργείτε με πίστη στον Θεό και αυτοπαράδοση σ’ Εκείνον, η χάρη Του ρέει δια μέσου σας σε κάθε πράξη σας – τότε, δεν είναι πια δικές σας πράξεις, είναι δικές Του και δεν έχετε ν’ ασχοληθείτε πλέον με τις συνέπειες και τα αποτελέσματά τους. Όλα τα λόγια, οι σκέψεις και οι πράξεις που πηγάζουν από σας, θα είναι πλέον διαποτισμένες με αγάπη και θα συμβάλλουν στην ειρήνη και την γαλήνη.

-  Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966.


19 Δεκεμβρίου

Δεν αρκεί το να έχετε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό του σπιτικού σας –πρέπει να μάθετε την τέχνη του να έχετε και μία ισορροπημένη ενόραση της ζωής σας, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από θριάμβους ή προβλήματα, από κέρδη ή απώλειες, νίκες ή ήττες. Αυτήν την εξισορρόπηση της ζωής μπορείτε να την αποκτήσετε μόνο αν βασίζεστε απόλυτα και πιστεύετε ακλόνητα στον Θεό που κατοικεί μέσα στην καρδιά σας. Πρέπει επίσης να μάθετε να στρέφετε το τιμόνι της ζωής σας μακριά από υφάλους όπως το μίσος, η κακία, η απληστία, ο θυμός, η ανησυχία, η υπεροψία και άλλα εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική ειρήνη σας. Η εκπαίδευση πρέπει να σας μετατρέπει σε ηγεμόνα των ταλέντων σας καθώς και των εργαλείων που διαθέτετε για ν’αποκτήσετε γνώσεις. Τα μάτια, τα αυτιά, η γλώσσα κλπ., είναι σαν άγρια, αδάμαστα άλογα που δεν τους έχουν βάλει χαλινάρι –γι’ αυτό, να μάθετε την τέχνη του διαλογισμού, μέσω του οποίου μπορείτε να ελέγχετε τις αισθήσεις σας και να κατευθύνετε την θέλησή σας μέσα σας, προς την κυριαρχία των αισθημάτων και των συγκινήσεων. Πρέπει να δίνετε αμέριστη προσοχή σε μία πνευματική πειθαρχία: τον έλεγχο των αισθήσεών σας. Αν τις αφήσετε ελεύθερες και αχαλίνωτες, θα σας σύρουν στην καταστροφή σας.
 
-Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969

18 Δεκεμβρίου

Σήμερα πολλές σπουδασμένες γυναίκες μετατρέπουν το σπιτικό τους σε ξενοδοχείο, με μάγειρα, κηπουρό και καμαριέρες, που όλοι τους μπαινοβγαίνουν και συνωστίζονται μέσα στο σπίτι καταστρέφοντας την γαλήνη του! Επίσης, οι ίδιες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε μία λαμπερή στολισμένη κούκλα που κι αυτή συνεχώς διασχίζει βιαστική τα δωμάτια, ανάμεσα στις πολυάριθμες εξόδους της. Συχνά δε είναι και μία πέτρα στον λαιμό του συζύγου της, τον οποίο καταπιέζει και κατευθύνει, προς μεγάλη δυσθυμία του. Ασχολείται με το να ξοδεύει χρήματα ψωνίζοντας φανταχτερά άχρηστα πράγματα και σκοτώνει τον χρόνο της φλυαρώντας σε σαλόνια και κάνοντας θεραπείες για παθήσεις που μόνο στην φαντασία της υπάρχουν. Προσέξτε! Οι μητέρες πρέπει να φροντίζουν οι ίδιες τα παιδιά τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αν αφήσουν τα μικρά στα χέρια υπηρετών, τότε αυτά θα μάθουν τον τρόπο ομιλίας και τις συνήθειες ζωής των υπηρετών, με αποτέλεσμα να θρηνήσουν μόνο όταν πεθάνουν οι υπηρέτες – όχι όταν πεθάνει η μητέρα τους! Διότι το μωρό αρχίζει ν’ αγαπά την υπηρεσία που το φροντίζει, πολύ περισσότερο από την μητέρα του! Επίσης, η  μητέρα έχει χρέος να μαγειρεύει η ίδια το φαγητό για την οικογένειά της, διότι το φαγητό που έχει μαγειρευτεί με αγάπη και σερβίρεται μ’ ένα χαμόγελο, είναι απείρως πιο θρεπτικό και δυναμωτικό από το φαγητό που αγοράζεται απ’ έξω!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969.


17 Δεκεμβρίου

Το ανθρώπινο ον δεν είναι απλώς ένα πλάσμα με χέρια, πόδια, μάτια, αυτιά, κεφάλι και κορμό – είναι πολλά περισσότερα από το σύνολο όλων αυτών των οργάνων και μελών του σώματος. Όλα αυτά είναι μόνο η ακατέργαστη εικόνα που βγαίνει από το καλούπι – τώρα πρέπει τριφτούν, να ξυστούν, να γυαλιστούν, να τελειοποιηθούν, να γίνουν πιο μαλακά και τρυφερά μέσω των ανώτερων παρορμήσεων της διάνοιας και των αγνών προθέσεων και ιδανικών. Τότε πια ο άνθρωπος γίνεται ιδανικά κατάλληλος για να προσπαθήσει να γίνει θείος, πράγμα που είναι το αληθινό του πεπρωμένο. Οι παρορμήσεις του θα γίνουν αγνές και οι προθέσεις του θα εξυψωθούν σ’ ένα ανώτερο επίπεδο, εάν και όταν εκείνος αποφασίσει να αφιερώνει όλες του τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις στον Θεό. Για να το επιτύχει αυτό, είναι ζωτικής σημασίας το να έχει πίστη στον Ένα Ύψιστο Νου, ο οποίος συνέλαβε, συντηρεί και καταλύει αυτό το Σύμπαν. Το επόμενο βήμα είναι το να είναι πεπεισμένος ότι μόνος του είναι αβοήθητος στα βάσανα και τις δυστυχίες του. Τότε, η αυτοπαράδοση σ’ αυτόν τον Ένα Ύψιστο Νου είναι κάτι που εύκολα θα επιτύχει.

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966.


16 Δεκεμβρίου

Ο πνευματικός πολιτισμός της Ινδίας επιδιώκει να ριζώσει στις καρδιές των μικρών παιδιών μέσω των μητέρων που τα κρατούν στην αγκαλιά τους. Οι γυναίκες υπήρξαν ανέκαθεν οι θεματοφύλακες και οι διδάσκαλοι του πνευματικού πολιτισμού μας – οι άνδρες διαδραματίζουν εδώ δευτερεύοντα ρόλο. Μεταξύ δε των γυναικών, οι σπουδάστριες που θα γίνουν οι αυριανές ηγέτιδες στην ειδικότητά τους, πρέπει να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις πνευματικές παραδόσεις μας, έτσι ώστε αυτές όχι μόνο να διασωθούν αλλά και να ανθίσουν. Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον των νέων κοριτσιών του έθνους μας ν’ αποκτήσουν ανωτάτη παιδεία είναι έντονο, επομένως μπορούμε να τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για την συμβολή τους και στον τομέα της αναζωπύρωσης του πνευματικού πολιτισμού μας. Διότι, η εκπαίδευση πρέπει να επιδιώκεται για μία πληρέστερη ζωή, όχι απλώς σαν ένα μέσο που εξασφαλίζει τα προς το ζην. Στην ιστορία της Ινδίας,  οι γυναίκες απέδειξαν δια μέσου των αιώνων ότι είναι προικισμένες με το θάρρος, το όραμα και την ευφυΐα που απαιτείται για να φτάσει κανείς στα βάθη της πνευματικότητας και των πειθαρχιών που διδάσκει. Η Μίρα, η Αντάλ, η Μαϊτρέγι, η Γκάργκι, η Σούλαμπα, η Τσούνταλα και η Μάχαντέβι είναι μοναδικά παραδείγματα μεγάλων ηρωίδων που αφιέρωσαν την ζωή τους στο άκρως δύσκολο πνευματικό εγχείρημα της πραγμάτωσης του Θεού.

-      Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1969.


15 Δεκεμβρίου

Για ν’ αποκτήσετε ευτυχία και ψυχική γαλήνη, πρέπει ν’ αναπτύξετε έναν αγνό και ακηλίδωτο νου, απαλλαγμένο από τον εγωισμό και τα ‘τέκνα’ του: την λαγνεία, την απληστία, τον θυμό, το μίσος, τον φθόνο και όλα τα σχετικά. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει ν’ αναζητείτε ανώτερες και αγνές συναναστροφές, να κάνετε καλές πράξεις, να τρέφετε μέσα σας μόνο καλές σκέψεις και να διαβάζετε μόνο θετικά βιβλία που σας εξυψώνουν. Μπορεί να δείτε χίλια θετικά πράγματα ή ν’ ακούσετε χίλιες ομιλίες που σας δίνουν έμπνευση, ή να διαβάσετε χίλια καλά βιβλία, αν όμως δεν εφαρμόζετε τουλάχιστο ένα από τα διδάγματά τους στην καθημερινότητά σας, οι κηλίδες στον καθρέφτη της καρδιάς σας δεν θα εξουδετερωθούν! Και, στον καθρέφτη μίας καρδιάς που δεν είναι άσπιλη, δεν είναι δυνατό να αντικατοπτριστεί ο Θεός. Να θυμάστε: δεν είσαστε παρά ένα κυματάκι του ωκεανού – συνειδητοποιήστε το αυτό και έχετε φτάσει στην απελευθέρωση! Η αδιάλειπτη εφαρμογή των παραπάνω μαζί με ακλόνητη πίστη, μετατρέπει τον άνθρωπο (Νάρα) σε Θεό (Ναράγιανα), διότι η Θεότητα είναι η αληθινή σας φύση, η πεμπτουσία σας!

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966.


14 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τα διδάγματα των ιερών γραφών, ένα άτομο δεν είναι απλώς ένα συντονισμένο σύνολο μελών του σώματος, αισθήσεων και παρορμήσεων – είναι μεν όλα αυτά, αλλά διέπεται από την ευφυΐα του, η  οποία οξύνεται από τους τρόπους ζωής του και από τις μνήμες που αποκτήθηκαν απ’ αυτές τις ζωές κατά την διάρκεια πολλών ενσαρκώσεων. Αυτή όμως η ευφυΐα από μόνη της είναι ένα εργαλείο με περιορισμένη αποτελεσματικότητα, δηλ. υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους δεν μπορεί να επιτύχει. Αυτούς τους πολύτιμους στόχους ο άνθρωπος μπορεί να τους επιτύχει μόνο αν λάβει την Χάρη και Δύναμη του Θεού. Η απόλυτη παράδοση του ‘εγώ’ σας στην Θεία Δύναμή Του, θα σας ανταμείψει με άφθονη Θεία Χάρη. Ο Βιμπίσανα κατόρθωσε να φθάσει σ’ αυτήν την αυτοπαράδοση. Έτσι, έστω και σαν πρώην δαιμονική φύση, έγινε άμεσα αποδεκτός από τον Θεό και έλαβε την Χάρη Του. Αντιθέτως, ο Σουργκρίβα, μολονότι ήταν αδελφός του Σρι Ράμα, χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει σ’ αυτό το πνευματικό επίπεδο, διότι η πίστη του στον Σρι Ράμα παρεμποδιζόταν από αμφιβολίες. Έλεγε μέσα του: «Έχει όμως ο Σρι Ράμα την πολεμική δεξιότητα που ισχυρίζεται πως έχει; Θα μπορέσει άραγε να σκοτώσει έναν τόσο φοβερό αντίπαλο σαν τον Βάλι;» Έτσι, μόνο όταν έσβησαν οι αμφιβολίες του εξουδετερώθηκε το ‘εγώ’ του και επέτυχε την αυτοπαράδοση στον Θεό.

-      Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966.


13 Δεκεμβρίου

Αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος που τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές του Ντάρμα του, δηλ. του Θείου Νόμου ή Θείας Τάξης που διέπει την ζωή του ανθρώπου. Σας δίνω ένα παράδειγμα: το Ντάρμα, ή η Θεία Τάξη που διέπει την φωτιά είναι η καύση – δίχως καύση δεν υπάρχει φωτιά. Το Ντάρμα, ο Θείος Νόμος που διέπει τον πάγο είναι η ψύξη – δίχως ψύξη δεν υπάρχει πάγος. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Θείος Νόμος ή Θεία Τάξη που διέπει τον άνθρωπο είναι το να κάνει πράξεις με το σώμα του, ακολουθώντας τις επιταγές της καρδιάς του. Κάθε πράξη που κάνει έχοντας τις σκέψεις, τα λόγια και τα έργα του σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, είναι μία πράξη σύμφωνη με το Ντάρμα του. Και, μία ζωή σύμφωνη με το Ντάρμα είναι αληθώς μία θεϊκή ζωή! Χρησιμοποιείτε την λέξη ‘Ντάρμα’  συχνά, δίχως όμως να γνωρίζετε την αληθινή φύση και το μεγαλείο  αυτού του όρου. Σαν Θεία Τάξη, ή Θείος Νόμος, το Ντάρμα είναι πολλών ειδών: το Ντάρμα ή Θείος Νόμος που διέπει την ζωή ενός οικογενειάρχη είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που ισχύει για την ζωή ενός εργένη, και τούτος πάλι διαφέρει απ’ αυτόν που διέπει την ζωή ενός μοναχού, και απ’ αυτόν ενός αναχωρητή. Όμως, ο Θείος Νόμος που διέπει την καρδιά είναι ο υπέρτατος Θείος Νόμος, το υπέρτατο Ντάρμα. Αυτός ο Θείος Νόμος της καρδιάς, αληθώς σας λέγω, είναι επίσης ο Θείος Νόμος που διέπει ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή. Το έπος Ραμάγιενα είναι ένα θησαυροφυλάκιο που περιέχει την πεμπτουσία του Θείου Νόμου για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Στην πραγματικότητα μάλιστα, κάθε άνθρωπος που ζει σύμφωνα με τα ιδεώδη που θέσπισε ο Σρι Ράμα, είναι κατά κάποιον τρόπο ένας Σρι Ράμα. Συνεπώς είναι επιτακτικό, κάθε άνθρωπος να καλλιεργεί μέσα του τα ιδεώδη που θέσπισε ο Σρι Ράμα.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ. 2.


12 Δεκεμβρίου

Να θυμάστε: αν προσεύχεστε στον Θεό με αγνή καρδιά, Εκείνος θα κάνει όργανό Του έναν πιστό Του για ν’ ανταποκριθεί στην προσευχή σας. Το να κάνετε ερωτήσεις όπως «Μα πού είναι ο Θεός;» ή «Και πώς θα με βοηθήσει;» προδίδει αξιολύπητη μικρόνοια. Κάνοντας τέτοιες άστοχες ερωτήσεις, το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να αποδυναμώνετε την πίστη  σας. Αυτός είναι ο λόγος που ο μεγάλος σοφός Σρι Ράμακρίσνα Πάραμαχάμσα είπε: «Αν θέλετε να προσεύχεστε στον Θεό με γνήσια ειλικρίνεια, πρέπει να είστε αγνοί και αθώοι σαν ένα παιδί!» Και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας έδωσε το ίδιο μήνυμα. Έλεγε: «Αν κατορθώσετε να είστε σαν ένα παιδί έστω και για μία σύντομη στιγμή της ημέρας, πόσο αγνοί θα μπορέσετε να γίνετε!» Τέτοια αγνή και αθώα καρδιά πρέπει να έχετε. Είναι ανώφελο να κάνετε κηρύγματα τους άλλους, αν οι δικές σας σκέψεις και η συμπεριφορά σας δεν έχουν αλλάξει. Με την βοήθεια της πνευματικής άσκησης (σάντανα) να εξαγνίσετε την καρδιά και τον νου σας και να τα γεμίσετε με αγνές σκέψεις και αισθήματα αγάπης.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988. 


11 Δεκεμβρίου

Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα δίχως την στήριξη της σπονδυλικής στήλης θα καταρρεύσει, το ίδιο και η ανθρώπινη ζωή: δίχως την στήριξη της ηθικής και της πνευματικότητας θα καταρρεύσει κι αυτή. Η σπονδυλική στήλη σας αποτελείται από 33 σπονδύλους και στηρίζει ολόκληρο το σώμα. Παρομοίως, οι αρχές της ηθικής και της πνευματικότητας αποτελούν τους σπονδύλους της ραχοκοκαλιάς της ανθρώπινης ζωής. Τι είναι η αθανασία; Αθανασία είναι η εξάλειψη της ανηθικότητας. Η ζωή σας ως θνητών είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα κάποια μέρα θα χαθεί. Συνεπώς, πρέπει να αγωνίζεστε να εδραιώσετε μέσα σας την ηθική, η οποία είναι αθάνατη. Αληθώς σας λέγω, στις μέρες μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εδραίωση της ηθικής και η ακτινοβολία  της από μέσα σας. Γι’ αυτό, έντονη επιθυμία μου είναι οι νέοι και νέες μας να καλλιεργήσουν την ηθική, έτσι ώστε να ακτινοβολεί από μέσα τους και ν’ αγωνιστούν για το καλό και την εξύψωση της κοινωνίας μας, ιδιαιτέρως σήμερα, που οργιάζει ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, και γενικά οι νέοι και νέες πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην μελέτη των ηθικών και πνευματικών αρχών της Ραμάγιενα ώστε να αντλήσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος απ’ αυτήν. Και οι ενήλικες όμως, έχουν χρέος να διαμορφώσουν την ζωή τους σύμφωνα με τις αρχές της ηθικής και της πνευματικότητας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ.1.


10 Δεκεμβρίου

Το Ντάρμα, δηλ. η Δικαιοσύνη και η Αρετή, δεν είναι μία συνηθισμένη λέξη την οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ασυλλόγιστα. Το να επαναλαμβάνουμε πασίγνωστες ρήσεις όπως «Το Ντάρμα είναι αυτό που μας κρατά στην ζωή» ή «Το Ντάρμα προστατεύει εκείνους που το προστατεύουν» είναι μεν κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν είναι όμως αρκετό. Αυτό που χρειάζεται απαραιτήτως είναι η εφαρμογή του Ντάρμα, και μόνη η ηθική και ενάρετη συμπεριφορά αποτελεί Ντάρμα. Ο άνθρωπος που ζει μία ενάρετη και δίκαιη ζωή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει ψυχική γαλήνη. Επίσης, όποιος από σας πηγαίνει σε μικρές πόλεις και χωριά για να διδάξει τις αρχές του Ντάρμα, πρέπει να θυμάται και να εφαρμόζει τις ακόλουθες τέσσερεις σημαντικές εντολές: «Να μην προκαλέσεις ποτέ κακό σε κανέναν», «Να μην προσβάλεις, να μην εξυβρίσεις και να μην συκοφαντήσεις ποτέ κανέναν», «Να εκπληρώνεις όλα σου τα καθήκοντα με αφοσίωση και αγάπη» και «Να διατηρείς την καρδιά σου αγνή». Μολονότι οι περισσότερες πράξεις σας έχουν σχέση με εγκόσμια ζητήματα, ο στόχος της ζωής σας είναι να πραγματώσετε τον Θεό. Και ο μόνος τρόπος να εξαγιάσετε όλες σας τις πράξεις ζώντας ταυτοχρόνως την καθημερινή ζωή σας μέσα στην κοινωνία, είναι να κάνετε κάθε σας πράξη σαν μία πράξη λατρείας του Θεού, σαν να προσφέρετε ένα ανάθημα σ’ Εκείνον. Έτσι, ολόκληρη η ζωή σας θα μετατραπεί σε μία ιερή ζωή.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988.


9 Δεκεμβρίου

Το ποδόσφαιρο παίζεται από δύο ομάδες. Κάθε μία προσπαθεί να βάλει γκολ κλοτσώντας την μπάλα προς το τέρμα. Η ζωή είναι κι αυτή ένα παιχνίδι μεταξύ δυο τερμάτων, που αντιστοιχούν στην εγκόσμια και στην πνευματική εκπαίδευση. Ενόσω παίζεται το παιχνίδι του ποδοσφαίρου, ο παίχτης κλωτσά την μπάλα εφόσον αυτή είναι φουσκωμένη και γεμάτη αέρα. Μόλις η μπάλα ξεφουσκώσει, κανένας δεν πρόκειται να την κλωτσήσει. Ο αέρας μέσα στη μπάλα συμβολίζει την ύπαρξη εγωισμού. Ο άνθρωπος που κυριαρχείται από τον εγωισμό του, κατ’ ανάγκην θα δέχεται χτυπήματα στην ζωή, έως ότου τον δαμάσει και απαλλαγεί απ’ αυτόν. Μόνο μια ξεφουσκωμένη μπάλα την σηκώνουν από το έδαφος με τα χέρια, ενώ την φουσκωμένη την κλωτσάνε αλύπητα. Παρομοίως, ο άνθρωπος, που έχει εξουδετερώσει το εγώ του χαίρει του σεβασμού όλων, ενώ εκείνος, που το αφήνει να τον κυριαρχεί ανεξέλεγκτο, γίνεται στόχος επιθέσεων κάθε λογής. Μόνο όταν έχετε απαλλαγεί από τον εγωισμό σας, θα μπορέσετε να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας σ’ έναν ιδανικό άνθρωπο. Τα εγκόσμια πράγματα έρχονται και παρέχονται, ενώ τα πνευματικά οφέλη θα είναι δικά σας για πάντα.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ. 1.


8 Δεκεμβρίου

Οπουδήποτε και αν ζείτε, η ζωή σας πρέπει να χαρακτηρίζεται από πειθαρχία και ηθική συμπεριφορά. Να ζείτε σε απόλυτη συμφωνία με τις επιταγές της συνείδησής σας. Οι δραστηριότητές σας και οι πράξεις σας πρέπει να είναι πάντα ίδιες, είτε σας παρατηρούν είτε όχι, είτε είστε με άλλους είτε ολομόναχοι. Μολονότι είναι δύσκολο να επιβληθείτε στον νου σας, μπορείτε ωστόσο να τον κατευθύνετε σωστά. Όταν έναν νου βυθισμένο στα του εξωτερικού κόσμου, τον κατευθύνετε προς τον Θεό, αυξάνεται η ηθική του δύναμη. Ο νους που είναι βυθισμένος στα εγκόσμια ζητήματα σας κάνει έναν φυλακισμένο του εξωτερικού κόσμου, ενώ ένας νους βυθισμένος στον Θεό, σας ελευθερώνει. Η καρδιά σας είναι σαν μία κλειδαριά και ο νους σας σαν ένα κλειδί. Όταν στρίβετε το κλειδί προς τα αριστερά, η κλειδαριά κλειδώνει, ενώ όταν το στρίβετε προς τα δεξιά, ξεκλειδώνει – αυτό που κάνει την διαφορά, είναι το προς τα πού θα στρίψετε το κλειδί! Επομένως, το κλειδί είτε για την αιχμαλωσία σας στα εγκόσμια, είτε για την λύτρωσή σας, είναι μόνο ο νους σας. Ρωτάτε: τι είναι η λύτρωση (μόκσα); Δεν είναι ένα άνετο δωμάτιο με κλιματισμό, είναι όμως μία ψυχική κατάσταση απαλλαγμένη από την ψευδαίσθηση των εγκοσμίων.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ.1.


7 Δεκεμβρίου

Ο πολιτισμός είναι οικουμενικός ως προς το εύρος και την σπουδαιότητά του. Δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε ισχυριζόμενοι ότι ο Ινδικός πολιτισμός είναι ανώτερος απ’ όλους τους άλλους πολιτισμούς της υφηλίου. Αντί γι’ αυτό, πρέπει να έχουμε ακλόνητη πίστη στις Βεδικές εντολές, όπως α) ‘Όλοι οι άνθρωποι είναι ένα – να φέρεσαι το ίδιο στον καθένα’, β) ‘Θα ζήσουμε όλοι μαζί. Θα προοδεύσουμε όλοι μαζί. Μαζί θα αναπτύξουμε λαμπρότητα και μεγαλείο. Μαζί θα ζήσουμε με φιλία και αρμονία, δίχως συγκρούσεις και αψιμαχίες.’ Πρέπει να προωθούμε αυτά τα ανώτερα και ευγενή αισθήματα που περιέχονται στα ιερά κείμενα των Βεδών. Δυστυχώς όμως, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής μας δεν προάγουν αυτά τα ανώτερα αισθήματα στους φοιτητές – είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στις ακαδημαϊκές σπουδές και αδιαφορούν για τις ευγενέστερες και ανώτερες αξίες της ζωής. Όμως, η ακαδημαϊκή μάθηση πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματικότητα. Μόνο μία τέτοια αρμονική σύνθεση της εγκόσμιας και πνευματικής γνώσης μπορεί να προσδώσει ομορφιά και ακτινοβολία στην ζωή. Δεν πρέπει να σπουδάζετε μόνο για ν’ αποκτήσετε την ικανότητα να γεμίζετε το στομάχι σας, αλλά και για να γεμίζετε την καρδιά σας με ευδαιμονία. Η τροφή γεμίζει μόνο το στομάχι, δεν γεμίζει τον νου, η πνευματική τροφή όμως γεμίζει τον νου και χαρίζει την θεία ευδαιμονία, που είναι αιώνια.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ. 1. 


6 Δεκεμβρίου

Για ν’ αναπτύξετε την ανεκτικότητα (κσαμά), πρέπει να ασκείστε στην εφαρμογή τεσσάρων κατηγοριών αγνότητας: 1) αγνότητα υλικών, 2) αγνότητα του νου, 3) αγνότητα του λόγου και 4) αγνότητα πράξεων ή αγνότητα του σώματος. Η αγνότητα των υλικών αναφέρεται επίσης στην καθαριότητα και περιλαμβάνει όλα τα πράγματα που χρησιμοποιείτε. Σημαίνει ότι τα ρούχα σας, η τροφή σας, τα μαγειρικά σκεύη σας, ολόκληρο το σπίτι σας, καθώς και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, πρέπει εκτός από αγνά πρέπει να είναι και πεντακάθαρα. Η αγνότητα του νου απαιτεί απόλυτη εξάλειψη από μέσα του των προσκολλήσεων και των απαρεσκειών και αντιπαθειών. Η αγνότητα του λόγου σημαίνει το να αποφεύγετε τα ψέματα, καθώς και τα προσβλητικά λόγια, το συκοφαντικό κουτσομπολιό και τα λόγια που προκαλούν πόνο στους άλλους. Ομιλία γεμάτη κακία ρυπαίνει τον νου και καταστρέφει την ανθρωπιά σας.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988.


5 Δεκεμβρίου

Πνευματική καλλιέργεια είναι το να βλέπετε την ενότητα μέσα στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα και το να έχετε βαθιά πίστη στην ενότητα όλης της ζωής. Να τροφοδοτείτε αυτή σας την πίστη με τη συναίσθηση ότι υπάρχει μόνο μία τάξη —η τάξη της ανθρωπότητας—, και μόνο μία πολιτιστική κληρονομιά —αυτή της αγάπης. Με τον όρο ‘αγάπη’ δεν αναφέρομαι εδώ στην σωματική συμπάθεια και έλξη που χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ δύο συζύγων, μεταξύ γονέων και παιδιών ή μεταξύ φίλων. Διότι, ο γιος, μολονότι αγαπά την μητέρα του με όλη την καρδιά του, μόλις εκείνη πεθάνει παραδίδει το σώμα της στις φλόγες της πυράς αποτέφρωσης δίχως την παραμικρή ευσπλαχνία. Πώς είναι δυνατόν μία τέτοια αγάπη να ονομαστεί ‘αληθινή αγάπη’; Όλες οι παραπάνω σχέσεις μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να ονομαστούν προσκολλήσεις. Όμως, οι προσκολλήσεις, σαν τα διαβατικά σύννεφα που την μια στιγμή εμφανίζονται και την επόμενη στιγμή ο άνεμος τα οδηγεί αλλού, δημιουργούνται κι αυτές κάποια στιγμή της ζωής και κάποια άλλη στιγμή παρέρχονται. Αντιθέτως, η Αγάπη του Θεού υπήρχε πριν ακόμα από την γέννηση και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον θάνατο. Ενώ μεταξύ των συζύγων δεν υπήρχε αγάπη πριν από τον γάμο τους, ούτε και μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της πριν από την γέννησή του, μόνη η Αγάπη του Θεού υπήρχε πριν από την γέννηση και διαρκεί και μετά τον θάνατο.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ. 1. 


4 Δεκεμβρίου

Μεταξύ των ιδιοτήτων χαρακτήρα που είναι αναγκαίες για να πραγματώσετε την εγγενή Θειότητά σας, πρώτιστη είναι η κσαμά δηλ. η ανεκτικότητα, η εγκαρτέρηση, η δύναμη του να συγχωρείτε, η μεγαλοψυχία. Αυτή η ιδιότητα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο. Είναι η ύψιστη των αρετών. Η ανεκτικότητα είναι ταυτόσημη με την αλήθεια, με την αρετή και το δίκαιο, με την συμπόνια και την μη-βία, περικλείει και εμπεριέχει κάθε άλλη θετική ιδιότητα. Για ν’ αποκτήσετε κσαμά πρέπει να εξαγνίσετε τον νου σας. Η αγνότητα του νου απαιτεί το να εξαλείψετε ολότελα από μέσα του τις προσκολλήσεις σας καθώς και τις απαρέσκειες και αντιπάθειές σας. Το μίσος και ο φθόνος δεν πρέπει να έχουν θέση μέσα του. Δυστυχώς όμως, σήμερα οι άνθρωποι «δεν αντέχουν» να βλέπουν τους άλλους να ευτυχούν ή να ευημερούν – αυτό είναι σημάδι ενός μολυσμένου νου. Για να είστε αληθινά ανθρώπινα όντα πρέπει να έχετε έναν αγνό και ακηλίδωτο νου. Πρέπει ν’ αναπτύξετε μία καρδιά πρόθυμη ν’ ανταποδίδει καλό για το κακό που της έκαναν και να μην προκαλεί πόνο σε κανέναν, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες και οι περιστάσεις – αυτή είναι η σφραγίδα ενός αγνού νου. Αναγνωρίστε ότι ο ίδιος Θεός, το ίδιο Θείο Πνεύμα που ενοικεί μέσα σας και που αποτελεί την Θεία Δύναμη που σας χαρίζει ζωή, είναι εξίσου Παρόν μέσα σε κάθε άλλο ανθρώπινο ον.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988. 


3 Δεκεμβρίου

Πρώτιστο καθήκον κάθε ανθρώπου είναι να μετατρέπει κάθε δραστηριότητα της ζωής του σε μία πράξη δύναμης και ομορφιάς. Δυστυχώς, το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει στο να ενσταλάξει στους νέους τις ιδιότητες της υγιούς και  αγνής ενόρασης ζωής, της ενότητας και της αγάπης, ιδιότητες που αποτελούν την σφραγίδα της αληθινής εκπαίδευσης. Όλοι σας πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο χρόνος ζωής σας μειώνεται ραγδαία, όμοιος με πάγο που λιώνει, και τούτο είτε ενδιαφέρεστε να βελτιωθείτε είτε όχι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εξασφάλιση τροφής, ρουχισμού, στέγης, πλούτου, ευκολιών και ανέσεων αποτελεί τον κύριο σκοπό της ζωής. Όμως, όσο κοπιούν τρέφοντας αυτήν την ψευδαίσθηση, η ζωή τους παραμένει μία τραγωδία. Πολλοί απ’ αυτούς είναι τυφλοί ως προς τον σκοπό της ζωής, μερικοί μάλιστα ούτε καν αισθάνονται τον πόνο αυτής τους της άγνοιας – μόνο ένας στο εκατομμύριο αγωνίζεται να τον συνειδητοποιήσει. Αυτός ο πνευματικός αγώνας είναι το πρώτο βήμα για την συνειδητοποίηση του σκοπού της ζωής και την πραγμάτωσή του. Την ημέρα που ο άνθρωπος θα συνειδητοποιήσει τον σκοπό της ζωής, θα μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά - η ζωή του θα μετατραπεί από μία αγωνία, σε μία λύτρωση από κάθε πόνο και βάσανο.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1996», Κεφ. 1. 


2 Δεκεμβρίου

Κάθε άτομο κρίνεται από τις πράξεις του. Οι καλές πράξεις αποκαλύπτουν έναν καλό άνθρωπο και οι κακές πράξεις ένα κακόβουλο άτομο. Επίσης, οι πράξεις σας είναι αλληλένδετες με τις ιδιότητες χαρακτήρα σας, διότι οι πράξεις αποκαλύπτουν τις εσωτερικές ιδιότητές σας κι αυτές με τη σειρά τους παροτρύνουν τις πράξεις σας. Επομένως, να προσπαθείτε ακατάπαυστα να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας, αναπτύσσοντας θετικές ιδιότητες. Απλώς το ν’ ακούτε πνευματικές ομιλίες, ή το να ζείτε σε ιερούς τόπους προσκυνήματος, ή να έχετε συναναστροφές με ευσεβείς ανθρώπους, θα είναι ανώφελο, αν δεν κάνετε οι ίδιοι μία προσπάθεια να εφαρμόσετε έστω και λίγες από τις πνευματικές διδασκαλίες που ακούτε. Ανώτερες και ευγενείς ιδιότητες όπως η ανεκτικότητα, η συμπόνια, η αλήθεια, η αγάπη, η αμοιβαία κατανόηση κι η αλληλεγγύη, δεν περιορίζονται σ’ ένα συγκεκριμένο έθνος, φυλή, ή θρησκεία. Αυτές είναι πνευματικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρώπους παντού και πάντα. Επίσης, η στήριξη και προώθηση της Αρετής και του Δικαίου (Ντάρμα) δεν σημαίνει το να διαδίδει κανείς γνώσεις για κάτι τι άγνωστο. Την γνώση των αρχών του Ντάρμα την αποκτάτε μόνο ώστε να μπορείτε να διαδώσετε την εφαρμογή του, συνεπώς μόνο εκείνοι που το εφαρμόζουν δικαιούνται να το προάγουν. Μόνο αν το εφαρμόζετε στην καθημερινή ζωή σας,  μπορείτε να διδαχθείτε την αληθινή του φύση και να συνειδητοποιήσετε πλήρως την αξία του.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1988.


1 Δεκεμβρίου

Η καρδιά των νέων είναι πολύ τρυφερή, ανταποκρίνεται άμεσα στην θλίψη και στον πόνο των συνανθρώπων τους. Μόνο τα παραδείγματα των ενηλίκων, τα μαθήματα που παίρνουν από τους γονείς τους, οι συναναστροφές στις οποίες εμπλέκονται και η εκπαίδευση που λαμβάνουν από το σχολείο είναι αυτά που σκληραίνουν τις καρδιές τους και τις κάνουν πέτρα! Εσείς να διατηρήσετε τις καρδιές σας τρυφερές. Να συμμερίζεστε τις θλίψεις και τις χαρές των άλλων. Να μη ζηλεύετε όταν οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι, ή όταν τους εκτιμούν περισσότερο από σας, ή τους απονέμουν βραβεία και έπαθλα. Αντιθέτως, να αμιλλάσθε την σκληρή τους εργασία, να προσεύχεστε στον Θεό να σας δώσει περισσότερη ευφυΐα ή οξύτερη μνήμη, αλλά ποτέ, μα ποτέ να μην αφήσετε μέσα στην καρδιά σας χώρο για φθόνο ή χαιρεκακία. Ο φθόνος είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Θα μολύνει τον χαρακτήρα σας, θα καταστρέψει την υγεία σας και θα ληστέψει την γαλήνη σας. Όπως το ζιζάνιο που καταστρέφει μία καλλιέργεια που βλαστάνει, έτσι και ο φθόνος: παρεισφρύει ύπουλα και πονηρά μέσα στην καρδιά σας, αυξάνεται ταχύτατα και προκαλεί μία καταστροφή που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Επομένως, ακόμα και σε μικρά, καθημερινά ζητήματα, να αγρυπνείτε για να εξασφαλίζετε ότι δεν γίνατε θύμα του φθόνου. Να παραμένετε πάντοτε ανεπηρέαστοι από τον φθόνο και έτσι θα ευαρεστείτε τον Θεό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 18 Απριλίου 1966.