Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2010

31 Δεκεμβρίου

Ποτέ μην απογοητεύεστε όταν σε συντρίβουν οι δυσκολίες. Ο Θεός ποτέ δεν θα σας επιβάλλει δοκιμασίες που δεν μπορείτε να αντέξετε. Δοκιμάζει τους πιστούς Του με ποικίλους τρόπους. Οι δοκιμασίες είναι το «γούστο» του Θεού.Ποτέ μην φοβάστε καμιά δοκιμασία. Να είστε έτοιμοι να θυσιάσετε ακόμα και τη ζωή σας για χάρη του Θεού. Μόνο τότε θα σας προστατέψει ο Θεός. Ο Θεός δεν έχει ατέλειες. Όλα τα λόγια και οι πράξεις του Θεού είναι τέλεια. Όλα όσα βλέπετε είναι η αντανάκλαση, η αντίδραση και η αντήχηση των συναισθημάτων σας. Η φύση τους είναι ψυχολογική. Ο Θεός πάντοτε σας παρέχει μόνο ευημερία. Κατανοήστε και βιώστε αυτή την αλήθεια.
- Μπάμπα

30 Δεκεμβρίου

Δεν πρέπει να σπαταλάτε τη ζωή σας μόνο για να τρώτε, να πίνετε και να κοιμάστε. Στην πραγματικότητα μια τέτοια ζωή είναι μια κηλίδα στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Κάθε δραστηριότητά σας πρέπει να απηχεί το θείο μήνυμα. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό σήμερα. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν αφιερώσει τη ζωή στους στο έργο του Θεού. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σε υλιστικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει κανένα κακό στο να μελετάτε, να εργάζεστε, και να κερδίζετε χρήματα, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα κάνετε με το σωστό πνεύμα, δηλαδή να είναι ωφέλιμα σε όλους ανεξαιρέτως. Βλέπετε πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν. Με τι τρόπο τους βοηθάτε; Οι δυαδικότητες της ζωής όπως ο πόνος και η ευχαρίστηση πηγαίνουν χέρι-χέρι. Ο πόνος και η ευχαρίστηση συνυπάρχουν. Είναι αδύνατο να τα διαχωρίσετε. Η ευχαρίστηση δεν υφίσταται ξεχωριστά. Η καρποφορία του πόνου είναι η ευχαρίστηση. Αυτό το μήνυμα της αλήθειας πρέπει να διδαχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Χωρίς πόνο, δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς την αξία της ευχαρίστησης. Η αξία του φωτός μπορεί να συνειδητοποιηθεί μόνο όταν υπάρχει σκοτάδι.

29 Δεκεμβρίου

Έχοντας γεννηθεί ως άνθρωποι πρέπει να πραγματώσετε το Θείο μέσα σας. Το πρώτιστο καθήκον κάθε ανθρώπου, ως αγγελιαφόρου του Θεού, είναι να εφαρμόζει και να διαδίδει τις αρχές της αλήθειας, της αγάπης και της ειρήνης, να βιώνει την ευδαιμονία μέσα του και να την μοιράζετε με τους άλλους. Εκείνος που διαδίδει τα εγκόσμια, τα φευγαλέα και τα εφήμερα θέματα δεν μπορεί να αποκαλείται Αγγελιαφόρος του Θεού. Αυτός που αγαπάει τον Θεό είναι ο Αγγελιαφόρος του Θεού. Αυτόν όμως που αγαπάει ο Θεός είναι ο Υιός του Θεού. Αυτός που κατανοεί την αρχή της ενότητας γίνεται ένα με τον Θεό.

28 Δεκεμβρίου

Όλοι οι άνθρωποι παρατηρούν μόνο το διάστημα (διάλειμμα) ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο. Ενδιαφέρονται μόνο για αυτή την περιορισμένη περίοδο. Όμως ο Θεός, ο Κυρίαρχος και Ανώτατος Άρχων όλων των κόσμων, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, δεν κάνει το ίδιο. Έχει περισσότερη συμπόνια από όση έχει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος μαζί. Χαρίζει τη χάρη Του, σταθμίζοντας τα τρία μέρη του χρόνου, τις τρεις διαστάσεις του χώρου, και τα τρία χαρακτηριστικά του χαρακτήρα. Γνωρίζει καλύτερα, πολύ περισσότερα από τον καθένα σας. Η καλύτερη προσφυγή που έχετε είναι να πιστεύετε ότι τα πάντα είναι η Θέλησή Του και να παραμένετε σε γαλήνη, απορροφημένοι στον στοχασμό της δόξας και της χάρης Του.

27 Δεκεμβρίου

Για να πολεμήσετε την τάση της ταύτισης με το σώμα, και για να κερδίσετε τη χάρη του Θεού που είναι ο μόνος τρόπος για τη νίκη, έχουν καθοριστεί πνευματικές ασκήσεις, όπως είναι η φιλοσοφημένη έρευνα - πλέον του ελέγχου των αισθήσεων - και άλλες πειθαρχίες της 6απλής πνευματικής οδού. Η εφαρμογή τους θα διασφαλίσει τον εξαγνισμό της συνειδητότητας, η οποία θα γίνει σαν ένας ακηλίδωτος καθρέφτης που μπορεί να αντανακλά  τα αντικείμενα, έτσι ώστε το Άτμα θα φανερώνεται ευκρινώς. Για την επίτευξη της ύψιστης σοφίας, η βασιλική οδός είναι ο εξαγνισμός της συνειδητότητας. Για εκείνον που έχει αγνή καρδιά, αυτή είναι μια εύκολη επίτευξη. Αυτή είναι η κεντρική αλήθεια της έρευνας για την Απόλυτη Πραγματικότητα.

26 Δεκεμβρίου

Η ενότητα του νου, της καρδιάς και των χεριών είναι πολύ σημαντική για  τον άνθρωπο. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του σταυρού που κάνουν οι χριστιανοί. Εγκαταστήστε τον Θεό στην καρδιά σας. Να τον σκέπτεστε και να κάνετε καλές πράξεις. Να θεωρείτε κάθε σας δραστηριότητα ως έργο του Θεού και να πράττετε σύμφωνα με αυτή τη σκέψη. Μόνο το να δίνετε τρόφιμα και να μοιράζετε ρούχα στους άπορους δεν συνιστά ανιδιοτελή υπηρεσία. Μαζί μ’ αυτό, πρέπει να καλλιεργήσετε αγάπη, που είναι αιώνια. Από το πρωί ως το βράδυ πρέπει όλες σας οι πράξεις να ξεχειλίζουν αγάπη. Ξεκινήστε την ημέρα με αγάπη, γεμίστε την ημέρα με αγάπη, περάστε την ημέρα με αγάπη, τελειώστε την ημέρα με αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος για τον Θεό.

25 Δεκεμβρίου

Να λατρεύετε τον Ιησού ακολουθώντας τα ιδεώδη Του. Ο Ιησούς έδειξε στους ανθρώπους τρία στάδια. Το πρώτο είναι, «Είμαι ο αγγελιοφόρος του Θεού». Ήθελε να διαδώσει το μήνυμα του Θεού. Το δεύτερο είναι, «Είμαι ο υιός του Θεού». Ο υιός έχει διεκδίκηση στην περιουσία του πατέρα του. Ποια είναι η περιουσία του Θεού; Η αλήθεια, η αγάπη, η ανεκτικότητα, η ειρήνη και η ενάρετη συμπεριφορά είναι η περιουσία του Θεού. Γι` αυτό πρέπει να αγωνίζεστε να αποκτήσετε αυτές τις ιδιότητες. Πρέπει να εφαρμόζετε, να βιώνετε, και να διαδίδετε αυτές τις αρετές. Μόνο τότε αξίζει να ονομαστεί κανείς Υιός του Θεού. Το τρίτο στάδιο είναι, «Εγώ και ο Πατέρας Μου είμαστε ένα». Αυτό το στάδιο θα το επιτύχετε όταν συνειδητοποιήσετε την αρχή της ενότητας. Ο Ιησούς ήταν πάντοτε σε μακαριότητα και ήταν προετοιμασμένος για οτιδήποτε, διότι είχε κατανοήσει ότι το σώμα είναι απλώς περιβολή, και ο κάτοικος είναι ο Θεός.

24 Δεκεμβρίου

Κάθε άνθρωπος είναι αγγελιοφόρος του Θεού. Ο καθένας γεννιέται σ’ αυτόν τον κόσμο με τη Θέληση του Θεού. Το πρώτιστο καθήκον σας είναι να κάνετε τον χείμαρρο της Θεϊκής Αγάπης να ρέει προς όλους ανεξαιρέτως. Δεν γεννιέστε για να ζητεί μόνο για τον εαυτό σας. Μόνο όταν αφιερώσετε τη ζωή σας στην υπηρεσία της κοινωνίας, θα εξευγενιστείτε και θα νοιώσετε ικανοποίηση. Ο Θεός σας έστειλε σ’ αυτόν τον κόσμο για να εφαρμόσετε και να διαδώσετε αυτό το μήνυμα. Ποια είναι η χρησιμότητα που γεννηθήκατε άνθρωποι αν παραμένετε σαν μια μάζα από πηλό χωρίς να υπηρετείτε την κοινωνία;

23 Δεκεμβρίου

Ο Θεός που λατρεύεται από τους μουσουλμάνους ως Αλλάχ, από τους χριστιανούς ως Ιέχωβα(o Θεός στην Παλιά Διαθήκη), ως ο λωτόφθαλμος Κύριος Βίσνου από τους λάτρεις του Βίσνου, και ως Σαμπού από τους λάτρεις του Σίβα, δοξολογείται  ως ο Ένας Υπέρτατος Εαυτός, που χαρίζει υγεία και ευημερία. Οι άνθρωποι μπορεί να λατρεύουν τον Θεό με πολλά ονόματα και μορφές, όμως είναι ο ίδιος Θεός που ανταποκρίνεται στις προσευχές όλων.

22 Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι απελπίζονται και ταπεινώνονται εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου και της αστάθειας των αισθήσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας να ελέγχετε και να καθοδηγείτε τη διάνοια και τον νου! Οι αντικρουόμενες επιθυμίες που μολύνουν τον νου πρέπει να τερματιστούν και να ελεγχθούν. Σταθεροποιήστε τον άστατο νου, που τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, στοχαζόμενοι το Όνομα του Κυρίου, που ισοδυναμεί σαν να συγκεντρώνετε τις ακτίνες του ήλιου μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό. Οι διασκορπισμένες ακτίνες αναπτύσσουν τη δύναμη μιας φλόγας που καίει και κατατρώει όλα. Ομοίως επίσης, οι κυματισμοί της διάνοιας και τα συναισθήματα του νου συγκεντρώνονται σε ένα σημείο μέσω του συγκεντρωτικού φακού του Άτμα, και εκδηλώνονται ως η Οικουμενική Θεϊκή Λαμπρότητα που μπορεί να κατακάψει το κακό και να σκορπίσει χαρά. Ο καθένας μπορεί να επιτύχει στο επάγγελμα ή την απασχόλησή του/της μόνο μέσω της απόλυτα συγκεντρωμένης προσοχής. Ακόμα και το πιο ασήμαντο έργο χρειάζεται την ιδιότητα της συγκέντρωσης για την επίτευξή του. Κατά συνέπεια, ακόμα και το πιο δύσκολο πρόβλημα υποκύπτει στην απαρέγκλιτη προσπάθεια.

21 Δεκεμβρίου

Μια μέρα η Ντραούπαντι ρώτησε τον Ντάρματζα: «Κύριέ μου! Εσύ είσαι αναμφίβολα ο ανώτατος ανάμεσα σε εκείνους που ακολουθούν αταλάντευτα την οδό του Ντάρμα, εν τούτοις, πως σου συνέβη μια τέτοια τρομερή συμφορά;»  Ο Ντάρματζα απάντησε: «Ντραούπαντι, μην θλίβεσαι. Κοίτα την οροσειρά των Ιμαλαΐων. Πόσο μεγαλειώδης, δοξασμένη, πανέμορφη και ανυπέρβλητη είναι! Είναι ένα τόσο αξιοθαύμαστο φαινόμενο που το αγαπώ χωρίς όρια. Δεν θα μου προσφέρει τίποτα, αλλά είναι η φύση μου να αγαπώ το όμορφο, το ανυπέρβλητο. Γι` αυτό, και εδώ, διαμένω με αγάπη. Η προσωποποίηση αυτής της ανυπέρβλητης ομορφιάς είναι ο Θεός. Αυτό είναι το νόημα και η σημασία της αγάπης για τον Θεό. Ο Θεός είναι η μόνη οντότητα που αξίζει να αγαπηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που Τον αγαπώ. Δεν θα ζητήσω καμία χάρη από Αυτόν. Δεν θα προσευχηθώ για κανένα δώρο. Ας με έχει όπου Εκείνος θέλει να με έχει. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την αγάπη μου είναι η αγάπη Του! Η αγάπη μου δεν είναι ένα είδος που πωλείται στο παζάρι».  Με αυτόν τον τρόπο ο Ντάρματζα δίδαξε στην Ντραούπαντι ότι η αγάπη είναι μια Θεϊκή ιδιότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η αγάπη είναι η αυθόρμητη φύση εκείνων που έχουν συνεχώς επίγνωση του Άτμα.

20 Δεκεμβρίου

Η Ψευδαίσθηση (Μάγια) σας εμποδίζει να δείτε την Πραγματικότητα. Η φύση της είναι να αποκρύπτει την Πραγματικότητα και να την κάνει να παρουσιάζεται  ως τα μη πραγματικά. Μόνο όταν την αφαιρέσετε και την καταστρέψετε θα μπορέσετε να δείτε τον Θεό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πραγματώσετε τον Θεό. Η ψευδαίσθηση (πλάνη)  σας κάνει να πιστεύετε ότι το μη πραγματικό υπάρχει.  Στον αντικατοπτρισμό κάνει να φαίνεται ότι υπάρχει νερό. Σας κάνει να βλέπετε ως αληθινό ό,τι φαντάζεστε και επιθυμείτε. Η ψευδαίσθηση όμως δεν μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο που μπορεί να εγκαταλείψει τις επιθυμίες, τη φαντασία και τους σχεδιασμούς. Εάν εδραιώσετε μέσα σας αυτή την πίστη, δεν θα μπορείτε να έχετε πλέον επιθυμίες για τις εξωτερικές απολαύσεις των αισθήσεων. Διερευνήστε, εξετάστε επιμελώς, τότε θα μάθετε αυτή την αλήθεια. Χωρίς αυτή την έρευνα, η ψευδαίσθηση θα αναπτύσσεται και η διάνοιά σας σιγά-σιγά θα καταστέλλεται.

19 Δεκεμβρίου

Το υπέρτατο μυστικό είναι ότι πρέπει να ζείτε μέσα στον κόσμο στον οποίον έχετε γεννηθεί, σαν τον λωτό, που ενώ γεννιέται μέσα στο νερό, επιπλέει πάνω του χωρίς να επηρεάζεται ή να βρέχεται απ` αυτό. Φυσικά, είναι καλό να αγαπάτε και να λατρεύετε τον Θεό με την προοπτική να κερδίσετε κάποιο πολύτιμο αγαθό είτε σ` αυτόν είτε στον άλλον κόσμο. Όμως εφόσον δεν υπάρχει κανένα αγαθό ή πράγμα περισσότερο πολύτιμο και μεγαλύτερης αξίας από τον Θεό, οι Βέδες συμβουλεύουν να αγαπάτε τον Θεό, χωρίς ούτε ίχνος επιθυμίας στον νου σας. Να αγαπάτε, επειδή πρέπει να αγαπάτε για χάρη της αγάπης. Να αγαπάτε μόνο τον Θεό, χωρίς καμιά άλλη επιθυμία ή απαίτηση, εφόσον οτιδήποτε κι αν σας χαρίσει δεν είναι παρά λιγότερο από Αυτόν τον Ίδιο.

18 Δεκεμβρίου

Η «χειράμαξα»  των εσωτερικών αισθήσεων (Αντα-κάρανα) πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τους «ταύρους» της διάνοιας και του νου, και να  ακολουθεί την πορεία τους. Εάν όμως οι «ταύροι» δεν γνωρίζουν τις ατραπούς της αλήθειας, της αρετής, της ειρήνης και της αγάπης και εάν δεν έχουν βαδίσει ποτέ αυτά τα μονοπάτια, τότε η «χειράμαξα»  μπορεί να περιέλθει σε θλίψη! Ακόμα κι αν εξωθούνται να προχωρήσουν, θα σέρνουν τη χειράμαξα  μόνο στα οικεία τους μέρη της σύγχυσης, της αδικίας, της απανθρωπιάς, της απειθαρχίας, και του ψεύδους! Τι θα γίνει τότε με το ταξίδι; Πότε θα τελειώσει; Ως εκ τούτου η διάνοια και ο νους πρέπει να διδαχθούν την τέχνη του να σέρνουν την χειράμαξα  των αισθήσεων και να την κινούν με ασφάλεια κατά μήκος του δρόμου. Αυτό πρέπει να γίνει με την επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου και τον διαλογισμό.

17 Δεκεμβρίου

Η γεμάτη με αναστάτωση και σύγχυση επιρροή της Ψευδαίσθησης (Μάγια) είναι συνέπεια των συσσωρευμένων πράξεων που έχει κάνει κανείς σε προηγούμενες ζωές. Μπορείτε να διαφύγετε από την Μάγια αν έχετε καλές συνέπειες. Εάν έχετε κάνει καλές πράξεις σε προηγούμενες ζωές, τότε οποιαδήποτε αμαρτωλή προδιάθεση κι αν έχει παραμείνει, είναι δυνατόν και θα υπερνικηθεί από τις ενάρετες προδιαθέσεις αυτής της ζωής. Θα έχετε πίστη στον Θεό, θα είστε ενωμένοι μαζί Του και θα διάγετε τη ζωή σας επί της βάσης του Θεού. Από την άλλη μεριά, εκείνοι που έχουν διαπράξει φρικτά αδικήματα σε προηγούμενες ζωές θα έχουν την απαίσια σκοτεινή όραση, και τους εμποδίζει να δουν τον Θεό. Τέτοια άτομα δεν θυμούνται ποτέ τον Θεό και το Έργο Του, ποτέ δεν επιζητούν ούτε το δικό τους καλό ούτε των άλλων. Βλέπουν τα πράγματα σε παραπλανητική διάσταση. Τέρπονται στην κακία, και ασχολούνται με ακόλαστες πράξεις.

16 Δεκεμβρίου

Αληθινή λατρεία είναι η πίστη και η ολόψυχη αγάπη στην Αρχή του Άτμα. Υπάρχει μόνο ένας Θεϊκός Εαυτός. Το να νιώθετε ότι είναι πιο αγαπητός από οποιοδήποτε πράγμα σ’ αυτή και στη μετά θάνατον ζωή - αυτή είναι η αληθινή λατρεία που μπορείτε να προσφέρετε στον Θεό. Αυτό είναι που διδάσκουν οι Βέδες. Οι Βέδες δεν διδάσκουν την αποδοχή κάποιων υπερβολικά σκληρών κανόνων και περιορισμών. Δεν θέτουν ενώπιόν σας μια φυλακή όπου ο άνθρωπος κλίνεται μέσα στα κάγκελα της αιτίας και του αποτελέσματος. Διδάσκουν ότι υπάρχει Ένας που είναι ο Υπέρτατος πέρα απ` όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς, Ένας που είναι η ουσία κάθε αντικειμένου, κάθε μονάδας ενέργειας, κάθε σωματιδίου ή ατόμου, και Ένας που υπό τις εντολές Του και μόνο λειτουργούν τα πέντε στοιχεία – αιθέρας(κενό), αέρας, φωτιά, νερό και γη. Να Τον αγαπάτε, να Τον λατρεύετε, να αφοσιώνεστε σ’ Αυτόν - αυτή είναι η ύψιστη φιλοσοφία της Αγάπης όπως περιγράφεται στις Βέδες.

15 Δεκεμβρίου

Εάν ακολουθείτε την ιερά οδό της αλήθειας, της αρετής, της ειρήνης και της αγάπης, τότε ο ίδιος ο Κύριος θα σας παραχωρήσει, όλα όσα χρειάζεστε, όλα όσα σας αξίζουν! Αυτό θα σας χαρίσει γαλήνη του νου. Προσφέρετε τα πάντα στον Κύριο χωρίς καμιά επιθυμία για απολαβές. Αυτό θα σας αποφέρει πραγματικά ολοκληρωμένη χαρά, αυτός είναι πράγματι ο ευκολότερος δρόμος! Είναι πολύ δύσκολο να λέτε αναλήθειες και να δράτε εναντίον του Ντάρμα (Αρετής), ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να λέτε την αλήθεια και να ακολουθείτε την οδό του Ντάρμα. Είναι πολύ πιο ευχάριστο να μιλάτε για ένα πράγμα όπως ακριβώς έχει, διότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ούτε μια στιγμή για να σκεφτείτε επ’ αυτού. Για να πει κανείς κάτι που δεν ισχύει, πρέπει να πλάσει κάτι που δεν υφίσταται! Τον βυθίζει επίσης μέσα στον φόβο και τις φαντασιώσεις, μέσα σε μια ατμόσφαιρα νευρικότητας και ανησυχίας. Γι` αυτό, αντί να ακολουθείτε τις πράξεις των αισθήσεων που σας φέρνουν όλα αυτά τα προβλήματα και τις περιπλοκές, να ακολουθείτε πράξεις που απελευθερώνουν, την οδό της Θεϊκής ευδαιμονίας, που είναι αληθινή, αιώνια και ιερή.

14 Δεκεμβρίου

Αναλογιστείτε για λίγο πόσο εμπνευσμένο είναι το παράδειγμα του Κυρίου Κρίσνα ενόσω υπεβάλετο στην εκπαίδευσή Του και πως η διαγωγή και ειλικρίνειά Του συνέβαλαν στην αγαλλίαση των μεγαλυτέρων. Παρόλο που ολόκληρη η μάθηση πηγάζει από Αυτόν και πρέπει να κερδηθεί μέσω της Χάρης Του, Εκείνος παίζει τον ρόλο ενός μαθητή, ως αντιπρόσωπος του ιδανικού μαθητή, με σκοπό να δείξει στον κόσμο μέσω του δικού Του παραδείγματος, τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να επιλέγεται και να υπηρετείται ένας διδάσκαλος (Γκουρού), την αρετή της ταπεινοφροσύνης που πρέπει να ενσταλλάσσει η εκπαίδευση, και την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που πρέπει να προσφέρει ο μαθητής στον διδάσκαλο. Έχοντας τον σκοπό να καθοδηγήσει και να παρακινήσει τους μαθητές του σήμερα, υπεβλήθη ο ίδιος ο Κρίσνα τη διαδικασία της εκπαίδευσης και έζησε σύμφωνα με τα ιδεώδη Του. Παρατηρήστε πόσο λεπτοφυές είναι το μυστήριο του Θεού και τα «Παιχνίδια» Του!

13 Δεκεμβρίου

Το κάρο (χειράμαξο) μπορεί να κινηθεί μόνο όταν είναι συζευγμένοι σ’ αυτό δύο ταύροι. Και μπορεί να κινείται με ασφάλεια μόνον όταν οι ταύροι έχουν εκπαιδευτεί για να σέρνουν κάρα, και όταν έχουν συνηθίσει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσουν. Αντιθέτως, αν δεν γνωρίζουν τη μέθοδο, εάν δεν έχουν βαδίσει στον δρόμο, εάν δεν έχουν βγει ποτέ έξω από το βουστάσιό τους, ή εάν πάντοτε κινούνται μόνο γύρω-γύρω από την κολόνα που τους έχουν δέσει, τότε το ταξίδι δεν μπορεί να γίνει! Ομοίως επίσης, το «κάρο» της εσωτερικής συνειδητότητας (Αντα-κάρανα) του ανθρώπου δεν μπορεί να κινείται μόνο του. Πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τους «ταύρους» της διάνοιας και του νου, και να αναγκάζεται να ακολουθεί την πορεία τους. Όμως, πριν από το ταξίδι, οι ταύροι – διάνοια και νους - πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τον δρόμο για το χωριό που θέλει να φθάσει η εσωτερική συνειδητότητα. Πρέπει να εκπαιδευθούν να πορευθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν γίνει αυτό, τότε το ταξίδι θα είναι εύκολο και ασφαλές.

12 Δεκεμβρίου

Τα ανθρώπινα όντα έχουν προικισθεί  με  ευφυΐα και ικανότητα διάκρισης σε υψηλό βαθμό ώστε να μπορέσουν να «δουν» τον Άτμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι θεωρούνται ως το αποκορύφωμα της Δημιουργίας, και γι` αυτό οι Γραφές διακηρύσσουν ότι η πιθανότητα για γέννηση ως άνθρωπος είναι εξαιρετικά σπάνια καλή τύχη. Οι άνθρωποι έχουν τα προσόντα, την παρόρμηση και τις ικανότητες που απαιτούνται για να αναζητήσουν την αιτία της Δημιουργίας. Οι άνθρωποι πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προάγουν την ειρήνη, την ευημερία  και την ασφάλεια. Πρέπει να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις και τα πράγματα της φύσεως για να προάγουν την ευτυχία και την ευχαρίστηση. Αυτά είναι έγκριτα από τις ίδιες τις Βέδες.

11 Δεκεμβρίου

Ο Μπαλαράμα και ο Κρίσνα σπούδασαν υπό τον Γκουρού Σαντεπίνι, προσφέροντάς του ως φόρο τιμής, αγάπη και σεβασμό. Έζησαν δίνοντας χαρά στο δάσκαλο, μελετώντας καλά ό,τι τους δίδασκε, αποφεύγοντας τις απολαύσεις των αισθήσεων και όντας αφοσιωμένοι αποκλειστικά στην αναζήτηση της γνώσης. Ποτέ δεν διέκοπταν την ομιλία του δασκάλου ούτε προέβαλαν τη θέλησή τους εναντίον της δικής του. Δεν υπερέβαιναν τη θέληση ή τις οδηγίες του σε καμιά περίπτωση. Ποτέ δεν προκάλεσαν την αυθεντία του ούτε τόλμησαν να παρακούσουν τις εντολές του. Παρόλο που ο Μπαλαράμα και ο Κρίσνα ήσαν οι πηγές της Υπέρτατης  εξουσίας επί ουρανού και γης, απέδωσαν στον δάσκαλό τους τον σεβασμό και την υπακοή που όφειλαν συμφώνως προς τη θέση και εξουσία του. Ήταν γεμάτοι  ζήλο και αφοσίωση. Δεν επέτρεπαν σε τίποτα να τους αποσπάσει από τα μαθήματά τους. Έτσι πρέπει να είναι ένας καλός μαθητής, έτσι ήταν ο Μπαλαράμα και ο Κρίσνα.

10 Δεκεμβρίου

Ο σκοπός και σημασία της ζωής είναι η πραγμάτωση του Υπέρτατου. Υπέρτατο σημαίνει τον Άτμα, τον Θεϊκό Εαυτό που υπάρχει παντού και στα πάντα. Πολλοί μεγάλοι άνθρωποι έστρεψαν τη διάνοιά τους προς την ανακάλυψη του πανταχού παρόντος Άτμα και επέτυχαν να οραματισθούν αυτή τη Θεϊκή Αρχή. Υπάρχουν πολλά τεκμήρια για την επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει οι ιεροκήρυκες, οι μύστες, οι αναζητητές και οι ασκητές, όταν προσπάθησαν ειλικρινώς να τους επιτύχουν.

9 Δεκεμβρίου

Ενόσω ασχολείστε με τις πεζές δραστηριότητες της ζωής και με τα αντικείμενα των αισθήσεων, αλλά παράλληλα δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα ή τις συνέπειες των πράξεών σας, όχι μόνο θα μπορέσετε να βγείτε νικητές επί των συναισθημάτων του «εγώ» και «δικό μου», της απληστίας και της λαγνείας, αλλά θα μπορείτε να είστε μακριά από όλα αυτά τα ελαττώματα. Οι πράξεις που απελευθερώνουν είναι αγνές, αλάνθαστες, ανιδιοτελείς και απαρέγκλιτες. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η σπουδαιότητα που δίδεται στην ιδέα της δράσης χωρίς καμιά επιθυμία για καρπούς εξ αυτής, και που έχει αναλυθεί στην Μπαγκαβάντ Γκίτα. Η πρακτική εφαρμογή αυτής της πειθαρχίας έχει ως προϋπόθεση την καλλιέργεια της Αλήθειας, της Ενάρετης Συμπεριφοράς, της Ειρήνης και της Αγάπης. Όσο υπάρχει κανείς πάνω σ` αυτή τη γη, εάν συνάμα εφαρμόζει την πειθαρχία της ενθύμησης του Ονόματος του Κυρίου, που αλλού θα μπορέσει να αποκτήσει περισσότερη χαρά και ευδαιμονία; Από αυτό θα λάβει την πληρέστερη ευχαρίστηση.

8 Δεκεμβρίου

Αυτοί που επιζητούν να γνωρίσουν ή να διατυπώσουν τις αιτίες για τις οποίες ο Κύριος  Θέλησε κάτι με έναν τρόπο και όχι με κάποιον άλλον, βρίσκονται πραγματικά σε μια άσχετη περιπέτεια. Ομοίως επίσης και εκείνοι οι οποίοι βεβαιώνουν ότι η δύναμή Του και τα σχέδια Του έχουν τα τάδε και τα δείνα χαρακτηριστικά, προσόντα και όρια, καθώς κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ότι ο Κύριος  θα πράξει μόνο με τον τάδε συγκεκριμένο τρόπο, και τέλος και εκείνοι που δηλώνουν ότι η Θεϊκή Αρχή έχει την τάδε φύση και όχι κάποια άλλη! Δεν μπορεί να υπάρξει όριο ή εμπόδιο στη Θέληση Του. Δεν μπορεί να υπάρξουν φραγμοί στην εκδήλωση της δύναμης και της δόξας Του. Πραγματοποιεί ό,τι Θελήσει. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε μορφή Θελήσει. Είναι ένας και μοναδικός, ασύγκριτος και ίσος μόνο με τον Εαυτό Του. Ο ίδιος είναι το μέτρο Του, ο παρατηρητής Του, η εξουσία Του.

7 Δεκεμβρίου

Οι πράξεις που δεσμεύουν περιλαμβάνουν κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με τα εξωτερικά αντικείμενα. Τέτοιες πράξεις συνήθως μετέρχονται σε επιθυμία για αποτέλεσμα. Αυτή η λαχτάρα για αποτελέσματα οδηγεί στην παγίδα, τον βάλτο του «εγώ» και του «δικό μου» και στους δαίμονες της λαγνείας και της απληστίας. Εάν ακολουθήσει κανείς αυτόν τον δρόμο, θα υπάρχουν στιγμιαίες αναλαμπές, όπως όταν βάζετε το λειωμένο βούτυρο (γκι) στη φωτιά! Δίνοντας προτεραιότητα στα αντικείμενα των αισθήσεων (Βισάγια) είναι το ίδιο σαν να δίνετε σπουδαιότητα στο δηλητήριο (Βίσα)!

6 Δεκεμβρίου

Ο Θεός είναι παντοδύναμος. Δεν γνωρίζει καμιά διαφορά ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο. Η δεινότητά Του, το παιχνίδι Του, το έργο Του, οι φάρσες Του, δεν μπορούν να περιγραφούν με το λεξιλόγιο που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Παρόλο που δεν έχει Μορφή, μπορεί να προσλάβει τη Μορφή του Οικουμενικού Προσώπου, περιλαμβάνοντας όλη τη Δημιουργία στη Μορφή Του. Είναι Ένας, αλλά κάνει τον Εαυτό Του Πολλούς: Μάτσυα, Κούρμα, Βαράχα, Ναρασίμχα, Βαμάνα, Παρασουράμα, Ράμα, Κρίσνα, Βούδας, Κάλκι - οι άνθρωποι διηγούνται μεταξύ τους ότι αυτές είναι οι Θεϊκές Μορφές που έχει προσλάβει. Όμως έτσι δεν περιγράφεται τόσο απέραντος όσο πραγματικά είναι το μεγαλείο Του. Πρέπει να βλέπετε όλες τις μορφές ως δικές Του. Η ζωή κάθε ζωντανής ύπαρξης είναι η αναπνοή Του. Εν ολίγοις, κάθε κομμάτι  της Δημιουργίας είναι Αυτός, η εκδήλωση της Θέλησής Του. Δεν υπάρχει τίποτα ξεχωριστό ή διαφορετικό από Αυτόν.

5 Δεκεμβρίου

Το κάθε τι έχει λανθάνουσα ενέργεια μέσα του - όπως ένα φύλο χαρτί, ένα κομμάτι ύφασμα. Όταν αυτή η ενέργεια εξαντληθεί, επέρχεται ο θάνατος. Όταν συσσωρεύεται ενέργεια, συμβαίνει γέννηση. Η Υπέρτατη Ύπαρξη- Συνειδητότητα-Ευδαιμονία (Sath-Chith-Ananda) είναι ενέργεια. Η ενέργεια είναι τα πάντα και η ενέργεια προέρχεται από τον Θεό. Αυτή είναι το θεμέλιο του ανθρώπου. Τώρα όμως, χτίζετε οικοδομήματα κάπου αλλού, όχι πάνω σ` αυτό το θεμέλιο. Αγνοείτε τη Θεμελιώδη Θεϊκή Αρχή. Γοητεύεστε από πράγματα και μελέτες που υπόσχονται να θρέψουν τα στομάχια σας και να σας κάνουν στο υλικό πεδίο ευτυχισμένους και ισχυρούς. Όμως η αντικειμενική Αλήθεια είναι το Θείο που αποτελεί το θεμέλιο των πάντων. Ο άνθρωπος πρέπει είτε να γνωρίσει την Υπέρτατη Αλήθεια του Ενός Όντος που υπάρχει πίσω από κάθε Γίγνεσθαι, είτε τουλάχιστον να γνωρίσει τη λειτουργική Αλήθεια της αγάπης και της αδελφότητας.

4 Δεκεμβρίου

Όλα τα πράγματα που βλέπετε, είναι προσωρινά, μη-πραγματικά. Μόνο Θεός είναι αιώνιος, πραγματικός. Η προσκόλληση στα αντικείμενα τελειώνει σε θλίψη. Ο Θεός είναι η Πραγματικότητά σας. Αυτή η Πραγματικότητα, ο Θεός μέσα σας, δεν έχει καμιά σχέση με τον μεταβαλλόμενο παροδικό αντικειμενικό κόσμο. Ο Θεός είναι μόνο αγνή Συνειδητότητα. Ακόμα κι αν προϋποθέσετε ότι έχει κάποια σχέση με τον κόσμο, αυτή μπορεί να είναι μόνο σαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτόν που ονειρεύεται και στα αντικείμενα που βλέπει και βιώνει στα όνειρά του.

3 Δεκεμβρίου

Ανάμεσα στους μαθητές σήμερα, δεν βρίσκουμε το πνεύμα της συγκέντρωσης, της ειλικρίνειας του σκοπού και της αδελφικής συνεργασίας. Τα καλά συναισθήματα και οι καλές συναναστροφές έχουν γίνει σπάνιες. Η αμοιβαία αγάπη και η λαχτάρα για καλές συναναστροφές έχουν αποδυναμώσει. Όπως λέει το ρητό: « Όπως ο κυβερνών, έτσι κι οι κυβερνώμενοι». Το «Όπως ο δάσκαλος, έτσι κι ο μαθητής» είναι εξίσου αληθινό. Πρέπει, ως εκ τούτου, αφού το αντιληφθούν οι δάσκαλοι να ενδιαφέρονται για ανώτερα ιδεώδη και μια ζωή εμποτισμένη με απάρνηση.

2 Δεκεμβρίου

Πρέπει να ασκείτε συνεχή επαγρύπνηση στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας. Πρέπει να κρατάτε μακριά από τον νου σας τον εγωισμό, τον φθόνο, τον θυμό, την απληστία και άλλες τέτοιες κακές τάσεις. Αυτά είναι δίχτυα που σας παγιδεύουν. Αυτές οι επιβλαβείς συνήθειες κατακυριεύουν και καταστέλλουν την αγιότητά σας, και δεν θα έχετε πλέον την καλή της επενέργεια. Κατόπιν θα ξεχάσετε τον εαυτό σας και θα συμπεριφέρεστε σαν άτομα σε παραλήρημα. Θα φλυαρείτε όπως προστάζει η γλώσσα σας, χωρίς να νοιάζεστε για το αποτέλεσμα - καλό ή κακό. Θα ασχολείστε με τις εργασίες που προτιμούν τα χέρια σας. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να τα κρατάτε υπό έλεγχο! Εάν έχετε προσεκτική διάκριση, θα σας αναγνωρίζουν από τις καλές σας συναναστροφές, από τα καλά έργα που κάνετε με ευχαρίστηση και από τα καλά λόγια που προφέρετε.

1 Δεκεμβρίου

Όλες οι μορφές, όλα τα αποτελέσματα και όλα τα αίτια όταν εξετάζονται χωρίς τις δίδυμες διαστρεβλώσεις των προτιμήσεων και των αντιπαθειών, της αγάπης και του μίσους, τότε γίνονται αντιληπτά μόνο ως το Θείο (Μπράχμαν). Όταν η «όραση»(θεώρηση) επηρεάζεται από αγάπη και μίσος, τότε κάθε μορφή, κάθε αποτέλεσμα και κάθε αίτιο θα φαίνονται διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Όταν τα συναισθήματα είναι ήρεμα και ισορροπημένα, τότε τα πολλά βιώνονται ως ένα. Ένας διαταραγμένος νους δεν μπορεί ποτέ να έχει μοναδιαία όραση. Τρέχει συνεχώς σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι` αυτό βιώνει τον κόσμο, τη φύση και το Σύμπαν ως ξεχωριστά από τον Θεό. Τέτοια όραση δημιουργεί επίσης διαίρεση. Η γαλήνια «όραση» αποκαλύπτει την ενότητα. Όποια είναι η «όρασή σας», τέτοιες θα είναι και οι εντυπώσεις σας, η εικόνα που έχετε για τον κόσμο.