Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2012

31 Δεκεμβρίου

Μια μητέρα που μεταφέρει νερό απ` το πηγάδι θα έχει ένα δοχείο στο κεφάλι της, μια άλλη στη μέση της και μια τρίτη στα χέρια της, και θα βιάζεται να φθάσει στο σπίτι, καθώς έχει πάντοτε στον νου της το βρέφος που είναι στη κούνια. Αν ξεχάσει το βρέφος ο βηματισμός της γίνεται πιο αργός και περιπλανιέται ολόγυρα, κουβεντιάζοντας με τις φίλες της. Παρομοίως, αν δεν έχετε στον νου σας τον Θεό, τον Σκοπό, θα περιπλανιέστε μέσα από πολλές γεννήσεις και θα φθάσετε αργά στο σπίτι. Ως εκ τούτου να έχετε την ανάμνηση του Θεού και της δόξας Του πάντοτε μέσα σας. Αυτό θα επιταχύνει τα βήματά σας και θα φθάσετε πιο γρήγορα στον Σκοπό σας.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 18, 1964

30 Δεκεμβρίου

Ο λωτός στης καρδιάς του ανθρώπου μαραζώνει για τον Ήλιο, για τη λαμπρότητα του Θεού. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για να Τον αποκτήσει. Μόνο με τη Θεϊκή αγάπη και την απομάκρυνση κάθε έλξης προς τον κόσμο μπορεί να Τον κερδίσει. Ο Θεός είναι η εγγύτερη και πιο αγαπητή οντότητα, αλλά η άγνοια Τον αποκρύπτει από τα μάτια. Τα αστέρια φαίνονται σαν σημεία φωτός, γιατί ευρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από μάς. Έτσι και ο Θεός φαίνεται ασήμαντος ή αναποτελεσματικός σε πολλούς, επειδή κρατούν πολύ μεγάλη απόσταση από Αυτόν. Εάν μερικοί πιστεύουν ότι ο Θεός δεν υπάρχει ούτε είναι ορατός, αυτό σημαίνει μονάχα ότι ευρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση για να Τον γνωρίσουν. Η αγάπη που τρέφει ο Θεός για όλους τους ανθρώπους είναι απαράμιλλη.


Μπάμπα, pine Discourse, Oct 17, 1966

29 Δεκεμβρίου

Η εφαρμογή είναι αυτό που μετράει στην πνευματικότητα. Η μόρφωση είναι βάρος, και πολλές φορές ακόμα και μειονέκτημα. Όσον καιρό πιστεύει κανείς ότι ο Θεός είναι μακριά, σε ναούς και άγια μέρη, θα νιώθει τη θρησκεία σαν βάρος και εμπόδιο. Αν όμως Τον εγκαταστήσει στην καρδιά του θα αισθανθεί ανάλαφρος, χωρίς βάρη, ακόμα και δυνατός. Είναι όπως όταν κουβαλάτε στους ώμους του ένα καλάθι με τρόφιμα, που το αισθάνεστε βαρύ. Αλλά καθίστε κοντά σ` ένα ρυάκι και φάτε το φαγητό από το καλάθι παρόλο που το βάρος του φαγητού δεν έχει μειωθεί, αισθάνεστε πιο δυνατοί και χαρούμενοι. Αυτό συνέβη επειδή φάγατε το φαγητό. Να κάνετε το ίδιο, με τη σκέψη του Θεού. Μην την μεταφέρετε πάνω στους ώμους σας, πάρτε την μέσα σας! Οι Γραφές διδάσκουν: «Ο Θεός είναι πράγματι η Πνοή Ζωής κάθε ψυχής. «Γι` αυτό να ζείτε πάντοτε μέσα στη Δόξα Του, με τη Ενθύμησή Του, με τον Στοχασμό Του, κάθε στιγμή της ζωής σας.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 18, 1964

28 Δεκεμβρίου

Το σώμα είναι ένα σπίτι που σας έχει δοθεί προς ενοικίαση. Ο ιδιοκτήτης είναι ο Θεός. Να ζείτε εκεί για όσον καιρό Εκείνος Θελήσει, ευχαριστώντας Τον και αποδίδοντας εις Αυτόν το ενοίκιο της πίστης και της αφοσίωσης. Μια ισχυρή θέληση είναι το καλύτερο τονωτικό που μπορείτε να λάβετε. Η θέληση γίνεται ισχυρή όταν γνωρίζετε ότι είστε παιδιά της αθανασίας ή που έχετε κερδίσει τη χάρη του Θεού. Στο έπος Μπαχαμπαράτα, οι αδελφοί Πάνταβας ήταν θαυμάσια λαμπρά παραδείγματα πίστης και αφοσίωσης. Κέρδισαν τη χάρη του Θεού και κατατρόπωσαν οποιαδήποτε πανούργα στρατηγική κι αν επινόησαν οι εχθροί τους. Η ενίσχυσή σας με τη χάρη από τον Θεό είναι το πιο αξιόπιστο μέσο στήριξης. Όταν κερδίσετε τη χάρη του Θεού, η ατίμωση, η ήττα και η απελπισία αποσύρονται όπως η ομίχλη εξατμίζεται μπροστά στον ήλιο. Ακόμα και οι ασθένειες δεν μπορούν να σας ακουμπήσουν. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύω να αντιμετωπίζετε τη ζωή ενδυναμώνοντας τις πνευματικές σας παρορμήσεις και επικαλούμενοι τη χάρη του Θεού.


Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

27 Δεκεμβρίου

Υπάρχουν μορφωμένοι λόγιοι που ξοδεύουν πολύ χρόνο επιχειρηματολογώντας για κάποια μορφή του Θεού, ότι είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Αυτή η πλάνη προκαλεί μεγάλη ζημιά. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μορφή του Θεού αποκαλύπτει μια ορισμένη φάση Του. Η ίδια η σύγκριση μειώνει την αξιοπιστία οποιουδήποτε λόγιου! Όποιος έχει ευλάβεια για τον Θεό, δεν πρέπει να επιχειρεί διανοητικές εκτιμήσεις της δύναμης του Θεού. Θα μπορούσε, ουσιαστικά, να προσπαθήσει ολόψυχα να αποκτήσει ενορατικό βίωμα του Θεού! Η αρμονία είναι η δοκιμασία για κάθε θρησκευτική άποψη-δοξασία. Αν προξενεί μίση ή φατρίες ή αλαζονεία, τότε αυτή η άποψη είναι σίγουρα κακή. Να παραμένετε μακριά από αυτές, αν ενδιαφέρεστε για την πνευματική σας άσκηση.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964

25 Δεκεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Σε όλες τις θρησκείες και χώρες εορτάζονται οι γεννήσεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά τα ιδεώδη για τα οποία έζησαν λησμονούνται και δεν ακολουθούνται. Έτσι οι εορτασμοί χάνουν το νόημά τους και καταντούν τεχνητές καθιερωμένες τελετές. Ο Χριστός δίδαξε τους ανθρώπους να αγαπούν όλες τις υπάρξεις και να υπηρετούν όλους με συμπόνια. Μόνο όταν εφαρμόζει κανείς αυτά τα ιδανικά θα μπορέσει να εορτάσει αληθινά τα γενέθλιά Του. Το εντός σας Θείο πρέπει να αντανακλάται σε κάθε σας πράξη. Η θέση της Αλήθειας είναι μέσα στην καρδιά σας. Λατρεία του Θεού σημαίνει να αγαπάτε τους άλλους με όλη σας την καρδιά. Πρέπει να ζείτε με αγάπη και να διάγετε μια ζωή ανιδιοτελούς υπηρεσίας βασισμένης στην αγάπη. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εορτάζετε τη γέννηση του Ιησού Χριστού.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1992

24 Δεκεμβρίου

Στον κόσμο σήμερα όλοι εκείνοι που είναι σεβαστοί ως μεγάλες προσωπικότητες, έχουν κερδίσει το καλό τους όνομα μόνο με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Για να πετύχει κανείς οτιδήποτε, πρέπει να έχει ακλόνητη αποφασιστικότητα. Όλες οι θρησκείες και οι Γραφές συμφωνούν ότι η μεγαλύτερη αρετή είναι η βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας σε καιρούς ανάγκης και η σωτηρία τους από συμφορές. Κάθε άνθρωπος έχει ίσα δικαιώματα μέσα στον κόσμο, γιατί το Θείο υπάρχει σε όλους. Για να απολαύσετε γαλήνη του νου, είναι ουσιώδες να εφαρμόζετε ανεκτικότητα και αταραξία. Καλοί και κακοί, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι υπάρχουν σε κάθε χώρα. Παρόλο που έχουν γεννηθεί στην ίδια οικογένεια, μερικοί είναι στενόμυαλοι, έχουν ανέντιμες ιδέες και ενδίδουν σε εγωιστικές πράξεις, ενώ οι υπόλοιποι στην οικογένεια είναι ευγενείς και ανιδιοτελείς. Το πρώτιστο καθήκον όλων σας είναι να είστε φιλικοί προς όλα τα όντα και να κάνετε το καλό με αγάπη.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1992

23 Δεκεμβρίου

Να ζείτε στην αλήθεια, τότε θα βιώσετε τη Θεϊκή Ευδαιμονία. Η πίστη στον Θεό προάγει την αγάπη. Η αγάπη οδηγεί στη γαλήνη. Η γαλήνη προετοιμάζει το δρόμο για την αλήθεια. Όπου υπάρχει πίστη υπάρχει αγάπη, όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει γαλήνη, όπου υπάρχει γαλήνη υπάρχει αλήθεια. Όπου υπάρχει αλήθεια υπάρχει ευδαιμονία, όπου υπάρχει ευδαιμονία, υπάρχει ο Θεός. Ο Θεός εκδηλώνεται με πολλές μορφές που τις λατρεύουν οι άνθρωποι, για την χαρά που αποκομίζουν από αυτό. Η αλήθεια είναι μία, ανεξάρτητα από έθνη ή θρησκείες. Τα ονόματα και οι μορφές των ανθρώπων μπορεί να διαφέρουν, αλλά το Υπέρτατο που υπάρχει μέσα τους (Ύπαρξη Συνειδητότητα – Ευδαιμονία) δεν διαφέρει. Είναι Αιώνιο και Αμετάβλητο. Ενσαρκώσεις της αγάπης του Θεού! Γκρεμίστε τους τοίχους που χωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Απαλλαγείτε από διαφορές που στηρίζονται σε κοινωνικές τάξεις και δοξασίες. Αναπτύξτε ακλόνητη πίστη στην ενότητα της Ανθρωπότητας. Καλλιεργείτε αγάπη μέσα στις καρδιές σας. Τότε, τα έθνη θα είναι ενωμένα, θα έχουν ευημερία και ευτυχία.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1988

22 Δεκεμβρίου

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα όταν δίδασκε τους αλιείς μαθητές Του: «Σ` ένα ποτάμι το νερό ρέει με ορμητικό ρεύμα, αλλά τα μικρά ψάρια μπορούν να κολυμπούν μέσα του και να περιφέρονται χαρούμενα, παρά την ταχύτητα του ρεύματος. Στον ίδιο ποταμό, ένας τεράστιος ελέφαντας που πιάστηκε στα ορμητικά νερά του, είναι πιθανόν να παρασυρθεί ή να πνιγεί παρά το τεράστιο μέγεθός του. Ο ελέφαντας δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί! Ο λόγος είναι ο εξής: Αυτό που χρειάζεστε για να επιβιώσετε σ` ένα ποτάμι δεν είναι το να έχετε μεγάλο μέγεθος, αλλά ικανότητα να κολυμπάτε. Κατά τον ίδιο τρόπο ένας άνθρωπος που έχει παγιδευτεί στον ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης, χρειάζεται, όχι πολλές μεταφυσικές φιλοσοφίες, πνευματική κατάρτιση ή πλούτο, αλλά τη χάρη της αγάπης του Θεού». Ακόμα και χωρίς καμία γνώση των Γραφών, μπορεί κανείς να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα της ζωής εάν είναι ευλογημένος με την αγάπη του Θεού. Ως εκ τούτου, να θυμάστε τον Κύριο με αγάπη, να Του προσφέρετε λατρεία με αγάπη και να καθαγιάζετε τη ζωής σας με αγάπη.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 25, 1988

21 Δεκεμβρίου

Το χλωρό νεροκολοκύθι βυθίζεται στο νερό, το ξερό όμως επιπλέει. Γίνετε κι εσείς «στεγνοί», απαλλαγείτε από προσκολλήσεις, αποφύγετε άγχη και ανησυχίες. Τότε θα μπορείτε να επιπλέετε ανεπηρέαστοι πάνω στα νερά της αλλαγής και της ευκαιρίας. Ακόμη και το νερό, όταν γίνει ατμός, μπορεί να ανέλθει στον ουρανό. Απαλλαγείτε από επιθυμίες που σας σέρνουν προς τα κάτω. Να έχετε μόνο την επιθυμία να έλθετε πρόσωπο με πρόσωπο με την Αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια λαμπυρίζει μέσα σας, περιμένοντας να την ανακαλύψετε. Ο Θεός είναι ο Ένοικος στο σώμα, γι` αυτό όταν Τον αναζητείτε στον εξωτερικό κόσμο, δεν μπορείτε να Τον αντιληφθείτε. Να Τον αναζητείτε μέσα σας. Να Τον αγαπάτε δίχως να σκέφτεστε τίποτα άλλο, και να νιώθετε ότι δίχως Αυτόν τίποτα δεν έχει καμιά αξία. Να αισθάνεστε ότι Αυτός είναι τα πάντα. Τότε θα γίνετε δικοί Του κι Εκείνος θα γίνει δικός σας. Δεν υπάρχει καμιά συγγένεια πιο στενή από αυτή!
Μπάμπα ,pine Discourse, Oct 17, 1966

20 Δεκεμβρίου

Η ανώτερη πνευματική πειθαρχία είναι να ακολουθείτε επιμελώς τις οδηγίες του Δασκάλου. Χρόνια και χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης μετατρέπουν κάποιον σε στρατιώτη, που μπορεί μετά να αντιμετωπίσει όλες τις δοκιμασίες ενός πολέμου. Ο ηρωικός πολεμιστής δεν έγινε μέσα σε μια μέρα. Περιορισμοί, κανονισμοί, γυμνάσια και τεχνικές που έχουν καθοριστεί γι` αυτόν τον σκοπό, γίνονταν επί πολύ καιρό. Ομοίως επίσης, ο πνευματικός αναζητητής που μπορεί να κερδίζει νίκες στη ζωή, δεν μπορεί να γίνει μόνο σε μια μέρα! Κατανοήστε αυτό και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία σας σ` αυτή τη ζωή. Εφαρμόστε το πλήρως. Θα νοιώσετε την ανάγκη να συγχωνευθείτε με τον Θεό, αν όχι σ` αυτή τη γέννηση, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες δέκα γεννήσεις. Συνεπώς, μην αφήνετε την ευκαιρία και αγωνιστείτε ολόψυχα, από σήμερα, να αποκτήσετε τη χάρη του Θεού. Ο Γεμάτος-συμπόνια Θεός θα σας παραχωρήσει σίγουρα τη Χάρη Του ως ανταμοιβή για τις πνευματικές σας ασκήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 12, 1964.

19 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος είναι ο μονάρχης όλων των ζώων. Παρόλο που ο ελέφαντας ζει περισσότερο απ` αυτόν, το λιοντάρι είναι πιο άγριο, ο αετός βλέπει πιο μακριά, ο κόκορας πιο συνεπής στην πρωινή έγερση, η αγελάδα πιο εμποτισμένη με το πνεύμα της αυτοθυσίας και ούτω καθεξής, όμως μόνο η ανθρώπινη γέννηση παρέχει τις δυνατότητες εκείνες που μπορούν να αναδειχθούν με κατάλληλη καλλιέργεια. Γεννιέστε με απελπιστικό θρήνο, αλλά πρέπει να πεθάνετε με χαμόγελο χαράς. Αυτός είναι ο σκοπός των χρόνων μεταξύ ζωής και θανάτου. Τώρα όμως οι άνθρωποι σπαταλούν αυτά τα χρόνια. Κλυδωνίζονται από τη μια ανάγκη στην άλλη, από τη μια θλίψη στην άλλη, μέχρις ότου φθάσουν σε αδιέξοδο από την απελπισία και εξαντληθούν από μάταιες επιδιώξεις. Οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται στην απελπισία και την εξάντληση. Μόνο ο Θεός είναι η άγκυρα που θα σας σώσει από το άγχος και την αναταραχή. Μην Τον απαρνείστε ούτε να Τον αγνοείτε στη ζωή σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

18 Δεκεμβρίου

Όπως το μοσχαράκι ψάχνει τη θηλή της αγελάδας για το θρεπτικό γάλα, έτσι να ψάχνετε τον Θεό και τη δόξα Του στη Φύση. Στην πραγματικότητα, η Φύση είναι χρήσιμη μόνο όταν νοιώθει κανείς θαυμασμό και δέος για την πρόκληση και στήριξη που μπορεί να του παρέχει. Τα πάντα είναι απεικονίσεις-αντανακλάσεις του Θεού. Γι` αυτό βγαίνει χαρά από μέσα σας όταν βλέπετε και ακούτε τα αφηγήματα της δόξας του Θεού, και το πώς έλκει όλους προς Αυτόν. Είναι το κάλεσμα του Θεού (bimba, Atma)) προς την αντανάκλαση (prathibimba), για να συγχωνευθεί μαζί Του. Όλοι έχετε δικαίωμα να συγχωνευθείτε σ` Αυτόν, και όλοι τελικά πρέπει να το πετύχετε. Να θυμάστε, πρέπει να έρθετε σε Εμένα, αν όχι σ` αυτή τη γέννηση, τουλάχιστον μέσα σε δέκα γεννήσεις! Να αγωνίζεστε να αποκτήσετε τη Χάρη που είναι η ανταμοιβή για τις πνευματικές σας ασκήσεις. Και η ύψιστη πνευματική άσκηση είναι να ακολουθείτε τις εντολές του Κυρίου.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 12, 1964

17 Δεκεμβρίου

Το σώμα είναι το άρμα του ανθρώπου, κι ο άνθρωπος ο αφέντης του. Η ανθρώπινη γέννηση είναι η πιο λαμπρή και πολύτιμη ευκαιρία ανάμεσα σε όλα τα άλλα όντα. Το ανθρώπινο σώμα είναι το κάστρο από το οποίο μπορεί κανείς να πολεμήσει με επιτυχία τους εχθρούς της προσκόλλησης και του εγωισμού. Είναι το σκάφος με το οποίο μπορεί να διασχίσει τη θάλασσα της αλλαγής και της τύχης. Η συνειδητοποίηση της εντός σας πραγματικότητας, μέσω αμείωτων πνευματικών ασκήσεων, είναι επίπονη δοκιμασία γεμάτη κινδύνους καταστροφές, σαν να παίζει κανείς με τη φωτιά ή να ζει με άγρια ζώα. Οι Ουπανισάντ συγκρίνουν τον δρόμο του πνευματικού αναζητητή με την κόψη ξυραφιού. Πρέπει κανείς να είναι σε εγρήγορση, να επαγρυπνεί, και πλήρως έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις έκτακτες καταστάσεις. Χρησιμοποιήστε την πολύτιμη ευκαιρία αυτής της ανθρώπινης γέννησης και μοχλεύστε τη ευφυΐα, τη διάκριση και τη μη-προσκόλληση που σας έχουν δωριστεί, για να ανέλθετε πάνω απ` όλα, και να πραγματώσετε την Υπέρτατη Πραγματικότητα.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

16 Δεκεμβρίου

Γνωρίζετε μόνο το παρόν που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας, δεν αντιλαμβάνεστε ότι το παρόν σχετίζεται με το παρελθόν και προετοιμάζει την πορεία του μέλλοντος. Κάθε γέννηση εξαφανίζει τη μνήμη που έχει βιώσει κάποιος. Το δέντρο προήλθε από τον σπόρο και ο σπόρος από το δέντρο και ούτω καθεξής. Μπορεί να μην γνωρίζετε πιο ήλθε πρώτο, το δέντρο ή ο σπόρος, αλλά μπορείτε εύκολα να βάλετε ένα τέλος στον κύκλο, όταν τηγανίσετε τον σπόρο. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι το τέλος αυτού του κύκλου της γέννησης και του θανάτου βρίσκεται στα χέρια σας. Οι Γραφές και τα ιερά βιβλία εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Δεν προορίζονται για να σας παραπλανήσουν. Δεν είναι αυτή η επιθυμία των σοφών που συνέγραψαν αυτά τα χρονικά και τα βιώματά τους. Η επιθυμία τους είναι να πουν στους ανθρώπους την αλήθεια για τον εαυτό τους.
Μπάμπα, pine Discourse,Feb 12, 1964

15 Δεκεμβρίου

Πρέπει κανείς να αναπτύξει βαθιά απόσπαση. Δεν υπάρχει καμία ωφέλεια στο να απαρνηθείτε κάποια τροφή ή ποτό που έχετε συνηθίσει, όταν ακούτε μια ομιλία, ή όταν κάπου πλησίον σας εκφωνούνται θρησκευτικά εδάφια. Αποσπαστείτε από ό,τι σας κρατάει μακριά από τον Θεό. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον διαλογισμό ή στην επανάληψη του Ονόματος του Θεού (Ναμασμάρανα), διότι η γαλήνη και η χαρά δεν πρόκειται να βρεθούν στην εξωτερική φύση. Είναι θησαυροί που βρίσκονται κρυμμένοι στην εσωτερική επικράτεια καθενός. Όταν τους εντοπίσετε, δεν θα είστε ποτέ ξανά λυπημένοι ή ταραγμένοι. Με κάθε εισπνοή, να προφέρετε το Όνομα του Θεού. Με κάθε εκπνοή, να προφέρετε το Όνομα του Θεού. Χρησιμοποιήστε πλήρως αυτή τη λαμπρή και πολύτιμη ευκαιρία της ζωής σας. Να ζείτε εν Θεώ, για τον Θεό, με τον Θεό.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

14 Δεκεμβρίου

Τρία ψάρια ζούσαν σε μια λιμνούλα. Το ένα είπε στα άλλα δύο ότι το νερό λιγόστευε και πρέπει να φύγουν πριν να είναι πολύ αργά. Το πρώτο ψάρι αποφάσισε να αφήσει αμέσως τη λιμνούλα, το δεύτερο είπε ότι θα μπορούσε να σωθεί όταν συμβεί το δυσάρεστο, και το τρίτο ψάρι αγνόησε το πρώτο. Σε εύθετο χρόνο, το δεύτερο και το τρίτο ψάρι πιάστηκαν από έναν ψαρά. Το δεύτερο ψάρι κατάφερε να σχίσει το δίχτυ και να δραπετεύσει, το τρίτο αποδέχτηκε μοιρολατρικά τη μοίρα του. Ο ψαράς είναι η θεότητα του θανάτου. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση για το `λιγόστεμα` στο οποίο υπόκειται η δεξαμενή της ζωής του ανθρώπου, ο θάνατος θα τον αρπάξει. Μεταναστεύστε στη θάλασσα της Χάρης του Θεού, που δεν αδειάζει, ή διαφορετικά μάθετε τη τέχνη να σχίσετε το δίχτυ του θανάτου. Ξεφορτωθείτε τη νωθρότητα και τη ραστώνη, αποκηρύξτε τον φανατισμό και γίνετε αφιερωμένοι υπηρέτες του Κυρίου. Τότε όλη η δύναμη, η χαρά και η Χάρη θα σας κατακλύσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

13 Δεκεμβρίου

Να είστε ακλόνητοι, να παίρνετε εδραίες αποφάσεις. Μην κάνετε κάποιο λάθος ή κάποιο λανθασμένο βήμα και μετά μετανοείτε. Να είστε ακλόνητοι, πιστοί στις αποφάσεις σας, κάθε μέρα. Προτού κάνετε κάτι, σταθμίστε και πάρτε μια απόφαση. Αυτό είναι καλύτερο από το να κάνετε ένα άτολμο βήμα και μετά να μετανιώνετε και να χάνετε τον δρόμο. Στη μάχη της Μαχαμπαράτα, ο Αρτζούνα είχε την προνοητικότητα να κάνει μια μικρή ανάπαυλα και να σκεφθεί για τις συνέπειες του πολέμου, λίγο πριν αρχίσει η μάχη. Ζήτησε λοιπόν από τον Κρίσνα να τον συμβουλεύσει και να τον καθοδηγήσει. Συνεπώς, να κάνετε κάθε βήμα στην πνευματική άσκηση ή στις καθημερινές σας υποθέσεις, μόνο μετά από βαθιά περίσκεψη και αφού βεβαιωθείτε ότι θα είναι για το καλό και την ευημερία σας. Να συλλογίζεστε, να χρησιμοποιείτε τη διάκριση σας, μην σπεύδετε σε συμπεράσματα ούτε να `άγεστε` από απλές φήμες.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 11, 1964

12 Δεκεμβρίου

Μπορείτε να αισθανθείτε την παρουσία του Θεού, στα βάθη της σιωπής. Στην αναταραχή, την αναστάτωση, και τη σύγχυση που επικρατεί στην αγορά, δεν μπορείτε να ακούσετε τα ανάλαφρα βήματά Του. Αντηχεί με διαύγεια, όταν όλα είναι γεμάτα σιωπή. Ως εκ τούτου επιμένω για τη σιωπή, τα απαλά λόγια και τον ελάχιστο ήχο. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε ψιθυριστά, γλυκά και ειλικρινά. Όταν θέλετε να τοποθετήσετε έναν βαρύ αντικείμενο πάνω στο πάτωμα, να το αφήνετε με προσοχή, μην το πετάτε και προκαλείτε θόρυβο γύρω σας. Σκύψτε λίγο, αφήστε το απαλά στο πάτωμα με προσοχή. Παρομοίως, να εξετάζετε κάθε σας πράξη και να φροντίζετε να την κάνετε ήπια και ήσυχα. Να διενεργείτε όλες σας τις συναλλαγές με ελάχιστα λόγια μειώνοντας και τον θόρυβο. Μην φωνάζετε σ` αυτούς που στέκονται μακριά σας, πηγαίνετε κοντά τους ή κάντε τους νόημα να σας πλησιάσουν. Ο δυνατός θόρυβος είναι μια ιεροσυλία του ουρανού, όπως ακριβώς υπάρχουν ανόσιες χρήσεις της γης και του νερού.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

11 Δεκεμβρίου

Έχετε την ακούσει την ιστορία του κουνελιού που δανείστηκε από τη μητέρα Γη τέσσερις πένες; Το κουνέλι σκέφτηκε, «Αν τρέξω όσο πιο μακριά μπορώ από το μέρος που έλαβα το δάνειο, θα γλιτώσω από την υποχρέωση.» Έτσι μια μέρα, το κουνέλι έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσαν τα πόδια του. Μετά από λίγο, κάθισε κάτω με μεγάλη ανακούφιση και σκέφτηκε, «Τώρα κανένας δεν θα μου ζητήσει να τον ξεπληρώσω.» Τότε όμως συγκλονίστηκε, γιατί τη στιγμή εκείνη, άκουσε από το έδαφος μια φωνή, «Η μητέρα γη είναι ακριβώς κάτω από τα πόδια σου! Δεν μπορείς να διαφύγεις από μένα, όσο γρήγορα κι αν τρέξεις!» Κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, δεν μπορείτε να διαφύγετε από το Θείο. Οπουδήποτε κι αν πάτε αναζητώντας καταφύγιο, ο Κύριος απαιτεί καλή συμπεριφορά, καλές συνήθειες, καλές σκέψεις και καλές συναναστροφές! Αξιοποιήστε αυτή την ευκαιρία, δεχθείτε αυτή τη χρήσιμη συμβουλή, διαλέξτε καλές συναναστροφές και αγωνιστείτε ειλικρινά να φτάσετε στον στόχο σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 11, 1964

10 Δεκεμβρίου

«Ο Θεός κατοικεί στην καρδιά όλων των όντων» αναφέρει ο Κρίσνα στην Γκίτα. Δεν βρίσκεται μόνο στους ιερούς τόπους προσκυνήματος. Όπως κάθε σταγόνα του ωκεανού έχει την αλμυρή γεύση, τη σύσταση και το όνομα του ωκεανού, έτσι και κάθε ον έχει τη θεϊκή γεύση, τη σύσταση και το όνομα του Θεού. Μόνο που δεν το αντιλαμβάνεστε τόσο ξεκάθαρα. Ο ποταμός αντιλαμβάνεται τον εαυτό του όταν φθάσει στη θάλασσα. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται-πραγματώνει τον εαυτό του όταν συγχωνευθεί στο Απόλυτο. Ο χώρος που βρίσκεται μέσα σε ένα δοχείο πρέπει να γίνει ένα με τον χώρο που υπάρχει σε ολόκληρο το Σύμπαν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποκήρυξη της προσκόλλησης, που είναι μόνο μια τεχνητή δημιουργία του παραπλανημένου νου. Η υποδεέστερη κατάσταση της ανθρωπότητας που τώρα σας ικανοποιεί, πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην κατάσταση της Πραγματικότητας του Θεού που είναι η αυθεντική κατάσταση.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 11, 1964

9 Δεκεμβρίου

Οι αρχαίοι σοφοί που καθόρισαν όλες τις εορτές που εορτάζουμε σήμερα, είχαν έναν ανώτερο σκοπό κατά νου. Ήθελαν να μας διαποτίσουν το εσωτερικό νόημα και τη χρησιμότητα κάθε τέτοιας εορτής ως βήμα στην πνευματική άσκηση, ως υπενθύμιση του ταξιδιού που καθένας πρέπει μόνος του να αναλάβει προς τα πόδια του Κυρίου. Η εορτή Ντάσαρα για παράδειγμα, εορτάζει τη νίκη των δυνάμεων του καλού επί των δυνάμεων του κακού που εναντιώνονται στην πρόοδο του ανθρώπου προς την αγάπη και το φως. Πρέπει να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι δυνάμεις του καλού μάχονται τις δυνάμεις του κακού μέσα σε κάθε ζωντανό ον, και αν στηρίζονται στη μεγαλειώδη Θεϊκή Δύναμη που προάγει και φροντίζει το Σύμπαν, θα μπορούν εύκολα να νικήσουν και να πετύχουν τον στόχο.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

8 Δεκεμβρίου

Το Θείο εκφράζεται ως τα πέντε στοιχεία ουρανός (χώρος), αέρας, φωτιά, νερό και γη. Ολόκληρη η Δημιουργία δεν είναι παρά ένας συνδυασμός από δύο ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία σε πολυποίκιλες αναλογίες. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες αυτών των πέντε στοιχείων είναι ήχος, αφή, μορφή, γεύση και οσμή, που γίνονται αντιληπτές από το αυτί, το δέρμα, το μάτι, τη γλώσσα και τη μύτη. Όλα τα στοιχεία είναι άφθονα στη Φύση, είναι πολύτιμα, και έχουν έμφυτη θεϊκή δύναμη. Γι` αυτό να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο, ευλάβεια, ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη. Υπερβολική ή ανάρμοστη χρήση θα βλάψει την ευημερία σας, όπως το μαρτύριο του να πίνετε περισσότερο ή λιγότερο νερό απ` ό,τι χρειάζεται. Η εισπνοή περισσότερου αέρα είναι πνιγηρή. Η φωτιά με μέτρο μπορεί να θερμάνει ή να ζεστάνει και να λιώσει κάτι, αλλά πέραν ενός ορισμένου ορίου, είναι ολοκαύτωμα. Και η υπέρμετρη χρήση ήχου θα ενοχλήσει πολύ τους ανθρώπους και θα τους τρελάνει. Ως εκ τούτου, μάθετε να χρησιμοποιείτε τους φυσικούς πόρους με νοημοσύνη και μέτρο, προσβλέποντας στη στοργική υπηρεσία όλου του κοινωνικού συνόλου.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

7 Δεκεμβρίου

Ένας δικαστής ανωτάτου δικαστηρίου μπορεί, όταν είναι στο σπίτι του, να παίζει με το εγγόνι του και να γονατίζει στα τέσσερα ώστε να ανεβεί ο μικρός στην πλάτη του. Μπορεί να σέρνεται στο πάτωμα με τον μικρό στη ράχη του, αλλά καθ` όλο αυτό το διάστημα, η ιδιότητά του ως δικαστού δεν υφίσταται καμιά μείωση, ούτε ο ίδιος το ξεχνάει. Ομοίως επίσης, πρέπει πάντοτε να έχετε συναίσθηση της ύψιστης αποστολής για την οποία έχετε έλθει. Δεν πρέπει να την ντροπιάζετε με κανέναν τρόπο, και με καμία άσκοπη πράξη ή σκέψη ή λόγο. Έχω έλθει για να σας δώσω το θάρρος και την εμπιστοσύνη να `διανοηθείτε` τον εαυτό σας ως την Υπέρτατη Αλήθεια (Πάραματμα) που πραγματικά είστε, για να σας δώσω τη διανοητική δύναμη να `συλλάβετε`, να αντιληφθείτε την πραγματικότητα. Μόνο αυτά μπορούν να καταστρέψουν την ψευδαίσθηση-πλάνη που γεννάει η άγνοια.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 11, 1964

6 Δεκεμβρίου

Συχνά, οι άνθρωποι προσπαθούν να αναμορφώσουν τον κόσμο χωρίς να κάνουν καμιά ή έστω αντίστοιχη προσπάθεια για να αναμορφώσουν τον εαυτό τους. Διότι, είναι πολύ ευκολότερο να δίνουν συμβουλές και να νουθετούν τους άλλους, από το να δέχονται συμβουλές και να προοδεύουν οι ίδιοι. Οι άλλοι είναι, θεμελιωδώς, μια αντανάκλαση του εαυτού σας. Εσείς είστε το πρωτότυπο και εσείς οι ίδιοι πρέπει να βελτιώσετε τον `τύπο` σας. Αφιερώστε χρόνο για να ενδυναμώσετε τις εσωτερικές σας παρορμήσεις προς τις αρετές και την καλοσύνη, ώστε να γίνετε απόρθητοι και απρόσβλητοι από μέσα σας. Τότε θα μπορείτε να ασχοληθείτε με την αναμόρφωση των άλλων στον πλανήτη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1966

5 Δεκεμβρίου

Η δόξα του Θείου η αφθονία, η πληρότητα, η έκταση και το βάθος της Θεϊκής εμπειρίας πρέπει να βιωθούν. Δεν μπορούν να εκφραστούν με οσεσδήποτε λέξεις ή παραστάσεις. Πρέπει να αισθάνεσαι ότι είναι ύψιστο πεπρωμένο σου να αποκτήσεις αυτό το βίωμα. Δεν είσαι ένα ποταπό πλάσμα, γεννημένο στη λάσπη ή στην αμαρτία μόνο και μόνο για να διασφαλίσεις μια μονότονη ύπαρξη και να εξαλειφθείς. Είσαι ένα μείγμα από θνητό και αθάνατο. Η απελευθέρωση είναι το μέσον για να απαλλαγείς από τη λύπη και να ζεις σε χαρά. Και είναι εύκολο να το πετύχεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να θέσεις όλα σου τα βάρη στον Θεό. Αυτό θα σε κάνει ξέγνοιαστο, και χωρίς λύπη. Να θεωρείς τα πάντα ως Παιχνίδι του Θεού που λατρεύεις και αγαπάς. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει να χειροκροτείς με ευδαιμονία και χαρά, γιατί όλα είναι το Θεϊκό Του Παιχνίδι και μπορείς να είσαι τόσο ευτυχισμένος όσο Αυτός, και γιατί τα σχέδια Του εκτυλίσσονται όπως πρέπει, και είναι για το ύψιστο καλό σου!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 11, 1964

4 Δεκεμβρίου

Να ζείτε τη ζωή σας με τέτοιον τρόπο, ώστε στις επόμενες γενιές οι άνθρωποι να σας θυμούνται με ευγνωμοσύνη και χαρά. Για να ζείτε μια καλή ζωή, η συνεχής παρακίνηση από τον Θεό μέσα σας θα σας δώσει μεγάλη βοήθεια. Αυτή η θεοπνευστία μπορεί να αποκτηθεί μόνο με τη συνεχή επανάληψη του Ονόματος του Θεού και το κάλεσμα των εσωτερικών πηγών του Θείου. Το Όνομα του Θεού είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να κερδίσετε τη χάρη Του, να αντιληφθείτε την παρουσία Του, να σχηματίσετε νοερά τη Μορφή Του και να ενθυμείσθε τη δόξα Του. Αν το επαναλαμβάνετε από τα βάθη της καρδιάς σας, έστω και μια φορά το πρωί και άλλη μια το βράδυ, θα κάνει το σπίτι σας αληθινό `σπιτικό` αντί για σπηλιά. Οι αισθήσεις είναι τα παράθυρα, που όταν αφεθούν ανοιχτά, η λυχνία του Ονόματος του Θεού θα τρεμοσβήνει. Να κρατάτε τις αισθήσεις σας μακριά από αρνητικές επιρροές και να συγκεντρώνεστε στο Όνομα του Θεού, στο κάλλος και τη γλυκύτητά του.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol VI, Ch 27

3 Δεκεμβρίου

Αν στρέψετε το κλειδί της κλειδαριάς αριστερά, αυτή κλειδώνει. Αν το στρέψετε δεξιά, ανοίγει. Ομοίως επίσης, αν στρέψετε τον νου σας προς τον αντικειμενικό κόσμο, θα κλειδωθεί, θα `πιαστεί` και θα εμπλακεί σε βάθος. Στρέψτε τον δεξιά, κατευθύνετέ τον μακριά από τα πράγματα των αισθήσεων, και η κλειδαριά ανοίγει, είστε ελεύθεροι και η λύτρωση είναι στα χέρια σας! Πώς να στρέψετε τον νου σας δεξιά; Αρχίστε με την ενθύμηση του Ιερού Ονόματος του Θεού, ως πρώτο βήμα. Ένα μεγάλο και μακρύ ταξίδι αρχίζει με το πρώτο βήμα. Αυτό το πρώτο βήμα θα σας οδηγήσει στο δεύτερο και στο τρίτο, και τελικά στη συνειδητοποίηση του προορισμού ή σκοπού σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964

2 Δεκεμβρίου

Όταν ένα αεροπλάνο διασχίζει τον ουρανό, δεν αφήνει κανένα σημάδι πάνω του, καμία γραμμή που να παραμένει, καμία αυλακιά ή οπή που να παρεμβαίνει στην υπόλοιπη κυκλοφορία. Έτσι κι εσείς, να αφήνετε οποιοδήποτε ή όλα τα αισθήματα και συναισθήματα να διασχίζουν τον νου σας, αλλά μην επιτρέπετε σε κανένα από αυτά να προκαλεί κάποια εντύπωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη αυτοέρευνα, με τον σιωπηλό συλλογισμό μέσα σας. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από το να ακούτε διαλέξεις ή να μελετάτε βιβλία. τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να βαδίζουν με τη βοήθεια μιας συσκευής που στηρίζεται σε τρεις ρόδες. Το Πράναβα (AUM) είναι ένα τέτοιο εργαλείο, του οποίου τα τρία γράμματα A, U, και M είναι οι τρεις ρόδες. Όταν `κρατιέστε` απ` αυτό, θα μπορέσετε να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα πόδια σας της αφοσίωσης και της μη-προσκόλλησης. Αν βαδίζει κανείς με τη βοήθεια του διαλογισμού στο Πράναβα, θα μπορέσει σίγουρα να πραγματώσει τη δόξα του Θείου, το οποίο είναι η ίδια η ουσία του Σύμπαντος.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol VI, Ch 27.

1 Δεκεμβρίου

Όπως το σώμα είναι το σπίτι που ζείτε, το Σύμπαν είναι το σώμα του Θεού. Όταν ένα μυρμήγκι δαγκώσει το μικρό δάχτυλο του ποδιού σας, σ` ένα κλάσμα δευτερολέπτου όλη σας η προσοχή πηγαίνει σ` εκείνο σημείο, αντιδράτε στον πόνο και προσπαθείτε να διώξετε αμέσως τον μικροσκοπικό εχθρό. Ομοίως επίσης, πρέπει να αισθάνεστε τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων, στην κοινωνία γύρω σας. Σταματήστε και σκεφτείτε για λίγο, για να υπολογίσετε τι καλό έχετε κάνει στην κοινωνία που σας βοηθάει να ζείτε άνετα τη ζωή σας. Μην χαραμίζετε τις ικανότητές σας σε ασύμφορες επιδιώξεις. Δεν πρέπει να είστε βάρος για τους άλλους, ή εχθρός του ίδιου σας του εαυτού. Επεκτείνετε τη συμπόνια σας για να βοηθάτε τους άλλους, που έχουν ανάγκη, στον βαθμό των ικανοτήτων και πόρων σας. Να είστε ευγενικοί προς όλους τους γνωστούς και συγγενείς σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964