Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2013

31 Δεκεμβρίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι άκρως  ιερή, εξαιρετικά πολύτιμη και Θεϊκή. Μην την χαραμίζετε σε μη-ιερές δραστηριότητες. Ό,τι βλέπετε έξω από σας δεν είναι παρά η αντανάκλαση, η αντίδραση και η αντήχηση τον εσωτερικών σας συναισθημάτων. Πρέπει να ζείτε τη ζωή με ορθό τρόπο ασκώντας έλεγχο στις δέκα αισθήσεις. Να μιλάτε γλυκά και μαλακά. Δεν μπορείτε πάντα να εξυπηρετείτε τους άλλους, αλλά μπορείτε πάντοτε να μιλάτε εξυπηρετικάυποχρεωτικά. Να προσεύχεστε για την ευημερία όλων. Να καθαγιάζετε τις αισθήσεις σας υπηρετώντας όλους. Όταν ασκείτε έλεγχο στις αισθήσεις σας, μπορείτε να πετύχετε οτιδήποτε στη ζωή. Μπορεί να σκέπτεστε ότι κάνατε δωρεά 10 σάκους ρύζι και ότι μοιράσατε ρούχα σε 500 ανθρώπους. Τέτοιοι λογαριασμοί πρέπει να δίνονται στην εφορία, όχι στον Θεό. Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για ποσότητα, αλλά βλέπει το συναίσθημα πίσω από τις πράξεις σας. Γι` αυτό, όσες πράξεις φιλανθρωπίας κι αν κάνετε, να τις κάνετε με πνεύμα αγάπης και αυτοθυσίας.
Μπάμπα, Divine Discourse, Aug 22, 2000 

30 Δεκεμβρίου

Η σιωπή είναι η μόνη γλώσσα του πραγματωμένου. Να έχετε συγκράτηση στα λόγια. Αυτό θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Θα αναπτύξει αγάπη, για τις περισσότερες παρεξηγήσεις και φατρίες που προκύπτουν από απρόσεκτα λόγια. Όταν γλιστρήσει το πόδι, η πληγή θα θεραπευθεί. Αλλά όταν γλιστρήσει η γλώσσα, η πληγή που θα προκαλέσει στην καρδιά του άλλου θα σαπίζει για μια ζωή. Η γλώσσα ευθύνεται για τέσσερα λάθη: τα ψεύδη, τις σκανδαλολογίες, το να κατηγορεί τους άλλους, και τα υπερβολικά λόγια. Αυτά πρέπει να τα αποφεύγετε για να μπορεί να υπάρξει ειρήνη ατομικά και στην κοινωνία. Ο δεσμός της αδελφικότητας θα είναι δυνατότερος αν οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο και πιο γλυκά. Γι` αυτό η σιωπή περιγράφεται στις γραφές ως όρκος για τους πνευματικούς αναζητητές. Είστε όλοι σας πνευματικοί αναζητητές σε διάφορα στάδια επί του δρόμου, γι` αυτό, η άσκηση αυτή είναι πολύτιμη για σας.
Μπάμπα, Divine Discourse, Jul 22, 1958

29 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι λατρεύουν τον Θεό με αφοσίωση και ειλικρίνεια, αλλά ο Θεός δεν ικανοποιείται με εξωτερικούς τύπους λατρείας. Πρέπει να υπηρετείτε την κοινωνία. Μόνο η υπηρεσία μπορεί να σας χαρίσει ευδαιμονία. Κάνοντας υπηρεσία στην κοινωνία, μπορείτε να απαλύνετε τα βάσανα των ανθρώπων, και επίσης να προκαλέσετε μεταμόρφωση στις ζωές τους. «Όπως είναι το συναίσθημα, έτσι θα είναι και το αποτέλεσμα.» Όταν υπηρετείτε με ιερά συναισθήματα, τότε σίγουρα θα προκύψουν ιερά αποτελέσματα. Να υπηρετείτε την κοινωνία στο μέγιστο των ικανοτήτων σας. Η ικανοποίηση που παίρνετε όταν συμμετέχετε στα Μπάντζανς είναι παροδική, ενώ η υπηρεσία χαρίζει μόνιμη ικανοποίηση. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο δώρο του Θεού, αλλά τον σπαταλάτε σε μάταιες επιδιώξεις και μη-ιερά συναισθήματα. Καθαγιάστε τον χρόνο που σας έχει δοθεί υπηρετώντας την κοινωνία. Μόνο μέσω της υπηρεσίας μπορείτε να απαλλαγείτε από ανησυχίες, από το εγώ, έπαρση και προβολή, και από άλλες κακές ιδιότητες.
Μπάμπα, Divine Discourse, Aug 22, 2000  

28 Δεκεμβρίου

Θυμηθείτε, στην ιστορία του Πραχαλάντα, την ανάδυση του Θεού μέσα από μια κολόνα. Η σημασία της καταστροφής της κολόνας είναι ένα προοίμιο για την εκδήλωση του Θεού. Η ψευδαίσθηση που σχετίζεται με το σώμα πρέπει να καταστραφεί, για να εκδηλωθεί το Θείο. Το σώμα είναι χωρίς αμφιβολία ουσιώδες μέχρις ενός σημείου, δηλαδή για την εκτέλεση ορθών πράξεων και την ανακάλυψη του μυστικού που υπόκειται κάθε δράσης. Μην αφήνετε χώρο για τον αλλοπρόσαλλο νου. Εξαγνίστε τον και κατευθύνετέ τον στον ενάρετο δρόμο. Στο πνευματικό πεδίο δεν υπάρχει βασιλική λεωφόρος ή παρακάμψεις. Ο δρόμος είναι στενός και ευθύς, και ο στόχος είναι απείρως πολύτιμος. Πλήθη συρρέουν σε μια ψαραγορά, αλλά μόνο ελάχιστοι πηγαίνουν σε κοσμηματοπωλείο. Ο δρόμος για τον Θεό είναι για τους γνήσιους πνευματικούς αναζητητές.
Μπάμπα, Divine Discourse, Dec 25, 1994

27 Δεκεμβρίου

Η πιο σημαντική ανάγκη για τους ανθρώπους στον κόσμο είναι η αλήθεια που βασίζεται σε αγνές σκέψεις. Οι αγνές-καλές σκέψεις συνιστούν τον πραγματικό, ενδεδειγμένο πλούτο. Η απουσία τους εξασθενεί τη δύναμη της θέλησης. Με μια αδύναμη θέληση δεν μπορεί κανείς να πετύχει ούτε απλά πράγματα. Για να επιτύχετε οτιδήποτε αξιόλογο στη ζωή, πρέπει να δυναμώσετε τη δύναμη της θέλησής σας. Η κακή ή καλή τύχη έχει σχέση άμεσα με τις σκέψεις σας. Σπέρνοντας τους σπόρους των σκέψεων, θα θερίσετε τον καρπό που είναι γνωστός ως Κάρμα (πράξεις). Σπέρνοντας τον σπόρο του Κάρμα, θα θερίσετε τον καρπό του χαρακτήρα. Από τον χαρακτήρα θερίζετε τον καρπό της καλής τύχης. Κατά συνέπεια, η τύχη βασίζεται στον χαρακτήρα, ο οποίος βασίζεται στις καλές πρακτικές, που προκύπτουν από καλές πράξεις, που βασίζονται σε καλές σκέψεις. Έτσι, με την καλλιέργεια καλών σκέψεων, θα μεγαλώσει επίσης και η καλή σας τύχη.
Μπάμπα, Divine Discourse, Dec 25, 1994.

26 Δεκεμβρίου

Το ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται από τα πέντε βασικά στοιχεία και είναι προικισμένο με τα πέντε αισθητήρια όργανα, δεν είναι διαφορετικό από τον νου. Ο νους, για διασκέδασή του, χρησιμοποιεί το σώμα ως εργαλείο. Αυτός είναι η αιτία όλων των εμπειριών και βιωμάτων. Ένα σώμα χωρίς νου είναι το ίδιο απατηλό όσο μια καλλιέργεια σ’ ένα άγονο χωράφι. Στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι θεωρούν το σώμα ως μόνιμο, και για χάρη των απολαύσεών του αναλαμβάνουν όλα τα είδη προσπαθειών. Αυτό είναι σημάδι άγνοιας. Ένα σώμα χωρίς νου είναι τόσο άχρηστο όσο ένα σχολείο χωρίς δάσκαλο ή ένας ναός χωρίς θεότητα. Το σώμα πρέπει να θεωρείται ως εργαλείο για ορθή ζωή. Σήμερα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν τις διανοητικές τους ικανότητες, αλλά χρησιμοποιούν την ευφυΐα τους για λανθασμένους σκοπούς. Η γνώση χωρίς ορθή δράση είναι άχρηστη. Η δράση μόνη χωρίς γνώση είναι ανοησία. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να συνδυάζετε τη γνώση με την καλλιέργεια χαρακτήρα.
Μπάμπα, Divine Discourse, Dec 25, 1994 

25 Δεκεμβρίου

Σήμερα γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς δίδαξε ότι πρέπει να αναζητείτε τη βασιλεία των ουρανών, και για να εισέλθετε σ’ αυτή, πρέπει να έχετε καρδιές γεμάτες αγάπη. Τότε οι καρδιές σας θα γίνουν βασίλειο των ουρανών. Όταν ο Ιησούς γεννήθηκε στη φάτνη, τρεις βασιλιάδες οδηγήθηκαν στο μέρος της γέννησής Του από ένα αστέρι. Ένας εξ αυτών, βλέποντας το βρέφος Ιησού, είπε: «Αυτό το Παιδί θα γίνει λάτρης του Θεού.» Ο δεύτερος είπε: «Όχι, ο Θεός θα Τον αγαπήσει.» Ο τρίτος είπε: «Αληθώς, είναι ο ίδιος ο Θεός.» Η σημασία αυτών των τριών δηλώσεων είναι η εξής: Το να αγαπάς τον Θεό, σημαίνει να είσαι Αγγελιοφόρος Του. Το να σε αγαπάει ο Θεός σημαίνει να είσαι γιος του Θεού. Τέλος, όπως είπε και ο ίδιος ο Ιησούς "Εγώ και ο Πατέρας είμαστε Ένα". Να γνωρίζετε ότι όλοι σας είστε αγγελιαφόροι του Θεού. Όλοι σας είστε Παιδιά του Θεού. Γι` αυτό απαλλαγείτε από τον εγωισμό και εκδηλώστε από σήμερα τις ιδιότητες του Θεϊκού Πατέρα.
Μπάμπα, Divine Discourse, Dec 25, 1994

24 Δεκεμβρίου

Πρέπει να διευρύνετε την καρδιά σας ώστε να μπορεί να γεμίσει με οικουμενική αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσετε να βιώσετε το αίσθημα της πνευματικής ενότητας όλης της ανθρωπότητας. Από αυτό το αίσθημα της ενότητας θα γεννηθεί η αγάπη για τον Θεό. Αυτή η αγάπη θα παράγει στην καρδιά αγνή ευδαιμονία που είναι απεριόριστη, απερίγραπτη και παντοτινή. Για όλες τις μορφές της ευδαιμονίας, η αγάπη είναι η πηγή. Μια καρδιά χωρίς αγάπη είναι σαν ένα άγονο χωράφι. Τρέφετε αγάπη στην καρδιά σας και λυτρώστε τη ζωή σας. Όσες γνώσεις και κατάρτιση ή πλούτη κι αν έχετε, δεν έχουν καμιά αξία χωρίς αγάπη. Φυτέψτε τον σπόρο της αγάπης στην καρδιά σας και σιγά-σιγά θα γίνει μεγάλο δέντρο. Ο Θεός είναι ένας. Μην καλλιεργείτε καμιά διαφορά στις θρησκείες, τις δοξασίες ή τις κοινωνικές τάξεις. Μεταφέρετε το μήνυμα της ενότητας σε κάθε σπίτι. Ενσαρκώσεις της αγάπης! Να θεωρείτε την αγάπη σαν την αναπνοή σας και σαν τον μοναδικό σκοπό της ύπαρξής σας.
Μπάμπα Divine Discourse, Dec 25, 1994

23 Δεκεμβρίου

Η ζωή πρέπει να σχετίζεται με αγάπη, όχι με μίσος. Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να μιλούν ευγενικά. Ό,τι κι αν λένε είναι αγενές και σκληρό. Αυτό δεν είναι σωστό. Κάθε άνθρωπος πρέπει να μιλά γλυκά και μαλακά. Τα λόγια σας πρέπει να κατακλύζονται από αγάπη. Μόνο τότε θα βιώσετε γαλήνη. Όταν η συμπεριφορά και τα λόγια σας είναι δυσάρεστα, πώς μπορείτε να περιμένετε να κυριαρχήσει η γαλήνη στην καρδιά σας; Η γαλήνη δεν είναι στον εξωτερικό κόσμο, είναι πλήρως μέσα στην καρδιά σας. Εξωτερικά υπάρχουν μόνο θρύψαλα, όχι γαλήνη (pieces, όχι  peace). Λέτε «θέλω γαλήνη». Κάντε τη συμπεριφορά σας καλή κι ευγενική. Τότε η γαλήνη θα ρέει από σας. Να ζείτε μια ζωή αμοιβαίας αγάπης. «Να αγαπάτε όλους! Να υπηρετείτε όλους!» Αυτή είναι η παραίνεσή Μου σε σάς. Αν είχατε αγάπη, θα μπορούσατε να πετύχετε  τα πάντα. Η αγάπη είναι τα πάντα, η αγάπη είναι ζωή, η ζωή είναι αγάπη.
Μπάμπα, Divine Discourse, Dec 25, 2006

22 Δεκεμβρίου

Οι δάσκαλοι δεν πρέπει ποτέ να καταριούνται τους μαθητές τους, όποια κι αν είναι η πρόκληση. Ο δάσκαλος που βλαστημά σαν αγροίκος, υποβαθμίζεται στο επίπεδο ενός αγροίκου. Πρέπει να προσέχουν αυστηρά τη συμπεριφορά τους και να βρίσκουν αν έχουν κάποια συνήθεια ή γνώρισμα, που αν μιμηθούν οι σπουδαστές, θα είναι επιζήμιο. Πρέπει οι ίδιοι να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνουν. Διαφορετικά, θα διδάσκουν στα μικρά παιδιά την υποκρισία, και θα τα ενθαρρύνουν να αποκτήσουν την πανουργία του να μην συλλαμβάνονται όταν κάνουν κακές πράξεις. Είναι  σκέτη νοητική αδυναμία και δειλία, και αφήνει την υποκρισία να αναπτύσσεται. Αν έχετε το θάρρος να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες, ποτέ δεν θα λέτε ψέματα. Οι δάσκαλοι δεν πρέπει να προσπαθεί να διδάσκουν με τον εύκολο τρόπο του φόβου, διότι είναι γεμάτος επικίνδυνες επιπτώσεις για τους μαθητές. Προτιμότερο να δοκιμάζουν τον δρόμο της αγάπης.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 25, 1959

21 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι υποφέρουν από δύο είδη αγωνίας το πρώτο μπορεί να μετριαστεί με τη μεσολάβηση των άλλων, και το δεύτερο μόνο με τη δική σας προσπάθεια. Για παράδειγμα, η πείνα και η δίψα μπορούν να ξεπεραστούν μόνο όταν τρώτε ή πίνετε. Όσο κι αν τρώνε οι άλλοι, θα μπορέσει να μετριαστεί έστω και στο ελάχιστο η πείνα σας; Ομοίως επίσης, αν η γυναίκα, η μητέρα ή ο γιός σας προσφερθούν να κάνουν μια ένεση για λογαριασμό σας, μπορεί να θεραπευθεί η αρρώστια σας; Η πείνα και η ασθένεια της ψυχής σας είναι επίσης το ίδιο. Πρέπει να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η ασθένεια που αντιμετωπίζετε σήμερα οφείλεται σε κάποια μόλυνση. Η ασθένειά σας προκαλείται από τους ιούς της επιθυμίας, του θυμού, της απληστίας, της ψευδαίσθησης, της αλαζονείας και της ζήλιας. Αυτοί οι ιοί εμποδίζουν τη Θειότητά σας να ακτινοβολήσει. Προκαλούν δυσαρέσκεια, ανησυχία, θλίψη και πόνο. Μπορείτε να τα υπερνικήσετε εκδηλώνοντας την εσωτερική σας δύναμη. Μην υποκύπτετε, να τα πολεμάτε με την πίστη ότι είστε αιώνιοι και ακατανίκητοι.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 26, 1964

20 Δεκεμβρίου

Πρέπει να αναπτύξετε ένα αίσθημα πνευματικής ταυτότητας-ενότητας. Από αυτό το αίσθημα της ταυτότητας (πνευματικής ταύτισης), θα αναπτυχθεί η αγάπη. Μόνο η αγάπη μπορεί να ενώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε μια μονάδα. Τι βλέπετε στα περίχωρα του Πρασάντι Νίλαγιαμ; Πλήθη ανθρώπων συγκεντρώνονται από την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και από όλα τα μέρη του κόσμου. Τι τους έφερε μαζί σ` αυτό το μικρό χωριό; Μόνο η αγάπη και το αίσθημα ενότητας που μοιράζονται με τους άλλους. Η ευδαιμονία της ζωής είναι ενσωματωμένη στην αγάπη, και σας χαρίζει αγνή ευδαιμονία. Όταν η ζωή σας χορεύει πάνω στα κύματα της αγάπης, αποκτά εκπλήρωση. Η αγάπη και η αυτοθυσία είναι τα δύο πιο σημαντικά ιδανικά στη ζωή. Να αγαπάτε όλους, ακόμα κι αυτούς που σας μισούν. Αυτός είναι ο δείκτης της αφοσίωσής σας. Η ειρήνη, η αλήθεια και η αγάπη είναι έμφυτες σε κάθε ύπαρξη. Γιατί ψάχνετε γι’ αυτές έξω από σας; Εκδηλώστε αυτές τις ιδιότητες που είναι μέσα σας. Καλλιεργήστε ανεκτικότητα και συμπόνια. Αυτός είναι ο τρόπους για να προάγετε την ουσία της αγάπης.
Μπάμπα, Divine Discourse, Feb 13, 1997

19 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ένα σωρό καλές ιδιότητες από τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα και τα σκουλήκια. Τον γάιδαρο τον βλέπουν περιφρονητικά. Αλλά η ιδιότητα της υπομονής που υπάρχει στον γάιδαρο δεν υπάρχει στον άνθρωπο. Όσα φορτία κι αν στοιβάξουν στην πλάτη του, τα υπομένει όλα με ανεκτικότητα. Ακόμα και όταν λιμοκτονεί από πείνα και δίψα, έχει ήρεμο πρόσωπο. Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να μάθει την ιδιότητα της ανεκτικότητας από τον γάιδαρο. Το μυρμήγκι είναι ένα από τα πιο μικροσκοπικά έντομα. Αλλά έχει την ικανότητα της προνοητικότητας. Προβλέποντας την εποχή των βροχών, αρχίζει να φυλάσσει τροφή τρεις μήνες πριν. Επίσης, υπάρχει η αράχνη, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την αποφασιστικότητα. Όσες φορές και αν καταστραφεί ή σπάσει ο ιστός της, η αράχνη θα συνεχίζει να τον ξαναφτιάχνει με αμείωτη αποφασιστικότητα.
Μπάμπα, Divine Discourse, Feb 13, 1997

18 Δεκεμβρίου

Πραγματική εκπαίδευση είναι η προσπάθεια εκδήλωσης της εσωτερικής Θειότητας του ανθρώπου. Πώς μπορεί να γίνει αυτή η εκπαίδευση; Οι σπουδαστές πρέπει να δέχονται εκπαίδευση που διαφωτίζει κάθε όψη της ζωής την οικονομική, την πολιτική, την ηθική, την πνευματική, τη σωματική, και το νοητικό και κοινωνικό περιβάλλον του ανθρώπου. Δεν πρέπει να περιορίζεται σε έναν εξειδικευμένο τομέα. Πολλοί σπουδαστές θεωρούν ως εκπαίδευση τη γνώση των βιβλίων. Αυτή τους δίνει μόνο επιφανειακή γνώση. Χρειάζονται πρακτική γνώση που θα τους επιτρέψει να ζήσουν ενάρετη ζωή. Η εκπαίδευση πρέπει επίσης να καταλήγει στον εξαγνισμό της καρδιάς. Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να διδάσκονται να είναι ειλικρινείς στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις, ως γνώρισμα της ανθρωπιάς. Πρέπει επίσης να σέβονται τους γονείς τους όλες τις στιγμές και να προάγουν την επιδίωξη για βελτίωση της κοινωνίας. Πρέπει να συνεργάζονται με όλους τους συνανθρώπους τους. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να μάθουν όλοι οι σπουδαστές.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 1997  

17 Δεκεμβρίου

Όπως ένα παιδί δικαιούται να απολαμβάνει το γάλα από τη μητέρα του, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αντίρρηση στο να απολαμβάνει ο άνθρωπος τους πόρους της φύσης. Αλλά ως αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων επιθυμιών και της απερίσκεπτης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η Φύση εκδηλώνει τρομακτικές διαταραχές. Οι φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, ξηρασίες και πλημμύρες, είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής της ισορροπίας της φύσης που προκαλείται από αυτή την απερίσκεπτη εκμετάλλευση. Η ανθρωπότητα σήμερα εμφανίζεται σαν ένας ανόητος άνθρωπος που ετοιμάζεται να κόψει με το τσεκούρι το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται. Πρέπει να αναπτύξετε το συναίσθημα της πνευματικής ενότητας. Από αυτό, θα αναπτυχθεί η αγάπη. Ο άνθρωπος σήμερα δεν αναγνωρίζει αυτή την πνευματική ενότητα. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα. Έχει επίσης νου, διάνοια και Πνεύμα (Άτμα). Όταν διαταραχθεί η ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα στοιχεία, οι άνθρωποι βυθίζονται σε προβλήματα. Αλλά αντιθέτως, όπου υπάρχει ισορροπία, ανθίζει η πραγματική ανθρωπιά.
 Μπάμπα, Divine Discourse, Feb 13, 1997

16 Δεκεμβρίου

Η πραγματική εκπαίδευση θα σας κάνει θεϊκούς. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο γνώση των λέξεων, αλλά πρέπει να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες. Απλά και μόνο η απόκτηση διπλωμάτων είναι άχρηστη. Ο χαρακτήρας είναι πιο σημαντικός και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο όταν ακολουθείτε την πνευματική οδό. Τι ωφέλεια έχει μια εκπαίδευση που δεν προάγει καλές ιδιότητες; Μαζί με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση πρέπει να αποκτήσετε σοφία και την αντίληψη του ορθού και του λάθους. Γνώση χωρίς σοφία, κατάρτιση χωρίς αποφασιστικότητα, μουσική χωρίς μελωδία, μάθηση χωρίς ταπεινότητα, μια κοινωνία χωρίς πειθαρχία, μια φιλία χωρίς ευγνωμοσύνη, και λόγια χωρίς αλήθεια όλα αυτά είναι εντελώς άχρηστα. Συνεπώς πρέπει ο καθένας να αναζητά να ακολουθήσει την ορθή οδό. Δεν έχει σημασία πόσο σπουδαίος είναι κανείς, αυτό που έχει σημασία είναι πόσο καλός είναι. Κάντε ορθή χρήση της εκπαίδευσής σας για το καλό της κοινωνίας.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 1997

15 Δεκεμβρίου

Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να διέπονται από ηθική. Σε όλες τις χώρες η ηθική και η ακεραιότητα πρέπει να είναι σαν την αναπνοή. Μόνο όταν οι άνθρωποι παραμένουν πιστοί στην ηθική, θα είναι βαρυσήμαντα στην καθημερινή ζωή τα ανθρώπινα ιδανικά της αδελφότητας, ισότητας και ελευθερίας. Επειδή στις σημερινές κοινωνίες δεν τηρούνται οι ηθικές αξίες, είναι γεμάτες χάος και αναταραχές. Ο κόσμος θα έχει ανάπαυλα από τη βία, μόνο όταν η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας συνοδεύεται από την ανάπτυξη των ηθικών και πνευματικών αξιών. Στο χώρο της οικονομίας, όταν οι επιθυμίες ενός ανθρώπου διέπονται από ενάρετη συμπεριφορά, τότε μια θεϊκή παρόρμηση θα εγερθεί σ’ αυτόν. Όταν η αναζήτηση του πλούτου και των εγκόσμιων επιθυμιών βασίζεται στην ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα), ο νους αυθόρμητα και αβίαστα στρέφεται στον Θεό.
Μπάμπα, Divine Discourse, Feb 13, 1997

14 Δεκεμβρίου

Μια χώρα δεν σημαίνει ένα κομμάτι γης. Οι άνθρωποι κάνουν τη χώρα. Και η μεταμόρφωσή τους δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία εξευγενισμού μέσω της οποίας οι άνθρωποι απαλλάσσονται από τις κακές τους σκέψεις και πράξεις, και καλλιεργούν καλές σκέψεις και κάνουν καλές πράξεις καθημερινά. Η αξία ενός ανθρώπου δεν προέρχεται μόνο από τα εκπαιδευτικά του προσόντα. Ο εξευγενισμός της πνευματικής διάστασης της ζωής του είναι επίσης σημαντικός. Μια ζωή χωρίς πνευματική καλλιέργεια είναι σαν ένα σπίτι χωρίς φως. Ένας άνθρωπος χωρίς πνευματική καλλιέργεια είναι σαν αετός χωρίς νύχια, που παραδέρνει εδώ και κει. Ένα σύστημα εκπαίδευσης χωρίς πνευματική καλλιέργεια είναι άχρηστο όπως ένα πλαστό νόμισμα. Τι σημαίνει πνευματική καλλιέργεια; Είναι η πραγμάτωση της έμφυτης Θειότητας ενός ανθρώπου και το να την κάνει να εκδηλωθεί στον τρόπο ζωής του.
-  Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 1997   

13 Δεκεμβρίου

Κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια, κάθε κοινωνία και κάθε έθνος αναζητεί την ειρήνη με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση ευτυχίας. Αλλά ποια είναι η ευτυχία που ψάχνουν; Είναι η εγκόσμια ευτυχία και οι πρόσκαιρες απολαύσεις; Αυτά δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματική ευτυχία. Μόνο η πνευματική ευτυχία μπορεί να χαρίσει πραγματική ευτυχία. Γιατί έχουν χάσει την ευτυχία οι άνθρωποι; Επειδή έχουν προσβληθεί με ακόρεστες επιθυμίες. Αυτές οι επιθυμίες είναι η αιτία για τις τόσες αρρώστιες. Μόνο με τον περιορισμό των επιθυμιών και την εξάλειψη των ασθενειών που αμέσως προκύπτει, μπορεί κανείς να διασφαλίσει ειρήνη. Κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για να αποκτήσει ειρήνη ως την πιο επιθυμητή επιδίωξη. Ενσαρκώσεις της αγάπης! Δεν υπάρχει ανώτερη ευτυχία από την ικανοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά πνευματική άσκηση ανώτερη από την ειρήνη του νου.
Μπάμπα, Divine Discourse, Feb 13, 1997  

12 Δεκεμβρίου

Έχετε τη λανθασμένη  άποψη ότι προσφέρετε υπηρεσία στους άλλους. Πρέπει να αφήσετε αυτό το αίσθημα. Μόνο τότε η υπηρεσία που κάνετε γίνεται πραγματική υπό την ακριβή έννοια του όρου. Υπηρεσία δεν σημαίνει απλά και μόνο να βοηθάτε τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπάτε τον Θεό, είναι να αγαπάτε όλους και να υπηρετείτε όλους. Οι πράξεις υπηρεσίας σας πρέπει να διαχέονται από το πνεύμα της αγάπης. Χωρίς τη θετική όψη της αγάπης, κάθε υπηρεσία έχει αρνητική φύση. Όλα τα σώματα είναι σαν λυχνίες και η αγάπη είναι ο κύριος διακόπτης. Μόνον όταν πατηθεί ο κύριος διακόπτης, θα ακτινοβολούν τα σώματα φως και ευτυχία σε όλους ανεξαιρέτως. Εσείς κλείνετε τον κύριο διακόπτη και προσπαθείτε να απολαύσετε ευτυχία. Είναι αδύνατον! Χριντ + Νταγιά (συμπόνια) = Χρίνταγια (καρδιά). Η καρδιά σας πρέπει να είναι γεμάτη συμπόνια. Όλες σας οι δραστηριότητες πρέπει να διαχέονται από αγάπη. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη ανώτερη από την αγάπη.
Μπάμπα, Divine Discourse, Jan 1, 2003 

11 Δεκεμβρίου

Σήμερα υπάρχουν πολλοί που έχουν ανώτερη μόρφωση. Αλλά τι βοήθεια προσφέρουν στην κοινωνία; Πρακτικά τίποτα! Αποκτούν τίτλους και διπλώματα μόνο για να κερδίζουν χρήματα. Οι σύγχρονοι σπουδαστές ακολουθούν τον λανθασμένο δρόμο στο όνομα της αγάπης. Δεν καταλαβαίνουν τι είναι πραγματική αγάπη. Οι άνθρωποι συχνά λένε, «Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ». Πρέπει να είστε έτοιμοι να θυσιάσετε για τους άλλους όλα αυτά που αγαπάτε. Αυτή είναι πραγματική αγάπη. Η αγάπη είναι Θεός, να ζείτε με αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε την πραγματική φύση της αγάπης. Μην παρερμηνεύετε την αγάπη κατά υλική έννοια. Η αγάπη είναι το δώρο του Θεού προς κάθε άνθρωπο. Πρέπει να χρησιμοποιείται για την υπηρεσία της κοινωνίας. Πρέπει να μοιράζεστε την αγάπη σας  με τους άλλους μέσω εποικοδομητικής υπηρεσίας. Μόνο τότε θα έχετε το δικαίωμα να είστε μέρος της κοινωνίας.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 2003

10 Δεκεμβρίου

Ποια είναι η πραγματική ανθρώπινη φύση; Πρέπει να φέρεστε στους συνανθρώπους σας σαν αδελφούς και αδελφές σας. Μόνο όταν καλλιεργείτε το πνεύμα της ενότητας μπορείτε να αποκαλείστε άνθρωποι. Όπου δεν υπάρχει ενότητα, θα βρείτε εχθρότητα και μίσος. Σαν συνέπεια, το στοιχείο της αγάπης χάνεται τελείως. Το πιο σημαντικό καθήκον σας είναι να μοιράζεστε την αγάπη σας με τους άλλους. Μόνο τότε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε το απόφθεγμα: «Η αδελφότητα των ανθρώπων και η πατρότητα του Θεού». Μπορεί να πιστεύετε ή όχι στην πατρότητα του Θεού, αλλά πρέπει να έχετε πίστη στην αδελφότητα των ανθρώπων. Να την εφαρμόζετε και να βιώνετε την εξ αυτής ευδαιμονία. Μόνο όταν μοιραζόμαστε την αγάπη μας με τους συνανθρώπους μας, μπορούμε να βιώσουμε το Θείο.
-  Μπάμπα, Divine Discourse, Oct 17, 2003

9 Δεκεμβρίου

Να θεωρείτε την αγάπη σαν τη ζωή σας και την αλήθεια σαν την αναπνοή σας. Υπάρχει μια βαθιά και αχώριστη σχέση μεταξύ της αγάπης και της αλήθειας. Σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την λέξη αγάπη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τη σημασία της. Καθώς δεν γνωρίζουν την αξία και τη σημασία της αγάπης, την ευτελίζουν. Οι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη ιδέα ότι οι εγκόσμιες και σωματικές προσκολλήσεις είναι αγάπη, και θεωρούν τέτοια αγάπη τόσο μεγάλη όσο η ζωή. Η αληθινή αγάπη θα επικρατήσει μόνο όταν απαλλαγείτε από τον εγωισμό και αναπτύξετε το πνεύμα της αυτοθυσίας. Η αγάπη είναι Θεός, ο Θεός είναι αγάπη. Αλλά εσείς λαχταράτε την εγκόσμια αγάπη που στερείται ζωής. Η πραγματική πνευματική άσκηση στηρίζεται στη σύνδεση της αγάπης σας με τη Θεϊκή αγάπη. Η ζωή σας θα καθαγιασθεί όταν έχετε τέτοια ακλόνητη και ανιδιοτελή Θεϊκή αγάπη.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 2003.

8 Δεκεμβρίου

Η Ατμική συνειδητότητα που εμποτίζει κάθε ζωντανή ύπαρξη αναφέρεται ως Μπράχμαν. Όταν εξατομικεύεται, καλείται συνείδηση. Επίσης αναφέρεται ως ατομική ψυχή (Τζίβα). Όταν η Ατμική συνειδητότητα εγκλείεται μέσα στο σώμα, γίνεται άνθρωπος. Ο άνθρωπος, το Άτμα και η συνειδητότητα είναι ένα και το ίδιο. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι διαφορετικά, επειδή τους δίνονται διαφορετικά ονόματα. Αφαιρέστε τα ονόματα, και υπάρχει μόνο μια Συνειδητότητα σε κάθε άνθρωπο. Είναι ένα μαντίλι στη συνήθη φρασεολογία. Μπορώ να το αποκαλέσω και νήματα ή βαμβάκι. Αλλά ουσιωδώς είναι ένα πράγμα. Όποιο όνομα κι αν του δώσω, αναφέρεται σ` αυτό το ένα πράγμα. Υπάρχει μόνο μία Ατμική συνειδητότητα σε κάθε άνθρωπο. Δεν έχει μορφή, απλά προσλαμβάνει διαφορετικές μορφές.
Μπάμπα, Divine Discourse, Oct 21, 2003

7 Δεκεμβρίου

Η αγάπη είναι η αιώνια ουσία που υπάρχει στα πάντα. Αλλά οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους για εγωιστικούς σκοπούς. Πρέπει να απέχετε από τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, και να αναπτύξετε ένα πνεύμα αυτοθυσίας με θάρρος και πεποίθηση. Πώς μπορείτε να γίνετε θαρραλέοι; Αυτό είναι δυνατόν μόνον όταν εφαρμόζετε την Ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα). Πολλοί ενάρετοι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για χάριν του Ντάρμα και ποτέ δεν λαχτάρησαν όνομα και φήμη. Η αυτοθυσία είναι πραγματική Γιόγκα (Ένωση). Κι σεις επίσης πρέπει να εφαρμόζετε αυτή τη Γιόγκα και να γίνετε άξιοι της Θείας Χάριτος. Κάθε δραστηριότητα που γίνετε με συναλλαγματικό νου δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους. Στραφείτε μέσα σας και αναπτύξτε το πνεύμα της αυτοθυσίας. Μόνο τότε θα υπάρξει μεταμόρφωση της καρδιάς. Όσο δεν εγκαταλείπετε τον εγωισμό, δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αξιόλογο στη ζωή. Πρέπει να πετάξετε τον εγωισμό και να καλλιεργήσετε ανιδιοτέλεια.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 2003

6 Δεκεμβρίου

Η ίδια, απροσδιόριστη-χωρίς όνομα, άμορφη και χωρίς ιδιότητες Θειότητα αναφέρεται ως Άτμα, Μπράχμαν ή Βίσνου από διαφορετικούς ανθρώπους. Η υποκείμενη ουσία είναι μία και η ίδια. Πάρτε το παράδειγμα ενός σπιτιού. Στο μπροστινό μέρος του υπάρχει μια βεράντα, μετά ένα σαλόνι και επίσης μια κουζίνα. Στη συνέχεια, θα βρείτε ένα λουτρό καθώς και μια τουαλέτα. Έτσι, υπάρχουν διαφορετικά ονόματα για διαφορετικές χρήσεις. Πώς απέκτησαν αυτά τα ονόματα; Μόνο επειδή διαχωρίζονται από τοίχους, για εξυπηρέτηση διαφορετικών σκοπών. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα είναι μέρη του ίδιου σπιτιού. Παρομοίως, διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά ονόματα και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους όπως μητέρα, πατέρας, αδελφός, κ.τ.λ. Από πού προήλθαν αυτές οι σχέσεις; Τα πάντα είναι δικά σας δημιουργήματα. Αφαιρέστε τους φραγμούς. Ό,τι απομείνει τότε, είναι ο απέραντος Χώρος του Ενός (της Μοναδικότητας).
Μπάμπα, Divine Discourse, Oct 21, 2003

5 Δεκεμβρίου

Πάντοτε να θυμάστε ότι η εκπαίδευση δεν είναι απλά και μόνο συσσώρευση πλούτου ή για να εξασφαλίζετε τα προς το ζην. Τα χρήματα δεν μπορούν να χαρίσουν αληθινή ευτυχία. Μην παρεκκλίνετε από την Ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα) προς χάριν του πλούτου. Η Ενάρετη συμπεριφορά είναι η ζωή σας, η Αλήθεια είναι η αναπνοή σας, και το καλό ‘όνομα’ ο πλούτος σας. Αν εφαρμόσετε την Ενάρετη συμπεριφορά, θα αποκτήσετε φυσικά καλό όνομα. Η Ενάρετη συμπεριφορά έχει σχέση με την καρδιά, η εφαρμογή της θα σας κάνει αθανάτους. Σήμερα έχουμε ξεχάσει τους μεγάλους στοχαστές που επέδειξαν ανώτερα ιδεώδη. Πρέπει να θυμάστε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για ευγενείς σκοπούς και να προσπαθείτε να τους φθάσετε. Το πνεύμα της αυτοθυσίας είναι αυτό που έχει προστατεύσει και στηρίξει αυτή τη χώρα και αυτό το σύμπαν για πολλές γενιές. Να προσφέρετε τη ζωή σας για την προστασία της Ενάρετης συμπεριφοράς και όχι για να συσσωρεύετε πλούτη.
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 22, 2003

4 Δεκεμβρίου

Μέσα στον καθένα σας, ο Θεός είναι το πνεύμα που παρακινεί τα πάντα, η ίδια η Ψυχή. Πώς μπορείτε τότε να είστε κακοί, ενώ βρίσκεστε εδώ για την εκπλήρωση του σκοπού του Θεού, σύμφωνα με το θέλημά Του, το σχέδιο και τον νόμο Του; Ο Θεός σας έχει προικίσει με πολλές ικανότητες ώστε να μπορέσετε να Τον αναζητήσετε και να Τον φτάσετε. Δεν είστε λοιπόν, ένα αβοήθητο και παραμελημένο πλάσμα που υπόκειται στην ποινή του θανάτου. Είστε ενσάρκωση της ευδαιμονίας, γεννημένοι με πλούσια κληρονομιά, που είναι όλη δική σας! Μόνο που αποτυγχάνετε να τη ζητήσετε. Να έχετε πίστη στο πεπρωμένο σας και ένα εργάζεστε σταθερά για να το πετύχετε! Η αφοσίωση είναι προσκόλληση-δεσμός με τον Θεό δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την οικογένεια και το σπίτι σας. Αν ο σπόρος φυτευτεί μακριά από το γονικό δέντρο, θα μεγαλώσει με διαφορετικό τρόπο; Όχι! Βράστε τον σπόρο και τότε δεν θα μεγαλώσει ξανά. Παρομοίως, βράστε τα ένστικτα και τις παρορμήσεις σας, και καψαλίστε τους πόθους των αισθήσεων που σας υποδουλώνουν. Τότε θα φθάσετε πιο κοντά στον Θεό, οπουδήποτε κι αν είστε.
Μπάμπα, Divine Discourse, Jun 25, 1960

3 Δεκεμβρίου

Μην θεωρείτε την προσευχή και τον διαλογισμό ως την απασχόληση των ανισόρροπων και των μανιωδών. Να παραμένετε σταθεροί σ’ αυτά, γιατί μόνον αυτά μπορούν να σας σώσουν από την καταστροφή. Να προσφέρετε στον Θεό, όχι λουλούδια ως ανταμοιβή για μερικά χρήματα από το μαγαζί, αλλά τα ευωδιαστά λουλούδια των αρετών σας. Αφήστε τα δάκρυα χαράς να είναι ο αγιασμός με τον οποίο θέλετε να πλύνετε τα πόδια του Θεού. Να θεωρείτε τον Κύριο που λατρεύετε, είτε είναι ο Ιησούς είτε ο Κρίσνα είτε οποιοσδήποτε άλλος, ως συμπεριλαμβάνοντα όλες τις μορφές της Θειότητας. Μην διαφωνείτε με τους άλλους ότι οι άλλες μορφές Θεού είναι κατώτερης αξίας και η δική σας μορφή Θεού είναι ανώτερη. Να έχετε επίγνωση ότι κάθε μορφή του Θεού είναι εξίσου γλυκιά.
 Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 25, 1964

2 Δεκεμβρίου

Ο πηλός υπήρχε προτού τα πιάτα και τα δοχεία δημιουργηθούν από αυτόν. Τα δοχεία και τα πιάτα είναι πηλός, και ο πηλός θα εξακολουθεί να παραμένει όταν τα πιάτα και τα δοχεία δεν υπάρχουν πια. Το πιάτο και το δοχείο πρέπει να έχει επίγνωση ότι η ύπαρξή του ήταν και είναι πάντα πηλός. Αυτή, με άλλα λόγια, είναι η Αυτοπραγμάτωση. Όταν επιτευχθεί, όπου κι αν κοιτάζουν τα μάτια σας θα βρίσκετε τον εαυτό σας, και όπου στρέφεται η προσοχή σας, θα βλέπετε την αντανάκλασή σας. Αρχίσετε να νιώθετε αυτό τώρα, από αυτή τούτη τη στιγμή! Να ταυτίζεστε ως μέρος της μεγαλοπρεπούς και περίλαμπρης Οντότητας, γιατί όλα τα μεγαλεία και κάθε δόξα είναι δική Του, εν τέλει!
Μπάμπα, Divine Discourse, Nov 25, 1964

1 Δεκεμβρίου

Το σώμα λέγεται ότι είναι ο τόπος λατρείας του Θεού. Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο κόσμος είναι το σώμα του Θεού. Ένα τσίμπημα στο δάχτυλο του ποδιού, αμέσως αναγνωρίζεται ως τραύμα του εαυτού, διότι το δάχτυλο είναι μέρος του ίδιου εαυτού-σώματος. Ομοίως επίσης, τα δεινά σε κάποια γωνιά του κόσμου ενδιαφέρουν τον Θεό όσο τα δεινά σε κάποια άλλη. Ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα Μέγαρο του Θεού. Όλες οι χώρες και οι πολιτείες είναι απλώς δωμάτια του Μεγάρου Του. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι ολόκληρος ο κόσμος ένας ναός του Θεού, είναι το σώμα του, και Αυτός κατοικεί μέσα του!
Μπάμπα, Divine Discourse, Jun 25, 1960